Βικιβιβλία:Επιμέλεια

Από Βικιβιβλία

Στα Βικιβιβλία, Επιμέλεια είναι η διόρθωση και διαμόρφωση ορισμένων άρθρων έτσι ώστε να έχουν ένα καλύτερο επίπεδο εμφάνισης και περιεχομένου.

Βασικά βήματα[επεξεργασία]

Η επιμέλεια περιλαμβάνει ορισμένα βασικά βήματα:

Πνευματικά δικαιώματα[επεξεργασία]

  • Έλεγχο για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Πολλές φορές τα άρθρα που βρίσκονται στην κατηγορία «Επιμέλεια», έχουν δημιουργηθεί με απλή επικόλληση κειμένου από άλλες σελίδες. Πριν ξεκινήσετε την επιμέλεια, καλό είναι να ελέγξετε αν το άρθρο παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, και αν ναι, να το σημάνετε με το πρότυπο {{copyright}}. Ο έλεγχος μπορεί εύκολα να γίνει κάνοντας αναζήτηση για κάποιες χαρακτηριστικές φράσεις του κειμένου σε κάποια απ' τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης. Κάντε αυτό σαν πρώτο βήμα, γιατί αν τελικά το άρθρο διαγραφεί, ο κόπος σας θα πάει χαμένος.

Τίτλος[επεξεργασία]

  • Έλεγχο του τίτλου του άρθρου. Αν ο τίτλος δεν συμφωνεί με την πολιτική τιτλοδότησης, το άρθρο πρέπει να μετακινηθεί σε ένα σωστό τίτλο. Με τη μετακίνηση ο παλιός τίτλος γίνεται ανακατεύθυνση στον καινούργιο. Αν ο παλιός τίτλος είναι εξώφθαλμα λάθος (π.χ. όλα κεφαλαία ή μη συνηθισμένο ορθογραφικό λάθος) σημάνετέ τον για γρήγορη διαγραφή.

Ορθογραφία[επεξεργασία]

  • Ορθογραφική και γραμματική διόρθωση σύμφωνα με τους κανόνες της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας.

Μορφοποίηση[επεξεργασία]

  • Μορφοποίηση του κειμένου, τοποθετώντας μια εισαγωγή, δημιουργώντας εσωτερικούς σύνδεσμους, ενότητες κι επικεφαλίδες. Όταν, δημιουργώντας έναν εσωτερικό σύνδεσμο, δεν είστε σίγουροι για την ονομασία του άρθρου που θέλετε να δείχνει ο σύνδεσμος, συμβουλευτείτε τη σελίδα που περιέχει όλα τα άρθρα.

Παραρτήματα[επεξεργασία]

  • Οργάνωση των παραρτημάτων, δηλαδή εξωτερικών συνδέσμων, παραπομπών και βιβλιογραφίας, με μεταφορά τους στο κάτω μέρος της σελίδας σε μορφή λίστας.

Κατηγορία[επεξεργασία]

  • Τελειώνοντας την επιμέλεια, μην ξεχνάτε να κατηγοριοποιήσετε το άρθρο σε κάποια απ' τις υπάρχουσες κατηγορίες. Αν δεν είστε σίγουροι για το ποια κατηγορία είναι η σωστή, δείτε το Ειδικό:Categories όπου υπάρχουν όλες οι κατηγορίες. Δημιουργήστε μια καινούργια κατηγορία αν χρειάζεται.

Πρόσθετα[επεξεργασία]

Ακόμα μπορείτε:

  • Να εισάγετε εικόνες, πίνακες ή διαγράμματα.
  • Να δημιουργήσετε στο τέλος της σελίδας το παράρτημα «Δείτε επίσης», με συνδέσμους προς άλλα σχετικά άρθρα των Βικιβιβλίων.
  • Αν υπάρχει το σχετικό υλικό, μπορείτε να δημιουργήσετε συνδέσμους και προς τη Βικιθήκη, τα Βικιφθέγματα ή άλλα αδερφικά εγχειρήματα.
  • Να εισάγετε τους διαγλωσσικούς συνδέσμους (ιντερβίκι - interwiki) για σύνδεση με το αντίστοιχο άρθρο σε άλλες γλώσσες.

Εργαλεία[επεξεργασία]