Λογισμικά ή υπηρεσίες που διασφαλίζουν την ανωνυμία του χρήστη

Από Βικιβιβλία

Dogecoin[επεξεργασία]

Τα κρυπτονομίσματα είναι κωδικοποιημένα ψηφιακά νομίσματα που χρησιμοποιούνται για την άμεση, ανέπαφη συναλλαγή μεταξύ ομότιμων χρηστών, παρακάμπτωντας οποιοδήποτε ενδιάμεσο μέρος(κράτος,τράπεζες) Οι συναλλαγές βασίζονται σε ένα αποκεντρωμένο παγκόσμιο δίκτυο χρηστών P2P δηλαδή οι συσκευές συνδεδεμένες σε αυτό το δίκτυο επιτρέπουν την ανταλλαγή πληροφοριών και πόρων μεταξύ των συσκεύων του δικτύου χωρίς να υπάρχει κεντρική τοποθεσία στο δίκτυο. Το Dogecoin είναι ένα είδος ψηφιακού χρήματος το οποίο δεν εκδίδεται από κάποια κεντρική τράπεζα. Ξεκίνησε και αυτό όπως και τα άλλα εικονικά νομίσματα για χρήση σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, σε κοινωνικά δίκτυα αλλά εξελίχθηκε και πλέον χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμής για την απόκτηση υλικών αγαθών και υπηρεσιών. Το Dogecoin μπορεί να αγοραστεί σε πλατφόρμα συναλλαγής με την χρήση συμβατικών νομισμάτων εν συνεχεία εμβάζονται σε εξατομικευμένο λογαριασμό ο οποίος καλείται ψηφιακό πορτοφόλι. Χρησιμοποιώντας το πορτοφόλι αυτό οι καταναλωτές μπορούν να αποστείλουν dogecoins online σε οποιοδήποτε είναι πρόθυμος να τα αποδεχθεί ή να τα μετατρέψει σε επίσημο νόμισμα(euro δολλάριο). Κάθε νέο dogecoin δημιουργείται χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό υψηλών υπολογιστικών απαιτήσεων , πρόκειται για ένα λογισμικό που επιτρέπει μέσω της επίλυσης δύσκολων αλγορίθμων, στον καταναλωτή να δημιουργήσει μικρές ποσότητες του νομίσματος. Το dogecoin όπως και όλα τα ηλεκτρονικά νομίσματα είναι ευάλωτα σε κακόβουλες ενέργειες διαφόρων hackers. Επομένως οι συναλλαγές με dogecoin είναι αμετάκλητες και επίσης παραμονεύει ο κίνδυνος της ηλεκτρονικής παραχάραξης. Η τιμή του dogecoin(όπως και των άλλων νομισμάτων) έχει αυξηθεί σημαντικά αυτό είχε σαν αποτέλεσμα άνθρωποι να επενδύσουν πάνω σε αυτό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η αξία του να είναι ευμετάβλητη και προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω. Έτσι μπορεί η αξία του να μειωθεί αν ένα άλλο εικονικό νόμισμα γίνει πιο δημοφιλές κάποια στιγμή. Εν κατακλείδει τα κρυπτονομίσματα είναι ο προπομπός των ηλεκτρονικών νομισμάτων που αργά η γρήγορα όλες οι κυβερνήσεις ύστερα από συνεργασία με τις τράπεζες και με μεγάλες εταιρείες πληροφορικής θα χρησιμοποιούν και θα τα αποδέχονται.

Πηγές

  • Pygmi.gr/oikonomia eikonika nomismata / theminingproject.gr


Spamgourmet[επεξεργασία]

Πολλές φορές στο διαδίκτυο,όταν για παράδειγμα θέλουμε να κάνουμε εγγραφή σε μία σελίδα ή όταν θέλουμε να κατεβάσουμε ένα λογισμικό,απαιτείται η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας.Για διάφορους λόγους θα θέλαμε σε αυτές αλλά και σε άλλες περιπτώσεις να μην "φαίνεται" το προσωπικό μας e-mail.Το Spamgourmet είναι μία τέτοια DEA (disposable email addresses) δωρεάν υπηρεσία,open source,γρήγορη και αποτελεσματική ,η οποία μας επιτρέπει την δημιουργία απεριόριστου αριθμού διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μας προστατεύει από spam.Η υπηρεσία υπάρχει από τον Οκτώβριο του 2000 και υποστηρίζεται από δωρεές και διαφημίσεις.

Λειτουργία[επεξεργασία]

no-brainer mode[επεξεργασία]

Το Spamgourmet δεν απαιτεί κάποια εγκατάσταση στον υπολογιστή σας,άλλα είναι διαθέσιμο μέσω της σελίδας του "http://www.spamgourmet.com/".Αρχικά πρέπει να κάνετε ένα λογαριασμό εισάγοντας το username και το mail που θέλετε να προστατέψετε.Αμέσως στέλνεται ένα μήνυμα στη διεύθυνσή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας που θα ζητά επιβεβαίωση,πατώντας σε ένα σύνδεσμο.To spamgourmet θα στείλει σε αυτή τη διεύθυνση όλα τα μηνύματα που αποστέλλονται στις αναλώσιμες spamgourmet διευθύνσεις.Κάθε αναλώσιμη διεύθυνση παύει να λειτουργεί μετά από ένα συγκεκριμένο αριθμό μηνυμάτων,τον οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε που στέλνονται στην πραγματική μας διεύθυνση.Εφόσον έχουμε κάνει εγγραφή,μπορούμε πλέον να δώσουμε όσες νέες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θέλουμε.

advanced mode[επεξεργασία]

Για περισσότερες επιλογές υπάρχει η advanced λειτουργία.Εκεί ο χρήστης μπορεί να έχει μία λίστα έμπιστων αποστολέων και για κάθε αναλώσιμη διεύθυνση μπορεί να προσθέτει στη λίστα έναν αποκλειστικό αποστολέα.Οι αξιόπιστοι αποστολείς θα έχουν τη δυνατότητα να σας στείλουν email σε οποιοδήποτε αναλώσιμη διεύθυνσή σας, χωρίς να προωθεί το πλήθος των μηνυμάτων.Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε λέξεις-κλειδιά,ενσωματώνοντας την επιλογή "watchwords",με την οποία δεν θα δημιουργηθεί μια νέα διεύθυνση εάν μία από τις λέξεις-κλειδιά δεν περιλαμβάνεται στην "λέξη" της διεύθυνσης. Μία άλλη επιλογή είναι η "reply address masking",η οποία επιτρέπει στους χρήστες να απαντήσουν σε μηνύματα που λαμβάνουν, χωρίς να αποκαλύπτει τις πραγματικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους,καθώς η απάντηση επιστρέφει στο spamgourmet αντί να πάει στον αποστολέα.Πατώντας το "search addresses" εμφανίζεται ένας πίνακας με όλες τις διευθύνσεις μας.Υπάρχει η επιλογή "Eaten Message Log" η οποία επιτρέπει στο σύστημα να παρακολουθεί τα τρία τελευταία μηνύματα και να σας δείξει πληροφορίες σχετικά με αυτά (από ποιον ήρθαν,πότε ήρθαν και με για ποια διεύθυνση προοριζόταν).Ενεργοποιώντας την επιλογή "don't log for hidden addresses" το σύστημα αγνοεί διευθύνσεις που έχετε ορίσει ως κρυφές.Τέλος η επιλογή "Hiding the Subject Tagline" κρύβει το ενημερωτικό το επιπλέον κείμενο που το spamgourmet προσθέτει στο θέμα των μηνυμάτων σας.

Δομή Διευθύνσεων[επεξεργασία]

(prefix).someword.x.user@spamgourmet.com

Όπου:

prefix : εάν ορίσετε ένα πρόθεμα (προαιρετικό), το σύστημα δεν θα δημιουργήσει μια καινούρια αναλώσιμη διεύθυνση χωρίς αυτό. Αυτό θα σας προστατεύσει εάν πιστεύετε ότι κάποιος άλλος εκτός από εσάς κάνει νέες διευθύνσεις με το όνομα χρήστη σας.

someword : οποιαδήποτε ακολουθία χαρακτήρων από αριθμούς και γράμματα

x : είναι ο αριθμός των μηνυμάτων που προωθούνται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης,είναι τρία ως προεπιλογή και μπορεί να ρυθμιστεί από ένα έως είκοσι.

user : το username που έχει καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα spamgourmet.

Πηγές[επεξεργασία]


ProXPN[επεξεργασία]

proXPN user interface

Το ProXPN είναι μια υπηρεσία VPN (virtual private network) μέσω της οποίας μπορείτε να πλοηγηθείτε στο διεθνές διαδίκτυο πίσω από μια ασπίδα ανωνυμίας καθώς και να παρακάμψετε φραγμούς που θέτουν διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες.

Το VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) ασφαλίζει τα δεδομένα με τεχνολογίες κρυπτογράφησης για να εμποδιστεί η διάδοση των ιδιωτικών πληροφοριών σε μη εξουσιοδοτημένους τρίτους. Βοηθά στην ασφαλή πρόσβαση στο δίκτυο της εργασίας μας εξ' αποστάσεως,στην απόκρυψη της δραστηριότητάς μας από το τοπικό δίκτυο ή τον ISP, στην παράκαμψη τοπικής λογοκρισίας, στην πρόσβαση σε περιορισμένα site (με βάση τη χώρα) και στο κατέβασμα αρχείων ( για παράδειγμα μέσω bitorrent).

Το proXPN είναι αποκλειστικά βασισμένο στο VPN και πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες VPN που παρέχει είναι η Open VPN και η PPTP,και οι δυνατότητες που μας παρέχει αναλύονται στις παρακάτω!

Η δωρεάν έκδοση της υπηρεσίας προσφέρει απεριόριστο χρόνο χρήσης και περιορίζει μόνο τη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων (στα 300kbps), ενώ επίσης (με τη free έκδοση) η εικονική IP σύνδεσης σας περιορίζεται σε μία περιοχή των ΗΠΑ,New York για την ακρίβεια(αρκετό όμως για τη χρήση υπηρεσιών που θα σας μπλόκαραν αλλιώς).

Η δωρεάν έκδοση δεν επιτρέπει χρήση πρωτοκόλλου bittorent, αλλά δεν εμποδίζει άλλες μορφές επικοινωνίας.

Είναι σχετικά εύκολη στην εγκατάσταση και τη χρήση (παρόλο που από τη φύση της δεν είναι υπηρεσία για τον αρχάριο χρήστη) καθώς και μία από τις πιο ελεύθερες δωρεάν υπηρεσίες του τύπου αυτού.

Η premium έκδοση της υπηρεσίας απεριόριστη ταχύτητα,μας ανοίγει όλα τα networking ports για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα έναν e-mail client.

Υποστηρίζει πλατφόρμες κινητών iOS και Andoid μέσω Wi-Fi σύνδεσης φυσικά. Μας επιτρέπει να συνδεθούμε στους premium servers του και να έχουμε πιο πολλά εικονικά location σε πολλά μέρη της Αμερικής του Λονδίνου,του Άμστερνταμ και της Σιγκαπούρης.

Επιπλέον μας παρέχει μία υπηρεσία VPN Guard η οποία κάνει shut down τα προγράμματα που έχουμε καθορίσει σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο το proXPN VPN μας σταματήσει να δουλεύει.

Χρήση της υπηρεσίας στο κινητό:link for Android application of proXPN

Για το κινητό ακολουθώντας τις οδηγίες και δημιουργώντας ένα κανάλι VPN έχουμε άμεση πρόσβαση στην υπηρεσία καθώς το feature για τις πλατφόρμες του κινητού παρέχεται αποκλειστικά και μόνο στην premium έκδοση του proXPN.

Πηγές


Tails Linux[επεξεργασία]

Tails_screenshot

Εισαγωγή[επεξεργασία]

To Tails Linux είναι μια διανομή ελεύθερου λογισμικού βασισμένη στο Debian. Δημιουργήθηκε αποκλειστικά για χρήστες που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και την ιδιωτικότητα τους στο διαδίκτυο. Όπως κάθε διανομή του Linux "τρέχει" από ένα Live-cd/dvd ή ένα flash δίσκο. Η διανομή παρέχει δυνατότητα εγκατάστασης άλλα αυτό δεν συνίσταται αν κάποιος θέλει να διατηρήσει την ταυτότητα του ανώνυμη. Επίσης έχει την δυνατότητα δημιουργίας ενός κρυπτογραφημένου Partition για να σώζονται διάφορες ρυθμίσεις ή και αρχεία του χρήστη. Η κρυπτογράφηση είναι βασισμένη στο γνωστό εργαλείο Truecrypt.

Ιστορία[επεξεργασία]

Το Tails Linux εμφανίστηκε στις 23 Ιουνίου 2009. Είναι η εξέλιξη μιας διανομής που ονομαζόταν Incognito. Για την δημιουργία της δέχτηκε χρηματοδοτήσεις κύριος από το δίκτυο Tor,την Mozzila, την κοινότητα Debian και άλλες ομάδες που πίστευαν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το Tails έχει περάσει στην εκδοσή 1.2 από της 16 Οκτωβρίου 2014 και διατίθεται ελεύθερα από το site του για download με την ψηφιακή υπογραφή του (PGP) ώστε να υπάρχει πάντα ένας έλεγχος ακεραιότητας της διανομής.

Λειτουργίες[επεξεργασία]

Μια βασική λειτουργιά του Tail είναι ότι κατά την είσοδο στο σύστημα αλλάζει αυτόματα την φυσική διεύθυνση της κάρτας δικτύου μας (MAC) με κάποια άλλη ώστε να είναι ακόμα πιο δύσκολος ο εντοπισμός ή η ταυτοποίηση του χρήστη με τον συγκεκριμένο υπολογιστή. Επίσης μας ρωτάει αν θέλουμε να εμφανιστούμε στο δίκτυο ως ένα μηχάνημα με εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα Windows 8. Αν το επιλέξουμε θα πρέπει να του δώσουμε και κάποιο Administrator Password.

Προγράμματα/Εργαλεία[επεξεργασία]

Χρήση του Tor σε ολόκληρη την διανομή[επεξεργασία]

Το Tails κατά την εκκίνηση του φορτώνει το Tor που είναι υπεύθυνο για όλη την κίνηση δικτύου μέσα από αυτό. Δεν επιτρέπει στον υπολογιστή μας να μπούμε στο internet χωρίς να γίνει χρήση του Τor.Αυτό μας εξασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο ανωνυμίας. Προεπιλεγμένος Φυλλομετρημένης στην καινούρια εκδοσή του είναι ο Tor-Browser ο οποίος είναι βασισμένος στον Firefox ESR. Σε παλιότερες εκδόσεις μπορεί να δείτε κάποια ειδική εκδοσή του Firefox με ονομασία:Iceweasel. Για την σύνδεση στο διαδίκτυο χρησιμοποιούνται και κάποια εξτρά εργαλεία όπως το HTTPS Everywhere για να είναι πάντα κρυπτογραφημένες οι συνδέσεις μας με της σελίδες.

Florence Virtual Keyboard[επεξεργασία]

Το Tails περιεχέι από μόνο του και ένα ειδικό "εικονικό" πληκτρολόγιο που εμφανίζετε στην οθόνη του υπολογιστή μας ώστε να γράφουμε πατώνοντας άπλα κάποια κλικ του ποντικιού. Αυτό προστέθηκε στην διανομή για να αποφευχθεί η χρήση κάποιου keylogger από κακόβουλους χρήστες που θέλουν να καταγράψουν τις κινήσεις μας.

Claws Mail[επεξεργασία]

Το Claws Mail είναι ένα πρόγραμμα διαχείρισης e-mail αρκετά φιλικό προς τον χρηστή. Είναι προεγκατεστημένο στην διανομή και υποστηρίζει GnuPG λογισμικό για κρυπτογράφηση και ψηφιακή υπογραφή των προσωπικών μας e-mail.

Pidgin[επεξεργασία]

Το Pidgin είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο με άλλους χρήστες(Chat). Στο Tails έχει επανασχεδιαστεί και περιέχει ένα επιπλέον πρωτόκολλο για ανωνυμία που λέγετε Off-the-Record Messaging (OTR). Το OTR χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό συμμετρικής κρυπτογράφησης με κλειδί 128 bit και τον αλγόριθμο κατακερματισμού SHA-1.

KeePassX και pwgen[επεξεργασία]

Το KeePassX είναι ένας διαχειριστής κωδίκων πρόσβασης. Σε αυτόν μπορούμε να φορτώσουμε ή να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων με όλους τους κωδικούς πρόσβασης μας κρυπτογραφημένους με πολύ ισχυρούς αλγορίθμους. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε κάποιον κωδικό πρόσβασης το Tails μας δίνει την δυνατότητα μέσο του προγράμματος pwgen. To pwgen είναι ένα εργαλείο που παράγει αυτόματα τυχαίους και ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης.

Τερματισμός λειτουργίας ή επανεκκίνηση[επεξεργασία]
Tails Shutdown

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του Tails που το κάνει να ξεχωρίζει από άλλα λειτουργικά συστήματα είναι ότι στον τερματισμό ή την επανεκκίνηση της λειτουργίας του φορτώνει έναν νέο πυρήνα (Kernel) με διάφορα εργαλεία με σκοπό την οριστική διαγραφή ότι προσωρινών αρχείων υπάρχουν στον δίσκο και στην μνήμη Ram. Η διαγραφή αρχείων γίνεται με ασφαλή τρόπο δηλαδή γράφονται άλλα δεδομένα από πάνω ώστε να χαθεί κάθε ίχνος πληροφορίας. Photo

Πηγές[επεξεργασία]


ZenMate[επεξεργασία]

ZenMate.

Το ZenMate είναι μία εξαιρετικά απλή εφαρμογή που τρέχει ως πρόσθετο στους Browser (Mozila Firefox, Google Chrome,Opera) και μας εξασφαλίζει την προστασία των δεδομένων και την ανωνυμία μας.

Το ZenMate εξασφαλίζει την πρόσβασή μας στο Internet εντελώς απεριόριστα. Με τους Servers υψηλών ταχυτήτων μπορεί κρυπτογραφήσει και να ανακατευθύνει την κίνηση μας και να κρύψει την πραγματική μας IP και τη θέση μας, είναι εξαιρετικά απλό στη χρήση και ενσωματώνετε γρήγορα και εύκολα στο πρόγραμμα περιήγησης μας.

Είτε βρισκόμαστε στο σπίτι, είτε ταξιδεύουμε είτε χρησιμοποιούμε ένα οποιοδήποτε δημόσιο δίκτυο WiFi το ZenMate κρυπτογραφεί και ασφαλίζει τη σύνδεσή μας και προστατεύει την ιδιωτική μας ζωή στο διαδίκτυο κατά την περιήγηση μας. Η διαδρομή της κυκλοφορίας μας γίνεται μέσω μέσω ενός δωρεάν VPN (εικονικό δίκτυο) σύννεφου δικτύου από πολύ ασφαλείς διακομιστές.

Αυτό σημαίνει ότι η προσωπική μας διεύθυνση IP δεν θα είναι ορατή και θα αντικατασταθεί από μια γενική διεύθυνση της ZenMate IP που θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί, κρυπτογραφεί με λίγο λόγια την χώρα προέλευσής σας και εμφανίζει ότι σερφάρετε πχ από το Μπαγκλαντές.

Επίσης ορισμένα ξένα site κ γενικά κάποια site διαθέτουν κάποιες απαγορεύσεις σε υπηρεσίες τους σε άλλες χώρες με το ZenMate μπορούμε να ξεπεράσουμε και να δούμε το ¨κλειδωμένο¨ περιεχόμενο.

Πως Χρησιμοποιείται; Εφόσον το ενσωματώσουμε είναι πολύ εύκολο στην χρήση του αφού με 2 κουμπάκια τα change location και on/off ήμαστε πλήρης,χωρίς να χρειάζεται κάποιο λογισμικό και να είναι στην επιφάνεια εργασίας μας και να ανησυχούμε για οτιδήποτε.

Ιστορικό:

   -Europe Award for Best Security/Privacy Startup of 2014
   Ιδρύθηκε το 2013 στο Manchester και πλέον εδρεύει στ Βερολίνο έχει πάνω από 5 εκατομμύρια χρήστες ενεργούς. 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Windows, Iphone, iPad, iPod touch,Android

Πηγές

IpVanish[επεξεργασία]

Χαρακτηριστικά[επεξεργασία]

IPVanish[επεξεργασία]

Το IPVanish δημιουργήθηκε απο ειδικούς πάνω στον τομέα των δικτύων με εμπειρία μεγαλύτερη των 15 χρόνων. Με το που συνδεθεί ο χρήστης σε αυτό εγκαθίσταται μία ασφαλής ιντερνετική σύνδεση μεταξύ του ISP και του IPVanish. Υποστηρίζει 3 πρωτόκολλα, το OpenVPN, το PPTP και το L2TP. Ανάλογα με το VPN τύπο που θα επιλέξει ο χρήστης, κρυπτογραφεί τα δεδομένα που μεταφέρει με SSL ή TLS κρυπτογράφιση. Τα δεδομένα κρυπτογραφούνται με 256-bit κρυπτογράφιση που τα κάνει να κινούνται πιο αργά που βέβαια είναι ένα μικρό κόστος εφόσον τα δεδομένα των χρηστών είναι απόλυτα προστατευμένα. Το IPVanish δίνει την δυνατότητα να επιλέξει ο χρήστης σε ποιον server θέλει αυτός να συνδεθεί με βάση την ταχύτητα ή την τοποθεσία που θέλει. Η υπηρεσία μπορεί να εκκινηθεί από μόνη της με την έναρξη των windows ή χειροκίνητα μέσω του εκτελέσημου προγράμματος. Προσφέρει επίσης στον χρήστη την δυνατότητα να αλλάξει όποτε θέλει αυτός την ΙΡ διεύθυνσή του -δυναμικά- και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα από 14.000+ διευθύνσεις που του δίνονται. Το IPVanish έχει πρώτου επιπέδου δίκτυα VPN με servers που βρίσκονται σε 60 χώρες παγκοσμίως. Επίσης έχει πάνω απο 135 servers και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Το εύρος των servers βοηθά πολύ άτομα που ταξιδεύουν συνεχώς, οπότε μπορούν να συνδέονται στο διαδίκτυο ανώνυμα όπου κι’αν βρίσκονται. Προσφέρει επίσης μεγάλες ταχύτητες αν ο server που έχει επιλεχθεί είναι κοντά στην περιόχη απ’όπου συνδέεται ο χρήστης, όποτε το IPVanish είναι μία πολύ καλή υπηρεσία και για τους gamers.

Χώρες Τοποθεσίες Servers IP Διευθύνσεις Πρωτόκολλα
60
75
135+
14,000+
OpenVPN, PPTP, L2TP

Επιτρέπει ταυτόχρονες συνδέσεις αλλά περιορισμένες. Επιτρέπει μία σύνδεση OpenVPN σε οποιονδήποτε υπολογιστή ή laptop και μία σύνδεση με ένα από τα άλλα δύο πρωτόκολλα (PPTP/L2TP) για οποιαδήποτε άλλα κινητή συσκευή.

Τεχνολογίες και λειτουργικά συστήματα
που υποστηρίζει
Windows
Windows Phone
Mac OS X
iOS
Android
Chromebook
Ubuntu
Routers

Το IPVanish δεν καταγράφει τις ενέργειες των χρηστών του (logs), λόγω της πολιτικής που ακολουθεί, αλλά καταγράφει μόνο το πότε μπαίνει ο χρήστης στον server και πότε βγαίνει από αυτον όπως και την διεύθυνση ΙΡ που χρησιμοποιεί αλλά και την ποσότητα των δεδομένων που μεταφέρονται με κάθε του ενέργεια. Η δραστηριότητα του χρήστη κρύβεται πίσω από μία τυχαία ΙΡ η οποία εντοπίζεται στον server στον οποίο έχει συνδεθεί αυτός, οπότε ο χρήστης φαίνεται πως βρίσκεται στο σημείο που βρίσκεται πραγματικά ο proxy server του IPVanish, προστατευοντάς τον απόλυτα από κάθε είδους παρακολούθηση. Ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί σε σελίδες που είναι μπλοκαρισμένες για την χώρα στην οποία βρίσκεται. (Όπως το Hulu και το Netflix σελίδες που τρέχουν αποκλειστικά στις ΗΠΑ) . Αυτό επιτυγχάνεται με την δυνατότητα που δίνει στον χρήστη το IPVanish, να συνδέεται σε οποιονδήποτε server θέλει αυτός ανεξάρτητα από την χώρα στην οποία βρίσκεται ο server.

NAT Firewall[επεξεργασία]

Το IPVanish κρύβει εντελώς την δραστηριότητα του χρήστη και παρέχει με την αγορά της υπηρεσίας του ένα NAT Firewall για την προστασία του χρήστη από επιθέσεις που βάζουν σε κίνδυνο τα προσωπικά του στοιχεία. Το NAT Firewall είναι ένα φίλτρο πακέτων που αποτρέπει την εκμετάλλευση του υπολογιστή ή της κινητής συσκευής του χρήστη από διάφορους hackers και botnets.

Εξυπηρέτηση & Υποστήριξη πελατών-χρηστών[επεξεργασία]

Το IPVanish παρέχει 24ωρη τεχνική υποστήριξη 7 ημέρες την εβδομάδα όπως και ζωντανή υποστήριξη μέσω chat, αλλά μόνο τις εργάσιμες ώρες της Ανατολικής Αμερικής (EST).Προσφέρει εικονογραφημένες οδηγίες για την εγκατάσταση αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας. Επίσης υπάρχει και μία μεγάλη σελίδα FAQ με τις πιο συχνές ερωτήσεις και τις απαντήσεις πάνω σε αυτές όπως και ένα forum υποστήριξης για τυχόν απορίες διαφορετικές με αυτές που βρίσκονται αναρτημένες στην σελίδα FAQ.

Κόστος[επεξεργασία]

Το IPVanish μπορεί να αγοραστεί είτε για ένα μήνα, είτε για τρεις μήνες, είτε για έναν χρόνο με $7.50, $20.24 και $58.49 αντίστοιχα. Επίσης προσφέρει διάφορες εκπτώσεις για μαζίκες αγορές της υπηρεσίας. Το IPVanish παρέχει επίσης εγγύηση επιστροφής χρημάτων 7 ημερών. Η πληρωμή γίνεται μέσω PayPal, πιστωτικής κάρτας αλλά και με Bitcoin.

Πηγές[επεξεργασία]

SecurityKiss[επεξεργασία]

Το Security Kiss είναι υπηρεσία διασφάλισης της ανωνυμίας ενός χρήστη. Κάθε φορά που ο χρήστης σε μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα, κατεβάζει μια εφαρμογή ή κάνει μια συναλλαγή με την πιστωτική του κάρτα, το SecurityKISS του δίνει την δυνατότητα να κρύψει την ταυτότητα του από αυτά τα είδη των διαδικασιών από τις ανεπιθύμητες, μη εξουσιοδοτημένες ή κακόβουλες εισβολές. Το Security Kiss είναι ένα Windows [VPN VPN] βασισμένο για πελάτες σε OpenVPN. Υπάρχουν διακομιστές που βρίσκονται στη Γερμανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία και ψάχνουν να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές. Οι ταχύτητες είναι σχετικά γρήγορες ανάλογα με την τοποθεσία που βρίσκεται στο κοντινότερο διακομιστή. Δεν περιορίζει τις ταχύτητες και χρησιμοποιεί συμπίεση δεδομένων για την διασφάλιση της καλύτερης δυνατής σύνδεσης. Υπάρχει ένα όριο 300 MB(=9Gb/μηνά) ανά ημέρα για τους δωρεάν χρήστες, που θα είναι πάντα δωρεάν, άλλα υπάρχουν και πακέτα επί πληρωμή που επιτρέπουν στον χρήστη να διαλέξει ανάλογα με τις ανάγκες του(πακέτα των 20,30,50Gb/μηνά & unlimited) Το GUI είναι πολύ βασικό το οποίο διαθέτει ένα κουμπί σύνδεσης και αποσύνδεσης, ένα κουμπί για την αλλαγή των διακομιστών και ένα κουμπί για σχόλια. Επίσης εμφανίζει πόσο μεγάλο μέρος του ποσοστού της καθημερινής λήψης έχει χρησιμοποιηθεί και πόσο καιρό πριν αρχίσει ένας νέος κύκλος . Το SecurityKiss επιμένει ότι δεν διατηρεί τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του και μόνο καταγράφει τις διευθύνσεις IP, τις φορές σύνδεσης / αποσύνδεσης σας και τον όγκο της κυκλοφορίας. Χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο Blowfish 128-bit για την κρυπτογράφηση των δεδομένων της συνεδρίας και χρησιμοποιεί 1024-bit RSA πιστοποιητικά για τα κλειδιά της συνεδρίασης. Επομένως, οι χρήστες μπορούν να είναι σίγουροι ότι κανείς δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα δεδομένα τους. Δίνει την δυνατότητα για 2MB χρήση της RAM όταν τρέχει (+3MB για OpenVPN) και είναι διαθέσιμο και για 32-bit αλλά 64-bit Windows.


LogMeIn Hamachi[επεξεργασία]

Το Hamachi είναι μια εφαρμογή η οποία ανήκει στην κατηγορία Virtual private network με την οποία δίνετε η δυνατότητα να προστατεύετε η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά και να συνδέονται υπολογιστές , δίκτυα και συσκευές τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους με ασφάλεια. Παρέχει επίσης στους χρήστες πρόσβαση σε συγκεκριμένους υπολογιστές, μέσω μιας κεντρικής πύλης (gateway). Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εικονικό ιδιωτικό κανάλι (VPN) που κύριο χαρακτηριστικό του επίσης είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τοπικά δίκτυα LAN για επιπλέον ασφάλεια. Ο όρος Virtual Private Network (VPN) αναφέρετε στην δημιουργία ενός ιδιωτικού δικτύου (γραφείο) μέσω ενός δημόσιου δικτύου (Internet). Ο χαρακτηρισμός εικονικό προκύπτει επειδή δεν χρησιμοποιεί μισθωμένα κυκλώματα για την διασύνδεση των τοποθεσιών άλλα χρησιμοποιεί το internet. Μια σύνδεση VPN μέσω Internet είναι παρόμοια με ένα δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN) μεταξύ των ιστοσελίδων.Τα VPN επίσης χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: απομακρυσμένης πρόσβασης ,intranets (συνδέουν σταθερά σημεία όπως παρακλάδια και γραφεία σπιτιών με το WAN της επιχείρησης) και extranets (επεκτείνουν την περιορισμένη πρόσβαση στους υπολογιστικούς πόρους της επιχείρησης στους συνεργάτες της που μπορεί να είναι προμηθευτές ή πελάτες επιτρέποντας πρόσβαση στις πληροφορίες). Λέγεται εικονική διότι χρησιμοποιεί την υπάρχουσα φυσική σύνδεση με το διαδίκτυο για να αποκαταστήσει πρόσβαση στο εσωτερικό δίκτυο του φορέα σαν να ανήκε φυσικά εκεί. Χρησιμοποιεί συνδέσεις με έλεγχο ταυτότητας καθώς και κρυπτογράφησης για να εξασφαλίσει ότι οι άλλοι δεν είναι δυνατό να αντιληφθούν και να χρησιμοποιούν δεδομένα που διέρχονται από το Internet.Μερικές από τις χρήσεις του VPN μπορούν να είναι η εξής: ασφαλής πρόσβαση στο δίκτυο της εργασίας μας εξ' αποστάσεως , ασφαλής πρόσβαση στο οικιακό μας δίκτυο εξ' αποστάσεως, απόκρυψη της δραστηριότητάς μας από το τοπικό δίκτυο καθώς και η δυνατότητα που δίνετε στους χρήστες να κατεβάσουν αρχεία. Συγκεκριμένα ο καθένας μπορεί να προσθέσει όσους υπολογιστές θέλει ( αν και στην Free έκδοση του σηκώνει έως 16 client) δημιουργώντας ένα προσωπικό δίκτυο Lan μέσω Internet για να παίξει παιχνίδια, να μοιραστεί φακέλους με ομάδες, υπαλλήλους, ή συμπαίκτες (file sharing) και να περάσει το Remote desktop( απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας ).Η υπηρεσία συγκεντρώνει κεντρικά, σε ένα τόπο, τόσο την πρόσβαση στο δίκτυο, όσο και τον έλεγχο επί του δικτύου. Για περισσότερη ασφάλεια της σύνδεσης σας το Hamachi χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο AES-256 (το οποίο είναι υπεύθυνο για την δρομολόγηση των πακέτων δεδομένων ανάμεσα στα διάφορα δίκτυα )Επίσης χρησιμοποιεί για την κρυπτογράφηση του τις ίδιες μεθόδους κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούν και οι τράπεζες Είναι ένα εύχρηστο πρόγραμμα και το μόνο που θα χρειαστεί είναι να δημιουργηθεί ένα εικονικό δίκτυο ( εγκαθιστώντας το client στο pc) με username και password. Το Hamachi υπάρχει και σε ελληνική έκδοση. Υποστηρίζετε από λειτουργικά συστήματα όπως Windows 2000 ,Windows XP, Windows 2003, Windows Vista, Windows 7,Windows 8, Linux, Mac και OSX. Οι λήψεις του έχουν ξεπεράσει τα 16 εκατομμύρια και το μέγεθός του είναι 6,08 MB. Δημιουργός του είναι η εταιρία LogMeln Inc. Είναι δωρεάν λογισμικό και η τελευταία εκδοσή του είναι η 2.2.0.11.4 και η ημερομηνία κυκλοφορίας του είναι 29-5-2007. Για τα Linux ubuntu η χρήση του γίνεται ακόμη ποιο απλή με το Haguichi ένα γραφικό περιβάλλον για το Hamachi. Η χρήση του γίνεται ακριβώς όπως και στα Windows με την δημιουργία ussername και password.

Πηγές


VPN4All[επεξεργασία]

Το VPN4ALL αποτελεί μία υπηρεσία που αποσκοπεί στην ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο κρυπτογραφόντας όλα τα δεδομένα που μεταδίδονται κατα την περιήγηση.Είναι πολύ εύκολο στην εγκατάσταση καθώς ο χρήστης μπορεί εύκολα να συνδεθεί σε έναν απο τους servers της υπηρεσίας,προσφέρει UDP, TCP συνδέσεις ακόμα και point to point επικοινωνία.Δεν χαμηλώνει την ταχύτητα του δικτύου και υποστηρίζει κάθε τύπο σύνδεσης.Το VPN4ALL δημιουργεί ένα εικονικό "τούνελ" το οποίο συνδέει τον τοπικό υπολογιστή με ένα ασφαλή server της υπηρεσίας (data tunneling).Eπίσης παρέχει ένα ισχυρό Anti-Virus,firewall και anti-spam προστασία.Όσο τα δεδομένα βρίσκονται σε έναν απο τους servers, δεν μπορούν να δεχθούν κάποια αλλοίωση καθώς επιβλέπονται και δέχονται συνεχής αναλύσεις.Χρησιμοποιοντας κάποιος VPN δεν περιορίζει όυτε απαγορεύει την είσοδο σε οποιοδήποτε site, ωστόσο διασφαλίζει την ανωνυμία πάνω στις διαδικτυακές του δραστηριότητες.Μπορεί όμως κάποιος να αποτρέψει την είσοδο σε όποια site επιθυμεί και να απορρίπτει όποια πακέτα δεδομένων θεωρεί κακόβουλα.Χρησιμοποιέιτε απο διάφορες επιχειρήσεις, γιατρόυς, δικηγόρους κ.λ.π με σκοπό την ασφαλη περιήγηση τους στο Internet αλλα και την προστασία ευαίσθητων πληροφοριών.

Το VPN4ALL χρησιμοποιεί το enchanced openVPN και διασφαλίζει ότι,όλη η κυκλοφορία στο διαδίκτυο είναι κρυπτογραφημένη.Για να συμβέι αυτό γίνεται μία συμμετρική κρυπτογράφηση/αποκρυπτογράφηση όλων των εισερχόμενων/εξερχόμενων πληροφοριών του διαδικτύου μέσω του (AES με κλειδί 256 bit ) πρίν γίνουν διαθέσιμες στο internet.Κάθε φορά που ένας χρήστης συνδέεται μέσω του VPN4ALL, 2048 bit απο τυχάιους αριθμούς μετατρέπονται σε ένα ζευγάρι κλειδιών (ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό ) για κάθε ένα χρήστη και για κάθε ενα session.Δεδομένα που κρυπτογραφούνται απο το ένα κλειδί αποκρυπτογραφούνται μόνο με το άλλο κλειδί του αντίστοιχου ζευγαριού.Aυτό αποσκοπεί στην ασφαλή και μετάδοση των δεδομένων στο internet.Για επιπλέον ασφάλεια, χρησιμοποιεί το SecureDNS και DynDNS.Μόλις ο υπολογιστής συνδεθεί σε έναν server της υπηρεσίας συνδέεται στο διαδίκτυο με μια καινούργια IP διεύθυνση, η οποία αλλάζει κάθε φορά που ο χρήστης επιλέγει αλλά και αυτόματα σε χρονικό διάστημα που ορίζει ο χρήστης, αποφεύγοντας έτσι την υποκλοπή δεδομένων και ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ανωνυμία και ασφαλή σύνδεση.Το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να συνδεθέι έιναι μία ενεργή σύνδεση στο Internet, και μία άδεια χρήσης του προγράμματος που παρέχεται με την αγορά του.Η κρυπτογράφηση ξεκινάει αυτόματα με την είσοδο του χρήστη καθώς υπάρχει ειδικός μηχανισμός που διαχειρίζεται τα κλειδιά ωστε να μπορεί να γίνεται σωστά η επικοινωνία μεταξύ χρηστών.

Για να δεί κάποιος έαν δουλεύει το πρόγραμμα σωστά, θα πρέπει να δει τις 2 ΙΡ διευθύνσεις που έχουν οριστεί για τον υπολογιστή του, μία απο τον ISP και μία απο το VPN4ALL, κοιτόντας είτε το γραφικό περιβάλλον του προγράμματος είτε αυτό το site.Παρέχει ένα πολύ απλό περιβάλλον ρύθμισης φιλικό προς τον χρήστη, δύνοντας του την δυνατότητα να κάνει και κάποιες τροποποιήσεις ( προχωρημένες ) αλλά και να διαχειρίζεται τις πληροφορίες που μοιράζεται για την περαιτέρω ασφάλεια του.Επίσης το VPN4ALL ξεχωρίζει με ειδικά σύμβολα για το ποιος server είναι πιο γρήγορος την συγκεκριμένη στιγμή και φυσικά υπάρχει 24ωρη ζωντανή εξυπηρέτηση .Υποστηρίζει όλα τα λειτουργικά συστήματα με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Για Windows: Windows XP SP2 or higher.

Για Mac: Mac OSX 10.5 or higher.

Για Linux: Προς το παρόν δεν υπάρχει έκδοση.

Για τα κινητά, δεν χρειάζεται κάποια εγκατάσταση καθώς με την άδεια χρήσης του συνδέεται με το VPN4ALL μέσω του IPsec.Σημειώνεται πως δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την άδεια χρήσης του απο τον υπολογιστή για το κινητό και αντίστροφα.

Πηγές


UltraSurf[επεξεργασία]

To UltraSurf είναι ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να σερφάρουμε στο διαδίκτυο ανώνυμα το οποίο βασίζεται στην προστασία και την ασφάλεια της ιδιωτικής μας ζωής στο διαδίκτυο.Aρχικά δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους χρήστες του Διαδικτύου στην Κίνα να βρουν ασφάλεια και ελευθερία στο διαδίκτυο δινοντάς τους την δυνοτότητα να παρακάμψουν το Great Firewall της χώρας τους. Το εργαλείο έχει χαρακτηριστεί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 2007 ως ένα εργαλείο με τις καλύτερες επιδόσεις “απάτης” και ως ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για την ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο .Το UltraSurf δημιουργήθηκε το 2002 από την UltraReach Internet Corporation μια εταιρεία που αποτελείται από μια μικρή ομάδα μηχανικών της Silicon Valley.

Το UltraSurf εμφανίζεται στην επιφάνεια εργασίας κάθε φορά που τρέχει και ο χρήστης μπορεί να το ελαχιστοποιήσει ενώ το μόνο που είναι φανερό είναι μια μικρή κλειδαριά που μας αποδεικνύει οτι το πρόγραμμα δουλεύει σωστα.Διαθέτει 5 επιλογές.Η 1η είναι “home” όπου ανοίγει την αρχική σελίδα του UltraSurf,η 2η είναι “Reset” όπου επαναφέρει το πρόγραμμα στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις(συνήθως όταν ο χρήστης δεν μπορεί να περιηγηθεί κανονικά στο διαδίκτυο),η 3η είναι “Option” η οποία δίνει πρόσβαση στις ρυθμίσεις του προγράμματος,η 4η είναι “Help” που εμφανίζει έναν οδηγό χρήσης του UltraSurf και 5η είναι “Εxit” που σταματάει την λειτουργία του προγράμματος,καθαρίζει αυτόματα το ιστορικό περιήγησης,διαγράφει τα cookies και επαναφέρει τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

Ένα απο τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του λογισμικού είναι η απόκρυψη της διεύθυνσης IP η εκκαθάριση του ιστορικού περιήγησης και των cookies, προστατεύοντας έτσι τον υπολογιστή από τις εξωτερικές επιθέσεις.Μας επιτρέπει να επισκεφθούμε οποιοδήποτε ιστοσελίδα είναι διαθέσημη.Έιναι συμβατό με όλα τα προγράμματα περιήγησης και μας δίνει την δυνατότητα να συνδεθούμε σε διαφορετικούς proxy servers άμεσα.Συνιστάται κυρίως για χρήση σε ασύρματα hotspots και δημόσια δίκτυα WiFi. Η εφαρμογή είναι portable έτσι δεν χρειάζεται να την εγκαταστήσουμε αλλά είναι ιδανική για χρήση μέσω μια συσκευή USB για να σερφάρουμε ελεύθερα στο διαδίκτυο.Απο την στιγμή που θα τρέξει το UltraSurf στον υπολογιστή μας η διεύθυνση ΙΡ θα είναι κρυμμένη εμποδίζοντας την αποκάλυψη της θέσης του χρήστη απο τον υπολογιστή του.Με την χρήση του UltraSurf επιτρέπει στον υπολογιστή σας να επισκεφθείτε με ασφάλεια και ανώνημα ιστοσελίδες που δεν χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο HTTPS. Έτσι,ο υπολογιστής μας είναι ασφαλής σε κάποια επίσκεψη μας σε μια μη ασφαλή ιστοσελίδα και αποφεύγουμε την πιθανή είσοδο κάποιου κακόβουλου λογισμικού.Δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να κατεβάσουν ανώνυμα οποιοδήποτε υλικό χώρις να αφήνει πίσω του κανένα αποδεικτικό στοιχείο.Μέσω της σύνδεση end-to-end που μας παρέχει μπορούμε άμεσα και με ασφάλεια να αποκτήσουμε πρόσβαση στο περιεχόμενο που μας ενδιαφέρει χωρίς περιορισμούς.Aν τροποποιήσουμε τις ρυθμίσεις του προγράμματος μπορεί να επηρεαστεί η ταχύτητα download του υπολογιστή μας καθώς επίσης και πρόσθετες εφαρμογές όπως το uTorrent εάν δεν έχουν ρυθμιστεί σωστά,έτσι θα πρέπει να προσέξουμε τι αλλαγές κάνουμε στις ρυθμίσεις μας.Το UltraSurf προστατεύει μόνο πληροφορίες που παρέχονται μέσω του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιούμε. Άλλες εφαρμογές, όπως το ηλεκτρονικο μας ταχυδρομείου, το Skype, και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες δεν υπόκεινται σε κρυπτογράφηση.

Το UltraSurf δεν υποστηρίζεται από λειτουργικά συστήματα Mac OS ή Linux.Είναι ένα δωρεάν λογισμικό κλειστού κώδικα.Αποθηκεύεται στον υπολογιστή σε μορφή .zip με χωριτικότητα 1.95ΜΒ και απετούμενη RAM 64MB.Είναι συμβατό με Windows 2000/XP/Vista/Windows 7/Windows 8,Windows 8.1 των 32/64 bit.

Πηγές

Εικόνες


CyberGhost VPN[επεξεργασία]

Το Cyberghost VPN είναι ενα εικονικό προσωπικό δίκτυο (VPN) το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο Πολλές πλατφόρμες (Windows ,Linux ,OSX ,Android ,iOS κ.α).Το Cyberghost αφορά τους χρήστες οι οποίοι θέλουν να πλοηγηθούν ανόνυμα στο διαδίκτυο και αυτο επιτυνχάνεται αντικαθιστώντας την IP διεύθυνση του χρήστη με μια προεπιλεγμένη που παρέχεται απο το πρόγγραμα, επιπλέον δεν αποθηκεύονται ούτε ιχνηλατούνται (trace) τα δεδομένα του χρήστη.

Χαρακτηριστικά[επεξεργασία]

Ιδιωτικότητα και ασφάλεια (Privacy and Security)[επεξεργασία]

Τα δεδομένα μεταφέρονται μέσω μίας διαδρομής η οποία χρησιμοποιεί υψηλού επιπέδου (στρατιωτική) κωδικοποιήση τύπου 256-AES ,επιπλέον λόγο της κωδικοποίησης ο χρήστης αν προβεί σε κάποια αγορά χρησιμοποιόντας το Cyberghost ,τότε δεν θα αποθηκεύτουν τα στοιχεία του.

Ταχύτητα και απόδοση (Speed and Performance)[επεξεργασία]

Η ταχύτητα και η απόδοση του προγράμματος είναι αξιοσημείωτη καθώς δεν παρατηρείται μείωση στην ταχύτητα κατεβάσματος και ανεβάσματος (Download and Upload) του δικτύου. Λόγω της αυτόματης επιλογής server με βάση την γεωγραφική περιοχή του χρήστη.

Εξυπηρέτηση πελατών (customer Support)[επεξεργασία]

Υπάρχει μια περιοχή ερωτοαπατνήσεων στην ιστοσελίδα του προγράμματος όπου εκεί ο χρήστης μπορεί να βρεί την απάντηση σε κάθε απορία που έχει ,σε περίπτωση που δεν βρίσκεται η απάντηση υπάρχει και η άμεση εξυπηρέτηση πελατών μέσω ζωντανής διαδικτιακής επικοινωνίας (live online chat).

Λειτουργία/Εκδόσεις (versions)[επεξεργασία]

Το πρόγραμμα διατείθεται σε 3 εκδόσεις :

  • Free
  • Premium ( 4,99 ευρώ το μήνα )
  • Premium Plus ( 7,99 ευρώ το μήνα )
  • Free έκδοση
    Περιορισμός ταχύτητας στο 1Mb/s
    Διαφημίσεις ( στους χρήστες προβάλλεται διαφήμιση για τουλάχιστον 17 δευτερόλεπτα όταν πρωτοσυνδεθεί ο χρήστης και στη συνέχεια προβάλλονται ανα 2 ώρες)
    Δεν υπάρχει επιλογή του servers ( οι χρήστες που έχουν την δωρεάν έκδοση συνδέονται αυτόματα σε κάποιον διαθέσιμο server )
    Αυτόματη αποσύνδεση μετά το πέρας των 6 ωρών χρήσης ( ο χρήστης μπορεί να ξανασυνδεθεί αμέσως )
    Οι χρήστες πρέπει χειροκίνητα να επανασυνδεθούν μετά την αποσύνδεση
    Οι χρήστες που χρησιμοποιούν την δωρεάν έκδοση συνδεόνται μέσω του OpenVPN πρωτοκόλου η οποία είναι ποιο αδύναμη (128 Bit) έκδοση.


    VPN Premium
    Απεριόριστο Bandwith ( Μέσος όρος ταχύτητας 6Mb/s )
    Δυνατότητα επιλογής servers ( πάνω από 50 είναι διαθέσιμοι)
    Δεν υπάρχουν διαφημίσεις , χρόνος αναμονής , αυτόματη αποσύνδεση μετά από 6 ώρες ή άλλους περιορισμούς που έχει η δωρεάν έκδοση )
    Αυτόματη Επανασύνδεση
    Λειτουργία σε android , iOS , OSX , Linux


    Το VPN Premium Plus Περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά του VPN Premium με επιπλέον :

    VPN Premium Plus
    Ταυτόχρονη σύνδεση από 5 συσκευές
    Πρόσβαση σε VPN servers σε μία ευρεία γκάμα οι οποίοι είναι ρυθμισμένοι με 256-bit κωδικοποίηση

    Το Cyberghost VPN μπορεί να αγοραστεί με paypal ,mastercard ,visa ,bitcoin.

    Πηγές[επεξεργασία]


    Whonix[επεξεργασία]

    Η ανωνυμία στο διαδίκτυο γίνεται ολοένα και πιο σπάνιο αγαθό πράγμα το οποίο έκανε επιτακτική την ανάγκη για τη δημιουργία τέτοιου είδους λειτουργικών συστημάτων, καθώς είναι πολλοί αυτοί που την επιδιώκουν και την θεωρούν ιδιαίτερα ελκυστική. Ένα από αυτά είναι και το Whonix ή όπως ονομαζόταν στο παρελθόν TorBox ή AOS(Anonymous Operating System) είναι ένα Debian GNU/Linux σύστημα το οποίο έχει σαν πρωτεύοντα στόχο την αύξηση της ασφάλειας των Linux. Ακόμα, μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε υπολογιστή που μπορεί να τρέξει το Virtual Box, δηλαδή σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα ως Whonix-Workstation. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη λύση η οποία συνδυάζει την λειτουργία του Debian GNU/Linux, του Tor και του Virtual Box. Συγκεκριμένα είναι ένα λειτουργικό σύστημα που έχει ως στόχο την διατήρηση της ιδιωτικότητας, της ασφάλειας και της ανωνυμίας στο διαδίκτυο βοηθώντας έτσι τους χρήστες να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές τους ανώνυμα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που υφίστανται λογοκρισία καθώς πρόκειται για ένα εργαλείο κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο. Είναι ένα πολύ χρήσιμο λειτουργικό σύστημα διότι εξασφαλίζει την απόκρυψη της διεύθυνσης ΙΡ , της διεύθυνσης MAC και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με τους χρήστες. Αποτρέπει επίσης κακόβουλα λογισμικά με δικαιώματα root(διαχειριστή) να υποκλέψουν οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το χρήστη. Όλες οι λύσεις που είχαμε μέχρι τότε δεν μας προσέφεραν την ανωνυμία από τον DNS server του ISP μας(Internet Service Provider-Υπηρεσία Παροχής Internet) δεν μας προστάτευαν δηλαδή από διαρροές DNS.

    Το Whonix διανέμεται δωρεάν καθώς είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Κυκλοφόρησε στις 29 Φεβρουαρίου του 2012 και η τελευταία του αναβάθμιση πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 2014 με την έκδοση 9.4 Ο δημιουργός του είναι ο Patrick Schleizer και υπογράφει με το ψευδώνυμο “Adrelanos”. Το όνομα είναι ο συνδυασμός δύο λέξεων, των Who που σημαίνει ποιος και Νix που σημαίνει τίποτα.

    Αποτελείται από δύο τμήματα το Whonix-Workstation και το Whonix-Gateway, τα οποία είναι και τα δύο αρχεία ova και για αυτό το λόγο το Whonix τρέχει εξ ολοκλήρου σε Virtual Box. Κατά την εκκίνησή τους γίνονται έλεγχοι για το αν είναι ενημερωμένο το λογισμικό και αν η ημερομηνία και η ώρα είναι σωστά. Το Whonix-Workstation που έχει εγκατεστημένο το πρόγραμμα περιήγησης, το οποίο είναι μία τροποποιημένη έκδοση του Mozila Firefox, τρέχει τις εφαρμογές του χρήστη και το Whonix-Gateway είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση του Tor και έχει δύο διασυνδέσεις εικονικών δικτύων. To Whonix είναι ένα σύστημα ασφάλειας που διατηρεί πληροφορίες στη μνήμη του ακόμη και μετά από επανεκκίνηση δίνοντας βέβαια την επιλογή στον χρήστη να το αλλάξει αυτό παρόλο που ο διαχειριστής δεν το προτείνει. Από την άριστη βαθμολογία(5/5) στο site sourceforge.net μπορούμε να συμπεράνουμε την αξιοπιστία του και τη λειτουργικότητά του.

    Πηγές


    Guerrilla Mail[επεξεργασία]

    Το Guerrilla Mail είναι ένας ιστότοπος ο οποίος επιτρέπει στον χρήστη να δημιουργεί ένα προσωρινό ID ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκειμένου να κινείται ελεύθερα στο διαδύκτιο. Τα ID των παλιότερων εκδόσεων διαγράφονταν συνεχώς ανα μια ώρα και έτσι ο χρήστης έπρεπε να δημιουργεί νεο e-mail για να το χρησιμοποιήσει όπως αυτός θέλει.Με τις νέες εκδόσεις το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που έχει ορίσει ο χρήστης δεν διαγράφεται και το inbox του ανανεώνεται κάθε 10 δευτερόλεπτα.Τα εισερχόμενα μηνύματα που διαβάζει ο χρήστης παραμένουν στο inbox για μια ώρα ή μέχρι να τα διαγράψει.Τα διάφορα μηνύματα που δεν έχουν αναγνωστεί για πάνω απο μια ώρα θεωρούνται ως spam και επομένως διαγράφονται. Η ιστοσελίδα του Guerrilla Mail διαθέτει μια σχετικά απλή επιφάνεια εργασίας και δεν χρειάζεται εγκατάσταση ή κάτι παρόμοιο.Ο χρήστης διαλέγει το όνομα που θέλει και επιλέγει ένα απο τα διάφορα domain που δίνονται απο την ιστοσελίδα.Στη συνέχεια ο χρήστης έχει την δυνατότητα να λάβει και να στείλει ηλεκτρόνικα μηνύματα καθώς επίσης και όλες τις λειτουργίες που μπορεί να του παρέχει μια διάσημη εταιρία.Οταν ο χρήστης αποφασίσει οτι δεν χρειάζεται άλλο την διεύθηνση του τότε μπόρει απλά να πατήσει στην επιλογή ‘Forget Me’ και να διαγράψει τον λογαριασμό του. Με το Guerrilla Mail ένας χρήστης μπορεί να στείλει εικόνες και ηλεκτρονικά μηνύματα μέχρι και 150Mb τα οποία θα διαγραφούν μετά απο 24 ώρες.Η χρήση του Guerrilla Mail έχει πολλά θετικά στοιχεία υπάρχει όμως και ένα σοβαρό θέμα που αποτρέπει αρκετούς χρήστες να το χρησιμοποιήσουν.Το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται στον τομέα της ασφάλειας και έχει να κάνει με το γεγονός οτι αν ένας χρήστης διαθέτει το ID ενός άλλου χρήστη τότε μπορεί πολύ εύκολα να συνδεθεί και να δεί τα μηνύματα του γι’αυτό και το θέμα της ασφάλειας των δεδομένων και των επαφών τονίζεται ιδιαίτερα στις οδηγίες χρήσης της ιστοσελίδας.Παρ’όλα αυτά οι εικόνες και τα αρχεία που διακινούνται δεν μπορούν να ανοιχτούν ξανά απο τον αποστολέα αλλά μόνο απο τον παραλήπτη καθώς δεν υπάρχει επιλογή να δεί κάποιος τα απεσταλμένα μηνύματα-αρχεία αφου δεν υπάρχει κατηγορία ‘Sent Items’. Το Guerrilla Mail είναι μια καλή επιλογή για τους χρήστες που θέλουν να στείλουν ευαίσθητα δεδομένα εύκολα και γρήγορα δίχως να ανησυχούν αν κάποιος θα τα δεί ή αν θέλουν να γίνουν μέλη ιστοσελίδων αποφεύγωντας το spam και την χρήση του πραγματικού τους ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.Το πρόβλημα είναι οτι αν κάποιος μάθει το ID τοτε έχει και πρόσβαση στον αντίστοιχο λογαριασμό έτσι οι υπηρεσίες του δεν προτείνονται για μακροχρόνια χρήση.

    Πηγές


    DuckDuckGo[επεξεργασία]

    DuckDuckGo (αλλιώς και DDG) είναι μία μηχανή αναζήτησης του διαδικτύου που εξασφαλίζει στους χρήστες την ανωνυμία τους καθώς αυτοί περιηγούνται σε αυτό. Αυτό που ξεχωρίζει το DuckDuckGo από όλες τις άλλες μηχανές αναζήτησης είναι ότι η συγκεκριμένη δεν κρατάει στοιχεία των χρηστών που τη χρησιμοποιούν και δεν δείχνει τα ίδια αποτελέσματα σε όλους ανάλογα με την αναζήτηση τους. Δηλαδή δεν κρατάει την IP διεύθυνση των χρηστών αλλά και τα log τους και τέλος δεν χρησιμοποιεί cookies παρά μόνο όταν χρειάζεται. Επίσης δίνεται μεγάλη προτεραιότητα στο να εμφανίζονται 'καλές' πληροφορίες, παρά πολλές και άχρηστες, αντλώντας έτσι τις πληροφοριές από Crowdsourcing πηγές, όπως παραδείγματος χάριν Wikipedia, και από συνεργασίες με άλλες μηχανές αναζήτησης όπως: Yandex, Yahoo!, Bing, Wolfram Alpha και Yummly.

    Η υπηρεσία αυτή μπορεί να βρεθεί κανονικά πληκτρολογώντας τη διεύθυνση της ιστοσελίδας (https://duckduckgo.com/) σε οποιονδήποτε φυλλομετρητή ιστοσελίδων (Web browser), είτε κατεβάζοντας τις προσθήκες που υπάρχουν για τον FireFox ή για Google Chrome, επιτρέποντας έτσι σε όποιον περιηγητή χρησιμοποιεί ο χρήστης να μπορεί να έχει πρόσβαση στο DuckDuckGo ευκολότερα.

    Ιστορία[επεξεργασία]

    Το DuckDuckGo δημιουργήθηκε από τον Gabriel Weinberg τον Φεβρουάριο του 2008 στην Πενσυλβάνια της Αμερικής και πλέον ανήκει στην εταιρεία DuckDuckGo, Inc. Το όνομά του προέρχεται από το παιδικό παιχνίδι Duck, duck, goose. Η μηχανή αναζήτησης ήταν αυτοχρηματοδοτούμενη μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, και αφού υπήρχε η ανάγκη ανάπτυξης της στα προσεχή χρόνια, χρηματοδοτήθηκε από την Union Square Ventures, εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων και από άλλους μεμονωμένους επενδυτές. Έκτοτε η ομάδα του μεγάλωσε σε περίπου 20 μόνιμους υπαλλήλους και σε πολλούς προγραμματιστές ανοικτού λογισμικού. Το 2012 δηρμιουργήθηκε και η DuckDuckGo community επιτρέποντας έτσι στους χρήστες να αναφέρουν προβλήματα της υπηρεσίας αλλά και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξή της. Στις αρχές του 2012 δημιουργήθηκε και η πλατφόρμα DuckDuckHack η οποία είναι μια ανοικτού λογισμικού πλατφόρμα που λειτουργεί ώς πρόσθετο του [https://duckduckgo.com/ DuckDuckGo για να παρέχει άμεσες απαντήσεις στον χρήστη. Επιπλέον την ίδια χρονιά επανασχεδιάστηκε οπτικά. Σήμερα υπολογίζεται ότι έχει 5.000.000 αναζητήσεις την ημέρα.

    Αρχιτεκτονική[επεξεργασία]

    Η πλατφόρμα DuckDuckGo είναι ανοικτού λογισμικού. Έτσι εκτός από τον Gabriel Weinberg, για την ανάπτυξη συνεισφέρουν προγραμματιστές που ασχολούνται με το ανοικτό λογισμικό αλλά και άτομα που δεν έχουν σχέση με το τεχνικό μέρος. Ένα μέρος του ανοικτού κώδικα, βρίσκεται στο GitHub υπό την άδεια Apache 2.0 License. Αναλυτικά το DuckDuckGo έχει γραφτεί σε Perl και JavaScript με την βοήθεια της βιβλιοθήκης YUI Library. Βρίσκεται στον διακομιστή μεσολαβητή Nginx και χρησιμοποιεί memcached και FastCGI για σταθεροποίηση του φόρτου. Η λειτουργία του γίνεται στο λειτουργικό σύστημα FreeBSD και UBUNTU μέσω Daemontools. Οι διακομιστές υπάρχουν μέσα στην ίδια την εταιρεία, αλλά υπάρχουν και στην AmazonEC2 σε όλο τον πλανήτη. Έτσι κάθε αίτημα στον διακομιστή δρομολογείται στον κοντινότερο ανάλογα με την γεωγραφική τοποθεσία. Όσο αναφορά τις βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιεί η εταιρεία, βασίζεται σε PostgreSQL, bugardo, Solr, Oracle Berkeley DB, Amazon S3 και flat files για δεδομένα. Η διαδικασία παρακολούθησης της ομαλής λειτουργίας των διακομιστών γίνεται με το ServerDensity. Τέλος κάποιες άλλες λειτουργίες της πλατφόρμας χρησιμοποιούν Prosody, Debian, ejabberd, jQuery, node.js και Python.

    Πηγές[επεξεργασία]

    Diaspora Social Network[επεξεργασία]

    Το Diaspora είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ιδιοκτησίας των χρηστών και ένα αποκεντρωμένο κοινωνικό δίκτυο το οποίο βασίζεται επάνω στο ελεύθερο λογισμικό Diaspora. Το Diaspora αποτελείται από μια ομάδα ανεξάρτητων ιδιόκτητων κόμβων που ονομάζονται pods και σχηματίζουν το συνολικό δίκτυο. Από τον Μάρτιο του 2014 υπάρχουν πλέον πάνω από 1 εκατομμύρια λογαριασμοί στο Diaspora. [1]

    Το κοινωνικό δίκτυο δεν ανήκει σε κάποιο πρόσωπο ή οντότητα, εμποδίζοντας το από το να γίνει αντικείμενο εταιρικής εξαγοράς ή διαφήμισης. Τον Σεπτέμβριο του 2011, οι προγραμματιστές δήλωσαν, "ο κατανεμημένος σχεδιασμός που ακολουθεί το Diaspora εξασφαλίζει ότι καμία μεγάλη εταιρία δεν θα ελέγξει ποτέ το Diaspora, δεν θα πουλήσει ποτέ την κοινωνική σας ζωή σε διαφημιστές και δεν θα πρέπει να συμφωνείται με αυθαίρετους κανόνες".[2]

    Η διαχείριση της ανάπτυξης του Diaspora λογισμικού γίνεται από το Diaspora ίδρυμα το οποίο είναι μέλος του Free Software Support Network (FSNN). To FSNN διοικείται από τον Eben Moglen και το Sofware Freedom Law Center. To δίκτυο FSNN λειτουργεί ως η οργάνωση που διαχειρίζεται το branding και τα οικονομικά και νομικά στοιχεία του ενεργητικού του Diaspora. [3]

    Οι χρήστες του Diaspora διατηρούν την κυριότητα των δεδομένων τους και δεν υποχρεούνται να παραχωρήσουν δικαιώματα κυριότητας. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς ο κάθε χρήστης διαθέτει τον δικό του σέρβερ (pod) ο οποίος μπορεί να συνδεθεί στο μεγαλύτερο δίκτυο του Diaspora αλλά δεν ελέγχεται από έναν κύριο administrator.Υπάρχει και η επιλογή ένας χρήστης να μπορεί να συνδεθεί σε έναν από τους ανοιχτούς κόμβους που το Diaspora διαθέτει. Το λογισμικό είναι σχεδιασμένο για να δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να μπορούν να «κατεβάζουν» όλες τους τις φωτογραφίες και τα κείμενα ,οποιαδήποτε στιγμή.

    Άλλα χαρακτηριστικά του Diaspora : Τα posts των χρηστών μπορούν να είναι είτε ’public’ είτε ‘limited’. Στην περίπτωση που χαρακτηρίζονται σαν ‘limited’,μπορούν να διαβαστούν μόνο από την ομάδα ή τις ομάδες ανθρώπων που έχει ορίσει ο χρήστης. Οι χρήστες μπορούν να στέλνουν προσωπικά μηνύματα ο ένας στον άλλον τα οποία ονομάζονται συζητήσεις. Ο κάθε καινούργιος λογαριασμός χρήστη περιέχει κάποια προεπιλεγμένα πεδία όπως φίλοι, οικογένεια, δουλειά και γνωστοί. Ο χρήστης μπορεί να προσθέσει πεδία όπως αυτός επιθυμεί. Επίσης επιτρέπει την χρήση ψευδώνυμου σε αντίθεση με το Facebook. Τα posts μπορούν να μεταδοθούν και σε συνδεδεμένους λογαριασμούς στα facebook, tumblr και twitter.

    To Diaspora ιδρύθηκε το 2010 από 4 φοιτητές του New York City University, τους Ilya Zhitomirskiy, Dan Grippi, Max Salzberg και Raphael Sofaer. Ο πρώτος κόμβος παρουσιάστηκε από τους developers το 2010 σαν δοκιμαστική έκδοση alpha. Το 2012 οι ιδρυτές ανακοίνωσαν ότι θα αφήσουν το κοινό να αναλάβει την διακυβέρνηση του έργου. Από τότε και έπειτα το Diaspora αναπτύσσεται και διαχειρίζεται από μέλη της κοινότητας του. Το επίκεντρο της ομάδας ανάπτυξης της κοινότητας είναι η δημιουργία σταθερών εκδόσεων του λογισμικού και περαιτέρω ανάπτυξη όπως την καλύτερη επικοινωνία δεδομένων μεταξύ των κόμβων και την προσέλκυση όσων περισσότερων εθελοντών γίνεται για την γραφή κώδικα, για το project.

    Πηγές[επεξεργασία]


    Dolphin Zero[επεξεργασία]

    Το Dolphin Zero αναπτύχθηκε από την MoboTap, μία ομάδα η οποία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2010 και ασχολείται κατά κύριο λόγο με την δημιουργία εφαρμογών και υπηρεσιών για κινητά τηλέφωνα, με στόχο την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης στο διαδίκτυο. Η συγκεκριμένη εφαρμογή κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2013 και είναι βασισμένη στο Dolphin Browser, ένα πρόγραμμα περιήγησης προϊόν της ίδια πάλι ομάδας.

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/1/18/Dolphin-browser-icon.png

    Το Dolphin Zero λοιπόν, είναι μια δωρεάν εφαρμογή διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα σε iOS και Android αλλά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές για windows XP/7/8 (με τη χρήση εξομοιωτή), η οποία επιτρέπει στο χρήστη να περιηγείται στο διαδίκτυο, διατηρώντας τις προσωπικές του πληροφορίες ασφαλείς, με την αυτόματη διαγραφή τωv στοιχείων του στο τέλος της περιήγησης του.Στοιχεία όπως το ιστορικό του περιηγητή, κωδικούς και ηλεκτρονικές διευθύνσεις, προτεινόμενες διευθύνσεις, "Cookies" και πληροφορίες τοποθεσίας. Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης μπορεί να είναι σίγουρος για την ιδιωτικότητά του, καθώς το Dolphin Zero εγγυάται ότι κανείς δεν θα έχει πρόσβαση σε κανένα απ τα προαναφερθέντα δεδομένα.

    Η χρήση της εφαρμογής αυτής,όσο αφορά το κινητά τηλέφωνα είναι απλή, αφού μετά την εγκατάστασή της ανοίγει όπως ένα συνηθισμένο πρόγραμμα περιήγησης. Επιπλέον όμως όταν ανοίξει αυτή η εφαρμογή θα εμφανιστεί ένα μενού από το οποίο ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τι ακριβώς πληροφορίες θέλει να διαγράφονται αυτόματα.

    (http://xslab.com/i/2014/02/dolphin-zero-screenshot-640x400.jpg)

    Έπειτα είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε αναζήτηση επιθυμεί. Τέλος όταν ο χρήστης ολοκληρώσει τις αναζητήσεις του, το μόνο που έχει να κάνει είναι να κλείσει την εφαρμογή πατώντας το κουμπί <<Έξοδος>> και τότε θα εμφανιστεί αυτόματα ένα μήνυμα το οποίο θα λέει ότι οι πληροφορίες που είχε επιλέξει στο αρχικό μενού έχουν διαγραφεί.

    (https://toppctips.com/)

    Όσο αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές η λειτουργία του Dolphin Zero είναι το ίδιο εύκολη, μόνο που είναι απαραίτητη η εγκατάσταση του BlueStacks. Το BlueStacks είναι ένας εύχρηστος και λειτουργικός εξομοιωτής ο οποίος μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε εφαρμογές αλλά και παιχνίδια από λειτουργικό Android σε Windows XP/7/8.

    (http://community.amd.com/servlet/JiveServlet/showImage/38-2632-2744/amd_bluestacks_android_win8.png)

    Μετά την εγκατάσταση του BlueStacks ο χρήστης μπορεί απλά να αναζητήσει και να εγκαταστήσει το Dolphin Zero όπως αναφέρθηκε και παραπάνω για τα κινητά τηλέφωνα.

    Βίντεο με οδηγίες για την εγκατάσταση και χρήση του BlueStacks: https://www.youtube.com/watch?v=zBr6fS-JoqY

    Η εφαρμογή στο Google Play:

    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dolphin.browser.zero

    Πηγές


    Tribler[επεξεργασία]

    Το Tribler, είναι μια παραλλαγή του δημοφιλούς BitTorrent, αλλά έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην “πέφτει” υπό οποιαδήποτε συνθήκη, συμπεριλαμβανόμενων επιθέσεων από κυβερνήσεις και αντιπειρατικές οργανώσεις, ακόμα και όταν όλες οι μηχανές αναζήτησης torrents, οι κατάλογοι και οι ιστοσελίδες-trackers είναι offline. Αυτό συμβαίνει διότι το Tribler δεν τρέχει μέσω κάποιου κεντρικού server, επομένως δεν υπάρχει κεντρικό σημείο για να δεχτεί επίθεση, με τους χρήστες να ανταλλάζουν αρχεία χωρίς καμία διακοπή. Με απλά λόγια το Tribler δεν τρέχει μέσω κάποιου κεντρικού server, επομένως δεν υπάρχει κεντρικό σημείο για να δεχτεί επίθεση, με τους χρήστες να ανταλλάζουν αρχεία χωρίς καμία διακοπή. Επιπλέον, το υλικό που διακινείται μέσω του Tribler φιλτράρεται συνεχώς για ιούς, malware ή “πλαστά” αρχεία από μια ομάδα moderators, για να διασφαλίζεται η ασφάλεια των χρηστών και των δεδομένων που διακινούνται. Όπως κάθε BitTorrent client, έτσι και το Tribler διαθέτει επιλογή αναζήτησης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα που εμφανίζονται στην οθόνη αναφέρονται σε αρχεία που διαθέτουν άλλοι χρήστες (peers) και όχι σε κάποιον κατάλογο ή ιστοσελίδα. Έτσι, όταν ο χρήστης επιλέξει να κατεβάσει κάποιο torrent, το υλικό προέρχεται απευθείας από κάποιον άλλο χρήστη και το download ξεκινά αυτόματα, χωρίς να περνά πρώτα από κάποιον κεντρικό server, με αποτέλεσμα η ανταλλαγή αρχείων να γίνεται αποκλειστικά μεταξύ των χρηστών. Μάλιστα, ερευνητές του Delft University of Technology υποστηρίζουν ότι το λογισμικό ανταλλαγής αρχείων Tribler δεν μπορεί να καταπολεμηθεί από κανένα οργανισμό ή μέτρο κατά της πειρατείας! Στα σχεδόν τρία χρόνια που έχει διατεθεί στο ευρύ κοινό, έχει εξελιχτεί και βελτιωθεί, κρατώντας πάντα δυο βασικές αρχές που είναι η ισχυρή ανωνυμία και η απλότητα χρήσηςa. Χωρίς κάποιο VPN ή proxy, όλες οι λήψεις (downloads) που γίνονται από μία συγκεκριμένη σύνδεση στο internet μπορούν εύκολα να εντοπισθούν από την IP του χρήστη. Έρχεται λοιπόν εδώ η ομάδα Tribler που δίνει την λύση και σε αυτό το πρόβλημα, ενσωματώνοντας το Tor και δρομολογώντας τα δεδομένα μέσα από peers. Αυτό δηλαδή που γίνεται στην ουσία είναι ότι οι χρήστες του Tribler φτιάχνουν το "δικό τους" δίκτυο Tor, βοηθώντας ο ένας τον άλλο να κρύψει τις IP διευθύνσεις τους μέσω κρυπτογραφημένων proxies. Προς το παρόν, οι ερευνητές θεωρούν επαρκή τα τρία επίπεδα proxies που έχουν εγκαταστήσει μεταξύ των αποστολέων των στοιχείων και του παραλήπτη. Έτσι, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να παρακολουθούνται αυτά τα δεδομένα από κάποιον απατεώνα που παριστάνει τον peer (τον χρήστη δηλαδή) και αδιαμφισβήτητα βελτιώνει σημαντικά την προστασία της ιδιωτικότητας. Το δίκτυο Tor -με το οποίο έρχεται ενσωματωμένο το Tribler- είναι πλήρως λειτουργικό, αλλά επί του παρόντος υπάρχει κάποιος περιορισμός για ένα αρχείο δοκιμής των 50 MB. Αυτός ο περιορισμός είναι για να έχουν το περιθώριο οι προγραμματιστές να κάνουν ορισμένες βελτιώσεις πριν από την τελική έκδοση.

    Βασικά χαρακτηριστικά της έκδοσης 6.3.1 του Τribler
    Βασιζόμενο στο UDP, ένα σε στυλ Tor anonymous tunnel
    Ανίχνευση για bandwidth performance σε πραγματικό χρόνο
    Αποκεντρωμένη υπηρεσία καταλόγου για Tor--like routers
    Δεν υπάρχουν ακόμη γενικά ανώνυμα downloads, παρά μόνο trials
    Αυτόματη λήψη ανώνυμων 50MByte test, χρησιμοποιώντας το νέο Tor-like πρωτόκολλο
    Αναπαραγωγή (streaming) μ' ένα κλικ από το κεντρικό του παράθυρο
    GUI σε στυλ Youtube με user-generated εικόνες
    Στα κανάλια μπορεί πλέον, προαιρετικά, να γίνει πλοήγηση με μικρογραφίες
    Ταχύτερο συγχρονισμό δεδομένων μεταξύ των Tribler peers
    Βελτιώσεις απόδοσης, με μικρότερη εξάρτηση σε master bootstrap servers

    και πολλά άλλα, όπως και σημαντικές διορθώσεις σφαλμάτων που είχαν οι προηγούμενες εκδόσεις.

    Εγκατάσταση-του Τribler[επεξεργασία]

    Είναι ανοιχτού κώδικα, διαθέσιμο για Linux, Windows, OSX και αυτή την στιγμή, βρίσκεται στην έκδοση 6.3.1. Έχει εκτελέσιμα/binaries για όλους, (συνεπώς διπλό κλικ επάνω του μόλις το κατεβάσετε), ενώ διαθέτει και τα source files του:

    Εναλλακτικά, μπορείτε να το εγκαταστήσετε και μέσω τερματικού (μπορείτε να το καλέσετε είτε μέσω dash, αρχίζοντας να γράφετε την λέξη terminal, είτε πατώντας συγχρόνως τα πλήκτρα: Ctrl-Alt-T), δίνοντας μια-μια τις παρακάτω εντολές, πατώντας Enter μετά την κάθε μια και δίνοντας τον κωδικό σας, μόλις ζητηθεί: sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/tribler sudo apt-get update sudo apt-get install trible http://www.tribler.org/download.html Μετά την εγκατάσταση, μπορείτε να το καλέσετε από το μενού σας και το πρώτο παράθυρο που θα δείτε θα είναι αυτό:

    Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την φωτογραφία

    Μπορείτε, από το πεδίο αναζήτησής του να αναζητήσετε ό, τι θέλετε και σχετικά γρήγορα θα σας δώσει τ’ αποτελέσματα. Το πιο πιθανό να υπάρχουν αρκετά αρχεία μέσα, από τα οποία διαλέγετε όποιο θέλετε. Από το Channels, να επιλέξετε από τα δημοφιλή κανάλια ή και να δημιουργήσετε το δικό σας:

    Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την φωτογραφία

    Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την φωτογραφία

    Να εισάγετε όποιο αρχείο torrent έχετε στον υπολογιστή σας, είτε torrent/magnet link και να αρχίσει άμεσα η λήψη:

    Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την φωτογραφία

    Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την φωτογραφία

    Η αναπαραγωγή μπορεί να γίνει και -σχεδόν- άμεσα από τον ενσωματωμένο media player, απ' όπου μπορείτε να επιλέξετε ταχύτητες λήψης/διαμοιρασμού:

    Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την φωτογραφία

    Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την φωτογραφία

    Αν και οι συντομεύσεις, είναι στα κουμπάκια που βρίσκονται στο πάνω μέρος τους παραθύρου του, στο κέντρο, περισσότερες επιλογές, θα έχετε και με το δεξί κλικ:

    Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την φωτογραφία

    Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την φωτογραφία

    Αναλυτικά και κατατοπιστικά γραφήματα και στατιστικά:

    κλικ εδώ για να δείτε την φωτογραφία

    Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την φωτογραφία

    Με Anomymy label:

    Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την φωτογραφία

    Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την φωτογραφία

    Ενώ οι ρυθμίσεις του είναι λίγες και συγκεκριμένες. Σημειώστε πως η επιλογή για ενεργοποίηση του web-interface του είναι δοκιμαστική ακόμα και ίσως έχει λίγα προβληματάκια:

    Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την φωτογραφία

    Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την φωτογραφία

    To Tribler αυτή την στιγμή, μοιάζει να είναι η πιο ισχυρή λύση για το διαμοιρασμό και αξίζει να τον εγκαταστήσετε χρησιμοποιώντας το, ως τον βασικό Torrent client σας. Άλλωστε όσο περισσότεροι τον χρησιμοποιούμε, το καλύτερα για όλους μας είναι. ;) Ωστόσο, να λάβετε υπόψιν σας πως σε αυτή την έκδοση δεν είναι ολοκληρωμένο το mode ανωνυμίας, μα ισχύει για τα 50ΜΒ-test, όπως τονίζει και η ομάδα του:

    http://www.tribler.org/anonymity.html

    Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την φωτογραφία

    Μην βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Η Ανώνυμη λειτουργία λήψης, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτή η έκδοση του Tribler κατεβάζει αυτόματα ένα αρχείο δοκιμής 50MByte ανώνυμα. Μοιραζόμαστε τον σχεδιασμό και τον κώδικα, έτσι ώστε η κοινότητα να μπορεί να ελέγξει και να αξιολογήσει. Αυτό βοηθά να βεβαιωθούμε ότι είναι τόσο ασφαλές όσο χρειάζεται να είναι, πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να βασίζονται σε αυτό. Μετά, ένα κλικ υπόθεση θα είναι το anonymous mode:

    Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την φωτογραφία

    Πηγές[επεξεργασία]


    HideMyIP[επεξεργασία]

    Η ip είναι ένας μοναδικός αριθμός που παρέχει την αναγνώριση του υπολογιστή μας στο διαδίκτυο. Αυτός ο αριθμός πιθανότατα να περιέχει την τοποθεσία μας, την ταυτότητα μας και ποια προγράμματα τρέχουν στον υπολογιστή μας. Πολλά προγράμματα αλλά και ιστοσελίδες χρησιμοποιούν καθημερινά την ip μας για να γνωρίσουν τις ενέργειες μας στο διαδίκτυο και τα στοιχειά μας.

    Το HideMyIp μας παρέχει ανωνυμία κρυπτογραφώντας την σύνδεση μας στο διαδίκτυο και με μια πλαστή ip η οποία χρησιμοποιείται στις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε εμποδίζει τους hackers, τα αδιάκριτα βλέμματα και την κυβέρνηση να μας παρακολουθούν και να γνωρίζουν την πραγματική μας ταυτότητα αλλά και την πραγματική μας τοποθεσία.

    Υπάρχουν χιλιάδες IP διευθύνσεις που μπορεί κάποιος να διαλέξει από όλο τον κόσμο. Όμως όσο ποιο μακριά βρισκόμαστε από την χωρά στην οποία ανήκει η ψεύτικη ip πιθανότατα η ταχύτητα να ελαττώνεται.

    Κατά την λειτουργία του, το πρόγραμμα αλλάζει τις ρυθμίσεις του proxy από τον browser που χρησιμοποιούμε παρέχοντας μας ολοκληρωμένη ανωνυμία στο διαδίκτυο.

    Το πρόγραμμα επιπλέον μπορεί να παρακάμψει το FireWall και να μπει σε site τα οποία έχουν μπλοκαριστεί. Για παράδειγμα στους υπολογιστές ενός σχολείου όπου οι καθηγητές μπλοκάρουν συγκεκριμένα site, με το HideMyIP υπάρχει η δυνατότητα όποιος το χρησιμοποιεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτα.

    Οι browsers που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το HideMyIp είναι οι εξής:

    • Internet Explorer
    • FireFox
    • Google Chrome
    • Netscape
    • Opera
    • Safari
    • Maxthon
    • MyIE
    • Avant Browser
    • Lolifox

    Το πρόγραμμα είναι συμβατό με οποιοδήποτε είδος router, τείχος ασφάλειας, οικιακό δίκτυο, ασύρματο δίκτυο και οποιουδήποτε είδους σύνδεσης στο διαδίκτυο.

    Το HideMyIP διατίθεται σε δωρεάν έκδοση και σε Premium η οποία κοστίζει 29.99$.

    Τα επιπλέον χαρακτηριστικά που προσφέρει η Premium έκδοση είναι:

    • Γρηγορότερο σοφάρισμα
    • Γρηγορότερο κατέβασμα
    • Δυνατότητα επιλογής ip από οποία χωρά θέλουμε
    • Χρησιμοποιείται και με προγράμματα όπως το Windows Mail, το Skype, παιχνίδια κ.α.
    • Απόκρυψη δεδομένων της κίνησης μας στο διαδίκτυο από τον πάροχο.

    Είναι ένα πρόγραμμα αρκετά μικρό αφού πιάνει γύρω στα 7mb και η εγκατάστασή του είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη μιας που δίνονται σαφείς οδηγίες. Όσον αφορά το UI είναι αρκετά απλό και σχεδόν οποιοσδήποτε θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει.

    Πηγές


    Perfect Dark (P2P)[επεξεργασία]

    H Perfect Dark είναι μια peer-to-peer (P2P) εφαρμογή από την Ιαπωνία, η οποία κυκλοφόρησε το 2006.Υποστηρίζει ιαπωνική και αγγλική γλώσσα για εύκολη λήψη και ανταλλαγή αρχείων και εγγράφων.

    H εφαρμογή ήρθε από τους προκατόχους της, Share(P2P) και Winny(P2P), η οποίες απαιτούσαν μικρότερο εύρος ζώνης δικτύου και χώρο στο σκληρό δίσκο. Η εφαρμογή έχει το δικό της ιδιωτικό δίκτυο με το όνομα "unity", διαθέτει ένα ισχυρό εργαλείο αναζήτησης για να υπάρχει βέλτιστη ανταλλαγή αρχείων και παρέχει πίνακα ανακοινώσεων όπου οι χρήστες μπορούν να συζητήσου ή να ανταλλάξουν αρχεία. Επιπλέον προσφέρει Κοινοτική Tech Support για τους προχωρημένους χρήστες και προγραμματιστές. Οι χρήστες μπορούν επίσης να μοιραστούν ένα μέγεθος των αρχείων που έχουν αποσταλεί, για περαιτέρω ενίσχυση της λήψης άλλων χρηστών της κοινότητας.Η εφαρμογή εξακολουθεί να αναπτύσσεται μέχρι και σήμερα.

    Άλλα βασικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής Perfect Dark περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
    Χρήση πινάκων κατακερματισμού (hash tables) για μέγιστη ασφάλεια σε μεγάλα δίκτυα P2P.
    Προστασία των χρηστών με αλλαγή της διεύθυνσης IP, όπου επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται και να κατεβάζουν μεγάλο αριθμό αρχείων χωρίς προβλήματα.
    Διανομή πίνακα κλειδιών(Key Table) και πίνακα κατακερματισμού (Ηash Τable), που συνθέτουν ολόκληρο το δίκτυο της εφαρμογής και με την χρήση ενός πολύπλοκου αλγόριθμου διασφαλίζουν τις λήψεις και τις αποστολές.
    Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν λογικούς τελεστές όπως AND, NOT και OR για να βοηθήσουν το φιλτράρισμα των αρχείων που πρόκειται να αποσταλούν ή να ληφθούν.

    DKT+DHT+DU[επεξεργασία]

    Ο δημιουργός εφαρμόζει μια αρχιτεκτονική που ονομάζεται DKT + DHT + DU κατά το σχεδιασμό του δικτύου. Αυτά τα τρία τμήματα συνθέτουν ολόκληρο το δίκτυο.

    DKT+DHT+DU
    "DKT" Distributed Keyword Table (Διανομή Πίνακα Λέξεων-Κλειδιών).
    "DHT" for Distributed Hash Table (Διανομή Πίνακα Κατακερματισμού).
    "DU" for distributed Unity. (Διανομή Ενότητας).

    "DKT" είναι κυρίως για την παροχή αποτελεσματικής αναζήτηση αρχείων, ενώ η "DHT" και η "DU" χρησιμοποιείται για την αποτελεσματική κοινή χρήση αρχείων και την ενίσχυση της ανωνυμίας.

    Απαιτήσεις εύρους ζώνης δικτύου[επεξεργασία]

    Η ελάχιστη ταχύτητα αποστολής είναι 100 KB / sec.Εάν ο χρήστης δεν έχει διαμορφώσει την εφαρμογή Perfect Dark με τις κατάλληλες ρυθμίσεις ή αν δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει τις απαραίτητες ρυθμίσεις, τα ποσοστά λήψης θα είναι περιορισμένα οπότε θα δοθεί προτεραιότητα σε άλλους χρήστες. Αυτό έχει ως στόχο να αυξήσει το ποσοστό διατήρησης του δικτύου Perfect Dark.

    Απαίτηση χώρου στο δίσκο[επεξεργασία]

    Απαιτεί τουλάχιστον 40 GB χώρο στο σκληρό δίσκο, όπου αποθηκεύεται ένας τεράστιος Hash πίνακας, ο οποίος χρησιμοποιείται ως χώρος αποθήκευσης και διανομής αρχείων.

    Απαιτήσεις συστήματος αρχείων[επεξεργασία]

    Η εφαρμογή απαιτεί το σύστημα αρχείων NTFS, αντί του FAT32, γιατί το FAT32 είναι περιορισμένο σε μέγεθος ανά αρχείο στα 4 GB, ενώ η εφαρμογή υποστηρίζει κατέβασμα αρχείων έως 32 GB.

    Χαρακτηριστικά[επεξεργασία]

    Αναζήτηση αρχείων: Αναζήτηση δέντρου[επεξεργασία]

    Η «Αναζήτηση δέντρου" προσφέρει ισχυρή αναζήτηση. Επιπλέον, η χρήση του AND, OR και NOT τελεστών Boolean βοηθά στην απομάκρυνση ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων.

    Κείμενο ροής[επεξεργασία]

    Η εφαρμογή περιλαμβάνει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που ονομάζεται "flow"("ροή"): Είναι ένα παράθυρο, όπου το κείμενο που έγραψε ένας από τους χρήστες εμφανίζεται με κατακόρυφη κύλιση. Κάθε χρήστης μπορεί να γράψει ένα μικρό μήνυμα (μερικές γραμμές και στήλες), και θα εμφανίζεται στους άλλους χρήστες χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα ροής.

    Αυτόματη ενημέρωση[επεξεργασία]

    Από την έκδοση 1.02 η εφαρμογή Perfect Dark έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί αυτόματα μέσω του δικού της δικτύου.

    Πίνακες μηνυμάτων[επεξεργασία]

    Η εφαρμογή έχει έναν απλό πίνακα μηνυμάτων. Οι πίνακες αυτοί κατανέμονται στο δίκτυο. Ο σχεδιασμός τους είναι υποτυπώδης. Για να γίνει αναζήτηση μέσα στους πίνακες θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ιαπωνική γλώσσα.

    Ασφάλεια[επεξεργασία]

    Η συνολική δομή του δικτύου Perfect Dark σε γενικές γραμμές μοιάζει με τις πρόσφατες εκδόσεις του Freenet, μόνο που χρησιμοποιεί μεγαλύτερο πίνακα κατακερματισμού.Η ανωνυμία βασίζεται σε ένα mixnet όπου η διακίνηση αρχείων διαβιβάζεται σύμφωνα με συγκεκριμένες πιθανότητες, και αποθηκεύεται η μεταφέρεται σε κρυπτογραφημένα μπλοκ, ενώ τα κλειδιά διανέμονται χωριστά.

    Η εφαρμογή χρησιμοποιεί RSA (1024-bit) και AES (128-bit) για την κρυπτογράφηση των δεδομένων που μεταδίδονται μεταξύ peers και τα κλειδιά αποθηκεύονται προσωρινά για μεγαλύτερη απόδοση.

    Τα δημοσιευμένα αρχεία και πίνακες αποτελεσμάτων (συμπεριλαμβανομένων των αυτόματων ενημερώσεων) συνήθως υπογράφονται με 160-bit ECDSA υπογραφές. Οι Αυτόματες ενημερώσεις του λογισμικού προστατεύονται επίσης με 2048-bit RSA υπογραφές.

    Οι δημιουργοί πιστεύουν ότι λόγω του κλειστού κώδικα του προγράμματος είναι πιθανές απόπειρες επιθέσεων στην ασφάλεια και την ανωνυμία του, καθώς «καιροσκόποι» και άχρηστα αρχεία που υποβαθμίζουν το δίκτυο. Ωστόσο, οι δημιουργοί έχουν δηλώσει την ιδέα χρήσης ανοικτού κώδικα στο μέλλον για λύση των παραπάνω προβλημάτων.

    Το 2010 η ιαπωνική εταιρεία ασφαλείας NetAgent ισχυρίστηκε ότι έχουν δημιουργήσει λογισμικό ικανό να αποκρυπτογραφήσει κρυπτογραφημένες πληροφορίες, όπως το όνομα του αρχείου τη διεύθυνση IP του αρχικού υπολογιστή που ανέβασε το αρχείο καθώς άλλες λεπτομέρειες.

    Πηγές[επεξεργασία]


    Ghostery[επεξεργασία]

    Το Ghostery σχεδιάστηκε από τον David Cancel και κυκλοφόρησε από την εταιρεία Evidon τον Ιανουάριο του 2010. Είναι μια δωρεάν επέκταση για τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης( Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer, Opera, και Apple Safari ) και διασφαλίζει την προστασία της ιδιωτικής του χρήστη. Του παρέχει την ικανότητα να ελέγχει και να διαχείριζεται ποια προσωπικά δεδομένα από σελίδες που επισκέπτεται θα ειναί ορατά και ποια όχι.


    Tor[επεξεργασία]

    Tor Logo
    How Tor Works

    To Tor (συντομογραφία του The onion router) είναι ένα σύστημα που δίνει στους χρήστες του τη δυνατότητα ανωνυμίας στο Διαδίκτυο. Αυτό το καταφέρνει καθοδηγώντας την ανταλλαγή δεδομένων μέσα από ένα χαοτικό δίκτυο πολλών διαμεσολαβητών υπολογιστών (proxy servers), τους οποίους τρέχουν διάφοροι εθελοντές, οπότε ο καθένας μπορεί να αποτελέσει μέρος του δικτύου. Η πρώτη έκδοση του λογισμικού ανακοινώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2002 από τους δημιουργούς του Roger Dingledine και Nick Mathewson .Σκοπός του Tor είναι να "κρύψει" την ταυτότητα του χρήστη και τις ενέργειές του ώστε να μην φαίνεται σ' αυτούς που τους παρακολουθούν ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται, τι δραστηριότητες έχουν και με ποιους επικοινωνούν .Η χρήση του Tor κάνει δύσκολη την ανίχνευση διαδικτυακής δραστηριότητας του χρήστη καθώς τα δεδομένα που ανταλάσσονται κινούνται κρυπτογραφημένα σε τυχαίες διαδρομές τις οποίες κανένας υπολογιστής του δικτύου δεν γνωρίζει ολόκληρες, ώστε να μην μπορεί να εξακριβώσει την προέλευση ή τον προορισμό των δεδομένων. Κάθε δέκα λεπτά περίπου , δημιουργείται ένα καινούριο κύκλωμα διαμεσολαβητών , το οποίο έχει και διαφορετικό διαμεσολαβητή εξόδου, οπότε παρέχει και μια διαφορετική IP στο δίκτυο. Πιο συγκεκριμένα τα δεδομένα και ο τελικός προορισμός κρυπτογραφούνται (με τη χρήση δημοσίου κλειδιού) πριν πάνε από τον υπολογιστή στον διαμεσολαβητή-κόμβο εισόδου και δημιουργείται ένα κρυπτογραφημένο κανάλι επικοινωνίας.Μέσα από αυτό το κανάλι δημιουργείται μια αντίστοιχη σύνδεση με έναν τυχαίο ενδιάμεσο κόμβο του δικτύου, ο οποίος στέλνει και αυτός το δημόσιο κλειδί του στον υπολογιστή του χρήστη. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται κρυπτογραφημένα κανάλια μέσα από τα προηγούμενα κανάλια , χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα να αποκρυπτογραφήσουν τον προορισμό ή τα δεδομένα. Όλη η διαδικασία μοιάζει με κρεμμύδι γιατί έχει πολλαπλά στρώματα (κανάλια), εξού και το όνομα (onion). Το ίδιο ισχύει και για την αποκρυπτογράφηση του μηνύματος και την επικοινωνία με τον κόμβο εξόδου.Ο κόμβος εξόδου όμως μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα αρχικά δεδομένα αλλά όχι την προέλευση τους.Για αυτό το λόγο κάποιοι χρησιμοποιούν τους κόμβους εξόδου του Tor σαν «ωτακουστές» και με αυτή τη μέθοδο έχουν διαρρεύσει στο παρελθόν ευαίσθητες πληροφορίες και διπλωματικές επικοινωνίες των ΗΠΑ στο wikileaks. Οι χρήστες του δικτύου Τor τρέχουν στον υπολογιστή τους έναν διακομιστή μεσολάβησης (proxy). Η αυτονομία της εφαρμογής του Tor το καθιστά διαφορετικό από τα περισσότερα δίκτυα ανωνυμοποίησης καθώς λειτουργεί στο Transmission Control Protocol (TCP) επίπεδο μεταφοράς OSI. Στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν ευρέως το Tor για ανωνυμοποίηση περιλαμβάνονται το Internet Relay Chat (IRC),όπως και προγράμματα άμεσων μηνυμάτων και στην περιήγηση στο World Wide Web. Όταν πραγματοποιείται περιήγηση στο διαδίκτυο, το Tor συχνά συνδυάζεται με τη χρήση των διακομιστών μεσολάβησης Polipo ή Privoxy.Ένα ακόμη από τα πλεονεκτήματά του είναι ότι στις τελευταίες εκδόσεις το Tor παρέχει το δικό του επιλυτή (Domain Name System) DNS ο οποίος θωρακίζει το χρήστη από ανεπιθύμητη παρακολούθηση όπως για παράδειγμα ο καθορισμός των www ιστοσελιδών που επισκέπτεται.Ένα εύλογο ερώτημα είναι αν και γιατί αξίζει να το εμπιστευτούμε καθώς ένας proxy server μπορεί να υποκλέπτει και να προδώσει την ταυτότητά μας σκόπιμα.Σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις προθέσεις των δημιουργών όμως το ότι το Tor είναι ενα εργαλείο ανοιχτού κώδικα και ελεύθερου λογισμικού το καθιστά έμπιστο και δίνει την δυνατότητα σε μεγάλος μέρος προγραμματιστών να εξετάσει, να συγκρίνει τον κώδικα με αυτόν της σελίδας του Tor ή και να καλύψει κενά ασφαλείας.Έτσι το λογισμικό είναι ασφαλές και συνεχώς ενημερωμένο.

    Πηγές


    CyberScrub[επεξεργασία]

    Εισαγωγή[επεξεργασία]

    Το CyberScrub είναι ένα βραβευμένο επί πληρωμή λογισμικό με κύριο σκοπό του την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου οποιουδήποτε χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή.Το Cyberscrub καθιστά τον χρήστη του ικανό να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα του με μεγάλη επιτυχία καθώς μπορεί να αφανίσει κάθε ίχνος τους από τον υπολογιστή ή το διαδίκτυο δίχως την δυνατότητα να επαναφοράς τους από οποιονδήποτε.Η αξιοπιστία του ως λογισμικό μπορεί να πιστοποιηθεί από το έργο της εταιρίας CyberScrub LLC που το δημιούργησε αφού έχει συνεργαστεί με την αεράμυνα,τον στρατό,το υπουργείο εσωτερικών και άμυνας τον ΗΠΑ από την δημιουργία της το 1999 μέχρι και σήμερα.

    Ιδιότητες[επεξεργασία]

    1. Διακριτικότητα
      • Δεν υπάρχει καμία ένδειξη στον Η/Υ για την ύπαρξη του CyberScrub.Αυτό δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να είναι διαρκώς σε εγρήγορση για τυχόν απόπειρες πρόσβασης στον υπολογιστή από τρίτους με πλήρη διακριτικότητα.
    2. Κρυπτογράφηση Δεδομένων
      • Χρησιμοποιώντας το πρότυπο κρυπτογράφησης AES-256 ο χρήστης μπορεί εύκολα να κρυπτογραφήσει ευαίσθητα δεδομένα τα οποία μπορούν να παραμείνουν στον υπολογιστή χωρίς όμως να κινδυνεύουν από κανέναν ακόμα και αν ο υπολογιστής μας παραβιαστεί από κάποιον.
    3. Καμπανάκι Κινδύνου
      • ΣΕ περίπτωση που ο χρήστης παραλείψει να λάβει μέτρα για προσωπικά δεδομένα είτε στον υπολογιστή του είτε στο διαδίκτυο τα οποία μπορεί να είναι ξεχασμένα ή δύσκολα στο να εντοπιστούν το CyberScrub φροντίζει για αυτό ειδοποιώντας τον χρήστη για την ύπαρξή τους.
    4. Ατελείωτες Δυνατότητες
      • Προσωπικά αρχεία από επικοινωνιακές εφαρμογές(e-mail,Skype),ιστορικό διαδικτύου,ιστορικό αναζητήσεων,δεδομένα αναπαραγωγής πολυμέσων,cookies ακόμα και δεδομένα από γνωστές εφαρμογές(Microsoft Office) μπορούν να εντοπιστούν και να διαγραφούν με την βοήθεια του CyberScrub.Ακόμη και δεδομένα από ένα USB stick είναι εύκολο να αφανιστούν,σημαντικό όταν έχουμε να κάνουμε με δεδομένα που μεταφέρουμε με αυτόν τον τρόπο ενώ ταυτόχρονα κρατάει ένα αρχείο από τα προγράμματα ή της εφαρμογές στις οποίες εσείς έχετε δώσει άδεια να κάνουν αλλαγές στον υπολογιστή σας μπλοκάροντας οτιδήποτε “ξένο”.
    5. Εύκολη Διαγραφή
      • Κάνει εύκολη την διαγραφή συγκεκριμένων δεδομένων ή αρχείων αφού παρέχει την δυνατότητα στον χρήστη να σύρει απλά το αρχείο στο αντίστοιχο τμήμα του CyberScrub.

    Συνοψίζοντας

    Το CyberScrub είναι μια εξαιρετικά αποδοτική και δυνατή εφαρμογή όταν πρόκειται για την ασφάλεια τον προσωπικών δεδομένων ενός χρήστη,αφού βοηθά στην απόλυτη διαγραφή των προσωπικών του αρχείων ή στην κρυπτογράφηση τους αν αυτά πρέπει να διατηρηθούν.Για τους αρχάριους χρήστες προσφέρει ασφάλεια καθώς δεν διαγράφει σημαντικά αρχεία για την λειτουργία του υπολογιστή σε περίπτωση που ρυθμιστεί λάθος ή και καθόλου.

    Μειονεκτήματα[επεξεργασία]

    1. Σε γενικές γραμμές μπορεί να είναι περίπλοκο στην ρύθμιση και την οργάνωση του για αρχάριους.
    2. Υστερεί σε βοηθητικές οδηγίες.
    3. Η εκκαθάριση δεδομένων με προχωρημένες μεθόδους διαρκεί πολύ.

    Λειτουργικά Συστήματα: Μόνο σε Microsoft Windows.

    Πηγές[επεξεργασία]


    HideMyAss[επεξεργασία]

    Το HMA (HideMyAss) δημιουργήθηκε στην Αγγλία και πλέον είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές VPN στον κόσμο αφού χρησιμοποιείται σε περισσότερες από εξήντα χώρες στον κόσμο. Η έννοια του VPN είναι με απλά λόγια ένα εικονικό, ιδιωτικό δίκτυο που βοηθά τον χρήστη να έχει πρόσβαση σε μπλοκαρισμένες σελίδες καθώς επίσης του επιτρέπει να μεταφέρει αρχεία από μία χώρα σε μία άλλη. Επιπλέον, δίνει το δικαίωμα στον χρήστη να διαλέξει το IP, κάθε φορά που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μέσα από μια ευρεία γκάμα εικονικώνIP.

    Γενικά, η εγκατάσταση του HMA είναι απλή χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις χειρισμού του υπολογιστή από το χρήστη. Συγκεκριμένα, αφού υλοποιηθεί η εγκατάσταση ο χρήστης ανοίγει το πρόγραμμα και στη συνέχεια του εμφανίζεται ένα πινακάκι δίνοντάς του 2 μπάρες με username και password και τις επιλογές generate, update και exit. Δίπλα από αυτό ανοίγει το HMA όπου ζητά να εισάγει ο χρήστης αυτά τα δύο(δηλαδή username, password). Το update είναι για να αναβαθμιστεί το πρόγραμμα στην πιο πρόσφατη έκδοση και το generate(όπου αυτό πατάει και ο χρήστης) δίνει δύο κωδικούς. Οι κωδικοί είναι ένας για το username και ένας για το password αντίστοιχα. Στη συνέχεια αυτό που έχει να κάνει κάποιος είναι αντιγραφή και επικόλληση τους κωδικούς αυτούς στο πρόγραμμα και μάλιστα στις αντίστοιχες θέσεις τους. Αφού λοιπόν εισάγει τους κωδικούς, ο χρήστης διαλέγει προς ποιά ήπειρο θα δείχνει το IP του και έπειτα πατάει το κουμπί πάνω δεξιά όπου λέει connect to VPN και στη συνέχεια προκύπτει ένα άλλο πινακάκι όπου του δείχνει το πραγματικό και το εικονικό IP, του δίνει την επιλογή αλλαγής ηπείρου και στη συνέχεια ο χρήστης για ακόμη μια φορά πατάει το κουμπί κάτω δεξιά με την επιλογή verify new IP address. Αφού επιλέξει το συγκεκριμένο, ένα τελευταίο παράθυρο προκύπτει όπου του δείχνει αναλυτικά όλες τις πληροφορίες του εικονικού IP και τον ενημερώνει για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Έπειτα, ο χρήστης είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα και να μπει στο διαδίκτυο έχοντας την ανωνυμία του.(ΗΜΑ IP address 208.167.239.215 New Jersey,Newrak)

    Το HMA είναι συμβατό με πλήθος συσκευών όπως desktop PC, laptop, ps3, MAC, tablet καθώς και όλων των γνωστών κοινών λογισμικών όπως Windows από 2000 μέχρι και 8.1 και Linux. Το πρόγραμμα διατίθεται χωρίς πληρωμή αλλά είναι μια demo version ενώ για την ολοκληρωμένη έκδοση απαιτείται η πληρωμή. Το ΗΜΑ πριν από 4 χρόνια είχε το ίδιο όνομα δηλαδή ΗΜΑ όπου τελικά άλλαξε με την ονομασία ΗΜΑ PRO.

    Πηγές


    Java Anon Proxy "Jondo"[επεξεργασία]

    Screenshot JonDo

    Το Jondo ή Jondonym γνωστό και ως JAP(Java Anon Proxy) είναι ένα πρόγραμμα proxy με κύριο σκοπό την παροχή ανωνυμίας στον χρήστη καθώς χρησιμοποιεί το διαδίκτυο(chat,e-mails,πλοήγηση).Η ανωνυμία πραγματοποιείται με το πέρασμα των ψηφιακών δεδομένων του χρήστη πρώτα από proxy servers και έπειτα στον πραγματικό προορισμό. Με την λειτουργία αυτή χάνεται το IP του χρήστη και δεν είναι ορατό σε άλλους χρήστες.

    Αρχικά δημιουργήθηκε για ένα project για τα πανεπιστήμια Dresden University of Technology,University of Regensburg και την επιτροπή προστασίας προσωπικών δεδομένων του Schleswig-Holstein(Σλέσβιχ-Χολστάιν).

    Το λογισμικό του Jondo έχει γραφτεί σε γλώσσα προγραμματισμού Java και είναι διαθέσιμο σε συσκευές που το λειτουργικό τους υποστηρίζει την γλώσσα Java.Για τις συσκευές android υπάρχει η ανάλογη εφαρμογή ANONdroid.

    Η λειτουργία του Jondo είναι διαφορετική από άλλα προγράμματα Proxy γιατί δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να διαλέξει μόνος του τον Proxy server που θα χρησιμοποιήσει. Σε αντίθεση με άλλα προγράμματα proxy τα οποία είναι βασισμένα σε αρχιτεκτονική peer-to-peer και οι servers που χρησιμοποιούν είναι ανώνυμοι το Jondo χρησιμοποιεί servers οι οποίοι παρέχονται από οργανισμούς. Τα ονόματα των οργανισμών αυτών είναι ορατά στον χρήστη για να μπορεί να διαλέξει μόνος του ποιους από αυτούς μπορεί να εμπιστευτεί και ποιους όχι. Το αρνητικό της αρχιτεκτονικής του Jondo είναι ότι αφού τα ονόματα των οργανισμών που παρέχουν τους servers είναι ορατά γίνεται εύκολος στόχος για hackers και κρατικές υπηρεσίες. Η ταχύτητα εξαρτάται από τον proxy server που θα διαλέξει ο χρήστης. Όσο ποιο πολλοί χρήστες είναι συνδεδεμένοι σε ένα server τόσο καλύτερη ανωνυμία παρέχει με μοναδικό κόστος την μείωση της ταχύτητας.

    Τα θετικά του Jondonym είναι: • Σίγουρη προστασία του χρήστη : Οι servers που χρησιμοποιεί είναι ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλο και είναι δεσμευμένοι να προστατεύουν τα δεδομένα των χρηστών. Οπότε ένας οργανισμός δεν μπορεί να έχει όλες τις πληροφορίες ενός χρήστη. Οι servers αυτοί είναι διασκορπισμένοι σε διάφορες χώρες και για να διαρρεύσουν οι πληροφορίες ενός χρήστη πρέπει να υπάρξει διεθνής συνεργασία μεταξύ των οργανισμών αυτών.

    • Προστασία του Η/Υ : Το Jondonym browser παρέχει προστασία από κακόβουλο λογισμικό,spyware και ιούς κατά την πλοήγησή μας στο ιντερνετ μέσω του addon(Jondofox) το οποίο λειτουργεί στο πρόγραμμα πλοήγησης Firefox.

    • Ανωνυμία του χρήστη : Παρέχει ανωνυμία κρύβοντας το IP του χρήστη και με την χρήση του δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση των συνηθειών του χρήστη αφού επεξεργάζεται κάθε ενέργεια του χρήστη ξεχωριστά.

    • Υψηλές ταχύτητες : Η premium έκδοση του Jondo παρέχει ταχύτητα μεγαλύτερη από 800kb/s


    Το Jondo υπάρχει δωρεάν και επί πληρωμή. Οι κύριες διαφορές της free και της premium έκδοσης είναι:

    Η ταχύτητα της δωρεάν έκδοσης είναι 30-50Kb/s ενώ της premium είναι 1000-1500Kb/s με κατώτατο όριο τα 600 Kb/s

    Στη δωρεάν έκδοση υπάρχει όριο στο μέγεθος του αρχείου σε upload-download(2mb).

    Πηγές


    Hotspot Shield[επεξεργασία]

    Εισαγωγή[επεξεργασία]

    Το Hotspot Shield είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει την ανώνυμη και ασφαλή περιήγηση του χρήστη στο διαδίκτυο μέσω της δημιουργίας εικονικού ιδιωτικού δικτύου (virtual private network, VPN). Διανέμεται από την εταιρία AnchorFree, Inc στην Silicon Valley και είναι διαθέσιμο σε 13 γλώσσες. Είναι κλειστού κώδικα και κυκλοφορεί σε δύο διαφορετικές εκδόσεις, την Δωρεάν έκδοση και την έκδοση Ελίτ. Η Ελίτ έκδοση περιλαμβάνει περισσότερες δυνατότητες αλλά σε κάποιες πλατφόρμες δεν υποστηρίζονται όλες οι δυνατότητές του. Το πρόγραμμα αυτό έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από υπολογιστές, λάπτοπ και κινητά τηλέφωνα. Συγκεκριμένα το 2008 έγινε διαθέσιμο για εκδόσεις Windows και Mac και το 2011-12 για iOS και Android.

    Υποστηρίζεται από τα εξής λειτουργικά συστήματα :
    – Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8
    – Mac OS X 10.6 Snow Leopard, Mac OS X 10.7 Lion, Mac OS X 10.8 Mountain Lion
    – iOS – iPhone/iPad
    – Android 2.x and 4.x

    Προσφέρει:

    • Το πρόγραμμα αυτό έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει τα φίλτρα και τα τείχη προστασίας που καθορίζονται από το διαχειριστή του δικτύου μας δίνοντας μας τη δυνατότητα να αποκτήσουμε πρόσβαση σε μπλοκαρισμένες ιστοσελίδες και περιεχόμενο στο διαδίκτυο. (πχ ιστοσελίδες όπως Youtube, Twitter, Facebook).
    • Επιπλέον κάνει προσωρινή αλλαγή της διεύθυνσης IP δηλαδή αποκρύπτει την πραγματική Ip διεύθυνση μας αντικαθιστώντας την με κάποια άλλη για να μπορούμε να σερφάρουμε ανώνυμα στο διαδίκτυο.
    • Παρέχει WiFi ασφάλεια. Δηλαδή εάν ο χρήστης κάνει περιήγηση στο Internet μέσω δημόσιου WiFi κρατάει ασφαλή το ιστορικό της περιήγησής του και τα προσωπικά του δεδομένα.
    • Για να παρέχει ανώνυμη πλοήγηση στο διαδίκτυο δημιουργεί μια κρυπτογραφημένη σήραγγα μεταξύ του υπολογιστή με τους διακομιστές της εταιρείας.
    • Ανιχνεύει, προειδοποιεί και μπλοκάρει ιστοσελίδες που είναι γνωστές πως περιέχουν κακόβουλο λογισμικό η είναι spam ,phishing ώστε να μη μολυνθεί η συσκευή.
    • Παρέχει ασφάλεια και κρυπτογράφηση των προσωπικών δεδομένων του χρήστη, όπως τραπεζικοί λογαριασμοί, passwords, χρηματοπιστωτικές συναλλαγές κ.τ.λ.

    Το μειονέκτημα της χρήσης αυτού του προγράμματος είναι η αργή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Η πολιτική που ακολουθείται για το Hotspot Shield είναι να μην συλλέγει, να μην αποθηκεύει και να μη μοιράζεται οποιαδήποτε προσδιοριστικά χρηστών συμπεριλαμβανομένου και την Ip διεύθυνση τους. Συλλέγει αυτόματα μη-προσδιοριστικές πληροφορίες με διάφορους τρόπους συμπεριλαμβανομένου και των cookies που χρησιμοποιούνται για το σύνολο.

    Το Hotspot Shield θεωρείται το πιο αξιόπιστο VPN στον κόσμο με πάνω από 200 εκατομμύρια downloads.

    Πηγές[επεξεργασία]


    Wickr[επεξεργασία]

    Το Wickr (προφέρεται γουικερ) είναι το όνομα ενός προγράμματος instant messenger που λειτουργεί σε συστήματα με λειτουργικό iOS και Android.Το Wickr επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσουν end-to-end κρυπτογραφημένα και αυτοκαταστραφόμενα μηνύματα συμπεριλαμβανομένου φωτογραφιών και συνημμένων αρχείων.

    Ιστορική αναδρομή[επεξεργασία]

    H εταιρία ιδρύθηκε το 2012 στο San Francisco .Ο συν-ιδρυτής της εταιρίας Nico Sell υποστήριξε "ότι πουθενά δεν υπάρχει 100% ασφάλεια" ,αλλά η Wickr παρέχει την καλύτερη ασφάλεια και με σύνθημα της "Δεν αφήνουμε ίχνη". Έλεγχοι από την Εlectonic Frontier Foundation και άλλες επιχειρήσεις έχουν δώσει στο Wickr υψηλή βαθμολογία για την ασφάλεια του. Επίσης το Fortune magazine ανέφερε το 2014 ότι αν μια κυβέρνηση ήθελε να ζητήσει απo το Wickr να τους δώσει τα αρχεία συνομιλιών των συνεργατών της, δεν θα μπορούσαν να τους τα παραδώσουν επειδή τα αρχεία δεν αποθηκεύονται ,και για αυτό το λόγο το Wickr δεν έχει περιγραφεί μόνο ως η πιο ασφαλής από τι άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων αλλά και φιλική ως προς το χρήστη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων. H εφαρμογή γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη αφού τον Ιανουάριο του 2014 αποκαλύφθηκε ότι από 4.6 εκατομμύρια άτομα κλάπηκαν πληροφορίες από το snapchat τους. Τον Ιούλιο του 2014 η Inc.com ανέφερε ότι επειδή η χρήση στο Wickr εξαπλωνόταν τόσο γρήγορα θα μπορούσε να γίνει μέρος της ίδιας της υποδομής του δικτύου .Ένα μέρος του λογισμικού που αποκαλείται αυτοκαταστροφή είναι σχεδιασμένο για να διαγράφει ανεπιθύμητα αρχεία από την συσκευή. Επιπλέον η εταιρία χρησιμοποιεί έναν δικό της αλγόριθμο για να διαχειριστεί τα δεδομένα ,μιας τεχνικής που είναι επιρρεπής σε λάθη σύμφωνα με πολλούς ειδικούς σε θέματα ασφάλειας. Παρ όλα αυτά στις 15 Ιανουαρίου του 2014 η Wickr ανακοίνωσε ότι προσφέρει 100.000$ δολάρια σε εκείνους που θα καταφέρουν να βρουν τρωτά σημεία που επηρεάζουν σημαντικά τους χρήστες, ως ένδειξη ότι είναι σίγουροι για την εφαρμογή που δημιούργησαν.

    Λειτουργία και ασφάλεια[επεξεργασία]

    Η Wickr είναι διαφορετική από τις άλλες εφαρμογές επικοινωνιών για το λόγο ότι κάνουνε την κρυπτογράφηση και την ασφάλεια εύκολη στην χρήση και διαφανείς για τις μάζες. Η Nico Sell δήλωσε ότι δεν αποθηκεύουν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών σε ένα server και δεν ξέρουν ποιοι είναι ή με ποιον μιλάνε ή τι λενε,ειναι όλα κρυπτογραφημένα και δεν έχουν τα κλειδιά και την αποκρυπτογραφηση,γιατι υποστηρίζουν πως θέλουν να δημιουργήσουν ένα σύστημα μηδενικής γνώσης με βάση πρώτα την ασφάλεια κατά την ανάπτυξη της εφαρμογης.Οι χρήστες του Wickr μπορούν να δημιουργήσουν ένα μήνυμα το οποίο μπορεί να παραμείνει στην εφαρμογή μεταξύ 3 δευτερόλεπτων και 6 ημερών με ρυθμιζόμενη διάρκεια ζωης.Οι πληροφορίες του χρήστη δεν αποθηκεύονται σε server του Wickr αλλά ως μια κρυπτογραφική παράσταση τα οποία μπορούν να διαβαστούν μόνο στην συσκευή του παραληπτη.Οι χρήστες του Wickr μπορούν να στείλουν εικόνες, βίντεο ή ήχους καθώς και δίνετε η δυνατότητα να επεξεργαστούν τις εικόνες με διάφορους τροπους.Επισης όταν ένα μήνυμα φτάσει σε έναν χρήστη είναι κλειδωμένο και δεν μπορεί να διαβαστεί ,αυτά τα μηνύματα που δεν έχουν διαβαστεί ή δεν έχουν σταλεί αυτόματα διαγράφονται και δεν μπορούν να επανέλθουν ακόμα και με τεχνικές forensics.Επιπλεον το Wickr συγκρίνει κρυπτογραφικές παραστάσεις hash των αριθμών τηλέφωνου και διευθύνσεων e-mail για να βρει άλλους χρήστες, παρ όλα αυτά κανένα από τα δυο δεν βρίσκονται στα αρχεία του Wickr. Η Νico Sell ισχυρίστηκε πως ακόμα και αν υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα να μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει η ΝSA τα μηνύματα που στέλνονται ακόμα και τότε δεν θα υπήρχε περίπτωση να μπορέσουν να διαβάσουν το περιεχόμενο τους .Επίσης η νέα έκδοση του Wickr κάνει πιο εύκολη την χρήση του με μεγάλες καρτέλες για μηνύματα καθώς και στα μηνύματα βλέπεις την λίστα των φίλων σου που χρησιμοποιούν Wickr .Οι χρήστες μπορούνε επιπλέον να στείλουν μηνύματα σε χρήστες που δεν χρησιμοποιούν Wickr οι οποίοι θα λάβουν ένα e-mail για συμμετοχή στο Wickr. Η Nico Sell ανακοίνωσε ότι ο στόχος του Wickr είναι να φέρει ασφαλή και ιδιωτική επικοινωνία προς όλους αλλά και νέες πλατφόρμες για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις βιομηχανίες παιχνιδιών .Από 3 Μαρτίου, 2014, Wickr επεξεργαζόταν πάνω από 1 εκατομμύριο μηνύματα ανά ημέρα με παραλήπτες σε 190 χώρες. Η εταιρεία είπε ότι η χρήση του θα διπλασιαζόταν κάθε άλλο μήνα.

    Πηγές[επεξεργασία]


    Ello[επεξεργασία]

    Ello logo

    Το Ello είναι ενα απλό, όμορφο και άνεφ διαφημίσεων δημόσιο κοινωνικό δίκτυο. Ξεκίνησε σάν ιδιωτικό κοινωνικό δίκτυο και με την πάροδο του χρόνου η ζήτηση της υπηρεσίας αυτής αυξήθηκε και έτσι φτιάχτηκε και το Ello για το κοινό που γνωρίζουμε σήμερα. Το Ello είναι ακόμα σε στάδιο beta και οι χρήστες μπορούν να γίνουν μέλη μόνο με πρόσκληση. Οι χρήστες του αριθμούν πάνω απο 1.000.000 (συμφωνα με το Wikipedia)

    Το διαφορετικό με άλλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, είναι η πολιτική που διατιρεί σε σχέση με τις διαφημήσεις και τα δεδομένα των χρηστών.

    Η πολιτική σε σχέση με τις διαφημήσεις:

    • Συνήθως τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πάρα πολλές διαφημήσεις, με έσοδα που υπερκαλύπτουν το κόστος συντήρησης του κοινωνικού δικτύου, την αμοιβή των εργαζόμενων και λοιπα εξοδα. Εκεί συναντάμε το φαινόμενο που ο χρήστης είναι το προιόν, και όλα τα δεδομένα του πωλούνται σε διαφημιστές και "Data miners" για στοχευμένη διαφήμηση και άλλους άγνωστους σκοπούς του εκάστοτε πλειοδότη.
    • Κάτω απο την δικαιολογία του "δωρεάν", οι χρήστες πληρώνουν το τίμημα χρήσης ενός κοινωνικού δικτύου με ενοχλητικές και παρεμβατικές διαφημήσεις και έλλειψη ιδιωτικότητας.
    • Η στάση του Ello σχετικά με της διαφημήσεις είναι οτι είναι κολλώδεις, προσβάλλουν την νουμοσύνη του χρήστη και όλοι είναι καλύτερα δίχως αυτές.
    • Τα περισσότερα διμοφηλή κοινωνικά δίκτυα ξεκίνησαν χωρίς διαφημήσεις (όπως το Twitter, Facebook, Tumblr, Google+, Instagram, κλπ.), και στην πορεία άλλαξε η πολιτική απορρήτου και ξεκίνησαν να πωλούν τα δεδομένα του χρήστη σε εξωτερικές οντότητες, που οι περισσότερες απο αυτές είναι διαφημιστικές εταιρίες. Πολλοί χρήστες άρχισαν να αισθάνονται προδομένοι, οι περισσότεροι όμως δέν το παρατήρησαν καθόλου ή δέν έδωσαν σημασία και συνέχισαν να χρησιμοποιούν το κοινωνικό δίκτυο.
    • Ολόκληρη η δομή του Ello είναι βασισμένη στο να μήν χρησιμοποιεί τακτικές "Data mining" και καθόλου διαφημήσεις. Στον χρήστη δίνεται επίσης η δυνατότητα να διαγράψει τον λογαριασμό του εάν δέν είναι σύμφωνος με τις τακτικές του Ello.

    Σχετικά με το Ello δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα:

    • Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι οτι δέν θα υπάρξουν διαφημήσεις στο Ello?

    Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σίγουρο οτι θα υπάρξουν πάρα πολλοί χρήστες που θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο Ello και θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία, και σχεδόν άμεσα το Ello θα χάσει τη φήμη του. Μαζί με αυτό, το Ello στις 23 Οκτωβρίου 2014 έγινε υπηρεσία κοινής ωφέλειας, κάνοντας πρακτικώς αδύνατη την πώληση δεδομένων χτηστών και την ανάρτηση διαφημίσεων. Ακόμα και στην περίπτωση πώλησης του Ello, ο αγοραστής είναι υποχρεωμένος να υοθετίσει την ίδια πολιτική.

    • Πώς δημιουργούνται τα απαραίτητα έσοδα για την συντήρηση του Ello?

    Το Ello σχεδιάζει να φέρει υπηρεσίες και εφαρμογές παραμετροποίησης της εμπειρίας του χρήστη, που με μικρό αντίτιμο μπορούν να προστεθούν στο λογαριασμό Ello του χρήστη μόνιμα.

    • Τί δεδομένα συλλέγονται απο το Ello?

    Το Ello συλλέγει πληροφορίες χρηστών όπως η γλώσσα, η τοποθεσία, η σελίδα παραπομπής στο Ello (referral) και το πόσο χρόνο ξόδεψε ο χρήστης στο Ello. Αυτό συλλέγεται ανώνυμα και συγκεντρωτικά, όχι με τρόπο που θα αποθηκευτεί το τί κάνει ο κάθε ένας χρήστης ξεχωριστά, οπου προτού τα δεδομένα αποθηκευτούν στους Servers της Google, η ip διεύθυνση διαγράφεται. Αυτό σημαίνει οτι είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία εντοπισμού και ταυτοποίησης ενός χρήστη του Ello απο το Google και απο το ίδιο το Ello σχετικά με τα δεδομένα που αποθηκεύτηκαν. Η τεχνική αυτή επίσης καθιστά το Ello άχρηστο στο να χρησιμοποιηθεί απο το Google για διαφημιστοκούς σκοπούς.

    • Για ποιό σκοπό συλλέγονται τα δεδομένα αυτά?

    Το Ello συλλέγει ανώνυμα δεδομένα σχετικά με την επίσκεψη του χρήστη στην υπηρεσία, ωστε να κατανοηθεί η συμπεριφορά του χρήστη μέσα στην υπηρεσία και με σκοπό την βελτίωση της εμπειρίας. Για παράδειγμα εάν δημηουργηθεί ένα καινούριο χαρακτηριστικό στην υπηρεσία που όλοι το χρησιμοποιούνε, το Ello θα συλλέξει δεδομένα σχετικά με αυτό με σκοπό για να δεί πόσοι και πώς το χρησιμοποιούνε. Μία ανωνυμοποιημένη έκδοση του Google Analytics έχει επιστρατευτεί για αυτό.

    • Opt-out και Do Not Track (DNT) πολιτική

    Η δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει να μήν χρησιμοποιείται η δυνατότητα συλλογής πληροφοριών για αυτόν (Opt-out) δέν λείπει απο τις επιλογές του, και επίσης το Ello σέβεται την επιλογή Do Not Track (DNT) στους περιηγητές ιστού (Web browsers) και εάν υπάρχει τέτοια επιλογή, το Ello υπόσχεται οτι δέν θα στείλει καθόλου δεδομένα στους servers της Google για τον χρήστη αυτό.

    • Με ποιούς μοιράζεται τα δεδομένα των χρηστών το Ello?

    Το Ello προς το παρών δέν μοιράζεται σε τακτική βάση τα δεδομένα των χρηστών. Ωστόσο, το Ello διατηρεί τη δυνατότητα να διαμοιραστεί τα στοιχεία του χρήστη με τρίτους εάν πληρείτε μία απο τις εξής απαιτήσεις:

    1. Εάν ο χρήστης το επιλέξει αυτό
    2. Εάν πρέπει να γίνει αυτό βάση νόμου κατόπιν αιτήματος της νομικής ή κυβερνητικής οντότητας
    3. Εάν το Ello συνεργαστεί με μία τρίτη οντότητα, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών στον χρήστη, για παράδειγμα η συνεργασία με μία εταιρία επεξεργασίας και πληρωμών μέσω πιστωτικής κάρτας, εάν ο χρήστης αποφασίσει να αγοράσει κάτι απο το Ello
    4. Εάν το Ello αποφασίσει οτι η αποκάλυψη των πληροφοριών του χρήστη θα αποτρέψει σοβαρές επιπτώσεις στο ίδιο το Ello ή κάποιον τρίτο, εάν είναι απαραίτητο για να εντοπιστούν και να προληφθούν πράξεις που πιθανώς να μπορούν να βλάψουν την υγεία κάποιου τρίτου, την αποφυγή απάτης ή για λόγους που έχουν να κάνουν με την διαφύλαξη της ασφάλειας των δεδομένων του Ello

    Ωστόσο

    • Το Ello είναι δημόσιο κοινωνικό δίκτυο, ο χρήστης θα πρέπει να πάρει ώς δεδομένο οτι οι αναρτήσεις μπορούν να είναι ορατές απο τον καθένα, εκτός των προσωπικών μηνωμάτων.
    • Κατα συνέπεια οι μηχανές αναζήτησης έχουν πρόσβαση στο Ello, και το περιεχόμενο των αναρτήσεων μπορεί να αντιγραφεί ή να δημοσιευθεί εκ νέου σε κάποια ιστοσελίδα στην οποία δέν έχει τον έλεγχο ο χρήστης.
    • Το Ello έχει το δικαίωμα να κρατά περιεχόμενο χρηστών απο τις δημοσιεύσεις και άλλα ενός χρήστη στους servers του παρότι κάποιος λογαριασμός έχει διαγραφεί. Μετά την διαγραφή ενός λογαριασμού, ο χρήστης και άλλοι χρήστες δέν θα έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενό του ή το αναρτηθέν υλικο.
    • Το Ello χρησιμοποιεί cookies με ότι συνεπάγεται αυτό. Η απενεργοποίηση των cookies μέσω περιηγητή ιστού (Web browser) ίσως οδηγήσει σε αδυναμία σύνδεσης και δυσλειτουργία στην χρήση του Ello.
    • Οι servers του Ello βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την χρήση του Ello ο χρήστης δίνει τη συγκατάθεσή του ωστε τα δεδομένα του να αποθηκευτούν σε εκείνους τους servers.

    Πηγές

    VyprVPN[επεξεργασία]

    Δημιουργός του VyprVpn είναι η Golden Frog. Η Golden Frog είναι μια παγκόσμια πάροχος υπηρεσιών που κυρίως αφοσιώνεται στην ανάπτυξη εφαρμογών που διατηρούν μια ασφαλή και ανοικτή εμπειρία στον διαδίκτυο με σεβασμό της ιδωτικής ζωής του χρήστη. Πλέον με τους χρήστες σε 195+ χώρες κατέχει ένα παγκόσμιο δίκτυο με ιδιωτικούς servers στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την ευρώπη , την Ασία και την Ωκεανία. Η Golden Frog έχει δικούς της servers , hardware και δίκτυο και διαχειρίζεται το 100% αυτών έτσι ώστε να εξασφαλίζονται υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και προστασίας της ιδωτικής ζωής. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Golden Frog έχει καταφέρει να νικήσει την λογοκρισία του διαδικτύου μέσω του VyprDNS. Οι κυβερνήσεις πολλών χωρών όπως της Κίνας, της Τουρκίας, του Ιράν έχουν απαγορέψει στους χρήστες του διαδικτύου την είσοδό τους σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης , όπως το Facebook, ο χρήστης καθώς προσπαθεί να συνδεθεί στο www.facebook.com το διαδίκτυο τον ανακατευθύνει σε μια εσφαλμένη ιστοσελίδα. Επίσης πολλές καφετέριες, αεροδρόμια και άλλα δημόσια hotspots WiFi συχνά έχουν ρυθμιστεί ώστε οι διακομιστές DNS να αρνούνται την πρόσβαση σε συγκεκριμένα είδη δικτυακών τόπων. Χρησιμοποιώντας λοιπόν το VyprVPN με VyprDNS, τα δεδομένα του χρήστη και οι αιτήσεις DNS περνάνε μέσα από μια κρυπτογραφημένη σήραγγα που νικά το "man-in-the-middle" DNS και αποτρέπει το φιλτράρισμα DNS ώστε να μπορεί να πλοηγηθεί σε ένα ανοιχτό δίκτυο.

    Σε αντίθεση με άλλους παρόχους, το VyprVpn κατέχει και διαχειρίζεται του δικούς του VPN servers πράγμα που καθιστά πολύ πιο γρήγορη και ασφαλέστερη σύνδεση στο διαδίκτυο. Διαθέτει, πλέον, 45+ τοποθεσίες ανά τον κόσμο σε 5 ηπείρους, 700+ servers και 200.000 Ips, έτσι οι συνδέσεις είναι πάντα στην διάθεση του χρήστη.

    Το VyprVpn προσφέρει εφαρμογές εύκολες στη χρήση για windows , mac, android και iOS και μπορούν να αποκτηθούν από οποιαδήποτε συσκευή, επίσης συνεργάζεται άριστα με πολλαπλές εφαρμογές και υπηρεσίες (Boxee, Viscocity , Feat VPN , etc). Mε το VyprVpn ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει με ασφάλεια αρχεία έως και 50GB και να τα κάνει κοινή χρήση οπουδήποτε. Με βάση τη δραστηριότητα του χρήστη ο ISP του μπορεί να επιβραδύνει την σύνδεση στο Internet. Με την συγκεκριμένη εφαρμογή ενεργοποιημένη ο ISP βλέπει μόνο κρυπτογραφημένη κίνηση που έχει ως αποτέλεσμα οι ταχύτητες στο διαδίκτυο να είναι απεριόριστες και γρηγορότερες.

    Χωρίς VPN ISP φαίνονται Με VyprVpn ISP
    ιστοσελίδες που επισκέπτεται ο χρήστης Υπάρχει Κρυπτογραφημένο VyprVpn traffic
    βίντεο που παρακολουθεί ο χρήστης Δεν φαίνονται URLs ιστοσελιδών, βίντεο, e-mails, IMs ή downloads
    e-mails που δέχεται ο χρήστης
    άμεσα μηνύματα που δέχεται ο χρήστης
    Downloads και προσθήκες του χρήστη

    Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το VyprVpn διαθέτει πολλαπλά πρωτόκολλα για κρυπτογράφηση (OpenVPN™, L2TP, PPTP, Chameleon™) ώστε να μπορεί ο χρήστης να επιλέξει το επίπεδο της κρυπτογράφησης, την ταχύτητα και την προστασία που επιθυμεί. Το VyprVpn ασφαλίζει την σύνδεση του χρήστη στο διαδίκτυο μέσω κρυπτογραφήσεων σε διάφορους τύπους δικτύου , όπως Wi-Fi Hotspots , δικτύων κινητής τηλεφωνίας και ιδιωτικά ενσύρματα δίκτυα, έτσι αποτρέπει τους επίδοξους Hackers να δουν την IMs, τα e-mails, καθώς και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές του χρήστη. Για τη σύνδεση του χρήστη στο διαδίκτυο με το VyprVpn υπάρχει επιπρόσθετα ένα τοίχος προστασίας , το NAT, έτσι ώστε να υπάρχει επιπλέον προστασία στην συσκευή.

    Δεν είναι ένα ανοιχτό λογισμικό δυστυχώς , η τιμή του κυμαίνεται από 6$ έως 20$ τον μήνα , αναλόγως τις υπηρεσίες που θέλει να έχει ο χρήστης.

    Πηγές


    Bitcoin[επεξεργασία]

    Το Bitcoin είναι λογισμικό online πληρωμών, το οποίο είναι open source και αναπτύχθηκε το 2009. Οι συναλλαγές με bitcoin δεν απαιτούν μεσάζοντες, δηλαδή τράπεζες, και είναι προσωπικές. Το bitcoin σαν νόμισμα χρησιμοποιείται για ηλεκτρονικές αγορές και λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούν και τα υπόλοιπα νομίσματα όπως το Ευρώ και το Δολλάριο. Αυτό που κάνει όμως το bitcoin να ξεχωρίζει από τα νομίσματα είναι ότι πρόκειται για αποκεντρωμένο νόμισμα δηλαδή δεν ελέγχεται από κάποια τράπεζα, ινστιτούτο ή οργανισμό. Το Bitcoin αποτελείται από ένα client που εγκαθιστά ο χρήστης, το "πορτοφόλι" του, σε κάποιο κινιτό ή υπολογιστή. Αυτό το client θα παράγει αφού εγκατασταθεί διευθύνσεις Bitcoin οι οποίες λειτουργούν όπως τα e-mails απλά με άλλο σκοπό. Υπάρχουν τρία είδη πορτοφολιών, το πρόγραμμα που εγκαθίσταται σε υπολογιστή, το κινιτό πορτοφόλι που επιτρέπει τον έλεγχο μέσω κινιτής συσκευής και ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι το οποίο αποθηκεύεται σε μορφή cloud. Για να αποκτήσει κάποιος Bitcoin θα πρέπει να κάνει mining, δηλαδή να διαθέσει την υπολογιστική δύναμη του συστήματός του στο δίκτυο του Bitcoin. Με αυτό τον τρόπο διαθέτονται οι υπολογιστικοί πόροι που είναι απαραίτητοι για να πραγματοποιηθούν οι συναλλαγές, να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του δικτύου, οι χρήστες να συγχρονιστούν μεταξύ τους σε αντάλλαγμα για κάποιο αριθμό Bitcoin. Το δίκτυο μπορεί να θεωρηθεί ως η βάση του οικονομικού αυτού συστήματος στο οποίο όμως δεν υπάρχει κεντρική αρχή όπως οι τράπεζες. To δίκτυο χρησιμοποιεί τη μέθοδο peer-to-peer (χρησιμοποιείται από πολλά προγράμματα όπως το skype και το BitTorrent) δηλαδή οι συσκευές συνδεδεμένες σε αυτό το δίκτυο επιτρέπουν την ανταλλαγή πληροφοριών και πόρων μεταξύ τον συσκευών του δικτύου χωρίς να υπάρχει κεντρική τοποθεσία στο δίκτυο. Για την ασφάλεια χρησιμοποιείται public key encryption, έτσι κάθε φορά που δημιουργείται μια νέα διεύθυνση ένα κρυπτογραφημένο ζευγάρι κλειδιών που αποτελείται από ένα δημόσιο κλειδί και ένα ιδιωτικό, τα οποία είναι πολλαπλοί χαρακτήρες και αριθμοί και έτσι τα κλειδιά είναι μοναδικά, παράγεται. Κάθε διεύθυνση έχει το δικό της λογαριασμό σε Bitcoin και όλες οι συναλλαγές αποθηκεύονται δημόσια και μόνιμα στο δίκτυο που σημαίνει ότι τα περιεχόμενα κάθε διέυθυνσης είναι γνωστά σε όλους τους χρήστες. Έτσι για μεγαλύτερη ασφάλεια συνίσταται η αλλαγή της διέυθυνσης μετά απο κάθε συναλλαγή. Όλες οι συναλλαγές αποθηκεύονται σε δημόσια logs γνωστά ως block chains για την επιβεβαίωση ιδιοκτησίας των bitcoin που ξοδεύονται, την αποφυγή απάτης αλλά και πολλαπλών πληρωμών με τα ίδια bitcoins. Το bitcoin λόγω της ασφάλειας των συναλλαγών που προσφέρει αλλά και της ανωνυμίας χρησιμοποιείται πολύ συχνά για παράνομες δραστηριότητες όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αγορά ναρκωτικών και όπλων, με πιο διάσημο παράδειγμα το site Silk Road που επρόκειτο για μαύρη αγορά, του οποίου η λειτουργία τερματίστηκε απο το FBI το 2013 οδηγώντας σε πτώση την αξία του Bitcoin.

    Πηγές


    ChrisPC Anomymous Proxy[επεξεργασία]

    To ChrisPC Anonymous Proxy Pro είναι ένα εργαλείο το οποίο αποσκοπεί στην προστασία του χρήστη κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο. Το λογισμικό αυτό προσφέρει τρία modes: το Anonymous Proxy Mode,το Expat Internet Browsing Mode και το Unblock Websites Mode.

    Το Anonymous Proxy Mode κάνει το λογισμικό να δρα σαν ένα μεταδιδόμενο proxy χρησιμοποιώντας πολύ ισχυρά proxy δίκτυα. Αυτός ο τύπος δικτύων αποτελείται από εκατοντάδες proxy severs από ολόκληρο τον κόσμο που μπορούν να δημιουργήσουν (έτσι ώστε να μείνει ο χρήστης ανώνυμος) μια προσωρινή σειρά απο proxy servers τα οποία δέχονται τα πακέτα δεδομένων και τα μεταφέρουν στον προορισμό που επιλέγει ο χρήστης (π.χ. στην ιστοσελίδα που θέλει να συνδεθεί).Όταν είναι ενεργό το Anonymous Proxy Mode η ιστοσελίδα στην οποία συνδέεται ο χρήστης δεν μπορεί να μάθει την πραγματική τοποθεσία του. Το λογισμικό δίνει επίσης την δυνατότητα να διαλέξει ο χρήστης την χώρα-ανάμεσα από περίπου 40 χωρες- στην οποία ο proxy server θα στείλει τα πακέτα δεδομένων. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να "φιλτράρει" τους proxies κατα την ελάχιστη ταχύτητα και έτσι να επιλέξει τον γρηγορότερο. Στο Anonymous Proxy Mode διασφαλίζεται η ιδιωτηκότητα και η ανωνυμία σε βαθμό TCP που επιτυγχάνεται μόνο όταν οι συνδέσεις έχουν πραγματοποιηθεί από περιηγητές όπως ο Internet Explorer, Chrome, Firefox, Safari και ο Opera.

    Το Expat Internet Browsing Mode χρησιμοποιείται όταν ο χρήστης θέλει να συνδεθεί σε μια σελίδα η οποία έχει γεωγραφικούς περιορισμούς, δηλαδή δεν αφήνει χρήστες από συγκεκριμένες χώρες/περιοχές να συνδεθούν σε αυτήν. Δίνει την δυνατότητα πρόσβασης σε ποικιλία δημοφιλών σελίδων από ολόκληρο τον κόσμο (όπως Hulu.com, Netflix.com, BBC iPlayer, ITV Player) καθώς και την δυνατότητα σύνδεσης σε τηλεοπτικά κανάλια μέσω του διαδικτύου (ABC Full Episode Player, CBS Full Episodes, Dish Online, FX Networks, NBC Video, RTE Player, STV Player, LiveStation, SeeSaw, PlayTV.fr, Rai TV Italy, CBS, Globo.com, Global TV, FOX on Demand, British Eurosport Player, TF1, W9 Replay, RTE Player, RTVE, Setanta Sports Canada, View TV, Wilmaa, TV.com και πολλά άλλα).

    Το Unblock Websites Mode βοηθά τον χρήστη να προσπεράσει την διαδικτυακή λογοκρισία και να έχει πρόσβαση σε σελίδες που είναι μπλοκαρισμένες για την χώρα ή περιοχή στην οποία ανήκει ή είναι φιλτραρισμένες από τον ISP(Internet Service Provider). Βοηθά επιπλέον στην πρόσβαση σε περιεχόμενο ή πληροφορίες που είναι μπλοκαρισμένες στη χώρα/περιοχή που ζει ο χρήστης. Το λογισμικό προσφέρει την δυνατότητα δημιουργείας προφίλ όπου μπορούν να καθορίσουν μία ή και περισσότερες ιστοσελίδες που θέλει να ξεκλειδώσει ο χρήστης. Μόλις δημιουργηθούν αυτά τα προφίλ το λογισμικό θα τα προσθέσει στα Twitter, YouTube, Facebook, Google, WordPress, Wikipedia, Blogspot. Επιπρόσθετα το ChrisPC Anonymous Proxy Pro προσφέρει την δυνατοτήτα να προσαρμόζεται το κάθε προφίλ καθώς και να δημιουργούνται καινούργια οπώς επιθυμεί ο χρήστης. Όλα αυτά ενώ προστατεύεται η ιδιοτηκότητα και η ανωνυμία του.

    Πηγές


    Free Hide IP[επεξεργασία]

    Το πρόβλημα των χάκερ αυξάνεται όλο και περισσότερο στη σημερινή κοινωνία. Έχουν τη ικανότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε οποιονδήποτε υπολογιστή, να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες ή να κλέψουν προσωπικά δεδομένα κάποιου ατόμου. Επομένως ο πιο καλός τρόπος να προστατευτεί κάποιος είναι να αποκρύψει την διεύθυνση ΙP του.

    Το Free Hide IP είναι ένα λογισμικό το οποίο προστατεύει τη διαδικτυακή ταυτότητα του χρήστη αποκρύπτοντας την πραγματική του διεύθυνση IP, παρέχοντας έτσι την ανωνυμία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνδέεται στους server της εταιρίας και λαμβάνει μία τοποθεσία IP. Έπειτα βάζει αυτή την πληροφορία στο πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη, όπως Internet Explorer, Firefox, Opera. Με αυτόν τον τρόπο η αληθινή διεύθυνση IP και η τοποθεσία γίνονται απροσπέλαστες.

    Βασικά Χαρακτηριστικά:

    • Ανώνυμη περιήγηση στο διαδίκτυο
      Αλλαγή της διεύθυνσης IP κατά την διάρκεια της περιήγησης στο διαδίκτυο.
    • Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
      Ανώνυμη περιήγηση και προστασία από ιστοσελίδες χάκερ η κλέφτες ταυτότητας οι οποίοι θέλουν να παρακολουθήσουν διαδικτυακές δραστηριότητες, να κλέψουν ταυτότητες η άλλα προσωπικά δεδομένα.
    • Επιλογή IP άλλης χώρας
      Δίνει τη δυνατότητα της επιλογής μίας χώρας από μία λίστα και έπειτα αποδίδει την πλαστή διεύθυνση IP της καθορισμένης χώρας.
    • Αποστολή ανώνυμων email
      Απόκρυψη πραγματικής διεύθυνσης IP και αποστολή ανώνυμων email μέσω οποιουδήποτε συστήματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως Gmail, Hotmail.
    • Αναίρεση απαγόρευσης εισόδου σε φόρουμ και ιστοσελίδες.

    Εκτός από την δωρεάν έκδοση υπάρχει και η Pro που σου προσφέρει μια μεγαλύτερη λίστα από χώρες, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει κάθε πόσα λεπτά θα αλλάζει η διεύθυνση IP του αυτόματα και δίνει δωρεάν ενημερώσεις για μια ζωή.

    Υπηρεσίες που διασφαλίζουν την ανωνυμία του χρήστη όπως η free hide IP αντιμετωπίζει το ζήτημα της παρακολούθησης της διεύθυνσης IP. Με λίγα λογία, κρυπτογραφούν τα πακέτα μέσα σε πολλαπλά επίπεδα κρυπτογράφησης. Το πακέτο ακολουθεί ένα καθορισμένο δρομολόγιο μέσο των server της εταιρίας. Κάθε δρομολογητής βλέπει τον αμέσως προηγούμενο δρομολογητή ως την προέλευση του πακέτου και τον άμεσος επόμενο ως προορισμό. Έτσι, δεν υπάρχει δρομολογητής που να ξέρει την πραγματική προέλευση και τον πραγματικό προορισμό του πακέτου.

    Ιστοσελίδες όπως το chatroulette και Omegle (που επιλέγουν τυχαία χριστες για συνομιλια) χρησιμοποιούν την ανωνυμία. Άλλες τοποθεσίες, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένων το Facebook και το Google+, ζητουν από τους χρήστες να συνδεθούν με τα πραγματικά τους ονόματα .Στην περίπτωση του Google+, η απαίτηση αυτή οδήγησε σε μια διαμάχη γνωστή ως nymwars.

    Το διαδίκτυο δεν έχει σχεδιαστεί για την ανωνυμία. Οι διευθύνσεις IP χρησιμεύουν ως εικονικές ταχυδρομικές διευθύνσεις, το οποίο σημαίνει ότι κάθε φορά που κάποιος από τους πόρους στο διαδίκτυο είναι προσβάσιμος, θα είναι διαθέσιμος από μια συγκεκριμένη διεύθυνση IP. Αυτή η διεύθυνση IP μπορεί να αντιστοιχιστεί σε έναν πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου και αυτός μπορεί στη συνέχεια να παρέχει πληροφορίες σχετικά για το ποια διεύθυνση IP ανήκει σε ποιον πελάτη. Αυτό δεν εμπλέκει απαραίτητα ένα συγκεκριμένο πρόσωπο (επειδή άλλοι άνθρωποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη σύνδεση αυτού του πελάτη, ειδικά αν η διεύθυνση IP ανήκει σε κάποιο δημόσιο πόρο, όπως μία βιβλιοθήκη), αλλά παρέχει πληροφορίες σε περιφερειακό επίπεδο και ισχυρές έμμεσες αποδείξεις.

    Πηγές


    Freenet[επεξεργασία]

    Το Freenet θεωρείται μια ομοτική πλατφόρμα που έχει ως στόχο την προστασία των χρηστών σε ιστοσελίδες που είναι λογοκριμένες στις χώρες στους.Δημιουργήθηκε από τον Ian Clarke τον Μάρτιο του 2000 δηλώνοντας πώς το Freenet δημιουργήθηκε να δώσει στους χρήστες απόλυτη ελευθερία λόγου.Δίνει την δυνατότητα επικοινωνίας και δημοσίευσης χωρίς φόβο λογοκρισίας με την μέγιστη προστασία της ανωνυμίας τους.

    Οι ιδρυτές του Freenet υποστηρίζουν ότι η δημιουργία του έγινε λόγω επειδή η απόλυτη ελευθερία λόγου,πηγάζει μόνο μέσω ανωνυμίας.Η ελευθερία αυτή δεν είναι θέμα προς μελέτη και πως η πληροφόρηση δεν είναι έγκλημα.Προσπαθεί να δώσει την ελευθερία σε κάθε ομάδα ανθρώπων να μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους χωρίς φόβο.Εναντιώνεται στην απόφαση γι το τι πρέπει να είναι διαθέσιμο για πληροφόρηση και τι όχι.Με λίγα λόγια το Freenet προσπαθεί να μην επιτρέπει σε κανέναν τι είναι αποδεκτό και τι όχι.

    Το Freenet μπορεί να παρέχει στους χρήστες την ανωνυμία στο διαδίκτυο με την φύλαξη μικρών κρυπτογραφημένων τμημάτων του περιεχόμενου των δεδομένων και διανέμεται στους υπολογιστές των χρηστών μέσω ενδιάμεσων υπολογιστών το οποίο είναι απαραίτητο για την πρόσβαση των δεδομένων.Η αποστολή της πληροφορίας πίσω στους χρήστες γίνεται χωρίς το πρόγραμμα να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά των αρχείων,δουλεύει δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που ένας δρομολογητής δρομολογεί πακέτα χωρίς να γνωρίζει τίποτα σχετικά για αυτά.Αυτό επιτρέπει τους χρήστες να ανακτούν και να δημοσιεύουν διάφορα είδη πληροφοριών ανώνυμα.

    Από την δημιουργία του το Freenet είναι είναι υπό συνεχή ανάπτυξη από το 2000.με την έκδοση του προγράμματος 0.8 που δημοσιεύτηκε το 2008.Δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να διαλέξει 2 τρόπους λειτουργίας μια Darknet και μια Opennet.Επίσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τις δυο λειτουργίες ταυτόχρονα.Την Darknet λειτουργία χρησιμοποιείται για την επικοινωνία μόνο με φίλους και την Opennet επιλογή η επικοινωνία γίνεται με όλους τους χρήστες.Αν όμως ο χρήστης αποφασίσει να επιλέξει μονό την Darknet,το Freenet γίνεται πολύ δύσκολο να εντοπιστεί.Το στρώμα μεταφοράς σε αυτήν την έκδοση επιτρέπει την επικοινωνία μέσω περιορισμένης διαδρομής αφού οι συνδέσεις αυτές ακολουθούν δομή μικρόκοσμου.

    Το Freenet είναι διαφορετικό από τα περισσότερα προγράμματα ίδιου τύπου,στον τρόπο που το χρησιμοποιούν οι χρήστες και στην ασφάλεια που τους προσφέρει.Για παράδειγμα χωρίζει την δομή του underlying δικτύου με το πρωτόκολλο με από το πως οι χρήστες το χρησιμοποιούν,ώστε να υπάρχουν πολύ τρόποι πρόσβασης στις πληροφορίες του Freenet.Ο πιο απλός τρόπος περιήγησης στο Freenet είναι μέσο Froxy.Χρησιμοποιώντας το Fproxy,ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί σε ποικίλες σελίδες.Η μονή διάφορα είναι ότι οι σελίδες που χρησιμοποιούν HTML και άλλα παρόμοια οι πληροφορίες τους είναι αποθηκευμένες μέσα στο Freenet σε αντίθεση με τους κοινούς περιηγητές.Παράλληλα δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να μοιράζονται αρχεία και να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ μεσώ Foroums.Έκτος από Fproxy υποστηρίζει και HTTP για περιήγηση σε ιστοσελίδες που έχει αφαιρεθεί μέρος του από τους κώδικες τους ώστε να μην φανερώνει την ταυτότητα του ατόμου.Όμως οι ιστοσελίδες για να είναι προσβάσιμες πρεπε πρώτα να εισαχθούν στο δίκτυο του Freenet.

    Το Freenet προστατεύει την ανωνυμία των χρηστών και από αυτούς που ανεβάζουν και από αυτούς που κατεβάζουν διάφορα αρχεία.Το συγκεκριμένο σύστημα ανταλλαγής δεδομένων κατά το ανέβασμα των αρχείων διαχωρίζει σε κομμάτια τα αρχεία και τα αποθηκεύει σε διαφορετικούς υπολογιστές που ανήκουν στο ίδιου δίκτυο.Όταν υπάρχει επιθυμία για κατέβασμα,τα αρχεία εντοπίζει το σύστημα τα κομμάτια και στην συνεχεία συγκεντρώνονται όλα μαζί για να ενωθούν ώστε να προκύψει το αρχικό αρχείο.Έτσι είναι πολύ δύσκολο να φανερωθούν οι ιδιοκτήτες από τα ανεβασμένα αρχεία όπως επίσης και αυτοί που τα κατεβάζουν. Τα περισσότερα από τα isps επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν δωρεάν internet χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως το Hammer vpn (formerly openvpn).

    Πηγές


    janusVM[επεξεργασία]

    Τι είναι το janusVM[επεξεργασία]

    Το janusVM είναι ένα λογισμικό που επιτρέπει να σερφάρεις στο internet χωρίς καταπίεση ή λογοκρισία την στιγμή που προστατεύει την μυστικότητα, την ασφάλεια και την ταυτότητα. Έχει προηγμένες δυνατότητες φιλτραρίσματος για την τροποποίηση του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας, διαχειρίζοντας τα cookies ελέγχοντας την πρόσβαση και αφαιρώντας προσθήκες, pop-ups και άλλα σκουπίδια του internet.

    Το janusVM σχεδιάστηκε να χρησιμοποιείτε σε Microsoft Windows 2000/XP/2003 και Linux.

    JanusVM χαρακτηριστικά[επεξεργασία]

  • Δουλεύει με Wifi
  • Υποστηρίζει πολυάριθμους χρήστες σε ένα LAN
  • Προστατεύει από τις περισσότερες man-in-the-midle επιθέσεις
  • Προστατεύει από javascript, java και flash βασισμένη σε side-channel privacy επιθέσεις
  • Προστατεύει την ταυτότητα και την αληθινή τοποθεσία συγκαλίπτοντας την IP διεύθυνση
  • Κρυπτογραφεί και αναδρομολογεί την DNS αίτηση και όλα τα TCP traffic για να διασφαλίσει μια δυνατή μυστικότητα
  • Μπλοκάρει τα PopUps, ενοχλητικά adds, Banners
  • Πολύ απλή εγκατάσταση και λειτουργία
  • Δουλεύει στη διαφάνεια για εφαρμογές που χρησιμοποιεί TCP
  • Προσωπική εμπειρία[επεξεργασία]

    To janusVM ένας συνδυασμός από ανώνυμα διαδικτυακά εργαλεία (TOR, PRIVoxy, SQUID, VPN) όπου τρέχει σε εικονική μηχανή. Τρέχουμε το VM (virtual machine) σε VMWare player, συνδέουμε μια VPN σύνδεση από το PC στο VM και ανοίγουμε τον Browser. Όπως πολλά εργαλεία ανωνυμίας, δεν είναι γρήγορο, κρατά ωστόσο ανωνυμία όσο είσαι στο internet. Για να δω αν όντως ισχύει πήγα σε ένα site το οποίο δείχνει την IP μου και την θέση μου στον χάρτη και παρατήρησα ότι ενώ ήμουν στην Λάρισα με έδειχνε ότι ήμουν στο Λονδίνο και μετά από λίγη ώρα στο Τόκιο. Σύμφωνα με τους Developers του janusVM ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν να βρουν την ακριβή τοποθεσία σου. Αυτό με έκανε να αναρωτηθώ αν με το συγκεκριμένο εργαλείο μπορώ να διεισδύω στο δικό μου fierewall. Δοκίμασα αν είχα μπλοκαριστεί από το firewall μου μπαίνοντας στο facebook, μετά έκλεισα τον Browser μου και εγκατέστησα τη VPN σύνδεση στο janusVM και ξανά έτρεξα τον Browser με επιτυχία! Είχα σύνδεση στο facebook. Όχι μόνο είχα ανωνυμία, αλλά νίκησα επίσης και το firewall μου.

    Μερικά πράγματα τα οποία θα πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι χρειάζεται ένα δίκτυο με τουλάχιστον μία διαθέσιμη IP διεύθυνση για το VM και επίσης η ανωνυμία δεν είναι ίδια με την μυστικότητα ή ακόμα και με την ασφάλεια. Μην βασίζεστε σε αυτό το εργαλείο να προστατέψει τα logins και τους κωδικούς. Οι χάκερς μπορούν να σνιφάρουν τους κωδικούς και ας μην γνωρίζουν από που έρχονται τα πακέτα.

    Γνωστά Προβλήματα[επεξεργασία]

    Μερικά firewalls όταν ενεργοποιούνται μπλοκάρουν το VMware player και δεν το αφήνουν να λειτουργήσει σαν server.

    Μελλοντικές Αναβαθμίσεις[επεξεργασία]

  • PocketPC VPN support
  • Χρησιμοποιεί layer7 φιλτράρισμα για να ανιχνεύσει πότε μια κίνηση HTTP χρησιμοποιεί άλλα ports και τα ανακατευθύνει μέσω Privoxy.
  • Πηγές[επεξεργασία]

    CCleaner[επεξεργασία]

    Το CCleaner αποτελεί μια από της δωρεάν εφαρμογές που επιλέγουν αρκετοί χρήστες των Windows για την εύκολη και γρήγορη εκκαθάριση των προσωρινών αρχείων του λειτουργικού και των browsers. Οι developers της Piriform της εταιρία που έχουν αναπτύξει το CCleaner,το Recuva για την ανάκτηση δεδομένων και άλλων χρήσιμων δωρεάν ή επι πληρωμή εφαρμογών προσθέτουν συνεχώς νέα χαρακτηριστικά όπως την δυνατότητα πλήρους διαγραφής των δεδομένων για πάντα. Στις τελευταίες εκδόσεις του CCleaner προστέθηκε η επιλογή για την αφαίρεση περιττών εγγράφων στο μενού επιλογών.Έτσι η διαδικασία είναι πλέον αρκετά εύκολη για όλους χωρίς να απαιτείται η αλλαγή τιμών στη registry των windows όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

    Χαρακτηριστικά[επεξεργασία]

    To CCleaner μπορεί να διαγράψει τα προσωρινά ανεπιθύμητα αρχεία που έχουν απομείνει απο ορισμένα προγράμματα συμπεριλανβανομένου του internet explorer,Firefox,google Chrome,Opera,Safari,Windows Palyer,Winzip,Sun Java, Google toolbar,Nero,WinRar,Netscape,Abode Flash Player,Microsoft Office.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα μητρώο καθαρότερο για να εντοπίζει και να διορθώνει τα προβλήματα στο μητρώο των windows.

    Χρησιμότητα[επεξεργασία]

    • Καθαρίζουν τον υπολογιστή από τα΄΄σκουπίδια΄΄ που δημιουργούνται μετά την απεγκατάσταση προγραμμάτων.Για παράδειγμα όταν γίνετε η απεγκατάσταση ενός προγράμματος μπορεί να φαίνεται οτι έχει καταργηθεί απο το σύστημα αλλα σχεδόν πάντα κάποια αρχεία του και κάποιες εγγραφές που αυτό δημιουργεί στο μητρώο των windows παραμένουν στο σύστημα με αποτέλεσμα:
      1. το σύστημα να σπαταλάει πόρους κάνοντας τον υπολογιστή πιο αργό
      2. να δημιουργούνται προβλήματα στην προσπάθεια να ξανα εγκαταστηθεί το ίδιο πρόγραμμα
      3. να υπάρχουν αρχεία που ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούνται και στα οποία ίσως να υπάρχουν προσωπικές πληροφορίες τις οποίες μπορούν να εκμμεταλευτούν κακόβουλα προγράμματα τα οποία έχουν σκοπό να ψάχνουν τέτοιες πληροφορίες και να τις στέλνουν στον δημιουργό τους.
    • Διαγράφουν στοιχεία των browser που χρησιμοποιούνται για την πλοήγηση στο internet αυξάνοντας έτσι την ασφάλεια και την ιδιωτηκότητα του χρήστη κατα την διάρκεια του σερφαρίσματος. Πιο συγκεκριμένα διαγράφουν:
      1. τους αποθηκευμένους κωδικούς
      2. τα προσωρινά αρχεία
      3. τα στοιχεία που πληκτρολογούνται στις φόρμες των ιστοσελίδων που επισκέπτονται οι χρήστες
      4. το download ιστορικό
    1. το ιστορικό πλοήγησης
    • Διαγράφουν αρχεία που δεν χρειάζονται και επιβαρύνουν το σύστημα ή φανερώνουν τις κινήσεις του κάθε χρήστη κατα την διάρκεια της εργασίας στα windows όπως:
      1. τα αρχεία κάδου ανακύκλωσης
      2. τα προσωρινά αρχεία των windows
      3. τα πρόσφατα χρησιμοποιούμενα έγγραφα( δεν διαγράφει τα ίδια έγγραφα αλλά την λίστα που θυμάται ποιά έγγραφα ανοίχτηκαν τελευταία)
      4. τα αρχεία logs των windows.

    Παρουσίαση του CCleaner[επεξεργασία]

    Ενότητες του video

    • 0:38 Εγκατάσταση του CCleaner
    • 2:30 Καθαρισμός αρχείων
    • 4:17 Καθαρισμός registry (μητρώου)
    • 5:50 Απεγκατάσταση προγραμμάτων μέσα στο CCleaner
    • 6:57 Ενεργοποιήστε ή απενεργοποιήστε τα προγράμματα που θα φορτώνονται κατά την εκκίνηση των windows
    • 7:43 Εξαιρέσεις

    Πηγές[επεξεργασία]

    • Παρουσίαση βίντεο: [4]
    • Πληροφορίες : [www.piriform.com]


    Signal και RedPhone[επεξεργασία]

    Αρχείο:Open whispersystems.jpg
    Open Whisper Systems

    Είναι δύο όμοια δωρεάν apps φτιαγμένα από την εταιρία Open Whisper Systems για τα λειτουργικά συστήματα Android και iOS αντίστοιχα. Η Open Whisper Systems είναι μια εταιρία ανοιχτού κώδικα που στοχεύει στην δημιουργία εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα με σκοπό την εξασφάλιση της ιδιωτικότητας των χρηστών. Η εταιρία δημιουργήθηκε το 2010 με ιδρυτές τον Moxie Marlinspike και τον Stuart Anderson. Η εφαρμογή Redphone δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2010 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις αραβικές εξεγέρσεις. Λίγο αργότερα , τον Νοέμβριο του 2011, το Twitter εξαγόρασε την εταιρία και 8 μήνες μετά, η Open Whisper Systems διέθεσε στην αγορά το Redphone app ως δωρεάν και ανοιχτού πηγαίου κώδικα. Επίσης, δύο χρόνια αργότερα διέθεσε στην αγορά και το Signal app.

    Σχετικά με τις εφαρμογές[επεξεργασία]

    Οι εφαρμογές παρέχουν κρυπτογραφημένες φωνητικές κλήσεις με σκοπό την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών. Τα apps αυτά ενσωματώνονται στα κινητά τηλέφωνα μέσο του dialer, η οποία είναι μια συσκευή που συνδέεται με μια γραμμή τηλεφώνου με σκοπό την παρακολούθηση των αριθμών που καλούνται. Όμως χρησιμοποιείται ένα πρωτόκολλο ασφαλείας , το ZRTP για την δημιουργία κρυπτογράφησης ενός VolP ( Voice over IP) καναλιού για την πραγματοποίηση της κανονικής κλήσης. Επίσης, σχεδιάστηκαν ειδικά για τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιώντας κωδικοποιητή ήχου και αλγορίθμους, οι όποιοι είναι συντονισμένοι με τα χαρακτηριστικά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Τέλος, με την χρησιμοποίηση των Push Notifications επιτυγχάνεται η διατήρηση της ζωής της μπαταρίας καθώς αυτή εξακολουθεί να ανταποκρίνεται.

    Κατά την εγκατάσταση[επεξεργασία]

    Η εγκατάσταση των εφαρμογών στα λειτουργικά είναι πανεύκολη και το μόνο προαπαιτούμενο των στοιχείων του χρήστη είναι το νούμερο του κινητού του. Προσθέτει ο χρήστης τον διεθνή κωδικό της χώρας του και το νούμερο του και η εφαρμογή θα στείλει ένα μήνυμα επιβεβαίωσης της εγγραφής μέσω SMS και οι εφαρμογές είναι έτοιμες για χρήση.

    Μορφή των εφαρμογών[επεξεργασία]

    Αφού ο χρήστης λάβει το μήνυμα επιβεβαίωσης είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές. Όταν συμβεί αυτό, οι εφαρμογές αμέσως ψάχνουν να βρουν επαφές του χρήστη που να τις έχουν και εκείνοι εγκατεστημένες στα κινητά τους τηλέφωνα. Κατά την ολοκλήρωση της αναζήτησης,εμφανιζει τις διαθέσιμες επαφές του χρήστη, αν δεν βρεθεί καμία επαφή, η εφαρμογή διαθέτει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα που μπορεί να στείλει ο χρήστης στις επαφές τις επιλογής του, ώστε να συνομιλούν με ασφάλεια. Επιπλέον, έχουν μία καρτέλα με τις αγαπημένες επαφές του χρήστη και επίσης ένα αριθμητικό πληκτρολόγιο ώστε να πληκτρολογήσει ο χρήστης έναν αριθμό και να τον καλέσει απευθείας από την εφαρμογή. Όταν λαμβάνετε μια κλήση από χρήστη της εφαρμογής, εμφανίζετε μια οθόνη αποδοχής η απόρριψης της κλήσης, ιδία με αυτήν που εμφανίζετε σε μια συνηθισμένη κλίση. Επίσης, στην οθόνη αυτή εμφανίζεται μία τυχαία φράση δυο λέξεων, η οποία χρησιμεύει για τον έλεγχο ταυτότητας των χρηστών. Τέλος, κατά την διάρκεια της κλήσης εμφανίζεται ένα μενού παρόμοιο με εκείνο των προεπιλεγμένων λειτουργιών του κινητού τηλεφώνου, δηλαδή διαθέτουν την αναμονή, το μεγάφωνο και την σίγαση.

    Γενικά[επεξεργασία]

    Οι εφαρμογές, για την κωδικοποίηση χρειάζονται το κινητό τηλέφωνο να είναι συνδεδεμένο σε ένα δίκτυο Wi-Fi, αλλιώς ενεργοποιεί τα δεδομένα του κινητού που μπορεί να προκαλέσει πρόσθετες χρεώσεις. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στην κλήση το οποίο οφείλεται καθαρά στην ταχύτητα του δικτύου Internet στο οποίο είναι συνδεδεμένο. Τέλος, οι χρήστες μπορούν να μιλήσουν μεταξύ των δύο εφαρμογών, όμως έχουν παρατηρηθεί ορισμένες φορές κάποια σφάλματα στις κλήσεις , τα οποία οι προγραμματιστές τους προσπαθούν να τα λύσουν με updates που στέλνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στις εφαρμογές.

    Πηγές[επεξεργασία]


    OpenVPN[επεξεργασία]

    Το OpenVPN είναι μια εφαρμογή λογισμικού ανοιχτού κώδικα που υλοποιεί τεχνικές εικονικού ιδιωτικού δικτύου για τη δημιουργία ασφαλών συνδέσεων από σημείο σε σημείο και από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα σε δρομολογούμενες ή γεφυρωμένες διαμορφώσεις και απομακρυσμένες εγκαταστάσεις πρόσβασης.Χρησιμοποιεί ένα προσαρμοσμένο πρωτόκολλο ασφαλείας το οποίο έχει την SSL/TLS βιβλιοθήκη για ανταλλαγή κλειδιών.Είναι σε θέση να διαπεράσουν τους μεταφραστές διευθύνσεων δικτύου και τα τείχη προστασίας. Γράφτηκε από τον James Yonan και έχει άδεια κυκλοφορίας από την GNU GENERAL PUBLIC LICENCE (GPL).

    Το OpenVPN επιτρέπει στους χρήστες να πιστοποιήσουν την αυθεντικότητα χρησιμοποιώντας ένα ιδιωτικό μυστικό κλειδί ,δημόσιο ή όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Επιτρέπει στο διακομιστή να βγάλει σε κυκλοφορία ενα πιστοποιητικό ελέγχου ταυτότητας για κάθε πελάτη χρησιμοποιώντας υπογραφή και πιστοποιητικό(διαμόρφωση πολυπελατιακού σέρβερ).

    Κρυπτογράφηση[επεξεργασία]

    Χρησιμοποιεί τη βιβλιοθήκη κρυπτογράφησης OpenSSL σε μεγάλο βαθμό όπως και το πρωτόκολλο SSLV3/TLSV1 και περιέχει πολλά χαρασκτηριστικά ασφάλειας ελέγχου. Επίσης το OpenVPN έχει μεταφερθεί και ενσωματωθεί σε διάφορα συστήματα. Για παράδειγμα το DD-WRT έχει τη λειτουργία του server του OpenVPN Soft EtherVPN έχει μια εκτέλεση από το πρωτόκολλο του OpenVPN .

    Το OpenVPN χρησιμοποιεί τη βιβλιοθήκη OpenSSL για να παρέχει την κρυπτογράφηση των δεδομένων και των καναλιών ελέγχου. Επιτρέπει στην OpenSSL να κάνει την κρυπτογράφηση και την πιστοποίηση ταυτότητας αφήνοντας το OpenVPN να χρησιμοποιεί όλους τους αλγορίθμους κρυπτογράφησης που είναι διαθέσιμοι στην OpenSSL βιβλιοθήκη. Μπορεί επιπλέον να χρησιμοποιήσει το χαρακτηριστικό ταυτότητας του πακέτου HMAC για να προσθέσει ένα επιπλέον τείχος ασφάλειας για τη σύνδεση.Επίσης χρησιμοποιεί την επιτάχινση υλικού για να πάρει την καλύτερη απόδοση κρυπτογάφησης.

    Πιστοποίηση[επεξεργασία]

    Το OpenVPN έχει δίαφορους τρόπους να πιστοποιεί τους χρήστες μεταξύ τους .Προσφέρει πιστοποιημένους κωδικούς και στοιχεία.Αυτό το κλειδί είναι το πιο εύκολο με πιστοποιητικό βασισμένο στο ότι είναι το πιο ισχυρό και το πιο πλούσιο σε χαρακτηριστικά.

    Δικτύωση[επεξεργασία]

    Το OpenVPN μπορεί να τρέξει πάνω σε User Datagram Protocol(UDP) ή Transmission Control Protocol(TCP) πρωτόκολλα μεταφοράς , πολυπλεξία δημιούργησε SSL σήραγγες σε ένα μόνο πρωτόκολλο TCP/UDP. Έχει την δυνατότητα να δουλεύει διαμμέσου τον διακομιστών μεσολάβησης συμπεριλαμβανομένου το HTTP και είναι καλό στο να εργάζεται μέσω μετάφρασης διευθύνσεων δικτύου και να περνάει μέσω τείχου προστασίας.

    Ασφάλεια[επεξεργασία]

    Το OpenVPN προσφέρει διάφορες εσωτερικές λειτουργίες ασφάλειας , έχει πάνω από 256 bit κρυπτογράφησης μέσω της OpenSSL βιβλιοθήκης παρόλο που μερικοί πάροχοι ασφάλειας μπορούν να προσφέρουν τα χαμηλότερα ποσοστά καθιστώντας ουσιαστικά τη σύνδεση πιο γρήγορη. Πλατφόρμες:

    Είναι διαθέσιμο σε λειτουργικά όπως : Solaris, Linux, OpenBSD, FreeBSD, NetBSD, QNX, Mac OSX και Windows 2000/XP/Vista/7.
    

    Είναι διαθέσιμο και σε κινητά μερικά από αυτά είναι :Windows mobile 6.5, Android 4.0 ,iOS κ.λ.π. Το σερφάρισμα στο διαδίκτυο και η ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών μέσω των δημοσίων και ιδιωτικών wifi είναι πιο επικίνδυνο διότι υπάρχουν κενά ασφαλείας μεταξύ της συσκευής σας και της ιστοσελίδας που έχετε πρόσβαση .

    Ονόματα χρήστη και κωδικοί πρόσβασης που χρησιμοποιούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς social networks μπορούν να υποκλαπούν από χάκερς.

    Προστασία[επεξεργασία]

    Οι χάκερ στοχεύουν νόμιμες ιστοσελίδες για να αλλάξουν και να ενσωματώσουν κακόβουλο κώδικα επισκέπτοντας τις ιστοσελίδες αυτές σας εκθέτει στη κλοπή των κωδικών πρόσβασης και των δεδομένων σας.

    Η ιδιωτική σήραγγα: -Παρέχει ισχυρό έλεγχο ταυτότητας και κρυπτογράφηση μεταξύ του κινητού τελεφώνου , του tablet ή του pc και οποιοδήποτε περιεχόμενο έχετε πρόσβαση σε ασφαλείς επικοινωνίες σας μέσω του διαδικτύου. -Κρύβει τη δημόσια IP σας και θωρακίζει το δίκτυο σας από τέτοιου είδους επιθέσεις . -Είναι ενσωματωμένη με OpenDNS και άλλα antimination τεχνολογίες που βελτιώνουν την εμπειρία περιήγησης. -Τέλος,απαγορεύει την πρόσβαση σε κακόβουλες ιστοσελίδες.

    Πηγές[επεξεργασία]

    http://en.wikipedia.org/wiki/OpenVPNhttp://openvpn.net/index.php/access-server/overview.htmlhttps://community.openvpn.net/openvpnhttps://www.privatetunnel.com/index.php?referral=OPENVPNhttps://openvpn.net/index.php/privacy-policy.html


    Ivacy[επεξεργασία]

    To Ivacy είναι ένας σχετικά μικρός πάροχος VPN υπηρεσιών που λειτουργεί τα τελευταία 6 χρόνια.Δημιουργήθηκε το 2007 στα Virgin Islands και στην τελευταία έκδοση του έχει βελτιωθεί η υπηρεσία VPN που παρέχεται σύμφωνα με αιτήματα πελατών.Το Ivacy υποστηρίζει P2P και παρέχει ένα ειδικά σχεδιασμένο HTTP VPN πρωτόκολλο για την βελτίωση της κρυπτογράφησης και της ιδιωτικότητας του χρήστη στο διαδίκτυο.

    Γενικά το Ivacy έχει τη δυνατότητα να κρυπτογραφεί την κυκλοφορία στο διαδίκτυο έτσι ώστε να αποτρέψει ανεπιθύμητη υποκλοπή από τους κακόβουλους χρήστες.Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για μη ασφαλή ασύρματα δίκτυα.Υποστηρίζει πρωτόκολλα Ipsec,PPTP αλλά και την επιλογή HTTP tunneling(Χρησιμοποιείται για την ανώνυμη περιήγηση στο internet).Εάν δεν λειτουργεί μια επιλογή υπάρχει πάντα η δυνατότητα κάποιας από τις εναλλακτικές επιλογές.Μέσω του VPN το ιστορικό του browser που χρησιμοποιείτε δεν είναι ορατό από διαφορετικούς χρήστες κακόβουλους και μη.Υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσετε πρόσβαση σε περιεχόμενο το οποίο δεν είναι διαθέσιμο στη περιοχή σας καθώς το Ivacy αλλάζει την IP σε χώρας η οποία επιτρέπει πρόσβαση στο αντίστοιχο περιεχόμενο.Σε πολλές εταιρίες διάσημες,ανταγωνιστικές και μη πολλές φορές γίνονται διαρροές πληροφοριών μέσω του Ivacy και του VPN αυτές οι διαρροές είναι πολύ δύσκολο να γίνουν.Τέλος υπάρχει η απολύτως ανώνυμη και ασφαλής επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.To Ιvacy δεν χρησιμοποιεί τα στοιχειά σας(ονοματεπώνυμο κλπ.)το μόνο που αποθηκεύει είναι τα στοιχεία που δώσατε για την δημιουργία του λογαριασμού,το e-mail(προαιρετικό)και ημερομηνία δημιουργίας του λογαριασμού.

    Το Ivacy έχει servers σε 5 χώρες: Ρωσία,Ηνωμένο Βασίλειο,Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,Ολλανδία,Καναδάς και είναι δυνατή η επιλογή μεταξύ αυτών των server σε λιγότερο από λεπτό. Η λειτουργία του Ivacy είναι απλή όταν πατήσετε το Connect το πρόγραμμα θα δημιουργήσει μια σύνδεση VPN ανάμεσα σε εσάς και στους server της εταιρίας και με αυτό τον τρόπο ο χρήστης θα μπορεί να περιηγηθεί το διαδίκτυο ανώνυμα.Η IP διεύθυνση δεν θα είναι ορατή και θα φαίνεται ότι ο χρήστης χρησιμοποιεί το διαδίκτυο από κάποια άλλη περιοχή.To γραφικό περιβάλλον του Ivacy είναι αρκετά εύκολο ώστε να διαχειρίζεται την VPN σύνδεση και ο πιο απλός χρήστης.Πριν την σύνδεση ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μια ψεύτικη IP από τους servers των χωρών που προαναφέρθηκαν.Στα δεξιά του προγράμματος αφού έχει συνδεθεί ο χρήστης στον VPN server θα εμφανιστεί μια γραφική παράσταση η οποία μετράει το εύρος ζώνης που χρησιμοποιεί καθώς με το λογαριασμό που δίνεται ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει 500 MB ημερησίως.


    Freegate[επεξεργασία]

    Freegate[επεξεργασία]

    Freegate είναι ένα λογισμικό αντι-λογοκρισίας για ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση στο Internet.Αναπτύχθηκε και συντηρείται από την Dynamic Internet Technology Inc. (DIT), πρωτοπόρος στην λειτουργία κατάργησης λογοκρισίας. Επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου από την Κίνα ,την Συρία , το Ιράν , το Βιετνάμ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , μεταξύ άλλων, να προβάλουν ιστοσελίδες οι οποίες έχουν μπλοκαριστεί από τις κυβερνήσεις τους. Το πρόγραμμα αυτό εκμεταλλεύεται μια σειρά από διακομιστές μεσολάβησης που ονομάζεται Dynaweb.Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να παρακάμπτουν τα Τείχη Προστασίας που μπλοκάρουν διάφορες ιστοσελίδες χρησιμοποιώντας το P2P του DIT . Η Dynamic Internet Technology εκτιμά ότι η υπηρεσία είχε 200.000 χρήστες μόνο το 2004.

    • Δεν απαιτεί καμία εγκατάσταση ή αλλαγή των ρυθμίσεων του συστήματος
    • Είναι ένα ενιαίο εκτελέσιμο αρχείο σε πλατφόρμα των Windows

    Dynaweb[επεξεργασία]

    Dynaweb είναι μια συλλογή υπηρεσιών αντι- λογοκρισίας που παρέχονται από Dynamic Internet Technology Inc. (DIT).H Dynaweb είναι μια πύλη αντι-λογοκρισίας βασισμένη στο web. Μόλις οι χρήστες επισημαίνουν στο πρόγραμμα περιήγησης στο Web σε μια από τις διευθύνσεις URL της DynaWeb, μια ιστοσελίδα θα παρουσιαστεί παρόμοια με το πρωτότυπο, με τις περισσότερες ιστοσελίδες που έχουν μπλοκαριστεί ως συνδέσμους. Επίσης για να κρατήσει τους χρήστες συνδεδεμένους με μια δυναμική υποδομή,η DynaWeb έχει μια ποικιλία καναλιών οι οποίες κρατάνε τους χρήστες ενήμερους. Για παράδειγμα, ένας χρήστης μπορεί να στείλει ένα μήνυμα σε έναν από τους instant messenger (IM) λογαριασμούς DynaWeb του, και θα λάβει μια άμεση απάντηση που θα του δείχνει τις νεότερες διευθύνσεις DynaWeb πυλών. Παρόμοια πράγματα γίνονται και με e-mail. Σήμερα η DynaWeb προσφέρει τη μεγαλύτερη γκάμα επιλογών για τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ελεύθερα, και υποστηρίζει περισσότερες από 50 εκατομμύρια διαδικτυακές επισκέψεις την ημέρα κατά μέσο όρο από τους Κινέζους χρήστες μόνο.

    Δημιουργία και χρηματοδότηση[επεξεργασία]

    Η Freegate δημιουργήθηκε από επαγγελματίες και έχει χρηματοδοτηθεί από το Ραδιοφωνικό Συμβούλιο Διοικητών, ένα πρακτορείο από αμερικανούς κυβερνητικούς. Επίσης, λαμβάνει χρηματοδότηση από τα ανθρώπινα δικαιώματα της Κίνας, η οποία είναι ένας από τους πελάτες της και η οποία λαμβάνει κάποια χρηματοδότηση από την αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση National Endowment for Democracy.Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε τη χρηματοδότηση των $ 685.000 για να Freegate το 2005.

    Download: http://www.techspot.com/downloads/6243-freegate.html

    Πηγές[επεξεργασία]


    Andrognito[επεξεργασία]

    Το ANDROGNITO είναι ένα νέο εργαλείο για κινητα AΝDROID το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να κρύψει οτιδήποτε επιθυμεί. Έτσι ο χρήστης αφού το κατεβάσει μέσω του google play store,επιλέγει τα αρχεία που επιθυμεί να αποκρύψει και με τη χρήση ενός κωδικού κάνει οτιδήποτε θέλει ‘αόρατο’. Όσον αφορά τη λειτουργία του είναι πολύ απλή και εύκολη αφού μετά την εγκατάστασή του, πληκτρολογει το όνομά του και έναν αριθμό pin και είναι έτοιμο να κάνει αόρατο οποιοδήποτε στοιχείο θέλει ο χρήστης . Σε περίπτωση που τα στοιχεία πρόσβασης ξεχαστουν 'η χαθουν, απαντάει ο χρήστης σε κάποιες ερωτήσεις ασφάλειας τις οποίες όρισε κατά τη δημιουργία του λογαριασμού και έτσι η εφαρμογή βρίσκεται πάλι σε κανονική λειτουργία.

    Κάποιες από τις βασικές του ιδιότητες είναι οι εξής:

    1. Είναι ένα εργαλείο με ισχυρή κρυπτογράφηση 3-layer το οποίο δίνει στο σύστημα μια πλήρεις προστασία .Χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση ‘AES-256’ για τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια των στοιχείων μας.
    2. Μπορεί και αποκρύπτει πολλών ειδών αρχεία ακόμα και εφαρμογές.
    3. Μετά από κάποιο συγκεκριμένο αριθμό από αποτυχημένες προσπάθειες σύνδεσης το app κλειδώνει για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αφού περάσει κάποιος χρόνος τότε δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να εισάγει πάλι τα στοιχεία του.
    4. Ακόμη λειτουργεί πολύ γρήγορα και αυτό χάρη στη λειτουργία flash που διαθέτει.
    5. Χρησιμοποιεί τη stealth λειτουργία η οποία έχει ένα δικό της pin αριθμό για να λειτουργήσει και δημιουργεί ένα σύνολο από ψευδή αρχεία με στόχο να ξεγελάσουν κάποιον και να πιστεύει πως είναι πραγματικά.
    6. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ακόμη ένα επίπεδο ασφάλειας το λεγόμενο timely lock (pin).Είναι ένα δυναμικό με 4ψήφιο κωδικό το οποίο αλλάζει ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξουμε. Το πρόγραμμα μπορεί να είναι η κανονικό ή αντίστροφό ή με εναλλαγή και περιέχει ένα μοτίβο το οποίο είναι είτε ώρα/λεπτό είτε ημερομηνία/μήνα.
      • Όταν έχει επιλεχθεί κανονικό και μοτίβο->ώρα/λεπτό και η ώρα είναι ‘πχ’ 8:15’ τότε ο αριθμός pin θα είναι ‘0815’.
      • Όταν έχει επιλεχθεί αντίστροφό και μοτίβο->ώρα/λεπτό και η ώρα είναι ‘πχ’ 7:20 τότε ο αριθμός pin θα είναι ‘0270’.
      • Όταν έχει επιλεχθεί με εναλλαγή και μοτίβο->ημερομηνία/μήνα και η ημερομηνία είναι 10/11 τότε ο αριθμός pin θα είναι 1110 δηλαδή ανταλλάσει τα δύο τμήματα.

    Τέλος πρέπει να αναφερθεί πως το ANDROGNITO είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να κρύψει και να κλειδώσει κανείς κάποια προσωπικά ‘ευαίσθητα ‘ στοιχεία από αδιάκριτα βλέμματα και αυτό γρήγορα, απλά, χωρίς κανένα απολύτως κόστος.

    Εγκατάσταση[επεξεργασία]

    • απαιτεί AΝDROID:4.0 και νεότερες εκδόσεις
    • μέγεθος 3,1Μ
    • τιμή: δωρεάν

    Πηγές[επεξεργασία]


    Onion routing[επεξεργασία]

    Η ανώνυμη επικοινωνία μέσω του διαδικτύου μπορεί να επιτευχθεί με την τεχνική Onion Routing. Κάθως η πληροφορία παιρνάει μέσα στο δίκτυο, σε κάθε κόμβο που συναντάει μέχρι να φτάσει στον τελίκο χρήστη που είναι και ο αποδέκτης του μηνύματος κρυπτογραφείται συνέχεια. Την αποκρυπτογράφηση μπορεί να την κάνει επιτυχός μόνο ο αποδέκτης του μηνύματος καθώς αποτρέπει στο δικτύο που πέρασε και τους κόμβους που συνάντησε να αποκόψουν πλήροφορίες του μυνήματος, πχ ποιος το έστειλε (προέλευση), σε ποιον πάει (προορισμό), ακόμα και το περιεχόμενο του μηνύματος.

    To ονομα Onion(κρέμυδι) το πήρε από τον τρόπο που κάνει κρυπτογράφηση το πακέτο. Καθώς φτάνει στον πρώτο κόμβο κρύπτογραφεί το μήνυμα. Στον επομένο κόμβο το πακέτο πάει κρυπτογραφημένο οπότε ξανακρυπτογραφείται και αυτό γίνεται σύνεχως από όλους τους κόμβους που θα πέρασει. Ο τρόπος αύτος με τα διαδοχικά στρώματα κρυπτογράφησης φέρνει την εικόνα ενος κρεμυδιού όπου πήρε και το όνομα. Στην σύνεχεια αφού φτάσει στον παράληπτη η αποκρυπτογράφηση γίνεται ξεδίπλώνοντας κάθε στρώμα και αποκρυπτογράφοντας από το τελευταίο στρώμα προς την πληροφόρια σαν να θύμιζει ξεφλουδίσμα κρεμυδίου. Απο τον τελευταίο κόμβο που πέρασε μέχρι τον πρώτον και έπειτα να μπόρει να διαβάσει το μήνυμα.Η πληροφόρια είναι οράτη μόνο από τον αποστολέα και τον παραλήπτη.

    Για να μεταδοθεί ένα μήνυμα με την τεχνίκη onion routing ακολούθει τα εξής βήματα:

    1. Ο αποστολέας επιλέγει την διαδρομή που θα ακολούθησει το πακέτο. Η επιλόγη γίνεται με την βοήθεια ενός ειδίκου κόμβου που ονόμαζεται κόμβος κατάλογου. Εκεί γίνεται η επίλογη για το ποιοί κόμβοι θα συμμέτεχουν στην παράδωση του μύνηματος. Επίσης, η επίλογη των κομβών γίνεται και αυτήν κρυπτογραφημένη.Αυτή η διάταξη των κόμβων ονομάζεται αλυσίδα ή κύκλωμα.
    2. Οταν ξεκινάει η αποστόλη του μηνύματος ο αποστόλεας καλείται να κρυπτογραφήσει το μήνυμα με το ασύμετρο κλείδι κρυπτογράφησης το οποίο είναι το δημόσιο κλειδί του πρώτου κόμβου ή (κόμβος εισόδου) το οποίο περιέχει:
      • τη διαδρόμη που θα ακολούθησει το μύνημα και απο ποιούς κόμβους θα πέρασει
      • αίτημα υποδοχής για τον κόμβο είσοδου για να δημιουργήσει επικοινωνία με τον αποστολέα
      • η δημιουργία ενός κοινού μυστικού μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη το οποίο ονομάζεται Ηandshake (χειραψία)
    3. Ο κόμβος απάντει με ένα μη κρυπτογραφημένο μύνημα σε μόρφη απλού κειμένου
      Ο κόμβος αναγνώριζει το κοινό μυστικό Ηandshake (χειραψία)
      Αποστολέας και ο κόμβος είσοδου μοιράζονται το ίδιο μυστικό κλείδι
    4. Τώρα ο αποστολέας στέλνει τα πακέτα στον κόμβο είσοδου με κρυπτογράφηση συμμετρική και είναι πιο ασφαλές απο την ασύμμετρη κρυπτογράφηση

    Λειτουργία με παράδειγμα[επεξεργασία]

    Ο client δημιουργεί μια ασφαλές διαδρόμη σε ένα κόμβο αναμετάδοσης (πρώτος κόμβος της). Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν αυτήν την διαδρομη για να συγκαλύψουν τη σύνδεσή τους με ένα δεύτερο κανάλι αναμετάδοσης (τον μεσαίο κόμβο). Έπειτα, χρησιμοποιεί το δεύτερο μονοπάτη για να δημιουργήσει μια ασφαλή σύνδεση σε ένα τρίτο κανάλι αναμετάδοσης.Παράδειγμα όταν κάνετε περιήγηση σε μια ιστοσελίδα, το αίτημά σας έχει σταλεί μέσω της σήραγγας τρειών-στρωμάτων στον τελικό κόμβο εξόδου, ο οποίος στη συνέχεια στέλνει το αίτημα έξω σε κάποιο δέκτη.Η απάντηση του δέκτη γίνεται με τον ίδιο τρόπο δηλαδή μέσω των τριών καναλιών.Με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τόσο την διεύθυνση IP όσο και την σελίδα που είστε συνδεδεμένοι. Αν αποκλείσουμε τους διάφορους τρόπους επίθεσης που έχουν τη δυνατότητα να συσχετίσουν τις πληροφορίες, διάφορα μέρη γνωρίζουν το ένα ή το άλλο.

    Αδυναμίες[επεξεργασία]

    1. Ένας αγνώστος θα μπορούσε να εντοπίσει εάν ένας κόμβος επικοινωνεί με ένα δίκτυο συσχετίζοντας τα μηνύματα που αποστέλλονται από τον κόμβο και τα μηνύματα που λαμβάνονται από τον κόμβο. Ο κόμβος μπόρει να γλυτώσει αυτή την επίθεση με την αποστολή εικονικών μηνυμάτων δεν γνωρίζει ο αγνώστος αν είναι πραγμάτικα τα μύνηματα.
    2. Οι Κόμβοι μερικές φορές αδυνατούν να εγκαταλείψουν το δίκτυο που είχε επικοινώνια με αποτέλεσμα η αλυσίδα να παραμένει σε λειτουργία αυξάνοντας τις πιθανότητες επίθεσης.
    3. Ο τελευταίος κόμβος σε μια επικοινωνία έχει πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο που μεταδίδεται από τον αποστολέα στον παραλήπτη. Ο Dan Egerstad είναι ένας Σουηδός ερευνητής, που χρησιμοποίησε μια τέτοια επίθεση και κατάφερε να συλλέξει τους κωδικούς πρόσβασης πάνω από 100 λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σχετίζονταν με ξένες πρεσβείες.

    Πηγές[επεξεργασία]


    SnapChat[επεξεργασία]

    Για να διασφαλίσουμε την ανωνυμία του χρήστη μια καλή λύση είναι το SnapChat.Το SnapChat είναι μια εφαρμογή η οποία μας επιτρέπει να στέλνουμε φωτογραφίες βίντεο,αρχεία, μηνύματα κ.τ.λ . Η εφαρμογή αυτή αναπτύχθηκε από μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Stanford, τους Evan Spiegel, Bobby Murphy, και Reggie Brown.Το αρχικό όνομα αυτής της εφαρμογής ήταν “Picaboo”, και ξεκίνησε σαν ιδέα από τον Evan Spiegel, ο οποίος ήταν και βασικός σχεδιαστής. Αργότερα πλαισιώθηκε στην ομάδα ο Murphy που ανέλαβε και την κωδικοποίηση της εφαρμογής. Το SnapChat εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2011 με το όνομα “Picaboo” και στην συνέχεια ξανακυκλοφόρησε και με την επωνυμία SnapChat.Αρχικά, η ομάδα του Snapchat επικεντρώθηκε στην ευχρηστία της αλλά και στα τεχνικά χαρακτηριστικά της.Πιο μετά,ο Brown δημιούργησε την μασκότ της εφαρμογής που είναι το «φαντασματάκι» με το όνομα «Ghostface Chillah». Τον Μάιο του 2012, οι φωτογραφίες που έστελναν οι χρήστες ήταν 25 ανά δευτερόλεπτο μέχρι τις 28 Νοεμβρίου του 2012, οι χρήστες του λογισμικού iOS είχαν ανταλλάξει πάνω από ένα δισεκατομμύριο, που σημαίνει η αναλογία ήταν 20 εκατομμύρια ανά ημέρα. Στις 29 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε και για λογισμικά Αndroid.

    Μέσω αυτής της εφαρμογής ο χρήστης του δίνει την δυνατότητα να τραβήξεις φωτογραφία , να βγάλεις κάποιο βίντεο και να τα στείλεις απευθείας σε μια συγκεκριμένη λίστα επαφών.Τα αρχεία που στέλνει ο χρήστης ονομάζονται Snaps.Επίσης, παρέχει στον κάτοχο της εφαρμογής να επιλέξει πόσα δευτερόλεπτα θα επιτρέπει στον παραλήπτη να το δει το περιεχόμενο των Snaps, δίνοντας του εμβέλεια από 1 έως 10 δευτερολέπτων.Αφού ο παραλήπτης «διαβάσει» τα Snaps,διαγράφονται από την εφαρμογή και από τους servers του Snap Chat.Το Snap Chat δεν επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν τα Snaps.Παρόλα αυτά, το λειτουργικό σύστημα των smartphone επιτρέπει στον κάτοχο του κινητού τηλεφώνου να κάνει “print screen”.Αν ο παραλήπτης προσπαθήσει να «τραβήξει» κάποιο αρχείο το πρόγραμμα σε ειδοποιεί αυτόματα για την συγκεκριμένη ενέργεια. Ωστόσο,ο μηχανισμός αυτής της λειτουργίας μπορεί να παρακαμφθεί.

    Επιπλέον, πληροφορίες σχετικά με τις συσκευές περιλαμβανομένου και του μοντέλου hardware, το λειτουργικό σύστημα και την έκδοση του , τα μοναδικά αναγνωριστικά συσκευών (όπως είναι η MAC address), τον τύπο του browser και την γλώσσα , αριθμός του κινητού τηλεφώνου ο οποίος ζητείται προαιρετικά κατά την εγγραφή και network πληροφορίες του κινητού, συλλέγονται από υπεύθυνους ασφαλείας της εφαρμογής.Επίσης, συλλέγονται συγκεκριμένες πληροφορίες για την συσκευή που θα βοηθήσει να διαγνωστεί και να διορθωθεί οποιοδήποτε περίπτωση σφάλματος της εφαρμογής ή κάποιο άλλο πρόβλημα προκύψει. Τέλος, σε περίπτωση των προαναφέρονταν συλλέγεται μια λίστα από τις εφαρμογές που λειτουργούσαν, αλλά και πληροφορίες σχετικά με την απόδοση της συσκευής την ώρα που προέκυψε το πρόβλημα ή το σφάλμα. Με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Πηγές


    DarkJPEG[επεξεργασία]

    Το DarkJPEG είναι μια διαδυκτιακή υπηρεσία στεγανογραφίας ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιείται για να διασφαλίσει την ιδιοτικότητα περιομένου στο διαδύκτιο ακόμη και όταν αυτή απαγορεύται. Η υπηρεσία αυτή σε συνδιαστική χρήση στεγανογραφίας και κρυπτογραφίας προστατεύει τα δεδομένα του χρήστη με σκοπό να μην μπορεί να έχει κάποιος άλλο πρόσβαση στο περιεχόμενο που έχει επιλέξει ο χρήστης να αποκρύψει. Κύρια χαρακτηριστικά:

    • Κλειδί SHA3
    • Κρυπτογράφηση AES256
    • Στεγανογραφία JPEG
    • Τυχαία containers
    • Κωδικοποίηση Client side
    • Ανωνυμία και Προστασία του ιδιωτικού απορρήτου
    • Άδεια MIT

    Οι μέθοδοι που υποστηρίζονται είναι:

    • Join, συνδέει αλυσιδωτά την στεγανογραφίας με τα κρυπτογραφημένα δεδομένα και παράγει μια εικόνα JPEG με μεγάλη χωριτηκότητα και μέτρια ασφάλεια. Να σημειωθεί πως αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται αυτόματα.
    • Steg, με αυτή την μέθοδο γίνεται ισχυρή χρήση στεγανογραφίας επιτρέποντας να εμβάλλονται απευθείας τα κρυπτογραφημένα δεδομένα στην εικόνα JPEG δύνοντας έτσι μικρότερη χωριτικότητα περίπου το 20% αλλά και μέγιστη ασφάλεια.

    Επιλογές για τις στεγανογραφημένες εικόνες:

    • rand, με την μέθοδο αυτή κατεβάζει μια τυχαία εικόνα από το wikimedia
    • grad, με την χρήση βαθμωτής μεταβολής αλγοίθμων παράγεται μια τυχαία εικόνα
    • file, δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μια εικόνα ως εικόνα στεγανογράφησης

    Η όλη διαδικασία κωδικοποίησης/αποκωδικοποίησης γίνεται στον υπολογιστή του χρήστη χωρίς την μεσολάβηση κάποιου διακομιστή. Έτσι αφού όλοι οι υπολογισμοί γίνονται μόνο στον υπολογιστή του χρήστη παρέχεται μέγιστη ασφάλεια και ανωνυμία αφού η υπηρεσία δεν παρακολουθεί τα ετοίματα του χρήστη και έτσι κανείς δεν βρίσκεται σε θέση να γνωρίζει τις ενέργειες του χρήστη -τι αρχεία κωδικοποίησε/αποκωδικοποίησε-.


    TunnelBear[επεξεργασία]

    Το TunnelBear είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα σύνδεσης σε υπηρεσία κρυπτογραφημένης VPN δικτύωσης με απλοποιημένη διαδικασία εγκατάστασης και σύνδεσης.

    Για να χρησιμοποιήσει ο χρήστης το TunnelBear θα πρέπει αρχικά να δημιουργήσει λογαριασμό εδώ με απαιτούμενα στοιχεία: όνομα (όχι χρήστη), e-mail και κωδικό. Στη συνέχεια αποστέλλεται ένα μήνυμα ενεργοποίησης του λογαριασμού στο e-mail που δηλώθηκε.

    Όταν εγκατασταθεί (σε περιβάλλον Windows), ο οδηγός εγκατάστασης ζητά το e-mail και τον κωδικό που χρησιμοποίησε κατά την εγγραφή του ο χρήστης, ενημερώνει για την λειτουργία του προγράμματος με ένα tutorial και τέλος με την επιλογή «Get Tunneling» προειδοποιεί ότι απαιτείται να εγκατασταθεί ένας προσαρμογέας δικτύου και ανοίγει το παράθυρο της εφαρμογής.

    Παράθυρο TunnelBear[επεξεργασία]

    Στο παράθυρο της εφαρμογής ο χρήστης βλέπει την κατάσταση της σύνδεσης του στο VPN (Connected/Disconnected), το πακέτο δεδομένων του και τα υπολειπόμενα δεδομένα προς χρήση, ένα «διακόπτη» ON/OFF ο οποίος ενεργοποιεί/απενεργοποιεί την σύνδεση στο VPN, ένα πλαίσιο επιλογής της χώρας σύνδεσης, δύο κουμπιά «Upgrade», «Privacy» και ένα κουμπί επιλογών («γρανάζι»).

    Οι διαθέσιμες χώρες σύνδεσης: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω χώρες, Σουηδία, Ελβετία, Ιρλανδία, Ιαπωνία, με δυνατότητα αυτόματης επιλογής της κοντινότερης σύνδεσης (επιλογή «Closest Tunnel»).

    Όταν έχει συνδεθεί στο VPN, επιλέγοντας «Privacy», ο χρήστης βλέπει ένα μήνυμα επιβεβαίωσης αν είναι ασφαλώς συνδεδεμένος στο VPN και την επιλογή «Maul Trackers» με την οποία μπορεί να εμποδίσει την παρακολούθηση από τους trackers των εταιριών που συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με την συμπεριφορά του σε ιστοσελίδες (με web analytics, διαφημίσεις, scripts), αλλά και προσωπικές πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα.

    Αν ο χρήστης πατήσει το «Upgrade» ανοίγει στον περιηγητή ιστού του η σελίδα με τις διαθέσιμες συνδρομές.

    Συνδρομές[επεξεργασία]

    Η δωρεάν συνδρομή (Little) δίνει 500MB δεδομένων/μήνα με την δυνατότητα για επιπλέον 1000MB αν ο χρήστης στείλει ένα διαφημιστικό μήνυμα στο Twitter. Παρέχονται άλλες δύο συνδρομές: Giant με 5$/μήνα και Grizzly με 50$/χρόνο με απεριόριστη χρήση για τρείς υπολογιστές/φορητές συσκευές.

    Επιλογές[επεξεργασία]

    Επιλέγοντας το «γρανάζι» ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση στις ρυθμίσεις της εφαρμογής («Settings»), να λάβει βοήθεια («Help»), να αποσυνδεθεί («Sign Out») ή να κλείσει το πρόγραμμα («Quit TunnelBear»).

    Ρυθμίσεις[επεξεργασία]

    Καρτέλα: General[επεξεργασία]

    Εδώ ο χρήστης μπορεί να επιλέξει αν θέλει να εμφανίζονται ειδοποιήσεις στην επιφάνεια εργασίας, αν το πρόγραμμα θα τρέχει κατά την εκκίνηση του υπολογιστή καθώς και άλλες δύο επιλογές: «Vigilant» και «TCP Override». Η πρώτη απαγορεύει οποιαδήποτε κίνηση δεδομένων για το χρονικό διάστημα που το TunnelBear επανασυνδέεται στο VPN (σε περίπτωση που για κάποιο λόγο υπάρξει αποσύνδεση από το διαδύκτιο). Η δεύτερη επιβάλλει την χρήση του πρωτοκόλλου TCP αντί του UDP που χρησιμοποιεί σε περίπτωση που ο πάροχος καθυστερεί ή εμποδίζει τα UDP πακέτα.

    Καρτέλα: IntelliBear[επεξεργασία]

    Εδώ ο χρήστης μπορεί να έχει έλεγχο πως θα συμπεριφέρεται το TunnelBear ανά ιστοσελίδα στον περιηγητή. Συγκεκριμένα μπορεί να ορίσει συγκεκριμένες ιστοσελίδες στις οποίες θέλει να συνδέεται ανώνυμα μέσω του VPN ή να προσθέσει κάποιες σελίδες οι οποίες θα εξαιρούνται της σύνδεσης μέσω του VPN. H επιλογή αυτή παρέχεται μόνο στους χρήστες με συνδρομή επί πληρωμή.

    Καρτέλα: Account[επεξεργασία]

    Εδώ με την επιλογή «Manage Account» ανοίγει στον περιηγητή ιστού του χρήστη η σελίδα του λογαριασμού του.

    Εκδόσεις[επεξεργασία]

    Το TunnelBear είναι διαθέσιμο για: PC(Windows Vista - Windows 8.1) / Mac(64-bit OSX 10.6.8+), Android(4.0.1+), iPhone και iPad(iOS 7+).

    Πηγές[επεξεργασία]


    Private Internet Access[επεξεργασία]

    Το Private Internet Access(PIA) είναι μια συνδρομητική VPN υπηρεσία της εταιρίας London Media Trust, Inc η οποία ιδρύθηκε το 2009 και ένας από τους συνιδρυτές της είναι ο Andrew lee. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η διαφύλαξη της ιδιωτικότητας του χρήστη στο διαδίκτυο όπως και να επαναφέρει την προσωπική ελευθερία που τα τελευταία χρόνια κοντεύει να εκλείψει.

    Για να επίτευχθεί ο σκοπός της η εταιρία και για να βεβαιωθεί πως δεν πρόκειται να εντοπιστεί η πραγματική ταυτότητα των πελατών της, το Private Internet Access παρέχει πολυεπίπεδη ασφάλεια με προηγμένη προστασία ιδιωτικότητας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα VPN χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένες σήραγγες VPN (Που δημιουργούνται κατά την σύνδεση του χρήστη στο διαδίκτυο και συνδέεται με αυτές). Τα 5 επίπεδα ασφάλειας που χρησιμοποιεί είναι τα ακόλουθα: IP Cloaking, Encryption, Firewall, Identity Protection και τέλος το Uncensored Access.Επίσης προσφέρει τεχνολογίες όπως: IPSec/L2TP,PPTP και SOCKS5 όπου μπορεί ο χρήστης να επιλέξει για την καλύτερη εξυπηρέτησή του.Αναλυτικότερα τα 5 επίπεδα ασφαλείας λειτουργούν ως εξής:

    IP Cloaking.Αφού καθιερωθεί μια ασφαλής κρυπτογραφημένη σύνδεση ανάμεσα στον χρήστη και στον server τότε δίνεται στον χρήστη μια ανώνυμη IP του προγράμματος από άλλη χώρα(για την αποφυγή εντοπισμού γεωγραφικής θέσης) η οποία χρησιμοποιείτε έναντι της γνήσιας IP κατά την περιήγηση στο ίντερνετ έχοντας έτσι ως αποτέλεσμα να αποτρέπει ιστοσελίδες και διαδικτυακές υπηρεσίες να ανιχνεύουν περιηγητικές συνήθειες ακόμα και να καταγράφουν τις διάφορες ενέργειές του. Με 11 χώρες και και πάνω από 1800 VPN servers μπορεί ο χρήστης να επιλέξει την χώρα στην οποία θέλει να υποδυθεί ότι βρίσκεται διατηρώντας παράλληλα και υψηλές επιδόσεις ταχύτητας αν ο Server είναι κοντά στην πραγματική τοποθεσία του.

    Encryption. Η κατασκόπευση και η κλοπή δεδομένων από μη ασφαλής συνδέσεις είναι συχνό φαινόμενο και ιδιαίτερα τρομακτικό, ιδικά επειδή υπάρχουν αρκετά εύχρηστα και άμεσα διαθέσιμα πακέτα λογισμικού που επιτρέπουν τέτοιες ενέργειες. Για την καταπολέμηση της υποκλοπής δεδομένων και αρχείων από σημεία wi-fi, κοινόχρηστους routers ακόμα και από προσωπικό παροχέα, το PIA χρησιμοποιεί υψηλής ποιότητας κρυπτογράφηση για κάθε μετάδοση δεδομένων καθιστώντας το έργο των κακόβουλων χρηστών αδύνατο στο να υποκλέψουν στοιχεία. Ο βασικός αλγόριθμος κρυπτογράφησης που χρησιμοποιεί το PIA είναι το Blowfish CBC σε συνδυασμό με πολλές άλλες μεθόδους όπου μπορεί ο χρήστης να επιλέξει για την ενδυνάμωση της ασφαλούς σύνδεσής του.

    firewall. Εκτός από προστασία στο διαδίκτυο το πρόγραμμα περιέχει ύψιστη ασφάλεια για πιθανόν απειλές από τρίτους οι οποίοι θα προσπαθήσουν να συνδεθούν με τον υπολογιστή του χρήστη παρά την θέληση του. Το τοίχος προστασίας που παρέχεται στον χρήστη από το πρόγραμμα και το φιλτράρισμα από το NETFILTER PROJECT οδηγεί σίγουρα σε μη ανεπιθύμητες συνδέσεις στον υπολογιστή/smartphone λειτουργώντας στο παρασκήνιο και φιλτράρωντάς τον υπολογιστή αυτόματα κάθε 2 ώρες για τυχόν αναπάντεχες διεισδύσεις αποτελώντας έτσι ένα πανίσχυρο αμυντικό μέσο.

    Identity Protection. Η προστασία ταυτότητας βοηθάει τον χρήστη απ'το να μην εκτεθεί σε δημόσια forums και σε posts.Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να "χαθεί" δίχως να αφήσει ίχνη που θα οδηγούσαν στην ταυτοποίησή του, διαφυλάσσοντας παράλληλα και τα προσωπικά του δεδομένα από ιστότοπους που παρακολουθούν τις συνήθειές καθώς και τα post που κάνει σε δημόσια forum όπως χρονικές διάρκειες αναμονής σε όποια ιστοσελίδα.

    Uncensored Access. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη παροχή του προγράμματος είναι η απεριόριστη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το PIA απεμπλοκάρει κλειδώματα είτε του ISP(μπλοκάρισμα όπως Voice over IP, P2IP κ.α.) στην χώρα που βρίσκεται ο χρήστης είτε του firewall δίνοντας την ελευθερία στον χρήστη να περιηγηθεί με ασφάλεια μέσω της διεύθυνσης IP που του δόθηκε από άλλη χώρα(η οποία Συνήθως είναι η ΗΠΑ γιατί η νομοθεσία απαγορεύει την κράτηση στοιχείων δίνοντας έτσι καλύτερη ανωνυμία προς τον χρήστη). Ο χρήστης θα έχει πρόσβαση σε διάσημα sites όπως το youtube, facebook κ.α. ακόμα και αν στην χώρα του δεν έχει το δικαίωμα να τα επισκεφτεί.

    Πλεονεκτήματα Το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν κρατάει logs αλλά ούτε συλλέγει traffic data , είναι γρήγορο δίχως όριο ταχύτητας η κατεβάσματος, προσφέρει ένα εύχρηστο προς τον χρήστη περιβάλλον, ενεργοποιείται άμεσα με χαμηλό κόστος από 6.95$ το μήνα ή 39.95$ το χρόνο και τέλος είναι συμβατό σε όλα τα δημοφιλή κινητά(smartphones), σταθερά λειτουργικά συστήματα. Η εταιρία αποδέχεται κάθε μέθοδο πληρωμής συμπεριλαμβανόμενο και το bitcoin για την διατήρηση της ανωνυμίας ακόμα και κατά την χρονική στιγμή της πληρωμής(δέχονται επίσης και ορισμένες gift cards).

    Πηγές[επεξεργασία]


    GTunnel[επεξεργασία]

    Αρχείο:Garden Networks logo.jpg To GTunnel είναι ένα λογισμικό από την εταιρία Garden Networks, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διασφάλιση της ανωνυμίας και της ελευθερίας του λόγου των χρηστών στο διαδίκτυο.

    Λειτουργεί εγκαθιστώντας ένα τοπικό ΗΤΤP ή SOCKS proxy server, ο οποίος κατευθύνει την κίνηση του δικτύου του χρήστη, και προβάλει τους server της εταιρίας στον τελικό προορισμό που επισκέπτεται.

    Στη συνέχεια, εξασφαλίζει την ανωνυμία του χρήστη κρύβοντας την διεύθυνση ΙP και έτσι οι server του προορισμού βλέπουν τους server της GTunnel.

    Επιπλέον, για μεγαλύτερη ασφάλεια όλο το περιεχόμενο που διακινείται μεταξύ του χρήστη και τους server του GTunnel είναι κρυπτογραφημένο με πολύ δυνατούς αλγόριθμους στα 128 bit, και έτσι επιτυγχάνεται η παράκαμψη των τοπικών συστημάτων φιλτραρίσματος.

    Αρχείο:GTunnel wiki.jpg Το GTunnel σήμερα διατίθεται στην έκδοση 1.1 και παρέχει τέσσερις λειτουργίες.

    1. Τη βασική λειτουργία, η οποία είναι και η κεντρική λειτουργία και επιτυγχάνει τις καλύτερες επιδόσεις σε ότι αφορά στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, καθότι συνδέει το χρήστη απευθείας με τους server της εταιρίας.
      • Σε αυτή τη λειτουργία η εφαρμογή προτείνει τον Internet Explorer για την πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε περιηγητή ή πρόγραμμα θέλει με τις κατάλληλες ρυθμίσεις.
    2. Τη λειτουργία Skype, κατά την οποία το GTunnel συνδέει τον χρήστη στην υπηρεσία μέσω του δικτύου Peer 2 Peer του Skype.
    3. Τη λειτουργία GTalk, στην οποία ο χρήστης εισάγει τα στοιχεία του απευθείας στην εφαρμογή.
    4. Τη λειτουργία Tor, κατά την οποία το GTunnel συνδέεται μέσω των κόμβων του Tor.
      • Κατά τη λειτουργία αυτή, το GTunnel αυξάνει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια του χρήστη, καθιστώντας αδύνατη την ανίχνευση του ακόμη και από τον ιδιοκτήτη του κόμβου εξόδου, λόγο της κρυπτογράφησης.

    Για τους προχωρημένους χρήστες το GTunnel προσφέρει επίσης τη δυνατότητα προβολής γραφημάτων πραγματικού χρόνου.

    Αρχείο:Gtunnel screenshot.jpg Η Garden Networks διαθέτει το GTunnel στα αγγλικά και στα κινέζικα και το παρέχει δωρεάν μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της.

    Το πρόγραμμα προορίζεται μόνο για πλατφόρμες Windows, υπάρχει όμως η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή και σε συστήματα Linux, μέσω του Wine.

    Σε ότι αφορά στην Garden Networks, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα τον Καναδά και έτος ίδρυσης το 2001.

    Το πλήρες όνομα του οργανισμού είναι Garden Networks for Freedom of Information.

    Ο σκοπός ίδρυσης του οργανισμού ήταν και εξακολουθεί να είναι, να παρέχει στους κατοίκους της Κίνας πρόσβαση σε ηλεκτρονικές σελίδες που απαγορεύει η κυβέρνηση.

    Σήμερα το κεντρικό προϊόν της Garden Networks, το GTunnel χρησιμοποιείται και από χρήστες άλλων απολυταρχικών χωρών πέραν της Κίνας.

    Το πρώτο προϊόν του οργανισμού κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με το έτος ίδρυσης του, με την ονομασία Garden.

    Ήταν το πρώτο προϊόν που δημιουργήθηκε και είχε ως στόχο είχε να ξεπεράσει τα συστήματα φιλτραρίσματος της Κίνας(το Great Firewall).

    Λειτουργούσε εγκαθιστώντας έναν HTTP proxy server στον υπολογιστή του χρήστη, και στη συνέχεια συνδεόταν με έναν από τους server της Garden Networks και έτσι κατάφερνε να παρακάμψει τα συστήματα φιλτραρίσματος της Κίνας.

    Ένα χρόνο αργότερα, το 2002 ο οργανισμός κυκλοφόρησε ένα νέο προϊόν, το G2.

    Τον Οκτώβριο του 2007 κυκλοφόρησε o αντικαταστάτης των Garden και G2, με την ονομασία GTunnel, το οποίο αποτελεί μέχρι και σήμερα το μοναδικό προϊόν του οργανισμού.

    Πηγές


    AnonymoX[επεξεργασία]

    Πρόκειται για μία επέκταση των μηχανών περιήγησης στο διαδίκτυο η οποία σας προσφέρει γρήγορη, ανώνυμη περιήγηση με το πάτημα ενός κουμπιού. Όταν είναι ενεργοποιημένο, θα είστε σε θέση να επιλέξετε μια τυχαία διεύθυνση IP με σκοπό να κάνει τη ζωή σε απευθείας σύνδεση λίγο πιο ασφαλή.

    Το anonymoX σας δίνει τη δυνατότητα να :

    • Περιηγείστε στο διαδίκτυο ανώνυμα
    • Αλλάξετε την διεύθυνση IP και τη χώρα σας
    • Επισκεφθείτε μπλοκαρισμένες ιστοσελίδες
    • Φαίνεται ότι σερφάρετε από μια άλλη χώρα
    • Ορίσετε ξεχωριστή ρυθμίσεις ανωνυμίας για κάθε ιστοσελίδα

    Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του anonymoX δίπλα στη γραμμή διευθύνσεων, θα είσαστε σε θέση να πάρετε μια συγκεκριμένη ταυτότητα από τη λίστα διευθύνσεων που εμφανίζεται, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας.

    Το anonymoX επίσης σας ζητά να διαγράψετε τα cookies σας όταν φεύγετε από ένα δικτυακό τόπο, εμποδίζοντας αυτήν την τοποθεσία να σας αναγνωρίσει. Η εφαρμογή σας επιτρέπει επίσης να ενεργοποιήσετε τις πληροφορίες της επέκτασης σε μια καινούργια γραμμή, η οποία σας δείχνει με τι ταυτότητα είστε συνδεδεμένοι, και ποια είναι η ορατή σας διεύθυνση IP.

    Είναι μια καλή υπηρεσία, αν και δεν είναι ιδιαίτερα ευέλικτη. Οι επιλογές ρύθμισης περιορίζονται σε ό, τι βλέπετε στο περιβάλλον, αλλά αυτό σημαίνει, φυσικά, ότι η υπηρεσία είναι πολύ απλή στη χρήση. Χρησιμοποιώντας περισσότερες ταυτότητες, ελέγχθηκε επίσης ότι το anonymoX να είναι αρκετά γρήγορο.

    Τέλος, το anonymoX είναι μια καλή δωρεάν επιλογή. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα αναβάθμισης την υπηρεσία σε premium, το οποίο σας δίνει την δυνατότητα για:

    • Ταχύτερη πλοήγηση (μέχρι 16Mbits)
    • Περισσότεροι από 170 IPs από πάνω από 14 χώρες
    • Απεριόριστος όγκος λήψεων
    • Δεν υπάρχουν διαφημίσεις

    Πηγές


    Anonabox[επεξεργασία]

    Η περιήγηση στο ιντερνέτ ανώνυμα έχει γίνει πλέον αρκετά εύκολη διαδικασία. Τους χρήστες του ιντερνέτ τους απασχολούν σε σημαντικό βαθμό θέματα όπως η ανωνυμία και η ασφάλεια στο διαδίκτυο. Υπάρχουν αρκετοί που προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες για διάφορους χρήστες μέσα από το διαδίκτυο.

    Για να παρέχουν μια υπηρεσία ανωνυμίας στο διαδίκτυο μια ομάδα προγραμματιστών δημιούργησε το Anonabox. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μικρή συσκευή, ένα μικρό router το όποιο μεσολαβεί μεταξύ του κύριου router και του χρήστη. Βασίζεται 100% σε ανοιχτό λογισμικό και τρέχει αποκλειστικά Tor και σκοπός του είναι να κρατά το χρήστη ασφαλή. Ενώ το Tor χρειάζεται κάποιες τεχνικές γνώσεις για να το χρησιμοποιείς, το Anonabox είναι plug-and-play.

    Το Anonabox είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για να τρέχει το software Tor, το οποίο αποκρύπτει την ταυτότητα ενός χρήστη που βρίσκεται online κρυπτογραφώντας τα δεδομένα του και διαβιβάζοντας πρακτικά τα στοιχεία του μέσα από χιλιάδες τυχαίες διαδρομές, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την ανίχνευση του.

    Το Anonabox προσφέρει ανωνυμία ενώ κρυπτογραφεί τη σύνδεσή του χρήστη και όχι μονάχα ένα πρόγραμμα. Δε χρειάζεται καμία ρύθμιση ή driver αλλά μονάχα τη σύνδεση του με το router σας. Από εκεί και έπειτα ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί στη συσκευή τόσο ενσύρματα όσο και ασύρματα αφού έχει δικό της WiFi που επιτρέπει την ταυτόχρονη συνύπαρξη χρηστών χωρίς όμως ο ένας να μπορεί να παρέμβει στον άλλο. Το Anonabox χτίζει δικό του firewall που αποτρέπει την οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση προς το χρήστη και χάρη στην ανωνυμία «ξεκλειδώνει» και πολλές δυνατότητες που τυχόν να απαγορεύονται στο μέρος που βρίσκετε ο χρήστης , για παράδειγμα δημοσιογράφοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μέσα και ιστοσελίδες που έχουν αποκλειστεί λόγω ταραχών στη χώρα που βρίσκονται.

    Η μικροσκοπική συσκευή με 64MB RAM και επεξεργαστή 580MHz, διαθέτει χαρακτηριστικά επαρκή, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, για να υποστηρίξει το λογισμικό Tor και να τρέχει χωρίς καθυστερήσεις. Το βάρος του Anonabox είναι, μάλιστα, μόλις 26,8 γραμμάρια, όσο για το κόστος του, στην "εκστρατεία" του Kickstarter κόστιζε αρχικά 45 δολάρια για τους πρώτους χρηματοδότες του, ενώ τώρα προσφέρεται έναντι 51 δολαρίων.

    Το Anonabox στέλνει απευθείας τις συνδέσεις μέσω Ethernet και Wi-Fi στο δίκτυο Tor, το λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για ανώνυμο σερφάρισμα στο διαδίκτυο.

    Σε συνέντευξη του στο Wired, ο developer August Germar εξηγεί τη σχεδίαση της συσκευής, καθώς και το τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτού του είδους το hardware ακόμα και "στις πιο ευαίσθητες διεθνείς καταστάσεις". Επίσης μιλάει για τη χρήση της micro-USB υποδοχής ως πηγή τροφοδοσίας για τη συσκευή, καθώς και για το σχεδιασμό του Anonabox με τις στρογγυλεμένες γωνίες, που επιτρέπει στο χρήστη να κρύψει εύκολα τη συσκευή, ακόμα και σε πτυχώσεις του σώματος (π.χ στη μασχάλη να φανταστούμε; ) όπως επισημαίνει ο Germar. Επίσης αν χρειαστεί, μπορεί να καταστραφεί πολύ εύκολα.

    Το Anonabox στόχευε να συγκεντρώσει μόλις 7.500 δολάρια μέσα σε 30 ημέρες, ποσό το οποίο μάζεψε τις έξι πρώτες ώρες που βρέθηκε στον «αέρα» του Kickstarter, όπως είπε ο προγραμματιστής του, Όγκουστ Τζέρμαν.

    Πηγές

    8 http://anonabox.com/home.php


    ExpressVPN[επεξεργασία]

    Το ExpressVPN είναι μια υπηρεσία που ειδικεύεται στα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα(VPN), προσφέροντας προστασία των δεδομένων σας, δημιουργώντας ένα τούνελ μέσω του υπολογιστή σας, και κάθε ιστοσελίδας ή εφαρμογής online, επιτρέποντας σας να κινηθείτε ανώνυμα όπου επιλέξετε. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε servers 47 χωρών εμφανίζοντας την IP διεύθυνση και τοποθεσία του ExpressVPN, ποτέ την δική σας, παραμένοντας ανώνυμος.

    Αναλόγως την πλατφόρμα που τρέχει, ο χρήστης μπορεί να διαλέξει ένα απο τα OpenVPN και L2T πρωτόκολλα όπως και πρωτόκολλα κωδικοποίησης SSL,TLS. Προσφέρει κρυπτογράφηση 256 bit για να προστατεύσει τα δεδομένα σας απο ανεπιθύμητους, όσο εσείς επικοινωνείτε απο δημόσια δίκτυα,η ξένα Wi-Fi. Εφόσον συνδεθείτε στον κοντινότερο σε εσάς server (εάν δεν ξέρετε ποιός είναι, υπάρχει και η αυτόματη επιλογή), έχετε ήδη αποκτήσει πρόσβαση σε όλες τις ιστοσελίδες παγκοσμίως, που δεν μπορούσατε προηγουμένως, επειδή είχαν περιορισμούς τοποθεσίας, συνηθέστερο παραδειγμα το Youtube, καθώς πολλά βίντεο έχουν καταργηθεί σε πολλές χώρες.

    Με το ExpressVPN επιπλέον, θα αποφύγετε όλες τις υπηρεσίες παροχής ίντερνετ (ISP) αποφεύγοντας το "αντίτιμο" που ζητείται για την σύνδεση (πχ Τηλεφωνική γραμμή,σύνδεση μέσω ευρείας ζώνη DSL κα.) Η υπηρεσία αυτή σε προστατεύει οπουδήποτε και αν είσαι, απο χάκερς η επίδοξους κλέφτες δεδομένων, αφού με την σύνδεση όλα τα δεδομένα σου κωδικοποιούνται (κωδικοί, προσωπικά δεδομένα).

    Να σημειωθεί οτι το ExpressVPN ΔΕΝ καταγράφει την προσωπική σου online δραστηριότητα πχ: emails,συνομιλίες,κλήσεις,λήψεις, παρά μόνο τον χρόνο που είσαι συνδεδεμένος.

    Απλή Σύνδεση

    Το μόνο που χρειάζεται είναι η πληκτρολόγηση ενός μόνο κουμπιού, φτάνοντας το ανώτατο επίπεδο ταχύτητας και με απεριόριστο εύρος ζώνης(bandwith).

    Το VPN δουλεύει σε όλων των ειδών τις συσκευές (Υπολογιστές,λάπτοπ,Κινητά,Τάμπλετ), δίνοντας την δυνατότητα να είναι συνδεδεμένο ταυτόχρονα με όλα

    τα παραπάνω.

    Η διαδικασία εγκατάστασης είναι απλή, δουλεύει σε όλα τα λειτουργικά (Windows,Linux,MAC OS,iOS,Android).

    Υπάρχει Free Trial του προιόντος που διαρκεί μια μέρα,παρέχει 24ωρη εξυπηρέτηση πελατών, 7 μέρες την εβδομάδα. Η τρέχουσα έκδοση είναι η 4.0.257 και ενημερώνεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα.

    Οι μηνιαίες τιμές αρχίζουν απο 8 δολλάρια, τιμή που το κάνει ακριβότερο από τα άλλα στην κατηγορία του, αλλά σου προσφέρει 30 μέρες επιστροφή χρημάτων,σε περίπτωση που μετάνιωσες την αγορά του, ή που δεν έμεινες ικανοποιημένος.

    Η εταιρεία εδρεύει στην Αμερική.

    Πηγές


    HushMail[επεξεργασία]

    Το Hushmail πρόκειται για υπηρεσία email με κρυπτογράφηση. Διατηρεί το περιεχόμενο των μηνυμάτων κρυφό κρυπτογραφόντας το, οπότε το άνοιγμα του δεν ειναι δυνατό χωρίς το κλειδί αποκρυπτογράφησης. Το μήνυμα κρυπτογραφείται κατά την αποστολή και αποκρυπτογραφείται όταν ο παραλήπτης το λάβει.

    Χρησιμοποιεί ανοιχτά πρότυπα κρυπτογράφησης και αλγορίθμους του OPEN PGP Standard (RFC 2440) καθώς και ασφαλή σύνδεση HTTPS. Με το Hushmail ο χρήστης απλά χρειάζεται να θυμάται τον κωδικό του. Η λειτουργία του είναι απλή και φιλική προς το χρήστη.

    Εαν ο παραληπτης χρησιμοποιει hushmail τότε η αποκρυπτογράφηση πραγματοποιηται αυτόματα. Εαν χρησιμοποιεί email απο άλλο πάροχο, τότε η αποκρυπτογράφηση γίνεται με τη χρήση ερώτησης-απάντησης.

    Προστατεύει απο υποκλοπές, κλοπή δεδομένων, κυβερνητικά προγράμματα surveillance[επεξεργασία]

    Η σύνδεση με τον server του Hushmail είναι κρυπτογραφημένη. Αυτό σημαίνει οτι εάν κάποιος πραγματοποιεί υποκλοπή, δε θα μπορέσει να διαβάσει τα δεδομένα που αποστέλλονται. Ιδιαίτερα σημαντικό όταν ο χρήστης βρίσκεται σε δημόσιο δίκτυο.

    Σε κάποιες χώρες, κυβερνητικά προγράμματα συλλέγουν μαζικά δεδομένα απο το διαδικτυο για λόγους ασφαλείας. Το Hushmail προστατεύει απο τέτοιου είδους παρακολουθήσεις.

    Το Hushmail μπορεί να προστατέψει τα δεδομένα απο επιθέσεις. Καθώς τα δεδομένα χρειάζονται τον κωδικό του χρήστη για την αποκρυπτογράφηση, δεν χρειάζεται απλα να τα αντιγράψουν απο το server όπως θα γινόταν σε άλλους παρόχους email, δυσκολεύοντας τη διαδικασία κατά πολύ.

    Παρέχει επίσης τη δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής ωστε ο χρήστης να είναι σίγουρος για τον αποστολέα και να καταπολεμηθεί το spam και τα πλαστά emails.

    Περιορισμοι[επεξεργασία]

    Το Hushmail δεν είναι υπεράνω του νόμου. Πρέπει να συμμορφώνεται σε περίπτωση δικαστικής εντολής και να συνεργάζεται με τα όργανα του νόμου, εάν αυτή γίνει στη British Columbia του Καναδά και μόνο εκεί. Όλα τα email που βρίσκονται στο server χρειάζονται το κλειδί αποκρυπτογράφησης για το άνοιγμα τους, το οποίο η εταιρία δεν αποθηκεύει και δεν γνωρίζει, εκτός αν δεχθεί δικαστική εντολή.

    Η χρήση του Hushmail για παράνομες πράξεις είναι απαγορευμένη απο τους όρους χρήσης της υπηρεσίας και δεν συνιστάται.

    Διαφορές μεταξυ Hushmail με PGP desktop και GnuPG[επεξεργασία]

    Τα PGP desktop και το GnuPG δεν είναι web υπηρεσίες και πρέπει να εγκαταστηθούν στο μηχάνημα του χρήστη. Η διαφορά είναι ότι με την προσωπική εγκατάσταση ο χρήστης έχει και την ευθύνη για τη σωστή λειτουργία και κρυπτογράφηση, κάτι που δεν χρειάζεται με την χρήση κάποιας υπηρεσίας όπως το hushmail.

    Εάν το μηχάνημα του χρήστη δεν είναι ασφαλές, τότε το Hushmail δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια.

    Ο παρακάτω πίνακας δείχνει απο τί είδους απειλές το Hushmail μπορεί να προστατέψει. Ο "εισβολέας" μπορεί να είναι οποιοσδήποτε προσπαθήσει να εισβάλλει στο email του χρήστη, καθώς και η ίδια η εταιρία (Hush Communications) εαν δεχθεί δικαστική εντολή.

    Απειλή Προστασία
    Ο εισβολέας παρακολουθεί τις συνδέσεις δικτύου του χρήστη
    Ο εισβολέας αποκτά πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα email που βρίσκεται στο server
    Ο εισβολέας αποκτά δεδομένα απο τις βάσεις δεδομένων του server
    Ο εισβολέας αποκτά πρόσβαση στο server αμέσως μετα την πρόσβαση του χρήστη !*
    Ο εισβολέας αποκτά πρόσβαση την ίδια ώρα που ο χρήστης είναι συνδεμένος
    Ο εισβολέας αποκτά πρόσβαση στον υπολογιστή του χρήστη
    Ο εισβολέας χρησιμοποιήσει keylogger στον υπολογιστή του χρήστη

    !* υπάρχει περίπτωση κάποια δεδομένα να έχουν παραμείνει στη μνήμη του server

    Πηγές[επεξεργασία]


    Proxy Servers[επεξεργασία]

    Σε δίκτυα υπολογιστών, ένας proxy server είναι ένας διακομιστής-υπολογιστής τον οποίο οι πελάτες (άτομα ή υπολογιστές) χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλους υπολογιστές. Ένας διακομιστής μεσολάβησης που περνά τις πληροφορίες για τους χρήστες του χωρίς να τις αλλάξει συνήθως ονομάζεται πύλη (Gateway).

    Οι διακομιστές μεσολάβησης έχουν πάρει το όνομά τους, ετυμολογικά Proxy, επειδή δρουν σαν ένα πληρεξούσιο (stand-in)
    και ενεργούν για λογαριασμό του υπολογιστή του χρήστη. 
    

    Ένας πελάτης που συνδέεται με το διακομιστή μεσολάβησης ζητά κάποια υπηρεσία, όπως ένα αρχείο, σύνδεση, ιστοσελίδα, ή άλλους πόρους, που είναι διαθέσιμα σε ένα διαφορετικό διακομιστή. Ο διακομιστής μεσολάβησης (Proxy) στη συνέχεια πηγαίνει στον άλλο server και ζητά τι θέλει ο χρήστης.

    Ένας διακομιστής μεσολάβησης μπορεί να αλλάξει τις πληροφορίες που δίνει στον χρήστη, και αν η ίδια πληροφορία είναι πρσβάσιμη πολλές φορές ή από πολλούς διαφορετικούς χρήστες μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό που ονομάζεται μνήμη cache για να κάνει τα πράγματα πιο γρήγορα. Η προσωρινή μνήμη είναι ο όρος για πληροφορίες που έχουν πρόσβαση και αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση, δηλαδή εάν ένας διακομιστής μεσολάβησης έχει τα δεδομένα τα οποία ο χρήστης χρειάζεται στη μνήμη cache του, θα ανακτήσει πιο γρήγορα, επειδή δεν χρειάζεται να συνδεθεί σε άλλο διακομιστή ώστε να παρέχει ό,τι θέλει ο χρήστης.

    Ένας διακομιστής μεσολάβησης μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε στην σχέση μεταξύ του Χρήστη και τρίτου διακομιστή-Server, ή ακομα θα μπορούσε το λογισμικό να περιλαμβάνεται στον ίδιο τον υπολογιστή του χρήστη ή σε οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή στην μεταξύ τους σύνδεση. Συνεπώς το λογισμικο που θα καταστήσει τον υπολογιστη του χρήστη ως Proxy δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε ξεχωριστό υπολογιστή ή μηχάνημα.

    Ορισμένοι διακομιστές μεσολάβησης χρησιμοποιούν Secure Sockets Layer (SSL) για να ασφαλίσουν τη σύνδεση μεταξύ του χρήστη (Client) και του απομακρυσμένου διακομιστή (Server).
    Αυτό το στρώμα ασφαλείας βοηθά να εξασφαλίσουμε την ιδιοτηκότητα της επικοινωνιας από τρίτους υπολογιστές οι οποίοι πιθανών θα μπορούσαν να διαβάσουν ή να καταλάβουν τι ζητά ο χρήστης από το διακομιστή.

    Οφέλη των διακομιστών μεσολάβησης[επεξεργασία]

    Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση ενός διακομιστή μεσολάβησης.

    • Πρώτον, ο υπολογιστής-πελάτης μπορεί να ανταλλάξει δεδομένα με τον απομακρυσμένο server χωρίς να προβεί σε απευθείας σύνδεση. Με αυτό τον τρόπο, η πραγματική διεύθυνση διαδικτύου του πελάτη δεν θα είναι γνωστή στον απομακρυσμένο διακομιστή. Αυτό ονομάζεται ανωνυμοποίηση.
    • Ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι όταν ο ίδιος ο proxy server είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το αίτημα του πελάτη, δεν θα επικοινωνήσει με τον απομακρυσμένο διακομιστή πια.
      Έτσι, το φορτίο στον απομακρυσμένο διακομιστή (Server) θα μειωθεί με τη χρήση του διακομιστή μεσολάβησης (Proxy Server).
      Αυτό το είδος των proxy servers, ονομάζονται διακομιστές προσωρινής αποθήκευσης, Caching Servers.
    • Μεγάλες οργανώσεις (ή ακόμη και χώρες) μερικές φορές χρησιμοποιούν proxy servers για να ελέγχουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Μια μεγάλη τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα διακομιστή μεσολάβησης που επιτρέπει μόνο συνδέσεις με άλλες ιστοσελίδες σχετικές με τον τραπεζικό τομέα.
      Ωστόσο, ο διακομιστής μεσολάβησης ενδέχεται να μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που προσφέρουν δωρεάν email, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή και πορνογραφικό υλικό. Θα μπορούσε επίσης να μπλοκάρει την πρόσβαση στο φάκελο κοινής χρήσης εφαρμογών. Ο περιορισμός της πρόσβασης σε συγκεκριμένο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, επίσης, ονομάζεται φιλτράρισμα στο διαδίκτυο.

    Ασφάλεια[επεξεργασία]

    Ο Proxy μπορεί να κρατήσει την εσωτερική δομή του δικτύου μιας μυστικής εταιρείας, χρησιμοποιώντας τη μετάφραση διευθύνσεων δικτύου, η οποία μπορεί να βοηθήσει την ασφάλεια του. Το γεγονός αυτό καθιστά τα αιτήματα από τις μηχανές και τους χρήστες σχετικά με το τοπικό δίκτυο ανώνυμο. Οι Proxy μπορούν επίσης να συνδυαστούν με το τοίχος προστασίας (Firewall).

    Δυνατότητες των διακομιστών μεσολάβησης[επεξεργασία]

    1. Φιλτράρισμα των κρυπτογραφημένων δεδομένων
      Η αλυσίδα των SSL/TLS(Transport Layer Security) βασίζεται σε αξιόπιστες αρχές ηλεκτρονικής πιστοποίησης. Σε ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο ο Client υπολογιστής χρησιμοποιείται από μία επιχείρηση, η εμπιστοσύνη μπορεί να χορηγηθεί σε ένα πιστοποιητικό του οποίου το κλειδί είναι γνωστό μόνο στο proxy. Κατά συνέπεια, το αντίστοιχο πιστοποιητικό που παράγεται από τον Proxy έχει εγκατασταθεί στο πρόγραμμα περιήγησης του προσωπικού.
      Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ανάλυση του περιεχομένου μιας συναλλαγής SSL / TLS μέσω Proxy και μόνο, καθίσταται δυνατή. Ο Proxy λειτουργεί αποτελεσματικά στο σενάριο man-in-the-middle, που επιτρέπεται από τον Client υπολογιστή διαθέτοντας το πιστοποιητικού του Proxy.
    2. Παρακάμπτοντας φίλτρα και λογοκρισία
      Εάν ο διακομιστής έχει φίλτρο προορισμού με βάση την προέλευση της αίτησης, η χρήση του Proxy μπορεί να παρακάμψει αυτό το φίλτρο. Για παράδειγμα, ένας διακομιστής που χρησιμοποιεί εντοπισμό τοποθεσίας με βάση το IP να περιορίσει τις υπηρεσίες του σε μια συγκεκριμένη χώρα μπορεί να προσεγγιστεί χρησιμοποιώντας ένα Proxy που βρίσκεται στη χώρα στην οποία παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στην υπηρεσία.
      Αυτό είναι και το πιο κοινό μέσο παράκαμψης όσο αφορά και την κυβερνητική λογοκρισία, αν και στατιστικά όχι παραπάνω από το 3% των χρηστών του Διαδικτύου χρησιμοποιούν εργαλεία τέτοιας καταστρατήγησης.
      Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χρήστες μπορούν να παρακάμψουν φίλτρα βασισμένα σε "μαύρες λίστες" με τη χρήση Proxy υπηρεσιών που αποσκοπούν στην μεσολάβησης πληροφορίας από μία τοποθεσία που δεν θα ανήκει σε αυτή τη λίστα.
    3. Καταγραφή και υποκλοπές
      Τα πληρεξούσια μπορούν να εγκατασταθούν έτσι ώστε να αφουγκράζομαι με την ροή των δεδομένων μεταξύ μηχανών του πελάτη και το διαδίκτυο. Όλο το περιεχόμενο που αποστέλλονται - συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασης που υποβάλλονται και τα cookies που χρησιμοποιούνται - μπορούν να ληφθούν και να αναλύονται από τον χειριστή Proxy. Για το λόγο αυτό, κωδικούς πρόσβασης σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες (όπως webmail και στο τραπεζικό τομέα) θα πρέπει πάντα να ανταλλάσσονται μέσω κρυπτογραφικά ασφαλούς σύνδεσης, όπως SSL. Ωστόσο, τα ίχνη θα μείνουν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέχρι την ανίχνευση των δραστηριοτήτων του χρήστη. Αν οι πολιτικές και οι διαχειριστές αυτών των proxy είναι άγνωστες, ο χρήστης μπορεί να πέσει θύμα σε μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας μόνο και μόνο επειδή αυτές οι λεπτομέρειες είναι έξω από τα μάτια και το μυαλό του. Σε ό, τι είναι περισσότερο από μια ενόχληση από ό, τι κίνδυνο, proxy χρήστες μπορούν να βρεθούν οι ίδιοι να αποκλεισμένοι από ορισμένες ιστοσελίδες, όπως φόρουμ και ιστοσελίδες με διευθύνσεις IP από γνωστά proxy τα οποία κατέκλυαν το site με σκοπό το Spam. Το Proxy Βοuncing σαν μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διατηρήσει τη μυστικότητά σας.

    Aνίχνευση Διακομιστών Μεσολάβησης[επεξεργασία]

    Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορούν συχνά να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση της παρουσίας ενός διακομιστή μεσολάβησης:

    • Με σύγκριση εξωτερικής διεύθυνσης IP του πελάτη στη διεύθυνση που φαίνεται από έναν εξωτερικό διακομιστή ιστού, ή μερικές φορές εξετάζοντας τις επικεφαλίδες HTTP που έλαβε από έναν διακομιστή. Ένας αριθμός ιστοσελίδων έχουν δημιουργηθεί για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, αναφέροντας τη διεύθυνση IP του χρήστη, όπως φαίνεται από μια ιστοσελίδα. Η Google επιστρέφει επίσης τη διεύθυνση IP, όπως φαίνεται από την σελίδα αν ο χρήστης ψάχνει για την "IP".
    • Συγκρίνοντας το αποτeλέσματα από online IP Checkers, με πρόσβαση που χρησιμοποιεί το https vs http, καθώς οι περισσότεροι Proxy δεν υποκλέβουν SSL. Εάν υπάρχει υποψία SSL υποκλαπής, μπορεί κανείς να εξετάσει το πιστοποιητικό που σχετίζεται με αυτό, το πιστοποιητικό πρέπει να αναφέρει αν είχε εκδοθεί για αυτό το σκοπό της σύλληψης.
    • Συγκρίνοντας την αλληλουχία του δικτύου που αναφέρθηκαν ως ύποπτα από ένα εργαλείο όπως το 'traceroute' για proxy πρωτόκολλο, όπως http (θύρα 80), με ένα μη proxy πρωτόκολλο όπως SMTP (θύρα 25).
    • Προσπαθώντας να κάνει μια σύνδεση σε μια διεύθυνση IP, στην οποία είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει κάποιος διακομιστής. Ο Proxy θα αποδεχτεί τη σύνδεση και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να μεσολαβήσει στη λειτουργία. Όταν ο Proxy δεν θα βρίσκει διακομιστή για να αποδεχτεί τη σύνδεση, μπορεί να επιστρέψει ένα μήνυμα λάθους ή απλά να κλείσει τη σύνδεση με τον πελάτη. Αυτή η διαφορά στη συμπεριφορά είναι απλό να ανιχνευτεί. Για παράδειγμα, τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης (Browsers), έχουν δημιουργήσει μία σελίδα λάθους (Error Page) στην περίπτωση που δεν μπορεί να συνδεθεί με ένα διακομιστή HTTP, αλλά και να επιστρέφει ένα διαφορετικό σφάλμα στην περίπτωση όπου η σύνδεση γίνεται αποδεκτή και στη συνέχεια κλείνει.
    • Και από 'Third-Party' υπηρεσίες τρίτων, ειδικά προγραμματισμένες εφαρμογές όπως της Adobe ή εφαρμογές Java της Sun που στέλνουν HTTP κλήσεις πίσω στο server περιμένοντας την εκάστοτε ανταπόκριση.

    Πηγές[επεξεργασία]


    Bitmessage[επεξεργασία]

    Εισαγωγή[επεξεργασία]

    Το BitMessage είναι ένα προτόκολλο επικοινωνίας που κάνει χρήση της τεχνολογίας P2P για την αποστολή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων σε έναν ή περισσότερους αποδέκτες. Είναι πλήρως αποκεντρωμένο και λειτουργεί δίχως κάποια συγκεκριμένη αρχή πιστοποίησης. Για την αποφυγή φαινομένων e-mail spoofing χρησιμοποιεί ισχυρή πιστοποίηση και αποκρύπτει όλα τα δεδομένα εκείνα που δεν αφορούν το περιεχόμενο του μηνύματος αλλά σχετίζονται με την ταυτότητα του αποστολέα και του παραλήπτη.

    Τρόπος Λειτουργίας[επεξεργασία]

    Ο μηχανισμός μεταφοράς μηνυμάτων του BitMessage είναι παρόμοιο με το σύστημα συνναλαγών που χρησιμοποιείται από το Bitcoin. Η διαφορά τους βρίσκεται στην εφαρμογή συστήματος Proof-of-Work(POW) για κάθε μήνυμα. Για να σταλεί ένα μήνυμα μέσω του δικτύου απαιτείται η ολοκλήρωση μιας διαδικασίας ως POW με τη μορφή partial hash collision. Η δυσκολία της διαδικασίας είναι ανάλογη του μεγέθους και συνήθως είναι τέτοια ώστε ένας μέσος υπολογιστής να ολοκληρώνει τη διαδικασία σε περίπου 4 λεπτά. Επίσης στην διαδικασία Proof-of-Work περιλαμβάνεται και η ημερομηνία αποστολής ούτως ώστε να αποφευχθούν επιθέσεις DoS όπου κάποιος χρήστης απλά ξαναστέλνει όλα τα παλία μηνύματα απο την αρχή προκαλόντας έτσι ζημιά στο δίκτυο. Όπως και στο Bitcoin έτσι και στο BitMessage κάθε χρήστης λαμβάνει όλα τα μηνύματα και κατά τη διαδικασία της αποκωδικοποίησης φαίνεται αν το μήνυμα πράγματι είχε αυτόν ως παραλήπτη και εμφανίζεται στο inbox.

    Χρήση[επεξεργασία]

    Ο client του BitMessage μπορεί να εγκατασταθεί σε λειτουργικά Windows, Linux και OS X. Σε περιβάλλον Windows αποτελείται από ένα μοναδικό executable χωρίς την απαίτηση κάποιου είδους εγκατάστασης ή αλλαγών στην registry. Σε Linux και OS X για να γίνει χρήση του BitMessage πρέπει ο χρήστης να εκτελέσει τον πηγαίο κώδικα ο οποίος είναι γραμμένος σε Python. Εξ αρχής ο client δεν συνδέεται απο μόνος του στο δίκτυο προτού λαβεί την έγκριση του χρήστη. Μετα τη σύνδεση ο χρήστης έχει την δυνατότητα δημιουργίας μιας ή περισσοτέρων διευθύνσεων μέσω ενός κωδικού ο οποίος είτε δίνεται απο το χρήστη είτε δημιουργείται τυχαία από το ίδιο το BitMessage. Η αποστολή μηνυμάτων μπορεί να γίνει προς συγκεκριμένους παραλήπτες ή προς όλους εκείνους που είναι συνδρομητές στην διεύθυνση αποστολής. Αυτό δίνει την δυνατότητα δημιουργίας υποτυποδών λιστών αποστολής μηνυμάτων(στην πραγματικότητα κάθε διεύθυνση μπορεί να επιτελέσει αυτό το ρόλο) οι οποίες όμως εξαρτώνται από τον εξυπηρετητή που χειρίζεται τη λίστα. Η λύση στο πρόβλημα αυτό δίνεται μέσω της δημιουργίας αποκεντρομένων λιστών αποστολής μηνυμάτων όπου ο κάθε χρήστης λαμβάνει όλα τα μηνύματα που αποστέλνουν οι υπόλοιποι χρήστες. Οι λίστες αυτές ονομάζονται και chan(channel). Υπάρχει επίσης η δυνατότητα δημιουργίας blacklist η οποία θα απαγορεύει την λήψη μηνυμάτων από διευθύνσεις που ανήκουν σε αυτή ή whitelist η οποία θα επιτρέπει την λήψη μηνυμάτων μόνο από διευθύνσεις που ανήκουν σε αυτή. Και οι δύο λειτουργίες θεωρούνται μέτρα καταπολέμησης κακόβουλων μηνυμάτων.

    Ασφάλεια και Διάδοση[επεξεργασία]

    Το BitMessage θεωρείται ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους επικοινωνίας καθώς η αποκεντρωμένη φύση του και η ισχυρή κρυπτογράφηση που χρησιμοποιεί καθιστούν αδύνατη τη μαζική παρακολούθηση του περιεχομένου των μηνυμάτων σε αντίθεση με πολλούς συμβατικούς e-mail clients. Όταν η υπόθεση Snowden έφερε στο φώς την έκταση των επιχειρήσεων παρακολούθησης της NSA η δημοτικότητα του BitMessage αυξήθηκε ραγδαία. Παρ'όλα αυτά, δεν έχουν γίνει έρευνες από ακαδημαικούς φορείς πάνω στην ασφάλεια του BitMessage.

    Πηγές[επεξεργασία]


    OverPlay[επεξεργασία]

    To Οverplay είναι μια αξιόπιστη υπηρεσία που παρέχει την ανωνυμία και την ασφάλεια στο χρήστη, σε συνδυασμό με μια αξιόπιστη και γρήγορη σύνδεση στο internet. Μας προσφέρει 2 κατηγορίες από τις οποίες η μία είναι το SmartDNS και η τιμή του φτάνει στα 5 ευρώ τον μήνα και η άλλη με το GlobalVPN η οποία ανέρχεται στα 10 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο μας εγγυάται επιστροφή χρημάτων μέσα σε 48 ώρες, ενώ το site της εταιρίας προσφέρει τεχνική υποστήριξη μέσω e-mail και live chat.

    Το SmartDNS προτιμάται από χρήστες που επιθυμούν υψηλή ταχύτητα σε streaming video και audio, ενώ το GlobalVPN προτιμάται για κρυπτογραφημένη πρόσβαση σε όλες τις ιστοσελίδες και πρωτόκολλα. Η τελευταία έκδοση που κυκλοφορεί είναι η 10.8 και χρησιμοποιείται σε Windows,XBOX 360,PS3,Linux,MAC ακόμα και σε Android και Apple IoS. Υποστηρίζει διάφορα πρωτόκολλα ασφάλειας, που κυμαίνονται από PPTP, L2TP / IPSec ,SSTP μέχρι το Open VPΝ. Είναι μια εφαρμογή που είναι εύκολη στην εγκατάσταση, θα κρύψει αποτελεσματικά την διεύθυνση ΙΡ ώστε να έχουμε την δυνατότητα να κρυπτογραφήσουμε τα δεδομένα μας από την στιγμή που τα περισσότερα site μπορούν να εντοπίσουν την τοποθεσία του δικτύου μας. Μας δίνει την δυνατότητα της επιλογής, από ένα μεγάλο όγκο διευθύνσεων ΙΡ και server οι οποίοι κυμαίνονται σε 48 χώρες. Επιπλέον διαθέτει αρκετές δυνατότητες σύνδεσης εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) . Eνα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι κρυπτογραφεί με ασφάλεια και αξιοπιστία τα δεδομένα, δίχως καθυστέρηση στην ταχύτητα του δικτύου και αυτό οφείλεται στο ότι χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση 128-bit, η οποία είναι ασφαλής , αλλά όχι από τις υψηλότερες διαθέσιμες.

    Έχει αρκετές ιδιότητες που δεν συναντιούνται εύκολα σε άλλα προγράμματα όπως: Εύκολο και απλοϊκό στην χρήση χωρίς να χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις από τον χρήστη, είναι αρκετά εύκολο στην εγκατάσταση, έχει μεγάλη ευελιξία στην θέση του server ενώ δεν έχει όρια στην ταχύτητα του και στις λήψεις προσφέροντας πάντα αξιόπιστη σύνδεση, πχ αν ένας χάκερ είχε επιτυχής πρόσβαση στο προστατευμένο μας δίκτυο, το μόνο που θα μπορούσε να υποκλέψει θα ήταν κρυπτογραφημένα δεδομένα. Μπορεί να εμφανίσει διάφορες ιστοσελίδες οι οποίες είναι μπλοκαρισμένες σε συγκεκριμένες χώρες και έτσι μπορεί να τις απολαμβάνει χωρίς κανένα περιορισμό στην θέση του. Ο χρήστης επίσης έχει την δυνατότητα να παρέμβει χειροκίνητα στις ρυθμίσεις του προγράμματος. Το πρόγραμμα έχει επιπλέον την ικανότητα να προσπερνά και να παρακάμπτει τα firewalls και να έχει πρόσβαση σε server σε πολλά μέρη του κόσμου. Tέλος αυτό που έχει παρατηρηθεί μετά από πολλά τεστ ταχύτητας τα οποία έχουν γίνει πριν και μετά την εγκατάσταση του προγράμματος είναι η μείωση ταχύτητας download και upload σε αντάλλαγμα τις ανωνυμίας όπως συμβαίνει εξάλλου με όλα τα VPN,ωστόσο τα τεστ έδειξαν κάτι αρκετά ενδιαφέρων που είναι η σημαντική μείωση του ping που φτάνει ποσοστά έως και 60% κάτι που ενδιαφέρει και μπορεί να βοηθήσει αρκετά άτομα που ασχολούνται με το online-gaming.

    Είναι από τα πιο σημαντικά προγράμματα στον κλάδο του VPN, και όσοι χρήστες επιθυμούν να το δοκιμάσουν, υπάρχει μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση του SmartDNS που κρατάει για 7 μέρες, ώστε να το αξιολογήσουν και να δούνε οι ίδιοι αν τους ταιριάζει.

    Πηγές


    Spotflux[επεξεργασία]

    Το SpotFlux είναι ένα πρόγραμμα λογισμικού που διατηρεί την ιδιωτικότητα και την ασφαλή περιήγηση του χρήστη στο Internet από όλες τις συσκευές. Το Spotflux εξακολουθεί να είναι μια σχετικά νέα υπηρεσία προστασίας της ιδιωτικής ζωής, γι 'αυτό είναι δύσκολο να προβλέψει πώς η εταιρεία θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην κυβέρνηση ή την επιβολή του νόμου οι αιτήσεις για τα δεδομένα χρήστη είναι ένα απλό εργαλείο που αυξάνει σε απευθείας σύνδεση την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής. Η εφαρμογή αυτή είναι πολύ ισχυρή, δημιουργεί μια κρυπτογραφημένη σύνδεση και η κίνηση των δεδομένων από και προς τον υπολογιστή γίνεται με απολυτή ασφάλεια. Το SpotFlux προϋποθέτει να εμπιστεύεστε τα δεδομένα σας γιατί ουσιαστικά έχουν απόλυτη πρόσβαση στις πληροφορίες που στέλνετε και λαμβάνετε, όπως βέβαια ισχύει με οποιαδήποτε υπηρεσία proxy και VPN. Σε σύγκριση με το δίκτυο TOR, το Spoflux πρόκειται για μια πιο προσωποποιημένη κεντρική υπηρεσία. Έτσι σας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο ανώνυμα, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να μάθει ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεστε.

    Ένα άλλο θετικό στοιχειό του SpotFlux είναι ότι προστατεύει τους χρηστές από ιούς και επιδόξους hacker,φιλτράροντας τα κακόβουλα στοιχειά. Επιπλέον, σαρώνει την εισερχόμενη κίνηση για malware και τους καταστρέφει αν βρεθούν και γενικά εξασφαλίζει προστασία από απειλές. Χρησιμοποιώντας το Spotflux θα απολαύσετε καθαρή χρήση του διαδικτύου, χωρίς να σας ενοχλούν οι διαφημίσεις κατά τη διάρκεια που σερφάρετε, ούτε και εκείνες οι διαφημίσεις που επιμένουν παρότι έχετε φύγει από το αρχικό site που επισκεφτήκατε (μια τακτική που οι ειδικοί της διαφήμισης ονομάζουν επαναστόχευση ή επαναπροώθηση) και έτσι προστατεύει το χρήστη από στοχευμένες διαφημίσεις. Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσω αυτής της κρυπτογραφημένης σύνδεσης, όταν η διεύθυνση IP και DNS σας έχει αλλάξει, έτσι ώστε οι άλλοι χρήστες δεν ξέρουν ποιος είσαι και που βρίσκεσαι. Κρυπτογραφώντας όλες τις δραστηριότητες τις περιήγησης στο διαδίκτυο κανείς δεν μπορεί να σας εντοπίσει, αφού η πραγματική IP διεύθυνση δεν φαίνεται καθώς το πρόγραμμα διατηρεί την ανωνυμία της, αλλάζοντας τη διεύθυνση IP και DNS. Το Spotflux σας γλιτώνει πολύτιμη ταχύτητα από τη σύνδεσή σας και κρύβει την διεύθυνση IP που έχετε και διατηρεί την τοποθεσία σας μυστική.

    Είναι μια δωρεάν υπηρεσία και υποστηρίζει Windows και MacOS. Μετά τη λήψη και την εγκατάσταση του προγράμματος θα προστεθεί ένα νέο στοιχειό, το οποίο είναι μια εικονική κάρτα δικτύου που εισάγεται στο Device Manager. Η κίνηση των δεδομένων περνά δυο φορές από τους διακομιστες SpotFlux (πρώτα όταν ο browser σας στέλνει ένα αίτημα, και πάλι, όταν ένα site ανταποκρίνεται) και έτσι θα υπάρξει μια μικρή πτώση στην απόδοση. Το καλό είναι ότι μπορείτε να την απενεργοποιήσετε όποτε θέλετε και να χρησιμοποιήσετε την κανονική διασύνδεση σας.

    Πηγές


    P3P[επεξεργασία]

    Η πλατφόρμα για προτιμήσεις ιδιωτικού απορρήτου Έργο ( P3P ) είναι ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει ιστοσελίδες να δηλώνουν την προβλεπόμενη χρήση τους, πληροφορίες που συλλέγουμε σχετικά με πρόγραμμα περιήγησης στο web χρήστες. Σχεδιασμένο για να δώσει στους χρήστες περισσότερο έλεγχο των προσωπικών τους πληροφοριών. Κατά την περιήγηση, το P3P αναπτύχθηκε από το WorldWide Web Consortium (W3C).Ο Microsoft Internet Explorer είναι ο μόνος μεγάλος περιηγητής που υποστηρίζει το P3P.Το P3P δεν έχει εφαρμοστεί ευρέως.Καθώς το WorldWide Web έγινε ένα πραγματικό μέσο στο οποίο να πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο ιστοσελίδων προσπάθησε να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ανθρώπους που προμηθεύονταν τα εμπορεύματά τους.Οι χρήστες που είδαν αυτό ως μια εισβολή της ιδιωτικής ζωής μερικές φορές θα απενεργοποιούν τα HTTP cookies ή χρήση proxyservers για να κρατήσει τις προσωπικές τους πληροφορίες ασφαλείς.Το P3P έχει σχεδιαστεί για να δώσει στους χρήστες ένα πιο ακριβή έλεγχο του είδους των πληροφοριών.
    Το βασικό περιεχόμενο της πολιτικής προστασίας της ιδιωτικής ζωής είναι η ακόλουθη:Πρώτον, ποιες από τις πληροφορίες ο server αποθηκεύει, δηλαδή ποιου είδους πληροφορίες συλλέγονται.Όπως , η διεύθυνση ΙΡ, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όνομα και άλλα.Δεύτερον, η χρήση πληροφοριών που συλλέγεται, δηλαδή πώς χρησιμοποιείται αυτή η πληροφορία όσον αφορά την τακτική πλοήγησης, εντοπισμού, την εξατομίκευση, τηλεπωλήσεις και άλλα.Τρίτον, εκείνοι που θα λάβουν αυτές τις πληροφορίες.Τέταρτον,η μονιμότητα και η προβολή, εννοώντας για πόσο καιρό αποθηκεύονται πληροφορίες και με ποιο τρόπο ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση στις αποθηκευμένες πληροφορίες (μόνο για ανάγνωση, optin, OptOut).Ωστόσο, η λειτουργικότητα P3P στον Internet Explorer εκτείνεται μόνο στα αποκλεισμού cookies, και δεν θα προειδοποιήσει το χρήστη για μια ολόκληρη ιστοσελίδα που παραβιάζει τις προσωπικές του προτιμήσεις. Η Απορρήτου Finder υπηρεσία δημιουργήθηκε από το CarnegieMellon για Ωφέλιμο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Εργαστηρίου Ασφάλειας.Είναι διαθέσιμη στο κοινό "που υποστηρίζουν το P3P μηχανή αναζήτησης." Ένας χρήστης μπορεί να εισάγει έναν όρο αναζήτησης μαζί με τις προτιμήσεις της ιδιωτικής του ζωής, και στη συνέχεια παρουσιάζονται με μια λίστα των αποτελεσμάτων αναζήτησης που παραγγέλλονται με βάση το αν οι θέσεις συμμορφώνονται με τις προτιμήσεις τους. Αυτό λειτουργεί με τον Ιστό και τη διατήρηση της μνήμης cache ενός P3P για κάθε ιστοσελίδα που εμφανίζεται πάντα σε ένα ερώτημα αναζήτησης. Η μνήμη cache ενημερώνεται κάθε 24 ώρες. Το P3P επιτρέπει στους browsers να κατανοούν τις πολιτικές προστασίας της ιδιωτικής ζωής τους σε ένα απλοποιημένο και οργανωμένο τρόπο και όχι την αναζήτηση σε ολόκληρο το δικτυακό τόπο. Θέτοντας τις ρυθμίσεις απορρήτου σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, το P3P θα μπλοκάρει αυτόματα τα cookies που μπορεί να μην θέλει στον υπολογιστή του ο χρήστης.Επιπλέον, η P3P εργαλειοθήκη συνιστά ότι όποιος ανησυχεί για την αύξηση της εμπιστοσύνης και της ιδιωτικής ζωής των χρηστών τους θα πρέπει να εξετάσει την εφαρμογή της P3P. Η ιστοσελίδα εργαλειοθήκη P3P εξηγεί πώς οι εταιρείες έχουν λάβει ιδιώτες δεδομένων με σκοπό την προώθηση νέων προϊόντων ή υπηρεσιών.Επιπλέον, σε όλα αυτά τα δεδομένα γίνεται κατάχρηση και οι καταναλωτές πληρώνουν το τίμημα της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, κλοπής ταυτότητας και των μορφών διακρίσεων.Ως εκ τούτου, εφαρμόζεται το πρωτόκολλο P3P, είναι καλό και ωφέλιμο για προγράμματα περιήγησης στο internet.Ένα βασικό πρόβλημα που προκύπτει με τη χρήση του P3P είναι ότι υπάρχει έλλειψη επιβολής. Έτσι, οι υποσχέσεις προς τους χρήστες του P3P μπορούν να πάνε ανεκπλήρωτες. Η συμφωνία για τη χρήση P3P όχι μόνο θέτει σε εφαρμογή ανεφάρμοστη υποσχέσεις, αλλά παρατείνει επίσης την υιοθέτηση των ομοσπονδιακών νόμων που θα εμπόδιζαν την πρόσβαση στην πραγματικότητα και την ικανότητα να χρησιμοποιεί τις ιδιωτικές πληροφορίες.
    Η κύρια εναλλακτική λύση για το P3P δεν μπορεί να είναι αυτές οι τεχνολογίες, αλλά αντ 'αυτού αυστηρότεροι νόμοι για να ρυθμίσουν το είδος των πληροφοριών από τους χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να συλλέγονται και συγκρατούνται από ιστοσελίδες. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη, η οδηγία για την προστασία των δεδομένων παρέχει στα άτομα με μια συγκεκριμένη δέσμη αρχών σχετικά με το πώς οι προσωπικές πληροφορίες συλλέγονται και τα δικαιώματα του ατόμου στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.Η πράξη επιτρέπει στα άτομα να ελέγχουν το είδος των πληροφοριών που συλλέγονται από αυτούς. Οι διάφορες αρχές που περιλαμβάνονται στην εν λόγω πράξη, όπως ο κανόνας ότι άτομο έχει το δικαίωμα να ανακτήσει τα δεδομένα που συλλέγονται υπό ορισμένες προϋποθέσεις.Επιπλέον,τα προσωπικά στοιχεία του ατόμου δεν μπορεί να διατηρούνται περισσότερο από ό,τι είναι αναγκαίο, και προσωπικές πληροφορίες, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει σε άλλους, εκτός αν το άτομο δίνει τη συγκατάθεσή του. Υπάρχουν πολλές ομάδες που εργάζονται για να προωθήσουν το μέλλον του P3P να καταστεί ευκολότερο για τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν.

    Πηγές


    Ninja Cloak Proxy[επεξεργασία]

    To ninja cloak είναι μια δωρεάν και ανώνυμη διαδικτυακη υπηρεσία μεσολαβησης.Παρεχει την δυνατοτητα στον χρηστη της περιηγησης σε ιστοσελιδες διασφαλίζοντας την ανωνυμια του ενώ παραλληλα επιτρεπει την παρακαμψη ενδεχομενων περιορισμων που ενδεχεται να προκυψουν στο δικτυο που ειτε οφειλονται στο τειχος προστασιας ειτε από περιορισμους που εχει θεσει το ιδιο δικτυο στον εργασιακο χωρο η σε ένα κολλεγιο. Η διασφαλιση της ιδιωτικης ζωης είναι δυνατη μεσω από το πληθος λειτουργιων που παρεχει ο συγκεκριμενος διαμεσολαβητης. Η εμπειρια της περιηγησης σε διαφορες ιστοτοπους είναι ασφαλης και ανωνυμη αφου ο περιγητης αποκρυπτει σημαντικες προσωπικες πληροφοριες και στοιχεια όπως η ip διευθυνση και η γεωγραφικη τοποθεσια καποιου χρησιμποποιώντας μια ιαπωνεζικη ip που αλλαζει κάθε φορα.

    Ουσιαστικα χρησιμοποιωντας ένα proxy server τα πραγματα αλλαζουν. Συγκεκριμενα αντι να γινονται οι αιτησεις από τον υπολογιστη μας και στον υπολογιστη που είναι αποθηκευμενες οι σελιδες τωρα γινονται οι αιτησεις από τον υπολογιστη μας προς τον proxy server και αυτος με την σειρα του αφου πρωτα αξιολογησει το περιεχομενο και απλοποιησει αυτό που του σταλθηκε επειτα αναζητά στην μνημη του αν υπαρχει κατι η διαφορετικα ψαχνει σε αλλους servers και κανει ξεχωριστη αιτηση στον υπολογιστη που εχει αποθηκευμενες τις σελιδες που θελουμε.Στην συνεχεια ο ninja proxy μας στελνει πισω αυτές τις σελιδες που συγκεντρωσε. Στο σημειο αυτό πρεπει να τονισουμε ότι η ταχυτητα περιηγηση μας στους ιστοτοπους είναι ακομα πιο γρηγορη όταν οι πληροφοριες που ζηταμε είναι συχνα αναζητησιμες αρα αποθηκευονται στην μνημη και ανακτουνται και στελνονται στον χρηστη αμεσα. Γενικα εχει πολλα πλεοκτηματα να χρησιμοποιει καποιος ένα proxy server σε αντιθεση με την χρηση μιας κοινης μηχανης αναζητησης όπως η google οπου φαινεται η διευθυνση ip όταν ζηταει καποιος να δει μια σελιδα.

    Μια εξισου λειτουργια του συγκεκριμενου proxy server ειναι οτι και το ιστορικο περιηγησης είναι προστατευμενο από πιθανους εισβολεις.Αξιζει να τονισουμε ότι χρησιμοποιωντας τον συγκεκριμενο διαμεσολαβητη μειωνεται η πιθανοτητα ο κιδυνος της μολυνσης του υπολογιστη από trojans, ιους, σκουλήκια και άλλα κακόβουλα προγραμματα αφου το ninja παρεμβαλει ένα ανώνυμο φίλτρο ανάμεσα σε εσάς και την ιστοσελίδα που θέλετε να επισκεφθείτε.Οσο αφορα την χρηση του δεν χρειαζεται καμια εγκατασταση στον υπολογιστη οπου και να βρισκεστε μπορειτε να πλοηγηθειτε στις σελιδες που θελετε μεσω του συγκεκριμενου proxy με μια απλα εισοδο στην σελιδα του.Με την μονη διαφορα ότι σε μερικες χωρες όπως οι ακολουθες (Πακισταν, Τουρκια , Ινδονησια , Παλαιστινη , Αγγλια , Αμερικη, Ινδια, Φιλιπινες ) εχει αποκλειστει η σελιδα του ninja κατι που ευκολα μπορει να αποφευχθει με την εγκατασταση ενός προγραμματος στον υπολογιστη το unblock Ninjacloak και η προσβαση είναι εφικτη σε ολους με αυτό τον τροπο .Χρησιμοποιώντας ετσι ένα ανωνυμο php proxy λειτουργεις παντου με ασφαλεια χωρις να αφηνεις ιχνη όπως ένα νιντζα στο σκοταδι.Εδω είναι η ο συνδεσμος της σελιδας http://ninjacloakproxy.com/index.php?q=aHR0cDovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS8%3D&hl=3ed

    Πηγές[επεξεργασία]


    Ixquick[επεξεργασία]

    Το Ixquick είναι μια μηχανή αναζήτησης με έδρα τη Νέα Υόρκη και την Ολλανδία. Δημιουργήθηκε από τον David Bodnick το 1998. Τον Ιούλιο του 2008 το Ixquick βραβεύτηκε ως η πρώτη μηχανή αναζήτησης ευρωπαϊκά που εγγυάται την προστασία δεδομένων και τη ιδιωτικότητα.

    Αρχείο:Ixquick home.png
    home page

    Τρόπος λειτουργίας[επεξεργασία]

    To ixquick χρησιμοποιεί έναν proxy server δηλαδή έναν ενδιάμεσο server ανάμεσα στο ίντερνετ και τον χρήστη παρέχοντας τις πληροφορίες που ζητάει ο χρήστης δίχως να γνωρίζει και να καταγράφει η ιστοσελίδα από την οποία ζητήθηκαν το ποίος τα ζήτησε. Ουσιαστικά χρησιμοποιείται το ip και τις πληροφορίες του server κάνοντας έτσι αδύνατον να σταλούν cookies ή να παρθούν πληροφορίες από τον χρήστη(). Αυτό όμως έχει και την επίπτωση να είναι πιο αργό καθώς πρέπει να πάρει τις πληροφορίες ο proxy server και μετά να τις παρέχει σε εμάς.

    Αρχείο:Ixquick advanced search.png
    Advanced Search

    Τρόπος αναζήτησης[επεξεργασία]

    Όταν γράφουμε στο πεδίο αναζήτησης το ερώτημα μας το ixquick ψάχνει σε όλες τις μηχανές αναζήτησης γιαυτό το ερώτημα και βαθμολογεί με αστεράκια σύμφωνα με το πόσες μηχανές αναζήτησης θεωρούν αυτό που βρήκαμε ότι είναι στα 10 πρώτα καλύτερα αποτελέσματα των μηχανών αυτών, δίνοντας μας έτσι εγκυρότητα για το αποτέλεσμα που μας δίνεται και καλύπτει έτσι μεγαλύτερο μέρος του ίντερνετ. Μια από τις ρυθμίσεις είναι η δυναμική αναζήτηση η οποία αν μας άρεσε αυτό το αποτέλεσμα που βρήκε βρίσκει παρόμοια με αυτό αποτελέσματα η αν δεν μας άρεσε ακυρώνει όσα μοιάζουν με αυτό. Έχει 18 διαφορετικές γλώσσες για αναζήτηση καθώς και ειδικευμένη αναζήτηση στην όποια μπορούμε να επιλέξουμε συγκεκριμένες λέξεις και φράσεις να υπάρχουν ή να μην υπάρχουν για πιο συγκεκριμένη αναζήτηση Πρόσφατα δημιουργήθηκε και το startpage το οποίο έχει την ασφάλεια του ixquick χρησιμοποιώντας μόνο τη μηχανή αναζήτησης του google. Αυτό βοηθά χρήστες εξοικειωμένους με το google.

    Αρχείο:Ixquick Search.png
    Search

    Ιδιωτικότητα[επεξεργασία]

    Το ixquick δεν καταγράφει ip, δεν καταγράφει browser(google chrome, Mozilla firefox etc) δεν καταγράφει πλατφόρμα (windows,mac etc), ούτε λέξεις ή φράσεις που χρησιμοποιήσαμε στην αναζήτηση μας. Το μόνο που καταγράφεται είναι ο αριθμός των αναζητήσεων που κάναμε το οποίο είναι κωδικοποιημένο ανάμεσα σε λέξεις και χρησιμοποιείται μόνο για στατιστικούς σκοπούς. Ο μόνος λόγος για να καταγραφεί το ip είναι όταν κάποιος κάνει συνεχόμενες ερωτήσεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ώστε να αποφευχθεί αυτό (spam). Δεν δημιουργεί κανένα cookie εκτός από ένα (αν θέλουμε) προκειμένου να αποθηκεύσουμε προτιμήσεις για τον τρόπο και την εμφάνιση αναζήτησης που μας προσφέρει το περιβάλλον. Αυτό το cookie δεν είναι αναγνωρίσιμο έχει την ονομασία preferences και όταν αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις μας δημιουργείται μια μοναδική διεύθυνση μόνο για εμάς η οποία γίνεται αρχική σελίδα. Εάν στείλουμε email στην εταιρία για feedback μπορεί να χρησιμοποιηθεί το email για να επικοινωνήσουν πίσω σε εμάς αλλά θα διαγραφεί σε περίοδο 30 ημερών. Επίσης οποιαδήποτε αίτηση από κυβερνήσεις για παροχή πληροφοριών από τους χρήστες περνάει από δικηγόρους της εταιρίας και απορρίπτονται. Ακόμα και αν αναγκάζονται από συγκεκριμένους νόμους διαφόρων χωρών θα φτάσουν σε αδιέξοδο καθώς θα τους πουν ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για να δώσουν. Τέλος εφόσον δεν καταγράφεται τίποτα πρέπει να προσέχουν οι γονείς για παιδία ανήλικα προς τη χρήση της μηχανής αναζήτησης καθώς δεν προστατεύοντας από κακή χρήση.

    Πηγές[επεξεργασία]

    Surf Anonymous Free[επεξεργασία]

    Το Surf Anonymous Free είναι ένα προηγμένο και αξιόπιστο λογισμικό για τους χρήστες του διαδικτύου που θέλουν να εξασφαλίσουν ότι οι συνεδριάσεις τους και όλες οι online δραστηριότητες είναι ασφαλής και ιδιωτικές. Όταν κάποιος μέσα στο διαδίκτυο προσπαθεί να εντοπίσει τα στοιχεία μας ή τα στοιχεία κάποιας πιστωτικής κάρτας ακόμα και τη ταυτότητα μας αυτό το εργαλείο είναι κατάλληλο για να ιδιωτικοποιήσει όλα αυτά και όχι μόνο στοιχεία και να τα κρύψει από οποιονδήποτε μέσα στο internet. Κρύβει δηλαδή την IP διεύθυνση όλων των χρηστών με αποτέλεσμα να μην φαίνεται σε πιες ιστοσελίδες μπαίνουν ή τι αγορές κάνουν. Για παράδειγμα χρησιμοποιείται για την προστασία όλων των ευαίσθητων δεδομένων μας όπως αριθμούς και κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών, εμποδίζει τη κλοπή φωτογραφιών κ.α.

    Τα Βασικά Χαρακτηριστικά του Surf Anonymous είναι:

    • Κρατάει τις δραστηριότητες μας στο Internet ασφαλής και ιδιωτικές.

    Μέσω ανώνυμων proxy servers εντοπίζονται ή ελέγχονται hackers κατά την περιήγηση μας στο διαδίκτυο. Έτσι όλες οι online δραστηριότητες μας μπορούν και προστατεύονται.

    • Η περιήγηση μας στο Web είναι ανώνυμη.

    Εξασφαλίζει ότι μπορούμε να στείλουμε ένα email ανώνυμα χωρίς να εμφανίζεται η πραγματική IP διεύθυνση.

    • Προστατεύει την ασύρματη σύνδεση μας.

    Η ασύρματη σύνδεση μας στο internet προστατεύεται από μια ασφαλή σήραγγα η οποία μπορεί και κρυπτογραφεί τη κυκλοφορία μέσω του browser μας ώστε να απαγορεύεται η υποκλοπή και το διάβασμα.

    • Προστασία από ηλεκτρονικό έγκλημα.

    Κανένα ίχνος της δραστηριότητας μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εγκληματίες. Μας προστατεύει από την κλοπή ταυτότητας, τις απάτες πιστωτικών καρτών και άλλα εγκλήματα.

    • Άριστη Συμβατότητα.

    Το Surf Anonymous Free υποστηρίζει τον Internet Explorer, Firefox, Maxthon, MyIE προγράμματα περιήγησης, Opera κλπ.

    • Τυχαία επιλογή μιας IP διεύθυνσης.

    Αφού επιλέξουμε μια IP διεύθυνση τότε αυτή θα τεθεί αμέσως σε λειτουργία.

    Τα Χαρακτηριστικά αυτά ισχύουν μόνο για την έκδοση Pro του Surf Anonymous.

    Πως χρησιμοποιείται το πρόγραμμα:

    Ανοίγουμε το Surf Anonymous Free

    Κάνουμε κρυφή την IP διεύθυνση μας

    Επιλέγουμε τη ψεύτικη διεύθυνση που θέλουμε

    Επιλογές - Γενικά

    Επιλογές - Browser

    Η τελευταία έκδοση που χρησιμοποιείται είναι η 2.4.2.2 η οποία βγήκε στις 17 Νοεμβρίου 2014. Το εργαλείο είναι συμβατό με Windows 2000/XP/Vista/7 (32 bit και 64 bit). Η έκδοση Pro κοστίζει 49,95$.


    KProxy Agent[επεξεργασία]

    KProxy Agent: ένα φορητό πρόγραμμα περιήγησης στο Internet με proxy[επεξεργασία]

    Το Kproxy λειτουργεί σαν ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ του υπολογιστή και του διαδικτύου, μέσω του οποίου μπορει ο καθε χρηστης να επισκεφτει σελίδες του παγκοσμίου ιστού ανώνυμα.Είναι πάρα πολύ απλή υπηρεσία στη χρήση, το μόνο που απαιτεί είναι να δηλωθει μία διαδικτυακή διεύθυνση για να ξεκινησει την προστατευμένη περιήγηση. O proxy λοιπον λαμβάνει τα αιτήματα ιστοσελίδων από έναν χρήστη, ταυτοποιει τη σελίδα από το Διαδίκτυο, και έπειτα την δίνει στον υπολογιστή που την ζήτησε. Ο proxy server μπορεί να είναι και μέρος ενός firewall και μπορεί να αποτρέπει τους χάκερς από το να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπολογιστές ενός ιδιωτικού δικτύου Ο KProxy Agent, είναι ένας Chromium based web browser ο οποίος έρχεται προρυθμισμένος ώστε να διαχειρίζεται τα HTTP requests, πίσω από proxy network, αποκρύπτοντας την πραγματική ΙΡ, ώστε να παρακάμψει το φιλτράρισμα του Διαδικτύου. Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης από προεπιλογή -γνωστό και ως Private Browsing στον- Firefox καθως και το αντίστοιχο Chrome Incognito. Έτσι, τα πάντα στον browser, εκτελούνται στη μνήμη RAM και δεν αποθηκεύει το ιστορικό περιήγησης, τα cookies και cache O KProxy Agent είναι διαθέσιμος για Linux, Windows, Mac, καθώς επίσης θα τρέξει και σε άλλα Unix-based συστήματα. Επομένως, δεν χρειάζεται καμία εγκατάσταση, καθώς είναι portable. Απαιτεί όμως την Java, ώστε να λειτουργήσει από πλήθος λειτουργικών συστημάτων. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε σε Ubuntu, Mint καθώς εύκολα και σε Fedora. Τέλος, οι free proxies, είναι δωρεάν μόνο στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Η ομάδα ανάπτυξής του, διαθέτει και άλλους πιο γρήγορους proxies, αλλά όχι δωρεάν.

    Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του KProxy Agent[επεξεργασία]

    Ο πράκτορας KProxy θα κρυπτογραφήσει τη σύνδεση μεταξύ της μηχανής αναζήτησης στον κεντρικό υπολογιστή, όπου είναι αδύνατο να κλέψει τα στοιχεία κι έτσι διατηρούνται ασφαλή. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα στοιχεία μπορούν να ληφθούν στον κεντρικό υπολογιστή (κωδικοί πρόσβασης, πιστωτικές κάρτες, προσωπικά στοιχεία, κ.λπ.). Ο KProxy Agent «μιμείται» μια κανονική σύνδεση HTTP, όπου αυτό συνδυάζεται με την κρυπτογράφηση. Τέλος, ο KProxy Agent περιλαμβάνει μια μηχανή αναζήτησης που διαμορφώνεται ανάλογα με τη χρήση του.

    Πηγές[επεξεργασία]


    Privacy Badger[επεξεργασία]

    Εισαγωγή[επεξεργασία]

    Το Privacy Badger είναι μια beta έκδοση ενός add-on που μπορεί να εγκατασταθεί στον Google Chrome και στον Firefox browser όπου προστατεύει την ιδιοτικότητά μας στο διαδίκτυο.

    PrivacyBadger

    Δημιουργήθηκε από την Electronic Frontier Foundation για να αντιμετωπίζει τα tracking cookies. Σκοπός του είναι να ελέγχει εικόνες,script και οτιδήποτε υλικό μπορεί να προέρχεται από τρίτα sites τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που επισκέφτηκε ο χρήστης. Μόλις εντοπίσει ότι κάποιο τρίτο site προσπαθεί να παρακολουθήσει τον χρήστη, απαγορεύει το περιεχόμενο από τη τρίτη αυτή ιστοσελίδα. Το Privacy Badger έχει την δυνατότητα να ελέγχει αν το περιεχόμενο της τρίτης ιστοσελίδας είναι απαραίτητο για την εμφάνιση της ιστοσελίδας που έχει επισκεφτεί ο χρήστης, με αποτέλεσμα να αποκλείει μόνο τα tracking cookies αλλά όχι και το απαραίτητο αυτό περιεχόμενο.

    Τρόπος Λειτουργίας[επεξεργασία]

    Όταν ο χρήστης επισκεφτεί ένα site είναι πιθανό το περιεχόμενο του να αποτελείται από διάφορες πηγές. Το Privacy Badger ελέγχει όλες αυτές τις πηγές και σε περίπτωση που κάποια πηγή φαίνεται να προσπαθεί να παρακολουθήσει τον browser του χρήστη τότε ενημερώνει τον browser να σταματήσει να φορτώνει πληροφορίες από την συγκεκριμένη πηγή. Όταν ο browser σταματήσει να φορτώνει περιεχόμενα από κάποια πηγή τότε αυτή η πηγή σταματάει να παρακολουθεί τον χρήστη. Οι ρυθμίσεις του Privacy Badger γίνονται αυτόματα όταν ο χρήστης επισκεφτεί μια ιστοσελίδα ,τις οποίες μπορεί να δει ο χρήστης πατώντας το συγκεκριμένο εικονίδιο στον browser του. Επιπλέον το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να κάνει ο ίδιος τις ρυθμίσεις μέσα από το μενού του, αυτό χρησιμεύει αρκετά σε περίπτωση που κάποια τρίτη ιστοσελίδα δεν είναι απειλή για τον χρήστη με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να μην αποκλείσει τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα αλλά εφόσον ενοχλεί τον χρήστη να μπορεί χειροκίνητα να το αποκλείσει ο ίδιος. Ανοίγοντας το μενού του Privacy badger ο χρήστης μπορεί να δει όλα τις τρίτες ιστοσελίδες που τρέχουν πίσω από την ιστοσελίδα που επισκέφτηκε, τις ιστοσελίδες που αποκλείστηκαν,τις ιστοσελίδες που φαίνεται να προσπαθούν να παρακολουθήσουν τον χρήστη αλλά το περιεχόμενό τους είναι απαραίτητο για την φόρτωση της ιστοσελίδας με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να προσπαθήσει να αποκλείσει μόνο τα συγκεκριμένα tracking coockies χωρίς να αλλοιώνει το απαραίτητο αυτό περιεχόμενο και τέλος τις ιστοσελίδες που δεν αποτελούν απειλή για τον χρήστη. Η ένδειξη επικινδυνότητας για κάθε τρίτη ιστοσελίδα εμφανίζεται στο μενού με διαφορετικά χρώματα. Το πράσινο σημαίνει ότι η ιστοσελίδα δεν αποτελεί κίνδυνο για τον χρήστη,το κίτρινο σημαίνει ότι η ιστοσελίδα φαίνεται να προσπαθεί να παρακολουθησει τον χρήστη αλλά το περιεχόμενο της είναι απαραίτητο για την φόρτωση της ιστοσελίδας και το κόκκινο σημαίνει ότι η σελίδα έχει αποκλειστεί καθώς περιέχει tracking coockies.

    Πηγές[επεξεργασία]


    TRUSTe[επεξεργασία]

    Γενικά:

    Το TRUSTe ιδρύθηκε ως μια μη κερδοσκοπική ένωση το 1997 από την Lori Fena ,που τότε ήταν εκτελεστικός διευθυντής της Electronic Frontier Foundation ( EFF), και τον Charles Jennings με σκοπό να προστατεύει την ιδιωτικότητα και να βοηθά τις εταιρείες να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες και τους χρήστες τους. Είναι κυρίως γνωστό για τα διαδικτυακά πιστοποιητικά ιδιωτικότητας. Πιο συγκεκριμένα το λογισμικό αυτό αξιολογεί, παρακολουθεί και πιστοποιεί ιστοσελίδες, εφαρμογές για κινητά, σύννεφα, και διαφημιστικά κανάλια. Επιπλέον επιτρέπει στις εταιρείες "να συλλέγουν και να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τα δεδομένα των πελατών τους για να τροφοδοτήσει με αυτά την επιχείρησή τους". Το TRUSTe δεν υποδεικνύει ότι μια ιστοσελίδα είναι σύμφωνη με οποιοδήποτε συγκεκριμένο σύνολο κανόνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής, όπως υπαγορέυει η Ευρωπαική Ένωση για την προστασία των δεδομένων. Αναφέρει μόνο ότι η ιστοσελίδα έχει πιστοποιηθεί ότι συμμορφώνεται με τη δήλωση απορρήτου της τοποθεσίας και τις απαιτήσεις του προγράμματος από την TRUSTe.

    Ιστορία:

    Το 2000 ,το TRUSTe έγινε η πρώτη οργάνωση για να ενταχθεί το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( ΕΕ ) στο πλαισιο παροχής μιας κοινής συμφωνιας παροχής δεδομένων και προστασίας των δεδομένων μεταξύ των αμερικάνικων εταιριών και των ευρωπαικών. Το 2008 ,το TRUSTe άλλαξε τη δομή του από μια μη κερδοσκοπική ένωση της βιομηχανίας σε μια κερδοσκοπική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών. Το 2013, το TRUSTe ονομάστηκε το πρώτο εγκεκριμένο σύστημα υπευθυνότητας για την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού Οικονομικής Συνεργασίας που ελέγχει τους διασυνοριακούς Κανόνες Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Από το 2012, to TRUSTe έχει προσφέρει υπηρεσίες και πιστοποιήσεις διαχείρισης προστασίας των προσωπικών δεδομένων για περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις.


    JonDoFox[επεξεργασία]

    Το Jondofox είναι μια μικροεφαρμογή για τον φυλλομετριτή Mozilla Firefox η οποία επιτρέπει την ασφαλή και ανώνυμη πλοήγησή του χρήστη διαδίκτυο. Με την εγκατάσταση της εφαρμογής δημιουργήται αυτόματα ένα προφίλ στον περιηγητή, το οποίο είναι προ ρυθμισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζει την ανωνυμότητα του χρήστη. Με την απλή εγκατάσταση μόνο του JonDofox, η ιδιωτικότητα του χρήστη δεν είναι πλήρως προστατευμένη. Προκειμένου να επιτευχθεί η ανώνυμη περιήγηση χρειάζεται η εγκατάσταση ενός συμπληρωματικού προγράμματος ενός IP changer (proxy).Το πρόγραμμα από προεπιλογή συνιστά το jonDonym αλλά ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει αν θέλει οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα είναι της αρεσκείας του αλλά θα πρέπει να κάνει τις ρυθμίσεις συσχέτισης χειροκίνητα.

    Το προφίλ που δημιουργήτε από το πρόγραμμα αυτό περιέχει επεκτάσεις για να αυξήσει την ασφάλεια του χρήστη. Οι επεκτάσεις που παρέχει είναι το Adblock Plus το οποίο χρησιμοποιείται για την απόκρυψη διαφημίσεων στον ιστό, το CS Lite το οποίο είναι ένας διαχειριστής για Cookies το οποίο με εύκολο και απλό τρόπο δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να θέτει τα δικαιώματα που θα έχει για τα cookies. Ένα άλλο πρόσθετο είναι το No-Script το οποίο προτρέπει την εκτέλεση JavaScript, Java, Flash και άλλων πρόσθετων εγκατεστημένων λειτουργειών σε μη εγκεκριμένους ιστότοπους. Επίσης υποστηρίζει ClearClick και Anti-XSS protection. Επιπρόσθετα χρησιμοποιεί το Download Helper, ένα πρόσθετο για το κατέβασμα video από διάφορα site, ο λόγος που ένα τέτοιο λογισμικό είναι χρήσιμο για την διατήρηση της ανωνυμότητας του χρήστη είναι ότι είναι ποιο ασφαλή να δει το video αφού το κατεβάσει στον υπολογιστή του παρά να χρησιμοποιήσει κάποιο plug-in που θα μπορούσε μέσω κενών ασφαλείας να προδώσει την τοποθεσία του χρήστη. Τέλος μας δίνει το ProfileSwitcher το οποίο δίνει την δυνατότητα αλλαγής του προφίλ του Firefox έτσι ώστε να μπορεί ο χρήστης να εναλλάσσεται σε ανώνυμο και μη προφίλ γρήγορα.

    Tο JonDoFox καθιστά δυνατή την διατήρηση της ανωνυμίας του χρήστη με την κατάργηση του «Referer». Το referer είναι ένα χαρακτηριστικό HTTP που είναι ικανό να διακρίνει διαφορετικούς χρήστες του Διαδικτύου. Η εφαρμογή μας επιτρέπει να επιλέξουμε όταν το χαρακτηριστικό αυτό επιτρέπεται ή όχι να συλλέξει πληροφορίες και να εντοπίσει το χρήστη.

    Το προφίλ είναι ήδη προ-ρυθμισμένο να χρησιμοποιεί την Proxy του JonDo για να κύψει την IP διεύθυνση μας δρομολογώντας την κίνηση του περιηγητή μας από του server ανονυμοποίησης του. Δυστυχώς με την διαδικασία αυτή η ταχύτητα του δικτύου μειώνεται εσθητά. Μια επιπλέον ρύθμιση που έχει είναι η αυτόματη διαγραφή του ιστορικού και των cache αρχείων ανά 30 λεπτά από τον υπολογιστή απομακρύνοντας οποιαδήποτε πληροφορία από τον περιηγητή.

    Ο JonDoFox είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα και διατίθεται δωρεάν. Όμως το JonDo σε περίπτωση φυσικά που ο χρήστης απαιτεί μεγαλύτερο πλήθος λειτουργιών (VIP proxy), μπορεί να προχωρήσει στην αγορά VIP λογαριασμού. Υποστηρίζει Linux, Max os x 10.9 “Maverics”, και Windows XP και άνω.

    Πηγές

    Vidalia[επεξεργασία]

    To Vidalia είναι ένα cross-platform,δηλαδή μπορεί να τρέξει πολλά διαφορετικά συστήματα υπολογιστών όπως σε Windows, Apple και Linux. Επίσης είναι ανοιχτού κώδικα πρόγραμμα και ο οποιοσδήποτε με τις κατάλληλες γνώσεις C++ και Qt μπορεί να δουλέψει ως εθελοντής για την περαιτέρω ανάπτυξη του. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα εργαλείο που δουλεύει πάνω στο Tor, ως γραφικός χειριστής του χρησιμοποιώντας το Qt framework.

    Vidalia Tor screencap

    Πριν αναφερθούμε στο πρόγραμμα και τις δυνατότητες του, πρέπει να καταλάβουμε τι είναι το Tor και το Qt. To Tor είναι ένα ανοιχτού κώδικα πρόγραμμα το οποίο είχε σχεδιαστεί για το πολεμικό ναυτικό των ηνωμένων πολιτειών. Το Tor εγγυάται την ανώνυμη περιήγηση μας στο δίκτυο, αποτρέποντας την παρακολούθηση των δεδομένων μας που κινούνται στο δίκτυο. Δηλαδή κανείς δε μπορεί να δει την IP μας την τοποθεσία μας ή τη γεωγραφική μας θέση. Το Qt είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού ή κλειστού κώδικα, γραμμένη σε C++ και QML (ένας συνδυασμός από JavaScript και CSS). To qt χρησιμοποιείται για την παραγωγή εφαρμογών υψηλού επιπέδου, δηλαδή με ελάχιστη απαίτηση του κώδικα πηγής από υπολογιστή σε υπολογιστή, για να τρέξει η εφαρμογή.

    Το Vidalia έχει αρκετές δυνατότητες μερικές απ τις οποίες είναι η εκκίνηση ή την παύση της λειτουργίας του Tor. Μπορούμε επίσης να δούμε πόσο εύρος γραμμής χρησιμοποιούμε, πόσα κυκλώματα και που συνδέονται αυτά στο παγκόσμιο χάρτη. Επίσης λαμβάνει μηνύματα απ το Tor, μεσώ των οποίων αντιλαμβανόμαστε την τρέχουσα κατάσταση του Tor. Ένα από τα μεγαλύτερα του πλεονεκτήματα του Vidalia, είναι το ίδιο το περιβάλλον του, καθώς μας επιτρέπει με την βοήθεια που μας συνεισφέρει να κατανοήσουμε πλήρως το πως λειτουργεί και τη δυνατότητες έχουμε. Συν ότι όλα τα χαρακτηριστικά του προγράμματος μπορούν να βρεθούν σε πολλές γλώσσες.

    Μειονέκτημα του προγράμματος είναι δυστυχώς η ασφάλεια που μας παρέχει, καθώς απαιτεί αρκετή μνήμη απ τον υπολογιστή ,για τον έλεγχο εφαρμογών που συνδέονται στο δίκτυο και το τι πληροφορίες βγάζουν προς τα έξω, όπως και το εύρος καναλιού που έχουμε διαθέσιμου. Ο τρόπος χρήσης του Vidalia είναι αρκετά απλός. Κατεβάζουμε πρώτα το tor-browser απ τον αντίστοιχο σύνδεσμο και εγκαθιστούμε. Μετά κατεβάζουμε το vidalia εγκαθιστούμε. Είναι πολύ απλή και εύκολη η χρήση του, καθώς υποστηρίζει πολλά λειτουργικά συστήματα και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς λογισμικό και υλικό.

    Άρα ως συμπέρασμα μένει ότι το Vidalia είναι ένα ανοιχτού πρόγραμμα για το Tor, και ως επέκταση του,μας προσφέρει παραπάνω και πιο εξειδικευμένες δυνατότητες απ το στάνταρτ πρόγραμμα. Συμφέρει από άποψη δυνατοτήτων, καθώς μπορούμε να είμαστε περισσότερο από χρήστες, μπορούμε να μα είμαστε κομμάτι και κόμβος του δικτύου, ενώ με κάποια εργαλεία του μπορούμε να το παρακολουθούμε. Αν και έχει κάποιο κόστος σε υπολογιστική ισχύ, παρ όλα αυτά είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο.

    Πηγές


    AnonymoX[επεξεργασία]

    Γενικά για την εφαρμογή[επεξεργασία]

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα πρόσθετο για περιηγητές, εξασφαλίζοντας περιήγηση στο διαδίκτυο χωρίς την εμφάνιση των οποιονδήποτε προσωπικών στοιχείων του χρήστη. Το πρόγραμμα είναι έτσι διαμορφωμένο για τον λόγο οτι οι ίδιοι οι δημιουργητές του, είναι αυτοί που έρχονται κάθετοι στην λογοκρισία του διαδικτύου. Επειδή το διαδίκτυο είναι μη ελεγχόμενο, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποια ενιαία κυβερνητική ή άλλη αντίστοιχη αρχή η οποία θα ελέγχει το περιεχόμενό του πριν αυτό δημοσιευθεί, έτσι πολλοί χρήστες αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα αληθινά τους στοιχεία για να μην υπάρξουν επιπτώσεις σε οποιαδήποτε περίπτωση προκύψει. Η εφαρμογή αυτή έχει ως στόχο να αποκατασταθεί το δικαίωμα της ανωνυμίας του χρήστη στο διαδίκτυο. Κάποιες ιστοσελίδες για να ελέγξουν την συμπεριφορά των χρηστών, δημιουργούν προφίλ για τον κάθε χρήστη χωριστά, έτσι ώστε στην περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα να μπορούνε να το αντιμετωπίσουν με τον ανάλογο τρόπο.

    Λειτουργίες που μπορεί να μας εξασφαλίσει το πρόγραμμα[επεξεργασία]

    • Αλλαγή της διέυθυνσης IP και των στοιχείων του λειτουργικού συστήματος του χρήστη.
    • Προσαρμογή μή πραγματικών στοιχείων για την ένδειξη της τοποθεσίας του χρήστη.
    • Ο χρήστης μπορεί να επισκεπτεί πλέον μπλοκαρισμένες σελίδες ανάλογα με την χώρα του ή την ηλικία του.
    • Δυνατότητα επιλογής σελιδών ως έμπιστες έτσι ώστε να γίνετε σ'αυτες κανονική περιήγηση.

    Πως λειτουργεί[επεξεργασία]

    Οι λειτουργίες αυτές επιτυγχάνονται με την χρήση κάποιου υπολογιστή(Proxy Server) που μεσολαβεί ανάμεσα στον χρήστη και στην σελίδα που επισκεπτόμαστε. Λόγω αυτού όμως η φόρτωση των σελίδων ίσως να καθυστερήσει λίγο περισσότερο απο το κανονικό, επειδή δεν επικοινωνεί απευθείας ο χρήστης με την σελίδα αλλά μεσολαβεί ενας υπολογιστής όπως προαναφέραμε. Στην συνέχεια ο χρήστης έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει προφίλ για κάθε σελίδα που επισκέπτεται ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να ορίσει διαφορετικές επιλογές για την τοποθεσία που θα εμφανίζει ο περιηγητής σε κάποια συγκεκριμένη ιστοσελίδα, έτσι ώστε να αποφεύγει τα μπλοκαρίσματα οπώς αναφερθήκαμε και προηγουμένως.

    Συμβατότητα[επεξεργασία]

    Η εφαρμογή διατίθεται για Windows και για συγκεκριμένους περιηγητές όπως ο Mozilla Firefox και ο Google Chrome.

    Πηγές[επεξεργασία]


    Technitium MAC Address Changer[επεξεργασία]

    Το Technitium MAC Address Changer είναι μια εφαρμογή που μας επιτρέπει την αλλαγή της διεύθυνσης MAC (mac sproofing) που είναι προεπιλεγμένη σε κάθε συσκευή που συνδέεται στο διαδίκτυο οπως laptop,smartphones,tablets,xbox κλπ και βρίσκεται στην κάρτα δικτύου έχουν 2 κάρτες δικτύου,μια mac και μια ethernet και είναι τυπωμένη πάνω στην κάρτα..Ακόμα και το πρώτυπο ΙΕΕΕ 802.11 σε ένα δίτυο δίνει τις πληροφορίες για την mac των χρηστών που την χρησιμοποιούν,οπότε η αλλαγή της μας προστατεύει απο το να ανιχνεύσουν τον υπολογισή μας. Έτσι η απόκρυψη αυτής της διεύθυνσης και η χρησιμοποίηση άλλης mac μας δίνει ένα τρόπο να περιηγηθούμε ανώνυμα στο διαδίκτυο.

    Η χρήση της εφαρμογής γίνεται μέσω μιας απλής μορφής διεπαφή και παρέχει στον χρήστη όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για τις κάρτες δικτύου του μηχανήματος. Η εφαρμογή θα αλλάξει την προεπιλεγμένη διεύθυνση mac με μια άλλη.

    Αυτό γίνεται μέσω της εγγραφής τιμών στο μητρώο των windows (windows registry). Έτσι όταν η κάρτα δικτύου βρίσκεται σε λειτουργία τα windows για την τιμή μητρώου “ NetworkAddress “ στο κλειδί HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E972-E325-11CE-BFC1- 08002bE10318}\ αν σε αυτό το σημείο υπάρχει μια τιμή τα windows την χρησιμοποιούν ως mac address διαφορετικά αναζητούν την δίευθυνση που βρίσκεται στην κάρτα. Μερικοί οδηγοι(drivers) ορισμένων καρτών δικτύου έχουν αυτή την ιδιότητα προεγκατεστημένη,οπ'οτε μπορούμε να την εντοπίσουμε στην καρτέλα των ρυθμίσεων για του προχωρημένους -> και μετα στις ιδιότητες για τους προσαρμογείς δικτύου στην διαχείρηση συσκευών.

    Με την εκκίνηση της εφαρμογής το παράθυρο θα μας δώσει τις διαθέσιμες κάρτες δικτύου που βρίσκοντε στο σύστημα μας,έπειτα στην καρτέλα με τις πληροφορίες(information tab) υπάρχει η επιλογή της αλλαγής διέυθυνσης MAC ,μπορούμε στο σημείο αυτό να θέσουμε απο μόνοι μας για τιμή αλλά και να επιλέξουμε την τυχαία επιλογή και η εφαρμογή θέτει μόνη της ης την νέα τιμη.Για την επαναφορά στην αρχική διεύθυνση mac επιλέγουμε “restore original”.

    Διαθέτει αρκετά καλά στοιχεία όπως την υποστήριξη του πρωτοκόλλου ipv6,μπορεί να χρησιμοποιηθεί απροβημάτιστα με windows 7 και windows 8 και σσε 32 και σε 64 bit,ενημερώνεται μέσω διαδικτύου αυτόματα,ενημερώνει αυτόματα την λίστα των κατασκευαστών καρτών διαδικτύου απο το site IEEE.org,συνεργάζεται και με την γραμμή εντολών.

    Η διαθέσιμη πλεόν έκδοση είναι η 6.0.5 και συνεργάζεται με τα παρακάτω λειτουργικά συστήματα Windows 2000/XP/Server 2003/Vista/Server 2008/7/Server 2008 R2/8/Server 2012 είναι δωρεάν. Έτσι οι χρήστες του αποτελούν θα λέγαμε μια κοινότητα και υπάρχει ειδικό blog στη διέυθυνση http://blog.technitium.com/ όπου ενημερώνοντε για αναβαθμίσεις,τυχόν σφαλμάτων που έχουν αναφερθει κλπ και του δίνει την δυνατότητα του σχολιασμού.

    Πηγές


    Cryptocat[επεξεργασία]

    Το OTR(Off-The-Record) είναι ένα πρωτόκολλο το οποίο διασφαλίζει κρυπτογράφηση μεταξύ 2 χρηστών πού κάνουν realtime chat, χρησιμοποιώντας αλγορίθμους AES συμμετρικών κλειδιών μήκους 128bits.Επίσης παρέχει και δυνατότητες πιστοποίησης του χρήστη.Βασισμένοι σε αυτό το πρωτόκολλο γίνεται προσπάθεια για το λεγόμενο mpOTR (MultiParty Off-The-Record) πού θα έχει ως σκοπό να παρέχει τις ίδιες δυνατότητες με το OTR με την διαφορά ότι θα γίνεται πλέον σε όλους τους χρήστες που συμμετέχουν στο group chat.

    Ένα πρόγραμμα που υλοποιεί τα παραπάνω είναι το CryptoCat.Ο δημιουργός αυτού του προγράμματος είναι ο Nadim Kobeissi ο οποίος μάλιστα τον Ιούνιο του 2012 βρισκόταν υπό κράτηση για ανάκριση για το εν λόγω πρόγραμμα.Αργότερα χρησιμοποιήθηκε από έναν δημοσιογράφο για την ανταλλαγή πληροφοριών με έναν πληροφοριοδότη καθώς ήταν το μόνο που παρείχε ασφάλεια. Τελειώνοντας τον Νοέμβριο του 2014 πήρε 7 στους 7 βαθμούς στον πίνακα ασφαλούς messaging της Electronic Frontier Foundation's.

    Πιο αναλυτικά ο τρόπος λειτουργίας αυτού του προγράμματος χωρίζεται σε 4 βασικά μέρη, τα οποία είναι:

    1. Παραγωγή κλειδιού
      Για την ασφαλή μετάδοση αρχείων κάθε αρχείο ακολουθείται από ένα ξεχωριστό κλειδί κάθε φορά.Αυτό γίνεται μέσω συμφωνίας που ορίζεται από το πρωτόκολλο OTRv3.Ο αποστολέας δημιουργεί ένα type 8 TLV στοιχείο με μια ένδειξη τεσσάρων byte τα οποία ορίζουν ότι γίνεται χρήση για μεταφορά αρχείων.Το περιεχόμενο αυτού είναι το όνομα του αρχείου που θα μεταφερθεί.Όταν δημιουργηθεί το κλειδί τα πρώτα 256bits χρησιμοποιούνται για κρυπτογράφηση (AES-256)και τα υπόλοιπα 256 για την αυθεντικοποίηση του περιεχομένου(HMAC-SHA512).
    2. Τεμαχισμός δεδομένων και μετρητές πληροφορίας
      Το αρχείο διασπάται σε κομμάτια των 63 ΚΒ .Επειδή ο AES256 έχει έξοδο 16 bytes η κρυπτογράφηση που πρέπει να τρέξει πρέπει να είναι περίπου 4032 φορές ανά πλήρες κομμάτι όπου υπάρχει ένας μετρητής όπου αυξάνεται η αξία.Ο μετρητής είναι 16 bytes.Η κορυφή του μετρητή αυτού είναι 8 bytes όπου ξεκινάει από το 0 και αυξάνεται κατά την εφαρμογή κατά ένα κομμάτι και αντίστοιχα το κάτω μισό ξεκινάει από το 0 και προσαυξάνεται ανεξάρτητα.Στο κάτω μισό μηδενίζεται για κάθε κομμάτι ενώ η κορυφή του αυξάνεται κατά 8 bytes.
    3. Αποστόλη αρχείου
      Το αρχείο αυτό χωρίζεται σε κομμάτια πριν από την κρυπτογράφηση.Το κάθε κομμάτι έχει πρόθεμα 16bytes από τα οποία τα 8 πρώτα αντιπροσωπεύουν τον τρέχοντα αριθμό του πακέτου και τα άλλα 8 τον συνολικό αριθμό τεμαχίων.Αυτό το κομμάτι του προθέματος είναι κρυπτογραφημένο με το αντίστοιχο κλειδί του αρχείου και ένα μετρητή.Το αποτέλεσμα της κρυπτογράφησης περνάει από το HMAC-SHA512 αναφέροντας το ΜΑC κλειδί μέσα στο τελικό κλειδί.
    4. παραλαβή αρχείου
      Η λήψη του αρχείου πραγματοποιείται κομμάτι κομμάτι από το οποίο σε πρώτο στάδιο αφαιρούνται τα πρώτα 88bytes τα αφορούν το ΜΑC.Το ΜAC τώρα ελέγχεται σύμφωνα με το HMAC-SHA256 τού υπόλοιπου μηνύματος.Αν το MAC ταιριάζει η αποκρυπτογράφηση του κομματιού ξεκινάει με το συμμετρικό κλειδί που ήταν μαζί με το αρχείο.Τέλος μόλις ολοκληρωθεί η λήψη όλων των κομματιών , επανασυναρμολογούνται δίνοντας το αρχικό κείμενο.

    Πηγές


    Guardster[επεξεργασία]

    Το Guardster προσφέρει υπηρεσίες που μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο ανώνυμα και με ασφάλεια.Η εταιρία παρέχει στον χρήστη 3 βασικές υπηρεσίες:

    1) Free Anonymous Web Proxy: Η υπηρεσία αυτή επιτρέπει στον χρήστη να περιηγηθεί σε οποιοδήποτε ιστότοπο,παρέχοντας του πλήρη ανωνυμία χωρίς να φαίνεται η διεύθυνση IP του [4].Η υπηρεσία επιτρέπει στον χρήστη να προστατέψει την ταυτότητά του κατά την διάρκεια της περιήγησης του. Οι αναζητήσεις που κάνει ο χρήστης,φαίνονται να έρχονται από τους servers της Guardster με αποτέλεσμα οι αναζητήσεις του χρήστη να μην φαίνονται σε τρίτα πρόσωπα. Επίσης,το Guardster μπλοκάρει τα cookies κάθε ιστοσελίδας [5] καθώς και τις ενοχλητικές διαφημίσεις (ads και popups) που υπάρχουν σε αυτές. Οι ιστότοποι που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση SSL [6] δεν είναι συμβατοί με την συγκεκριμένη υπηρεσία.Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν και είναι διαθέσιμη σε κάθε χρήστη μέσω σχετικού εργαλείου της Guardster.

    2) Εncrypted SSL Proxy Subscription: H υπηρεσία αυτή προσφέρει πιο γρήγορη και πλήρως κρυπτογραφημένη δυνατότητα περιήγησης σε ιστότοπους που χρησιμοποιούν πρωτόκολλο SSL.Εκτός από την χρησιμοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει η υπηρεσία Free Anonymous Web Proxy,προσφέρει επιπρόσθετα και την παρακάτω σημαντική υπηρεσία:

    Ασφαλής επικοινωνία SSL μεταξύ του υπολογιστή του χρήστη και των servers της Guardster (Ο ISP [7] δεν έχει την δυνατότητα να δει που περιηγείσαι).Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι συνδρομητική και προσφέρει πολλές επιλογές πληρωμής.

    3) Secure SSH Tunnel & SOCKS Proxy: H υπηρεσία αυτή κρυπτογραφεί εφαρμογές που χρησιμοποιούν πρωτόκολλο SOCKS [8] (O server που προσφέρει η υπηρεσία είναι ο SOCKS v5) μέσω του διαύλου SSH της Guardster.Ο χρήστης χρειάζεται έναν διακομιστή SSH [9] ώστε να χρησιμοποιήσει τον SOCKS server της εταιρίας ενώ απαιτείται ακόμη να έχει γνώση των διακομιστών SSH και να γνωρίζει επίσης πως να τροποποιεί υπηρεσίες ώστε να είναι συμβατές με το πρωτόκολλο SOCKS.

    Για παράδειγμα,ο χρήστης πρέπει να τροποποιήσει τις εφαρμογές όπως π.χ. ο Internet Explorer ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους SOCKS servers της Guardster.Έπειτα,με το διακομιστή SSH,οι εφαρμογές θα έχουν όλα τα δεδομένα τους αποθηκευμένα και κρυπτογραφημένα μέσω του διακομιστή.Οι ιστοσελίδες τις οποίες επισκέπτεται ο χρήστης βλέπουν την διεύθυνση IP του server της Guardster και όχι αυτή του χρήστη,αρκεί βέβαια ο χρήστης να έχει πραγματοποιήσει την απαραίτητη τροποποίηση προηγουμένως. Αυτή η υπηρεσία όπως και η προηγούμενη (Encrypted SSL Proxy Subscription) είναι συνδρομητική (με πολλές δυνατότητες πληρωμής) όμως με αυξημένο κόστος σε σχέση με την προηγούμενη.


    HideIPVPN[επεξεργασία]

    Το HideIPVPN είναι ένα εργαλείο το οποίο κρύβει την πραγματική IP διέυθυνση του χρήστη. Τα δεδομένα στέλνονται κρυπτογραφημένα με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται η ανωνυμία του. Οι μόνες IP διευθύνσεις που είναι ορατές είναι αυτές των server της εταιρίας.

    Αυτό επιτυγχάνεται πραγματοποιώντας μια VPN σύνδεση μεταξύ του χρήστη και μιας IP από τους servers. Πρωτόκολλα που χρησιμοποιούντε κατα την διάρκεια της VPN σύνδεσης είναι το Open VPN, PPTP, SSTP και L2TP. Αξίζει να σημειωθεί ότι το HideIPVPN μπορεί να χρησιμοποιήσει και τεχνολογία SmartDNS με αποτέλεσμα ο χρήστης να μπαίνει σε ιστοσελίδες και υπηρεσίες οι οποίες είναι απαγορευμένες απο την νομοθεσία της χώρας του με μεγαλύτερη ταχύτητα. Οι servers βρίσκονται στις εξής χώρες:

    • ΗΠΑ
    • Καναδάς
    • Αγγλία
    • Γερμανία
    • Ολλανδία

    Για εφαρμογές P2P/torrent πρέπει ο χρήστης να χρησιμοποιήσει μόνο τους servers της Ολλανδίας ή της Γερμανίας.

    Είναι συμβατό με τα παρακάτω:

    Windows OS Apple Linux Παιχνιδομηχανές SmartTV Routers Android/Άλλα
    Windows XP iPhone PS3 Roku DD-WRT Android
    Windows Vista iPod touch Xbox360 Apple TV D-Link Chromebook
    Windows 7 iPad TP-Link Windows Phone 8.1
    Windows 8 MAC OS OX DD-WRT

    Τα μοναδικά που έχουν αυτόματο install είναι αυτά των Windows OS και MAC OS OX.

    Το HideIPVPN κοστίζει 5,99$ το μήνα για να χρησιμοποιηθεί ένας απο τους servers των ΗΠΑ, Καναδά και Αγγλίας, 6,90$ το μήνα αντίστοιχα για τους servers της Γερμανίας και Ολλανδίας (P2P/torrent servers) και με 9,99$ το μήνα για τους servers των ΗΠΑ, Αγγλίας, Ολλανδίας και Γερμανίας με δυνατότητα αλλαγής μεταξύ των server. Διατίθεται και μια δοκιμαστική έκδοση για 24 ώρες χρήσης. Για χρήση smartDNS κοστίζει 4,95$ το μήνα και ο χρήστης μπορεί να το χρησιμοποιήσει δοκιμαστικά για 1 εβδομάδα.

    Πηγές

    TortoiseSVN[επεξεργασία]

    To TortoiseSVN είναι ένα πολύ εύκολο στη χρήση λογισμικό αναθεώρησης / ελέγχoυ πηγή ελέγχου για τα Windows. Βασίζεται σε Apache Subversion παρέχει ένα ωραίο και εύκολο περιβάλλον. Έχει αναπτυχθεί υπό την GPL. Πράγμα που σημαίνει ότι δωρεάν για οποιονδήποτε να το χρησιμοποιήσει, συμπεριλαμβανομένου και εμπορικής χρήσης , χωρίς κανένα περιορισμό. Ο πηγαίος κώδικας είναι ελεύθερα διαθέσιμος, έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί.

    Χαρακτηριστικά του TortoiseSVN[επεξεργασία]

    • Εύχρηστο:

    Όλες οι εντολές είναι διαθέσιμες απευθείας από τον Windows Explorer. Φαίνονται μόνο οι εντολές που έχουν νόημα για το επιλεγμένο αρχείο / φάκελο. Δεν θα δείτε εντολές που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην κατάστασή σας. Η κατάσταση των αρχείων φαίνεται απευθείας στην Εξερεύνηση των Windows με περιγραφικούς διαλόγους και βελτιώνεται συνεχώς λόγω της ανάδρασης του χρήστη επιτρέποντας την μετακίνηση αρχείων με δεξί κλικ στην Εξερεύνηση των Windows.

    • Όλα τα Subversion πρωτόκολλα υποστηρίζουν:

    http: // https: // svn: // svn + ssh: // file: /// svn + XXX: //

    • Ισχυρός διάλογος:

    Ολοκληρωμένος ορθογράφος για τα μηνύματα καταγραφής. Aυτόματη συμπλήρωση των διαδρομών και των λέξεων-κλειδιών των τροποποιημένων αρχείων. Μορφοποίηση κειμένου με ειδικούς χαρακτήρες.

    • Η μεγάλη εικόνα:

    Μπορεί να δημιουργήσει ένα γράφημα όλων των αναθεωρήσεων και στη συνέχεια μπορείτε εύκολα να δείτε πού θα δημιουργήσει μια ετικέτα ή αλλαγές σε ένα αρχείο/φάκελο. Γραφήματα με στατιστικά στοιχεία του έργου. Εύκολη σύγκριση των δύο υποκαταστημάτων ή ετικετών.

    • Ρυθμίσεις ανά έργο:

    Το ελάχιστο μήκος μηνύματος για να αποφευχθεί η κατά λάθος δέσμευση με ένα κενό μήνυμα καταγραφής της γλώσσας που θα χρησιμοποιηθεί για την ορθογράφο. Ολοκλήρωση με θέμα συστήματα παρακολούθησης: To TortoiseSVN παρέχει έναν ευέλικτο μηχανισμό για την ενσωμάτωση οποιουδήποτε web-based σύστημα παρακολούθησης σφαλμάτων. Ένα ξεχωριστό κουτί για να εισάγετε τον αριθμό έκδοσης που ανατίθεται στην τέλεση, ή χρωματισμός του αριθμού έκδοσης απευθείας στο ίδιο το μήνυμα. Όταν όλα τα μηνύματα καταγραφής δείχνουν,ότι υπάρχει μια πρόσθετη στήλη που προστίθεται με τον αριθμό έκδοσης. Μπορείτε να δείτε αμέσως στο θέμα οποίο ανήκει η διάπραξη. Οι αριθμοί έκδοσης μετατρέπονται σε συνδέσμους που ανοίγουν το webbrowser απευθείας στο αντίστοιχο θέμα.

    • Προαιρετική προειδοποίηση:εάν έχει δεσμευθεί, να μην έχει εκχωρηθεί σε έναν αριθμό έκδοσης.

    Πηγές[επεξεργασία]


    Window Washer[επεξεργασία]

    Το Window Washer είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα καθαρισμού για ίχνη από το διαδίκτυο και καθαρισμού προσωπικών δεδομένων.Καθώς εργάζεστε στον υπολογιστή σας και περιηγείστε στο Internet, μπορείτε να αφήσετε πίσω τα ίχνη της δραστηριότητας σας. Οι ενσωματωμένες λειτουργίες των Windows δεν σας προστατεύουν. Τα περισσότερα ίχνη δεν μπορούν να διαγραφούν.Με ένα απλό κλικ το Free Internet Window Washer θα διαγράψει με ασφάλεια τα ίχνη σας, τις δραστηριότητες και τις πληροφορίες του ιστορικού των προγραμμάτων που αποθηκεύονται σε πολλά κρυφά αρχεία στον υπολογιστή σας. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα για να καθαρίσετε τα δεδομένα από τον υπολογιστή σας με περισσότερη ασφάλεια, ώστε να μην μπορούν να ανακτηθούν.Επιπλέον, μεγάλο μέρος των πληροφοριών σας καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο στο δίσκο και αν δεν διαγράφονται τα αρχεία τα οποία δεν χρησιμοποιούνται με αποτέλεσμα η μνήμη του υπολογιστή να γεμίζει και να κάνει το υπολογιστή σας πιο αργό. Το καλό με το Window Washer ότι στο κεντρικό ταμπλό του λογισμικού μπορείτε να δείτε ακριβώς πόσο χώρο έχει ανακτηθεί χρησιμοποιώντας το λογισμικό για να διαγράψετε ακαταστασία.Σκουπίζει κρυμμένες περιοχές όπου πολλοί χρήστες χάνουν τα αρχεία τους.
    Το λογισμικό δεν είναι μόνο να σας βοηθήσει να παραμείνετε ασφαλείς, αλλά είναι ασφαλές το ίδιο. Εάν πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας τακτικά και είστε φοβισμένοι πως μπορεί να διαγράψουν αρχεία ή να παρέμβουν στις ρυθμίσεις σας, μπορείτε να προστατεύσετε με κωδικό πρόσβασης το λογισμικό.
    Ένα ιδιαίτερα μοναδικό χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα να σκουπίσει εντελώς το σκληρό δίσκο. Αυτή η λειτουργία συνιστάται μόνο αν είναι να απαλλαγείτε από τον υπολογιστή σας (πώληση ή δωρεά), είναι πολύ αποτελεσματικό. Η μέθοδος περιλαμβάνει την καύση ενός bootable CD το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να καθαρίσει μόνιμα το σύνολο του υπολογιστή. Αυτό αφαιρεί τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων, άλλων δεδομένων, ακόμα και το λειτουργικό σύστημα.
    Φυσικά μπορεί να υπάρχουν φορές που θέλετε να διατηρήσετε τα cookies για συγκεκριμένες τοποθεσίες. Εάν επισκέπτεστε ένα αξιόπιστο δικτυακό τόπο αρκετά συχνά και θέλετε να φορτώσει γρήγορα, μπορείτε να ορίσετε ως ασφαλές το λογισμικό που θα κρατήσει τα μπισκότα γύρω.
    Το λογισμικό είναι συμβατό με τον Internet Explorer, Firefox και μια σειρά από άλλα προγράμματα περιήγησης(Google chrome ...)
    Κανονικά, όταν διαγράφετε ένα αρχείο πηγαίνει στον κάδο ανακύκλωσης, αλλά ακόμα και μετά αδειάστε τον εξακολουθούν να υπάρχουν ίχνη του αρχείου (το οποίο μπορεί σχετικά εύκολα να ανακτηθεί από επαγγελματίες).Το πρόγραμμα αυτό μας βοηθά στο να το διαγράψουμε μόνιμα.
    Ευτυχώς το λογισμικό προστασίας της ιδιωτικής ζωής έχει ενσωματωμένα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για να σας αποτρέψει από την τυχαία διαγραφή αρχείων.Μπορείτε να τα διαγράψετε αν το επιθυμείτε αλλά αυτό σας προειδοποιεί αν κάνετε λάθος.
    Τέλος μπορείτε να προγραμματίσετε περιοδικές πλύσεις , δηλαδή να τρέχει αυτόματα σε ένα χρονοδιάγραμμα, ή όταν κλείνετε ειδικά προγράμματα.

    Χαρακτηριστικά
    Διαγραφή προσωρινών αρχείων Internet Explorer.
    Διαγραφή ιστορικού Internet Explorer.
    Διαγραφή Cookies Internet Explorer.
    Διαγραφή ιστορικού πληκτρολογημένων διευθύνσεων url του Internet Explorer.
    Διαγραφή αρχείων Index.dat του Internet Explorer.
    Διαγραφή μνήμης αυτόματης συμπλήρωσης του Internet Explorer.
    Διαγραφή ιστορικού πρόσφατων εγγράφων των Windows .
    Διαγραφή κάδου ανακύκλωσης των Windows .
    Διαγραφή ιστορικού αναζήτησης Google.
    Διαγραφή ιστορικού αναζήτησης Yahoo.
    Λειτουργία δοκιμής πριν τον καθαρισμό.
    Υποστήριξη για Mozilla Firefox, Netscape, Opera.
    Υποστήριξη για περισσότερες από 100 δημοφιλείς εφαρμογές.

    Download
    Βιβλιογραφία:1 2

    Πλατφόρμα Windows 9x/Me/NT/2000/XP/2003/Vista/7/8
    Τύπος άδειας και κόστος Δωρεάν για χρήση
    Μέγεθος μνήμης Μικρό


    VPNBOOK[επεξεργασία]

    Εισαγωγή[επεξεργασία]

    To Vpnbook είναι μία υπηρεσία VPN(Virtual Private Network),δηλαδή ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο.Μία υπηρεσία VPN είναι ένα δίκτυο με τα χαρακτηριστικά του LAN("τοπικές" διεύθυνσεις IP,με δυνατότητα δημιουργίας τοπικών servers, ανταλλαγής αρχείων τοπικά ή στο Internet.)στο οποίο μπορούν να συνδεθούν υπολογιστές από όλο τον κόσμο,με κρυπτογραφημένη σύνδεση υψηλής ασφάλειας. Σε όποιο σημείο του κόσμου και αν συνδέεται ο υπολογιστής,η σύνδεση του θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά του server του VPN,όπως την εξωτερική διέυθυνση IP.Έτσι οι ιστοσελίδες που θα επισκεφτεί αυτός ο υπολογιστής θα βλέπουν την χώρα που ανήκει η εικονική IP του και όχι η αληθινή. Το VPNbook λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο.Ο χρήστης συνδέεται στην υπηρεσία και αμέσως μεταφέρεται σε έναν διακομιστή της υπηρεσίας.Με αυτόν τον τρόπο,κανείς δεν μπορεί να ακολουθήσει την γεωγραφική θέση του χρήστη.Η υπηρεσία περνάει όλη την κυκλοφορία που διέρχεται από τον υπολογιστή του διακομιστή VPN και από και πρός τον προορισμό του χρήστη,μέσα από μία κρυπτογραφημένη σήραγγα, που αποτελεί την προστασία των δεδομένων από τους διάφορους παραβάτες.

    Χαρακτηριστηκά[επεξεργασία]

    To Vpnbook είναι διαφορετικό απο τις άλλες υπηρεσίες VPN καθώς δεν διαθέτει ξεχωριστό πακέτο εγκατάστασης και λογισμικού.Οι περισσότερες υπηρεσίες που έχουν εξεταστεί όπως το Norton Hotspot προστασίας προσωπικών δεδομένων,περιλαμβάνουν πλήρεις προγράμματα λογισμικού που θα πρέπει ο χρήστης να κατεβάσει και να εγκαταστήσει στον υπολογιστή του.

    Συμβατότητα[επεξεργασία]

    Το Vpnbook είναι συμβατό με τον δωρεάν OpenVPN client,καθώς και με τους ενσωματωμένους PPTP VPN clients που βρίσκονται στα λειτουργικά συστήματα Windows,Mac Os X και Linux.Υποστηρίζει επίσης φορητές συσκευές και Κονσόλες όπως το Playstation 3 εφόσον διαθέτουν PPTP(Point-to-Point Tunneling: είναι το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για τα δίκτυα VPN . Ο όρος «τούνελ» χρησιμοποιείται επειδή στην σύνδεση μεταξύ του υπολογιστή-client και του διακομιστή μεσολαβεί η κρυπτογράφηση η οποία δίνει στις δύο μηχανές μια ιδιωτική σύνδεση).

    Eγκατάσταση του Vpnbook[επεξεργασία]

    O client διανέμεται με ένα εκτελέσιμο πρόγραμμα εγκατάστασης για τα λειτουργικά συστήματα Windows, Max OS X και του Ubuntu . Τα αρχεία προφίλ είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του VPNBook εφόσον έχει δημιουργηθεί acount στον VPN client. Για το λειτουργικό σύστημα Android και iPad OpenVPN Connect της εφαρμογής γίνεται κατέβασμα από το App Store της Apple και από το κατάστημα του Google Play.

    • Συνδέσεις Server(Διακομιστή):

    Yπάρχουν τέσσερις διακομιστές,ένας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας στη Ρουμανία, και άλλοι 2 στην Δυτική Ευρώπη(Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία).

    Συπμπεράσματα[επεξεργασία]

    Το Vpnbook αποτελεί μία καλή λύση για δωρεάν υπηρεσία VPN,έχοντας πάρει καλές κριτικές σε ιστοσελίδες όπως η zeroPaid.com,techgyd.com και σε review του πασίγνωστου περιοδικού PC Magazine.

    Πηγές[επεξεργασία]


    OpenBSD (Αριστοτέλης Μπούρης,Βαγγέλης Παπαδημητρίου)[επεξεργασία]

    Το OpenBSD είναι ένα λειτουργικό σύστημα ελεύθερα διαθέσιμο για πολλές πλατφόρμες. Η ανάπτυξη του OpenBSD δίνει έμφαση στην μεταφερσιμότητα, στην καθιέρωση προτύπων, στην ορθότητα του κώδικα, στην ασφάλεια και στην ολοκληρωμένη κρυπτογραφία. Το εγχείρημα συντονίζεται από τον Theo de Raadt.Yποστηρίζει εξομοίωση εκτελέσιμων αρχείων των περισσοτέρων προγραμμάτων από άλλα λειτουργικά όπως το SVR4 (Solaris), FreeBSD, GNU/Linux, BSD/OS, SunOS και το HP-UX.

    Αυτό το λειτουργικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο χρήστες για την δημιουργία ενώς ανώνυμου FTP server (File Transfer Protocol) που θέλουν να έχουν μια ασφαλή επικοινωνία μέσω των διαφόρων δυνατοτήτων κρυπτογράφισης που παρέχει.

    Το OpenBSD ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1995 ως παρακλάδι κατά την ανάπτυξη του NetBSD, όταν μία ομάδα προγραμματιστών συνέχισε την εργασία της πάνω στον κώδικα του NetBSD δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια του συστήματος. Το OpenBSD θεωρείται από πολλούς επαγγελματίες στον χώρο της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων ως το πιο ασφαλές λειτουργικό σύστημα, κυρίως λόγω ενός εμπεριστατωμένου ελέγχου για προβλήματα ασφάλειας στον πηγαίο κώδικα του, που διεξήγαγαν 10 άτομα για χρονικό διάστημα ενάμιση χρόνου.

    Το OpenBSD ενσωματώνει αρκετές τεχνολογίες που προστατεύουν το λειτουργικό σύστημα από επιθέσεις όπως buffer overflow ή  integer overflows.

    Ένας από τους στόχους του OpenBSD είναι η ενσωμάτωση λειτουργιών και λογισμικού για ισχυρή κρυπτογραφία στο κεντρικό λειτουργικό σύστημα. Για το σκοπό αυτό εμπεριέχεται ένας αριθμός χαμηλού επιπέδου λειτουργίες συμπεριλαμβανομένων και μιας ισχυρής μηχανής παραγωγής ψευδοτυχαίων αριθμών, ενσωματωμένες κρυπτογραφικές λειτουργίες hash και υποστήριξη για hardware κρυπτογράφησης . Αυτές οι ικανότητες χρησιμοποιούνται σε όλη την OpenBSD, συμπεριλαμβανομένης της bcrypt (password-hashing algorithm),Blowfish που παίρνει το πλεονέκτημα της αργής Blowfish key schedule που κάνει έναν password-checking με βάση την CPU ώστε οι απόπειρες για σπάσιμο του κωδικού ναι είναι πιο αργές και δύσκολες. Να προστατεύει τις ευαίσθητες πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης και κωδικές φράσεις από διαρροή στο δίσκο όπου μπορούν να παραμείνουν για πολλά χρόνια. Επίσης το OpenBSD υποστηρίζει κρυπτογράφηση του swap partition. Το swap space χωρίζει σε πολλές μικρές περιοχές που η κάθε περιοχή έχει το δικό της κλειδί κρυπτογράφησης. Όταν τα δεδομένα δεν είναι πλέον απαραίτητα το OpenBSD τα διαγράφει απορρίπτοντας το κλειδί κρυπτογράφησης.

    Πηγές:http://deltahacker.gr/openbsd-gia-mia-lean-mean-anonymizing-machine/ https://en.wikipedia.org/wiki/OpenBSD_security_features http://myutil.com/2007/10/14/openbsd-anonftp

    TRUSTe (Τορομάνι Α., Κυδώνα Β.)


    Το TRUSTe ιδρύθηκε ως μια μη κερδοσκοπική ένωση το 1997 από την Lori Fena ,που τότε ήταν εκτελεστικός διευθυντής της Electronic Frontier Foundation ( EFF ) , και τον Charles Jennings , επιχειρηματίας του λογισμικού , με αποστολή του την προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το TRUSTe δεν υποδεικνύει ότι μια ιστοσελίδα είναι σύμφωνη με οποιοδήποτε συγκεκριμένο σύνολο κανόνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής, όπως η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των δεδομένων. Αναφέρει μόνο ότι η ιστοσελίδα έχει πιστοποιηθεί ότι συμμορφώνεται με τη δήλωση απορρήτου της τοποθεσίας και τις απαιτήσεις του προγράμματος από την TRUSTe.

    Το 2000 ,το TRUSTe έγινε η πρώτη οργάνωση για να ενταχθεί το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( ΕΕ ) στο πλαισιο παροχής μιας κοινής συμφωνιας παροχής δεδομένων και προστασιας των δεδομενων μεταξυ των αμερικάνικων εταιριών και των ευρωπαικών. Το 2008 ,το TRUSTe άλλαξε τη δομή του από μια μη κερδοσκοπική ένωση της βιομηχανίας σε μια κερδοσκοπική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών. Το 2013, το TRUSTe ονομάστηκε το πρώτο εγκεκριμένο σύστημα υπευθυνότητας για την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού Οικονομικής Συνεργασίας που ελέγχει τους διασυνοριακούς Κανόνες Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    SoftEther VPN (Παντίσκος Νικόλαος, Παπαδιάς Άρης)[επεξεργασία]

    Το SoftEther VPN είναι ένα ανοιχτού κώδικα multi-protocol VPN ελεύθερο λογισμικό που σχεδιάστηκε από την ομάδα SoftEther VPN Project του πανεπιστημίου της Tsukuba και παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2014.Υποστηρίζεται από Windows, Linux, MAC OS X, FreeBSD, Solaris, iOS, Android ενώ είναι γραμμένο σε γλώσσες προγραμματισμού C, C++ και είναι διαθέσιμο στην Αγγλική, Ιαπωνική και Κινέζικη γλώσσα. Παρόμοια προγράμματα σαν το SoftEther VPN είναι το OpenVPN και το Microsoft's VPN server. Το SoftEther VPN είναι βασισμένο πάνω στο HTTPS, δημιουργήθηκε για να διαπερνά τα τοίχοι προστασίας (firewall) και να κάνει αδύνατη την ανίχνευση πακέτων και την μεταφορά πληροφοριών από διάφορες οργανώσεις και κυβερνήσεις.

    Αρχείο:SoftEther VPN.jpg

    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

    Αρχικά το SoftEther VPN περιλαμβάνει τα προγράμματα VPN server, VPN bridge, VPN client, VPN Server Manager, και VPN Command-Line Admin Utility. Το VPN Server δέχεται από τους Clients ή τα Bridges πολλά πρωτόκολλα και μπορεί να έχει αρκετά Virtual Hubs και Virtual Layer-3 Switches. Ένας VPN Server μπορεί να έχει local-bridges,δηλαδή σύνδεση μεταξύ ενός layer-2 packet switch με ένα Virtual Hub, με αποτέλεσμα ο διαχειριστής να ορίζει μια γέφυρα ανάμεσα στο Virtual Hub με ένα remote-access VPN Server ή με ένα Site-to-Site VPN Server. Το SoftEther Client είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο ένας υπολογιστής μπορεί να συνδεθεί στον Server. Ο Server όμως, υποστηρίζει πολλαπλά VPN πρωτόκολλα (L2TP/IPsec,MS-SSTP VPN) έτσι ώστε ο χρήστης δεν είναι υποχρεωμένος να εγκαταστήσει το SoftEther Client και μπορεί να χρησιμοποιήσει το client προγράμμα του λειτουργικού συστήματος. Ωστόσο το SoftEther Client προσφέρει επιπλέον λειτουργίες σε σχέση με τα clients των λειτουργικών συστημάτων, με αποτέλεσμα είναι απαραίτητο το SoftEther Client για να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ο SoftEther Server. Το SoftEther VPN Bridge είναι ένα πρόγραμμα κατασκευής site-to-site VPN δυκτίων όπου ο διαχειριστής του συστήματος θα πρέπει αρχικά να εγκαταστήσει το SoftEther VPN Server. Το VPN Server Manager χρησιμοποιεί το GUI Tool, το οποίο είναι εργαλείο διαχείρισης για το SoftEther VPN Server και Bridge. Το πρόγραμμα αυτό τρέχει σε Windows και Linux με την βοήθεια του WINE. Στην συνέχεια ο διαχειριστής εγκαθιστά το GUI Tool στον προσωπικό υπολογιστή του, το οποίο συνδέεται στο VPN Server ή VPN Bridge και μπορεί να εργαστεί οπουδήποτε. Το SoftEther VPN Command-Line Admin Utility είναι ένα εργαλείο για το SoftEther VPN Server, Client and Bridge. Λειτουργεί σε όλα τα λειτουργικά συστήματα όταν ο χρήστης δεν έχει πρόσβαση στα Windows ή στο WINE, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το command για να διαχειριστεί τα VPN προγράμματα.

    Πηγές:

    https://www.softether.org/

    http://en.wikipedia.org/wiki/SoftEther_VPN

    Steganos Internet Anonym VPN(Τσεντίδης Διονύσης)

    Το Steganos Internet Anonym VPN είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και πιο χρησιμοποιημένα προϊόντα.Χάρη στην τεχνολογία κρυπτογράφησης state-of-the-art , μπορείτε να περιηγηθείται στο διαδίκτυο ανώνυμα με τη χρήση αυτού του λογισμικού ασφάλειας, χωρίς να σας εντοπίσουν και προστατεύοντας σας από τους κακόβουλους χρήστες.Δεν αφήνει ίχνη και επιπλέον η διεύθυνση IP σας δεν είναι εμφανή σε άλλους χρήστες.Επιπρόσθετα το ολοκαίνουριο Steganos Online Shield VPN παρέχει λειτουργίες από το Steganos Internet Anonym VPN με νέες και βελτιωμένες δυνατότητες.

    Πλεονεκτήματα:

    • Βελτιωμένη Ανωνυμία
    • Μέγιστη VPN-Power
    • Φίλτρο διαφημίσεων
    • Απλός χειρισμός μέσω προκαθορισμένων προεπιλογών
    • Μόνιμη περιήγηση turbo
    • 256 bit κρυπτογράφηση AES
    • Δεν υπάρχει όριο κυκλοφορίας
    • Εμφανίζει άλλες συσκευές στο ίδιο δίκτυο
    • Προστασία από smartphone και tablet

    Το Steganos Online Shield VPN προστατεύει την ιδιωτική και ψηφιακή σας ζωή.Το λογισμικό VPN έχει αναπτυχθεί έτσι ώστε το διαδίκτυο να μη σας βλέπει πλέον.

    Είναι εύκολο στη χρήση του, με νέες δυνατότητες.

    Οποιοσδήποτε σερφάρει στο internet μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια μέσω της διεύθυνσης IP οποιαδήποτε στιγμή.Τα διαδικτυακά καταστήματα αναλύουν τις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά του καταναλωτή με την τοποθέτηση cookies.Ξαφνικά οι διαφημίσεις των προϊόντων που σας ενδιαφέρουν εμφανίζονται ξανά και ξανά. Ακόμη και σε εντελώς διαφορετικές ιστοσελίδες.Με τη χρήση του Steganos Online Shield VPN ενοχλητικές διαφημίσεις μπλοκάρονται και τα cookies διαγράφονται αυτόματα.Μπορείτε να σερφάρετε στο διαδίκτυο ανώνυμα με τις μεταβαλλόμενες διευθύνσεις IP και δεν μπορείτε να εντοπιστείτε από τους χάκερ. Η σύνδεσή σας στο Internet προστατεύεται, ακόμη και σε δημόσια hotspots.

    Encrypts internet connection
    Η κυκλοφορία των δεδομένων σας κρυπτογραφείται με την εξαιρετικά υψηλή και ασφαλή μέθοδο AES-256-bit. Με αυτό τον τρόπο, είστε προστατευμένοι από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου σε κάθε WiFi, LAN και ασύρματο δίκτυο (3G, LTE / 4G, EDGE und GPRS).

    Πρόσβαση σε περιεχόμενο που αναφέρεται σε άλλες περιοχές
    Επιλέξτε τη θέση ενός από τους ασφαλείς διακομιστές Steganos και θα επανακτήσουν πρόσβαση σε απόρρητο περιεχόμενο και ιστοσελίδες. Για παράδειγμα παρακολουθήσετε τοπικό περιεχόμενο στο BBC iPlayer, Netflix ή το YouTube.

    Αποτροπή εντοπισμού από κοινωνικές ιστοσελίδες
    Σελίδες όπως το Facebook και το Twitter ακολουθούν τη συμπεριφορά του χρήστη έξω από τις ιστοσελίδες τους.Ενεργοποιώντας τη λειτουργία prevent social tracking, tweet this και like κουμπιών ,που είναι απαραίτητα για τη μεταφορά πληροφοριών, φιλτράρονται έτσι ώστε να τα αποτρέπει. Είναι τότε πιο δύσκολο για τα κοινωνικά δίκτυα να παρακολουθούν τις συνήθειές σας.

    Αποκλεισμός διαφημίσεων
    Κατά την ενεργοποίηση, τα περισσότερα banners αποκλειστείνονται. Οι δικτυακοί τόποι είναι πιο ευανάγνωστη και συχνά φορτώνονται πιο γρήγορα.

    Αυτόματη διαγραφή των cookies
    Όταν ενεργοποιηθεί, η λειτουργία αυτή θα διαγράψει αυτόματα όλα τα cookies αφού κλείσετε το πρόγραμμα περιήγησης (Internet Explorer, Chrome, Firefox), και αποσυνδεθείτε από όλους τους λογαριασμούς. Είναι τότε πιο δύσκολο για τους ιστότοπους να αξιολογήσει την περιήγησή σας και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

    Ανωνυμία του προγράμματος περιήγησης
    Ο περιηγητής σας, ο αριθμός έκδοσης του, το λειτουργικό σας σύστημα και η γλώσσα χρησιμοποιούνται από ορισμένους δικτυακούς τόπους για να παρακολουθούν τις συνήθειες σας, παρά το γεγονός ότι διαγράψατε όλα τα cookies. Όταν ενεργοποιηθεί, θα αντικαταστήσει τις πληροφορίες με ένα δημοφιλές συνδυασμό, γεγονός που καθιστά δύσκολο να προσδιορίζει την ταυτότητά σας.


    Πηγή:https://www.steganos.com/us/products/vpn/internet-anonym/overview/

    P2P(Αραμπατζής,Αρσενίου)[επεξεργασία]

    Το μοντέλο peer-to-peer[επεξεργασία]

    Ένα peer-to-peer δίκτυο δημιουργείται όταν δύο ή περισσότεροι υπολογιστές συνδέονται και μοιράζονται πόρους όπως επεξεργαστική ισχύ,χώρο στον σκληρό δίσκο ή εύρος ζώνης δικτύου χωρίς να χρησιμοποιούν έναν ξεχωριστό διακομιστή(server).Οι υπολογιστές που συνδέονται μέσω ενός peer-to-peer δίκτυου σχηματίζουν ουσιαστικά ένα δίκτυο που αποτελείται από κόμβους.Σε αντίθεση με το μοντέλο πελάτης/διακομιστής όπου ο πελάτης κάνει ένα αίτημα και περιμένει να ικανοποιήσει το αίτημα του ο διακομιστής ,το peer-to-peer μοντέλο επιτρέπει σε κάθε κόμβο να λειτουργεί ως χρήστης αλλά και ως διακομιστής ταυτόχρονα.Τα peer-to-peer συστήματα χρησιμοποιούνται για να προσφέρουν ανώνυμη δρομολόγηση σε ένα δίκτυο,τεράστια παράλληλα υπολογιστικά περιβάλλοντα ,διαμοιραζόμενο χώρο και άλλες λειτουργίες.Τα περισσότερα όμως peer-to-peer προγράμματα χρησιμοποιούνται για διανομή αρχείων όπως βίντεο,μουσική κ.α. και για τον λόγο αυτό έχουν συνδεθεί με την πειρατεία λογισμικού και την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

    Ανώνυμα peer-to-peer δίκτυα[επεξεργασία]

    Σε ένα ανώνυμο peer-to-peer επικοινωνιακό σύστημα οι κόμβοι ή τα μέλη που χρησιμοποιούν το σύστημα είναι ανώνυμα ή χρησιμοποιούν ψευδώνυμα.Η ανωνυμία επιτυγχάνεται συνήθως μέσω ειδικής δρομολόγησης των δικτύων που χρησιμοποιούνται ,μέθοδος μέσω της οποίας κρύβεται η φυσική τοποθεσία του κάθε κόμβου από άλλους.Έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για τα ανώνυμα peer-to-peer συστήματα για τους εξής λόγους:τον διαμοιρασμό αρχείων χωρίς να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του χρήστη στο διαδίκτυο,την έλειψη εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις,την ανησυχία λόγω μαζικής παρακολούθησης και κράτησης δεδομένων και τις αγωγές κατά των μπλόγκερ.

    Κίνητρα για την ανωνυμία[επεξεργασία]

    Οι χρήστες peer-to-peer δικτύων συνήθως δεν θέλουν να αναγνωριστούν ως άτομα που στέλνουν ή λαμβάνουν πληροφορίες.Οι κύριοι λόγοι είναι οι εξής: Λογοκρισία σε τοπικό,εθνικό καθώς και σε επίπεδο οργανισμου.Ιδιωτικές προτιμήσεις όπως είναι η αποφυγή ανίχνευσης ή απόκτησης δεδομένων.Το υλικό ή η διακίνηση του θεωρείται παράνομη ή πιθανώς ενοχοποιητική.Το υλικό να είναι νόμιμο αλλά κοινωνικά μη αποδεκτό,ντροπιαστικό ή να δημιουργεί πρόβλημα στον κοινωνικό κυκλο του ατόμου.Φόβος τιμωρίας(εναντίον πληροφοριοδοτών,ανεπίσιμων διαρροών και ακτιβιστών που δεν πιστέυουν στον περιορισμό της πληροφορίας).

    Οι κυβέρνήσεις έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ανώνυμη peer-to-peer τεχνολογία.Το ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών χρηματοδότησε την έρευνα για την δρομολόγηση κρεμμύδι η οποία με την σειρά της οδήγησε στην ανάπτυξη του Tor δικτύου το οποίο τώρα αναπτύσσεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό The Tor Project,Inc(https://www.torproject.org/).

    Επιχειρήματα υπέρ και κατά της χρήσης των ανώνυμων peer-to-peer δικτύων.[επεξεργασία]

    Υπάρχει ο φόβος από πολλούς ότι τα ανώνυμα peer-to-peer δίκτυα χρησιμοποιούνται για την προστασία παράνομων δραστηριοτήτων όπως η απάτη,η δυσφήμιση,η ανταλλαγή παράνομης πορνογραφίας ,η μη εξουσιοδοτημένη αντιγραφή έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα ή ο σχεδιασμός εγκληματικών ενεργειών.Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η πραγματική ελευθερία του λόγου επιτυγχάνεται όταν τα άτομα μιλάνε ανώνυμα ειδικά όταν πρόκειται για αμφιλεγόμενα θέματα και ότι αν δεν υπήρχε η δυνατότητα της ανωνυμίας τότε κάποιος θα μπορούσε να απειληθεί ή να υπάρξουν ποινές εναντίον του λόγω της γνώμης του για κάποιο θέμα.Το ανώνυμο μπλόγκινγκ χρησιμοποιείται ιδιαίτερα και ένας από τους λόγους είναι η ευαίσθητη φύση της δουλειάς του μπλόγκερ.Όταν ένας μπλόγκερ χρησιμοποιεί το αληθινό του όνομα και στοιχεία τότε ρισκάρει να πάθει κακό είτε ο ίδιος είτε συνάδελφοι του είτε να κάνει κακό στην εταιρεία στην οποία δουλεύει ή να του κάνουν μήνυση.Οι περισσότερες χώρες απαγορεύουν ή λογοκρίνουν την έκδοση ορισμένων βιβλίων και ταινιών και συγκεκριμένους τύπους περιεχομένου.Άλλο υλικό είναι νόμιμο να το κατέχει κάποιος αλλά λόγω δικαιωμάτων περί ιδιωτικής ιδιοκτησίας να απαγορεύεται η διανομή του.Αυτοί οι νόμοι είναι δύσκολο η και αδύνατο πολλές φορές να εφαρμοστούν σε ανώνυμα peer-to-peer δίκτυα. Τέλος με τη χρήση ανώνυμων χρημάτων γίνονται εφικτές ανώνυμες αγορές όπου κάποιος μπορεί να αγοράσει ή να πουλήσει οτιδήποτε ανώνυμα.Μέσω ανώνυμων χρημάτων για παράδειγμα θα μπορούσε κάποιος να αποφύγει τη είσπραξη φόρων.

    Πηγές:http://searchnetworking.techtarget.com/definition/peer-to-peer http://www.computerworld.com/article/2588287/networking/peer-to-peer-network.html https://en.wikipedia.org/wiki/Peer-to-peer https://en.wikipedia.org/wiki/Anonymous_P2P

    12VPN (Ντίνος,Τσιούγκος,Πολίδης)

    Το 12VPN είναι ενα λογισμικό το οποίο διασφαλίζει την ιδιωτικότητα των κινήσεων ενός χρήστη στο internet, ενώ παράλληλα του προσφέρει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει υπηρεσίες που πιθανώς να μην είναι διαθέσιμες στην χώρα που κατοικεί.

    Το λογισμικό χρησιμοποιεί μια ασφαλή σύνδεση μετάξυ του χρήστη και των servers του 12VPN. Η κρυπτογράφηση είναι τύπου 128-bit για IPSec και υποστηριζόμενα πρωτόκολλα είναι τα PPTP, L2TP, IKEv2, VPN.tv, SSTP, 1024-bit κρυπτογράφηση για SSL keys και 128-bit ή 256-bit για OpenVPN. Επίσης η εταιρία δεν κρατάει πουθενά VPNLogs και με αυτό τον τρόπο δεν αποθηκεύονται οι κινήσεις του χρήστη. Το μοναδικό μειoνέκτημα είναι πως οι server τους έχουν κοινό κλειδί για όλους τους χρήστες τους, γεγονός που καθιστά τους server πιο ευάλωτους σε επιθέσεις.

    Κάποιες άλλες λειτουργίες του 12VPN είναι το SmartDNS και το Auto-Proxy. To SmartDNS σου δίνει πρόσβαση σε υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες κατα κύριο λόγο στην Αμερική απ;o οπουδήποτε στoν κόσμο και είναι διαθέσιμο σε συσκευές που δεν χρησιμοποιούν VPN όπως το AppleTV. Δίνει επίσης την δυνατότητα στον χρήστη να χρησιμοποιήσει τους DNS servers στο Wi-Fi router του, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε όλες του τις συσκευές να εχουν πρόσβαση στο SmartDNS. Το Auto-Proxy δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να χρησιμοποιήσει λειτουργίες που παρέχει το 12VPN χωρίς την χρήση VPN ή DNS server. Το βασικό πλεονέκτημα του είναι η ρύθμιση μιας εφαρμογής ή browser να δίνει πρόσβαση σε υλικό μη διαθέσιμο στην περιοχή του χρήστη χωρίς να επηρεάζει τις ρυθμίσεις άλλων εφαρμογών ή browser. Ακόμα ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει τους Proxy servers για όλο το λειτουργικό σύστημα με αποτέλεσμα όλες οι εφαρμογές του συστήματος να ρυθμίζονται ανάλογα.

    Μια ακόμη λειτουργία που προσφέρεται είναι το Smart Routing, το οποίο δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να έχει αυτόματα πρόσβαση σε σελίδες που είναι κλειδωμένες σε μια περιοχή ανεξαρτητα απο ποιον VPN server έχει επιλέξει. Επιπλέον προσφέρονται λειτουργίες όπως NAT firewall, απεριόριστες αλλαγές server και ταχύτητα σύνδεσης χωρίς όριο. Τέλος το 12VPN δεν επιτρέπει το P2P (Peer to Peer) downloading όπως το Bittorrent by using torrent site like kickass torrents https://www.techlectual.com/kickass-torrents-alternatives/.

    Το λογισμικό είναι εύκολο στην εγκατάσταση και φιλικό προς τον χρήστη ενω παράλληλα μας δίνει την δυνατότητα να συνδέσουμε περισσότερες απο μια συσκευές με ενα πλάνο πληρωμής. Υποστηριζόμενες πλατφόρμες είναι Android, iOS, Blackberry 10, Linux, OS/X, Symbian S60, Windows, Windows Phone, Windows RT, Sabai OS, DD-WRT, pfSense and Tomatο.

    Το 12VPN μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα απο οποιοδήποτε μέρος του κόσμου καθώς έχει server σε πολλά μέρη όπως ΗΠΑ, Αγγλία, Ιαπωνία, Γαλλία, Ισραήλ, Χονγκ Κονκ και Γερμανία. Υπάρχουν τρια πλάνα συνδρομής το mobile, το basic, το unlimited. Οι τιμές είναι 2.5$ , 4.08$ και 8.25$ ανά μήνα αντίστοιχα. Η χρήση του πακέτου mobile περιορίζεται στις κινητές συσκευές (smartphones και tablets) ενώ η διαφορά των άλλων δύο πακέτων είναι ο περιορισμός στο download speed.

    Πηγές: https://12vpn.net/ , http://vpn-services.bestreviews.net/12vpn-reviews/



    MUTE(Παπαντωνίου Αικατερίνη,Γιαννακοπουλου Ιωάννα)

    Το MUTE δίκτυο ή Mute-Net είναι ένα μη αναβαθμιζόμενο δίκτυο ομότιμης ή peer-to-peer ανταλλαγης αρχείων που αναπτύχθηκε με την έννοια της ανωνυμίας του χρήστη στο πλάνο του.Το MUTE client είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κωδικα το οποίο έχει δημόσιο χαρακτήρα και περιλαμβάνει εκδόσεις τοσο για Linux,Mac Os X και Microsoft Windows. Σχεδιάσθηκε απο τον Jason Rohrer το 2003 χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο δρομολόγησης με βάση τη βελτιστοποίηση των αποικιών των μυρμηγκιών(αλγόριθμος που χρησιμοποιεί μια τεχνικη λύσης βρίσκοντας το καλύτερο μονοπάτι του γράφου) και έκτοτε έχει παραμείνει χωρίς νέες εκδόσεις. Το γραφικο του περιβάλλον στην ουσία αποτελείται απο ένα απλο παραθυρο με ένα απλό σχεδιάγραμμα, όπου μπορείτε να καθορίσετε τα εισερχόμενα και εξερχόμενα όρια,τις κατ 'ανώτατο όριο ενεργές λήψεις, το αρχικό χρονικό όριο λήψης,των αριθμό των ελάχιστων γειτονικων συνδέσεων που πρεπει να διατηρήθουν και το κατ' ανώτατο όριο που μπορει να επιτραπει, μαζί με τον κοινόχρηστο φάκελο σας

    Αρχείο:Http://mute-net.sourceforge.net/images/screens/windows.png
    windows εκδοση
    Αρχείο:Http://mute-net.sourceforge.net/images/screens/mac.png
    mac εκδοση
    Αρχείο:Http://mute-net.sourceforge.net/images/screens/linux.png
    linux εκδοση

    Το MUTE προστατεύει την ιδιωτικότητα του χρήστη αποφεύγοντας τις απευθείας συνδέσεις, με τον αντιστοιχο χρήστη του δικτύου που μοιράζεστε τα αρχεία σας,όντας απο κομβο σε κόμβο κρυπτογραφημένες. Αντίστοιχα άλλα προγράμματα διαμοιρασμού αρχείων χρησιμοποιούν απευθείας συνδέσεις όσο οι χρήστες ανεβάζουν ή κατεβάζουν τα αρχεία τους θέτοντας σε κίνδυνο έτσι την ταυτότητα του κάθε χρήστη,κάνοντας την ευάλωτη και διαθέσιμη σε κατασκόπους της RIIA και άλλων αδίστακτων οργανώσεων ή γενικότερα κακόβουλων χρηστών.

    Για να καταλάβουμε πως ακριβώς λειτουργεί προστατευτικά για το χρήστη το MUTE δίκτυο διαμοιρασμού αρχείων θα αναλύσουμε λίγο παραπανω τον εμπνευσμένο απο μυρμήγκια αλγόριθμο δρομολόγησης που χρησιμοποιείται. Πρώτον, τα μυρμήγκια έχουν την τάση να ταξιδεύουν σε ακριβοδίκαια ευθείες γραμμές απο τη φωλια μέχρι το φαγητό τους,οι οποίες τυχαίνει να είναι και οι πιο κοντινές και πιο αοδοτικές γραμμές. Δεύτερον, σημαδεύουν την διαδρομη τους απο τη φωλιά ως το φαγητό αφήνοντας πίσω τους ίχνη. Αυτη την έξυπνη τεχνική των μυρμηγκιών τελικά την μιμούνται άριστα και οι κόμβοι του δικτυου του MUTE.Οι κόμβοι του MUTE δηλαδή αντί να ψάχνουν για ίχνη, στέλνουν μυνήματα για να μάθουν ποιες διαδρομές είναι οι πιο αποδοτικες. Όταν ένας καινούριος κόμβος εισβάλλει στο πλέγμα δικτύωσης,δημιουργεί και διατηρεί μια σύνδεση με τους γειτονικούς κόμβους. Αυτοι οι γειτονικοί κόμβοι με την σειρά τους διατηοούν μια συνδεση με τους δικούς τους γειτονικούς και πάει λέγοντας. Κατ'επεκταση ο νεος κόμβος αποστελλει μύνημα στον γειτονικό του,αν δεν έχει την προαπαιτουμενη απαντηση,με τη σειρά του ο γειτονικος στέλνει στον δικο του γειτονικο επόμενο και παει λέγωντας. Το MUTE χρησιμοποιεί "χρονικα όρια ανταπόκρισης μυνηματος",δηλαδη σε περιπτωση χρονοβορας αναμονης επαναδιατυπωνει το αίτημα αποδοτικοτερης διαδρομης με νεο μυνημα. Υπαρχουν τοσες πολλες λεπτομερειες προς αναλυση της συγκεκριμενης τεχνικης που χρησιμοποιει το MUTE που προτεινεται ο παρακατω συνδεσμος για περαιτερω εξερευνηση. http://mute-net.sourceforge.net/technicalDetails.shtml

    Στην ουσια αυτη η συνεχής μετάθεση έυρεσης μεσω των γειτονικών κομβων του πιο αποδοτικού μονοπατιού που χρησιμοποιει το MUTE καθώς οι χρήστες ανεβάζουν η κατεβαζουν αρχεια,είναι αυτη που τελικά εξασφαλίζει την εγγυημένη ανωνυμία του χρήστη. Το μοντέλο αυτο ονομαζεται πλέγμα δικτυωσης και οπως είπε ο ίδιος ο δημιουργος του δικτυου, "To MUTE είναι ένα ασφαλές,ανώνυμο,κατανεμημένο πλαίσιο επικοινωνιας. Απο κομβο σε κομβο οι συνδέσεις είναι κρυπτογραφημένες και τα μυνηματα δρομολογουνται χρησιμοποιωντας ενα εμπνευσμενο απο μυρμηγκια αλγοριθμο".

    Πηγές: http://mute-net.sourceforge.net/ , http://netforbeginners.about.com/od/peersharing/f/mute_explained.htm , http://www.softpedia.com/get/Internet/File-Sharing/MUTE-File-Sharing.shtml


    Unlimited VPN (Γαζής Δημήτρης, Στέφανος Αντωνιάδης)

    Εισαγωγή[επεξεργασία]

    Το unlimited VPΝ είναι ένα εργαλείο εξασφαλίζει την ανωνυμία και ασφάλεια του ενδιαφερόμενου χρήστη στο διαδίκτυο. Η λειτουργία του λογισμικού προσθέτει ένα νέο δίκτυο που λειτουργεί ακριβώς όπως και το καθιερωμένο. Κάποιες από τις λειτουργίες που επηρεάζει στον λειτουργία του δικτύου είναι:

    • Αλλαγή της IP Address
    • Κρύπτογράφηση της κίνησης των δεδομένων
    • Χρήση απομακρυσμένου διακοσμητή (server) για να αποστέλλει και να δέχεται δεδομένα σε απόμακρα και κατανεμημένα δίκτυα.
    Λειτουργία[επεξεργασία]

    Mask My IP (Ιωαννίδης Γιώργος, Στέφος Βασίλης)

    Εισαγωγή[επεξεργασία]

    Όταν είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο,ο υπολογιστής μας έχει μία μοναδική διεύθυνση που ονομάζεται IP Address και η οποία επιτρέπει σε οποιονδήποτε την εντοπίσει να βρει προσωπικά στοιχεία μας όπως το ποιοι είμαστε και που βρισκόμαστε. Οτιδήποτε και αν κάνουμε και οπουδήποτε και αν συνδεθούμε η IP Address μας στέλνεται απευθείας στην σελίδα προορισμού μας και τους δίνει πληροφορίες για εμάς, καθιστώντας ευκολότερο τον έλεγχο για παράνομες δραστηριότητες.Αυτή η διαδικασία όμως επιτρέπει στους hackers και crackers να δουν προσωπικές μας πληροφορίες ή ακόμα και να διεισδύσουν στο δίκτυο μας και στον υπολογιστή μας και να πάρουν διάφορες προσωπικές πληροφορίες.Κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί αρκετές εφαρμογές που βοηθούν στην κάλυψη ή και απόκρυψη της IP Address καθιστώντας δυσκολότερο να παραβιαστεί το δίκτυο.Μία πολύ καλή εφαρμογή που επιτρέπει την κάλυψη της ηλεκτρονικής μας διεύθυνσης είναι το Mask My IP.Το Mask My IP επιτρέπει την πλήρη κάλυψη της διαδικτυακής μας διεύθυνσης ανακατευθύνοντας τον υπολογιστή μας σε έναν διακομιστή μεσολάβησης ο οποίος καλύπτει το IP μας με ένα πλαστό και εμποδίζει την απευθείας ανίχνευση των προσωπικών μας στοιχείων.Διαθέτεται σε απλή έκδοση που είναι δωρεάν και σε έκδοση PRO με μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά με κόστος $59,95.

    Δυνατότητες[επεξεργασία]

           1)Καλύπτει την IP Address
           2)Εξασφαλίζει ανώνυμη πλοήγηση
           3)Εμποδίζει υποκλοπές από τις εταιρίες παροχής Internet
           4)Προστασία από hackers και crackers
           5)Αποτρέπει την κλοπή ταυτότητας και την απάτη με πιστωτικές κάρτες
           6)Προστατεύει όλες τις συνδέσεις,συμπεριλαμβανομένου ΚΑΙ του Wi-Fi
           7)Αποστολή ανώνυμων e-mail
    

    Επιπλέον,το Mask My IP είναι συμβατό με Windows 2000/XP/Vista/7/8 (32-bit και 64-bit),παρέχει μία επιπλέον υπηρεσία αυτόματης αλλαγής του IP,και είναι ιδιαίτερα ευκολόχρηστο και αποτελεσματικό.Λειτουργεί με Internet Explorer,Opera,FireFox,Maxthon,MyIE περιηγητές,και με όλα τα είδη router,firewall,τοπικών συνδέσεων,ασύρματων δικτύων και οποιοδήποτε άλλο είδος internet.

    Λειτουργία,Λεπτομέρειες[επεξεργασία]

    Το Mask My IP συνδέεται αυτόματα στους server της εταιρίας και έχει πρόσβαση σε IP τοποθεσίες που αποκαλούνται proxy servers.Οι proxy servers,πιο απλά,είναι απομακρυσμένα μηχανήματα τα οποία μας συνδέουν στο διαδίκτυο,προωθούν την κυκλοφορία του IP μας,και από αυτούς φαίνεται στο διαδίκτυο ότι προέρχεται το IP του υπολογιστή μας.Δηλαδή όταν μπαίνουμε σε μία ιστοσελίδα μέσω ενός proxy server,στα αρχεία της ιστοσελίδας φαίνεται το IP του proxy και ΌΧΙ το πραγματικό μας IP.Αφού τρέξουμε λοιπόν το πρόγραμμα στον υπολογιστή μας,τροποποιεί τις ρυθμίσεις της σύνδεσης του internet μας,και δίνει εντολή στο σύστημα να πραγματοποιήσει σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω ενός ψεύτικου αναμεταδότη IP παρεχόμενου από το Mask My IP αντί να κάνει απευθείας σύνδεση.Πραγματοποιώντας αυτή τη διαδικασία,ο υπολογιστής μας αντί να συνδεθεί στο διαδίκτυο μέσω του πραγματικού του IP,συνδέεται μέσω ενός πλαστού IP που εγκαθίσταται από το Mask My IP και καθιστά δυσκολότερη την παραχώρηση προσωπικών πληροφοριών.Τελικά,σε όλες τις ιστοσελίδες που θα συνδεθούμε και όλα τα e-mail που θα στείλουμε χρησιμοποιώντας αυτό το πρόγραμμα,θα δείχνουν ότι είμαστε συνδεδεμένοι με ένα από τα παρεχόμενα "fake" ID του,φτάνει βέβαια να χρησιμοποιήσουμε τους προτεινόμενους περιηγητές.



    Πηγές[επεξεργασία]

    Μπορείτε να βρείτε τα πάντα σχετικά με το Mask My IP στο http://www.mask-myip.com/ όπως και τεχνικές πληροφορίες.

    Ανώνυμα Δίκτυα &(The Onion Router)& (Firefox Add ons) (Μαντζανας Κων/νος,ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ)[επεξεργασία]

    Τα ανώνυμα δίκτυα εινιαι ένα σύστημα επικοινωνίας μεταξύ ομοτίμων χρηστών ή/και κόμβων ώστε να επιτυγχάνεται η αλλοίωση της ταυτότητας των χρηστών αλλά και η προστασία των δεδομένων που διακινούνται από μη εξουσιοδοτημένη ή ανεπιθιμιτη ανάγνωση. Ανώνυμα δίκτυα (Anonymous Networks ή Darknets) ονομάζουμε δίκτυα που ως στόχο έχουν να παρέχουν στους συμμετέχοντες, ανωνυμία και ασφάλεια στην επικοινωνία. Τα ανώνυμα δίκτυα, είναι δίκτυα πάνω σε δίκτυο(network over a network), δηλαδή εδράζονται στην υπάρχουσα δικτυακή υποδομή παγκοσμιώς, το Internet. Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λογισμικό σε τερματικούς υπολογιστές, δημιουργούνται συνδέσεις και εικονικά κανάλια/τούνελ ανάμεσα σε διαφορετικούς υπολογιστές σε διαφορετικές τοποθεσίες του πλανήτη. Αν φανταστούμε το Internet ως ένα τεράστιο δίχτυ με πολλούς κόμβους συνδεδεμένους ποικιλλοτρόπως, τα ανώνυμα δίκτυα είναι επιπλέον ιστοί που ακουμπάνε πάνω στο Internet, και συνδέουν συγκεκριμένους κόμβους μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας κατά κανόνα κρυπτογράφηση στην επικοινωνία.


    Στο εσωτερικό του ανώνυμου δικτύου, εγκαθιδρύεται επικοινωνία ανταλλαγής δεδομένων χωρίς να είναι δυνατόν σε κάποιον εξωτερικό παρατηρητή ή ακόμα και σε κάποιον μη-εξουσιοδοτημένο εντός του ανώνυμου δικτύου, να διαβάσει τα δεδομένα αυτά. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε ανώνυμου δικτύου, παρέχονται διαφορές υπηρεσίες (web browsing, file sharing) στους χρήστες. Η συνήθης χρήση των ανωνύμων δικτύων είναι να αντιμετωπίζονται ώς ένα δίκτυο ενδιάμεσων κόμβων για την κάλυψη της επικοινωνίας του χρήστη. Αντιμετωπίζεται δηλαδή ως ένα σύνολο από proxies, απομακρυσμένων υπολογιστών, οι οποίοι προωθούν τα ερωτήματα και τις απαντήσεις του χρήστη προς τον τελικό προορισμό(πχ έναν web server). Ο χρήστης του ανώνυμου δικτύου χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση στην επικοινωνία του με τους επόμενους ενδιάμεσους κόμβους, διασφαλίζει ότι κάποιος που παρακολουθεί την δικτυακή κίνηση αυτού ή των επόμενων κόμβων, δεν θα διαβάζει τα δεδομένα. Χρησιμοποιώντας την αλυσίδα αυτή ή tunnel ή εικονικά μονοπάτια, αποκρύπτει την ταυτότητά του(IP address) από τον τελικό αποδέκτη των ερωτημάτων, που είναι κάποιος server στο διαδίκτυο. Στην ουσία χρησιμοποεί την ταυτότητα του τελευταίου κόμβου στην αλυσίδα, του κόμβου-εξόδου(exit node) προς το Internet. Επομένως θα λέγαμε πιο σωστά ότι τα δίκτυα αυτά εξασφαλίζουν ψευδωνυμία και όχι ανωνυμία. Μπορούμε πέραν από το να κρύβουμε την IP μας ενώ επισκεπτόμαστε ένα site στο Internet, να χρησιμοποιήσουμε για να μοιραστούμε αρχεία, ανώνυμα με άλλους χρήστες του δικτύου, να στήσουμε κρυφές υπηρεσίες προσβάσιμες μόνο εντός του δικτύου . Κάποια δημοφιλή ανωνιμα δυκτια είναι το Tor, το i2p και το Freenet.

    Μια αλλη λυση για ασφάλεια και προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, κατά την περιήγηση μας στο διαδίκτυο είναι ο Firefox και καποια πρόσθετα του (addons) που μπορούν να συμβάλλουν δραστικά σε αυτό. Το AnonymX είναι ένα πρόσθετο (add on) στον Firefox, που δεινει πραγματικά ανώνυμη στην περιήγηση, χωρίς ακομα να φαίνεται η IP του χριστη, αν επιστεπτετε καποιες ιστοσελίδες Το AnonymX, είναι δημιουργημένο από ανθρώπους που είναι ενάντια στη κάθε λογοκρισία του διαδικτύου η οποία πάει έμμεσα να επιβληθεί, με προσχήματα είτε για πνευματικά δικαιώματα, η για καταπολέμηση τρομοκρατίας , Για λογοκρισία πιο απλά. Ένα απλό παράδειγμα που μπορεί να γίνει άμεσα κατανοητό από όλους, είναι όταν πάτε στο Youtube και προσπαθώντας να δείτε καποιο βιντεο από εκεί, λαμβάνετε την ένδειξη πως αυτό το βιντεο, δεν επιτρέπεται για τη χώρα σας, λόγο πνευματικών δικαιωμάτων Αυτό το να λογοκρίνονται γεωγραφικά οι χρήστες εφαρμόζεται, με ένα εργαλείο που ονομάζεται: GeoIP-Blocks, Έτσι λοιπόν δημιούργησαν αυτό το πρόσθετο για τον Firefox, τ' οποίο, αυτοματα κρύβει τα πάντα για εμάς (IP, λειτουργικό σύστημα, Browser) και μας δίνει καποια άλλα ψεύτικα στοιχεία, τα οποία όμως στις σελιδες που επισκεπτόμαστε φαίνονται σαν αληθινά Αυτό το κάνει με τη χρήση κάποιου ProxyServer που μεσολαβεί ανάμεσα σ' εμάς και στη κίνηση μας στο διαδίκτυο. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται στον ενδιάμεσο server ωστε είναι πάρα πολύ δύσκολο και πολύ χρονοβόρο, να μπορέσει να εντοπίσει κάποιος τα ίχνη μας και να τα ενώσει


    Το Tor (The onion router) είναι ένα σύστημα που προσφέρει ανωνυμία στο διαδίκτυο. Το λογισμικό του Tor δρομολογεί τη διαδικτυακή κίνηση των χρηστών διαμέσου ενός δικτύου από servers σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να αποκρύψει την ταυτότητα των χρηστών από οποιονδήποτε μπορεί να παρακολουθεί την διαδικτυακή κίνηση. Tο Tor αναπτύσσεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Tor Project και χρησιμοποιείται από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων για πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς. Το Tor είναι ένα δίκτυο από εικονικά τούνελ (virtual tunnels) που επιτρέπει σε άτομα και ομάδες ατόμων να βελτιώσουν την ιδιωτικότητα (privacy) και την ασφάλειά (secutiry) τους στο διαδίκτυο. Το Tor αποτελεί την βάση για μια ποικιλία εφαρμογών λογισμικού που χρησιμοποιούνται για τον διαμοιρασμό πληροφοριών σε δημόσια δίκτυα χωρίς να απειλείται η ιδιωτικότητα των εμπλεκομένων. Μέσω του Tor, άτομα αποφεύγουν την καταγραφή της ταυτότητάς τους από τα websites που επισκέπτονται, αλλά και την καταγραφή της διαδικτυακής τους κίνησης από τον τηλεπικοινωνιακό τους πάροχο(Internet Service Provider). Σε άλλες περιπτώσεις, καταφέρνουν να παρακάμπτουν τους περιορισμούς που επιβάλλουν κυβερνήσεις ή πάροχοι, οι οποίοι μπλοκάρουν συγκεκριμένους ιστότοπους. Οι κρυφές υπηρεσίες του Tor (hiden servis) επιτρέπουν στους χρήστες του Tor να δημοσιεύουν την δικιά τους ιστοσελίδα ή άλλη υπηρεσία, χωρίς να αποκαλύπτεται η τοποθεσία ή η ταυτότητά τους. Σε άλλες περιπτώσεις το Tor χρησιμοποιείται για την καταγγελία κοινωνικά ευαίσθητων πληροφοριών όπως βιασμοί ή κακοποιήσεις, για εργοδοτικές αυθαιρεσίες, διαρροές κυβερνητικών εγγράφων προς τον Τύπο και άλλα. Η ποικιλομορφία των χρηστών του Tor, η παγκόσμια διάδοσή του και οι ετερογενείς λόγοι χρήσης του, αποτελούν ένα ακόμα προτέρημα του Tor δικτύου.


    https://www.torproject.org/

    https://addons.mozilla.org/el/firefox/addon/anonymox/

    Publius (Λούλας Βασίλειος)[επεξεργασία]

    Ερευνητές της AT&T ανέπτυξαν αυτό το λογισμικό που θα διασφαλίζει την ανωνυμία και την ελευθερία έκφρασης στο Διαδίκτυο. Το σχέδιο για την ανάπτυξη του λογισμικού με το όνομα Publius δίνει βαρύτητα στην αυξανόμενη ζήτηση των χρηστών για ιδιωτικότητα. Είναι παρόμοιο σχέδιο με το Freenet.

    Όσο αναφορά τον ιντερνετ υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τοποθετήσεις κάτι ανώνυμά ή έτσι εσύ να νομίζεις. Κάθε σελίδα του WWW είναι εγκατεστημένη σε κάποιον διακομιστή. Κάθε διακομιστής του ιντερνετ έχει και “έναν” ιδιοκτήτη. Με δικαστική εντολή καθώς και με την βοήθεια της αστυνομίας (όσο αναφορά το τμήμα της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος), μια κυβέρνηση μπορεί να βρεί αυτόν τον ιδιοκτήτη.

    Το Publius λειτουργεί με τρεις τρόπους:

    1) Δέν επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του διακομιστή (όπως και σε πράκτορες της κυβέρνησης) να διαβάσουν όλα τα αρχεία του διακομιστή. 2)Χαλάει την αντιστοιχία μεταξύ του ηλεκτρονικού αρχείου και ενός διακομιστής 3)Κωδικοποιεί το αρχείο ώστε κάθε αλλαγή σε αυτό να μην μπορεί να ανιχνευτεί και να αποκαλυφθεί. Το λογισμικό του Publius λειτουργεί σαν μεσολαβιτής-διακομιστής είτε στον υπολογιστή του συντάκτη του εγγράφου είτε σε κάποιο άλλο μηχάνημα. Έτσι μέσω του Ιντερνετ και με κατάλληλη προστασία της ανωνυμίας του ενδιαφερόμενου, μπορεί να στείλει ένα έγγραφο (νόμιμο είτε παράνομο) στο μεσολαβητή μαζί με έναν κωδικό ασφαλείας. Το λογισμικό θα κατασκευάσει μια τυχαία ακολουθεία χαρακτήρων (κλειδί), με το οποίο θα κωδικοποιήσει το αρχείο. Σε όποιον δεν έχει αυτό το κλειδί το αρχείο δέν θα φαίνεται σωστά.

    Το λογισμικό σπάει το κλειδί σε πολλά κομμάτια. Αυτό το κάνει με τρόπο που συγκεκριμένο αριθμό κομματιών του κλειδιού να μπορεί να κάνει δυνατή την ανασύσταση ολόκληρου του κλειδιού και αποκωδικοποίηση του εγγράφου. Ο μεσολαβητής στέλνει 100 αντίγραφα του κωδικοποιημένου αρχείου μαζί με ένα κομμάτι του κλειδιού το καθένα σε 100 διαφορετικούς διακομιστές ιστοσελίδων, που ο καθένας απο αυτούς δεν μπορεί να αλλάξει το αρχείο γιατί δεν έχει ολόκληρο το κλειδί παρά μόνο ένα κομμάτι του.

    Μπορεί μάλιστα να επικαλεστεί και άγνοια του περιεχομένου του αρχείου σε περίπτωση δικαστικής δίωξης. Ακόμα και η κυβέρνηση να μπορέσει να αποκλήσει τους 80 απο τους 100 διακομιστές και πάλι το αρχείο δεν θα είναι διαθέσιμο γιατί θα χρειαστούν και οι άλλοι 20 για την ανασύνταξη του κλειδιού.


    Bitblinder (Παντελής Μπουγιουκμάνος)[επεξεργασία]

    Το Bitblinder είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα,που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2009 υπό την ανοιχτού κώδικα άδεια MIT. Το παρόν λογισμικό αναπτύχθηκε από τους Josh Albrecht και Matthew Kaniaris από το Innominet, επιτρέποντας στους χρήστες να μοιράζονται bandwidth και διευθύνσεις IP με σκοπό να διατηρείται η ανωνυμία κατά την περιήγηση τους στο διαδίκτυο μέσω του browser, καθώς και κατά τη διαδικασία λήψης torrents. Το Bitblinder βασίζεται πάνω στις αρχές που χρησιμοποιεί το Tor για την ανωνυμία του χρήστη αλλά σχεδιάστηκε για να είναι πιο γρήγορο και λειτουργικό,όσον αφορά το κοινή χρήση αρχείων κατά την ανώνυμη περιήγηση στο διαδίκτυο. Είναι μία σύγχρονη μορφή μεταξύ ενός ανώνυμου φυλλομετρητή βασισμένου στο Mozilla Firefox και ενός ανώνυμου BitTorrent client ο οποίος βασίζεται στον BitTornado. Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε για να παρέχει ανωνυμία κατά την διαδικασία ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων και διαδικτυακής συνδιάλεξης σε πραγματικό χρόνο. Αρχικά το πρόγραμμα αυτό κάλυπτε συγκεκριμένες ανάγκες καθώς βρισκόταν διαθέσιμο ακόμα σε επίπεδο beta. Τα χαρακτηριστικά του βασίζονται σε 4 βήματα τα οποία επιτρέπουν την ύπαρξη γρήγορης επικοινωνίας. Επιτρέπεται στους χρήστες να μεταφέρουν 3 gigabyte δεδομένων στο δίκτυο, για περισσότερα δεδομένα θα πρέπει να υπάρξει άλλος ένας υπολογιστής σε ρόλο αναμεταδότη. Στην παρουσίαση του 2010 στο DownloadSquad σημειώθηκε ότι ο Bitblinder δε μπορεί λειτουργήσει σωστά χωρίς τη συμμετοχή της κοινότητας του,με την έννοια ότι όσοι λιγότεροι χρήστες είναι συνδεδεμένοι τόσο πέφτει η υπολογιστική ισχύς του συστήματος. Το 2010 το Bitblinder περιελήφθη μαζί με άλλα λογισμικά,στη λίστα “Download of the week” του MaximumPC.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Bitblinder

    Tox (Διονυσόπουλος Παναγιώτης)[επεξεργασία]

    Εισαγωγή[επεξεργασία]

    Το Tox είναι νέο πρωτόκολλο άμεσης επικοινωνίας. Με την χρήση ενός client βασισμένο σε αυτό παρέχετε άμεση επικοινωνία μέσω μηνυμάτων (chat), βίντεο κλήσεων, τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγής πληροφοριών σε υψηλά ποσοστά ιδιωτικότητας. Η εφαρμογή παρέχεται δωρεάν σε όποιον θέλει να την χρησιμοποιήσει χωρίς διαφημίσεις, είναι απλή στην χρήση της και χωρίς όρια παραμετροποιήσης και προσφέρει τις περισσότερες λειτουργίες των υπόλοιπων εμπορικών εφαρμογών άμεσης επικοινωνίας. Είναι βασισμένη στο πρωτόκολλο P2P όπως και τα torrents με αποτέλεσμα να υπάρχει εξασφάλιση ιδιωτικότητας. Είναι διαθέσιμο για τις περισσότερες πλατφόρμες όπως: Linux, OSX, Windows, Android, iOS.

    Λειτουργία[επεξεργασία]

    Το Tox χρησιμοποιεί μια ισχυρή κρυπτογράφηση για την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών του. Η επικοινωνία μεταξύ των χρηστών γίνετε με την χρήση του δημοσίου κλειδιού Tox ID και την χρήση torrent-style DHT. Το Tox ID δημιουργείτε αυτόματα με την δημιουργία προφίλ στην πρώτη εκκίνηση της εφαρμογής. Δίνοντας το Tox ID σας σε κάποιον άλλο του δίνετε την δυνατότητα να σας προσθέσει στην λίστα επαφών του. Για να ξεκινήσει η επικοινωνία μεταξύ σας, θα πρέπει και εσείς να έχετε το Tox ID του και να τον έχετε προσθέσει και εσείς στην λίστα επαφών σας. Το Tox δεν αποκρύπτει την διεύθυνση IP σας όταν υπάρχει επικοινωνία με άλλους χρήστες καθώς και αυτό είναι το νόημα του peer-to-peer να σας συνδέει απευθείας με τους φίλους σας. Η διεύθυνση IP δεν είναι αναγνωρίσιμη μόνο με την χρήση του Tox ID, γίνετε αναγνωρίσιμη μόνο όταν οι χρήστες γίνονται φίλοι.

    Clients[επεξεργασία]

    Όνομα Περιγραφή Λειτουργικό Σύστημα
    qTox A Qt graphical user interface for Tox, written by tux3. Windows / OS X / GNU/Linux / BSD
    Antidote A client for iOS. iOS (7.0+)
    Antox A client for Android. Android (2.3+)
    Blight Cross-platform graphical user interface for Tox written in Racket. Windows / OS X / GNU/Linux
    cyanide Tox client for SailfishOS SailfishOS
    gTox GTK3-style Tox client written by KoKuToru. GNU/Linux
    Isotoxin Multiprotocol client for Windows. Windows
    Toxic Ncurses-based CLI. Maintained by Jfreegman GNU/Linux / BSD / OS X
    Toxy Metro-style Tox client for Windows, maintained by Impyy. Windows
    µTox Lightweight Tox client for the desktop. Windows / OS X / GNU/Linux / BSD
    XwinTox Radically modular and portable Tox client. Solaris / BSD / GNU/Linux

    https://wiki.tox.chat

    TextSecure (Σταμούλης Ζαμάνης)[επεξεργασία]

    Εισαγωγή[επεξεργασία]

    Το TextSecure είναι πρωτόκολλο End-to-end κρυπτογράφησης καθώς και μια δωρεάν εφαρμογή ανοιχτού κώδικα άμεσων μηνυμάτων για το Android που χρησιμοποιεί αυτό το πρωτόκολλο. Το TextSecure δίνει την δυνατότητα ασφαλής μετάδοσης άμεσων μηνυμάτων σε απλά μηνύματα, ομαδικές συνομιλίες, συνημμένα και μηνύματα πολυμέσων. Οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν άμα το μήνυμα που έλαβαν είναι από αυτόν που το έστειλε, συγκρίνοντας το δακτυλικό αποτύπωμα out-of-band ή με την σάρωση QR κωδικού πρόσωπο με πρόσωπο. Η εφαρμογή για το Android μπορεί να αντικαταστήσει την προεπιλεγμένη του συστήματος και επίσης μπορεί να στείλει μη κρυπτογραφημένα μηνύματα SMS και MMS.

    Χαρακτηριστικά[επεξεργασία]

    Το TextSecure επιτρέπει στους χρήστες μέσο μιας σύνδεσης δεδομένων(π.χ. Wifi,3G) να στείλει κρυπτογραφημένα μηνύματα κειμένου, μηνύματα ήχου, μηνύματα βίντεο, πληροφορίες επαφής και μια μεγάλη γκάμα από εικονίδια σε μια άλλη συσκευή που χρησιμοποιεί το TextSecure ή το Signal σε iOS. Επίσης μπορεί να στείλει μη κρυπτογραφημένα μηνύματα SMS και MMS σε περίπτωση που ο παραλήπτης δεν έχει εγκατεστημένο το TextSecure ή το Signal.

    Τα μηνύματα που στέλνονται σε άλλους χρήστες του TextSecure ή του Signal χρησιμοποιούν αυτόματα το πρωτόκολλο End-to-end κρυπτογράφησης ενεργοποιώντας την δυνατότητα να το διαβάσει μόνο ο χρήστης που για τον οποίο προοριζόταν το μήνυμα Τα κλειδιά που χρησιμοποιούνται για την κρυπτογράφηση του μηνύματος αποθηκεύονται μόνο στην συσκευή και στη περίπτωση που ο χρήστης έχει προσθέσει συνθηματική φράση, προστατεύονται από άλλο ένα επίπεδο κρυπτογράφησης. Ο Χρήστης καταλαβαίνει ότι τα μηνύματα είναι κρυπτογραφημένα από μια εικόνα λουκέτου που είναι καρφιτσωμένη στο μήνυμα

    Το TextSecure και το Signal έχουν μια ενσωματωμένη λειτουργία η οποία επαληθεύει αυτόματα άμα η επικοινωνία με τον άλλον χρήστη είναι η σωστή αποτρέποντας την επίθεση man-in-the-middle. Αυτό επιτυγχάνεται συγκρίνοντας το δακτυλικό αποτύπωμα out-of-band. Επίσης οι χρήστες μπορούν να το επιτυγχάνουν αυτό με την σάρωση QR κωδικού τους πρόσωπο με πρόσωπο.

    Αρχιτεκτονική[επεξεργασία]

    Το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης TextSecure είναι ένα πρωτόκολλο End-to-end κρυπτογράφησης μηνυμάτων με deniability guarantees και message-level forward secrecy, παρόμοια με το off-the-Record μηνυμάτων (OTR) πρωτόκολλο. Χρησιμοποιεί του αλγόριθμους Curve25519, AES-256, και HMAC-SHA256 για την κρυπτογράφηση.

    Το πρωτόκολλο TextSecure είναι παράγωγο του OTR. Η κύρια διαφορά είναι ότι το πρωτόκολλο TextSecure χρησιμοποιεί elliptic curve cryptography (ECC) κλειδιά ενώ το πρωτόκολλο OTR χρησιμοποιεί κλειδιά DSA. Το πρωτόκολλο TextSecure συμπιέζει επίσης ορισμένες μορφές δεδομένων και επιτρέπει την ασύγχρονη ανταλλαγή κλειδιών. Υπήρξαν δύο σημαντικές κυκλοφορίες του πρωτοκόλλου TextSecure. Η έκδοση 1 που χρησιμοποιούσε την OTR ratchet και προσαρμοσμένες δυαδικές δομές και η έκδοση 2 που χρησιμοποιεί τη no header keys variation από το Axolotl ratchet και το protobuf records.

    https://en.wikipedia.org/wiki/TextSecure

    1. http://pods.jasonrobinson.me
    2. https://web.archive.org/web/20111008044114/http://blog.diasporafoundation.org/2011/09/21/diaspora-means-a-brighter-future-for-all-of-us.html
    3. https://blog.diasporafoundation.org/1-diaspora-celebrates-one-year-as-a-community-project
    4. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7_IP
    5. https://el.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookies
    6. https://en.wikipedia.org/wiki/Transport_Layer_Security
    7. http://windows.microsoft.com/el-gr/windows/what-is-internet-service-provider
    8. http://en.wikipedia.org/wiki/SOCKS
    9. https://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Shell