Να περιγράψετε ένα εργαλείο ανάκτησης δεδομένων (6η Εργασία 2018-19 / ομάδα Τετάρτης)

Από Βικιβιβλία

PC Inspector File recovery(ΜΑΝΤΩΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ CS4416187 - ΦΟΝΙΑΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ CS4417199)[επεξεργασία]

Εισαγωγή

Το PC Inspector File Recovery αποτελεί ένα εργαλείο ανάκτησης δεδομένων, και συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες εφαρμογές του είδους του, για το έτος 2018. Αποτελεί ένα προϊόν της Γερμανικής εταιρείας CONVAR, μίας εταιρείας που ασχολείται με πολλούς τομείς της πληροφορικής, συγκαταλεγομένης και της ανάκτησης δεδομένων. Είναι άξιο να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατίθεται δωρεάν.

Χαρακτηριστικά

Το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να βρίσκει αυτόματα τα τμήματα του δίσκου, ακόμη και σε περίπτωση διαγραφής ή καταστροφής του τομέα εκκίνησης ή του FAT. Δίνεται η δυνατότητα ανάκτησης αρχείων με την αρχική σφραγίδα χρόνου και ημερομηνίας, υποστηρίζεται η αποθήκευση των ανακτημένων αρχείων στους δίσκους και δίνεται η δυνατότητα ανάκτησης αρχείων ακόμα και στην περίπτωση που δεν δύναται ο χρήστης να καταχωρήσει κεφαλίδα. Τέτοιου είδους αρχεία δεν είναι δυνατόν να ανακτηθούν από προϊόντα ανταγωνισμού. Η ειδική λειτουργία ανάκτησης υποστηρίζει τις ακόλουθες μορφές αρχείων: ARJ - AVI - BMP -CDR - DOC - DXF – DBF- XLS – ΕΧΕ - GIF - HLP - HTML - HTM - JPG - LZH - MID - MOV – MP3 - PDF - PNG - RTF - TAR -TIF - WAV - Το ZIP ZIP. Το παράθυρο διαλόγου απλής αναζήτησης μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό αρχείων με την χρήση του ονόματος, το πρόγραμμα μπορεί να σαρώσει μόνο συγκεκριμένες περιοχές του δίσκου με το σαρωτή συμπλέγματος, ενώ λειτουργεί τέλεια στα Windows XP και τα Windows 7, ακόμα και σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows, ενώ υποστηρίζονται και νεότερες εκδόσεις όπως 8, 8.1, 10. Όσον αφορά τα Windows Vista δυστυχώς δεν υποστηρίζεται ακόμα. Παρά την ευρεία γκάμα δυνατοτήτων που προσφέρει το PC Inspector στον χρήστη, στην επιφάνεια εργασίας του προγράμματος δημιουργείται μια σύγχυση με τις καρτέλες και για αυτό τον λόγο θα πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά την χρήση του. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι εάν ο σκληρός δίσκος αντιμετωπίζει κάποια μηχανική ή ηλεκτρονική βλάβη, ή δεν αναγνωρίζεται πλέον από το BIOS του υπολογιστή, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα. Ωστόσο, η CONVAR διαθέτει μία εξειδικευμένη ομάδα ανάκτησης η οποία μπορεί να παρέχει την απαραίτητη βοήθεια στους χρήστες εφόσον τους ζητηθεί. Για να μπορέσει ο χρήστης να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα θα πρέπει να το εγκαταστήσει σε μια διαφορετική, εντελώς ανεξάρτητη, μονάδα δίσκου από αυτήν στην οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες του PC Inspector. Κατά τη διάρκεια χρήσης του προγράμματος ο χρήστης μπορεί να ανατρέξει, για οποιαδήποτε δυσκολία συναντήσει, σε ένα εκτενές html αρχείο βοήθειας που παρέχεται από το PC Inspector.


Βιβλιογραφία: https://www.convar.com/?language=1 http://www.pcinspector.de/default.htm?po=1&language=1

Pandora File Recovery (Δημήτριος Μπάρμπας 4417128, Αλέξανδρος Τσουμάνης 4417196)[επεξεργασία]

Γενικά[επεξεργασία]

Η ανάκτηση δεδομένων είναι μια λειτουργία η οποία μας βοηθάει να ανακτήσουμε δεδομένα από μια δευτερεύουσα μονάδα αποθήκευσης ή αφαιρούμενο μέσο αποθήκευεις . Τα δεδομένα αυτά μπορεί να έχουν διαγραφεί από τον χρήστη,να έχουν καταστραφεί, να έχουν χαθεί από μια δυσλειτουργία της συσκευής αποθήκευσης ή να έχουν χαθεί από μια τυχαία βλάβη. Η ανάκτηση των δεδομένων γίνεται σε εξωτερικές μονάδες σκληρού δίσκου,σε μαγνητικές ταινίες,μονάδες USB[1] και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές αποθήκευσης, ένα εργαλείο που μας επιτρέπει την ανάκτηση δεδομένων είναι και το Pandora File Recovery

Τι είναι και πως δουλεύει[επεξεργασία]

Το Pandora File Recovery είναι ένα δωρεάν εργαλείο το οποίο δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να αποκαταστήσει τα διαγραμμένα αρχεία του υπολογιστή. Αρχικά κάνει μια σάρωση στον δίσκο του υπολογιστή μας για αρχεία που έχουν διαγραφεί και δεν έχουν αντικατασταθεί, ύστερα δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να ανακτήσει αρχεία με τρείς διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος είναι να παρουσιάσει μια λίστα με τα αρχεία που η εφαρμογή μπορεί να ανακτήσει με επιτυχία και από αυτή τη λίστα ο χρήστης μπορεί διαλέξει όποιο αρχείο θέλει, ο δεύτερος τρόπος είναι ο χρήστης να αναζητήσει δεδομένα από τον δίσκο χρησιμοποιώντας κάποια κριτήρια όπως: όνομα αρχείου, μέγεθος. Και ο τρίτος τρόπος είναι να κάνει βαθιά αναζήτηση ανακτήσιμων δεδομένων.

Χαρακτηριστικά[επεξεργασία]

Το πρόγραμμα Pandora File Recovery επιτρέπει στον χρήστη να ανακτά ακόμη και αρχεία που έχουν διαγραφεί από τομείς NTFS και FAT, ακόμα μπορεί να διαχειρίζεται κρυπτογραφημένα, συμπιεσμένα, ακόμα και κρυφά αρχεία με επιτυχία, επίσης πέρα από σκληρούς δίσκους μπορεί να υποστηρίζει κάρτες μνήμης και φορητές μονάδες μνήμης. Επίσης δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ψάξει στο δέντρο διαγραμμένων δεδομένων όπου μπορεί να δει τα διαγραμμένα δεδομένα και να τα χειριστεί όπως αυτός θέλει, άλλοι συμβατοί τύποι δεδομένων που υποστηρίζει η εφαρμογή είναι: NTFS5[2], NTFS/EFS, PSD[3], FAT16[4],NTF[5]. Το λογισμικό είναι συμβατό μόνο με Windows[6] XP, 7, 8, 8.1,10. Η τελευταία έκδοση του είναι η :2.2.1, αλλά μετά στην επόμενη αναβάθμιση του μετονομάστηκε σε Disk Drill.

Πλεονεκτήματα[επεξεργασία]

  • Εύκολο στη χρήση
  • Μικρο σε μέγεθος
  • Γρήγορη λήψη
  • Ανακτά δεδομένα από τις περισσότερες συσκευές αποθήκευσης που συνδέεται
  • Έχει εύχρηστο περιβάλλον με ποσοστιαίες ενδείξεις και δείκτες χρωματισμού για πιθανότητα ανάκτησης
  • Είναι ελεύθερο λογισμικό και η λήψη του είναι δωρεάν

Μειονεκτήματα[επεξεργασία]

  • Δεν είναι φορητή έκδοση και πρέπει να εγκατασταθεί στον υπολογιστή
  • Το πρόγραμμα δεν υποστηρίζει όλους τους τύπους αρχείων

Βιβλιογραφία:[επεξεργασία]

https://download.cnet.com/Pandora-Recovery/3000-2094_4-10694796.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Data_recovery

https://www.lifewire.com/pandora-recovery-review-2622891

Wise Data Recovery (ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 4417203, ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ 4417200)[επεξεργασία]

Η ανάκτηση δεδομένων είναι μία διαδικασία κατά την οποία μπορούμε να ανακτήσουμε μη προσβάσιμα, χαμένα, κατεστραμμένα ή μορφοποιημένα δεδομένα τα οποία βρίσκονται σε κάποια μονάδα αποθήκευσης όπου δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά από κάποια αίτια όπως καταστροφή δίσκου. Συνήθως τα δεδομένα αυτά είναι αποθηκευμένα σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς δίσκους όπως ο σκληρός δίσκος(HDD), μονάδες SSD(Solid State Drives) στις οποίες δεν μπορεί να γίνει εύκολα η ανάκτηση δεδομένων και ανήκουν στην κατηγορία των εσωτερικών δίσκων. Στην κατηγορία των εξωτερικών δίσκων συμπεριλαμβάνονται μονάδες φλας USB, CD, DVD. Αξίζει να αναφερθεί ότι ενδέχεται να χρειαστεί ανάκτηση λόγω φυσικής ή λογικής βλάβης των συσκευών αποθήκευσης είτε να έχουν διαγραφεί αρχεία καταλάθος από τον χρήστη. Για την ανάκτηση των δεδομένων υπάρχουν διάφορες εφαρμογές όπως είναι το Wise Data Recovery από την εταιρεία WiseCleaner.

Η εταιρεία WiseCleaner ιδρύθηκε το 2005 από τρεις προγραμματιστές. Η εταιρεία αυτή ανέπτυξε και συνεχίζει να αναπτύσσει νέες εφαρμογές εύκολες σε χρήση όπου είναι αποτελεσματικές και δωρεάν. Μία απ’ αυτές είναι το Wise Data Recovery το οποίο έχει εκατομμύρια λήψεις παγκοσμίως. Υποστηρίζεται σε πάνω από 20 γλώσσες αλφαβήτου. Η πρώτη έκδοση του Wise Data Recovery 3.0.2 Beta Release κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2012 και έχει φτάσει έως την έκδοση 4.1.1 που ενημερώθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και υποστηρίζεται από τις πλατφόρμες των windows.

Το Wise Data Recovery είναι ένα δωρεάν λογισμικό για την ανάκτηση δεδομένων. Αυτή η εφαρμογή αναπτύχθηκε από τους προγραμματιστές της εφαρμογής Wise Disk Cleaner και Wise Registry Cleaner. Η εφαρμογή αυτή έχει την δυνατότητα να ανακτά αρχεία τα οποία έχουν διαγραφεί από την μνήμη του δίσκου, έχουν μορφοποιηθεί ή έχουν προέλθει από κάποια φυσική βλάβη. Η ανάκτηση μπορεί να γίνει από σκληρό δίσκο εσωτερικό ή εξωτερικό, από μονάδες USB, κάρτες μνήμης, smartphones και άλλα μέσα αποθήκευσης. Η ανάκτηση δεδομένων υποστηρίζεται από δίσκους της μορφής FAT(FAT12, FAT16, FAT32), exFAT, NTFS. Η ανάκτηση των διαγεγραμμένων εγγράφων που είναι της μορφής (Word,txt,excel), αρχείων πολυμέσων (jpeg, png, GIF, mp3, mp4, AVI κτλ). Επίσης μπορεί να γίνει ανάκτηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εμφανίζοντας επίσης και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κάθε αρχείο. Το Wise Data Recovery είναι αρκετά εύχρηστο και γρήγορο, κάνοντας το ένα πολύ καλό και αξιόπιστο εργαλείο. Αυτή η εφαρμογή επίσης έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί φορητά, δηλαδή χωρίς να έχει γίνει εγκατάστασή του αλλά να έχει μετακινηθεί από μία μονάδα USB flash.

ΠΗΓΗ 1 2 3 4 5 6

Microsoft Cofee (Αστέριος Καμπίσιος 4417062, Εργκύς Πλάκα 4417156)[επεξεργασία]

Γενικα[επεξεργασία]

To Computer Online Forensic Evidence Extractor ή αλλιώς και COFEE είναι ενα εργαλείο Computer Forensics (ψηφιακών διαπιστήριων) ανεπτυγμένο το 2006 απο τον τότε αστυνομικό Anthony Fung, ο οποίος πλέον εργάζεται ως ανώτερος ερευνητής στην ομάδα “Ασφαλεία στο Διαδίκτυο” της Microsoft, και τον Ricci Ieong καθηγητή του αντίστοιχου με εμάς Πανεπιστήμιου στο Χονγκ Κονγκ. Το project ήταν χρηματοδοτούμενο από τη Microsoft.

Τι ακριβώς είναι και πως δουλεύει[επεξεργασία]

To λογισμικό COFEE προτού εγκατασταθεί σε μια μονάδα αποθήκευσης USB παρέχει στο χρήστη ενα προ εγκατεστημένο Γραφικό Περιβάλλον για να είναι πιο εύκολη η χρήση και η ρύθμιση του απο τους ερευνητές. Οι υπεύθυνοι ερευνητές έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν το COFEE μέσα απο 150 εντολές για την συλλογή των επιθυμητών δεδομένων, αφού γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις το εκτελέσιμο αρχείο είναι έτοιμο να εγκατασταθεί σε μια μονάδα αποθήκευσης USB. Αφού γίνουν τα προαναφερθέντα, το USB είναι έτοιμο να τοποθετηθεί στον υπολογιστή προς ανάλυση. Αφού τοποθετηθεί στον υπολογιστή προς ανάλυση αρκεί να εκτελεστεί το εκτελέσιμο αρχείο. Αφού εκτελεστεί μπορούμε να αφαιρέσουμε την μονάδα μνήμης και έπειτα να την εξετάσουμε σε οποιονδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αφού γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στον υπολογιστή που θα γίνει η ανάλυση, οι ερευνητές μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα της συλλήψεις από παραγόμενο αρχείο, το έχει την μορφή είτε απλού κείμενου είτε HTML. Η διαδικασία αυτή γίνετε για να διατηρηθούν πολύτιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να χαθούν αν ο υπολογιστής έπρεπε να τερματιστεί και να μεταφερθεί σε ένα εργαστήριο -για παράδειγμα τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε ενεργή μνήμη θα αλλοιώνονταν. Πάραυτα το COFEE δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα στοιχεία σε όλες τις περιπτώσεις. Σε δήλωση του ένας εκπρόσωπος της Microsoft το επιβεβαίωσε , λέγοντας ότι το COFEE δεν μπορεί παρακάμψει την κρυπτογράφηση BitLocker των Windows Vista ούτε υπονομεύει τυχόν προστασία στα Windows μέσω μυστικών “backdoors".

Το COFEE στην πράξη έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές υποθέσεις για την εξιχνίαση του ηλεκτρονικού εγκλήματος σε όλες τις μορφές του και οχι μόνο… Για αυτό το λόγο τον Απρίλιο του 2009, η Microsoft και η Interpol υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας η Interpol θα λειτουργούσε ως κύριος διεθνής διανομέας της COFEE, το Πανεπιστημίου του Δουβλίνου για τις έρευνες στον τομέα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο μαζί με την Interpol αναπτύσσει προγράμματα για την εκπαίδευση εγκληματολογικών.

DECAF[επεξεργασία]

Στα τέλη του 2009 ανακοινώθηκε από μια μη εμπλεκόμενη ομάδα προγραμματιστών ένα εργαλείο που ονομάζεται Detect and Eliminate Computer Acquired Forensics (DECAF). Το εργαλείο προστατεύει τους υπολογιστές από το COFEE και θα κάνει το COFEE αναποτελεσματικό. Οι ομάδα υποστήριξε ότι θα παρέχει παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των υπογραφών COFEE σε συσκευές USB και σε εκτελούμενες εφαρμογές και όταν εντοπίζεται μια υπογραφή COFEE, το DECAF εκτελεί πολλές διαδικασίες που ρυθμίζονται από το χρήστη. Αυτές περιλαμβάνουν την εκκαθάριση της καταγραφής COFEE και την εξαγωγή συσκευών USB Στις 18 Δεκεμβρίου 2009, οι δημιουργοί του DECAF ανακοίνωσαν ότι το εργαλείο ήταν μια φάρσα και μέρος ενός «κόλπου για την ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια και την ανάγκη για καλύτερα ιατροδικαστικά εργαλεία».

Πηγές[επεξεργασία]

Μicrosoft

c|net

Wikipedia

Recuva (Κόκας Δημήτριος 4412236, Μήτσιου Νικόλαος 4414219)[επεξεργασία]

Disk Drill (Γκίκας Γεώργιος 4417023, Κόστα Αικατερίνη 4417076)[επεξεργασία]

ΕΙΣΑΓΩΓΗ[επεξεργασία]

Το Disk Drill Basic είναι μια δωρεάν έκδοση του Disk Drill, ξοδεύει ώρες στην ανάκτηση αρχείων αλλά για να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία σας πρέπει να πληρώσετε. Το Disk Drill Basic εισήχθη το 2010 και σχεδιάστηκε κατά κύριο λόγο για την ανάκτηση των διαγραμμένων ή χαμένων αρχείων από σκληρούς δίσκους, μονάδες flash USB και μονάδες SSD με τη βοήθεια της τεχνολογίας Recovery Vault . Το 2015 η CleverFiles κυκλοφόρησε το Disk Drill για Windows. Η "καρδιά" του Disk Drill Basic είναι μια τεχνολογία Recovery Vault που επιτρέπει την ανάκτηση δεδομένων από ένα μέσο που έχει ασφαλιστεί προηγουμένως από το Vault Recovery. Το Vault Recovery λειτουργεί ως υπηρεσία παρασκηνίου και θυμάται όλα τα μεταδεδομένα και τις ιδιότητες των διαγραμμένων δεδομένων. Έτσι καθιστά δυνατή την αποκατάσταση των διαγραμμένων αρχείων με τα αρχικά τους ονόματα αρχείων και την τοποθεσία τους. Η έκδοση του δίσκου Drill Basic για Mac παρέχει ανάκτηση από δίσκους / διαμερίσματα HFS / HFS + και FAT (μόνο η πληρωμένη έκδοση Pro μπορεί να ανακτήσει τα αρχεία, η δωρεάν έκδοση θα επιτρέψει την προβολή μόνο των αρχείων). Τον Αύγουστο του 2016, το Disk Drill 3 ανακοίνωσε την υποστήριξη της MacOS Sierra.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ[επεξεργασία]

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να χάσετε τα δεδομένα σας. Η αποτυχία τροφοδοσίας, οι αποτυχημένες μονάδες εκκίνησης, οι καταστροφές διαμερισμάτων, ο κάδος ανακύκλωσης που έχει χαθεί κατά λάθος, η επίθεση με ιούς ... αυτά είναι μόνο τα πιο συνηθισμένα. Η απώλεια δεδομένων μπορεί να είναι απογοητευτική, εξοργιστική ή εντελώς τρομακτική εμπειρία.

Όπως γνωρίζουμε όταν διαγράφουμε ένα αρχείο, αυτό αυτομάτως μετακινείται στον κάδο ανακύκλωσης. Εάν από εκεί διαγραφεί για οποιονδήποτε λόγο τότε το αρχείο χάνεται ή έτσι νομίζουμε. Στην πραγματικότητα το αρχείο υπάρχει ακόμα στην μονάδα του δίσκου απλά η διαδρομή του δεν είναι προσβάσιμη ή δεν υφίσταται. Ο υπολογιστής μετατρέπει το αρχείο αυτό σε ένα πλήθος απο μηδενικά τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν απο ένα άλλο αρχείο που θα θελήσουμε να αποθηκεύσουμε στον δίσκο. Τότε το αρχείο που υπήρχε πριν και δεν ήταν προσβάσιμο χάνεται για πάντα. Συνήθως μπορεί να χρειαστούν έως και 10 χρόνια για να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά ένα αρχείο απο τον δίσκο μας.

Η διαδικασία ανάκτησης δεδομένων απαιτεί ειδικά εργαλεία και κοστίζει χρόνο και χρήμα, αλλά τελικά αξίζει τον κόπο αν πρέπει να έχετε πίσω κάποια συγκεκριμένα αρχεία. Έτσι, ενώ τα διαγραμμένα αρχεία είναι απροσπέλαστα και κινδυνεύουν να αντικατασταθούν, μπορείτε συχνά να τα ανακτήσετε εντελώς με επαγγελματικά εργαλεία ανάκτησης δεδομένων. Το λογισμικό αποκατάστασης στοιχείων έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζει τη μονάδα δίσκου και να εντοπίζει τυχόν ανακτήσιμα δεδομένα, να τα συνδέει πίσω και να τα παρέχει σε μορφή που μπορεί να αποθηκευτεί. Οι καλύτερες εφαρμογές ανάκτησης δεδομένων παρέχουν μια προεπισκόπηση ανακτημένων αρχείων, φιλτραρισμένων αποτελεσμάτων με δυνατότητα αναζήτησης, εύκολη αποκατάσταση αρχείων και πρόσθετα εργαλεία.

Τα προγράμματα αποκατάστασης αρχείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αναστηθούν αρχεία οποιουδήποτε τύπου ή μεγέθους, από εικόνες, μουσική και βίντεο σε έγγραφα και υπολογιστικά φύλλα. Το λογισμικό αποκατάστασης στοιχείων μπορεί να εντοπίσει και να επαναφέρει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα εκτελέσιμα αρχεία και τα συμπιεσμένα αρχεία. Το καλύτερο λογισμικό αποκατάστασης αρχείων μπορεί ακόμη και να διατηρήσει την οργάνωση των φακέλων των αρχείων σας και ίσως να είναι σε θέση να ανακτήσει ένα πλήρες διαμέρισμα ή μονάδα δίσκου.

Το καλύτερο λογισμικό αποκατάστασης αρχείων είναι επίσης ευρύ πεδίο εφαρμογής, εξοπλισμένο για την ανάκτηση αρχείων από όλα τα είδη μέσων αποθήκευσης, ανεξάρτητα από το πώς συνδέονται με τον υπολογιστή σας ή από ποιες δομές αρχείων χρησιμοποιούν. Οι περισσότερες ανάγκες ανάκτησης δεδομένων αφορούν τα αρχεία στον σκληρό δίσκο ή τη μονάδα USB, αλλά μπορείτε επίσης να ανακτήσετε αρχεία από CD, DVD, κάρτες κάμερας, συσκευές αναπαραγωγής, MP3, εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και πολλά άλλα. Φυσικά, κανένα λογισμικό αποκατάστασης στοιχείων δεν είναι τέλειο! Αν ένα αρχείο έχει μερικώς αντικατασταθεί ή αλλοιωθεί, οι πιθανότητες οποιασδήποτε χρησιμοποιήσιμης ανάκτησης είναι χαμηλές, ακόμη και με το καλύτερο λογισμικό αποκατάστασης. Αλλά αν δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που διαγράψατε κατά λάθος το αρχείο, οι πιθανότητες πλήρους ανάκαμψης είναι αρκετά καλές.

R-Studio (ΚΑΝΤΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 4415057, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 4415110)[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Η εφαρμογή R-Studio είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες λύσεις ανάκτησης δεδομένων σε περιπτώσεις απώλειας μνήμης είτε σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς δίσκους. Αναπτύχθηκε από την R-Tools Technology, Inc. για έμπειρους επαγγελματίες αποκατάστασης στοιχείων και στην συνέχεια επανασχεδιάστηκε ως ένα πιο φιλικό για τον καθημερινό χρήστη εργαλείο για ανάκτηση δεδομένων.

Περιγραφή R-Studio[επεξεργασία]

Tο R-Studio λειτουργεί σε Mac, Windows και Linux και με τις ευέλικτες ρυθμίσεις παραμέτρων που παρέχει μας δίνει τον απόλυτο έλεγχο στην ανάκτηση οποιονδήποτε κατεστραμμένων ή διαγραμμένων αρχείων τόσο σε τοπικούς δίσκους όσο και σε κατεστραμμένους και μη εξωτερικούς δίσκους. Επιπλέον το R-Studio σαν ένα cross-platform πρόγραμμα ανάκτησης δίσκων, ανεξάρτητα λειτουργικού συστήματος που είναι εγκατεστημένο, έχει την δυνατότητα να διαβάζει, γράφει και να ανακτά δίσκους και αρχεία που δημιουργούνται από τα προαναφερόμενα λειτουργικά συστήματα. Για παράδειγμα, το R-Studio για Windows μπορεί να ανακτήσει δεδομένα σκληρού δίσκου με λειτουργικό Linux, το R-Studio για Mac να μπορεί να ανακτήσει αρχεία σκληρού δίσκου φορτωμένα με Windows, R-Studio Linux για σκληρό δίσκο Mac και ούτω καθεξής. Επίσης παρέχει πολύγλωσσο γραφικό περιβάλλων και λεπτομερή ηλεκτρονική βοήθεια μαζί με εγχειρίδιο χρήσης που βρίσκεται πάντοτε στην διάθεση του χρήστη. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής αναζήτησης συγκεκριμένων τύπων αρχείων που επιθυμεί να επαναφέρει ο χρήστης, εφόσον αυτοί είναι γνωστοί. Ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό του R-Studio επίσης είναι το παρεχόμενο εργαλείο προεπισκόπησης που υποστηρίζει άμεσα πολλά σημαντικά αρχεία: Adobe Acrobat pdf, Microsoft Office doc, xls, ppt, docx, xlsx, pptx και πολυάριθμες μορφές πολυμέσων και γραφικών, χωρίς τα προγράμματα ή τους κωδικοποιητές που έχουν εγκατασταθεί. Όλα τα χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες του R-Studio μπορούν να δοκιμαστούν στην ελεύθερη Demo έκδοση που κυκλοφορεί και είναι διαθέσιμη στο https://www.r-studio.com/, με μοναδικό περιορισμό το μέγεθος του αρχείου που μπορεί να ανακτηθεί.

Επιπρόσθετες λειτουργίες[επεξεργασία]

Εκτός από το ότι είναι ένα ολοκληρωμένο βοηθητικό πρόγραμμα ανάκτησης αρχείων το R-Studio επιπλέον περιλαμβάνει: -Μια προηγμένη μονάδα ανασυγκρότησης RAID.
-Έναν επεξεργαστή κειμένου / δεκαεξαδικό πλούσιο σε χαρακτηριστικά.
-Μια εξ'ολοκλήρου προηγμένη μονάδα αντιγραφής / απεικόνισης δίσκων σε ένα ενιαίο λογισμικό.
-Υποστηρίζεται η προεπισκόπηση αρχείων σε απομακρυσμένο υπολογιστή.

Περιπτώσεις στις οποίες τα αρχεία που μπορούν να ανακτηθούν με το R-Studio[επεξεργασία]

-Αρχεία που μπορεί να έχουν αφαιρεθεί εντελώς χωρίς να μεταφερθούν στον κάδο ανακύκλωσης ή που να έχουν διαγραφεί από αυτόν.
-Από ενδεχόμενες επιθέσεις ιών ή διακοπή ρεύματος.
-Έπειτα από διαμόρφωση διαμερίσματος του αποθηκευτικού μέσου, ακόμα και για διαφορετικό σύστημα αρχείων.
-Όταν η δομή ενός διαμερίσματος του σκληρού δίσκου άλλαξε ή καταστράφηκε.

Πως λειτουργεί[επεξεργασία]

https://drive.google.com/file/d/18iM_XOMdC-W-G6Gl_jUr6K-4EXKUgYbd
https://drive.google.com/open?id=1Rebfu2qJzABnN7DDvbAMGelZGc3kEKMk
https://drive.google.com/open?id=10zPbSX3QGoGtYHBKgqsZm0gsZvmmVXl6
https://drive.google.com/open?id=1hl9CEKkwrEK_M0xtULd23M2wCO9vhG1n
https://drive.google.com/open?id=1s7AZRP3z1cEjqJxEZyt56p5R-9jE7fKT

Πηγές[επεξεργασία]

https://www.r-studio.com/
https://www.r-studio.com/data-recovery-software/
https://www.r-studio.com/Why_RStudio.shtml

dvdisaster(Κωνσταντίνος Καρτόφης,Δημήτρης Σουλιώτης)[επεξεργασία]

Γενικά[επεξεργασία]

Το dvdisaster είναι ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ενίσχυση της επιβίωσης των δεδομένων σε οπτικούς δίσκους,δημιουργώντας δεδομένα ανίχνευσης και διόρθωσης σφαλμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανάκτηση δεδομένων.Δημιουργήθηκε από τον Carsten Gnörlich και ο κώδικας του προγράμματος είναι διαθέσιμος στο Github,υπό την Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU.Το dvdisaster λειτουργεί σε επίπεδο εικόνας,έτσι η ανάκτηση δεν εξαρτάται από το σύστημα αρχείων του μέσου.Το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για τη δημιουργία κώδικα διόρθωσης σφαλμάτων (ECC) από ένα υπάρχον μέσο είτε για την ενίσχυση μιας εικόνας ISO με δεδομένα ECC πριν από τη εγγραφή σε ένα μέσο.

Ανάκτηση[επεξεργασία]

Όταν ένας οπτικός δίσκος έχει υποστεί φυσική ζημιά,πχ γρατζουνιές ή έχει αρχίσει να υποβαθμίζεται, ορισμένα τμήματα των δεδομένων του δίσκου μπορεί να μην μπορούν να διαβαστούν.Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα ECC που παρήχθηκαν προηγουμένως από το dvdisaster,μπορούν να ανακτηθούν τα κατεστραμμένα μέρη των δεδομένων του δίσκου.Οι δύο τρόποι παραγωγής δεδομένων ECC στο dvdisaster χρησιμοποιούν κώδικες Reed-Solomon,μια ομάδα κωδίκων διόρθωσης σφαλμάτων που εισήχθησαν από τον Irving S. Reed και τον Gustave Solomon το 1960.Στη λειτουργία RS01, τα παραγόμενα δεδομένα δημιουργούνται από μια εικόνα δίσκου και αποθηκεύονται σε ένα ξεχωριστό αρχείο, το οποίο πρέπει να γραφεί σε κάποιο άλλο μέσο. Εναλλακτικά, στη λειτουργία RS02, τα δεδομένα ECC επισυνάπτονται στο τέλος της εικόνας του δίσκου πριν από την κάμψη της εικόνας στο δίσκο.Όταν ένα CD ή DVD έχει ενισχυθεί με την λειτουργία RS02,η ενισχυμένη ενότητα των δεδομένων παραμένει αόρατη από τον κανονικό χρήστη και ο δίσκος παραμένει πλήρως συμβατός με τους υπολογιστές χωρίς γνώση ή εγκατάσταση του dvdisaster. Με αυτόν τον τρόπο ένας δίσκος που έχει υποστεί βλάβη μπορεί να είναι πλήρως ανακτήσιμος,εγκαθιστώντας το λογισμικό αποκτώντας πρόσβαση στον κώδικα διόρθωσης σφαλμάτων Reed-Solomon χρησιμοποιώντας το dvdisaster και ανοικοδομώντας την εικόνα.Το dvdisaster μπορεί να δουλεύει χωρίς ECC δεδομένα,ελέγχοντας επανειλημμένος τον δίσκο για χαμένα δεδομένα που τα οποία τα επαναφέρει.

Κοινές παρεξηγήσεις[επεξεργασία]

Το dvdisaster δεν μπορεί να κάνει τα ελαττωματικά μέσα αναγνώσιμα ξανά.Όταν το οπτικό μέσο αναπτύξει ελαττωματικούς τομείς σε αργότερα,οι ελαττωματικοί αυτοί τομείς αποκαθίστανται με τον εκ νέου υπολογισμό τους από τα δεδομένα ECC.Αυτό δεν θα κάνει το ελαττωματικό μέσο να λειτουργεί ξανά, αλλά θα παράγει μια νέα εικόνα ISO που μπορεί να γραφεί σε ένα νέο μέσο.Επίσης δεν είναι ένα εργαλείο αντιγραφής.

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα[επεξεργασία]

Πλεονεκτήματα του dvdisaster:

  • Προστατεύει από τη γήρανση και την τυχαία ζημιά στο μέσο (εντός ορισμένων ορίων).
  • Ανάλογα με την ταχύτητα του μέσου,το dvdisaster μπορεί να πετύχει την μέγιστη ταχύτητα σε έλεγχο σφαλμάτων.
  • Οικονομικά αποδοτικό:Τα μέσα πρέπει να αντικαθίστανται με ένα νέο αντίγραφο μόνο όταν είναι πραγματικά ελαττωματικά.
  • Αποδοτικότητα σε χώρο:Τα δεδομένα Ecc απαιτούν λιγότερο χώρο από ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας κάτω από τα περισσότερα σενάρια

Μειονεκτήματα του dvdisaster:

  • Τα δεδομένα διόρθωσης σφάλματος πρέπει να δημιουργηθούν πριν αποτύχει το μέσο, κατά προτίμηση την ίδια ώρα που γράφεται το μέσο.
  • Τα δεδομένα διόρθωσης σφαλμάτων απαιτούν επιπλέον χώρο αποθήκευσης είτε στο προστατευμένο μέσο ή χρησιμοποιώντας πρόσθετα μέσα. Χρησιμοποιώντας τις τυπικές ρυθμίσεις ο πρόσθετος χώρος αποθήκευσης ανέρχεται στο 15% του αρχικού μεγέθους δεδομένων (περίπου 700MiB για ένα πλήρες 4.7GiB DVD).
  • Δεν υπάρχει εγγυημένη προστασία από απώλεια δεδομένων.

Πηγές[επεξεργασία]

EaseUS Data Recovery Wizard (Κατερίνα Βαλασσά 4417236, Χρήστος Καλαντζής 4414085)[επεξεργασία]

ΓΕΝΙΚΑ

Ο όρος ¨ανάκτηση δεδομένων¨ έχει πολλαπλές χρήσεις στο τομέα της πληροφορικής. Η διαδικασία ανάκτησης δεδομένων μας παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα τα οποία για ποικίλους λόγους δε είναι προσβάσιμα κατά κανονικό τρόπο. Τα πιο συνηθισμένα μέσα αποθήκευσης είναι τα USB flash, σκληροί δίσκοι hdd ή ssd και πιο παλιά CD και DVD.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ

Το EaseUs Data Recovery πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να ανακτήσει δεδομένα από διαγραφή, μορφοποίηση, ζημία στο δίσκο , επιθέσεις κακόβουλων λογισμικών, λειτουργικό σφάλμα κ.α.. Ωστόσο όλες οι παραπάνω περιπτώσεις έχουν κοινό παρανομαστή διότι η ρίζα του προβλήματος είναι η απώλεια της διεύθυνσης των αρχείων. Το EaseUS Data Recovery Wizard μπορεί να ανακτήσει δεδομένα από εσωτερικούς και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, καθώς και συσκευές USB, κάρτες μνήμης, συσκευές iOS, συσκευές αναπαραγωγής μουσικής και πολλά άλλα. Το EaseUs Data Recovery ανιχνεύει το μέσο αποθήκευσης που εμείς επιλέγουμε με δύο διαφορετικούς τρόπους .

• Με βάση το κατάλογο αρχείων

• Με βάση το περιεχόμενο αποθήκευσης

Η πρώτη μέθοδος είναι σχετικά απλή και γρήγορη. Με αυτή τη μέθοδο δίνεται η δυνατότητα να βρούμε αρχεία τα οποία είναι απλώς διαγραμμένα ή βρίσκονται στο κάδο ανακύκλωσης. Το λογισμικό σκανάρει το μέσο αποθήκευσης όπου η καταγραφή των αρχείων και το σχετικό περιεχόμενο παραμένουν άθικτα . Η δεύτερη μέθοδος αναζητά τομέα ανά τομέα μέσω του περιεχόμενου αποθήκευσης για να δημιουργήσει αρχεία από το πεδίο δεδομένων. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι αυτή η μέθοδος δε διατηρεί τα αρχικά ονόματα των αρχείων ή τη δομή των φακέλων. Τα ανακτημένα δεδομένα μπορούν να φιλτραριστούν έτσι ώστε οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν τα συγκεκριμένα αρχεία και να κάνουν προεπισκόπηση των αρχείων τους πριν από την ανάκτηση. Φυσικά, αυτή η μέθοδος είναι πιο χρονοβόρα συγκριτικά με τη πρώτη μέθοδο ωστόσο σε αυτή γίνεται πιο βαθιά σάρωση.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΗΣΤΙΚΑ

Το EaseUS Data Recovery είναι ένα πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων που είναι αρκετά φιλικό προς τον χρήστη ακόμα και για άτομα που δεν είναι αρκετά εξοικειωμένα με τους υπολογιστές. Το EaseUS Data Recovery διατίθεται για τα λειτουργικά συστήματα Windows και MacOs. Σε ότι αφορά το κόστος του εργαλείου αυτού, υπάρχουν δύο επιλογές. Η δωρεάν έκδοση και η επί πληρωμή. Στη δωρεάν έκδοση δίνεται η δυνατότητα να ανακτηθούν δεδομένα έως και 2 GB. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι μόνο τα 500MB είναι ελεύθερα για ανάκτηση δεδομένων. Για να αποκτήσουμε και το υπόλοιπο 1,5 GB χρειάζεται να κάνουμε share στα social media το εργαλείο αυτό

ΠHΓΕΣ:

https://en.wikipedia.org/wiki/EaseUS_Data_Recovery_Wizard

https://download.cnet.com/EaseUS-Data-Recovery-Wizard-Free/3000-2248_4-75184619.html

https://www.lifewire.com/easeus-data-recovery-wizard-review-2622879

Stellar Phoenix (Ζωγράφος Κων/νος 4414055, Συργκάνης Βασίλης 4414204)[επεξεργασία]

ΓΕΝΙΚΆ[επεξεργασία]

Τι είναι Ανάκτηση Δεδομένων;[επεξεργασία]

Η ανάκτηση δεδομένων είναι μια διεργασία η οποία παρέχει πρόσβαση σε απρόσιτα χαμένα, φθαρμένα, κατεστραμμένα ή διαγραμμένα δεδομένα από δευτερεύοντες αποθηκευτικούς χώρους, αφαιρούμενα μέσα ή αρχεία, όταν τα δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί σε αυτούς δεν είναι προσβάσιμα με τον κλασσικό τρόπο. Τα δεδομένα αυτά στις περισσότερες των περιπτώσεων διασώζονται από αποθηκευτικά μέσα όπως εσωτερικούς ή εξωτερικούς σκληρούς δίσκους (HDD, SSD), στικακια USB, μαγνητικές κασέτες, CD, DVD, υποσυστήματα με διάταξη RAID και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Η ανάκτηση μπορεί να χρειάζεται λόγω φυσικών φθορών στις συσκευές αποθήκευσης ή λογικής φθοράς στο σύστημα των αρχείων που τα εμποδίζει από το να λειτουργήσουν συμφωνά με το εκάστοτε λειτουργικό σύστημα. Τα πιο σύνηθες σενάρια ανάκτησης δεδομένων περιλαμβάνουν αποτυχία του λειτουργικού συστήματος, δυσλειτουργία της συσκευής αποθήκευσης, λογική αποτυχία των παραπάνω, τυχαίας ζημιάς ή διαγραφής. Επίσης εκτός από τα παραπάνω ενδεχόμενα ή ανάκτηση δεδομένων χρησιμοποιείται και σε περιπτώσεις κατασκοπίας οπού τα αρχεία έχουν κωδικοποιηθεί ή έχουν κρυφτεί με κάποιο μέσο ώστε να μην είναι άμεσα εμφανιζόμενα στον χρήστη.

Τι είναι το Stellar Phoenix;[επεξεργασία]

Λογικό είναι με την ύπαρξη ενός τόσο μεγάλου προβλήματος στην αποθήκευση δεδομένων να έχουν αναπτυχθεί πολλά δημοφιλή προγράμματα ανάκτησης δεδομένων και ένα από αυτά είναι το Stellar. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για τα τρία πιο διαδεδομένα λειτουργικά συστήματα Windows, MacOS, Linux και θα άξιζε να αναφερθούν το καθένα ξεχωριστά.

Stellar Phoenix Windows[επεξεργασία]

Όσο αναφορά την έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows το συγκεκριμένο λογισμικό έρχεται σε τρεις εκδόσεις για απλούς χρήστες, για επαγγελματίες και για τεχνικούς. Οι τύποι αρχείων που υποστηρίζει το συγκεκριμένο λογισμικό είναι: NTFS, FAT και ExFAT

Stellar Phoenix Linux[επεξεργασία]

Η συγκεκριμένη έκδοση όπως είναι ευφάνταστο αναφέρεται για ανάκτηση δεδομένων στην πλατφόρμα Linux. Έχει την δυνατότητα ανάκτησης διαγραμμένων, χαμένων ή μη προσβάσιμων αρχείων σε οποιαδήποτε από τις μορφές αρχείων: Ext4, Ext3, Ext2, ExFAT, FAT32, FAT16 και FAT12.

Stellar Phoenix Mac[επεξεργασία]

H συγκεκριμένη έκδοση υποστηρίζει τύπους αρχείων σε μορφές: HFS, HFS+, NTFS, FAT και ExFAT.Επίσης μπορεί να ανακτήσει δεδομένα αρχείων από την εφαρμογή backup του MacOS Time Machine και από το BootCamp Partition. Η έκδοση για Mac διαχωρίζεται σε δυο άλλες εκδόσεις την Phoenix Mac Data Recovery Professional και την Phoenix Mac Data Recovery Platinum. Οι προαναφερθείσες εκδόσεις έχουν την δυνατότητα και οι δυο να ανακτήσουν χαμένα ή διαγραμμένα αρχεία με την διαφορά ότι η έκδοση Platinum μπορεί να διορθώσει πειραγμένα ή κατεστραμμένα “partition” σκληρών δίσκων.

ΙΣΤΟΡΙΚΆ[επεξεργασία]

Όλες οι παραπάνω εκδόσεις ανήκουν στην εταιρία Stellar Data Recovery η οποία ιδρύθηκε το 1993 από τους Sunil Chanda, Manoj Dhingra και Kuljeet Singh. Η έκδοση για Windows κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 14 Απριλίου του 2000 και παραμένει σε λειτουργία μέχρι και σήμερα στην τελευταία της έκδοση 7.0 η οποία κυκλοφόρησε στις 7 Φεβρουαρίου 2017. Αντίστοιχα η έκδοση για το MacOS κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 14 Μαρτίου 2002 και είναι διαθέσιμη μέχρι και σήμερα στην τελευταία της εκδοσή 8.0 η οποία κυκλοφόρησε στις 31 Οκτωβρίου 2017.

Βιβλιογραφία[επεξεργασία]

Virtual Hard Disk(VHD)(Θεοδώρα Χρόνη 4417213,Σοφία Χαρίτου 4417204)[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Ο εικονικός σκληρός δίσκος (VHD) είναι μια μορφή αρχείου εικόνας δίσκου για την αποθήκευση ολόκληρου του περιεχομένου ενός σκληρού δίσκου.Η εικόνα του δίσκου,που μερικές φορές ονομάζεται εικονική μηχανή,αναπαράγει έναν υπάρχοντα σκληρό δίσκο και περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα και τα δομικά στοιχεία.Μπορεί να αποθηκευτεί οπουδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση ο φυσικός κεντρικός υπολογιστής.Οι εικονικοί σκληροί δίσκοι έχουν δύο κύριους τύπους:σταθερού μεγέθους και δυναμικά επεκτεινόμενοι σκληροί δίσκοι.Και οι δύο τύποι έχουν μια μέγιστη τιμή μεγέθους που καθορίζει πόσο μεγάλος θα είναι ο δίσκος σε εικονικές μηχανές που φιλοξενούνται μέσα στον Virtual Server.Ωστόσο,τα VHD σταθερού μεγέθους θα καταλαμβάνουν αυτόματα το χώρο του φυσικού δίσκου στο σύστημα αρχείων του κεντρικού υπολογιστή,ενώ οι δυναμικά αναπτυσσόμενοι δίσκοι θα κατανέμουν χώρο μόνο όπως απαιτείται.Ένα αρχείο VHD περιέχει μια εικονική εικόνα σκληρού δίσκου που χρησιμοποιείται από το Microsoft Windows Virtual PC,ένα πρόγραμμα εικονικοποίησης Windows.Αποθηκεύει τα περιεχόμενα ενός σκληρού δίσκου μιας εικονικής μηχανής (VM),η οποία μπορεί να περιλαμβάνει χωρίσματα δίσκων,ένα σύστημα αρχείων,αρχεία και φακέλους.Τα αρχεία VHD μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση πολλαπλών λειτουργικών συστημάτων σε ένα μόνο υπολογιστή,για δοκιμή προγραμμάτων λογισμικού ή για την εκτέλεση παλαιότερων εφαρμογών.


Χαρακτηριστικά[επεξεργασία]

Ένας εικονικός σκληρός δίσκος επιτρέπει σε πολλά λειτουργικά συστήματα να διαμένουν σε ένα μόνο μηχάνημα κεντρικού υπολογιστή.Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στους προγραμματιστές να δοκιμάζουν το λογισμικό σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα χωρίς το κόστος ή την ταλαιπωρία της εγκατάστασης ενός δεύτερου σκληρού δίσκου ή του διαχωρισμού ενός σκληρού δίσκου σε πολλαπλούς τόμους.Η δυνατότητα άμεσης τροποποίησης του σκληρού δίσκου ενός εικονικού υπολογιστή από ένα κεντρικό διακομιστή υποστηρίζει,πολλές εφαρμογές,όπως:

·Μετακίνηση αρχείων μεταξύ του VHD και του συστήματος αρχείων κεντρικού υπολογιστή

·Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτηση

·Antivirus και ασφάλεια

·Διαχείριση εικόνας και επιδιόρθωση

·Μετατροπή δίσκου(φυσική σε εικονική και αντίστροφα)


Πλεονεκτήματα[επεξεργασία]

·Ένα πλεονέκτημα της εργασίας με εικονικές μηχανές είναι η δυνατότητα επαναφοράς ενός VM στην προηγούμενη κατάσταση.Στον Virtual Server, μπορεί να το ολοκληρωθεί ενεργοποιώντας τους δίσκους Undo.Όταν επιλεγεί αυτό το πλαίσιο,ο Virtual Server θα δημιουργήσει αυτόματα ένα αρχείο .vud για κάθε VHD που είναι συνδεδεμένο με το VM.Αυτό θα καταστήσει αποτελεσματικά τα αρχεία .vhd μόνο για ανάγνωση και όλες οι λειτουργίες εγγραφής θα εκτελεστούν στα αρχεία αναίρεσης.Όταν επιλέγετε να απενεργοποιήσετε ένα VM,μπορείτε να διατηρήσετε τους δίσκους αναίρεσης,να δεσμεύσετε τις αλλαγές(οι οποίες ενημερώνουν τα βασικά αρχεία VHD) ή να απορρίψετε τις αλλαγές (πράγμα που αναστρέφει αποτελεσματικά το VM στην κατάσταση του πριν ενεργοποιηθούν οι δίσκοι αναίρεσης).

·Ο Οδηγός ανάκαμψης VHD είναι μια ολοκληρωμένη λύση για την εγκατάσταση και διερεύνηση διεφθαρμένων ή κατεστραμμένων εικονικών μονάδων που έχουν αποθηκευτεί ως αρχεία .vhd ή .vhdx.Το λογισμικό εκτελεί ανάκτηση δεδομένων vhd μόνο για ανάγνωση.Είναι πολύ χρήσιμο και εύχρηστο εργαλείο για τεχνικούς IT,διαχειριστές συστημάτων για να διερευνήσουν και να εξάγουν δεδομένα από δίσκους .vhd, .avhdx ή .vhdx.

·Απομόνωση πολλών χρηστών:Πολλά υπάρχοντα λειτουργικά συστήματα υποστηρίζουν πολλαπλούς χρήστες,αλλά προσφέρουν διαφορετικούς βαθμούς προστασίας μεταξύ τους (π.χ. ένας χρήστης του λειτουργικού συστήματος θα μπορούσε να μολυνθεί από ιό που προσβάλλει άλλους χρήστες ή να κάνει αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα που επηρεάζουν άλλα χρήστες). Παρέχοντας σε κάθε χρήστη τη δική του έκδοση του λειτουργικού συστήματος,δημιουργώντας για κάθε ένα διαφορετικό VHD που βασίζεται σε μια βασική εγκατάσταση των OS-αλλαγών σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη εικόνα παιδιού δεν θα είχε καμία επίδραση σε καμία από τις άλλες παιδικές εικόνες.


Πηγές[επεξεργασία]

https://searchservervirtualization.techtarget.com/tip/Understanding-VHD-virtual-hard-disk-options https://fileinfo.com/extension/vhd https://en.wikipedia.org/wiki/VHD_(file_format) https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=el&prev=search&rurl=translate.google.gr&sl=en&sp=nmt4&u=https://www.bitrecover.com/vhd-recovery-software/&xid=17259,15700023,15700043,15700124,15700149,15700186,15700190,15700201,15700237,15700242&usg=ALkJrhipx7HRc0LRn_tYYDo1oaJ4tB42lA

TestDisk (Γαβριλακης Γεωργιος 4417015,Παναγιωτης Κυριτσης 4417085)[επεξεργασία]

Υπάρχουν πολλά και διάφορα λογισμικά για ανάκτηση/επαναφορά δεδομένων από κατεστραμμένους δίσκους, Έτσι εδώ θα ασχοληθούμε με το TestDisk ένα λογισμικό που η σύνταξη του έχει γίνει σε C. δημιουργός του είναι ο Christophe Grenier(ο οποίος αποτελεί και δημιουργός του PhotoRec). Aποτελεί ένα πρόγραμμα ελεύθερου λογισμικού και ανοιχτού κώδικα που παρέχεται με την άδεια χρήσης GNU (συχνά παρέχεται μαζί με το PhotoRec). Ο βασικός λόγος δημιουργίας του είναι να βοηθήσει σε ανάκτηση χαμένων κατατμήσεων μέσων αποθήκευσης. Βέβαια το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να επαναφέρει δίσκους εκκινήσιμους που έχουν κάποια βλάβη ξανά σε σωστή λειτουργία. Πχ δίσκοι η οποίοι έχουν ‘’καταστραφεί’’ λόγο κάποιου ελαττωματικού λογισμικού η από ορισμένους τύπους ιών η και ανθρώπινο λάθος. Επίσης το πρόγραμμα έχει την ιδιότητα να μπορεί να συλλέγει λεπτομερής πληροφορίες σχετικά με κατεστραμμένα κομμάτια του δίσκου η άλλες παρόμοιες βλάβες, της οποίες μπορεί να αποστείλει σε έναν τεχνικό για ανάλυση.Σύμφωνα με κάποιες κριτικές το TestDisk αποτελεί ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από αρχάριους όσο και από ειδικούς ενώ σύμφωνα με κάποιες άλλες λόγο υπερβολικών λειτουργιών στην πρώτη επαφή τρομάζει των μέσω χρήστη. Στη συνέχεια το πρόγραμμα τρέχει σε διάφορα λειτουργικά συστήματα όπως Windows η Linux αλλά και πολλά ακόμα παρακάτω θα δείτε όλα τα λειτουργικά συστήματα που υποστηρίζουν το TestDisk. DOS,Windows,Linux,FreeBSD,NetBSD,OpenBSD,SunOS,MacOS Επίσης αναγνωρίζει πολλά συστήματα χωρισμού δίσκου όπως: Apple partition map,GUID Partition Table,PC/Intel Partition Table(master boot record), Sun Solaris slice,Xbox fixed partitioning scheme. Ιδιότητες η ενέργειες του προγράμματος είναι η επαναφορά διαμερισμάτων η επισκευή συστημάτων αρχείων και επαναφορά αρχείων. Για την επαναφορά διαμερισμάτων το TestDisk ερευνά το BIOS η το λειτουργικό σύστημα ώστε να βρει συσκευές αποθήκευσης και τα χαρακτηριστικά τους έπειτα κάνει έλεγχο δομής του δίσκου και τέλος των συγκρίνει με των πίνακα κατατμήσεων για τυχόν βλάβες, Ενώ στην επαναφορά αρχείων αναζητεί στο δίσκο το σύμπλεγμα (clusters) του αρχείου που θέλουμε να επαναφέρουμε και άμα το σύμπλεγμα δεν έχει υποστεί επανεγγραφή το επαναφέρει. Τέλος το TestDisk μαζί με το ‘’φίλο’’ του PhotoRec είχαν περισσότερα από 150,000 κατεβάσματα των Ιούλιο του 2008

Puran File Recovery (ΟΞΟΥΖΟΓΛΟΥ ΑΒΡΑΑΜ 4417148, ΦΕΛΕΚΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ 4417198)[επεξεργασία]

Γενικά[επεξεργασία]

Το Puran File Recovery είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα αποκατάστασης αρχείων. Το Puran είναι μια εξαιρετική λύση καθώς οι σαρώσεις δίσκων είναι γρήγορες και το πρόγραμμα είναι εύκολο στην χρήση του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάκτηση διαγραμμένων και χαμένων αρχείων ή κατατμήσεων. Μπορεί επίσης να ανακτήσει αρχεία από μορφοποιημένους δίσκους. Ό, τι εντοπιστεί ως μονάδα από τα Windows μπορεί να σαρωθεί ανεξάρτητα από το σύστημα αρχείων του. Υποστηρίζει FAT12, 16 ή 32 και NTFS συστήματα αρχείων . Η εφαρμογή περιέχει 3 τρόπους σαρώσεις την Basic σάρωση, την Deep σάρωση και την Full σάρωση. Η Basic σάρωση είναι η πιο γρήγορη αλλά αρκετές φορές δεν καταφέρνει να ανακτήσει τα επιθυμητά αρχεία. Αντιθέτως η Deep και η Full είναι πολύ χρονοβόρες αλλά έχουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τα αρχεία που ψάχνει ο χρήστης. Επίσης ανιχνεύει διαφορετικά αρχεία μορφής με βάση τα πρότυπα δεδομένων που έχουν επιλεχθεί (εικόνες, μουσική, έγγραφα, βίντεο ή συμπιεσμένα). Το πρόγραμμα αναγράφει τις πλήρεις διαδρομές των διαγραμμένων αρχείων που βρέθηκαν αλλά και τον τύπο περιεχομένου τους μέσω δεκαεξαδικής απεικόνισης. Τέλος με την ανάκτηση αρχείων θα πρέπει να σωθούν τα ανακτημένα αρχεία σε άλλο αποθηκευτικό μέσω από εκείνο που ανιχνεύονται για να μην σβηστούν κατά λάθος τα δεδομένα άλλων διαγραμμένων αρχείων.

Περισσότερα για την ανάκτηση αρχείων Puran[επεξεργασία]

Το Puran File Recovery αναζητά πάνω από 50 τύπους αρχείων για να βρείτε τα διαγραμμένα αρχεία. Φιλτράρει τα αποτελέσματα των αρχείων ώστε έτσι ο χρήστης να επιλέξει τον τύπο αρχείων που θέλει να επαναφέρει όπως εικόνες, μουσική, έγγραφα, βίντεο ή συμπιεσμένα αρχεία. Τα αρχεία μπορούν να προβληθούν στην προβολή λίστας ή στην προβολή δέντρου και να προβληθούν πριν από την αποκατάσταση. Μπορεί να επαναφέρει τα διαγραμμένα αρχεία πίσω στο σημείο όπου ήταν αρχικά. Σάρωση συστημάτων αρχείων FAT12 / 16/32 και NTFS.

Πλεονεκτήματα[επεξεργασία]

Λειτουργεί με κάθε πρόσφατο λειτουργικό σύστημα Windows. Υπάρχει η δυνατότητα εύκολα να δεις την κατάσταση και το μέγεθος του αρχείου δίπλα σε κάθε διαγραμμένο αρχείο. Φορητές εκδόσεις διαθέσιμες για εκδόσεις 32-bit και 64-bit των Windows. Τα αποτελέσματα μπορούν να αναθεωρηθούν στο Tree View για ευκολότερη αναζήτηση. Μικρό αρχείο λήψης

Μειονεκτήματα[επεξεργασία]

Δωρεάν μόνο για οικιακή χρήση (μη εμπορική)

DM Disk Editor and Data Recovery (Μπάκαβος Ηλίας 4415137, Σερμπέζης Μανώλης 4415185)[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Ο DM Disk Editor and Data Recovery (επίσης γνωστός ως DMDE), είναι μία εφαρμογή που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανακτήσει, να επεξεργαστεί και να αναζητήσει δεδομένα κάθε είδους (φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα).Eίναι φορητό, και τρέχει κατευθείαν μετά την εξαγωγή του χωρίς εγκατάσταση. Δεν συνίσταται για αρχάριους χρήστες αλλά για εκείνους με περισσότερη πρακτική εμπειρία. Είναι κατασκευασμένος με σύνθετους αλγορίθμους που τον βοηθάνε να αντιμετωπίσει ακόμη και σύνθετες περιπτώσεις απώλειας δεδομένων. Είναι αρκετά ευέλικτο καθώς υποστηρίζεται από αρκετά λειτουργικά συστήματα (windows 98, XP, 7,8, 10, linux, macOs, DOS) και συστήματα αρχείων τύπου NTFS/NTFS5, FAT12/16, FAT32, exFAT, Ext2/Ext3/Ext4, HFS+/HFSX.

Χαρακτηριστικά[επεξεργασία]

O DMDE περιλαμβάνει ορισμένα δωρεάν χαρακτηριστικά όπως επεξεργαστή δίσκων, partition manager, εργαλεία για τη δημιουργία εικονικών δίσκων, κατασκευαστή RAID και δυνατότητα ανάκτησης αρχείων (μέχρι 4000 αρχεία).

Με την επί πληρωμή έκδοση, ο χρήστης μπορεί να ανακτήσει φακέλους και αρχεία χωρίς κάποιον περιορισμό. Επιπλέον, με την Professional έκδοση, έχει στη διάθεση του επιπλέον χαρακτηριστικά για την ανάκτηση δεδομένων.

Οι αλγόριθμοι πλήρους έρευνας και ανάλυσης που περιέχονται στο πρόγραμμα, συμβάλλουν στην αποτελεσματική ανάκτηση φακέλων και αρχείων από πολύπλοκες ζημιές στο σύστημα αρχείων που μπορεί να συμβούν σε περιπτώσεις φορμάτ κτλ. Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να ανακτήσει τα δεδομένα του πολύ γρήγορα μετά από μια μικρή ζημιά στο σύστημα αρχείων χωρις να απαιτείται μια πλήρης σάρωση στον υπολογιστή.

Μία επιπλέον δυνατότητα είναι η αναζήτηση Raw. Η χρήση της δεν είναι επιβεβλημένη παρά μόνο σε περιπτώσεις που η ανάκτηση από το σύστημα αρχείων δεν είναι δυνατή. Πραγματοποιείται με τη βοήθεια των υπογραφών των αρχείων (file signatures) οι οποίες είναι σταθερές ακολουθίες από bytes, βρίσκονται στην αρχή του αρχείου και είναι κοινές για τα αρχεία ίδιου τύπου.

Ο επεξεργαστής δίσκου (disk editor) του DMDE είναι συμβατός με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των Windows. Με τη συνδρομή του, ο χρήστης μπορεί να δει, επεξεργαστεί, να πλοηγηθεί στα αρχεία και στις διαφορετικές δομές δίσκων (π.χ MBR, GPT, τομείς boot κ.α) και να χρησιμοποιήσει custom περιγράμματα. Στο DMDE ο χρήστης έχει στη διάθεση του έναν Raid κατασκευαστή που ουσιαστικά ανακατασκευάζει τις συστοιχίες Raid και υποστηρίζει τους εξής τύπους: Raid - 0, Raid - 1, Raid - 4, Raid - 5, Raid – 6

Κόστος[επεξεργασία]

Η επαγγελματική έκδοση του DMDE κοστίζει 95 δολάρια και δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανακτήσει αρχεία από οποιονδήποτε φάκελο του συστήματος, ενώ η απλή έκδοση 48 δολάρια. Πριν από την απόκτηση οποιασδήποτε έκδοσης από τις παραπάνω, προτείνεται η χρήση της δωρεάν έκδοσης για την επαλήθευση της δυνατότητας ανάκτησης των επιθυμητών δεδομένων.

FreeUndelete (Νίκος Γκλούμπος 4417024, Δέδες Κώστας 4417037)[επεξεργασία]

Το FreeUndelete είναι ένα πρόγραμμα ανάκτησης αρχείων. Το πρόγραμμα αυτό προορίζεται μόνο προσωπικής χρήσης στην δωρεαν εκδοση του, ωστοσο διατιθεται και για επιχειρησεις, γεγονος το οποιο χρηζει πληρωμη για την άδεια χρήσης του. Η εγκατάσταση του προγράμματος δεν περιλαμβανει εγκατάσταση μη προσδοκώμενου λογισμικού, όπως καποιο adware ή spyware. Το FreeUndelete επαναφέρει διαγραμμένα αρχεία, συμπεριλαμβάνοντας εκείνα που έχουν διαγραφεί και από τον κάδο ανακύκλωσης και χρησιμεύει σε περιπτώσεις λανθασμένης διαγραφής κάποιων αρχείων από τον χρήστη ή την επιχειρηση.Το πρόγραμμα αυτο υποστηρίζει τα εξης σύστημα αρχείων: NTFS 1.0, NTFS 2.0, FAT12, FAT16 και FAT32

Τα ανακτημένα αρχεία αποθηκεύονται σε μια περιοχή του δισκου την οποία επιλέγει ο χρήστης, παρεμποδίζοντας έτσι την επανεγγραφή αρχείων πάνω στα αρχικά το οποίο οδηγεί σε ασφαλή ανάκτηση των αρχείων.

Σε έναν σκληρο δισκο ονομαζουμε διεγραμμενο αρχειο εκεινη την περιοχη του δισκου η οποια ειναι προκαθορισμενη ως ελευθερη και ετοιμη να δεχτει καινουργια δεδομενα. Ευτυχως, εαν αυτη η περιοχη δεν ξαναγράφει με άλλα αρχεια, κραταει το περιεχομενο των διεγραμμενων αρχειων και ετσι γινεται εφικτη η ανάκτηση τους.

ΧΡΗΣΗ

Αρχικά πρέπει να πραγματοποιηθει επιτυχως η ληψη και η εγκατάσταση του προγραμματος. Η εγκαταση πρέπει να γινει σε έναν δισκο στον οποιο δεν υπαρχουν αρχεια που χρειαζονται ανακτηση. Επιπλεον, καθως το προγραμμα εκτελειται πρέπει να αποφευχθεί κάθε δραστηριοτητα απο τον χρηστη όπως αντιγραφη αρχειων στο δισκο οπως εγκατασταση καποιου αλλου προγραμματος ή η εκτελεση προγραμματων τα οποια χρησιμοποιουν τον δισκο ως μέσο ανταλλαγής (swap media), διοτι αυτο θα οδηγηση σε ανεπανορθωτη ζημια στα αρχεια τα οποια προοριζονται για ανακτηση. Σε περιπτωση που ο χρήστης έχει μόνο έναν σκληρο δισκο διαθεσιμο ο οποιος τυχαινει να ειναι και ο δισκος που εχει τα αρχεια προς ανακτηση, ο χρήστης θα πρέπει να εγκαταστησει το FreeUpdate σε καποιο USB stick.

ΑΠΑΙΤΉΣΕΙΣ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα απαιτεί 10mb ελεύθερου χώρου για την εγκατάσταση και μπορεί να λειτουργήσει σε συστήματα με λειτουργικό σύστημα Windows 2000, XP, Vista, 2003 Server και 2008 Server. Τέλος ο υπολογιστής θα πρέπει να διαθέτει από 256 μέχρι 1024ΜΒ RAM καθιστώντας το ένα ιδιαίτερα ελαφρύ προγραμμα που λειτουργεί σε σχεδόν οποιοδήποτε σύστημα.

Πηγές http://www.officerecovery.com/freeundelete/

Zmanda Recovery Manager (ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΟΥΝΤΙΝΟΥΔΗΣ 4417024, ΝΕΦΕΛΗ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ 44117066)[επεξεργασία]

ΕΙΣΑΓΩΓΗ[επεξεργασία]

Το Zmanda Recovery Manager(ZRM) είναι ένα πρόγραμμα για βοηθητική χρήση και είναι βασισμένο στην Perl, προγραμματιστική γλώσσα, και χρησιμοποιείται για την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και της ανάκτησης των βάσεων δεδομένων MySQL. Αυτό που το καθιστά πολύ χρήσιμο είναι το οτι μπορεί να πραγματοποιεί ανάκτηση δεδομένων είτε σε τοπικές είτε απομακρυσμένες βάσεις δεδομένων και η άδεια που χρησιμοποιεί είναι η GNU General Public License.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ZRM[επεξεργασία]

Οι εκδόσεις που προσφέρει η Zmanda ειναι τρεις και ειναι η ZRM Enterprise Edition η οποία περιλαμβάνει ένα γραφικό πρόγραμμα εγκατάστασης(graphic installer), η ZRM Cluster Edition και η ZRM Community Edition. Οι ZRM servers υποστηρίζονται απο Windows,Solaris και σε διάφορες εκδόσεις linux όπως Red Hat και Ubuntu.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ[επεξεργασία]

Οι δυνατότητες που έχει το ZRM κάνουν την ζωή του εκάστοτε διαχειρηστή πολύ πιο εύκολη καθώς μπορεί να προγραμματίσει πλήρη και πρόσθετα αντίγραφα ασφαλείας της βάσης δεδομένων MySQL όπως και να ξεκινήσει αμέσως την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ή την αναβολή προγραμματισμένων αντιγράφων ασφαλείας με βάση τα όρια που έχει καθορίσει.Έχει επίσης τη δηνατότητα να δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας της απομακρυσμένης βάσης MySQL μέσω ενός τείχους προστασίας, να ρυθμίσει τη συμπίεση on-the-fly ή και την κρυπτογράφηση των αντιγράφων MySQL για να καλύψει τις ανάγκες αποθήκευσης και ασφάλειας. Είναι εφικτό επίσης να λαμβάνει ειδοποίηση μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσωπικά σχετικά με την κατάσταση των αντιγράφων ασφαλείας και επίσης ειναι εφικτή η λήψη αναφορών backup MySQL μέσω ροής RSS. Ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει και περιηγηθεί στα αντίγραφα ασφαλείας, να ορίσει τις πολιτικές διατήρησης και να διαγράψει τα αντίγραφα ασφαλείας που έχουν λήξει. Τέλος επαναφέρει εύκολα μια βάση δεδομένων σε οποιοδήποτε σημείο, για παράδειγμα λίγο πριν από ένα πιθανό λάθος χρήστη, αναλύει τα δυαδικά αρχεία καταγραφής για να αναζητήσει και να φιλτράρει τα αρχεία καταγραφής MySQL για λόγους λειτουργίας και ασφάλειας.

ZMANDA[επεξεργασία]

Η Zmanda Inc. είναι μια εταιρεία λογισμικού η οποία ασχολείται με την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ανοικτού λογισμικού και Cloud Backup. Έχει έδρα το Sunnyvale της California στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνεργάζεται με αρκετές εταιρείες ανοικτού κώδικα και διεθνούς φήμης όπως η Sun και η MySQL, η εταιρεία έχει συμβάλλει σε πολλά έργα ανοιχτού κώδικα και πλέον αποκτήθηκε από την BETSOL στις 27 Φεβρουαρίου του 2018.

Hetman Partition Recovery(Κωνσταντίνος Αρβανίτης 4414238, Μαυροδήμος Ματθαίος 4417244)[επεξεργασία]

Ανάκτηση δεδομένων

Στους υπολογιστές, η ανάκτηση δεδομένων είναι μια διαδικασία ανάκτησης μη προσβάσιμων, χαμένων, κατεστραμμένων, ή μορφοποιημένων δεδομένων. Γενικά, όταν τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτά δεν είναι προσβάσιμα κατά κανονικό τρόπο. Τα δεδομένα αποθηκεύονται συνήθως από μέσα αποθήκευσης όπως εσωτερικοί ή εξωτερικοί σκληροί δίσκοι (HDD), μονάδες SSD (Solid State Drives), μονάδες flash USB, CD, DVD, υποσυστήματα RAID και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Μπορεί να χρειαστεί ανάκτηση λόγω φυσικής βλάβης των συσκευών αποθήκευσης ή λογικής βλάβης στο σύστημα αρχείων που δεν επιτρέπει την τοποθέτησή του από το λειτουργικό σύστημα κεντρικού υπολογιστή (OS).

Χρησιμότητα

Το Hetman Partition Recovery είναι ένα πρόγραμμα για την ανάκτηση των διαγραμμένων δεδομένων από τα διαμερίσματα(partitions) του σκληρού δίσκου και άλλα μέσα αποθήκευσης. Το βοηθητικό πρόγραμμα υποστηρίζει και τους δίσκους και τα κατεστραμμένα λογικά διαμερίσματα και ανακτά τα δεδομένα τόσο από τους μορφοποιημένους δίσκους όσο και από τους δίσκους οι οποίοι είχαν αλλάξει το σύστημα αρχείων τους από το FAT σε NTFS ή το αντίστροφο. Εκτός από την εργασία σε υπάρχοντα διαμερίσματα, το εργαλείο μπορεί επίσης να βρει διαγραμμένες λογικές μονάδες, να τις προβάλλει στον χρήστη για περαιτέρω αναζήτηση και ανάκτηση των διαγραμμένων αρχείων. Υποστηρίζει επίσης, την ανάγνωση των κανονικών αρχείων και των κρυπτογραφημένων αρχείων, από δίσκους μορφοποιημένους υπό NTFS ή FAT συστήματα αρχείων.

Λειτουργία

Το Hetman Software στην ιστοσελίδα του, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ένα "τεστ", το οποίο θα μας βοηθήσει στην επιλογή του σωστού προγράμματος. Συγκεκριμένα είναι πολύ φιλικό προς τον χρήστη και εμφανίζεται ως εξής: <<Απαντήστε στις απλές ερωτήσεις του οδηγού για να πάρετε μια σύσταση. Ο ιστότοπος θα επιλέξει αυτόματα και θα προτείνει προγράμματα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες σας για ανάκτηση δεδομένων στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μπορείτε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα μόνος σας συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά του πίνακα. Όλα τα προϊόντα Hetman Software μπορούν να δοκιμαστούν δωρεάν. Οι δοκιμαστικές εκδόσεις των προγραμμάτων εμφανίζουν μια λίστα αρχείων που μπορούν να ανακτηθούν, αλλά δεν τα αποθηκεύετε.>> Αφού επιλέξουμε το σωστό, κατά τις ανάγκες μας, πρόγραμμα τότε θα ξεκινήσει η ανάκτηση από τον δίσκο που θα επιλέξουμε. Θα δούμε δύο καρτέλες κατά την εκκίνηση του προγράμματος: "Ανάκτηση αρχείων" . Για να επαναφέρουμε τα διαγραμμένα στοιχεία, παραμένουμε στην καρτέλα "Ανάκτηση αρχείων", επισημάνουμε τη μονάδα δίσκου και ξεκινάμε την αναζήτηση.

Γενικά

Γενικά το Hetman Partition Recovery έχει πολλές διαθέσιμες γλώσσες και το ευρετήριο αρχείων είναι πολύ χρήσιμο για την εύρεση συγκεκριμένων αντικειμένων. Επίσης, η διαδρομή αρχείου, καθώς και η κατάσταση των αρχείων, υποδεικνύονται. Επιπλέον, περιλαμβάνει ένα εργαλείο "σκουπίσματος" που διαγράφει με ασφάλεια τα αρχεία που βρίσκονται εκτός ανάκτησης. Τέλος χρησιμοποιεί μόνο 42.9 MB για την εγκατάσταση.

Βιβλιογραφία

Wikipedia Softwarehow


ApowerRecover(Δήμητρα Λέφα 4417093,Ελευθερία Μούντζια 4417247)[επεξεργασία]

Το ApowerRecover αποτελεί ένα από τα καλύτερα λογισμικά ανάκτησης διαγραμμάτων πληροφοριών. Με τη χρήση αυτού του προγράμματος δεδομένα που έχουν διαγραφεί τα οποία ήταν αποθηκευμένα στο σκληρό δίσκο είναι εύκολο να βρεθούν και να ανακτηθούν με τη βοήθεια του. Ένα χαρακτηριστικό του είναι πως δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ειδικός στον τομέα της τεχνολογίας γιατί απευθύνεται σε όλους τους χρήστες καθώς η χρήση του είναι εύκολη. Κατά την εκκίνηση του προγράμματος του υπολογιστή δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να ελέγξει τον τύπο των αρχείων που θέλει να ανακτήσει όπως επίσης και να ελέγξει την κατάλληλη λειτουργία ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Η εφαρμογή θα ξεκινήσει την σάρωση αυτόματα του υπολογιστή ή των μονάδων δίσκου. Το πρόγραμμα έχει 3 βασικές λειτουργίες για την βοήθεια των χρηστών στην ανάκτηση αρχείων. Αρχικά αν θυμάται ο χρήστης που ήταν αποθηκευμένα τα διαγραμμένα αρχεία τότε επιλέγει την τοποθεσία έτσι ώστε να τα επαναφέρει. Στην συνέχεια αν ο χρήστης δεν θυμάται την τοποθεσία των αρχείων τότε το πρόγραμμα μπορεί να κάνει σάρωση στον υπολογιστή αλλιώς η εφαρμογή επιτρέπει την πραγματοποίηση της αναζήτησης στο διαμέρισμα που λείπει για την ανάκτηση των δεδομένων. Τέλος αν και πάλι δεν καταφέρει να βρει τα αρχεία που επιθυμεί ο χρήστης τότε υπάρχει η επιλογή ‘Πλήρης Σάρωση’, κάτω από το αποτέλεσμα αναζήτησης, με την οποία θα ανιχνεύσει την περιοχή με μεγαλύτερη λεπτομέρεια έτσι ώστε να βοηθήσει τον χρήστη να αποκτήσει τα στοιχεία που χρειάζεται. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας σάρωσης μπορεί να γίνει παύση, συνέχιση ή διακοπή της σάρωσης οποιαδήποτε στιγμή. Όταν τελειώσει η ανίχνευση ο χρήστης μπορεί να δει τις λεπτομέρειες των διαγραμμένων στοιχείων πράγμα που βοηθάει στην εξοικονόμηση χρόνου και αποθηκευτικού χώρου γιατί δεν πρόκειται να επαναφέρει κατά λάθος τυχόν ανεπιθύμητα αρχεία. Η εμφάνιση των αρχείων αυτών γίνεται με δύο τρόπους – Διαδρομή και Τύπος Αρχείου. Η Διαδρομή δείχνει το σημείο όπου έγινε η διαγραφή του στοιχείου ενώ ο Τύπος Αρχείου θα διαχωρίσει τα στοιχεία που εντοπίστηκαν σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με τους τύπους του. Επίσης το λογισμικό είναι ασφαλές καθώς η ανάκτηση των δεδομένων γίνεται εύκολα και χωρίς απώλειες. Η εφαρμογή αποτελεί αναμφισβήτητα τη βέλτιστη επιλογή που μπορεί να έχει κάποιος όταν συναντά παρόμοια προβλήματα.


ΠΗΓΕΣ:https://www.apowersoft.com/data-recovery

FreeUndelete(Σωτηρία Σύτα cs4417177 - Δήμητρα Τσιότρα cs4417197)[επεξεργασία]

Γενικά η ανάκτηση δεδομένων[επεξεργασία]

Η ανάκτηση δεδομένων είναι μια διαδικασία επαναφοράς των μη προσβάσιμων, χαμένων, κατεστραμμένων ή μορφοποιημένων δεδομένων από δευτερεύουσα αποθήκευση. Τα δεδομένα αποθηκεύονται συνήθως από μέσα αποθήκευσης όπως εσωτερικοί ή εξωτερικοί σκληροί δίσκοι (HDD), μονάδες SSD (Solid State Drives), μονάδες flash USB, μαγνητικές ταινίες, CD, DVD, υποσυστήματα RAID και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι πιθανό να χρειαστεί η ανάκτηση λόγω φυσικής βλάβης των συσκευών αποθήκευσης ή λογικής βλάβης στο σύστημα αρχείων που δεν επιτρέπει την τοποθέτησή του από το λειτουργικό σύστημα κεντρικού υπολογιστή (OS).

To FreeUndelete[επεξεργασία]

Το FreeUndelete είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα λογισμικού αποκατάστασης στοιχείων που έχουν χαθεί .Κυκλοφόρησε στις 7 Δεκεμβρίου του 2004 από την εταιρία OfficeRecovery ή Recoveronix. Eκτελείται με τα Microsoft Windows 7, Vista, XP, 2003 και 2000. Το πρόγραμμα βοηθάει τους χρήστες να επαναφέρουν αρχεία που έχουν διαγραφεί οριστικά από τον Κάδο Ανακύκλωσης των Windows. Μπορεί να λειτουργήσει με μια ποικιλία σταθερών και αφαιρούμενων μέσων, συνήθως σκληρών δίσκων. Το FreeUndelete μπορεί να ανιχνεύσει διαγραμμένα αρχεία και σε δίσκους NTFS και FAT, δύο από τα πιο δημοφιλή συστήματα αρχείων που χρησιμοποιούνται. Το FreeUndelete χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για την ανάκτηση ψηφιακών φωτογραφιών από κάρτες SD. Το εργαλείο εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η διαγραφή αρχείων είναι απλώς μια αλλαγή μικρής κατάστασης στο ευρετήριο αρχείων συστήματος. Βρίσκει την περιοχή (ες) όπου βρίσκονται τα περιεχόμενα του αρχείου στο δίσκο και στη συνέχεια, δημιουργεί ξανά την καταχώρηση του δείκτη για την ανάκτηση.Τα αρχεία που έχουν ανακτηθεί αποθηκεύονται σε μια νέα τοποθεσία που έχει επιλεγεί από τον χρήστη, ώστε να αποφευχθεί η αντικατάσταση των διαγραμμένων αρχείων από τα αρχικά μέσα. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του FreeUndelete είναι πως δεν εγκαθιστά μαζί με αυτό κανένα spyware ή adware. Δεν γεμίζει την επιφάνεια εργασίας του χρήστη με διαφημίσεις ή υποχρεώνει τον χρήστη να εγγραφεί σε λίστες αλληλογραφίας. Απαιτεί λιγότερο από 1MB για τη λήψη του,είναι απλό και εύκολο στη χρήση,εμφανίζει τα αποτελέσματα σε μια γνωστή δομή φακέλου,είναι ικανό να επαναφέρει ολόκληρους φακέλους αρχείων που έχουν χαθεί,επίσης μπορεί να επαναφέρει πολλούς φακέλους και αρχεία ταυτόχρονα. Ορισμένα αρχεία που βρέθηκαν από προγράμματα ανάκτησης δεδομένων δεν είναι πλήρως ανακτήσιμα και συνεπώς δεν θα λειτουργούν όπως θα έπρεπε όταν αποκαταστάθηκαν. Ευτυχώς, το FreeUndelete ενημερώνει για την κατάσταση ανάκτησης του κάθε αρχείου προτού γίνει η επαναφορά, κάτι που θα εξοικονομήσει χρόνο, αντί να αποκατασταθούν δεκάδες αρχεία όπου κανένα από αυτά δεν λειτουργεί.Το μόνο μειονέκτημα είναι πως δεν είναι δωρεάν για επαγγελματική χρήση (μόνο οικιακή, μη εμπορική χρήση).

Επισκόπηση της Εταιρίας[επεξεργασία]

Το FreeUndelete ανήκει στην εταιρία OfficeRecovery ή Recoveronix.Η Recoveronix παρέχει λογισμικό αποκατάστασης στοιχείων και λύσεις για κατεστραμμένα αρχεία.Περισσότερα από 40 προϊόντα που προσφέρονται από την εταιρία βοηθούν τις επιχειρήσεις και τα άτομα να ανακτήσουν την προσβασιμότητα και την ακεραιότητα των δεδομένων μετά την περίπτωση της φθοράς τoυς.Από το 1998, η Recoveronix έδωσε σε εκατομμύρια χρήστες την ευκαιρία να φέρουν δεδομένα πίσω κατόπιν του κρίσιμου σημείου αποτυχίας.Επίσης η Recoveronix είναι πιστοποιημένος συνεργάτης της Microsoft . Πάνω από 20 λύσεις καλύπτουν σχεδόν όλες τις εφαρμογές της Microsoft® Office στον Exchange Server και τον SQL Server.

Πηγές: https://en.wikipedia.org/wiki/FreeUndelete

https://en.wikipedia.org/wiki/Data_recovery

http://www.officerecovery.com/freeundelete/

https://www.lifewire.com/freeundelete-review-2622880

Foremost (Software) (ΛΟΥΛΟΥΔΗ ΘΕΟΦΑΝΩ - ΜΟΥΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

To Foremost είναι ένα πολύ ισχυρό Forensic εργαλείο ανάκτησης δεδομένων από όλους τους τύπους των αποθηκευτικών μέσων. Αρχικά είχε αναπτυχθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ και πλέον είναι διαθέσιμο δωρεάν. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα εργαλεία στο είδος του επειδή ψάχνει για δεδομένα όχι με βάση τα partition tables, αλλά με βάση τα headers, footers και την εσωτερική δομή τους. Είναι ικανό να επαναφέρει ακόμη και ιδιαίτερους τύπους αρχείων όπως: jpg, gif, png, bmp, avi, exe, mpg, wav, riff, wmv, mov, pdf, ole, doc, zip, rar, htm, and cpp. Διαθέτει ακόμη ένα αρχείο ρυθμίσεων το οποίο χρησιμοποιείται για να ορίσει επιπλέον τύπους αρχείων.

Τρόπος λειτουργίας[επεξεργασία]

Ο τρόπος λειτουργίας του το καθιστά ιδανικό για εύρεση διαγραμμένων δεδομένων ακόμη και από φορμαρισμένους δίσκους. Για την λειτουργία του συγκεκριμένου λογισμικού χρειάζεται ένα disk image του αποθηκευτικού μέσου που είναι προς αναζήτηση με κάποιο πρόγραμμα σαν τα dd, Safeback, Encase. Σημειώνεται ότι το image θα πρέπει να προέρχεται από low-level διαδικασία, ώστε να είναι ένα πιστό αντίγραφο της φυσικής επιφάνειας του αποθηκευτικού σας μέσου. Το foremost δεν παρέχει γραφική διασύνδεση χρήστη αλλά χρησιμοποιείται από τη γραμμή εντολών του υπολογιστή. Έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει δεδομένα ακόμη και από iPhones μέσω υπολογιστή.

Παράδειγμα Λειτουργίας[επεξεργασία]

Η απλούστερη σύνταξη της εντολής του είναι η εξής: foremost -o ΣΗΜΕΙΟ_ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ_ΑΝΑΚΤΗΘΕΝΤΩΝ -t ΤΥΠΟΙ_ΠΡΟΣ_ΕΥΡΕΣΗ -i IMAGE_FILE Το «ΤΥΠΟΙ_ΠΡΟΣ_ΕΥΡΕΣΗ» λέει στο foremost για ποιους τύπους αρχείων να ψάξει. Το foremost διαβάζοντας τα bytes της επιφάνειας του δίσκου ή του image που του δοθεί, συγκρίνει τις αλληλουχίες δεδομένων που βρίσκει με πρότυπα που έχει και έτσι εντοπίζει πιθανά αρχεία διαφόρων τύπων (εκ κατασκευής μπορεί να ανιχνεύσει jpg, gif, png, bmp, avi, exe, mpg, wav, riff, wmv, mov, pdf, ole, doc, zip, rar, htm, και cpp, μπορεί όμως να επεκταθεί με την δημιουργία νέων προτύπων. Αν στο -t δοθεί all, τότε θα ψάξει για όλους τους πιθανούς τύπους που έχει στα πρότυπά του. Το IMAGE_FILE είναι η ακριβής τοποθεσία και όνομα του image το οποίο καλείται να ερευνήσει το foremost, πχ /media/disk/IMAGE.dd Εφόσον, έχει δημιουργηθεί το image (πχ. IMAGE.dd και βρίσκεται στην τοποθεσία /media/disk) η κλήση του foremost γίνεται ως εξής: sudo foremost -o /media/disk/RESCUE -t all -i /media/disk/IMAGE.dd Το foremost θα ψάξει για όλους τους δυνατούς τύπους αρχείων στο /media/disk/IMAGE.dd και ότι βρει θα το αποθηκεύσει στο /media/disk/RESCUE. Μάλιστα, αντίθετα από άλλα utilities, ότι βρίσκει τα ομαδοποιεί ανά τύπο. Στον κατάλογο που θα αποθηκευτούν τα αποτελέσματα δημιουργείται και ένα αρχείο ονόματι audit.txt το οποίο είναι το log της διαδικασίας και περιγράφει αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα.

Πηγές[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/Foremost_(software) http://foremost.sourceforge.net/ https://help.ubuntu.com/community/DataRecovery