Να περιγράψετε ένα λογισμικό, το οποίο έρχεται με μια από τις άδειες OSI (2η Εργασία 2018-19 / Ομάδα Πέμπτης)
Nero Burning ROM (ΧΡΥΣΑ ΛΑΣΚΟΥ 4416241, ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ 4417140)
[επεξεργασία]Wikimedia ( ΚΩΝ/ΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 4417147 , ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ 4417235)
[επεξεργασία]Περιγραφή
[επεξεργασία]Το Mediawiki είναι μια ανοιχτού κώδικα διαδικτυακή εφαρμογή μορφής wiki η οποία επιτρέπει στους χρήστες να δημηουργήσουν και να τροποποιήσουν σελίδες συνεργατικά η οποία τρέχει ακόμη και σε αρκετά μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Wikipedia και το Wikibooks. To Mediawiki είναι γραμμένο σε γλώσσα προγραμματισμού PHP και αποθηκεύει τα περιεχόμενα του σε μια MySQL βάση δεδομένων ενώ υπόκειται στην άδεια λογισμικού GNU General Public License version 2 και κυκλοφορεί με τη Creative Commons BY-SA 3.0 license.
Ιστορία
[επεξεργασία]Το Mediawiki αρχικά δημιουργήθηκε από τον Magnus Manske και βελτιστοποιήθηκε από τον Lee Daniel Crocker. Προτοκυκλοφώρισε το 2001(έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο wikipedia το 2002) με σκοπό να διαχειρίζεται πολύ μεγάλες εργασίες και τεράστιους όγκους δεδομένων(σε μεγέθη που έφταναν ακόμη και terabytes) σε συνδυασμό με αρκετά χτυπήματα το δευτερόλεπτο. Αφού προορίζονταν για χρήση στο Wikipedia , ένας ιστότοπος με μεγάλη κίνηση στο διαδίκτυο, η απόδοση της ιστοσελίδας και η πιθανή μελλοντική επέκταση της, ήταν οι κύριοι στόχοι των προγραμματιστών . Αντιθέτως η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα προβλήματα φόρτωσης της ιστοσελίδας λόγο της αυξανόμενης χρήσης. Τελικά αναγκάστηκαν να αναδημιουργήσουν τον κώδικα του λογισμικού χωρίς αρκετές αλλαγές. Τον Απρίλιο του 2010 επεκτάσεις το Mediawiki οι οποίες γνωστοποιήθηκαν με θέματα ασφαλείας έφταναν σε αριθμό τις 50. Τα περισσότερα από αυτά έχουν διορθωθεί με αναβάθμιση του Mediawiki σε νέα έκδοση
Βασικά χαρακτηριστικά
[επεξεργασία]Λόγο της πολυχρησιμότητας του Mediawiki έχει τη δυνατότητα να μεταφράζει σε πάνω από 300 διαφορετικές γλώσσες τόσο το περιβάλλον εργασίας του χρήστη όσο και τα ίδια τα κείμενα. Επιπρόσθετα δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να εμπλουτίσει το κείμενό του με μια πληθώρα εικόνων κάνοντας το κείμενο πιο προσιτό στην ανάγνωση, ιδιαίτερα σε νεανικό κοινό,άλλα και να οδηγεί το χρήστη σε μια νέα σελίδα προκειμένου να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για τυχών αδιευκρίνιστες λέξεις ή έννοιες. Επιπλέον προσφέρεται και το wikEd, ένας επεξεργαστής κειμένου μέσα στο ίδιο το Mediawiki ο οποίος μπορεί να υπογραμμίσει τυχών συντακτικά ή ορθογραφικά λάθη. Δυστυχώς όμως τα εργαλεία που ήταν διαθέσιμα δεν ήταν τόσο εύκολο κάνεις να μάθει να τα χρησιμοποιεί οπότε λίγοι ήταν αυτοί οι οποίοι έγραφαν άρθρα στις αρχές.
Περιορισμοί
[επεξεργασία]Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα να μάθει κανείς να χρησιμοποιεί ήταν ο περίεργος τρόπος γραφής οπού για να βάλει κάνεις επικεφαλίδα έπρεπε να γράψει δύο ίσον πριν και μετά το τέλος της, για να βάλουν κάποιο σύνδεσμο απαιτούνταν η χρήση αγκύλων ή ακόμη και οι βούλες μπροστά από προτάσεις για γρήγορη επεξήγηση χρειάζονταν το σύμβολο (*). Επίσης η συλλογή πληροφοριών από άλλες ιστοσελίδες για δημιουργία ‘ειδικών σελίδων’ είναι δυνατή, όμως χρειάζεται κανείς ειδική άδεια χρήσης από τον ίδιο τον server ή κάποιο διαχειριστή και μια επέκταση γραμμένη σε PHP γλώσσα κάνοντας την όλη διαδικασία χρονοβόρα ή ακόμα και μη εφικτή.
Πηγές
[επεξεργασία]- https://en.wikipedia.org/wiki/MediaWiki
- https://en.wikibooks.org/wiki/MediaWiki_User_Guide
- https://www.mediawiki.org/w/index.php?title=MediaWiki_history&oldid=618636
- https://www.openhub.net/p/mediawiki
7 zip (ΑΛΕΞΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 4417002)
[επεξεργασία]Γενικά
[επεξεργασία]To 7-zip είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού, το οποίο χρησιμοποιείται για την συμπίεση αρχείων καθώς μπορεί να διαβάσει και να γράψει μορφές άλλων αρχείων. Το 7-zip εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 18 Ιουλίου 1999 σε γλώσσα προγραμματισμού C++ καθώς στη συνέχεια αναπτύχθηκε από τον Igor Pavlov. Το μεγαλύτερο μέρος του πηγαίου κώδικα είναι κάτω από την άδεια GNU με περιορισμό στο unRAR.
Μορφές 7-zip
[επεξεργασία]Το 7-Zip δημιουργεί αρχεία μορφής 7z με μια επέκταση αρχείου ".7z" .Κάθε αρχείο μπορεί να περιέχει πολλούς καταλόγους και αρχεία ενώ ασφάλεια ή η μείωση μεγέθους πετυχαίνονται χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό με στοιβάδες φίλτρου. Αυτές μπορούν να αποτελούνται από προεπεξεργαστές, αλγόριθμους συμπίεσης και φίλτρα κρυπτογράφησης. Συνηθέστεροι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται ειναι οι bzip2' , LZMA2 και LZMA από το οποίο LZMA αναπτύχθηκε από τον Pavlov.
Το 7-zip υποστηριζει εναν αριθμο απο αλλες μορφες αρχειων με συμπιεση και χωρις συμπιεση που συμπεριλαμβανουν 7z, Zip, Gzip, bzip2, Xz. Η εφαρμογη επισης υποστηριζει αποσυμπιεση των APM, RAR, FAT, ISO, NTFS, UDF. Σαν προεπιλογή το 7zip δημιουργεί αρχεία μορφής ".7z".
Παρέχονται δύο εκδόσεις γραμμής εντολών: 7z.exe, χρησιμοποιώντας εξωτερικές βιβλιοθήκες και ένα αυτόνομο εκτελέσιμο 7za.exe που περιέχει ενσωματωμένα αρθρώματα.Διατίθεται μια 64-bit έκδοση, με υποστήριξη για για χαρτογραφήσεις μεγάλης μνήμης για ταχύτερη συμπίεση. Η έκδοση 7za.exe του 7-Zip διατίθεται για λειτουργικά συστήματα Linux, FreeBSD, Mac_OS με το όνομα p7zip, που αναπτύχθηκαν και συντηρούνται από τον Pavlov (7-zip).
Χαρακτηριστικά
[επεξεργασία]- Κρυπτογράφηση 256-δυαδικών
- Xρήση αντίγραφων ασφαλείας σε αφαιρέσιμα μέσα όπως εγγράψιμα CD και DVD.
- Ρυθμίσεις νημάτωσης πολλαπλού πυρήνα CPU.
- Άνοιγμα αρχείων .EXE ως αρχειοθηκών, επιτρέποντας την αποσυμπίεση των δεδομένων.
- Δυνατότητα αποσυμπίεσης αρχειοθηκών με αλλοιωμένα ονόματα.
- Διεπαφή γραμμής εντολών.
- Γραφική διεπαφή χρήστη. Η έκδοση των Windows έρχεται με το δικό της GUI, όμως το p7zip χρησιμοποιεί το GUI του διαχειριστή αρχειοθηκών Unix/Linux.
Download 7-zip
[επεξεργασία]
Πηγές
[επεξεργασία]NOKIA (ΓΙΑΛΟΥΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ 4417017 - ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ 4417019)
[επεξεργασία]Apache Open Office(Μαργαρίτης Βασίλειος 4417100,Νταλίπης Μάριος 4417143)
[επεξεργασία]Ubuntu Linux(ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΆΝΝΑ 4417153,ΜΟΥΧΤΗ 4417107)
[επεξεργασία]ΕΙΣΑΓΩΓΉ
Το ios είναι ένα λειτουργικό σύστημα ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα βασισμένο σε πυρήνα Linux και το οποίο πήρε το όνομά του από την νοτιοαφρικάνικη φιλοσοφία του Ubuntu που μεταφράζεται ως << η ανθρωπότητα στους άλλους>> ή <<είμαι αυτό που είμαι επειδή είμαστε όλοι >>.
Το ios εκδόθηκε το 2004 βασισμένο στη διανομή Debian και ο στόχος του είναι η ισχυροποιημένη έμφαση στον τομέα της χρήσης και της εγκατάστασης η οποία θεωρείται εύκολη. διατίθεται σε τρεις εκrδόσεις:Το Ubuntu Desktop για τους προσωπικούς υπολογιστές,το Ubuntu Server για την servers και το cloud(Μεταφορά υπολογιστικού νέφους ),και τέλος το Ubuntu πυρήνα για το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) όπως συσκευές και ρομπότ.
Οι επίσημες παραλλαγές του Ubuntu είναι το Kubuntu,το Xubuntu,το Lubuntu,το Ubuntu Mate και το Ubuntu Gnome,των οποίων ο στόχος είναι ο συνδυασμός των γραφικών περιβαλλόντων KDE,Xfe, LXDE,GNOME και MATE αντίστοιχα.Το Edubuntu το οποίο είναι σχεδιασμένο για να χρησιμοποιηθεί σε σχολικές τάξεις,στα σπίτια και στις κοινότητες,το Gobuntu που δημιουργήθηκε για να παρέχει μια διανομή που αποτελείται μόνο από ελεύθερο λογισμικό,καθώς και το Ubuntu JeOSτο οποίο είναι μια διακεκομμένη παραλλαγή του Ubuntu που χαρακτηρίζετε ως "μια αποτελεσματική παραλλαγή διαμορφωμένη ειδικά για εικονικές συσκευές".
Το Ubuntu χρηματοδοτείται από την Canonical η οποία παρέχει δωρεάν εγγυημένη ενημέρωση ασφάλειας και υποστήριξης για κάθε νέα έκδοση του Ubuntu από την στιγμή που θα κυκλοφορήσει η έκδοση αυτή μέχρι και την στιγμή που θα ολοκληρωθεί.Ωφέλιμο είναι να επισημανθεί και το γεγονός ότι το Ubuntu είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για το cloud και επίσης είναι και το λειτουργικό σύστημα αναφοράς για το OpenStack (πλατφόρμα ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα για cloud computing).
Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟΥ Ubuntu
Όσον αφορά την ιστορία του Ubuntu το οποίο είναι δημιούργημα του Linux,είναι κάτι καινούργιο και σε σύντομο χρονικό διάστημα,από την στιγμή που τέθηκε σε διαθεσιμότητα,εγκαταστάθηκε με επιτυχία τόσο από τους έμπειρους όσο και από τους αρχάριους χρήστες που χρησιμοποιούν Linux σε ολόκληρο τον κόσμο.Πιο συγκεκριμένα,ο πηγαίος κώδικας προέρχεται από μια παλαιότερη διανομή Linux γνωστή ως Debian,το οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα ένα δημοφιλές λειτουργικό σύστημα,αλλά κατηγορήθηκε για σπάνιες ενημερώσεις και για λιγότερο ευνοϊκή εγκατάσταση και συντήρηση προς τον χρήστη.Στην συνέχεια,πάρθηκε η απόφαση από τον διαχειριστή να δημιουργηθεί ένα Linux το οποίο είναι πιο ευνοϊκό προς τον χρήστη.Με αυτό το σκεπτικό, χρησιμοποιήθηκε η διανομή του Debian,η οποία τροποποιήθηκε και ονομάστηκε Ubuntu.Ύστερα,ο νοτιοαφρικάνος Mark Shuttleworth σχημάτισε στις 8 Ιουλίου 2005 το ίδρυμα Ubuntu με στόχο να εξασφαλίζει την υποστήριξη και ανάπτυξη όλων των μελλοντικών εκδόσεων του Ubuntu.Το ίδρυμα χρηματοδοτήθηκε με αρχικό ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.
Σημαντικό είναι να σημειωθεί και το γεγονός ότι αρκετοί προμηθευτές υλικού χρησιμοποιούν υπολογιστές που είναι εγκατεστημένοι με το Ubuntu Linux.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ
Μια επιλεγμένη εγκατάσταση του Ubuntu διαθέτει ένα μεγάλο φάσμα λογισμικού που περιλαμβάνει:
~το LibreOffice
~το Firefox
~ το Thunderbird
~παιχνίδια όπως το Sudoku και το σκάκι
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του Ubuntu είναι ότι αρκετά πακέτα λογισμικού έχουν την δυνατότητα πρόσβασης από το ενσωματωμένο λογισμικό Ubuntu (λογισμικό GNEME),καθώς και από άλλα εργαλεία διαχείρισης πακέτων που είναι βασισμένα σε APT( Advanοced Package Tool).Υπάρχει,όμως, και η δυνατότητα πρόσβασης σε πακέτα λογισμικού που δεν είναι πλέον εγκατεστημένα από επιλογή όπως το evolution,το GIMP και το Synaptic τα οποία συνεχίζουν να είναι προσβάσιμα.
Το Ubuntu λειτουργεί με την GPL και ουσιαστικά όλο το εγκατεστημένο λογισμικό εφαρμογής θεωρείται ελεύθερου λογισμικού.Επιπρόσθετα, υπάρχουν κάποια πακέτα μόνο στο περιορισμένο στοιχείο και ειδικότερα ορισμένα προγράμματα οδήγησης υλικού τα οποία είναι εγκατεστημένα σε δυαδική μορφή από το Ubuntu.
ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΚΥΚΛΟΦΟΡΊΑΣ
-Ubuntu 4.10(Warty Worthog): 20 Οκτωβρίου 2004 - 30 Απριλίου 2006.
-Ubuntu 5.04(Hoary Hedgehog):8 Απριλίου 2005-31 Οκτωβρίου 2006.
-Ubuntu 5.10(Breezy Badger): 12 Οκτωβρίου 2005-13 Απριλίου 2007.
-Ubuntu 6.06 LTS (Dapper Drake): 1 Ιουνίου 2006-14 Ιουλίου 2009 .Εδώ πρέπει να σημειωθεί και το γεγονός ότι ήταν και η πρώτη έκδοση της μακροχρόνιας υποστήριξης (LTS).
-Ubuntu 6.10(Edgy Eft):26nx Οκτωβρίου 2006-25 Απριλίου 2008.
-Ubuntu 7.04 (Feisty Fawn):19 Απριλίου 2007-19 Οκτωβρίου 2008.
-Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon):18 Οκτωβρίου 2007-18 Απριλίου 2009.
-Ubuntu 8.04 LTS (Hardy Heron):24 Απριλίου 2008-12 Μαΐου 2011.Επίσης ήταν και η δεύτερη έκδοση της μακροχρόνιας υποστήριξης.
-Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex):30 Οκτωβρίου 2008-30 Απριλίου 2010.
-Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) : 23 Απριλίου 2009-23 Οκτωβρίου 2010.
-Ubuntu 9.10 (Karmic Koala): 29 Οκτωβρίου 2009-Απρίλιο 2011.
-Ubuntu 10.04 LTS(Lucid Lynx): 29 Απριλίου 2010-9 Μαΐου 2013.Επιπλέον ήταν η τρίτη έκδοση της μακροχρόνιας υποστήριξης.
-Ubuntu 10.10 (Maverick Meerkat):10 Οκτωβρίου 2010-10 Απριλίου 2012.
-Ubuntu 11.04(Natty Narwhal):28 Απριλίου 2012-28 Οκτωβρίου 2012.
-Ubuntu 11.10(Oneiric Ocelot):13 Οκτωβρίου 2011-9 Μαΐου 2013.
-Ubuntu 12.04 LTS (Precise Pangolin):26 Απριλίου 2012-28 Απριλίου 2017.Επίσης ήταν και η τέταρτη έκδοση της μακροχρόνιας υποστήριξης.
-Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal):18 Οκτωβρίου 2012-16 Μαΐου 2014.
-Ubuntu 13.04 (Raring Ringtail):25 Απριλίου 2013-27 Ιανουαρίου 2014.
-Ubuntu 13.10 (Saucy Salamander):17 Οκτωβρίου 2013-17 Ιουνίου 2014.
-Ubuntu 14.04 LTS (Trusty Tahr):17 Απριλίου 2014-30 Απριλίου 2019.Επιπλέον ήταν και η πέμπτη έκδοση της μακροχρόνιας υποστήριξης.
-Ubuntu 14.10 (Utopic Unicorn):23 Οκτωβρίου 2014-23 Ιουλίου 2015.
-Ubuntu 15.04 (Vivid Vervet):23 Απριλίου 2015-4 Φεβρουαρίου 2016.
-Ubuntu 15.10 (Wily Werewolf):22 Οκτωβρίου 2015-28 Ιουλίου 2016.
-Ubuntu 16.04 LTS (Xenial Xerus):21 Απριλίου 2016-Απρίλιος 2021.Επίσης ήταν και η πέμπτη έκδοση της μακροχρόνιας υποστήριξης.
-Ubuntu 16.10 (Yakkety Yak):13 Οκτωβρίου 2016-20 Ιουλίου 2017.
-Ubuntu 17.04 (Zesty Zapus):13 Απριλίου 2017-13 Ιανουαρίου 2018.
-Ubuntu 17.10 (Artful Aardvark):19 Οκτωβρίου 2017-19 Ιουλίου 2018.
-Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver):26 Απριλίου 2018-Απρίλιος 2023.Επιπλέον είναι και η έκτη έκδοση της μακροχρόνιας υποστήριξης.
-Ubuntu 18.10 (Cosmic Cuttlefish):18 Οκτωβρίου 2018-Ιούλιος 2019.
-Ubuntu 19.04 (Disco Dingo):18 Απριλίου 2019-Ιανουάριος 2020.
Όπως βλέπουμε οι νέες κυκλοφορίες του Ubuntu εκδίδονται κάθε έξι μήνες,ενώ οι εκδόσεις μακροχρόνιας υποστήριξης
(LTS) κυκλοφορούν κάθε δύο χρόνια.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΊΑ
https://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu
https://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_version_history
https://www.techotopia.com/index.php/The_History_of_Ubuntu_Linux
Wireshark (ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ 4417192 , ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΙΩΡΑΣ 4417080)
[επεξεργασία]To Wireshark είναι ένα ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα γραμμενο σε C/C++ και επίσης ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο μας επιτρέπει να ρίξουμε μία "ματιά" στα πακέτα που κυκλοφορούν σε ένα δίκτυο καθώς επίσης και το περιεχόμενό τους. Αναλυτικότερα, είναι ένα network analyzer το οποίο με την χρήση φίλτρων διαβάζει τα πακέτα ενός δικτύου,τα καταγράφει και μας τα παρουσιάζει με έναν εύκολο και εύχρηστο τρόπο.Αυτό γίνεται με την ενεργοποίηση της κάρτας δικτύου σε promiscuous mode (επιτρέπει στην κάρτα δικτύου να "συλλαμβάνει" όλα τα πακέτα που στέλνονται σε ένα δίκτυο).Το Wireshark διατίθεται από την Άδεια Χρήσης GNU GPL.
Χρησιμότητα και Λειτουργικότητα
Το Wireshark χρησιμοποιεί το pcap(packet capture) για την σύλληψη πακέτων σε ένα δίκτυο. Το pcap εμπεριέχεται στην βιβλιοθήκη libpcap σε UNIX συστήματα και στην WinPcap για Windows, η οποία το port της libpcap για τα Windows.Το Wireshark είναι παρόμοιο με το πρόγραμμα tcpdump, το οποίο είναι ένα packet analyzer που τρέχει πίσω από το command line και εμφανίζει TCP/IP και άλλα διάφορα πακέτα που στέλνονται ή λαμβάνονται στο δίκτυο που είναι συνδεδεμένος ο υπολογιστής όμως αντίθετα με το tcpdump, το Wireshark χρησιμοποιεί γραφικό front end.Όπως προαναφέρθηκε, θέτoντας την κάρτα δικτύου σε λειτουργία promiscuous mode γίνεται εφικτή η παρατήρηση όλης της ορατής κίνησης στο εκάστοτε interface και επιτρέπει στον χρήστη να προσαρμόζει τον τύπο των πακέτων που εμφανίζονται με τη βοήθεια μιας ευρείας ποικιλίας φίλτρων προβολής και σύλληψης καθώς και την πλήρη ανάλυση αυτών των πακέτων σε τρία απλά παράθυρα.Το πρώτο παράθυρο εμφανίζει μία λίστα όλων των πακέτων με πληροφορίες όπως την ώρα σύλληψης,την πηγή,τον προορισμό κλπ.Το δεύτερο παρουσιάζει πληροφορίες για ένα επιλεγμένο πακέτο όπως την διεύθυνση της πηγής,την διεύθυνση προορισμού, το μέγεθος, τα πρωτόκολλα κλπ. Τέλος το τρίτο εμφανίζει το περιεχόμενο του πακέτου σε δεκαεξαδική και ASCII μορφή. Ωστόσο με την κάρτα δικτύου σε promiscuous mode δεν παρατηρείται όλη η κυκλοφορία στο δίκτυο αλλά αυτό μπορεί να διορθωθεί εφαρμόζοντας πάνω στο network switch port mirroring ή την network taps(taps απλού παθητικού τύπου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε παραβιάσεις από κακόβουλο λογισμικό).
Ιστορική Αναδρομή
Ως απόφοιτος της Eπιστήμης Yπολογιστών του Πανεπιστημίου του Missouri-Kansas,o Gerald Combs εργαζόταν για μία μικρή πάροχο υπηρεσιών δικτύου όπου άρχισε να γράφει το Ethereal όπου και θα κυκλοφορούσε αργότερα την πρώτη έκδοση το 1998.Την απόφαση να γράψει το Ethereal την πήρε όταν είδε πως όλα τα εμπορικά protocol analyzers κόστιζαν ακριβά και δεν είχε ασχοληθεί με τις κύριες πλατφόρμες της εταιρείας(Solaris και Linux).Το 2006 ο Combs αποδέχθηκε μία πρόταση από την CACE Technologies και αναγκάστηκε να αφήσει πίσω το Ethereal καθώς μια εταιρεία,η Network Integration Services,κατείχε τα δικαιώματα για το εμπορικό σήμα του.Αλλά ο Combs κατείχε ακόμη τα περισσότερα δικαιώματα του πηγαίου κώδικα του Ethereal(τα υπόλοιπα τα απέκτησε μέσω της άδειας GNU GPL),οπότε "μετονόμασε" το Ethereal στο ισχύον όνομα μέχρι και σήμερα,Wireshark, επαναχρησιμοποιώντας το περιεχόμενο του Ethereal Subversion repository ως νέο αποθετήριο του Wireshark. Προχωρώντας στο 2010,το Wireshark έχει αποκτήσει αρκετά βραβεία στο χώρο της βιομηχανίας όλα αυτά τα χρόνια και αγοράζεται από την Riverbed Technology στην οποία ανήκει ακόμη.Ο Combs κατέχει ακόμη τα δικαιώματα για τον κώδικα και φροντίζει να παρέχει συνεχείς αναβαθμίσεις.
Sharkfest
Το Sharkfest™ είναι μία ετήσια διάσκεψη η οποία ιδρύθηκε το 2008 και γίνεται σε διάφορα μέρη του πλανήτη με τον σκοπό να μεταδώσει γνώση και εμπειρίες ανάμεσα στις κοινότητες των developers και χρηστών του Wireshark.Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις γνώσεις τους πάνω στην ανάλυση πακέτων παρακολουθώντας διαλέξεις και εργαστηριακές ασκήσεις διδασκόμενες από τους πιο έμπειρους στην βιομηχανία σε ένα φιλικό περιβάλλον.Επίσης, υπάρχει η ευκαιρία για τους συνεισφέροντες στον πηγαίο κώδικα του Wireshark να βρεθούν, να ανταλλάξουν ιδέες και ως αποτέλεσμα να εμπλουτίσουν και να εξελίξουν το εργαλείο αυτό για να εξασφαλίσουν την παραγωγικότητα του στην μοντέρνα κοινωνία. Κύριος απόσκοπος είναι να καταφέρουν να εκπαιδεύσουν και να εμπνεύσουν την τωρινή και την μελλοντική κοινωνία επιστημόνων για να διαχειρίζονται,να διατηρούν,να ασφαλίσουν παραγωγικές και αποτελεσματικές υποδομές δικτύων καθώς και να ενθαρρύνουν την εκτενή χρήση του open source Wireshark ως packet analyzer. Όπως είπε και ο Gerald Combs:" Το Wireshark είναι εργαλείο και κοινότητα. Δουλειά μου είναι να υποστηρίζω και τα δύο. "
Πηγές
https://sharkfesteurope.wireshark.org/
https://el.wikipedia.org/wiki/Wireshark#cite_note-4
GNU/Linux (ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΚΟΥΖΗΣ 4417132 , ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΡΙΑΜΠΑΣ 4417189)
[επεξεργασία]Γενικά
[επεξεργασία]Linux ή GNU/Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα ελέυθερου λογισμικού. Διάδοχος του λειτουργικού συστήματος Unix με την διαφορά οτι ο πυρίνας του GNU/Linux δημιουργήθηκε απο την αρχή απο τον Λίνους Τόρβαλντς χρησιμοποιώντας την ελεύθερη άδεια χρήσης GNU General Public License.Το GNU/Linux προσφρέρεται σε πολές διανομές για την κάλυψη όλων των αναγκών.Ωστόσο κάθε έκδοση μπορεί να παραμετροποιηθεί για να έρθει στα μέτρα του εκάστοτε χρήστη.
Ιστορική Αναδρομή
[επεξεργασία]Το GNU/Linux προήλθε από το λειτουργικό σύστημα UNIX το οποίο αναπτύχθηκε στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 από τα φημισμένα τότε, εργαστήρια Μπέλ.Ο Ρίτσαρντ σταλμαν στην συνέχεια δούλεψε πάνω στο εγχείρημα GNU(1984) με σκοπό να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα ελεύθερου λογισμικού παρόμοιο με το UNIX.Επίσης το 1985 και το 1989 εξέδωσε τη γνωστή σε όλους GNU General Public Licence.Ο Λίνους Τόρβαλντς,το 1991 καθώς ακόμα φοιτούσε στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι δημιούργησε τον πυρήνα του Linux με βασική προϋπόθεση να διανέμεται δωρεάν.Μέχρι σήμερα χιλιάδες προγραμματιστές από όλο τον κόσμο προσφέρουν τις γνώσεις τους δημιουργόντας και εξελίσσοντας τον κώδικα του GNU/Linux και αυτό βοηθάει στην ανάπτυξη του λογισμικού αλλά και τις ίδιας της κοινότητας.
Άδεια χρήσης
[επεξεργασία]Το GNU/Linux χρησιμοποιεί άδεια χρήσης ελεύθερου λογισμικού ,την GNU GPLv2 η οποία δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει την ελεύθερη διανομή των προγραμμάτων που την χρησιμοποιούν.Κάθε χρήστης που έχει σκοπό να τροποποιήσει ένα πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιεί άδεια λογισμικού GNU GPL είναι υποχρεωμένος να συνοδεύσει το αλλαγμένο πρόγραμμα με τον πηγαίο κώδικα του καθώς και αν αλλάξει τον κώδικα αυτόν είναι επίσης υποχρεωμένος να δημοσιεύσει τον αρχικό κώδικα και τις αλλαγές που έχει κάνει.
Προτερήματα
[επεξεργασία]Γενικά το GNU/Linux είναι ένα αξιοπρεπές λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε από εκατομμύρια συσκευές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Καποια από τα προτερήματα του είναι. Η ελάχιστη και παραμετροποιήσημη απαίτηση αποθηκευτικού χώρου καθιστά το λειτουργικό σύστημα να είναι συμβατό σε συσκευές με μικρό κατασκευαστικό κόστος και λιγοστή επεξεργαστική δύναμη(Τον Ιούνιο του 2014,το 97% των 500 υπερυπολογιστών χρησιμοποιούσαν κάποια από τις διανομές GNU/Linux).Επίσης η διάθεση αυτού του λογισμικού δωρεάν, ωθεί τους χρήστες να χρησιμοποιούν GNU/Linux με μηδενικό κόστος.Ένα ακόμα πλεονέκτημα του λειτουργικό συστήματος GNU/Linux είναι η ασφάλεια, καθώς δεν είναι εύκολα προσβάσιμο από κακόβουλα λογισμικά.Επιπλέον ένας χρήστης λειτουργικού συστήματος GNU/Linux έχει την δυνατότητα να τροποποιήσει τον πηγαίο κώδικα όπως αυτός επιθυμεί ώστε να πληρεί της ανάγκες του.Τέλος η ίδια η κοινότητα χρηστών παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός λειτουργικού συστήματος καθώς λόγο του ότι ο πυρήνας του GNU/Linux είναι ελεύθερος κάθε χρήσης έχει το δικαίωμα να αλλάξει- βελτιώσει το λογισμικό και να το μοιραστεί ξανά με όλους τους υπόλοιπους χρήστες
Πηγές
* https://el.wikipedia.org/wiki/Unix * https://el.wikipedia.org/wiki/Linux * https://www.youtube.com/watch?v=9sJUDx7iEJw * https://coolweb.gr/windows-vs-linux-pleonektimata-meionektimata/
Mozilla Firefox Ανδρεάδης Κωνσταντίνος 4414042 , Θανάσης Ντάτης 4414061)
[επεξεργασία]Γενικά
[επεξεργασία]Ο Mozzila Firefox είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ελεύθερους και ανοικτού κώδικα φυλλομετρητές στον κόσμο.Ο Firefox είναι προιόν της Mozzila Corporation και πιο συγκεκριμένα ξεκίνησε να αναπτύσσεται από τους Dave Hyatt και Blake Ross , σε πειραματικό στάδιο στα πλαίσια ενός μεγάλου project.Ειδικότερα , οι δημιουργοί του Firefox συνειδητοποίησαν πως ένας ακόμα φυλλομετρητής(browser) με ιδιαίτερα προγραμματιστικό χαρακτήρα θα τους εξέθεται σε τεράστιο ανταγωνισμό και μοιραία σε εμπορική αποτυχία.Έτσι, αποφάσισαν να συστήσουν στο κοινό ένα διαφορετικό πρόγραμμα,που θα ήταν ελαφρή και παράλληλα γρήγορο, ελπίζοντας να κάνουν την διαφορά.Όσο αναφορά το όνομα του αξίζει να σημειωθεί ότι πήρε την τελική του ονομασία ως Firefox στις 9 Φεβρουαρίου 2004,ενώ είχαν προηγηθεί άλλες δύο.
Χαρακτηριστικά
[επεξεργασία]Η ανάπτυξη του Firefox εξακολουθεί να πραγματοποιείται από τους δημιουργούς τις μέχρι και σήμερα.Μάλιστα , κατείχε το 25% της χρήσης φυλλομετρητών ιστού για τον Νοέμβριο του 2009,κερδίζοντας έτσι την θέση του δεύτερου πιο γνωστού φυλλομετρητή σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τον Internet Explorer.Σήμερα, ο Mozzila Firefox περέχει τις πιο σύγχρονες λειτουργίες στους χρήστες του.Ο δυνατότητες αυτές προσφέρονται στον χρήστη είτε από την ίδια την εταιρεία, είτε από τρίτους διαμορφώνοντας ένα πακέτο υπηρεσιών εντελώς δωρεάν.Ο τρόπος με τον οποίο ο Firefox το επιτυνχάνει αυτό είναι το υψηλό επίπεδο επεκτασιμότητας που διαθέτει.Πιο συγκεκριμένα ο χρήστης έχει την δυνατότητα ανάλογα με τις ανάγκες του να επιλέξει προς χρήση το ανάλογο πρόσθετο/προέκταση.Κάποια από τα πιο γνωστά πρόσθετα που υπάρχου είναι το NoScript,FoxyTunes και Adblock Plus που μπλοκάρει τις διαφημίσεις.Eπιπλέον ο Firefox για την εμφάνιση των ιστοσελίδων χρησιμοποιεί την μηχανή διάταξης Gecko η οποία κάνει χρήση των περισσοτέρων από τα σημερινά αλλά και μελλοντικά πρότυπα του παγκόσμιου ιστού.Τέλος, ο Firefox είναι συμβατός με όλα τα λειτουργικά συστήματα (Pc,smartphone).
Άδεια
[επεξεργασία]Όσο αναφορά στο νομικό κομμάτι του Firefox , υπόκεινται και διανέμεται με τρείς άδειες.Αυτές είναι οι Mozilla Public License (MPL),[38] GNU General Public License (GPL)[39][40] και GNU Lesser General Public License (LGPL).Οι τρεις αυτές άδειες δίνουν την δυνατότητα έκθεσης , αλλαγής και αναδιανομής του πηγαίου κώδικα σε όλους.Οι εκδόσεις του φυλλομετρητή που διατίθενται προς μεταφόρτωση στο κοινό προστατεύονται από την άδεια Mozilla End User License Agreement (EULA) η οποία περιορίζει κάποιες από τις ελευθερίες που παρέχει η τριπλή άδεια όπως π.χ το εμπορικό όνομα Firefox.
Σήμερα , ο Firefox χρησίμοποιείται από μισό δισεκατομμύριο άτομα , καθιστώντας τον τον τέταρτο πιο δημοφιλή φυλλομετρητή παγκοσμίως.Οι δημιουργοί του τον εξελίσσουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις των χρηστών και της σύγχρονης τεχνολογίας.
Πήγες
[επεξεργασία]- https://el.wikipedia.org/wiki/Mozilla_Firefox
- https://blog.mozilla.org/firefox/the-new-firefox-by-the-numbers/
- https://blog.mozilla.org/press/ataglance/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers
Apache HTTP Server (ΜΠΑΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 4415140, ΔΕΣΙΠΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 4415241)
[επεξεργασία]Εισαγωγή
[επεξεργασία]Ο Apache HTTP Server, είναι ένας δωρεάν και ανοιχτού λογισμικού cross-platform web server, που εκδόθηκε υπό τους όρους του Apache License 2.0. Ο Apache αναπτύσεται και συντηρείται από μια κοινότητα προγραμματιστών υπό την αιγίδα του Apache Software Foundation (ASF). Η πλειονότητα των Apache HTTP Server τρέχουν σε Linux, αλλά πλέον υποστηρίζονται Windows και πολλά συστήματα UNIX.
Ιστορική Αναδρομή
[επεξεργασία]Αρχικά βασισμένο στον HTTPd server της NCSA, η ανάπτυξη του Apache ξεκίνησε το 1995 όταν η συντήρηση απο μεριάς NCSA σταμάτησε. Αυτός ο server ήταν διαθέσιμος δωρεάν, όπως και ο πηγαίος του κώδικας και η άδεια του επέτρεπε την τροποποίηση και την αναδιανομή του, αλλά οι προγραματιστές του έχασαν ενδιαφέρον και επικεντρώθηκαν σε άλλα project αφήνοντας έτσι την κοινότητα χωρίς υποστήριξη. Το 1999 ιδρύθηκε η ASF απο μια ομάδα ανθρώπων ονόματι "Apache Group" που είχαν ενωθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα με σκοπό την υποστήριξη και την συντήρηση του HTTPd web server της NCSA. Ο Apache έπαιξε συμαντικό ρόλο στα πρώτα στάδια του World Wide Web, καθώς ξεπέρασε τον HTTPd server της NCSA τον Απρίλιο του 1996 και αποτελεί μέχρι και σήμερα τον κυρίαρχο ΗΤΤP Server με πάνω από 100 εκκατομύρια ιστοσελίδες. Τον Αύγουστο του 2018, υπολογίστηκε πως περίπου το 40% όλων των ιστοσελίδων εξυπηρετείται από τον Apache.
Λειτουργίες
[επεξεργασία]Ο Apache υποστηρίζει μια πληθώρα λειτουργιών, οι περισσότερες εκ των οποίων μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν καθώς έρχονται σε precompiled modules. Αυτές εκτείνονται από authentication μέχρι και frameworks που υποστηρίζουν γλώσσες προγραμματισμού απο μεριάς server όπως Perl, Python, TCL και PHP. Μερικές απο τις κυριότερες λειτουργίες που προσφέρει ο Apache είναι μεταξύ άλλων:
Πηγές
[επεξεργασία]https://www.apache.org
https://www.apache.org/foundation
https://www.apache.org/foundation/how-it-works.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Apache_HTTP_Server
Parrot (ΤΡΙΤΑΡΗ ΦΩΤΕΙΝΗ Τ02440, ΚΟΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ 4412058)
[επεξεργασία]Η Parrot Virtual Machine αποτελεί μία εικονική μηχανή που σχεδιάστηκε για την εκτέλεση δυναμικών γλωσσών προγραμματισμού.Είναι ένα πρόγραμμα που έχει γραφτεί στη γλώσσα προγραμματισμού C (c programming language) από την εταιρία Parrot Foundation και αποτελεί εφαρμογή, οποία μπορεί να υποστηριχθεί από διάφορα λειτουργικά συστήματα (cross-platform application) όπως Windows,Linux και MacOS.Η Parrot VirtualMachine (εικονική μηχανή) ξεκίνησε από την κοινότητα της Perl και δημιουργήθηκε με τη βοήθεια διαφόρων κοινοτήτων ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού.Συγκεκριμένα ορισμένοι προγραμματιστές(Developers) που είχαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν ο Dan Sugalski, o Chip Salzenberg και η Allison Randal.Το όνομα Parrot προκύπτει από ένα πρωταπριλιάτικο αστείο το 2001 όπου ο Simon Cozens δημοσίευσε το άρθρο “Programming Parrot” μία φανταστική συνέντευξη ανάμεσα στον Guido Van Rossum και το Larry Wall σχετικά με την ένωση της Python με την Perl σε μια γλώσσα προγραμματισμού που θα ονομάζεται Parrot.Η πρώτη έκδοση της εφαρμογής ήταν η Version 1.0 και δημοσιεύθηκε το Μάρτιο (συγκεκριμένα 17 Μαρτίου) του 2009.Η τελευταία και πιο πρόσφατη έκδοση που έχει δημοσιευθεί (16 Φεβρουαρίου 2016) είναι η 8.1.0 και ονομάζεται “Andean Parakeet”.Ακόμη, χρησιμοποιεί ως άδεια χρήσης την Artistic Lisence 2.0 (άδεια ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού) που προέρχεται από την κατασκευάστρια εταιρία της Perl Foundation. Όσον αφορά τις γλώσσες προγραμματισμού που υποστηρίζονται από την Parrot είναι οι εξής και χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
- ενεργές γλώσσες προγραμματισμού(C, Java, Joy, Lua, Perl 5, Perl 6, PHP, Python, Ruby, Scheme, Tcl, WMLScript)
- ανενεργές γλώσσες προγραμματισμού(Arc, Apl, Bc, CommonLisp, Lisp, ECMAscript, Forth, GNU m4, QuickBasic, Smalltalk, .NET)
- εσωτερικές γλώσσες προγραμματισμού(Benfunge, LOLCODE, Shakespeare, Unlambda)
Τέλος, η ParrotVM περιλαμβάνει ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά που είναι οι καταχωρητές (registers), οι φόρμες κώδικα προγραμματισμού(Forms of Program Code) και τα εργαλεία μεταγλώττισης (compilers tools).Αναλυτικά:
- οι καταχωρητές(registers) περιλαμβάνουν 4 ειδικούς τύπους που είναι οι:32 integers(ακέραιοι αριθμοί από I1..I32),32 floating-points numbers(δεκαδικοί αριθμοί από Ν1..Ν32),32 strings(συμβολοσειρές από S1..S32) που υποστηρίζουν το Unicode και τους 32 PMC(PolyMorficContainer από P1..P32) που είναι τύπος αντικειμένου της ParrotVirtualMachine
- οι φόρμες κώδικα προγραμματισμού(Forms of Program Code) είναι οι εξής: Bytecode που αποτελεί δυαδικό κώδικα με κατάληξη αρχείου .pcb, Parrot ASseMbly language (γλώσσα μηχανής της Parrot- PASM) αποτελεί γλώσσα χαμηλού επιπέδου που μεταγλωττίζει το πρόγραμμα σε bytecode με κατάληξη αρχείου .pasm και η Parrot Intermediate Representation(PIR) χαμηλού-επιπέδου γλώσσα που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη βασικών χαρακτηριστικών για την ParrotVM με επέκταση αρχείου .pir .
- τα εργαλεία μεταγλώττισης(compiler tools) τα οποία περιλαμβάνουν τον Parser Grammar Engine (PGE) που είναι ένας μεταγλωττιστής που χρησιμοποιεί τουςPerl6 κανόνες για την ParrotVm ώστε να μετατρέψει τον κώδικα σε Parrot bytecode.
ΠΗΓΕΣ
- https://books.google.gr/books?id=6zJpIopAHe4C&pg=PA1&lpg=PA1&dq=April+Fool%27s+joke+parrot&source=bl&ots=DgX-j9-d2X&sig=9fewrv1IGWTxWql-F6IkmUUCnt8&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiDrrr71pzeAhWQposKHTt2BKs4ChDoATACegQICBAB#v=onepage&q=April%20Fool's%20joke%20parrot&f=false
- https://en.wikipedia.org/wiki/Parrot_virtual_machine
- https://www.perl.com/pub/2001/09/18/parrot.html/
Blender (GNU General Public License)(ΛΙΑΣΚΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 4417094, ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 4417226 )
[επεξεργασία]Γενικά
Το Blender πρόκειται για μια σουίτα δημιουργίας 3D, η οποία αναπτύσεται κυρίως απο το δημόσιο ίδρυμα Blender Foundation με έδρα τις Κάτω Χώρες και επειδή είναι πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού στην αναπτυξή του συμμετέχουν εκατοντάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο όπως επιστήμονες, φοιτητές, χομπίστες, καλλιτέχνες παιχνιδιών, animators, modders κλπ. .Κυκλοφορεί με την άδεια ανοιχτού λογισμικού GNU General Public Lisence (GPL) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εμπορικά από καλλιτέχνες, studio, επιστήμονες. Λειτουργεί στα ποίο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα όπως Windows, Os x, Linux και ο χρήστης έχει στην διάθεση του εργαλεία για μοντελοποίηση, αναδίπλωση uv, κινούμενα σχέδια, ζωγραφική 2D & 3D, προσομοίωση,το rigging, παρακολούθηση κίνησης, την επεξεργασία βίντεο και την δημιουργία παιχνιδιών.
Ιστορία
Το 1988 οTom Roosendaal ίδρυσε το ολλανδικό animation studio NeoGeo στο οποίο ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για την κατεύθυνση της τέχνης και την ανάπτυξη λογισμικού του οποίου μετά από μια συζήτηση αποφασίστηκε επανέκδοση. Το 1995 ξεκίνησε η επανεγγραφή του 3D λογισμικού γνωστού ως τώρα Blender. To 1998 o Tom ίδρυσε μια νέα εταιρία την Not a Number (NaN) για την ανάπτυξη του Blender η οποία περιλάμβανε την παροχή εμπορικών προϊόντων και υπηρεσιών γύρω από το Blender. Μετά από μια επένδυση διάφορων εταιριών στη NaN, στόχος της ήταν η δημιουργία ενός εργαλείου για την online χρηση του προγράμματος και εμπορικές εκδόσεις. Ωστόσο όλο αυτό δεν είχε επιτυχία με αποτέλεσμα να διακοπούν όλες οι ενέργειες της και η ανάπτυξη του Blender. Τον Μάϊο του 2002 ο Ton δημιούργησε το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Blender Foundation με κύριο στόχο την ανάπτυξη και προώθηση του Blender open source project. Μετά από λίγους μήνες ο Ton με τους επενδύτες της NaN δημιούργησαν την εκστρατεία “Free Blender” με στόχο τον οποίο και πέτυχε σε λίγο χρονικό διάστημα την συλλογή των 100.000 ευρώ. Έτσι την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2002 το Blender κυκλοφόρησε με την άδεια GNU. Η ανάπτυξη του Blender συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με επικεφαλή τον δημιουργό του Ton Roosendall.
Χαρακτηριστικά
Κάποια χαρακτιρηστηκά του προγράμματος είναι:
- Μικρο εκτελέσιμο αρχείο για εύκολη διανομή
- Υψηλής ποιότητα αρχιτεκτονική 3D για γρήγορη και αποτελεσματική δημιουργία εργασίας
- Η γλώσσα προγραμματισμού Python για προγραμματισμό λογικής και επιπλέον scripting.
- Το Game-Blender είναι ειδικό έργο για δημιουργία ηλεκτρονικών παιχνιδιών με το Blender.
- Μη γραμμική επεξεργασία βίντεο/ήχου.
Παράδειγμα με την χρήση του Blender
Στους παρά ολυμπιακούς αγώνες του Ριο το 2016 η Amy Purdy φορούσε 3D τυπωμένο φόρεμα και χόρευε με έναν ρομποτικό βραχίονα Kuka. Στην κατασκευή του φορέματος έγινε χρησιμοποιώντας το Blender και την γλώσσα προγραμματισμούPython.
Πηγες
https://www.openhub.net/p/blender
https://www.blender.org/foundation/
https://www.blender.org/about/license/
https://www.blender.org/
https://el.wikipedia.org/wiki/Blender
https://en.blender.org/index.php/Doc:EL/2.6/Manual/Introduction
https://opensource.com/article/16/12/blender-python-3D-dress
==THC-Hydra (GNU GENERAL PUBLIC LICENSE) ( ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΞΥΝΟΠΟΥΛΟΣ 4417225, ΤΣΙΑΚΑΛΙΑΡΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ 4416113 )
== Το Hydra είναι ένα πρόγραμμα πολλαπλών πλατφορμών το οποίο εξειδικεύεται στην εύρεση στοιχείων πρόσβασης (συνήθως username και password) το οποίο υποστηρίζει πολλά πρωτόκολλα στα οποία μπορεί να “επιτεθεί”. Είναι αρκετά γρήγορη και ευέλικτο .Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιείτε από επαγγελματίες του χώρου της κυβερνοασφάλειας.
Υποστηριζόμενα πρωτόκολλα : Cisco AAA, Cisco auth, Cisco enable, CVS, FTP, HTTP(S)-FORM-GET, HTTP(S)-FORM-POST, HTTP(S)-GET, HTTP(S)-HEAD, HTTP-Proxy, ICQ, IMAP, IRC, LDAP, MS-SQL, MySQL, NNTP, Oracle Listener, Oracle SID, PC-Anywhere, PC-NFS, POP3, PostgreSQL, RDP, Rexec, Rlogin, Rsh, SIP, SMB(NT), SMTP, SMTP Enum, SNMP v1+v2+v3, SOCKS5, SSH (v1 and v2), SSHKEY, Subversion, Teamspeak (TS2), Telnet, VMware-Auth, VNC and XMPP.
To Hydra δουλεύει με modules δηλαδή πάνω στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν τμήματα (modules) τα οποία του δίνουν νέες ικανότητες ή απλά βελτιώνουν τις ήδη υπάρχουσες. Παρέχετε ήδη εγκατεστημένο σε ένα από τα ποιο διάσημα λειτουργικά λογισμικά για επαγγελματίες ασφάλειας το Kali Linux.
Notepad++ (ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΟΥΤΣΙΑΣ Τ03497,ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ 4411196)
[επεξεργασία]ΓΕΝΙΚΑ
[επεξεργασία]Το Notepad++ είναι ένας επεξεργαστής κειμένου και πηγαίου κώδικα το οποίο δημιουργήθηκε από τον Don ho τον Σεπτέμβριο του 2003 και το όνομά του βγαίνει από τον χειριστή αύξησης C.Το Notepad ++ διανέμεται ως ελεύθερο λογισμικό κάτω από την GNU GENERAL PUBLIC LICENCE του RICHARD STALLMAN,προορισμένο για χρήση σε περιβάλλον Windows.Διατίθεται για διανομή μέσα από την πλατφόρμα Github.
ΙΣΤΟΡΙΑ
[επεξεργασία]Ο Dοn Ho χρησιμοποιούσε στην δουλειά του έναν JEXT(Κειμενογράφος Βασισμένος σε JAVA) αλλά απογοητευμένος απο την απόδοσή του άρχισε να αναπτύσει έναν νέο κειμενογράφο σε C++ με την βοήθεια της βιβλιοθήκης Scintilla.Η πρώτη επιίσημη κυκλοφορία έγινε τον Νοέμβριο του 2003 μέσα από την ιστοσελίδα SourceForge.Για την αύξηση της απόδοσης και την μείωση του μεγέθους του προγράμματος χρησιμοποίησε την STL.Προσβεβλημένος από τις αλλαγές του Αμερικανικού Συντάγματος πάνω στα προγράμματα ανοιχτού κώδικα μετέφερε τον Ιούνιο του 2010 το πρόγραμμα του στην Γαλλική ιστοσελίδα TuxFamily,κρατώντας όμως τα Forums και τις αναφορές σφαλμάτων στο SourceForge τα οποία εν τέλη μετέφερε το 2015.Μετά την μεταφορά τoυ το Notepad++ έχει δεχθεί πολλές διακρίσεις όπως το 2011 χαρακτηρίστηκε ως ο καλύτερος κειμενογράφος για windows και το 2014 ψηφίστηκε ως ο πιο δημοφιλής κειμενογράφος.Το 2015 σε μια έρευνα που χρησιμοποιήθηκε το 34,7% των χρηστών χρησιμοποιούσε το Notepad++.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ KAI ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
[επεξεργασία]Μερικά από τα χαρακτηριστικά του Notepad++ είναι η εκτύπωση σύνταξης,η αναδίπλωση κώδικα και περιορισμένη αυτόματη συμπλήρωση για προγραμματισμό,δέσμες ενεργειών και γλώσσες σήμανσης,όπως επίσης και η σωστή υπογράμμιση του κώδικα και έπειτα η διόρθωσή του από λάθος κωδικοποίησης που έχει γραφτεί σε ένα υποστηριζόμενο σχήμα. Oι δυνατότητες που έχει το Notepad++ και μπορεί να επωφεληθεί ο χρήστης από αυτό είναι η δημιουργία αρχείων απλού κειμένου πολλαπλών πλατφορμών,έχει την δυνατότητα να αναγνωρίζει αλλά και να μετατρέπει τις τρεις παραστάσεις νέας γραμμής(CR, CR + LF και LF) σε κίνηση.Μία ακόμα δυνατότητα του Notepad++ είναι η λειτουργία επανεξέτασης αρχείων απλού κειμένου σε διάφορες κωδικοποιήσεις χαρακτήρων και μπορεί να τις μετατρέψει σε ASCII, UTF-8 ή UCS-2.
TRIVIA
[επεξεργασία]Το Notepad++ εκτός από ένας τρομερός επεξεργαστής κειμένου με δυνατότητες επεξεργασίας και όχι μόνο έχει και θετικές επιδράσεις στο περιβάλλον.Ο λόγος που βοηθάει σε ένα πιο πράσινο περιβάλλον είναι όλες οι λειτουργίες από όπου αποτελείται.Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιεί καθαρό Win32 API και STL το οποίο εξασφαλίζει υψηλότερη ταχύτητα εκτέλεσης και μικρότερο μέγεθος προγράμματος.Το Notepad++ προσπαθεί να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα χωρίς να χάσει την αξιοπιστία του προς τον χρήστη λόγω των πολλών και γρήγορων λειτουργιών που εκτελεί.Έτσι χρησιμοποιείτε λιγότερη ισχύ CPU και μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας του υπολογιστή με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει την φύση.
ΠΗΓΕΣ
[επεξεργασία]https://notepad-plus-plus.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/Notepad%2B%2B
TensorFlow ( Apache 2.0 open source license) (ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 4417209, ΓΚΟΤΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 4417027)
[επεξεργασία]Τι είναι το TensorFlow
[επεξεργασία]- Το TensorFlow πρόκειται για μια μαθηματική βιβλιοθήκη (πλησιάζει περισσότερο τον ορισμό του Framework) την οποία ανέπτυξε η ομάδα τεχνητής νοημοσύνης της Google ονόματι Google Brain, αρχικά για εσωτερική χρήση του κολοσσού. Σκοπός της δημιουργίας της ήταν η διευκόλυνση διαδικασιών όπως ο προγραμματισμός ροής δεδομένων και μεγάλο εύρος διεργασιών καθώς βρήκε χρήση και στην Μηχανική Μάθηση έχοντας ως παράδειγμα τα Νευρωνικά Δίκτυα. Δεν άργησε όμως και η δημόσια διανομή του, με αποτέλεσμα η αρχική του έκδοση να γίνει διαθέσιμη το Νοέμβριο του 2015 κάτω από την άδεια ανοιχτού λογισμικού της Apache (Apache 2.0 Open Source License).
Ιστορία
[επεξεργασία]Πώς προέκυψε
[επεξεργασία]- Αρχικά, η ομάδα της Google δημιούργησε το λογισμικό DistBelief ως ιδιόκτητο σύστημα Μηχανικής Μάθησης όπου βρήκε απήχηση σε διάφορες εταιρίες τόσο για έρευνα όσο και για εμπορική χρήση. Στην πορεία ανέθεσε την απλοποίηση και την αναδιάταξη του κώδικα του DistBelief σε διάφορους αναγνωρισμένους επιστήμονες της Πληροφορικής, συμπεριλαμβανόμενου του Jeff Dean(lead of Google.ai), στοχεύοντας σε μια γρηγορότερη και ισχυρότερη βιβλιοθήκη, με αποτέλεσμα τη γέννηση του TensorFlow.
TensorFlow
[επεξεργασία]- Πρόκειται για ένα σύστημα δεύτερης γενιάς όπου η πρώτη επίσημη έκδοση με αριθμό 1.0.0 δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2017. Η ευέλικτη αρχιτεκτονική του TensorFlow καθιστά δυνατή την εύκολη ανάπτυξη υπολογισμών σε μια τεράστια ποικιλία πλατφορμών, από υπολογιστές έως και κινητά.
Μπορεί να εκμεταλλευτεί την υπολογιστική ισχύ πολλαπλών επεξεργαστών και καρτών γραφικών (αξιοποιώντας και διάφορες τεχνολογίες όπως CUDA). Είναι διαθέσιμο σε λογισμικά 64-bit όπως τα Linux, Windows, macOS και ακόμα και σε λογισμικά κινητών όπως Android(Google) και iOS(Apple). - Οι υπολογισμοί του TensorFlow εκφράζονται ως στατικά διαγράμματα ροής δεδομένων και το όνομα του προκύπτει από τις διαδικασίες που εκτελούν τα νευρωνικά δίκτυα στους πολυδιάστατους πίνακες δεδομένων. Αυτοί οι πίνακες αναφέρονται ως “tensors”.
Επεξεργαστική Μονάδα Tensor
[επεξεργασία]- Αφού το Νοέμβριο του 2015 έγινε η πρώτη open source release version του TensorFlow η Google στη συνέχεια ανέπτυξε μια ειδικά σχεδιασμένη μονάδα επεξεργασίας στα πρότυπα της βιβλιοθήκης, την οποία και χρησιμοποιούσε στα κέντρα δεδομένων της πάνω από ένα χρόνο πριν την ανακοίνωση της πρώτης έκδοσης το 2016.
Η Google διαπίστωσε πως με τη χρήση του TPU (Tensor Processing Unit) είχε μεγαλύτερη απόδοση για κάθε watt ενέργειας κατά τη διάρκεια της αξιοποίησης του στη Μηχανική Μάθηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως πρόκειται για μια προγραμματιζόμενη μονάδα επεξεργασίας με σκοπό την επιτάχυνση της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς προσφέρει υψηλή απόδοση επεξεργασίας σε συνδυασμό με αποτελεσματικότητα με όσον δυνατόν χαμηλότερη μαθηματική ακρίβεια (για παράδειγμα η χρήση 8-bit) και στρέφεται προς την εκτέλεση και τη χρήση των Μοντέλων από το να τα εκπαιδεύει. - Το Μάιο του 2017, ανακοινώθηκε η 2η γενιά επεξεργαστών με υπολογιστική ισχύ του καθενός μέχρι και 180 teraflops(10^12) απόδοσης. Με τη 2η γενιά η Google έκανε διαθέσιμη την χρήση των TPU μέσω της υπηρεσίας εικονικών μηχανημάτων, Google Compute Engine και τον Φεβρουάριο του 2018 ανακοίνωσε την beta έκδοση τους στην υπηρεσία Google Cloud Platform.
Εφαρμογές που αξιοποιούν το TensorFlow
[επεξεργασία]- Το TensorFlow έχει μεγάλο εύρος εφαρμογής σε applications μεγάλης κλίμακας και φυσικά δεν περιορίζεται μέχρι εκεί.
- Η Google χρησιμοποιεί τη βιβλιοθήκη της σε αρκετά από τα εργαλεία της με αναφορά στα Google Photos και στην αναγνώριση φωνής στα Google App της σε γενικό βαθμό.
Μερικές όμως από τις καλύτερες αξιοποιήσεις της βρίσκονται σε συστήματα όπως :
- Ένα σύστημα φωνητικής αναγνώρισης που αναπτύχθηκε από τον οργανισμό της Mozilla και πρόκειται για ένα σύστημα εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική του Baidu’s Deep Speech.
- Πρόκειται για έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της μηχανής αναζήτησης της Google (www.google.com) και είναι υπεύθυνο για την κατάταξη των ιστοσελίδων.
- Μια εφαρμογή της Google που αυτόματα δημιουργεί και στέλνει απαντήσεις σε Email πλατφόρμες.
- Αξίζει ιδιαίτερη μνεία στο συγκεκριμένο σύστημα καθώς πρόκειται για μια από τις καλύτερες υλοποιήσεις με δημιουργούς την Google σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Stanford. Το μοντέλο αυτό έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει την ανακάλυψη και δημιουργία νέων φαρμάκων, αυτό το καθιστά αυτόματα ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα παραδείγματα της τεχνητής νοημοσύνης.
- Μερικές από τις εταιρίες που υιοθέτησαν τη βιβλιοθήκη TensorFlow στα project τους :
- Βέβαια η χρήση του δεν περιορίζεται στις εταιρίες κολοσσούς καθώς ο Jeff Dean δήλωσε πως στο github (TensorFlow Repo) υπάρχουν πάνω από 1.500 αναφορές στο TensorFlow. Αυτό υποδεικνύει πως η Open Source κοινότητα το αγκαλιάζει και το εξελίσσει καθημερινά δίχως περιορισμούς στην αξιοποίηση του.
Πηγές
[επεξεργασία]https://en.wikipedia.org/wiki/TensorFlow
https://www.linuxfoundation.org/blog/2018/05/open-source-ai-for-everyone-three-projects-to-know/
https://opensource.com/article/18/5/top-8-open-source-ai-technologies-machine-learning
https://www.tensorflow.org/about/uses
https://github.com/tensorflow
https://en.wikipedia.org/wiki/Tensor_processing_unit
Blender (ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 4414012, ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 4415231)
[επεξεργασία]Γενικά: Το Blender είναι ένα πρόγραμμα σχεδίασης 3D γραφικών, είναι ελεύθερο λογισμικό δηλαδη είναι λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αντιγραφεί, μελετηθεί, τροποποιηθεί και αναδιανεμηθεί χωρίς περιορισμό. Διανέμεται με την Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU (GNU GPL). Χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κινουμενων σχεδίων, οπτικών εφέ, 3D printed models, διαδραστικών 3D εφαρμογών , βιντεοπαιχνιδιών και άλλων.
Χαρακτηριστικά: Ενα χαρακτηριστικο του Blender που το κανει να ειναι ενα απο τα κορυφαία 3D modeling software ειναι οτι ειναι δωρεαν κατι που το κανει να εχει μεγαλη απήχηση σε νεους designers. Εχει σχετικα μικρο μεγεθος και είναι διαθέσιμο για όλα τα κύρια λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows της Microsoft το Linux και το Mac OS X. Καποια αλλα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν Rendering, 3D modeling, rigging, skinning, sculpting, animating, video editing, composing, game creation, simulation. Υποστήριζει μια ποικιλία απο geometric primitives οπως polygon meshes, γρηγορη subdivision surface κ.α.
Ιστορία: Το 1988 ο Τόν Ρούσενταλ ίδρυσε μαζί με τους συνεργάτες του το ολλανδικό animation studio NeoGeo το οποίο γρηγορα εγινε το μεγαλυτερο 3D animation house στην Ολλανδία. Ο Τον μετα απο μια συζητηση που ειχε με τους συναδελφους του αποφασισε οτι το 3D toolbar που χρησιμοποιουσε για προσωπικη χρηση η εταιρεία επρεπε να ξαναγραφεί απο την αρχή. Ετσι το 1995 ξεκινησαν οντως να το ξαναγραφουν απο την αρχη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το 3D software tool που σημερα ξερουμε ως Blender. Το ονομα "Blender" το εμπνεύστηκε από το σουηδικό συγκρότημα Yello και το άλμπουμ τους "Baby". Δεκα χρονια μετα την ιδρυση της NeoGeo τον Ιουνιο 1998 ο Τον ιδρυσε μια νεα εταιρεια με το ονομα Not a Number(NaN), με σκοπο να προωθησει περαιτερω την αγορα και αναπτυξη του Blender. Το Blender διανεμόταν ως shareware μέχρι το 2002 δηλαδη ο χρηστης δικαιούνταν μια δωρεαν δοκιμη γνωρίζοντας οτι θα επρεπε να πληρωσει αν ηθελε να το χρησιμοποιησει και μετα τη ληξη της. Δυστυχώς, τον Μαιο του 2002 η Nan χρεωκόπησε λογο των χαμηλων πωλησεων του software. ο Τόν κατάφερε να πείσει τους επενδυτές της NaN να κανουν το Blender ενα open source software. Η εκστρατεία "Free Blender" που ξεκινησε επιδίωξε να συγκεντρώσει 100.000 ευρώ, προς έκπληξη όλων τα κατάφερε σε επτα μόλις εβδομαδες. Τον Οκτωμβριο του 2002 to Blender κυκλοφόρησε υπό τους όρους της Γενικής Άδειας Δημόσιας Χρήσης GNU. Η ανάπτυξη του Blender συνεχίστηκε από την εποχή εκείνη, με τη βοήθεια ομάδας εξειδικευμένων εθελοντών από όλο τον κόσμο, με επικεφαλής τον αρχικό δημιουργό της Blender,Τόν Ρούσενταλ.
Πηγές:
- https://el.wikipedia.org/wiki/Blender
- https://www.blender.org/features/
- https://www.blender.org/foundation/history/
Eclipse (ΚΑΝΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 4417063,ΒΕΡΔΙΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 4417012)
[επεξεργασία]Τι είναι η Eclipse
[επεξεργασία]Η Eclipse πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης (Integrated Development Environment IDE) με στόχο την προσφορά ενός περιβάλλοντος με πολλές λειτουργίες σε ένα μονό πρόγραμμα. Είναι κυρίως γραμμένη πάνω σε Java και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για τον προγραμματισμό εφαρμογών σε αυτήν. Εξ ορισμού η Eclipse δεν προσφέρει μια καλή λειτουργικότητα στον τελικό χρήστη. Άλλα αυτό αλλάζει χάρης την χρήση των plug-in που δίνουν την άξια στην πλατφόρμα. Με τα plug-in ο χρήστης έχει την ελευθερία να προσαρμόσει το περιβάλλον του έτσι οπός αυτός επιλέξει. Η πιο αξιοσημείωτη χρήση των plug-in στην Eclipse είναι η υποστήριξη προγραμματισμού σε άλλες γλώσσες έκτος της Java όπως : C, C++, C#, COBOL,JavaScript, NATURAL, PHP, Prolog, Python, Ruby και πολλές άλλες.
H Ιστορία της Eclipse
[επεξεργασία]Η δημιουργία της Eclipse άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 90 όταν η IBM θέλησε μια πλατφόρμα για όλα τα προγράμματα ανάπτυξης της. Στόχος αυτής της κίνησης ήταν η αποφυγή επαναλαμβανόμενων στοιχειών και η προσφορά μιας καλύτερης εμπειρίας του τελικού χρήστη όταν αυτός ήθελε να αλλάξει από το ένα πρόγραμμα της εταιρίας στο άλλο. Ως αποτέλεσμα αυτού ήταν ο σχηματισμός μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας με υποστήριξη σε όλα τα λειτουργικά συστήματα με όλα τα εργαλεία να είναι κοινώς προσβάσιμα από το περιβάλλον του χρήστη. Αυτή η πλατφόρμα μετέπειτα θα πάρει και το όνομα Eclipse. To 2001 η Eclipse έγινε ένα πρόγραμμα ανοικτού κωδικά και το 2012 βραβεύτηκε με το ACM Software System Award.
Άδεια χρήσης
[επεξεργασία]Η Eclipse χρησιμοποιεί την δική της άδεια χρήσης το EPL όπου προσφέρει τα εξής δικαιώματα στους χρήστες:
Να αντιγράψουν, να προωθούν και να τροποποιήσουν κωδικα του EPL.
Παρέχεται το δικαίωμα της ευρεσιτεχνίας στην χρήση και διαθεσιμότητα του κωδικά.
Δικαίωμα ανάμιξης κωδικά του EPL με άλλους κωδικές από διαφορετικές άδειες χρήσης εφόσον αυτές είναι σύμφωνες με το EPL.
Χαρακτηριστικά και Δυνατότητες
[επεξεργασία]Όπως προαναφέρθηκε, η Eclipse είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου βασισμένη στην χρήση των plug-in. Θα μπορούσε κανείς να πει πως πρόκειται για μια μεγάλη μάζα από plug-ins που αλληλεπιδρά το ένα με το άλλο. Αυτά είναι φτιαγμένα τόσο από την ίδια την εταιρία όσο και από τρίτους.
Η Eclipse προσφέρει το RCP (Ritch Client Platform, Σε μετάφραση Πλούσια πλατφόρμα πελατών) ένα εργαλείο που βοήθα στην ευκολότερη ενσωμάτωση ανεξάρτητων στοιχειών λογισμικού. Αυτό αποτελείται από:
• Ένα πυρήνα (microkernel), lifecycle manager {Core platform – boot Eclipse, run plug-ins}
• Ένα standard bundling framework { Equinox OSGi}
• Μια εργαλειοθήκη widget { Standard Widget Toolkit (SWT)}
• Buffers αρχείων, χειρισμός / επεξεργασία κείμενων { JFace – viewer classes to bring model view controller programming to SWT, file buffers, text handling, text editors}
• Ένα workbench (προβολή, επεξεργασία, προεπισκόπηση, wizards) { Eclipse Workbench – views, editors, perspectives, wizards}
Συνοπτικά, το περιβάλλον της Eclipse μπορεί να χρησιμοποιηθεί για :
• Προγραμματισμό σε ένα μεγάλο πλήθος γλωσσών
• Ανάπτυξη εφαρμογών και προγραμμάτων
• Ανάπτυξη και διαχείριση βάσεων δεδομένων
• Ανάπτυξη και διαχείριση server
• Χρήση εφαρμογών δικτύων
• Περαιτέρω υποστήριξη λειτουργιών μέσω της εισαγωγής επεκτάσεων
ΠΗΓΕΣ
[επεξεργασία]http://mei.di.uminho.pt/sites/default/files/dissertacoes/eeum_di_dissertacao_pg11049.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Eclipse_(software)
LibreOffice(ΠΛΑΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 4417261,ΤΣΙΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 4417256)
[επεξεργασία]Ορισμός
[επεξεργασία]Το Libre Office είναι μια πληρης σουιτα γραφειου στον οποιο περιλαμβανει ολα τα απαραιτητα εργαλεια που χρειαζεσαι για να κανετε διεργασιες γρηγορα και αποτελεσματικα,διατίθεται με την άδεια GNU Lesser General Public License για λειτουργικά όπως Linux, Windows και Macintosh, χρησιμοποιήτε για την παραγωγή εγγράφων και για την δειχείριση δεδομένων, καθώς παρέχει 6 εφαρμογές. Αυτές οι εφαρμογές είναι:
•Writer (επεξεργαστής κειμένου): Το Writter επιτρέπει τη δημιουργία σύνθετων και ελκυστικών εγγράφων με το ισχυρό σύστημα τεχνοτροπιών του.
•Calc(εφαρμογή παρουσίασης,διαφανειών): Το Calc προσφέρει με επαγγελματικά χαρακτηριστικά ενσωματωμένες συναρτήσεις που θα βοηθήσουν την διαχείριση των υπολογιστικών φύλλων με άνεση.
•Impress (εφαρμογή παρουσιάσεων): Το Impress είναι μία εφαρμογή παρουσιάσεων. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την δημιουργία πλούσιων και αποτελεσματικών παρουσιάσεων ώστε να περάσετε πραγματικά το μήνυμα σας.
•Draw (πρόγραμμα σχεδίασης/ζωγραφικής): Το Draw επιτρέπει την παραγωγή οτιδήποτε σχεδίου από γρήγορα σκαριφήματα, από γρήγορα μηχανολογικά σχέδια(σκαριφήματα), διαγράμματα μέχρι και σύνθετα σχέδια και φυλλάδια.
•Math (το πρόγραμμα διαχείρισης μαθηματικών τύπων και υπολογισμού): Το Math επιτρέπει την επεξεργασία εξισώσεων και μαθηματικών τύπων.
•Base (η εφαρμογή βάσεων δεδωμένων ): Η Base είναι μία βάση δεδομένων παρασκηνίου.
Ιστορία
[επεξεργασία]Η ιστορία του LibreOffice ξεκινάει πίσω στο 1985 από το Star-Division ακολουθούν εκδόσεις και αλλαγές ονομασίας(όπωςstaroffice, starwritter, OpenOffice )καθώς και αγoρές απο μεγαλύτερες εταιρίες όπως είναι η SunMicrosystems που αργότερα αγοράστηκε από την Oracle. Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2010 κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση "3.3.0 beta", και στις 25 Ιανουαρίου του 2011 η τελική "3.3". Η αρίθμηση ξεκίνησε από το 3.3 επειδή θεωρείται ότι αποτελεί συνέχεια των εκδόσεων τουOpenOffice, την ίδια χρονιά βγήκε το LibreOffice 3.4 με βελτιώσεις στη χρήση μνήμης, καθαρισμό κώδικα, βελτιωμένη ενοποίηση θεμάτων GTK και μείωση της εξάρτησης από την java, αναλυτικα οι εκδοσεις που βγηκαν: Το 2012 βγήκε το LibreOffice 3.5 και το LibreOffice 3.6. Το 2013 βγήκε το LibreOffice 4.0 και το LibreOffice 4.1. To 2014 βγήκε το LibreOffice 4.2 και το LibreOffice 4.3. Το 2015 βγήκε το LibreOffice 4.4 και το LibreOffice 5.0. Το 2016 βγήκε το LibreOffice 5.1 και το LibreOffice 5.2. Το 2017 βγήκε το LibreOffice 5.3 και το LibreOffice 5.4. Το 2018 βγήκε το LibreOffice 6.0 και το LibreOffice 6.1.
Πλεονεκτήματα
[επεξεργασία]•Εϊναι ελεύθερο και δωρεάν
•Διατίθεται σε 114 γλωσσες και ολοένα και περισσότερες συνεχίζουν να προστίθενται.
•Δημόσια Άδεια LGPL – μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, να το παραμετροποιήσετε, να το πειράξετε και να το αντιγράψετε, με πλήρη και δωρεάν υποστήριξη χρηστών, και υποστήριξη προγραμματιστών/ developers.
•Το LibreOffice είναι ένα project Ανοικτού Κώδικα, προωθούμενο από την κοινότητα (community-driven) η ανάπτυξή του παραμένει ανοιχτή σε νέα ταλέντα και νέες ιδέες, ενώ το Λογισμικό χρησιμοποιείται και ελέγχεται καθημερινά.
•Στο LibreOffice, η διασύνδεση κάθε προγράμματος είναι γνωστή σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί το Μicrosoft Office καθώς και τα εργαλεία και οι λειτουργίες που αναζητάς ειναι ομαδοποιημένα.
•Εκτός απο τα τρία βασικά προγράμματα (Writer, Calc και Impress) προσφέρει εφαρμογές για σχέδια, μαθηματικούς τύπους και βάσεις δεδομένων.
•Εκτος απο την προεπιλεγμένη μορφή αρχείων ODT μπορεί να αποθηκεύσει έγγραφα και σε διάφορες άλλες μορφές καθώς εποίσης να ανοίξει αρχεία του Microsoft Office.
Συνοπτικά για το Libre Office:
To όνομα LibreOffice παράγεται από δύο λέξεις, τη λέξη <<Libre>> που στα γαλλίκα και τα ισπανικά σημαίνει ελεύθερος, και τη λέξη <<Office>> που στα αγγλικά σημαίνει γραφείο.Το Libre Office ειναι κατασευασμενο σε μορφη Open Document, μια πληρως απλη και τυπικη μορφη αρχειων που εγγυαται προσβαση των δεδωμενων σας για παντα αλλα μπορει να ανοιξει και να αποθηκευσει πολλους τυπους αρχειων απο αλλολογισμικο σειρας γραφειου, παρολα αυτα τα χαρακτηριστικα το Libre Office παραμενει πληρως δωρεαν για καθε χρηση, διαμοιραση και αναβαθμηση, ειναι ελευθερο λογισμικο, ετσι ο οποιοσδηποτε στην βελτιωση του λογισμικου και την προσθηκη νεων χαρακτηριστικων, και για αυτο τον λογο με το Libre Office υπαρχει πληρης ελεγχος των δεδομενων.
Πήγες
[επεξεργασία]https://el.wikipedia.org/wiki/LibreOffice
https://www.techradar.com/reviews/libreoffice
NASA WorldWind (ΣΚΟΥΛΟΥΔΗΣ ΙΩΣΗΦ 4417170,ΜΠΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 4417121)
[επεξεργασία]Λίγα λόγια για την NASA
Η NASA[1] (National Aeronautics and Space Administration, δηλαδή Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος) είναι ένας κρατικός Αμερικάνικος οργανισμός που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος, την αεροναυτική και τη μελέτη του περιβάλλοντος της γης. Ιδρύθηκε 29 Ιουλίου το 1958 και η έδρα της βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, αλλά παρ' όλα αυτά οι εκτοξεύσεις των διαστημοπλοίων πραγματοποιούνται στο διαστημικό κέντρο Κένεντι. Τέλος, η NASA κατασκεύασε μια εφαρμογή την NASA WorldWind με την οποία και θα ασχοληθούμε.
Μια πρώτη περιήγηση για την NASA WorldWind
To WorldWind είναι ένα πρόγραμμα ελεύθερου λογισμικού και ανοιχτού κώδικα όπου παρέχει τα μέσα για την απεικόνιση ,τον χειρισμό και την ανάλυση δεδομένων της γης για την εικονική αναπαράστασή της .Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε από το Learning technologies και κυκλοφόρησε στα μέσα του 2004 και εξελίσσεται συνεχώς από το προσωπικό της NASA και από προγραμματιστές ανοιχτού κώδικα. Το WorldWind λοιπόν, δίνει την δυνατότητα σε οποιονδήποτε χρήστη να μεγενθύνει κάποιο σημείο της γης, καθώς χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες και του επιτρέπει να δοκιμάσει εύκολα και γρήγορα διαδραστικές απεικονίσεις 3D χαρτών ,γεωγραφικών πληροφοριών, σαν να ήταν πραγματικά εκεί. Εκτός όμως από τους απλούς χρήστες ,την εφαρμογή την χρησιμοποιούν οργανισμοί από όλο τον κόσμο με σκοπό την παρακολούθηση καιρικών συνθηκών , την απεικόνιση των πόλεων και του εδάφους , καθώς και την ανάλυση γεωχωρικών δεδομένων και την εκπαίδευση του ανθρώπου όσον αφορά τη γη. Μία άλλη όμως δυνατότητα που μας δίνεται να εξερευνήσουμε την γη μπορούμε να βρούμε διαδραστικές πληροφορίες όχι όμως τόσο αναλυτικές και για άλλους πλανήτες όπως η Σελήνη, η Αφροδίτη, ο Άρης, το Jupiter που είναι ο βασιλειάς του ηλιακού μας συστήματος και τέλος το SDSS.
Χαρακτηριστικά και Οφέλη
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών συστημάτων όπως των Windows, Mac, Linux, Web και κινητών συσκευών. Το WorldWind διαφέρει από μία απλή εφαρμογή ενός 3D πλανήτη όπως του Google Earth, επειδή δεν είναι μία εφαρμογή. Εντούτοις, είναι ένα λογισμικό όπου μπορούν μέσο αυτού, οι μηχανικοί λογισμικού, να φτιάξουν τις δικές τους εφαρμογές ή συστήματα όπως δορυφόρους παρακολούθησης και προσομοιωτές πτήσης, καθώς παρέχει μια γεωγραφική μηχανή απόδοσης που βοηθά στην τροφοδοσία ενός μεγάλου φάσματος έργων. Τέλος, είναι ελεύθεροι να επικεντρωθούν στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τους δικούς τους τομείς και να δημιουργήσουν ευκολότερα γεωχωρικές εφαρμογές καθώς η WorldWind χειρίζεται την απεικόνιση γεωγραφικών δεδομένων κάνοντας πιο ευνοϊκά τα πράγματα για τους χρήστες της.
πηγές https://worldwind.arc.nasa.gov https://el.wikipedia.org/wiki/NASA_World_Wind
NetBeans (ΚΑΜΒΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 4417061, ΚΑΨΙΩΧΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 4417073) 15/10/18
[επεξεργασία]ΕΙΣΑΓΩΓΗ
[επεξεργασία]Το Netbeans IDE είναι ένα δωρεάν ανοιχτού λογισμικού πρόγραμμα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε προγραμματιστές να αναπτύξουν εύκολα και γρήγορα εφαρμογές σε γλώσσα JAVA, αλλά και HTML5 εφαρμογές.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
[επεξεργασία]Το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει μια πληθώρα χρήσιμων εργαλείων, τα οποία κανούν πιο εύκολη τη δουλειά των χρηστών του Netbeans IDE. Κάποια από αυτά είναι:
- Εργαλεία που με την χρήση τους συμβάλλουν στην σωστή οργάνωση των αρχείων και εφαρμογών ενός υπολογιστή επιτρέποντας στον χρήστη να αναζητεί ξεκούραστα οποιοδήποτε αρχείο κι αν ψάχνει.
- Εργαλεία στατικής ανάλυσης όπως το Findbugs, το οποίο βοηθά στην ανάπτυξη ενός λειτουργικού κώδικα JAVA, αλλά και του Netbeans Debugger που δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να τοποθετήσουν σημεία διακοπής στον πηγαίο τους κώδικα,να προχωρήσουν βήμα βήμα τον κώδικα τους αλλά και να παρακολουθήσουν την εκτέλεση του κρατώντας και στιγμιότυπα.
- Το Netbeans Profiler, που συμβάλλει στην εύκολη δημιουργία αξιόπιστων Java SE, Java FX και Java EE εφαρμογών και αυτό επιτυγχάνεται λόγω του ότι παρέχει εξειδικευμένη υποστήριξη στην ρύθμιση της ταχύτητας και της χρήσης του διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου της εφαρμογής τους.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
[επεξεργασία]Το Netbeans αρχικά δημιουργήθηκε με την ονομασία Xelfi, η οποία του δώθηκε από ένα φοιτητή του Charles University στη Πράγα. Έπειτα δημιουργήθηκαν πολλές διαφημιστικές καμπάνιες γύρω από το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τον Roman Stanĕk και εν τέλει το 1999 πουλήθηκε στην εταιρία Sun Microsystems. Από την στιγμή που το Netbeans καθιερώθηκε ως ένα ανοιχτού λογισμικού πρόγραμμα, η έκταση της κοινότητας του ακολούθησε ανοδική πορεια. Από το 2010 που η ονομασία της εταιρίας άλλαξε από Sun σε Oracle, το Netbeans βρισκόταν σε "ανταγωνισμό" με ένα άλλο δημοφιλές πρόγραμμα της Oracle,το JDeveloper. Το Σεπτέμβριο 2016, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική κίνηση από την εταιρία η οποία περιελάμβανε την δωρεά του Netbeans στην Apache Software Foundation. Η εν λόγω κίνηση υποστηρίχθηκε με το επιχείρημα ότι το σχέδιο του προγράμματος θα προόδευε επιτυχώς και στη σωστή κατεύθυνση μετά και από την δημοσίευση της JAVA 9 και του Νetbeans 9. Έτσι μετά από ένα μήνα το σχέδιο εισήχθη στο Apache Incubator.
ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ
[επεξεργασία]Για ένα χρόνο, από το 2006 μέχρι το 2007, το Netbeans IDE αδειοδοτούταν από την Common Development and Distribution License της εταιρίας Sun. Αλλά τον Οκτώβριο του 2007 η Sun ανακοίνωσε ότι από εκεί και πέρα το Netbeans θα ήταν αδειοδοτημένο από μια διπλή άδεια που θα αποτελούνταν από την CDDL και την δεύτερη έκδοση της GPL. Ακόμη, σύμφωνα με την κοινότητα του Netbeans, η Oracle είναι διατεθειμένη να εμπιστευθεί την ανάπτυξη της πλατφόρμας και του IDE στο ίδρυμα Apache με σκοπό την διεύρυνση του μοντέλου διακυβέρνησης.
Πηγές
[επεξεργασία]Popcorn Time (ΒΑΓΙΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 4417011, ΤΣΑΤΣΑΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ 4416127)
[επεξεργασία]Εισαγωγή
[επεξεργασία]Το Popcorn Time είναι ένα πρόγραμμα πολλαπλών πλατφορμών, δωρεάν λογισμικού BitTorrent που περιλαμβάνει ενσωματωμένο πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων. Χρησιμοποιεί σαν άδεια λογισμικού τη GNU General Public License v3.0.
Ιστορική Αναδρομή
[επεξεργασία]Η ανάπτυξη του Popcorn Time ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014 από μια ομάδα αργεντινών προγραμματιστών από το Μπουένος Άιρες και τελείωσε μερικές εβδομάδες αργότερα . Λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση του project η ομάδα αναγκάστηκε να κατεβάσει το πρόγραμμα λόγω θεμάτων που προέκυψαν με τα πνευματικά δικαιώματα του περιεχομένου του . Από τότε, το πρόγραμμα έχει διαδοθεί αρκετές φορές με αρκετές άλλες αναπτυξιακές ομάδες . Τον Αύγουστο του 2015 η αρχική ομάδα διάλεξε και ανέπτυξε το popcorntime.io ως διάδοχο του αρχικού προγράμματος που μετέπειτα επανεμφανίστηκε σε νέο ιστότοπο , το popcorntime.sh. .
Λειτουργία
[επεξεργασία]To Popcorn Time λειτουργεί περίπου σαν το Netflix . Η διαφορά τους εντοπίζεται κυρίως στο εύρος του περιεχομένου τους και στη background λειτουργία του κώδικά τους . Αφού επιλεγεί το επιθυμητό αρχείο για προβολή ξεκινάει η λήψη και μεταφόρτωση του μέσω πρωτοκόλλου BitTorrent . Αυτό γίνεται μέσα από το NodeJS ,μια εφαρμογή βασισμένη σε HTML/CSS/JavaScript . Αφού γίνουν όλα αυτά ,τα αρχεία τα οποία έχουν ληφθεί(φωτογραφίες, αρχεία , torrents) ενώνονται μεταξύ τους ομαλά και με την κατάλληλη σειρά ώστε ο χρήστης να λάβει το τελικό αποτέλεσμα στην οθόνη του .
Περιεχόμενα
[επεξεργασία]Οι επιλογές του χρήστη αλλάζουν καθημερινά αλλά στην κεντρική σελίδα κυριαρχούν οι πιο πρόσφατες και οι μεγαλύτερες εισπρακτικά ταινίες της περιόδου. Υπάρχει και η δυνατότητα της αναζήτησης οποιασδήποτε ταινίας ή σειράς που επιθυμεί ο κάθε χρήστης .
Επικινδυνότητα - Νομιμότητα
[επεξεργασία]Το Popcorn Time ενδέχεται να μην είναι νόμιμο σε ορισμένες χώρες . Γι’ αυτό και στην ιστοσελίδα υπάρχει συχνά προειδοποίηση που αναφέρει χαρακτηριστικά «Η λήψη αρχείων που περιέχουν πνευματικά δικαιώματα ενδέχεται να είναι παράνομη στη χώρα σας . Χρησιμοποιείτε με δικιά σας ευθύνη .» . Το πρωτόκολλο του BitTorrent δεν επιτρέπει τη νόμιμη αναμετάδοση αρχείου , αλλά η διαδοχική λήψη λογισμικού στο Popcorn Time το καταστρατηγεί . Δεν είναι παράνομη η χρήση torrents, αλλά η θέαση περιεχομένου με πνευματικά δικαιώματα είναι.
Πηγές
[επεξεργασία]https://en.wikipedia.org/wiki/Popcorn_Time https://www.cultofmac.com/298976/qa-fuck-popcorn-time/ https://el.wikipedia.org/wiki/Popcorn_Time
Caffe (ΚΑΦΑΝΕΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 4417238,ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ 4417227)
[επεξεργασία]Γενικά
[επεξεργασία]Το Caffe(Convolutional Architecture for Fast Feature Embedding) αποτελεί ένα βαθύ πλαίσιο μάθησης(Deep Learning Framework) το οποίο αναπτύχθηκε απο το Berkeley AI Research (BAIR) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Μπέρκλεϊ.Είναι ανοιχτού λογισμικού και λειτουργεί κάτω από την άδεια ανοιχτού λογισμικού της BSD(BSD 2-Clause license).O Yangqing Jia δημιούργησε το έργο Caffe κατά τη διάρκεια της διδακτορικής του διατριβής στο UC Berkeley.Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί συντελεστές στο συγκεκριμένο έργο και ο καθένας μπορεί να το βρει στο GitHub .
Χαρακτηριστικά
[επεξεργασία]1.Μπορεί να υποστηρίξει πολλούς διαφορετικούς τύπους αρχιτεκτονικών βαθιάς μάθησης τόσο με στόχο την ταξινόμηση της εικόνας όσο και για την κατάτμηση της.
2.Υποστηρίζει CNN,RCNN,LSTM και πλήρως συνδεδεμένα σχέδια νευρωνικών δικτύων.
3.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ακαδημαϊκά ερευνητικά έργα, πρωτότυπα εκκίνησης και ακόμη σε μεγάλες βιομηχανικές εφαρμογές σε όραμα, ομιλία και πολυμέσα.
4.Έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει υπολογιστικές πυρηνικές βιβλιοθήκες επιτάχυνσης GPU και CPU, όπως NVIDIA cuDNN και Intel MKL.
5.Η Yahoo! έχει ενσωματώσει το Caffe με το Apache Spark ώστε να δημιουργήσει το CaffeOnSpark,το οποίο είναι ένα κατανεμημένο πλαίσιο βαθιάς μάθησης.
Γιατί να το προτιμήσω;
[επεξεργασία]1.Η εκφραστική αρχιτεκτονική τονίζει την εφαρμογή και την καινοτομία. Τα μοντέλα και η βελτιστοποίηση καθορίζονται από τη διαμόρφωση χωρίς να χρειάζεται κάποια σκληρή κωδικοποίηση. Είναι δυνατή η αλλαγή μεταξύ CPU και GPU θέτοντας μια μόνο σημαία για να εκπαιδεύσετε σε μια μηχανή GPU και στη συνέχεια να αναπτυχθεί σε clusters εμπορευμάτων ή κινητές συσκευές.
2.Η ταχύτητα καθιστά το Caffe ιδανικό σε πειράματα έρευνας και ανάπτυξης της βιομηχανίας. Το Caffe μπορεί να επεξεργαστεί περισσότερες από 60 χιλιάδες εικόνες ημερησίως με μία GPU NVIDIA K40. Αυτό είναι 1 ms / εικόνα για εξαγωγή συμπερασμάτων και 4 ms / εικόνα για εκμάθηση και πιο πρόσφατες εκδόσεις βιβλιοθήκης και υλικού σε ακόμα πιο γρήγορες ταχύτητες.
3.Ο εκτεταμένος κώδικας ενισχύει την ενεργό ανάπτυξη.Την πρώτη χρονιά του Caffe, πάνω από 1.000 προγραμματιστές το είχαν χρησιμοποιήσει καθώς είχε πολλές σημαντικές αλλαγές που συνέβαλαν πίσω. Χάρη σε αυτούς τους συντελεστές, το πλαίσιο παρακολουθεί την κατάσταση της τεχνολογίας τόσο σε κώδικα όσο και σε μοντέλα.
4.Η κοινότητα του εξουσιάζει ήδη ακαδημαϊκά ερευνητικά έργα, πρωτότυπα εκκίνησης και ακόμη και μεγάλες βιομηχανικές εφαρμογές σε όραμα, ομιλία και πολυμέσα. Ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει ελεύθερα μέσα απο το caffe-users group και το Github.
Πηγές
[επεξεργασία]https://opensource.com/article/18/5/top-8-open-source-ai-technologies-machine-learning
https://en.wikipedia.org/wiki/Caffe_(software)
http://caffe.berkeleyvision.org/
MAGENTO (ΔΡΟΣΟΥ ΜΑΡΙΑ (4417038) ΓΙΩΤΣΑ ΕΛΕΝΗ (4417021))
[επεξεργασία]Γενικά
[επεξεργασία]Το Magento είναι μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που βασίζεται στην τεχνολογία ανοιχτού κώδικα. Το προϊόν αυτό χρησιμοποιεί 2 άδειες χρήσης λογισμικού OSI, την OSL v3 (Open Software Li0cense v3) και την AFL v3 (Academic Free License v3). Ξεκίνησε επίσημα ανάπτυξη στις αρχές του 2007. Επτά μήνες αργότερα, στις 31 Αυγούστου 2007, κυκλοφόρησε η πρώτη δημόσια beta έκδοση. Το συγκεκριμένο λογισμικό αναπτύχθηκε αρχικά από την εταιρεία Varien Inc, μια αμερικανική ιδιωτική εταιρεία με έδρα το CulverCity, Καλιφόρνια, με τη βοήθεια εθελοντών. Η Varien δημοσίευσε την πρώτη έκδοση γενικής διαθεσιμότητας του λογισμικού στις 31 Μαρτίου 2008. Το Magento χρησιμοποιεί το σύστημα διαχείρισης σχεσιακής βάσης δεδομένων MySQL ή MariaDB, τη γλώσσα προγραμματισμού PHP και στοιχεία του ZendFramework. Εφαρμόζει τις συμβάσεις του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού και της αρχιτεκτονικής μοντέλου-προβολέα-ελεγκτή. Το Magento χρησιμοποιεί επίσης το μοντέλο οντότητα-χαρακτηριστικό-τιμή για την αποθήκευση δεδομένων. Το λογισμικό το οποίο περιγράφουμε παρέχει στους εμπόρους online ένα ευέλικτο σύστημα καλαθιού αγορών, καθώς και έλεγχο της εμφάνισης, του περιεχομένου και της λειτουργικότητας του ηλεκτρονικού τους καταστήματος. Ακόμη προσφέρει ισχυρό μάρκετινγκ, βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης και εργαλεία διαχείρισης καταλόγων. Επιπρόσθετα θεωρείτε ως μία από τις καλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου που διατίθενται σήμερα.
Magento 2.0
[επεξεργασία]Στις 17 Νοεμβρίου 2015 κυκλοφόρησε το Magento 2.0 με στόχο να προσφέρει νέους τρόπους για να αυξήσει την εμπλοκή των χρηστών, την ομαλότερη πλοήγηση, τα βελτιωμένα ποσοστά μετατροπής και την παραγωγή εσόδων για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων. Διαθέτει εργαλεία για επιχειρήσεις που βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη από το λογισμικό. Μεταξύ των χαρακτηριστικών που έχουν αλλάξει στο V2 είναι:
•› μειωμένα θέματα κλειδώματος πίνακα •› βελτιωμένη κρυπτογράφηση σελίδων •› επιχειρηματική κλιμάκωση •› ενσωματωμένα αποσπάσματα για δομημένα δεδομένα •› νέα δομή αρχείων με ευκολότερη προσαρμογή •› προεπεξεργασία CSS χρησιμοποιώντας LESS & CSS resolver URL μια πιο δομημένη βάση κώδικα.
Επιπλέον, το Magento 2 εισήγαγε το μοτίβο Μοντέλο-Προβολή-Προβολή Μοντέλο στον κωδικό του μπροστινού μέρους χρησιμοποιώντας τη βιβλιοθήκη JavaScript Knockout.js.
Επισκόπιση
[επεξεργασία]Το Magento παρέχει δύο ξεχωριστές πλατφόρμες: Magento Open Source (παλαιότερα Magento Community Edition) και Magento Commerce. Το τελευταίο είναι διαθέσιμο σε μια έκδοση στο εσωτερικό του χώρου (προηγουμένως Magento Enterprise Edition) ή ως πλατφόρμα-ως-υπηρεσία (προηγουμένως Magento Enterprise Cloud Edition). Υπήρχαν επίσης δύο πρώην πλατφόρμες Magento Professional Edition και Magento Go.
Magento Open Source
[επεξεργασία]Το Magento Open Source είναι μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου ανοιχτού κώδικα. Οι προγραμματιστές μπορούν να εφαρμόσουν τα βασικά αρχεία και να επεκτείνουν τη λειτουργικότητά τους προσθέτοντας νέες λειτουργικές μονάδες plug-in που παρέχονται από άλλους προγραμματιστές. Οι τελευταίες ενεργές εκδόσεις του Magento Open Source είναι CE 1.9.3.και 2.2.0. Το Magento θα παραμείνει ανοικτή πηγή μετά την απόκτηση από την Adobe.
Magento Commerce (On-premises)
[επεξεργασία]Το Magento Commerce (On-premises) προέρχεται από το Magento Open Source και έχει τα ίδια βασικά αρχεία. Σε αντίθεση με το Open Source, αυτό δεν είναι δωρεάν αλλά έχει περισσότερες δυνατότητες και λειτουργικότητα. Το προϊόν αυτό έχει σχεδιαστεί για μεγάλες επιχειρήσεις που χρειάζονται τεχνική υποστήριξη για εγκατάσταση, χρήση, διαμόρφωση και αντιμετώπιση προβλημάτων. Παρόλο που το Magento Commerce έχει ετήσια τέλη συντήρησης, ούτε το Open Source ούτε το Εμπόριο (On-premises) περιλαμβάνουν τη φιλοξενία. Οι τελευταίες ενεργές εκδόσεις του Magento Commerce είναι EE 1.14.2.4 και EE 2.2.0 κυκλοφόρησαν στις 31 Μαΐου 2017.
Πηγές
[επεξεργασία]https://en.wikipedia.org/wiki/Magento
VLC (ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 4417137, ΠΑΠΟΥΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 4417155)
[επεξεργασία]Γενικά
[επεξεργασία]Το VLC (VideoLAN Client) είναι ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων , κωδικοποιητής , streaming και multimedia framework που αναπτυσσεται και συντηρείται απο το προγραμμα VideoLAN. Επίσης υποστηριζεί πολλά codec ήχου και βίντεο αλλά και διάφορα πρωτόκολλα streaming. Η άδεια χρήσης του είναι η GNU GPL έκδοση 2 και GNU LGPL έκδοση 2.1. Ακόμη η προεπιλεγμένη διανομή του VLC περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό από ελεύθερες βιβλιοθήκες κωδικοποιησης και αποκωδικοποίησης.Το VLC χρησιμοποιεί τους δικούς του πολυπλέκτες και αποπολυπλέκτες και μπορεί να διαβάσει αρκετές μορφές, ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα στο οποίο βρίσκεται
Ιστορική εξέλιξη
[επεξεργασία]Αρχικά το 1996 το πρόγραμμα VideoLAN ξεκίνησε σαν ακαδημαϊκό που ως σκοπό είχε να κάνει stream βίντεο σε μια πανεπιστημιούπολη χρησιμοποιώντας έναν αξυπηρετητή και έναν πελάτη. Αναπτύχθηκε πρώτα από φοιτητές του Ecole Centrale Paris και πλέον αναπτύσσεται απο εθελοντές σε όλο τον κόσμο και συντονίζεται από τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό VIdeoLAN. Το 1998 ξαναγραφτηκε απο την αρχη και το 2001 κυκλοφόρησε με την άδεια GPL. Στην συνέχεια ο εξυπηρτητής VLS(VideoLAN server) εντάχθηκε στο VLC και σταμάτησε η ανάπτυξη του. Το όνομα του προγράμματος άλλαξε σε VLC επειδή δεν υπήρχε πια η διάκριση πελάτη και εξυπηρετητή. Το εικονίδιο του VLC είναι μια αναφορά στους κώνους κυκλοφορίας που συλλέγονται απο την Ένωση Δικτυωμένων Φοιτητών του Ecole Centrale το 2006 το σχέδιο άλλαξε σε υψηλής ανάλυσης CGI απο τον Richard Oiestad. Το 2009 κυκλοφόρησε η έκδοση 1.0.0 και το 2012 η έκδοση 2.0.0 του VLC και αποτελεί το πρόγραμμα με τις περισσότερες λήψεις στο αποθετήριο ελεύθερου λογισμικού sourceforge.net. Τέλος το VLC ήταν διαθέσιμο από το AppStore της Apple αλλα αφαιρέθηκε εξαιτίας σύγκρουσης ανάμεσα στις άδειες του VLC και του καταστήματος iTunes.
Χαρακτηριστικά
[επεξεργασία]Το VLC είναι λογισμικό αναπαραγωγής πολυμέσων βασισμένο σε πακέτα, μπορεί να αναπαράγει περιεχόμενο ακόμη και σε κατεστραμμένα, ατελή ή ημιτελή βίντεο. Επίσης ,πορεί να αναπαράγει m2t MPEG transport streams αρχεία την ώρα που τα αρχεία ακόμη ψηφιοποιούνται απο μια HDV κάμερα μεσο ενός FireWire καλωδίου χωρίς κρυπτογράφηση και να χρησιμοποιησει τη βιβλιοθήκη libcdio για να έχει προσβαση σε iso αρχεία ώστε να αναπαράγονται αρχεία σε μια εικόνα δίσκου , ακόμη και αν το λειτουργικό δεν μπορεί να δουλέψει άμεσα με iso αρχεία. Ακόμα το VLC υποστηρίζει όλες τις μορφές ήχου και βίντεο και όλες τις μορφές αρχείων που υποστηρίζονται από τις βιβλιοθήκες libavcodec και libavformat. Διαθέτει επίσης ενότητες για codecs που δεν ειναι βασισμένες στις βιβλιοθήκες του FFmpeg. Είναι ακόμη ένας από τους αναπαραγωγείς DVD ανοιχτού λογισμικού και ανοιχτού κώδικα, που αγνοεί την κωδικοποίηση περιοχής DVD σε συσκευές με υλικολογισμικό RPC-1, κάνοντας τον αναπαραγωγέα ανεξαρτήτου περιοχής.Επιπλέον το VLC διαθέτει μερικά φίλτρα που μπορούν να στρεβλώσουν, να περιστρέψουν, να χωρίσουν, να καθρεφτίσουν το βίντεο, ή να προσθέσουν ένα λογότυπο πάνω από το βίντεο αλλα και να παράγει σαν βίντεο χαρακτήρες ASCII. Τελος το VLC μπορει να αρουσιάσει το βίντεο που αναπαράγεται σαν ταπετσαρία στην επιφάνεια εργασίας και να την καταγράψει.
Πηγές
[επεξεργασία]https://el.wikipedia.org/wiki/VLC_media_player
Adobe Photoshop (ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 4416016,ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΥΦΩΝ 4417007)
[επεξεργασία]Τι είναι το Photoshop;
[επεξεργασία]Κατά κύρια βάση, το Photoshop είναι ένα λογισμικό που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία ψηφιακών εικόνων, είτε πρόκειται για τροποποίηση, είτε βελτίωση ή ακόμα και δημιουργία εικόνων από το μηδέν. Με την πάροδο των χρόνων το Photoshop εξελίχθηκε σε τρεις ξεχωριστές εφαρμογές που μαζί δίνουν μια ολοκληρωμένη λύση για την επεξεργασία και τη διαχείριση των ψηφιακών σας εικόνων. Αυτές οι τρεις εφαρμογές ονομάζονται Adobe Bridge, Adobe Camera RAW και φυσικά Adobe Photoshop. Αυτή τη στιγμή αποτελεί ηγέτη της αγοράς των προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνων, και είναι το προϊόν σήμα κατατεθέν της Adobe Systems. Να σημειωθεί πως η εφαρμογή χρησιμοποιεί την MIT License η οποία ειναι εγκεκριμένη απο τον OSI. Επιπλεον η Adobe πιστευέι πως δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή στην άδεια λογισμικού της καθώς κρίνει την ήδη υπάρχουσα άδεια επαρκή.
Ιστορική Αναδρομή
[επεξεργασία]Το 1987 ο Τόμας Κνολ, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ανέπτυξε ένα πρόγραμμα που εμφάνιζε εικόνες σε αποχρώσεις του γκρίζου (grayscale) σε μονοχρωματικό περιβάλλον. Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο ονόμασε Display, τράβηξε την προσοχή του αδερφού του Τζον Κνολ, ο οποίος πρότεινε στον Τόμας να αναπτύξει ένα πλήρες πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Ο Τόμας έκανε διάλειμμα έξι μηνών από τις σπουδές του το 1988 και, σε συνεργασία με τον αδερφό του, ανέπτυξε το πρόγραμμα, το οποίο ονόμασαν ImagePro. Αργότερα το ίδιο έτος, ο Τόμας μετονόμασε το πρόγραμμα του σε Photoshop και έπειτα από συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρία σαρωτών Barneyscan, το πρόγραμμα διανεμήθηκε μαζί με μερικούς σαρωτές. Συνολικά διανεμήθηκαν 200 αντίγραφα του προγράμματος.
Εν τω μεταξύ, ο Τζον ταξίδεψε στο Σίλικον Βάλεϊ και παρουσίασε το πρόγραμμα του σε μηχανικούς της Apple και της Adobe. Και οι δύο παρουσιάσεις ήταν επιτυχείς, καθώς η Adobe αποφάσισε να αγοράσει την άδεια και να διανείμει το πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο του 1988. Η επόμενη έκδοση του προγράμματος, η Photoshop 1.0, κυκλοφόρησε το 1990 αποκλειστικά για Macintosh και είχε μέγεθος 1.44 MB.
Οι δυνατότητες του Photoshop
[επεξεργασία]Το Adobe Photoshop στο σύνολο του είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο πρόγραμμα και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται από μια πολλούς ανθρώπους σε πολλά διαφορετικά επαγγέλματα. Από φωτογράφους και σχεδιαστές μέχρι καλλιτέχνες. Πέρα από τα προφανή, χρησιμοποιείται ακόμα και σε ιατροδικαστικές, επιστημονικές και φαρμακευτικές έρευνες, καθώς και για πολλούς άλλους σκοπούς. Ενώ το Photoshop είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές πρόγραμμα στους φωτογράφους, δεν αφορά μόνο την φωτογραφία. Πάρα πολλοί σχεδιαστές χρησιμοποιούν την εφαρμογή για την κατασκευή παντός τύπου δημιουργικών εφέ. Το Photoshop σας επιτρέπει να πειραματιστείτε και να βελτιώσετε εικόνες μέσω μιας τεράστιας γκάμας τροποποιήσεων που ονομάζονται φίλτρα. Μερικά φίλτρα πραγματοποιούν βασικές εργασίες, όπως η βελτίωση της ευκρίνειας ή η μείωση του θορύβου μιας φωτογραφίας. Άλλα φίλτρα πραγματοποιούν δραματικές αλλαγές, όπως το να κάνουν τις εικόνες να μοιάζουν με σκίτσα.
Πηγές
[επεξεργασία]https://el.wikipedia.org/wiki/Photoshop http://stlab.adobe.com/licenses.html https://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Photoshop
Android (Σάββας Παναγιώτης 4417252 , Μαργκινι Τις 4417102)
[επεξεργασία]Γενικά
[επεξεργασία]Το Android είναι λειτουργικό σύστημα για συσκευές κινητής τηλεφωνίας το οποίο τρέχει τον πυρήνα του λειτουργικού Linux. Αρχικά αναπτύχθηκε από την Google και αργότερα από την Open Handset Alliance. Επιτρέπει στους κατασκευαστές λογισμικού να συνθέτουν κώδικα με την χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Java, ελέγχοντας την συσκευή μέσω βιβλιοθηκών λογισμικού ανεπτυγμένων από την Google. Το Android είναι κατά κύριο λόγο σχεδιασμένο για συσκευές με οθόνη αφής, όπως τα έξυπνα τηλέφωνα και οι ταμπλέτες. Το Android είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο λογισμικό στον κόσμο. Οι συσκευές με Android έχουν περισσότερες πωλήσεις από όλες τις συσκευές όπως Windows, iOS και Mac OS X μαζί.
Ιστορία
[επεξεργασία]Το λειτουργικό σύστημα Android ιδρύθηκε στο Palo Alto της Καλιφόρνια τον Οκτώβριο του 2003 από τους Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears και Chris White. Οι πρώτες προθέσεις της εταιρείας ήταν να αναπτύξει ένα προηγμένο λειτουργικό σύστημα για ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και αυτή ήταν η βάση του πεδίου για τους επενδυτές τον Απρίλιο του 2004. Η εταιρεία αποφάσισε τότε ότι η αγορά των φωτογραφικών μηχανών δεν ήταν αρκετά μεγάλη για τους στόχους της, πέντε μήνες αργότερα είχε εντείνει τις προσπάθειές της και ανέβαζε το Android ως λειτουργικό σύστημα χειρός που θα ανταγωνιζόταν τα Symbian και τα Windows Mobile. Tον Ιούλιο του 2005, η Google απέκτησε το Android Inc. για τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια. Οι βασικοί υπάλληλοί της, όπως οι Rubin, Miner και White, εντάχθηκαν στο Google ως μέρος της εξαγοράς. Δεν γνώριζαν πολλά για το μυστικό Android την εποχή εκείνη, καθώς η εταιρεία παρέσχε λίγες λεπτομέρειες εκτός από το ότι έκανε λογισμικό για κινητά τηλέφωνα. Στο Google, η ομάδα με επικεφαλής τον Rubin ανέπτυξε μια πλατφόρμα κινητών συσκευών που τροφοδοτείται από τον πυρήνα του Linux.
Άδειες και Όροι
[επεξεργασία]Ο πηγαίος κώδικας για το Android είναι ανοικτού κώδικα που αναπτύσσεται από την Google, με τον πηγαίο κώδικα να δημοσιεύεται όταν κυκλοφορεί νέα έκδοση του Android. Η Google δημοσιεύει το μεγαλύτερο μέρος του κώδικα στο πλαίσιο non-copyleft της άδειας Apache License 2.0 χωρίς άδεια χρήσης, που επιτρέπει τροποποιήσεις και αναδιανομή. Η άδεια χρήσης δεν παρέχει δικαιώματα χρήσης του εμπορικού σήματος "Android", οπότε οι κατασκευαστές συσκευών και οι ασύρματες συσκευές πρέπει να το εκχωρήσουν από την Google βάσει ατομικών συμβάσεων. Οι σχετικές αλλαγές στον πυρήνα του Linux κυκλοφορούν υπό την άδεια copyleft του GNU General Public License έκδοση 2, που αναπτύχθηκε από την Open Handset Alliance, με τον πηγαίο κώδικα διαθέσιμο στο κοινό ανά πάσα στιγμή. Συνήθως, η Google συνεργάζεται με έναν κατασκευαστή υλικού για να παράγει μια συσκευή ναυαρχίδα που διαθέτει τη νέα έκδοση του Android, και στη συνέχεια κάνει τον πηγαίο κώδικα διαθέσιμο μετά την κυκλοφοριά της συσκευής. Η μόνη έκδοση του Android που δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη ως πηγαίο κώδικα ήταν η έκδοση Honeycomb 3,0.
Χαρακτηριστικά
[επεξεργασία]Χαρακτηριστικά και λειτουργίες που χρησιμοποιούνται σήμερα.
- Λειτουργίες οθόνης
- Αποθήκευση δεδομένων
- Συνδεσιμότητα
- Αποστολή μηνυμάτων
- Περιήγηση στον ιστό
- Υποστήριξη Java
- Υποστήριξη πολυμέσων
- Επιπλέον υποστήριξη υλικού
- Περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού
- Αγορά και εγκατάσταση εφαρμογών
- Οθόνη αφής πολλαπλών σημείων
Εκδόσεις Android
[επεξεργασία]Έκδοση ː | Κωδική Ονομασία ː | Ημερομηνία |
---|---|---|
9.0 | Pie | 6 Αυγούστου 2018 |
8.1 | Oreo | 5 Δεκεμβρίου 2017 |
8.0 | 21 Αυγούστου 2017 | |
7.1 | Nougat | 4 Οκτωβρίου 2016 |
7.0 | 22 Αυγούστου 2016 | |
6.0 | Marshmallow | 5 Οκτωβρίου 2015 |
5.1 | Lollipop | 9 Μαρτίου 2015 |
5.0 | 3 Νοεμβρίου 2014 | |
4.4 | KitKat | 31 Οκτωβρίου 2013 |
4.3 | Jelly Bean | 24 Ιουλίου 2013 |
4.2 | 13 Νοεμβρίου 2012 | |
4.1 | 9 Ιουλίου 2012 | |
4.0 | Ice Cream Sandwich | 16 Δεκεμβρίου 2011 |
3.2 | Honeycomb | 15 Ιουλίου 2011 |
2.3 | Gingerbread | 9 Φεβρουαρίου 2011 |
2.2 | Froyo | 20 Μαΐου 2010 |
2.0 | Eclair | 26 Οκτωβρίου 2009 |
1.6 | Donut | 15 Σεπτεμβρίου 2009 |
Πηγές
[επεξεργασία]Darwin(Apple) (ΤΑΝΤΑΛΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 4417180 , ΝΟΥΧΑ ΑΛΜΠΙ 4417142)
[επεξεργασία]ΕΙΣΑΓΩΓΗ
[επεξεργασία]To Darwin operating system είναι ένα λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα Unix που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η Apple Inc. το 2000. Αποτελείται από κώδικα που αναπτύχθηκε από την Apple, καθώς και κώδικα που προέρχεται από τα προγράμματα NeXTSTEP, BSD, Mach και άλλων έργων ελεύθερου λογισμικού.Ο Darwin operating system αποτελεί το βασικό σύνολο των στοιχείων στα οποία βασίζονται τα macOS (προηγουμένως OS X και Mac OS X), iOS, watchOS, tvOS και audioOS.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
[επεξεργασία]Η κληρονομιά του λογισμικού ξεκίνησε με το NeXTSTEP λειτουργικό σύστημα της NeXT, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1989. Μετά την αγορά της NeXT από την Apple το 1997,ανακοίνωσε ότι θα βασίσει το επόμενο λειτουργικό της σύστημα στο OPENSTEP. Αυτό αναπτύχθηκε σε Rhapsody(λειτουργικό σύστημα επόμενης γενιάς 1996-1998) το 1997, το Mac OS X Server 1.0 το 1999,το Mac OS X Public Beta το 2000 και το Mac OS X 10.0 το 2001. Το 2000, τα βασικά λειτουργικά συστήματα του Mac OS X κυκλοφόρησαν ως open source λογισμικό υπό την Apple Public Source License ως Darwin τα συστατικά του υψηλότερου επιπέδου, όπως τα πλαίσια κακάο και άνθρακα, παρέμεινε κλειστό-source. Στο Darwin 8.0.1, η Apple κυκλοφόρησε ένα δυαδικό πρόγραμμα εγκατάστασης μετά από κάθε σημαντική έκδοση Mac OS X που επέτρεψε για να εγκαταστήσει το Darwin στα συστήματα PowerPC και Intel x86 ως αυτόνομο λειτουργικό σύστημα. Οι μικρές ενημερώσεις κυκλοφόρησαν ως πακέτα που εγκαταστάθηκαν χωριστά. Το λειτουργικό σύστημα είναι πλέον διαθέσιμο μόνο ως πηγαίος κώδικας, εκτός από την παραλλαγή ARM, η οποία δεν έχει κυκλοφορήσει σε καμία μορφή ξεχωριστά από iOS, watchOS, tvOS ή audioOS.
ΣΧΕΤΙΚΑ
[επεξεργασία]Με το σχετικό σχέδιο UNIX, το Mac OS X αποκομίζει κέρδη από την προστατευόμενη περιοχή μνήμης και καθιερώνει προληπτική πολυλειτουργικότητα. Ο πυρήνας αποτελείται από 5 στοιχεία. Περιλαμβάνονται το Mach Mikrokernel με το υποσύστημα BSD, το σύστημα αρχείων, την ικανότητα δικτύου και το I / O. Το σύστημα αρχείων υποστηρίζει ονόματα αρχείων με έως και 255 χαρακτήρες και unicode. Ο πυρήνας Mach Micro φροντίζει για τη διαχείριση πόρων όπως η απόδοση του επεξεργαστή, ο προγραμματιστής, η προστασία μνήμης και η επικοινωνία μεταξύ των επιπέδων του συστήματος. Ο πυρήνας περικλείεται από μια συγκεκριμένη έκδοση του 4.4 BSD-Lite2 Kernel και της Userland. Αυτό περιέχει POSIX API και περιγράφει το σύστημα αρχείων και την επικοινωνία δικτύου. Ο πυρήνας BSD φροντίζει για τη διαχείριση των διαδικασιών του συστήματος και των πολιτικών ασφαλείας και το σπείρωμα των τμημάτων του προγράμματος για Mac OS X. Το Ι/Ο που εισήχθη με τον Darwin είναι ένα λογισμικό ανάπτυξης αντικειμενοστραφής, το οποίο παρέχει τις πηγές για την ανάπτυξη λογισμικού οδηγού με την υποστήριξη του SMP και της προληπτικής πολυλειτουργίας.
ΠΗΓΕΣ
[επεξεργασία]- https://en.wikipedia.org/wiki/Darwin_(operating_system)
- https://www.operating-system.org/betriebssystem/_english/bs-darwin.htm
- https://en.wikipedia.org/wiki/Rhapsody_(operating_system)
Wireshark (ΣΚΡΑΚΗ ΑΝΔΡΕΑΣ 4417171 , ΒΕΛΙΓΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ 4417057 )
[επεξεργασία]ΓΕΝΙΚΑ
[επεξεργασία]Το Wireshark είναι ένας δωρεάν και ανοιχτού λογισμικού αναλυτής πακέτων. Χρησιμοποιείται για αντιμετώπιση προβλημάτων σε δίκτυα, ανάλυση λογισμικών και πρωτοκόλλων επικοινωνιών που βρήσκονται σε εξέλίξη, καθώς και για λόγους εκμάθησης. Επίσης το Wireshark τρέχει σε Microsoft Windows, Linux, MacOS, BSD, Solaris και σε άλλα μορφής Unix λειτουργικά συστήματα και λειτουργεί υπό τους όρους της GNU General Public License.
ΙΣΤΟΡΙΑ
[επεξεργασία]Στα τέλη της δεκαετίας του 90’ ο Gerald Combs, απόφοιτος ως επιστήμονας υπολογίστων απο το πανεπιστήμιο της Missouri-Kansas City, δούλευε σε μια μικρή υπηρεσία παροχής ίντερνετ. Τα παρόν προγράμματα για αναλύσεις πακέτων ήταν πολύ ακριβά και δεν έτρεχαν στις κύριες πλατφόρμες λογισμικών της ετερείας οπότε ο ξεκίνησε να δημιουργεί την Ethereal που η πρώτη έκδοση της δημοσιεύτηκε περίπου το 1998 αλλά το όνομα του προγράμματος ήταν υπό την κατοχή της Network Integration Services για εμπορικούς λόγους. Τον Μάιο του 2006, ο Gerald δέχτηκε τη συνεργασία με την CACE Technologies. Ο Combs εξακολουθούσε να είχε τα περισσότερα δικαιώματα της Etherial και χρησιμοποίησε την υπονόμευση της αποθήκης ως βάση της Wireshark. Όμως δεν είχε τα δικαιώματα της Etherial οπότε άλλαξε το όνομα της σε Wireshark.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
[επεξεργασία]Το Wireshark είναι παρόμοιο με το tcpdump, αλλά έχει ένα γραφικό περιβάλλον και μερικές ενσωματομένες επιλογές για κατάταξη ή για φιλτράρισμα. Το Wireshark επιτρέπει στον χρήστη να βάλει ελεγκτές δικτύου σε κατάσταση ανομοιογενής για να μπορεί να είναι όλη η κυκλοφορία των πακέτων ορατή στο περιβάλλον ακόμα και αυτών που δεν προβάλονται στο γραφικό περιβάλλον δικτύου διεύθυνσης MAC του συλλέκτη, παρόλα αυτά, όταν γίνεται η συλλογή πακέτων με τον παραπάνω τρόπο δεν στέλνονται όλα τα πακέτα που περνάνε στον χώρο που πραγματοποιείται η συλλογή.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
[επεξεργασία]Το Wireshark είναι ένα πρόγραμμα που αποθηκεύει δεδομένα στα οποία μπορεί να κατανοήσει τη δομή των διαφορετικών πρωτοκόλλων του δικτύου. Επείδη χρησημοποιεί Pcap για την σύλληψη των πακέτων, μπορεί να δει μόνο αυτά που υποστηρίζει η Pcap.
- Η συλλογή των αρχείων μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με ζωντανή σύνδεση στο δύκτιο είτε μέσα από αρχεία που έχει ήδη αποθηκεύσει. - Τα ζωντανά αρχεια μπορούν να διαβαστούν απο το Ethernet, IEEE 802.11, PPP, και loopback.
- Μπορεί να γίνει αναζήτηση σε αποθηκευμένα στοιχεία δικτύου με τη χρηση GUI. - Με τη χρήση φίλτρων οθόνης, στο πλαίσιο όπου προβάλονται τα στοίχεια γίνεται πιο οργανωμένη. - Μπορούν να δημιουργηθούν προσθήκες για τη διόρθωση νέων πρωτοκόλλων.
- Στην ανίχνευση κλήσεων VoIP στην λείφθεισα κίνηση, εάν κωδικοποιειθεί κατάλληλα μπορεί να γίνει ακόμη και αναπαραγωγή των μέσων. - Μπορει να καταγραφει η ακατέργαστη κυκλοφορια USB. - Οι ασύρματες συνδέσεις μπορούν να φυλτραριστούν όσο διασχίζουν το ίδιο δίκτυο Ethernet. - Με διάφορες ρυθμίσεις, χρονοδιακόπτες και φίλτρα παρέχεται η δυνατότητα φιλτραρίσματος της εξόδου που έχει συλληφθεί.
ΠΗΓΕΣ
[επεξεργασία]https://www.techopedia.com/definition/25325/wireshark https://el.wikipedia.org/wiki/Wireshark
PostgreSQL (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΕΛΛΑΣ 4417139, ΕΜΙΛΟΒΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ 4417043)
[επεξεργασία]ΓΕΝΙΚΑ
[επεξεργασία]Η προέλευση της PostgreSQL χρονολογείται από το 1986 και είναι ένα ισχυρό, ανοικτού κώδικα, σύστημα βάσης δεδομένων που χρησιμοποιεί και επεκτείνει τη γλώσσα SQL σε συνδυασμό με πολλές λειτουργίες που αποθηκεύουν και κλιμακώνουν με ασφάλεια τα πιο σύνθετα φορτία δεδομένων.
ΙΣΤΟΡΙΑ
[επεξεργασία]Η PostgreSQL εξελίχθηκε από το έργο Ingres στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Το νέο έργο, POSTGRES, είχε ως στόχο να προσθέσει τα λιγότερα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την πλήρη υποστήριξη των τύπων. Μετά από χρόνια και πολλές εξελιγμένες εκδόσεις, η έκδοση 1.0 του Postgres95 ανακοινώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1995, με μια πιο φιλελεύθερη άδεια. Η πρώτη έκδοση του PostgreSQL σχημάτισε την έκδοση 6.0 στις 29 Ιανουαρίου 1997, ενώ συνεχίζει να κάνει σημαντικές κυκλοφορίες και μικρές εκδόσεις διορθώσεων.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
[επεξεργασία]Η PostgreSQL είναι το πρώτο σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων που υλοποιεί τη λειτουργία ελέγχου πολλαπλών εκδόσεων (MVCC), ακόμη και πριν από την Oracle. Το χαρακτηριστικό MVCC είναι γνωστό ως απομόνωση στιγμιότυπων στην Oracle.
Είναι ένα σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων σχεσιακής γενικής χρήσης, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να προσθέτει προσαρμοσμένες λειτουργίες που αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού όπως C / C ++, Java, κλπ.
Η PostgreSQL έχει σχεδιαστεί για να είναι επεκτάσιμη, καθώς μπορούν να οριστούν διάφοροι τύποι δεδομένων, ευρετηρίων ακόμα και λειτουργικών γλωσσών. Αν κανένα μέρος του συστήματος δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του χρήστη, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένα προσαρμοσμένο plugin έτσι ώστε να το βελτιωθεί το σύστημα.
Επίσης, υπάρχει διαθέσιμη μια ενεργή κοινότητα υποστήριξης, όπου ο χρήστης μπορεί να απευθυνθεί για να βρει απαντήσεις σε τυχόν θέματα που μπορεί να προκύψουν χρησιμοποιώντας την PostgreSQL.
Η PostgreSQL τρέχει σε όλα τα μεγάλα λειτουργικά συστήματα, έχει συμμορφωθεί με το ACID από το 2001 και διαθέτει ισχυρά πρόσθετα όπως το δημοφιλές επεκτάσιμο γεωγραφικών δεδομένων PostGIS.
ΧΡΗΣΗ
[επεξεργασία]Η PostgreSQL μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως:
- Βάση δεδομένων OLTP γενικής χρήσης
Οι Startups και πολλές μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την PostgreSQL ως το κύριο κατάστημα δεδομένων για να υποστηρίξουν τις εφαρμογές, τις λύσεις και τα προϊόντα τους στο διαδίκτυο.
- Γεωπεριφερειακή βάση δεδομένων
Όταν χρησιμοποιείται με την επέκταση PostGIS, η PostgreSQL υποστηρίζει γεωγραφικά αντικείμενα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατάστημα γεωχωρικών δεδομένων για υπηρεσίες βάσει γεωγραφικών δεδομένων και γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS).
- Ομοσπονδιακή βάση δεδομένων διανομέα
Τα εξωτερικά στοιχεία περισυλλογής δεδομένων της PostgreSQL και η υποστήριξη JSON της επιτρέπουν να συνδεθεί με άλλα αποθηκευτικά δεδομένα - συμπεριλαμβανομένων των τύπων NoSQL - και να λειτουργεί ως ομοσπονδιακός διανομέας για τα συστήματα βάσεων δεδομένων polyglot.
- LAPP ανοικτού κώδικα
Η PostgreSQL μπορεί να τρέξει δυναμικούς ιστότοπους και εφαρμογές ως μέρος μιας ισχυρής εναλλακτικής λύσης στη στοίβα LAMP.
Άδεια Χρήσης
[επεξεργασία]Η PostgreSQL χρησιμοποιεί την άδεια χρήσης PostgreSQL, μια παρόμοια με BSD άδεια που προϋποθέτει μόνο τη διατήρηση των στοιχείων πνευματικών δεδομένων και άδειας χρήσης του πηγαίου κώδικα που αφορά. Αυτή η πιστοποιημένη κατά OSI άδεια χρήσης αξιολογείται ευρέως ως ευέλικτη και φιλική προς τις επιχειρήσεις, καθώς δεν περιορίζει τη χρήση της PostgreSQL από εμπορικές και ιδιόκτητες εφαρμογές. Μαζί με την υποστήριξη πολλών εταιριών και τη δημόσια ιδιοκτησία του κώδικα, η άδειά μας καθιστά την PostgreSQL πολύ δημοφιλή στους προμηθευτές που θέλουν να ενσωματώσουν μια βάση δεδομένων στο δικό τους προϊόν χωρίς να φοβούνται τις χρεώσεις, το vendor lock-in ή τις αλλαγές στους όρους της Άδειας Χρήσης.
ΠΗΓΕΣ
[επεξεργασία]THC-Hydra (Τσιακαλιαρης Μαριος-Θεολογος 4416116 , Μιλτιαδης Ξυνοπουλος 4417225)
[επεξεργασία]Το Hydra είναι ένα πρόγραμμα πολλαπλών πλατφορμών το οποίο εξειδικεύεται στην εύρεση στοιχείων πρόσβασης (συνήθως username και password) το οποίο υποστηρίζει πολλά πρωτόκολλα στα οποία μπορεί να “επιτεθεί”. Είναι αρκετά γρήγορη και ευέλικτο .Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιείτε από επαγγελματίες του χώρου της κυβερνοασφάλειας.
Υποστηριζόμενα πρωτόκολλα : Cisco AAA, Cisco auth, Cisco enable, CVS, FTP, HTTP(S)-FORM-GET, HTTP(S)-FORM-POST, HTTP(S)-GET, HTTP(S)-HEAD, HTTP-Proxy, ICQ, IMAP, IRC, LDAP, MS-SQL, MySQL, NNTP, Oracle Listener, Oracle SID, PC-Anywhere, PC-NFS, POP3, PostgreSQL, RDP, Rexec, Rlogin, Rsh, SIP, SMB(NT), SMTP, SMTP Enum, SNMP v1+v2+v3, SOCKS5, SSH (v1 and v2), SSHKEY, Subversion, Teamspeak (TS2), Telnet, VMware-Auth, VNC and XMPP.
To Hydra δουλεύει με modules δηλαδή πάνω στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν τμήματα (modules) τα οποία του δίνουν νέες ικανότητες ή απλά βελτιώνουν τις ήδη υπάρχουσες. Παρέχετε ήδη εγκατεστημένο σε ένα από τα ποιο διάσημα λειτουργικά λογισμικά για επαγγελματίες ασφάλειας το Kali Linux.
Wordpress (ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑΣ 4417109 , ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ 4417124)
[επεξεργασία]Γενικα
[επεξεργασία]- Το wordpress ειναι ενα απο τα πιο σημαντικα CMS (Control Managment System η Συστημα Διαχειρισης Περιεχομενου) καθως χρησιμοποιειτε απο το 30% των 10 εκατομμυριων πιο δημοφιλες σελιδων.Ουσιαστικα δινει την δυνατοτητα σε χρηστες οι οποιοι δεν εχουν τεχνικες γνωσεις δημιουργιας ιστοσελιδων την ικανοτητα να στηνουν σελιδες μεσα σε λιγα δευτερολεπτα. Η διαδικασια ειναι απλη, :κατεβαζεις το wordpress μεσα απο την κεντρικη τους σελιδα wordpress και μετα μπορεις να κατεβασεις ενα theme ( ουσιαστικα σκελετο σελιδας ) και να βαλεις ο ιδιος το
- περιεχομενο που επιθυμεις να προβληθει στη σελιδα.Eξαλου αποκει εχει παρει και το σλογκαν της η wordpress one click installation. Το wordpress δεν ειναι χρησιμο ομως μονο για ατομα τα οποια δεν
- ξερουν κωδικα. Ατομα τα οποια βρισκονται σε πολυ καλο επιπεδο τεχνικης γνωσης στη δημιουργια ιστοσελιδων μπορουν να χρημοποιησουν το συστημα της wordpress για να φτιαξουν οι ιδιοι σκελετους
- ιστοσελιδων ( themes ) και να διανειμουν αυτους τους σκελετους στα ατομα τα οποια χρησιμοποιουν το wordpress δωρεαν η με καποιο κοστος.
Ιστορια
[επεξεργασία]- To wordpress δημιουργηθηκε το 2003 οταν ο Matt Mullenweg και ο Mike little
- δημιουργησε ενα αντιγραφο απο το b2/cafelog. Η αναγκη για δημιουργια ενως αρχιτεκτονικα αρτιου και καλοσχεδιασμενου συστηματος εκδοσης περιεχομενου ηταν ξεκαθαρη ακομα και τοτε.Το wordpress :αρχικα ειχε δημιουργηθει κυριως για blogging σελιδες. Γρηγορα ομως λογο ανταγωνισμου το wordpress αναγκαστηκε να αναβαθμιστει και να δωσει την δυνατοτητα στους προγραμματιστες που τη χρησιμοποιουν
- να φτιαξουν σελιδες με περιεχομενο διαφορετικο απο blogging. Ετσι δημιουργηθηκε σιγα σιγα το wordpress
- το οποιο χρησιμοποιουμε ολοι σημερα.Παρακατω θα παρουσιασω το ταξιδι του wordpress απαυτο που ηταν μεχρι αυτο που εγινε σημερα μεσα απο τα version του 2 μεχρι και 5.
Wordpress v2.0
[επεξεργασία]- Σε αυτην την μεγαλη εκδοση οι δημιουργοι του wordpress αποφασισαν πως επρεπε να γινουν αλλαγες κυριως στο περιβαλλον οπου εγραφε ο χρηστης το περιεχομενο για τις σελιδες του.Λογο της μεγαλης αλλαγης
- οι προγραμματιστες του wordpress ενθαρυνναν τους χρηστες να φτιαξουν αντιγραφα απο τα αρχεια τους πριν εγκαταστησουν την καινουργια εκδοση σε περιπτωση που κατι πηγαινε στραβα με την καινουργια
- εκδοση και τις ηδη υπαρχουσες σελιδες των χρηστων (τα bugs ειναι συχνο φαινομενο).Αυτην η εκδοση ονομαστηκε DUKE για τιμη του τζαζ πιανιστα και συνθετη Duke Ellington
- Καινουργια χαρακτηριστηκα για τους χρηστες
- Εντελως διαφοροποιημενο backend.
- Πολυ πιο γρηγορη διαχειριση πληροφοριων.
- WYSIWYG (what you see is what you get) επεξεργασια
- Αυτο σημαινει οτι οι χρηστες θα μπορουν να δουν εκ των προτερων με ακριβια πως θα παρουσιαστει το υλικο που επεξεργαστηκαν στη σελιδα τους.
- Προστεθηκαν επιπροσθετα εργαλεια για την καταπολεμηση του spam και της αποθηκευσης αντιγραφων της σελιδας ανα τακτα χρονικα διαστηματα.
- Επιτοπου ανεβασμα αρχειων στον επεξεργαστη κειμενου.
- Εμφανιση προεπισκοπησης του επεξεργασμενου κειμενου.
- Επεξεργασια επικεφαλιδες (χρωματα,logo)
- Καινουργια χαρακτηριστηκα για τους προγραμματιστες
- Βελτιομενη αφαιρεση
- Εχουν αφεραιθει ολα τα ερωτηματα που γινονταν απευθειας μεσω SQL και αντικαταστηθηκαν απο κλασεις που κανουν αυτες τα ερωτηματα.
- Προεγκατεστημενο συστημα caching
- Εχει προστεθει το αρχειο functions.php για να βαζει ο ιδιος ο προγραμματιστης λειτουργιες στο θεμα του.
- Μπορει πλεον να προστεθει φωτογραφια προεπισκοπησης του θεματος.
- Διορθωση χιλιαδων σφαλματων.
Wordpress v3.0
[επεξεργασία]- Η εκδοση 3.0 πηρε 6 μηνες δουλειας για να φτιαχτει και ειχε πανω απο 100 βοηθους προγραμματιστες.Διορθωθηκαν γυρω στα 1200 σφαλματα και ο ενθουσιασμος των προγραμματιστων πισω απο το wordpress δε
- μπορουσε πραγματα να κρυφτει. Καταλαβαινει κανεις με τη πρωτη ματια στο κειμενο της ανακοινωσης εδω ποσο ενθουσιασμενοι ηταν οι προγραμματιστες για να αναγγειλουν πως δημιουργηθηκε η εκδοση 3.0. Η αληθεια ειναι πως οι αλλαγες ηταν παρα πολυ μεγαλες και το wordpress εδω ξεκινουσε πραγματικα να δειχνει οπως ειναι και σημερα.Οι σημαντικοτερες αλλαγες που σημειωθηκαν σε αυτην την εκδοση ειναι
- Το wordpress και το wordpress MU συνχωνευτηκαν δινωντας τη δυνατοτητα στους χρηστες να εχουν μια εγκατασταση για πολλαπλες σελιδες.
- Νεο θεμα Twenty Ten στο οποιο προβαλλονταν ολα τα καινουργια εργαλεια που εδινε η νεα εκδοση του wordpress.
- Νεα χαρακτηριστηκα διαχειρισης του μενου.
- Διαχειριση επικεφαλιδας και παρασκηνιου.
- Δυνατοτητα για τους χρηστες να θεσουν το ονομα και τον κωδικο τους κατα την εγκατασταση.
- Δυνατοτητα επιλογης πολλων αντικειμενων συνχρωνος και ασκηση ενεργιων σε αυτα.(διαγραφη κτλπ)
- Βελτιωση των custom post type και του custom taxonomy.
- Για να δειτε ολες τις αλλαγες που σημειωθηκαν στο wordpress v3.0 μπορειτε να μπειτε εδω
Wordpress v4.0
[επεξεργασία]- Η εκδοση 4.0 δεν θεωρηθηκε απτους προγραμματιστες του wordpress σαν μια μεγαλη αλλαγη αλλα περισσοτερο σαν απλα μια ακομα εκδοση του wordpress. Ονομαστηκε "Benny" για τιμη του
- Benny goodman ο οποιος ηταν τζαζ κλαρινέτης και συγκυβερνήτης.Τον ρολο του ηγετη γιαυτη την νεα εκδοση την ειχε η Helen Hou-Sandí.
- Οι παρακατω αλλαγες σημειωθηκαν σε αυτην την εκδοση.
- Αναβαθμιση του μενου με τα ανεβασμενα αρχεια
- Αναβαθμιση της παρουσιασης των ενσωματομενων αρχειων η διαυθυνσεων στην επεξεργασια κειμενου.Για παραδειγμα οι διευθυνσεις απο το youtube εδειχναν τωρα πλεον ενα βιντεο στον :επεξεργαστη
- Διευκολυνε την ευρεση καλων επιπροσθετων εργαλειων για το wordpress.
- Για περισσοτερες πληροφοριες σχετικα με αυτην την εκδοση μπορειτε να επισκεφτειτε το link εδω
Wordpress v5.0
[επεξεργασία]- H εκδοση 5.0 ειναι σιγουρα μια απο τις μεγαλυτερες αλλαγες που εχουν γινει στον τροπο λειτουργιας του wordpress.Πολλα διαφορετικα θεματα τα οποια δημιουργηθηκαν πανω στο wordpress οπως το
- divi χρησιμοποιουσαν ενα εργαλειο το οποιο το ιδιο το wordpress δε διεθετε. Αυτο το εργαλειο λεγεται visual page builder
- (οπτικοποιημενη επεξεργασια σελιδας) και εδινε τη δυνατοτητα στους χρηστες να αλλαξουν την δομη της σελιδας τους απλα διαλεγωντας ορισμενα αντικειμενα και τραβωντας τα (drag and drop) στην τοποθεσια :που ηθελαν να προβληθουν. Αυτο το εργαλειο εγινε σιγα σιγα ενα απο τα αγαπημενα εργαλεια των χρηστων και ολοενα και περισσοτερο ατομα αρχισαν να το χρησιμοποιουν και να το λατρευουν. Πολλα διαφορετικα θεματα :αρχισαν να ακολουθουν την ιδια τακτικη και εφτιαχναν και οι ιδιοι visual page builder themes με στοχο βεβαια την πωληση περισσοτερων themes. Το wordpress φυσικα δε μπορουσε να μενει αμετοχο σε ολο αυτο και :αποφασισε πως επρεπε να υπαρχει προεγκατεστημενο ενα συστημα οπτικοποιημενης επεξεργασιας της σελιδας στο δικο της συστημα. Η εκδοση αυτη λοιπον ηρθε για να κανει ακριβως αυτο.
Οικοσύστημα
[επεξεργασία]Επιπροσθετα εργαλεια ( plugins )
[επεξεργασία]- Τα Επιπροσθετα εργαλεια ειναι ενα συνολο απο εντολες και λειτουργιες ανεξαρτητες απο το κυριως θεμα τα οποια εξυπηρετουν καποιο συγκεκριμενο σκοπο.Μπορουν να ενεργοποιηθουν και να απενεργοποιηθουν χωρις να :επιβαρυνουν η να πειραξουν το κυριως θεμα. Μια λιστα με ολα τα επιπροσθετα εργαλεια που μπορει να βρει κανεις για το wordpress υπαρχει εδω. Με συνολικα 55.000+ επιπροσθετα :εργαλεια μπορει να φανταστει κανεις πως μπορει ο καθενας μας να βρει το εργαλειο που ψαχνει για να εξυπηρετησει τις αναγκες του.Μερικα απο τα ποιο σημαντικα plugins βρισκονται παρακατω.
-
- Αυτο μαλιστα το εργαλειο ειναι τοσο σημαντικο που πλεον υπαρχει σε καθε εγκατασταση wordpress. Χρησιμοποιειται για να αμυνεται η σελιδα απο επιθεσεις spam ( συνεχους μυνηματων ).
- Αφηνει τον χρηστη να δημιουργει φορμες επικοινωνειας οι οποιες συνδεονται αμεσα με email κτλπ.
- Αυτο το εργαλειο χρησιμοποιειτε για την αναβαθμιση της καταταξης των σελιδων στη google (SEO).
- Χρησιμοποιειται για την δημιουργεια e-shops.
- Μια μηχανη δημιουργιας στατικων σελιδων html μεσα απτο cache
Θεματα ( themes )
[επεξεργασία]- Τα θεματα τα οποια εχουν δημιουργηθει απο προγραμματιστες με βαση το wordpress ειναι η καρδια του wordpress. Παρακατω ειναι μερικα απτα πιο σημαντικα θεματα
- Επι πληρωμης (Premium):
-
- Το divi ειναι ο πιο διασημος σκελετος σελιδας για το wordpress καθως χρησιμοποιει την οπτικοποιημενη επεξεργασια της σελιδας και μπορουν να δημιουργηθουν μεσα απο αυτην οποιοδηποτε ειδος σελιδας. Απο e-shop μεχρι και βιογραφια.
- Το avada ηταν ο πρωτος σκελετος σελιδας ο οποιος εδινε τη δυνατοτητα στον χρηστη να διαλεξει αυτος για ποια χρηση θα προοριζεται το θεμα. Το θεμα προοριζεται δηλαδη για ευρεια χρηση (multi-purpose).Εχει
- πανω απο 255 ετοιμες σελιδες φτιαγμενες για να τις παρει ετοιμες ο χρηστης χωρις να χριαζεται να πεδευεται με ολες τις ρυθμισεις που του δινει η avada.
- Ειναι ενα απο τα πιο αγαπημενα theme των χρηστων καθως το εχουν κατεβασει 190.000+ ατομα. Ειναι ενα θεμα ευρειας χρησης με οπτικοποιημενη επεξεργασια περιεχομενου.Εχει ετοιμες δομες σελιδων ετσι ωστε ο :: χρηστης να μπορει ευκολα και γρηγορα να φτιαξει τη σελιδα που επιθυμει.
- Δωρεαν (free)
-
- το syndey ειναι ενα θεμα φτιαγμενο για αυτοαπασχολουμενους και για μικρες επιχειρησεις που θελουν να παρουσιασουν τον εαυτο τους οσο καλυτερα γινετε στο ευρυτερο κοινο. Η δομη της ειναι τελεια σε καθε
- συσκευη. Περιεχεο ακομα μια κινουμενη φωτογραφια πληρους μεγεθους στην αρχικη και γυρω στις 600 διαφορετικες γραμματοσειρες.
- Ενα απο τα καλυτερα επισης δωρεαν θεματα ειναι το Hestia καθως συνδιαζει κομψοτητα, απλο σχεδιασμο και ανταποκρισημοτητα σε διαφορες συσκευες. Το καλυτερο ομως ειναι οτι μπορει να χρησιμοποιηθει με το
- επιπροσθετο εργαλειο WooCommerce για να λειτουργησει και ως e-shop.
- Αυτο το theme ειναι καταλληλο για ατομα τα οποια θελουν μια ομορφη παρουσιαση του εαυτου τους και των προτζεκτ τους. Ουσιαστικα ειναι μια σελιδα για portfolio.
Αδεια χρησης
[επεξεργασία]- Το wordpress χρησιμοποιει την αδεια χρησης GPLv2 (or later) η οποια ηταν και ενας απο τους λογους επιτυχιας του wordpress. Το GPLv2 (or later) επιτρεπει:
- την προβολη του πηγαιου κωδικα
- την επεξεργασια του πηγαιου κωδικα
- την αναδιανομη επειτα απο επεξεργασια του
- Τα παραπανω βοηθησαν εξαιρετικα πολυ στην εξελιξη της πλατφορμας καθως χιλιαδες ατομα απο πολλες διαφορετικες χωρες με γνωσεις προγραμματισμου βοηθησαν στη δημιουργια του. Με αυτον τον τροπο το wordpress :εγινε δωρεαν και μπορει να χρησιμοποιηθει απτον καθενα μας για τη δημιουργια σελιδων. Ειναι ενα εργαλειο για ολους χαρη στην αδεια χρησης του. Αυτο δε σταματαει βεβαια ατομα τα οποια θελουν
- να χρησιμοποιησουν την πλατφορμα για να βγαλουν χρηματα . Το ιδιο το λογισμικο μονο ειναι δωρεαν, τα προιοντα τα οποια προερχονται απο αυτο το λογισμικο δεν χριαζεται οπωσδηποτε να ειναι δωρεαν. Βεβαια τα :λογισμικα τα οποια προερχονται απο το wordpress θα πρεπει και τα ιδια να εχουν την αδεια χρησης GPL. Ετσι το λογισμικο της wordpress μπορει να χρησιμοποιηθει για εκπαιδευτικους σκοπους αλλα και εμπορικους σκοπους καθιστωντας το ενα ευελικτο εργαλειο.
Βιβλιογραφια
[επεξεργασία]Discord (ΜΗΤΣΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 4417115, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 4417116)
[επεξεργασία]Γενικά
[επεξεργασία]To Discord είναι μία δωρεάν πλατφόρμα VoIP(Voice over IP), σχεδιασμένη ειδικά για διαδικτυακά παιχνίδια, η οποία ειδικεύεται στη μεταφορά ήχου, εικόνας, βίντεο και γραπτών μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών. Το Discord λειτουργεί σε Windows, macOS, Android, iOS, Linux και φυλλομετρητές. Κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2015 και τον Μάιο του 2018 ξεπέρασε τους 130 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες.
Περιγραφή
[επεξεργασία]Το Discord είναι βασισμένο στο Electron Framework[[2]] χρησιμοποιώντας τεχνολογίες ιστού. Αυτό το δίνει τη δυνατότητα να λειτουργεί σε πολλαπλές πλατφόρμες. Το Discord έχει σχεδιαστεί ειδικά για χρήση κατά τη διάρκεια παιχνιδιών, καθώς δεν υπερφορτώνει ούτε τη μνήμη RAM του υπολογιστή, ούτε τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Τον Δεκέμβριο του 2016 η εταιρεία πρόσθεσε το GameBridge API, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να ενσωματώνονται απευθείας στην εφαρμογή ενώ βρίσκονται εντός παιχνιδιού. Τον Οκτώβριο του 2017 προστέθηκε η κοινή χρήση οθόνης και η βιντεοκλήση στα βασικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής, έπειτα από μία δοκιμαστική έκδοση τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. Άλλη μια δυνατότητα που προσφέρει είναι η προσθήκη μουσικής ή βίντεο μέσα στις συνομιλίες μέσω bot. Το σύστημα προσθήκης φίλων λειτουργεί με έναν μοναδικό αριθμό(εμβέλειας #0001 έως #9999) μετά το όνομα του χρήστη, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε πολλαπλούς χρήστες να χρησιμοποιούν το ίδιο όνομα. Έτσι διατηρείται η μοναδικότητα στο όνομα κάθε χρήστη. Τον Απρίλιο του 2018 η Microsoft ανακοίνωσε την υποστήριξη του Discord στις συσκευές Xbox, έτσι ώστε η διαφορετική πλατφόρμα να μην τίθεται εμπόδιο στην επικοινωνία των χρηστών. Τον Αύγουστο του 2018 οι προγραμματιστές ενσωμάτωσαν ένα δοκιμαστικό στάδιο ενός καταστήματος εντός της εφαρμογής, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αγοράσουν παιχνίδια. Το χαρακτηριστικό αυτό βρίσκεται υπό δοκιμή έως και σήμερα.
Ανταγωνιστικότητα
[επεξεργασία]Ενώ αυτά τα χαρακτηριστικά του Discord μιμούνται δυνατότητες ζωντανής ροής από πλατφόρμες όπως το Twitch.tv, δυνατότητες κοινής χρήσης οθόνης όπως το TeamViewer, το Discord δεν προσπαθεί να ανταγωνιστεί αυτά τα λογισμικά, καθώς θεωρεί ότι οι λειτουργίες αυτές λειτουργούν πιο αποδοτικά από μικρότερες ομάδες χρηστών.
Κατάχρηση
[επεξεργασία]Το Discord αντιμετώπισε προβλήματα με την κακόβουλη συμπεριφορά μεταξύ των χρηστών μέσα στις συνομιλίες. Σε αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνονται λεκτικές διαμάχες, προσβολές ως προς τη θρησκεία και φύλο, μέχρι και πορνογραφία. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, το Discord έθεσε μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ασφάλειας και της προστασίας των χρηστών.
MIT License
[επεξεργασία]Το Discord χρησιμοποιεί την άδεια χρήσης MIT(Massachusetts Institute of Technology), η οποία είναι μία ελεύθερη άδεια χρήσης λογισμικού. Αν και είναι μία επιτρεπτή άδεια, έχει πολύ μεγάλο περιορισμό στην επαναχρησιμοποίηση της, καθώς όλα τα αντίγραφα αυτού του λογισμικού πρέπει να περιλαμβάνουν τους όρους άδειας χρήσης του MIT και τις ειδοποιήσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Βιβλιογραφία
[επεξεργασία]- https://opensource.org/licenses/MIT
- https://en.wikipedia.org/wiki/MIT_License
- https://en.wikipedia.org/wiki/Discord_(software)
- https://discordapp.com/licenses
GIMP (ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ 4417151, ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΝΙΝΑ 4417064)
[επεξεργασία]Ιστορική Αναδρομή
[επεξεργασία]Το GIMP(General image Manipulation program) δημιουργήθηκε το 1996 από τους φοιτητές Spenser Kimball και Peter Mattis για το ευρύ κοινό. Τον επόμενο χρόνο το όνομα του άλλαξε σε GNU Image Manipulation program και έτσι το πρόγραμμα ήταν σε υποανάπτυξη άλλα και δωρεάν. Στην Αρχή δεν υπήρχαν πολλοί συμβατοί υπολογιστές, με λίγα λόγια ήταν συμβατό μονό με Unix συστήματα όπως Linux, SGI IRIX, HP-UX άλλα στην συνεχεία , το 1997 το GIMP έγινε διαθέσιμο και σε περισσότερα άλλα τα κυριοτέρα , τα Windows και το Mac OS.
Άδεια Χρήσης
[επεξεργασία]Το GIMP χρησιμοποιεί την γενική άδεια χρήσης(GNU)η οποία είναι μια δωρεάν άδεια χρήσης. Η συγκεκριμένη άδεια δίνει την ελευθερία στον χρήστη να εκτελέσει, να μοιραστεί , άλλα και να τροποποιήσει το λογισμικό.
Δυνατότητες
[επεξεργασία]To GIMP(GUN Image Manipulation program) είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων το οποίο μας επιτρέπει έκτος από τις βασικές εργασίες επεξεργασίας εικόνας να κάνουμε φωτομοντάζ, να αλλάξουμε χρώματα από αντικείμενα η ακόμα και να προσθέσουμε ένα αντικείμενο σε ένα νέο υπόβαθρο, να δημιουργήσουμε Animation μέσω μορφών αρχείων όπως το gif .
Υποστήριξη
[επεξεργασία]- Μπορεί να αναγνωρίσει αρκετούς τύπους αρχείων όπως BMP, JPEG, PING, TFF ακόμα και αρχεία PhotoShop(PSD).
- Το εγχειρίδιο χρήσης είναι γραμμένο σε 17 γλώσσες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες.
- Το GIMP έχει ενσωματωμένο σύστημα βοήθειας. Μόλις ο χρήστης ξεκινήσει το πρόγραμμα,θα μπορεί να αναζητήσει αυτό που θέλει.
Development
[επεξεργασία]Την δημιουργία του GIMP αναλαμβάνουν εθελοντές προγραμματιστές οι οποίοι συμμετάσχουν στο GNU project . Αυτές οι ομάδες προγραμματιστών προσπαθούν να φτιάξουν επιπλέον δυνατότητες για το λογισμικό για να το βελτιώσουν. Ακόμα και αν αυτά τα νέα updates είναι έτοιμα θα για να μπουν στον κωδικά θα πρέπει ελεγχθούν από την κύρια GIMP ομάδα οπού είναι υπεύθυνη να ελέγξει αν το κομμάτια κωδικά είναι σωστά Για αυτό το λόγο περνούν μέρες μήνες η ακόμα και χρόνια να συγχωνευτούν νέες δυνατότητες λόγω των έλεγχων άλλα και των πιθανών bug. Διεπαφή χρήστη To user interface το αναλαμβάνει μια ειδική ομάδα η οποία προσπαθεί να βελτιώσει το πρόγραμμα με την βοήθεια των χρηστών , με λίγα λόγια οι ίδιοι οι χρήστες στέλνουν στο προγραμματιστές τι ίσως θα μπορούσαν να βελτιώσουν ώστε το λογισμικό τους να γίνει καλύτερο.
Επεκτάσεις GIMP
[επεξεργασία]GIMP Animation Package (GAP)
- Είναι μια επέκταση η οποία μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε animation.Τα animation μπορούμε να τα κάνουμε εξαγωγή σε GIF και AVI.
GIMP Paint Studio(GPS)
- Περιέχει χρήσιμα εργαλεία επεξεργασίας τα οποία στοχεύουν περισσότερο σε Σχεδιαστές γραφικών και γραφίστες.
Βιβλιογραφία
[επεξεργασία]- https://el.wikipedia.org/wiki/GIMP
- https://wiki.gimp.org/wiki/Main_Page
- https://www.gimp.org/about/
- https://www.gimp.org/docs/
- https://el.wikipedia.org/wiki/GNU
- https://en.wikipedia.org/wiki/GNU
Audacity (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ 4416192, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΔΗΣ 4416201)
[επεξεργασία]AUDACITY 2.3.0
[επεξεργασία]Το Audacity είναι ένα πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιείται για 1) Την ψηφιακή επεξεργασία ήχου με δυνατότητα πρόσθεσης ψηφιακών εφέ και εγκατάσταση επιπρόσθετων χαρακτήρων (plug-ins), επεξεργασία έντασης κυμματομορφής, αφαίρεση θορύβου, φασματική επεξεργασία ήχου κτλ. Και 2) δίνεται η δυνατότητα ηχογράφησης, το οποίο σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να εισάγει και να εξάγει τύπο αρχείων όπως WAV, MP3, AIFF ( Audio Interchange File Format ).
Ιστορική Αναδρομή
[επεξεργασία]Ο Dominic Mazzοni ήτανε εκείνος που υλοποίηση την ιδέα του Audacity στα φοιτητικά του χρονιά στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon (CMU). Το 2007 το Audacity βραβεύτηκε από το sourceforge.net ως το καλύτερο πρόγραμμα πολυμέσων. Ο Dominic Mazzοni μετά την επιτυχία του λογισμικού του, βρήκε μια θέση εργασίας στην Google και μέχρι και σήμερα είναι ο κύριος συντηρητής με την βοήθεια πολλών ανθρώπων από όλο τον κόσμο.
Audacity updates (Εκδόσεις/Αναβαθμίσεις)
[επεξεργασία]Εν έτη 2018 το Audacity βρίσκεται στην εκδοσή 2.3.0, η οποία συγκεκριμένα έγινε διαθέσιμη προς το κοινό τον Σεπτέμβριο του 2018. Απο την πρώτη εκδοσή του λογισμικού μέχρι και την πιο πρόσφατη το λογισμικό δέχτηκε πολλές βελτιώσεις και αναβαθμίσεις καθώς επίσης προστεθήκαν και πολλά Extra όπως:
• Ανανέωση περιβάλλοντος χρήστη (user interface) • Ανασχεδιασμένες συντομεύσεις στο λογισμικό. (Key-binding Preferences) • Πραγματικός χρόνος ορισμών των ψηφιακών εφέ. (Special effect) • Δυνατότητα επιλογής θεμάτων (Themes) • Πολλες διορθώσεις προβλημάτων και σφαλμάτων (Bug/Error fixes,st abilities,improvements)
Χάρη στο Audacity που παρέχει ένα πολύ φιλικό περιβάλλον και είναι πλήρες σε θέμα δυνατοτήτων και χαρακτηριστικών,ήτανε εκείνο που έκανε πολλούς χρήστες,κυρίως μουσικών (αρχάριοι και επαγγελματίες) να το προτιμήσουν μέχρι και σήμερα. Εξαιτίας αυτών είναι ένα από το πιο διαδεδομένο πλέον,πρόγραμμα πολυμέσων.
Audacity Plugins (επιπρόσθετα)
[επεξεργασία]Μερίκα plug-ins που παρέχει το Audacity είναι τα : Reverb, Delay, Phaser. Αυτά, είναι 3 από τα ποιο δημοφιλή. Καθένα με διαφορετικό τρόπο, προσφέρει διαφορετική τροποποίηση στον ήχο ανάλογα με τις επιθυμίες του παραγωγού. Reverberation ή εν συντομία Reverb, σημαίνει αντήχηση και δίνει στον ήχο περισσότερο "χώρο" να ακουστεί! Το Delay είναι μια απλή "καθυστέρηση" στον ήχο, που με τη σωστή χρήση μπορεί να περιπλέξει, μιλώντας για ένα μουσικό αρχείο, τις νότες δίνοντας μια ιδιαίτερη έμφαση. Τέλος το Phaser, κάνει τον ήχο ποιο "ρομποτικό" κατά μία έννοια. Με λίγη φαντασία, οι χρήσεις του είναι αμέτρητες. Γενικότερα υπάρχουν πολλά Plug-ins με διάφορες χρήσεις και προγράμματα όπως το Audacity στην προκειμένη περίπτωση αφήνουν το περιθώριο να τα συνδυάσει ο χρήστης και με άλλα παρόμοια προγράμματα επεξεργασίας ήχου, όπως για παράδειγμα το Guitar Rig.
Άδεια χρήσης λογισμικού
[επεξεργασία]Το Audacity χρησιμοποιεί μια άδεια χρήσης του OSI και συγκεκριμένα το GPL v2(GNU General Public License v2). Αυτό σημαίνει ότι το λογισμικό είναι ελεύθερο με ανοικτό κώδικα προς όλους τους χρήστες και μπορεί ο καθένας να το κατεβάσει.
Συμβατότητα Λογισμικού
[επεξεργασία]- Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10
- MacOS 10.6 to 10.14
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
[επεξεργασία]LINKS
[επεξεργασία]Ιστοσελίδα του Audacity.
https://en.wikipedia.org/wiki/Plug-in_(computing)
https://en.wikipedia.org/wiki/Sound_effect
https://en.wikipedia.org/wiki/Noise
https://en.wikipedia.org/wiki/Spectral_analysis
https://en.wikipedia.org/wiki/WAV
https://en.wikipedia.org/wiki/MP3
https://en.wikipedia.org/wiki/Audio_Interchange_File_Format
https://en.wikipedia.org/wiki/Reverberation
https://en.wikipedia.org/wiki/Delay_(audio_effect)
https://en.wikipedia.org/wiki/Phaser_(effect)
https://en.wikipedia.org/wiki/Guitar_Rig
Open Broadcaster Software - OBS (ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΗΤΣΙΚΩΣΤΑΣ 4417114,ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΜΑΗ 4417099)
[επεξεργασία]Γενικά
[επεξεργασία]Το Open Broadcaster Software είναι ένα ελεύθερο λογισμικό,ανοιχτού κώδικα το οπόίο δίνει την δυνατότητα στον χρήστη για εγγραφή και ζωντανή μετάδοση βίντεο.Δημιουργήθηκε 1η Σεπτεμβρίου 2012 απο τον Hugh "Jim" Bailey σαν ένα μικρό έργο που στη συνέχεια αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς με την βοήθεια διαδικτυακών συνεργατών.Στη συνέχεια με σκοπό την βελτίωση της ξεκίνησε η ανάπτυξη μιάς νέας έκδοσης το 2014,γνωστή ως OBS Multiplatform (πρόγονος του σημερινού OBS studio) η οποία υποστήριζε πολλαπλές πλατφόρμες και ισχυρότερο API.Το συγκεκριμένο λογισμικό είναι γραμμένο σε C και C++.Για την μετάδοση δεδομένων χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο μηνυμάτων πραγματικού χρόνου (RTMP) σχεδόν αποκλειστηκά και μπορεί να αποσταλεί σε οποιοδήποτε προορισμό υποστήριξης RTMP όπως το YouTube, το Twitch.tv, το Instagram and Facebook.
Το OBS διανέμεται υπο την άδεια GPLv2,η οποία παρέχει αρκετά δικαιώματα υπο συγκεκριμένες προυποθέσεις.Όπως οτι ολα τα κατανεμημένα αντίγραφα φέρουν ειδοποίηση πνευματικών δικαιωμάτων και αποκλεισμό της εγγύησης.
Περιγραφή
[επεξεργασία]Το περιβάλλον είναι οργανωμένο σε πέντε τμήματα: σκηνές, πηγές, μίκτη ήχου, μεταβάσεις και χειριστήρια. Οι σκηνές είναι ομάδες πηγών όπως ζωντανά και εγγεγραμμένα βίντεο, κείμενο και ήχος.Με τον πίνακα ανάμιξης ο χρήστης έχει την δυνατότητα να επεξεργάζεται τον ήχο με διάφορους τρόπους όπως η πρόσθεση εφέ,σίγαση κ.α. Ο πίνακας ελέγχου προσφέρει τις βασικές δυνατότητες έναρξης/διακοπής εγγραφής ή ροής,ανοιγμα του βοηθητικου μενου,την ρυθμιση επαγγελματικης λειτουργιας και τελος το εικονιδιο τερματισμου του προγραμματος. Το επάνω τμήμα αποτελείται απο μια ζωντανή προεπισκόπηση βίντεο, που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση και την επεξεργασία της τρέχουσας σκηνής.
Χαρακτηριστηκά
[επεξεργασία]- Υψηλή απόδοση σε πραγματικό χρόνο βίντεο / ήχου σύλληψη και ανάμειξη.
- Δυνατότητα δημιουργίας σκηνών που αποτελούνται από πολλαπλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων συλλογών παραθύρων, εικόνων, κειμένων, κάμερας web, καρτών καταγραφής και πολλά άλλα.
- Ικανότητα ρύθμισης απεριόριστου αριθμού σκηνών ώστε να γίνεται η αλλαγή άψογα μέσω προσαρμοσμένων μεταβάσεων.
- Παρέχεται εύληπτος μίκτης ήχου με φίλτρα ανα πηγή,συγκεκριμένα πύλη θορύβου,καταστολής θορύβου και κέρδος.
- Προσφέρονται χρήσιμες επιλογές διαμόρφωσης όπως αντιγραφή και πρόσθεση νέων πηγών και εύκολη προσαρμογή των ιδιοτήτων τους.
- Δυνατότητα πρόσβασης σε ένα ευρύ φάσμα επιλογών διαμόρφωσης μέσω το εύκαμπτου πίνακα "Ρυθμίσεις".
- Ευεληξία στη διαμόρφωση της διάταξης ανάλογα με την αρεσκία του καθενός
Βασικές Προϋποθέσεις Χρήσης
[επεξεργασία]Windows:
- GPU συμβατή με το DirectX 10.1
- Windows 7 SP1 ή νεότερη έκδοση
macOS:
- Intel CPU (PPC δεν υποστηριζεται)
- GPU συμβατή με OpenGL 3.2
- macOS 10.11 ή νεότερη έκδοση
Linux/Unix:
- GPU συμβατή με OpenGL 3.2
- X window system
Πηγές
[επεξεργασία]https://en.wikipedia.org/wiki/Open_Broadcaster_Software
Blender (ΡΙΝΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 4417162, ΜΙΧΑΛΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ 4417108)
[επεξεργασία]Το ολλανδικό animation studio NeoGeo ανέπτυξε τον Blender ως εσωτερική εφαρμογή τον Ιανουάριο του 1995, με πρωταρχικό συγγραφέα τον συνιδιοκτήτη και τον προγραμματιστή λογισμικού Ton Roosendaal. Το όνομα Blender εμπνεύστηκε από ένα τραγούδι από τον Yello, από το άλμπουμ Baby. Ορισμένες από τις επιλογές σχεδιασμού και τις εμπειρίες για το Blender μεταφέρθηκαν από ένα προηγούμενο λογισμικό που ονομάζεται Traces, το οποίο η Ton Roosendaal αναπτύχθηκε για το NeoGeo στην πλατφόρμα Commodore Amiga κατά την περίοδο 1987-1991.
Η NeoGeo διαλύθηκε αργότερα και οι συμβάσεις πελατών της μεταφέρθηκαν από άλλη εταιρεία. Μετά τη διάλυση της NeoGeo, η Ton Roosendaal ίδρυσε την No A Number Technologies (NaN) τον Ιούνιο του 1998 για να αναπτύξει περαιτέρω το Blender, αρχικά το διανέμει ως shareware μέχρι να καταστραφεί η NaN το 2002.
Στις 18 Ιουλίου 2002, η Roosendaal ξεκίνησε την εκστρατεία "Free Blender", μια πρόβλεψη για το crowdfunding. Η εκστρατεία είχε ως στόχο την ανοικτή προμήθεια του Blender για μια εφάπαξ πληρωμή ύψους 100.000 ευρώ (100.670 δολάρια την εποχή εκείνη) που εισπράχθηκε από την κοινότητα. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2002, ανακοινώθηκε ότι είχαν συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια και θα απελευθέρωνε τον πηγαίο κώδικα Blender. Σήμερα, το Blender είναι ένα λογισμικό ελεύθερης και ανοικτής πηγής που αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό από την κοινότητά του, μαζί με δύο υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και δύο μερικής απασχόλησης που απασχολούνται από το Ινστιτούτο Blender.
Το ίδρυμα Blender διατηρούσε αρχικά το δικαίωμα χρήσης διπλής αδειοδότησης ώστε, εκτός από το GPLv2, το Blender θα ήταν επίσης διαθέσιμο βάσει της άδειας Blender, η οποία δεν απαιτούσε από το ίδρυμα Blender να ζητήσει γνωστοποίηση του πηγαίου κώδικα. Ωστόσο, δεν άσκησαν ποτέ αυτή την επιλογή και ανέστειλαν την επ 'αόριστον το 2005. Το Blender είναι διαθέσιμο μόνο κάτω από το "GNU GPLv2 ή οποιαδήποτε μεταγενέστερη" και δεν ενημερώθηκε με το GPLv3, καθώς δεν είχαν εμφανή οφέλη.
Microsoft Visual Studio(ΦΥΤΙΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 4415207,ΩΤΤΑΣ ΦΩΤΗΣ 4414218)
[επεξεργασία]Εισαγωγή
[επεξεργασία]Το Microsoft Visual Studio IDE(Intergrated Development Environment) είναι ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικου.Χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών,καθώς και ιστοσελίδων,εφαρμογών ιστού, υπηρεσιών ιστού και εφαρμογών για κινητά και είναι συμβατή με αρκετά λειτουργικά συστήματα όπως Windows,Linux,Mac.Υποστηρίζει έως και 36 γλώσσες προγραμματισμού και επιτρέπει στον debugger και τον επεξεργαστή κειμένου να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί σχεδόν οποιαδήποτε γλώσσα του δοθεί.
Ιστορία
[επεξεργασία]Το Visual Studio δημιουργήθηκε το 1997 με την κωδική ονομασία "Boston". Αρχικά κυκλοφόρησε σε 2 εκδόσεις την Επαγγελματική και την Επιχειρησιακή και ήταν η πρώτη προσπάθεια της Microsoft να χρησιμοποιήσει το ίδιο περιβάλλον για πολλές διαφορετικές γλώσσες. Οι Visual J++, InterDev και η MSDN βιβλιοθήκη χρησιμοποιούσαν το ίδιο περιβάλλον που ονομαζόταν Developer Studio. Επίσης το Visual Studio κυκλοφόρησε ώς ένα πακέτο ξεχωριστών IDE που χρησιμοποιήθηκαν για Visual C ++, Visual Basic και Visual FoxPro. Απο τότε έχει δεχθεί αρκετές αναβαθμίσεις ακόμη και μέχρι και σήμερα. Μάλιστα η Microsoft ανακοίνωσε ακόμη μια αναβάθμιση μέσα στο 2019.
Δυνατότητες/Χαρακτηριστικά
[επεξεργασία]Περιέχει ενσωματωμένο μηχανισμό που ονομάζεται IntelliSense ο οποίος συμβάλει στην επιτάχυνση της κωδικοποίησης υποδεικνύοντας στον χρήστη προτεινόμενες σχετικές γραμμές κώδικα που μπορούν να συμπεριληφθούν αυτόματα στον κώδικα του .Επίσης διαθέτει πλατφόρμα δοκιμής εφαρμογών το οποίο βοηθάει τον εκάστοτε χρήστη στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας προϊόντων.
Περιέχει Debugger ο οποίος χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό σφαλμάτων σε εφαρμογές οι οποίες είναι γραμμένες σε οποιαδήποτε υποστηριζόμενη γλώσσα από το Visual Studio. Επίσης μπορεί να παρακολουθεί και να συνδεθεί με τις διαδικασίες που εκτελούνται και να εντοπίζει τυχόν σφάλματα.
Περιέχει Visual Designer ο οποίος περιλαμβάνει οπτικούς σχεδιαστές που βοηθούν στην ανάπτυξη της εφαρμογής. Έχει επεκτασιμότητα η οποία επιτυγχάνεται μέσω των μακροεντολών, των Add-ins και των επιπρόσθετων πακέτων πράγμα το οποίο δίνει στους προγραμματιστές την δυνατότητα να γράφουν επεκτάσεις για το Visual Studio και να επεκτείνουν την λειτουργικότητα του.
Διαθέτει πληθώρα από χρήσιμα εργαλεία όπως το Open Tabs Browser, Properties Editor, Object Browser, Solution Explorer, Team Explorer, Data Explorer, Server Explorer, PreEmptive Protection-Dotfuscator Community Edition, Text Generation Framework, ASP.NET Web Site Administration Tool, Visual Studio Tools for Office.
Άδεια Χρήσης
[επεξεργασία]Η άδεια που χρησιμοποιείται για το Visual Studio είναι εγκεκριμένη από τον οργανισμό OSI και είναι η MIT license,η οποία επιτρέπει στον χρήστη την προσωπική και εμπορική χρήση καθώς επίσης και την επεξεργασία και διανομή.
Πηγές
[επεξεργασία]https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Visual_Studio https://visualstudio.microsoft.com/vs/
Mozilla Thunderbird(ΜΑΪΜΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Τ03597, ΖΙΩΖΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 4414005)
[επεξεργασία]Γενικά
[επεξεργασία]O Mozilla Thunderbird είναι μια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα διαθέσιμη για όλα τα λειτουργικά συστήματα. Συγκεκριμένα είναι ένας email, RSS (Rich Site Summary ), news και chat client που δημιουργήθηκε από την Mozilla Foundation.
Εκδόθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2004 και μέσα σε τρεις ημέρες είχε πάνω από 500.000 downloads. Το 2012 η περαιτέρω ανάπτυξη της εφαρμογής πέρασε στα χέρια της κοινότητας ανοιχτού κώδικα μετά απο ανακοίνωση της Mozilla πώς πλέον θα παρέχει μόνο ενημερώσεις ασφαλείας και συντήρησης. Το 2015 η Mitchell Baker, πρόεδρος της Mozilla, ανακοίνωσε πως η ανάπτυξη του Thunderbird πρέπει να διαχωριστεί από εκέινη του Firefox για οικονομικούς κυρίως λόγους. Επιπλέον, στην ανακοίνωση της ανέφερε πως δεν πίστευε ότι ο Thunderbird θα μπορούσε να έχει το ίδιο αντίκτυπο στην αγορά σε σχέση με τον Firefox. Επισήμανε ωστόσο πως η Mozilla Θα συνεχίσει να παρέχει προσωρινά νομική και οικονομική υποστήριξη στο λογισμικό.
Δυνατότητες
[επεξεργασία]Οι κύριες δυνατότητες που παρέχει ο Thunderbird στους χρήστες μπορούν να χωριστούν στις παρακάτω κατηγορίες:
- Eύκολη σύνδεση
- Ο βοηθός εγκατάστασης που παρέχει παραμετροποιεί την εφαρμογή ζητώντας μόνο την διεύθυνση email και τον κωδικό, χωρίς να ζητάει σύνθετες ρυθμίσεις(ΙMAP, SMTP, SSL/TLS).
- Παρέχει την δυνατότητα δημιουργίας εξατομικευμένης διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (π.χ. ergasies@texnomothesia.com).
- Ο χρήστης μπορεί να συνδέσει πολλαπλές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως Facebook, Twitter, XMPP και IRC.
- Καρτέλες και αναζήτηση
- Δίνεται η δυνατότητα ανοίγματος πολλαπλών email σε διαφορετικές καρτέλες για την εύκολη περιήγηση μεταξύ αυτών.
- Υπάρχει πεδίο αναζήτησης το οποίο επιτρέπει την αναζήτηση στο διαδίκτυο χωρίς την έξοδο απο την εφαρμογή.
- Γρήγορο φιλτράρισμα των περιεχομένων των email και άμεση εμφάνιση των αποτελεσμάτων. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα δημιουργίας φίλτρων για την κατάταξη των εισερχόμενων μηνυμάτων σε φακέλους.
- Ασφάλεια
- Το Thunderbird αποκλείει τις εικόνες από τα εισερχόμενα μηνύματα και παρέχει την επιλογή αποκλεισμού καταγραφής κινήσεων στο διαδίκτυο (Do Not Track) για να ενισχύσει την ιδιωτικότητα των χρηστών.
- Το Thunderbird προστατεύει τους χρήστες από κακόβουλα μηνύματα στα οποία μπορεί να τους ζητηθεί να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες όπως κωδικούς σύνδεσης, ενημερώνοντας τους ότι πρόκειται για απόπειρα ηλεκρονικού ψαρέματος(Phishing). Επιπλέον, προειδοποιεί τους χρήστες εάν κάποιος υπερσύνδεσμος μέσα σε ένα μήνυμα οδηγεί σε διαφορετικές διεύθυνση από αυτή που αναφέρεται στο μήνυμα.
- Παρέχεται ισχυρό φιλτράρισμα για ανεπιθύμητη αλληλογραφία το οποίο "μαθαίνει" από την συμπεριφορά του χρήστη. Για παράδειγμα κάθε φορά που ο χρήστης μαρκάρει ενα μήνυμα ως ανεπιθύμητο, ο Thunderbird καταχωρεί την διεύθυνση του αποστολέα ως ανεπιθύμητη και φιλτράρει όλα τα μελλοντικά του μηνύματα ανάλογα.
- Επιπλέον Χαρακτηριστικά
- Στην συγγραφή ενός email μπορεί να προστεθεί HTML κώδικας. Για παράδειγμα χρησιμοποιώντας HTML tags ο χρήστης μπορεί να δώσει έμφαση ή να υπογραμμίσει το κείμενο του μηνύματος.
- Από την έκδοση 38 και έπειτα, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων αρχείων ανεβάζοντάς τα σε κάποιον διαδικτυακό αποθηκευτικό χώρο (π.χ. Ubuntu One,Box κ.α.) και στέλνοντας απλά έναν σύνδεσμο αντί να πρέπει ο χρήστης να επισυνάψει τα αρχεία στο μήνυμα, επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερες ταχύτητες στην αποστολή μυνημάτων και μειώνοντας την πιθανότητα να απορριφθεί το μήνυμα από τον server του παραλήπτη σε περίπτωση που υπάρχουν περιορισμοί για το μέγεθος των μηνυμάτων.
Η άδεια χρήσης
[επεξεργασία]Το Mozilla Thunderbird όπως και όλα τα λογισμικά της Mozilla είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε χρήστης είναι ελεύθερος όχι μόνο να τα κατεβάσει αλλά και να έχει πρόσβαση τον πηγαίο κώδικά τους τον οποίο μπορεί να τροποποιήσει και να αναδιανέμει υπό την επιφύλαξη ορισμένων περιορισμών που αναφέρονται στην άδεια χρήσης. Πιο συγκεκριμένα τα λογισμικά αυτά υπόκεινται κάτω από την άδεια MOZILLA PUBLIC LICENSE (MPL), η οποία αναφέρει ότι παρόλο που ο κώδικας είναι ελεύθερος υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί που αφορούν την χρήση του εμπορικού σήματος, προκειμένου να προστατεύσει τους χρήστες από πιθανές απάτες. Υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα χρήσης και άλλων αδειών παράλληλα με την MPL για την δημιουργία ενός μεγαλύτερου έργου αλλά τα κομμάτια κώδικα που βρίσκονται κάτω από την MPL πρέπει να είναι κάπου διαθέσιμα δωρεάν και ανοιχτά. Τέλος, αν κάποιος από τους όρους παραβιαστεί ή δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις τότε τα δικαιώματα θα τερματιστούν.
Πηγές
[επεξεργασία]https://en.wikipedia.org/wiki/Mozilla_Thunderbird
https://en.wikipedia.org/wiki/Mozilla_Public_License
https://www.thunderbird.net/en-US/features/
https://www.mozilla.org/en-US/MPL/
https://www.mozilla.org/en-US/MPL/2.0/
https://www.mozilla.org/en-US/foundation/licensing/
DuckDuckGo (ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΝΕΣΤΟΡΑΣ 4414130, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΦΟΥΛΗ 4414132)
[επεξεργασία]Γενικά
[επεξεργασία]Ιστορία
[επεξεργασία]Σαν ιδέα ξεκίνησε στις 29 Φεβρουαρίου 2008, Ιδρύθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 2008 από τον Gabriel Weinberg. Ο Weinberg εξήγησε τις απαρχές του ονόματος σε σχέση με το παιχνίδι duck, duck, goose.
Στις 30 Νοεμβρίου του 2011 ο Gabriel προσέλαβε τον πρώτο του υπάλληλο, τον Caine Tighe. Μέχρι σήμερα έχει 55 υπάλληλους. Το Trisquel, το Linux Mint και το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Midori χρησιμοποίησε το DuckDuckGo ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης.
Μέχρι το Μάιο του 2012, η μηχανή αναζήτησης προσέλκυσε 1,5 εκατομμύρια αναζητήσεις την ημέρα. Ένω τον Νοέμβριου του 2017 είχε ξεπεράσει τις 20 εκατομμύρια αναζητήσεις την ημέρα.
Στην κεντρική της ομιλία στο WWDC 2014, η Apple ανακοίνωσε ότι στις 17 Σεπτεμβρίου το DuckDuckGo θα συμπεριληφθεί ως επιλογή για αναζήτηση τόσο στο iOS 8 όσο και στο OS X Yosemite. Η Μοzilla στις 10 Νοέμβρίου του ίδιου έτους ενσωματώνει το DuckDuckGo σαν επιλογή αναζήτησης στον Firefox.
Δωρεές
[επεξεργασία]Οι Δωρεές έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο για την εταιρία καθως μέχρι σήμερα έχει πάρει πάνω απο 1,3 εκατομμύρια δολλάρια. Ο λόγος είναι διότι μοιράζει αυτά τα λεφτά σε αλλά της project ώστε να γίνει καλύτερη. Συγκεριμένα για το 2018 μοίρασε τα 500,000$ σε κάθε ενα από τα 21 της project. Κάποια απο αυτά ήταν το Tor Project & το Tails.
Χαρακτηριστικά
[επεξεργασία]Το DuckDuckGo (DDG) είναι μια διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης που δίνει έμφαση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών της και στην αποφυγή του “φίλτρου φυσαλίδας” (filter bubble) και των εξατομικευμένων αποτελεσμάτων αναζήτησης. Αυτοπροσδιορίζεται ως μία μηχανή αναζήτησης που θέτει πρώτα την προστασία της ιδιωτικής ζωής (ιδιωτικότητας) και ως εκ τούτου δεν αποθηκεύει διευθύνσεις IP, δεν καταγράφει πληροφορίες χρήστη και χρησιμοποιεί cookies μόνο όταν χρειάζεται.
Λειτουργίες
[επεξεργασία]Κάποιες απο τις λειτουργίες του είναι:
- Οι Άμεσες Απαντήσεις (Instant Answers),εμφανίζει σχετικά αποτελέσματα στην κορυφή της σελίδας αναζήτησης. Αυτές οι άμεσες απαντήσεις συλλέγονται είτε από API τρίτων μερών είτε από πηγές στατικών δεδομένων όπως αρχεία κειμένου.
- Tor hidden service, καθώς εισήγαγε ανώνυμη αναζήτηση, συμπεριλαμβανομένου και ενός θύλακα εξόδου (exit enclave), για την κίνηση των δεδομένων της μηχανής αναζήτησης χρησιμοποιώντας το δίκτυο Tor και παρέχοντας πρόσβαση μέσω μιας κρυφούς υπηρεσίας Tor (Tor hidden service).
- Eισήγαγε φωνητική αναζήτηση για τους χρήστες της επέκτασης φωνητικής αναζήτησης του Google Chrome.
-Το Μότο τους: "η μηχανή αναζήτησης που δεν σας παρακολουθεί."
Άδεια
[επεξεργασία]Όσο αναφορά στο νομικό κομμάτι του DuckDuckGo αποτελεί ελεύθερο λογισμικό που φιλοξενείται στο GitHub υπό την άδεια Apache 2.0, αλλά ο πυρήνας του είναι ιδιωτικός.