Να περιγράψετε ένα σύστημα DRM (5η Εργασία 2018-19 / ομάδα Πέμπτης)
SafeDisc(ΚΑΜΒΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ 4417061, ΚΑΨΙΩΧΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ 4417073)
[επεξεργασία]Εισαγωγή
[επεξεργασία]Το SafeDisc ήταν ένα πρόγραμμα προστασίας αντιγράφων για εφαρμογές και παιχνίδια Microsoft Windows που διανέμονται σε οπτικό δίσκο. Δημιουργήθηκε από τη Macrovision Corporation και στόχευε στην παρεμπόδιση της μη εξουσιοδοτημένης αναπαραγωγής δίσκων. Το πρόγραμμα εισήχθη για πρώτη φορά το 1998 και σταμάτησε στις 31 Μαρτίου 2009. Παρόλο που η δηλωμένη χρήση είναι η πρόληψη της πειρατείας, πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του Ιδρύματος Electronic Frontier Foundation, πιστεύουν ότι χρησιμοποιείται για να περιορίσει τα δικαιώματα δίκαιης χρήσης.
Ιστορία
[επεξεργασία]Υπήρξαν αρκετές εκδόσεις του SafeDisc με την πάροδο των ετών. Ο καθένας έχει στόχο να καταστήσει τους δίσκους πιο δύσκολο να αντιγραφούν. Η τρέχουσα αναθεώρηση διατίθεται στο εμπόριο ως SafeDisc Advanced. Οι πρώτες εκδόσεις του SafeDisc δεν κατέστησαν τους δίσκους πολύ δύσκολο να αντιγραφούν. Οι πρόσφατες εκδόσεις (από την έκδοση 2.9 και έπειτα) θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δίσκους που είναι δύσκολο να αντιγραφούν ή να αντιστραφούν μηχανικά, απαιτώντας συγκεκριμένους «burners» ικανούς να εξομοιώνουν τους "αδύναμους τομείς" και τις παράξενες μορφές δεδομένων που είναι χαρακτηριστικές του SafeDisc.
Λειτουργία
[επεξεργασία]Το SafeDisc προσθέτει μια μοναδική ψηφιακή υπογραφή στα οπτικά μέσα τη στιγμή της αναπαραγωγής. Κάθε φορά που τρέχει ένα πρόγραμμα υπό την προστασία του SafeDisc, ο έλεγχος ταυτότητας SafeDisc εκτελεί διάφορους ελέγχους ασφαλείας και επαληθεύει την υπογραφή SafeDisc στα οπτικά μέσα. Η διαδικασία ελέγχου ταυτότητας διαρκεί περίπου 10 με 20 δευτερόλεπτα. Μόλις ολοκληρωθεί η επαλήθευση, η ακολουθία ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει κανονικά. Η υπογραφή SafeDisc έχει σχεδιαστεί για να είναι δύσκολη η αντιγραφή ή η μεταφορά από τα πρωτότυπα μέσα. (Για παράδειγμα, μπορεί να αλλάξει ως αποτέλεσμα της διόρθωσης σφαλμάτων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αντιγραφής.) Ορισμένα προγράμματα πολυμέσων έχουν σχεδιαστεί για να τρέχουν από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή χωρίς να έχουν πρόσβαση αρχεία από τον δίσκο του προγράμματος μετά την αρχική εγκατάσταση. Το SafeDisc θα το επιτρέψει εφόσον ο καταναλωτής διατηρεί το αρχικό CD ή DVD, το οποίο απαιτείται για τον έλεγχο ταυτότητας κάθε φορά που ξεκινάει το πρόγραμμα. Η αποτυχία τοποθέτησης του αρχικού δίσκου στη μονάδα κατά τη φόρτωση του προγράμματος θα αποτρέψει την επικύρωση της υπογραφής SafeDisc.
Ευπάθειες
[επεξεργασία]Στις 7 Νοεμβρίου 2007, Η Microsoft δήλωσε ότι "υπάρχει τρωτότητα στο πρόγραμμα οδήγησης Macrovision SECDRV.SYS στα Windows. Αυτό ήταν ένα θέμα ευπάθειας ασφαλείας "ανύψωσης προνομίων" στο SafeDisc, το οποίο επέτρεψε στους επιτιθέμενους να αποκτήσουν πλήρη έλεγχο ενός υπολογιστή με Windows, όμως επιδιορθώθηκε από τη Microsoft ένα μήνα αργότερα. Ωστόσο, αυτό το θέμα ευπάθειας δεν επηρέαζε τα Windows Vista. Επιπλέον, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, τα τρωτά σημεία ασφαλείας του DRM χρησιμοποιήθηκαν συχνά ως διάνυσμα επίθεσης από τους χάκερ. Ο οδηγός secdrv.sys, χρησιμοποιείται από τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν το Macrovision SafeDisc. Χωρίς τον οδηγό, τα παιχνίδια με προστασία SafeDisc δεν θα μπορούν να παίξουν στα Windows. Τελικά, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας από τους παράγοντες που θα τους οδηγήσουν στη μείωση της υποστήριξης για το πρόγραμμα το 2015.
Ιστορικό Εκδόσεων
[επεξεργασία]1. SafeDisc V1 (1998-2001)
Τα CD με προστασία SafeDisk V1 μπορούν να αναγνωριστούν από πολλά αρχεία στο CD:
*00000001.TMP *CLCD16.DLL *CLCD32.DLL *CLOKSPL.EXE *DPLAYERX.DLL
Και επίσης από την ύπαρξη δύο αρχείων: <GAME> .EXE και <GAME> .ICD (όπου το <GAME> αντικαθίσταται με το όνομα του πραγματικού παιχνιδιού). Το εκτελέσιμο EXE είναι μόνο ένας φορτωτής που αποκρυπτογραφεί και φορτώνει το προστατευόμενο εκτελέσιμο παιχνίδι στο κρυπτογραφημένο αρχείο ICD. Η αρχική έκδοση του SafeDisc ήταν εύκολη για τους οικιακούς χρήστες και τους επαγγελματίες αντιγραφείς ταυτόχρονα να αντιγράψουν, λόγω του γεγονότος ότι το αρχείο ICD μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί και να μετατραπεί σε αρχείο EXE.
2. SafeDisc V2 (Νοέμβριος 2000-2003)
Τα ακόλουθα αρχεία πρέπει να υπάρχουν σε κάθε πρωτότυπο CD:
*00000001.TMP *00000002.TMP (δεν υπάρχει πάντα)
Το αρχείο φορτωτή (<GAME> .EXE) είναι πλέον ενσωματωμένο στο κύριο εκτελέσιμο, καθιστώντας το αρχείο <GAME> .ICD ξεπερασμένο. Επίσης, το αρχείο CLOKSPL.EXE, το οποίο ήταν παρόν στο SafeDisc v1, δεν υπάρχει πλέον.
Η έκδοση SD2 μπορεί να βρεθεί μέσα στο αρχείο <GAME> .EXE μέσω της συμβολοσειράς: BoG_ * 90.0 & !! Yy>, ακολουθούμενα από τρία μη υπογεγραμμένα μακρά, αυτά είναι οι αριθμοί έκδοσης, ανατροπής και αναθεώρησης (σε δεκαεξαδική μορφή). Όταν δημιουργείτε ένα αντίγραφο ασφαλείας, τα σφάλματα ανάγνωσης θα εμφανιστούν μεταξύ των τομέων 806-10663.
Η προστασία έχει επίσης "αδύναμους" τομείς, που εισάγονται με αυτή την έκδοση, που προκαλεί προβλήματα συγχρονισμού με ορισμένους CD-Writers.
3. Safedisc V3 (2003-2005)
Το SafeDisc v3 χρησιμοποιεί ένα κλειδί για την κρυπτογράφηση του κύριου εκτελέσιμου (EXE ή DLL) και δημιουργεί μια αντίστοιχη ψηφιακή υπογραφή που προστίθεται στο CD-ROM / DVD-ROM όταν αναπαράγονται. Το μέγεθος της ψηφιακής υπογραφής κυμαίνεται από 3 έως 20 MB ανάλογα με το πόσο καλή είναι η κρυπτογράφηση. Η διαδικασία ελέγχου ταυτότητας διαρκεί περίπου 10 έως 20 δευτερόλεπτα.
Το SafeDisc v3 είναι ικανό να κρυπτογραφεί πολλαπλά εκτελέσιμα μέσω ενός ή περισσοτέρων CD / DVD, εφόσον τα εκτελέσιμα είναι κρυπτογραφημένα με το ίδιο κλειδί και η ψηφιακή υπογραφή προστίθεται σε κάθε μέσο. Το SafeDisc v3 υποστηρίζει εικονικές μονάδες δίσκου εφόσον είναι διαθέσιμο το αρχικό CD / DVD. Μόλις το CD έχει πιστοποιηθεί, το παιχνίδι θα πρέπει να συνεχίσει να τρέχει από την εικονική μονάδα δίσκου, με την προϋπόθεση ότι το λογισμικό εικονικής μονάδας δίσκου δεν έχει τεθεί στη μαύρη λίστα.
4. Safedisc V4 (2005-2008)
Η τελευταία σημαντική έκδοση του SafeDisc ήταν η έκδοση 4, η οποία κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2005. Έχασε έδαφος απένταντι στην SecuROM με την πάροδο του χρόνου, με την τελική έκδοση να είναι η έκδοση 4.90.010 τον Μάιο του 2008. με το προϊόν να διακόπτεται στις 30 Μαρτίου 2009.
Πηγές
[επεξεργασία]- https://web.archive.org/web/20051014103449/http://www.macrovision.com/products/activereach_games/safedisc/index.shtml
- https://www.makeuseof.com/tag/play-games-safedisc-securerom-drm-windows-10
- https://www.winehq.org/pipermail/wine-users/2002-April/007910.html
Steam (Παναγιώτης Σάββας 4417252, Τις Μαργκινι 4417102)
[επεξεργασία]Lizard Safeguard PDF Security (Μήτσιος Αλέξανδρος 4417115 , Μιχαηλίδης Βασίλειος 4417116)
[επεξεργασία]Γενικά
[επεξεργασία]Η LockLizard Limited είναι μια βρετανική εταιρεία λογισμικού που ειδικεύεται στην ασφάλεια διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων για έγγραφα PDF, flash USB και eBooks. Δημιουργήθηκε το 2004 από τον Trevor Mathews για να παρέχει λογισμικό ψηφιακών δικαιωμάτων διαχείρισης εγγράφων, το οποίο χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση και κωδικοποίηση για την προστασία από μη εξουσιοδοτημένη αντιγραφή, κοινή χρήση, εκτύπωση σε εικονικές συσκευές και λήψη από οθόνη σε υπολογιστές ή κινητές συσκευές. Οι πιο αξιοσημείωτοι πελάτες της Locklizard είναι η NASA, η Microsoft, η HP, η SAP, η Yamaha, η BBC, η Symantec, η AMD, η McGraw-Hill Education.
Περιγραφή
[επεξεργασία]Το Lizard Safeguard PDF Security επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν την πρόσβαση και τη χρήση των PDF εγγράφων τους. Το λογισμικό προστασίας PDF DRM διασφαλίζει τη συνολική ασφάλεια εγγράφων χωρίς κωδικούς πρόσβασης, JavaScript ή plugins και είναι εύκολο στη χρήση. Επίσης υπάρχει επιλογή δωρεάν δοκιμής.
Δυνατότητες
[επεξεργασία]Ασφαλής Διανομή Εγγράφων
[επεξεργασία]- Ασφάλεια έγγραφων PDF στον τοπικό υπολογιστή, χωρίς μεταφόρτωση μη προστατευμένων αρχείων σε διακομιστές εκτός ελέγχου.
- Διανομή των προστατευμένων εγγράφων PDF όπως όλα τα άλλα αρχεία.
- Διασφάλιση ότι τα έγγραφα PDF είναι ασφαλή τόσο σε κατάσταση αδράνειας όσο και κατά τη μεταφορά.
- Η ασφάλεια PDF προστατεύει τα έγγραφα PDF ανεξάρτητα από το πού αποθηκεύονται ή από ποιον στέλνονται. Επίσης επιτρέπει τον χρήστη να ελέγχει δυναμικά την πρόσβαση στα αρχεία, ακόμη και μετά τη διανομή.
Εύκολη Διαχείριση Χρηστών και Εγγράφων
[επεξεργασία]- Διαχείριση των λογαριασμών χρηστών και των εγγράφων online, με το διαδικτυακό σύστημα διαχείρισης.
- Το πρόγραμμα προστατεύει τα αρχεία PDF χωρίς παρέμβαση του χρήστη, χρησιμοποιώντας την κρυπτογράφηση PDF για την πλήρη αυτοματοποιημένη προστασία PDF.
- Ενσωμάτωση ασφάλειας του Safeguard PDF DRM στο σύστημα ηλεκτρονικού εμπορίου, για ασφαλή διαχείριση των προστατευμένων εγγράφων PDF(24/7).
- Το Safeguard PDF Security είναι απλό στη χρήση και είναι γρήγορο στην εφαρμογή.
Υδατογράφημα Εγγράφων
[επεξεργασία]Οι πληροφορίες συστήματος και χρηστών (όνομα, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κ.λπ.) μπορούν να εμφανιστούν δυναμικά σε οποιοδήποτε προστατευμένο έγγραφο PDF όταν εκτυπώνονται, ή προβάλλονται χωρίς να χρειάζεται να προστατεύετε κάθε αρχείο ξεχωριστά για κάθε χρήστη. Το υδατογράφημα εγγράφων παρέχει πρόσθετη προστασία PDF έναντι φωτογραφιών ή φωτοαντιγράφων που έχουν τραβηχτεί.
Προστασία Πνευματικής Ιδιοκτησίας
[επεξεργασία]Το Lizard Safeguard PDF Security παρέχει συνολική προστασία DRM PDF των εγγράφων, μέσω ενός μηχανισμού προστασίας πολλαπλών επιπέδων που δεν βασίζεται σε κωδικούς πρόσβασης. Είναι ένα ασφαλές πρόγραμμα προβολής PDF που παρέχει έξυπνη εφαρμογή της κρυπτογράφησης PDF και των ελέγχων DRM PDF και διασφαλίζει ότι οι χρήστες δεν εκτίθενται σε ελαττώματα ασφαλείας.
Πηγές
[επεξεργασία]1. https://en.wikipedia.org/wiki/Locklizard 2. https://www.capterra.com/p/127348/Lizard-Safeguard-PDF-Security/ 3. https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_rights_management
Calibre(ΚΟΥΤΣΙΑΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ Τ03497,ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ 4411196)
[επεξεργασία]ΙΣΤΟΡΙΑ
[επεξεργασία]Το Calibre είναι μία cross platform για ηλεκτρονικά βιβλία η οποία πρωτοδημιουργήθηκε το 2006 από τον Kovid Goyal με την ονομασία libprs500 και έπειτα μετονομάστηκε σε Calibre το 2008.Πιο συγκεκριμένα ο λόγος που δημιουργήθηκε από τον Kovid Goyal ήταν για να φτιάξει έναν e-reader για λειτουργικό σύστημα Linux.Cross-Platform είναι ένα πρόγραμμα λογισμικού το οποίο αποτελείτε από πολλές πλατφόρμες στις οποίες εκτελείτε ένα λογισμικό,αποτελείτε από δύο τύπους όπου ο ένας απαιτεί ξεχωριστό σχεδιασμό για κάθε πλατφόρμα ενώ ο άλλος μπορεί να τρέξει απευθείας σε οποιαδήποτε πλατφόρμα χωρίς κάποια επεξεργασία.Το calibre είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού καθώς λειτουργεί κάτω απο την General Public Licence v3.Η τελευταία του έκδοση είναι η 3.34.0 η οποία κυκλοφόρησε στις 8 Νοεμβρίου του 2018,χρησιμοποιήθηκε σε πάνω από 200 χώρες και μεταφράστηκε από εθελοντές σε πάρα πολλές γλώσσες με πάνω από 3.000.000 εγκαταστάσεις και ακόμα περισσότερους χρήστες.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
[επεξεργασία]Το Calibre υποστηρίζει πολλούς τύπους αρχείων και συσκευές ανάγνωσης.Παρόλο που το Calibre σαν πρόγραμμα δεν υποστηρίζει την κατάργηση ή την απομάκρυνση του DRM η επεξεργασία των ηλεκτρονικών βιβλίων που μπορεί να κάνουμε υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει κατάργηση των ψηφιακών δικαιωμάτων DRM με την εγκατάστασης plug-ins λειτουργιών.Όλα τα ηλεκτρονικά βιβλία αποθηκεύονται στην βιβλιοθήκη Calibre.Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε εκεί είτε χειροκίνητα είτε με ασύρματο συγχρονισμό που υποστηρίζει η υπηρεσία αποθήκευσης του cloud ή με τον υπολογιστή στον οποίο βρίσκεται το Calibre,τα ηλεκτρονικά βιβλία αλληλογραφίας επιτρέπουν την αποστολή προσωπικών εγγράφων εάν η συσκευή και ο κεντρικός υπολογιστής μοιράζονται το ίδιο δίκτυο.Προκειμένου να έχουμε την δυνατότητα μακρινής πρόσβασης στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε την υπηρεσία cloud είτε μια εφαρμογή τρίτου μέρους, όπως το Calibre Cloud ή το CalibreBox.Ένα ακόμα γνωστό χαρακτηριστικό του προγράμματος Calibre είναι ότι χρησιμοποιεί λειτουργία Metadata όπου είναι δεδομένα που παρέχουν πληροφορίες για άλλα δεδομένα τα οποία περιγράφουν χαρακτηριστικά πληροφοριακών οντοτήτων, αποσκοπώντας στην ταύτιση, αναγνώριση, ανακάλυψη, αξιολόγηση και διαχείριση των οντοτήτων που περιγράφονται.Τα metadata λαμβάνουν πληροφορίες από πολλές γνωστές πήγες όπως είναι για παράδειγμα οι πάροχοι δωρεάν ηλεκτρονικών βιβλίων και περιοδικών στις Η.Π.Α αλλά και σε άλλες χώρες όπως επίσης και το περιοδικό Munsey και το Project Gutenberg.
TRIVIA
[επεξεργασία]Το όνομα Calibre επιλέχτηκε από την γυναίκα του Goyal.Tο libre στην λέξη σημαίνει ελευθερία και συμβολίζει το ότι είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού ελεύθερο για όλους.
ΠΗΓΕΣ
[επεξεργασία]https://calibre-ebook.com/about#history
https://en.wikipedia.org/wiki/Calibre_(software)
https://en.wikipedia.org/wiki/Cross-platform_software
Primetime DRM (ΕΜΙΛΟΒΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ 4417043, ΝΕΛΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ 4417139)
[επεξεργασία]ΕΙΣΑΓΩΓΗ
[επεξεργασία]Το Adobe Primetime DRM είναι μια πλατφόρμα προστασίας περιεχομένου που έχει εγκριθεί από την UltraViolet για premium video, το οποίο μπορεί να προστατεύσει το περιεχόμενο και να επιτρέψει ευέλικτα επιχειρηματικά μοντέλα όπως ανώνυμο, συνδρομητικό, ενοικιαζόμενο και μεταφορτωμένο περιεχόμενο για επιτραπέζιες (Windows, Mac), iOS, Android, Roku, Xbox και ενσωματωμένες πλατφόρμες συσκευών.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
[επεξεργασία]Το Adobe Primetime, έχει το πλεονέκτημα ότι ενώ φροντίζει τα πάρα πολύ καλά κρυπτογραφημένα αρχεία για κάθε συνδρομητή ξεχωριστά, χρησιμοποιεί παράλληλα το Video Cloud που έχει επίσης τον έλεγχο των πολιτικών αδειών έτσι ώστε να μπορεί να δώσει λύση στον καθένα όποτε την χρειαστεί. Ο κάθε χρήστης θα πρέπει να ζητήσει άδεια έτσι ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε οποιοδήποτε αρχείο, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφαλή διανομή του περιεχομένου των αρχείων. Οι εξυπηρετητές (servers) υποστηρίζονται από μονάδες οι οποίες παρέχουν πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας το οποίο είναι αρκετό για να εξασφαλίσει ότι τα αρχεία δεν είναι ευαίσθητα. Και επειδή το Adobe Primetime είναι εξοπλισμένο για να χειρίζεται τα πιο περίπλοκα γεγονότα, μπορεί να χειριστεί την προβολή κατά τη διάρκεια ακόμη και των μεγαλύτερων ζωντανών εκδηλώσεων - από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το Super Bowl. Το Adobe Primetime, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα για να ενισχύσει το απόθεμα διαφημίσεων ψηφιακών βίντεο προβάλλοντας καλύτερα και στοχοθετημένα διαφημίσεις, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν στο χρήστη χρήματα. Οι υπηρεσίες που βασίζονται σε σύννεφο στο Adobe Primetime βοηθούν στη προστασία και στην αύξηση των εσόδων των συνδρομητών επεκτείνοντας τις επιλογές τηλεόρασης και μειώνοντας την κοινή χρήση λογαριασμού. Για την εμφάνιση στοχευμένων διαφημίσεων στο κοινό συχνά εμφανίζονται υπερβολικές εμφανίσεις για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπολείπονται των δεσμεύσεων του διαφημιζόμενου. Αλλά αυτό το υπερβολικό απόβλητο βλάπτει την απόδοση του αποθέματός και τις δυνατότητες εσόδων. Για αυτόν το λόγο το Adobe Primetime Currency Optimization χρησιμοποιεί το Adobe Analytics και την εκμάθηση μηχανών που υποστηρίζονται από το Adobe Sensei, τα οποία βοηθήσουν στη μείωση των απόβλητων σε όλες σχεδόν τις συσκευές. Η μοναδική του προσέγγιση βοηθάει το χρήστη να ενεργοποιήσει τα δικά του δεδομένα προβολής του κοινού, δίνοντάς του σημαντικά μεγαλύτερη κλίμακα από οποιοδήποτε τμήμα δεδομένων τρίτου μέρους. Επιπλέον, είναι εύκολο στη χρήση του.Με τη βοήθεια του Adobe Primetime μπορούν να εφαρμοστούν ευφυείς κανόνες για τη μείωση της κοινής χρήσης λογαριασμού και για την αύξηση της ασφάλειας οποιουδήποτε λογαριασμού. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο, φιλικό προς το χρήστη σύστημα για την απελευθέρωση του περιεχομένου συνδρομητικής τηλεόρασης σε όλες τις συσκευές. Τέλος, χαρακτηριστικά όπως η Δυναμική τοποθέτηση διαφημίσεων και η βελτιστοποίηση νομισμάτων βοηθούν το χρήστη να παρέχει ομαλές, εξατομικευμένες εμπειρίες διαφημίσεων που κόβουν τα απόβλητα και ενισχύουν την κατώτατη γραμμή.
ΠΗΓΕΣ
[επεξεργασία]- https://helpx.adobe.com/primetime/user-guide.html
- https://www.adobe.com/gr_en/marketing/primetime.html
- https://www.ghacks.net/2015/03/31/primetime-content-decryption-module-by-adobe-what-is-it/
Pirate Eye (ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 4416016, ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 4417007)
[επεξεργασία]Εισαγωγή στο τι είναι το Pirate Eye
Σύμφωνα με τον FSFE , η Διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων είναι διάφορες τεχνικές με τις οποίες απαγορεύεται η χρήση ψηφιακών μέσων σε χώρους όπου δεν είναι επιτρεπτό από τον κατασκευαστή, ιδιοκτήτη ή κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων.
Λόγο της οικονομικής κρίσης την τελευταία δεκαετία , οι περισσότεροι απο εμάς επιλέγουμε να μείνουμε σπίτι και να κατεβάσουμε την ταινία της επιλογής μας κάνοντας υπομονή μερικόυς μήνες για να αναρτηθεί,απο το να πληρώσουμε 7 ευρώ για να την δούμε στον κινηματογράφο. Ως αποτέλεσμα αυτού, η "πειρατεία" έχει επηρεάσει την οικονομική σταθερότητα της κινηματογραφικής και μουσικής βιομηχανίας με αποτέλεσμα την λήψη μέτρων σε κάθε μέτωπο. Το Pirate Eye ήρθε για να λύσει το πρόβλημα της παράνομης λήψης εν ώρα προβολής της ταινίας ή τραγουδιού με την αντιπειρατική του τεχνολογία.
Σε τι χρησιμεύει
Πρόκειται για ένα καλά στημένο φορητό σύστημα παρακολούθησης το οποίο τοποθετείται στις οθόνες των κινηματογράφων ή σε στούντιο ηχογραφήσεων το οποίο διαθέτει αυτόματη εκκίνηση και τερματισμό με βάση τον φωτισμό της οθόνης και σε συνεργασία με το κέντρο λειτουργίας δικτύου NOC αποτρέπει την παράνομη καταγραφή των ταινιών στις αίθουσες προβολών ή μουσικών κομματιών σε στούντιο ή συναυλίες. Σημειώνεται πως συνήθως πριν ακόμα βγεί στις κινηματογραφικές αίθουσες μια ταινία ή αντίστοιχα ένα κομμάτι πχ στο spotify τα στούντιο οργανώνουν κλειστές εκδηλώσεις αποκλειστικά για το προσωπικό που δούλεψε πάνω στο project καθώς και άτομα του κύκλου των καλλιτεχνών,ενώ επιτρέπεται η είσοδος σε μικρό αριθμό θαυμαστών που θα πληρώσουν ενα μεγάλο ποσό. Τα περισσότερα περιστατικά έχουν προκείψει σε τέτοιες εκδηλώσεις με αποτέλεσμα τα περίφημα leaks τα οποία καταστρέφουν την πρεμιέρα και στοιχίζουν εκκατομύρια. Με το Pirate Eye προστατεύονται οι αντίστοιχοι χώροι με χαμηλό κόστος και μειώνεται σημαντικά το ποσοστό οικονομικών απωλειών. Έχουν τοποθετηθεί πάνω από 140.000 τέτοια συστήματα σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων 42.000 στην Αμερική και 28.000 στην Δυτική Ευρώπη ενώ αποτελεί ένα σύστημα που δίνει την δυνατότητα να μην υπάρχει προσωπικό ελέγχου και ασφάλειας με γυαλιά νυχτερινής όρασης ανιχνευτές μετάλλου και ελεγκτές τσαντών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και φυσικά την καλύτερη δυνατή εμπειρία του κοινού.
Πως Λειτουργεί
Το σύστημα ανιχνεύει την βιντεοκάμερα(που μπορεί να είναι και ένα κινητό τηλέφωνο) του πειρατή καθώς επίσης και την τοποθεσία του μέσα στον χώρο, αφού εντοπίζει αυτόματα το φακό της κάμερας και τον μαρκάρει με ένα κόκκινο κύκλο. Το σύστημα μπορεί και ξεχωρίζει την αντανάκλαση άλλων αντικειμένων, όπως γυαλιά ή ρολόγια. Με τη χρήση του λογισμικού Pirate View καταγράφει τις εικόνες που πιάνει εκείνη τη στιγμή η κάμερα με ημερομηνία,ώρα,τοποθεσία και θέση καθίσματος, δείχνοντας με εικόνα την συσκευή που χρησιμοποιεί ο πειρατής. Στη συνέχεια, μεταφέρει τις εικόνες αυτές στο προσωπικό ασφαλείας μέσω του NOC. Μόλις γίνει αυτό, το NOC στέλνει e-mail ή SMS στο διαχειριστή του κινηματογράφου, στον ιδιοκτήτη του κινηματογράφου, στον διανομέα της ταινίας και στις τοπικές αρχές και μια ιατροδικαστική εικόνα του πειρατή. Οι καταγεγραμμένες εικόνες αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία για παράνομη καταγραφή περιεχομένου και μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις. Έτσι με αυτό τον τρόπο η πειρατεία μειώνεται δραματικά τουλάχιστον στα φυσικά σημεία όπου προβάλεται η ταινία. Απέχουμε όμως αρκετά απο την εξάλειψη της καθώς η ιντερνετική πειρατεία ακμάζει.
Πηγές http://www.pirateeye.com/ https://www.wired.com/2004/11/an-eye-on-movie-theater-pirates/
Apple FairPlay(ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 4417192 , ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΙΩΡΑΣ 4417080)
[επεξεργασία]Origin (ΙΩΣΗΦ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗΣ 4417170,ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΤΖΟΓΓΙΑΝΝΗΣ 4417121)
[επεξεργασία]ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το Origin είναι μια πλατφόρμα στο διαδίκτυο για ψηφιακή διανομή των video games και διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων ( DRM ), που κατασκευάστηκε από την γνωστή εταιρεία παιχνιδιών Electronic Arts ή αλλιώς EA.Το Origin δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να δημιουργήσει δικό του λογαριασμό μέσα από τον οποίο, θα κάνει τις αγορές του σε παιχνίδια της δικής του προτίμησης, θα διαχειρίζεται το προφίλ του, θα κάνει την συντήρηση ή αλλιώς patching και επίσης θα μπορεί να συνδεθεί με παίκτες και να επικοινωνεί μαζί τους την ώρα του παιχνιδιού. Το 2011, η EA δήλωσε ότι επιθυμεί το Origin να ταιριάζει με την υπηρεσία steam της Valve corporation, προσθέτοντας παιχνίδια cloud, auto-patching καθώς επιτεύγματα και κυκλοφοριακές εκδόσεις. Από τις 31 Ιουλίου το 2012, η Origin υποστηρίζει ότι διαθέτει πάνω από 21 εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών, από τους οποίους οι 9 εκατομμύρια είναι από κινητές συσκευές. Μέχρι το 2013, η Origin έχει περισσότερες από 50 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες παγκοσμίως.
Πιο συγκεκριμένα
ORIGIN STORE
Το origin store δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να αγοράζει και να κατεβάζει παιχνίδια μέσω του καταλόγου EA που είναι μια πολύ πιο εύκολη, γρήγορη και άμεση διαδικασία, από το να πηγαίνουμε σε ένα κατάστημα και να αγοράζουμε το παιχνίδι όπου μέσα στην συσκευασία εμπεριέχονται το CD και ο σειριακός αριθμός. Έτσι το παιχνίδι συνδέεται απευθείας με τον λογαριασμό του χρήστη. Η εγγύηση προέλευσης της EA εγγυάται ότι μετά την αγορά του παιχνιδιού ο χρήστης θα μπορεί να κατεβάσει το παιχνίδι δίχως να τον περιορίζει στις λήψεις του
ORIGIN CLIENT
Το origin client είναι ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο ο χρήστης μπορεί να αγοράσει παιχνίδια, διάφορα πακέτα επέκτασης καθώς και να κάνει όλες τις διαθέσεις ενημερώσεις. Επιπλέον, δείχνει στον χρήστη ποια παιχνίδια είναι διαθέσιμα για λήψη, την λίστα φίλων του και ποιοι από αυτούς είναι συνδεδεμένοι καθώς και κάποιες γενικότερες λειτουργίες της συνομιλίας. Με την έκδοση 9,3 δημιουργήθηκε και η ομαδική συνομιλία όπου μέσα από αυτήν μπορούν να επικοινωνήσουν πολλά άτομα ταυτοχρόνως. Ο χρήστης για να μπορεί να παίξει τα online παιχνίδια πρέπει να κάνει σύνδεση στον λογαριασμό του στην EA, ενώ η πρόσβαση στα off-line παιχνίδια δεν απαιτεί κάποια σύνδεση. Τέλος, η απόδοση του προγράμματος έχει βελτιωθεί στις τελευταίες ενημερώσεις και η δομή του είναι παρόμοια με το steam.
ORIGIN ACCESS
Η Electronic Arts δημιούργησε μια συνδρομή το 2016 όπου οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στην μηνιαία συνδρομή και στην ετήσια συνδρομή για πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο σύνολο παιχνιδιών κυρίως τυχερών. Οι συνδρομητές αυτοί λοιπόν, θα έχουν και κάποια προνόμια όπως 10% έκπτωση σε όλες τις αγορές Origin. Τον Ιούλιο του 2018 η EA ανακοίνωσε ένα premium tier το οποίο δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να παίξει μελλοντικά παιχνίδια της EA πριν βγουν σε κυκλοφορία και όχι σε demo αλλά σε μια πλήρη έκδοση. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε πως το Origin είναι διαθέσιμο σε 19 γλώσσες και μερικά από τα πιο γνωστά παιχνίδια που μπορεί να βρει κανείς σε αυτό είναι: η σειρά Battlefield, fifa , the sims, need for speed, dragon age και πολλά άλλα.
https://de.wikipedia.org/wiki/Origin_(Vertriebsplattform) https://en.wikipedia.org/wiki/Origin_(digital_distribution_software)
Windows Media DRM (ΑΛΕΞΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 4417002 - ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 4417100)
[επεξεργασία]Amazon appstore (Βασίλειος Λιούσας 4413059, Νικόλαος Μαντζιώκας 4412003)
[επεξεργασία]DRM
[επεξεργασία]Το DRM(Digital Rights Management) είναι ένα σύνολο τεχνολογιών ελέγχου πρόσβασης που αποτρέπει την διανομή και αντιγραφή ψηφιακών έργων που φέρουν πνευματικά δικαιώματα.
Amazon.com, Inc
[επεξεργασία]Η Amazon.com, Inc είναι εταιρεία, η μεγαλύτερη στον κόσμο από την άποψη του κύκλου εργασιών από την πώληση αγαθών και υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου. H Αmazon.com αρχικά ξεκίνησε σαν online βιβλιοπωλείο και με τον καιρό άρχισε να πουλάει ταινίες, τραγούδια, ηχητικά βιβλία, λογισμικά, βιντεοπαιχνίδια, ηλεκτρονικά, ρούχα, έπιπλα, φαγητά, παιχνίδια, και κοσμήματα.
Αmazon appstore
[επεξεργασία]Το Amazon appstore είναι μια ψηφιακή εφαρμογή διανομής για Android λειτουργικό σύστημα η οποία διαχειριζεται από την Amazon.com. ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 και έγινε διαθέσιμο σε 200 χώρες, έχοντας περίπου 3.800 εφαρμογές. Τον Ιούνιο του 2014 κατάφερε να έχει 240.000 και πλέον έχει φτάσει να έχει 450.000 διαθέσιμες εφαρμογές.
DRM στο Amazon Appstore
[επεξεργασία]Με το DRM στο Appstore επιτυγχάνεται η καλύτερη διαχείριση των εφαρμογών του καταναλωτή αλλά και η μεγαλύτερη ανησυχία των προγραμματιστών, η μη εξουσιοδοτημένη αντιγραφή και διανομή της εφαρμογής. Όταν μια εφαρμογή αγοραστεί και έχει ενεργό DRM για να λειτουργήσει θα απαιτήσει από τον χρήστη να έχει εγκατεστημένο το appstore και να είναι συνδεδεμένος σε αυτό . Όταν ο χρήστης συνδεθεί στην εφαρμογή τότε θα πιστοποιηθεί από το Amazon Appstore device service εάν έχει δικαίωμα πρόσβασης σε αυτή. Ο χρήστης επίσης θα μπορεί να τρέξει την εφαρμογή και χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ επειδή κατά την εγκατάσταση της κατεβαίνει και ένα αρχείο που του δίνει πίστωση το οποίο ανανεώνεται περιοδικά όταν ο χρήστης ξανά συνδέεται στο ίντερνετ .
Πηγές
[επεξεργασία]- https://developer.amazon.com/blogs/appstore/post/Tx16GPJPAW8IKLC/amazon-appstore-digital-rights-management-simplifies-life-for-developers-and-customers
- https://en.wikipedia.org/wiki/Amazon_(company)
- https://en.wikipedia.org/wiki/Amazon_Appstore
- https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_rights_management
- https://www.statista.com/statistics/276623/number-of-apps-available-in-leading-app-stores/
Netflix (ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΝΕΣΤΟΡΑΣ 4414130, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΦΟΥΛΗ 4414132)
[επεξεργασία]Εισαγωγή
[επεξεργασία]Η Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων (DRM) είναι μια τεχνική που ελέγχει την πρόσβαση και τον περιορισμό της χρήσης των έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Ειδικότερα η DRM τεχνολογία προσπαθεί να ελέγξει τη χρήση, την τροποποίηση και τη διανομή των έργων εκείνων που αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Ωστόσο η χρησιμοποίηση του DRM δεν είναι αποδεκτή από όλους διότι αρκετοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι βοηθά στην πρόληψη της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης επισημαίνεται πως παρενοχλεί νόμιμους πελάτες και με αυτόν τον τρόπο οι μεγάλες επιχειρήσεις εξαλείφουν τον ανταγωνισμό και την καινοτομία.
Το Netflix
[επεξεργασία]Το Netflix είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρία, η οποία είναι ειδικευμένη στη διαδικτυακή ενοικίαση ταινιών, είτε DVD είτε Blu-Ray, καθώς και στην παροχή video streaming. Το Netflix ξεκίνησε το streaming το 2007 στις Η.Π.Α. και έκτοτε έχει επεκταθεί σε όλο τον πλανήτη: με εξαίρεση την Συρία, την Βόρειο Κορέα και την περιοχή της Κριμέας. Από τον Νοέμβριο του 2018, το Netflix υποστηρίζει επισήμως 22 γλώσσες για διεπαφή χρήστη και εξυπηρέτηση πελατών. Το Netflix εισήλθε στη βιομηχανία παραγωγής περιεχομένου το 2013, προσφέροντας περιεχόμενο με την επωνυμία "Netflix Original" και κυκλοφόρησε περίπου 126 πρωτότυπες σειρές ή ταινίες μεχρι το 2016. Το Netflix είναι απο τις πιο φθηνές ,σύγχρονης τεχνολογίας εναλλακτική λύση παροχής τηλεοπτικού περιεχομένου στον κόσμο. Μέχρι στιγμής αριθμεί περίπου 137 εκατομμύρια συνδρομητές.
DRM on Netflix
[επεξεργασία]Η εφαρμογή του Netflix δεν είναι πλέον διαθέσιμη για κατέβασμα για τους χρήστες που έχουν Android συσκευές τις οποίες έχουν κάνει root ή έχουν ξεκλειδώσει το bootloader. Δηλαδή σημαίνει ότι οι χρήστες δεν θα μπορούν να δουν στο εξής την εφαρμογή του Netflix στο Google Store, ενώ ακόμη κι αν ακολουθήσουν το link προς την εφαρμογή, θα βλέπουν ένα μήνυμα που θα αναγράφει ότι αυτή η έκδοση της εφαρμογής δεν είναι συμβατή με το τηλέφωνο ή το τάμπλετ τους.Παρά το γεγονός ότι δεν θα μπορούν να βλέπουν την εφαρμογή του Netflix στο Google Play και η πρόσφατη εφαρμογή 5.04 και η 4.16 φαίνεται ότι λειτουργούν μια χαρά. Η εταιρία αποφάσισε να προβεί στη συγκεκριμένη κίνηση καθώς θέλει να βρίσκεται σε πλήρη εναρμονισμό με το Google Widevine DRM. Το οποίο το χρησημοποιεί επίσης σε Chrome, Firefox & Opera browsers καθώς και Android TV and ChromeCast. Στα MacOS Safari & iOS devices χρησιμοποιεί Apple’s FairPlay.
Πηγές
[επεξεργασία]Denuvo DRM (ΔΡΟΣΟΥ ΜΑΡΙΑ 4417038, ΓΙΩΤΣΑ ΕΛΕΝΗ 4417201)
[επεξεργασία]Εισαγωγή
[επεξεργασία]Η διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM) είναι ένα σύνολο τεχνολογιών ελέγχου πρόσβασης για τον περιορισμό της χρήσης ιδιόκτητου υλικού και έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Οι τεχνολογίες DRM προσπαθούν να ελέγξουν τη χρήση, τροποποίηση και διανομή έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα (όπως το λογισμικό και το περιεχόμενο πολυμέσων), καθώς και συστήματα εντός συσκευών που επιβάλλουν αυτές τις πολιτικές. Όταν ένα πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο να μας αποτρέπει από την αντιγραφή ή το διαμοιρασμό ενός τραγουδιού, δεν μας αφήνει να διαβάσουμε ένα ψηφιακό βιβλίο σε άλλη συσκευή ή μας εμποδίζει να παίξουμε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι τοπικά στον υπολογιστή μας αν δεν έχουμε σύνδεση στο διαδίκτυο, τότε μας περιορίζουν τα DRM.
Denuvo
[επεξεργασία]Το Denuvo Anti-Tamper ή το Denuvo είναι ένα σύστημα τεχνολογίας προστασίας κατά των παραβιάσεων και διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM) που αναπτύχθηκε από την αυστριακή εταιρεία Denuvo Software Solutions GmbH, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε μέσω της εξαγοράς διαχείρισης (MBO) της Sony DADC DigitalWorks. Η αρχική έκδοση κυκλοφόρησε στις 23 Σεπτεμβρίου 2014. Το Denuvo εκτελείτε σε πλατφόρμα Microsoft Windows και έχει άδεια ιδιωτικού λογισμικού (κλειστού κώδικα). Το συγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων κρυπτογραφεί και αποκρυπτογραφεί συνεχώς έτσι ώστε να είναι αδύνατο να σπάσει. Ακόμη κανέις δεν γνωρίζει πως ακριβώς λειτουργεί το Denuvo Anti-Tamper καθώς η εταιρεία δεν το έχει αποκαλύψει.
Ιστορία
[επεξεργασία]Το πρώτο παιχνίδι που προστατεύθηκε από το Denuvo κυκλοφόρησε λίγες μέρες μετά την αρχική του έκδοση, το Σεπτέμβριο. Τα παιχνίδια που προστατεύονται από την Denuvo απαιτούν επανενεργοποίηση σε απευθείας σύνδεση για κάθε αλλαγή υλικού κάθε 24 ώρες και η Denuvo περιορίζει τις ενεργοποιήσεις σε τέσσερις αναβαθμίσεις υλικού ανά 24 ώρες. Τον Δεκέμβριο του 2014, η κινεζική ομάδα warem 3DM ισχυρίστηκε ότι έχει νικήσει την Denuvo και αργότερα εκείνο το μήνα κυκλοφόρησε μια ρωγμή λογισμικού για το βιντεοπαιχνίδι Dragon Age: Inquisition , το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία anti-tamper της Denuvo για να προστατεύσει την Electronic Arts 'Origin Online Access DRM. Η ομάδα υποστήριξε ότι η τεχνολογία περιλαμβάνει μια "μηχανή κρυπτογράφησης 64 bit" που απαιτεί κρυπτογραφικά κλειδιά μοναδικά για το συγκεκριμένο υλικό κάθε εγκατεστημένου συστήματος. Ωστόσο, η ρωγμή 3DM έφτασε σχεδόν ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού, το Νοέμβριο του 2014 ένα ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα για τα παιχνίδια PC τα οποία κανονικά ήταν ραγισμένα την ίδια ημέρα με την απελευθέρωση. Το 3DM σχεδόν εγκατέλειψε την προσπάθεια να σπάσει το Just Cause 3 , το οποίο προστατεύεται με το Denuvo, τον Ιανουάριο του 2016 λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει με την αναβαθμισμένη έκδοση του μηχανισμού αντιμετώπισης παραβιάσεων.
Κατάλογος παιχνιδιών που χρησιμοποιούν Denuvo
[επεξεργασία]Υπάρχουν επί του παρόντος 120 παιχνίδια που χρησιμοποιούν Denuvo. Μερικά από αυτά είναι:
Όνομα | Ημερομηνία κυκλοφορίας | Ραγισμένο
- |
---|---|---|
Ηλικία του δράκου: Ιερά Εξέταση | 2014-11-18 | Ναι |
Πεδίο μάχης: Σκληρή γραμμή | 2015-03-17 | Ναι |
Μπάτμαν: Αρκάμ Ιππότης | 2015-06-23 | Ναι |
Metal Gear Solid V: Ο φανταστικός πόνος | 2015-09-01 | Ναι |
FIFA 16 | 2015-09-22 | Ναι |
Star Wars Battlefront | 2015-11-17 | Οχι |
Ακριβής αιτία 3 | 2015-12-01 | Ναι |
Άνοδος του Tomb Raider | 2016-01-28 | Ναι |
Ξεμπερδεύω | 2016-02-09 | Ναι |
Φυτά εναντίον ζόμπι: Warfare κήπων 2 | 2016-02-25 | Οχι |
Πηγές
[επεξεργασία]Adobe Acrobat(ΠΛΑΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 4417261,ΤΣΙΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 4417256)
[επεξεργασία]ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ DRM
[επεξεργασία]Το DRM (digital right management) είναι ένα σύνολο τεχνολογιών που χρησιμοποιείτε από τους κατασκευαστές των περιεχομένων, για τον έλεγχο του τρόπου για τον οποίο χρησιμοποιείτε το ψηφιακό περιεχόμενο . Είναι ένα μέσο για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας ή μη εξουσιοδοτιμένες χρήσεις. Η επιβολή της νομοθεσίας όπως αναφέρθηκε επιβάλλεται από τους παράγωγους περιεχομένου και της διανομής συμπεριλαμβανομένων εταιριών όπως Google, Apple,Sony,Amazon κ.τ.λ.π. Τιμωρεί την παράκαμψη του DRM . Βασική λειτουργία πίσω από το DRM είναι το reguleting access, προστατεύει από μια μη εξουσιοδοτημένη επικάλυψη και διανομή μέσω πνευματικών δικαιωμάτων.Επίσης ελέγχει το πως χρησιμοποιούνται τα media βάζοντας όρια σε της φορές που μπορεί να παιχτεί ,της συσκευές που μπορεί να παιχτεί καθώς και το χρόνο τον οποίο μπορεί να παιχτεί.
ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ACROBAT
[επεξεργασία]Γενικά Το Adobe acrobat είναι μια εφαρμογή λογισμικού και web υπηρεσίες. Δημιουργήθηκε από την Adobe Inc. για την προβολή, δημιουργία, επεξεργασία, εκτύπωση και διαχείρισης αρχείων σε μορφή PDF(Portable Document Format). Είναι ένα δωρεάν λογισμικό που υποστηρίζεται από διάφορες πλατφόρμες (κινητά ,tablet επιτραπέζιους υπολογιστές). Η βασική έκδοση είναι δωρεάν ενώ η premium έκδοση είναι επί πληρωμή. Το Adobe acrobat δημιουργήθηκε το 1983 και έπρεπε να ανταγωνιστεί με άλλα προϊόντα και άλλες παρόμοιες εφαρμογές στην οποία χρησιμοποιούνται για την δημιουργία ψηφιακών εγγράφων. Η Adobe acrobat επιτρέπει σε χρήστες να αναπτύξουν Acrobat plugins στον οποίο μπορούν να προσθέσουν extra λειτουργίες στο πρόγραμμα. Η adobe έχει μετονομάσει το προϊόν acrobat αρκετές φορές εκτός από την συγχώνευση διάσπαση και διακοπή τους.
ΙΣΤΟΡΙΑ
[επεξεργασία]Το adobe acrobat δημιουργήθηκε το 1983 και έπρεπε να ανταγωνιστεί με άλλα προϊόντα και άλλες παρόμοιες εφαρμογές στην οποία χρησιμοποιούνται για την δημιουργία ψηφιακών εγγράφων. Η Adobe acrobat επιτρέπει σε χρήστες να αναπτύξουν acrobat plugins στον οποίο μπορούν να προσθέσουν extra λειτουργίες στο πρόγραμμα acrobat. Η adobe έχει μετονομάσει το προϊόν acrobat αρκετές φορές εκτός από την συγχώνευση διάσπαση και διακοπή τους.Αρχικά, τα προσφερόμενα προϊόντα ονομάστηκαν Acrobat Reader, Acrobat Exchange και Acrobat Distiller. Το "Acrobat Exchange" σύντομα έγινε "Acrobat". Με την πάροδο του χρόνου, το "Acrobat Reader" έγινε "Αναγνώστης". Μεταξύ των εκδόσεων 3 και 5, το Acrobat δεν είχε αρκετές εκδόσεις. Το 1999 ξεκίνησε η υπηρεσία Acrobat.com και εισήγαγε πολλές υπηρεσίες ιστού των οποίων τα ονόματα ξεκίνησαν με το "Acrobat", αλλά τελικά το "Acrobat.com" υποβαθμίστηκε από το όνομα της οικογένειας των υπηρεσιών σε εκείνο μιας υπηρεσίας.Μέχρι την 1η Απριλίου 2015, η οικογένεια Acrobat αποτελείται από: "Acrobat XI Pro" για Windows και MacOS , "Acrobat XI" που ήταν μόνο για Windows ,"Reader XI" για Windows, macOS, Android και iOS, "FormsCentral" υπηρεσία web με πελάτη υπολογιστή υπολογιστή, "EchoSign" υπηρεσία ιστού, "Acrobat.com" υπηρεσία ιστού, "PDF pack " υπηρεσία ιστού ,"Send" υπηρεσία ιστού. Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα προϊόντα της Adobe, όπως τα μέλη της οικογένειας Adobe Creative Suite, τα προϊόντα Acrobat δεν διαθέτουν εικονίδια που εμφανίζουν δύο γράμματα σε ένα έγχρωμο ορθογώνιο. Το Adobe Acrobat είναι διαθέσιμο στις ακόλουθες γλώσσες: Αραβικά, Κινέζικα Απλοποιημένα, Κινέζικα Παραδοσιακά, Τσέχικα, Δανικά, Ολλανδικά, Αγγλικά, Φινλανδικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Εβραϊκά, Ουγγρικά, Ιταλικά, Ιαπωνικά, Κορεάτικα, Ρωσικά, ισπανικά, σουηδικά, τουρκικά και ουκρανικά. Οι αραβικές και εβραϊκές εκδόσεις διατίθενται από τη WinSoft International.
ΠΗΓΕΣ
[επεξεργασία]https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_rights_management
https://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Acrobat
https://helpx.adobe.com/reader/faq.html
Blizzard Battle.net (ΚΑΝΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 4417063, ΒΕΡΔΙΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 4417012)
[επεξεργασία]ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ DRM
[επεξεργασία]Το DRM (Digital Rights Management) είναι μια προσπάθεια προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στα ψηφιακά προϊόντα. Η εξάπλωση των DRM άρχισε με την άνοδο της ηλεκτρονικής πειρατείας. Ο στόχος λοιπόν είναι να αποτρέψει την μη υδατωμένη διακίνηση ψηφιακών προϊόντων με την χρήση κώδικα που αποτρέπει την αντιγραφή αρχείων ή με την χρήση πολλαπλών άλλων μεθόδων.
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ
[επεξεργασία]Το Βlizzard Battle.net είναι μια εφαρμογή διαδικτυακών παιχνιδιών / κοινωνικής δικτύωσης / ψηφιακής διανομής και φυσικά DRM. Όπως φανερώνει και το όνομα της ανήκει στην εταιρία Blizzard. Πρωτοεμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 1996 μαζί με την πρεμιέρα του γνωστού RPG παιχνιδιού της Diablo. Ήταν μια πρωτοπόρα κίνηση για την εποχή του καθώς ήταν η πρώτη υπηρεσία βιντεοπαιχνιδιών που ήταν ενσωματωμένη στο παιχνίδι αντί να χρησιμοποιεί μια εξωτερική εφαρμογή για αυτήν την δουλειά. Η κίνηση της αυτή είχε μεγάλη επιτυχία που οδήγησε στην δημιουργία άλλων πλατφορμών βασισμένη σε αυτήν της Blizzard όπως το Steam , Uplay και πολλά άλλα. Μετά από πολλές ενημερώσεις και αλλαγές ονομάτων της εφαρμογής σήμερα το Battle net είναι μια ευρέος γνωστή πλατφόρμα ανάμεσα στους παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών που υποστηρίζει όλα τα παιχνίδια της Blizzard καθώς και δυο τίτλους της συνεταιρικής εταιρίας Activision.
Battle.net ΩΣ DRM
[επεξεργασία]Η Blizzard στην προσπάθεια της να κρατήσει τα παιχνίδια της ασφαλή από την πειρατεία αποφάσισε πως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος θα ήταν ο χρήστης να πρέπει να είναι συνεχώς συνδεδεμένος στο σύστημα της. Έτσι λοιπόν το Battle.net υποχρεώνει τον χρήστη να είναι συνεχώς συνδεδεμένος στο διαδίκτυο για να μπορεί παίξει τα παιχνίδια που υπάρχουν σε αυτό. Επίσης απαιτείται η εγγραφή του χρήστη στην πλατφόρμα αυτή ώστε να μπορεί κάποιος να δει το περιεχόμενο της. Επιπλέον, τα παιχνίδια που αγοράζει κάποιος είναι αυστηρώς συνδεδεμένα στον λογαριασμό του χρήστη. Με αυτόν τον τρόπο δεν γίνεται εφικτό το να είναι ενεργός σε πραγματικό χρόνο ένας χρήστης πάνω από μια φορά και κατά συνεπεία η αποφυγή της αναμετάδοσης ενός προϊόντος σε πολλούς χρήστες με την αγορά μονό ενός.
ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ
[επεξεργασία]Σε γενικές γραμμές η χρήση του Battle.net έχει παρθεί θετικά και αυτό φαίνεται καθώς εκατομμύρια χρήστες είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως πάντα θα υπάρχουν και μερικές αρνητικές κρητικές. Η κυριότερη είναι το ότι απαιτείται η χρήση του διαδικτύου ακόμα και για τα παιχνίδια που δεν έχουν την δυνατότητα αλληλεπίδρασης με άλλους παίχτες. Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα γίνει όταν η Blizzard σταματήσει την υποστήριξη ενός παιχνιδιού καθώς ο μοναδικός τρόπος για να παιχτούν τα παιχνίδια τους είναι μέσω αυτής της πλατφόρμας. Παρόλα αυτά η οπτική της Blizzard φαίνεται να είναι η ποιο σωστή καθώς μέχρι στιγμής είναι μια από τις πιο ασφαλής πλατφόρμες και έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πειρατεία.
ΠΗΓΕΣ
[επεξεργασία]https://searchcio.techtarget.com/definition/digital-rights-management
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle.net
https://www.tomsguide.com/us/Blizzard-DRM-Battle.net,news-2787.html
https://www.engadget.com/2010/05/27/blizzard-drm-a-losing-battle-for-developers/?guccounter=1
CSS(Παναγάκος Άγγελος 4414136,Σαρακατσάνης Θοδωρής 4414033)
[επεξεργασία]Marlin DRM (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΣΙΟΥΤΣΗ 4417195, ΛΥΔΙΑ ΓΚΟΡΤΣΙΛΑ 4417026)
[επεξεργασία]DRM
[επεξεργασία]Η Ψηφιακή Διαχείριση Περιορισμών (Digital Restrictions Management) είναι η επιβολή τεχνολογικών περιορισμών που ελέγχουν την διαχείριση των ψηφιακών μέσων. Ο σκοπός του DRM είναι να αποτρέψει τη μη εξουσιοδοτημένη αναδιανομή ψηφιακών μέσων και να περιορίσει τους τρόπους με τους οποίους οι καταναλωτές μπορούν να αντιγράψουν το περιεχόμενο που έχουν αγοράσει.
MARLIN DRM
[επεξεργασία]Το Marlin DRM είναι ένα ανοιχτό σύστημα προστασίας περιεχομένου για συσκευές και υπηρεσίες καταναλωτών. Προσφέρει εξελιγμένη διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για αναπαραγωγή ψυχαγωγίας και περιεχομένου πολυμέσων (συμπεριλαμβανομένου του ήχου, βίντεο, ηλεκτρονικών βιβλίων και παιχνιδιών) που διανέμονται μέσω κινητών, ευρυζωνικών, εκπομπών και όλων των άλλων δημοφιλών καναλιών. Δεδομένου ότι η Marlin δεν είναι ιδιόκτητο DRM, είναι σε θέση να παρέχει περιεχόμενο σε οποιοδήποτε δίκτυο ή φυσικά μέσα. Προσφέρει απρόσκοπτα περιεχόμενο με άδεια χρήσης σε όλες τις συσκευές και τις υπηρεσίες του οικιακού ή προσωπικού τομέα του καταναλωτή και υποστηρίζει ένα ευρύ και ευέλικτο σύνολο επιχειρηματικών μοντέλων για τη διανομή περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών μοντέλων που είναι ακόμα καθορισμένα. Το Marlin DRM είναι το μόνο ανοιχτό πρότυπο διαχείρισης δικαιωμάτων ψηφιακού περιεχομένου (DRM) με ευρεία υιοθέτηση της αγοράς παγκοσμίως. Οι προδιαγραφές αναπτύχθηκαν από την Intertrust Technologies, την Panasonic Corporation, τη Royal Philips, τη Samsung Electronics και τη Sony Corporation το 2005 και διατίθενται μέσω της κοινότητας Marlin Developer Community (MDC), μιας ανοικτής κοινότητας προγραμματιστών. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Marlin Trust (MTMO) λειτουργεί ως αρχή αδειοδότησης και εμπιστοσύνης για εμπορικές αναπτύξεις με βάση τις προδιαγραφές.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
[επεξεργασία]Σήμερα, η Marlin DRM είναι κάτι περισσότερο από μια τεχνολογική προδιαγραφή. Οι εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν μια λύση προστασίας περιεχομένου μπορούν να συνεργαστούν με έναν από τους πολλούς παρόχους λύσεων Marlin. Το SyncTV προσφέρει μια ολοκληρωμένη υπηρεσία λευκού σήματος για OTT, τηλεοπτική κάλυψη και άλλα μοντέλα. Το ExpressPlay προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση συμβατή με Marlin με SDK για κινητές εφαρμογές και ενσωματωμένες συσκευές καθώς και υπηρεσία που φιλοξενείται. Εναλλακτικά, η Fujitsu, η Tata Elxsi και άλλα μέλη του προγράμματος συνεργατών Marlin μπορούν να δημιουργήσουν μια προσαρμοσμένη εφαρμογή με βάση τις προδιαγραφές του Marlin.Η τεχνολογία Marlin είναι μια ηλεκτρονική ευρεσιτεχνία και φιλική προς κινητά τεχνολογία, συμβατή με όλα τα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα, πλατφόρμες, κωδικοποιητές, μορφές αρχείων και συστήματα παράδοσης. Η τεχνολογία είναι εύκολη στη διαμόρφωση και εφαρμογή σε πολλές πλατφόρμες διακομιστών και πελατών. Το Marlin υποστηρίζει διάφορα μοντέλα διανομής περιεχομένου όπως λήψη, προοδευτική λήψη, ροή, προσαρμοστική ροή, πολυεκπομπή και μετάδοση.
MARLIN SIMPLE SECURE STREAMING (MS3)
[επεξεργασία]Το Marlin είναι ανταγωνιστικό. Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία Marlin Simple Secure Streaming (MS3) είναι ελεύθερη να παρέχει υπηρεσίες στους παρόχους που μπορούν να διαλειτουργούν με τους πελάτες MS3 χρησιμοποιώντας απλό λογισμικό εκτός διακομιστή Web Server. Δωρεάν εργαλεία συσκευασίας για μορφοποίηση, κρυπτογράφηση (συμπεριλαμβανομένου του MPEG DASH), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για Video-on-Demand και Live, είναι επίσης διαθέσιμα. Υπάρχουν επίσης επιλογές για παρόχους υπηρεσιών που επιθυμούν να δημιουργήσουν πιο πλούσια μοντέλα διανομής (π.χ. χρήση εκτός σύνδεσης σε κινητά)
ΠΗΓΕΣ
[επεξεργασία]- https://en.wikipedia.org/wiki/Marlin_(DRM)
- https://www.bizjournals.com/sanjose/businesswire/press_releases/California/2001/07/14/20180115005172
- http://www.marlin-community.com/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_rights_management
Origin DRM(ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ 4417147, ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 4417235)
[επεξεργασία]Εισαγωγή
[επεξεργασία]Το Digital rights management (DRM) είναι μια διαδικασία διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων και έλεγχου πρόσβασης σε περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Ο σκοπός της διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων είναι η απάντηση των εταιριών στην όλο και περισσότερο αυξανόμενη διαδικτυακή πειρατεία λογισμικού και αρχείων, διότι χάνεται ένα σημαντικό μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις, με αρκετές εταιρίες να επενδύουν αρκετά χρήματα σε καινούριες τεχνικές DRM πάρα την προφανή δυσαρέσκεια των καταναλωτών.
Ιστορία
[επεξεργασία]Από τις πρώτες DRM τεχνικές ήταν η ενεργοποίηση του λογισμικού μέσο ενός σειριακοί κωδικοί που συνήθως συνόδευε το λογισμικό και αναγράφονταν στην πίσω μεριά του εγχειριδίου οδηγιών και άφηνε το χρήστη να συνεχίσει με την εγκατάσταση του, όμως στις μέρες μας αυτό το βήμα μπορεί να προσπεραστεί εύκολα με τη χρήση διάφορων προγραμμάτων γεννητριών κωδικών(key-gen) ή με τροποποίηση του λογισμικού να τρέχει χωρίς το ζητούμενο κωδικό(crack). Ένα ακόμη παράδειγμα DRM είναι το κλείδωμα περιφερειών όπου κάποιο περιεχόμενο ή λογισμικό δεν μπορεί να τρέχει η να προβληθεί(regional lockout) σε συγκεκριμένα μερί του πλανήτη(συνήθως αυτό γίνεται σε παιχνίδια και ταινίες σε περιοχές όπως η Κίνα και η Ρωσία κ.α.)
Origin
[επεξεργασία]Το Origin είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα αγοράς παιχνιδιών για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που δημιουργήθηκε από την Electronic Arts το 2011 για να καταπολεμήσει την πειρατεία και να προσφέρει καλύτερη εξυπηρέτηση και ασφάλεια στους χρήστες της, κυρίως σε τίτλους που φτιάχτηκαν από την ίδια. Το πρωτο παιχνιδι που κυκλοφόρησε με την υπηρεσία Origin ήταν το Battlefield 3 το 2011 με υποχρεωτική χρήση του DRM και έκτοτε όλα τα παιχνίδια της ΕΑ κυκλοφορούν στην πλατφορμών της με την ίδια υπηρεσία(όπως Fifa, Dragon Age , Sims, Titanfall κ.α.). Το Origin υποστηρίζει 19 γλώσσες και υπηρεσίες όπως chat, αυτόματες ενημερώσεις παιχνιδιών, τρόπαια κ.α. Η ΕΑ είχε δηλώσει πως θέλει το Origin να φτάσει σε κόσμο την γνωστή πλατφόρμα της Valve Corporation ,το Steam και μέχρι το 2013 είχαν καταγράφει 50 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως κάνοντας την ΕΑ ένα δυνατό παίχτη στις διαδικτυακές πλατφόρμες παιχνιδιών.
Άποψη των καταναλωτών
[επεξεργασία]Το DRM γενικά δεν είναι αποδεκτό από την πλειονότητα των χρηστών διότι παρόλο που δημιουργήθηκε για να προστατεύει περιεχόμενο από πειρατές, τα προβλήματα που φέρει είναι αρκετά και σε πολλές περιπτώσεις ενοχλητικά και αποτρέπουν το χρήστη από μια καλή και άνετη εμπειρία χρίσης. Αυτό συμβαίνει διότι πολλές τεχνικές DRM (όπως και αυτή της EA)απαιτούν το χρήστη να είναι συνεχώς συνδεδεμένος στο διαδίκτυο (γνωστά και ως Always-on DRM)ώστε να επικοινωνεί με ένα Server που θα πιστοποιεί την άδεια χρήσης του λογισμικού. Επίσης ο χρήστης δεν μπορεί να αλλάξει κάποιο υλικό κομμάτι του υπολογιστή του πάνω από 5 φόρες μέσα σε 24 ώρες. Αυτό μπορεί να μην επηρεάζει το μεσώ χρήστη άλλα επηρεάζει αυτούς που θέλουν να δοκιμάσου διαφορετικούς συνδυασμούς. Επιπρόσθετα φημολογείται ότι οι πιο πρόσφατες τεχνικές DRM ‘κατασκοπεύουν’ τον Η/Υ του χρήστη και μειώνουν την απόδοση σε κάποια παιχνίδια(πχ Need for speed 2015 της ΕΑ κ.α) όμως η ίδια η εταιρία τα διαψεύδει. Έτσι στους χρήστες δεν αρέσει η χρήση DRM και καταφεύγουν σε άλλες μεθόδους απόκτησης του λογισμικού.
Πηγές
[επεξεργασία]- https://en.wikipedia.org/wiki/Origin_(digital_distribution_software)
- https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_rights_management
- https://www.guru3d.com/news-story/ea-infects-battlefield-hardline-with-new-ghastly-drm.html
- https://en.wikipedia.org/wiki/Always-on_DRM
- https://www.cinemablend.com/games/EA-Says-Origin-Isn-t-Spyware-Although-It-Does-Scan-Your-Entire-PC-36690.html
Sony BMG (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ 4416192, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΔΗΣ 4416201)
[επεξεργασία]DRM (Digital Right Management)
Το DRM χρησιμοποιείται από τους δημιουργούς ενός προγράμματος, με κύριο σκοπό την αποτροπή αντιγραφής του προγράμματος/αρχείου από τους χρήστες. Έτσι εξασφαλίζουν την προστασία των πνευματικών τους δικαιωμάτων. Χρήση του DRM μπορεί να βρεθεί σε πλατφόρμες οι οποίες έχουν προς πώληση, παιχνίδια, μουσική, ταινίες, ηλεκτρονικά βιβλία κ.α. Κάθε χρήστης, εν έτη 2018, είναι υποχρεωμένος να έχει έναν λογαριασμό, στην αντίστοιχη υπηρεσία που έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί. Έτσι οποιαδήποτε αγορά πραγματοποιείται από το συγκεκριμένο άτομο, συνδέεται άμεσα με τον λογαριασμό του και η χρήση του προγράμματος ή του αρχείου, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από εκείνον.
Προστασία στα CD της Sony
Η Sony στα παλαιότερα χρόνια που η τεχνολογία δεν είχε ανυψωθεί τόσο, όσο στις μέρες μας και τα CD ήταν ο ποιο διαδεδομένος τρόπος πώλησης λογισμικού, αρχείων ήχου κτλ, προσπαθούσε με οποιονδήποτε τρόπο να σιγουρέψει πως κανένας χρήστης, με κανέναν τρόπο, δε θα μπορούσε να αντιγράψει τα CD τα οποία αγόραζε. Για να το καταφέρει αυτό, εγκαθιστούσε μέσα στα CD της δύο προγράμματα. Το Extended Copy Protection (X.C.P.) καθώς και το MediaMax CD-3.
Προβλήματα με την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων της Sony
Τα δύο προαναφερθέντα προγράμματα εγκαθίστανταν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη, χωρίς εκείνος να το γνωρίζει. Ακόμη και αν δεν αποδεχόταν τους όρους χρήσης που έρχονταν μαζί με το CD ή ακόμη και αν έκλεινε το πρόγραμμα εκτέλεσης και αφαιρούσε το CD από τον υπολογιστή του, τα προγράμματα χωρίς άδεια και χωρίς καμία ενημέρωση, εισάγονταν στον υπολογιστή του χρήστη.
Ένας ερευνητής ονόματι Mark Russinovich έκανε μια αναλυτική περιγραφή του X.C.P. την οποία και ανέβασε στο blog του. Πράγμα στο οποίο στάθηκε ήταν στο ότι το πρόγραμμα αυτό προσπαθούσε με κάθε τρόπο να κρύψει την ύπαρξη του από τον χρήστη. Αμέσως, μία τέτοια συμπεριφορά ενός προγράμματος το καθιστά κακόβουλο. Κάτι άλλο το οποίο ανακάλυψε ο Mark με την έρευνά του, ήταν ότι το πρόγραμμα δημιουργούσε "κενά" ασφαλείας τα οποία άλλα κακόβουλα λογισμικά μπορούσαν να εκμεταλλευτούν. Συνεχώς έτρεχε στο "background" με αποτέλεσμα να επιβραδύνει κατά πολύ τον υπολογιστή, καθώς επίσης ξεκινούσε τη λειτουργία του με μη ασφαλές διαδικασίες, πράγμα το οποίο μπορούσε να προκαλέσει τις λεγόμενες μπλε και μαύρες οθόνες. Τέλος, έλλειπε ο οδηγός απεγκατάστασης του προγράμματος. Ακόμη όμως κι αν ο χρήστης κατάφερνε να το αφαιρέσει από τον υπολογιστή του, μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο λειτουργικό του σύστημα. Επιπροσθέτως η ύπαρξη του X.C.P. δεν αναφέρονταν πουθενά στην Άδεια Χρήσης. Μόλις όλα αυτά έγιναν αντιληπτά από τον μέσο χρήστη, η Sony δημοσίευσε έναν οδηγό απεγκατάστασης ο οποίος θα αφαιρούσε το X.C.P. από τους υπολογιστές των αγοραστών. Δεν άργησε βέβαια να μαθευτεί πως ο οδηγός αυτός, το μόνο που έκανε ήταν να "ξεσκεπάσει" τα αρχεία που ήταν κρυμμένα και όχι να τα απεγκαταστήσει.
Όσο για το MediaMax CD-3, η κατάσταση ήταν σχεδόν η ίδια. Ο κάτοχος του CD ενημερωνόταν ότι, για να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει, είναι αναγκαίο να αποδεχτεί την άδεια χρήσης. Πάλι όμως, όπως και με το X.C.P. ακόμη και αν επέλεγε να μην το κάνει, το πρόγραμμα εγκαθίστανταν κανονικά. Βέβαια, όταν αυτό έπεσε στην αντίληψη της SunnComm, εκσυγχρόνισε άμεσα την άδεια της, ούτως ώστε οι χρήστες της, να μην έρθουν αντιμέτωποι ξανά με ένα τέτοιο πρόβλημα.
Η απάντηση της Sony
Λόγο των προαναφερθέντων, η Sony αποφάσισε να πάρει κάποια μέτρα ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα. Αποζημίωσε τους πελάτες της, δίνοντας τους τη δυνατότητα να επιστρέψουν τα CD που είχαν αγοράσει, ως αντάλλαγμα καινούρια CD, τα οποία δεν θα εμπεριείχαν τα X.C.P. και MediaMax CD-3. Επίσης, ζήτησε από όλα τα καταστήματα να σταματήσουν τις πωλήσεις και να στείλουν πίσω σε εκείνη τα αρχικά CD. Οι καταστηματάρχες των Ηνωμένων Πολιτειών όμως, παρ' ότι είχαν λάβει την οδηγία αυτή, δεν την έκαναν πράξη. Οι συνέπειες ήταν αναπόφευκτες.
Συνέπειες
Εξαιτίας των γεγονότων, η Sony ήρθε αντιμέτωπη με διάφορες συνέπειες. Το Τέξας τη μήνυσε και την παρέσυρε σε δίκη, την οποία και νίκησε, βάζοντας σε θέση τη Sony να πληρώσει 750.000$ σε νομικά έξοδα καθώς επίσης, 150$ για κάθε υπολογιστή που είχε μολυνθεί από τα προϊόντα της. Ωστόσο, στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Οι πελάτες της Sony αποζημιώθηκαν με 7.50$ για κάθε CD που είχαν αγοράζει και επιπλέον ένα άλμπουμ της επιλογής τους, με μηδενικό κόστος. Παρ' όλα αυτά, αν κάποιος πελάτης, δεν δέχονταν τα χρήματα για οποιονδήποτε λόγο, είχε την επιλογή να κατεβάσει 3 άλμπουμ της επιλογής του, από μια λίστα με ηχογραφήσεις, περιορισμένου χρόνου πώλησης.
Σύνδεσμοι
https://en.wikipedia.org/wiki/Sony_BMG_copy_protection_rootkit_scandal#Background
https://en.wikipedia.org/wiki/MediaMax_CD-3#cite_note-3
SafeDisc (ΤΡΙΤΑΡΗ ΦΩΤΕΙΝΗ Τ02440,ΚΟΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ 4412058)
[επεξεργασία]Uplay (ΣΚΡΑΚΗ ΑΝΔΡΕΑΣ 4417171 , ΒΕΛΙΓΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ 4417057)
[επεξεργασία]Digital Rights Management
[επεξεργασία]Το DRM είναι ένα σύνολο τεχνολογιών για τον έλεγχο πρόσβασης και τον περιορισμό της χρήσης υλικού και έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Τέτοιου είδους τεχνολογίες προσπαθούν να ελέγχουν την χρήση, την τροποποίηση και την διανομή έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, καθώς και συστήματα που έχουν αντίστοιχα κομμάτια. Ένα σύστημα DRM είναι και το Uplay.
Γενικές πληροφορίες
[επεξεργασία]Το Uplay δημιουργήθηκε από την Massive Entertainment για την Ubisoft τον Νοέμβριο 2009 ως πλατφόρμα για την χρήση των παιχνιδιών της, παρόμοιες πλατφόρμες είναι το Steam της Valve Corporation και το Battle.net της Blizzard, μαζί με την κυκλοφόρηση του Assassin’s Creed II στις βίντεο κονσόλες PlayStation 3 και Xbox 360 και έγινε αργότερα διαθέσιμο και στα Windows στις 4 Μαρτίου του 2010 και σε Mac OS της 1 Οκτώβρη του ίδιου έτους. Η επίσημη έκδοση, που πλέον υποστήριζε υπολογιστές, δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουλίου του 2013. Από τότε μέχρι και σήμερα η εταιρία σε κάθε δημοσίευση παιχνιδιού απαιτεί την χρήση αυτού του συστήματος DRM που ακολοθουθεί το πρότυπο always-on.
Τρόπος λειτουργείας
[επεξεργασία]Για τη λειτουργεία του Uplay απαιτούταν μια ασταμάτητη και συνέχης σύνδεση του υπολογιστή με το ίντερνετ. Όταν εμφανίστηκε η εφαρμογή όμως συνόδευσε και πολλά προβλήματα που δημιούργησαν μια αρνητική αντίδραση στους πελάτες της, κάποια από αυτά είναι πως δεν μπορούσε ο χρήστης να ανοίξει κανένα παιχνίδι επειδή επιβαλλόταν σύνδεση με το διαδίκτυο καθώς και αν στη διάρκεια ενός παιχνιδιού αν υπήρχε παύση της σύνδεσης με το ίντερνετ τότε το παιχνίδι κράταγε την πρόοδο του παίχτη στο τελευταίο σημείο που είχε γίνει η αποθήκευση με αποτέλεσμα να χαθεί η πρόοδος του χρήστη. Αργότερα βέβαια η Ubisoft διόρθωσε το πρόβλημα αυτό αποθηκεύοντας την πρόοδο του χρήστη στο τελευταίο σημείο που βρισκόταν πριν σταματήσει η σύνδεση με το ίντερνετ.
Ανταπόκριση του κοινού
[επεξεργασία]Η άποψη των πελατών και των κριτών για την υπηρεσία της Ubisoft όσον αφορά την παροχή των παιχνιδιών της, το Uplay, είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό αρνητικές. Ιδέες κριτικών όπως είναι ο Geoffrey Tim αρθρογράφος του lazygamer.net, το αποκάλεσε το χειρότερο προϊόν που έχει κάνει η εταιρία σε σύγκριση με τα παιχνίδια που έχει παρουσιάσει, επίσης το κατάκρινε επειδή απαιτείται να τρέχει το Uplay ταυτόχρονα με το Steam παρόλο που το παιχνίδι δεν είναι αγορασμένο από την υπηρεσία της Ubisoft.Παρόλο που η Ubisoft προσπάθησε να λύσει τα περισσότερα προβλήματα που οι χρήστες αντιμετώπιζαν δεν κατάφερε να αλλάξει την γνώμη του γενικού κοινού.
Microsoft PlayReady (ΦΥΤΙΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 4415207, ΩΤΤΑΣ ΦΩΤΗΣ 4414218)
[επεξεργασία]Ορισμός DRM
[επεξεργασία]Η Digital Rights Management (DRM) η οποία αναφέρεται ως διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων, είναι μια κατηγορία τεχνολογιών που στόχος της είναι ο περιορισμός της χρήσης των ψηφιακών συσκευών μετά την πώληση. Στην ουσία η DRM είναι μια τεχνολογία για την υπαγωγή των χρηστών στον έλεγχο κάποιου τρίτου δηλαδή απαγορεύει μια ορισμένη χρήση των ψηφιακών συσκευών όπου η χρήση αυτή δεν είναι επιθυμητή από τον εκάστοτε κατασκευαστή, τον εκδότη του εξοπλισμού ή τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων.
Λίγα λόγια για το PlayReady
[επεξεργασία]Το PlayReady ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2007 και αναπτύχθηκε από την Microsoft με σκοπό την προστασία κρυπτογραφημένων πολυμέσων όπως για παράδειγμα βίντεο, μουσική. Το PlayReady θεωρείται ότι είναι ένα απτά καλύτερα στον τομέα των DRM και ο κύριος ανταγωνιστής του είναι το FairPlay της Apple μεταξύ των οποίον υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός καθώς και οι 2 προσπαθούν να κυριαρχήσουν στο χώρο των DRM συστημάτων. Είναι διαθέσιμο από τον Ιούνιο του 2008 και υποστηρίζεται από Windows , Xbox, Windows Phone και στο Silverlight για Windows. Αξίζει να σημειωθεί ότι λειτουργεί ως μια ανεξάρτητη πλατφόρμα πράγμα που κάνει την μεταφορά του ευκολότερη και επίσης μέσω του Silverlight 4.0 και της άδειας του μπορεί να υποστηρίξει περιεχόμενο ακόμα και όταν βρίσκεται εκτός σύνδεσης.
Πως Λειτουργεί
[επεξεργασία]Η λειτουργία του επιτυγχάνεται μέσω του συντονισμού πολλών και διαφόρων τμημάτων μεταξύ τους. Τα οπόια είναι: Το Content Packaging Server που συσκευάζει και αντιγράφει το περιεχόμενο σε έναν διακομιστή διανομής. Το Licence Server όπου λαμβάνει και αποθηκεύει τις πληροφορίες και τα δικαιώματα του περιεχομένου που τίθεται για προστασία τα οποία αποστέλλονται από τον Content Packaging Server . Το Domain Controller Εφαρμόζει τους κανόνες που ορίζονται από την άδεια σε διάφορους τομείς όπως είναι η ταυτότητα του χρήστη ή το όριο των συσκευών που μπορούν να αναπαραχθούν τα δεδομένα. Το Metering Server όπου είναι αρμόδιο για την καταμέτρηση του αριθμού αναπαραγωγής περιεχομένου. Το Ditribution Servers το οποίο είναι υπεύθυνο για την διανομή περιεχομένου και αρχείων πολυμέσων στους χρήστες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των web servers αλλά το PlayReady δεν απαιτεί κάποιον συγκεκριμένο.
Πηγές
[επεξεργασία]https://www.microsoft.com/playready/ https://en.wikipedia.org/wiki/PlayReady
Advanced Access Content System (Παντούλας Βασίλειος 4417151 , Κανίνα Άγγελος 4417064)
[επεξεργασία]DRM
[επεξεργασία]Η Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων (DRM) είναι ένα σύνολο τεχνολογιών ελέγχου πρόσβασης. Οι τεχνολογίες DRM έχουν ως στόχο να ελέγξουν την χρήση άλλα και να αποτρέψουν τροποποιήσεις και διανομές προϊόντων προστατευμένα με πνευματικά δικαιώματα .
Γενικά
[επεξεργασία]Το Advanced Access Content System (AACS) είναι ένα πρότυπο διανομής περιεχομένου και διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων(DRM_Digital Rights Management), το οποίο έχει στόχο να περιορίσει την πρόσβαση και αντιγραφή οπτικών δίσκων(Blu-Ray). Το πρότυπο δημιουργήθηκε το 2005 από την auks Licensing Administrator, LLC, μια κοινοπραξία της Sony, Intel, IBM, Toshiba , Microsoft, Panasonic, Disney, και Warner Bros. Η AACS κρυπτογραφεί το περιεχόμενο των Blu-ray δίσκων ώστε να μπορεί να ελέγχει και να αποτρέπει τους χρήστες να αντιγραφούν , να μοιράζονται και να τροποποιούν το περιεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα κωδικοποιεί τα δεδομένα με ένα η περισσότερα κλειδιά(Title Keys) χρησιμοποιώντας το Advanced Encryption Standard AES. Για να αποκρυπτογραφηθούν τα δεδομένα θα πρέπει o Blu-ray/DVD Player μας να έχει τα κατάλληλα κλειδιά(Device Keys) τα οποία παρέχει η AACS.
Volume IDs
[επεξεργασία]To Volume ID είναι ένας μοναδικός κωδικός ο οποίος αποθηκεύετε στους δίσκους με ειδικό hardware. Με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ πιο δύσκολη η αντιγραφή bit by bit αφού για να λειτουργήσει ο δίσκος θα πρέπει να έχει και το Μοναδικό Volume ID.
Προετοιμασία αποκωδικοποίησης
[επεξεργασία]Για να δούμε μια ταινία , ο BlueRay/DVD player μας θα πρέπει να αποκρυπτογραφήσει τα περιεχόμενα στο δίσκο Ο δίσκος περιέχει 4 στοιχειά , To MKB κλειδί, Το Volume ID, τα κρυπτογραφημένα κλειδιά , και το κρυπτογραφημένο περιεχόμενο. Ο DVD/Blu-Ray player μας έχει και αυτός δικά του κλειδιά(Device Keys). Ένα από αυτά τα κλειδιά μπορεί να αποκρυπτογραφήσει το MKB του δίσκου . Με την αποκρυπτογράφηση αυτή περνούμε το Media key . To Media key συνδυασμένο με το Volume Id μας δίνει το Volume Unique Key με το οποίο μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τα Title Keys τα οποία μας επιτρέπουν να αποκωδικοποιήσουμε το περιεχόμενο του δίσκου
Μη πιστοποιημένη αποκωδικοποίηση
[επεξεργασία]Από την εμφάνιση του στις συσκευές το 2006 κάποια AACS κλειδιά δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο και έτσι δημιουργήθηκαν προγράμματα αποκωδικοποίησης Blue Ray δίσκων τα οποία μπορούσαν να αντιγράψουν τα περιεχόμενα. Για αυτό το λόγο κάθε φορά που ένα κλειδί δημοσιευθεί στο διαδίκτυο , η εταιρία ανακαλεί το συγκεκριμένο κλειδί , και δίνει αναβαθμίσεις στους Blue Ray Players με νέα ισχυρότερα κλειδιά. Κάτι το οποίο δεν γινόταν παλιά με το πρότυπο CSS, και άπλα ανακαλούσαν συγκεκριμένες συσκευές. Έτσι οι χρήστες δεν μπορούσαν να "τρέξουν" ταινίες με καινούργια κλειδιά και θα έπρεπε αντικαταστήσουν τους παλιούς DVD players.
Πηγές
[επεξεργασία]- https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Access_Content_System
- https://en.wikipedia.org/wiki/Security_of_Advanced_Access_Content_System
- https://www.aacsla.com/founders/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Media_Key_Block
Caplinked ( ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑΣ 4417109 , ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ 4417124 )
[επεξεργασία]Εισαγωγη
[επεξεργασία]- Η Διαχειριση ψηφιακων δικαιωματων ειναι ενα συνολο απο τεχνολογιες ελενγχου προσβασης οι οποιες περιοριοζουν την χρηση ιδιόκτητου υλικου και τη χρηση εργων που προστατευονται απο πνευματικα δικαιώματα.Οι τεχνολογιες διαχειρισης ψηφιακων συστηματων προσπαθουν να ασκουν ελενγχο στη χρηση, την επεξεργασια και την διανομη απο εργα που προστατευονται απο πνευματικα δικαιωματα. Προσπαθουν δηλαδη να αποτρεψουν τους χρηστες που αγορασαν το λογισμικο να αντιγραψουν η να αλλαξουν το περιεχομενο που αγορασαν καθως και να το αναδιανειμουν αργοτερα. Ο λογος που ηταν αναγκαιο να δημιουργηθει ενα τετοιο συστημα διαχειρισης ψηφιακων δικαιωματων ηταν λογο των εκτεταμενων κρουσματων της διαδυκτιακης πειρατειας.Αν και υπαρχει νομος για τα ατομα που κλεβουν καποιο προιον το οποιο προστατευεται απο πνεματικα δικαιωματα η εντοπιση και η συλληψη τους ειναι εξαιρετικα δυσκολη οποτε επρεπε να υπαρξει ενα αρκετα καλο συστημα το οποιο να εξασφαλιζει εξαρχης τα πνευματικα δικαιωματα του προιοντος.
Caplinked εισαγωγη
[επεξεργασία]- Το caplinked ειναι ενα συστημα διαχειρισης ψηφιακων δικαιωματων το οποιο εχει σαν στοχο την ασφαλη ανταλλαγη μυνηματων και διαφορετικο ειδος αρχειων σε ενα φιλικο ως προς τον χρηστη περιβαλλον.Λειτουργει με βαση τους "Χωρους εργασιας". Σε καθε "χωρο εργασιας" ο καθε διαχειριστης μπορει να δημιουργει διαφορετικους φακελους και να δινει σε καθε μελος του "χωρου εργασιας" που ο ιδιος θεωρει πως χριαζεται προσβαση στους φακελους τα καταλληλα δικαιωματα για να μπορει να ασκησει ενεργιες πανω στα αρχεια. Μπορει να διαλεξει δηλαδη ποια μελοι του "χωρου εργασιας" μπορουν να διαγραψουν, επεξεργαστουν, αναδιανειμουν η να χρησιμοποιησουν τα αρχεια που ο ιδιος ανεβασε στον "χωρο εργασιας" του.
- Ο καθενας μπορει να χρησιμοποιησει το caplinked πολυ ευκολα και γρηγορα καθως το λογισμικο δεν χριαζεται να εγκατασταθει στη μηχανη που χρησιμοποιειτε αλλα μπορει να χρησιμοποιειθει απευθειας στον φυλλομετρητη σας. Το caplinked προσφερει επισης την ευκαιρια σε οσους θελουν να δοκιμασουν πρωτα το λογισμικο πριν το αγορασουν να το δοκιμασουν για 14 μερες πριν δεσμευτουν σε οποιαδηποτε χρεωση.Aκομα και αν υπαρξει οποιοδηποτε προβλημα με την διαχειριση του προιοντος η εταιρια που εχει δημιουργησει το caplink εχει φροντισει να υπαρχει 24ωρη υποστηριξη πελατη.
- Βεβαια οταν εχεις να κανεις με ανθρωπους παντα υπαρχει κινδυνος ακομα και καποιος που εχεις εμπιστευτει και του εχεις δωσει προσβαση σε αρχεια να κανει καποια μη επιθημητη ενεργεια. Γιαυτο και το caplink εχει και ιστορικο ενεργειων ολων των μελων του "χωρου εργασιας" σας.Ετσι μπορειτε να εχετε πληρη ελενχγο απο ποιος εκανε τι ανα πασα στιγμη.
To περιβαλλον χρηστη
[επεξεργασία]
- Το περιβαλλον χρηστη του προγραμματος ειναι ευκολα κατανοητο απο την πρωτη κιολας επαφη μαζι του. στην μπαρα πανω υπαρχουν 8 κυριες επιλογες με τις οποιες ο χρηστης μπορει να οργανωσει τον εργασιακο του χωρο και πολλα αλλα πραγματα που σχετιζονται με το λογισμικο.
- Overview( Σφαιρικη εικονα )
- Εδω ο χρηστης μπορει να βαλει ενα συνοπτικο κειμενο για να περιγραψει το σκοπο που εχει ο χωρος εργασιας του και επισης μπορει να επιλεξει ενα λογοτυπο της ομαδας εργασιας του.
- Files( αρχεια )
- Eδω ο διαχειριστης εχει τη δυνατοτητα να δημιουργησει ενα δεντρο απο φακελους, υποφακελους και αρχεια τα οποια θα μπορει αργοτερα να δωσει σε εξουσιοδοτημενους χρηστες του εργασιακου του χωρου.Εδω επισης μπορει ο διαχειριστης και οι εξουσιοδοτημενοι χρηστες να δουν ποια αρχεια δεν εχουν κατεβασει και ποια ειναι τα πιο καινουργια αρχεια τα οποια εχουν ανεβει στον εργασικο χωρο.
- Permissions( δικαωματα )
- Εδω βρισκεται και η καρδια του λογισμικου. Απο εδω ο διαχειριστης μπορει να δωσει δικαιωματα σε αλλα μελοι του εργασιακου χωρου για να επεξεργαζονται,διαγραφου,αναδιανειμουν αρχεια αλλα και να μπορουν να δωσουν οι ιδιοι δικαιωματα σε αλλα μελοι για να κανουν παρομοια πραγματα με τα αρχεια. O διαχειριστης εχει επισης τη δυνατοτητα εδω να δημιουργει ομαδες ατομων με παρομοια δικαιωματα ωστε να μη χριαζεται να δινει ξεχωριστα σε ενα-ενα μελος δυνατοτητες και να εχει γενικοτερα καλυτερη οργανωση.
- Updates( ενημερωσεις )
- Σε αυτον τον τομεα μπορει ο διαχειριστης να στειλει ενημερωσεις σε ολους τους χρηστες, σε ομαδες χρηστων η και σε καποιους χρηστες ξεχωριστα που θα επιλεξει ο διαχειριστης. Η ανεση της πολλαπλης αποστολης μυνηματων εξοικονομει πολυ χρονο.
- Q&A(ερωτο-απαντησεις)
- Εδω ο διαχειριστης μπορει να κανει ερωτησεις σε ολους τους χρηστες, σε ομαδες χρηστων η και σε καποιους χρηστες ξεχωριστα που θα επιλεξει ο διαχειριστης. Οι χρηστες μετα μπορουν να απαντησουν σε αυτες τις ερωτησεις και ο διαχειριστης θα ενημερωθει μεσα απο τις ειδοποιησεις του συστηματος οτι οι ερωτησεις του απαντηθηκαν.
- Activity tracker( ιχνηλατης δραστηριοτητων )
- Ο διαχειριστης μπορει απο εδω να δει ολες τις δραστηριοτητες που υπηρχαν στον εργασιακο του χωρο. Μπορει να δει γενικοτερα τις δραστηριοτητες ολων των μελων του εργασιακου του χωρου ή να δει τις δραστηριοτητες ανα ομαδα που εχει δημιουργησει ή να δει τις δραστηριοτητες ανα καθε μελος ξεχωριστα. Εδω επισης μπορει να δει τα δικαιωματα που εχει σε καθε αρχειο ξεχωριστα και ποια ατομα η ομαδες εχουν δικαιωματα σε ποια αρχεια, καθως και σε ποια ακριβως ημερομηνια υπηρξε δραστηριοτητα σε καθε αρχειο.
- My downloads( τα αρχεια που κατεβασα )
- Ο διαχειριστης και τα μελοι μπορουν απο εδω να δουν τα αρχεια που εχουν κατεβασει καθως και σε ποια ημερομηνια τα κατεβασαν ακριβως.
- Settings( ρυθμισεις )
- Οτι δεν ειναι απαραιτητο να το βλεπει κανεις και μπορει να τον μπερδευει απτο περιβαλλον χρηστη μπορει να απενεργοποιηθη απο εδω. Αν δεν υπαρχουν παραδειγματος χαρη, ερωτο-απαντησεις μπορει ο διαχειριστης να σβησει τελειως την επιλογη της προβολης των ερωτοαπαντησεων καθως πιανει χωρο χωρις κανενα λογο. Απο εδω μπορει επισης να αλλαξει το λογοτυπο του χωρου εργασιας και το κειμενο περιγραφης του χωρου εργασιας.
- Overview( Σφαιρικη εικονα )
- Το caplinked δε θα ηταν ομως ενα τοσο ιδιαιτερο DRM εργαλειο αν τα πραγματα που μπορουσε να κανει σταματουσαν εδω. Μια απο τις πιο σημαντικες ιδιοτητες του caplinked ειναι οτι μπορει να χρησιμοποιηθει για να σταλουν ασφαλες τα μυνηματα μεταξυ των χρηστων και οτι επισης γινετε να δημιουργησετε watermark( αφανής σφραγίδα χάρτου ) μεσα απο ενα συστημα δημιουργιας watermark που προσφερει το caplink.
- οπως φενεται και απο την φωτογραφια μπορειτε να επεξεργαστειτε το watermark σας με τους εξης τροπους:
- Αλλαγη γραμματοσειρας
- Αλλαγη αδιαφανειας
- Aλλαγη χρωματος
- Στοιχεια που φαινονται στο watermark ( ip διευθυνση,ονομα,ωρα,email,ονομα του χωρου εργασιας. )
Χρεωση
[επεξεργασία]- Εφοσον εξαντλησετε τις 14 ημερες δοκιμασιας του προιοντος και βεβαιωθειτε πως χριαζεστε το caplinked στη ζωη σας , σας δινονται 3 πακετα απο τα οποια μπορειτε να διαλεξετε οποιο σας βολευει καλυτερα.
Standard Professional Enterprise 29$/m 99$/m Βρειτε εδω τον πινακα τιμολογησης Απλή και ασφαλή κοινή χρήση εγγράφων που σχεδιάστηκε
για μικρές ομάδες και έργα.Το καλυτερο σχεδιο αξιας με προχωρημενη ασφαλεια αρειχων Ανωτατης ποιοτητας διαχειρισης,πληρης προσαρμογη ροης εργασιας,προσβαση στο API. 1tb αποθηκευτικου χωρου 1tb αποθηκευτικου χωρου προσαρμογμενος χωρος αποθηκευσης 1 χωρος εργασιας 10 χωροι εργασιας προσαρμογμενος αριθμος χωρων εργασιας. 3 αμειβόμενοι διαχειριστές 10 αμειβόμενοι διαχειριστές προσαρμογμενος αριθμος αμειβομενων διαχειριστων 10 χρηστες απεριοριστοι χρηστες προσαρμογμενος αριθμος χρηστων. FileProtect (Διαχειριση ψηφιακων δικαιωματων) FileProtect (Διαχειριση ψηφιακων δικαιωματων) Προσαρμοσμένα δυναμικά υδατογραφήματα Προσαρμοσμένα δυναμικά υδατογραφήματα
Απο ποιους χρησιμοποιειται?
[επεξεργασία]- Οπως θα περιμενε κανεις λογο της απλοτητας και της χρησιμοτητας αυτου του DRM λογισμικου παρα πολλα ατομα και εταιριες χρησιμοποιουν αυτο το λογισμικο. Αναμεσα σαυτους που το χρησιμοποιουν ειναι
- 5 επενδυτικες τραπεζες:
- 3 εταριες ιδιωτικων επενδυτικων κεφάλαιων
- 6 εταιριες χρηματοδοτησης
- και πολλες αλλες που μπορειτε να βρειτε εδω
Βιβλιογραφια
[επεξεργασία]
Widevine DRM (ΤΑΝΤΑΛΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 4417180,ΝΟΥΧΑ ΑΛΜΠΙ 4417142)
[επεξεργασία]ΕΙΣΑΓΩΓΗ
[επεξεργασία]Τα συστήματα διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (Digital Rights Management) είναι διάφορες τεχνολογίες ελέγχου πρόσβασης που χρησιμοποιούνται για να περιορίσουν τη χρήση των ιδιόκτητων υλικού και έργων πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι τεχνολογίες διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων προσπαθούν να ελέγξουν τη χρήση, την τροποποίηση και τη διανομή των έργων με πνευματικά δικαιώματα (όπως το λογισμικό και περιεχόμενο πολυμέσων,προγραμμάτων κλπ), καθώς και συστημάτων εντός των συσκευών που επιβάλλουν αυτές τις πολιτικές.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ WIDEVINE
[επεξεργασία]Το Widevine DRM είναι ένα στοιχείο διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων του προγράμματος περιήγησης ιστού της Google Chrome και του Android MediaDRM. Το Widevine είναι ένα κορυφαίο σύστημα κρυπτογράφησης για την ασφαλή διανομή αδειών χρήσης και την προστασία της αναπαραγωγής σε βίντεο σε οποιαδήποτε καταναλωτική συσκευή. Οι δημιουργοί περιεχομένου,οπως η MSO (Multiple System Operators) και άλλες εταιρείες μέσων ενημέρωσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Widevine για να εξασφαλίσουν τη δημιουργία εσόδων από περιεχόμενο σε κάθε συσκευή. Η Google αγόρασε το Widevine το 2010 σε μια προσπάθεια να εμβαθύνει την υποστήριξή της στις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, να επιταχύνει τις ροές βίντεο του YouTube και να ανάπτυξη το Android και την προσαρμοστική ροή. Η Widevine δεν χρεώνει τα τέλη προϊόντων για χρήση της είτε με την παραγωγή αδειών είτε με την ενσωμάτωση συσκευών. Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι Το Google Widevine DRM προσφέρει στους εκδότες έλεγχο της κρυπτογράφησης, της διαχείρισης κλειδιών, της διανομής και της κατανάλωσης των περιουσιακών τους στοιχείων. Οι δημιουργοί περιεχομένου εφαρμόζουν τις πολιτικές τους, τα ψηφιακά δικαιώματα και την κρυπτογράφηση σε όλα τα εισερχόμενα στοιχεία που καταχωρούνται με το Widevine και το CMS. Τα στοιχεία ενεργητικού μεταφορτώνονται έπειτα σε δίκτυο συνεργατών προορισμού ή CDN. Στη συνέχεια, το DRM της Widevine παραδίδει τα αρχεία σε όλες τις συσκευές και το DASH εξασφαλίζει την αναπαραγωγή σε όλες τις συσκευές.
ΧΡΗΣΗ
[επεξεργασία]Το Widevine DRM χρησιμοποιείται με το πρόγραμμα περιήγησης Chrome και το Android. Υποστηρίζει MPEG-DASH και HLS σε ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών. Το πρόγραμμα περιήγησης Chrome και το ChromeOS χρησιμοποιούν τις επεκτάσεις κρυπτογραφημένων μέσων και τις επεκτάσεις πηγών πολυμέσων με Widevine. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από τριάντα chipsets, έξι μεγάλα λειτουργικά συστήματα για επιτραπέζιους και κινητούς χώρους, ιδιότητες της Google όπως το Chromecast και το Android TV, έχουν υιοθετήσει το Widevine. Επιπλέον πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν το Widevine όπως το Amazon Video, το BBC, το Hulu, το Netflix και το Spotify, οι οποίοι εξασφαλίζουν περιεχόμενο υψηλής ποιότητας χρησιμοποιώντας το Widevine DRM.Η προστασία περιεχομένου επιτυγχάνετε σε τρία επίπεδα ασφάλειας τα οποία ονομάζονται L1,L2 και L3. Η συσκευή σας θα πρέπει να πιστοποιηθεί για να πληροί την πλήρη προδιαγραφή L1, εάν θέλετε να κάνετε ροή περιεχομένου HD.Επιπρόσθετα για την κάλυψη του επιπέδου ασφαλείας 1, όλες οι επεξεργασίες περιεχομένου, κρυπτογράφησης και ελέγχου πρέπει να εκτελούνται εντός του Trusted Execution Environment (ΤΕΕ) του επεξεργαστή της συσκευής, για να αποτρέπεται η εξωτερική παραβίαση και η αντιγραφή του αρχείου πολυμέσων.Το επίπεδο ασφάλειας 2 απαιτεί μόνο να πραγματοποιείται κρυπτογραφία αλλά όχι επεξεργασία βίντεο μέσα στο TEE. Το L3 ισχύει είτε όταν η συσκευή δεν έχει TEE είτε όταν η επεξεργασία γίνεται εκτός αυτής. Εντούτοις, πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της κρυπτογραφίας στο εσωτερικό του λειτουργικού συστήματος υποδοχής.
ΠΗΓΕΣ
[επεξεργασία]- https://www.encoding.com/widevine/
- https://www.androidauthority.com/widevine-explained-821935/
- https://www.vdocipher.com/blog/widevine-drm-hollywood-video/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Widevine
Product key (ΜΠΟΚΟΥΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 4417132, ΤΡΙΑΜΠΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 4417189)
[επεξεργασία]Γενικά
[επεξεργασία]Η Ψηφιακή Διαχείριση Περιορισμών (Digita Restriction Managment) ειναι ο τρόπος με τον οποίο μια εταιρία ελέγχει το πώς οι πελάτες της διαχειρίζονται τα ψηφιακά μέσα του τους παρέχει. Ο έλεγχος αυτός περιορίζει τους χρήστες από το να αντιγράψουν, μοιραστούν η να χρησιμοποιήσουν ένα ψηφιακό μέσο σε άλλη συσκευή με την χρήση DRM. Το κλειδί οπτικού δίσκου (product key) είναι ένα DRM και με την χρήση του αποδεικνύεται πως κάποιο ψηφιακό μέσο είναι αυθεντικό και χρησιμοποιείτε νόμιμα από τον χρήστη. Πρακτικά είναι ενας κωδικός ο οποίος ξεκλειδώνει το ψηφιακό προϊόν και δίνει την πρόσβαση στον χρήστη να το χρησιμοποιεί. Συχνά η εισαγωγή αυτού του κωδικού εισάγεται στην φάση της εγκατάστασης μετά από απαίτηση του προγράμματος. Στην συνέχεια πραγματοποιείτε μια ρουτίνα με κάποιος μαθηματικούς αλγόριθμους για να βρεθεί όμοιο αποτέλεσμα με ενα σύνολο αποδεκτών λύσεων..
Αποδοτικότητα
[επεξεργασία]Παρόλα αυτά ένα πλήθος από κλειδιά οπτικού δίσκου δεν πληρεί ολοκληρωτικά τον σκοπό του καθως η δημιουργία και η διανομή παράνομων αντιγράφων συνεχίζεται κανονικά. Επίσης με το πέρασμα των χρόνων όλο και ποιο περίπλοκες επιθέσεις πραγματοποιούνται κατά των Κλειδιών οπτικού δίσκου με τα γνωστά σε όλους cracks για να αφαιρείτε της απαίτησης κλειδιού για την ενεργοποίηση του προϊόντος καθώς και οι γεννήτριες παραγωγής κλειδιών έχουν γίνει συνήθεις φαινόμενο. Εξαίρεση αποτελεί η Valve Corporation καθώς αν ένα κλειδί οπτικού δίσκου που κατέχει το σύστημα της χρησιμοποιηθεί λάθος, τότε ο λογαριασμός του εκάστοτε χρήστη μπορεί να απενεργοποιηθεί με αποτέλεσμα ο χρήστης να μην έχει πρόσβαση ούτε στην διαδικτυακές υπηρεσίες που έχει αγοράσει με νόμιμο τρόπο. Τέλος το Product Key εξακολουθεί να χρησιμοποιείται συνεχώς από τις εταιρίες λογισμικού παρά τις παρενέργειες που επιστρέφει καθώς η χρήση κλειδιών οπτικού δίσκου είναι είναι εύκολη στην διανομή και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη υποδομή και συντήρηση.
Πηγές
[επεξεργασία]https://stinpriza.org/ti-einai-ta-drm/ https://en.wikipedia.org/wiki/Product_key
SecuROM ( ΓΚΟΤΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 4417027, ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 4417209)
[επεξεργασία]Τι είναι το SecuROM
[επεξεργασία]Το SecuROM πρόκειται για ένα Σύστημα Διαχείρισης Ψηφιακών Δικαιωμάτων, το οποίο αναπτύχθηκε απο την Εταιρία SonyDADC Austria. Σκοπός του είναι να αποτρέψει την αντιγραφή λογισμικού, κυρίως των Εμπορικών Διαδικτυακών Παιχνιδιών, ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα του δημιουργού.
Βρήκε ευρεία χρήση στις αρχές του 21ου αιώνα αλλά προς το τέλος της πρώτης δεκαετίας ξεκίνησαν τα προβλήματα καθώς το Σύστημα απαιτούσε συχνή διαδικτυακή επιβεβαίωση και επέβαλε περιορισμό ενεργοποίησης κλειδιών. Με ιδιαίτερη περίπτωση την μήνυση εναντίον της EA(Electronic Arts) το 2008 για τη χρήση του SecuROM στο παιχνίδι Spore.
Πολλά από τα παιχνίδια από το 2009 και πίσω τα οποία χρησιμοποιούσαν secuRom δεν δούλευαν στα windows 10 με αποτέλεσμα το σύστημα να σταματήσει να χρησιμοποιείται τελείως το 2016 όπου μία γεννήτρια κλειδιών δούλευε χώρις πρόβλημα και διαδώθηκε μέσω φόρουμ στον κόσμο.
Πώς δουλεύει
[επεξεργασία]Το SecuROM για να χρησιμοποιηθεί δεν απαιτεί καμία αλλαγή του συστήματος σε επίπεδο 0(kernel), λειτουργεί σε επίπεδο 3 απλής εφαρμογής. Αυτό σημαίνει πως δεν αλλάζει αρχεία του συστήματος αλλά απαιτεί την εγκατάσταση ορισμένων αρχείων για να μπορεί να λειτουργήσει.
Εκτελεί 2 διαδικασίες για την εφαρμογή του, αρχικά σε επίπεδο Software με τη μορφή δυνατής κρυπτογράφησης και σε επίπεδο Hardware.
Στο hardware βρίσκεται σε μορφή ειδικής υπογραφής που εφαρμόζεται στο δίσκο κατά τη διάρκεια παραγωγής του. Έτσι το πρόγραμμα μέσα στο δίσκο είναι στενά συνδεδεμένο με την υπογραφή του και είναι εύκολος ο έλεγχος με τη χρήση μια ρουτίνας. Εάν ανιχνευθεί ο αρχικός δίσκος τότε το πρόγραμμα τρέχει κανονικά αλλιώς δεν εκτελείτε. Επίσης επιβάλλει όριο εγκατάστασης με αρχικό αριθμό το 3 και μπορεί να αυξηθεί έπειτα από επικοινωνία με τον πάροχο του προγράμματος.
Παιχνίδια με γνωστά προβλήματα
[επεξεργασία]Για παράδειγμα τα παρακάτω παιχνίδια είχαν μεγάλο πρόβλημα με το SecuROM καθώς αρκετά απο αυτά απέκτησαν ελέυθερη έκδοση και το συγκεκριμένο DRM να οριοθετεί την εγκατάσταση τους.
BioShock
Εφάρμοζε όριο εγκατάστασης με μέγιστη τιμή το 2.
Mass Effect
Απαιτούσε την επιβεβαίωση κλειδιού ανα 10 μέρες και το όριο χρήσης κλειδιού απο το SecuROM ηταν 3 φορές.
Command & Conquer: Red Alert 3
The Sims 2 Ultimate Collection
Πηγές
[επεξεργασία]https://en.wikipedia.org/wiki/SecuROM
https://support.securom.com/faq_general.html
Vitrium Security(ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΗΤΣΙΚΩΣΤΑΣ 4417114,ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΜΑΗ 4417099)
[επεξεργασία]Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων
[επεξεργασία]Η Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων (DRM) είναι ένα σύνολο μεθόδων που στοχεύουν στον έλεγχο της πρόσβασης και περιορισμό της χρήσης ιδιοταγών υλικών και πνευματικών δικαιωματων. Οι τεχνολογίες DRM επιχειρούν να ελέγξουν τη χρήση,τη τροποποίηση και τη διανομή προϊόντων (π.χ. λογισμικό και πολυμεσικό περιεχόμενο) όπως και συστήματα που εμπεριέχονται σε συσκευές που εφαρμόζουν τις σχετικές πολιτικές.Η χρήση τεχνολογιών διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων δεν είναι ευρέως αποδεκτή.Οι υπέρμαχοι της διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι είναι απαραίτητη για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και την αποτροπή της δωρεάν αντιγραφής της. Επιπλέον, επιχειρηματολογούν ότι αυτό το τεχνολογικό μέσο βοηθά τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων να διατηρήσει τον artistic control και να διασφαλίσει μια συνεχή ροή εσόδων.Οι πολέμιοι της διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων αντιτείνουν ότι δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι η διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων συμβάλλει στην αποτροπή παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων, φορτίζοντας αρνητικά νομότυπους πελάτες και απλά επιτρέπει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να καταπνίξουν τον ανταγωνισμό και την καινοτομία. Επιπλέον, τα προϊόντα αυτα μπορούν να καταστούν απροσπέλαστα σε περίπτωση αλλαγών σε αλλαγές σχεδίων των σχετικών τεχνολογιών ή διακοπής σχετικών υπηρεσιών.
Vitrium Security
[επεξεργασία]Το Vitrium είναι μία υπηρεσία που δημιουργήθηκε το 2005 με σκοπό να παρέχει λογισμικό διαχείρισης περιεχομένου επιχειρήσεων και διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM) για οργανισμούς που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν, να δημοσιεύουν ή να διανέμουν ιδιόκτητα, εμπιστευτικά έγγραφα, αρχεία PDF, Office και OpenOffice, αρχεία TXT ,εικόνες και βίντεο. Η τεχνολογία Vitrium ενσωματώνεται με τη διαχείριση περιεχομένου, τη διαχείριση εγγράφων, το ηλεκτρονικό εμπόριο, το CRM(Customer Relationship Management ή Διαχείριση Πελατειακών Σχέσεων) ή άλλα συστήματα και βάσεις δεδομένων επαφών για την παροχή κρυπτογράφησης στρατιωτικής κλίμακας,επίσης παρέχει προστασία σε επίπεδο αρχείων και αναλυτικών στοιχείων για τον έλεγχο και την κατανόηση του τρόπου κατανάλωσης του περιεχομένου.Επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, από τις μικρές νεοσύστατες μέχρι εταιρείες από Fortune 500, χρησιμοποίουν το Vitrium Security για να εξασφαλίσουν και να ελέγξουν τα ψηφιακά τους στοιχεία, να προστατεύσουν τις ροές των εισοδημάτων τους και να προσφέρουν στους χρήστες εύκολη πρόσβαση στο περιεχόμενό τους με ένα από τα πιο απλό και εύχρηστο λύσεις στην αγορά σήμερα.Καλό είναι να διευκρινιστεί οτι το Vitrium δεν είναι υπηρεσία που παρέχεται δωρεάν και οι τιμές διεξάγονται από 500$ έως 800$ τον μήνα ανάλογα με την έκδοση αγοράς.
Ιδιότητες
[επεξεργασία]- Δωρεάν δοκιμή
- Δυνατότητα εγκατάστασης σε MAC και σε Windows
- Προσωπική επιλογή για απόκτηση πρόσβασης στο ασφαλές περιεχόμενο του χρήστη ή για απομονωση παραληπτών
- Ενσωμάτωση στη υπηρεσία καταλόγου Active Directory ή σε οποιοδήποτε σύστημα διαπιστευτηρίων χρήστη τρίτου μέρους.
- Έλεγχος αρχείων μέσω των ρυθμίσεων ασφαλείας περιεχομένου Vitrium
- Διάφορες ρυθμίσεις πολιτικής DRM όπως όρια προγράμματος περιήγησης, ημερομηνίες λήξης, πρόσβαση εκτός σύνδεσης και πολλά άλλα
Fun Facts
[επεξεργασία]Το 1975 μια μικρή εταιρία εν ονόματι Micro-Soft δημιούργησε το Altair Basic ένα λειτουργικό περιβάλλον για τους υπολογιστές Altair 8800 εκείνης της εποχής.Χωρίς να χρησιμοποιουνται οι δισκέτες ακόμα, το περιβάλλον γράφηκε πάνω σε χάρτινες ταινίες με διάφορες τρύπες σαν μέθοδος DRM ,κάτι που δεν πήρε πολύ για κάποιον που είχε στα χεριά του την Altair και το κατάλληλο μηχάνημα να δημιουργήσει 50 αντίγραφα και να τα μοιράσει δωρεάν. Μια άλλη πρωτότυπη μέθοδος DRM ήταν η off-disk copy protection,δηλαδή η χρήση κάποιου άλλου αντικειμένου εκτός του λογισμικού για να αποδείξει κάποιος την αυθεντικοτητα του. Χαρακτηριστηκα παραδείγματα είναι τα παιχνίδια Aladin της Disney όπου για να παίξει κάποιος ζητούσε μια συγκεκριμένη λέξη από το manual σε συγκεκριμένη σειρά και σελίδα ως επιβεβαίωση και το sim city το οποίο ερχόταν με ένα code sheet εκτυπωμένο σε τέτοια χρώματα ,αδύνατα για επανεκτυπωση εκείνο τον καιρό. Τελος η fade ήταν μια μέθοδος DRM που εμφανίστηκε σε fps παιχνίδια όπως το arma 2 όπου αν εντοπιζόταν πως το παιχνίδι ήταν αντίγραφο η εμπειρία παιχνιδιού γινόταν όλο και πιο δύσκολη για το άτομο ως που δεν μπορούσε να σημαδέψει ούτε το όπλο του!
Πηγές
[επεξεργασία]https://www.capterra.com/p/146864/Vitrium/
Spotify (θανάσης Ντάτης 4414061 , Ανδρεάδης Κωνσταντίνος 4414042)
[επεξεργασία]Τι είναι το Spotify
[επεξεργασία]Το Spotify είναι μια σουηδική streaming υπηρεσία μουσικής με έδρα τη Στοκχόλμη και το Λονδίνο.Ιδρύθηκε στις 23 Απριλίου 2006 από τους Daniel EK και Martin Lorentzon και μπορεί κανείς να το βρει σε χώρες της Αμερικής της Ευρώπης αλλά και της Ωκεανίας.Πιο συγκεκριμένα η υπηρεσία Spotify δίνει την δυνατότητα αναζήτησης μουσικής,άλμπουμ με βάση το είδος,τους καλλιτέχνες αλλά ακόμα και των δισκογραφικών εταιριών.Επιπλέον το Spotify όπως και οι περισσότερες εφαρμογές τέτοιου είδους χωρίζεται σε δύο βαθμίδες χρήσης, την Spotify Free και την Spotify Premium.Όσο αναφορά στην Free έκδοση ο χρήστης επιβαρύνεται με προβολή διαφημίσεων και έχει περιορισμένες δυνατότητες, ενώ στην Premium απαλλάσσεται από τις διαφημίσεις και διαθέτει πληθώρα προνομίων.
Τι είναι το DRM
[επεξεργασία]Το Digital Rights Management (DRM) ή αλλιώς Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων είναι ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται από τις εταιρίες σε διάφορα λογισμικά και υπηρεσίες, που επιβάλει περιορισμούς και κανόνες στον τρόπο χρήσης και διανομής του εκάστοτε λογισμικού με ποικίλους τρόπους.Όλοι αυτοί οι περιορισμοί αποσκοπούν στην διατήρηση πνευματικών δικαιωμάτων όλων όσων εμπλέκονται στο προστατευόμενο λογισμικό.
DRM και Spotify
[επεξεργασία]Για την υπηρεσία Spotify η χρήση του DRM είναι σχεδόν απαραίτητη καθώς η διαφύλαξη των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών της δεν είναι η μόνη διακυβεύεται αλλά και αυτή χιλιάδων καλλιτεχνών,των οποίων την δουλειά φιλοξενεί η εφαρμογή. Πιο συγκεκριμένα ένας από τους τρόπους που το DRM βρίσκει εφαρμογή στην πλατφόρμα του Spotify είναι ο τρόπος λήψης της μουσικής.Ειδικότερα οι Premium χρήστες έχουν την δυνατότητα λήψης μουσικής με σκοπό την αναπαραγωγή εκτός σύνδεσης αργότερα(μόνο στο κινητό).Παρόλα αυτά, η μουσική αποθηκεύεται εντός της εφαρμογής και όχι στο κινητό η τον υπολογιστή που είναι εγκατεστημένη.Οι χρήστες δεν μπορούν να επεξεργαστούν ούτε να διαμοιράσουν την μουσική , ούτε να την μοιραστούν με άλλους χρήστες ακόμα και από την ίδια συσκευή.Ακόμα, το Spotify διαθέτει κατάλληλο σύστημα ασφαλείας του κώδικα του που αποτρέπει τυχόν απόπειρα τροποποίησης του από χρήστη με σκοπό την παράκαμψη του συστήματος ασφαλείας του ή απόκτηση προνομίων χωρίς την καταβολή πληρωμής.Τέλος η εφαρμογή αναγκάζει τους χρήστες της να έχουν απαραιτήτως λογαριασμό σε αυτήν για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της.Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται η εξατομικευμένη εμπειρία για κάθε χρήστη καθώς και η αποτροπή της υποκλοπής προσωπικών στοιχείων κατά την χρήση της πλατφόρμας από πολλούς χρήστες στην ίδια συσκευή.
Βιβλιογραφία
[επεξεργασία]- https://www.spotify.com/gr/about-us/contact/
- https://el.wikipedia.org/wiki/Spotify
- https://www.spotify.com/gr/premium/?checkout=false
- https://www.macsome.com/spotify-audio-converter-platinum-mac/spotify-and-drm.html
- https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_rights_management
Intertrust ExpressPlay™ cloud DRM (Καλέσης Βύρωνας 4414235)
[επεξεργασία]Εισαγωγική Περιγραφή του ExpressPlay™ DRM
[επεξεργασία]Το Intertrust ExpressPlay™ όντως υφίσταται ένα σύστημα διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων που διαπρέπει καθώς στηρίζεται στο cloud και είναι το πρώτο DRM που υποστηρίζει όλα τα κύρια συστήματα διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων. Παρέχει ολική δηλαδή απο την αρχή έως το τέλος και ολοκληρωμένη προστασία περιεχομένου που πληρεί ακόμα και τις σκληρότερες προδιαγραφές του Hollywood. Σημειωτέο αποτελεί πως παρέχει ακόμη ψηφιακά διαπιστευτήρια, αποθηκευτικό χώρο περιεχομένου κλειδιών, κρυπτογράφηση περιεχομένου, μεταβίβαση άδεια multi-DRM και ασφαλής αναπαραγωγή και την διέπει διαθέσιμη κατά πλάτος όλων των δημοφιλών πλατφορμών και σχεδιασμών-format. Επιπλέον χαρακτηρίζεται ως μία οικονομικά αποδοτική και εύκολη για ενσωμάτωση υπηρεσία και η πλατφόρμα συνάμα είναι επιδεκτική διεύρυνσης τόσο στην χρήση ελαστικού cloud όσο και στην γεωγραφική κάλυψη.
Fun Features του ExpressPlay™ DRM
[επεξεργασία]Αναγνωριστικά, ένα από τα πιο επαναστατικά στοιχεία της ExpressPlay™ είναι το Universal DRM (uDRM) εργαλείο ανάπτυξης λογισμικού (SDK) που υποστηρίζει Adobe Access, Apple FairPlay, Google Widevine, Marlin DRM και Microsoft PlayReady. Περαιτέρω με ένα μόνο εργαλείο ανάπτυξης λογισμικού μειώνει κάποιος το κόστος με το να απαλείφει την ανάγκη να κατανέμει πολλαπλές εκδόσεις των προστατευμένων αποκτημάτων του και το SDK χρησιμοποιεί περιεχόμενα από όλους τους γνωστούς φυλλομετρητές όπως Chrome, Safari, Firefox, and Microsoft’s Edge και IE. Πιο αναλυτικά το uDRM υπερνικά τις προκλήσεις μιας ποικιλόμορφης διαμόρφωσης (landscape) συσκευής και αποτελεσματικά υλοποιεί την ασύνδετη αναπαραγωγή περιεχομένου στις κινητές συσκευές ενώ ελαχιστοποιεί την ανάγκη για περίπλοκα backend συστήματα και επαγγελματικές υπηρεσίες. Εμπεριέχει προσαρμοστικότητα με τις προδιαγραφές του MovieLabs για προσαυξημένες παρατάξεις περιεχομένου όπως η UHD/4K ανάλυση και η διαθεσιμότητα πρώιμης κυκλοφορίας αλλά τα Hollywood studios απαιτούν ενισχυμένη ασφάλεια υλικού για προσαυξημένο UHD/4K περιεχόμενο ώστε να διασφαλίσουν ότι το περιεχόμενο τους παραλείφθηκε με ασφάλεια. Επόμενο σημαντικό χαρακτηριστικό ισχύει πως είναι όντως το watermarking το οποίο λειτουργεί βασισμένο σε συνεδριάσεις για να καταγράψει κάθε μη-εξουσιοδοτημένη αναδιανομή του περιεχομένου ασφαλίστρου, δηλαδή δεν εγχειρεί όπως οι τυπικές υπηρεσίες DRM που παρέχουν ασφάλεια μόνο όταν κάνουν πρόσβαση στο περιεχόμενο. Το ExpressPlay διατίθεται πλήρως συμβατό με το Marlin λογισμικό σύστημα διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων, όπου πρόκειται για μια ανοιχτού προτύπου προδιαγραφή, που το χρησιμοποιεί κυρίως για τις κοινές λειτουργίες του όπως οι ίντερνετ-βασισμένες προστασίες περιεχομένου και διανομής περιεχομένου. Τέλος, η προδιαγραφή Marlin βρίσκεται εφαρμοστέα σε ποικιλία περιπτώσεις χρήσεων διαμέσου τύπου περιεχομένων, φορμάτ περιεχομένων, μηχανισμών παραλαβών και πλατφορμών.
Βιβλιογραφία
[επεξεργασία]- https://www.intertrust.com/products/drm-system/udrm/
- https://www.intertrust.com/products/drm-system/multi-drm/
- https://www.intertrust.com/products/drm-system/marlin-drm/
SAP | Enterprise Digital Rights Management (ΜΑΪΜΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Τ03597, ΖΙΩΖΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 4414005)
[επεξεργασία]Λίγα λόγια
[επεξεργασία]Η SAP είναι μια εταιρεία λογισμικού που παρέχει λύσεις στην οργάνωση των διαδικασιών των επιχειρήσεων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη και την τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως στον συγκεκριμένο κλάδο υπηρεσιών με πάνω από 335,000 πελάτες σε περισσότερες απο 180 χώρες με έδρα το Βάλντορφ της Γερμανίας. Ενδεικτικά προϊόντα είναι τα SAP ERP, SAP Business Suite και SAP Netweaver.
Το SAP ERP είναι επιχειρηματικό λογισμικό στην κατηγορία των ERP (Enterprise Resource Planning) που καλύπτει την οικονομική διαχείρηση, τον έλεγχο, την διαχείρηση υλικών και έργων, την συντήρηση εγκαταστάσεων, τον ποιοτικό έλεγχο, τις πωλήσεις, την διανομή, το ανθρώπινο δυναμικό κ.α. μέρη μιας επιχείρησης. Στο προϊόν περιλαμβάνονται και τεχνολογικές λύσεις όπως: Περιβάλλον ανάπτυξης σε ABAP/4 (γλώσσα προγραμματισμού της SAP) και Java, BW (Data warehouse σύστημα), Enterprise Portal (Διαδικτυακή Πύλη για Εταιρείες), εφαρμογή διασύνδεσης (ΧΙ) κλπ. Στη σουίτα περιλαμβάνονται επιπλέον οι παραπάνω εφαρμογές για τη Διαχείριση των Σχέσεων με τους Πελάτες (Customer Relationship Management), Διαχείριση Σχέσεων με τους Προμηθευτές (Supplier Relationship Management), Εργαλείο Βέλτιστου Προγραμματισμού για την εφοδιαστική αλυσίδα (Advanced Planner and Optimiser) κλπ.
Ιστορία
[επεξεργασία]Όταν η Xerox ανακοίνωσε ότι θα φύγει από την βιομηχανία των ηλεκρονικών υπολογιστών ζήτησε απο την IBM να αναλάβει τα επιχειρηματικά της συστήματα. Στο πλαίσιο της αποζημίωσης της IBM για τη μετάβαση, η IBM έλαβε τα δικαιώματα για το λογισμικό Scientific Data Systems (SDS)/SAPE, με συμβόλαιο 80.000 δολαρίων. Πέντε απο τους μηχανικούς της εν λόγω εταιρείας, οι οποίοι εργάζονταν σε ένα επιχειρηματικό σύστημα βασισμένο σε αυτό το λογισμικό, μαθαίνοντας ότι θα σταματούσε το έργο τους αποφάσισαν να φύγουν και να ιδρύσουν την δική τους εταιρεία. Ιδρύουν λοιπόν την Systemanalyse und Programmentwicklung ("System Analysis and Program Development" / "SAPD") το 1972 και ξεκινάνε την πρώτη τους δουλειά για το Γερμανικό υποκατάστημα της Imperial Chemical Industries στο Östringen. Με σκοπό την ανάπτυξη των επιθυμητών προγραμμάτων λογιστικής και μισθοδοσίας που απαιτούνταν, δημιούργησαν έναν νέο τρόπο αποθήκευσης δεδομένων, αρκετά διαφορετικό από εκείνο της IBM που προϋπήρχε. Αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα σε χαρτιά διάτρησης (punch cards) μηχανικά, άρχισαν να τα αποθηκεύουν τοπικά σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιούσε κοινή βάση δεδομένων για όλες τις δραστηριότητες του οργανισμού. Ένα σύστημα πραγματικού χρόνου που λόγω της καινοτομίας του υιοθετήθηκε απο πολλές επιχειρήσεις στα επόμενα χρόνια.
DRM στο SAP
[επεξεργασία]Πολλές εφαρμογές στο σύστημα του SAP περιέχουν ευαίσθητα και εμπιστευτικά δεδομένα. Μέσα στο σύστημα τα δεδομένα αυτά προστατεύονται από ελέγχους ταυτοποίησης όπου μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση. Παρ' όλα αυτά μόλις τα δεδομένα βγούν απο το σύστημα π.χ. σε μορφή PDF μπορούν να επεξεργαστούν/διαβαστούν/αντιγραφούν κτλ. Ένας τρόπος με τον οποίο αυτά τα δεδομένα μπορούν να προστατευθούν είναι εφαρμόζοντας τη Διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM). Η γενική διαδικασία είναι η κρυπτογράφηση του εγγράφου που πρόκειται να προστατευθεί. Η κρυπτογράφηση εκτελείται από έναν ειδικό διακομιστή DRM. Οι πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες που μπορούν να εκτελέσουν την ενέργεια σε αυτό το έγγραφο (όπως προβολή, επεξεργασία, προώθηση, εκτύπωση κ.λπ.) πρέπει να παρέχονται στον διακομιστή DRM. Στη συνέχεια, ο διακομιστής DRM κρυπτογραφεί το έγγραφο και όταν ο παραλήπτης του εγγράφου θέλει να έχει πρόσβαση σε αυτό το έγγραφο, πρέπει να συνδεθεί στον διακομιστή DRM για να λάβει το κλειδί αποκρυπτογράφησης.
Πηγές
[επεξεργασία]- https://en.wikipedia.org/wiki/SAP_SE
- https://www.sap.com/greece/products/enterprise-digital-rights-management.html
- https://blogs.sap.com/2012/10/10/digital-rights-management-for-documents-in-sap-systems/
FairPlay (Δημήτρης Αποστόλου 4417032 Σάκης Τζιούτζιας 4417186)
[επεξεργασία]Γενικά
[επεξεργασία]Το FairPlay είναι μια τεχνολογία διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM) που αναπτύχθηκε από την Apple Inc. Είναι ενσωματωμένη στη μορφή αρχείου πολυμέσων MP4 ως κρυπτογραφημένο επίπεδο ήχου AAC και χρησιμοποιείται από την εταιρεία για την προστασία έργων που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που πωλούνται μέσω του iTunes Store επιτρέποντας μόνο εξουσιοδοτημένες συσκευές για να παίξετε το περιεχόμενο.
Οι περιορισμοί που επέβαλε η FairPlay, κυρίως η περιορισμένη συμβατότητα των συσκευών, πυροδότησαν κριτική, με μια αγωγή περί παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που τελικά έκλεισε στην εύνοια της Apple και διάφορες επιτυχείς προσπάθειες για την κατάργηση της προστασίας DRM από αρχεία, με την Apple να ενημερώνει συνεχώς το λογισμικό της για να εξουδετερώσει έργα. Τον Φεβρουάριο του 2007, μια ανοικτή επιστολή από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Steve Jobs, συζήτησε τη χρήση του DRM στη μουσική, προσέλκυση σημείων για το μέλλον της προστασίας και ανακοίνωση της υποστήριξης της εταιρείας για τον τερματισμό της χρήσης του DRM. Παρόλο που η ανοικτή επιστολή προκάλεσε αρχικά μικτές αντιδράσεις στον κλάδο, η Apple υπέγραψε συμφωνία με μια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία τον επόμενο μήνα, προσφέροντας στους πελάτες της iTunes μια επιλογή αγοράς για μια υψηλότερη ποιότητα, χωρίς DRM έκδοση των κομματιών της ετικέτας. Τον Ιανουάριο του 2009, η Apple υπέγραψε συμφωνίες με όλες τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες καθώς και έναν μεγάλο αριθμό ανεξάρτητων ετικετών που προσφέρουν όλη τη μουσική iTunes στην επιλογή DRM free.
Τεχνικά
[επεξεργασία]Τα αρχεία που προστατεύονται από το FairPlay είναι κανονικά αρχεία κοντέινερ MP4 με κρυπτογραφημένο επίπεδο ήχου AAC. Το στρώμα κρυπτογραφείται χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο AES. Το βασικό κλειδί που απαιτείται για την αποκρυπτογράφηση του στρώματος ήχου αποθηκεύεται επίσης σε κρυπτογραφημένη μορφή στο αρχείο κοντέινερ MP4.Το κλειδί που απαιτείται για την αποκρυπτογράφηση του κύριου κλειδιού ονομάζεται "κλειδί χρήστη".Όταν ένας χρήστης καταχωρεί έναν νέο υπολογιστή με το iTunes, η συσκευή ζητά εξουσιοδότηση από τους διακομιστές της Apple, κερδίζοντας έτσι ένα κλειδί χρήστη. Κατά την προσπάθεια αναπαραγωγής ενός αρχείου, το κύριο κλειδί που είναι αποθηκευμένο μέσα στο αρχείο αντιστοιχεί στη συνέχεια στο κλειδί χρήστη και, εάν είναι επιτυχής, επιτρέπει την αναπαραγωγή.Το FairPlay επιτρέπει απεριόριστη μουσική εγγραφή σε CD και απεριόριστο συγχρονισμό μουσικής με iPods, αλλά περιορίζει την ακρόαση τριών υπολογιστών Mac.