Μετάβαση στο περιεχόμενο

Να περιγράψετε μια πατέντα λογισμικού!!(3η Εργασία 2017-18)

Από Βικιβιβλία

Automatic batching of GUI-based tasks(Κλεινάκης Γιώργος,ΑΜ:4415252)

[επεξεργασία]

Μια πατέντα λογισμικού που εφευρέθηκε από τους Qingwei Lin, Fan Li, Jiang Li έχει τίτλο “Αυτοματοποιημένη ομαδοποίηση για εργασίες που βασίζονται σε γραφικό περιβάλλον χρήστη (GUI)” που είναι κατοχυρωμένη στις ΗΠΑ με αριθμό US-8924329 και αρχικός δικαιούχος της είναι η Microsoft Corporation. Η πατέντα κατατέθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2013 και δημοσιεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 2014

Τρόπος λειτουργίας και χρησιμότητα του λογισμικού

[επεξεργασία]

Σήμερα πολλές από τις εργασίες που γίνονται κατά τη χρήση του υπολογιστή είναι επαναλαμβανόμενες όπως για παράδειγμα η διαμόρφωση του μεγέθους εικόνων που βρίσκονται σε ένα φάκελο. Μπορεί κάθε φορά η εικόνα να αλλάζει αλλά η λειτουργία της διαμόρφωσης του μεγέθους είναι η ίδια. Σκοπός της πατέντας είναι να ομαδοποιεί τις εργασίες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες ενέργειες της ίδιας εντολής, ή ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο από διαφορετικές ενέργειες.

Η χρησιμότητα της συγκεκριμένης πατέντας είναι σημαντική καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην καθημερινότητα της εργασίας τους, εκτελούν στους υπολογιστές επαναλαμβανόμενες ενέργειες κάτι αρκετά χρονοβόρο. Θα μπορούσε ίσως κάποιος να γράψει το δικό του πρόγραμμα για να ομαδοποιήσει τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις και να τις αυτοματοποιήσει, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί τεχνικές γνώσεις στον τομέα του προγραμματισμού, κάτι που δεν κατέχουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι. Επιπλέον το γραφικό περιβάλλον χρήστη (GUI) δεν προσφέρει πολλές επιλογές ώστε να μπορεί κάποιος να γράψει ένα σενάριο για να μπορεί να ομαδοποιήσει εντολές, εκτός από τις μακροεντολές, που είναι μια σειρά από εντολές, που κάποιες εφαρμογές προσφέρουν, όπως η εφαρμογή “Word” της Microsoft που αφορά την επεξεργασία κειμένου.

Συνεπώς η συγκεκριμένη πατέντα λογισμικού εντοπίζει κατά τη χρήση του υπολογιστή κάποιο επαναλαμβανόμενο μοτίβο κινήσεων. Μόλις το εντοπίσει προβλέπει την επόμενη κίνηση και ενημερώνει τον χρήστη αν η διαπίστωση για την επόμενη ενέργεια που θα εκτελεστεί είναι ορθή. Εάν ο χρήστης συμφωνήσει εκτελεί τις προβλεπόμενες ενέργειες χωρίς να χρειάζεται κάποια αλληλεπίδραση από τον χρήστη.

  1. http://fortune.com/2015/02/24/most-patents-companies-2014/
  2. https://www.google.com/patents/US8924329

Automatic computer upgrading (Λιβισιανός Μιχάλης , Σκουφάς Γιώργος)

[επεξεργασία]

Η πατεντα της <<αυτοματης αναβαθμισης>> εφευρεθηκε απο τους Richard A Stupek,David S Shatter,Curtiw R Jones,Steve Davis,William D Justice με αρχικο δικαιοδοχο την εταιρεια Compaq Computer Corporation.Ο Αριθμος της δημοσιευσης ειναι US5586304 A.

Το συγκεκριμενο λογισμικο απτεται με την μεθοδο της αναβαθμιση ενος προγραμματος-πορου του υπολογιστη απο μια υπαρχουσα λειτουργια σε μια νεοτερη εκδοση του. Η λειτουργια αυτη αποτελειται απο τρια απλα βηματα:

  1. Την ψηφιακη αποθηκευση των πληροφοριων της αναβαθμισμενης εκδοσης και την περιγραφη των χαρακτηριστικων αυτης,σε συσχετιση με παλαιοτερες εκδοσεις της συγκεκριμενης εφαρμογης.
  2. Την ψηφιακη αποθηκευση της ταυτοτητας της υπαρχουσας εκδοσης στις πληροφοριες του υπολογιστη ,για τον αυτοματο προσδιορισμο για το ποια απο τις προηγουμενες εκδοσεις ειναι η υπαρχουσα εκδοση.
  3. Προβολη των πληροφοριων η ενα μερος αυτων της νεοτερης εκδοσης, προς τον χρηστη ουτοσωστε να εκτιμηση αν επιθυμει την πραγματοποιηση της αναβαθμισης.

Ο χρηστης

Επιπροσθετως ο χρηστης ενος συστηματος μπορει να ασχοληθει με την διατηρηση και την μεγιστη χρησιμοτητα των πορων ουτοσωστε να μειωνει το κοστος, την απογοητευση με χρονο και χρημα. Τα προγραμματα των εκαστοτε συστηματων αναβαθμιζονται συχνα απο τον κατασκευαστη οποτε ο χρηστης θα πρεπει να επιβλεπει αυτες τις αλλαγες ωστε να ειναι οσο τον δυνατον σωστες.Δηλαδη με βαση τα παραπανω ο χρηστης πρεπει να συγκρινει τον αριθμο εκδοσης καθε πορου ωστε να επιδυκνυει επιτακτικα την υπαρξη της αναβαθμισης.Ειναι αναγκαιο παραλληλα απο τον χρηστη να κατανοει τις διαφορες μεταξυ των χαρακτηριστικων των παλαιοτερων εκδοσεων με τις νεες,επειδη σε πολλες περιπτωσεις η αναβαθμιση ειναι δυνατον να επηρεασει καποιους απο τους πορους του προγραμματος αρνητικα. Βεβαια ο χρηστης δεν μπορει να γνωριζει παντοτε για την αποτελεσματικοτητα των αναβαθμισεων γι'αυτο τον λογο προγραμματα οπως το NetWare της Novell,επιθεωρει φορτιστες δικτυου,τις νεες εκδοσης(NLM),παρεχοντας πληροφοριες των αναθεωρησεων και των ημερομηνιων που πραγματοποιηθηκαν προς στον χρηστη, για να εχει γνωση για το ποια εκδοση χρειαζεται για την αναβαθμιση και εαν ειναι αποτελεσματικη. Η αναβαθμιση επισης μπορει να γινει αυτοματα σε διακομιστες δικτυου η σε πελατη δικτυου.Στν τελευταια περιπτωση η αναβαθμιση γινεται χειροκινητα απο τον χρηστη με την αποθηκευση των εκδοσεων σε εναν φορητο δισκο. Τα δεδομενα της αναβαθμισης περιεχουν πληροφοριες σχετικα με τους λογους για τους οποιους ειναι αναγκαια η αναβαθμιση και την σημασια της εκτελεσης της για το προγραμμα,απο την παλαια στην νεοτερη εκδοση.

Adblock bypass (Κωνσταντίνος Σαμουργκανίδης , Γεωργία Μανώλη)

[επεξεργασία]

Ο Adam Carasso δημοσίευσε την πατέντα λογισμικού Adblock Bypass στις τρις Νοεμβρίου του 2015 με δικαιούχο την εταιρία AdSuply, inc. και με αριθμό κυκλοφορίας Us9177335 B1. Δημοφιλείς εφαρμογές και προγράμματα δίνουν την δυνατότητα στους χρήστες να παρακάμψουν τις διαφημίσεις που εμφανίζονταν στις οθόνες των υπολογιστών , δημιουργώντας προβλήματα στις εταιρείες που ήθελαν να διαφημίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους .έτσι η εταιρία δημιούργησε μια πατέντα λογισμικού όπου είχε στόχο την φόρτωση και η εμφάνιση διαφημίσεων όπως έχουν αρχικά ρυθμιστεί στο περιεχόμενο του εκδότη περιεχομένου σε απευθείας σύνδεση, ακόμη και όταν εκτελούνται ένα ή περισσότερα adblockers στη συσκευή του χρήστη. Για να επιτευχθούν αυτοί και άλλοι στόχοι, μερικές ενσωματώσεις παρέχουν ένα σύστημα Adblock bypass.

Το Adblock Bypass αποτελείτε από δύο συνιστώσες .Η μια είναι το Bypass loader το οποίο είναι ενσωματωμένο στο περιεχόμενο του εκδότη περιεχομένου. Όταν ο χρήστης κατεβάσει και αναλύσει το περιεχόμενο του εκδότη στην συσκευή του τότε το Bypass loader ενεργοποιείται ανιχνεύοντας την παρουσία οποιαδήποτε adblock στη συσκευή του χρήστη. Σε περίπτωση που βρεθεί, ο Bypass loader προωθεί οποιαδήποτε μπλοκαρισμένη προσπάθεια προβολής διαφήμισης στην συσκευή του χρήστη στην δεύτερη συνιστώσα το bypass proxy. Ο bypass proxy ανακτά τις ζητούμενες διαφημίσεις και τους επιστρέφει στον Bypass loader, ο οποίος επαναφέρει τις διαφημίσεις στην τελική παρουσίαση περιεχομένου ή απόδοση.Ο Bypass proxy μπορεί επίσης να τροποποιήσει το περιεχόμενο του εκδότη περιεχομένου αντικαθιστώντας οποιαδήποτε μπλοκαρισμένη προσπάθεια προβολής διαφήμισης στην συσκευή του χρήστη που είναι ενσωματωμένες στο περιεχόμενο με κλήσεις προς το bypass proxy.Σε ορισμένες ενσωματώσεις, ο Bypass loader επαναφέρει την διαφήμιση χειριζόμενος το Document Object Model (DOM) της εφαρμογής επιδόσεων περιεχομένου που εκτελείται στη συσκευή του χρήστη.

Για να αποφευχθεί η επανάληψη ο Bypass proxy ξαναγράφει τις διαφημιστικές κλήσεις στο αρχικό περιεχόμενο με την διεύθυνση του Bypass proxy αντί για την διεύθυνση των αντίστοιχων διακομιστών διαφήμισης, όπου η διεύθυνση των αντίστοιχων servers των διαφημιστικών μπορεί να κρυπτογραφηθεί ή και να συμπεριληφθεί ως μέρος των επανασχηματισμένων διαφημιστικών κλήσεων σε ορισμένες ενσωματώσεις.

Αναγνώριση προσώπου - Face ID (Φρονιμόπουλος Αλέξανδρος, Κατσούλης Κωνσταντίνος-Παναγιώτης)

[επεξεργασία]

Από ποιον και πότε δημιουργήθηκε

[επεξεργασία]

Το Face ID είναι μια πατέντα που δημιουργήθηκε από τον Keishiro Nakamoto στις 22 Νοεμβρίου του 2012 με κωδικό ευρεσιτεχνίας: US 20120294496 A1. Εικόνα του αλγορίθμου

Τρόπος λειτουργίας

[επεξεργασία]

Τα Συστήματα Αναγνώρισης Προτύπων, μεταξύ των οποίων και το Σύστημα Αναγνώρισης Προσώπου, ακολουθούν μια τυπική αρχιτεκτονική που περιλαμβάνει τέσσερα βασικά στάδια επεξεργασίας:

  1. Λήψη μετρήσεων για κάποιες από τις ιδιότητες του αντικειμένου που μας αφορούν
  2. Προεπεξεργασία των μετρήσεων για τη μείωση θορύβου και/ή κανονηκοποίηση των μετρήσεων
  3. Εξαγωγή χαρακτηριστικών με τα οποία γίνεται η διάκριση των προτύπων
  4. Ταξινόμηση, που περιλαμβάνει τη σύγκριση των χαρακτηριστικών του αντικειμένου με κάποια χαρακτηριστικά που το σύστημα ήδη γνωρίζει που ανήκουν, ώστε να το αντιστοιχίσει σε κάποια κλάση.

Υπάρχουν δύο βασικές διαδεδομένες μέθοδοι για την αναγνώριση προσώπου, η γεωμετρική, που στηρίζεται σε χαρακτηριστικά του προσώπου, και η φωτομετρική που στηρίζεται στην όψη του. Κάθε πρόσωπο έχει πολυάριθμα ξεχωριστά διακριτικά στοιχεία από άλλα, με διαφορετικές κορυφές και κοιλάδες, που μπορούν να αποτελέσουν χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Τέτοια μπορεί να είναι:

  • Η απόσταση μεταξύ ματιών.
  • Το πλάτος της μύτης.
  • Το βάθος των ματιών.
  • Το σχήμα των ζυγωματικών.
  • Το μήκος του σαγονιού.

Που χρησιμοποιείται

[επεξεργασία]

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, δεν χρησιμοποιείται μόνο για την αναγνώριση εγκληματιών από τις αστυνομικές αρχές. Πολλά προγράμματα διαχείρισης φωτογραφικών άλμπουμ, χρησιμοποιούν μεθόδους για να αναγνωρίσουν αυτόματα πρόσωπα και να τα ομαδοποιήσουν για λογαριασμό του χρήστη,για παράδειγμα:

  • Το iPhoto της Apple οργανώνει τις φωτογραφίες του χρήστη αυτόματα ανάλογα με τα πρόσωπα που εικονίζονται και είναι διαθέσιμα στο χρήστη ανάμεσα σε πολλαπλές εφαρμογές.
  • Το Picassa της Google δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει την προβολή φωτογραφιών με συγκεκριμένο πρόσωπο και το ιδιο το πρόγραμμα διασυνδέει τις φωτογραφίες με το πρόσωπο και τις προβάλλει.
  • Το Picture Motion Browser (PMB) της Sony, αναλύει τις φωτογραφίες και τις ομαδοποιεί ανάλογα με τα πρόσωπα που εμφανίζονται.
  • Το Facebook χρησιμποιεί πλέον σύστημα αναγνώρισης προσώπου, κάνοντας αυτόματα επισήμανση (tagging) στα πρόσωπα που υπάρχουν.
  • To Windows Live Photo Gallery στην τελευταία έκδοση χρησιμοποιεί επίσης τέτοιο σύστημα.
  • Το fotobounce έδινε τη δυνατότητα διαχείρισης των φωτογραφιών του χρήστη ανάλογα με τους εικονιζόμενους ανθρώπους.
  • Το face.com δίνει έτοιμο API για τους χρήστες που θέλουν να εισάγουν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, μετρώντας 35,000,000,000+ πρόσωπα στη βάση δεδομένων του (έως 30/11/2011). Τώρα το έχει αποκτήσει το facebook.com

Βιβλιογραφία-Πηγές

[επεξεργασία]
https://en.wikipedia.org/wiki/Facial_recognition_system
https://www.google.gr/patents/US20120294496?dq=face%20id&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwi4ptS1vofXAhWsB8AKHXtiCQUQ6AEIdzAJ
https://www.cnet.com/news/iphone-face-id-apple-x-facial-recognition/

TeamViewer(ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΥ , ΔΑΝΑΗ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ )

[επεξεργασία]

TeamViewer

Είναι ένα πακέτο λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή, και όχι μόνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κοινή χρήση επιφάνειας εργασίας, μεταφορά αρχείων και ηλεκτρονικές συσκέψεις. Μπορεί και χρησιμοποιείται χωρίς χρέωση από μη εμπορικούς χρήστες. Οι εκδόσεις Business,Premium και Corporate είναι πλήρως διαθέσιμες σε αυτούς τους χρήστες.

Σαν λογισμικό είναι διαθέσιμο σε Microsoft Windows,Mac OS X,Linux,Chrome OS,iOS,Android,Windows RT και για τα λειτουργικά συστήματα BlackBerry.

Mε αριθμό ευρεσιτεχνίας US8595321

Για να μπορέσουμε να ενώσουμε δύο ή παραπάνω συσκευές μεταξύ τους, για να λειτουργήσει σωστά το αντικείμενο που πραγματευόμαστε, θα πρέπει να υπάρχει κατεβασμένο και εγκατεστημένο το πρόγραμμα αυτό. Η διαδικασία σύζευξης ξεκινάει ζητώντας η μία συσκευή το id και το password της άλλης προκειμένου να συμπληρωθούν τα κενά και να υπάρξει μια ασφαλή ένωση των συσκευών που συμμετέχουν στην σύνδεση. Έτσι ώστε αποφεύγοντας τυχόν κακόβουλους χρήστες που προσπαθούν να εισέλθουν στα αρχεία των συσκευών. Όταν η σύνδεση γίνει, η συσκευή που ζήτησε την άδεια εισόδου έχει πλέον τον έλεγχο της άλλης και αντικρίζει στην οθόνη της, την επιφάνεια εργασίας της άλλης. Σε αυτό το σημείο, ο χειριστής μπορεί να επέμβει σε όλα τα σημεία της συσκευής και να τροποποιήσει ότι θέλει, να μεταφέρει, να αλλάξει και να διαγράψει αρχεία. Όταν οι χρήστες θελήσουν να διακόψουν την σύνδεση μεταξύ τους απλά τερματίζουν το πρόγραμμα και απευθείας οι δύο συσκευές αποσυνδέονται. Με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επέμβουν η μία στα αρχεία της άλλης. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να συνδέσει είτε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με λαπτοπ είτε λαπτοπ με κινητά, ή οποιονδήποτε συνδυασμό συσκευών.

Το TeamViewer δίνει την δυνατότητα, λίγο πριν την εγκατάσταση να διαλέξουμε τι χρήση θέλουμε να του κάνουμε. Έχουμε την δυνατότητα να διαλέξουμε αν θέλουμε την προσωπική μη εμπορική χρήση, όπου μπορούν οι συσκευές να είναι συνδεδεμένες όσο επιθυμούν οι χειριστές τους. Ενώ υπάρχει και η επιλογή της εταιρίας εμπορική χρήση, όπου οι συσκευές έχουν μερικά λεπτά μόνο για να συνδεθούν και να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις που επιθυμούν η μία στην άλλη.

Τα υπέρ του TeamViewer:

Μετά την εγκατάσταση είναι έτοιμο για χρήση, διαθέσιμο σε όλα τα λειτουργικά συστήματα, απλό στην χρήση του, με κρυπτογράφηση RSA 2048 και AES 256

Τα κατά του TeamViewer:

Οι server παίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του, συγκεκριμένος αριθμός συνδέσεων συσκευών, με ακριβές επαγγελματικές άδειες.

H TeamViewer GmbH ιδρύθηκε το 2005 στο Göppingen της Γερμανίας . Η Permira με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, σαν εταιρία ιδιωτικών μετοχικών εταιριών εξαγόρασε την TeamViewer GmbH από τον προγραμματιστή λογισμικού GFI Software, που εδρεύει στο Durham της Νότιας Καρολίνας το 2014.Σαν εταιρία έχει μία online backup cloud υπηρεσία και την ονομάζει Airbackup.

Βιβλιογραφία:

https://en.wikipedia.org/wiki/TeamViewer

http://saites.gr/it-pc-support/pos-leitourgei-to-teamviewer

https://www.pcsteps.gr/1350-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE/

Sorting System (ΣΤΑΤΗΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΣΤΑΦΥΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ)

[επεξεργασία]

Αριθμός δημοσίευσης: US3380029 A
Εισαγωγή
Η πρώτη πατέντα λογισμικού κατοχυρώθηκε τον Απρίλιο του 1968 και αφορά μία μέθοδο ταξινόμησης δεδομένων. Εφευρέτης αυτής της πατέντας είναι ο Martin A. Goetz, ο οποίος εργαζόταν για την Applied Data Research (ADR) .

Ιστορία
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 η ταξινόμηση δεδομένων ήταν εξαιρετικά σημαντική για τους mainframe υπολογιστές, οι περισσότεροι των οποίων χρησιμοποιούσαν μαγνητική ταινία ως μέσο αποθήκευσης. Ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα ταξινόμησης θα μπορούσε να εξοικονομήσει ένα σημαντικό μέρος του χρόνου εκτέλεσης ενός προγράμματος και να μειώσει τον χρόνο αναμονής που χρειάζονταν η ταινία για να γυρίσει. Η IBM (International Business Machines Corporation) παρείχε δωρεάν λογισμικό με την αγορά των υπολογιστών της, πράγμα που έκανε την πώληση λογισμικού εξαιρετικά δύσκολη. Ο Goetz δεν ήθελε να αντιγράψει η IBM την δική του μέθοδο ταξινόμησης, ωστόσο ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων δεν αρκούσε εφόσον δεν θα προστάτευε την μέθοδο που είχε εφεύρει αλλά μόνο τον κώδικα που είχε γράψει για να πετύχει την ταξινόμηση. Το 1964 μετά από ένα συνέδριο πείστηκε πως μία πατέντα λογισμικού ήταν εφικτή. Έτσι έκανε αίτηση στις 9 Απριλίου του 1965 και η πατέντα κατοχυρώθηκε στις 23 Απριλίου του 1968. Αρχικός δικαιούχος της πατέντας είναι η ARD.

Τρόπος λειτουργίας
Σε ένα σύστημα επεξεργασίας δεδομένων που χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή και ένα πλήθος μονάδων μαγνητικής ταινίας, ένα σύστημα ελέγχου για την ταξινόμηση δεδομένων αποτελείται από τρεις επαναληπτικούς βρόχους σήματος ελέγχου. Ο πρώτος βρόχος αναπτύσσει διαδοχικά σύνολα συνδυασμών σημάτων δεδομένων σε ταξινομημένες σειρές της πρώτης τάξης οι οποίες είναι διαδοχικά γραμμένες στις μονάδες μαγνητοταινίας. Κάθε μονάδα ταινίας ξανατυλίγεται ενώ μια διαδοχική μονάδα ταινίας λαμβάνει τη διαγραμμένη σειρά της.Ένας δεύτερος τέτοιος βρόχος εκτελεί συγχώνευση σε όλες αυτές τις σειρές πρώτης γραμμής εκτός από μία και η προκύπτουσα συγχωνευμένη συμβολοσειρά δεύτερης τάξης γράφεται στην υπόλοιπη μονάδα ταινίας.Όταν όλες οι μονάδες κασέτας έχουν συγχωνεύσει χορδές της ίδιας υψηλότερης τάξης, ο δεύτερος βρόχος εκτελεί μια επιπλέον συγχώνευση όλων των συμβολοσειρών εκτός από μία από αυτές και γράφει τη συμβολοσειρά της επόμενης υψηλότερης τάξης στην υπόλοιπη ταινία.Ένας τρίτος βρόχος κατευθύνει την εναλλασσόμενη λειτουργία του πρώτου και του δεύτερου βρόχου ελέγχου.

Βιβλιογραφία
https://www.google.com/patents/US3380029
https://www.theguardian.com/technology/2013/jan/24/smartphone-patent-wars-intellectual-property
https://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Goetz

Fingerprint Recognition (ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΗΣ, ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ)

[επεξεργασία]

Η αναγνώριση δαχτυλικού αποτυπώματος είναι μία τεχνική για την ταυτοποίηση ενός ατόμου. Τα δαχτυλικά αποτυπώματα έχουν αρκετή λεπτομέρεια, είναι μοναδικά, αλλάζουν δύσκολα και είναι ανθεκτικά στον χρόνο με αποτέλεσμα να αποτελούν τον καταλληλότερο δείκτη για την ταυτότητα του ανθρώπου. Η αναγνώριση δαχτυλικών αποτυπωμάτων δεν είναι κάτι καινούργιο, υπάρχει από τα αρχαία χρόνια και συναντήθηκε σε πολλούς Αιγυπτιακούς τοίχους, Ελληνικούς τάφους κ.α. Την δεύτερη χιλιετία χρησιμοποιήθηκαν ως υπογραφές στην Βαβυλώνα, ενώ στην Αρχαία Ινδία σε ορισμένα κείμενα λέγεται πως άνθρωποι με αναπτυγμένη συνείδηση μπορούσαν να προβλέψουν την ζωή στο μέλλον, στο παρόν και στο παρελθόν. Σίγουρα στοιχεία για το αν οι αρχαίοι γνώριζαν ότι τα δαχτυλικά αποτυπώματα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αναγνώριση δεν υπάρχουν, ωστόσο, υπάρχουν αναφορές όπου οι αρχές κράτησαν τα δαχτυλικά αποτυπώματα των εγκληματιών. Στην πρόσφατη ιστορία, το 1880 ο Henry Faulds δημοσίευσε την πρώτη έρευνα πάνω στο θέμα της αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων και πρότεινε την καταγραφή των αποτυπωμάτων με την χρήση μελανιού. Ο Faulds μετά από την απόρριψη της ιδέας του από την Αστυνομίας της Βρετανίας περιέγραψε την μέθοδο του στον ξάδερφο του Francis Galton ο οποίος έδωσε περισσότερους λόγους για να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος στην εξιχνίαση εγκλημάτων, με την πρώτη υπόθεση που λύνεται με αυτόν τον τρόπο να λαμβάνει χώρα το 1902. Εν έτη 2017 η αναγνώριση δαχτυλικών αποτυπωμάτων δεν χρησιμοποιείται μόνο για την εξιχνίαση εγκλημάτων αλλά και για την ασφάλεια συσκευών και δεδομένων με την πρώτη χρήση να συναντάται το 2000 ενώ το 2013 με την κυκλοφορία του iPhone 5S συναντάται και πρώτη παραβίαση αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων από Γερμανούς hackers. Για την παραβίαση λέγεται πως φωτογράφισαν ένα δαχτυλικό αποτύπωμα από μία γυάλινη επιφάνεια και χρησιμοποίησαν αυτήν την φωτογραφία για να κάνουν την επαλήθευση. Τα δαχτυλικά αποτυπώματα διαθέτουν τρία μοτίβα το τόξο, τον βρόχο και το στρογγυλό. Το τόξο εισέρχεται από την μία πλευρά του δαχτύλου εξέρχεται από την άλλη και δημιουργεί ένα τόξο. Το δεύτερο εισέρχεται από την μία πλευρά σχηματίζει μία καμπύλη και εξέρχεται από την άλλη. Ενώ το τρίτο όπως προδίδει και το όνομα του δημιουργεί ένα κύκλο στο κεντρικό σημείο του δαχτύλου. Η συσκευή ανίχνευσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων εγκρίθηκε ως πατέντα στις 18 Ιουνίου του 1994 με εφευρέτη τον Alan G. Knapp. Για την αναγνώριση του δαχτυλικού αποτυπώματος, υπάρχει μία συσκευή ανίχνευσης και μία συσκευή αναγνώρισης οι οποίες συσκευές διαθέτουν στήλες και σειρές και είναι ενωμένα σε ένα κύκλωμα οδήγησης και ένα κύκλωμα κίνησης με στήλες και σειρές αντίστοιχα. Με την χρήση ηλεκτροδίων σκανάρετε το δαχτυλικό αποτύπωμα, αναλύεται σε χαρακτηριστικά δεδομένα και συγκρίνεται με τα αποθηκευμένα χαρακτηριστικά δεδομένα.

Βιβλιογραφία

[επεξεργασία]

1- Dropbox: Network folder synchronization (ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 4413091, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΣΟΥΜΠΕΛΗΣ 4413070)

[επεξεργασία]

Google Street View (ΣΑΜΑΡΑΣ ΗΛΙΑΣ, ΣΤΑΜΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ)

[επεξεργασία]

Γενική περιγραφή

[επεξεργασία]

Το Google Street View πρόκειται για μία εφαρμογή - προφανώς δημιούργημα της Google , όπως φαίνεται και από το όνομα- η οποία συνδυάζεται με τους χάρτες της Google και το Google Earth[1]. Μπορεί και παρέχει στους χρήστες δισδιάστατη αλλά και τρισδιάστατη πανοραμική προβολή διαφόρων σημείων απεικονιζόμενα επάνω στον χάρτη. Τα διάφορα σημεία απεικονίζονται με ποικίλους τρόπους, όπως για παράδειγμα, οι δρόμοι με μπλε γραμμές και οι επιχειρήσεις με πορτοκαλί κύκλους. Η τοποθεσία και η πυκνότητα του πληθυσμού παίζουν σημαντικό ρόλο στην συλλογή των εικόνων που εμπλουτίζουν το Google Street View[2]. Η λήψη των φωτογραφιών για την απεικόνιση δρόμων, σπιτιών και γενικά πάσης φύσεως γεωγραφικά σημεία επιτυγχάνεται με την χρήση αυτοκινήτων της Google τα οποία φέρουν κάμερα. Και όχι μόνο αυτοκίνητα αλλά τρίκυκλα, βάρκες όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν, ακόμα και με τα πόδια. Σχετικά με το τρόπο ανίχνευσης, είναι ανάγκη οι φωτογραφίες να συνδέονται με την ακριβή τοποθεσία. Αυτό πραγματοποιείται από το σύστημα εντοπισμού θέσης, του αισθητήρα στροφών του τροχού και του αισθητήρα πλοήγησης. Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί ότι όλες οι απεικονίσεις δεν είναι πρόσφατες. Ενδέχεται να έχουν ληφθεί μήνες ή και χρόνια πριν.

Το παρελθόν

[επεξεργασία]

Η Google χρηματοδοτήσε το πανεπιστήμιο Stafford[3] όπου διεξαγόταν ένα ερευνητικό πρόγραμμα. Μέσω του εν λόγω προγράμματος δημιουργήθηκε το Google Street View με την πλήρη ολοκλήρωσή του να γίνεται τον Ιούλιο του 2006 και η πρώτη επίσημη κυκλοφορία του να πραγματοποιείται το Μάη του 2007. Με την κυκλοφορία του υπήρξε ένα ζήτημα. Στις φωτογραφίες του street View υπήρξε απεικόνιση των ανθρώπων και των προσώπων τους. Στις τρισδιάστατες απεικονίσεις ήταν πολλές οι φορές που εμφανίζονταν πρόσωπα. Αυτό θεωρείται παραβίαση της ιδιωτικότητας εφόσον το Google Street View είναι μια εφαρμογή όπου ο καθένας έχει πρόσβαση σε αυτή. Έτσι, το 2008, αναπτύχθηκε ένας αλγόριθμος που παίρνει στοιχεία από τη βάση δεδομένων του συστήματος και καταφέρνει και θολώνει τα πρόσωπα από τις εικόνες του συστήματος. Το 2010 η εφαρμογή έφτασε σε σημείο να έχει μέχρι και την δυνατότητα απεικόνισης του εσωτερικού κτιρίων, τουλάχιστον πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Το 2015 το Google Street View εξελίχθηκε και πλέον παρέχει σε εικονική πραγματικότητα 360 μοιρών την απεικόνιση των δρόμων. Συνεισφέρουν και οι πολίτες σε αυτό το έργο καθώς έχουν την δυνατότητα να τραβήξουν φωτογραφίες από την τρέχουσα τοποθεσίας τους και να την ανεβάσουν ώστε η Google να τις αξιοποιήσει. Επίσης το 2017 η Google αφήνει τους χρήστες να δημιουργούν δικές τους οδικές διαδρομές .

Μετατροπή φωτογραφιών σε πανοράματα 360 μοιρών

[επεξεργασία]

Για την αποφυγή των κενών στα πανοράματα , διαδοχικές κάμερες καταγράφουν εικόνες με μικρή επικάλυψη και στη συνέχεια συνδέουν τις πολλαπλές εικόνες σε μια ενιαία εικόνα των 360 μοιρών . Στη συνέχεια εφαρμόζουν ειδικούς αλγορίθμους επεξεργασίας εικόνας για να μειώσουν τις συνδέσεις και να δημιουργήσουν ομαλές μεταβάσεις.

Διαθεσιμότητα

[επεξεργασία]

Το Google Street View διατίθεται σε πολλές γλώσσες ανά το κόσμο ως διαδικτυακή εφαρμογή αλλά και για κινητά τηλέφωνα στα λειτουργικά Android & iOS. Χρησιμοποιεί περιεχόμενο σε Javascript

-https://www.instantstreetview.com/

-https://www.google.gr/maps/@39.6330837,22.3993441,15z?hl=el

-https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Street_View

 FireEye: System and method of detecting computer worms(Τογρίδης Αναστάσιος)

[επεξεργασία]

Πεδίο της εφεύρεσης

[επεξεργασία]

Η παρούσα εφεύρεση αναφέρεται γενικά σε συστήματα υπολογιστών και ειδικότερα σε συστήματα και μεθόδους ανίχνευσης σκουληκιών(worm) σε δίκτυα υπολογιστών.

Περίληψη της εφεύρεσης

[επεξεργασία]

Ένα σύστημα ανίχνευσης σκουληκιών καθορίζει μια ακολουθία δραστηριοτήτων δικτύου σε ένα δίκτυο υπολογιστών και παρακολουθεί το δίκτυο για να εντοπίσει μια ανώμαλη συμπεριφορά του δικτύου υπολογιστών. Το σύστημα ανίχνευσης σκουληκιών προσδιορίζει έπειτα εάν η ανώμαλη συμπεριφορά προκαλείται από τον ιό τύπου worm και μπορεί να προσδιορίσει ένα αναγνωριστικό για την προέλευση του σκουληκιού με βάση την ανώμαλη συμπεριφορά. Το σύστημα μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια δέσμη ενεργειών ανάκτησης για την απενεργοποίηση του σκουληκιού ή την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από ιό τέτοιου τύπου.

Περιγραφή

[επεξεργασία]

Η ανίχνευση και η διάκριση των σκουληκιών από την απλή κυκλοφορία επικοινωνιών μέσα σε ένα δίκτυο υπολογιστών είναι ένα δύσκολο πρόβλημα. Επιπλέον, τα πλέον σύγχρονα σκουλήκια υπολογιστών λειτουργούν σε ένα συνεχώς αυξανόμενο επίπεδο πολυπλοκότητας. Κατά συνέπεια, είναι όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστούν τέτοιου είδους σκουλήκια υπολογιστών.

Ένας ιός τύπου worm μπορεί να μεταδοθεί μέσω ενός δικτύου υπολογιστών χρησιμοποιώντας τεχνικές ενεργητικής διάδοσης. Μία ενεργητική τεχνική διάδοσης που χρησιμοποιούν τέτοιοι τύποι ιών είναι η επιλογή συστημάτων για μόλυνση με σάρωση της διεύθυνσης δικτύου ενός δικτύου υπολογιστών. Μία άλλη τεχνική ενεργού διάδοσης ενός ιού είναι η επιλογή συστημάτων στόχευσης για μόλυνση βάσει μιας προηγουμένως παραγόμενης λίστας συστημάτων. Εκτός από τις τεχνικές ενεργητικής διάδοσης, ένα worm μπορεί να μεταδοθεί μέσω ενός δικτύου υπολογιστών χρησιμοποιώντας τεχνικές παθητικής διάδοσης. Μια τεχνική παθητικής διάδοσης ενός ιού τύπου worm είναι να συνδέεται με τις κανονικές επικοινωνίες δικτύου. Στη συνέχεια, το σκουλήκι διαδίδεται μέσω του δικτύου υπολογιστών στο πλαίσιο συνήθων μορφών επικοινωνίας που δεν κατευθύνονται από τον ίδιο τον ιό.

Οι προσεγγίσεις για την ανίχνευση σκουληκιών σε ένα σύστημα περιλαμβάνουν ανίχνευση κακής χρήσης και ανίχνευση ανωμαλιών. Σε ανίχνευση κακής χρήσης, χρησιμοποιούνται γνωστά μοτίβα προσβολής από σκουλήκια υπολογιστών για την ανίχνευση της παρουσίας του σκουληκιού. Η ανίχνευση κακής χρήσης λειτουργεί αξιόπιστα για γνωστά μοντέλα επίθεσης, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ανίχνευση νέων προσβολών. Σε αντίθεση με την ανίχνευση κακής χρήσης, η ανίχνευση ανωμαλιών έχει την ικανότητα να ανιχνεύει νέες επιθέσεις. Στην ανίχνευση ανωμαλιών, δημιουργείται μια γραμμή αναφοράς της κανονικής συμπεριφοράς σε ένα δίκτυο υπολογιστών, ώστε οι αποκλίσεις από αυτή τη συμπεριφορά να μπορούν να επισημανθούν ως ανωμαλία. Η δυσκολία που ενυπάρχει στην προσέγγιση αυτή είναι ότι είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι καθολικοί ορισμοί της κανονικής συμπεριφοράς. Με δεδομένο αυτόν τον περιορισμό, οι προσεγγίσεις ανίχνευσης ανωμαλιών προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τους ψευδώς θετικούς ρυθμούς ανίχνευσης σκουληκιών υπολογιστών.

https://www.google.com/patents/US8528086


GoPro,inc - (ΚΕΡΑΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ,ΘΩΜΑΣ ΓΚΑΡΜΠΟΥΝΗΣ)

[επεξεργασία]

Εισαγωγή: Ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα έρχεται να ταράξει τα δεδομένα της σημερινής ψηφιακής εποχής .Πρόκειται για ένα εντελώς νέο είδος ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, που όταν πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά έμοιαζε σαν μια ακόμη βιντεοκάμερα. Ωστόσο με τον τρόπο που προωθήθηκε η GoPro, δηλαδή την χρήση μια μικρής φορετής σπορ φωτογραφικής μηχανής, κατάφερε να αποφύγει την παρακμάζουσα αγορά της.

Ιστορική Ανάδρομη: Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Nick Woodman το 2002. Κίνητρο του υπήρξε το ταξίδι του στην Αυστραλία το 2002, όπου στόχος του ήταν να τραβήξει φωτογραφίες υψηλής ποιότητας, τις οποίες οι ερασιτέχνες φωτογράφοι δεν μπορούσαν να τραβήξουν διότι ήταν αδύνατο να αγοράσουν ποιοτικό εξοπλισμό σε λογικές τιμές. Η επιθυμία του για ένα σύστημα κάμερας που θα μπορούσε να καταγράψει τις επαγγελματικές γωνίες εμπνεύστηκε το όνομα του GoPro. Σημαντική συνεισφορά κατέβαλαν και οι γονείς του, το χρηματικό πόσο των 230.000, επενδύοντας στην επιχείρηση του.Το 2004, η εταιρεία πώλησε το πρώτο της σύστημα κάμερας, καθώς τον Ιανουάριο του 2016, η GoPro συνεργάστηκε με την Periscope για ζωντανή ροή η αλλιώς LiveStreaming. Τον Μάρτιο του 2011, η GoPro απέκτησε το CineForm, που περιελάμβανε τον κωδικοποιητή βίντεο CineForm 444, ο οποίος καθιστά την επεξεργασία HD και 3D πιο γρήγορη και πιο βολική χωρίς να θυσιάζει την ποιότητα της εικόνας. Τέλος η εταιρία από το 2004 μέχρι και σήμερα απασχολεί 1483 μέλη με κέρδη πάνω από 1.1 δισεκατομμύρια.

Προϊόντα: Ο Woodman εργάστηκε στην πρώτη του κάμερα για δύο χρόνια από τότε που ίδρυσε την εταιρεία, εισάγοντας τελικά το GoPro 35mm HERO το Σεπτέμβριο του 2004 και στην συνέχεια το 2006 η εταιρία εισήγαγε το πρώτο ψηφιακό HERO, με δυνατότητες βίντεο 10 δευτερολέπτων.Η μεγάλη καινοτομία ήρθε το 2014, όπου η εταιρεία πούλησε το HERO3 +, καθώς ήταν σε θέση να γυρίσει σε λόγο διαστάσεων 16: 9, υποστηρίζοντας βίντεο 4K UHD και φωτογραφίες 12MP. Το HERO4 εισήχθη στις 24 Σεπτεμβρίου 2014. Στις 28 Σεπτεμβρίου η Gopro κυκλοφόρησε νέο ήρωα 6 με καλύτερη σταθεροποίηση και μπορεί να συλλάβει 4K σε 60 FPS. Ένα εντελώς ασυνήθιστο προϊόν για τα δεδομένα της φορετης φωτογραφικής μηχανής GoPro είναι το GoPro drone Κάρμα του οποίου ανέλαβε τελικά την αναπτυξιακή τους διαδικασία η ίδια η εταιρία στα μέσα του 2015 εξαιτίας των διαφωνιών που προέκυψαν με την 3D Robotics. Τελικά το Karma κυκλοφόρησε μαζί με νεότερα μοντέλα των κάμερων HERO5 και Session και διαθέτει αφαιρούμενη φορητή συσκευή σταθεροποιητή.

Βιβλιογραφία: https://en.wikipedia.org/wiki/GoPro#History http://www.fortunegreece.com/article/o-neos-vasilias-ton-fotografikon-michanon-echi-onoma-gopro/ https://gopro.com


MAIC (MLS Artificial Intelligence Center) - (ΜΠΕΣΝΙΚ ΤΑΜΠΑΚΟΥ, ΑΡΕΤΗ ΠΑΤΣΙΑΝΤΟΥ)

[επεξεργασία]

Οι MLS συσκευές κρύβουν μέσα τους τη νέα ανανεωμένη MAIC (MLS Artificial Intelligence Center) που έρχεται για να αλλάξει τη σχέση με τη συσκευή του χρηστη!

Η νέα MAIC δημιουργήθηκε έτσι ώστε να απομονώνει εξωτερικούς θορύβους του περιβάλλοντος (στο αυτοκίνητο, στο bar, κτλ) ώστε ο διάλογος μαζί της να είναι απόλυτα επιτυχημένος χωρίς καμία ανεπιθύμητη παρεμβολή.

H MAIC (MLS Artificial Intelligence Center) είναι μια προσωπική βοηθός. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να της μιλήσει και αφήνει μπορεί να: πάρει τηλέφωνο για αυτόν, γράψει τα SMS και τα email του, παίξει το αγαπημένο του τραγούδι, ψάξει στο Google, ανοίξει όποια εφαρμογή ή λειτουργία επιθυμεί όπως την κάμερα, τον φακό, το Bluetooth, τον καιρό και άλλα και ακόμα να βρει τα κοντινότερα σε αυτόν φαρμακεία, νοσοκομεία, παρκινγκ, τράπεζες και βενζινάδικα και μπορεί να τον πλοηγήσει σε αυτά

Ακόμα, με τo MLS Talk & Photo, η ΜΑΙC μετατρέπετε σε μια προσωπική φωτογράφο. Ο χρήστης απλά λέει selfie και η MAIC βγάζει τη φωτογραφία για αυτόν.

Με την MLS Pedia, η συσκευή μετατρέπεται σε κινούμενη εγκυκλοπαίδεια και ο χρήστης μπορεί να πάρει τις απαντήσεις σε όλες του τις απορίες. Μπορεί πολύ απλά να ρωτήσει τη MAIC: θα εντοπίσει όλες τις πληροφορίες που χεριάζετε, αλλά και θα του διαβάσει το περιεχόμενο της εγκυκλοπαίδειας.

Με το MLS Translate μπορεί αμέσως (ο χρήστης) τη μετάφραση μιας λέξης ή ολόκληρης φράσης από τα ελληνικά στα αγγλικά και αντίστροφα. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να το πει στη MAIC και αυτή θα του εμφανίσει το μεταφρασμένο κείμενο στην οθόνη και ταυτόχρονα θα του υπαγορεύει και τη σωστή προφορά!

Επιπλέον με το MAIC και το MLS Caller ID ο χρήστης μπορεί να δει σε ποιον ανήκει ο άγνωστος αριθμός που τον καλεί την στιγμή που τον καλεί. Επιπλέον, αν θέλει να ψάξει έναν αριθμό τηλεφώνου μπορεί απλά να τον πληκτρολογήσει και το MLS Caller ID θα του πει σε ποιον ανήκει.

Επίσης, χρησιμοποιώντας το hands free της συσκευής του πατώντας το κουμπί του hands free ανοίγει η MAIC και μπορεί εύκολα να κάνει κλήσεις, να στείλει μηνύματα, κλπ.

Όλες οι MLS συσκευές ενσωματώνουν και το κορυφαίο σύστημα πλοήγησης MLS Talk&Drive που κάνει τη συσκευή σας και πλοηγό ώστε να μη χάνεστε ποτέ! Απλά μιλήστε του, πείτε του πού θέλετε να πάτε και αυτό θα σας οδηγήσει στον προορισμό σας. Σας ενημερώνει κάθε στιγμή για την κίνηση αλλά και τα έκτακτα συμβάντα (πορεία, ατύχημα, έργα κλπ) και σας οδηγεί από τους δρόμους που είναι διαθέσιμοι.

http://www.mlsshop.gr/content/maic

https://el.wikipedia.org/wiki/Making_Life_Simple

Touch ID - (Ψαριανός Νικόλαος, Χατζηφωτίου Δήμητρα)

[επεξεργασία]

Το Touch ID είναι μία λειτουργία αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων που έχει σχεδιαστεί για να κυκλοφορήσει από την Apple. Η λειτουργία αυτή επιτρέπει στους χρήστες να ξεκλειδώνουν τις συσκευές τους και να πραγματοποιούν αγορές στα διάφορα καταστήματα ψηφιακών πολυμέσων της Apple(όπως το iTune Store). Οι πληρωμές γίνονται online ή μέσω εφαρμογών.

Η λειτουργία αυτή πλέον υπάρχει σε όλα τα iPhone από το μοντέλο iPhone 5S του 2013 εκτός από το iPhone X του 2017. Προσαρμόστηκε επίσης και σε όλα τα μοντέλα των iPads από το iPad Air 2. Το 2015, η Apple παρουσίασε μία 2ης γενιάς ταχύτερη Touch ID και την προσάρμοσε στο iPhone 6S. Ένα χρόνο αργότερα προσαρμόστηκε και στο φορητό υπολογιστή MacBook Pro.

Υποστηρίζονται πως τα δακτυλικά αποτυπώματα αποθηκεύονται προσωρινά σε μία ασφαλή βάση δεδομένων σχεδιασμένη από την ίδια και όχι σε διακομιστές. Αυτή η βάση σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει πολύ δυσκολη για τους χρήστες η πρόσβαση σε εσωτερικές πληροφορίες χωρίς τη χρήση δακτυλικού αποτυπώματος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που κυκλοφόρησαν με αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος ήταν τα Toshiba G500 και G900 το 2007. Το 2012 όμως η Apple εξαγόρασε την εταιρεία Authen. Η εξαγορά οδήγησε στην αναμονή για μία νέα δυνατότητα στις συσκευές της Apple για αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων. Έτσι το Σεπτέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε το iPhone 5S με αυτή τη δυνατότητα. Μετά την Apple και άλλοι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων θέλησαν να συμπεριλάβουν τη σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων. Έτσι η Samsung το 2014 διαμόρφωσε το Galaxy S5 με τη λειτουργία της αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπώματος. Από το Android 6.0(Android Marshmallow) και μετά υποστηρίζεται στο λειτουργικό σύστημα η σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων όπως είναι και στο iOS το Touch ID.

Ο αναλυτής Um είχε αναφέρει το Σεπτέμβριο του 2013 ότι η λειτουργία αυτή θα βοηθούσε το εξ αποστάσεως εμπόριο και θα ενίσχυε με τη προσαρμογή του σε εταιρικό περιβάλλον. Επίσης πρόσθεσαι πως οι καταναλωτές άρχιζαν να εθίζονται όλο και περισσότερο στα κινητά τους τηλέφωνα και να βασίζονται σε αυτά πραγματοποιώντας συναλλαγές και αποθηκεύοντας προσωπικά δεδομένα σε αυτά. Έτσι μια αξιόπιστη λύση για αυτούς ήταν ο δακτυλικός έλεγχος ταυτότητας.

Το Σεπτέμβριο του 2014 στο iPhone 6 και 6PLUS το Touch ID επεκτάθηκε εκτός από το να χρησιμοποιείται μόνο για ξεκλείδωμα, στο να πιστοποιεί τις αγορές του App Store της Apple. Το iPhone 6S ενσωματώνει το Touch ID 2ης γενιάς. Από το Σεπτέμβριο του 2017 το Touch ID 2ης γενιάς ενσωματώθηκε και στις συσκευές Apple MacBook Pro και iPad Pro, όπως επίσης και στα iPhone 6S, 6S PLUS, 7, 7PLUS, 8, 8PLUS. Το νέο αυτό αναγνωριστικό ξεκλείδωνε πολύ γρήγορα τη συσκευή που καθιστούσε σχεδόν αδύνατο να διαβάσει ο χρήστης τις ειδοποιήσεις στην οθόνη κλειδώματος. Αυτό βέβαια διορθώθηκε στην ενημέρωση του iOS 10, όπου έδωσε τη δυνατότητα να μπορεί ο χρήστης να ρυθμίζει όπως αυτός θέλει τον αισθητήρα αναγνώρισης δακτύλου.

ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Το Touch ID είναι τοποθετημένο στο κουμπί Home. Είναι κατασκευασμένο από κρύσταλλο ζαφείρι με λέιζερ. Διαθέτει δακτύλιο ανίχνευσης με ανοξείδωτο χάλυβα. Ο αισθητήρας έχει πάχος 170 μm με ανάλυση 500 pixel ανά ίντσα. Μέσω του αισθητήρα περνά ένα μικρό ρεύμα μέσα από το δάκτυλο για να δημιουργήσει ένα χάρτη αποτυπώματος του χρήστη.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το Τouch ID μπορεί να παρακαμφθεί χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης. Ωστόσο η Apple ισχυρίζεται ότι η μέση ασφάλεια των χρηστών αυξάνεται επειδή οι χρήστες που δεν διέθεταν προηγουμένως κωδικό πρόσβασης, πλέον θα χρησιμοποιούν το Touch ID. Προκειμένου να ξεπεραστούν κάποια μειονεκτήματα, ο έλεγχος γίνεται μέσω λειτουργίας hash. Εάν το τηλέφωνο έχει επανεκκινηθεί ή δεν έχει ξεκλειδωθεί για 48 ώρες, μόνο ο κωδικός πρόσβασης μπορεί να το ξεκλειδώσει και όχι το δακτυλικό αποτύπωμα.


ΠΗΓΗ: https://en.wikipedia.org/wiki/Touch_ID

GIF (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ,ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΑΝΙΔΗΣ)

[επεξεργασία]

Το Gif ( Graphics Interchange Format ) αποτελεί έναν τύπο αρχείου εικόνας που αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό προγραμματιστή Steve Wilhite, για λογαριασμό της εταιρίας CompuServe στην οποία εργαζόταν. Η συγκεκριμένη πατέντα λοιπόν δημοσιεύθηκε το 1987. Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα, το 1994 η επίσης αμερικανική εταιρία Unisys κινήθηκε δικαστικά εναντίον της CompuServe επειδή το Gif χρησιμοποιούσε τον αλγόριθμο συμπίεσης lossless data compression ( Lempel-Zil-Welch ), που είχε κατοχυρωθεί ως δική της πατέντα το 1985, και δίνει τη δυνατότητα για μείωση του μεγέθους της εικόνας χωρίς όμως να επηρεάζεται η ποιότητα της. Μία λύση που προσπάθησε να δώσει η CompuServe ήταν η δημιουργία αποσυμπίεστων Gif. Αυτό σημαίνει ότι η φωτογραφία αυτή δεν θα είχε υποστεί κανενός είδους συμπίεση, οπότε δε θα υπήρχε θέμα με τη χρησιμοποίηση του LZW, καθώς δε χρησιμοποιούνταν.

Το Gif είναι ένα από τους δύο τύπους αρχείων εικόνας που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στις ιστοσελίδες. Υπάρχουν δύο εκδόσεις Gif. Η πρώτη είναι εκείνη του 1987 η οποία και ονομάζεται 87a και η δεύτερη αναπτύχθηκε 2 χρόνια αργότερα, το 1989 και ονομάζεται 89a.Στην τελευταία προστέθηκαν κάποιες παραπάνω δυνατότητες σε σχέση με την αρχική. Μία εξ’ αυτών των δυνατοτήτων είναι τα animation. Η λογική της αποθήκευσης αρκετών φωτογραφιών σε ένα και μόνο αρχείο χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στο διαδίκτυο για την παραγωγή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που ο τύπος αρχείου εικόνας δεν είναι τόσο διαδεδομένος όσο στο παρελθόν, το 2015, το Facebook πρόσθεσε τα Gif, και συγκεκριμένα τα animations, στις συνομιλίες που παρέχει. Σήμερα, το Gif έχει αντικατασταθεί από το PNG, το οποίο σχεδιάστηκε λόγω του προβλήματος που υπήρχε με τον αλγόριθμο συμπίεσης LZW. Το Gif ωστόσο δεν έχει αντικατασταθεί στο κομμάτι των animation.

Το Gif υποστηρίζει μέχρι 8 bit ανά pixel και έως 256 χρώματα. Ακόμη υποστηρίζει animation, δηλαδή μία ταχεία προβολή από εικόνες προκειμένου να δημιουργείται η ψευδαίσθηση της κίνησης. Η χρήση του Gif επικεντρώνεται κυρίως στο διαδίκτυο. Ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός του, είναι η σταδιακή εμφάνιση της φωτογραφίας ( Interlacing ). Αυτό βοηθάει στην γρηγορότερη απεικόνιση της, στην ιστοσελίδα. Συγκεκριμένα, στην αρχή εμφανίζεται η φωτογραφία σε χαμηλότερη ανάλυση , η οποία αντικαθίσταται αργότερα από την πραγματική. Επιπλέον, παρόλο που το Gif δεν απαιτεί μία συγκεκριμένη ανάλυση, τα περισσότερα εξ’ αυτών έχουν ανάλυση που κυμαίνεται μεταξύ των 72 και 90 dpi.

Βιβλιογραφία

[επεξεργασία]

Parking Defenders (ΝΤΑΣΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ,ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ)

[επεξεργασία]

Parking defenders Το Parking Defender αποτελεί μια έξυπνη λύση που σου παρουσιάζει τις διαθέσιμες θέσεις πάρκινγκ που έχουν αφήσει άλλοι χρήστες της εφαρμογής κι έτσι μπορείς να κατευθυνθείς προς εκεί και να παρκάρεις χωρίς να ψάχνεις. Μια ελληνική εφαρμογή που σε βοηθάει να βρεις θέση πάρκινγκ είναι πλέον διαθέσιμη για Android, iPhone και Windows Phone. Η πατέντα αυτή δημιουργήθηκε και κατοχυρώθηκε ως πατέντα από 4 Έλληνες προγραμματιστές (Κώστας Αρκάδας, Γιάννης Κατσιώτης, Νίκος Αντωνίου και Όθωνας). Πρόκειται για μια εφαρμογή κοινωνικού parking που ξεκίνησε σαν παιχνίδι και εξελίχτηκε σε μια ρεαλιστική εφαρμογή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πολίτες. Οι ίδιοι αναφέρουν πως , “το καλοκαίρι του 2011 ένα τυχαίο γεγονός μας έκανε να σκεφτούμε ότι η καθημερινότητα πολλών ανθρώπων θα άλλαζε αν αντί να ψάχνουμε θέσεις πάρκινγκ τις προσφέραμε ο ένας στον άλλο”. Η εφαρμογή έχει διακριθεί στο διαγωνισμό Aegean Startups 2011 τον περασμένο Νοέμβριο (που είχε ως έπαθλο μία χορηγία από το ΤΑΝΕΟ).

Λειτουργία της εφαρμογής

Η εφαρμογή δουλεύει πολύ απλά με την προϋπόθεση ότι η συσκευή έχει GPS και το μόνο που χρειάζεται ο χρήστης να έχει στην κατοχή του είναι ένα λογαριασμό σε Twitter, Facebook ή απλά ένα email για να κάνει την εγγραφή του σαν defender. Αφού συνδεθεί ο χρήστης μπορεί να προσφέρει μια θέση πάρκινγκ ή να αναζητήσει μια θέση πάρκινγκ σε μια περιοχή που τον ενδιαφέρει.Επίσης όλα αυτά γινονται σε πραγματικό χρόνο εφόσον πρόκειται για μια real time υπηρεσία. Η εφαρμογή καλεί τον κάθε χρήστη-Defender λίγα λεπτά πριν ξεπαρκάρει να δηλώσει ότι πρόκειται να αφήσει μια κένη θέση. Στη συνέχεια οι χρήστες που ψάχνουν πάρκινγκ στην ίδια περιοχή μπορούν να ζητήσουν να πάρουν τη θέση που προσφέρει ο χρήστης-Defender και να παρκάρουν σε δευτερόλεπτα. Στην αντίθετη περίπτωση ο χρήστης-Seeker που κατευθύνεται σε μια περιοχή και πρόκειται να ψάξει για πάρκινγκ μπορεί πριν φτάσει να δει ποιες θέσεις πρόκειται να ελευθερωθούν και να ζητήσει να παρκάρει σε κάποια από αυτές γίτώνοντας χρόνο. Προσφέροντας μια θέση πάρκινγκ κερδίζεις πόντους που στη συνέχεια μπορείς να χρησιμοποιήσεις όταν χρειαστείς κι εσύ μια θέση πάρκινγκ.


ΠΗΓΕΣ: http://greekiphone.gr/2012/03/21/parking-defenders-review/

1-click buying από την Amazon.(ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 4413009, ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ 4414177)

[επεξεργασία]

περίληψη

[επεξεργασία]

Πρόκειται για ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το οποίο χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία του σε συστήματα διαδικτυακών αγορών αρχικά από την Αmazon(Ιστοσελίδα κλικ εδώ). Η εμφάνιση του στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε στις 19/9/2001 όπου και καταχωρήθηκε η πατέντα με τον κωδικό EP1134680 από τους εφευρέτες του.Ενώ στις Ηνωμένες πολιτείες 2 χρόνια πριν,στις 29/9/1999 με κωδικό US5960411 . Λεπτομερώς, οι εφευρέτες ήταν τέσσερις, ο HΑΡΤΜΑΝ PΕRΙ, ο ΚΑΡΗΑΝ SHEL , ο BEZOS JEFFREY P και ο SPIEGEL JOEL, για λογαριασμό της Amazon.

Πως λειτουργεί?

[επεξεργασία]

Είναι ένα σύστημα για την τοποθέτηση ενός προϊόντος (ψηφιακού,υπηρεσία ή κανονικού) μέσο του διαδικτύου. Όταν ο πελάτης υποβάλει την παραγγελία του, αυτή αμέσως με το πάτημα ενός κουμπιού μεταφέρεται μέσο ενός διακομιστή στο σύστημα του καταστήματος. Στο σύστημα του καταστήματος φτάνουν πληροφορίες σχετικά με το όνομα του πελάτη, το προϊόν του πρέπει να αποσταλεί σε αυτόν, των πληροφοριών πληρωμής, των πληροφοριών αποστολής αλλα και των προορισμό του προϊόντος. Ο διακομιστής εκχωρεί ένα αναγνωριστικό πελάτη και το συνδέει με τις πληροφορίες που έλαβε το κατάστημα,αλλα και ένα HTML αρχείο με ένα αναγνωριστικό κωδικό ώστε να συνδυάζει τον ίδιο πελάτη κάθε φορα που αυτός πατάει το κουμπί για την παραγγελία.

Πως μπορώ να το χρησιμοποιήσω?

[επεξεργασία]

Κατά την πραγματοποίηση της πρώτη παραγγελίας, ο χρήστης εισάγει έναν τρόπο πληρωμής και μια διεύθυνση αποστολής. Όταν κάνει κλικ στην επιλογή αγορά τώρα με 1 κλικ σε οποιοδήποτε προϊόν, η παραγγελια χρεώνεται αυτόματα και θα αποσταλεί στην διεύθυνση που έχει επιλέξει ο χρήστης στις ρυθμίσεις του 1 κλικ. Ο χρήστης έχει το δικαίωμα να αλλάξει τον τρόπο πληρωμής και την διεύθυνση του, μεταβαίνοντας στις ρυθμίσεις του 1 κλικ. Τέλος διαθέτει περίπου 30 λεπτά για να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή στην παραγγελλία του μετά την πραγμάτωση της με αυτή την τεχνολογία.

Χρήση από άλλες εταιρίες.

[επεξεργασία]

Η τεχνολογία χρησιμοποιείτε κατά κύριο λόγο από την Amazon. Ωστόσο το 2000 η Amazon διέθεσε την άδεια χρήσης στην Apple Inc. για την χρήση της στο ηλεκτρονικό της κατάστημα . Στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από το i-tunes και το i-photo.

Apple: 3D Touch - (ΗΛΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΤΣΟΥΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ)

[επεξεργασία]

Τι είναι το 3D Touch?

Το 3D Touch είναι μια λειτουργία που εισήγαγε η Apple στα iPhone 6s και το iPhone 6s Plus με το iOS 9. Με αυτή, οι χρήστες μπορούν να πιέσουν βαθιά για να ξεκινήσουν ενέργειες αντί εφαρμογών, να απαντήσουν σε ειδοποιήσεις, να δουν μηνύματα και συνδέσμους,να εναλλάξουν πληκτρολόγια, να κάνουν ζωντανή λήψη φωτογραφιών και πολλά άλλα. Επιτρέποντας έτσι στους χρήστες να κινούνται ταχύτερα από ποτέ. Με το Apple 3D Touch, οι χρήστες μπορούν να προβούν σε ενέργειες χωρίς να απομακρυνθούν από την αρχική οθόνη στην οποία βρίσκονται. Η μετακίνηση ή η πίεση στην οθόνη με μεγαλύτερη πίεση επιτρέπει στους χρήστες να προβαίνουν σε προεπισκόπηση email ή άλλου περιεχομένου, να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες λειτουργίες εφαρμογών από την αρχική οθόνη και πολλά άλλα.

Peek και Pop

Το Peek and Pop είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του Apple 3D Touch. Συγκεκριμένα το πρώτο αναφέρεται σε ένα ελαφρύ πιεστήριο,το άλλο αναφέρεται σε ένα σκληρό πιεστήριο. Εάν θέλει κάποιος να ρίξει μια ματιά σε ένα μήνυμα , απλά πρέπει να το πατήσει ελαφρά. Και αν θέλει να εμφανίσει το μήνυμα για πλήρη προβολή, πρέπει να το πατήσει λίγο πιο βαθιά. Αυτές οι γρήγορες ενέργειες με το 3D Touch επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες λειτουργίες εφαρμογών από την αρχική οθόνη αντί να εκκινούν την εφαρμογή.

Πατέντα

Το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ δημοσίευσε επίσημα μια σειρά 36 χορηγηθέντων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για την Apple Inc. Σε αυτήν την έκθεση καλύπτεται το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Apple με τίτλο "Ανίχνευση δυνάμεων με υπερήχους και αίσθηση αφής". Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας υποβλήθηκε το 2015, το ίδιο έτος που η Apple παρουσίασε το 3D Touch με το iPhone 6S.Το χορηγηθέν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Apple καλύπτει την εφεύρεση που αφορά την ανίχνευση δυνάμεων σε συσκευές αφής που χρησιμοποιούν υπερήχους. Η τεχνολογία 3D Touch της Apple και η πατέντα της Apple για επαφή που βασίζεται σε υπερηχητικές μεθόδους υποδηλώνει ότι αυτό είναι ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που πληρείται για το 3D Touch. Η ανίχνευση δυνάμεων με υπερήχους βασιζόταν στην προσφορά δύναμης με μια νέα πολυεπίπεδη ικανότητα την οποία το 3D Touch της Apple εκτελεί κατά γράμμα. Το χορηγηθέν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Apple 9.772.721 κατατέθηκε αρχικά το 2ο τρίμηνο του 2015.

Content-Aware Fill του Photoshop (ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ)

[επεξεργασία]

iCloud της Apple - (ΧΟΥΣΕΙΝ ΠΑΛΑΖΛΗ ΜΩΧΑΜΜΕΤ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ)

[επεξεργασία]

Το iCloud είναι µια πατέντα της εταιρείας Apple το οποίο ξεκίνησε το 12 Οκτωβρίου 2011. Πιο συγκεκριµένα είναι ένα σύννεφο αποθήκευσης και cloud computing το οποίο διαθέτει πάνω από 780 εκατοµµύρια χρήστες. Η υπηρεσία παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να αποθηκεύουν δεδομένα, ουσιαστικά αποτελεί ένα σκληρό δίσκο στο «σύννεφο», στο οποίο αποθηκεύονται όλα τα δεδοµένα του χρήστη. Μία από τις καλές υπηρέσειες που δίνει είναι ότι από τη µεριά του χρήστη δεν απαιτείται τίποτα. Ούτε συγχρονισµός, ούτε διαχείριση. Επίσης ένα από τα κέντρα δεδομένων iCloud της Apple βρίσκεται στο Maiden, Βόρεια Καρολίνα , ΗΠΑ. το iCloud βασίζεται στις υπηρεσίες Amazon Web Services και Microsoft Azure. Το 2016, η Apple υπέγραψε συμφωνία με την Google για να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα Google Cloud για ορισμένες υπηρεσίες iCloud.
Μια δυνατότητα του iCloud είναι το Photo stream. Με αυτή ο χρήστης αποθηκεύει με ασφάλεια τις φωτογραφίες, τα βίντεο, τα έγγραφα, τις εφαρμογές και άλλα αυτόµατα σε ένα iPhone, iPad ή iPod Touch στο Cloud και τις αναπαράγει σε όλες τις συνδεδεµένες σε αυτό συσκευές. Το iCloud Drive δίνει την δυνατότητα στους χρήστες του να αποθηκεύσουν µε ασφαλή τρόπο όλα τα αρχεία εικόνες, pdf παρουσιάσεις ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο επιθυµεί ο χρήστης. Το iCloud Drive παρέχει την δυνατότητα δωρεάν αποθήκευσης έως και 5 GB αποθηκευτικού χώρου, αλλά παρέχει επιπλέον αποθηκευτικό χώρο µε µηνιαία πληρωµή. Αν ο χρήστης έχει μεγαλύτερες συλλογές φωτογραφιών, βίντεο ή εγγράφων και περισσότερες συσκευές για τις οποίες θέλεις να δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας, μπορεί να αναβαθμίσει με ευκολία το πρόγραμμα χώρου αποθήκευσης, σε έως 2 TB. Επιπλέον, μπορεί να μοιράζεται ένα πρόγραμμα χώρου αποθήκευσης iCloud 200 GB ή 2 TB με όλα τα μέλη της οικογένειάς του, για να μην χρειάζεται να αγοράζει ο καθένας ξεχωριστά το δικό του. Το iCloud δημιουργεί (Backup) του περιεχομένου των συσκευών κάθε μέρα, χρειάζεται μόνο να είναι συνδεδεμένες στο Wi‑Fi, για να μπορούν οι χρήστες του ΙΟS να εχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τους. Οταν οι χρήστες αποκτούν νέα συσκευή, μπορούν να επαναφέρουν τα δεδομένα τους από το iCloud.
Με το iCloud.com οι χρήστες εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τους μέσω του iCloud.com ακόμα και όταν δεν έχουν μαζί τους καμία συσκευή Apple. Όλες οι φωτογραφίες βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη Φωτογραφιών iCloud και τα έγγραφα που έχουν αποθηκεύσει στο iCloud Drive ακόμη και αυτά που βρίσκονται στο φάκελο "Επιφάνεια Εργασίας" και "Έγγραφα" του Mac. Μπορούν επίσης να αποκτήσουν πρόσβαση σε δυνατότητες όπως είναι η Εύρεση iPhone, το Mail, το Ημερολόγιο, οι Επαφές, το iWork (keynote, pages etc) για iCloud και άλλες.


Βιβλιογραφία

Iris recognition - (Μπούσιας Αθανάσιος, Χρυσανθόπουλος Χρήστος)

[επεξεργασία]

Τεχνική ταυτοποίησης ενός ατόμου μέσω ενός ή και των δυο ματιών και συγκεκριμένα της ίριδας. Ο John Daugman ήταν ο πρώτος που ανέπτυξε αλγορίθμους που επέτρεψαν την εφαρμογή της τεχνικής και κατοχύρωσε την πατέντα το 1991, ενώ παράλληλα δούλευε στο πανεπιστήμιο του Cambridge, όμως δεν ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε.Tο 1892 o Γάλλος Alphonse Bertillon κατέγραψε τις αποχρώσεις της ίριδας. Το 1949 ο J. H. Doggart ένας Βρετανός οφθαλμολόγος είχε αναφέρει πως όπως κάθε άνθρωπος έχει διαφορετκά δακτυλικά αποτυπώματα το ίδιο συμβαίνει με την ίριδα των ματιών. Το 1953 ο F. H. Adler αναφέρθηκε σε αυτό που είπε ο Doggart προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες για ταυτοποίηση αντί για τα δακτυλικά αποτυπώματα. Το 1980 δυο Αμερικάνοι οφθαλμολόγοι κατάφεραν να πατεντάρουν την υπόθεση των προαναφερθέντων μην έχοντας όμως έναν τρόπο να το εφαρμόσουν με αποτέλεσμα η πατέντα να παρέμεινε σε υποθετικό επίπεδο. Ακόμη και κατά την αρχαιότητα είχε βασιστεί μαντεία πάνω στην ίριδα όπως έχει καταγραφεί σε πέτρινες επιγραφές, ζωγραφισμένα κεραμικά αντικείμενα σε Αίγυπτο, Βαβυλωνία αλλά και στην αρχαία Ελλάδα σε έγγραφα του Υπποκράτη. Ο αλγόριθμος του Daugman άρχισε να χρησιμοποιείται από διάφορες εταιρίες, LG-Iris, Panasonic κ.ά καθώς και μια εταιρεία, IriScan, όπου ένας από τους ιδρυτές της ήταν ο ίδιος. Με την πάροδο των χρόνων απέκτησε μεγάλη εξέλιξη και σημαντικές εφαρμογές όπως το 2015 στην Ινδία για την εγγραφή 1,2 δισεκατομμυρίων πολιτών στις κυβερνητικές υπηρεσίες, στον έλεγχο διέλευσης συνόρων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμηράτα αλλά και στην μετανάστευση χωρίς διαβατήριο σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Αμερική, Καναδά και άλλες χώρες. Στις 28 Μαϊου η Fujitsu κυκλοφόρησε το πρώτο smartphone με iris scanner με την Microsoft να την ακολουθεί στο τέλος του ίδιου έτους με την κυκλοφορία δυο smartphone της σειράς Lumia. Περισσότερες εφαρμογές μπορεί να συναντήσει κανείς σε συστήματα ασφαλείας, τράπεζες και κινηματογραφικές ταινίες.Η αναγνώριση της ίριδας αποτελεί τον πιο ιδανικό από τους μηχανισμούς βιομετρικής αναγνώρισης, με τους υπόλοιπους να είναι το δακτυλικό αποτύπωμα, το πρόσωπο, η υπογραφή και η φωνή. Τα πλεονεκτήματα της ίριδας είναι ότι είναι μοναδική, μόνιμη, η διαδικασία αναγνώρισης γίνεται εξ αποστάσεως χωρίς απαραίτητη επαφή με κάποιο μηχανισμό που μπορεί να έχει έρθει κάποιος άλλος σε επαφή όπως για παράδειγμα κατά την διαδικασία συλλογής δακτυλικού αποτυπώματος. Η διαδικασία αναγνώρισης της ίριδας είναι η εξής: πρώτα γίνεται η λήψη της εικόνας αφού γίνει η εξακρίβωσή της. Κατόπιν η φωτογραφία ξετυλίγεται σε ένα τετράγωνο παράθυρο και ξεκινά η αναγνώριση του χρήστη μεσώ σύγκρισης της εικόνας με τη βάση δεδομένων, έπειτα επικυρώνεται η αναγνώριση και γίνεται γνωστό στο χρήστη αν ήταν επιτυχής ή όχι.

Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Iris_recognition

Siri (Ηλίας Σουλιώτης Ευαγγελία Γιατράκου)

[επεξεργασία]

Το Siri είναι ένας έξυπνος προσωπικός βοηθός , χρησιμοποιείται στα λειτουργικά συστήματα της Apple ( iOS, WatchOS, MacOS, tvOS ). Ο βοηθός χρησιμοποιεί ερωτήματα φωνής και την διεπαφή του χρήστη με τη φυσική γλώσσα για να απαντήσει σε ερωτήσεις, να κάνει συστάσεις και να εκτελέσει ενέργειες μεταβιβάζοντας αιτήματα σε ένα σύνολο υπηρεσιών Διαδικτύου. Το λογισμικό προσαρμόζεται στις προσωπικές γλωσσικές συνήθειες, τις αναζητήσεις και τις προτιμήσεις των χρηστών με την συνεχή χρήση.

Το Siri είναι ένα έργο που αναπτύχθηκε αρχικά από το Διεθνές Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης της SRI . Ο μηχανισμός αναγνώρισης ομιλίας της παρέχεται από την Nuance Communications και η Siri χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες εκμάθησης μηχανών για να λειτουργήσει. Ο βοηθός φωνής εμφανίστηκε ως εφαρμογή για το iOS τον Φεβρουάριο του 2010, την εποχή εκείνη οι προγραμματιστές σκόπευαν επίσης να απελευθερώσουν το Siri για συσκευές Android και BlackBerry. Στη συνέχεια το Siri ενσωματώθηκε στο iPhone 4S με την κυκλοφορία του τον Οκτώβριο του 2011. Εκείνη την εποχή η καινοτόμα εφαρμογή καταργήθηκε επίσης από το iOS App Store.Το Siri έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των προϊόντων της Apple, αφού προσαρμόστηκε σε άλλες συσκευές υλικού με την πάροδο των ετών, συμπεριλαμβανομένων των νεώτερων μοντέλων iPhone , καθώς και iPad , iPod Touch , Mac και Apple TV.

Το Siri υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα εντολών, όπως εκτέλεση ενεργειών τηλεφώνου, έλεγχος βασικών πληροφοριών, προγραμματισμός συμβάντων και υπενθυμίσεων, χειρισμός ρυθμίσεων συσκευών, αναζήτηση στο Internet, περιήγηση σε περιοχές κ.α. Με την κυκλοφορία του iOS 10 το 2016, η Apple επέτρεψε περιορισμένη πρόσβαση τρίτων στο Siri, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων απο τρίτους, καθώς και πληρωμών. Με την κυκλοφορία του iOS 11 , η Apple ενημέρωσε τις φωνές του Siri με την προυπόθεση να είναι πιο καθαρές και με πιο "κρυσταλικό" ήχο, καθώς και την νέα λειτουργία...αυτής της μετάφρασης.

Η Apple προσφέρει ένα ευρύ φάσμα φωνητικών εντολών για να αλληλεπιδράσει με το Siri, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων: Ενέργειες τηλεφώνου και κειμένου, όπως "Καλέσε την Μαρία", "Διαβάσε τα νέα μου μηνύματα", "Ρύθμιση του χρονομέτρου για 10 λεπτά" και "Αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη μαμά"

Ελέγξτε τις βασικές πληροφορίες, όπως "Ποιος είναι ο καιρός σήμερα;" και "Πόσα δολάρια είναι σε ευρώ; Χειριστείτε τις ρυθμίσεις συσκευής, όπως "Άνοιγμα της κάμερας", "Ενεργοποίηση Wi-Fi " και "Αυξήσε τη φωτεινότητα" Αναζήτηση στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των "Ορισμός ...", "Βρές εικόνες ..." και "Αναζήτησε στο instagram", κ.α.

Το Siri προσφέρει επίσης πολυάριθμες προ-προγραμματισμένες απαντήσεις σε διασκεδαστικές ερωτήσεις. Τέτοιες ερωτήσεις περιλαμβάνουν "Ποιο είναι το νόημα της ζωής;", στο οποίο η Siri μπορεί να απαντήσει "Όλα τα στοιχεία μέχρι σήμερα δείχνουν ότι το νόημα της ζωής είναι η σοκολάτα ". Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Apple πρόσθεσε την ικανότητα των χρηστών να λένε "Hey, Siri" χωρίς να χρειαστεί οι χρήστες να πατήσουν το κεντρικό κουμπί. Η αμερικανική φωνή του Siri παρασχέθηκε από την Susan Bennett τον Ιούλιο του 2005, χωρίς να γνωρίζει ότι τελικά θα χρησιμοποιηθεί για τον βοηθό φωνής.



https://www.apple.com/ios/siri/

https://en.wikipedia.org/wiki/Siri

Swiftkey (ΔΑΒΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ,ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ)

[επεξεργασία]

Εισαγωγή

Το Swiftkey είναι ένα εικονικό πληκτρολόγιο που είναι συμβατό σε συσκευές Android και IOS. Το εφήυραν ο Jonh Reynolds και τον Dr Ben Medlock τον Ιούλιο του 2007 άλλα στην συνέχεια εξαγοράστηκε από την Microsoft έναντι $250 εκατομμυρίων. Αυτή την στιγμή είναι εγκατεστημένο σε πάνω από 300 εκατομμύρια συσκευές και είναι το νούμερο 1 πληκτρολόγιο στο playstore. Είναι διαθέσιμο σε πάνω από 210 γλώσσες και έχει 6 εκδόσεις για Andoroid συσκευές με τελευταία την Swiftkey 6 Νοέμβριος του 2015 και μια για IOS συσκευές.

Λειτουργεία Το Swiftkey χρησιμοποιεί ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης το οποίο του δίνει την δυνατότητα να προβλέψει την επόμενη λέξη του χρήστη σε ποσοστό επιτυχίας 33% και χωρίς να πληκτρολογηθούν 2 γράμματα κατά 84%, αλλά αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι συγχρόνως μαθαίνει απο τα SMS,mails,twits,status που γράφει ο χρήστης.Μια άλλη δυνατότητα που δίνεται στον χρήστη μέσω του πληκτρολογίου είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει λέξεις γλιστρώντας το δάκτυλο του πάνω στα γράμματα του πληκτρολογίου γνωστό και ως swipe. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να διαγραφτουν προβλεπομενες λέξεις πατώντας απλά παρατεταμένα πάνω σε αυτές. Αλλά ένα σημαντικό θετικό που έχει είναι ότι ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει το μέγεθος του πληκτρολογίου και να αλλάξει το θέμα μέσα από μια μεγάλη γκάμα θεμάτων. Επιπρόσθετα μέσα από τις ρυθμίσεις ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει και την πρόβλεψη emoji με το μειονέκτημα ότι θα χάσει μια προβλεπόμενει λέξη. Ένα ακόμα ξεχωριστό χαρακτηριστικό που έχει είναι ότι διαθέτει έναν ενσωματωμένο διαχειριστή πρόχειρων. Αυτή η όμορφη λειτουργία επιτρέπει στον χρήστη να αποθηκεύει τα αντιγραμμένα αποσπάσματα, κάτι που δεν το έχει κανένα άλλο πληκτρολόγιο έως τώρα. Τέλος αν ο χρήστης αλλάξει κινητό μπορεί επαναφέρει αυτό που χρησιμοποιούσε διότι το back up cloud του SwiftKey κρατά όλες τις προσωπικές προβλέψεις άθικτες.

Πηγές

https://swiftkey.com/en/keyboard/android

https://en.wikipedia.org/wiki/SwiftKey

https://www.guidingtech.com/63988/gboard-vs-swiftkey/

https://android.gadgethacks.com/news/android-keyboard-showdown-swiftkey-vs-swype-vs-google-vs-touchpal-vs-fleksy-0169977/

VLAN Virtual LAN (Εικονικο Τοπικο Δικτυο) - Καραδημος Γεωργιος, Γεωργιου Θωμας

[επεξεργασία]

Ένα τοπικό δίκτυο υπολογιστών που έχουν κάποια μορφή διασύνδεσης και επικοινωνίας ονομάζεται LAN-LocalAreaNetwork και έχει τον περιορισμό του χώρου υλοποίησης που μπορεί να είναι από εάν δωμάτιο μέχρι σπίτι η κτιριακό συγκρότημα.

Virtual LAN ονομάζεται η εικονική αναπαράσταση ενός τέτοιου 'τοπικού' δικτύου χωρίς απαραίτητα να έχει φυσική τοπική υπόσταση.

Ιστορικά, μετά το VoiceoverEthernet από το 1981 ως το 1984 ο David Sincoskie μέσα από την Bellcore δούλεψε στην επίλυση του προβλήματος UPscaling ενός Ethernet δικτύου. Καθώς η επικοινωνία μέσω ethernet περιοριζόταν σε κάποια εκατοντάδων μέτρων όρια και ο τρόπος διευθυνσιοδότησης υπήρχε για την αυτόματη διεύθυνσιοδότηση η και διαχείριση των κόμβων σε ένα LAN Ethernet δίκτυο, εφηύρε έναν 'χρωματικό' τρόπο διαχωρισμού (Tagging different Ethernet frames).Μέσω tagging ενός κόμβου ή δικτύου με εάν 'χρώμα' (πχ πράσινο, κόκκινο, μπλε, κοκ) και την διάθεση αυτών των Tagged/ιδίου χρώματος κόμβους σε εάν frame αγνοώντας τα όλα υπόλοιπα. Αυτό το 'χρώμα' είναι γνωστό ως το πρότυπο MIELE 802.1Q header η αλλιώς VLAN tag. Το 2003 τα Ethernet VLANs αναφέρθηκαν στο IEEE 802.1Q standard και το 2012 έγινε αποδεκτό στο IEEE 802.1qa ως 'load-balancing and shortest path forwarding of (multicast and unicast) traffic'.

Η λογική του Virtual στηρίζεται στην ιδιά λογική ενός απλού δικτύου LAN και έχει έτσι όμοιο τρόπο διευθυνσιοδότησης (auto ARP)και ελέγχου όλων των κόμβων που συμμετέχουν σε αυτό. Σε εάν LAN δίκτυο η επικοινωνία όλων των κόμβων επιτυγχάνεται όσο όλοι λαμβάνουν και προωθούν πακέτα request και reply τα οποία περιορίζονται σε αυτό το δίκτυο αρά και στον ίδιο χώρο. Εάν δίκτυο Virtual μπορεί να περιλαμβάνει αλλά LAN σε εάν δίκτυο οπού όλοι οι υπολογιστές θα είναι κομβόι αυτού το ενωμένου δικτύου χωρίς τον ίδιο χωρικό περιορισμό. Έτσι εάν VLAN λειτουργεί σαν μια γέφυρα(bridge) καθώς παράλληλα διαχειρίζεται όλη την επικοινωνιακή ροή(request-reply) με ένα μόνο rooter. Ειδικότερα ένα Εικονικό LAN μειώνει τον φόρτο δικτύου καθώς είναι υπεύθυνο για όλα τα broadcasts άρα και έχει καλύτερη διαχείριση για τη επικοινωνία των κόμβων

Τα εικονικά δίκτυα βρίσκουν χρήση σε αρκετούς τομείς.

Επιχειρησιακά - το VLAN είναι ένας οικονομικός, ασφαλής και γρήγορος τρόπος για την διαχείριση των διάφορων δικτυών στην επιχείρηση (marketing,sales,delivery,etc)
SAN(StorageAreaNetwork)-Είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για αποθήκευση και Sharing Αρχείων και Δεδομένων
Οικιακά - ένα VLAN προσφέρει πρόσβαση στους υπολογιστές ενός σπιτιού και των αρχείων σε αυτούς αρά καλύτερη οργάνωση και ευκολότερη διαχείριση αρχείων και εργασιών.
Gaming- μέσω ενός VLAN διασυνδέονται υπολογιστές άσχετα με την τοποθεσία τους, πράγμα χρήσιμο για παιχνίδια τα οποία δεν υποστηρίζονται από Servers ή απλά τρέχουν σε τοπικό δίκτυο για Multiplayer.
Voip-Voice over IP
Client separation(ISP,μεγάλο όγκο πληροφοριών,data center)

H απομακρυσμένη πρόσβαση σε εάν τέτοιο δίκτυο είναι εύκολη μέσω διάφορων προγραμμάτων όπως, Hamachi Gameranger Tunngle

image1-LAN image2-VLAN

Η ευρεσιτεχνία στηρίζεται στο αυτόματο mapping του δικτύου ενώ παράλληλα είναι δυνατή και η χειροκίνητη διαχείριση του δικτύου. Η πατεντα εχει κατοχυρωθει ως

https://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_LAN
https://www.cse.wustl.edu/~jain//cis788-97/ftp/virtual_lans/index.html
http://www.google.com.pg/patents/WO2006016698A1?cl=en
http://www.google.com/patents/US6741592
http://www.google.la/patents/US7088689 - VLAN data switching method using ARP packet
http://www.google.sr/patents/US20060203715
http://www.google.com.af/patents/US20130177022?cl=en
http://www.google.com.af/patents/US6085238
http://www.google.sr/patents/US9391803
http://www.google.com/patents/US6035105
https://www.google.gr/patents/US6741592?dq=VLANs&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiGu4yhtMDXAhWRC-wKHfQmBEEQ6AEIVDAF

EMULATOR(ΕΞΟΜΟΙΩΤΗΣ) (Κίσσας Λάμπρος & Κίσσας Αλέξανδρος)

[επεξεργασία]

Στις μέρες μας, οι Emulators χρησιμοποιούνται ευρεως σε διάφορους τομεις παραγωγής συσκευών και ένας απο αυτούς τους τομείς είναι και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ο Εmulator προσδιορίζει την αναπαράσταση ενός λογισμικού ή υλικού σε έναν υπολογιστή ή μια συσκευή (host), και του επιτρέπει να λειτουργεί ως κάποια άλλη συσκευή (guest). Για παράδειγμα, αν κάποιος χρήστης θέλει να εκτελέσει κάποιο λογισμίκο που έχει σχεδιάστει για Windows σε περιβάλλον Mac, πρέπει να χρησιμοποιήσει ενα emulator.Επίσης, ένα emulator υλικού πέρνει την μορφή ένος υλικού. Για παράδειγμα,η εταιρεία Nitendo χρησιμοποιησε ένα Εmulator για να εκτελέσει τις λειτουργίες και την αναπαράσταση των συσκευών GameBoy σε android, το οποίο ενσωματώθηκε στα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα. Ο Emulator έχει, πιθανώς, καλύτερη ποιότητα γραφικών και, σίγουρα, πρόσθετες δυνατότητες και λειτουργίες απο το αρχικό σύστημα. Επίσης, διατηρεί την αρχική εμφάνιση, την αίσθηση και συμπεριφορά του αρχικού αντικειμένου.Οι Εmulators χρησιμοποιούνται συχνά ως εργαλείο παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων, δεδομένου ότι επιτρέπουν στους χρήστες να παίζουν ηλεκρονικά παιχνίδια χωρίς να χρειάζονται να αγοράσουν την κονσόλα και σπάνια κάνουν οποιαδήποτε προσπάθεια να αποτρέψουν τη χρήση παράνομων αντιγράφων.Eπίσης, μερικά από τα Εmulator παιχνίδιων έχουν αναπτυχθει πάνω σε κώδικα ανοιχτού λογισμικού και χρησιμοποιούν άδειες χρήσης GPN (General Public License). Αύτο οδηγεί σε ορισμένα νομίκα ζήτηματα σχετικά με το Εmulator παιχνίδιών. Για να αποφύγουν οι εταιρειες ηλεκτρονικών παιχνιδιών τετοια ζητήματα παραβιάσεων εχουν αναπτύξει και ενσωματώσει μικρά κομμάτια κώδικα στο λογισμικό, που επιτρεπει να ελενχουν σε τι ειδους κονσόλα εκτελείται το λογισμικό, και αν εκτελείται σε κάποιο emulator να μην επιτρέπει στον χρήστη να προχωρήσει το παιχνίδι μετά από κάποιο επίπεδο.

Microsoft's Cortana (ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ , ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ)

[επεξεργασία]

Η Cortana είναι μια έξυπνη ψηφιακή προσωπική βοηθός για κάθε χρήστη που χρησιμοποιεί Windows Phone 10,Microsoft Band,Xbox One ,Windows 10,Android.Η Cortana εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά το BUILD event της Microsoft Developer (Απρίλιο 2014) στο Σαν Φρανσίσκο.Το όνομα της προέρχεται από την Cortana, την τεχνητή νοημοσύνη στη σειρά βιντεοπαιχνιδιών Halo της Bungie/Microsoft.. Η Cortana είναι διαθέσιμη σε 8 γλώσσες,και επιλέγεται ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται ο χρήστης.Ως τα τέλη του 2014, η Cortana λειτουργούσε μόνο για τους χρήστες των ΗΠΑ, ωστόσο, πλέον η διάθεσή της επεκτάθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης σε δοκιμαστική μορφή και τώρα οι περισσότεροι θα έχουν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν και μέσω των Windows 10.Επίσης η Microsoft ενσωμάτωσε την Cortana και στον καινούργιο φυλλομετρητή της Microsoft edge στα τέλη του 2015.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά που διαθέτη η Cortana είναι οτι μπορείς να ορίσεις υπενθυμίσεις,με αναγνώριση φυσικής φωνής,χώρις ο χρήστης να χρησιμοποιήσει εντολες,η Cortana έχει την δυνατότητα να απαντήσει σε ερωτήσεις χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το Bing. Μερικές βασικές λειτουργίες λειτουργούν ικανοποιητικά και έτσι ο χρήστης μπορεί, για παράδειγμα, να πει στην Cortana να καλέσει κάποια επαφή στο Skype ή να διαβάσει το ημερολόγιο και να έχει την απόλυτη διαχείριση στις υπενθυμίσεις του. Για πολλούς χρήστες τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει μια καθημερινή συνήθεια, οπότε η μεταφορά της Cortana σε desktop και άλλες φορητές συσκευές, είναι ένα σημαντικό βήμα και βοήθημα.Επίσης μπορεί να κάνει αναζήτηση αρχείων που υπάρχουν στο κινητό/Tablet/Υπολογιστή του χρήστη.Επίσης η Cortana μπορεί να λειτουργήσει ως GPS.Επίσης ενσωματώνει την εφαρμογή Foursquare η οποία παρέχει συστάσεις και αξιολογήσεις από τοπικά εστιατόρια και άλλα καταστήματα.Η Cortana διαθέτει μια λειτουργία "μην-ενοχλείτε" στην οποία οι χρήστες μπορούν να καθορίσουν "ώρες κοινής ησυχίας".Η Cortana μπορεί ακόμη και να στείλει email εκ μέρους σας χρησιμοποιώντας την εφαρμογή built-in app.

Μερικά πράγματα που μπορεί να κάνει η Cortana

  • Η Cortana παρέχει υπενθυμίσεις με βάση την ώρα, τοποθεσίες ή άτομα.
  • Η Cortana παρακολουθεί πακέτα, ομάδες, ενδιαφέροντα και πτήσεις.
  • Η Cortana αποστέλλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και SMS.
  • Η Cortana διαχειρίζεται το ημερολόγιό σας και διατηρεί τα δεδομένα σας ενημερωμένα.
  • Η Cortana δημιουργεί και διαχειρίζεται λίστες.
  • Η Cortana μπορεί συμμετέχει σε συνομιλίες και παίζει παιχνίδια.
  • Η Cortana μπορεί να ανοίγει οποιαδήποτε εφαρμογή στο σύστημά σας.

Βιβλιογραφία

https://en.wikipedia.org/wiki/Cortana

https://www.windowscentral.com/cortana

Apple iWatch (ΝΤΑΧΗΛ ΣΑΛΗ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΤΣΙΝΑΣ)

[επεξεργασία]

Το apple watch είναι ένα έξυπνο ρολόι σχεδιασμένο από τον Kevin Lynch. Βοηθάει τους χρήστες να έχουν τις επαφές τους, τα μηνύματα τους σε μια συσκευή* ευκολότερο και από το τηλέφωνο. Στην ουσία είναι ένα ρολόι με λογισμικό iOS. Ό,τι στοιχεία/αρχεία έχετε στο smartphone σας τα μεταφέρει στο ρολόι. Το ρολόι λειτουργεί μέσω Bluetooth. Πρώτη φορά που κυκλοφόρησε στην αγορά ήταν 24 Απριλίου 2015 ήταν η πρώτη σειρά της apple watch. Ο Σχεδιασμός του ρολογιού αρχικά βγήκε σε τέσσερις συλλογές που ήταν (Apple Watch Sport, Apple Watch, Apple Watch Edition και Apple Watch Hermès) και διαθέτει δύο μεγέθη: 38 mm (1,5 in) και 42 mm (1,7 in). Για είσοδο, το ρολόι περιλαμβάνει μια ψηφιακή κορνίζα , η οποία μπορεί να περιστραφεί ή να μεγεθυνθεί και να πατηθεί για να επιστρέψει στην αρχική οθόνη και μια οθόνη αφής που διαθέτει τεχνολογία Force Touch , η οποία την καθιστά ευαίσθητη στην πίεση και είναι ικανή να κάνει διάκριση μεταξύ πατήματος και συρσήματος. Το ρολόι διαθέτει επίσης ένα πλευρικό κουμπί το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εμφάνιση αγαπημένων επαφών και την πρόσβαση στην Apple Pay. Το πρώτο ρολόι της Apple Watch το σύστημα S1 single-core chip. Το ρολόι αυτό δεν περιέχει GPS. Χρησιμοποιεί ένα γραμμικό ενεργοποιητή που ονομάζεται "Taptic Engine". Αυτό το ρολόι επίσεις μπορεί να σας μέτρηση τους καρδιακούς σας παλμούς επείσης περιέχει 8GB χώρο αποθήκευσης αλλά το λογισμικό του περιορίζει συγκεκριμένο χώρο αποθήκευσης για την μουσική 2GB και για φωτογραφίες 75ΜΒ. Το καλό είναι πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αρχαία που περιέχει το τηλέφωνο μας .Στη συνέχεια η δεύτερη σειρά περιέχει GPS διαθέτει διπλή πυρήνα επεξεργαστή επίσης περιέχει αντοχή στο βέρο μέχρι και στα 50 μέτρα και η οθόνη του είναι καλύτερη από την πρώτη σειρά. H τρίτη σειρά της Apple watch περιέχει ταχύτερη επεξεργαστή επίσεις έχει νέα έκδοση Bluetooth 4.2

Πηγες: https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Watch#Design http://gr.pcmag.com/apple-watch/28576/news/patenta-gia-autoruthmizomena-apple-watch-bands-apo-ten-apple http://news247.gr/eidiseis/texnologia/ayth-h-patenta-mporei-na-allaksei-th-leitoyrgikothta-toy-apple-watch.4495360.html

τεχνολογία VR (Παύλος παπαευαγγέλου & Χρήστος παπαευαγγέλου)

[επεξεργασία]

Τον Ιούνιο του 2013 οι εφευρέτες Palmer Luckley ,Bredant Trexler ,Jack McCauley καθιέρωσαν τη πατέντα λογισμικού US 701206 S1 η οποία αναφέρετε στα γυαλιά VR,έπειτα αρκετοί τεχνολογικοί κολοσσοί ασχολήθηκαν με το VR αναπτύσσοντας νέες λειτουργίες και δυνατότητες που μπορει να χρησιμοποιήσει ο χρήστης για έναν ή περισσότερους σκοπούς για παράδειγμα να παίξει ένα video game ή να “μπει ουσιαστικά ” μέσα σε μια εικόνα η οποία είναι σε 3D . Τα γυαλιά VR ειναι μια τεχνολογική εξέλιξη στο κλάδο της βιομηχανίας η οποία όχι μόνο άφησε αδιάφορη το κόσμο αλλά χιλιάδες εταιρίες όπως το facebook ,amazon έχουν επενδύσει αρκετά οικονομικά κεφάλαια και στην χρήση εργατικού δυναμικού για να αναπτύξουν προϊόντα που σχετίζονται με τη τεχνολογία VR .

Η εμπορική διαθεσιμότητα των τεχνολογιών VR είναι ακόμα οικονομικά απλησίαστη για τους περισσότερους, έτσι εκφράζεται μια αδυναμία του ευρύτερου κοινού να χρησιμοποιήσει τις τεχνολογίες VR,με αποτέλεσμα παραμένοντας στις ήδη στάνταρ επιλογές της απλής οθόνης τι κ’ αν εταιρίες όπως facebook έχουν επενδύσει 2 δις εκατομμύρια δολάρια

επιστήμη και τεχνολογίες VR Ερευνες απο το Universität Würzburg έδειξαν πως η τεχνολογία VR μπορεί να επιδράσει θετικά στην ψυχολογία του ανθρώπου αλλά και να την επηρεάσει αρκετά ,όπως να ξεπεράσει κάποιος την υψοφοβία , βάζοντας τον “ασθενή” σε ένα εικονικό κόσμο όπου αυτός βρίσκεται σε ένα ψηλό σημείο .Επίσης έρευνες έδειξαν τι και αν ο ασθενής ξέρει ότι χρησιμοποιεί γυαλιά VR και πάλι ανταποκρίνεται σαν να μην ήταν στον εικονικό κόσμο

πως λειτουργούν τα γυαλιά VR Σαν avatar ειναι ο χρήστης, τα ειδικά γυαλιά έχουν το 6DoF (χ,ψ,ζ) σύστημα, δηλαδή μετράνε την κίνηση της κεφαλής του χρήστη( δεξιά αριστερά πάνω και κάτω ) , η κίνηση του σώματος του χρήστη γίνεται αντιληπτή από το σύστημα kinect της ocolus , ακόμα ενα ματριξ σύστημα χειρισμού εφαρμόζεται στ χέρι επίσης της oculus company το σύστημα FOVE εντοπίζει τη κίνηση των ματιών σε ποιες τεχνολογίες του μέλλοντος μπορεί να χρησιμοποιηθεί το VR ? όπως γνωρίζουμε to VR χρησιμοποιείτε ήδη στα video games,η NASA ,,έχει ήδη επενδύσει πάνω σε αυτή τ τεχνολογία για να μπορούν οι επιστήμονες να βλέπουν πχ την επιφάνεια του πλανήτη Αρη , με μεγάλη ανάλυση έτσι ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτόν το πλανήτη.

Επισης το vr χρησιμοποιείτε πλέον στον κλάδο της ιατρικής, όπου ο χειρουργός Σαφί Αχμεντ μετέδωσε σε Live μετάδοση το χειρουργείο που ήταν σε εκτέλεση σε χιλιάδες ανταποκριτές. Φοιτητές και επιστήμονες που ασχολούνται με τον κλάδο της ιατρικής παρακολουθήσαν ζωντανά τη διαδικασία μέσω google glass ,δηλαδή έβλεπαν ακριβώς οτι έβλεπε ο Αχμεντ. Κύριο κίνητρο της διαδικασίας αυτής ήταν να παρακολουθήσουν ανειδίκευτοι γιατροί μια χειρουργική αυξημένης εξειδίκευσης επιπλέον ο κύριος Αχμεντ επιβεβαιώνει οτι στο μέλλον θα προστεθούν live chating και γραφικά υπολογιστών στη διαδικασία για να υπάρξει ακόμα πιο ενδιαφέρον από τους θεατές


βιβλιογραφία ‘https://www.wareable.com/vr/how-does-vr-work-explained


https://www.wareable.com/oculus-rift/why-you-need-oculus-touch-3802

https://www.nasa.gov/feature/nasa-concepts-bring-precision-mars-to-virtual-reality http://www.iefimerida.gr/news/262273/heiroyrgiki-epemvasi-metadothike-zontana-se-perivallon-eikonikis-pragmatikotitas-eikones

http://www.naftemporiki.gr/story/1277165/diagrafi-fobion-meso-vr-kai-xrisis-magnitikon-pedion-ston-egkefalo


https://www.oculus.com/gear-vr/

Pretty Good Privacy (ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 4416239, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ 4416090)

[επεξεργασία]

Εισαγωγή

[επεξεργασία]

Pretty Good Privacy είναι το όνομα που έδωσε ο Phil Zimmerman στο λογισμικό κρυπτογράφησης που ανέπτυξε το 1991 για λόγους ασφαλείας σε ψηφιακές εφαρμογές.

Λειτουργία

[επεξεργασία]

Το PGP για να επιτύχει την μέγιστη ασφάλεια , συνδυάζει σειριακά πολλές μεθόδους κρυπτογράφησης όπως hashing,συμπίεση,κρυπτογράφηση συμμετρικού κλειδιού και κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού. Το πρόγραμμα, κάνοντας χρήση του παραπάνω συνδυασμού αλγορίθμων μαζί με τους σύγχρονους αλγορίθμους κρυπτογράφησης ( IDEA ) μπορεί να κρυπτογραφήσει με απόλυτη ασφάλεια οποιοδήποτε δεδομένο , χωρίς τον κίνδυνο να το παραβιάσει κάποιος τρίτος (εκτός αν διαθέτει το ιδιωτικό κλειδί του παραλήπτη) .

Κρυπτογράφηση

[επεξεργασία]

Αρχικά, όταν ξεκινήσει η διαδικασία κρυπτογράφησης ενός κειμένου με PGP, το κείμενο συμπιέζεται με έναν αλγόριθμο συμπίεσης (RFC1951),δημιουργείται ένα session key (το οποίο παράγεται από τις τυχαίες κινήσεις και keystrokes του ποντικιού & πληκτρολογίου) και με την χρήση του session key και ενός αλγορίθμου κρυπτογράφησης δημιουργείται το κρυπτογραφημένο κείμενο. Μετά, το session key κρυπτογραφείται συμμετρικά με βάση το δημόσιο κλειδί του παραλήπτη και επισυνάπτεται στο πρώην κρυπτογραφημένο κείμενο όντας έτοιμο για αποστολή.

Αποκρυπτογράφηση

[επεξεργασία]

Κατά την αποκρυπτογράφηση ενός κρυπτογραφημένου με PGP κειμένου, ο παραλήπτης αρχικά, για να απαλείψει την συμμετρική κρυπτογράφηση που έχει υποστεί το session key χρησιμοποιεί το ιδιωτικό κλειδί του και με την χρήση του αποκρυπτογραφημένου session key τελικά ,αποκρυπτογραφεί το κείμενο.

Η κρυπτογράφηση με PGP σιγά σιγά άρχισε να έχει αρκετές εφαρμογές όπως : e-mail,κρυπτογράφηση αρχείων αλλά και σκληρών δίσκων. Η πιο ευρέως διαδεδομένη χρήση του PGP είναι η ανταλλαγή μηνυμάτων όπου χρειάζεται μέγιστη εμπιστευτικότητα μεταξύ δυο ατόμων αλλά και για προστασία των δεδομένων εταιρειών (enterprise χρήση). Είναι άξιο να σημειωθεί πως χρησιμοποιείται σε επίσης μεγάλο βαθμό για ενδοεπικοινωνίες σε ιστοσελίδες με παράνομη δραστηριότητα(Deep Web) όπου είναι απαραίτητη η διατήρηση της ανωνυμίας

Πατέντα

[επεξεργασία]

Άδεια : Άδεια Εμπορικού Λογισμικού (Commercial Proprietary License)

Τα Δικαιώματα Διανομής του λογισμικού PGP σήμερα έχει η Symantec(για προσωπική χρήση) και η Townsend Security (για επιχειρησιακή).Ωστόσο, πριν από την αυτές τις εταιρείες άνηκε σε διάφορες εταιρείες όπως : PGP Corporation,Network Associates Inc. και McAfee.

Βιβλιογραφία

[επεξεργασία]

Example

PGP

How PGP works

ARKit: Augmented Reality for iOS (Μπομπόλης Δημήτρης Συντζάκης Γιώργος)

[επεξεργασία]

Apple arkit


  • TrueDepth κάμερα

Αρχικά το iPhone X και το ARKit επιτρέπουν μια δυνατότητα για παρακολούθηση προσώπου σε εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας. Χρησιμοποιώντας την κάμερα TrueDepth, η εφαρμογή σας μπορεί να ανιχνεύσει τη θέση, την τοπολογία και την έκφραση του προσώπου του χρήστη, όλα με μεγάλη ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας την εφαρμογή ζωντανών εφέ selfie ή χρησιμοποιώντας εκφράσεις προσώπου για να οδηγήσουν έναν χαρακτήρα 3D. Ορατότητα οπτικής αδράνειας Επίσης το ARKit χρησιμοποιεί οπτική αδράνεια απεικόνισης (VIO) για την ακριβή παρακολούθηση του κόσμου γύρω του. Το VIO ασφαλίζει δεδομένα αισθητήρα κάμερας με δεδομένα πυρήνα κίνησης. Αυτές οι δύο εισόδους επιτρέπουν στη συσκευή να αντιλαμβάνεται πώς κινείται μέσα σε ένα δωμάτιο με υψηλό βαθμό ακρίβειας και χωρίς επιπλέον βαθμονόμηση.


  • Κατανόηση της σκηνής και εκτίμηση φωτισμού

Με το ARKit, το iPhone και το iPad μπορούν να αναλύσουν τη σκηνή που παρουσιάζεται από την προβολή της κάμερας και να βρουν οριζόντια επίπεδα στο δωμάτιο. Το ARKit μπορεί να εντοπίσει οριζόντια επίπεδα όπως τραπέζια και δάπεδα και μπορεί να εντοπίσει και να τοποθετήσει αντικείμενα σε μικρότερα σημεία χαρακτηριστικών. Το ARKit χρησιμοποιεί επίσης τον αισθητήρα κάμερας για να υπολογίσει τη συνολική ποσότητα φωτός που διατίθεται σε μια σκηνή και εφαρμόζει τη σωστή ποσότητα φωτισμού σε εικονικά αντικείμενα. Υψηλής απόδοσης υλικό και βελτιστοποίηση rendering Το ARKit τρέχει στους επεξεργαστές της Apple A9, A10 και A11. Αυτοί οι επεξεργαστές παρέχουν κορυφαία απόδοση που επιτρέπει γρήγορη κατανόηση σκηνής και σας επιτρέπει να δημιουργήσετε λεπτομερές και συναρπαστικό εικονικό περιεχόμενο.

Pay-Per-Click (Γεωργίου Μαρία)

[επεξεργασία]

Η εταιρεία Overture (πρωην GoTo.com) ειναι κάτοχος της πατέντας του συστηματος Pay Per Click. Αργοτερα η εταιρεια αγοράστηκε απο την Yahoo το 2003. Τον Μαιο του 1999 η Overture έκανε αίτηση της πατέντας με όνομα "System and method for influencing a position on a search result list generated by a computer network search engine", η οποία έγινε δεκτή τον Ιούλιο του 2001 με κωδικό US 6269361. Το 2002 η Overture κατέθεσε αγωγή κατά των FindWhat.com και Google (AdWords) ισχυριζόμενη ότι παραβιάζουν την πατέντα της. Η αγωγή έκλεισε με τη Google να συμφωνεί να παραχωρίσει στη Υαhoo 2.7 εκατομμύρια μετοχές με αντάλλαγμα την απεριόριστη άδεια χρήσης της πατέντας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Είναι ένα μοντέλο διαδικτυακής διαφήμισης στην οποία ο διαφημιστής πληρώνει κάποιο αντίτιμο κάθε φορά που κάποιος κλικάρει στη διαφήμιση του, στην ουσία ο διαφημιστής αγοράζει προβολές στην ιστοσελίδα του. Ο πιο δημοφιλής τρόπος προβολής τέτοιων διαφημίσεων είναι μέσω τον μηχανών αναζήτησης . Είναι οι διαφημίσεις που εμφανίζονται πάνω από τα αποτελέσματα αναζήτησεις ή δεξιά στα πλάγια. Η Google με την AdWords πλατφόρμα της έχει τον κύριο λόγο στις PPC διαφημίσεις, ενώ γνωστές επίσης πλατφόρμες ειναι το Bing Ads (Bing, Yahoo), AdMarketplace, ValueClick και AdKnowledge.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Το σύστημα αυτό λειτουργεί με μια μορφή δημοπρασίας όπου οι διαφημιστές προσφέρουν κάποιο ποσό (bidding) σε συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά που περιγράφουν τη διαφήμιση που θέλουν να προβάλουν. Κάθε φορά που πραγματοποιήται αναζήτηση, το σύστημα ελέγχει τους υποψήφιους διαφημιστές που έχουν ποντάρει στις εκάστοτε λέξεις-κλειδιά και επιλέγει έναν αριθμό διαφημιστών των οποίων οι διαφημίσεις θα προβληθούν στην αναζήτηση. Κάποιες φορές το σύστημα χρειάζεται να επιλέξει ανάμεσα σε εκατοντάδες διαφημίσεις ενώ άλλες φορές δεν υπάρχει καμία. Το ποιες διαφημίσεις θα επιλεχθούν και με ποια σειρά θα προβληθούν εξαρτάται από 2 παράγοντες, το Cost Per Click (CPC) και Quality Score. Το CPC είναι το ποσό που είναι διατεθιμένος ο διαφημιστής να προσφέρει και όπως είναι λογικό όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό τόσο περισσότερες πιθανοτήτες έχει να προβλιθεί η διαφήμιση του. Quality Score είναι ένας δείκτης που καθορίζει πόσο σχετικές και χρήσιμες είναι οι διαφημίσεις σε ανάλογη αναζήτηση. Όσο πιο υψηλό είναι το score κάποιας διαφήμισης τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να πάρει μια καλή κατάταξη. Τυχαίνει συχνά διαφημίσεις με χαμηλό CPC και υψηλό Quality Score να έχουν επιλεχθεί και να έχουν και καλή κατάταξη σε αντίθεση με άλλες που έχουν υψηλό CPC και χαμηλό Quality Score.

ΠΗΓΕΣ

https://en.wikipedia.org/wiki/Yahoo!_Search_Marketing

https://en.wikipedia.org/wiki/Pay-per-click

http://www.wordstream.com/ppc

Multi Touch (Αμανατίδης Παναγιώτης,Βράκας Αναστάσιος)

[επεξεργασία]

Το multi touch είναι μία πατέντα που επιτρέπει σε μία οθόνη κινητού ή τάμπλετ να αναγνωρίσει περισσότερα από δύο σημεία επαφής πάνω στην οθόνη. Το multi touch δημιουργήθηκε το 1970 από κάποια πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά (MIT, CERN, Πανεπιστήμια των ΗΠΑ) και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1985. Η πρώτη εταιρεία που προώθησε τον όρο multi touch είναι η Apple το 2007. Επίσης πρόσθεσε και κάποιες λειτουργίες όπως το "τσίμπημα για μεγένθυση" και κάποια άλλα υποπρογράμματα. Η εξέλιξη του συνεχίζεται μέχρι σήμερα με μεγάλες εταιρείες να το χρησιμοποιούν όπως η Fingerworks, η Microsoft και η Apple, η οποία το 2015 έλαβε δίπλωμα ευρισιτεχνίας για να φτιάξει ένα πληκτρολόγιο σύνταξης, το οποίο μετατρέπει τα μεμονωμένα φυσικά κλειδιά σε πλήκτρα πολλαπλής αφής. Πολλά brand και πολλοί κατασκευαστές, όπως η Apple, η οποία πουλάει πολλά προϊόντα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία πολλαπλής αφής, προϊόντα όπως το IPhone και το IPad. Επίσης προσπάθησε να γίνει εμπορικό σήμα multitouch ωστόσο αυτό απορρίφθηκε γιατί ο όρος multitouch θεωρήθηκε πολύ γενικός. Ο ASIC είναι ένας αισθητήρας που συνδέεται στην επιφάνεια αφής και μέσω αυτών πραγματοποιείται η αίσθηση πολλαπλής αφής και η επεξεργασία. Πλέον όλοι οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών και tablet έχουν αντικαταστήσει την είσοδο γραφίδας με την είσοδο αφής, η οποία υποστηρίζεται από πολλά λειτουργικά συστήματα. Κάποιες άλλες εταιρείες όπως η Multi Taction, οι οποίες κατασκευάζουν υπολογιστές με επιφάνειες μεγάλης κλίμακας, έιτε σε μεγάλους πίνακες πολλαπλής αφής και επιφάνειες τοίχων που φτάνουν τις 55"(inches) και χρησιμοποιούνται από κυβερνητικούς οργανισμούς,μούσεια και επιχειρήσεις ως μέσο ενημέρωσης η έκθεσης,τα οποία διαθετουν μοναδικό λογισμικό ειδικά σχεδιασμένο για μεγάλες οθόνες όπως η MT Canvus και η MT Shocase. Το multi touch χρησιμοποείτε κυρίως σε φορητές συσκευές,κινητά και tablets τα οποία προβάλουν την εικόνα τους μέσω ακρυλικού η γυαλίαου τα οποία φωτίζονται με λάμπες τυπου LED. Πολλές εταιρίες τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει προϊόντα που χρησιμοποιούν πολλαπλές επαφές,επίσης στην προσπαθειά τους να κατασκευάσουν πιο φθηνές touchscreens κατέφυγαν σε άλλες μεθόδους κατασκευής όπως το DIY.

΄΄ΠΗΓΕΣ΄΄ https://en.wikipedia.org/wiki/Multi-touch

VirtualDub (Καρτσαμπάς Διονύσιος,Καραθανάσης Αθανάσιος)

[επεξεργασία]

To VirtualDub είναι ένα πρόγραμμα το οποίο καταγράφει βίντεο για πλατφόρμες windows 32 και 64 bit και γράφτηκε απο τον Avery Lee. Το VirtualDub είναι μια δωρεάν λύση ανοιχτού κωδικα σχεδιασμένη ειδικά γι αυτό το σκοπό και διαθέτει βαση της GNU (General Public License) όπου φιλοξενείται στο sourceforge.net. Έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να επεξεργάζεται γραμμικές ροές βίντεο, συμπεριλαμβανομένων συμπίεσης και φιλτραρίσματος. Μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα επεξεργασίας γενικού σκοπού, αλλά είναι εξορθολογισμένο για γρήγορες γραμμικές λειτουργίες μέσω βίντεο. Για την αποθήκευση βίντεο που έχουν ληφθεί χρησιμοποιεί τη μορφή αρχείων AVI. Εξαιτίας της ισχυρής ευελιξίας και χρησιμότητας,ιδίως στον τομέα της επεξεργασίας βίντεο χαρακτηρίστηκε ως κάτι σαν Photoshop για τα αρχεία βίντεο. Το VirtualDub διαθετει δυνατότητες επεξεργασίας μεγάλου αριθμού αρχείων τα οποία μπορούν να επεκταθουν με φίλτρα βίντεο τρίτων. Παρόλο που θεωρειται το καλύτερο εργαλείο επεξεργασίας αρχείων AVI μπορεί να διαβάσει (όχι να γράψει) MPEG-1 και να χειριστεί σύνολα εικόνων BMP. Αρχικα δημιουργήθηκε με σκοπό τη συμπίεση anime. Μπορεί το VirtualDub να έχει σχεδιαστεί για τα Windows αλλά έχει τη δυνατότητα να τρέξει και σε άλλα λογισμικά όπως Linux και Mac OS X,χρησιμοποιώντας wine. Γενικά προσφέρει πολλές πολύτιμες λειτουργίες που δεν διαθέτουν άλλα πακέτα και βοηθά να αποκτησετε γρήγορα αποτελέσματα χωρίς να προκαλεσετε κάποια ενοχλητική συμπεριφορά. To VirtualDub συνίσταται για χρήση απο επαγγελματικα περιοδικά υπολογιστών και τεχνολογίας, οδηγούς και και αναθεωρητές όπως το PC World, PC and Tech Authority, PC Perspective κ.α. Υποστηρίζει κσι DirectShow και Video για Windows για τη λήψη των βίντεο. Οι λειτουργίες καταγραφής περιλαμβάνουν τη λήψη σε οποιαδήποτε παραλλαγή AVI,μετρητές VU ήχου,επικάλυψη και τρόπους προεπισκόπησης,ιστόγραμμα, επιλέξιμη περιοχή περικοπής, μείωση θορύβου βίντεο, ρυθμίσεις αυτόματης διακοπής (βάσει χρόνου λήψης, μεγέθους αρχείου, ελεύθερου χώρου και πτώσης πλαισίων) και ορίζουν εναλλακτικές μονάδες για υπερχείλιση. Επιπλέον μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων με ψηφιακές φωτογραφικες μηχανές που καταγράφουν επίσης βίντεο και υποστηριζει τη λήψη DV απο τους ελεγκτές FireWire τύπου 2 (VfW) μονο.Η συναρμολόγηση των βίντεο γίνεται με τον εξής τρόπο: Το VirtualDub δημιουργεί ενα αρχείο βίντεο απο αρχεία εικόνων σειρας σε μορφές Bitmap Truevision TGA ή Windows. Στα μεμονομένα πλαίσια πρέπει να δοθούν ονόματα αρχείων αριθμημένα σε διαδοχική σειρα χωρίς κενά. Από αυτά, ο ρυθμός καρέ μπορεί να ρυθμιστεί και μπορούν να γίνουν και αλλες τροποποιήσεις όπως η προσθήκη ενός ήχου. Μπορεί όμως και να αποσυναρμολογήσει ένα βίντεο, εξάγοντας τα κόμματα του ήχου, αποθηκεύοντας τα πλαίσια του σε αρχεία Bitmap Truvegision TGA ή Windows Bitmap.

Βιβλιογραφία

1)https://en.wikipedia.org/wiki/VirtualDub

2)https://sourceforge.net/projects/virtualdub/

3)http://download.cnet.com/VirtualDub/3000-2194_4-10184313.html

4)https://www.videohelp.com/software/Virtualdub

Ρομποτικός Κάδος Διαχείρισης Απορριμμάτων(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΙΑΣ , ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΟΡΕΛΛΑΣ)

[επεξεργασία]

Σχετικά με το Ρομποτικό Κάδο Διαχείρισης Απορριμμάτων

Ο Ρομποτικός Κάδος Ανακύκλωσης είναι μια ελληνική καινοτομία καθώς έχει έδρα τη Λάρισα της ελληνικής εταιρίας SOUKOS ROBOTS ABEE και είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να είναι κατάλληλος για την οποιαδήποτε χρήση ανθρώπινης δραστηριότητας όπως σε Σχολεία η Νοσοκομεία.

Δυνατότητες του Ρομποτικού Κάδου Διαχείρισης Απορριμμάτων

Το συγκεκριμένο δημιούργημα είναι μια επαναστατική λύση καθώς είναι υπεύθυνο για την οικολογική και υγιεινή διαχείριση απορριμμάτων και ενώ με αυτό το κάδο έχει τη δυνατότητα να αντικαθιστά 40 κοινούς κάδους ανακύκλωσης. Ενώ παράλληλα ο κάδος λειτουργεί αυτόματα χωρίς το άγγιγμα από το πωλητή. Εξίσου σημαντική δυνατότητα από τη κατασκευή αυτού του κάδου είναι η αυτόνομη κένωση και η συλλογή απορριμμάτων με τη χρήση ηλεκτρονικού εξωτερικού πίνακα. Επιπλέον παρέχεται στο χρήστη η δυνατότητα να λαμβάνει γραπτά μηνύματα SMS στο κινητό και έτσι ενημερώνεται για τη λειτουργία του ρομποτικού κάδου. Διαθέτει επίσης αυτόματη πλύση του θαλάμου συμπίεσης των απορριμμάτων με τη βοήθεια διατάξεων σύνδεσης σε δίκτυο νερού.Ο κάδος διαχείρισης απορριμμάτων είναι ο τέλειος συνδυασμός του λογισμικού και του υλικού. Διάφοροι αισθητήρες παρακολουθούν συνεχώς το ρεύμα αποβλήτων. Το έξυπνο, αναβαθμίσιμο και εκπαιδευόμενο λογισμικό αναλύει τα δεδομένα του αισθητήρα σε πραγματικό χρόνο. Τα ανθεκτικά βιομηχανικά ρομπότ συλλέγουν τα κλάσματα αποβλήτων διαφόρων σχημάτων και μεγεθών γρήγορα και με ακρίβεια.

Πλεονεκτήματα από τη κατασκευή Κάδου Διαχείρισης Απορριμμάτων

Προσφέρει τη δυνατότητα να υπάρξει μεγάλη φωτεινή επιφάνεια στο χώρο που είναι τοποθετημένο και λειτουργεί με φωτοκύτταρο. Όσον αφορά το κόστος του είναι χαμηλό με αποτέλεσμα να μη καταλαμβάνει μεγάλο χώρο σε έκταση. Παρέχεται επίσης οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων με αποτέλεσμα να είναι καλό για το περιβάλλον. Πλέον η περιοχή της Θεσσαλίας, το Κιλκίς, η Καβάλα, το Χαλάνδρι, η Ηλιούπολη και πολλοί ακόμα δήμοι της Αττικής όπως και όλης της Ελλάδας έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση αυτών των κάδων.Αυτή η καινοτομία στο μέλλον θα έχει περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα και θα αντικατασταθούν οι απλοί κάδοι με το ρομποτικό κάδο.. Ένα σημαντικό επίτευγμα ενός ρομποτικού κάδου που έχει σχεδιαστεί είναι ο κάδος OVETTO που σχεδιάστηκε για τον άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο ανακύκλωσης. Ο συγκεκριμένος κάδος διαθέτει 3 στρώματα για τη συλλογή των απορριμμάτων.

Βιβλιογραφία


https://ecoview.gr/rompotikoi-kadoi-diacheirishs-aporrimmatwn/

http://www.larissa-chamber.gr/index.php?op=Product&todo=Load&id=f6a0809b7f72d331

Amazon's Alexa (Εμμανουήλ Καπετανάκης, Ιωάννης Γεώργιος Πανδρεμμένος)  

[επεξεργασία]

Τι ειναι η Alexa;

H Alexa είναι μία πατέντα λογισμικού ευφυούς τεχνιτής νοημοσύνης και χρησιμοποιείται ως προσωπικός βοηθός (personal assistant).Η Alexa μπορεί να συναγωνιστεί άλλες πατέντες λογισμικού προσωπικού βοηθού τεχνιτής νοημοσύνης όπως για παράδειγμα το Google Assistant, την Siri της Apple και την Cortana της Microsoft. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Amazon Echo και σε συσκευές Amazon Echo Dot οι οποίες αναπτύχθηκαν από την Amazon Lab126. Δημιουργήθηκε από την Amazon και είναι διαθέσιμη σε iOS και Android. Το λογισμικό είναι διαθέσιμο σε Αγγλικά (Η.Π.Α.), Αγγλικά (Ηνωμένο Βασίλειο), Αγγλικά (Ινδία) και Γερμανικά. Ο χρήστης μπορεί να την αποκτήσει από το Apple App Store, Google Store και από το Amazon Appstore.

Ιστορική αναδρομή

Η Alexa ανακοινώθηκε μαζί με την Echo από την Amazon τον Νοέμβριο του 2014. Η έμπνευση για αυτό το λογισμικό προήλθε από το σύστημα συνομιλίας Starship Enterprise σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Το όνομα που δόθηκε στο λογισμικό δεν είναι τυχαίο καθώς περιέχει ένα “σκληρό” σύμφωνo ενδιάμεσα, το “Χ”, επομένως θα μπορούσε να αναγνωριστεί με περισσότερη ευκολία από την ψηφιακή personal assistant. Τον Ιούνιο του επόμενου έτους ανακοινώθηκε από την Amazon το λογισμικό “Alexa Fund”, ένα λογισμικό το οποίο θα επενδύει σε εταιρείες οι οποίες σημειώνουν πρόοδο στην τεχνολογία φωνητικού ελέγχου. Μέχρι στιγμής 100 εκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε εταιρείες του συγκεκριμένου τομέα. Το 2016 θεσπίστηκε το βραβείο “Alexa” το οποίο στοχεύει στην ενθάρυνση και προώθηση συγκεκριμένων εταιρειών. Τον Ιανουάριο του 2017 πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο της Alexa στο Nashville,Tennessee.

Τρόπος λειτουργίας

Η Alexa λειτουργεί κατά κύριο λόγο λειτουργεί με φωνητικές εντολές από τον χρήστη σε μία από τις φυσικές γλώσσες που αναφέρθηκαν παραπάνω και έχει πληθώρα λειτουργιών. Ως προσωπικός βοηθός μπορεί να παρέχει στον χρήστη πληροφορίες περί καιρικών συνθηκών τις οποίες τις αντλεί από το site AccuWeather.com καθώς και ειδήσεις οι οποίες παρέχονται από το site Tunein.com. Οι συσκευές που υποστηρίζονται από την Alexa έχουν την δυνατότητα μετάδοσης μουσικής μέσω του λογαριασμού του χρήστη στην Amazon Music αλλά και μέσω των λογαριασμών του σε Spotify και Pandora. Η υπηρεσία μουσικής ροής της Alexa μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχες υπηρεσίες μουσικής ροής όπως η Apple Music και η Google Play Music από κινητό τηλέφωνο, υπολογιστή και τάμπλετ. Στις λειτουργίες της επίσης υπάγονται η πρόσβαση σε άρθρα της Wikipedia και λίστες του χρήστη για ψώνια. Επίσης η Alexa δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μία ικανότατη γραμματέα καθώς έχει την δυνατότητα να “κρατάει” το ημερολόγιο του χρήστη υπενθυμίζοντας πιθανά ραντεβού και υποχρεώσεις. Επιπλέον εάν στο λογισμικό επιτρέψεις να μάθει την αγαπημένη σου αθλητική ομάδα θα σε ενημερώνει σχετικά με αυτήν. Η χρησιμότητα του λογισμικού αυτού, όμως, δεν περιορίζεται στην συσκευή αλλά μπορεί να αλληλεπιδράσει με συσκευές της Belkin Wemo, ecobee, Geeni, IFTTT, Insteon, LIFX και άλλες, εξυπηρετώντας τη λειτουργία του αυτοματισμού στο σπίτι. Τέλος, χρήστες του Ηνωμένου Βασιλείου και 20 μεγάλων πόλεων των Η.Π.Α απολαμβάνουν το προνόμιο να μπορόυν μέσω της Alexa να παραγγείλουν φαγητό στο σπίτι τους μέσα από έναν κατάλογο ο οποίος απαρτίζεται από τις μεγαλύτερες αλυσίδες για φαγητό στον κόσμο! 

Βιβλογραφία

MP3 (ΜΑΡΙΑ ΣΑΝΤΙΞΗ,ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΕΛΙΟΥ)

[επεξεργασία]

Shazam (ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΣΚΟΥΡΑΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)

[επεξεργασία]

Το Shazam
Το Shazam είναι μια εφαρμογή η οποία χρησιμοποιείται για την αναγνώριση μιας μουσικής, μιας ταινίας ή ένα σόου από την τηλεόραση χρησιμοποιώντας ένα δείγμα που λαμβάνει από το μικρόφωνο της συσκευής. Δημιουργήθηκε το 1999 από τους Chris Barton, Philip Inghelbrecht, Avery Wang και Dhiraj Mukherjee. Σύμφωνα με την CEO ήταν μια από τις 10 κορυφαίες εφαρμογές που δημιουργήθηκαν.

Λειτουργία
Το Shazam λαμβάνει πληροφορίες μέσω του μικροφώνου (είτε μέσω του Η/Υ ή του κινητού) τις οποίες επεξεργάζεται έτσι ώστε να μπορέσει να βρει την μουσική , την ταινία που ψάχνει ο χρηστής. Αφού μαζέψει αυτές τις πληροφορίες ,η εφαρμογή δημιουργεί ένα ακουστικό αποτύπωμα με το οποίο ελέγχει σε μια βάση δεδομένων για να βρει αν ταιριάζει με παρόμοια δεδομένα ή όχι (ρυθμοί, στίχοι σε τραγούδια κλπ.). Αν ισχύει αυτό τότε στέλνει όλες τις πληροφορίες που έχει για αυτό το δεδομένο πίσω στον χρήστη. Επίσης μπορεί να αναγνωρίσει ήχους από οποιαδήποτε πηγή ήχου όπως το ράδιο, τη τηλεόραση, μουσική και άλλα. Ανάλογα με τη ποιότητα του δείγματος ήχου που έχει λάβει, τόσο ακριβές θα είναι και το αποτέλεσμα της αναζήτησης αν βρει κάποιο συγκεκριμένο.

Ιστορία
Αρχικά, το 2002 το shazam είχε κυκλοφορήσει μόνο στο Ηνωμένο βασίλειο σαν phone service με κωδικό ονόματος "2580", ο αριθμός με τον οποίο οι χρήστες καλούσαν στο τηλέφωνο της υπηρεσίας για την αναγνώριση της μουσικής. Η κλήση θα σταματήσει αυτόματα μετά από 30 δεύτερα. Έπειτα κυκλοφόρησε και στην Αμερική στο ασύρματο δίκτυο AT&T το 2004. Το shazam ήταν τζάμπα στην αρχή της κυκλοφορίας του με την AT&T να λένε ότι θα κοστίζει 0,99$ για κάθε χρήση στο μέλλον. Το 2006 οι χρήστες είτε πλήρωναν 0.60£ (0,80$ η 0,68€) για κάθε κλήση προς την υπηρεσία ή 4.50£ (6$ ή 5,1€) για την ελεύθερη και απεριόριστη χρήση της υπηρεσίας για ένα μήνα, μαζί με online εξυπηρέτηση που κρατάει τις ετικέτες.

Προσβασιμότητα
Το Shazam είναι διαθέσιμο στα Android, Ios, Blackberry και Windows λογισμικά έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά είτε βρισκόμαστε έξω ή μέσα στην άνεση του σπιτιού μας. Υπάρχει ελεύθερη και πληρωμένη έκδοση, το Shazam Free και το Shazam Encore αντίστοιχα, όπου τα πλεονεκτήματα της μετάβασης από την ελεύθερη στη πληρωμένη έκδοση είναι η αφαίρεση των διαφημίσεων.

Θετικά
-Εύκολη και ταχύτατη αναζήτηση
-Μικρή σε χώρο εφαρμογή
-Τα ευρετήρια είναι μαζεμένα σε μία βάση δεδομένων
-Δωρεάν
Αρνητικά
-Απαραίτητη η σύνδεση στο διαδίκτυο
-Χρειάζεται εγγραφή της πηγής του ήχου
-Στην αναπαραγωγή παίζεται μόνο το απόσπασμα του τραγουδιού (Στην ελεύθερη έκδοση)
~ΠΗΓΕΣ~
https://en.wikipedia.org/wiki/Shazam_(service)
https://www.shazam.com/el/patents

  1. https://www.google.com/intl/el/earth/
  2. https://www.instantstreetview.com/
  3. http://www.staffs.ac.uk/