Να περιγράψετε μια πατέντα λογισμικού(3η Εργασία 2018-19 / Ομάδα Πέμπτης)

Από Βικιβιβλία

Μπάρα προόδου (Progress bar), (ΚΑΜΒΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 4417061, ΚΑΨΙΩΧΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 4417073)[επεξεργασία]

Τί είναι η μπάρα προόδου[επεξεργασία]

Η μπάρα προόδου είναι είναι ένα στοιχείο γραφικού ελέγχου που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση της εξέλιξης μιας εκτεταμένης λειτουργίας του υπολογιστή, όπως μια λήψη, μεταφορά αρχείων ή εγκατάσταση. Συνήθως το γραφικό συνοδεύει ένα ποσοστό γραπτής αναπαράστασης της προόδου. Η έννοια μπορεί επίσης να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνει "γραμμές αναπαραγωγής" σε συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων που παρακολουθούν την τρέχουσα θέση στη διάρκεια ενός αρχείου πολυμέσων. Η μπάρα προόδου ανήκει στο ευρύτερο φάσμα των progress indicators (ενδείξεων προόδου), που έχουν ως σκοπό να ενημερώσει τον χρήστη ότι μια λειτουργία βρίσκεται σε εξέλιξη, για να βεβαιωθεί ότι το σύστημα δεν περιμένει την εκχώρηση δεδομένων από το χρήστη, και συχνά για να παρέχει στον χρήστη μια εκτίμηση για το πόσο έχει προχωρήσει μία εργασία.

Ιστορία[επεξεργασία]

Η ιδέα μιας ράβδου προόδου επινοήθηκε πριν από την ψηφιακή πληροφορική. Το 1896 ο Karol Adamiecki ανέπτυξε ένα γράφημα το οποίο ονόμασε harmonogram(πρόγραμμα στα πολωνικά), το οποίο είναι σήμερα περισσότερο γνωστό ως διάγραμμα Gantt. Ο Gantt σχεδίασε το διάγραμμα του στα έτη 1910-1915 και το έκανε δημοφιλές στη Δύση. Όμως ο άνθρωπος που παρουσίασε στον κόσμο την μπάρα προόδου όπως χρησιμοποιείται σήμερα λέγεται Brad Myers.

Ποιός και γιατί τη δημιούργησε[επεξεργασία]

Το 1985 ο φοιτητής Brad A. Myers κατέθεσε μία εργασία για την αναγκαιότητα των «ενδείξεων ποσοστιαίας προόδου». Στην εργασία αυτή υποστήριξε την σημασία των ενδείξεων για τους χρήστες και τους ίδιους τους υπολογιστές που «υπέφεραν» από τις αλλεπάλληλες επανεκκινήσεις. Για να αποδείξει μάλιστα την χρησιμότητα της μπάρας προόδου, δοκίμασε το εξής πείραμα: έβαλε 48 συμφοιτητές τους να πραγματοποιήσουν αναζητήσεις σε μία βάση δεδομένων. Οι μισοί έβλεπαν στις οθόνες τους την μπάρα προόδου της αναζήτησής τους, ενώ οι άλλοι μισοί δεν έβλεπαν τίποτα. Για μπάρα προόδου χρησιμοποίησε μία κάψουλα που γέμιζε από αριστερά προς τα δεξιά, σαν ένα τεράστιο θερμόμετρο. 86% δήλωσαν πως τους άρεσαν οι μπάρες. Στην εργασία του αναφέρει «Δεν τους ενδιαφέρει αν η μπάρα προόδου δεν είναι ακριβής. Εξακολουθούσαν να βλέπουν έστω και μία ανακριβή μπάρα, παρά να μην βλέπουν τίποτα». Από τότε έχουν δοκιμαστεί διαφόρων ειδών μπάρες, αλλά η οριζόντια έχει επικρατήσει. Χρησιμοποιούνται επίσης διάφορα εφέ και κίνηση. Αυτά μπορούν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλο και να νομίζει ότι η μπάρα κινείται πιο γρήγορα.

Κατοχύρωση Πατέντας[επεξεργασία]

Τα δικαιώματα της μπάρας προόδου δεν ανήκουν σε μόνο ένα άτομο ή εταιρεία. Ωστόσο, εάν κάποιος προγραμματιστής θέλει να χρησιμοποιήσει μία, για παράδειγμα σε κάποιο πρόγραμμα ή ιστοσελίδα, θα πρέπει είτε να αγοράσει τα δικαιώματα μιας μπάρας που έχουν δημιουργήσει άλλοι (π.χ. Google), είτε να δημιουργήσει μια δικιά του και να την κατοχυρώσει στo γραφείο ευρεσιτεχνιών της περιοχής όπου βρίσκεται (π.χ. Ευρώπη, Αμερική, Ασία).

Πηγές[επεξεργασία]

Touch ID (ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 4416016, ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΥΦΩΝ 4417007)[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Το Touch ID είναι μία λειτουργία αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων που εξαγοράστηκε,σχεδιάστηκε και έγινε διάσημη απο την Apple. Η λειτουργία αυτή επιτρέπει στους χρήστες να ξεκλειδώνουν τις συσκευές τους και να πραγματοποιούν αγορές στα διάφορα καταστήματα ψηφιακών πολυμέσων της Apple(όπως το iTunes και το App Store). Επίσης επιτρέπει την δυνατότητα πληρωμών online ή μέσω εφαρμογών με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η λειτουργία αυτή πλέον υπάρχει στα περισσότερα iPhone από το μοντέλο iPhone 5S του 2013 έως το iPhone 8 Plus του 2017. Προσαρμόστηκε επίσης και σε όλα τα μοντέλα των iPad από το iPad Air 2. Το 2015,η Apple παρουσίασε μία 2ης γενιάς ταχύτερου Touch ID την οποία ενσωμάτωσε στο iPhone 6S. Ένα χρόνο αργότερα το Touch ID ενσωματώθηκε και στο MacBook Pro. Υποστηρίζεται πως τα δακτυλικά αποτυπώματα αποθηκεύονται προσωρινά σε μία ασφαλή βάση δεδομένων σχεδιασμένη από την ίδια τη συσκευή και όχι σε διακομιστές,ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που διάφοροι συνομοσιολόγοι έχουν κάνει λόγο για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων,χωρίς φυσικά να έχει αποδειχτεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Ιστορική Αναδρομή[επεξεργασία]

Τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που κυκλοφόρησαν με αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος ήταν τα Toshiba G500 και G900 το 2007. Το 2012 όμως η Apple εξαγόρασε την εταιρεία Authen,η εξαγορά οδήγησε στην κατασκευή μίας νέας συσκευής με ενσωματωμένη την αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος,το iPhone 5S. Η συνέχεια ειναι γνωστή σε όλους καθώς όλοι οι κατασκευαστές άρχισαν να ενσωματώνουν την τεχνολογία σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Μάλιστα ορισμένοι κατασκευαστές βρήκαν και διάφορυς εφευρετικούς τρόπους ενσωμάτωσης του Touch Id εκτός απο το home button (πχ η Sony στα Xperia έχει τον αισθητήρα στα πλάγια στο sleep/awake button,ενω πολλές εταιρείες όπως η Samsung και η Huawei επέλεγαν να βάλουν τον αισθητήρα στο πίσω μέρος του κινητού).

Το Σεπτέμβριο του 2017 το Touch ID 3ης και τελευταίας γενιάς ενσωματώθηκε στις συσκευές Apple MacBook Pro και iPad Pro, όπως επίσης και στα iPhone 7 έως 8 Plus. Το νέο αυτό αναγνωριστικό επειδή ήταν πολύ γρήγορο με αποτέλεσμα ο χρήστης πολλές φορές να χάνει τις ειδοποιήσεις του,η Apple έδωσε τη δυνατότητα να μπορούμε να ρυθμίσουμε όπως εμείς θέλουμε την ταχύτητα αναγνώρισης.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τη πρόοδο της τεχνολογίας η οποία πλέον επιτρέπει την ενσωμάτωση του δακτυλικού αποτυπώματος κάτω απο την οθόνη,το 2017 με την παρουσίαση του iPhone X η Apple αφαίρεσε τον αισθητήρα προχωρώντας αποκλειστικά με το Face Id,κίνηση η οποία προκάλεσε αίσθηση απογοήτευσης προς το αγοραστικό κοινό της το οποίο περίμενε με αγωνία την νέα συσκευή για την επέτειο 10 χρόνων απο την κυκλοφορία του πρώτου iPhone.

Ασφάλεια και υλικό κατασκευής[επεξεργασία]

Το Τouch ID μπορεί να παρακαμφθεί χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης. Ωστόσο η Apple ισχυρίζεται ότι η μέση ασφάλεια των χρηστών αυξάνεται επειδή οι χρήστες που δεν διέθεταν προηγουμένως κωδικό πρόσβασης, πλέον θα χρησιμοποιούν το Touch ID. Προκειμένου να ξεπεραστούν κάποια μειονεκτήματα, ο έλεγχος γίνεται μέσω λειτουργίας hash. Έτσι εάν το τηλέφωνο έχει επανεκκινηθεί ή δεν έχει ξεκλειδωθεί για 48 ώρες, μόνο ο κωδικός πρόσβασης μπορεί να το ξεκλειδώσει και όχι το δακτυλικό αποτύπωμα. Το Touch ID είναι τοποθετημένο στο κουμπί Home ή και σε διάφορες άλλες θέσεις,είναι κατασκευασμένο από κρύσταλλο ζαφείρι με λέιζερ και διαθέτει δακτύλιο ανίχνευσης απο ανοξείδωτο χάλυβα. Μέσω του αισθητήρα περνά ένα μικρό ρεύμα μέσα από το δάκτυλο για να δημιουργήσει ένα χάρτη αποτυπώματος του χρήστη.

Πηγές[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/Touch_ID https://support.apple.com/el-gr/HT204587

Bluetooth (Γιώργος Λιασκώνης 4417094-Κωνσταντίνος Στρατός 4417226)[επεξεργασία]

Γενίκα[επεξεργασία]


Το Bluetooth είναι μια ασύρματη τεχνολογία η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων από μια ως εφτά συνδεδεμένες συσκευές με την προϋπόθεση να είναι σε κοντινή εμβέλεια. Καθορίζει ένα σύστημα που περιλαμβάνει και hardware και software, με βελτιστοποιημένη κινητικότητα. Eπίσης η τεχνολογία Bluetooth υπάρχει σε πολλά προϊόντα, όπως τηλέφωνα, κινητά μέχρι και σε ρολόι. Τέλος το Bluetooth συμμερίζεται την ιδέα του WLAN σε μια μικρότερη κλίμακα βέβαια, με την χαμηλής ισχύος 10μετρη απόσταση που καλύπτει. Αυτή η έννοια ονομαζόμενη σαν personal area network (PAN) προορίζεται κυρίως να αντικαταστήσει τα καλώδια με ασύρματες συνδέσεις.

Πλεονεκτήματα[επεξεργασία]


1. Κατάργηση καλωδιακών συνδέσεων.
2. Παροχή προσωπικού ασύρματου δικτύου με ασφάλεια
3. Παροχή στιγμιαίων και εύληπτων συνδέσεων.
4 Παρέχει μια μοναδική πλατφόρμα επικοινωνίας για χιλιάδες συσκευές, επιτρέποντας σε αυτές να δουλεύουν μεταξύ τους ταυτόχρονα υπό μια κοινή “γλώσσα”.
5. Διευκόλυνση του δικτύου με φωνητικές λειτουργίες

Μειονεκτήματα[επεξεργασία]


1. ταχύτητα μεταφοράς (έως 1mbps) είναι αργή σε σύγκριση με άλλη ασύρματη τεχνολογία. (μέχρι 4 mbps)
2. λιγότερο ασφαλής από ό, τι άλλη ασύρματη τεχνολογία
3. δεν είναι συμβατό με όλες τις συσκευές πολυμέσων

Ιστορία[επεξεργασία]


Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η ericsson λόγο της αυξανόμενης ζήτησης κινητών τηλεφώνων αποφάσισε την παραγωγή και ανάπτυξη ενός ασύρματου μέσου επικοινωνίας το οποίο θα αντικαθιστούσε τις καλωδιακές συνδέσεις καθώς για την επικοινωνία των συσκευών θα χρησιμοποιούνταν ραδιοκύματα. Μια πρώτη ιδέα ήταν να μπορούν να ανταλάσουν δεδομένα από συσκευή σε συσκευή. Για την επίτευξη της ιδέας έπρεπε να δημιουργηθεί ένα τσιπ, το οποίο όμως σύμφωνα με τους ερευνητές θα έπρεπε να είναι μικρό σε μέγεθος, να έχει μικρή κατανάλωση ρεύματος και να έχει χαμηλό κόστος κατασκευής ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιτραπέζιες ηλεκτρονικές συσκευές όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές κλπ. αλλά και σε φορητές οι οποίες βασίζονται στην διάρκεια της μπαταρίας. Μετά την προώθηση και διάδοση της ιδέας από την ericson άλλες 3 εταιρίες ήρθαν στο προσκήνιο IBM, Intel, Nokia και μαζί με την ericson το 1998 σχημάτισαν ένα group για την ανάπτυξη και προώθηση του bluetooth. Στην συνέχεια προσθέτηκαν άλλες 4 εταιρίες Microsoft, 3Com, Lucent και Motorola. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί και προστίθενται ακόμη πολλές εταιρίες οι οποίες όλες μαζί συμβάλουν στην αναβάθμιση της πατέντας bluetooth. Μια απορία πολλών χρηστών ηλεκτρονικων συσκευών με bluetooth είναι για το πως προέκυψε η ονομασία αυτή. Την ονομασία την εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί του bluetooth από την ιστορία ενός βασιλιά της Δανίας του Harald Blatand ο οποίος εξουσιάζοντας την Νορβηγία και ενόνωντας την με την Δανία το 960 μ.Χ. με σκοπό την επέκταση του βασιλειού του. Επίσης πιστέυεται ότι ο Blatand είχε μπλε δόντι εξ ου και η ονομασία bluetooth.

Πηγές[επεξεργασία]


https://www.bluetooth.com/about-us/bluetooth-origin

Κώδικας QR ( ΑΛΕΞΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 4417002 - ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 4417100)[επεξεργασία]

ΓΕΝΙΚΑ[επεξεργασία]

Ο κωδικας QR είναι ενας γραμμωτος κωδικας (barcode) δύο διαστάσεων, που δημιουργήθηκε από την ιαπωνική εταιρεία Denso-Wave το 1994. Το "QR" προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων "Quick Response" (Γρήγορη Ανταπόκριση), γιατί οι δημιουργοί του είχαν ως κύριο σκοπό τα δεδομένα να αποκωδικοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα.

ΧΡΗΣΕΙΣ[επεξεργασία]

Ο κωδικας QR αποθηκευει τις ηλεκτρονικες διευθυνσεις οι οποιες βρισκονται σε διαφημιστικα προιοντα, πρωτες υλες, ταξιδιωτικα εισιτηρια και γενικοτερα σε οτιδηποτε υλικο το οποιο ενας χρηστης θελησει να αναζητησει πληροφοριες. Οι χρηστες με την βοηθεια της καμερας του κινητου τηλεφωνου και με την χρηση ενός ειδικου προγραμματος QR, εχουν την δυνατοτητα να σκαναρουν τον κωδικο σε μορφη εικονας ώστε να αναζητησουν πληροφοριες, να συνδεθουν σε ένα ασυρματο δικτυο ή να ανοιξουν μια σελιδα στον browser του τηλεφωνου τους. Επισης, η εφαρμογη που σκαναρει τους κωδικους αυτους εντοπιζει την ακριβης τοποθεσια οπου εγινε η σαρωση χρησιμοποιωντας το GPS για περισσοτερες πληροφοριες. Η εφευρεση αυτή εγινε γνωστη παγκοσμιως με αποτελεσμα να την χρησιμοποιησουν ευρωπαικες χωρες για προσωπικο οφελος.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ[επεξεργασία]

Οι χρησεις των URL χρησιμοποιουνται με τον κωδικα του JavaScript στο οποιο εκμεταλλευουνται τις αδυναμιες στις εφαρμογες του συστηματος. Παραλληλα, οι συνδεσμοι περιεχουν επικυνδινες ιστοσελιδες με τις οποιες παιρνουν τον ελεγχο της συσκευης με την μορφη ενός ιου αποκτοντας προσβαση στα προσωπικα δεδομενα του χρηστη.

ΣΦΑΛΜΑΤΑ[επεξεργασία]

Η γραμμη του κωδικα αποτελειται από 8 bits χρησιμοποιοντας τον αλγοριθμο Reed–Solomon error correction με τεσσερα επιπεδα σφαλματος. Τα επιπεδα παρουσιαζονται από το μικροτερο προς στο υψηλοτερο επιπεδο σφαλματος. Για παραδειγμα

Επιπεδο L (Low): 7% του κωδικα μπορει να αποκατασταθει. Επιπεδο M (Medium): 15% του κωδικα μπορει να αποκατασταθει. Επιπεδο Q (Quartile): 25% του κωδικα μπορει να αποκατασταθει. Επιπεδο H (High): 30% του κωδικα μπορει να αποκατασταθει.

Λόγω διόρθωσης σφαλμάτων, είναι δυνατή η δημιουργία καλλιτεχνικών QR κωδικών που εξακολουθούν να ανιχνεύουν σωστά, αλλά περιέχουν σκόπιμα λάθη για να γίνουν πιο ευανάγνωστα ή ελκυστικά για το ανθρώπινο μάτι, καθώς και να ενσωματωθούν χρώματα, λογότυπα και άλλα χαρακτηριστικά στον κώδικα QR.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΩΔΙΚΑ QR[επεξεργασία]

  • Micro QR code: Μικρότερη σε μορφή έκδοσης από το πρωτότυπο για εφαρμογές όπου το μέγεθος συμβόλων είναι περιορισμένο.
  • IQR code: Εναλλακτικη εκδοση QR αναπτυσσομενη από την εταιρεια Denso Wave. Δημιουργειται σε μορφη τετραγωνου περιλαμβανοντας 61 εκδοσεις κωδικα ή ορθογωνιου περιλαμβανοντας 15 εκδοσεις κωδικα.
  • SQRC: Secure Quick Response code (SQRC). Τυπος κωδικα ο οποιος περιλαμβανει προσωπικα στοιχεια.τα οποια αποκρυπτογραφούνται.
  • Frame QR: Περιοχη κωδικα οπου καθιστα δυνατή την διαμόρφωση του χωρίς απώλεια του σχεδιασμού.

ΠΗΓΕΣ

Facetime (Παναγιώτης Σάββας 4417252, Τις Μαργκινι 4417102)[επεξεργασία]

Τι είναι το Facetime[επεξεργασία]

Το FaceTime είναι ένα ιδιόκτητο προϊόν βιντεοτηλεφωνίας που αναπτύχθηκε από την Apple Inc. Το FaceTime διατίθεται σε υποστηριζόμενες κινητές συσκευές iOS και σε υπολογιστές Macintosh που εκτελούν Mac OS X 10.6.6 και νεότερες εκδόσεις. Το FaceTime υποστηρίζεται από οποιαδήποτε συσκευή iOS με κάμερα προς τα εμπρός και οποιοδήποτε υπολογιστή Macintosh που διαθέτει κάμερα.

Ιστορία[επεξεργασία]

Η Apple αγόρασε το όνομα "FaceTime" από την FaceTime Communications, που αργότερα άλλαξε το όνομά της σε Actiance Inc. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Steve Jobs, ανακοίνωσε το FaceTime στις 7 Ιουνίου 2010 σε συνδυασμό με το iPhone 4 σε κεντρική ομιλία στο συνέδριο του Apple Worldwide Developers(WWDC) το 2010. Στις 24 Φεβρουαρίου 2011, το FaceTime έφυγε από τη δοκιμαστική έκδοση και καταχωρήθηκε στο Mac App Store για $ 0.99. Η Apple ισχυρίζεται ότι σκόπευε να προμηθεύσει την εφαρμογή δωρεάν, ωστόσο, μια διάταξη του νόμου Sarbanes-Oxley (2002) εμποδίζει τις εταιρείες να παρέχουν ένα νέο στυλ εφαρμογών που δεν πωλείται ήδη σε ένα ήδη πωλούμενο προϊόν χωρίς διαρκή «επαχθή λογιστικά μέτρα». Από τον Δεκέμβριο του 2017, η δοκιμαστική έκδοση είναι ακόμα διαθέσιμη για λήψη από την Apple $ 0,99. Το FaceTime περιλαμβάνεται δωρεάν στο MacOS από το Mac OS X Lion (10,7) και το iOS. Η AT & T επέτρεψε στους πελάτες να χρησιμοποιούν το FaceTime για όσο χρονικό διάστημα τους ήταν ανατεθειμένη , αλλά εμπόδισε την εφαρμογή να εργάζεται για πελάτες με απεριόριστα σχέδια δεδομένων. Κατατέθηκαν ενώπιον της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) για παραβιάσεις ουδετερότητας δικτύου.

Νεότερη έκδοση[επεξεργασία]

Με την έκδοση iOS 12.1 που κυκλοφόρησε στις 30 Οκτωβρίου 2018, προσθέτει τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν έως 32 άτομα σε μια συνομιλία FaceTime. Αυτή η λειτουργία υποστηρίζεται μόνο με βίντεο από συσκευές με το τσιπ Apple A8X ή Apple A9 και νεότερα. Υποστηρίζεται για ήχο σε iPhone 5, iPhone 6 και iPhone 6 Plus και δεν διατίθεται καθόλου σε iPad mini 2, iPad mini 3 και iPad Air.

Ενεργοποίηση οθόνης FaceTime[επεξεργασία]

Στο iPhone, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει το FaceTime κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης πιέζοντας το κουμπί FaceTime ή ξεκινώντας το FaceTime από το ιστορικό κλήσεων ή την εφαρμογή Contacts. Το iOS 7 και το νεότερο επίσης παρέχουν μια ξεχωριστή εφαρμογή FaceTime, όπως πάντα υπήρχε στις μη-τηλεφωνικές συσκευές της Apple: iPad, iPod Touch και Mac.

Πηγές[επεξεργασία]


Mobile terminal and control method for the mobile terminal (ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 4417235, OIKONOMMOY ΚΩΝ/ΝΟΣ 4417147)[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Το Mobile terminal and control method for the mobile terminal είναι μια πατέντα που κατατέθηκε το 2014 με όνομα αρχειοθέτησης US14465746 που εγκρίθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2018 με όνομα αρχειοθέτησης US10135963 από τη εταιρία LG ELECTRONICS INC. γνωστή στο χώρο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (όπως πλυντήρια, ψυγεία, τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα κ.α.) . Ειδικά στο τομέα της κινητής τηλεφωνίας η LG έχει κάνει σημαντικά βήματα πάνω στην ανάπτυξη τεχνολογιών, οι οποίες κάνουν την εμπειρία χρήσης αυτών αρκετά πιο πλούσιες. Έτσι και η πατέντα Mobile terminal and control method for the mobile terminal έχει σκοπό να κάνει τις φωτογραφίες που λαμβάνονται από το κινητό τηλέφωνο καλύτερες από πότε.

Χαρακτηριστικά της πατέντας[επεξεργασία]

Η πατέντα περιγράφει μια κινητή συσκευή η οποία στο πίσω μέρος της θα έχει όχι μια, όχι 2 ούτε 3 αλλά…16 κάμερες σε διάταξη πίνακα 4χ4 και κάθε μια με διαφορετική καμπυλότητα και το λογισμικό που τις συνοδεύει. Ο λόγος για τις 16 κάμερες είναι για να μπορεί το κινητό τηλέφωνο να καταγράφει πολλαπλές φωτογραφίες ταυτόχρονα από ελαφρός διαφορετικές γωνίες στην ίδια λήψη ή για να τις συνδυάζει όλες μαζί σε μια μεγαλύτερη και με περισσότερο βάθος ανάλογα με την επιθυμία κάθε χρήστη. Επίσης στην πατέντα αναφέρεται ότι στο υποψήφιο τηλέφωνο θα υπάρχει ένα επιπλέον ηχείο, δίνοντας την δυνατότητα για στερεοφωνικό ήχο αλλά και ένα μικρό καθρέπτη έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να χρησιμοποιεί την πίσω κάμερα για να βγάζει φωτογραφίες τον εαυτό του(selfie).

Δυνατότητες και χρήσεις πατέντας[επεξεργασία]

Η τρισδιάστατη λήψη φωτογραφιών και βίντεο μπορεί να μην είναι κάτι καινούριο όμως θα είναι κάτι εύκολο και γρήγορα προσβάσιμο αφού θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε τη τεχνολογία αυτή σε κινητό τηλέφωνο. Επιπρόσθετα θα είναι πιο εύκολη η μετέπειτα επεξεργασία των εικόνων με την εφαρμογή που θα είναι προ εγκατεστημένη στο τηλέφωνο αφού ο χρήστης θα έχει να διαλέξει από μια πληθώρα φωτογραφιών και γωνιών έτσι ώστε να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά ακόμη και να αλλάξει τελείως το απεικονιζόμενο πρόσωπο ή αντικείμενο με τη βοήθεια της καλύτερης αναγνώρισης περιγράμματος . Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παρακάτω όπου δείχνει το κεφάλι από το λούτρινο αρκουδάκι γυρισμένο προς τα κάτω.

Επερχόμενα σχέδια πατέντας[επεξεργασία]

Παρόλο που δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η εταιρία έχει όντως σκοπό να κυκλοφορήσει κάποια τέτοια κινητή συσκευή, η κατάθεση της πατέντας αυτής θα της δώσει ένα προβάδισμα όσον άφορα τον αγώνα των καμερών, σε τεχνικό άλλα και λογισμικό επίπεδο, με τους ανταγωνιστές της (όπως η Samsung, η Nokia ,η Google, η Apple κ.α.)που και αυτές προσπαθούν με άλλες τεχνολογίες να πρωτοπορήσουν.

Οι εφευρέτες της πατέντας αυτής είναι οι ακόλουθοι :

  • Minchul Kim
  • Jeonghyun Lee
  • Kyungmin Cho
  • Jaemoo Lee
  • Jongkyeong Park

Πηγές : https://patents.justia.com/patent/10135963 https://www.cnet.com/news/lg-patent-hints-at-phone-with-16-camera-lenses/ https://www.engadget.com/2018/11/26/lg-smartphone-16-camera-lenses/

Πατεντα Qualcomm:Safe Switch (ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΓΙΑΛΟΥΡΗ,4417017-ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ,4417019)[επεξεργασία]

   Η Qualcomm Incorporated είναι μία αμερικανική πολυεθνική εταιρεία που εμπορεύεται προϊόντα και υπηρεσίες ασύρματης τηλεπικοινωνίας. Αποφέρει ένα μεγάλο μέρος των κερδών της από τις επιχειρήσεις χορήγησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ή αλλιώς οι γνωστές σε όλους πατέντες.
   Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρίες τηλεπικοινωνίας επιθυμούν την εγκατάσταση εργαλείων kill switch στις κινητές συσκευές καθώς η ανησυχία για το απόρρητο δεδομένων αυξάνεται διαρκώς. Έτσι η Qualcomm παρουσίασε έναν νέο μηχανισμό SafeSwitch που "καθαρίζει" με βάση το υλικό. Πιο συγκεκριμένα, ο διακόπτης τερματισμού υλικού θα κατασκευάζεται απευθείας στον επεξεργαστή, ενώ ο κατασκευαστής θα συνεργάζεται με το FIDO*(Fast Identity Online Alliance) για την προώθηση της ολοκληρωμένης ασφάλειας. 
   Ο βασικός ρόλος της λειτουργίας kill switch είναι να σβήσει τα δεδομένα μιας συσκευής αν χαθεί ή κλαπεί. Πολλοί κατασκευαστές, Apple ή Android συσκευών, ασχολούνται με την τεχνολογία εξουδετέρωσης ειδικών συσκευών, ενώ οι κυβερνήσεις επικροτούν και υποστηρίζουν έναν πρόσφατο νόμο της Καλιφόρνια, που απαιτεί όλες οι συσκευές που πωλούνται μετά τον Ιούλιο του 2015 να διαθέτουν τη λειτουργία kill switch , αναφέρουν οι New York Times.
   Η δημιουργία της Qualcomm όμως, εντοπίζει μία σημαντική διαφορά στο γεγονός ότι το χαρακτηριστικό kill switch ενσωματώνεται στους μικροεπεξεργαστές της εταιρείας και προσθέτει ένα στρώμα υλικού το οποίο καθιστά πιο δύσκολο για τους χρήστες να καταστρέψουν και να εγκαταστήσουν ένα νέο λειτουργικό σύστημα γύρω από τις εφαρμογές ασφαλείας. Επιπλέον, στις κινητές συσκευές είναι πολύ εύκολη η προσθήκη kill switch για υλικο, καθώς είναι ήδη ενσωματωμένο.
   Τέλος, η κίνηση αυτή της Qualcomm προετοιμάζει την προσθήκη αυτής της λύσης ασφαλείας και σε άλλες τεχνολογίες που ενδέχεται να μην έχουν τον ίδιο διερευνητικό έλεγχο με τα κινητά τηλέφωνα. Με την άνοδο λοιπόν, του διαδικτύου η δημιουργία chips με ενσωματωμένα τα χαρακτηριστικά σκουπίσματος θα κατέχουμε έναν τρόπο να βεβαιωθούμε ότι στο μέλλον δεν θα είναι εφικτή.  
   
   *FIDO: Ανοιχτά και κλιμακούμενα πρότυπα που επιτρέπουν την πιο απλή και πιο ασφαλή προσδιόριση ταυτότητας χρήστη σε πολλές ιστοσελίδες και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.
   
   
   Πηγές:1. https://translate.google.com/translate?hl=el&sl=en&u=https://www.gazelle.com/thehorn/2014/10/16/qualcomm-introduces-safeswitch-a-hardware-kill-switch/&prev=search
         2. https://translate.google.com/translate?hl=el&sl=en&u=https://fidoalliance.org/&prev=search

iCloud Tabs Αpple (ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ,4411196-ΚΟΥΤΣΙΑΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ,Τ03497)[επεξεργασία]

Τι είναι το iCloud[επεξεργασία]

Το iCloud της κολοσσιαίας και παγκοσμίως γνωστής εταιρίας Apple Inc είναι μία υπηρεσία αποθήκευσης δεδομένων Cloud Storage και υπολογιστικών δεξιοτήτων Cloud Computing η οποία υπηρεσία δημιουργήθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 2011 και βασίζεται στις υπηρεσίες Amazon Web Services και Microsoft Azure.Μαζί με το iTunes ενσωματώθηκε και το iCloud την ίδια ημερομηνία με την κυκλοφορία του.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι χρήστες να φτάσουν σε 20 εκατομμύρια στην πρώτη κιόλας εβδομάδα από την μέρα που κυκλοφόρησε.Ηιστοσελίδα icloud.com όντας ήδη καταχωρημένη αγοράστηκε από την Σουηδική εταιρία Xcerion η οποία μετανόμασε την πλατφόρμα της σε CloudMe.Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία της υπηρεσίας icloud η Αpple υπογράφει συμφωνία με την σε όλους μας γνωστή Google για να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα Cloud Platform για ορισμένες υπηρεσίες iCloud.Πριν βγει στην κυκλοφορία το icloud υπήρχε η εφαρμογή MobileMe όπου έπειτα αντικαταστήθηκε από αυτό.H υπηρεσία ΜobileMe ήταν μια συνδρομητική συλλογή υπηρεσιών και λογισμικού από την Apple Inc.Ο Steve Jobs στην ομιλία που έκανε το 2011 στο WWDC ανακοίνωσε την αντικατάσταση αυτήν και ότι η υπηρεσία iCloud θα είναι δωρεάν.Η αλλαγή αυτήν των υπηρεσιών δεν ήταν από όλους τους χρήστες της Αpple αποδεχτή καθώς πολλοί θεωρούσαν την MobileMe καλύτερη και έτσι υπήρξαν αρκετές διαμαρτυρίες κάτι που πολλοί θεώρησαν πως θα έχει επιπτώσεις στο αριθμό των χρηστών που ήταν ενεργοί τότε.Παρ'όλα αυτά η υπηρεσία icloud κέντρισε το ενδιαφέρον και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι χρήστες να φτάσουν στον τεράστιο αριθμό των 782 εκατομμυρίων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016.

iCloud Tabs[επεξεργασία]

Τα iCloud Tabs είναι μια υπηρεσία της Apple η οποία προσφέρει στο χρήστη τη δυνατότητα να ελένξει,να διαχηριστεί και να περιηγηθεί στις καρτέλες τις οποίες είναι ήδη ενεργές και εχουν χρησιμοποιηθεί πρόσφατα απο όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο iCloud βλέποντας ακριβώς τι είναι ανοιχτό και σε ποια συσκευή,και όλα αυτά μέσα απο μικρή καρτέλα που εμφανίζεται εφόσον ο χρήστης πατήσει το εικονίδιο του cloud στον περιηγητή του.Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης μπορεί εύκολα μια εργασία που είχε ξεκινήσει σε μια συσκευή να την συνεχίσει απο εκεί που την άφησε σε μια άλλη χωρίς κάποια περαιτέρω δυσκόλία.Δημιουργήθηκε απο τους Paul R. Knight και Jeffrey S. Miller.

iCloud Tabs Patent[επεξεργασία]

Η πατέντα για το iCloud Tabs υποβλήθηκε το Μάιο του 2012 για λογοριασμό της Apple και κατωχηρώθηκε τον Μάιο του 2013 και αναφέρετε σε πρωτόκολλα επικοινωνίας που υποστηρίζει μια εφαρμογή για υποστήριξη της αναπαραγωγής ή του κατοπτρισμού των δεδομένων που διανέμοντε μέσα σε ενα δίκτυο.

ΠΗΓΕΣ[επεξεργασία]

https://www.patentlyapple.com/patently-apple/2017/06/apple-wins-patents-for-icloud-tabs-and-designs-for-apple-pencil-and-two-apple-store-display-stands.html

https://support.apple.com/en-ca/HT202530

https://en.wikipedia.org/wiki/ICloud

Slide to unlock patent(ΠΛΑΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 4417261,ΤΣΙΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 4417256)[επεξεργασία]

ΠΑΤΕΝΤΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ[επεξεργασία]

Ο όρος "πατέντα" (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) σε λογισμικό αναφέρεται σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έχουν χορηγηθεί, πρόκειται ή θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε εφευρέσεις που αφορούν προϊόντα ή διεργασίες (συμπεριλαμβανομένων μεθόδων) που περιλαμβάνουν ή μπορεί να περιλαμβάνουν λογισμικό ως ένα σημαντικό ή κατ´ελάχιστον απαραίτητο μέρος της υλοποίησής τους, με άλλα λόγια το λογισμικό είναι μέρος της τεχνικής λύσης η οποία και προστατεύεται με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η πατέντα λογισμικού είναι μία μορφή νομικής προστασίας του λογισμικού. Μία πατέντα λογισμικού είναι μία πατέντα στον οποίο παρέχεται για την ενίσχυση της απόδοσης του υπολογιστή μέσω μιας εφαρμογής του υπολογιστή

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΕΝΤΑ[επεξεργασία]

Κάθε συσκευή με οθόνη αφής μπορεί να ξεκλειδωθεί με χειρονομίες που εκτελούνται στην οθόνη αφής, η συσκευή ξεκλειδώνεται αν η επαφή με την οθόνη αντιστοιχεί σε μια προκαθορισμένη χειρονομία για το ξεκλείδωμα της συσκευής επίσης η συσκευή εμφανίζει μία ή περισσότερες απεικονίσεις ξεκλειδώματος σε σχέση με τις οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθεί η προκαθορισμένη χειρονομία για να ξεκλειδωθεί η συσκευή.Στην συγκεκριμένη πατέντα slide to unlock που την κατασκεύασε η Apple χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη χειρονομία σέρνοντας το δάχτυλο από τα αριστερά προς στα δεξιά για το ξεκλείδωμα του κινητού είναι μια πατέντα στον οποίο είναι πολύ απλή αλλά και εύχρηστη επίσης ήταν κάτι πρωτοποριακό πίσω το 2007 καθώς ήταν και ένα από τα χαρακτηριστικά του iphone.

ΚΑΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ[επεξεργασία]

Τόσο τα iphone (μέχρι την έκδοση iOS 9) όσο και τα Android ξεκλειδώνουν με τον ίδιο τρόπο με το χρήστη να σέρνει το δάχτυλο του σε ένα μέρος της οθόνης αυτή η λειτουργία αν και απλή προκάλεσε τεράστια νομική διαμάχη τόσο με την apple όσο και με την google. Την πατέντα slide to unlock την δημιούργησε η apple για το καινούριο iphone το 2007. Μπορεί να δείχνει απλή αλλά ήταν δύσκολο να γίνει σωστά Ο βασικός στόχος σχεδιάσεις στον οποίο η ομάδα της apple ήθελε να πετύχει όσο δούλευε πάνω στο καινούριο iphone ήταν να το κάνουν όσο απλό γίνεται για τον χρήστη χρησιμοποιώντας χειρονομίες με το ένα δάχτυλο. Πράγμα ειρωνευτικό καθώς η apple είχε ξοδέψει ένα τεράστιο χρηματικό πόσο σε τεχνολογία πολλαπλής αφής. Η ιδέα για μία πολλαπλής αφής οθόνη στον οποίο εκτελεί λειτουργίες χρησιμοποιώντας το ένα δάχτυλο προήλθε από τον Steve Jobs η οποία και υλοποιήθηκε.

ΥΛΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ SLIDE TO UNLOCK TO IPHONE[επεξεργασία]

Υλοποιώντας το χαρακτηριστικό slide to unlock του iphone όπως αναφέραμε και πάνω η slide to unlock μπορεί να δείχνει απλή αλλά ήταν δύσκολα να γίνει σωστά, ο αισθητήρας φωτός απενεργοποιεί την οθόνη όταν πλησιάζει το πρόσωπο του χρήστη , αρχικά η ομάδα σκέφτηκε ότι ο αισθητήρας φωτός θα μπορούσε να απενεργοποιήσει την οθόνη όταν το κινητό βρίσκεται στην τσέπη αλλά μεγάλο πρόβλημα ήταν η κλήσεις που θα δεχόταν το κινητό όταν ήταν στην τσέπη είτε η διαγραφή ηλεκτρονικών μηνυμάτων όταν θα εβγαινε το κινητό από την τσέπη. Έτσι αποφασίστηκε ότι η οθόνη πρέπει να είναι κλειδωμένη και χρειάστηκε "μία μεγάλη" απλή χειρονομία για την ενεργοποίηση της οθόνης, πράγμα που οδήγησε στην δημιουργία του slide to unlock. Αρχικά δοκίμασαν πολλά διαφορετικά πράγματα όπως κάνοντας ζουμ για ξεκλείδωμα ή χειρονομία ξεκλειδώματος με δύο δάχτυλα σαν μία εικονική λαβή πόρτας, επίσης άλλο πράγμα που δοκίμασαν ήταν να πιέσουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικά σημεία στην οθόνη. Από τους παραπάνω τρόπους άρεσε το ξεκλείδωμα εικονικής λαβής πόρτας αλλά πήγαινε ενάντια στον στόχο τους καθώς ήταν αδύνατο να γίνει με το ένα χέρι. Τελικά αποφασίστηκε ότι αυτή η λειτουργία θα γίνεται με μία απλή ολίσθηση. Για το slide to unlock η ομάδα ήξερε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει μία μεγάλη και απλή χειρονομία, η χειρονομία έπρεπε να είναι οριζόντια με το σκεπτικό της apple ότι αν ήτανε κάθετα θα ήταν πιο εύκολο να ξεκλειδωθεί τυχαία η οθόνη βγάζοντας το από την τσέπη. Ο μηχανισμός περιλαμβάνει ένα κουμπί που μπορεί να ολισθεί από αριστερά στα δεξιά καθώς περιλαμβάνει και το κείμενο slide to unlock, στην γραμμή ολίσθησης αλλά για να γίνει σαφές ότι ήταν ένα slider προστέθηκε ένα είδος κινούμενης εικόνας το οποίο υποκινεί τον χρήστη να συρει ένα κουμπί στην οθόνη. Δεν ξέρουμε σε ποιόν ανήκει αυτή η πατέντα καθώς όπως αναφέρθηκε αυτή η πατέντα είχε δημιουργήσει πολλές νομικές διαμάχες ανάμεσα σε μεγάλες εταιρίες.

ΠΗΓΕΣ[επεξεργασία]

https://aippi.org/no-show/the-slide-to-unlock-patent-a-jurisdictional-comparison/

https://patents.google.com/patent/US8046721B2/en

https://www.cultofmac.com/490394/iphone-slide-to-unlock-bas-ording/

Virtual Reality (ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 4417209, ΓΚΟΤΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 4417027)[επεξεργασία]

Τι είναι η Εικονική Πραγματικότητα[επεξεργασία]

Εικονική πραγματικότητα (virtual reality ή VR) ονομάζεται η προσομοίωση ενός φανταστικού ή ακόμα και πραγματικού περιβάλλοντος μέσω ενός υπολογιστή. Ένα άτομο που βρίσκεται στην εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό είναι σε θέση να κινηθεί ελεύθερα στον τεχνητό κόσμο και να αλληλεπιδράσει με εικονικά χαρακτηριστικά ή αντικείμενα που τον συνοδεύουν.

Δικαιούχος / Δημιουργός[επεξεργασία]

Η πατέντα λογισμικού της Εικονικής Πραγματικότητας κάτω από την ονομασία “Virtual reality generator for displaying abstract information” κυκλοφόρησε στις 06/06/2000, φέρει ως κάτοχο δικαιωμάτων τον Marshall Paul Steven και κυκλοφόρησε κάτω από τον κωδικό ευρεσιτεχνίας : US6073115A.
Σύμφωνα με το “Google Patent” υπάρχει μια πανομοιότυπη πατέντα με την ονομασία “Virtual reality generator for use with financial information” που δημοσιεύθηκε στις 28/11/2002 με κωδικό “US20020178096A1”, κάτω από τον ίδιο δημιουργό. Οι 2 πατέντες έχουν ολόιδια σύνοψη καθώς το ίδιο ισχύει και για τις ταξινομήσεις(classifications).

Σύνοψη της πατέντας[επεξεργασία]

Πρόκειται για μια μηχανή εικονικής πραγματικότητας η οποία έχει, μια ή περισσότερες, μονάδες εισόδου οι οποίες λαμβάνουν οικονομικές πληροφορίες (credit card numbers, account balances etc) ως δεδομένα εισόδου. Η μηχανή έχει έξοδο σε μία μηχανή απεικόνισης έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας δημιουργημένο από τις οικονομικές πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές υπόκεινται σε προ-επεξεργασία από ένα αναλυτικό σύστημα οικονομικού χαρακτήρα πριν την είσοδο τους στη μηχανή. Η μηχανή είναι σε θέση να απεικονίζει δυναμικά και να ανανεώνει συνεχώς τον κόσμο εικονικής πραγματικότητας όπου τα οικονομικά δεδομένα μπορούν να φορτωθούν από εξωτερικό αρχείο και επιπλέον μπορεί να προσομοιωθεί κίνηση μέσα στον εικονικό κόσμο.

Σύντομη Ιστορική Επεξήγηση[επεξεργασία]

Η πρώτη πρόταση χρήσης ενός VR Headset δεν ήταν για τη διεξαγωγή παιχνιδιών αλλά για να βοηθήσει πρακτικά τους χρήστες να αναλύσουν οικονομικά δεδομένα.
Η πατέντα της μηχανής εικονικής απεικόνισης(virtual reality generator) που δόθηκε στον Paul Marshall ουσιαστικά περιγράφει έναν κόσμο στον οποίο μπορείς να πιλοτάρεις χρησιμοποιώντας μηχανές ελέγχου όπως ηλεκτρικά γάντια, πληκτρολόγιο, χειριστήριο και πολλά ακόμα.
Ο Marshall συνέχισε να αναπτύσσει την τεχνολογία του για χρήση στον οικονομικό τομέα έως ότου η εταιρία με την ονομασία Oculus Rift έβγαλαν το δικό τους headset το 2016, με τo Vive της HTC να ακολουθεί, με σκοπό την ψυχαγωγία.Βέβαια δεν έμειναν άπραγοι και οι τιτάνες του χώρου τεχνολογίας(Samsung Gear, Google CardBoard), βγάζοντας τις δικές τους συσκευές εικονικής πραγματικότητας. Πλέον η τεχνολογία αυτή έχει αγγίξει και τις σύγχρονες κινητές συσκευές καθώς αναπτύσσεται και η ενισχυμένη πραγματικότητα ταυτόχρονα.

Χρήσεις[επεξεργασία]

Μερικές από τις χρήσεις της πατέντας Εικονικής Πραγματικότητας:


1. Σύστημα και μέθοδος για εξάσκηση βασισμένη σε οπτικό περιεχόμενο.
Ένα σύστημα εκπαίδευσης το οποίο αποτελείτε από 5 κύρια στοιχεία : επανάληψη οπτικό-ακουστικού υλικού, καταγραφή κίνησης χρήστη, προπόνηση εικονικής πραγματικότητας, αυτόματη αξιολόγηση και αυτοματοποιημένη πρόοδος ικανοτήτων.

2. Σύστημα και μέθοδος συσχέτισης ηχητικού περιεχομένου με περιεχόμενο εικονικής πραγματικότητας.
Το σύστημα αυτό αναλύει οπτικό υλικό και καθορίζει την καλύτερη δυνατή πηγή ήχου στο οπτικό περιεχόμενο για συσχέτιση του με το περιεχόμενο εικονικής πραγματικότητας.

3. Σύστημα εικονικής πραγματικότητας για βελτίωση κλινικών επεμβάσεων.
Ένα σύστημα που με τη χρήση μια οθόνης εικονικής πραγματικότητας, η οποία μπορεί να παρουσιάσει εικόνες, και ενός κατάλληλου χειριστηρίου μπορεί να παράγει υλικό ικανό να προσομοιώσει μια φυσική επέμβαση.

Πηγές[επεξεργασία]

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1 https://www.popularmechanics.com/technology/design/g20051677/patents-changed-the-world/?fbclid=IwAR1MsDHyWjNVy4sFwzVcz11P9l0hZi8WWkRGOHfiToXUBejHIJRLhznn3bw https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0172219002000029?via%3Dihub&fbclid=IwAR0L7i5_34cj1zMoPfnH_2HfOfnBjE_SlNcmz_zu8tmCso6BBA7UlscYJrg https://tgs.freshpatents.com/Virtual-Reality-bx1.php?fbclid=IwAR1JwC7eY1ZhA0VjytnHHdLPRPxBXLmyKPL_kZG0X361tMk4OJ-Fpcm2-eU https://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?II=0&ND=3&adjacent=true&locale=en_EP&FT=D&date=20000606&CC=US&NR=6073115A&KC=A&fbclid=IwAR1iakCdE3UTkRFK3EQRgrhbjQzkfexfPD2HzmPpdDQbo8ovkBEPykcmdTA https://patents.google.com/patent/US20020178096A1/en https://patents.google.com/patent/US6073115

MAIC (MLS Artificial Intelligence Center) (ΝΕΛΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 4417139, ΕΜΙΛΟΒΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ 4417043)[επεξεργασία]

ΓΕΝΙΚΑ[επεξεργασία]

Η MAIC(MLS Artificial Intelligence Center) δημιουργήθηκε από την ελληνική εταιρεία MLS, η οποία ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Καματάκη το 1989 στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό προώθησης της MLS, η οποία ενσωματώνεται πλέον σε όλες τις συσκευές της και έχει εξελίξει δραματικά την εμπειρία των χρηστών, αφού αλληλεπιδρά μαζί τους.

ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΠΑΤΕΝΤΑΣ[επεξεργασία]

Η MAIC μέσω της φωνής στο μικρόφωνο της συσκευής, αναγνωρίζει τι χρειάζεται ο χρήστης και εκτελεί τις λειτουργίες που της ζητάει ή δίνει τις αντίστοιχες πληροφορίες και συμβουλές για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Επίσης, σε συνδυασμό με άλλες συσκευές και εφαρμογές παρέχει πρόσθετες λειτουργίες για την διευκόλυνση του χρήστη.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ MAIC[επεξεργασία]

Η MAIC είναι μία προσωπική βοηθός. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να της μιλήσει και η MAIC θα εκτελέσει τις εντολές του. Έχει ένα τεράστιο εύρος λειτουργιών καθώς μπορεί αντί για τον χρήστη, να γράψει εκείνη τα SMS και τα email του, να τηλεφωνήσει, να του βάλει να ακούσει τον καλλιτέχνη που επιθυμεί, να του δείξει βίντεο για το θέμα που τον ενδιαφέρει, να του δώσει συμβουλές για το πώς και τι να μαγειρέψει, να τον ενημερώσει για τον καιρό και να του δείξει τα πλησιέστερα καταστήματα που ψάχνει. Επίσης, υπάρχουν κατηγορίες όπως η ψυχαγωγία, όπου ο χρήστης μπορεί να παίξει παιχνίδια με την MAIC ή να της ζητήσει να τον διασκεδάσει λέγοντάς του ανέκδοτα, να ακούσει ραδιόφωνο από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη επιθυμεί και να της ζητήσει συμβουλές για το πού να ταξιδέψει. Διαμέσου όλων των παραπάνω, η MAIC κάνει κάποιες ερωτήσεις στο χρήστη έτσι ώστε να του δώσει τις καλύτερες δυνατές προτάσεις και αποτελέσματα που επιθυμεί. Ακόμα, με τo MLS Talk & Photo, λέγοντας την λέξη "selfie", η MAIC βγάζει τη φωτογραφία αυτόματα. Με την MLS Pedia, η MAIC θα εντοπίσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο χρήστης και θα του διαβάσει το περιεχόμενο της εγκυκλοπαίδειας. Με το MLS Translate μεταφράζει λέξεις και φράσεις από τα ελληνικά στα αγγλικά και αντίστροφα και εμφανίζει το μεταφρασμένο κείμενο στην οθόνη, ενώ ταυτόχρονα του υπαγορεύει και τη σωστή προφορά. Επίσης, σε όλες τις συσκευές MLS υπάρχει το σύστημα MLS Talk&Drive όπου η MAIC δείχνει όλους τους διαθέσιμους τρόπους για να οδηγήσει τον χρήστη στον προορισμό του, ενώ τον ενημερώνει κάθε στιγμή για την κίνηση αλλά και τα έκτακτα συμβάντα. Τέλος, σε συνδυασμό με Smart συσκευές, η MAIC μπορεί να σβήσει τα φώτα, ακόμα και να ανάψει το κλιματιστικό στο σπίτι.

ΠΗΓΕΣ[επεξεργασία]

Supporting system for remote control (TeamViewer) (Γιώργος Μποκούζης 4417132, Τριάμπας Απόστολος 4417189)[επεξεργασία]

Γενικά[επεξεργασία]

Απομακρυσμένος Έλεγχος Υπολογιστή Ονομάζουμε την τεχνολογία η οποία μας επιτρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο ενός συστήματος από απομακρυσμένη απόσταση. Το TeamViewer είναι ένα από τα προγράμματα που χρησιμοποιεί την πατέντα απομακρυσμένου ελέγχου υπολογιστή.Αριθμός ευρεσιτεχνίας US8595321.

Ιστορική αναδρομή[επεξεργασία]

Το λογισμικό αυτό διανέμεται από την γερμανική εταιρία Teamviewer GmbH η οποία ιδρύθηκε στο Göppingen της Γερμανίας το 2005 ενώ μέχρι σήμερα η Teamviewer έχει επεκταθεί σε Αυστραλία και Ηνωμένες πολιτείες. Παρόλα αυτά η πατέντα αυτή καθαυτή έχει ξεκινήσει από πολύ πιο παλιά στη δεκαετία του 80 με την πρώτη εμπορική εφαρμογή Netsupport Manages και μετά ακολούθησε η πρώτη δωρεάν εφαρμογή XDMCP. Στην συνέχεια αναπτύχθηκαν σταδιακά ακόμα 80 παρόμοια προγράμματα εκ των οποίων τα περισσότερα διανέμονται εντελώς δωρεάν.

Τρόπος λειτουργίας[επεξεργασία]

Για να πραγματοποιηθεί μια ένωση δύο υπολογιστών θα πρέπει να γίνει εγκατάσταση του προγράμματος Teamviewer στους συγκεκριμένους υπολογιστές καθώς στην συνέχεια η μία συσκευή ζητάει το id και το password που έχει βάλει ο εκάστοτε χρήστης για να επιτευχθεί μια ασφαλής ένωση και να αποφευχθούν τυχόν κακόβουλοι χρήστες που πιθανών να προσπαθήσουν να αποκλείουν δεδομένα.

Χρήσεις[επεξεργασία]

Η συγκεκριμένη πατέντα έχει αρκετές χρήσεις οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρηστών. Κάποιες από αυτές είναι: Η άμεση βοήθεια ενός τεχνικού σε έναν πελάτη σε περίπτωση που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα η δεν έχει τις επαρκής γνώσεις πάνω σε ένα λογισμικό. Επισης η άμεσα πρόσβαση του χρήστη στον υπολογιστή του ακόμα και αν είναι σε απομακρυσμένη περιοχή για την επίβλεψη του συστήματος του. Τέλος ένας χρήστης μπορεί να διαχειριστεί τα αρχεία ενός απομακρυσμένου υπολογιστή άμεσα και γρήγορα.

Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα[επεξεργασία]

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ότι είναι διαθέσιμο σε όλα τα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα (Microsoft Windows, Mac OS, GNU Linux, IOS, Android) και αυτό εξυπηρετεί μια μεγάλη γκάμα από χρήστες. Επίσης μετά την εγκατάσταση είναι έτοιμο για χρήση καθώς δεν χρειάζεται κάποια επιπλέον ρύθμιση. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση RSA 2048-bit και AES 256-bit για να αποφευχθούν τυχόν κλοπές δεδομένων. Επιπλέον το περιβάλλον του προγράμματος είναι φιλικό προς τον χρήση για να χρησιμοποιείτε άνετα ακόμα και από την πρώτη επαφή του χρήση με το πρόγραμμα. Επιπρόσθετα έχει την δυνατότητα Wake-on-lan η οποία επιτρέπει τον χρήστη να ανοίξει τον υπολογιστή του εξ'αποστάσεως. Μειονεκτήματα Οι server της εταιρείας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία του προγράμματος καθώς αν έχουν κάποιο πρόβλημα δεν θα είναι εφικτή η σύνδεση των 2 υπολογιστών μέχρι να επιδιορθωθεί το πρόβλημα. Επίσης η επαγγελματική άδεια του προγράμματος είναι ιδιαίτερα ακριβή καθώς η τιμή ξεκινάει από τα 499 ευρώ. Τέλος υπάρχει περιορισμός στο πόσους διαφορετικούς υπολογιστές μπορεί ένας χρήστης να συνδεθεί και αν αυτό το όριο ξεπεραστεί το πρόγραμμα πρόγραμμα προειδοποιεί τον χρήστη και στην συνέχεια μπλοκάρει τον χρήστη καθώς υποψιάζεται πως χρησιμοποιεί το πρόγραμμα για επαγγελματική χρήση.


Πηγές[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/TeamViewer https://www.pcsteps.gr/1350-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE/


CCleaner (ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 4414012, ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 4415231 )[επεξεργασία]

Γενικά:

Tο CCleaner(Crap Cleaner), είναι ενα λογισμικό το οποίο αναπτύχθηκε απο την Piriform η οποία αποκτήθηκε από την Avast το 2017. To CCleaner αρχικά κυκλοφόρησε μονό για Windows στην συνέχεια όμως το 2014 έγινε διαθέσιμο και για android. Πρόσφατα τον Οκτώβριο του 2018 κυκλοφόρησε και μια έκδοση για Mac OS X. To CCleaner έχει δυο κύριες χρήσεις. Η πρώτη είναι να σκανάρει και να διαγράφει τα "σκουπίδια" που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια χρήσης του υπολογιστή. Αυτά μπορεί να ειναι προσωρινά αρχεία, άκυρα shortcuts, άδειοι φάκελοι, μητρώα αναφορών σφάλματος των Windows, προσωρινά αρχεία διαδικτύου, όπου συχνά τείνουν να διαμένουν κακόβουλα προγράμματα και άλλα Επίσης διαγραφεί και οτι υπάρχει στον κάδο ανακύκλωσης. Η δεύτερη χρήση του είναι να διαγραφεί προσωπικά δεδομένα όπως το ιστορικό περιήγησης, cookies, αρχεία προσωρινής μνήμης για όλα τα προγράμματα περιήγησης που έχει εγκαταστήσει ο χρήστης στον υπολογιστή. Μπορεί να "καθαρίσει" τα παρακάτω προγράμματα: Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera, Safari, Google Toolbar, Adobe Acrobat, Adobe Flash Player, WinRAR, WinZip, GIMP κ.α.

Ιστορία:

Το CCleaner κυκλοφόρησε το 2004 απο τους επικεφαλής της Piriform Guy Saner και Lindsey Whelan. Στις 23 Απριλίου του 2013 η Piriform δημοσίευσε ενα άρθρο στο οποίο ανακοίνωνε οτι έλαβε αριθμό ευρεσιτεχνίας 8,463,758 από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών για την τεχνολογία καθαρισμού αρχείων και μητρώου. Η πατέντα επιβεβαίωσε οτι το CCcleaner ήταν κάτι μοναδικό και η μεθοδολογία του αναγνωρίστηκε απο την αμερικάνικη κυβέρνηση. Το 2017 για ενα συγκεκριμένο διάστημα όλοι οι χρήστες που κατεβάσαν το CCleaner απο την επίσημη ιστοσελίδα μολύνθηκαν πιθανότατα απο κακόβουλο λογισμικό. Υπεύθυνοι για αυτό ήταν μια ομάδα απο hackers οι οποίοι για έξι μήνες σε συνεχόμενες αλυσιδωτές επιθέσεις hackaran το CCleaner αντικαθιστώντας το με κακόβουλο λογισμικό. Ξεκινήσαν την προσπάθεια τους απο τις 11 Μαρτίου του 2017 και τελικά στις 2 Αυγούστου του ίδιου έτους καταφέραν να αντικαταστήσουν την επίσημη έκδοση του CCleaner το με αποτέλεσμα εκατομμύρια χρήστες να κατεβάσουν το malware αντι για το CCleaner. Ο τρόπος που λειτουργούσε το malware αυτό ήταν να μαζεύει προσωπικές πληροφορίες του χρήστη όπως το IP, το Hostname του υπολογιστή, μια λίστα με τα εγκατεστημένα προγράμματα του χρήστη κ.α. Τελικά στις 13 Σεπτεμβρίου εντόπισαν το κακόβουλο λογισμικό που ειχε μείνει στο website του CCleaner για πάνω απο ενα μήνα και ενημερώσαν την Avast οπού σε συνεργασία με το FBI καταφέραν να κλείσουν τον server των hackers. Το CCleaner πλέον ειναι ασφαλές και διαθέσιμο σε 55 γλώσσες με πάνω απο 2,5 δισεκατομμύρια downloads παγκοσμίως



ΠΗΓΕΣ:

Siri (ΜΠΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 4417121, ΣΚΟΥΛΟΥΔΗΣ ΙΩΣΗΦ 4417170)[επεξεργασία]

Λίγα λόγια για την apple

Η Apple ιδρύθηκε από τον Steve Jobs ,τον Steven Woznlak και τον Ronald Wayne το 1976 και είναι μία αμερικανική πολυεθνική εταιρία τεχνολογίας με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας που σχεδιάζει και αναπτύσσει καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη, λογισμικό, online υπηρεσίες και υπολογιστές όπου στην συνέχεια τα προωθεί στην αγορά. Τα πιο γνωστά επιτεύγματα της είναι οι υπολογιστές I-MAC, το λειτουργικό σύστημα MAC OS X, η φορητή συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων Ipod, το tablet Ipad, καθώς και το ρολόι Apple Watch. Κάποιες από αυτές τις συσκευές που μόλις αναφέραμε χρησιμοποιούν μία πατέντα λογισμικού γνωστή ως Siri με την οποία θα ασχοληθούμε.

SIRI

Το Siri είναι μια εφαρμογή αναγνώρισης ομιλίας και έξυπνης προσωπικής βοήθειας που αναπτύχθηκε από το λειτουργικό της σύστημα IOS.Στα πρώτα της βήματα η Siri είχε περιορισμένη λειτουργικότητα εκτός των ΗΠΑ και Καναδά ωστόσο η Apple με την κυκλοφορία του Ios 6 την βελτίωσε και στις άλλες χώρες . Είναι λοιπόν ένα spin-off από ένα έργο που αναπτύχθηκε αρχικά από το διεθνές κέντρο τεχνικής νοημοσύνης τη SRI.Η Naunse communications παρέχει τον μηχανισμό αναγνώρισης ομιλίας στη Siri όπου αυτή χρησιμοποιεί εξελιγμένες τεχνολογίες για να λειτουργήσει.Ο βοηθός φωνής απελευθερώθηκε ως εφαρμογή για iOS τον Φεβρουάριο του 2010 και στην συνέχεια το siri ενσωματώθηκε στο iphone4s το οποίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2011 και μάλιστα την ίδια περίοδο η εφαρμογή καταργήθηκε από το Appstore.To Siri έχει αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα προϊόντων της Apple και με την πάροδο των χρόνων έχει ενταχθεί στις περισσότερες συσκευές όπως το Iphone,το Ipad ,το Ipod touch,το Mac,την Apple tv, τα Airpads και το HomePod. Επιπρόσθετα η πατέντα αυτή υποστηρίζει ένα μεγάλο φάσμα εντολών όπως το να κάνει αυτόματα κλήσεις ,να ελέγχει σημαντικές πληροφορίες, να μας υπενθυμίζει το πρόγραμμά μας ,να χειριστούμε κάποιες ρυθμίσεις της συσκευής ,να αναζητήσουμε προϊόντα και περιοχές στο ίντερνετ καθώς και πληροφορίες σχετικά με την ψυχαγωγία και το αυτόματο άνοιγμα εφαρμογών που είναι ενσωματωμένες στο iOS.Η Apple με την κυκλοφορία του iOS 11 έκανε ενημέρωση στις φωνές του Siri ώστε να γίνουν πιο σαφείς και ανθρώπινες.

Κριτικές της SIRI

Η αρχική έκδοση του Siri στο iphone 4s έλαβε αρκετές κριτικές. Πρώτα απ'όλα πήρε τα εύσημα για την αναγνώριση φωνής και τις σχετικές γνώσεις και πληροφορίες που παρείχε στους χρήστες .Εντούτοις, επικρίθηκε για την έλλειψη ευελιξίας και πληροφόρησης σχετικά με διάφορα καταστήματα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και για την αδυναμία κατανόησης ορισμένων αγγλικών τόνων, ορολογιών και προφορών. Το 2016-2017 τα μέσα ενημέρωσης έδειξαν ότι η Siri στερείται σε καινοτόμες ιδέες κυρίως απέναντι σε νέους φωνητικούς βοηθούς από άλλες εταιρείες τεχνολογίας όπου κυρίως αναφερόντουσαν στο περιορισμένο σύνολο χαρακτηριστικών της Siri και στην δυσκολία αναγνώρισης της φωνής .Τέλος, υποστηρίζεται σε 33 χώρες και 17 γλώσσες αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται τα Ελληνικά.


ΠΗΓΕΣ [1] [2] [3]

Touch ID (Παναγάκος Άγγελος 4414136, Σαρακατσάνης Θοδωρής 4414033)[επεξεργασία]

Πληροφορίες[επεξεργασία]

Το Touch IDμε την λειτουργία ενός αισθητήρα , δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ξεκλειδώνει την συσκευή Apple που κατέχει, με την αναγνώριση του δαχτυλικού αποτυπώματος του .Το χαρακτηριστικό αυτό αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε απο την Apple το 2013 σε συνδυασμό με το iPhone 5s, που ήταν και το πρώτο μοντέλο κινητού της Apple που είχε αυτή την δυνατότητα.

Ιστορία[επεξεργασία]

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2013 παρουσιάστηκε το iPhone 5S που είχε και την δυνατότητα του Touch ID .Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2014, το Touch ID επεκτάθηκε από το να χρησιμοποιείται μόνο για το ξεκλείδωμα της συσκευής, στο να παρέχει την δυνατότητα πιστοποίησης των αγορών από το App Store αλλά και την πιστοποίηση του Apple Pay . Αργότερα η Apple θα παρουσιάσει το νέο iPhone 6s το οποίο θα χρησιμοποιεί έναν Touch ID αισθητήρα δεύτερης γενιάς που είναι δύο φορές πιο γρήγορος από τον αρχικό.Τον Οκτώβριο του 2018, καθιερώθηκε οι συσκευές Apple 6S, Apple 6S plus,7 , 7 plus,8 ,8 plus ,2016 και 2017 MacBook Pro, iPad Pro 10.5 και iPad Pro 12.9 (δεύτερης γενιάς) και το MacBook Air 2018 να χρησιμοποιούν τον αισθητήρα δεύτερης γενιάς.

Λειτουργία[επεξεργασία]

Η λειτουργία του Touch ID εφαρμόζεται με την επαφή του δαχτύλου του χρήστη στον αισθητήρα,που βρίσκεται στο home button της συσκευής ,χρησιμοποιώντας ανιχνευτική αφή για να ανιχνεύσει το δακτυλικό αποτύπωμα του.Το δάχτυλο του χρήστη μπορεί να είναι προσανατολισμένο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και θα εξακολουθεί να διαβάζεται.Ο αισθητήρας περνά ένα μικρό ρεύμα μέσω του δακτύλου για να δημιουργήσει ένα "χάρτη δακτυλικών αποτυπωμάτων" του δέρματος του χρήστη.Επιπλέον υπάρχει το περιθώριο αποθήκευσης 5 διαφορετικών δαχτυλικών αποτυπωμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.


Ασφάλεια δεδομένων[επεξεργασία]

Το Touch ID μπορεί να παρακαμφθεί με την χρήση του συνθηματικού που έχει οριστεί από τον χρήστη.Τα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων αποθηκεύονται στον ασφαλή θύλακα μέσα στους επεξεργαστές Apple A7 , A8 , A8X ,A9 , A9X , A10 , A10X ή A11 μιας συσκευής iOS και όχι σε διακομιστές της Apple ούτε στο iCloud.Σε περίπτωση που η συσκευή τηλεφώνου του χρήστη τεθεί σε λειτουργία επανεκκίνησης ή δεν έχει ξεκλειδωθεί για 48 ώρες ,τότε είναι αναγκαστική η χρήση του συνθηματικού που έχει θέσει ο χρήστης για να ξεκλειδωθεί η συσκευή.

Καταχώρηση πατέντας[επεξεργασία]

Η Apple κατέθεσε την πατέντα του Touch ID στις 18 Μαΐου 2012 με κωδικό ευρεσιτεχνίας US20130308838Α1


Πηγές[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/Touch_ID

https://support.apple.com/el-gr/HT201371

https://www.ired.gr/blog/item/4227-touch-id-best-way-set-up-iphone.html

1-Click-Buy (ΒΑΓΙΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 4417011, ΤΣΑΤΣΑΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ 4416127)[επεξεργασία]

Ιστορική Αναδρομή[επεξεργασία]

Η amazon.com Inc, είναι η μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο στον τομέα της διαδικτυακής πώλησης αγαθών και υπηρεσιών. Είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικά και χρηματιστηριακά εταιρίες όπως η  Google, το Facebook και η Apple. Το Σεπτέμβριο του 2018 έγινε η δεύτερη εταιρία της οποίας η αξία ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η εταιρία ιδρύθηκε από τον Τζεφ Μπέζο στις 5 Ιουλίου του 1994. Αρχικά λειτούργησε με το όνομα Cadabra και ξεκίνησε σαν διαδικτυακό βιβλιοπωλείο.Ένα χρόνο μετά μετονομάστηκε σε Amazon και ακολούθησε η επέκτασή της σε διάφορους τομείς.Μερικοί από αυτούς είναι η πώληση ηλεκτρικών συσκευών, είδη ενδυμασίας, παιχνίδια και έπιπλα. Η  Amazon δραστηροποιείται επίσης στον τομέα της έκδοσης συγγραμμάτων (Amazon Publishing) και στην παραγωγή σειρών και ταινιών (Amazon Studio). Πλέον η Amazon έχει φτάσει σε σημείο να απασχολεί περισσότερους απο 250,000 χιλιάδες εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.


Κάτοχος[επεξεργασία]

Την πατέντα αυτή την έχει κατοχυρωμένη η Amazon από τις 28 Σεπτεμβρίου του 1999 εγκεκριμένη κάτω από τον κωδικό US5960411A. Είναι ευρέως γνωστή ως “one-click buying“ παρ’όλο που είναι δηλωμένη ως “Method and system for placing a purchase order via a communications network”.”. Οι εφευρέτες ήταν τέσσερις και πιο συγκεκριμένα οι Jeff Bezos, Doug Gurr, Tony Hsieh, Werner Vogels. Στην Ευρώπη η πατέντα έκανε την εμφάνιση της στις 19 Σεπτεμβρίου του 2000.

Σύνοψη-Λειτουργία[επεξεργασία]

Το 1-Click Buy είναι μια μέθοδος η οποία διευκολύνει την τοποθέτηση μιας παραγγελίας για την αγορά ενός προϊόντος από την πλατφόρμα του Amazon.Η παραγγελία τοποθετείται από έναν αγοραστή σε ένα σύστημα πελάτη και ακολούθως στον Server του συστήματος. Στον Server εισέρχονται ορισμένα στοιχεία όπως η ταυτότητα του αγοραστή, η πληροφορίες αποστολής και οι πληροφορίες αποστολής. Μετά ο Server εκχωρεί έναν μοναδικό αριθμό ο οποίος αντιπροσωπεύει τον κάθε πελάτη και έχει αποθηκευμένα όλα τα στοιχεία που έδωσε την πρώτη φορά που πραγματοποίησε μια συναλλαγή. Ο διακομιστής αποστέλλει στο σύστημα πελάτη το αναγνωριστικό πελάτη και ένα έγγραφο HTML που αναγνωρίζει το στοιχείο και περιλαμβάνει ένα κουμπί παραγγελίας. Το σύστημα πελάτη λαμβάνει και αποθηκεύει το προσδιορισμένο-μοναδικό- αναγνωριστικό πελάτη και λαμβάνει και εμφανίζει το έγγραφο HTML. Το σύστημα πελάτη στέλνει στον Server αίτημα για την αγορά του αναγνωρισμένου στοιχείου. Το σύστημα διακομιστή λαμβάνει το αίτημα και αναλαμβάνει να συνδυάσει τις πληροφορίες, οι οποίες είναι συνυφασμένες με το μοναδικό κωδικό κάθε πελάτη, που προέρχονται από το σύστημα πελάτη έτσι ώστε να διαμορφώσει μια αγορά με βάση τις πληροφορίες τιμολόγησης και αποστολής, την οποία θα οριστικοποιήσει ο πελάτης επιλέγοντας την εντολή «παραγγελία» .

Παραχώρηση σε άλλες εταιρίες[επεξεργασία]

Μια συμφωνία πίσω στο 2000 μεταξύ της Amazon και της Apple Inc. έδωσε το δικαίωμα στην δεύτερη να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη πατέντα και στο δικό της διαδικτυακό κατάστημα. Ακολούθως η Apple Inc. πρόσθεσε την εν λόγω πατέντα και σε άλλες εφαρμογές της όπως τοiTunes Store καιiPhoto.


https://en.wikipedia.org/wiki/1-Click
http://translationportal.epo.org/emtp/translate/?ACTION=abstract-retrieval&COUNTRY=US&ENGINE=google&FORMAT=docdb&KIND=A&LOCALE=gr_GR&NUMBER=5960411&SRCLANG=EN&OPS=ops.epo.org/3.2&TRGLANG=el
https://gr.espacenet.com/publicationDetails/biblio?II=0&ND=3&adjacent=true&locale=gr_GR&FT=D&date=19990928&CC=US&NR=5960411A&KC=A

Cortana (ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ 417137 , ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ 4417155)[επεξεργασία]

Screenshot(ΠΑΠΑΔΟΠΟΎΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ 4417153,ΜΟΥΧΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 4417107)[επεξεργασία]

ΕΙΣΑΓΩΓΉ

Το στιγμιότυπο οθόνης (screenshots) πρόκειται για ένα ψηφιακό αρχείο εικόνας το οποίο περιέχει αυτό που απεικονίζει η οθόνη ενός υπολογιστή,μιας τηλεόρασης,ή οποιαδήποτε άλλης συσκευής βίντεο σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.Η αποθήκευση του ακινητοποιημένου πλαισίου γίνεται συνήθως στο πρόχειρο ή σε ένα αρχείο.Σημαντικό είναι να σημειωθεί και το γεγονός ότι ένα στιγμιότυπο οθόνης κατασκευάζεται από το λειτουργικό σύστημα ή το λογισμικό που εκτελείται στην συσκευή.

Ο όρος screenshot δεν παραμένει μόνο στο περιεχόμενο ενός υπολογιστή,καθώς η εκτύπωση απεικόνισης μιας συσκευής μέτρησης όπως ένας παλμογράφος αλλά και η φωτογράφιση μιας οθόνης μέσω κάμερας θεωρούνται,εξίσου,ως στιγμιότυπα οθόνης.

ΙΣΤΟΡΊΑ

Τα πρώτα screenshots εμφανίστηκαν με τους πρώτους διαδραστικούς υπολογιστές στην δεκαετία του 60.Έπειτα,από τα μέσα της δεκαετίας του 80,τα λειτουργικά συστήματα των υπολογιστών δεν είχαν ενσωματωμένη λειτουργικότητα για την λήψη ακινητοποιημένων πλαισίων.Κάποιες φορές τα στιγμιότυπα οθόνης των οποίων το περιεχόμενό τους ήταν κείμενο είχαν την δυνατότητα να αποθηκευτούν σε ένα αρχείο κειμένου,αλλά αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να απορροφηθεί μόνο το περιεχόμενο της οθόνης.Γι'αυτό το λόγο ορισμένα από τα συστήματα είχαν μια εντολή εν ονόματι BSAVE η οποία θα χρησιμοποιούταν για να καταγράψει την περιοχή της μνήμης όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα οθόνης,αυτό,όμως,απαιτούσε πρόσβαση σε μια ταχεία BASIC.Τα συστήματα με περίπλοκη έξοδο βίντεο θα μπορούσαν να συνδεθούν σε ένα VCR,και με αυτόν τον τρόπο να διατηρούνται όλα τα screencasts.

Σε φωτογραφικό επίπεδο τα στιγμιότυπα οθόνης ήταν διαθέσιμα για τυποποιημένες κάμερες που περιέχουν μια μακρά αντανακλαστική κουκούλα η οποία συνδεόταν η οθόνη μαζί με τον φακό της κάμερας,καθώς και ένα κοντινό φακό για αυτήν.Επίσης,αρκετά δημοφιλής για την λήψη στιγμιότυπων οθόνης και ειδικότερα λόγω των στιγμιαίων αποτελεσμάτων και της δυνατότητας κλεισίματος της φωτογραφικής μηχανής ήταν η ταινία Polaroids.

ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΈΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΟΘΌΝΗΣ

Η λήψη των screenshots είναι διαθέσιμα για κινητές συσκευές όπου τα στιγμιότυπα οθόνης πραγματοποιούνται πατώντας έναν συνδυασμό κουμπιών.Ο συνδυασμός αυτός συνήθως είναι πατώντας και κρατώντας ταυτόχρονα το κουμπί Home και το κουμπί λειτουργίας ή πατώντας το πλήκτρο αύξησης της έντασης ήχου και κλειδώματος.Επίσης η λήψη στιγμιότυπων οθόνης είναι διαθέσιμα και για τους υπολογιστές όπου το τα ακινητοποιημένα πλαίσια γίνονται πατώντας Ctrl+f5 ή πατώντας fn.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΆ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΚΑΙ ΆΔΕΙΑ ΧΡΉΣΗΣ

Τα στιγμιότυπα οθόνης μπορούν να θέσουν ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων,καθώς ορισμένες εταιρίες πιστεύουν ότι η χρήση τους αποτελεί παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων στα προγράμματα τους για το γεγονός ότι συγκροτεί παράγωγο έργο των widgets και των άλλων έργων που δημιουργήθηκαν για το λογισμικό.Πέρα από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας,τα αντίγραφα οθόνης ενδέχεται να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται νόμιμα σύμφωνα με την αρχή της δίκαιας χρήσης στις ΗΠΑ ή με δίκαιους κανόνες σε άλλες χώρες.

Στον τομέα της άδειας χρήσης σημαντικό είναι να σημειωθεί το γεγονός ότι εάν το στιγμιότυπο απεικονίζει ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα τότε μπορεί να ανέβει στο Wikimedia Commons.Μόνο στιγμιότυπα ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού μπορούν να δημοσιευθούν στο Commons.Σε περίπτωση που τα στιγμιότυπα οθόνης είναι μη ελεύθερου λογισμικού τότε θα διαγραφούν γρήγορα.

ΧΡΉΣΗ

Τα στιγμιότυπα οθόνης χρησιμοποιούνται για να εξηγήσουν τα εγχειρίδια εγκατάστασης και τους οδηγούς χρήσης,έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να εξακριβώσουν την ορθότητα των λειτουργιών τους συγκρίνοντας αυτά που βλέπουν στην οθόνη με τις οδηγίες.Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται:

-για απόδειξη σφαλμάτων

-για αντιγραφή εικόνων από προγράμματα που δεν μπορούν να αποθηκευτούν διαφορετικά

-για εύκολη επίδειξη προγραμμάτων πχ Διαφήμιση

-για βοήθεια με την χρήση προγραμμάτων

-σε θέμα πλαστογραφίας χρησιμοποιείται ως απόδειξη των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων σε παιχνίδια ηλεκτρονικών υπολογιστών

ΠΗΓΈΣ

https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Software_screenshots

https://de.wikipedia.org/wiki/Screenshot

https://en.wikipedia.org/wiki/Screenshot

https://it.wikipedia.org/wiki/Screenshot

Video and audio streaming for multiple users (ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 4414042 , ΝΤΑΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ) 4414061[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Το Video and audio streaming for multiple users ή αλλιώς ροή βίντεο και ήχου σε πολλαπλούς χρήστες είναι εφεύρεση των Michael J.Fuller και John J.Graham.Οι προαναφερθέντες , κατέθεσαν αίτηση για καταχώριση της ιδέας τους στις 20 Ιανουαρίου 2004.Στις 29 Ιανουαρίου του 2008 τους δόθηκε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με κωδικό US7325066B1.Ο πρώτος κάτοχος της πατέντας αυτής ήταν η εταιρία BroadWare Technologies Inc ενώ ο τωρινός κάτοχος είναι Cisco Technology Inc.που εξαγόρασε την Broadware το 2007.

Γενική λειτουργία της πατέντας[επεξεργασία]

Πρόκειται περί ενός συστήματος και μίας μεθόδου παροχής δεδομένων ήχου και εικόνας σε μία ροή μέσω internet .Το σύστημα αποτελείται από τον διακομιστή (server) και δύο τουλάχιστον δύο clients για να λειτουργήσει .Σε γενικά πλαίσια , ο διακομιστής παρέχει δεδομένα ήχου και βίντεο ταυτόχρονα στους πελάτες οι οποίοι τα λαμβάνουν μέσω ενός περιηγητή .Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να βλέπουν το ίδιο βίντεο ταυτοχρόνως καθώς και ότι δεν απαιτείται η χρήση κάποιου προγράμματος / επέκταση (plug-in)από τρίτους για την δυνατότητα αυτή.

Διαδικασία λειτουργίας[επεξεργασία]

Όλα ξεκινούν όταν ο περιηγητής του πελάτη ζητά από τον web server ένα αρχείο HTML.Μόλις ο περιηγητής λάβει το αρχείο από τον web server αυτομάτως παίρνει οδηγίες και ανοίγει κάποιες μικροεφαρμογές.Στην συνέχεια, ο περιηγητής εκτελεί τις μικροεφαρμογές και ζητά από τον web server άνοιγμα της ροής ήχου και βίντεο.Ο web server ειδοποιεί την ανάγκη για ροή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο (real-time) από τον διακομιστή.Τα δεδομένα αποθηκεύονται από κατάλληλες εφαρμογές του διακομιστή σε κοινή μνήμη (χώρου προσωρινής αποθήκευσης) του web server και του ίδιου.Τέλος, τα δεδομένα αποστέλλονται με την σειρά τους από την κοινή μνήμη σε μία ή περισσότερες ροές χρηστών ανάλογα με την ζήτηση. Ακόμα , ο πελάτης λαμβάνει την ροή πληροφοριών αυτούσια , αλλά το αποτέλεσμα που εμφανίζεται στον περιηγητή του περιορίζεται από τις δυνατότητες του.Πολλές φορές είναι απαραίτητη η επανικοδόμιση των πληροφοριών πριν να είναι δυνατή η θέαση από τον πελάτη.

Χρήσεις[επεξεργασία]

Σήμερα, η χρήση της πατέντας αυτής είναι καθημερινό φαινόμενο και χρησιμοποιείται ως ένα βαθμό από όλους μας.Βρίσκει εφαρμογή σε πάρα πολλές πλατφόρμες και ιστοσελίδες που την χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους.Πολλοί διακομιστές δίνουν την δυνατότητα στους χρήστες να παρακολουθούν ήδη υπάρχων περιεχόμενο εντελώς δωρεάν ενώ άλλοι δίνουν πρόσβαση στην ροή πληροφοριών τους έναντι κάποιου χρηματικού ποσού.Τα τελευταία χρόνια , όλο και πιο συχνό φαινόμενο το οποίο καθίσταται μέρα με την μέρα πιο προσιτό στον μέσο χρήστη είναι η ζωντανή ροή (live streaming) δηλαδή η εκπομπή ροής βίντεο και ήχου στο κοινό,ταυτόχρονα με την στιγμή που καταγράφονται.

Πηγές[επεξεργασία]


Apple Watch Patent (ΕΛΕΝΗ ΓΙΩΤΣΑ 4417021, ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΣΟΥ 4417038)[επεξεργασία]

Γενικά[επεξεργασία]

Ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας λογισμικού είναι δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα κομμάτι λογισμικού, όπως ένα πρόγραμμα υπολογιστή, βιβλιοθήκες, περιβάλλον εργασίας χρήστη ή αλγόριθμος. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι ένα σύνολο δικαιωμάτων αποκλεισμού που χορηγείται από ένα κράτος σε κάτοχο διπλώματος ευρεσιτεχνίας για περιορισμένο χρονικό διάστημα, συνήθως 20 χρόνια. Μόλις χορηγηθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε μια δεδομένη χώρα, κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να κατασκευάζει, να χρησιμοποιεί, να πωλεί ή να εισάγει / εξάγει την εφεύρεση στη χώρα αυτή χωρίς την άδεια του κατόχου του διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Η άδεια, όταν χορηγείται, τυπικά έχει τη μορφή άδειας, οι όροι της οποίας καθορίζονται από τον κάτοχο του διπλώματος ευρεσιτεχνίας: μπορεί να είναι δωρεάν ή σε αντάλλαγμα για καταβολή δικαιωμάτων ή κατ 'αποκοπή ποσού.

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Το Apple Watch είναι ένα ρολόι SmartWatch που δημιουργήθηκε από την Apple και ανακοινώθηκε από τον Tim Cook στις 9 Σεπτεμβρίου του 2014. Κυκλοφορεί σε τρεις διακριτές συλλογές ως apple watch, apple watch sport, apple watch edition. Το ρολόι είναι συμβατό με MacBook, iPad, iPod, συσκευή παρακολούθησης της υγείας, φορητή υπολογιστική συσκευή ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές (iPhone 5, iPhone 5C, το iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s και το iPhone 6s Plus, iOS 8,iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X), όπου συνδέεται μέσω Wi-Fi ή Bluetooth. Κυκλοφόρησε στις 24 Απριλίου του 2015.

Χαρακτηριστικά[επεξεργασία]

Από το ρολόι, οι χρήστες iPhone θα μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα, να απαντούν σε κλήσεις στο iPhone και να στέλνουν κάποιες ιδιαίτερες ειδοποιήσεις σε φίλους με το λεγόμενο Digital Touch. Περιστρέφοντας το digital crown, ο χρήστης κάνει κύλιση (scroll), μεγέθυνση (zoom) και πλοήγηση. Λειτουργεί και ως κουμπί επαναφοράς στην αρχική οθόνη (Home) και ενεργοποιεί το Siri (επικοινωνία με φωνητικές εντολές).


Μερικές από τις λειτουργίες του Apple Watch:

• Smart Replies με υπαγόρευση μηνυμάτων

• Handoff, ώστε ο χρήστης να μπορεί να ξεκινά ένα μήνυμα στο ρολόι του και να το συνεχίζει στο iPhone,

• Με ένα swipe up από το ρολόι, ο χρήστης μπορεί να δει τα σύντομες πληροφορίες με μια ματιά, τα λεγόμενα «Glances» (όπως η τρέχουσα θέση του στον χάρτη, τιμές επιλεγμένων μετοχών ή προγραμματισμένα ραντεβού)

• Με το πάτημα του πλαϊνού πλήκτρου, εμφανίζονται οι «Friends», για ταχύτερη επικοινωνία

• Digital Touch: αποστολή σκίτσων, ή ένα ηχητικό μήνυμα Walkie Talkie ή του τρέχοντος καρδιακού παλμού.

• Πληρωμές μέσω Apple Pay, αξιοποίηση πάσων από το Passbook ή έλεγχος Apple TV και οδηγίες πλοήγησης.

• Workout app, με τις πληροφορίες να συγκεντρώνονται στο Fitness app στο iPhone

Επίσης, το Apple Watch φέρει τέσσερις αισθητήρες που θα εξυπηρετήσουν την λειτουργία εφαρμογών για την άσκηση και την παρακολούθηση της καλής υγείας των χρηστών.

Τεχνολογία[επεξεργασία]

Το Apple Watch χρησιμοποιεί τα νέα Apple S1 chip, μια ολόκληρη αρχιτεκτονική του υπολογιστή σε ένα μόνο chip. Χρησιμοποιεί επίσης το λειτουργικό σύστημα WatchOS που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για το Apple Watch. Επιπρόσθετα χρησιμοποιεί ένα γραμμικό ενεργοποιητή με το όνομα "Taptic Engine" για να παρέχει απτική ανάδραση όταν λαμβάνεται ένα σήμα ή μια ειδοποίηση. Το ρολόι είναι εξοπλισμένο με ένα ενσωματωμένο αισθητήρα καρδιακού ρυθμού, το οποίο χρησιμοποιεί τόσο υπέρυθρες και ορατό φως LED όσο και φωτοδιόδους. Το ρολόι φορτίζεται μέσω της επαγωγικής φόρτισης, χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο παρόμοιο με το καλώδιο MagSafe για το MacBook της Apple από φορητούς υπολογιστές.

Πηγές[επεξεργασία]

https://www.in.gr/2015/01/07/tech/future/apple-watch-ti-mporei-na-kanei-to-roloi-tis-apple/

https://el.wikipedia.org/wiki/Apple_Watch

NFC (ΚΑΝΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 4417063, ΒΕΡΔΙΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 4417012)[επεξεργασία]

Το NFC (Near Field Communication , Επικοινωνία Κοντινού Πεδίου) είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει την επικοινωνία 2 ηλεκτρικών συσκευών όταν βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους. Η τεχνολογία έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσω των κινητών τηλεφώνων και πλέον χρησιμοποιείται συνειδητά η ασυνείδητα στην καθημερινή μας ζωή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ[επεξεργασία]

Όπως λοιπών το Wifi και το Bluetooth το NFC χρησιμοποιεί έναν ασύρματο τρόπο επικοινωνίας και συγκεκριμένα τα ραδιοκύματα. Πρόκειται για μια σειρά πρωτοκόλλων επικοινωνίας και βασίζεται πάνω σε μια πιο παλιά τεχνολογία την RFID (Radio-frequency identification). Σαν όλες τις επικοινωνίες και αυτό έχει έναν πομπό και έναν δέκτη. Η διάφορα είναι ότι ο δέκτης τροφοδοτείται μέσω του πομπού και όχι από δική του πηγή. Η συχνότητα μετάδοσης του είναι 13.56 Mhz και μπορεί να μεταφέρει πληροφορία έως και 424 kbps. Επίσης η μέγιστη απόσταση επικοινωνίας είναι 10 εκατοστά.

ΠΑΤΕΝΤΑ[επεξεργασία]

Η πατέντα του NFC σύμφωνα με την TechIPm μοιράζεται μεταξύ πολλών εταιριών και έχει ως εξής: Sony (229), Nokia (130), Microsoft (76), Philips (67), Broadcom (65), Samsung (58), Motorola (57), NXP (43), First Data (22), Qualcomm (22), IBM (19), Vodafone (18) και Inside Contactless (17).

ΙΣΤΟΡΙΚΑ[επεξεργασία]

Θεωρητικά η NFC τεχνολογία άρχισε το στις αρχές της δεκαετίας του 80 με το προαναφερόμενο RFID.

Το 2002 η Sony μαζί με την NXP Semiconductors εφηύραν την τεχνολογία NFC.

Το 2004 σε συνεργασία της Nokia , Philips και Sony ανοίγει το NFC Forum το οποίο προσελκύει πολλές εταιρίες να χρησιμοποιήσου και αυτές την νέα τεχνολογία.

Το 2006 θα βγει στην αγορά το Nokia 6131 το πρώτο κινητό που έφερε μαζί του ένα NFC chip.

Το 2010 θα κάνουν την εμφάνιση τους και τα πρώτα android τηλέφωνα.

To 2011 αρχίζουν και οι πρώτες ανέπαφες συναλλαγές. Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα.

ΧΡΗΣΕΙΣ[επεξεργασία]

Ανέπαφες συναλλαγές, παρόμοια με την χρήση των πιστωτικών καρτών το NFC χρησιμοποιείται σαν μια πιο γρήγορη λύση Μπορεί να βρεθεί είτε σε μορφή κάρτας είτε μέσω ενός κινητού τηλεφώνου.

Μεταφορά αρχείων όπως εικόνων, βίντεο, επαφών και ούτε καθεξής από μια συσκευή στην άλλη

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αναγνώριση ενός ατόμου ή σαν κάποια μορφή ηλεκτρονικού Πάσου όπως για παράδειγμα τα εισιτήρια στις πύλες του μετρό

Αυτοματοποίηση εντολών στα κινητά τηλέφωνα όπως αλλαγές στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου η το άνοιγμα μιας εφαρμογής.

Τέλος χρησιμοποιείται στον χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών με πιο γνωστό παράδειγμα τις Amiibo φιγούρες της Nintendo που χρησιμοποιούνται για να ξεκλειδωθούν ηλεκτρονικά αντικείμενα.


ΠΗΓΕΣ[επεξεργασία]

https://nfc-forum.org/

https://en.wikipedia.org/wiki/Near-field_communication

https://www.androidauthority.com/what-is-nfc-270730/

https://www.computerworld.com/article/2493888/mobile-payments/a-short-history-of-nfc.html

Amazon Alexa (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΥΛΟΣΙΩΤΗΣ 4417106, ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΠΑΛΙ 4417098)[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

H Alexa είναι ένα λογισμικό(εικονική βοηθός) που μπορεί να εκτελέσει πολυάριθμες εργασίες ή υπηρεσίες, το οποίο αναπτύχθηκε από την Amazon και κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2014. Η Alexa είναι ικανή για φωνητική αλληλεπίδραση, αναπαραγωγή μουσικής, δημιουργία λιστών εργασίας, ρύθμιση συναγερμών και επίσης παρέχει πληροφορίες για την ενημέρωση καιρού, αθλητισμού και ειδήσεων γενικότερα. Μπορεί επίσης να ελέγχει διάφορες συσκευές για οικιακή ή επαγγελματική χρήση, οι οποίες διευκολύουν την καθημερινότητα του ανθρώπου και ταυτόχρονα πολλών μεγάλων ή και μικρών επιχειρήσεων.

Γενικά[επεξεργασία]

Η Amazon Alexa, η φωνητική υπηρεσία κρύβεται πίσω από δεκάδες εκατομμύρια συσκευές όπως η Amazon Echo, Echo Dot και Echo Show. Επίσης παρέχει δυνατότητες που επιτρέπουν στους πελάτες να δημιουργήσουν μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία. Υπάρχουν πλέον αρκετές εταιρείες όπως η Starbucks, η Uber και η Capital One καθώς και άλλοι καινοτόμοι σχεδιαστές και προγραμματιστές, οι οποίοι εκμεταλεύονται τα προνόμια της. Επιπλέον είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η Alexa υποστηρίζει λειτουργικά συστήματα όπως το Fire OS ξεκινώντας από την έκδοση 5.0, iOS από 8.0 και Android από 4.4, και είναι διαθέσιμη σε έξι γλώσσες , τα Αγγλικά, τα Γερμανικά, τα Γαλλικά, τα Ιαπωνικά, τα Ιταλικά και τα Ισπανικά.


Χαρακτηριστικά και Λειτουργίες[επεξεργασία]

Ένα απ'ο τα κυριότερα χαρακτηριστικά της Alexa είναι οτι ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει ένα μεγάλο αριθμό ικανοτήτων. Παράλληλα υπάρχουν αρκετές ικανότητες σημειωμένες στο μενού της εφαρμογής Alexa, καθώς ο καθένας με βασικές γνώσεις μπορεί να δημιουργήσει τις δικιές του στον προσωπικό του λογαριασμό και θα λειτουργούν για όλες τις συσκευές, χωρίς να είναι απαραίτητη η προσθήκη σε κάθε συσκευή ξεχωριστά. Επιπλέον μέσω των ικανοτήτων γίνεται δυνατή η παραγγελία φαγητού,ενδυμάτων και πολλών άλλων προιόντων σε αρκετές ιστοσελίδες για online αγορές συμπεριλαμβάνοντας και την Amazon. Η Alexa όμως, δεν περιορίζεται μόνο στις online αγορές, αλλά επεκτείνεται και στον τομέα της ψυχαγωγίας και στη διευκόλυνση των καθημερινών δραστηριοτήτων.

πηγές[επεξεργασία]

pull-to-refresh patent (ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΡΙΤΑΡΗ Τ02440, ΚΟΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ 4412058)[επεξεργασία]

Η πατέντα pull-to-refresh με αριθμό αρχείου US 20100199180 A1 έχει κατοχυρωθεί από την εταιρία TwitterInc.(SanFrancisco, CA) και συγκεκριμένα από τον Loren Brichter, προγραμματιστή που είναι γνωστός για τον Tweetie,pull-to-refresh πατέντα και το παιχνίδι Letterpress(Ios Game).Αιτία για τη δημιουργία της εφεύρεσης-πατέντας του ήταν όπως αναφέρει και ο ίδιος,η ανάγκη για την ύπαρξη μιας πιο ρεαλιστικής λύσης για την ανανέωση των περιεχομένων(refresh) από τα συνηθισμένα κουμπιά ανανέωσης(refresh buttons) που ήδη υπήρχαν σε πολλές εφαρμογές και μπάρες εφαρμογών(application bars). Η πατέντα αυτή, χαρακτηρίζεται ως μία χειρονομία σε οθόνη αφής (Touch-Screen gesture) που συμπεριλαμβάνει την αφή της οθόνης μίας συσκευής με το δάχτυλο ή το πάτημα ενός κουμπιού (δείκτης από το 'ποντίκι' του ΗΥ) σε συνδυασμό με το να σύρουμε προς τα κάτω το δάχτυλο ή το ποντίκι του ΗΥ, το οποίο η εφαρμογή το λαμβάνει ως ένα σήμα για να ανανεωθεί το περιεχόμενο.O Brichter πριν δημοσιεύσει την επίσημη έκδοση της πατέντας είχε κάνει 2 προσπάθειες δημιουργίας της.Στην πρώτη, οι χρήστες για να ενεργοποιήσουν την ανανέωση πραγματοποιούσαν κύλιση σε ένα αόρατο σημείο στην οθόνη χωρίς να υπάρχει οπτική ανατροφοδότηση(visual feedback) μεταξύ εφαρμογής-χρήστη.Θεωρήθηκε ως μειονέκτημα καθώς θεωρούσε απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη οπτικής "επαφής" με το χρήστη με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της πατέντας.Γι αυτό το λόγο έκανε την ίδια κιόλας μέρα μια δεύτερη προσπάθεια δημιουργίας της, συμπεριλαμβάνοντας ένα κείμενο με το οποίο ο χρήστης ειδοποιούνταν από την εφαρμογή ότι,αν ο χρήστης "τραβήξει-σύρει" το πάνω μέρος της σελίδας προς τα κάτω πέρα από ένα όριο και μετά το αφήσει θα πραγματοποιηθεί ανανέωση του περιεχόμενου της σελίδας.Η πρώτη εφαρμογή της πατέντας έγινε στην εφαρμογή twitter έκδοσης 2.0 (version 2.0).Μετά από αυτή την εφαρμογή της πατέντας, την μελλοντική σχεδίαση της pull-to-refresh ανέλαβε η κοινότητα σχεδίασης του Twitter,διότι οι σχεδιαστές εφάρμοζαν διαφορετικές τεχνικές σχεδίασης.Τέλος,η pull-to-refresh patent δέχτηκε θετικές κριτικές τόσο από τους απλούς χρήστες του Twitter όσο και από τεχνικούς σχεδίασης για την χρησιμότητά της εφαρμογής.Υπήρξαν και αρνητικές κριτικές, όπως το άρθρο "Why The Pull To Refresh Gesture Must Die" στο οποίο ο δημιουργός του Austin Carr υποστηρίζει ότι τα smartphones πρέπει να υποστηρίζονται από το autorefresh(αυτόματη ανανέωση).

ΠΗΓΕΣ

Inductive Charging(ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 4417151, ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΝΙΝΑ 4417064)[επεξεργασία]

Ιστορία[επεξεργασία]

H WPC(Wireless Power Consortium) ιδρύθηκε το 2008. Η εταιρία είχε στόχο να δημιουργήσει άλλα και να διαφημίσει το qi πρότυπο της το οποίο θα ήταν ικανό να φορτίσει ασύρματα διάφορες συσκευές όπως κινητά laptop tablet κα. Έτσι τον Αύγουστο του 2010 η εταιρία ανακοίνωσε το πρότυπο qi χαμηλής ενέργειας. Το 2011 ανακοινωθήκαν έξυπνα κινητά τα οποία χρησιμοποιούσαν το πρότυπο qi . Την ίδια χρόνια το πρότυπο επεκτάθηκε σε πρότυπο qi μεσαίας ενέργειας . Το 2014 η WPC ανακοίνωσε περισσότερες από 500 έξυπνες συσκευές με την δυνατότητα ασύρματης φόρτισης . Το 2015 η WPC παρουσίασε το πρότυπο qi Υψηλής ενέργειας το οποίο θα ήταν ικανό να τροφοδοτήσει ποιο απαιτητικές συσκευές , πχ ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Πλέον 644 εταιρίες έχουν υιοθετήσει το πρότυπο qi και άλλες 3000 συσκευές οι οποίες το υποστηρίζουν.

Τρόπος λειτουργίας[επεξεργασία]

Η ασύρματη φόρτιση χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ώστε να μεταφέρει ενέργεια σε δυο αντικείμενα , με λίγα λόγια το ένα αντικείμενο είναι ο φορτιστής(charge pad/Πομπός) και το άλλο η συσκευή η οποία θέλουμε να φορτίσουμε(Δέκτης).Με λίγα λόγια δημιουργείτε ένα εναλλασσόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και έτσι αυτή η ενέργεια μετατρέπετε σε ηλεκτρικό ρεύμα από το αντίστοιχο πηνίο της συσκευής και τροφοδοτείτε η μπαταριά.

Πρότυπα Qi[επεξεργασία]

  • Χαμηλής Ενέργειας--> 5W Σε συσκευές με μικρότερη απαίτηση ενέργειας όπως ένα επεξεργαστής λάπτοπ.
  • Μεσαιας Ενεργειας--> 120W Σε συσκευές με μεσαία απαίτηση ενέργειας όπως ένα κινητό , tablet, λάπτοπ.
  • Υψηλης Ενεργειας--> 1KW όπως για την τροφοδοσία ενός ηλεκτρικού φούρνου , την φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου και γενικά συσκευών με υψηλή απαίτηση ενέργειας.

Πλεονεκτήματα[επεξεργασία]

  • Προστατευμένη σύνδεση. Δεν υπάρχει πρόβλημα κάποιας διάβρωσης και γενικά μικρότερος κίνδυνος σφαλμάτων.
  • Περισσότερη αντοχή από ένα κοινό καλώδιο διότι δεν χρειάζεται να συνδέουμε και αποσυνδέουμε το καλώδιο από την συσκευή και να ζορίζουμε την θύρα.
  • Πιο εύκολη σύνδεση , και πιο ωραίο στην αισθητική.

Μειονεκτήματα[επεξεργασία]

  • Πιο αργή φόρτιση σε σχέση με το απλό καλώδιο
  • Ένας ασύρματος φορτιστής είναι ακριβότερος στην αγορά του η σε περίπτωση βλάβης του.
  • Ταυτόχρονα είναι και μη βολικό καθώς η συσκευή θα πρέπει να παραμείνει στη βάση της μέχρι να φορτίσει σε αντίθεση με το καλώδιο που μπορούμε να το χειριστούμε ενώ είναι συνδεμένο.
  • Ορισμένες φορές το κινητό μπορεί να υπερθερμανθεί με αποτέλεσμα μείωση της διάρκειας της μπαταριάς η ακόμα και ζημιάς.

Παραδείγματα από εταιρίες που έχουν ενσωματώσει την ασύρματη φόρτιση[επεξεργασία]

  • H apple η οποία πλέον την χρησιμοποιεί στα κινητά της και στα apple watches της.
  • Η Toyota οπού τα τελευταία χρόνια στις καμπίνες των αυτοκινήτων της έχει ενσωματώσει charge pads για τους επιβάτες ώστε να φορτίζουν τις συσκευές τους .
  • Η Oral-b(Braum Company) η οποία χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία στις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες της.

Εφαρμογές στον ιατρικό τομέα[επεξεργασία]

Η ασύρματη φόρτιση παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα αφού έτσι οι ασθενείς θα μπορούν να τροφοδοτήσουν αισθητήρες ή εμφυτεύματα κάτω από το δέρμα τους χωρίς κινδύνους. Έτσι οι γιατροί θα μπορούν να έχουν πιο έγκαιρα αποτελέσματα του ασθενή τους άλλα και θα μπορούν να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις.

Παραπομπές[επεξεργασία]

Multi-touch (ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΗΤΣΙΚΩΣΤΑΣ 4417114, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΜΑΗ 4417099)[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Στο κόσμο των υπολογιστών η τεχνολογία multi-touch είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει σε μια οθόνη αφής να αναγνωρίζει την ύπαρξη περισσότερων από ένα σημείων επαφής με την επιφάνεια.Η προέλευση του ξεκίνησε την δεκαετία του 1970 από τεχνολογικούς κολοσσούς σαν το CERN και κάποια μεγάλα πανεπιστήμια όπως ΜΙΤ και το πανεπιστήμιο του Τορόντο.Χρησιμοποιήθηκε ήδη από το 1985 αλλά προωθήθηκε με τον όρο "multi-touch" το 2007 από την Apple.

"multi-touch"

Ιστορία[επεξεργασία]

Η χρήση της τεχνολογίας οθόνης αφής προηγείται τόσο της τεχνολογίας πολλαπλών αφής όσο και του προσωπικού υπολογιστή. Η IBM άρχισε να κατασκευάζει τις πρώτες οθόνες αφής στα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι οποίες είχαν την δυνατότητα να καταγράφουν μόνο ένα σημείο επαφής κάθε φορά.Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Ομάδα Ερευνών Εισόδου του Πανεπιστημίου του Τορόντο ήταν από τις πρώτες που εξερεύνησαν το λογισμικό των συστημάτων πολλαπλής αφής.Αξιοσημείωτο ήταν το πείραμα που διεξήχθη το 1982 από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο όταν χρησιμοποιησε ένα πάνελ από παγωμένο γυαλί μπροστά από μια κάμερα, όταν ένα η περισσότερα δάχτυλα ακουμπούσαν το γυαλί η κάμερα ανίχνευε τη δράση ως μια η παραπάνω μαύρες κουκκίδες πάνω σε ένα ολόλευκο φόντο, καταχωρώντας το ως είσοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το σύστημα εισήγαγε μόνο δεδομένα και δεν ήταν σε θέση να εμφανίσει γραφικά.Το 1983 το Videoplace/Video Desk σύστημα του Myron Krueger επηρέασε στην ανάπτυξη χειρονομιών πολλαπλής αφής όπως το pinch-to-zoom.Τον Οκτώβριο του 1985 η apple έκανε το πρώτο βήμα πάνω στη τεχνολογία multi-touch με την υπογραφή μιας συμφωνίας για την επισκόπηση του εργαστηρίου πολλαπλής αφής CMU's Sensor Frame απο τον Steve Jobs.Μεταξύ 1999 και 2005, η εταιρεία Fingerworks ανέπτυξε διάφορες τεχνολογίες πολλαπλής αφής, συμπεριλαμβανομένων των πληκτρολογίων Touchstream και του Pad iGesture έπειτα το 2005 η Apple αγόρασε το Fingerworks και την τεχνολογία πολλαπλής αφής.Το 2007 το NORTD εργαστήριο Open Source προσφέρει το CUBIT (multi-touch),άλλα η τεχνολογία πολλαπλής αφής την ίδια χρονιά έγινε "mainstream" με το iPhone,καθώς στην ανακοίνωση του η Apple δήλωσε ακόμη και ότι "εφευρέθηκε το multi-touch".

Multi-Touch By Apple[επεξεργασία]

Η πατέντα λογισμικού "TOUCH SCREEN DEVICE, METHOD, AND GRAPHICAL USER INTERFACE FOR DETERMINING COMMANDS BY APPLYING HEURISTICS" με κωδικό πατέντας No.: US 7479949B2 δημιουργήθηκε 20 Ιανουαρίου 2009. Σε συνδυασμό με δυο άλλες πατέντες, την πατέντα US7663607 - Multipoint touchscreen και την US7812828 - Ellipse fitting for multi-touch surface ξεκίνησαν την νέα εποχή όπου το multi-touching θα βρισκόταν στα χεριά του κόσμου στις καθημερινές κινητές συσκευές τηλεφωνίας άλλα και οποιοδήποτε άλλο σύστημα αφής.Σημαδιακή είναι η έκφραση του Steve jobs "and boy we have patented it!" προοικονομωντας την επιτυχία της ανακάλυψης τους.

Εδώ θα δείτε την χιουμοριστική παρουσίαση του "multi-touch" από τον Steve Jobs!

Οι συσκευές αφής μικρής κλίμακας έγιναν γρήγορα συνήθης το 2008.Ο αριθμός των τηλεφώνων με οθόνη αφής αναμενόταν να αυξηθεί από 200.000 που είχαν αποσταλεί το 2006 σε 21 εκατομμύρια το 2012. Αυτό που επεξεργάστηκε η Apple με το περιβάλλον χρήσης του ποντικιού/παραθύρων/εικονιδίων του Macintosh του 1984 είχε καταρρεύσει με το iPhone πολλαπλής αφής, ακόμη και αν το μοντέλο του 2007 θα πωλούσε λιγότερα από 6 εκατομμύρια μονάδες το πρώτο έτος. Η Apple έχει πουλήσει άλλα 1,15 δισ. IPhones από τότε, κάνοντας την Apple μια εταιρία "κολοσσό" στις μέρες μας.

Πηγές[επεξεργασία]

http://assets.sbnation.com/assets/1036701/US7479949.pdf

https://patents.google.com/patent/US7479949

https://www.quora.com/In-2007-Steve-Jobs-said-that-multitouch-was-patented-what-happened

https://www.techopedia.com/definition/24263/multitouch

https://www.forbes.com/sites/markrogowsky/2017/06/29/iphone-love-at-first-multi-touch-but-a-long-road-to-bliss/#2909199b5a88

https://en.wikipedia.org/wiki/Multi-touch

https://en.wikipedia.org/wiki/Multi-touch

Methods and systems for a virtual input device ( Aθανασιος μπαλατσουκας 4417109 , Ελευθεριος μπλανας 4417124 )[επεξεργασία]

Γενικα[επεξεργασία]

Η πατεντα λογισμικου αυτην ανηκει στην Google LLC με ονομα αρχειοθετησης US8228315B1. Εφευρετες του ειναι οι Thad Eugene Starner,Liang-yu (Tom) Chi ,Luis Ricardo Prada Gomez.Δημιουργηθηκε το 2011-07-12 με αρχικο ονομα αρχειοθετησης το US13181238. Το 2012-07-24 αλλαξε η κατασταση της πατεντας απο active ( ενεργη ) σε Grant. Η εφαρμογη αυτην περιεχει συστηματα και μεθοδους για εικονικα συστηματα εισοδου.Για μεγαλυτερη σαφηνεια αυτην η πατεντα κατοχυρωνει σαν δικια της την ιδεα ενως μηχανισμου ο οποιος αφηνει τον χρηστη να αλληλεπιδρα με την τεχνλογια σε φυσικο επιπεδο μεσα απο μια καμερα και εναν προβολεα οπου ο προβολεας δειχνει στον χρηστη πληροφοριες και η καμερα μπορει να αναγνωριζει τις κινησεις του χρηστη, να τις επεξεργαζεται και να ενημερωνει με βαση αυτες την επομενη εικονα που θα πρεπει να δειξει ο προβολεας.

Παραδειγματα[επεξεργασία]

  • Ενας προβολεας και μια ψηφιακη φωτογραφικη μηχανη οπου ο προβολεας προβαλλει καποιο μοτιβο σε μια επιφανεια. Η καμερα λαμβανει ανα τακτα χρονικα διαστηματα καποιες φωτογραφιες οι οποιες μπορουν να ερμηνευτουν απο καποιο επεξεργαστη σε δραση.Επειτα αναλογα με τη δραση που επελεξε ο χρηστης να κανει, ο προβολεας μπορει να κανει καποιες αλλες δρασεις.Ο προβολέας μπορεί να τοποθετηθεί σε έναν βραχίονα ενός ζευγαριού γυαλιών και η κάμερα μπορεί να τοποθετηθεί σε έναν αντίθετο βραχίονα των γυαλιών.Ενα μοτιβο για την εικονικη συσκευη εισοδου μπορει να προβληθει στο χερι προβολης του χρηστη και η καμερα μπορει να αναγνωρισει ποτε ο χρηστης κανει κινηση με το αλλου του χερι και να αναγνωρισει καποιες χειρονομιες.
  • Αλλη περιπτωση ειναι να αναγνωρισει ο προβολεας κινηση του χεριου προβολης και να προχωρησει σε δρασεις αναλογα με τις κινησεις του χεριου αυτου.

Χρηση[επεξεργασία]

Η χρηση αυτης της πατεντας δεν υπαρχει πρακτικα σε καποιο προιον και ας εχει κατοχυρωθει η πατεντα απο το 2011(!). Η google κατοχυρωσε την πατεντα για μελλοντικη δημιουργια ενως συστηματος που θα χρησιμοποιει αυτην την πατεντα. Σε περιπτωση που η google δε κατωχυρωνε αμεσα αυτην την πατεντα κινδυνευε απο ανταγωνιστες της να κατοχυροσουν αυτοι πρωτα την πατεντα και να υποχρεωθουν αργοτερα να πληρωσουν καποιο μεγαλο ποσο για να εχουν το δικαιωμα να δημιουργησουν καποιο συστημα το οποιο βρισκεται εντως των οριων αυτης της πατεντας.
Αν και τα google glasses εφτασαν αρκετα κοντα στο να εμπεριεχονται σαυτην την πατεντα λογο του οτι χρησιμοποιουν ενα προβολεα για να δειξουν καποια μοτιβα πανω σε ενα αντικειμενο δεν χρησιμοποιουν ακομα εικονικη συσκευη εισοδου για να μπορει να αναγνωρισει χειρονομιες. Συντομα ομως θα υπαρχουν συσκευες οι οποιες να κανουν ακριβως αυτο.

Ταξινομηση[επεξεργασία]

Η ταξινομηση μιας πατεντας λογισμικου χρησιμοποιείται για να ταξινομηθουν οι πατεντες με βαση καποια τεχνικα χαρακτηριστηκα που διαθετουν. Η παραπανω πατεντα ταξινομειται με βαση τους παρακατω κωδικους:
  • G02B27/017 Head mounted ( τοποθετημενο στο κεφαλι )
  • G06F1/163 Wearable computers, e.g. on a belt ( φορετος υπολογιστης , πχ στη ζωνη )
  • G06F1/1673 Arrangements for projecting a virtual keyboard ( Ρυθμισμενο ωστε να προβαλλει ενα εικονικο πληκτρολογιο )
  • G06F3/011 Arrangements for interaction with the human body, e.g. for user immersion in virtual reality ( ρυθμισμενο για να αλληλεπιδρα με το ανθρωπινο σωμα πχ για να μπει ο χρηστης στην εικονικη πραγματικοτητα ).
  • G06F3/017 Gesture based interaction, e.g. based on a set of recognized hand gestures ( αλληλεπιδραση μεσω χειρονομιων )
  • G06F3/0304 Detection arrangements using opto-electronic means ( Ρυθμίσεις ανίχνευσης με χρήση οπτοηλεκτρονικών μέσων )
  • G02B2027/0138 Head-up displays characterised by optical features comprising image capture systems, e.g. camera ( Οθόνες προβολής που χαρακτηρίζονται από οπτικά χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν συστήματα σύλληψης εικόνων )
  • G02B2027/014 Head-up displays characterised by optical features comprising information/image processing systems ( Οθόνες προβολής που χαρακτηρίζονται από οπτικά χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν συστήματα επεξεργασίας εικόνας / εικόνας )

Βιβλιογραφία[επεξεργασία]

Shazam App(ΦΥΤΙΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 4415207,ΩΤΤΑΣ ΦΩΤΗΣ 4414218)[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Το Shazam είναι μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε από την Shazam Entertainment Ltd η οποία δημιουργήθηκε απο τους Chris Barton, τον Philip Inghelbrecht, τον Avery Wang και τον Dhiraj Mukherjee. Η εφαρμογή μπορεί να αναγνωρίσει μουσική, ταινίες, διαφημίσεις ακόμη και τηλεοπτικές εκπομπές, με βάση ένα σύντομο δείγμα αναπαραγωγής ήχου και τη χρήση του μικροφώνου της εκάστοτε συσκευής. Επίσης, είναι διαθέσιμο σε Android, iOS, Blackberry OS, και Windows.

Ιστορία[επεξεργασία]

Το Shazam για iPhone έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Ιούλιο του 2008 με την κυκλοφορία του App Store της Apple και ήταν συνδεδεμένο με το iTunes. Τρείς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο το Shazam κυκλοφόρησε και στην Android πλατφόρμα και συνδέθηκε με το Amazons MP3 Store αντί του iTunes. Ένα χρόνο αργότερα η εφαρμογή κυκλοφόρησε και στο Windows Mobile Marketplace σαν μια δωρεάν έκδοση αλλά ταυτόχρονα κυκλοφόρησε και το Shazam Encore το οποίο δεν ήταν δωρεάν καθώς ήταν μια παρόμοια εφαρμογή και η κοστολόγηση του άγγιζε τα 4.69 δολάρια δίνοντας όμως στον χρήστη να ξεκλειδώσει επιπλέον χρήσιμα χαρακτηριστικά και δυνατότητες όπως διαγράμματα δημοτικότητας τραγουδιών ή τα πιο δημοφιλή τραγούδια στον κόσμο και διάφορα άλλα. Επίσης από το 2014 κυκλοφορεί και σε Desktop app που είναι όμως διαθέσιμο μόνο σε Mac.

Πώς Λειτουργεί[επεξεργασία]

Το Shazam αναγνωρίζει τα τραγούδια με βάση ένα δακτυλικό αποτύπωμα ήχου βασισμένο σε ένα γράφημα χρονικής συχνότητας που ονομάζεται φασματογράφημα. Χρησιμοποιεί ένα ενσωματωμένο μικρόφωνο smartphone ή το μικρόφωνο του υπολογιστή για να παίξει ένα μικρό δείγμα ήχου που αναπαράγεται εκείνη τη στιγμή. Έπειτα το αποθηκεύει σε έναν κατάλογο δακτυλικών αποτυπωμάτων ήχου που βρίσκονται σε μια βάση δεδομένων. Ο χρήστης επισημαίνει ένα τραγούδι για 10 δευτερόλεπτα και η εφαρμογή δημιουργεί ένα δακτυλικό αποτύπωμα ήχου. Το Shazam λειτουργεί αναλύοντας τον ηχογραφημένο ήχο και αναζητώντας ένα ταίριασμα που βασίζεται σε ακουστικό αποτύπωμα σε μια βάση δεδομένων με περισσότερα από 11 εκατομμύρια τραγούδια. Εάν βρει ένα ταίριασμα, στέλνει στον χρήστη πληροφορίες όπως τον καλλιτέχνη, τον τίτλο του τραγουδιού και το άλμπουμ.

Στατιστικά Στοιχεία[επεξεργασία]

Πολύ γρήγορα το Shazam άρχισε να κερδίζει κόσμο και έτσι μέχρι και σήμερα διαθέτει περισσότερους από 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση και επιπλέον έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερο από 500 εκατομμύρια κινητές συσκευές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα μέσω του Shazam έχουν αναγνωριστεί γύρω στα 15 δισεκατομμύρια τραγούδια.

Πηγές[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/Shazam_(application) https://www.shazam.com/

Content Filtering Information ( ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 4416192 , ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΔΗΣ 4416201 )[επεξεργασία]

Content Filtering Information ( US5987606A )[επεξεργασία]

Content Filtering[επεξεργασία]

Το Content Filtering Information είναι μια πατέντα λογίσμικου που δημιουργήθηκε και καταχωρήθηκε απο τους Peter Cirasole,Robert DeRosa και Robert Fox. Ο Peter Cirasole ήταν ο CEO της BASCOM Global Internet Services Inc. Η χρησιμότητα της πατέντας αυτής είναι να φιλτράρει τα πάκετα που περνάνε απο τους Πάροχους υπηρεσιών Διαδικτύου η αλλίως ISP ( Internet Service Providers ) προς τους τοπικους χρήστες του δικτύου της. Αυτο σημαίνει οτι όταν ενα πακέτο απο το διαδίκτυο φτάνει στον πάροχο πριν σταλθεί στον χρήστη περναεί απο ενα φίλτρο κανονών για το αν το πακέτο αυτο βρίσκεται στην "Μαύρη Λίστα" (blacklisted) ή στην "Λευκή Λίστα" (Whitelisted).

Το διαδίκτυο είναι μια απο της πιο σημαντικές πήγες πληροφορίας κάθως το ευρός της σε αυτο είναι ασύλληπτο. Ένας απλός χρήστης ή ενας μαθήτης ή ακομη και ένας επιχειριματίας μπορεί να βρεί πληροφορίες για οτιδήποτε χρειαστεί για να μπορέσουν να λύσουν απο απλες ερωτήσεις η να αναζητήσουν πληφορορίες για μια εργασία η να κανεί έρευνα για την εταιρία. Την προσβάση σε αυτήν την πήγη πληροφορίας την δίνει ο φυλλομετρήτης ιστοσελιδών ( Web Browsers) Π.χ Microsoft Edge,Google Chrome,Mozilla Firefox,Opera Κτλ.

Η χρησιμότητα της Content Filtering.[επεξεργασία]

Η ανάγκη για Content Filtering ή φιλτράρισμα πακέτων ήρθε και σε πιο μικρή κλίμακα, δηλαδή σε ενα οικογενειακό σπίτι ή σε μια επιχείρηση ακομη και σε μια πολυεθνικη εταιρία. Σε μια εταίρια οπού το περιβαλλόν ειναι τετοιο ώστε να θελεί τους υπαλλήλους της να μην "σερφαρουν" σε ιστοσελίδες που είναι άσχετες απο την δουλεία που πρέπει να εκτελέσουν. Σε ενα οικογενεικό περιβάλλον, οι γονείς να μπόρουν να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που θεώρουν οτι δεν θα πρέπει να επισκέπτετε το ανήλικο παιδί τους.

Αυτό επιτυγχάνετε χαρή στο Content Filtering που πόλλοι προγραμματιστές ανάπτυξης προγραμμάτων ξεκίνησαν να δίνουν την δυνατότητα αυτή μέσω των λογισμικών που φτιάχνουν. Ενα απο τα πιο γνώστα λειτουργικό σύστημα τα Microsoft Windows, εχεί ρυθμίσεις για γονικούς έλεγχους. Μεσω απο το γονικό έλεγχο, οι γόνεις να αποφασίσουν σε τι λογισμικα ή ιστοσελίδες θα επιτρέπει στο ανήλικο παιδι τους να χρησιμοποιει. Χάρη σε αυτό το διαδίκτυο εγίνε ακομη πιο φιλικό απέναντι και σε ατόμα μικρής ηλικίας αφήνοντας του γονείς ησύχους καθώς μπορούν να ελεγξούν τα πάντα γύρω απο το διαδίκτυο για το παιδί τους.

Παρόλο τα πολλα θετικά, υπάρχουν και πολλα αρνητικά. Υπάρχουν περιπτώσεις οπού παίρνονται αποφάσεις απο αλλους για τους χρηστες του διαδικτύου για το τί επιτρέπεται να εχουν προσβάση. Δημιουργόντας μια τέραστια αντιπαράθεση μεταξύ του Κρατούς και τους απλούς χρήστες.

Είδη Content Filtering[επεξεργασία]

  • Content Filter για φυλλομετρήτες ιστοσελίδων ( Web Browsers)
  • Content Filter για Ηλεκτρονικό ταχυδρομίο (Emails)
  • Content Filter για τοπικά δίκτυα (Local Area Network)
  • Content Filter για DNS ( Domain name servers)
  • Content Filter για μηχανες αναζήτησης (Search Machines)

Content Filters[επεξεργασία]

  • Firewalls ( Windowns Firewall κτλ)
  • TCP/IP
  • Routers
  • Proxy Servers
  • Network address translation (NAT)
Βιβλιογραφία/Συνδέσμοι[επεξεργασία]

Method and system for content filtering information
Peter Cirasole
Bascom Global Internet Services
Internet service provider
Content-control software
Filter Rule
Blacklisting
Whitelisting
Web browser
Microsoft Edge
Google Chrome
Firefox
Opera (web browser)
Microsoft Windows
Parental controls

Wireless Charging (ΣΚΡΑΚΗ ΑΝΔΡΕΑΣ 4417171, ΒΕΛΙΓΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ 4417057)[επεξεργασία]

Γενικά[επεξεργασία]

Η ασύρματη φόρτιση χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο για να μεταφέρει ενέργεια μεταξύ δύο αντικειμένων μέσω ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής. Αυτό λειτουργεί έχοντας μια επαγωγική σπείρα για να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μέσα απο την βάση φόρτισης, και μία δεύτερη επαγωγική σπείρα εντός μιας φορητής συσκευής που λαμβάνει ενέργεια μέσω του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου και την μετατρέπει σε ηλεκτρικό ρεύμα για να φορτίσει την μπαταρία.

Ιστορία[επεξεργασία]

Στα τέλη του 19ου αιώνα πρωτοεμφανίστηκε αυτή η τεχνολογία από τον Nikola Tesla, που κάποιες συσκευές που δημιούργησε είχαν την ικανότητα να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω του αέρα. Αλλά δεν υπήρχαν πολλοί πρακτικοί λόγοι για να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία εκείνη την εποχή. Και φτάνουμε στο σήμερα όπου η Wireless Power Consortium (WPC) που καθιερώθηκε στις 17 Δεκέμβρη 2008, καθιέρωσαι το 2010 το Qi standard.

Εφαρμογή[επεξεργασία]

Οι εφαρμογές για την ασύρματη φόρτιση μπορούν να χωριστούν σε δυο κατηγορίες: Χαμηλής και Υψηλής ενέργειας.

-Εφαρμογές Χαμηλής ενέργειας είναι κυρίως σε μικρές ηλεκτρονικές συσκευές όπως είναι για παράδειγμα τα κινητά τηλέφωνα, ακουστικά και παρόμοιες συσκευές που απαιτούν ενέργεια λιγότερη των 100 watts.

-Εφαρμογές Υψηλής ενέργειας είναι για φόρτιση μπαταριών που απαιτούν ενέργεια μεγαλύτερη από 1 kilowatt, παράδειγμα τέτοιων εφαρμογών είναι η φόρτιση ενός ηλεκτρονικού αυτοκινήτου.

Θετικά[επεξεργασία]

-Ασφαλές συνδέσεις συσκευών, δεν υπάρχει διάβρωση όταν τα ηλεκτρονικά είναι περιφραγμένα, μιας που δεν υπάρχει επαφή με νερό ή οξυγόνο από την ατμόσφαιρα.

-Ανθεκτικότητα, χωρίς την χρήση της σύνδεσης καλωδίου, αυξάνεται το διάστημα χρήσης του βύσματος.

-Υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία και είναι πιο αισθητικό στην όψη, επειδή δεν είναι αναγκαία η χρήση καλωδίων.

-Τα συστήματα ασύρματης φόρτισης έχουν την ικανότητα να λειτουργούν αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται κάποιος να σταματάει ή να ξεκινάει αυτή την πράξη, αυξάνοντας την αξιοπιστία.

Αρνητικά[επεξεργασία]

-Η φόρτιση είναι πιο αργή, εξαιτίας της χαμηλής απόδοσης οι συσκευές φορτίζουν περίπου 15% πιο αργά από την φόρτιση μέσω καλωδίου όταν και οι δυο συσκευές λαμβάνουν την ίδια ποσότητα ρεύματος.

-Το κόστος είναι μεγαλύτερο, καθώς για να λειτουργήσει η ασύρματη φόρτιση απαιτείται να υπάρχουν και στις δύο συσκευές μια επαγωγική σπείρα, που αυξάνει την περιπλοκότητα και το κόστος κατασκευής.

-Δυσκολία χρήσης όταν φορτίζει, όταν το τηλέφωνο είναι συνδεμένο σε καλώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα, εντός της απόστασης του καλωδίου. Αντιθέτως όταν ένα τηλέφωνο φορτίζει μέσω ασύρματης φόρτισης η χρήση της συσκευής περιορίζεται καθώς πρέπει να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερη απόσταση του φορτιστή και του τηλεφώνου για να πραγματοποιείται η φόρτιση.


ΠΗΓΕΣ[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/Inductive_charging

https://www.computerworld.com/article/3235176/mobile-wireless/wireless-charging-explained-what-is-it-and-how-does-it-work.html

https://www.makezens.com/wireless-charging-technology/

Direct Streaming For Wireless Display (ΜΑΪΜΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Τ03597, ΖΙΩΖΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 4414005)[επεξεργασία]

Γενικά[επεξεργασία]

To Direct streaming for wireless display είναι μια πατέντα λογισμικού που καταχωρήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2016 με κωδικό αρχειοθέτησης US20160034245A1 και εγκρύθηκε στις 30 Μαϊου 2017 με κωδικό US9665336B2. Αποτελεί εφεύρεση των Sanal Kumar Karunakaran, Sanjay Kumar Agrawal, Sateesh Naidu Gorrepati και Devraj Gajraj Gupta. Κάτοχος της πατέντας είναι η εταιρία Qualcomm Inc.


Σύντομη περιγραφή λειτουργίας[επεξεργασία]

Τα βασικά μέλη του συστήματος επικοινωνίας είναι δύο, μια ασύρματη συσκευή πηγής και μια ασύρματη συσκευή δέκτη. Πιο αναλυτικά μία ασύρματη συσκευή πηγής είναι μια συσκεύη η οποία περιλαμβάνει μια έξοδο για την εικόνα και τον ήχο (κινητό τηλέφωνο, λάπτοπ κλπ). Μία συσκεύη δέκτη μπορεί να είναι μία συσκεύη η οποία είναι συνδεδεμένη σε μια οι περισσότερες συσκευές απεικόνησης όπως τηλεόραση και οθόνη Η/Υ. Πιο συγκεκριμένα μια συσκευή δέκτη μπορεί να είναι μια Smart TV, μια κονσόλα παιχνιδιών (π.χ Sony Playstation,Microsoft XBox), μια συσκεύη TV dongle (π.χ. Google Chromcast) κ.α.

Η συσκευή πηγής στέλνει δεδομένα βίντεο στην συσκευή δέκτη μέσω ενός ασύρματου δικτύου και εκείνη με την σειρά της τα προβάλει σε μια συσκευή απεικόνησης.


Αναλυτική περιγραφή πατέντας[επεξεργασία]

H συγκεκριμένη πατέντα αφορά τεχνικές για απευθείας μετάδοση δεδομένων ήχου και εικόνας από μια ασύρματη συσκευή πηγής σε μια ασύρματη συσκευή δέκτη. Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν απευθείας μετάδοση κωδικοποιημένων δεδομένων βίντεο στη συσκευή δέκτη.Η συσκευή πηγής δεν αποκωδικοποιεί τα κωδικοποιημένα δεδομένα βίντεο τα οποία πρόκειται να στείλει στην συσκευή δέκτη. Αντίθετα, η συσκευή πηγής μπορεί να εξάγει ένα προκαθορισμένο πλαίσιο στην δικιά της συσκευή προβολής(οθόνη) κατά τη μετάδοση των κωδικοποιημένων δεδομένων εισόδου βίντεο στην συσκευή δέκτη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα εφαρμογές αναπαραγωγής πολυμέσων να λειτουργούν κανονικά στην συσκευή πηγής. Επιπλέον, επειδή τα δεδομένα βίντεο μεταδίδονται κωδικοποιημένα στην ασύρματη συσκευή δέκτη, η ασύρματη συσκευή πηγής δεν χρησιμοποιεί επιπλέον εργαλεία για κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση βίντεο, το οποίο έχει σαν πλεονέκτημα την εξοικονόμιση ενέργειας για την συσκευή πηγής. Τέλος, εφόσον τα δεδομένα στέλνονται κωδικοποιημένα απο την συσκευή πηγής η συσκευή δέκτη δεν χρειάζεται να τα αποκωδικοποίησει και επανακωδικοποίησει για να τα προβάλει, έτσι η ποιότητα του βίντεο που προβάλεται τελικά στην συσκευή δέκτη είναι βελτιωμένη.


Πηγές[επεξεργασία]

https://patents.google.com/patent/US9665336

https://patentimages.storage.googleapis.com/36/ca/0c/b9bf285c977acf/US7325066.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/Chromecast

Samsung flexible screen (ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΝΕΣΤΟΡΑΣ 4414130, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΦΟΥΛΗ 4414132)[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Το flexible display της Samsung είναι εφεύρεση των Jihoon Park, Jonghae Kim, Chungkeun YOO, Youngsun Park. Οι προαναφερθέντες , κατέθεσαν αίτηση για καταχώριση της ιδέας τους στις 17 Δεκεμβρίου 2015. Στις 31 Ιανουαρίου του 2017 τους δόθηκε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με κωδικό US9557771B2. Ο κάτοχος της πατέντας αυτής είναι η Samsung Electronics Co Ltd.

Χαρακτηριστικά της πατέντας[επεξεργασία]

Η Κορεάτικη εταιρία εργάζεται επί του παρόντος στο Project Valley. Το Project Valley θα είναι ένα smartphone που έχει θα δύο οθόνες και μπορεί να είναι πτυσσόμενο. Ήδη το έχουν παρουσιάσει και θέλουν μέσα στο 2019 να το έχουν βγάλει στην αγορά. Η πατέντα αυτή αν και έχει φημολογούνταν και από την ίδια εταιρία πολλά χρόνια νωρίτερα, λόγω κάποιων τεχνικών δυσκολιών αλλά και κόστους δεν είχε έρθει νωρίτερα στην αγορά. Ονομάστηκε Project Valley διότι όπως ο χρήστης θα ξεδίπλωνε/δίπλωνε το κινητό αυτό θα δημιουργούσε μια κοιλάδα (Valley). Προφανώς με τις νέες οθονές τέτοιου τύπου, θα υπάρχει και το αντίστοιχο λογισμικό για τα κινητά ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τα πολλά ενεργά παράθυρα που θα υπάρχουν στην οθόνη.

Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα[επεξεργασία]

Η ευέλικτη οθόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο κινητά, φορητούς υπολογιστές, ψηφιακές κορνίζες, έξυπνα ρολόγια ακόμα και απο αυτοκίνητα. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της είναι οτι δεν σπάει ούτε ραγίζει τόσο εύλολα όσο στις συμβατικές οθόνες καθώς είναι ευέλεκτη. Επιπλέον ή έλληψη προστατευτικόυ γυαλιού το κάνει πιο ελαφρή

Στα μειονεκτήματα προφανώς ανήκει η ίδια η οθόνη. Δεδομένου ότι το εύκαμπτο υλικό κάμπτεται πιο συχνά ανάλογα με τις ανάγκες, οι πιθανότητες είναι ότι η οθόνη θα φθαρεί με το χρόνο. Επίσης έχει μειωμένη απόδοση χρωμάτων, αυτό συμβαίνει επειδή η απόδοση της γυάλινης οθόνης είναι πολύ καλύτερη από αυτή της πλαστικής οθόνης. Επιπλέον αυτο σημαίνει οτι έχει και μειωμένο ρυθμό ανανέωσης που σημαίνει τη συχνότητα εμφάνισης κειμένου, εικόνας, βίντεο κ.λ.π. Κάποια πλαστικά επιτρέπουν στον αέρα και το νερό να εισέλθει οπότε και προκαλεί σημαντικό προβλήμα για την ακαιρεότητα της συσκευής. Μια πιθανή λύση είναι το υβρίδιο γυαλιού/πλαστικού.

Στο εγγύς μέλλον[επεξεργασία]

Αναμένεται να δούμε περισσότερες παραλλαγές και βελτιώσεις πανω στις ευέλικτες οθόνες. Όπως για παράδειγμα αυξημένες αναλύσεις, καλύτερη απόδοση χρωμάτων ή ακομα και αλλαγή κατασκεύης. Δηλαδή δημιουργία κυλιόμενων οθόνων, αναδιπλώμενων οθόνων ή ακόμα και επεκτινόμενων οθόνων, για χρήση ως χάρτες ή πάνω σε ρουχιμσό ή ακόμη και σε κοσμήματα. Σίγουρα αναμένεται και απο άλλες να ξεκινήσουν την παραγωγή τέτοιων οθονών.

Πηγές[επεξεργασία]

Face ID(ΤΑΝΤΑΛΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 4417180, ΝΟΥΧΑ ΑΛΜΠΙ 4417142)[επεξεργασία]

ΕΙΣΑΓΩΓΗ[επεξεργασία]

Το Face ID είναι ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου που ξεκλειδώνει την οθόνη του κινητού,σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την Apple(3η γενιά / 2018). Πρόκειται για έναν τύπο βιομετρικής τεχνολογίας ελέγχου ταυτότητας. Ανακοινώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 κατά τη διάρκεια του Special Event της Apple.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ-HARDWARE[επεξεργασία]

Το σύστημα κάμερας TrueDepth της Apple αποτελείται από διάφορα εξαρτήματα.Πιο συγκεκριμένα το Face ID βασίζεται σε αισθητήρα αναγνώρισης προσώπου που αποτελείται από δύο μέρη: μια μονάδα "Romeo" που προβάλλει πάνω από 30.000 υπέρυθρες κουκκίδες πάνω στο πρόσωπο του χρήστη και μια μονάδα "Ιουλιέτα" που διαβάζει το πρότυπο. Το πρότυπο αποστέλλεται σε τοπικό "SecureEnclave" στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU) της συσκευής για να επιβεβαιώσει την αντιστοιχία με το πρόσωπο του κατόχου του τηλεφώνου.Το μοτίβο προσώπου δεν είναι προσβάσιμο από την Apple. Το σύστημα δεν θα λειτουργήσει με κλειστά μάτια, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την άνευ αδείας πρόσβαση. Οι χρήστες μπορούν να απενεργοποιήσουν αυτή τη λειτουργία μέσω της ρύθμισης, πράγμα που θα επιτρέψει την απασφάλιση ακόμα και αν τα μάτια δεν είναι ανοιχτά.Η Apple ισχυρίστηκε ότι η πιθανότητα κάποιος άλλος να ξεκλειδώσει ένα τηλέφωνο με Face ID είναι 1 στους 1.000.000 σε αντίθεση με το Touch ID σε 1 στις 50.000. Αν το τηλέφωνο του χρήστη έχει επανεκκινηθεί, δεν έχει ξεκλειδωθεί για 48 ώρες, έχουν γίνει 5 ανεπιτυχείς προσπάθειες ή η τεχνολογία έχει απενεργοποιηθεί από το χρήστη πιέζοντας τα πλευρικά κουμπιά της συσκευής,το Face ID απενεργοποιείται,θα απαιτηθεί ένας κωδικός πρόσβασης αντ'αυτού.Η τεχνολογία μαθαίνει από τις αλλαγές στην εμφάνιση ενός χρήστη και ως εκ τούτου συνεργάζεται με καπέλα, κασκόλ, γυαλιά και πολλά γυαλιά ηλίου, γενειάδα και μακιγιάζ.Λειτουργεί επίσης στο σκοτάδι. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας ένα "Φωτιστικό Φωτισμού", ένα ειδικό φλας υπερύθρων που εκτοξεύει αόρατο υπέρυθρο φως στο πρόσωπο του χρήστη για να διαβάσει σωστά τα 30.000 σημεία του προσώπου.

ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟ?[επεξεργασία]

Το iPhone και το iPad Pro, καθώς και το σύστημα κάμερας TrueDepth έχουν δοκιμαστεί σχολαστικά και ικανοποιούν διεθνή πρότυπα ασφαλείας. Η χρήση του συστήματος κάμερας TrueDepth είναι ασφαλής σε κανονικές συνθήκες χρήσης. Το σύστημα δεν προξενεί βλάβες στα μάτια ή το δέρμα χάρη στη χαμηλή εξαγόμενη ενέργεια. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ενδέχεται να προκληθεί βλάβη στους πομπούς υπέρυθρων ακτίνων κατά την επισκευή ή την αποσυναρμολόγηση, γι' αυτό το σέρβις της συσκευής σας πρέπει να πραγματοποιείται πάντα από την Apple ή έναν εξουσιοδοτημένο πάροχο σέρβις. Το σύστημα κάμερας TrueDepth ενσωματώνει δυνατότητες ανίχνευσης παραβίασης. Αν ανιχνευθεί παραβίαση, το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί για λόγους ασφαλείας.

ΠΗΓΕΣ[επεξεργασία]

Cryptographic Communications System (ΜΗΤΣΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 4417115, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 4417116)[επεξεργασία]

Γενικά[επεξεργασία]

Η Κρυπτογραφία είναι μια μορφή μυστικής επικοινωνίας ή γραφής, μέσω της οποίας διασφαλίζεται η επικοινωνία κατά την παρουσία τρίτων προσώπων. Η μέθοδος αυτή αφορά στην κατασκευή και ανάλυση πρωτοκόλλων που εμποδίζει τρίτο κοινό να διαβάζει ιδιωτικά μηνύματα. Η σύγχρονη κρυπτογραφία συνδυάζει πολλούς κλάδους επιστημών, όπως είναι των μαθηματικών, των υπολογιστών και της φυσικής. Οι εφαρμογές της περιλαμβάνουν ηλεκτρονικό εμπόριο, κάρτες πληρωμής με τσιπ, ψηφιακό χρήμα, κωδικούς υπολογιστών και στρατιωτικές επικοινωνίες.

Περιγραφή Ευρεσιτεχνίας[επεξεργασία]

Το Σύστημα και η μέθοδος κρυπτογραφικών επικοινωνιών είναι μία πατέντα η οποία έχει τον κωδικό US4405829 (A) και κατοχυρώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1983 από τους Rivest Ronald, Shamir Adi και Leonard Adleman. Το MIT χορηγήθηκε την ευρεσιτεχνία αυτή, της οποίας η άδεια έληγε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2000. Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2000 η ευρεσιτεχνία αυτή κυκλοφόρησε δημόσια. Το σύστημα περιλαμβάνει ένα κανάλι επικοινωνίας συζευγμένο με τουλάχιστον ένα τερματικό που έχει μια συσκευή κωδικοποίησης και με τουλάχιστον ένα τερματικό που έχει συσκευή αποκωδικοποίησης. Ένα μήνυμα που πρόκειται να μεταφερθεί κρυπτογραφείται στο κρυπτογράφημα στο τερματικό κωδικοποίησης, κωδικοποιώντας πρώτα το μήνυμα ως ένα νούμερο Μ σε ένα προκαθορισμένο σύνολο και στη συνέχεια αυξάνοντας τον αριθμό αυτό σε μια πρώτη προκαθορισμένη ισχύ (που σχετίζεται με τον προοριζόμενο δέκτη) και τελικά υπολογίζοντας το υπόλοιπο ή το κατάλοιπο C, όταν ο εκθετικός αριθμός διαιρείται με το προϊόν δύο προκαθορισμένων πρώτων αριθμών (που σχετίζονται με τον προοριζόμενο δέκτη). Το υπόλειμμα C είναι το κρυπτοκείμενο. Το κρυπτογράφημα αποκρυπτογραφείται στο αρχικό μήνυμα στο τερματικό αποκωδικοποίησης με παρόμοιο τρόπο αυξάνοντας το κρυπτογράφημα σε μια δεύτερη προκαθορισμένη ισχύ (που συνδέεται με τον προοριζόμενο δέκτη) και κατόπιν υπολογίζοντας το υπόλειμμα Μ ', όταν το εκφρασμένο κρυπτογράφημα διαιρείται από το προϊόν των δύο προκαθορισμένων πρώτων αριθμών που σχετίζονται με τον προοριζόμενο δέκτη. Το υπόλειμμα Μ 'αντιστοιχεί στο πρωτότυπο κωδικοποιημένο μήνυμα Μ.

Αλγόριθμος RSA[επεξεργασία]

Ένας χρήστης του RSA δημιουργεί και στη συνέχεια δημοσιεύει ένα δημόσιο κλειδί που βασίζεται σε δύο μεγάλους πρωτεύοντες αριθμούς, μαζί με μια βοηθητική τιμή. Οι πρώτοι αριθμοί πρέπει να κρατηθούν μυστικοί. Οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει το δημόσιο κλειδί για την κρυπτογράφηση ενός μηνύματος, αλλά με τις δημοσιευμένες μεθόδους και αν το δημόσιο κλειδί είναι αρκετά μεγάλο, μόνο κάποιος με γνώση των πρώτων αριθμών μπορεί να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα με επιτυχία.Η αποκρυπτογράφηση RSA είναι γνωστή ως το πρόβλημα RSA. Ο RSA είναι ένας σχετικά αργός αλγόριθμος και εξαιτίας αυτού χρησιμοποιείται λιγότερο για την απευθείας κρυπτογράφηση δεδομένων χρήστη. Πιο συχνά, ο RSA περνά κρυπτογραφημένα κοινά κλειδιά για συμμετρική κρυπτογράφηση κλειδιού, η οποία με τη σειρά της μπορεί να εκτελέσει μαζικές διαδικασίες κρυπτογράφησης-αποκρυπτογράφησης σε πολύ υψηλότερη ταχύτητα.

Πηγές[επεξεργασία]

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Siri
  2. https://www.apple.com/siri/
  3. https://el.wikipedia.org/wiki/Apple