Οδηγός χρήσης του Debian/Αναγνωρίζοντας υλικό

Από Βικιβιβλία

Πρότυπο:Διαγραφή-αιτία

Εισαγωγικά[επεξεργασία]

Ένα χρόνιο πρόβλημα στο χώρο του Debian και του Linux γενικότερα είναι αυτό της υποστήριξης που παρέχει για περιφερειακά και κάρτες επέκτασης που κυκλοφορούνε στο εμπόριο.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στους φορητούς υπολογιστές στους οποιους χρησιμοποιούνται από τις εταιρίες ποιό συχνά κλειστό υλικό. Κλειστό με την έννοια ότι όχι μόνο δεν δημιουργούνε οδηγούς συσκευών για το Linux αλλά δεν δημοσιεύουν και επαρκείς τεχνικές προδιαγραφές ώστε να μπορούν μέλη της κοινότητας του ελλακ να δημιουργήσουν ανάλογους οδηγούς.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αν αγοράσετε μια web-camera ή έναν laser εκτυπωτή ή την τελευταία κάρτα γραφικών που βγήκε πρόσφατα στο εμπόριο είτε δεν θα μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε είτε θα το καταφέρετε μετά από προσπάθεια που κυμαίνεται από μικρή αν είστε hacker ή τεράστια αν έχετε μικρή εμπειρία.

Έχοντας πει τα παραπάνω να σημειωθεί ότι και με άλλα λειτουργικά συστήματα δεν είναι πάντα εύκολη η εγκατάσταση ενός καινούργιου περιφερειακού. Στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να μπείτε στον κόπο να εγκαταστήσετε τον οδηγό αν το περιφερειακό σας κυκλοφόρησε ποιό πρόσφατα από την έκδοση πχ των Windows που έχετε.

Κατηγορίες υλικού[επεξεργασία]

Μόντεμ[επεξεργασία]

Μιά από τις ποίο γνωστές μη-φιλικές προς το Debian συσκευές είναι τα winmodems ή softmodems.

Για λόγους οικονομίας οι κατασκευαστές των modem άρχισαν να αφαιρούν λειτουργίες που επιτελούνταν σε επίπεδο υλικού και να επαφίεται στους προγραμματιστές να φτιάξουν έναν ποιό πολύπλοκο οδηγό που θα επιτελεί τις λειτουργίες αυτές. Αύτο το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ο Η/Υ υπολογιστής που αγοράσατε να περιέχει ένα winmodem με αποτέλεσμα να πρέπει να προσπαθήσετε παραπάνω να βρείτε τον αντίστοιχο οδηγό για λίνουξ (αν υπάρχει) και να προσπαθήσετε να τον εγκαταστήσετε. Προφανώς σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούσατε πχ να κάνετε εγκατάσταση από καθρεπτισμό αφού δεν θα έχετε σύνδεση. Δείτε σχετικά και τον ιστότοπο linmodems.org

Συνεπώς στην αγορά μόντεμ προσέχουμε να μην είναι winmodem και ακόμα προσέχουμε τον τύπο της διασύνδεσης του (usb ή παράλληλη ;). Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε ένα winmodem (πχ φορητός) τότε προσέχουμε να είναι ένα για το οποίο υπάρχει σταθερός οδηγός.

adsl μόντεμ[επεξεργασία]

κάρτα γραφικών[επεξεργασία]

κάρτα ήχου[επεξεργασία]

webκάμερα[επεξεργασία]

Ένα ενδιαφέρον άρθρο το οποίο αντανακλά την προβληματική και ασύμβατη σχέση που έχει το Debian Linux με αυτή την κατηγορία των περιφερειακών είναι και το παρακάτω. | Ένας άνδρας γράφει οδηγούς Linux για 235 USB webcams

εκτυπωτής[επεξεργασία]

ποντίκι[επεξεργασία]

Δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποστήριξης αλλά μην περιμένετε να λειτουργούν επιπρόσθετα χαρακτηριστικά , όπως πχ ασύρματα ποντίκια κτλ.

πληκτρολόγιο[επεξεργασία]

Δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποστήριξης αλλά μην περιμένετε να λειτουργούν επιπρόσθετα χαρακτηριστικά , όπως πχ ασύρματα πληκτρολόγια, φωτιζόμενα πληκτρολόγια κτλ.

σαρωτής[επεξεργασία]

μικρόφωνο[επεξεργασία]

κάρτα τοπικού δικτύου[επεξεργασία]

Το επιπέδο υποστήριξης των ενσύρματων καρτών ethernet είναι πολύ καλό. Αντίθετα για ασύρματη κάρτα πρέπει και πάλι να ψάξετε προσεχτικά να βρείτε μια κάρτα για την οποία υπάρχει σταθερός οδηγός και κατόπιν να προσπαθήσετε να εγκαταστήσετε τον οδηγό και να ενεργοποιήσετε την συσκευή αν όλα πάνε καλά.