Μετάβαση στο περιεχόμενο

LibreOffice επεξεργαστής κειμένου/Διαμόρφωση σελίδων

Από Βικιβιβλία

Εισαγωγή

[επεξεργασία]

Ο επεξεργαστής κειμένου παρέχει πολλούς τρόπους ελέγχου της διάταξης μιας σελίδας.

  • Στύλ σελίδας
  • Στήλες
  • Πλαίσια
  • Πίνακες
  • Ενότητες (sections)


Αυτό το κεφάλαιο περιγράφει αυτές τις μεθόδους και ακόμα:

  • Επικαφαλίδες και υποσημειώσεις
  • Αρίθμηση σελίδων
  • Αλλαγή περιθωρίων σελίδας


Επιλογή εμφάνισης ορίων

Συμβουλή: Η διαμόρφωση της διάταξης σελίδας είναι ευκολότερη αν επιλέξτε να εμφανίζονται τα όρια(περιγράμματα) κειμένου,πινάκων,αντικειμένων,ενοτήτων (Εργαλεία -> Επιλογές -> OpenOffice.org - εμφάνιση) και ενεργοποιήσετε τις επιλογές για σημάδια τέλους παραγράφου, στηλοθετών.αλλαγών σελίδων και παρόμοιες στο παράθυρο Εργαλεία -> Επιλογές -> OpenOffice.org Writer -> Βοηθήματα μορφοποίσης

Επιλογή διάταξης σελίδας

[επεξεργασία]

Η καλύτερη διάταξη σελίδας εξαρτάται από το πως θέλουμε να φαίνεται το τελικό έγγραφο και το είδος της πληροφορίας που θα περιέχει. Παραθέτουμε μερικά παραδείγματα.

Για ένα βιβλίο παρόμοιο με μια στήλη κειμένου και μερικές εικόνες χωρίς κείμενο ενδιάμεσα, και μερικές εικόνες με περιγραφικό κείμενο χρησιμοποίησε στυλ σελίδων για βασική διάταξη, και χρησιμοποίησε πίνακες για να τοποθετήσεις εικόνες συνοδευόμενες από περιγραφικό κείμενο.


Χρησιμοποίησε στυλ σελίδας (με δύο στήλες) για ένα ευρετήριο ή άλλο έγγραφο με δυο στήλες κειμένου όπου το κείμενο συνεχίζει από την αριστερή στήλη στη δεξιά και μετά στην άλλη σελίδα, όλα σε μια ακολουθία (γνωστή και σαν φιδίσια στήλη κειμένου). Αν ο τίτλος του εγγράφου (στην πρώτη σελίδα) έχει μήκος μεγαλύτερο από την κάθε στήλη τοποθετήστετον σε ένα τμήμη μιας στήλης.

Για ένα γράμμα με πολύπλοκη διάταξη, δύο ή τρεις στήλες στην σελίδα και μερικά άρθρα που συνεχίζουν από μια σελίδα σε ένα άλλο μέρος του εγγράφου πολλές σελίδες μετά, χρησιμοποίησε σελίδες με στυλ βασικής διάταξης. Τοποθέτησε άρθρα σε συνδεδεμένα πλαίσια και αγκύρωσε γραφικά σε σταθερές θέσεις στην σελίδα αν είναι αναγκαίο.

Για ένα έγγραφο με όρους και μεταφράσεις που πρέπει να εμφανιστούν δίπλα δίπλα, χρησιμοποίησε ένα πίνακα για να κρατάς ευθυγραμμισμένες τις εγγραφές ώστε να μπορείς να πληκτρολογείς και στις δύο στήλες.

Διαμόρφωση βασικής διάταξης σελίδας με χρήση στυλ

[επεξεργασία]

Στον επεξεργαστή κειμένου ,τα στυλ σελίδας σελίδας ορίζουν τη βασική διάταξη για όλες τις σελίδες και περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά όπως :

  • μέγεθος σελίδας
  • περιθώρια
  • τοποθέτηση κεφαλίδων και υποσέλιδων
  • περιγράμματα
  • αριθμό στηλών κτλ.

Ο επεξεργαστής κειμένου περιέχει πολλά στυλ σελίδων, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις σαν αφετηρία για δημιουργήσεις το στυλ που επιθυμείς και μπορείς να δημιουργήσεις και εξ´ολοκλήρου νεα στυλ σελίδας. Σε ένα έγγραφο μπορείς να έχεις πολλά στυλ σελίδας ταυτόχρονα.

Σημείωση: Όλες οι σελίδες σε ένα έγγραφο του εκ βασίζονται σε στυλ. Αν δεν καθορίσεις μια σελίδα στυλ. ο ε.κ θα χρησιμοποιήσει το προκαθορισμένο (Default) στυλ σελίδας

Για να αλλάξεις την διάταξη ξεχωριστών σελίδων , είτε ορίζεις ένα νεο στυλ σελίδας είτε χρησιμοποιείς μια από τις τεχνικές (ενότητες, πλαίσια, ή πίνακες) που περιγράφονται παρακάτω στο παρόν κεφάλαιο Αυτό το κεφάλαιο περιγράφει μερικές χρήσεις στυλ σελίδας. Άλλες χρήσεις περιγράφονται στο κεφάλαιο Εισαγωγή στο στυλ .Το παράθυρο διαλόγου αναλύεται στο κεφάλαιο Δουλεύοντας με τα στυλ

Συμβουλή Οποιαδήποτε τροποποίηση στυλ σελίδας, συμπεριλαμβανομένου του προκαθορισμένου στυλ σελίδας,εφαρμόζεται μόνο σε έγγραφα στα οποία δουλεύεις. Αν θέλεις οι αλλαγές σου να είναι οι προκαθορισμένες για όλα τα έγγραφα σου , πρεπει να τοποθετήσεις τις αλλαγές σου σε ένα πρότυπο και να το κάνεις προκαθορισμένο πρότυπο. Δες και το κεφάλαιο Δουλεύοντας με πρότυπα για λεπτομέρειες.


Εισαγωγή αλλαγής σελίδας χωρίς αλλαγή στυλ

[επεξεργασία]

Σε πολλά έγγραφα, (πχ μια πολυσέλιδη αναφορά), μπορεί να θέλεις το κείμενο να ρεει από την μια σελίδα στην άλλη , καθώς προσθέτεις ή αφαιρείς πληροφορία.Ο ε.κ το κάνει αυτό αυτόματα,εκτός αν άρεις την αυτόματη ροή κειμένου. Αν επιθυμείς μια αλλαγή σελίδας σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο, πχ για να τοποθετήσεις μια επικεφαλίδα στο πάνω μέρος μια σελίδας, (από το μέσο πχ της σελίδας στο οποίο βρίσκεται) μπορείς να το κάνεις ως εξής:

Εισαγωγή αλλαγής σελίδα
  1. Τοποθέτησε τον κέρσορα στην παράγραφο που θέλεις να είναι στην αρχή της επόμενης σελίδας. Κάνε δεξί κλικ και επέλεξε Παράγραφος από το μενού αντικειμένου που θα εμφανιστεί.
  2. Στο παράθυρο διαλόγου της παραγράφου στην καρτέλα Ροή κειμένου (εικόνα δεξιά) στην ενότητα Αλλαγές επιλέξτε Εισαγωγή. Μην επιλέξτε Με πρότυπο σελίδας.
  3. Κλικ στο OK για να τοποθετήσετε την παράγραφο στην αρχή της νέας σελίδας.

Προσέξτε , αν μετά από την παράγραφο στην οποία προσθέσαμε την αλλαγή σελίδας υπήρχαν άλλες παράγραφοι θα μετακινηθούν μαζι με'αυτή στην άλλα σελίδα.

Φυσικά υπάρχει και η εναλλακτική να εισάγουμε πατώντας το enter όσους χαρακτήρες εισαγωγής γραμμής θέλουμε ώστε να μετακινηθεί στην επόμενη σελίδα η παράγραφος που θέλουμε , αλλά το μειονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι αν εισάγουμε άλλους χαρακτήρες ενδέχεται να μετακινηθεί η παράγραφος από την κορυφή της επόμενης σελίδας.

Ορίζoντας μια διαφορετική πρώτη σελίδα για ένα έγγραφο

[επεξεργασία]
Γράμμα με διαφορετικό στυλ σελίδας για την πρώτη και την επόμενη

Πολλά έγγραφα , όπως γράμματα και αναφορές , έχουν μια πρώτη σελίδα που είναι διαφορετική από τις άλλες σελίδες στο έγγραφο. Για παράδειγμα, η πρώτη σελίδα ενός γράμματος έχει τυπικά διαφορετική επικεφαλίδα , όπως φαίνεται και στην διπλανή εικόνα(Κεφαλή γράμματος με διαφορετικά στυλ για την πρώτη και τις επόμενες σελίδες), ή η πρώτη σελίδα μιας αναφοράς πιθανόν να μην έχει κεφαλίδα ή υποσέλιδα, ενώ οι άλλες σελίδες θα έχουν. Με τον OOεκ μπορείς να ορίσεις το στυκ για την πρώτη σελίδα και να καθορίσεις να εφαρμοστεί αυτόματα το στυλ για την ακόλουθη σελίδα.

Ροή των στυλ(προτύπων) σελίδας

Σαν παράδειγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Πρώτη σελίδα και το προκαθορισμένο στυλ σελίδας που περιέχει ο OOεκ. Η εικόνα δεξιά(ροή στυλ σελίδων) μας δείχνει τι θέλουμε να συμβεί: Η πρώτη σελίδα θα προηγείται της προκαθορισμένου στυλ σελίδας, και όλες οι επόμενες σελίδες θα έχουν το προκαθορισμένο στυλ σελίδας.

Για να θέσουμε αυτή την ακολουθία

  1. Ανοίγουμε το παράθυρο Πρότυπα και μορφοποίηση (Είτε με το ποντίκι με κλικ στο εικονίδιο είτε επιλέγοντας Μορφή->Πρότυπα και Μορφοποίηση είτε πατώντας το F11
  2. Στο παράθυρο Πρότυπα και μορφοποίηση κάνετε κλικ στο εικονίδιο Πρότυπα Σελίδας για να εμφανίσετε μια λίστα απο στυλ σελίδων.
  3. Κάντε δεξί-κλικ στην Πρώτη σελίδα και από το αναδυόμενο μενού επιλέξτε Τροποποίηση
  4. Θέτοντας την ιδιότητα Επόμενο πρότυπο για στυλ σελίδας
    Στην καρτέλα Διαχείριση του παραθύρου διαλόγου του προτύπου Σελίδας κοιτάξτε στην ιδιότητα Επόμενο πρότυπο Αυτή

η ιδιότητα καθορίζει ποιό θα είναι το πρότυπο(στυλ) της επόμενης σελίδας. Πρέπει να τεθεί Προεπιλογή, αλλά αν δεν είναι μπορείτε να το αλλάξετε με κλικ στο κουμπί του πτυσσόμενου μενού και επιλέγοντας από την λίστα των στυλ σελίδας την προεπιλογή This property defines what the page style for the next page will be. It should.

  1. Σε άλλες καρτέλες αυτού του παραθύρου διαλόγου , μπορείται να απενεργοποιήσετε και να ενεργοποιήσετε

κεφαλίδες και υποσέλιδα για την πρώτη σελίδα και να ορίσετα άλλα χαρακτηριστικά όπως στήλες , περίγραμμα, ή παρασκήνιο. Για περισσότερα κοιτάξτε και το κεφάλαιο.Δουλεύοντας με τα στυλ

  1. Πατήστε ΟΚ για να σώσετε τις αλλαγές σας

Σημείωση: Μπορείτε να ακυρώσετε την ιδιότητα Επόμενο Πρότυπο με το χέρι ,εισάγωντας μια αλλαγή σελίδας και καθορίζωντας ένα στυλ σελίδας ή αρχίζωντας μια σελίδα με μία παράγραφο ή πίνακα που έχει ορισμένη της δικιά του ιδιότητα στυλ σελίδας. Αυτές οι τεχνικές περιγράφονται στην ενότητα Εισάγωντας μια οριζόντια σελίδα σε ένα έγγραφο με κάθετες σελίδες

Αλλαγή προσανατολισμού σελίδας μέσα σε έγγαφο

[επεξεργασία]

Ένα έγγραφο μπορεί να περιέχει σελίδες με διαφορετικούς προσανατολισμούς. Ένα συνηθισμένο σενάριο είναι να έχεις μια οριζόντια σελίδα στο μέσο ενός εγγράφου, ενώ οι άλλες σελίδες θα έχουν κάθετο προσανατολισμό. Να ποια είναι τα βήματα για να το πετύχετε:

Θέτωντας ένα οριζόντιο πρότυπο σελίδας

[επεξεργασία]
Α: Καρτέλα Σελίδα

1. Σημειώστε το τρέχων πρότυπο(στυλ) σελίδας και τις ρυθμίσεις περιθωρίου. Μπορείτε να βρείτε τις ρυθμίσεις περιθωρίου στο παράθυρο διαλόγου Πρότυπο(ή Στυλ) σελίδας (Γραμμή Μενού->Μορφή->Σελίδα...) στην καρτέλα Σελίδα όπως φαίνεται δίπλα στην εικόνα Α. (Για να ανοίξτε το παράθυρο διαλόγου Πρότυπο(ή Στυλ) σελίδας μπορείτε επίσης να πατήστε δεξί κλικ πάνω στη σελίδα και από το μενού αντικειμένου πατήστε αριστερό κλικ στη Σελίδα.)

Β: Δημιουργία ένα καινούργιο στυλ σελίδας

2. Δημιούργησε ένα καινούργιο στυλ . Ανοίξτε το παράθυρο Πρότυπα και Μορφοποίηση με αριστερό κλικ στο εικονίδιο Κατόπιν στο παράθυρο Πρότυπα και μορφοποίηση πάτησε δεξί κλικ στο πρότυπο(στυλ) σελίδας με όνομα Προεπιλογή και επέλεξε Δημιουργία όπως φαίνεται στην εικόνα Β.

Γ: Ονοματίζωντας το καινούργιο στυλ και θέτωντας το επόμενο

3. Στην καρτέλα Διαχείριση του παραθύρου Στυλ σελίδας που θα εμφανιστεί (εικόνα δεξιά) θέσε στο Όνομα την τιμή Οριζόντιο και θέσε σαν Επόμενο πρότυπο πάλι Οριζόντιο (για να μπόρεις να έχεις και στις επόμενες σελίδες οριζόντια διάταξη)

Δ: Καρτέλα Σελίδα

4. Στην καρτέλα στυλ του παραθύρου διαλόγου (εικόνα αριστερά) θέσε τον προσανατολισμό σε όριζοντιο. 5. Άλλαξε τα περιθώρια για να ανταποκρίνονται στα περιθώρια της σελίδας με την οριζόντια διάταξη. .That is, the portrait top margin becomes the landscape left margin, and so on. 6) Πάτησε ΟΚ για να αποθηκευθούν οι αλλαγές.

Εισάγωντας μια οριζόντια σελίδα σε ένα έγγραφο με κάθετες σελίδες

[επεξεργασία]

Αλλαγή περιθωρίων σελίδας

[επεξεργασία]

Μπορούμε να αλλάξουμε τα περιθώρια μιας σελίδας με δυο τρόπους: Χρησιμοποιώντας τους χάρακες της σελίσας (γρήγορος και εύκολος τρόπος χωρίς μεγάλη ακρίβεια) Χρησιμοποιώντας το παράθυρο διαλόγου Πρότυπο Σελίδας. (Επιτρέπει τον καθορισμό με ακρίβεια δυο δεκαδικών ψηφίων).

Σημείωση: Η αλλαγή των περιθωριών με χρήση του χάρακα θα επηρεάσει το Πρότυπο της σελίδας και θα εμφανίζεται στο παράθυρο διαλόγου Πρότυπο Σελίδας την επόμενη φορά που το ανοίξουμε.


Αλλάζωντας τα περιθώρια της σελίδας

Για να αλλάξουμε τα περιθώρια χρησιμοποιώντας τους χάρακες:

  • Οι σκιασμένες περιοχές που βλέπετε στην εικόνα δεξιά είναι τα περιθώρια. Τοποθετείστε το δείκτη του ποντικίου σας πάνω από τη γραμμή που είναι ανάμεσα στην γκρι και τη λευκή περιοχή. Ο δείκτης θα αλλάξει σχήμα και θα γίνει ένα διπλό βέλος.
  • Κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικίου μετακινήστε το ποντίκι προς την κατεύθυνση που θέλετε να αλλάξετε το περιθώριο της σελίδας.

Συμβουλη: Τα μικρά βελάκια πάνω και κάτω στον χάρακα χρησιμοποιούνται για προδιορισμό των εσοχών των παραγράφων, οπότε προσπαθήστε να μην μετακινήσετε αυτά τα βελάκια κατά την αλλαγή του περιθωρίου με το ποντίκι. Αν δεν κάνετε λάθος κατά την αλλαγή του περιθωρίου τα βελάκια αυτά θα διατηρήσουν τις σχετικές ως προς το περιθωριο θέσεις τους.

Για να αλλάξουμε τα περιθώρια χρησιμοποιώντας το παράθυρο διαλόγου Πρότυπο Σελίδας :

  1. Κάντε δεξί κλικ οπουδήποτε στη σελίδα και επιλέξτε Σελίδα από το μενού που θα εμφανιστεί.
  2. Στην καρτέλα Σελίδα μπορείτε να καθορίσετε με ακριβεια όλα τα περιθώρια.



Χρήση στηλών για ορισμό της διευθέτησης σελίδας

[επεξεργασία]

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στήλες για διάταξη σελίδας με τους εξής δύο τρόπους:

  • Να ορίσουμε τον αριθμό των στηλών και τη διάταξή τους σε μια σελίδα χρησιμοποιώντας πρότυπα/στυλ σελίδας.
  • Να αλλάξουμε τον αριθμό των στηλών σε υπάρχων κείμενο.


Ορίζωντας τον αριθμό των στηλών σε μια σελίδα

[επεξεργασία]

Είναι καλή ιδεά να ορίζουμε το βασικό πρότυπο σελίδας (όπως το Προεπιλεγμένο) το οποίο είναι το ποιό κοινό που χρησιμοποιείται στο έγγραφό μας, και το οποίο θα είναι είτε μιας στήλης είτε παραπάνω στηλών. Κατόπιν μπορούμε να ορίσουμε επιπλέον πρότυπα σελίδας για τις μεμονομένες εκείνες σελίδες που θέλουμε να διαφέρουν από το ποιό κοινό πρότυπο, τα οποία θα έχουν διαφορετικό αριθμό στηλών , τομείς ή τμήματα της σελίδας με διαφορετικό αριθμό στηλών.

Παράθυρο διαλόγου Στήλες

Για να ρυθμίσουμε των αριθμό τον στηλών σε μια σελίδα:

  1. Επιλέγουμε Μορφή->Στήλες ή στο παράθυρο διαλόγου Πρότυπο σελίδας πάμε στην καρτέλα Στήλες
  2. Στην περιοχή Ρυθμίσεις επιλέγουμε τον αριθμό των στηλών και στην περιοχή Πλάτος και απόσταση' καθορίζουμε το πλάτος της κάθε στήλης ,την απόσταση των στηλών καθώς και το αν θέλουμε να υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσά τους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια προκαθορισμένη διάταξη στηλών ή μπορούμε να δημιουργήσουμε μια δικιά μας προσαρμοσμένη. Προσέξτε την περιοχή προεπισκόπησης στα δεξιά των ρυθμίσεων όπου φαίνεται πως θα φαίνεται η διάταξη των στηλών.
  3. Προσέξτε το κουτί Εφαρμογή σε στην δεξιά πλευρά του παραθύρου. Στην περίπτωση της εικόνας μας οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στο πρότυπο Σελίδας:Προεπιλογή.
  4. Πατήστε OK για να αποθηκευτούν οι αλλαγές.

Αλλάζωντας τον αριθμό των στηλών για υπάρχων κείμενο

[επεξεργασία]

Μπορεί να θέλουμε ένα τμήμα μιας σελίδας να έχει μια στήλη και άλλα μέρη να έχουν δυο ή περισσότερες στήλες. Για παράδειγμα, σκεφτείτε μια σελίδα εφημερίδας με μια επικεφαλίδα στο πλάτος της σελίδας και ένα ρεπορτάζ τριων στηλών.


Μπορούμε να δημιουργήσουμε στήλες και μετά να εισάγουμε κείμενο σ'αυτές, ή μπορούμε να επιλέξουμε υπάρχων κείμενο και να αλλάξουμε τον αριθμό των στηλών στις οποίες θα εμφανίζεται.

Όταν επιλέγουμε κείμενο και αλλάζουμε τον αριθμό των στηλών για το κείμενο αυτό, ο επεξεργαστής κειμένου μετατρέπει το επιλεγμένο κείμενο σε τμήμα(section), όπως περιγράφεται στην ενότητα "Χρήση τμημάτων για διάταξη σελίδας".

Σημείωση: Δεν μπορείτε να επιλέξτε κείμενο σε μια σελίδα δυο στηλών και να το μετατρέψετε σε μια στήλη με τη μέθοδο αυτή. Αλλά πρέπει να έχουμε ορίσει μια σελίδα μια στήλης και να μεταφέρουμε το κείμενο που θέλουμε σ'αυτή.

Παράθυρο διαλόγου Στήλες

Η διπλανή είκονα δείχνει το παράθυρο διαλόγου Στήλες. Προσέξτε ότι το κουτάκι Εφαρμογή σε στη δεξιά πλευρά έχει επισημασμένo το Επιλογή και ακόμα προσεξτε πως για παραπάνω από μια στήλες εμφανίζεται στα αριστερά και η επιλογή Ισοκατανομή των περιεχομένων σε όλες τις στήλες

Κατανομή κειμένου στις στήλες

[επεξεργασία]

Έχοντες επιλέξει ένα κομμάτι κειμένου και αλλάζωντας κατόπιν τον αριθμό των στηλών στις οποίες θα περιέχεται μας δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσουμε την κατανομή του στις στήλες. Μπορούμε να κατανέμουμε το κείμενο στις στήλες με δυο τρόπους:

  • Ομοιόμορφα: Στην περίπτωση αυτή ο ε.κ προσαρμόζει το ύψος των στηλών στην ποσότητα του κειμένου έτσι ώστε όλες οι στήλες να έχουν σχεδόν το ίδιο ύψος. Καθώς προσθέτουμε και αφαιρούε κείμενο οι στήλες αναπροσαρμόζονται.
  • Στυλ εφημερίδας: Στην περίπτωση αυτή ο ε.κ γεμίζει τις στήλες με τη σειρά ξεκινώντας με την πρώτη. Η τελευταία στήλη μπορεί να είναι μικρότερη από τις άλλες.

Η ρύθμιση αυτή ελέγχεται από το παράθυρο διαλόγου Στήλες και την επιλογή Ισοκατανομή των περιεχομένων σε όλες τις στήλες . Προσοχή , αυτή η επιλογή ενεργοποιείται όταν πάμε να προσθέσουμε στήλες σε επιλεγμένο υπάρχων κείμενο.

Συμβουλή: Πιθανή μη-αναμενόμενη συμπεριφορά των στηλών να οφείλεται σε κενές παραγράφους που έχουν εισαχθεί στο κείμενο και οι οποιές είναι ορατές με την εντολή Προβολή->Μη εκτυπώσιμοι χαρακτήρες

Χρήση πλαισίων για διάταξη σελίδας

[επεξεργασία]

Τα πλαίσια μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα όταν παράγουν ένα ενημερωτικό δελτίο ή έγγραφα με μη-τετριμμένη διάταξη. Τα πλαίσια μπορούν να περιέχουν κείμενο, πίνακες, πολλαπλές στήλες, εικόνες και άλλα αντικείμενα.

Χρησιμοποιούμε τα πλαίσια, όταν χρειάζεται να:

  • Τοποθετήσουμε κάτι θέση σε μια συγκεκριμένη θέση σε μια σελίδα, για παράδειγμα, ένα λογότυπο σε μία γωνία μιας σελίδας.
  • Επιτρέψουμε το κείμενο σε μία σελίδα να συνεχίσει σε άλλη σελίδα, κάπου πιο μακριά από την επόμενη, συνδέοντας το περιεχόμενο της από το ένα πλαίσιο στο άλλο, ώστε να υπάρχει ροή του περιεχομένου μεταξύ τους καθώς επεξεργάζεστε το κείμενο.
  • Αναδίπλωσουμε κειμένου γύρω από ένα αντικείμενο, όπως μια φωτογραφία.

Επειδή το LibreOffice δεν μας επιτρέπει να ορίσουμε στυλ(πρότυπα) σελίδας με επαναλαμβανόμενα πλαίσια, θα μας βοηθήσει να κάνουμε κάποια γρήγορα σκίτσα των βασικών διατάξεων σελίδας που χρειαζόμαστε, σημειώνοντας στο περίπου τις θέσεις των διαφορετικών πλαισίων και τους σκοπούς τους. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον αριθμό των διαφορετικών διατάξεων σελίδας στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο προκειμένου να αποφευχθεί το χάος στο σχεδιασμό μας.

Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην τοποθέτηση των πλαισίων. Πολλά από τα προκαθορισμένα προεπιλεγμένο στυλ έχουν στοίχιση στο κέντρο. Παρά το γεγονός ότι το κεντράρισμα όλων τα πλαίσιων φαίνεται αρκετά καλό στις περισσότερες περιπτώσεις, σπάνια είναι η καλύτερη επιλογή.

Ένας συνηθισμένος τρόπος να τοποθετήσουμε ένα πλαίσιο είναι να ευθυγραμμιστεί το αριστερό του περιθώριο με εκείνο της προηγούμενης παραγράφου. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, τοποθετήστε το πλαίσιο σε μια κενή παράγραφο του ίδιου στυλ με την παραπάνω παράγραφο. Στη συνέχεια, επιλέξτε Εισαγωγή -> Πλαίσιο -> Τύπος -> Θέση -> Οριζόντια ->Από αριστερά.

Θα πρέπει επίσης να σκεφτούμε για το είδος της αναδίπλωσης (wrap) και την απόσταση μεταξύ του πλαισίου και του κειμένου. Αντί να συμπιέσουμε στενά υο πλαίσιο με το κείμενο, χρησιμοποιήστε την καρτέλα Αναδίπλωση για να τοποθετήσετε κάποιο κενό χώρο μεταξύ τους.

Μπορείτε να μορφοποιήσετε μεμονωμένα πλαίσια ή να ορίσουμε και να εφαρμοσουμε πρότυπα-στυλ πλαισιών-βλέπε σχετικό κεφάλαιο , Εργασία με στυλ.

Παράδειγμα: Χρησιμοποιώντας ένα πλαίσιο για να κεντράρουμε κείμενο σε μια σελίδα Αν και μπορούμε να τοποθετήσουμε κείμενο στο κέντρο οριζόντια ως μέρος ενός στυλ παραγράφου ή με τη χρήση μη αυτόματης μορφοποίησης, οι μέθοδοι αυτοί δεν λειτουργούν για κάθετο κεντράρισμα. Για να κεντράρουμε κείμενο κάθετα, θα πρέπει να τοποθετήσετε το κείμενο σε ένα πλαίσιο, κατόπιν να το αγκυρώσουμε το πλαίσιο σε μια σελίδα ή μια παράγραφο, και στη συνέχεια να κεντράρουμε το πλαισίο κάθετα στη σελίδα. Δείτε "Αγκύρωση πλαισίου" παρακάτω.

Δημιουργία πλαισίων

[επεξεργασία]

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πλαίσιο με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Παράθυρο διαλόγου πλαισίου
  • Επιλέξτε Εισαγωγή → Πλαίσιο για να δημιουργήσετε ένα κενό πλαίσιο. Το πλαίσιο διαλόγου Πλαίσιο (Δείτε διπλανή εικόνα) εμφανίζεται. Μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί OK και να επιστρέψτε για να το προσαρμόσετε αργότερα, ή μπορείτε να ρυθμίσετε τα χαρακτηριστικά του πλαισίου σε αυτό το στάδιο.
  • Επιλέξτε ένα κείμενο ή γραφικό, επιλέξτε Εισαγωγή → Πλαίσιο, και κάντε κλικ στο ΟΚ για να δημιουργήσετε ένα πλαίσιο που περιέχει την επιλογή σας. Το επιλεγμένο κείμενο διαγράφεται αυτόματα από την κανονική ροή του κειμένου και εισάγεται στο πλαίσιο και μετά εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Πλαίσιο.
  • Τοποθετήστε μια εικόνα ή άλλο αντικείμενο από την επιλογή Εισαγωγή → Εικόνα → Από αρχείο ή Εισαγωγή → Αντικείμενο για να ξεκινήσει η διαδικασία για να εισαγάγετε μια εικόνα ή ένα αντικείμενο. Το στοιχείο εισάγεται αυτόματα και εμφανίζεται σε ένα πλαίσιο, αλλά το παράθυρο διαλόγου Πλαίσιο δεν εμφανίζεται.
Εισαγωγή πλαισίου από την γραμμή εργαλείων Εισαγωγή
  • Χρησιμοποιήστε το κουμπί Χειροκίνητη Εισαγωγή Πλαισίου στη γραμμή εργαλείων Εισαγωγή (πηγαίνετε στο Προβολή → Γραμμές εργαλείων → Εισαγωγή για να εμφανιστεί αυτή η γραμμή εργαλείων), επιλέξτε τον αριθμό των πλαισίων στο πτυσσόμενο μενού, και σύρετε το ποντίκι για να σχεδιάσετε το πλαίσιο.Όταν αφήσετε το κουμπί του ποντικιού, εμφανίζεται ένα κουτί στη θέση όπου βρίσκεται ο δρομέας στο έγγραφο. Αυτό το κουτί αναπαριστά το πλαίσιο : μια περιοχή απομονωμένη από το κύριο έγγραφο.Για να προσθέσετε περιεχόμενο σε ένα πλαίσιο, πρώτα απενεργοποιήστε το πλαίσιο, κάνοντας κλικ σε κάποιο άλλο σημείο της σελίδας. Στη συνέχεια, κάντε κλικ μέσα στο πλαίσιο, έτσι ώστε να γίνει εκεί ενεργός ο δρομέας . Τώρα προσθέστε περιεχόμενο, όπως θα κάνατε στην κεντρική σελίδα. Όταν τελειώσετε, αποεπιλέξτε το πλαίσιο.


Μετακίνηση ,αλλαγή μεγέθους , και αλλαγή ιδιοτήτων πλαισίου

[επεξεργασία]

Όταν ένα αντικείμενο προστίθεται στον ε.κ , είναι αυτόματα μέσα σε ένα πλαίσιο ενός προκαθορισμένου τύπου. Το πλαίσιο καθορίζει πώς το αντικείμενο τοποθετείται στην σελίδα, καθώς επίσης και πως αλληλεπιδρά με άλλα στοιχεία στο έγγραφο. Μπορείτε να επεξεργαστείτε το πλαίσιο, τροποποιώντας το στυλ πλαισίου που χρησιμοποιεί ή χρησιμοποιώντας , όταν ένα πλαίσιο, προστίθεται στο έγγραφο. Τα στυλ πλαισίου συζητούνται στο κεφάλαιο Εργασία με στυλ.

Για να αλλάξετε το μέγεθος ή τη θέση της σε ένα πλαίσιο, επιλέξτε πρώτα το πλαίσιο, στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το ποντίκι ή το παράθυρο διαλόγου Πλαίσιο. Χρησιμοποιώντας το ποντίκι είναι ταχύτερη αλλά λιγότερο ακριβή. Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε το πλαίσιο διαλόγου για καλύτερη ρύθμιση.

Μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος του πλαισίου χειροκίνητα (κάνοντας κλικ στα πράσινα τετράγωνα και σύροντας το προς το κατάλληλο μέγεθος) ή να ξεκινήσετε την προσθήκη περιεχομένου σε αυτό (το πλαίσιο θα αλλάξετε το μέγεθος αυτόματα, αν, για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε μια μεγάλη εικόνα σε αυτό) ή να πάτε πίσω στο πλαίσιο διαλόγου και να ρυθμίσετε το μέγεθος και άλλα χαρακτηριστικά.

Για να αλλάξετε τη θέση του πλαισίου χρησιμοποιώντας το ποντίκι, drag and drop ένα από τα άκρα ή τοποθετήστε το δρομέα οπουδήποτε μέσα στο πλαίσιο. Ο σε σχήμα Ι κέρσορας αλλάζει σε χεράκι (ή τετραπλό βέλος), όταν τοποθετηθεί στη σωστή θέση, για να ξεκινήσει μια κίνηση drag-and-drop.)


Για να αλλάξετε το μέγεθος του πλαισίου, σύρετε μία από τις λαβές. Σύρετε μια λαβή σε μια από τις πλευρές για να μεγεθύνετε ή να μειώσετε το πλαίσιο κειμένου σε μια διάσταση μόνο. Σύρετε μια γωνιακή λαβή για μεγέθυνση ή τη μείωσή του σε δύο διαστάσεις. Οι δράσεις αυτές αλλαγή μεγέθους στρεβλώνουν τις αναλογίες του πλαισίου. Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Shift ενώ σύρετε μία από τις λαβές το πλαίσιο κρατήσει τις ίδιες αναλογίες.

Μπορείτε να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου Πλαίσιο, ανά πάσα στιγμή, επιλέγοντας το πλαίσιο, κάντε δεξί κλικ και επιλέγοντας το πλαίσιο από το αναδυόμενο μενού. Για να αφαιρέσετε το περίγραμμα που έχει τεθεί σαν προεπιλογή σε ένα καινούργιο πλαίσιο, ανοίξτε το παράθυρο διαλόγου Πλαίσιο , μεταβείτε στη καρτέλα Περιγράμματα, και στο Στυλ γραμμής, επιλέξτε -Κανένα-. Εναλλακτικά, μπορείτε να ορίσετε ένα στυλ χωρίς περιθώρια για το πλαίσιο. Δείτε το σχετικό με τα πρότυπα κεφάλαιο για περαιτέρω πληροφορίες.

Συμβουλή: Προσοχή μην μπερδεύεται το περίγραμμα ενός πλαισίου με τα όρια του κειμένου που γίνονται ορατά με (Προβολή->Όρια κειμένου)

Αγκύρωση πλαισίου

[επεξεργασία]

Έχοντας επιλέξει ένα πλαίσιο (ώστε να εμφανιστούν τα χερούλια) χρησιμοποιώντας το παράθυρο διαλόγου Πλαίσιο (ή κάνοντας δεξί κλικ και επιλέγοντας Αγκύρωση από το εμφανιζόμενο μενού), μπορείτε να αγκυροβολήσετε ένα πλαίσιο σε μια σελίδα, παράγραφο ή χαρακτήρα, ή μπορείτε να το αγκυρώσετε ως χαρακτήρας.

Σε Σελίδα Το πλαίσιο διατηρεί την ίδια θέση σε σχέση με τα περιθώρια της σελίδας. Δεν κίνείται καθώς προσθέτουμε ή διαγράφουμε κείμενο. Αυτή η μέθοδος είναι χρήσιμη, όταν το πλαίσιο δεν θέλουμε να σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο κομμάτι του κειμένου. Χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή ενημερωτικών δελτίων ή άλλων εγγράφων που έχουν πολύπλοκη διάταξη καθώς και για τη στοίχιση στο κέντρο σε μια σελίδα.

Σε παράγραφο Το πλαίσιο συνδέεται με μια παράγραφο και κινείται με αυτή. Μπορεί να τοποθετηθεί στο περιθώριο ή σε άλλη θέση. Αυτή η μέθοδος είναι χρήσιμη ως εναλλακτική λύση ενός πίνακα για την τοποθέτηση εικόνων δίπλα από παραγράφους. Χρησιμοποιείται επίσης για κεντράρισμα κειμένου σε μια σελίδα σε έγγραφα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε ένα πρωτεύον-κύριο έγγραφο (πλαίσια αγκυροβολημένα σε σελίδα θα εξαφανιστούν από το πρωτεύον έγγραφο).

Σε χαρακτήρα Το πλαίσιο συνδέεται με ένα χαρακτήρα, αλλά δεν είναι στην ακολουθία κειμένου. Κινείται με την παράγραφο αλλά μπορεί να τοποθετηθεί στο περιθώριο ή σε άλλη θέση. Αυτή η μέθοδος είναι παρόμοια με αγκύρωση σε παράγραφο.

Σαν χαρακτήρα Το πλαίσιο τοποθετείται στο έγγραφο, όπως κάθε άλλος χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, επηρεάζει το ύψος της γραμμής κειμένου και την αλλαγή γραμμής. Το πλαίσιο κινείται με τη παράγραφο καθώς προσθέτουμε ή αφαιρούμε κειμένο πριν από την παράγραφο. Αυτή η μέθοδος είναι χρήσιμη για την προσθήκη ένα μικρό εικονίδιο σε μια πρόταση.

Σύνδεση πλαισίων

[επεξεργασία]

Μπορείτε να συνδέσετε τα πλαίσια μεταξύ τους ακόμη και όταν είναι σε διαφορετικές σελίδες ενός εγγράφου. Το περιεχόμενο θα ρέει αυτόματα από το ένα στο άλλο. Αυτή η τεχνική είναι πολύ χρήσιμη κατά τον σχεδιασμό των ενημερωτικών δελτίων-εφημερίδων, όπου ένα άρθρο μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί σε μια άλλη σελίδα. σημείωση Δεν μπορείτε να συνδέσετε από ένα πλαίσιο σε περισσότερα από ένα άλλο πλαίσιο. Για να συνδέσετε ένα πλαίσιο στο άλλο:

  1. Επιλέξτε το πλαίσιο από το οποίο θα γίνει η σύνδεσξη.
  2. Κάντε κλικ στο εικονίδιο Σύνδεση Πλαίσιων στη γραμμή εργαλείων Αντικείμο κειμένου.
  3. Κάντε κλικ στο επόμενο πλαίσιο της σειράς (το οποία πρέπει να είναι κενό).
Σύνδεση πλαισίων

Όταν ένα συνδεδεμένο πλαίσιο είναι επιλεγμένο, οι υπάρχουσες συνδέσεις υποδεικνύεται από μια αχνή συνδέουσα γραμμή , όπως φαίνεται στο διπλανό σχήμα. Σημειώστε ότι κάθε γραμμή που συνδέει πλαίσια δεν θα είναι τόσο σαφής όπως φαίνεται στο σχήμα.

Το ύψος του πλαισίου από το οποίο γίνεται η σύνδεση είναι σταθερό και μπορούμε να το αλλάξουμε με το ποντίκι ('τραβώντας' το περίγραμμά του είτε χρησιμοποιώντας το παράθυρο διαλόγου Πλαίσιο), αλλά δεν προσαρμόζονται αυτόματα στο μέγεθος του περιεχομένου (δηλαδή, η AutoHeight ρύθμιση είναι απενεργοποιημένη). Μόνο το τελευταίο πλαίσιο της αλυσίδας μπορεί να προσαρμόσει το ύψος της προς το περιεχόμενο.

Καρτέλα 'Επιλογές'

Η καρτέλα Επιλογές του παραθύρου διαλόγου Πλαίσιο (διπλανό σχήμα) δείχνει τα ονόματα των επιλεγμένων πλαισιών, καθώς και των πλαισίων με τα οποιά συνδέεται ή τα οποιά συνδέεονται μ'αυτό. Μπορείτε να αλλάξετε αυτές τις πληροφορίες. Σε αυτή τη σελίδα, μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε επιλογές για την προστασία του περιεχομένου, τη θέση και το μέγεθος του πλαισίου.

Καρτέλα 'Υπερσύνδεσμος'

Επίσης στην καρτέλα Υπερσύνδεσμος μπορούμε να προσδιορίσουμε μια διεύθυνση του διαδικτύου που θα θέλουμε να ανοίξει από το πλαίσιο.

Οι καρτέλες Αναδίπλωση , Περιγράμματα ,Παρασκήνιο , Στήλες , Μακροεντολή είναι οι ίδιες με αυτές των Προτύπων(Στυλ) Πλαισίων. Ανατρέξετε σχετικά στο κεφάλαιο Εισαγωγή στο στυλ

Χρήση πινάκων για διάταξη σελίδας

[επεξεργασία]

Οι Πίνακες μπορούν να εξυπηρετήσουν διάφορους σκοπούς, όπως το να περιέχουν δεδομένα με τρόπο παρόμοιο με ενός υπολογιστικού φύλλου, για ευθυγραμμίση περιεχομένου, και τη δημιουργία πιο σύνθετων διατάξεις σελίδας. Για πληροφορίες σχετικά με τη χρήση πινάκων δεδομένων, βλέπε κεφάλαιο Εργασία με πίνακες.

Αυτή η ενότητα περιγράφει πώς μπορούμε να πετύχουμε ορισμένες κοινές διατάξεις με τη χρήση πινάκων.

Παράδειγμα: Δημιουργία πλευρικών κεφαλίδων με χρήση πινάκων

[επεξεργασία]

Οι πλευρικές κεφαλίδες και οι σημειώσεις περιθωρίου χρησιμοποιούνται συνήθως σε εγχειρίδια χρήστη ή βιογραφικά. Το κύριο σώμα του κειμένου μετατοπίζεται για να αφήσει κενό χώρο (συνήθως στην αριστερή πλευρά), στον οποίο θα προστεθούν πλευρικές κεφαλίδες ή σημειώσεις. Η πρώτη παράγραφος είναι ευθυγραμμισμένο δίπλα στην πλευρική κεφαλίδα, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.

Παράδειγμα διάταξης πλευρικών κεφαλίδων με τη βοήθεια πίνακα


Σημείωση: Μπορούμε να δημιουργήσουμε διάταξη Πλευρικών κεφαλίδων χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πρότυπο πλαισίου όπως θα δούμε στο κεφάλαιο 'Εργασία με στύλ'.


Για να δημιουργήσουμε πίνακα για διάταξη πλευρικών κεφαλίδων κάνουμε το εξής: 1. Τοποθετούμε τον κέρσορα εκεί που θέλουμε να εμφανιστεί ο πίνακςα και επιλέγουμε Εισαγωγή->Πίνακας(Ctrl+F12).

2. Στο παράθυρο διαλόγου του Πίνακα όριζουμε πίνακα μιας γραμμής και δυο στηλών χωρίς περίγραμμα και χωρίς κεφαλίδα.Πατάμε ΟΚ για να δημιουργηθεί ο πίνακας.

3. Πατήστε Δεξί-κλικ στον πίνακα και από το εμφανιζόμενο μενού επιλέξτε Πίνακας. Στην καρτέλα Στήλες του παραθύρου διαλόγου που θα ανοίξει ρυθμίστε κατάλληλα το μήκος των δυο στηλών ώστε να πετύχουμε την επιθυμητή διάταξη για πλευρικές κεφαλίδες.

4. Στην καρτέλα Πίνακας στο τμήμα Απόσταση, στις παραμέτρους Πάνω και Κάτω θέστε τιμές όμοιες με αυτές που έχετε ορίσει για συνηθισμένες παραγράφους και κείμενο. (αυτές τις τιμές θα τις βρούμε ανοίγωντας το παράθυρο διαλόγου Πρότυπο παράγραφος:Προεπιλογή-> Εσοχές και διάστοιχο) .Πατήστε ΟΚ για να αποθηκευτούν οι ρυθμίσεις σας.

5. Προσθέτουμε τώρα πλευρική κεφαλίδα και κείμενο για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Χρήση ενοτήτων για διευθέτηση σελίδας

[επεξεργασία]

Δημιουργιά ενοτήτων

[επεξεργασία]

Χρήση της σελίδας ενότητας

[επεξεργασία]

Χρησιμοποιώντας την σελίδα στηλών

[επεξεργασία]

Χρησιμοποιώντας τη σελίδα Indents

[επεξεργασία]

Χρησιμοποιώντας Using the Footnotes/Endnotes page

[επεξεργασία]

Χρησιμοποιώντα την σελίδα παρασκηνίου

[επεξεργασία]

Αποθηκεύση μια νέα ενότητα

[επεξεργασία]

Επεξεργασία και διαγραφή ενοτήτωνE

[επεξεργασία]

Ανανέωση συνδέσμων

[επεξεργασία]

Δημιουργία κεφαλίων και υποσέλιδων

[επεξεργασία]

Portrait headers on landscape pages

[επεξεργασία]

Αρίθμηση σελίδων

[επεξεργασία]

Περιλαμβάνοντας το συνολικό αριθμό σελίδων

[επεξεργασία]

Επανεκκίνηση αρίθμησης σελίδας

[επεξεργασία]

Αλλάζοντας την μορφοποίηση των αριθμών της σελίδας

[επεξεργασία]

Προβλήματα με την επανεκκίνηση της αρίθμησης σελίδων

[επεξεργασία]

Αρίθμηση σελίδων portrait και landscape

[επεξεργασία]

Αριθμώντας την πρώτη σελίδα με αριθμό διαφορετικό από 1

[επεξεργασία]

Αρίθμηση σελίδων ανά κεφάλαιο

[επεξεργασία]

Ρύθμιση εξωτερικού περιθωρίου κατοπτρικών σελίδων

[επεξεργασία]
ρυθμίσεις εξωτερικού περιθωρίου σε κατοπτρικές σελίδες

Αυτή η ρύθμιση είναι χρήσιμη όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε βιβλία από την εκτυπωσιμη μορφή.

Στην περίπτωση αυτή θέλουμε οι αντικρυστές σελίδες να έχουν διαφορετικό αριστερό και δεξιό περιθώριο για να είναι ποιό εύκολο το δέσιμό τους.

Αυτό το ρυθμίζουμε μέσω του παραθύρου διαλόγου του προτύπου της σελίδας που μας ενδιαφέρει. Στην καρτέλα Σελίδα θέτουμε Διάταξη σελίδας -> Με κατοπτρισμό. Τώρα αν αλλάξουμε το εσωτερικό περιθώριο (αριστερή γκριζαρισμένη περιοχή στην εικόνα) θα δούμε στην περιοχή προεπισκόπησης πάνω δεξιά (επίσης γκριζαρισμένη) ότι ανάλογα θα αλλάξει το μέγεθος των εσωτερικών περιθώριων της αριστερής και δεξιάς σελίδας.