Linux για αρχάριους/Εγκατάσταση Linux/Arch Linux

Από Βικιβιβλία

Αυτός ο οδηγός δημιουργήθηκε από τον χρήστη Opanos από το Osarena.net.

Πηγή: Οδηγός Εγκατάστασης Arch Linux [για αρχάριους]

Άδεια: "Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα"

Διαμόρφωση κατατμήσεων, Προσάρτηση Διαμερισμάτων, Δημιουργία File System[επεξεργασία]

Διαμόρφωση διαμερισμάτων [partitoning]

Σημείωση: Εδώ θα μας απασχολήσει η εντολή # fdisk [με όλες τις άλλες, είχα θέμα με misaligned sectors] δανεισμένη από το gentoo-wiki, ή οποία ευτυχώς περιέχεται στο arch-live cd.

Στο παράδειγμά μας, υποθέτουμε πως έχουμε έναν σκληρό με ελεύθερο χώρο 30 Gib φορμαρισμένο κατά MSDoS

<pre<noinclude></noinclude> style="margin-bottom: 0; border-bottom:none; padding-bottom:0.8em; background-color:LightCyan">$ fdisk /dev/sda</pre<noinclude></noinclude>> <pre<noinclude></noinclude> style="margin-top: 0; border-top-style:dashed; padding-top: 0.8em; background-color:LightCyan">Command (m for help) n = new p = primary, e = extended</pre<noinclude></noinclude>>

Command (m for help): n Command action e extended p primary partition (1-4) p Partition number (1-4): 1 First cylinder (1-3876, default 1): (Hit Enter) Using default value 1 Last cylinder or +size or +sizeM or +sizeK (1-3876, default 3876): +20000Μ Δημιουργήσαμε ένα διαμέρισμα, μεγέθους 20000MiB [~20,00 GiB] και το προορίζουμε για το “/”

Ξανά κάνουμε την ίδια διαδικασία:

Command (m for help): n Command action e extended p primary partition (1-4) p Partition number (1-4): 2 First cylinder (1-3876, default 1): (Hit Enter) Using default value 1 Last cylinder or +size or +sizeM or +sizeK (1-3876, default 3876): +10000Μ Δημιουργήσαμε ένα διαμέρισμα 10000MiB [~10,00GiB] και το προορίζουμε για το /home

$$ Αν θέλουμε να διαγράψουμε ήδη υπάρχοντα διαμερίσματα, ώστε να δημιουργήσουμε χώρο στον σκληρό μας, η αντίστοιχη εντολή για την fdisk, είναι το γράμμα d ΜΕΓΑΛΗ προσοχή εδώ για να μην διαγράψουμε κάτι που το χρειαζόμαστε, θα μας ζητήσει αριθμό διαμερίσματος [1 - 8 πχ]. Θυμηθείτε, πως για να ισχύσει οποιαδήποτε αλλαγή έχουμε κάνει πρέπει να πατήσουμε: w

Τελευταίο, πρέπει να ορίσουμε από ποιο διαμέρισμα θα κάνει boot το pc μας. Πατήστε a Θα σας ζητηθεί ο αριθμός του partition [1-4] που θα σημανθεί ως διαμέρισμα boot [πχ δώστε τον αριθμό 1] Αν τώρα πατήσετε p, θα δείτε δίπλα στο διαμέρισμα sda1 [που το προορίζουμε ως διαμέρισμα root μην ξεχνάμε] ένα *, κάτω από την στήλη boot.

  1. Αν έχετε πάνω από 3 GiB Ram, ΔΕΝ είναι αναγκαίο το διαμέρισμα swap. Κατά μερικούς δε, είναι και πλεονασμός. Σκεφτείτε πως θα πρέπει να είναι primary partition και αν είστε σε διαμερισμό βάσει MSDoS έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε μέχρι 4 τέτοια max.

Παρ' όλα αυτά, αν θέλετε να δημιουργήσετε μπορείτε εύκολα με τον ίδιο τρόπο. Δώστε του ένα μέγεθος περίπου 2000ΜiB


  1. Τώρα, αν έχετε κάνει κάτι λάθος ή δεν είστε σίγουροι πως έχετε ορίσει σωστά τα διαμερίσματα, δίνοντας “p” βλέπετε την μορφή που θα έχει ο σκληρός.

Αν παρ' όλα αυτά, ακόμα θέλετε να ακυρώσετε την διαδικασία για οποιοδήποτε λόγο, πατώντας “q” το επιτυγχάνετε. Για να ισχύσουν οι τροποποιήσεις πατήστε “w”

Δημιουργία File System[επεξεργασία]

Θα χρησιμοποιήσουμε την εντολή $ mkfs

Έστω πως έχουμε δημιουργήσει τα partitions sda1, sda2, sda3 για /, /home & swap αντίστοιχα, και θέλουμε να τα διαμορφώσουμε κατά σύστημα αρχείων ext4, καθώς και να δηλώσουμε το swap διαμέρισμα.

<pre<noinclude></noinclude>># mkfs.ext4 /dev/sda1

  1. mkfs.ext4 /dev/sda2
  2. mkswap /dev/sda3
  3. swapon /dev/sda3</pre<noinclude></noinclude>>

Προσάρτηση Διαμερισμάτων[επεξεργασία]

Δημιουργούμε τα σημεία προσάρτησης του βασικού μας συστήματος, και τα προσαρτούμε στα αντίστοιχα διαμερίσματα του σκληρού μας. Εδώ πρέπει να δηλώσουμε πού θα είναι ο βασικός μας φάκελος [root] και που ο φάκελος /home, ώστε να είναι έτοιμοι να δεχτούν το σύστημα αρχείων του arch.

<pre<noinclude></noinclude>># mount /dev/sda1 /mnt

  1. mkdir /mnt/home
  2. mount /dev/sda2 /mnt/home</pre<noinclude></noinclude>>

Το διαμέρισμα swap δεν προσαρτάται πουθενά.

Επιλογή mirror[επεξεργασία]

Είπαμε πως ΟΛΑ τα αρχεία που αφορούν το βασικό σύστηνα του arch ή και οι εφαρμογές που θα θέλαμε να εγκαταστήσουμε, βρίσκονται στο internet. Εδώ πρέπει να επιλέξουμε έναν server, κοντά στην τόπο που διαμένουμε, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα. Εδώ για την επεξεργασία του αντίστοιχου αρχείου, θα χρησιμοποιήσουμε έναν δημοφιλή editor, τον nano. Φροντίστε να εξοικειωθείτε με αυτόν. Θα γίνεται κολλητοί φίλοι στο μέλλον [αν παραμείνετε στην διανομή].

<pre<noinclude></noinclude>># nano /etc/pacman.d/mirrorlist

    1. Arch Linux repository mirrorlist
    2. Sorted by mirror score from mirror status page
    3. Generated on 2012-MM-DD
  1. Server = http://mirror.example.xyz/archlinux/$repo/os/$arch</pre<noinclude></noinclude>>

Οι γραμμές που έχουν το σύμβολο της δίεσης «#» στην αρχή τους, δεν παίζουν καμία σημασία. Είναι απλά επεξηγηματικές και βρίσκονται εκεί ως σχόλια. Επιλέξτε, μιας και μιλάμε για Ελλάδα, τους servers που αφορούν uoc.gr, ntua.gr, otenet.gr και να τους μεταφέρεται έτσι ώστε να είναι οι πρώτοι που θα συναντά κανείς αν κάνει scroll down το αρχείο [στην κορυφή της λίστας των servers], και αφαιρέστε το σύμβολο # από την αρχή της γραμμής τους. Δεν χρειάζεται να μεταφέρετε και την γραμμή των σχολίων (πχ Greece κλπ). Η γραμμή που ξεκινά με: Server = http://, αρκεί. Ο pacman, θα αρχίσει να ζητά αρχεία από τον πρώτο που θα συναντήσει.

Συμβουλή: Τα νούμερα που βλέπετε στην από πάνω γραμμή [Greece 3.4 πχ] , αφορούν τον φόρτο του server, και τον χρόνο ενημέρωσής του από τον κεντρικό του arch. Όσο μικρότερο, τόσο καλύτερα.

Αφού τελειώσουμε με την λίστα, πατάμε ctrl+x για έξοδο, και στην ερώτηση αν θέλουμε να σώσουμε το αρχείο επιλέγουμε y[es].

Είμαστε έτοιμοι επιτέλους, να εγκαταστήσουμε το βασικό μας σύστημα.

Εγκατάσταση Βασικού Συστήματος Arch – Linux[επεξεργασία]

Για να εγκαταστήσουμε το σύστημα αρχείων, στο διαμέρισμα /mnt [θυμηθείτε πως είναι το διαμέρισμα root] θα χρησιμοποιήσουμε ένα script που περιέχεται -ευτυχώς- στο arch-linux live.cd


  1. pacstrap -i /mnt base base-devel


Το triger -i το βάζουμε ώστε να εγκαταστήσουμε τα πάντα από αυτά τα δυο group [base & base-devel], χωρίς πολλές πολλές ερωτήσεις. Αυτά τα δύο group είναι το βασικό μας σύστημα. Μην φανταστείτε τίποτα φοβερό. Περιέχουν τον kernel, ένα τερματικό, ορισμένα εργαλεία απαραίτητα για την περαιτέρω εγκατάσταση, και τα βασικά ώστε να έχουμε internet στον υπολογιστή μας].


Δημιουργία fstab


Ο υπολογιστής θα πρέπει να γνωρίζει τα παρακάτω ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία την διαδικασία boot. Ποια είναι τα διαμερίσματα που θα πρέπει αυτόματα να προσαρτήσει. Με ποια σειρά Τι ελέγχους πρέπει να κάνει ώστε να είναι σίγουρος πως δεν περιέχουν λάθη στην δομή των αρχείων τους και κάθε πότε Αυτό το αναλαμβάνει το αρχείο $ fstab Ας δημιουργήσουμε ένα τέτοιο αρχείο και με τον editor nano -θυμάστε που είπα πως θα γίνεται κολλητοί- ας το δούμε και αν χρειάζεται ας το τροποποιήσουμε κιόλας.


  1. genfstab -U -p /mnt >> /mnt/etc/fstab
  2. nano /mnt/etc/fstab

Δεν θα χρειαστεί να κάνετε καμία τροποποίηση, εκτός και θέλετε να προσαρτήσετε και κάποιο άλλο διαμέρισμα αυτόματα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να προσθέσετε εγγραφές. Πληροφορίες για το πως εδώ: https://wiki.archlinux.org/index.php/Fstab Αυτό ήταν όλο που έπρεπε να κάνουμε ώστε να έχουμε ένα βασικό σύστημα στον υπολογιστή μας. Παρακάτω θα δούμε πως αυτό μπορούμε να του δώσουμε ζωή και να το κάνουμε λειτουργικό, και πάντως ακριβώς όπως το θέλουμε εμείς.