Ψυχρή μέθοδος παρασκευής σαπουνιού: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από Βικιβιβλία
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 43: Γραμμή 43:
==Τέταρτο βήμα: προσθήκη του διαλύμματος καυστικού νατρίου.==
==Τέταρτο βήμα: προσθήκη του διαλύμματος καυστικού νατρίου.==


Εδώ αρχίζει το πραγματικό μαγείρεμα. Προηγουμένως πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε διαθέσιμα και κοντά μας όλα τα συστατικά καθώς και τα διάφορα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε (κουτάλια, ογκομετρικές φλυτζάνες κτλ). Παίρνουμε τον ηλεκτρικό αναδευτήρα και χρησιμοποιώντας τον σαν κουτάλι (χωρίς δηλαδή να τον θέσουμε σε λειτουργία) αρχίζουμε να προσθέτουμε αργά-αργά το διάλυμα καυστικού νατρίου στο δοχείο μας με το μίγμα των λαδιών. Αμέσως τα λάδια θα χάσουν την διαύγεια τους και θα πάρουν θολή χροιά. προσθέτουμε το διάλυμα καυστικού νατρίου. Αφού προσθέσουμε όλο το διάλυμα αφήνουμε την κανάτα που το περιείχε και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε την ανάδευση.
Εδώ αρχίζει το πραγματικό μαγείρεμα. Προηγουμένως πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε διαθέσιμα και κοντά μας όλα τα συστατικά καθώς και τα διάφορα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε (κουτάλια, ογκομετρικές φλυτζάνες κτλ). Παίρνουμε τον ηλεκτρικό αναδευτήρα και χρησιμοποιώντας τον σαν κουτάλι (χωρίς δηλαδή να τον θέσουμε σε λειτουργία) αρχίζουμε να προσθέτουμε αργά-αργά το διάλυμα καυστικού νατρίου στο δοχείο μας με το μίγμα των λαδιών. Αμέσως τα λάδια θα χάσουν την διαύγεια τους και θα πάρουν θολή χροιά. Αφού προσθέσουμε όλο το διάλυμα αφήνουμε την κανάτα που το περιείχε και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε την ανάδευση.


==Πέμπτο βήμα: ανακατεύουμε τα συστατικά του μίγματος εντελώς.==
==Πέμπτο βήμα: ανακατεύουμε τα συστατικά του μίγματος εντελώς.==

Αναθεώρηση της 07:51, 7 Αυγούστου 2010

Πρότυπο:Προς Βικιβιβλία

Αυτό το άρθρο, ή ο τομέας του άρθρου, μπορεί να επεκταθεί ή να βελτιωθεί με κάποιο τρόπο ώστε να καλύπτεται το θέμα με πληρέστερο τρόπο. Βοηθήστε τα Βικιβιβλία επεκτείνοντάς το!

Εισαγωγή

Αυτή είναι η παλαιά και πατροπαράδοτη μέθοδος δημιουργίας σπιτικού σαπουνιού. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς είναι να βρει μια συνταγή. Έπειτα μαζεύει όλα τα υλικά, τον εξοπλισμό, τα συστατικά και τον χώρο εργασίας που θα του χρειαστούν.

Επειδή χρειάζεται χρόνο για να κρυώσει φτιάχνουμε το διάλυμα του καυστικού νατρίου πρώτα: Δημιουργία διαλύματος καυστικού νατρίου.

Το καυστικό νάτριο (χημικά NaOH) είναι ένα επικίνδυνο χημικό αντιδραστήριο. Μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα ή και άλλα χειρότερα τραύματα. Εφ'όσον τηρούνται μερικές προφυλάξεις μπορεί κάποιος να το χειριστεί χωρίς πρόβλημα.

Πριν ξεκινήσετε σιγουρευτείτε ότι:

  1.Καταλαβαίνετε κάθε ένα από τα βήματα για την ασφαλή παρασκευή διαλύματος καυστικού νατρίου.
  2.Καταλαβαίνετε τις βασικές οδηγίες ασφαλούς παρασκευής σαπουνιού.
  3.Εχετε συγκεντρώσει τα συστατικά και τα εργαλεία σας οργανωμένα.
  4.Και τέλος, φοράτε γυαλιά ασφαλείας και πλαστικά γάντια.

Αφού έχουν γίνει όλα τα παραπάνω ξεκινάμε. Η διαδικασία που ακολουθεί διακρίνεται σε δέκα βήματα:

Πρώτο βήμα: ζυγίζουμε το νερό και το καυστικό νάτριο, φτιάχνουμε το διάλυμμα.

Βάζουμε την κανάτα μας πάνω στην ζυγαριά και μηδενίζουμε το βάρος. Ζυγίζουμε την ποσότητα του απεσταγμένου νερού την οποία μας υποδεικνύει η ζυγαριά μας. Βάζουμε μια γυάλινη κανάτα ή ένα άλλο στέρεο δοχείο στην ζυγαριά και μηδενίζουμε το βάρος. Ανοίγουμε το δοχείο του καυστικού νατρίου και σιγά σιγά αδειάζουμε όσο χρειάζεται για την συνταγή μας. Μόλις αδειάσουμε την ποσότητα που χρειάζεται η συνταγή μας κλείνουμε αμέσως το καπάκι του δοχείου και το αποθηκεύουμε σε ασφαλές σημείο. Αφού έχουμε ζυγίσει και το καυστικό νάτριο και το νερό, αργά προσθέτουμε το καυστικό νάτριο στην κανάτα με το νερό. Προσοχή να μην πιτσιλιστούμε : Είναι καυστικό !!!

Προσοχή: πάντα προσθέτουμε το καυστικό νάτριο στο νερό. Ποτέ το νερό στο καυστικό νάτριο. Εάν γίνει αυτό τότε θα έχουμε έκρηξη στην κανάτα !!!

Αφού φτιάξουμε το διάλυμα του καυστικού νατρίου, συνεχίζουμε τη διαδικασία για να φτιάξουμε το σαπούνι μας.

Δεύτερο βήμα: ζυγίζουμε τα λάδια μας.

Αυτό επιτυγχάνεται βάζοντας την κανάτα μας πάνω στην ζυγαριά, μηδενίζοντας την ένδειξη του αρχικού βάρους, ώστε να έχουμε το καθαρό βάρος χωρίς το απόβαρο. Ζυγίζουμε ένα-ένα με προσοχή όλα τα λάδια που ορίζει η συνταγή μας. Πρέπει να προσθέτουμε τα λάδια αργά και προσεκτικά ώστε οι επιμέρους ποσότητες να είναι ακριβείς.

Τρίτο βήμα: Ζεσταίνουμε και λιώνουμε τα λάδια μας.

Η συνταγή μας μπορεί να προδιαγράφει λάδια στερεά (βούτυρα) όπως αυτό της καρύδας ή του φοίνικα.

Ρίχνουμε τα βούτυρα μέσα στο δοχείο μας και το τοποθετούμε πάνω στην φωτιά. Ρυθμίζουμε την ένταση της φωτιάς πάνω από το μέτριο και ανακατεύουμε ελαφρά, ελέγχοντας τη θερμοκρασία. Όταν αυτή φτάσει στους 110 βαθμούς Κελσίου συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Κατεβάζουμε το δοχείο μας από τη φωτιά και τότε προσθέτουμε τα υγρά λάδια, τα οποία βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Με αυτή την προσθήκη η θερμοκρασία του δοχείου μας αρχίζει να κατεβαίνει. Όταν η θερμοκρασία κατέβει γύρω στους 100 βαθμούς Κελσίου, τότε ενσωματώνουμε το διάλυμα καυστικού νατρίου.

Τέταρτο βήμα: προσθήκη του διαλύμματος καυστικού νατρίου.

Εδώ αρχίζει το πραγματικό μαγείρεμα. Προηγουμένως πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε διαθέσιμα και κοντά μας όλα τα συστατικά καθώς και τα διάφορα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε (κουτάλια, ογκομετρικές φλυτζάνες κτλ). Παίρνουμε τον ηλεκτρικό αναδευτήρα και χρησιμοποιώντας τον σαν κουτάλι (χωρίς δηλαδή να τον θέσουμε σε λειτουργία) αρχίζουμε να προσθέτουμε αργά-αργά το διάλυμα καυστικού νατρίου στο δοχείο μας με το μίγμα των λαδιών. Αμέσως τα λάδια θα χάσουν την διαύγεια τους και θα πάρουν θολή χροιά. Αφού προσθέσουμε όλο το διάλυμα αφήνουμε την κανάτα που το περιείχε και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε την ανάδευση.

Πέμπτο βήμα: ανακατεύουμε τα συστατικά του μίγματος εντελώς.

Αφού προσθέσουμε το καυστικό νάτριο και τα λάδια μας, η χημική αντίδραση ξεκινά, οπότε εμείς πρέπει να αρχίσουμε να αναδεύουμε με σταθερό ρυθμό.

Ενώ χρησιμοποιούμε τον αναδευτήρα ως κουτάλι, ξεκινάμε σιγά σιγά να τον βάζουμε μπροστά για σύντομα διαστήματα. Ξεκινάμε τον αναδευτήρα αρχικά για 3-5 δευτερόλεπτα και μετά τον κλείνουμε και συνεχίζουμε να αναδεύουμε σαν να ήταν κουτάλι. Μόλις αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον αναδευτήρα θα δούμε ότι το μίγμα αρχίζει να ενώνεται. Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τον αναδευτήρα με μικρά ξεσπάσματα έως ότου το μίγμα ανακατευτεί πλήρως. Μόλις το μίγμα ανακατευτεί πλήρως πλησιάζουμε στην φάση δημιουργίας ίχνους. Που είναι η αρχή του το τελικού σταδίου. Με τη χρήση του ηλεκτρικού αναδευτήρα το στάδιο αυτό επιτυγχάνεται σε λιγότερο από ένα λεπτό. Με την χειροκίνητη μέθοδο μπορεί να χρειαστεί ως και μια ώρα.

Βήμα έκτο: Προσθήκη αρωματικών.

Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί και πριν γίνει πολύ πηχτό προσθέτουμε τα οποία αρώματα η αιθερία ελαία έχουμε.

Βήμα έβδομο: Προσθήκη πρόσθετων συστατικών.

Αν η συνταγή που χρησιμοποιείτε περιλαμβάνει την χρήση μπαχαρικών, πετάλων από λουλούδια η ειδικά ενυδατικά ελαία τώρα είναι η κατάληλη στιγμή να τα προσθέσετε.

Όπως και στα αιθερία ελαία τα ενσωματώνουμε στο μίγμα ανακατεύοντας ελαφρά, χρησιμοποιώντας τον αναδευτήρα ως κουτάλι. Πριν προχωρήσουμε στην επόμενη φάση που είναι η προσθήκη χρώματος, κάλο είναι να ανάψουμε για λίγο τον αναδευτήρα για να σιγουρευτούμε ότι τα πρόσθετα θα αναμιχθούν σωστά με το μίγμα μας.

Βήμα όγδοο : Προσθήκη χρώματος.

Στο στάδιο αυτό προσθέτουμε το χρώμα. Αν θέλουμε το σαπούνι μας να έχει ένα ομοιογενές χρώμα τότε βάζουμε το χρώμα και ανακατεύουμε. Αν όμως θέλουμε να έχουμε ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα τότε βάζουμε σε ένα μικρο ποτήρι λίγο από το μίγμα σε ένα μικρο ποτήρι και εκεί μέσα βάζουμε το χρώμα. Μετά αυτό το μίγμα το αδειάζουμε σε μια γωνιά της κατσαρόλας με το μίγμα μας, και μετά με μια σπατουλα αρχιζουμε να τραβαμε γραμμεσ του χρωματος μεσα στην κατσαρολα μας, κανοντας σχεδια οπως μας αρεσει.

Βήμα ένατο: Χύνουμε το μίγμα στο καλούπι.

Σχεδόν έχουμε τελειώσει. Ήρθε η ώρα να γεμίσουμε τα καλούπια μας. Φροντίζουμε το μίγμα να απλώνεται ομοιογενώς μέσα στο καλούπι και με την σπάτουλα μας εξομαλύνουμε την επιφάνεια του μίγματος μέσα στο καλούπι. Χτυπάμε λίγο το καλούπι ώστε να φύγει ο αέρας που ίσως έχει εγκλωβιστεί μέσα στο καλούπι και μετά το τοποθετούμε σε ένα ζεστό και ασφαλές μέρος ώστε να αρχίσει να ωριμάζει. Το μάγμα του σαπουνιού θα αρχίσει να ζεσταίνεται κατά τη διάρκεια της σαπωνοποίησης. Καλό είναι ανάλογα με την θερμοκρασία του δωματίου να τοποθετείται μια πετσέτα γύρω από το καλούπι ώστε να το κρατάει ζεστό ώστε να προχωράει η σαπωνοποίηση σωστά.

Βήμα δέκατο : Καθαρισμός και αποθήκευση του σαπουνιού.

Αφήνουμε το νέο σαπούνι στα καλούπια του για 24 ώρες μέχρι να σκληρύνει αρκετά ώστε να μπορούμε να το βγάλουμε από το καλούπι και να το κόψουμε. Στο μεταξύ φυλάσσουμε τα υλικά μας και καθαρίζουμε τα διάφορα εργαλεία μας, φορώντας ακόμα τα προστατευτικά γάντια και γυαλιά μας καθώς τα υπολειμματικά είναι καυστικά.

Ενώ το νέο σαπούνι θα έχει σταθεροποιηθεί και θα μπορεί να κοπεί σε 24 ώρες, η διαδικασία της σαπωνοποίησης διαρκεί αρκετές μέρες και το σαπούνι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μετά από τέσσερις εβδομάδες οπότε θα μπορεί να θεωρηθεί ώριμο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι