Οδηγός χρήσης Mozilla Thunderbird/Εγκατάσταση: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από Βικιβιβλία
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
διορθ
διορθ
Γραμμή 63: Γραμμή 63:
{{clear}}
{{clear}}


===== Μια υπενθύμιση =====
==== Μια υπενθύμιση ====
Είναι σύνηθες να προτιμούνται για δημιουργία λογαριασμού, λόγω ευκολίας και απουσίας χρηματικού αντιτίμου ,εταιρίες όπως gmail, hotmail κτλ. Πριν βιαστείτε να έχετε υπόψη ότι η απουσία χρηματικού αντιτίμου αντισταθμίζεται με την παροχή-πώληση-αξιοποίηση μέρους της '''προσοχή σας''' και των ηλεκτρονικών συνηθειών σας από τις εν λόγω εταιρίες στους '''πελάτες τους''' που είναι συνήθως μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες, μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες ή εταιρίες συλλογής και διαχείρισης προτιμήσεων. Επίσης λόγω της αποθήκευσης των δεδομένων σε άλλες χώρες δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο διαχείρισης -επίλυσης διαφωνιών και η υποστήριξη χρηστών είναι μόνο σελίδες βοήθειας.
Είναι σύνηθες να προτιμούνται για δημιουργία λογαριασμού, λόγω ευκολίας και απουσίας χρηματικού αντιτίμου ,εταιρίες όπως gmail, hotmail κτλ. Πριν βιαστείτε να έχετε υπόψη ότι η απουσία χρηματικού αντιτίμου αντισταθμίζεται με την παροχή-πώληση-αξιοποίηση μέρους της '''προσοχή σας''' και των ηλεκτρονικών συνηθειών σας από τις εν λόγω εταιρίες στους '''πελάτες τους''' που είναι συνήθως μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες, μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες ή εταιρίες συλλογής και διαχείρισης προτιμήσεων. Επίσης λόγω της αποθήκευσης των δεδομένων σε άλλες χώρες δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο διαχείρισης -επίλυσης διαφωνιών και η υποστήριξη χρηστών είναι μόνο σελίδες βοήθειας.



Αναθεώρηση της 21:12, 27 Οκτωβρίου 2011

Ubuntu 11.10 εγκατάσταση

Απο το κέντρο λογισμικού εγκαθιστούμε τα πακέτα :

  • thunderbird
  • Greek language pack for thunderbird (thunderbird-locale-el)


Debian Squeeze εγκατάσταση

Στο debian λόγω διαφωνιών της κοινότητας του Debian με την Mozilla Foundation σχετικά με θέματα διαχείρισης και χρήσης λογοτύπων ο thunderbird ονομάζεται icedove και έχει διαφορετικό εικονίδιο.

Windows Vista εγκατάσταση

Ξεκινώντας την εγκατάσταση στα windows vista

Κάνουμε λήψη εκτελέσιμου αρχείου thunderbird_X.Y_Setup.exe από την σχετική ιστοσελίδα. Κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο για να ξεκινήσει η εγκατάσταση και αναμένουμε να εμφανιστεί παράθυρο όπως αυτό στ'αριστερά.


Κατόπιν αν δεν έχουμε κάποιες συγκεκριμένες απαιτήσεις ως προς τον φάκελο εγκατάστασης και την εγκατάσταση σχετικών εικονιδίων σε διάφορα μέρη του desktop (επιφάνεια εργασιάς, μενού έναρξης, περιοχή γρήγορης εκκίνησης) προχωράμε με τυπική εγκατάσταση και αν δεν έχουμε άλλο πρόγραμμα ηλ.αλληλογραφίας εγκατεστημένο κρατάμε ενεργοποιημένη την επιλογή προεπιλεγμένη εφαρμογή αλληλογραφίας

Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο με τις βασικές παραμέτρους της εγκατάστασης (προεπιλεγμένους αν έχουμε επιλέξει τυπική εγκατάσταση) και κάνουμε κλικ στο κουμπί Εγκατάσταση για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.

Αν όλα πάνε καλά θα εμφανιστεί σχετικό παράθυρο με μήνυμα ότι ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση.

Ρύθμιση λογαριασμού (κοινή για όλα τα λειτουργικά συστήματα

Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι να ρυθμίσουμε τον λογαριασμό μας ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Είθιστε κατά την εγκατάσταση ο thunderbird να μας ζητάει πληροφοριές για τη δημιουργία ενός τοπικού λογαριασμού ο οποίος θα συνδεέται με έναν λογαριασμό που έχουμε ήδη σε έναν απομακρυσμένο εξυπηρετητή ηλ.ταχυδρομείου. Όπως εξηγούμε και στο κεφάλαιο των βασικών εννοιών, ένα πρόγραμμα διαχειριστής δεν μπορεί να στείλει ένα μήνυμα ηλ.ταχυδρομίου (email) στον παραλήπτη παρά να επικοινωνήσει με έναν κεντρικό διαχειριστή που αναλαμβάνει αυτή τη δουλειά. Συνεπώς ένας χρήστης πρέπει να έχει ένας λογαριασμό σε έναν εξυπηρετητή ηλ.ταχυδρομίου.

Ως προς τη ρύθμιση του λογαριασμού με τις νεότερες εκδόσεις (7+) ο thunderbird παρέχει έναν εξελιγμένο και έξυπνο οδηγό αυτόματης ρύθμισης που με βάση μόνο τη διεύθυνση της ηλ.αλληλογραφίας και των κωδικό σας στον εξυπηρετητή , προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον εξυπηρετητή και να ρυθμίσει αυτόματα τον τοπικό λογαριασμό με στοιχεία όπως:

  • Τύπος λογαριασμού (POP3 ή IMAP)
  • Όνομα και θύρα διακομιστή
    • Ρυθμίσεις ασφασείας διακομιστή
  • Όνομα και θύρα διακομιστή εξερχομένων SMTP
    • Ρυθμίσεις ασφασείας διακομιστή εξερχομένων

Οπότε δυο είναι οι βασικοί δρόμοι :

  • Αυτόματη ρύθμιση από τον οδηγο
  • Χειροκίνητη ρύθμιση από τον χρήστη.
Ένα παράδειγμα ρύθμισης λογαριασμού ηλ.αλληλογραφίας
Ρύθμιση λογαριασμού

Εκπαιδευτικός έχει εγγραφεί στο σχολικό δίκτυο και έχει λογαριασμό ηλ.αλληλογραφίας aprekates@sch.gr . Κανονικά για να ρυθμίστεί ο τοπικός λογαριασμός στο πρόγραμμα πελάτη διαχείρισης ηλ.αλληλογραφίας όπως ο thunderbird πρέπει να γνωρίζουμε στοιχεία όπως όνομα εξυπηρετητή , θύρα , ρυθ,ασφαλείας κτλ. Πλεόν όμως υπάρχει καλή πιθανότητα να μπορέσει ο thunderbird (>7) βασισμένος μόνο στο email και στον κωδικό να βρεί μόνο του τις σχετικές ρυθμίσεις (από βάση δεδομένων ISP του mozilla). Οπότε ξεκινώντας τη ρύθμιση ενός λογαριασμού μας ρωτάει ο thunderbird για δυο βασικές πληροφορίες όπως βλέπουμε και στην εικόνα δεξιά.

  • Το email
  • Το συνθηματικό του λογαριασμού που έχουμε ήδη.

Μας ζητείται και ένα όνομα το οποίο αφορά το οποίο όμως αφορά τοπικά τη διαχείριση του thunderbird και δεν επηρεάζει τη σύνδεση μας με το απομακρυσμένο γραμματοκιβώτιο μας του εξυπηρετητή.

Αυτόματη εύρεση στοιχείων λογαριασμού ηλ.αλληλογραφίας στον ThunderBird (>7)

Στην εικόνα βλέπουμε πως αρχικά ο βοηθός ρύθμισης μας ρωτάει τι τύπου θέλουμε να είναι ο τοπικος λογαριασμός στον Thunderbird.(αυτό όμως μπορεί να μην μας ερωτηθεί πάντα,ανάλογα το πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η αρχική επικοινωνία ανάμεσα σε πελάτα εξυπηρεητητή . Στην περίπτωση αυτή πρέπει να κάνουμε κλικ στο κουμπί χειροκίνητη αν θέλουμε να επιλέξουμε τύπο POP/IMAP μόνοι μας). Αν επιλέξετε IMAP (που θεωρείται ποιό εξελιγμένος) τότε αλλαγές στον τοπικό λογαριασμό ,πχ αλλαγές στου φακέλους,θα αντανακλωνται και στον μακρυνό εξυπηρετητή , αν όμως επιλέξτε POP (που το συνιστώ για νεόυς χρήστες) τότε ο τοπικός λογαριασμός αποτελεί ένα αντίγραφο του κεντρικού σας στον απομακρυσμένο εξυπηρετητή και η μόνη αλλαγή που μπορείτε να επιφέρεται στον απομακρυσμένο λογαριασμό είναι να διαγράφονται (εφόσον το θελήσετε) τα μηνύματα που έχουν κατέβει στον τοπικό λογαριασμό σας του Thunderbird.

Χειροκίνητη ρύθμιση αναλυτικών ρυθμίσεων λογαριασμού παραδείγματος

Αν παρόλο που έχει γίνει με επιτυχία η πρώτη επικοινωνία πελάτη(thunderbird) με τον μακρυνό μας εξυπηρετητή εμείς θέλουμε να δούμε οι ίδιοι αναλυτικά τις ρυθμίσεις που πήρε αυτόματα ο οδηγός του thunderbird από τον εξυπηρετητή είτε για επαλήθευση είτε γιατί έχουμε σχετική γνώση ότι χρειάζονται κάποιες αλλαγές τότε πρέπει να παρακάμψουμε τον οδηγό αυτόματης ρύθμισης επιλέγωντας τον τύπο που θέλουμε πχ POP και κλικάρωντας στο κουμπί χειροκίνητη. Στην περίπτωση αυτή θα εμφανιστεί μια οθόνη όπως αυτή δεξιά.

Προσέξτε ότι ρυθμίσεις όπως πχ οι θύρες , η SSL ή ο τύπος πιστοποίησης ενδέχεται να μην είναι άμμεσα τεκμηριωμένα από τους διαχειριστές του εξυπηρετητή οπότε στις περιπτώσεις αυτές ο αυτόματος οδηγός μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμος. Προφανώς όμως όπως προανέφερα η αξιοπιστία της βάσης των ISP του ιδρύματος mozilla είναι για την ώρα υπό κρίση αφού είναι πρόσφατη (2011).

Φάκελοι αλληλογραφίας νέου λογαριασμού στο τμήμα φακέλων του thunderbird

Εφόσον κάνουμε κλικ στη δημιουργία νέου λογαριασμού και όλα πάνε καλά θα δούμε όπως στο σχήμα ότι δημιουργήθηκαν νέοι φάκελοι για την αλληλογραφία του εξυπηρετητή της στο οποίο έχουμε λογαριασμό. Προσοχή: Αν τυχών δεν δημιουργηθούνε αλλά λάβετε τα μηνύματα τους Τοπικούς φάκελους ενδέχεται να είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία Γενικά γραμματοκιβώτια(καθολικοί φάκελοι.

Μια υπενθύμιση

Είναι σύνηθες να προτιμούνται για δημιουργία λογαριασμού, λόγω ευκολίας και απουσίας χρηματικού αντιτίμου ,εταιρίες όπως gmail, hotmail κτλ. Πριν βιαστείτε να έχετε υπόψη ότι η απουσία χρηματικού αντιτίμου αντισταθμίζεται με την παροχή-πώληση-αξιοποίηση μέρους της προσοχή σας και των ηλεκτρονικών συνηθειών σας από τις εν λόγω εταιρίες στους πελάτες τους που είναι συνήθως μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες, μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες ή εταιρίες συλλογής και διαχείρισης προτιμήσεων. Επίσης λόγω της αποθήκευσης των δεδομένων σε άλλες χώρες δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο διαχείρισης -επίλυσης διαφωνιών και η υποστήριξη χρηστών είναι μόνο σελίδες βοήθειας.

Αν σκοπεύεται να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες ηλ.αλληλογραφίας σε συστηματική βάση για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους ζυγίστε τα πλεονεκτήματα (νομικά,απορρήτου,κοινοτικής συνοχής κτλ) που έχει να σας προσφέρει μια υπηρεσία που στεγάζει τους εξυπηρετητές της στη χώρα σας και η οποία προσφέρει συγκεκριμένες υπηρεσίες έναντι χρηματικού αντιτίμου.

Στην Ελλάδα υπάρχουν από την εμπειρία μου οι εξής εναλλακτικές

  • Μεγάλες εταιρίες δίνουν email λογαριασμό στους υπαλλήλους,
  • Πανεπιστήμια και σχολεία μπορεί να παρέχουν λογαριασμούς που προφανώς είναι προτιμητέοι αφού λειτουργούν σε συνάφεια με εκπαιδευτικές πολιτικές
  • Επίσης στο δημόσιο σε μερικά υπουργεία δήμους κτλ πχ (σχολικό δίκτυο στο υπουργείο παιδειάς) παρέχουν λογαριασμό ηλ.αλληλογραφίας στους υπαλλήλους τους
  • Παροχείς πρόσβασης στο διαδίκτυο επίσης μπορεί να παρέχουν ηλ.αλληλογραφία και τέλος
  • Υπάρχουν και ελληνικές εταιρίες όπως mailbox.gr κτλ.

Και βέβαια αν έχετε τις σχετικές γνώσεις μπορείτε να στήσετε δικό σας (Mail Transfer Agent)ΜΤΑ χρησιμοποιώντας με μηδαμινό χρηματικό κόστος ελεύθερο λογισμικό όπως τον MTA exim ή το πασίγνωστο στην κοινότητα ελεύθερου λογισμικού MTA sendmail.