Βικιβιβλία:Πνευματικά Δικαιώματα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νέα σελίδα: Η άδεια που χρησιμοποιούν τα Βικιβιβλία επιτρέπει ελεύθερη πρόσβαση στο περιεχόμενο με τρόπο πα...
(Νέα σελίδα: Η άδεια που χρησιμοποιούν τα Βικιβιβλία επιτρέπει ελεύθερη πρόσβαση στο περιεχόμενο με τρόπο πα...)
Η άδεια που χρησιμοποιείχρησιμοποιούν ητα [[Βικιπαίδεια]]Βικιβιβλία επιτρέπει ελεύθερη πρόσβαση στο περιεχόμενο με τρόπο παρόμοιο με εκείνο που επιτρέπει ελεύθερη χρήση στο [[w:ελεύθερο λογισμικό]]. Δηλαδή, το περιεχόμενο τηςτων ΒικιπαίδειαςΒικιβιβλίων μπορεί να αντιγραφεί, τροποποιηθεί και αναδιανεμηθεί εφ' όσων η νέα έκδοση προσφέρει τις ίδιες ελευθερίες σε άλλους και αναγνωρίζει τους συγγραφείς του άρθρου στηνστα ΒικιπαίδειαΒικιβιβλία (ένας σύνδεσμος προς το άρθρο ικανοποιεί αυτό τον σκοπό). Συνεπώς τα άρθρα τηςτων ΒικιπαίδειαςΒικιβιβλίων θα παραμείνουν για πάντα ελεύθερα από οποιονδήποτε σύμφωνα με ορισμένους περιορισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους υπάρχουν για να εξασφαλίσουν την ελευθερία αυτή.
 
Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών, τα κείμενα που περιλαμβάνονται στηνστα ΒικιπαίδειαΒικιβιβλία προσφέρονται στο κοινό υπό την άδεια [[w:Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU]] (GFDL). Το πλήρες κείμενο της άδειας βρίσκεται στο [[w:Βικιπαίδεια:GNU Free Documentation License]].
 
:'''Παραχωρείται η άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση αυτού του κειμένου κάτω από τους όρους της Άδειας Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU, Έκδοση 1.2 ή οποιαδήποτε νεότερη έκδοση δημοσιευμένη από το [[w:Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού]]· χωρίς Απαράλαχτους Τομείς, χωρίς Κείμενα Μπροστά Εξωφύλλου, και χωρίς Κείμενα Πίσω Εξωφύλλου.'''
:'''Ένα αντίγραφο της άδειας περιλαμβάνεται στην σελίδα με τίτλο "[[w:Βικιπαίδεια:GNU Free Documentation License|GNU Free Documentation License]]".'''
:'''Το περιεχόμενο τηςτων ΒικιπαίδειαςΒικιβιβλίων καλύπτεται από [[ΒικιπαίδειαΒικιβιβλία: Αποποίηση ευθυνών|αποποίηση ευθυνών]].'''
 
Το [[Αγγλική γλώσσα|αγγλικό]] κείμενο της GFDL είναι το μοναδικό νομικά δεσμευτικό κείμενο. Μια μετάφραση στα ελληνικά (που δεν έχει νομική ισχύ αλλά προσφέρεται για λόγους κατανόησης) βρίσκεται στην [[w:Βικιπαίδεια:Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU]].
 
==Αμετάβλητα αντίγραφα==
 
Ανεξάρτητα άρθρα ή όλο το περιεχόμενο τηςτων ΒικιπαίδειαςΒικιβιβλίων μπορεί χωρίς εξαίρεση να τυπωθεί ή εκδοθεί ηλεκτρονικά. Θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν η ενότητα 2 της GFDL. Το αντίγραφο πρέπει να βρίσκεται ολόκληρο, ειδικά το ιστορικό αλλαγών (με τα ονόματα των συντακτών που συμμετείχαν στο έγγραφο) πρέπει να αντιγραφεί και αυτό.
 
Δείτε επίσης http[[://en.wikipedia.org/wiki/:w:wikipedia:verbatim_copying]].
 
==Τροποποιήσεις==
 
Αν μέρη από ένα άρθρο τροποιηθούν, τότε πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν η ενότητα 4 της GFDL. Ειδικότερα πρέπει να παραχωρούνται τα παρακάτω:
* Η τροποποιημένη έκδοση του νέου έργου πρέπει να εκδοθεί πάλι με την GFDL.
* Πρέπει να αναφέρονται οι συντάκτες των προηγούμενων εκδόσεων.
* Πρέπει να παραχωρείται ένα "Διάφανο Αντίγραφο" (στην περίπτωση ενός άρθρου τηςτων ΒικιπαίδειαςΒικιβιβλίων, το κείμενό του σε μορφή wiki, HTML ή άλλη μορφή ανάγνωσης, της οποίας οι προδιαγραφές είναι ελεύθερα διαθέσιμες).
 
==Πρακτική εφαρμογή σε διαδικτυακά μέσα==
Στην περίπτωση μια διαδικτυακής έκδοσης των περιεχομένων τηςτων ΒικιπαίδειαςΒικιβιβλίων υπάρχει μια ανεπίσημη "Συμφωνία Κυρίων": Συνήθως οι συντάκτες συμφωνούν αντί για μια επακριβή ερμηνεία της άδειας (φυσικό αντίγραφο όλων των σχετικών στοιχείων, παραχώρηση αντιγράφου) μπορεί η παρακάτω πρόταση να τοποθετηθεί κάτω από το κάθε άρθρο (στο παράδειγμα: χρησιμοποιήταιχρησιμοποιείται το άρθρο ΧΨΩ):
 
===για άρθρα===
 
{| class="toccolours"
|Αυτό το άρθρο βασίζεται στο άρθρο [http://el.wikipedia.org/wiki/Κύρια_Σελίδα ΧΨΩ] από την ελεύθερη εγκυκλοπαίδειατα [http://el.wikipedia.org/ ΒικιπαίδειαΒικιβιβλία] και βρίσκεται κάτω από την [http://www.example.com/fdl.txt Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU]. ΣτηνΣτα ΒικιπαίδειαΒικιβιβλία βρίσκεται ένας [http://el.wikipediawikibooks.org/w/index.php?title=Κύρια_Σελίδα&action=history κατάλογος των συντακτών].
|}
 
Το "ΒικιπαίδειαΒικιβιβλία" θα πρέπει να είναι απ' ευθείας σύνδεσμος προς την Κύρια Σελίδα τηςτων ελληνόγλωσσηςελληνόγλωσσων ΒικιπαίδειαςΒικιβιβλίων, το "άρθρο ΧΨΩ" απ' ευθείας σύνδεσμος προς το αντίστοιχο άρθρο στηνστα ΒικιπαίδειαΒικιβιβλία, και το "κατάλογος των συντακτών" θα πρέπει να είναι απ' ευθείας σύνδεσμος προς το ιστορικό αλλαγών του αντίστοιχου άρθρου. Το "Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU" πρέπει να είναι σύνδεσμος προς ένα τοπικό αντίγραφο της [[w:Βικιπαίδεια:GNU Free Documentation License|άδειας]].
 
Το κείμενο πρέπει να μπορεί να αναγνωσθεί από μηχανή και άνθρωπο (όχι εικόνα), όλοι οι σύνδεσμοι προς τηντα ΒικιπαίδειαΒικιβιβλία πρέπει να είναι απ' ευθείας (όχι ανακατευθύνσεις ή Javascript).
 
===για εικόνες που βρίσκονται στο el.wikipediawikibooks.org===
{| class="toccolours"
|Αυτή η εικόνα βασίζεται στην εικόνα [http://el.wikipediawikibooks.org/wiki/Εικόνα:Παράδειγμα.jpg ΧΨΩ] από την ελεύθερη εγκυκλοπαίδειατα [http://el.wikipedia.org/ ΒικιπαίδειαΒικιβιβλία] και βρίσκεται κάτω από την [http://www.example.com/fdl.txt Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU]. Ο δημιουργός της εικόνας είναι ο ''ΑΒΓ''.
|}
 
Το "ΒικιπαίδειαΒικιβιβλία" θα πρέπει να είναι απ' ευθείας σύνδεσμος προς την Κύρια Σελίδα τηςτων ελληνόγλωσσηςελληνόγλωσσων ΒικιπαίδειαςΒικιβιβλίων, το "εικόνα ΧΨΩ" απ' ευθείας σύνδεσμος προς την σελίδα περιγραφής της εικόνας στηνστα ελληνόγλωσσηελληνόγλωσσα ΒικιπαίδειαΒικιβιβλία, ''ΑΒΓ'' είναι το όνομα του δημιουργού της που αναφέρεται στην σελίδα περιγραφής. Το "Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU" πρέπει να είναι σύνδεσμος προς ένα τοπικό αντίγραφο της [[w:Βικιπαίδεια:GNU Free Documentation License|άδειας]]. Ορισμένες από τις εικόνες διανέμονται κάτω από διαφορετική άδεια και πρέπει να ακολουθούνται οι ανάλογες προϋποθέσεις που αναφέρονται στις σελίδες περιγραφής τους.
 
Το κείμενο πρέπει να μπορεί να αναγνωσθεί από μηχανή και άνθρωπο (όχι εικόνα), όλοι οι σύνδεσμοι προς τηντα ΒικιπαίδειαΒικιβιβλία πρέπει να είναι απ' ευθείας (όχι ανακατευθύνσεις ή Javascript).
 
===για εικόνες που βρίσκονται στο commons.wikimedia.org===
{| class="toccolours"
|Αυτή η εικόνα βασίζεται στην εικόνα [http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Example.jpg ΧΨΩ] από την ελεύθερη εγκυκλοπαίδειατα [http://commons.wikimedia.org/wiki/Κύρια_Σελίδα ΒικιπαίδειαCommons] και βρίσκεται κάτω από την [http://www.example.com/fdl.txt Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU]. Ο δημιουργός της εικόνας είναι ο ''ΑΒΓ''.
|}
 
Το "ΒικιπαίδειαCommons" θα πρέπει να είναι απ'ευθείας σύνδεσμος προς την ελληνόγλωσση Κύρια Σελίδα των Commons, το "εικόνα ΧΨΩ" απ' ευθείας σύνδεσμος προς την σελίδα περιγραφής της εικόνας στα Commons, ΑΒΓ είναι το όνομα του δημιουργού της που αναφέρεται στην σελίδα περιγραφής. Το "Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU" πρέπει να είναι σύνδεσμος προς ένα τοπικό αντίγραφο της [[w:Βικιπαίδεια:GNU Free Documentation License|άδειας]]. Ορισμένες από τις εικόνες διανέμονται κάτω από διαφορετική άδεια και πρέπει να ακολουθούνται οι ανάλογες προϋποθέσεις που αναφέρονται στις σελίδες περιγραφής τους.
 
Το κείμενο πρέπει να μπορεί να αναγνωσθεί από μηχανή και άνθρωπο (όχι εικόνα), όλοι οι σύνδεσμοι προς τηντα ΒικιπαίδειαCommons πρέπει να είναι απ' ευθείας (όχι ανακατευθήνσεις ή Javascript).
 
==Πρακτική εφαρμογή σε έντυπα μέσα==
 
===Εικόνες===
Πολλές εικόνες που περιλαμβάνονται στηνστα ΒικιπαίδειαΒικιβιβλία βρίσκονται κάτω από διαφορετική άδεια χρήσης, η οποία αναφέρεται στην σελίδα περιγραφής κάθε εικόνας. Στις περιπτώσεις εικόνων που δημοσιεύονται σύμφωνα με τους όρους της GFDL, ισχύουν οι ίδιοι όπως και σε κείμενα: Θα πρέπει να συνοδεύονται από έντυπο αντίγραφο της GFDL, και θα πρέπει να περιλαμβάνεται το ιστορικό της εικόνας και επεξεργάσιμη ψηφιακό αντίγραφο. Στην έντυπη εκδοχή θα πρέπει να αναφέρεται ο δημιουργός της εικόνας (ή οι 5 κυριότεροι). Σε περιπτώσεις εικόνων που δημοσιεύονται με όρους διαφορετικών αδειών χρήσης ακολουθήστε τους όρους που αναφέρονται σε αυτές.
 
==Ειδικές περιπτώσεις==
Σε περιπτώσεις εικόνων ή αποσπασμάτων κειμένων που δεν δημοσιεύονται με μια ελεύθερη άδεια χρήσης αλλά περιλαμβάνονται εδώ με το επιχείρημα της "εύλογης χρήσης", το αιτιολογικό χρήσης τους αφορά την συγκεκριμένη χρήση που γίνεται σε κάποιο άρθρο τηςτα ΒικιπαίδειαςΒικιβιβλία και καμμίακαμία διαβεβαίωση δεν παρέχεται για τον ίδιο ή για οποιοδήποτε διαφορετικό τρόπο χρήσης της εικόνας ή του κειμένου. Είναι πολύ πιθανό μια διαφορετική χρήση της εικόνας ή του αποσπάσματος κειμένου εκτός του πλαισίου του συγκεκριμένου εγκυκλοπαιδικού άρθρου να αποτελεί παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
 
 
[[Κατηγορία:Βικιπαίδεια βοήθειαΒοήθεια|Πνευματικά δικαιώματα]]
[[Κατηγορία:Βικιπαίδεια πνευματικά δικαιώματα|*]]
 
[[ca:Viquipèdia:Copyrights]]
[[de:Wikipedia:Lizenzbestimmungen]]
[[da:Wikipedia:Ophavsret]]
[[en:Wikipedia:Copyrights]]
[[es:Wikipedia:Copyrights]]
[[fr:Wikipédia:Copyright]]
[[ja:Wikipedia:著作権]]
[[ko:위키백과:저작권]]
[[hu:Wikipédia:Copyright]]
[[it:Aiuto:Copyright]]
[[nl:Wikipedia:Auteursrechten]]
[[no:Wikipedia:Opphavsrett]]
[[pl:Wikipedia:Prawa autorskie]]
[[pt:Copyrights]]
[[simple:Wikipedia:Copyrights]]
[[sv:Wikipedia:Upphovsrätt]]
[[th:วิกิพีเดีย:ลิขสิทธิ์]]
[[zh-cn:Wikipedia:版权信息]]
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης