Τεχνική Νομοθεσία Για Μηχανικούς Πληροφορικής/Διαρροή Προσωπικών Δεδομένων μέσω Κοινωνικών Δικτύων με Δυσμενείς Συνέπειες 2015

Από Βικιβιβλία

O Michael Baker συλλαμβάνεται μετά από δημοσίευση στο Facebook(Ευστράτιος Χατζηαφράτης-Ενέο Κούρτι)[επεξεργασία]

Το περιστατικό έγινε στο Kentucky,πολιτεία της Αμερικής. Δράστης αυτού του γεγονός ήταν ένας εικοσάχρονος το όνομα του οποίου είναι Michael Baker. Ο Micheal Baker λοιπόν,βρισκόταν με την φίλη του,ώσπου μια στιγμή είδε σε ένα σημείο να υπάρχει ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας παρκαρισμένο έξω από ένα μαγαζί. Οι αστυνομικοί δεν υπήρχαν γύρω από το περιπολικό και για αυτό τον λόγο του ήρθε στο μυαλό να κάνει μια απερίσκεπτη πράξη. Αρχικά πήγε προς το μέρος του περιπολικού και άνοιξε το μέρος όπου μπαίνει η βενζίνη στο αμάξι. Πήρε ένα μπιτόνι και άρχιζε σιγά σιγά να περνάει την βενζίνη από το περιπολικό μέσα σε αυτό. Την ώρα που έκλεβε την βενζίνη σκέφτηκε ότι θα είχε πλάκα να βγάλει μια φωτογραφία και να την ανεβάσει στα κοινωνικά δίκτυα και συγκεκριμένα στο Facebook. Έτσι πόζαρε χαμογελαστός και κάνοντας μια άσεμνη χειρονομία είπε στην φίλη του Joann Sandelin να τραβήξει την φωτογραφία. Πράγματι όταν έφυγε από εκεί και γύρισε σπίτι του ανέβασε την φωτογραφία στο Facebook ώστε να την δουν οι φίλοι του. Όμως,δεν περίμενε ότι θα μπορέσει και η αστυνομία της περιοχής να δει την συγκεκριμένη φωτογραφία. Επομένως η αστυνομία έδρασε άμεσα. Έψαξε και βρήκε τον εικοσάχρονο Μicheal Baker με την συνεργό του Joann Sandelin. Όπως ήταν προφανές,καταλάβανε πώς τα πράγματα δεν είναι καλά. Έτσι και οι δυο τους αρχίσανε να λένε ότι η φωτογραφία ανέβηκε καθαρά για πλάκα και μόνο. Η Sandelin άρχισε να δικαιολογείται,λέγοντας ότι δεν θα έκλεβαν κάτι και θα το ανέβαζαν με την θέληση τους στο διαδίκτυο,εννοώντας ότι το έκαναν για πλάκα όλο αυτό. Συνέχιζε να μιλάει στους αστυνομικούς και να τους λέει ότι δεν έχουν ξανά κλέψει,γυρεύοντας επανειλημμένα συγγνώμη. Αντίθετα ο Michael δεν ήταν τόσο συγκινημένος με την κατάσταση και δεν γύρεψε συγγνώμη. Είπε πως πήρε μια μικρή ποσότητα της βενζίνης του περιπολικού. Η αστυνομικοί δεν επηρεάστηκαν από όλα αυτά και συνέλαβαν τον Michael. Toν κράτησαν μέσα για μία ολόκληρη μέρα .Η αστυνομία διέγραψε την φωτογραφία από το Facebook και την επόμενη μέρα τον άφησαν ελεύθερο,δίνοντας του παράλληλα και ένα μεγάλο πρόστιμο. Έτσι,γυρνώντας πάλι σπίτι του,έκανε ένα post(κατάσταση στο Facebook) γράφοντας Μόλις βγήκα από την φυλακή.Τέλος,άρχιζε να συζητάει με τους γνωστούς του στο Facebook και περισσότερο με τους φίλους του όλο αυτό το περιστατικό που έγινε,λέγοντας την περιπέτεια που πέρασε και την απερίσκεπτη πράξη που διέπραξε.

Πηγές: 1 2 3

Couple arrested for Ohio bank robbery after posting pictures to Facebook (Βασίλης Σακκάς - Περσέας Δημ. Τζημίκας)[επεξεργασία]

Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας ένα ζευγάρι λήστεψε μια τράπεζα στο Ohio και συγκεκριμένα στο Ashville και μέσα στις επόμενες μέρες ανέβασε φωτογραφίες στο Facebook με τα λεφτά της ληστείας.
Ο John Mogan (28 ετών) και η Ashley Duboe (24 ετών) καταδικάζονται για τη ληστεία στις 24 Αυγούστου στο Ashville ένα χωριό 20 μίλια νότια από το Colombus. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το ζευγάρι μπήκε στην τράπεζα και έδωσε ένα σημείωμα που ζητούσαν χρήματα από τον ταμεία, ο οποίος και στη συνέχεια τους παρέδωσε τα μετρητά.
Ο Mogan έχει ξανά ληστέψει μια τράπεζα 20 μίλια ανατολικά από το Ashville πάλι με μια γυναίκα σύνεργο όπου και καταδικάστηκε για περίπου 5 χρόνια και πρόσφατα εξέτισε την ποινή του. Επίσης μια γυναίκα συνεργός του συνελήφθην αφού είχε σχέση με τη ληστεία του Morgan τον Ιούλιο του 2010 στην Εθνική τράπεζα του Fairfield.
Ο Morgan άρχισε να εκτίει αμέσως την τριών ετών ποινή του με αναστολή. Στις 19 Ιουλίου απελευθερώθηκε από το κρατητήριο στο Ohio. Ο Morgan έχει πολλά τατουάζ στο σώμα του και στο μάγουλα του έχει κάνει τατουάζ τις φράσεις "Loyalty's Thin" και "Betrayal's Thick" τα οποία και έκρυψε κατά τη διάρκεια της ληστείας με makeup.
Σύμφωνα με την αστυνομία 4 μέρες μετά την ληστεία της τράπεζας στο Ohio ο Morgan και η Ashley έβγαλαν αρκετές φωτογραφίες μαζί με τα κλεμμένα χρήματα και στη συνέχεια τις ανέβασαν σε αρκετά Social Networks όπως το Facebook, γιατί μια ληστεία δεν έχει πλάκα αν δεν την μοιραστείς με τους φίλους σου ☜(˚▽˚)☞.
Συγκεκριμένα στις 31 Αυγούστου ποσταραν μια σέλφι που δείχνει τον Morgan με ένα πακέτο μετρητών στο στόμα του λέγοντας ¨That's called a McStack :D", στη συνέχεια είπε "I got six bands bra real shit nigga" και "I'm doing rrree=aaaaalll good". Άλλες φωτογραφίες που ανέβασαν έδειχναν τον Morgan και την Ashley να παριστάνουν ότι το πακέτο χρημάτων που κρατούσαν ήταν ένα κινητό τηλέφωνο.
Ο Morgan και η Ashley καταδικάστηκαν σε για ληστεία και κλοπή με αναστολή $250,000 στην φυλακή Pickaway County.
Πολλά σχόλια έχουν κυκλοφορήσει στο ίντερνετ κοροϊδεύοντας το ζευγάρι ληστών.

Εικόνες[επεξεργασία]

The McStack 1
The McStack 2
Το ζευγάρι
Το ζευγάρι όταν καταδικάστηκε
Κατά τη διάρκεια της ληστείας

Links[επεξεργασία]

TheDailyBeast
TheSmokingGun
Reddit
LinkBEEF
DailyMailUK

Webcam gate ( Μαργαρίτη Αθηνά-Μιλιλή Ειρήνη)[επεξεργασία]

Σε ένα σχολείο της Πενσυλβανίας το έτος 2009-2010, δόθηκαν σε 2.306 μαθητές του γυμνασίου φορητοί υπολογιστές της Apple για να τους χρησιμοποιούν είτε για εργασίες μαθημάτων είτε για οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση σχετικά με τα μαθήματά τους. Δεν άργησε όμως να ξεσπάσει σκάνδαλο, διότι μέσω της κάμερας που είχε ο φορητός υπολογιστής μπορούσαν να παρακολουθούν τους μαθητές κρυφά τι κάνουν στο σπίτι σε ιδιωτικές τους στιγμές. Γιατί μπορεί απλά να τον είχαν ανοιχτό μέσα στο δωμάτιό τους, άλλα στην ουσία δεν ήξεραν τι γινόταν στη πραγματικότητα. Μπορεί να έβγαζαν μία φωτογραφία και μετά να τη σβήνανε μέσω του κάδου ανακύκλωσης, αλλά στη πραγματικότητα δεν σβηνόταν εάν δεν έσβηνε το αρχείο κάποιος από τους διαχειριστές του σχολείου. Αρχικά, το σχολείο επέμεινε ότι η κάμερα ενεργοποιούνταν μόνο εάν είχε δηλώσει ο μαθητής ότι το λάπτοπ χάθηκε ή κλάπηκε. Όμως δεν άργησε να βγει η αλήθεια στο προσκήνιο. Βγήκαν στην επιφάνεια φωτογραφίες μαθητών είτε να κοιμούνται είτε να γδύνονται. Επίσης, οι σχολικές αρχές βρήκαν διασκεδαστικό να παρακολουθούν τους μαθητές και δεν δίστασαν να καταγράψουν βίντεο και εικόνες ανταλλάζοντας τα μεταξύ τους με e-mail. Όλο αυτό το έμαθαν και οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής επειδή ο υποδιευθυντής του σχολείου Lindy Matsko είδε μια φωτογραφία του μαθητή Blake Robbins, ο οποίος έπαιρνε ναρκωτικά και το θεώρησε αποδεικτικό στοιχείο για τη πειθαρχεία του και έκανε μήνυση στους γονείς του για ανάρμοστη συμπεριφορά. Αφού έμαθαν όλοι οι γονείς τι γινόταν και δεν ήταν ενημερωμένοι για κάποιο μυστικό κατασκοπίας, το σχολείο παραδέχτηκε ότι δεν ήταν σωστό όλο αυτό και η ηλεκτρονική υπηρεσία ασφάλειας απενεργοποίησε όλες τις κάμερες από τα λάπτοπ. Μετά από ιατροδικαστική μελέτη ανακοινώθηκε ότι υπήρχαν αποθηκευμένες 66.503 φωτογραφίες μαθητών. Τέλος, αφού έγινε το δικαστήριο, η απόφαση που βγήκε ήταν η σχολική περιφέρεια να δώσει αποζημίωση στον Robbin και τη οικογένειά του 610.000 δολάρια, και 1,2 εκατομμύρια δολάρια συνολικά στις οικογένειες των μαθητών που παραβιάστηκε η προσωπική τους ζωή, οι οποίοι πλέον και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ένιωθαν ότι παρακολουθούνταν. Πηγή: [1]

CyberVor&"MR GREY":Η μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων στα χρονικά (ΛΙΤΣΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ-ΜΑΛΑΘΟΥΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)[επεξεργασία]

Τον Αύγουστο του 2014 μία έρευνα της εταιρείας Hold Security ανακάλυψε ότι μία ομάδα χάκερ κατόρθωσε να έχει υπο την κατοχή της ένα μεγάλο για τα σημερινά δεδομένα ποσό προσωπικών δεδομένων απο τυχαίους χρήστες κοινωνικών δικτύων.Η ομάδα αυτή αποτελούνταν απο Ρώσους χάκερ και το όνομα της ομάδας αυτής είναι CyberVor. Σύμφωνα με την έρευνα της Hold Security η CyberVor είχε υποκλέψει δεδομένα απο πάνω απο 420.000 σελίδες στο διαδίκτυο,500.000 διευθύνσεις email και 1,2 δισ διαπιστευτήρια χρηστών απο το Facebook,το Twitter και το VK το οποίο είναι ένα Ρωσικό κοινωνικό δίκτυο. Οπως ήταν φυσικό η έρευνα αυτή τράβηξε την προσοχή του FBI καθώς σύμφωνα με την ανακοινωσή του υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι η μεγαλύτερη ληστεία του είδους της στην ιστορία.Το FBI με την σειρά του ξεκίνησε μία έρευνα για να βρεθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση.Βρέθηκαν στα χνάρια του ενός χάκερ που εκτιμάται ότι έχει άμεση σχέση με την CyberVor με το ψευδόνυμο “Mr. Grey” ,ο οποίος δημοσίευε τα κατορθωματά του και πουλούσε αρχεία με τους λογαριασμούς που υπέκλεψε απο τους χρήστες μέσω ενός Ρωσικού φόρουμ για χάκερ. Οσον αφορά τον τρόπο και τα εργαλεία που βοήθησαν σε αυτήν την τεράστια υποκλοπή αποκαλύφθηκε ότι η CyberVor σύλλεγε πληροφορίες απο τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης μέσω botnets τα οποία έψαχναν ευπάθειες για SQL injection(με αυτόν τον τρόπο έγινε και η επίθεση στην Talk Talk),είχαν υπο την κατοχή τους εργαλεία spam για αποστολή μηνυμάτων καθώς και λίστες απο domain names και utilities τα οποία τα χρησιμοποιούσαν για αποστολή spam επίσης.Το 2010 ανακαλύφθηκε ότι μία Ρωσική διεύθυνση συνδεόταν με μερικά utilities. Το FBI έκανε και μία εκτίμηση για το δυναμικό της ομάδας των χάκερ εκτιμώντας ότι ο αριθμός των ατόμων δεν ξεπερνά τα 12 με μέσο όρο ηλικίας τα 20 χρόνια και οι οποίοι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους προσωπικά.Τέλος το FBI έχει βρεί μόνο τα χνάρια του Mr. Grey που ζεί στην Ρωσία ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την αποκάλυψη και των υπόλοιπων μελών της ομάδας.

Πηγές:
http://www.toptechnews.com/article/index.php?story_id=021000Q2YNZR
http://www.bbc.com/news/technology-34920557
http://www.engadget.com/2015/11/25/russia-hacker-1-2-billion-log-ins/
http://thehackernews.com/2015/11/fbi-wanted-hacker.html
http://holdsecurity.com/news/cybervor-breach/
https://iguru.gr/2015/11/26/53799/fbi-mr-grey/
https://www.secnews.gr/98922/mr-grey-%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%BF%CF%82-hacker-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CF%88%CE%B5-12-%CE%B4%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1/
http://techviral.com/2015-11-26-fbi-mr-grey-hackers-12-billion/
http://www.reuters.com/article/us-cybercrime-breach-russia-idUSKBN0GJ2AH20140819

Ο Justin Carter, η αδιανόητη απειλή και φυλάκισή του(Τσάπο Αντονέλα-Νίκου Κωνσταντίνος)[επεξεργασία]

Το Facebook αποτελεί μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2004. Πλέον στο Facebook υπάρχουν πάνω από 1.43 δισεκατομμύρια χρήστες σύμφωνα με δεδομένα και στατιστική έρευνα του 2015, ενώ αρχικά η χρήση του ήταν αποκλειστική και μόνο για άτομα του πανεπιστημίου του Harvard. Στη σημερινή εποχή έχει τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές πολλών χρηστών και έχει απασχολήσει αρκετά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με διάφορα περιστατικά.

Ένα από αυτά αποτελεί ένα ατυχές και άστοχο σχόλιο ενός 18χρονου νέου στο Τέξας ο οποίος καθώς λογομαχούσε με τους φίλους του για ένα παιχνίδι, συγκεκριμένα το League Of Legends, απάντησε στο σχόλιο ενός φίλου του που του έλεγε πως μάλλον δεν είναι ψυχικά καλά λέγοντας «Όντως δεν είμαι ψυχικά καλά. Πιστεύω πως μια μέρα θα πάω και θα πυροβολήσω όλους όσους είναι παρόντες σε ένα νηπιαγωγείο και καθώς θα βλέπω το αίμα των αθώων να τρέχει σαν ρυάκι θα τρώω την ζωντανή καρδιά ενός από αυτών». Ο ίδιος βέβαια σε σχόλιο του παρακάτω έγραψε πως αστειευόταν φυσικά μα μια κυρία στον Καναδά είχε διαφορετική άποψη.

Οι Αρχές του Τέξας ενημερώθηκαν και άρχισαν τις έρευνες στο σπίτι του Justin χωρίς να βρουν κάτι ενοχοποιητικό. Παρ’ όλα αυτά στο Δικαστήριο που έγινε τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς (2013) στο Τέξας ο νέος αυτός κατηγορήθηκε για τρομοκρατική απειλή η οποία και θεωρείται ποινικό αδίκημα 3ου βαθμού. Για να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, η οικογένεια του θα έπρεπε να δώσει το ποσό τον 500.000 $, κάτι το οποίο δεν ήταν εφικτό.

Ο Justin τέλεσε την ποινή του και πέρασε τα γενέθλια του στην φυλακή, ενώ ο πατέρας του λέει χαρακτηριστικά πως η ποινή ήταν αρκετά αυστηρή και πως ο Justin είχε χάσει τον εαυτό του στην φυλακή και είχε πέσει σε κατάθλιψη. Μετά από 5 μήνες αποφυλακίστηκε αφού υπήρξε ανώνυμη προσφορά των 500.000$.

Έτσι λοιπόν για ένα σαρκαστικό σχόλιο ο νέος αυτός μπήκε φυλακή και η πραγματική υπόθεση είναι το κατά ποσό σε έναν κόσμο που εξελίσσεται ραγδαία μπορεί το κάθε παιδί και γενικότερα άνθρωπος να χρησιμοποιεί την ελευθερία του λόγου χωρίς καμία συνέπεια αυτών που δηλώνει. Αυτό αποτελεί ένα εύλογο ερώτημα που είναι αρκετά ευαίσθητο και περίπλοκο για να υπάρξει απόλυτη απάντηση.

Βιβλιογραφία :
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/782707/diadiktuaka-asteia-pou-odigisan-se-sovarotates-sullipseis

http://www.businessinsider.com/teen-justin-carter-faces-trial-and-jail-for-facebook-comment-2013-7

http://edition.cnn.com/2013/07/12/tech/social-media/facebook-jailed-teen/

Διαρροή δεδομένων απο το iCloud με φωτογραφίες διάσημων (Καραγιαννοπούλου - Σπανός)[επεξεργασία]

Το iCloud είναι μια υπηρεσία που ανήκει στην Apple. Ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2011 δίνοντας στους χρήστες της την δυνατότητα να αποθηκεύουν δεδομένα (έγγραφα, φωτογραφίες, μουσική), ακόμη να στέλνουν δεδομένα και σε άλλους χρήστες. Η υπηρεσία αυτή μέσω των λογαριασμών των χρηστών δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας σε συσκευές iOS. Επίσης οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν φωτογραφίες,μουσική,παιχνίδια μέσω του AirDrop με άλλους χρήστες, εφόσον έχουν δημιουργήσει λογαριασμό στο AirDrop.

Τον Αύγουστο του 2014 θεωρήθηκε οτι συνέβη ενα απο τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαρροής και υποκλοπής προσωπικών δεδομένων, με ιδιαίτερα προσωπικές φωτογραφίες διάσημων προσώπων στα social media(μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Η επίθεση αυτή έγινε απο hackers οι οποίοι κατάφεραν να υποκλέψουν τα δεδομένα και να τα αναρτήσουν στο διαδίκτυο. Η διαρροή έγινε από την εισβολή των hackers στους προσωπικούς λογαριασμούς των διασήμων στην εφαρμογή iCloud. Οι hackers χρησιμοποιώντας ύστερα απο διάφορους συνδυασμούς τα σωστά usernames και passwords απέκτησαν πρόσβαση στη βάση δεδομένων του iCloud. Ωστόσο η αναφορά της Apple τόνισε πως οι κακόβουλοι χρήστες δεν είχαν πρόσβαση στη βάση δεδομένων και στους κωδικούς της εταιρείας αλλά χρησιμοποίησαν τις ερωτήσεις, οι οποίες γίνονται στην περίπτωση αλλαγής κωδικού. Αμέως μετά την επίθεση οι hackers ξεκίνησαν να δημοσιεύουν τις φωτογραφίες μόνο που για να συνεχίσουν την ανάρτηση τους ζήτησαν να τους γίνει δωρεά χρημάτων. Γεγονός που συνέβη με αποτέλεσμα να δημοσιευθούν όλες οι φωτογραφίες που υποκλάπηκαν.

Η διαρροή των συγκεκριμένων φωτογραφιών έγινε μέσα απο την υπηρεσία της Apple το iCloud. Η Apple δεν επιβεβαίωσε ποτέ κάτι τέτοιο. Παρ’όλα αυτά η Apple έχει αυξήσει την ασφάλεια όλων των υπηρεσιών της και κυρίως στο iCloud, στέλνοντας ειδοποιήσεις στο E-mail του κάθε χρήστη και στο κινητό του μόλις διαπιστωθεί κάποια αλλαγή στον κωδικό ή όταν συνδεθεί νέα συσκευή στο λογαριασμό ακόμη και όταν υπάρξουν νέα δεδομένα για αποθήκευση στο iCloud.

Από την στιγμή που έγινε η διαρροή των φωτογραφιών, ξεκίνησε αυτόματα η αναπαραγωγή τους στο Twitter. Με αποτέλεσμα αρκετούς λογαριασμούς η ίδια η εταιρεία να τους μπλοκάρει εξ’αιτίας των αλλεπάλληλων αναδημοσιεύσεων των φωτογραφιών. Μερικές εβδομάδες αργότερα οι ίδιοι hackers έκαναν ακόμη μια επίθεση υποκλέπτοντας και άλλες φωτογραφίες από το iCloud. Τις τελευταίες φωτογραφίες τις αναδημοσίευσαν αμέσως στο 4chan και ιδιαίτερα στο Reddit. Έπειτα και από την δεύτερη επίθεση η Apple εξέτασε με μεγαλύτερη προσοχή το θέμα της ασφάλειας του συστήματος του iCloud.

Τέλος, οι πρωταγωνιστές των φωτογραφιών απείλυσαν με μηνύσεις όσους έκαναν και θα εξακολουθούσαν να κάνουν αναδημοσίευση των φωτογραφιών τους. Την υπόθεση ανέλαβε το FBI για τον εντοπισμό των hackers.

Πηγές: http://flix.gr/news/nude-hollywood-leak-2014.html, http://techingreek.com/icloud-diarroi-gimnon-fotografion-diasimon/, http://www.antenna.gr/news/life/article/361737/apple-kai-fbi-ereynoyn-ti-diarroi-gymnon-fotografion-diasimon-gynaikon, http://www.cinemag.gr/article.asp?catid=37406&subid=2&pubid=129823566

Διαρροή δεδομένων από το Snapchat (Μακρής Νικόλαος - Σταμάτης Γρηγόριος)[επεξεργασία]

Το snapchat είναι μια εφαρμογή για smartphones η οποία πρωτοεμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και δημιουργοί του ήταν οι τότε φοιτητές του Stanford University Evan Spiegel , Bobby Murphy και Reggie Brown.Κυκλοφορεί σε iOS από την εμφάνιση της και σε Android από το Νοέμβριο του 2012. Το snapchat είναι μια εφαρμογή επικοινωνίας μέσω μηνυμάτων που περιέχουν φωτογραφίες ή βίντεο και ο αποστολέας προσδιορίζει τον χρόνο που μπορεί ο παραλήπτης να δει το μήνυμα ο όποιος είναι από 1 έως 10 δευτερόλεπτα και μετά η φωτογραφία ή το βίντεο εξαφανίζεται.

Ο σκοπός της εφαρμογής ήταν όταν ο παραλήπτης δει το μήνυμα για τα δευτερόλεπτα που προκαθόρισε ο αποστολέας η φωτογραφία ή το βίντεο θα χανόταν και δεν θα μπορούσε να την ξαναδεί ο παραλήπτης. Κάποιοι δημιούργησαν μια υπηρεσία με όνομα snapsaved με σκοπό όταν συνδέεται ένας λογαριασμός snapchat σε αυτή τη υπηρεσία οι φωτογραφίες και τα βίντεο που λαμβάνει θα αποθηκεύονται σε μια κλειδωμένη βάση δεδομένων του snapsaved και θα μπορεί ο παραλήπτης να τα ξαναδεί όταν θέλει ή και να τα αποθηκεύσει στον υπολογιστή του. Υπολογίζεται ότι το μέγεθος των φωτογραφιών και βίντεο που υπήρχαν στην βάση δεδομένων του snapsaved είναι πάνω από 13GB και έχει δεδομένα από 260.000 χρήστες του snapchat.

Στις 10 Οκτωβρίου 2014 αυτές οι βάσεις δεδομένων έπεσαν θύμα hacking.Στη σελίδα του snapsaved στο Facebook οι δημιουργοί του ανακοίνωσαν οτι οι hackers κατάφεραν να κλέψουν φωτογραφίες και βίντεο μεγέθους 500MB και όχι προσωπικά στοιχεία όπως όνομα χρήστη ,τηλέφωνο ,διεύθυνση κτλ ,όταν το κατάλαβαν. Μετά από αυτό το συμβάν το snapsaved σταμάτησε την λειτουργία του, αλλά παρόμοιες σελίδες και εφαρμογές υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Η ομάδα του snapchat ανακοίνωσε ότι δεν είναι δικό τους λάθος αλλά των χρηστών που χρησιμοποίησαν τους λογαριασμούς τους σε υπηρεσίες εκτός του snapchat για να αποθηκεύσουν τα μηνύματα κάτι που παραβιάζει τους όρους χρήσης του snapchat .

Οι hackers ισχυρίζονται ότι έχουν στην κατοχή τους 200.000 φωτογραφίες και ονόματα χρηστών και θα τις δημοσιεύσουν στο ίντερνετ κάτι που δεν έγινε.

Πηγες: http://bits.blogs.nytimes.com/2014/10/17/a-look-behind-the-snapchat-photo-leak-claims/?_r=0 , https://www.newstalk.com/Hackers-warn-they-will-leak-200000-stolen-Snapchat-images , http://www.slate.com/blogs/future_tense/2014/10/10/snaps_are_allegedly_leaking_from_third_party_snapchat_service_snapsaved.html

Διαρροή Προσωπικών Δεδομένων μέσω Κοινωνικών Δικτύων (Καλορογιάννης Πάνος-Ζμπήτας Δημήτρης)[επεξεργασία]

Διαρροή Προσωπικών Δεδομένων μέσω Κοινωνικών Δικτύων με Δυσμενής Συνέπειες. Ο κατασκευαστής παιχνιδιών της VTech, μίας εταιρίας από το Hong Kong, πρόσφατα έπεσε στην παγίδα του διαδικτύου. Ένας Hacker μπήκε στα ηλεκτρονικά προσωπικά δεδομένα της εταιρίας και πάνω από τεσσάρων εκατομμυρίων γονιών διέρρευσαν φωτογραφίες, ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικές και διευθύνσεις κατοικίας καθώς και τα γενέθλια και το φύλλο 200.000 παιδιών. Ο Hacker, ο οποίος θέλει να παραμείνει ανώνυμος αποκάλυψε πως η εταιρία πέρα από τις εκατομμύρια προσωπικές πληροφορίες που άφησε στο διαδίκτυο εκτίθοντας 5.000.000 ανθρώπους, άφησε και μια πολύ πιο ευαίσθητη πληροφορία διατεθειμένη στο διαδίκτυο. Η εταιρία πουλούσε ειδικά ηλεκτρονικά προϊόντα (tablets,pcs) που χρησιμοποιούσαν μια ειδική εφαρμογή οι γονείς για να μιλάνε με τα παιδιά τους.Μάλιστα η εταιρία ενθάρρυνε τους γονείς να βγάζουν φωτογραφίες τους και να τις στέλνουν μέσω αυτής της εφαρμογής. Συμφώνα με τον hacker, μπορούσε να αποθηκεύσει ένα αρχείο πάνω από 190GB που σημαίνει πως θα είχε πρόσβαση σε φωτογραφίες πάνω από 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων . Μοιράστηκε μαζί με την ηλεκτρονική εφημερίδα Motherboard ένα δείγμα εικόνων για σκοπούς επαλήθευσης, αλλά επίσης είπε πως δεν προτίθεται να πουλήσει ή να διαρρεύσει περεταίρω τα δεδομένα αυτά. Όμως δεν είναι μόνο απλά φωτογραφίες αλλά η εταιρία έχει αποθηκευμένες ολόκληρες συζητήσεις παιδιών και γονιών αλλά και ηχογραφήσεων μεταξύ τους. Όλα αυτά με τους κατάλληλους κωδικούς που βρήκε ο hacker μπορεί να ταυτοποιήσει τις εικόνες και τις συζητήσεις με τα ονόματα τους, διευθύνσεις κτλ.

Διαρροη δεδομενων απο το Ashley Madison (Αλεξανδρος Βρουτσης-Μπουλλαρι Μαριο)[επεξεργασία]

Κατά καιρους εχουν σημειωθει διαρροές προσωπικών δεδομένων από κάποια μέσα κοοινωνικής δικτύωσης ή κάποιες εφαρμογές με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσμενής συνέπειες. Ένα ανάλογο περιστατικό συνέβη και με την Ashley Madison η οποία είναι μια ιστοσελίδα όπου οι χρήστες βρίσκουν κάποιο ταίρι για ερωτικές σχέσεις γι’αυτό ονομάζεται και ως ‘’site της απιστίας’’ γιατί οι περισσοτεροι χρηστες είναι δεσμευμένοι και απλώς αναζητούν μερικές ώρες συντροφιάς με κάποιον άλλον χρήστη της ηλεκτρονικης σελίδας. Η ιδέα ξεκίνησε το 2002 από τον Νταρεν Μοργκενστερν στον Καναδά, είναι μια σελίδα της εταιρίας Avid Life Media και είναι ο μεγαλύτερος ιστότοπος γνωριμιών για παντρεμένους, αραβωνιασμένους και δεσμευμένους οι οποίοι θέλουν και κάποιες περιπέτειες πέρα της ήδη υπάρχουσας σχέσης τους. Το Ashley Madison έχει 37 εκατομύρια χρήστες με τους 140.000 να είναι Έλληνες και από αυτους το 65,9% να είναι άντρες και το 34,1 γυναίκες. Ο Νόελ Μπάιντερμαν ο οποίος είχε αναλάβει την διοικηση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης αρχικά ήθελε μια σελίδα η οποία θα βοηθούσε εργένηδες να βρίσκουν κάποιο ταίρι όμως παρατήρησε πως το 30% των χρηστών ήταν δεσμευμένοι άντρες και έτσι προέκυψε το site της απηστίας. Οι χρήστες αρχικά επιλέγουν κάποιον άλλον χρήστη για να περάσουν κάποιες προσωπικές στιγμές πράγμα όμως που καταλλήγει στην ανταλλαγή αρκετών προσωπικών δεδομένων όπως φωτογραφικό υλικό, αριθμοί λογαριασμών, διευθύνσης και πολλές άλλες πληροφορίες όπως προσωπικές ιστορίες και περιστατικά.Πολλές φορές Hackers είχαν προειδοποιήσει την εταιρία για το κλείσιμό της σελίδας γιατί προωθούσε τις εξωσυζυγικές σχέσεις χωρίς όμως κανένας παράγοντας να έχει πάρει ποτέ σοβαρά καμία απειλή εώς την 22η Ιουλίου του 2015 που τελικά οι απειλές έγιναν πράξη βγάζοντας μερικά ονόματα στη φόρα και στις 18 Αυγούστου βγάζοντας όλα τα στοιχεία στο ευρύ κοινό με αποτέλεσμα την παραίτηση του προέδρου στις 28 Αυγούστου. Hackers χτύπησαν το σύστημα του Ashley Madison και διέρρευσαν στοιχεία για τους χρήστες όπως ονόματα, ηλικία,περιγραφή φωτογραφικό υλικό ακόμα και πολύ προσωπικών στιγμών, γενικά στοιχεία που κανείς χρήστης δε θα τα μοιραζόταν. Αυτό το χτύπημα που έιχε ως αποτέλεσμα την διαρροή πολλών στοιχείων των χρηστών είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή πολλών δεδομένων της ζωής των χρηστών. Κάποιοι κατέλληξαν διαζευγμένοι, άλλοι χωρίς την αγάπη των παιδιών τους αλλά μερικοί χρήστες έφτασαν ακόμη και στην αυτοκτονία γιατί δεν άντεξαν την κατακραυγή.

Πηγες: http://www.protothema.gr/greece/article/504843/efialtis-gia-145000-ellines-to-site-tis-apistias/

http://www.naftemporiki.gr/story/997579/ashley-madison-sunexizei-na-proselkuei-xristes-para-to-skandalo

Διαρροή δεδομένων μέσω Whatsapp (Μπράτση Μαρία)[επεξεργασία]

Όταν ανακοινώθηκε ότι η υπηρεσία WhatsApp εξαγοράστηκε από την εταιρεία Facebook, αρκετοί έως πάρα πολλοί χρήστες ανησύχησαν για την προστασία της ιδιωτικότητάς τους, χρησιμοποιώντας την συγκεκριμένη υπηρεσία. Με βάση την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ασφαλείας Praetorian ανακαλύφθηκε πως τέσσερα τμήματα της εφαρμογής WhatsApp σχετίζονταν με το πρωτόκολλο SSL και συγκεκριμένα, ότι το SSL PINNING[2] δεν εφαρμόζεται. Με αυτόν τον τρόπο, ένας κακόβουλος χρήστης μπορεί να επιτύχει επιθέσεις man-in-the-middle όπως, επίσης, και να έχει πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία του ιδιοκτήτη και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες. Επιπρόσθετα, έχει επιτευχθεί και η ενεργοποίηση για τα SSL EXRORT CIPHERS το οποίο σημαίνει ότι ένας κακόβουλος χρήστης έχει την δυνατότητα υποβάθμισης της κρυπτογράφησης και, έτσι, να μπορεί να επιτύχει Brute-Force επιθέσεις.


Ακόμη μία υποστήριξη της εφαρμογής WhatsApp είναι οι Null αλγόριθμοι κρυπτογράφησης. Η συγκεκριμένη τακτική είναι αρκετά σπάνια και δεν χρησιμοποιείται συχνά. Παρόλα αυτά, με βάση τους συγκεκριμένους αλγορίθμους, αν ο ιδιοκτήτης της εφαρμογής μπει στη διαδικασία να επικοινωνήσει με τον διακομιστή χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο SSL και, αν οι δύο πλευρές δεν χρησιμοποιούν καμία κοινή κρυπτογράφηση, τότε τα δεδομένα αποστέλλονται με την μορφή απλού κειμένου.Επίσης, η συγκεκριμένη εφαρμογή χρησιμοποιούσε υποστήριξη SSLv2, όπου με βάση τους ειδικούς έχει πάρα πολλές ευπάθειες και συνιστάται να μην χρησιμοποιείται. Μετά τη δημοσίευση της εταιρείας ασφάλειας, η WhatsApp αντιμετώπισε 3 ευπάθειες και είχε μείνει μόνο η επιβολή του SSL pinning.


Όμως, το θέμα για την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών, όσον αφορά την εφαρμογή WhatsApp δεν σταμάτησε εκεί. Οι ρυθμίσεις απορρήτου υπάρχει η δυνατότητα για παραβίαση και παράκαμψη τους με τη χρήση ενός πολύ μικρού(σε μέγεθος κώδικα) προγράμματος. Αυτό υποστηρίζει ένας Γερμανός φοιτητής, ο Maikel Zweerink, δημιουργός της εφαρμογής WhatsSpy Public. Ένας εισβολέας θα μπορούσε να έχει την δυνατότητα πρόσβασης σε πολλά στοιχεία ενός λογαριασμού WhatsApp, όπως την φωτογραφία προφίλ, τις ρυθμίσεις απορρήτου και τα μηνύματα κατάστασης , ακόμη και στην περίπτωση που ο χρήστης έχει επιλέξει την μέγιστη δυνατή απόκρυψη στοιχείων του λογαριασμού του.Αυτό αποκάλυψε ο συγκεκριμένος φοιτητής που έφτιαξε την εφαρμογή WhatsSpy Public,ώστε να δείξει τις ευπάθειες που περιέχει η εφαρμογή WhatsApp, όσον αφορά το ζήτημα του απορρήτου.


Το WhatsSpy Public δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε διαθέτει έναν αριθμό τηλεφώνου και δεν έχει λογαριασμό WhatsApp να κατασκοπεύσει την κατάσταση και τις φωτογραφίες των χρηστών στο WhatsApp, και ας φαίνεται στις "Συχνές Ερωτήσεις" πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Δηλαδή, με βάση την εφαρμογή WhatsSpy, εμφανίζονται οι εξής λεπτομέρειες από κάθε αριθμό τηλεφώνου που χρησιμοποιεί WhatsApp: α.Την online/offline κατάσταση (ακόμη και στην περίπτωση που η επιλογή προστασίας είναι στο "Nobody"). β.Τις εικόνες προφίλ (μόνο όταν η προστασία της ιδιωτικής ζωής έχει ρυθμιστεί στο "Σε όλους", η οποία είναι η προεπιλογή) γ.Τα μηνύματα κατάστασης (μόνο όταν η προστασία της ιδιωτικής ζωής έχει ρυθμιστεί στο "Σε όλους", η οποία είναι προεπιλογή) δ.Τις ρυθμίσεις απορρήτου

Τέλος, η εταιρεία WhatsApp αποφάσισε να μεγιστοποιήσει τα μέτρα προστασίας, ώστε να επιτύχει στο μέγιστο βάθμο την ασφάλεια της επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών, χρησιμοποιώντας μεθόδους κρυπτογράφησης κατά τη διαδικασία ανταλλαγής μηνυμάτων.

ΠΗΓΕΣ: https://iguru.gr/2015/02/17/44610/whatsspy-public/

https://iguru.gr/2014/02/22/33361/praetorian-whats-up-with-whatsapp-security/

https://cybersecurity.gr/whatsapp-application-privacy-issues/

Σύλληψη 17χρονης μαθήτριας λόγω δημοσιεύσης στο Facebook (ΘΑΚΑ - ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ)[επεξεργασία]

Τον Οκτώβριο του 2015 η μαθήτρια Amber Beaver, 17 ετών, μαθήτρια του λυκείου της επαρχίας Rowan που βρίσκεται στην πολιτεία Kentacky, συνελήφθη εξαιτίας μια φωτογραφίας που ανέβασε στον τοίχο της στο Facebook, στην οποία φαίνονται ξεκάθαρα ένα πιστόλι, μια καραμπίνα, ένα επαναληπτικό τουφέκι, και ένα ημιαυτόματο, γράφοντας στη λεζάντα: "Το σχολείο πρόκειται να 'ανάψει' " ( "School finna be 'lit'" ). Η Amber μόλις είχε ξανά εγγραφεί στο σχολείο, αφού την προηγούμενη χρονιά το είχε παρατήσει. Στη συνέχεια πολλοί μαθητές και καθηγητές οι οποίοι είδαν ή έμαθαν για την συγκεκριμένη δημοσιεύση, έσπευσαν να ενημέρωσουν τον Scott Flowers, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ασφάλεια του σχολείου, για το παραπάνω περιστατικό. Έπειτα υπεύθυνοι της αστυνομίας επισκέφθηκαν το σπίτι της 17χρονης, όπου ο πατέρας της τους ενημέρωσε ότι είχε να δει την κόρη του εδώ και μια εβδομάδα περίπου και ότι ίσως να είχε επισκεφθεί μια θεία της στο Spencer στη Βόρεια Καρολίνα. Ύστερα απο μερικά τηλεφωνήματα, την εντόπισαν και μίλησαν μαζί της στο τηλέφωνο και τους είπε ότι ήδη είχε ενημερωθεί πως την έψαχνε ο υπεύθυνος ασφαλείας του σχολείου εξαιτίας της πρόσφατης δημοσιεύσης της στο facebook και τους εξήγησε ότι όλο αυτό ήταν μια πλάκα και ότι ανέβασε την συγκεκριμένη φωτογραφία σαν αστείο. Τη μαθήτρια πλεόν βαραίνουν οι κατηγορίες ενός πλημμελήματος που είναι η κοινοποίηση απειλής προς περιουσία του κράτους και ενός κακουργήματος που είναι η ψευδή αναφορά για μαζική επίθεση βίας προς περιουσία του κράτους. Σε δηλώσεις στην τηλεόραση η γιαγιά και η μητέρα της 17χρονης κατανοούν την σοβαρότητα της κατάστασης αλλά παρ'όλα αυτά θεωρούν ότι η Amber δεν θα έβλαπτε κανέναν. Όπως αποδείχθηκε απο τις αρχές η Amber βρήκε την φωτογραφία της απο το internet και δεν είχε στην κατοχή της αυτα τα όπλα. Η 17χρονη κρατείται στο κέντρο κράτησης της επαρχίας Rowan περιμένοντας το δικαστήριο και η εγγύηση που απαιτείται για να αφεθεί ελεύθερη είναι 7.500 δολλάρια.

Πηγές:

1. http://myfox8.com/2015/10/19/rowan-county-teen-arrested-after-posting-photo-to-facebook-saying-school-finna-be-lit/

2. http://www.wsoctv.com/news/news/local/rowan-co-student-accused-posting-school-threat-fac/nn5pw/

Χαϊαλιανός έφηβος απειλεί με βόμβες μέσω Twitter (Κάμπαξης Λεωνίδας - Μπαγγέας Περικλής)[επεξεργασία]

Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων, βοηθούν τους ανθρώπους να επικοινωνούν μεταξύ τους ανά πάσα στιγμή και να δημοσιεύουν πληροφορίες για τη ζωή τους, όπως γνώμες, φωτογραφίες, βίντεο, τοποθεσίες που έχουν επισκεφτεί. Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα απερίσκεπτα και πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με το νόμο.

Στις 11 Ιουνίου 2015 και ώρα 4:30 το απόγευμα, ο Julian Dominguez, ένας έφηβος από την Χαϊαλία της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δημοσίευσε στο Twitter απειλές για βόμβες. Πιο συγκεκριμένα, ο νεαρός αναφέρθηκε για την τοποθέτηση έξι βομβών σε έξι διαφορετικά σημεία της πόλης. Στη δημοσίευσή του μάλιστα πρόσθεσε και το όνομα της επίσημης σελίδας του αστυνομικού τμήματος της πόλης στο Twitter λέγοντας ότι αν κάποιος από αυτούς παρέμβει οι βόμβες θα εκπυρσοκροτούνταν. Μετά από λίγα λεπτά απάντησε στη δημοσίευσή του ένας ακόλουθος (follower) του αστειευόμενος ότι θα μαζευτούν περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις στην πόλη. Ο Julian συνέχισε με νέες δημοσιεύσεις λέγοντας πως οι απώλειες θα είναι μεγάλες και αστειεύτηκε ότι το FBI θα βρίσκεται έξω από την πόρτα του.

Ο νεαρός έσβησε τις δημοσιεύσεις του αλλά η αστυνομία κατάφερε να τον εντοπίσει και επιβεβαίωσε πως αυτός είναι ο υπεύθυνος για τις συγκεκριμένες δημοσιεύσεις στο Twitter και τον συνέλαβαν για απειλή τοποθέτησης ή πυροδότησης εκρηκτικού μηχανισμού το οποίο είναι δευτέρου βαθμού κακούργημα. Ο Julian δήλωσε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) πως ήταν υπό την επήρεια της μαριχουάνας αυτές οι απειλές ήταν ένα αστείο και ήταν λάθος του που το ανέβασε στο Twitter. Μετάνιωσε για τις πράξεις του και αναφέρει πως δεν ήθελε να τρομάξει κανέναν. Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να γίνονται τέτοιου είδους αστεία επειδή καταλήγουν με σοβαρές συνέπειες. Ο ίδιος συμφώνησε με τους λόγους για τους οποίους τον συνέλαβαν και ήταν έτοιμος να δεχτεί την τιμωρία του. Η ακρόαση που έγινε για τον ορισμό του ποσού της εγγύησης κατέληξε στα 5.000$ αλλά ο Julian θα έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή επειδή τον Μάρτιο είχε κατηγορηθεί για βιασμό ανήλικης και ήταν ήδη έξω με εγγύηση.

Πηγές:

http://miami.cbslocal.com/2015/06/12/hialeah-teen-accused-of-making-bomb-threats/

http://www.miamiherald.com/news/local/crime/article23835460.html

http://www.nbcmiami.com/news/local/Hialeah-Teen-Makes-Bomb-Threats-on-Twitter-Police-307119611.html

http://www.cbsnews.com/news/florida-teen-arrested-after-he-allegedly-tweeted-about-planting-bombs/

http://www.wsvn.com/story/29304138/teen-accused-of-making-bomb-threats-jailed

Διαρροή Δεδομένων -Adult Friend Finder- (Σετσίδης Χαράλαμπος- Παμπορακης Φωτης)[επεξεργασία]

Το Adult Friend Finder είναι τεράστια ‘’εταιρία’’ ανάμεσα στις ιστοσελίδες γνωριμιών και πορνογραφικού περιεχομένου, εκτιμάτε ότι έχει περίπου 600 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες παγκοσμίως. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι η γνωριμίες ή εύρεση συντρόφου. Έτσι λοιπόν μια τέτοια ιστοσελίδα δεν γινόταν να μην δεχτεί επίθεση από hackers διότι τέτοιες ιστοσελίδες που περιέχουν τα στοιχεία ανθρώπων που συνήθως είναι και παντρεμένοι είναι εύκολη στόχοι για εκβιασμό προκειμένου να μην αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους. Οι hackers που πήραν την ευθύνη για την επίθεση στην βάση δεδομένων της Adult Friend Finder και την απόσπαση σημαντικών στοιχείων για τους χρήστες της και όχι μόνο, υποστήριξαν πως είναι από την Ταϋλάνδη και ο λόγος που το κάνανε αυτό ήταν επειδή ένας φίλος τους είχε μια οφειλή ύψους 247,938,28 δολλαρίων. Οι hackers απέσπασαν συνολικά περίπου κοντά στα 3 εκατομμύρια αρχεία με τα πιο σημαντικά από αυτά να είναι το IP Address, email, country, state, zip code(T.K.), sex, birth date. Αργότερα οι hackers απαιτούσαν το ποσό των 100,000 δολλαρίων για να μην διαρρεύσουν και άλλα στοιχεία. Τα δεδομένα τα εντόπισε ένας ερευνητής ασφάλειας στον ιστότοπο του dark web χωρίς να έχει γίνει γνωστό το όνομα του. Φυσικά το μόνο πρόβλημα για την ιστοσελίδα δεν ήταν η διαρροή των δεδομένων αλλά μαζί με την διαρροή δημοσιεύθηκαν κάποιες φωτογραφίες που δείχνει μια βάση δεδομένων με κάποια προφίλ που οι χρήστες τα είχαν “ διαγράψει” ενώ βρίσκονταν ακόμα κανονικά με όλα τους τα στοιχεία, το μόνο που είχαν διαγράψει ήταν το ότι απλά δεν φαίνονταν σε άλλους χρήστες, έτσι λοιπόν εκτός από την διαρροή είχαν και το ξέσπασμα του κόσμου στα social media. Με την ευκαιρία που παρουσιάστηκε δεν έχασαν καθόλου χρόνου άλλοι hackers οι οποίοι με προσωπικές επιθέσεις στο email των χρηστών μιας και είχε διαρρεύσει τους εκβίαζαν με σκοπό την απόσπαση κάποιου χρηματικού ποσού.

Πηγές :https://cybersecurity.gr/adult-friend-finder-data-leakage/

https://www.secnews.gr/93560/%CF%84%CE%BF-adult-friend-finder-%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B5-hacked-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1-3%CE%BC-%CF%87%CF%81%CE%B7%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%AD%CF%81/

Διαρροή δεδομένων από το MySpace (Κατράνας Κωνσταντίνος - Μυτιληνού Θάλεια)[επεξεργασία]

Το Myspase είναι μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε το 2003 και η οποία ανήκει στην εταιρεία Specific Media LLC και στον καλλιτέχνη ΤζάστινΤίμπερλεϊκ. Ήταν ο πιο δημοφιλής ιστότοπος με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σελίδας κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο εώς το 2008 όπου τον ξεπέρασε το Facebook. Τον οκτώβριο του 2010 το Myspace κατηγορήθηκε για διαρροή ευαίσθητων δεδομένων. Σύμφωνα με άρθρα της Wall Street Journal το Myspase έδωσε σε διαφημιστηκές εταιρίες δεδομένα μέσω των οποίων θα μπορούσαν να ταυτοποιηθούν οι χρήστες. Οι διαφημιστές απέκτησαν πρόσβαση στους αριθμούς που χρησιμοποιούνται ως ταυτότητες χρηστών (user ID). Οι αριθμοί αυτοί όμως μπορεί να περιέχουν προσωπικά δεδομένα χρηστών όπως φωτογραφίες, ονοματεπώνυμα, βίντεο, μηνύματα. Σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του Μyspace παραδέχτηκε πως όντως παρέδωσαν δεδομένα στους διαφημιστές όμως τα δεδομένα αυτά δεν παρέχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα χρηστών. Επίσης ανακοίνωσε ότι πρόσφατα αντιλήφθηκαν πως αρκετοί δημιουργοί εφαρμογών που συνεργάζονται με την εταιρία ίσως να έχουν παραβιάσει τους όρους συνεργασίας τους και γι αυτό το λόγο το Myspace έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά των δημιουργών αυτών. Μία βδομάδα αργότερα και το Facebook κατηγορήθηκε για παρόμοια διαρροή δεδομένων .Η αποκάληψη αυτή δημιούργησε δυσμενείς συνέπειες. Αρχικά μειώθηκε η μετοχική αξία της εταιρίας καθώς επίσης και ο αριθμός των χρηστών της κάτι το οποίο είναι φυσικό να δημιουργήσει οικονομικό αντίκτυπο. Οι χρήστες του Μyspase ανησύχησαν αφού είναι πιθανό τα προσωπικά τους δεδομένα να διέρευσαν στο διαδίκτυο .Η εικόνα και η αξιοπιστία του Μyspase κινδύνευσαι. Τέτοιου είδος ανακοινώσεις κοστίζουν τόσο οικονομικά όσο και στη διαστρέβλωση της εικόνας τέτοιων εταιριών όπως το Μyspase.

Πηγές http://newsmme.blogspot.gr/2010/10/myspace.html

Εξέγερση στο Βανκούβερ 2011: Συλλήψεις μέσω Facebook (ΚΟΥΤΣΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΧΟΥΤΖΙΟΥΜΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ)[επεξεργασία]

Σύλληψη μέσω internet δράστη για σωματική βια ( Λινάρδος Απόστολος - Μουτκανάς Ευάγγελος)[επεξεργασία]

Σύμφωνα με μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο ( internet ) μια τουρκάλα δημοσίευσε στο Blog της φωτογραφίες της, που φανέρωναν ότι υπέστη σωματική βία. Ο λόγος για την 22 χρονών κακοποιημένη κοπέλα με το όνομα Κουμπρά Γιλμάζ. Η νεαρή κοπέλα ανάγκασε τους αστυνομικούς που μέχρι εκείνη την στιγμή έμεναν άπραγοι σε όλες τις καταγγελίες που είχε κάνει να συλλάβουν τον πρώην φίλο της για σωματική βία και καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Πιο αναλυτικά, η Κουμπρά Γιλμάζ ανακοίνωσε στο blog της με κάθε λεπτομέρεια το πως ο πρώην φίλος της την κακοποιούσε βαριά, καθώς επίσης ότι οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν δώσει καμία συνέχεια στην καταγγελία της. «Αν με σκοτώσουν ή αν δεχτώ επίθεση βγαίνοντας από το σπίτι μου για να πάω στο σουπερμάρκετ ή αν καταλήξω στο νεκροτομείο πριν προλάβω να επιστρέψω, πρέπει να ξέρετε ποιος με σκότωσε», ήταν τα λόγια της 22χρονης κοπέλας στον ιστότοπό της. Μάλιστα για να την πιστέψουν δημοσίευσε μαζί με το κείμενο αυτό φωτογραφίες και βίντεο όπου απεικονίζονται μελανιασμένα πολλά σημεία του προσώπου και σώματος της, καθώς επίσης δημοσίευσε και το όνομα του φερόμενου ως δράστη φίλο της.

Μετά από αυτή την δημοσίευση και την μεγάλη προβολή αυτού του δημοσιεύματός της μεσολάβησαν δικηγόροι καθώς και η τοπική χωροφυλακή, αστυνομικοί συνόδευσαν την νεαρή κακοποιημένη κοπέλα μέχρι το αστυνομικό τμήμα της περιοχής για να υποβάλλει μήνυση κατά του δράστη τον οποίον συνέλαβαν στην περιοχή κοντά στο σπίτι του.

Γενικά η κακοποίηση των γυναικών στην Τουρκιά είναι σύνηθες φαινόμενο, βάση της Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων . φεμινιστικά κινήματα και η αντιπολίτευση της χώρας κατηγορούν τον Πρόεδρο της για πυροδότηση της βίας λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων.

πηγή:http://tvxs.gr/news/kosmos/kakopoiimeni-toyrkala-petyxe-ti-syllipsi-toy-drasti-me-ti-boitheia-toy-internet

Διαρροή και Αναγνώριση μέσα από το Facebook(ΚΟΥΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ-ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ)[επεξεργασία]

Στις είκοσι Δεκεμβρίου του 2011 πραγματοποιήθηκε η εξάρθρωση μιας σπείρας ληστών στην Αθήνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής. Στην σπείρα αυτή των ληστών εμπλέκονταν έξι άτομα Αλβανικής καταγωγής ηλικίας από είκοσι έως τριάντα ετών οι οποίοι τον τελευταίο καιρό είχαν πραγματοποιήσει μια σειρά από ληστείες. Τα άτομα αυτά είχαν διαπράξει εικοσιτέσσερις ληστείες τόσο σε περίπτερα όσο και σε πρατήρια υγρών καυσίμων. Σε τουλάχιστον πέντε από αυτές τις ληστείες οι δράστες είχαν ανοίξει πυρ κατά των ιδιοκτητών ή των υπαλλήλων προκειμένου να καταφέρουν να διαπράξουν τις ληστείες και να ξεφύγουν. Η αστυνομία κατάφερε να αναγνωρίσει τον έναν από τα μέλη της σπείρας μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook. Ο 20χρονος Κρίσαρντ Πούσι, Αλβανικής καταγωγής, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Χρήστος Γκάμπι είχε δημιουργήσει προφίλ με εκατοντάδες φωτογραφίες στο Facebook ανάμεσα στις οποίες ορισμένες ιδιαίτερου «ποινικού ενδιαφέροντος». Ο δράστης επιδείκνυε την εγκληματική του φιγούρα με όπλα μέσα από το προφίλ του και αυτό κίνησε τις υποψίες των αστυνομικών η οποίοι αμέσως τον εντόπισαν και κατάφεραν να τον εντοπίσουν τόσο αυτόν όσο και τον αδερφό του αλλά και κάποια από τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας μέσω των καταγεγραμμένων φίλων του στο Facebook. Μετά από έλεγχο της αστυνομίας στα σπίτια των δραστών εντοπίστηκαν Καλάσνικοφ, πιστόλια, χειροβομβίδες και άλλος οπλισμός. Η ΕΛΑΣ μετά από εισαγγελική διάταξη δημοσίευσε τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των συλληφθέντων. Η αστυνομία αναζητά ακόμη τρία άτομα από τη σπείρα τα οποία ακόμα δεν έχουν καταφέρει να εντοπισθεί. http://taxydromos.gr/article.php?id=36640&cat=88 http://www.tovima.gr/society/article/?aid=437128

CANON CITY HIGH SCHOOL(Τσιβόλα Ροδάνθη- Καραδήμα Μάγδα)[επεξεργασία]

Ένα σχολείο στην πόλη CANON CITY του Κολοράντο, δυτικά των ΗΠΑ, με ανάρτησή του στο Facebook αποκάλυψε ότι μαθητές γυμνασίου γύρω στους 100 είχαν την ιδέα να φωτογραφηθούν γυμνοί και αρκετές φωτογραφίες πάνω από 350 τις κυκλοφόρησαν μέσω sexting το λεγόμενο cyber sex .Εκτός τους μαθητές υπήρχαν και αρκετά άτομα από την football team του Κάνον Σίτι, οι οποίοι φωτογραφήθηκαν είτε εντελώς γυμνοί είτε με μόνο τα εσώρουχά τους με σκοπό τη διοχέτευση των φωτογραφιών μέσω κινητών τηλεφώνων. Μέσω της εφαρμογής Phone Vault, είναι ένα μικρό εικονίδιο που μοιάζει με υπολογιστή όμως δουλεύει ως χρηματοκιβώτιο που το περιεχόμενό του είναι προσβάσιμο μόνο με χρήση password, κατάφεραν να αποκρύψουν τις συγκεκριμένες φωτογραφίες τόσο από τους γονείς τους όσο και από τον έλεγχο του σχολείου.

Το γεγονός αυτό αφήνει πολλά ερωτηματικά ως προς την αιτία αυτού του φαινομένου, πρόκειται για ένα παιχνίδι μεταξύ των μαθητών το οποίο έχει γίνει σχεδόν μόδα; ή πρόκειται για αντικείμενο προέλευσης εκβιασμού ενδεχομένως από ομάδα ενηλίκων που δρα συστηματικά με σκοπό την εξάπλωση και εκμετάλλευση παιδικής πορνογραφίας με απώτερο σκοπό το κέρδος . Μαθήτρια του σχολείου σε συνέντευξή της είπε ότι υπήρξε εκβιασμός μαθητών κυρίως κοριτσιών κι ότι δεν είναι τωρινό το φαινόμενο καθώς γίνεται εδώ και κάποια χρόνια. Σύμφωνα με τις αρχές του CANON CITY οι οποίες δήλωσαν ότι το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι καινούργιες τεχνολογίες και συνιστούν την επαγρύπνηση από την πλευρά των γονέων καθώς και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο σερίφης της περιοχής είπε ότι γίνεται εκτενής έρευνα με στόχο την αποκάλυψη πιθανής συμμετοχής ενηλίκων στην υπόθεση πέραν των μαθητών και των αθλητών, ήδη έχουν στην κατοχή τους το τηλέφωνο κάποιου μαθητή του ιδίου σχολείου με πάρα πολλές φωτογραφίες αυτού του τύπου. Το θέμα βρίσκεται στη δικαιοσύνη με τους μαθητές να κινδυνεύουν από ποινικές κυρώσεις για την παραβατική συμπεριφορά τους (παρά το νεαρό της ηλικία τους 12 και 13 ετών) όπως ανακοινώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Πηγή: [3]

Ο Dyllan Naecher συλαμβάνεται λόγω Facebook (ΗΛΙΑΣ ΚΟΚΚΩΝΗΣ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΥΡΛΑΣ)[επεξεργασία]

Η χρήση των κοινωνικών δικτύων θεωρείται δεδομένη από τους σημερινούς νέους. Παρόλα αυτά γίνεται χρήση και από διάφορες υπηρεσίες παγκοσμίως όπως η αστυνομία που τα χρησιμοποιεί για διάφορες έρευνες. Έτσι κι έγινε στο αστυνομικό τμήμα Tazewell County Sheriff's Office όπου χρησιμοποιούν το Facebook για τους καταζητούμενους. Μια υπόθεση ήταν ένας βιασμός που συνέβη στην συγκεκριμένη πόλη. Έτσι το αστυνομικό τμήμα άρχισε τις έρευνες και τελικά βρέθηκε ο ένοχος με έναν απίστευτο τρόπο. Ο δράστης είχε αφήσει στοιχεία πίσω του και έτσι η αστυνομία μέσα από έρευνες ανακάλυψε στο Facebook μια φωτογραφία όπου απεικονίζεται ο ίδιος με την κοπέλα του. Όλο αυτό έγινε πιο εύκολο έργο με λίγη βοήθεια της κοπέλας του. Όχι όμως ότι βοήθειά της ήταν σκόπιμη καθώς η κοπέλα που απεικονίζονταν στην φωτογραφία είχε πατήσει “like” (Μου αρέσει η συγκεκριμένη σελίδα) στην σελίδα του αστυνομικού τμήματος της περιοχής. Έτσι η αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη του δράστη ο οποίος ήταν εμπλεκόμενος και σε άλλες υποθέσεις καθώς είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές δυνάμεις με τη συμμετοχές του σε διάφορες συμμορίες. Το όνομά του είναι Dyllan Otto Naecher, κατοικεί στην πολιτεία του Μέριλαντ έχει ηλικία 29 ετών, και ο οποίος επιπλέον θεωρείται ως "επικίνδυνος δράστης σεξ". Η σύλληψη του έγινε στο σπίτι της κοπέλας του (η οποία απεικονιζόταν στην φωτογραφία) στο Taft Lane κοντά στο Bluefield. Επίσης η αστυνομία προχώρησε και στην σύλληψη της κοπέλας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες παρεμπόδιζε την σύλληψη του κατηγορούμενου. Ο δράστης καταδικάστηκε σε φυλάκιση αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, υπήρχε η προϋπόθεση, σύμφωνα με συγκεκριμένο νόμο που ισχύει, να εμφανίζεται σε αστυνομικό τμήμα κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται η κατοικία του και να δηλώνει την παρουσία του στο προφίλ του, όπως εδώ. Βέβαια, ο Naecher δεν τήρησε αυτή την δέσμευση, βάζοντας σε μπελάδες τις αστυνομικές δυνάμεις της Tazewell, καθώς ουσιαστικά τους ανάγκασε να τον αναζητήσουν εκ νέου.

ΠΗΓΕΣ: http://www.forbes.com/sites/johnclarke/2012/09/16/police-use-facebook-to-bust-stupid-sex-offender-murderering-morons/

http://www.homefacts.com/offender-detail/MD5722718/Dyllan-Naecker.html

http://www.dailydot.com/news/sex-offender-girlfriend-sheriff-like-facebook/

http://www.insaneasylumblog.com/2012/09/sex-offender-on-run-caught-after.html#axzz3tdmOL6II

Διαρροή προσωπικών δεδομένων από το 'Νησί του Μαν'(ΡΑΠΤΟΤΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ,ΚΑΛΑΠΑΝΙΔΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ)[επεξεργασία]

Καθημερινά όλο και περισσότεροι χρήστες πέφτουν θύματα του διαδυκτίου.Μέσω των ηλεκτρονικών εργαλίων και την άγνοια των χρηστών η απόκτηση των προσωπικών τους δεδομένων είναι συχνό φαινόμενο με αποτέλεσμα να υποκλέπουν τα ιδιωτικά τους στοιχεία. Διαρροή προσωπικών δεδομένων δημιουργήθηκε στο Νησί του Μαν.Το νησί πήρε το ονομά του από την φυλή των Μανξ και έχει αυτονομία σε πολλά ζητήματα όπως τη φορολογία. Το τμήμα φόρολογίας της Νήσου Μαν έκανε εγγραφή στο κοινωνικό δίκτυο Twitter με ένα καινούργιο λογαριασμό,όπού ένας από τους υπάλληλούς του ξέχασε να εξασφαλίσει,στην λίστα των παραλληπτών,ότι οι παραλλήπτες του κάθε email δεν θα έχουν το δικαίωμα να μπορούν να βλέπουν τα ονόματα των άλλων δικαιούχων,το λεγόμενο BCC,με αποτέλεσμα να διερεύσουν 5.000 διευθύνσεις email των φορολογούμενων τους. Το ατυχές συμβάν έγινε όταν η διεύθυσνη φορολογίας εισοδήματος του Νησί Μαν ενημέρωσε το καινούργιο λογαριασμό στο twitter με 10 email όπυ το καθένα email περιείχε 500 παραλλήπτες,όπου οι διευθύνσεις των email του κάθε παραλλήπτη δεν ήταν κρυφές με αποτέλεσμα οι παραλλήπτες να μπορούν να βλέπουν τα ονόματα των άλλων δικαιούχων. Πολλοί χρήστες βρίσκονται θύματα αυτής της διαρρόης,ωστόσο η διέυθυνση φορολογίας εισοδήματος του Νησί Μαν ζήτησε συγνώμη προς αυτούς και δήλωσε ότι επειδή οι διευθύνσεις email είναι ήδη εμφανείς δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να αλλάξουν το αποτέλεσμα.

Πηγή: https://www.secnews.gr/93657/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%BF%CE%AE-isle-of-man-income-tax-gets-twitter-account-leaks-emails-of-5000-taxpayers/


Διαρροή προσωπικών δεδομένων μέσω Koobface (Καραστογιάννη Δήμητρα-Μεσημέρης Μιχαήλ)[επεξεργασία]

Ένας από τους πιο φονικούς ιούς της ιστορίας είναι το Koobface[1] ο οποίος εμφανίστηκε στο προσκήνιο το Δεκέμβριο του 2008 ενώ μια πιο ισχυρή μορφή έκανε την εμφάνισή της το Μάρτιο του 2009. Ο συγκεκριμένος ιός διαδιδόταν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και είχε εμφανιστεί ένα μήνα μετά τον ιό Conficker[2]. Κατασκευάστηκε για τα λειτουργικά συστήματα Microsof Windows[3], Mac OS X[4] και Linux[5]. Ο Koobface[6] έχει εμβέλεια σε αρκετά κοινωνικά δίκτυα όπως είναι το facebook[7], Twitter[8], Skype[9] και MySpace[10] αλλά επίσης μπορεί να μολύνει και άλλες συσκευές στο ίδιο τοπικό δίκτυο. Έχει πλήξει περισσότερους από τρία εκατομμύρια υπολογιστές σε όλον τον κόσμο από την ημέρα που έχει πρωτοεμφανιστεί. Ο πιο γνωστός και διαδεδομένος τρόπος που εξαπλώνεται ο ιός είναι μέσω μηνυμάτων στο Facebook ανάμεσα σε χρήστες που είναι ήδη «φίλοι». Εν ολίγοις έρχεται μήνυμα από κάποιον «φίλο» (στον οποίο έχει ήδη μολυνθεί ο υπολογιστής του) με διασκεδαστικό ή ενδιαφέρον περιεχόμενο ώστε να τραβήξει την προσοχή του και να τον κάνει να πατήσει πάνω στο σύνδεσμο που θα τον μεταφέρει σε μία ιστοσελίδα που για να μπορέσει να δει το βίντεο θα πρέπει ο χρήστης να κατεβάσει μία έκδοση του Adobe Flash Player[11]. Κατεβάζοντας λοιπόν τη συγκεκριμένη ψεύτικη έκδοση, ο χρήστης κατεβάζει στην ουσία μια έκδοση του Installer του Koobface virus στον υπολογιστή του. Αφού εγκατασταθεί το κακόβουλο λογισμικό, ο υπολογιστής μολύνετε και έτσι οι επιτιθέμενοι αποκτούν πρόσβαση στέλνοντας μηνύματα και σε άλλους «φίλους» του χρήστη στο Facebook. Ο υπολογιστής μετατρέπεται σε ζόμπι ο οποίος συνδέεται με τους επονομαζόμενους Command & Control Servers ώστε να υποκλέψουν διάφορα προσωπικά δεδομένα. Σύμφωνα με αναλυτές τα άτομα που κρύβονται πίσω από το Koobface έχουν καταφέρει να κερδίσουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια το χρονικό διάστημα 2009-2010. Τα μέλη που επανδρώνουν το Koobface είναι ο Anton Korotckenko, ο Alexander Koltyshev, ο Roman Koturbach, ο Syvatoslav Polinchuk και ο Stanislav Avdeiko και έχουν καταφέρει να εκθέσουν προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών. Όλη η συμμορία αποκαλύφθηκε χάρη στη βοήθεια του Γερμανού ερευνητή Jan Droemer καθως και του πανεπιστημίου της Alabama.

Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Koobface Πηγή: https://www.secnews.gr/94598/koobface-%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%B9%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B9%CF%8E%CE%BD/

Dominyk Antonio Alfonseca (Τζαλαβάρας Δημήτρης, Παπαγεωργίου Νίκος)[επεξεργασία]

Στις 4 Μαΐου του 2015 μια πολύ παράξενη ληστεία συνέβη σε τράπεζα στην Βιρτζίνια. Ένοχος ήταν ο Dominyk Antonio Alfonseca . Ο Dominyk έχοντας μόλις μετακομίσει στην Καλιφόρνια δεν είχε καταφέρει να βρει δουλειά αλλά είχε μεγάλη ανάγκη να μαζέψει χρήματα άμεσα. Έτσι αποφάσισε να λύσει το οικονομικό του πρόβλημα πηγαίνοντας σε μια τράπεζα στην Βιρτζίνια και ζητώντας ευγενικά τα χρήματα που χρειαζόταν.

Ο Dominyk ήταν πράγματι πολύ ευγενικός με την ταμία αλλά και με τους υπόλοιπους πελάτες καθώς περίμενε υπομονετικά στην ουρά του και καθ’ όλη την διάρκεια της υποτιθέμενης ληστείας τραβούσε βίντεο με το κινητό του για να έχει αποδείξεις για το τι ακριβώς θα συνέβαινε. Μόλις ήρθε η σειρά του προχώρησε μπροστά στο ταμείο και έδωσε ένα γράμμα στην κοπέλα που θα τον εξυπηρετούσε. Το γράμμα αυτό ζητούσε από την ταμία ευγενικά 150.000 δολάρια καθώς επίσης να μην ενεργοποιήσει τον συναγερμό όσο είναι αυτός εκεί αλλά ένα λεπτό αφότου έχει φύγει . Η κοπέλα τοποθέτησε τα λεφτά στην τσάντα του Dominyk και εκείνος έπειτα έφυγε. Αμέσως μετά ανάρτησε το κατόρθωμα του μαζί με δυο βίντεο από την τράπεζα και μια φωτογραφία του μηνύματος στο Ιnstagram. Όμως σε λιγότερο από 20 λεπτά η αστυνομία τον βρήκε και τον οδήγησε στο τμήμα λέγοντας πως έχει διαπράξει έγκλημα.

Στην απολογία του παραδέχτηκε πως πήρε τα λεφτά της τράπεζας αλλά δήλωσε πως δεν θα πρέπει να κριθεί ένοχος καθώς ζήτησε ευγενικά τα χρήματα και η ταμίας θα μπορούσε να είχε αρνηθεί να του τα δώσει. Επίσης υποστήριξε πως αν είχε σκοπό να κάνει ληστεία θα ήταν σίγουρα εξοπλισμένος με όπλο και μάσκα και δεν θα τραβούσε βίντεο και εικόνες της ληστείας καθώς αυτό θα τον ενοχοποιούσε και θα τον έστελνε κατευθείαν στην φυλακή. Η υπόθεση του Dominyk Antonio Alfonseca είναι ακόμα στα δικαστήρια και δεν έχει αποφασιστεί αν θα διωχθεί ποινικά ή όχι .

http://media1.s-nbcnews.com/j/newscms/2015_19/1014071/150507-dominyk-instagram-bank-robbery-jpo-143p_fc7ee185978d8af22050a4fe71b12ac6.nbcnews-fp-1200-800.jpg

http://www.nbcnews.com/news/us-news/alleged-bank-robber-dominyk-antonio-alfonseca-denies-crime-because-he-n355416

http://fox6now.com/2015/05/06/polite-bank-robber-brags-on-instagram-posts-video-of-robbery/

Stefanie Painter (Μπρούτσος Κώστας-Ντάσκας Μιχαήλ)[επεξεργασία]

Το facebook έιναι μία σελίδα κοινωνικής δικτύωσης η οποία επιτρέπει σε πολλούς χρήστες της να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ανταλάσουν προσωπικά δεδομένα.Έιναι μία σελίδα πού εξυπηρετεί 1,43 δισεκατομμύρια χρήστες καί παρόλο τα θετικά στοιχεία πού έχει σάν σελίδα κοινωνικής δικτύωσης έχει καί κάποια αρνητίκα πράγματα τα οποία φέρνουν τούς χρήστες σε δύσκολη θέση. Το facebook έχει πολλές εγγραφές χρηστών ημερησίως καί ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς,υπάρχουν όμως καί περιπτώσεις οι οποίες είναι αρνήτικες για τήν σελίδα του facebook για παράδειγμα πολλοί χρήστες οι οποίοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι διαγράφουν τον λογαριασμό τους διότι μένουν δυσαρεστημένοι από διάφορες καταστάσεις πού δημιουργούνται.

Μια περίπτωση από αυτές είναι καί η υπόθεση της Stefanie Painter η οποία διάλεξε τήν ψηφιακή αυτοκτονία διότι υπέστει ψυχολογική πίεση από τον χώρο αυτόν.Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε η ίδια εξηγεί τους λόγους για τούς οποίους ζήτησε να απενεργοποιηθεί για πάντα ο λογαριασμός της στο facebook. Συγκεκριμένα η Stefanie δήλωσε πως πολλοί από τους ανθρώπους οι οποίοι ήταν πρώην σύντροφοι της καί άνθρωποι οι οποίοι είχαν μαζί της επάφες της ζήτησαν να γίνουν φίλοι στο facebook με διάφορα αιτήματα φιλίας η ίδια δήλωσε πως δέν τους απέριψε και δέχθηκε τα αιτήματα φιλίας αυτά,πράγμα πού έκανε τον σύντροφο της να ζηλέψει και να έχει πολλές ανασφάλιες.Επίσης δήλωσε ότι ο σύντροφος της ήταν χρήστης του facebook καί έτσι μπορούσε να βλέπει καθημερίνα πολλές δημοσιεύσεις πού έκαναν οι πρώην σύντροφοι της στό προφίλ της καί επίσης έβλεπε μυνήματα με υπονοούμενα καί φωτογραφίες οι οποίες ήταν παλίες καί την αποίκονηζαν σε στιγμές μάζι με τούς πρώην της πράγμα πού έφερε διαταραχή στην σχέση τούς.Η Stefanie αποφάσησε μέτα από τις δυσμενής συνέπειες πού είχε από την διαρροή των παλαιών προσωπικών δεδομένων της να αποχαιρετήσει τόν χώρο κοινωνικής δικτύωσης του facebook. Η ίδια δήλωσε μέτα από αυτήν την οριστική της απόφαση ότι η σχέση της βελτιώθηκε,τέλος λίγο πριν η Stefanie κλείσει τόν λογαριασμό της έκανε <<poke>> στον καθένα απο τους φίλους της στο facebook οι οποίοι ήταν 121.Έτσι η Stefanie επέλεξε το τέλος αυτής της εικονικής ζωής πού της δημιούργησε προβλήματα.


πηγές:(https://el.wikipedia.org/wiki/Facebook) (http://laurelpapworth.com/facebook-suicide-and-media-articles/) (http://www.oneman.gr/keimena/style/tech_it_or_live_it/article1477321.ece)

Σύλληψη διαρρήκτη εξαιτίας του Facebook (Χουλιάρας Απόστολος Ορέστης - Σιανόπουλος Γρηγόριος)[επεξεργασία]

Το να βρει η αστυνομία κάποιον διαρρήκτη μπορεί να πάρει εβδομάδες έρευνας, και ίσως και να μη γίνει δυνατή η σύλληψή του. Το ίδιο όμως, ΔΕΝ ισχύει και για τον Nicholas Wig, τον οποίο η αστυνομία της Minnesota,USA χαρακτήρισε τον «πιο χαζό κλέφτη όλων των εποχών». Πρόκειται για ένα περιστατικό που προκάλεσε κύμα γέλιου στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Ιούνιο του 2014. Το βράδυ της 19ης Ιουνίου, ο προαναφερθέντας Wig, παραβίασε το παράθυρο της οικίας ενός κυρίου ονόματι James Wood, κλέβοντας τις πιστωτικές κάρτες του, τα μετρητά και το ρολόι χειρός του. Εξαιτίας έντονης βροχής αποφάσισε να ξεφορτωθεί τα βρεγμένα ρούχα και παπούτσια, αντικαθιστώντας τα με ρούχα του ιδιοκτήτη. Παρ’όλα αυτά, δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να συνδεθεί στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού,την ώρα που ο ιδιοκτήτης απουσίαζε. Καθώς θυμήθηκε λίγο αργότερα οτι είναι διαρρήκτης «εν ώρα εργασίας» τράπηκε σε φυγή προτού επιστρέψει ο ιδιοκτήτης, δίχως να έχει αποσυνδεθεί από το Facebook. Μόλις ο James Wood μπήκε στο σπίτι αντιλήφθηκε το παραβιασμένο παράθυρο, και προς κακή του τύχη, την απουσία των χρημάτων και πιστωτικών καρτών του ενώ παράξενος του φάνηκε ο σωρός με τα βρεγμένα ρούχα στο πάτωμα. «Πανικοβλήθηκα», δήλωσε ο ίδιος στα τοπικά κανάλια, «ώσπου παρατήρησα οτι ο κλέφτης είχε συνδεθεί στο δικό του λογαριασμό Facebook από τον δικό μου υπολογιστή». Ο Wood δημοσίευσε απο το λογαριασμό του Wig, λέγοντας πως ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού του είχε διαρρήξει το σπίτι, ενώ άφησε και τον προσωπικό του αριθμό στο μήνυμα για όποιον έχει πληροφορίες σχετικά με τον κλέφτη. Στις επόμενες ώρες, ο Wig έστειλε μήνυμα στον αριθμό του ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης κορόιδεψε τον κλέφτη λέγοντας του πως ξέχασε κάποια αντικείμενα στο σπίτι του, και πώς θα ήταν δυνατόν να του τα επιστρέψει (αναφερόμενος στα βρεγμένα ρούχα). Κανόνισαν να συναντηθούν, και επιστρέφοντας ο Wood στο σπίτι του είδε τον αφελή κλέφτη να περπατάει στο πεζοδρόμιο, αναγνωρίζοντας τον απο το προφίλ του στο Facebook και το ρολόι που φορούσε το οποίο είχε κλαπεί απο αυτόν. Το θύμα κάλεσε την άμεση δράση, ενώ οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την ιστορία των γεγονότων. O Nicholas Wig αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια και πρόστιμο αποζημίωσης που ανέρχεται στα $20,000.

Στη φυλακή βρέθηκε 18χρονος, επειδή ομολόγησε μέσω Facebook ότι οδηγούσε μεθυσμένος! (Γκανάτσιος Αποστόλης & Κοντός Χρυσοβαλάντης)[επεξεργασία]

Στη φυλακή βρέθηκε ο 18χρονος Jacob Cox-Brown απο την Αστόρια καθώς ομολόγησε την κατάσταση της μέθυς του στο Facebook και ανέβασε φωτογραφία απο ενα τρακαρισμένο όχημα για το οποίο ο ίδιος ευθύνεται. Απο οτι φαίνεται λόγο της κατάστασης του δεν σκέφτηκε να αφήσει σημείωμα με τα στοιχεία του στο τρακαρισμένο αμάξι και προτίμησε να γυρίσει σπίτι και να μοιραστεί με τους φίλους του στο Facebook το κατόρθωμα του. Να σημειωθεί οτι ο χρήστης ειχε 665 ενεργούς φίλους στο συγκεκριμένο Social Media. Ετσι μερικές ώρες αργότερα οπως ηταν αναπάντεχο η αστυνομία επισκέφθηκε το σπίτι του 18χρονου και τον συνέλαβε. Στην συνέχεια ο Jacob βγήκε απο τη φυλακή πληρώνοντας εγγύηση και το δίπλωμα του κατασχέθηκε.

2ο παράδειγμα

Το 2009 συνελήφθει ο Chris Crego μετά απο ενα οξύ καυγά σε μπάρ με οδυνηρές συνέπειες καθώς δεν έλειψαν και οι σωματικές βλάβες ανάμεσα στα άτομα που ενεπλάκησαν σε αυτόν. Αρχικά το συγκεκριμένο άτομο απέφυγε την σύλληψη,ωστόσο μετά απο λίγο τον συνέλαβαν. Ο τρόπος σύλληψης έγινε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook αφου ο Crego είχε προλάβει την προηγούμενη μέρα να κάνει Check in στην εταιρία την οποία εργάζονταν προδίδοντας την ακριβή του θέση.


πηγες : http://www.cbsnews.com/news/facebook-fugitive-chris-crego-gives-police-plenty-of-help-current-status-arrested/ http://www.huffingtonpost.com/2013/01/04/jacob-cox-brown-facebook-post-drunk-driving_n_2410163.html http://www.cbsnews.com/news/jacob-cox-brown-ore-teen-arrested-after-posting-about-drunken-driving-hit-and-run-on-facebook/

Maxi Sopo Ληστής τραπεζών πιάστηκε μέσω facebook (Βασδέκης Αντρέας- Μήτσιου Αθανάσιος)[επεξεργασία]

Τα τελευταία χρόνια η αύξηση της εγκληματικότητας είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείτε όλο και συχνότερα. Πολύ συχνά η δράση της αστυνομίας καταφέρνει να ξεσκεπάζει πολλά ειδεχθή και μη εγκλήματα . Άλλες φόρες όμως η παροιμιώδης αφέλεια των δραστών είναι αυτή που τους οδηγεί στα χέρια της αστυνομίας χωρίς οι ίδιοι να αντιληφθούν το ανόητο της πράξης τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αντίστοιχων πράξεων αποτελεί ο 26χρόνος[4] από το Καμερούν ο οποίος μετά από το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σχετικά με τραπεζική απάτη συνελήφθη σε μία πόλη του Μεξικού όπου και κρατήθηκε μέχρι και την έκδοση του στην Αμερική. Ο Νοτιοαφρικανός Maxi Sopo[5] έφτασε στις Η.Π.Α το 2003 και για την επιβίωσή του πουλούσε τριαντάφυλλα σε νυχτερινά κέντρα του Σηάτλ μέχρι που γρήγορα λόγω έλλειψης εσόδων άλλαξε καριέρα και οδηγήθηκε στις τραπεζικές απάτες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές αυτός και ο συνεργάτης Edward Asatoorians, κατάφεραν να αποσπάσουν διακόσιες χιλιάδες δολάρια από τις τράπεζες του Σηάτλ.[6] Οι δύο συνεργάτες έπειθαν τρίτους να πούνε ψέματα για τα εισοδήματα τους με σκοπό να καταφέρουν να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες και μετά να τους αποσπάσουν τα λεφτά των δανείων. Οι δύο ληστές με τα χρήματα αυτά πήγαν στο Λας βέγκας για διασκέδαση, όπου ο ένας από τους δύο, ο Edward πιάστηκε από την Αστυνομία ενώ ο Maxi διέφυγε στο Μεξικό. Οι ερευνητές[7] έψαχναν συνεχώς στο facebook και στο MySpace για κάποιο ίχνος του αλλά δεν κατάφεραν να βρούνε κάτι. Αρκετούς μήνες αργότερα ένας ερευνητής oνόματι Michael Scoville καθώς κοιτούσε τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook είδε μια φωτογραφία του Maxi[8]. Αν και το προφίλ ήταν κλειδωμένο καθώς έψαχνε τους φίλους βρήκε ότι ένας από αυτούς ήταν εργαζόμενος στο υπουργείο δικαιοσύνης. Μέσω αυτού κατάφερε να τον εντοπίσει καθώς ανέβαζε όχι μόνο φωτογραφίες αλλά και την τοποθεσία της πόλης στην οποία υποτίθεται ότι κρυβόταν.

Διαρροή δεδομένων στο 4chan μετά από εισβολή στο e-mail της Sarah Palin (Τάγκας Στέλιος-Μάριος Αθανάσιος Τσόγκας)[επεξεργασία]

Τον Σεπτέμβρη του 2008 ο David Kernell ένας hacker με το ψευδώνυμο “Rubico” κατάφερε να εισβάλει στον προσωπικό λογαριασμού e-mail στο Yahoo της Sarah Palin φιλοδοξώντας να βρει κάποια στοιχειά τα οποία θα ήταν επιβλαβής στην πολιτική εκστρατεία της κυβερνήτριας της Αλάσκα. Αφού πήρε τον έλεγχο του λογαριασμού διάβασε τα μηνύματα της άλλα δεν βρήκε κάτι παραπάνω από λίγα προσωπικά e-mail και φωτογραφίες. Έχοντας καταλάβει ότι κινδύνευε να γίνει αντιληπτός αποσυνδέθηκε από το λογαριασμό.

Στη συνεχεία ανάρτησε τα ευρήματα του στην ιστοσελίδα 4chan , εκεί ένας χρήστης που ανακάλυψε το γεγονός πήρε την πρωτοβουλία να προστατέψει την Palin επαναφέροντας τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού. Αργότερα όμως ανέβασε μια φωτογραφία με τα στοιχειά του e-mail στον ιστότοπο η οποία περιλάμβανε και τον κωδικό πρόσβασης. Αυτό προκάλεσε μια αλυσιδωτή αντίδραση από τους χρήστες του 4chan που φημίζονται για τις καταστροφικές τάσεις τους, έτσι σε σχετικά μικρο χρόνο χιλιάδες χρήστες προσπαθούσαν ταυτόχρονα να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό. Το Yahoo τότε κλείδωσε τον λογαριασμό για 24 ώρες, ένα χρονικό διάστημα το οποίο ήταν αρκετό για να ενημερωθούν η συνεργάτες της Sarah Palin καθώς και τα μέσα ενημέρωσης για το θέμα.

Ο David Kernell τελικά βρέθηκε όταν το F.B.I. ακολούθησε την διεύθυνση της ανάρτησης "Rubico" στο 4chan που τους κατεύθυνε προς τον τόπο κατοικίας του. Καταδικαστικέ χωρίς να έχει διαρρεύσει κάτι επικίνδυνο για την κυβερνήτη στο διαδίκτυο. Η κυρία Palin δήλωσε αργότερα ότι αυτό το γεγονός είχε βλαβερές συνέπειες για την πολιτική της καμπάνια καθώς την περίοδο που ο λογαριασμός της ήταν εκτός του ελέγχου της, η επικοινωνία με τους συνεργάτες της έγινε λιγότερο άμεση και πιο αργή, το οποίο καθυστέρησε αρκετές διαδικασίες.

Πηγές: http://www.wired.com/2008/09/palin-e-mail-ha/ http://www.wired.com/2009/11/palin-hack-2 https://en.wikipedia.org/wiki/Sarah_Palin_email_hack#Incident

Η ιστορια της Amanda Todd(Παναγιωτα Χατζηγεωργιου-Κωστας Βαλσαμοπουλος)[επεξεργασία]

Η Amanda Todd γεννηθηκε στον Καναδα στης 27 νοεμβριου του 1996.Οταν φοιτουσε στo γυμνασιο το σχολικο ετος 2009 2010 αποφασισε με τους φιλους της μεσω web cam να γνωρισουν καινουριους ανθρωπους, με αποτελεσμα να προσλαμβανει κοπλιμεντα για την εξωτερικη της εμφανηση.Ωσπου μια μερα ενας αγνωστος την επεισε μεσω web cam να τραβηξει μια γυμνοστηθη φωτογραφια ώστε να την δει αυτος.Εναν χρονο μετα όμως από αυτό το συμβαν ο αγνωστος αντρας μεσω ανωνυμου προφιλ στο facebook την βρηκε και την εστειλε μηνυμα λεγοντας της ότι ξερει όλα τα στοιχεια της, όπως τα ονοματα της οικογενειας της,τους φιλους και συγγενεις της,το ονομα του σχολειου που πηγαινε ακομα και την διευθυνση της, απειλοντας την ότι θα στειλει την γυμνη της φωτογραφια στα προφιλ ολων των φιλων της στο facebook αν δεν κανει ενα "γυμνο show" για αυτόν.Στην περιοδο των διακοπων των χριστουγεννων η αστυνομια της χτυπησε την πορτα ανακοινωνοντας της ότι διερευσε η γυμνη της φωτογραφια στο facebook και σταλθηκε σε ολα τα προφιλ τως φιλων της.Αυτο ηταν κατι που την σοκαρε ψυχολογικα και επειτα ηρθε αντιμετωπη με κοροιδιες,βρησιες και εκφοβισμο από τους συμμαθητες της στο σχολειο, το οποιο την οδηγησε στο να γινει χρηστης ναρκωτηκων και αλκοολ καθως και να θελει να βλαψει τον εαυτο της.Στη συνεχεια αλλαξε σχολειο, όμως τον επομενο χρονο αυτος την ξαναβρηκε και δημοσιευσε παλι εκεινη την φωτογραφια δημιουργοντας μαλιστα και σελιδα στο facebook σχετικα με αυτό.Αυτο την εκανε να νιωσει ακομα χειροτερα καθως εμεινε μονη της χωρις φιλους και αντιμετωπη με σκληρο bullying.Aλλαξε αλλα δυο σχολεια αλλα τιποτα δεν φανηκε να αλλαζει σχετικα με αυτό το θεμα.Ολοι οι συμαθητες της την κοροιδευαν και κανεις δεν ηθελε να κανει παρεα μαζι της.Ολα αυτά την οδηγησαν στο να θελει να βλαψει σοβαρα τον εαυτο της κανοντας αποπειρες αυτοκτονιας.Στης 7 Σεπτεμβριου 2012 η Amanda ανεβασε ενα video στο youtube με τιτλο My story:Struggling,bullying suicide and self harm διαρκειας 9 λεπτων οπου μεσα απο καρτες παρουσιασε γραπτα ολή την ιστορια της,τα γεγονοτα και το bullying που αντιμετωπησε. Τελος η Amanda αυτοκτονισε στης 10 Οκτωμβριου του 2012.Το βιντεο της στο youtube εγινε viral την μερα λιγο μετα τον θανατο της.Μεχρι της 13 Οκτωμβριου του ιδιου ετους ειχε κερδισει ηδη 1.600.000 προβολες και εγινε θεμα συζητησης εκτος και εντος διαδυκτιου.Η ιστορια της συγκηνησε βαθια τον κοσμο αλλα και αφυπνησε πολλους σε σχεση με το bullying αλλα και την προστασια των προσωπικων μας δεδομενων στο διαδυκτιο.Το βιντεο σημερα εχει φτασει τις 19.571.984 προβολες.

πηγες:

https://en.wikipedia.org/wiki/Suicide_of_Amanda_Todd

http://nobullying.com/amanda-todd-story/

https://www.youtube.com/watch?v=ej7afkypUsc

Η σύλληψη του Rodney Knight Jr. μέσω φωτογραφίας στο Facebook(Ψωμιάδης Ελευθέριος, Μπερμπέρης Δημήτριος)[επεξεργασία]

Η χρήση των κοινωνικών δικτύων στη σημερινή εποχή χρησιμοποιείται από τη πλειοψηφία των νέων αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιείται από διάφορες υπηρεσίες με τη πιο γνωστή την αστυνομία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Rodney Knight Jr., ένας 19χρονος από τη Βιρτζίνια, αποφάσισε οτι ήταν έξυπνο να δημοσιεύσει μια φωτογραφία τον εαυτό του με τα κλοπιμαία όμως όπως αποδείχθηκε δεν ήταν τόσο φαεινή ιδέα. Το περιστατικό αυτό ξεκίνησε όταν ο Rodney Knight Jr. το Δεκέμβριο του 2011 είχε βγει για να κάνει διάρρηξη ώστε να πληρώσει το ενοίκιο του όταν αποφάσισε οτι καλύτερο θα ήταν εάν διαρρήξει το σπίτι ενός ρεπόρτερ της Washington Post με όνομα Marc Fisher. Αφού δειήσδησε στο σπίτι από τη πόρτα στο υπόγειο κατάφερε να κλέψει 2 Laptop, ένα εκ των οποίων ήταν του 15χρονου γιου του, $400 δολάρια μετρητά ακόμα και ένα παλτό. Ο Rodney θα μπορούσε να την είχε γλιτώσει εάν η υπερηφάνεια του δεν τον είχε οδηγήσει στο να δημοσιεύσει μια φωτογραφία τον εαυτό του με τα κλοπιμαία, την οποία τράβηξε από το Laptop του 15χρονου και την κοινοποίησε από το προφίλ του ίδιου. Ο March Fisher περιέγραψε το γεγονός γράφοντας:« Άνοιξε τον υπολογιστή του γιου μου , τράβηξε φωτογραφία τον εαυτό σαρκάζοντας δείχνοντας τα μετρητά και στη συνέχεια συνδέθηκε στο λογαριασμό του γιου μου στο Facebook και δημοσίευσε την εικόνα ώστε να την δουν 400 έφηβοι. Στη φωτογραφία φοράει το καινούργιο μου παλτό ». Ο πατέρας του νεαρού είπε οτι δεν τον ενδιέφεραν τα κλεμμένα παρά μόνο τα σημαντικά έγγραφα τα οποία είχε ο γιος του αποθηκευμένα στο Laptop του. Παρόλα αυτά πήρε τουλάχιστον ένα μήνα για να τον εντοπίσουν. Τελικά συνελήφθη στις 2 Ιανουαρίου 2011 όταν αστυνομικοί τον βρήκαν σε ένα σοκάκι της Washington. Μετά την σύλληψη ένας από τους αστυνομικούς με όνομα Kyle Roe δήλωσε:«Έχω δεί πολλούς ληστές, αλλά αυτός είναι ο πιο απρόσεκτος που έχω δεί ». Όταν τον έψαξαν , βρήκαν ότι κουβαλούσε ένα γεμάτο όπλο , το οποίο το είχε στην κατοχή του χωρίς άδεια όπως ομολόγησε και ο ίδιος αργότερα. Τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση 44 μηνών.

ΠΗΓΕΣ: http://www.cbsnews.com/news/dc-man-announced-theft-on-victims-facebook-page-gets-44-months-in-prison/

http://wjla.com/news/local/rodney-knight-facebook-burglary-sentenced-60055

https://stillunsolved.wordpress.com/tag/rodney-knight-jr/

Διαρροή προσωπικών δεδομένων του Anthony Weiner μέσω Twitter (Mαλλιόπουλος Σωτήριος)[επεξεργασία]

Στις μέρες μας αποτελεί σύνηθες φαινόμενο η διαρροή των προσωπικών δεδομένων των χρηστών μέσω κοινωνικών δικτύων. Μια αντίστοιχη περίπτωση είναι αυτή του Anthony Weiner πολιτικού προσώπου των Η.Π.Α του οποίου το όνομα έγινε ευρέως γνωστό χάρη σε δυο σκάνδαλα για τα οποία κατηγορήθηκε.Το πρώτο σκάνδαλο ήρθε στην επιφάνεια το 2011 όταν ο Weiner αποτελούσε μέλος του Κογκρέσσου των ΗΠΑ και αφορούσε τη διαρροή ορισμένων φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου τις οποίες είχε στείλει μέσω του Twitter σε μια φοιτήτρια 21 χρονών από την Ουάσινγκτον η οποία "ακολουθούσε" τις δημοσιεύσεις του.Το λάθος του Weiner ήταν οτι αντί να στείλει τις φωτογραφίες σε προσωπικό μήνυμα τις ανέβασε στον λογαριασμό του κάνοντας τες ορατές στους περίπου 45,000 χρήστες που τον ακολουθούσαν.Αν και ο ίδιος αντιλήφθηκε σύντομα το λάθος του και αφαίρεσε τις φωτογραφίες ήταν ήδη αργά καθώς πολλοί χρήστες είχαν αποθηκεύσει στιγμιότυπα της εικόνας στέλνοντας τα σε διάφορες ιστοσελίδες.Αρχικά ο Weiner αρνήθηκε πως ανέβασε ο ίδιος τις φωτογραφίες και υποστήριξε ο κάποιος ,πιθανόν πολιτικός του αντίπαλος είχε εισβάλλει στον προσωπικό του λογαριασμό δημοσιεύοντας αυτές τις φωτογραφίες.Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο η φωτογραφίες είχαν υποστεί κάποια μορφή επεξεργασίας και ότι ίσως να είχαν δημοσιευτεί απο άλλον λογαριασμό .Παραδόξως ο Weiner δεν ειδοποίησε το FBI η κάποια αρμόδια αρχή για τη διεξαγωγή έρευνας αλλά προσέλαβε μια ιδιωτική εταιρία θεωρώντας πως αποτελούσε κάποια φάρσα και όχι έγκλημα.Ωστόσο δεν άργησε να παραδεχτεί ο ίδιος το λάθος του και σε μια συνέντευξη τύπου να ομολογήσει οτι ανέβασε ο ίδιος τις φωτογραφίες αλλά και να ζητήσει συγνώμη απο τους φίλους,υποστηρικτές καθώς και απο τη γυναίκα του.Ο ίδιος παραδέχτηκε οτι συνομιλούσε και έστελνε φωτογραφίες μέσα στα προηγούμενα 3 χρόνια με 6 γυναίκες αλλά με καμία δεν είχε φυσική επαφή.Αν και όλο αυτό το σκάνδαλο οδήγησε στο να εκτοξευτεί ο αριθμός των χρηστών που τον ακολουθούσαν στον Twitter η αντίδραση του πιλοτικού κόσμου ήταν τελείως διαφορετική.Η διασημότητα που είχε πάρει το θέμα οδήγησε μεγάλο μέρος τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών στρατοπέδων του Κογκρέσσου να ζητάνε την παραίτηση του Weiner ,κάτι το οποίο επισήμανε και ο ίδιος ο Ομπάμα σε συνέντευξη του. Μετά την παραίτηση του από το Κογκρέσσο και έχοντας περάσει 2 χρόνια, το 2013 ο Weiner αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος της Νέας Υόρκης όταν το 2ο σκάνδαλο έρχεται στη δημοσιότητα.Και αυτή τη φορά ο Weiner παραδέχεται οτι έστελνε μηνύματα και φωτογραφίες με άλλες 3 γυναίκες στο διάστημα μετά την παραίτηση του.Αν και σε όλο αυτό ο Weiner είχε την υποστήριξη την γυναίκας του δεν είχε και του κόσμου καθώς το 2ο σκάνδαλο οδήγησε στη μείωση της δημοτικότητας του κατά 20 μονάδες φέρνοντας τον τελικά στη πέμπτη θέση.

πηγές:1)http://blogs.uoregon.edu/carlosdanger/social-medias-influence/ 2)https://en.wikipedia.org/wiki/Anthony_Weiner_sexting_scandals 3)http://www.huffingtonpost.com/2013/07/24/anthony-weiner-sex-scanda_n_3643753.html 4)http://www.biography.com/people/anthony-weiner-20993229#beltway-years

Διαρροή προσωπικών δεδομένων από κρατικό φορέα της Νήσου Μαν(Μπούρας Νικόλαος-Καρακώστας Δημήτρης-Αγγελακοπούλου Ειρήνη-Δήμητρα)[επεξεργασία]

Διαρροή προσωπικών δεδομένων από κρατικό φορέα της Νήσου Μαν

Παιδικό λάθος ειδικά καταρτισμένου κρατικού υπαλλήλου σχεδόν οδήγησε σε σοβαρό "εμφύλιο πόλεμο" μεταξύ κράτους και φορολογουμένων. Προς το τέλος Μαρτίου του 2015 το τμήμα φόρου εισοδήματος της Νήσου Μαν, δημιούργησε στο Twitter λογαριασμό με σκοπό την ενημέρωση των φορολογούμενων σχετικά με το νέο κανάλι επικοινωνίας.Ένα απλό λειτουργικό λάθος ήταν αρκετό για να πραγματοποιηθεί διαρροή 5.000 διευθύνσεων e-mail των φορολογούμενων με απότελεσμα την πρόκληση της αναστάτωσης των ανθρώπων αυτών. Το λάθος εντοπίζεται στο "privacy part" της αποστολής ενός μηνύματος καθώς κάποιος δεν χρησιμοποίησε blind carbon copy (BCC) στην λίστα με τα e-mails των παραληπτών με αποτέλεσμα η λίστα αποστολής να είναι εμφανής σε όλους όσους έλαβαν το e-mail αυτό. Το λάθος αναγνωρίστηκε από το τμήμα φόρου εισοδήματος του υπουργείου Εσωτερικών και πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σιγουρευτούν πως το ατυχές συμβάν δεν θα επαναληφθεί.Η ενημέρωση του επόπτη εργασίας δεδομένων ώστε να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη έρευνα για το ατυχές περιστατικό ήταν μέρος των μέτρων που λήφθηκαν. Παρόλα τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ το λάθος που έγινε δεν μπορεί να διορθωθεί γιατί τα μηνύματα δεν μπορούν να ανακληθούν εφόσον ολοκληρωθεί η αποστολή τους.Το ανόητο αυτό λάθος δεν το έχει εκμεταλλευτεί κανείς από τους παραλήπτες των e-mails,όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί γι’ αυτό στο μέλλον.Στην προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε γνωστό σε όλους όσους εκτέθηκαν από την λίστα αυτή πως το λάθος προσδίδεται σε απροσεξία υπαλλήλου του τμήματος φόρου εισοδήματος και ουδεμία σχέση έχει το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών του υπουργείου με την διαρροή των δεδομένων που έλαβε μέρος. Το τμήμα ζήτησε συγγνώμη για το λάθος που επέφερε αναστάτωση,αλλά δεν γνωρίζουμε αν έγινε δεκτή από όλους τους ζημιωμένους της υπόθεσης,ούτε είναι γνωστό εάν κινηθεί κάποιος νομικά εναντίον του τμήματος για την υπόθεση.

Για ένα Like 32 χρόνια φυλακή ( Σακοράφα Ολυμπία- Σταυρούλα Πατούνα)[επεξεργασία]

Έσχατη προδοσία θεωρήθηκε ένα like στο Facebooκ από ένα 27 χρόνο Ταϊλανδό τον Thanakorn Siripaiboon , σε μια πειραγμένη φωτογραφία του βασιλιά και στην συνέχεια την μοίρασε κοινοποιώντας την σε 608 φίλους του. Ο αξιωματικός Burin Throngprapai υποστηρίζει πως ο νεαρός είχε δημιουργήσει γκρουπ στο Facebook και είναι ένας από τους δημιουργούς του ΄΄ Εθνικό Ίδρυμα τα Κόκκινα Πουκάμισα ΄΄ τέτοιου είδους πράξης, δηλαδή μη σεβασμός στο πρόσωπο του Βασιλιά καταδικάζονται με φυλάκιση και η συγκεκριμένη σε 32 χρόνια αφού είναι βλασφημία. Η αστυνομία, επίσης, έχει συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία εναντίον είκοσι άλλων που ήταν οι διαχειριστές της ομάδας, καθώς και τα μέλη της σελίδας του Facebook που μοιράστηκαν άρεσαν ή κοινοποίησαν ή αντάλλαξαν μηνύματα με την ομάδα. Ο Βασιλιάς ο όποιος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας γιόρτασαν εκείνες τις ημέρες τα 88 γενέθλια του. Συνεχίζει λέγοντας πως αυτές οι πράξεις του like (μου αρέσει) και share (κοινοποίηση ) και τα διάφορα γκρουπ τιμωρούνται με την ανώτερη ποινή, καθώς θεωρούνται έσχατη προδοσία για την εθνική ασφάλεια και μη σεβασμός στον άρρωστο βασιλιά. Τέτοιου είδους ενέργειες συνεχίζουν να ερευνώνται από τις Αρχές της Ταϊλάνδης ψάχνοντας γκρουπ που υπάρχουν στο Facebook επειδή θεωρούνται ριζοσπαστικές ενεργείς της αντιπολίτευσης. Ο Thanakorn ήταν εργάτης αυτοκινητοβιομηχανίας ανταλλακτικών εργοστάσιο, συνελήφθη στο σπίτι του στο Samut Prakan, κοντά στην Μπανγκόκ, και χρεώνεται με ραδιουργίες , έσχατης προδοσίας για τα εγκλήματα του στο ιντερνέτ. Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστίας κάνει έκκληση στις Αρχές να σταματήσει αυτό το ογκώδες και παράλογο κύμα συλλήψεων για αβλαβή αδικήματα, αφού οι άνθρωποι προσπαθούν με ειρηνικό τρόπο να εκφράσουν τα δικαιώματα τους.

Πηγή: http://www.lifo.gr/now/world/83675 http://www.aljazeera.com/news/2015/12/man-arrested-thailand-facebook-posts-151211073818427.html


London Eley μέσω facebook (Ντσιαβός Ευάγγελος & Συρρής Δημήτρης)[επεξεργασία]

Η εικοσάχρονη London Eley από την Philadelphia και ο συνεργός της Bynum (18 χρονών), κατέληξαν στην φυλακή τον Ιούνιο του 2011, η πρώτη με κατηγορία πρόθεσης για φόνο και ο Bynum με 4 κατηγορίες των οποίων η πιο σημαντική ήταν η απόπειρα φόνου του πρώην συντρόφου της Εley. Όλα ξεκίνησαν μία μέρα που η Εley ήταν πολύ αναστατωμένη με τον πρώην φίλο της, που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το Facebook για να δει αν κάποιος θέλει να τον σκοτώσει έναντι ενός χρηματικού ποσού. Πιο συγκεκριμένα δημοσίευσε στο facebook το εξής: "Πληρώνω κάποιον 1000 δολάρια να σκοτώσει τον πατέρα του παιδιού μου." Ο Βynum είδε το ποστ απαντώντας: " Μην πεις τίποτα άλλο... πες μόνο πως μοιάζει και που θα είναι... χρειάζομαι πρώτα τα λεφτά". Η αστυνομία ενημερώθηκε από κάποιον συγγενή που είδε το ποστ, για το συμβάν και κατάφερε να προλάβει τον φόνο πιάνοντας τον Bynum την στιγμή της απόπειρας. Η Eley kai o Bynum κατέληξαν στην φυλακή της Philadelphia τον Ιούνιο, αλλά ο Corey White ο πρώην σύντροφος της δεν ήταν τόσο τυχερός τελικά. Τον Αύγουστο του 2011 ο Corey πυροβολήθηκε και πέθανε από ένα τρίτο άτομο την στιγμή που οι άλλοι 2 ήταν ακόμα στην φυλακή. Αυτόπτης μάρτυρες είδαν τον Corey να διαφωνεί με έναν άντρα σε ένα αμάξι και στην συνέχεια αυτός να τον πυροβολεί στο στήθος. Η αστυνομία δεν έχει καταλήξει ακόμα αν ο δολοφόνος το έκανε εξαιτίας του facebook η για δικούς του λόγους. Υπάρχουν υποψίες ότι ο Corey ήταν οδηγός διαφυγής τον Ιούλιο σε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς που έγινε σε ένα νυχτερινό κέντρο και ίσως αυτό να οδήγησε στον φόνο του.

Πηγή : http://abcnews.go.com/US/facebook-mystery-man-killed-girlfriend-posts-ad-assassin/story?id=14318350

Hannah Sabata (Μπαλάνος Κωνσταντίνος-Κολιός Χρυσοβαλάντης)[επεξεργασία]

Μια ληστής τράπεζας συνελήφθη αφότου δημοσίευσε ένα βίντεο στο YouTube όπου ισχυρίζεται ότι έχει κλέψει περισσότερα από $ 6.000 υπο την απειλή όπλου. Στο παράξενο βίντεο από το YouTube της Hannah Sabata, 19 ετών, παρατηρείται η ίδια να κρατάει ένα μέρος των μετρητών που είπε πως έκλεψε χρησιμοποιώντας ένα «όπλο, μια μαξιλαροθήκη και ένα σημείωμα». Σε μια σειρά από χειρόγραφες σημειώσεις, η Sabata, από το Stromsburg, της Νεμπράσκα, ισχυρίζεται, επίσης, ότι έχει κλέψει ένα Pontiac Grand Am κατά τη διάρκεια ενός ξεφαντώματος που περιέγραψε ως την καλύτερη μέρα της ζωής της. Η Sabata συνελήφθη για μια ληστεία του υποκαταστήματος της Cornerstone Bank και την κλοπή ενός αυτοκινήτου στην Υόρκη. Εκτός από την έγγραφη ομολογία, η Sabata εμφανίζεται επίσης στο βίντεο ντυμένη με τα ίδια ρούχα που φορούσε το πρόσωπο που λήστεψε την τράπεζα. Ο σερίφης της York , Dale Radcliff ανέφερε ότι όλα τα χρήματα της ληστείας βρέθηκαν και ανακτήθηκαν εκτός από 30$. Η νεαρή κακοποιός μεταφέρθηκε σε φυλακή στην κομητεία της York, όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα. Το βίντεο, με τίτλο Chick Bank Robbery, έχει προβληθεί πάνω από 7.000 φορές από τότε που δημοσιεύτηκε. Η έφηβη κοπέλα, αναφέρεται στη γενέτειρά της, ως «Hicktown». Στο βίντεο φαίνεται η Sabbta να κρατάει μια δεσμίδα από τα χρήματα που λήστεψε και μια επιγραφή στην οποία φέρεται να ισχυρίζεται ότι είναι θύμα της κυβέρνησης. Η Sabata είπε ότι σχεδιάζει να πληρώσει μερικά από τα δάνεια των σπουδαστών και να πάει σε ένα «ξεφάντωμα αγορών». Δείχνει στην κάμερα κάποια κλειδιά ενός αυτοκινήτου και είπε ότι πρόκειται για το νέο αυτοκίνητό της, και είναι ακριβό, αλλά και ότι έχει αφαιρέσει ήδη τις πινακίδες . Προς το τέλος του επτά λεπτών βίντεο, λέει ότι ενώ της είχαν πάρει το μωρό της , εκείνη θα μπορούσε να βρει έναν άλλο σκοπό.

Πηγές:1 2 Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=lAZoo5KRMZ4

PSN Data Breach (Τσίπας Σπύρος-Χρηστάκης Κωνσταντίνος)[επεξεργασία]

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση των πωλήσεων κονσόλων βίντεο παιχνιδιών όπως είναι η σειρά PlayStation της SONY, Xbox της Microsoft, Wii της Nintendo. Οι κονσόλες αυτές απευθύνονται κυρίως σε παιδιά και εφήβους. Αυτό σημαίνει ότι συχνά τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών είναι ενός ενήλικα που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζει αν τα δεδομένα του προστατεύονται επαρκώς ή όχι.

Με αφορμή αυτό, αξίζει να αναφερθεί το περιστατικό διαρροής προσωπικών δεδομένων από το PlayStation Network (PSN) της SONΥ, το οποίο είναι ένα online hub που προορίζεται για τους χρήστες του PlayStation3 (PS3). Το 2011 πάνω από 77 εκατομμύρια χρήστες του PSN πέσαν θύματα εγκληματικής ενέργειας με αποτέλεσμα την υποκλοπή των προσωπικών τους πληροφοριών. Το περιστατικό αυτό θεωρήθηκε ένα από τα χειροτέρα στην ιστορία, ξεπερνώντας αυτό της εταιρίας TJX που συνέβη του 2007 με θύματα 45 εκατομμύρια χρήστες. Αν και με καθυστέρηση μιας βδομάδας η SONY στις 14 Μάιου έκανε διαθέσιμη στους πελάτες της μια νέα έκδοση του λογισμικού για την κονσόλα της, η οποία θεωρητικά κάλυπτε τα κενά ασφάλειας που είχαν δημιουργηθεί, υποχρεώνοντας παράλληλα τους χρήστες να προβούν σε αλλαγή του κωδικού πρόσβασης τους μπαίνοντας στο PSN. Η δικαιολογία της SONY για την καθυστέρηση της ανακοίνωσης, από την στιγμή που αντελήφθη τα κενά ασφάλειας μέχρι να βεβαιωθεί ότι τα δεδομένα διέρρευσαν,ήταν οτι έπρεπε να συμβουλευτεί εξιδεικευμένους αναλυτές προκειμένου να προβεί σε μια τόσο μεγάλη επίσημη ανακοίνωση.

Τα δεδομένα που κλάπηκαν από τους χρήστες περιείχαν κυρίως ονόματα, διευθύνσεις, ημερομηνίες γεννήσεως, διευθύνσεις email και κωδικούς πρόσβασης για το PSN. Συνολικά το κόστος της ζημίας για τους χρήστες ανέρχεται περίπου στις 100 εκατομμύρια λίρες , δηλαδή σχεδόν πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ. Φυσικό και επόμενο ήταν η αντίδραση τόσο από χρήστες της κονσόλας όσο και του κόσμου του ιντερνέτ να είναι αρνητική. Πολλοί gamers εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για το γεγονός αυτό και απέτρεψαν νέους χρήστες από την αγορά προϊόντων που έχουν σχέση με την SONY. Άλλοι έσπευσαν να συγκρίνουν το PSN με το Xbox live, μια αντίστοιχη υπηρεσία για την κονσόλα της Microsoft, συμπεραίνοντας έτσι ότι κυριά αίτια της διαρροής αυτής δεδομένων ήταν η πιο ανοιχτή πολιτική του PSN σε σχέση με το Xbox live.

Η πρώτη νομική κινητοποίηση εναντίον της SONY συνέβη στις 27 Απρίλιου από τον Kristopher Johns εκπροσωπώντας όλους τους χρήστες του PlayStation και επιβεβαιώνοντας την ανησυχία τους ότι η SONY απέτυχε να αποκρυπτογραφήσει επαρκώς τα δεδομένα τους και να τα προστατεύσει από τέτοιου είδους επιθέσεις. Το 2013, ανακοινώθηκε από το United Kingdom Information Commissioner's Office πρόστιμο £250,000 σε βάρος της SONY επειδή εξέθεσε τα δεδομένα των χρηστών σε κίνδυνο.


Πηγές:

http://www.theguardian.com/technology/2011/apr/27/playstation-users-identity-theft-data-leakhttps://en.wikipedia.org/wiki/2011_PlayStation_Network_outage#Legal_action_against_Sony

Διαρροή δεδομένων μέσω facebook (Παπαδημητρίου Νίκος)[επεξεργασία]

Ως γνωστόν, το facebook αποτελεί τον μεγαλύτερο κοινωνικό διαδικτυακό τόπο, με εκατομμύρια φωτογραφίες να ανεβαίνουν κάθε μέρα. Έτσι, λογικό είναι να ανεβαίνουν φωτογραφίες για τις οποίες οι υπαίτιοι του ανεβάσματος τους έχουν μετανιώσει και τις έχουν κατεβάσει απευθείας. Αυτό συνέβη στην υπόθεση του James Tindell, ο οποίος έφυγε από την πόλη που έμενε, το Oregon, αντί να παρακολουθήσει τη φαρμακευτική αγωγή η οποία του είχε επιβληθεί και να ακολουθήσει άλλες συνθήκες τις οποίες αποδέχτηκε έτσι ώστε να αποφύγει τη φυλακή, εφόσον δήλωσε τη συμμετοχή του σε ληστεία το 2010. Αλλά αντί να κάνει οτιδήποτε ήταν δυνατόν για να αποφύγει τις ποινές, ο James ανέβασε δημοσιεύσεις στο facebook, οι οποίες προσέλκυσαν τον αξιωματικό ο οποίος τον είχε υπό την επιτήρηση του. Στις δημοσιεύσεις του, ο James παραπονιόταν για τον δικαστή ο οποίος τον καταδίκασε και παραπονιόταν για το σύστημα δικαιοσύνης. Επίσης ανέβασε κι άλλες ανόητες δημοσιεύσεις λέγοντας πως βρίσκεται στην Αλαμπάμα όπως κι επίσης ανέβασε μία φωτογραφία με το υπερηχογράφημα του γιου του, φανερώνοντας την τοποθεσία του ξενοδοχείου που έγινε το υπερηχογράφημα. Ο James, μάλλον δεν φαντάστηκε πως ο αξιωματικός που τον επέβλεπε θα μπορούσε να τον παρακολουθεί, κάτι που όντως συνέβη. Ο Tod Roberts, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που είχε υπό την επίβλεψη του τον James, είχε γνώση των social media και σύλλεξε τις δημοσιεύσεις του δράστη. Αφού κατάλαβε πού μπορεί να βρίσκεται, ζήτησε από τους εισαγγελείς ένταλμα σύλληψης σε εθνικό επίπεδο, το οποίο υπέγραψε ο δήμαρχος του Oregon, John Kitzhaber. Τον προηγούμενο μήνα ο James συνελήφθη για υπερβολική ταχύτητα στην Αλαμπάμα. Ένας αστυνομικός ο οποίος επεξεργάστηκε στο διαδίκτυο την ταυτότητά του, βρήκε για το ένταλμα που είχε βγει. Σύντομα ο δράστης επέστρεψε στην πόλη που αρχικά έμενε, για να αντιμετωπίσει την δίκη, στην οποία κυρίαρχο ρόλο είχε ο δικαστής για τον οποίο ο James παραπονέθηκε στην δημοσίευσή του στο facebook. Τελικά ο James καταδικάστηκε σε δύο χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση, καθώς επίσης έπρεπε ο ίδιος να πληρώσει το εισιτήριό για να επιστρέψει πίσω στο Oregon.

Πηγές: [9] [10] ]

 1. https://en.wikipedia.org/wiki/Koobface
 2. https://en.wikipedia.org/wiki/Conficker
 3. https://el.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows
 4. https://el.wikipedia.org/wiki/Mac_OS_X
 5. https://el.wikipedia.org/wiki/Linux
 6. https://en.wikipedia.org/wiki/Koobface
 7. https://el.wikipedia.org/wiki/Facebook
 8. https://el.wikipedia.org/wiki/Twitter
 9. https://el.wikipedia.org/wiki/Skype
 10. https://el.wikipedia.org/wiki/Myspace
 11. https://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Flash_Player