Τεχνική Νομοθεσία Για Μηχανικούς Πληροφορικής/1. Εργαλεία ανάλυσης κοινωνικών δικτύων. H 2. Εργαλεία για anti-forensics.

Από Βικιβιβλία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

RootKit (Ωττας Ιωάννης , Γαρδίκης Θάνος)[επεξεργασία]

RootKit.

Ένα RootKit είναι ένα λογισμικό που μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ως administrator,ενώ κρύβει την παρουσία μας από τους διαχειριστές με το να ενσωματώνεται σε βασικά αρχεία του λειτουργικού συστήματος η διάφορων άλλων εφαρμογών.

Το RootKit κατατάσσεται στην κατηγορία των anti forensics-tools καθιστώντας την εγκληματολογική ανάλυση υπολογιστών αδύνατη.O λόγος δημιουργίας του είναι τo καμουφλάρισμα μολυσμένων αρχείων χωρίς να γίνουν αντιληπτά από το σύστημα η τα χρήστη. Ένας λόγος ύπαρξης των rootkit είναι η διατήρηση της εισβολής σε ένα σύστημα είτε για παρακολούθηση η οτιδήποτε άλλο.

Ένα rootkit απαρτίζεται από ένα σύνολο αρχείων σχεδιασμένα να αποκρύπτουν είτε διεργασίες είτε πόρτες , αρχεία κτλ π .Είναι ένα σύνολο από script που δίνουν την δυνατότητα σε κάποιον να διατήρηση κρυφά τον έλεγχο,το rootkit δηλαδή λαμβάνει χώρο σε επίπεδο πυρήνα.

Πως Λειτουργεί;

Μόλις εντοπίσει κάποια ευπάθεια (zero-day exploit, unpatched) και αποκτηθούν τα δικαιώματα διαχειρισθεί τότε τοποθετούν τα απαραίτητα “payload”,όταν μια συνάρτηση του συστήματος προσπελαύνει μια βιβλιοθήκη DLL το rootkit την παραπλανεί καλώντας τον δικό του κώδικα με σκοπό να προσπεράσει τον έλεγχο των αρχείων του.

Ιστορικά:

Ο πρώτος στόχος ήταν συστήματα με λειτουργικό Unix(Linux) και ‘Sun’ στις αρχές του '90. Πρόσφατα ένα γνωστό rootkit "Alureon" κατάφερε να εισχωρήσει στο 64-bit σύστημα των windows 7. Παρέκαμψε την πολιτική ασφαλείας των windows που δεν επιτρέπει σε οδηγούς χωρίς ψηφιακή υπογραφή από πιστοποιημένη αρχή να εγκαθίστανται και προσκόλλησε τον εαυτό του στο MBR αλλάζοντας έτσι τις ρυθμίσεις για το "boot" του συστήματος


Τα rootkit μπορούν να διακριθούν ανάλογα τον τρόπο δράσης τους:

1 Application Level: τα οποία έχουν την ικανότητα να αντικαθιστούν γνήσια αρχεία εφαρμογών με trojanized αντίγραφα.

2 Library Level: τα οποία τροποποιούν-αντικαθιστούν κλήσεις του συστήματος(system calls) για να κρύψουν την επίθεση που πραγματοποιούν

3 Firmware Level: τα οποία όπως φανερώνει και το όνομα τους χρησιμοποιούν το firmware κάποιας συσκευής(το οποίο σπανίως ελέγχεται) για να θέσουν σε λειτουργία ένα ανθεκτικό αντίγραφο τους.

4 Kernel Level:με την ιδιότητα να προσθέτουν ή να αντικαθιστούν κώδικα στον πυρήνα(kernel) ενός προγράμματος ώστε και αυτά να κρύψουν την υπαρξή τους

5 Virtualized Level: τα οποία λειτουργούν σε επίπεδο πυρήνα λειτουργικού συστήματος αλλάζοντας την ακολουθία εκκίνησης(boot sequence) με αποτέλεσμα να εκκινούν τον εαυτό τους αντί το γνήσιο λειτουργικό,το οποίο και φορτώνουν στη συνέχεια σαν virtual machine.

Πηγές: https://el.wikipedia.org/wiki/Rootkit#.CE.A4.CE.B1_rootkit_.CF.83.CE.AE.CE.BC.CE.B5.CF.81.CE.B1, www.pc-mag.gr ,www.osarena.gr

Hootsuite(Κυριάκος Πέτρου Γιώργος Κουβάτας)[επεξεργασία]

Η άνοδος των social media έχει συνοδευτεί από τη δημιουργία εργαλείων τα οποία αναλύουν τις επιπτώσεις και τις επιδράσεις των δραστηριοτήτων των κοινωνικών δικτύων.

H Ανάλυση κοινωνικών δικτύων αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων. Τους δίνει τη δυνατότητα να αποκαλύψουν και να αναλύσουν το κοινωνικό δίκτυο που διαθέτουν αλλά και να διαπιστώσουν αν το δίκτυο αυτό καλύπτει τις επιχειρηματικές τους ανάγκες.

Ένα από τα πιο διάσημα εργαλεία ανάλυσης κοινωνικών δικτύων αποτελεί το HootSuite. Συγκεκριμένα τo HootSuite είναι ένα σύστημα διαχείρισης κοινωνικών δικτύων που δημιουργήθηκε από τον Ryan Holmes το 2008. Η διεπαφή χρήστη του συστήματος παίρνει τη μορφή ενός πίνακα –φυλλομετρητή και υποστηρίζει το λογαριασμό του χρήστη για ολοκληρωμένα κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter,το Facebook, το Linkedln, το Myspace κα. Το HootSuite επιτρέπει την ταυτόχρονη διαχείριση διαφόρων Social Media. Μέσα στα υποστηριζόμενα Social Media προστέθηκε το Foursquare, το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προβάλουν, να κάνουν like και να διαμοιράσουν τα tips τα οποία αφήνουν οι πελάτες τους, να δημιουργήσουν και να διαμοιράσουν ενημερώσεις και προσφορές, να δουν σε ζωντανό χρόνο τα τελευταία check-ins, να ενημερώσουν τις πληροφορίες τους κλπ.

Οι βασικές του λειτουργίες είναι δωρεάν, εάν όμως αν κάποιος θελήσει όλο το πακέτο που προσφέρει το HootSuite θα πρέπει να πληρώσετε 9.99$ το μήνα.

Οι βασικές λειτουργίες HootSuite αφορούν:

Κοινωνικά Δίκτυα: Το HootSuite υποστηρίζει τα περισσότερα social networks που θα χρειαστεί κάποιος χρήστης αν όχι όλα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται facebook, twitter, google+, linkedin, foursquare, myspace, ενώ με την βοήθεια των Apps που υπάρχουν είναι εφικτή η σύνδεση και με youtube, instagram, tumblr και πολλά άλλα.
Stream: Στο stream μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την κίνηση των λογαριασμών του χρήστη, από τα post που γίνονται στον τοίχο του μέχρι τα mention που υπάρχουν στον twitter λογαριασμό ή και το newsfeed του χρήστη. Παράλληλα δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης οποιουδήποτε keyword ή hashtag στο twitter για να μην χάνει ο χρήστης τίποτα από όσα λέγονται στο twitter. Μία ακόμη δυνατότητα του stream είναι να απαντά κανείς επί τόπου στα σχόλια που γίνονται στη σελίδα του ή να ανοίξει διάλογο για κάποιο θέμα στο twitter.
Publisher: Το publisher είναι το σημείο στο οποίο γίνεται η διαχείριση των προγραμματισμένων post. Μπορεί ο χρήστης να δει τα post του ανάλογα με το account στο οποίο προγραμματίστηκαν ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να ανατρέξει σε παλαιότερα post που έχει κάνει.
Analytics: Στα analytics μπορεί να δημιουργήσει το δικό του report για την διαχείρειση των social media account. Υπάρχουν μάλιστα και έτοιμα templates για facebook insights και google analytics αλλά και πολλά έτοιμα metrics για να φτιάξει ο χρήστης το report που ταιριάζει στις ανάγκες του. Η λειτουργία αυτή παρέχεται κατόπιν πληρωμής
Contact: Στο contact δίνεται η δυνατότητα να δεί ο χρήστης όλα τα άτομα που έχουν κάνει follow στο twitter ή τον έχουν προσθέσει στους κύκλους τους στο Google+.
Posting: Ξεκινώντας με τα βασικά, στο HootSuite ο χρήστης έχει την δυνατότητα να κάνει post σε όσα social networks θέλει. Προχωρώντας παρακάτω, αυτά τα post μπορούν να προγραμματιστούν για το μέλλον σε ημερομηνία που θέλει ο χρήστης με ακρίβεια λεπτού. Ενώ αυτά τα post μπορεί να τα διαχειριστεί (σε περίπτωση που θέλει να τα αλλάξει ως προς το περιεχόμενο ή την ώρα τους). Ακόμα πιο πέρα υπάρχει και η δυνατότητα για αυτόματο προγραμματισμό με το autoschedule όπου το ΗootSuite αποφασίζει για το χρήστη ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να γίνει το post του.

Πηγές:

http://www.suit.gr/hootsuite-guide/

http://en.wikipedia.org/wiki/HootSuite

Visone(Ντούγκος Ιωάννης,Μιχαήλ-Άγγελος Χρονόπουλος)[επεξεργασία]

Το VISONE ξεκίνησε σαν ιδέα το 1996 σε συνεργασία των ομάδων "Αλγόριθμοι και δομές δεδωμένων" του τμήματος Πληροφορικής, και "Εσωτερική Πολιτική και Δημόσια Διοίκηση" του τμήματος Πολιτικής & Διαχείρισης στο πανεπηστίμιο του Konstanz. Μετά από αρκετή έρευνα και πειραματικές εφαρμογές το 2003 κυκλοφόρησε η πρώτη σταθερή έκδοση του λογισμικού VISONE που διαθέτει δείκτες κεντρικότητας και σχεδιαγράμματα , και η ανάπτυξη του συνεχείζεται μέχρι και σήμερα με την προσθήκη συναρπαστικών νέων χαρακτηριστικών .Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιεί μοντέλα και αλγόριθμους για να ενσωματώσει και να προωθήσει την ανάλυση και οπτικοποίηση των κοινωνικών δικτύων που αναπτύσσονται. Είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να επιτρέπει στους ειδικούς, αλλα και σε απλούς χρήστες να εφαρμόζουν καινοτόμες και προηγμένες οπτικές μεθόδους με ευκολία και ακρίβεια για να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε έρευνα. Το λογισμικό διανέμεται δωρεάν στο διαδίκτυο και είναι διαθέσιμο σε Java για Windows, Linux και Mac OS.Για την λειτουργία του λογισμικού αυτού όμως, θα πρέπει να υπάρχει στον υπολογιστή εγκαταστημένο το Sun Java Runtime Environment (JRE) 7. Το viseone μας επιτρέπει να έχουμε μια διαδραστική γραφική εποικινωνία μεταξύ χρήστη και λογισμικού, προσαρμοσμένη στα κοινωνικά δίκτυα με καινοτόμες απεικονίσεις του δικτύου.Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να εισάγει και να εξάγει τυπικές μορφές δεδομένων κοινωνικού δικτύου και επιτρέπει τη δημοσίευση των εξαγωγών αυτών σε μορφή JPEG, PDF, SVG, METAFILE αλλά και σε άλλες μορφές.

Φωτογραφίες Προγράμματος:

http://visone.info/wiki/images/b/b3/Egonet_parallel_ties.png


http://www.intechopen.com/source/html/9668/media/image10.png
Πηγή:

http://visone.info/html/about.html

Gephi (Πύρκας Αλέξανδρος, Θυμνιόπουλος Κωνσταντίνος)[επεξεργασία]

Το Gephi είναι ενα εργαλείο Social Analysis Software (SNA) το οποίο αναπτύχθηκε από μαθητές Πανεπιστημίου της Γαλλίας και πλέον αναπτύσσεται από ομάδα επιστημόνων και πολλούς συνεργάτες στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι. Το Gephi είναι γραμμένο σε γλώσσα Java στην πλατφόρμα NetBeans και πρόκειται για open-source programm και είναι δωρεάν. Χρησιμοποιείται για την ανάλυση και την κατανόηση πολύπλοκων γραφημάτων και διαγραμμάτων,ή και για την ανάλυση δεδομένων συσχέτισης σε πληροφοριακά,βιολογικά ή κοινωνικά δίκτυα. Όπως στο Photoshop αλλά για δεδομένα, ο χρήστης αλληλεπιδρά με την απεικόνιση και χειρίζεται την κατασκευή, τα σχήματα και τα χρώματα για να εντοπίσει ιδιότητες που είναι απαρατήρητες χωρίς τη χρήση του προγράμματος. Το τμήμα του προγράμματος που ασχολείται με την απεικόνιση χρησιμοποιεί απεικόνιση 3D, δηλαδή την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα σημερινά παιχνίδια. Σε αντίθεση με άλλα προγράμματα το Gephi γι αυτή τη λειτουργία χρησιμοποιεί μόνο την μονάδα επεξεργασίας γραφικών, δηλαδή την κάρτα και όχι τη CPU (επεξεργαστής) του συστήματος, με αποτέλεσμα η CPU να μπορεί να εκτελέσει κι άλλες διεργασίες. Για να γίνει πιο εύκολη η χρήση του είναι απαραίτητο να είναι γνωστά στο χρήστη οι βασικές γνώσεις περί δικτυακών γραφημάτων όπως τη διαφορά μεταξύ nodes και edges. Τα nodes είναι σημεία, πηγές, στόχοι ή τοποθεσίες, ενώ τα edges είναι οι συνδέσεις μεταξύ τους. Αν ο χρήστης ανέλυε τους φίλους του σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο τα nodes θα ήταν οι φίλοι του και τα edges η σχέση μεταξύ τους. Το Gephi μπορεί να διαχειριστεί γραφήματα με 50,000 nodes και 1,000,000 edges τα οποία μπορούν να αναλυθούν μόνο εστιάζοντας καθώς τόσο μεγάλα γραφήματα μπορεί να έχουν συμπαγή απεικόνιση. Πολλοί αλγόριθμοι μπορούν να εκτελούνται στο παρασκήνιο χωρίς να ενοχλούν την διεπαφή του χρήστη με το υπόλοιπο σύστημα. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ονομάσει τα nodes του γραφήματος και έτσι να τα εντοπίζει απλώς σέρνοντας τον κέρσορα πάνω από ένα node. Το πρόγραμμα είναι πολύ φιλικό στο χρήστη καθώς παρέχει πολλές επιλογές απεικόνισης τροποποίησης και χρωμάτων για τη μορφοποίηση του γραφήματος ώστε να είναι πιο εύκολη η ανάλυση και η κατανόηση του. Το Gephi διαθέτει χρονολογική λειτουργία οπότε οποιαδήποτε δεδομένα εισαχθούν στο πρόγραμμα σχετικά με χρόνο την ενεργοποιούν και είναι πιο εύκολα στην πρόσβαση και στην εύρεσή τους. Η ανάπτυξη του προγράμματος συνεχίζεται με στόχο την ενσωμάτωση νέων λειτουργιών όπως φίλτρα και στατιστικές καθώς και διευκόλυνση του χρήστη στη λειτουργία του. Στο διαδίκτυο με μια αναζήτηση μπορούν να βρεθούν tutorials και οδηγοί για την χρήση του και την εξοικείωση με αυτό. Τέλος το Gephi εχει επιλεχθεί από το Summer of Code της Google τις χρονιές 2009, 2010, 2011, 2012, και 2013 το οποίο πρόκειται για ετήσιο πρόγραμμα βράβευσης σπουδαστών και δημιουργών open source προγραμμάτων.

Πηγές : http://gephi.github.io/ , http://www.martingrandjean.ch/introduction-to-network-visualization-gephi/ ,http://en.wikipedia.org/wiki/Gephi

Tracks Eraser Pro(Μανιαδής Αστρινός, Καραγκούνη Παναγιώτα)[επεξεργασία]

Social Networks Visualizer (Παπαβασιλείου Τάτσης)[επεξεργασία]

Το Social Networks Visualizer (SocNetV) είναι μια open source και εύκολο στην χρήση εφαρμογη για την ανάλυση και οπτικοποιήση των κοινωνικών δικτύων συμβατή με Windows Linux και Mac και με τελευταία ενημέρωση στις 10 οκτωβρίου την 1.5.Σας δίνει την δυνατότητα να κατασκευάσετε κοινωνικά δίκτυα (μαθηματικές γραφικές παραστάσεις) με λίγα κλικ σε έναv εικονικό καμβά ή να φορτώσετε τα δεδομένα από αυτά σε διάφορες μορφές(GraphML,GraphViz,Adjacency, Pajek, UCINET). Το SocNetV σας δίνει την δυνατότητα να τροποποιήσετε τα κοινωνικά δίκτυα ,αναλύει τις κοινωνικές και μαθηματικές ιδιότητες και παράγει εκθέσεις για αυτές και εφαρμόζοντας οπτικοποιημένα σχεδιαγράμματα κάνει μια σχετική παρουσίαση του κάθε δικτύου.Η εφαρμογή αυτή υποστηρίζει multirelation φορτώσεις και επεξεργασίες δηλαδή μπορείτε να φορτώσετε ένα δίκτυο που αποτελείται πολλαπλές σχέσεις ή ακόμα και να δημιουργήσετε το δικό σας και να προσθέσετε πολλαπλές σχέσεις σε αυτό. Όσον αφορά την ανάλυση δικτύων υπολογίζει ιδιότητες όπως η πυκνότητα,η διάμετρος,η γεωδαισία και αποστάσεις,η συνεκτικότητα,εκκεντρικότητα κλπ.Επίσης υπολογίζει προηγμένα διαρθρωτικά μέτρα για την ανάλυση δικτύων όπως η κεντρικότητα και δείκτες κύρους.Επιπλέον μπορεί να αναδημιουργήσει εύκολα τυχαία δίκτυα με την βοήθεια μοντέλων όπως τα Erdos-Renyi και Watts- Strtogatz και σύνολα δεδομένων.Το SocNetV έχει επίσης ενσωματωμένοέναν web crawler που σας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσετε αυτόματα νέα δίκτυα από Links που έχουν βρεθεί από μια URL. Το SocNetV προσφέρει διάφορους αλγορίθμους διάταξης με βαση ειτε στην εξεχουσα θεση ειτε με μοντέλα force-directed για την ουσιαστική απεικόνιση των κοινωνικών δικτύων

Cytoscape (Νικολάου Θανάσης , Μητροπάνος Παναγιώτης )[επεξεργασία]

Google Analytics (ΜΠΑΓΚΟΥ-ΚΟΥΦΗΣ)[επεξεργασία]

Το Google Analytics είναι μια από τις υπηρεσίες της εταιρίας Google, που παρέχεται δωρεάν και η οποία προσφέρει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την επισκεψιμότητα μίας ιστοσελίδας ή ενός κοινωνικού δικτύου. Ενδεικτικά, μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας μπορείτε να δείτε το πώς οι επισκέπτες έφτασαν στην ιστοσελίδα σας, τι χρόνο διέθεσαν σε αυτήν, γενικά και σε ποιες εσωτερικές σελίδες, καθώς και πολλές ακόμη πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν κατά την βελτιστοποίηση του site σας. Επίσης μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας, μπορείτε να ελέγξετε και να αναλύσετε τα αποτελέσματα από πιθανές διαφημιστικές εκστρατείες που τρέχετε μέσα από αυτό.

Ο κάθε εγγεγραμμένος χρήστης της υπηρεσίας μπορεί να προσθέσει για ανάλυση και παρακολούθηση όσες ιστοσελίδες θέλει. Για κάθε ένα από αυτά τα websites, το Google Analytics παρέχει έναν μοναδικό κώδικα (Google Analytics Tracking Code) ο οποίος πρέπει να ενσωματωθεί σε όλες τις σελίδες του site, συνήθως στο <head>[1] ή στο τέλος του <body>[2] της σελίδας. Με τον συγκεκριμένο κώδικα εγκατεστημένο, κάθε φορά που ένας χρήστης επισκέπτεται το site, συλλέγονται στατιστικά στοιχεία γι΄αυτό, όπως είναι για παράδειγμα ο χρόνος παραμονής στις εσωτερικές σελίδες ή οι σύνδεσμοι τους οποίους ο χρήστης ακολούθησε για να καταλήξει στο site. Αυτά τα στοιχεία αποστέλλονται άμεσα στην υπηρεσία της Google, αναλύονται, κατανέμονται στις σωστές κατηγορίες και παρουσιάζονται σε έναν εύχρηστο περιβάλλον. Πρώτα από όλα, η υπηρεσία απαιτεί εγγραφή για την χρήση της και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της. Αν έχετε ήδη λογαριασμό email στο Google Mail, τότε μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να εισέλθετε στην πλατφόρμα διαχείρισης. Στην σελίδα http://www.google.com/analytics/, μπορείτε να δείτε την φόρμα εισόδου/εγγραφής και με την είσοδό σας, θα αποκτήσετε πρόσβαση στην κεντρική σελίδα διαχείρισης.

Ένα από τα πρώτα βήματα αποτελεί η προσθήκη μιας ιστοσελίδας προς παρακολούθηση. Θα σας ζητηθούν τα στοιχεία της ιστοσελίδας, δηλαδή το όνομα και η διεύθυνση, τα προσωπικά σας στοιχεία, η περιοχή και η χώρα σας. Τέλος, απαιτείται να συμφωνήσετε με τους όρους χρήσης της υπηρεσίας. Αμέσως μόλις προστεθεί η νέα ιστοσελίδα, το Analytics σας παρέχει τον κώδικα, τον οποίο καλείστε να προσθέσετε στην ιστοσελίδα σας. Η εγκατάσταση του κώδικα απαιτεί βασικές γνώσεις HTML. Παράδειγμα τέτοιου κωδικά:

 <script>
 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
 (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
 m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
 })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');
 ga('create', 'UA-56479060-1', 'auto');
 ga('send', 'pageview');</script>

Τα οφέλη από την χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι αρκετά. Παρέχει μια πλήρη εικόνα σχετικά με την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας, δημογραφικά στοιχεία που αφορούν στους επισκέπτες της, όπως είναι για παράδειγμα η περιοχή διαμονής τους και η μητρική τους γλώσσα, στατιστικά στοιχεία σχετικά με το ποσοστό επιστροφής στην σελίδα και τον χρόνο πλοήγησης σε αυτήν, πληροφορίες για τον browser με τον οποίο την επισκέφθηκαν, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους κατέληξαν σε αυτήν (keywords, referral links κλπ). Κατανοώντας επομένως αυτά τα στατιστικά και αξιοποιώντας τα, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε το περιεχόμενο στις σελίδες σας.

Wolfram|Alpha Personal Analytics (Μιχαήλου - Κουλλιάς)[επεξεργασία]

Wolfram Alpha είναι μία online υπηρεσία που απαντάει σε πραγματικά ερωτήματα η οποία αναπτύχθηκε από τη Wolfram Research. Η λειτουργία της υπηρεσίας στηρίζεται στην επεξεργασία και στην συλλογή δεδομένων από διάφορες εξωτερικές πηγές. Σε αντίθεση με τις μηχανές αναζήτησης η Wolfram|Alpha δεν περιέχει καταλόγους ιστοσελίδων και εγγράφων που μπορεί να περιέχουν την απάντηση που αναζητάει κάποιος χρήστης.

Η υπηρεσία κυκλοφόρησε στις 18 Μαΐου 2009 και βασίζεται πάνω στην Mathematica, μία υπολογιστική πλατφόρμα. Η εργαλειοθήκη Mathematica μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις φυσικών γλωσσών και να δημιουργήσουν μια απάντηση αναγνώσιμη από τον άνθρωπο. Χρήστες υποβάλλουν ερωτήματα και αιτήματα υπολογισμού μέσω ενός πεδίου κειμένου. Wolfram Alpha υπολογίζει στη συνέχεια τις απαντήσεις και τις σχετικές απεικονίσεις από δομές δεδομένων και από μία πληθώρα πληροφοριών που προέρχονται από άλλους δικτυακούς τόπους.

Η Wolfram Alpha μπορεί να παρέχει αποτελέσματα μόνο απο ερωτήματα που βασίζονται σε υπολογιστικά γεγονότα και όχι σε ερωτήματα που αφορούν κοινωνικές επιστήμες , ερωτήσεις ιστορίας κλπ μιάς και τέτοιυς είδους ερωτήματα χρειάζονται περισσότερη λεπτότητα και έχουν μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Είναι σε θέση να απαντήσει όμως ρε ερωτήματα διατυπωμένα στην φυσική γλώσσα.

Για παράδειγμα

 1. Where was angelina jolie born?
 2. Age of Queen Elizabeth II in 1974
 3. Cristiano ronaldo vs Lionel messi
 4. (15/2)^3

Μία από της μεγάλες δυνατότητες της υπηρεσίας είναι είναι η συλλογή συνόλων δεδομένων για επεξεργασία , όπως ακριβώς λειτουργεί και το personal facebook report που παρέχει δωρεάν.

Όταν το κάνετε αυτό για πρώτη φορά θα χρειαστεί να αυθεντικοποιήσετε την υπηρεσία με τον λογαριασμό σας στο Facebook. Όταν γίνει σύνδεση θα ξεκινήσει η επεξεργασία και η συλλογή των δεδομένων για την πλήρη ανάλυση προφίλ του χρήστη και σε λίγα λεπτά θα έχετε τα αποτελέσματα της έρευνας έτοιμα.(Τα δεδομένα του χρήστη παραμένουν μέχρι και 10 ημέρες από την ώρα σύνδεσης με το facebook account.)

Στην έρευνα θα παρατηρήσετε δεδομένα για εσάς που είναι ακατόρθωτο να τα συλλέξετε μόνοι σας. Μερικά από αυτά είναι

 1. Η προβολή των φίλων σας πάνω στον χάρτη και το πώς συνδέονται μεταξύ τους.
 2. Μία μεγάλη συλλογή φίλτρων σχετικά με τους φίλους (πχ εμφάνιση μόνο των female,βάση ηλικίας,σε σχέση κλπ).
 3. Άθροισμα των φίλων σε κάθε χώρα (πχ Greece 150 , France 5 κλπ).
 4. Επιλογή εμφάνισης δεδομένων για εβδομάδα - μήνα - μέρα.
 5. Τι καιρό είχε την ημέρα που γεννήθηκες , τι ζώδιο είσαι.
 6. Η φωτογραφία με τα περισσότερα σχόλια - likes.
 7. Λέξεις που χρησιμοποιείς πιο συχνά σε μηνύματα και καταστάσεις.

και πάρα πολλά ακόμα στοιχεία .

Πηγές : wolframalpha.com ,blog.stephenwolfram.com, en.wikipedia.org

Metasploit Anti-Forensics Project (Ζαφείρης Γεώργιος , Ιωάννα Καλύβα)[επεξεργασία]

To Metasploit είναι ενα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού που περιέχει μια βάση δεδομένων από πάρα πολλά εργαλεία για δόκιμες ασφάλειας Η/Υ και δικτύων. Είναι διαθέσιμο για Windows,Mac Os X και Linux. Υπάρχει προεγκατεστημένο σε μια εκδοσή του Linux που λέγεται Kali Linux. Το Metasploit βασίζεται κυρίως στην κοινότητα του, αυτή αναπτύσσει τα περισσότερα εργαλεία του και τα δοκιμάζει. Έγινε γνωστό γιατί μπορούσε να εκμεταλλευτεί πολλά bugs λειτουργικών συστημάτων και να ελέγξει την ασφάλεια τους.Επίσης είναι πολύ διαδεδομένο και για τα Αντί-εγκληματολογικά εργαλεία του.

Ιστορία[επεξεργασία]

Η πρώτη εκδοσή του Metasploit εμφανίστηκε το 2003 από τον HD Moore.Το Metasploit ήταν γραμμένο στην γλωσσά προγραμματισμού Perl. To 2004 βγήκε η εκδοσή 2. Το 2007 δόθηκε στο κοινό η τρίτη εκδοσή που ήταν γραμμένη από την αρχή σε γλώσσα Ruby. Tον Φεβρουάριο του 2009 αγοράστηκε από την εταιρία Rapid 7. H εταιρία έχει βγάλει πολλές εκδόσεις του γνωστού Μetasploit άλλα η βασική παραμένει κάτω από την άδεια BSD και διατεθείτε ελεύθερα στο κοινό. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στην εκδοσή 4.10 η οποία κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2014. Μια ομάδα με όνομα MAFIA (Metasploit Anti-Forensic Investigation Arsenal) Έφτιαξε τρία εργαλεία για το Μetasploit που ήταν αποκλειστικά για αντί-εγκληματολογικά θέματα. Όλη η δουλειά αυτή ονομάστηκε Metasploit Anti-Forensics Project.

Εργαλεία Anti-Forensics Project:[επεξεργασία]

Timestomp[επεξεργασία]

Το Timespomp δημιουργήθηκε από τον James C. Foster και τον Vincent Liu για την απόκρυψη από τους δικαστές τροποποιημένων αρχείων μέσα στον δίσκο. Κάθε αρχείο που αποθηκεύεται σε υπολογιστή κρατάει κάποιες επιπλέον πληροφορίες όπως η ημερομηνία/ώρα δημιουργίας του, τροποποίησης του,εγγραφής στο σύστημα αρχείων και την ώρα πρόσβασης στο αρχείο. Στο δικαστήριο αν βρεθεί κάποιο αρχείο τροποποιημένο τότε όλα δείχνουν πως τα στοιχειά που δείχνουμε δεν είναι αυθεντικά. Το timespomp μπορεί να αλλάξει αυτές τις πληροφορίες ώστε να φαίνονται στο δικαστήριο αποδέκτες. Το εργαλείο αυτό πρίν απο μερικά χρονιά δεν μπορούσε να εντοπιστεί από ελέγχους άλλα πλέον πρέπει να γίνει συνδυασμός και άλλων προγραμμάτων ώστε να μην γίνει αντιληπτή η αλλοιώση των πληροφοριών.

Slacker[επεξεργασία]

Το Δεύτερο εργαλείο της ομάδας μας επιτρέπει να κρύψουμε σε κάποιον υπολογιστή με σκληρό δίσκο διαμορφωμένο σε σύστημα αρχείων NTFS δεδομένα. Κάθε σύστημα αρχείων αποθηκεύει τα δεδομένα σε σύνολα από blocks (για linux) ή clusters (για windows), αυτός ο χορός είναι προκαθορισμένος από πριν. Π.χ. Αν γράψουμε ένα αρχείο μεγέθους 2KB σε ένα σύστημα αρχείων με μέγεθος μπλοκ 8KB. Το αρχείο θα γραφτεί άλλα θα πιάσει 8ΚB που είναι το ελάχιστο στον δίσκο. Έτσι μένουν 6ΚB κενά. Εκεί χρησιμοποιούμε μέσο του Μetasploit το Slacker το οποίο μπορεί να βρει αυτό τον κενό χόρο μέσα σε ένα σύστημα αρχείων NTFS και να γράψει επιπλέον δεδομένα. Το Slacker έχει την δυνατότητα να μην αλλοιώνει το MD5 hash. Έτσι αν παράγουμε ένα MD5 hash πριν από την αλλαγή των δεδομένων και ένα μετά την εισαγωγή των νέων δεδομένων θα δούμε πως αυτά τα 2 MD5 hash είναι ίδια. Το μόνο που αλλάζει στο αρχείο είναι η ημερομηνία τροποποίησης που μπορούμε να την επεξεργαστούμε με το Timestomp. Αυτή η διαδικασία κάνει τον δικαστικό έλεγχο ακόμα πιο δύσκολο στον εντοπισμό της αλλοίωσης.

Sam Juicer[επεξεργασία]

Το Τρίτο εργαλείο της ομάδας ονομάστηκε Sam Juicer. Το εργαλείο αυτό μπορούσε μέσο μιας επίθεσης με το Μetasploit σε έναν Η/Υ με λειτουργικό σύστημα windows να “τρέχει” στην RAM και να εξάγει τα password hashes του συστήματος χωρίς να αφήνει κανένα ίχνος ούτε στον δίσκο, ούτε στην registy. Το εργαλείο αυτό έχει πάνω από 7 χρονιά να ενημερωθεί και έτσι αντικαταστάθηκε με την εντολή hashdump του Μetasploit.

Πηγές: wikipedia , bishopfox , forensicswiki, Περιοδικό Deltahacker

GraphChi (Στεφανος Αντωνιαδης , Δημητρης Γαζης)[επεξεργασία]

BitLocker (Γραμμένος Ευθύμιος, Ευσταθιάδης Ιωάννης)[επεξεργασία]

Το BitLocker είναι ένα εργαλείο που παρέχει πλήρης κρυπτογράφηση δίσκων και υποστηρίζεται απο τις εκδόσεις Ultimate και Enterprise των Windows 7, τις εκδόσεις Pro και Εnterprise των Windows 8, 8.1 όπως επίσης και απο το Windows Server 2008 και μετά.Ο σχεδιασμός του αφορά την προστασία όλων των αρχείων που είναι αποθηκευμένα στη μονάδα δίσκου μέσω κρυπτογράφησης.Χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο κρυπτογράφησης AES (Advanced Encryption Standard) και κλειδί 128 ή 256bit, σε συνδιασμό με το Elephant Diffuser για επιπλέον κρυπτογράφηση δίσκου.Μπορεί κάποιος να συνδεθεί και να εργαστεί φυσιολογικά με τα αρχεία του,καθώς το BitLocker μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό εισβολέων, ώστε να είναι ασφαλής η πρόσβαση στα αρχεία συστήματος.Στην τελευταία έκδοση του BitLocker, προστέθηκε εργαλείο για την κρυπτογράφηση εξωτερικών δίσκων (BitLocker To Go).Όσον αφορά τις κινητές συσκευές, οι εκδόσεις Windows Mobile 6.5, Windows RT και κάποιες άλλες των Windows 8.1 υποστηρίζουν την κρυπτογράφηση όλου του συστήματος μέσω του BitLocker.Αυτό μπορεί να συμβεί έχοντας ένα λογαριασμό Microsoft με δικαιώματα διαχειριστή στον οποίο θα βρίσκεται και ένα ειδικό κλειδί αποκατάστασης.Έτσι μπορεί να ανακτηθεί απο οποιοδήποτε υπολογιστή.Για να συμβέι όμως η κρυπτογράφηση του συστήματος πρέπει η συσκευή να υποστηρίζει κάποιες προδιαγραφές και συγκεκριμένα την InstantGo.

Για την καλύτερη χρήση του, καλό θα ήταν να δημιουργηθεί το κλειδί αποκατάστασης την πρώτη φορά που ενεργοποιείτε το BitLocker, διαφορετικά μπορεί να χαθέι μόνιμα η πρόσβαση στα αρχεία του υπολογιστή. Εάν ο υπολογιστής διαθέτει chip μονάδας αξιόπιστης πλατφόρμας TPM, χρησιμοποιεί το BitLocker για να σφραγίσει τα κλειδιά που χρησιμοποιούνται για το ξεκλείδωμα του κρυπτογραφημένου δίσκου. Κατά την εκκίνηση του υπολογιστή, το BitLocker ζητά από την TPM τα κλειδιά για τη μονάδα και την ξεκλειδώνει.Όταν προσθέτει κάποιος νέα αρχεία σε μια μονάδα κρυπτογραφημένη με το BitLocker, το BitLocker τα κρυπτογραφεί αυτόματα.Τα αρχεία που αντιγράφονται σε άλλη μονάδα δίσκου ή σε άλλον υπολογιστή αποκρυπτογραφούνται. Εάν κάποιος μοιράζεται αρχεία με άλλους χρήστες, όπως μέσω κάποιου δικτύου, αυτά τα αρχεία είναι κρυπτογραφημένα για όσο διάστημα είναι αποθηκευμένα στην μονάδα, αλλά μπορούν να προσπελαστούν κανονικά από εξουσιοδοτημένους χρήστες.Αντίθετα με το σύστημα αρχείων κρυπτογράφησης (EFS), το οποίο επιτρέπει την κρυπτογράφηση σε μεμονωμένα αρχεία, το BitLocker κρυπτογραφεί ολόκληρη τη μονάδα δίσκου.Όταν βρίσκεται σε εφαρμογή, εγγυάται την ασφάλεια και την ακεραιότητα των δεδομένων με σκοπό την προφύλαξη απο offline physical attacks, boot sector malware κλπ.Για να λειτουργήσει το BitLocker χρειάζεται τουλάχιστον 2 NTFS πεδία.Το ένα είναι για το σύστημα (συνήθως το C:) και το άλλο με ελάχιστο μέγεθος 100ΜΒ απο το οποίο ξεκινάει το πρόγραμμα.Για να δημιουργηθεί το κλειδί αποκατάστασης, χρείαζεται η κρυπτογράφηση να έχει ολοκληρωθεί ώστε να υπάρχει σιγουριά ότι ο δίσκος έχει κρυπτογραφηθεί με ασφάλεια.Εάν κρυπτογραφηθεί η μονάδα δίσκου, το BitLocker ελέγχει τον υπολογιστή κατά την εκκίνηση για οποιεσδήποτε συνθήκες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο ασφαλείας (για παράδειγμα, αλλαγή του BIOS ή αλλαγές σε οποιαδήποτε αρχεία εκκίνησης). Αν ανιχνευτεί ένας πιθανός κίνδυνος ασφαλείας, κλειδώνει τη μονάδα λειτουργικού συστήματος και θα χρειαστεί το ειδικό κλειδί αποκατάστασης για να ξεκλειδωθεί.Το BitLocker, μπορεί να απενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, είτε προσωρινά αναστέλλοντας τη λειτουργία του, είτε μόνιμα αποκρυπτογραφώντας τη μονάδα δίσκου.

Πηγές: Microsoft, Wikipedia

Maltego (Λουκάς Γιώργος, Μόκα Αποστολία)[επεξεργασία]

Secure IT (Τσουμπελής Γρηγόρης , Μπούντης Ευάγγελος)[επεξεργασία]

To Secure It είναι ενα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε απο την εταιρία Cypherix.Η εταιρία Cypherix ειδικεύεται στον τομέα της ασφάλειας δεδομένων και κρυπτογράφισης τους.Χρησιμοποιόντας διάφορους αλγόριθμους για κρυπτογράφιση υπολογίζεται οτι για να «σπάσει» κάποιος την κωδικοποίηση των προιόντων της χρειάζεται 10^32 χρόνια(η ηλικία του Σύμπαντος υπολογίζεται στα 10^18).Πιό συγκεκριμένα το Secure IT,ένα απο τα πιό διάσημα προιόντα της εταιρίας,παρέχει μια ολοκληρωμένη φόρμα εργαλείων για την κρυπτογράφιση αρχείων και φακέλων,την συμπίεση και την καταστροφή εγγράφων. Το Secure IT παρέχει στον χρήστη την δυνατότητα να δημιουργεί αρχεία με κρυπτογράφιση μέχρι και 488 bit με την βοήθεια του αλγορίθμου Blowfish.Επίσης έχει την δυνατότητα πάρα πολύ υψηλής συμπίεσης μεμονωμένων αρχείων αλλά και φακέλων. Ένα απο τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του λογισμικού αυτού,είναι οτι έχει σχεδιαστεί πάνω στον αλγόριθμο Blowfish.Ο αλγόριθμος Blowfish είναι ένας ανοιχτού λογισμικού κώδικας που δημιουργήθηκε το 1993 απο τον Bruce Schneier,αμερικανό κρυπτογράφο και ειδικό στα συστήματα ασφαλείας υπολογιστών.O Schneier σχεδίασε τον αλγόριθμο με σκοπό να αντικαταστήσει τον πεπερασμένο DES ενώ δήλωσε οτι ο κώδικας του θα είναι ανοιχτός και διαθέσημος σε αντίθεση με τους υπόλοιπους παρόμοιους αλγόριθμους της εποχής που ηταν είτε πατενταρισμένοι ή αποτελούσαν κυβερνητικά μυστικά.Το Secure IT υποστηρίζει επίσης και τον αλγόριθμο AES(Advanced Encryption Standard) ο οποίος υιοθετήθηκε απο την αμερικανική κυβέρνηση και πλέον χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Ακόμα διαθέτει ενσωματωμένο καταστροφέα εγγράφων ο οποίος διαγράφει αυτόματα όλα τα ίχνη ενός αρχείου που πρέπει να διαγραφεί χωρίς να αφήνει υπολείμματα του στον σκληρό δίσκο καθώς επίσης και ενα εργαλείο για ανταλλαγή email και κρυπτογραφιμένων αρχείων χωρίς να απαιτεί απο τον παραλήπτη την αγορά του προγράμματος για να τα αποκρυπτογραφίσει. Το Secure IT είναι αρκετά γρήγορο και ελαφρύ και διατήθεται για όλες τις εκδόσεις των Windows απο 95 μέχρι και 8(32 & 64 bit).Η τιμή του για μία μόνο άδεια είναι 29,95 δολάρια ή 24,10 ευρώ και μπορεί ο οποιοσδήποτε να δωκιμάσει το πρόγραμμα με όλες τις λειτουργίες του για 30 μέρες δωρεάν.

Πηγές:

Η ιστοσελίδα της εταιρίας: http://www.cypherix.com/companyinfo.htm

Η σελίδα πληροφοριών του Secure IT: http://www.cypherix.com/secureit2000/

Η σελίδα των προιόντων της εταιρίας: http://www.cypherix.com/store.htm

Πληροφορίες για τον κώδικα Blowfish: http://en.wikipedia.org/wiki/Blowfish_(cipher)

Πληροφορίες για τον Bruce Schneier: http://en.wikipedia.org/wiki/Bruce_Schneier

Πληροφορίες για τον κώδικα AES(Advanced Encryption Standard): http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Encryption_Standard

NetMiner (Παπουτσάκης Στέλιος, Νέδος Γιάννης)[επεξεργασία]

Το NetMiner είναι ένα λογισμικό ‘όλα-σε-ένα’ από την εταιρία Cyram, το οποίο χρησιμοποιείται για την ανάλυση και την απεικόνιση κοινωνικών δικτύων.

Κοινωνικό δίκτυο είναι μια θεωρητική κοινωνική κατασκευή, η οποία αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι ονομάζονται “κόμβοι”. Οι κόμβοι αυτοί συνδέονται μεταξύ τους με έναν ή περισσότερους τύπους αλληλεξάρτησης, όπως για παράδειγμα η φιλία, κοινά ενδιαφέροντα, κλπ.

Το NetMiner εξειδικεύεται στην ανάλυση και στην απεικόνιση μεγάλων κοινωνικών δικτύων.

Σήμερα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα θεωρούμε αυτά που ξεκινάνε από 10.000.000 κόμβους.


Με το NetMiner οι χρήστες μπορούν να αναλύσουν τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα, δημιουργώντας διαγράμματα, αριθμητικές και γραφικές παραστάσεις και τρισδιάστατους χάρτες.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα πλοήγησης στους χάρτες που δημιουργούνται, καθώς και η δημιουργία βίντεο και η αποθήκευση του για διευκόλυνση.

Το NetMiner υποστηρίζει τη γλώσσα προγραμματισμού Python, επιτρέποντας στους προχωρημένους χρήστες να προγραμματίσουν και να χρησιμοποιήσουν δικούς τους αλγόριθμους εξατομικεύοντας τις αναλύσεις τους.

Επιπλέον αποθηκεύει όλο το ιστορικό των εντολών και των λειτουργιών που χρησιμοποιεί ο χρήστης, ενώ μπορεί να αναλύσει και να διαχειριστεί τα δεδομένα εξόδου και να τα χρησιμοποιήσει ως δεδομένα εισόδου με μια μόνο εντολή. Μια διαδικασία που άλλοτε ήταν πολύ επίπονη για τον χρήστη.

Τα δεδομένα που εξάγονται κατηγοριοποιούνται και οργανώνονται σε 4 κατηγορίες οι οποίες είναι, η απλή αναφορά, ο πίνακας, ο χάρτης και η αναφορά με διάγραμμα.

Με τον τρόπο αυτό ο χρήσης μπορεί να κατανοήσει και να επεξεργαστεί πολύ εύκολα τα αποτελέσματα των αναλύσεων και τα χαρακτηριστικά τους.

Τα δεδομένα αποθηκεύονται σε αρχεία τύπου .NMF.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να εισάγουμε ή να εξάγουμε δεδομένα αρχείων τύπου excel, απλού κειμένου(.txt) και υποστηρίζονται αρχεία τύπου .NTF από τη δεύτερη έκδοση του προγράμματος(NetMiner 2), και άλλα.

Το NetMiner είναι μια εφαρμογή που προορίζεται μόνο για συστήματα που λειτουργούν Microsoft Windows 2000, XP, Vista, 7 και 8.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις του προγράμματος είναι 512ΜΒ RAM, η οποία διαμορφώνεται στα 6GB κατ’ ελάχιστον αν θέλουμε να δουλέψουμε με μεγάλα δίκτυα και η εγκατάσταση δεσμεύει 400ΜΒ στον σκληρό δίσκο.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για διδασκαλία σε σχολές και ιδρύματα είτε για ερευνητικούς σκοπούς.

Παρόλο που η Cyram προσφέρει δωρεάν εκδόσεις του NetMiner σε μαθητές και καθηγητές, θεωρείται ακριβή εφαρμογή γιατί όλες είναι περιορισμένου χρόνου(6 μήνες).

Μια τυπική άδεια ακαδημαϊκού ανέρχεται στα 4.811,78€, ενώ οι εκδόσεις που προορίζονται για εταιρίες δίνονται μόνο κάνοντας σχετική αίτηση στην εταιρία.

Η έκδοση NetMiner Viewer ενώ προσφέρεται δωρεάν, δεν αποτελεί άρτιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της εφαρμογής, καθότι η χρήση της προορίζεται μόνο για ανάγνωση και δεν επιτρέπει καμία επεξεργασία στα δεδομένα.


Πηγές:
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Social_network_analysis_software
2. https://en.wikipedia.org/wiki/Social_network_analysis
3. https://en.wikipedia.org/wiki/Social_network
4. https://en.wikipedia.org/wiki/NetMiner
5. http://www.netminer.com/

DECAF (Σαμπαλιώτης Κωνσταντίνος, Τσιγκλιφύσης Χρήστος)[επεξεργασία]

Το Detect and Eliminate Computer Acquired Forensics (DECAF) είναι ένα εργαλείο αντικατασκοπείας ειδικά σχεδιασμένο για να παρεμποδίζει τη λειτουργία του COFEE ,γνωστού προϊόντος της Microsoft το οποίο είναι στην ουσία μια δέσμη με πάνω απο 150 εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για τη συλλογή ψηφιακών αποδείξεων σε σκηνές εγκλημάτων , αλλά και για την εξέταση του σκληρού δίσκου ενός υπόπτου κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής σε όλο τον κόσμο.

Το DECAF παρέχει παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο για πιθανή εμφάνιση της υπογραφής του COFEE σε συσκευές USB ή σε εφαρμογές που βρίσκονται σε λειτουργία. Μόλις εντοπίσει την παρουσία του COFEE, το DECAF εκτελεί μια σειρά από διαδικασίες που καθορίζονται από το χρήστη (user-defined) για εκκαθάριση καταγραφών,εξαγωγή των συσκευών USB, αλλά κυρίως για το κλείδωμα του υπολογιστή. Η λειτουργία κλειδώματος δίνει στο χρήστη μία αυτοματοποιημένη προσέγγιση για να κλειδώσει τη συσκευή με την πρώτη ένδειξη ασυνήθιστης δραστηριότητας.Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τι από τα παρακάτω θέλει να συμβαίνει κάθε φορά που ο υπολογιστής περνάει σε κατάσταση κλειδώματος. Χαρακτηριστικά κλειδώματος του DECAF:

 • Αποκρύπτει τις MAC διευθύνσεις
 • Τερματίζει γρήγορα τις διεργασίες που εκτελούνται εκείνη τη στιγμή
 • Τερματίζει τον υπολογιστή (όπως όταν πατάμε κρατημένο το κουμπί power)
 • Απενεργοποιεί τον προσαρμογέα δικτύου
 • Απενεργοποιεί τις θύρες USB
 • Απενεργοποιεί τη δισκέτα
 • Απενεργοποιεί το CD-ROM
 • Απενεργοποιεί σειριακές θύρες και τις θύρες του εκτυπωτή
 • Διαγράφει γρήγορα αρχεία και φακέλους
 • Αφαιρεί τα αρχεία καταγραφής από το πρόγραμμα προβολής συμβάντων
 • Αφαιρεί κάποια torrent clients
 • Διαγράφει τα cookies ,την κρυφή μνήμη (cache) και το ιστορικό

Το DECAF θα αλλοιώσει κάθε πληροφορία που θα προσπαθήσει να πάρει και να μετατρέψει σε αποδείξεις το COFEE ,αλλά σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή, θα διαγράψει επίσης τα δεδομένα και θα μπλοκάρει την πρόσβαση σε εξαρτήματα της συσκευής. Προς το παρόν, το anti-COFEE παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να προσαρμόσουν το εργαλείο, ακόμα και για την προσομοίωση μιας κατάστασης στην οποία το COFEE προσπαθεί να εξάγει δεδομένα από τη συσκευή τους.

Οι προγραμματιστές του DECAF δήλωσαν ότι οι μελλοντικές εκδόσεις του λογισμικού θα επιτρέπουν στους διαχειριστές να κλειδώνουν τους υπολογιστές τους μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης χρησιμοποιώντας ένα γραπτό μήνυμα ή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν εντοπίσουν ότι υπήρξε πρόσβαση από οποιαδήποτε αρχή επιβολής του νόμου ή ακόμη και να στείλει ειδοποίηση σε άλλους συμμετέχοντες σε περίπτωση ανάγκης. Σκοπός είναι να κάνουν την επόμενη έκδοση του DECAF πιο ελαφριά, πιθανότατα σαν μια υπηρεσία των Windows.

πηγή:1

Orbot: Mobile Anonymity + Circumventiont (Παραπραστανίτης Κωνσταντίνος, Παπαπάσχος Νίκος)[επεξεργασία]

Το Orbot είναι μία ελεύθερη proxy εφαρμογή που εξουσιοδοτεί άλλες εφαρμογές να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με μεγαλύτερη ασφάλεια.Το Orbot χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο το Tor για την κρυπτογράφηση της περιήγησης του χρήστη στο Internet και στη συνέχεια την ‘κρύβει’ μέσω μιας σειράς ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλο τον κόσμο.Τι είναι το Tor? Eίναι ένα ελεύθερο λογισμικό και ένα ανοικτό δίκτυο το οποίο βρίσκεται ενάντια στη μορφή επιτήρησης του δικτύου που απειλεί την προσωπική ελευθερία και την ιδιωτικότητα των χρηστών, τις εμπιστευτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, τις διαπροσωπικές σχέσεις, κ.α.


Το Orbot είναι η μόνη εφαρμογή που δημιουργεί μια πραγματικά ιδιωτική σύνδεση στο internet. Όπως γράφει και η εφημερίδα New York Time, "όταν μια ανακοίνωση φθάνει από το Tor, δεν μπορείτε ποτέ να ξέρετε από πού ή ποιον είναι" .Το Tor κέρδισε το 2012 το Electronic Frontier Foundation (EFF) Pioneer Award.


Ο ασφαλέστερος τρόπος για να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android είναι το Orbot.Αντί να συνδέεται άμεσα με το διαδύκτιο, χρησιμοποιεί μια κρυπτογραφημένη κίνηση μέσω άλλων υπολογιστών στον κόσμο όπως VPNs proxies. Η διαδικασία αυτή διαρκεί λίγο περισσότερο, αλλά παρέχει την ισχυρότερη προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ταυτότητας του χρήστη οπότε αξίζει η αναμονή.


Με το orbot ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να κάνει ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ χρησιμοποιώντας το OrWeb, είναι ο πιο ανώνυμος τρόπος για να αποκτήσει πρόσβαση σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα. Επίσης μπορεί εύκολα και απλά να κάνει τσατ με οποιονδήποτε, οπουδήποτε και δωρεάν με την εφαρμογή GetChatSecure μέσω του Orbot και τέλος για οτιδήποτε ενδιαφέρεται να ψάξει στο WEB, ανώνυμα πάντα, υπάρχει και η εφαρμογή DuckDuckGo. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Orbot επιτρέπει στον χρήστη να κάνει όλες του τις εφαρμογές να χρησιμοποιούν το Tor.


OrBot : [1]

OrWeb: [2]

ChatChatSecure: [3]

DuckDuckGo: [4]

Settings for Apps: [5]


Αυτή τη στιγμή το Orbot χρησιμοποιεί 26 γλώσσες , μέσα σε αυτές και τα ελληνικά και στόχος του είναι να μπορέσει, με την βοήθεια των χρηστών στο Forum της σελίδας, να επεκταθεί σε περισσότερες χώρες.


Πηγή : https://guardianproject.info/apps/orbot/

Blancco 5 (Τζεμπεντζής Δημήτρης, Φραγκόπουλος Γιώργος)[επεξεργασία]

Το Blancco 5 δημιουργήθηκε από την Blancco Ltd μια διεθνή εταιρία ασφάλειας δεδομένων η οποία ιδρύθηκε και εδρεύει στο Joensuu, Φινλανδία. Είναι ένα εργαλείο αυτόματης ασφαλούς διαγραφής δεδομένων από διάφορα περιβάλλοντα αποθήκευσης δεδομένων. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με ανά τον κόσμο OEMs υλικού και λογισμικού και παρέχει εκτεταμένη υποστήριξη υλικού όπως: PCs, Laptops, Servers, Data Centers και άλλες μεγάλες μονάδες αποθήκευσης.

Υποστηριζόμενο υλικό ανά έκδοση[επεξεργασία]
Έκδοση PC Έκδοση Server Έκδοση SPARC Έκδοση Data Center
Αριθμός υποστηριζόμενων σκληρών δίσκων 4 16 200+ 200+
Απαλοιφή IDE, SATA, SCSI Ναι Ναι Ναι Ναι
Απαλοιφή δίσκων SAS Ναι Ναι Ναι
Απαλοιφή SSD Ναι Ναι Ναι
Αφαίρεση Freeze lock Ναι Ναι Ναι
Απαλοιφή δίσκων Fibre Channel Ναι Ναι Ναι
Απαλοιφή δίσκων USB Ναι Ναι Ναι Ναι
Ταυτόχρονη διαγραφή δίσκων Ναι Ναι Ναι
Αποσυναρμολόγηση RAID Ναι Ναι
Απαλοιφή HPA και DCO περιοχών Ναι Ναι Ναι Ναι
Απαλοιφή IDE, SAS και SCSI remapped τομέων Ναι Ναι Ναι Ναι
Έλεγχος υλικού Ναι Ναι Ναι Ναι
Χαρακτηριστικά[επεξεργασία]

Το Blancco 5 είναι ανεξάρτητο από την πλατφόρμα του υπολογιστή. Μπορεί να ενεργοποιείται κατά την εκκίνηση του υπολογιστή μέσω CD/USB/PXE. Eπίσης υποστηρίζει και απομακρυσμένη διαγραφή δεδομένων. Επιτρέπει στον χρήστη να προεπιλέξει τα πρότυπα απαλοιφής και χαρακτηριστικά ασφαλείας σύμφωνα με τις ανάγκες του και παρέχει τρείς λειτουργικές επιλογές για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας: κανονική, ημιαυτόματη και αυτόματη.

Πιστοποιήσεις[επεξεργασία]

Common Criteria (ISO 15408), Communications Electronics Security Group: United Kingdom Information Technology Group (CESG), BSI (Federal Office for Information Security Germany, Netherlands National Communication Security Agency (Dutch AIVD), Swedish Armed Forces, Central Information Systems Security Division (DCSSI) France, Refurbished Information Technology Equipment Association (RITEA) Japan, The Polish Internal Security Agency (ABW).

Σύστημα αναφορών[επεξεργασία]

Το Blancco 5 παράγει ψηφιακά υπογεγραμμένες αναφορές με επιλογή από τον χρήστη ανάμεσα σε δύο επιλογές εμφάνισης: απλής ή προχωρημένης. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης της αναφοράς από τον χρήστη ακόμα και κατά τη διάρκεια της διαγραφής αλλά και επέκτασης με εισαγωγή δικών του πεδίων. Οι αναφορές περιλαμβάνουν πληροφορίες ελέγχου όπως:

 • Με ποιόν τρόπο και από ποιόν έγινε η διαγραφή.
 • Την κατάσταση του υλικού.
 • Εκτεταμένες πληροφορίες της διαδικασίας διαγραφής συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών όπως: σειριακός αριθμός δίσκου, ID συσκευής, ID πόρου.

Οι αναφορές μπορούν να εξαχθούν σε αρκετές μορφές, όπως PDF και να αποθηκευτούν σε διάφορα μέσα συμπεριλαμβανομένων USB flash και δίκτυο.

Σχετικά με την εφαρμογή[επεξεργασία]
 • Η εφαρμογή παρέχει ανοιχτή προγραμματιστική επαφή(API) για ενσωμάτωση με συστήματα τρίτων.
 • Οι γλώσσες που υποστηρίζονται είναι: Αγγλικά, Γερμανικά και Ιαπωνικά.
 • Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος: x86 αρχιτεκτονική, 512MB RAM (για 4+ δισκους χρειάζεται περισσότερη μνήμη), CD/DVD οδηγός ή θύρα USB, SVGA οθόνη, ποντίκι. Για απομακρυσμένη πρόσβαση (απαιτείται η Blancco Management Console 3): Ethernet, DHCP Server στο τοπικό δίκτυο για PXE εκκίνηση, απομακρυσμένη διαγραφή και συλλογή αναφορών.

Πηγές: http://www.blancco.com/en/products/total-data-erasure/blancco-5/, http://en.wikipedia.org/wiki/Blancco

Viralheat (Κωνσταντίνος Κούζας , Ευαγγελία Καλαμπάκα)[επεξεργασία]

Η Ανάλυση κοινωνικών δικτύων είναι μία τεχνική για την μέτρηση και απεικόνιση των σχέσεων και των ροών ανάμεσα σε ανθρώπους, ομάδες, επιχειρήσεις,ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή οποιεσδήποτε άλλες μονάδες επεξεργασίας γνώσης και πληροφορίας.Ένα πρόγραμμα περιήγησης που μας παρέχει τις παραπάνω δυνατότητες είναι το Viralheat που βασίζεται στην παρακολούθηση και διαχείρηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικών δικτύων.

Η viralheat συνιδρύθηκε απο τους Raj Kadam και Vishal Sankhla και κυκλοφόρισε σε beta έκδοση τον Μάϊο του 2009, 5 μήνες μέτα προστέθηκε το Location-based και οι επόμενες αναβαθμίσεις πρόσθεσαν όλα τα διαθέσιμα κοινωνικά δίκτυα που θα αναφέρουμε παρακάτω.H συγκεκριμένη πλατφόρμα περιήγησης είναι διαθέσιμη κυρίως σε εταιρικούς χρήστες και υψηλόβαθμα στελέχη μιας επιχείρησης αλλά και απλούς χρήστες.Καθώς κάνουμε σύνδεση στο λογαριασμό μας παρατηρούμε οτι αποτελείται απο ένα σταθερό μοτίβο δύο στηλών που δεν αλλάζουν ποτέ,το οποίο το καθιστά εύκολο στην χρήση.Η πρώτη στήλη στα αριστερά μας, μας παρέχει τα διαθέσιμα εργαλεία του Viralheat και δεξιά στη δεύτερη στήλη εμφανίζονται οι ενέργειες των διαθέσιμων εργαλειών. Η βασική του ικανότητα είναι η ενσωμάτωση των κοινωνικών δικτύων (Facebook, Twitter, Google +, Flickr, Linkedin. Tumblr, YouTube) σε έναν λογαριασμό.Μπορεί να προγραμματίσει για διάστημα 30 ημερών τις ενέργειες του χρήστη και να τις δημοσιεύσει την επιθυμητή ημέρα και ώρα.Μέσω διάφορων email εντοπίζει τους χρήστες που είναι εγγεγραμένοι στα αντίστοιχα κοινωνικά δίκτυα και τους προσθέτει στο λογαριασμό.Μπορεί να παρακολουθεί τις ενέργειες που γίνονται σε κάθε λογαριασμό όπως likes, δημοσιεύσεις και εγγραφές.Μπορείνα καταχωρήσει ένα καθεστώς που βασίζεται σε μια σειρά από δημογραφικά στοιχεία για να εντοπίσει την ακριβή τοποθεσία διάφορων χρηστών.Το viralheat έχει δικό του αναλυτή κοινωνικών δικτύων και δεν μπορεί να ενσωματωθεί με τρίτους αναλυτές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.Δεν υπάρχει ενσωματωμένο URL shortener.Παρόλο που μας παρέχει όλες αυτές τις δυνατότητες δεν υπάρχει κάποια εφαρμογή για κινητά ή πρόγραμμα για υπολογιστή και απαραίτητη προυπόθεση για να συνδεθούμε στο λογαριασμό μας είναι η παραπομπή μας στο επίσημο site της viralheat.Στοιχεία από το Viralheat μπορούν να εξαχθούν σε αρχεία PDF, υπολογιστικά φύλλα του Excel ή σε μια διαθέσιμη απεικόνιση στην ιστοσελίδα.Μας δίνει τη δυνατότητα να διεξάγουμε την αναλυτική αναφορά ενός θέματος για διάστημα μέχρι και 30 ημέρων όπου βλέπουμε το σύνολο των μυνημάτων που αναφέρονται στο θέμα που μας απασχολεί,τον μέσο όρο που αφορούσαν το συγκεκριμένο θέμα σε καθημερίνη βάση,το ποσοστό των συνδέσμων και αναδημοσίευσης του θέματος.Άκομη εντοπίζει ποιά ήταν η δημοφιλέστερη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε,ποία ήταν η μέρα που έγιναν τα περισσότερα σχόλια και τέλος το ποσοστό θέτικων αρνιτικών και ισοροπημένων σχολίων που υπόθηκαν.Έπισης μας παρέχει κάποια διαθέσιμα εργαλέια σύγκρισης , συνδιασμού ή ανάλυσης μέσω αναζήτησης λέξεων κλειδίων για να κατανοήσουμε σε βάθος την εξέλιξη των γεγονότων ενός θέματος που μας απασχολεί και να βλέπουμε τις αντίστοιχες κριτικές με την πάροδο του χρόνου παραδέιγματος χάρη μια καμπάνια που είναι σε εξέλιξη.Όλες οι αναφορές οι οποίες γίνανε εμφανίζονται σε αναλυτικές εκθέσεις αλλά και σε χρονοδιαγράμματα δινοντάς μας την δυνατότητα εκτύπωσης,αποθήκευσης καθώς και κοινοποιήσης στα διαθέσιμα κοινωνικά δίκτυα.Έχοντας στην κατοχή της μια εταιρεία το viralheat μπορεί εύκολα να εντοπίσει πιθανούς πελάτες ή χρήστες που ενδιαφέρονται για το προϊόν που διαθέτει και άμεσα να έρθει σε επικοινωνία μαζί τους.Σημαντικό επίσης είναι οτι αν υπάρχει καποια ασάφεια στην λειτουργία από μερικά χαρακτηριστικά που προσφέρονται στην πλατφόρμα υπάρχει άμεση υποστίρηξη για την αντιμετώπηση τους.

Η εταιρεία παρέχει το εν λόγω πρόγραμμα περιήγησης δωρέαν σε απλούς χρήστες οι οποίοι μπορούν να διαθέτουν μέχρι και 7 λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων με περιορισμένες βέβαια δυνατότητες,για όσους θέλουν κάτι παραπάνω απο μια απλή δοκιμή η τιμή ανέρχεται στα 9.99$ με την δυνατότητα μέχρι και 15 λογαριασμων και τέλος υπάρχει και το πλήρες πακέτο στην τίμη των 99.99$ όπου ο χρήστης μπορεί να έχει μέχρι και 30 λογαριασμούς και όλες τις λειτουργίες που έχουν προαναφερθέι.

Πηγές: [6] [7] [8] Εικόνες: [9] [10] [11] [12]

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2stiles.png https://commons.wikimedia.org/wiki/File:30meresprogramma.png https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Xronodiagramma.png

DBAN ( Δεσποινα Λαμπριδου , Κυριακη Κοτσιδου )[επεξεργασία]

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ANTI-FORENSIC : Darik 's Boot and Nuke To Darik 's Boot and Nuke γνωστό και ως DBAN είναι ένα ' αυτόνομο ' εργαλείο για anti - forensic computing το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί και να αρχίσει την λειτουργία του με τη μορφή CD , DVD , USB flash drive . Εν ολίγοις πρόκειται για έναν αυτόνομο ' δίσκο ' όπου ο κύριος ρόλος του είναι η οριστική διαγραφή δεδομένων από οποιονδήποτε σκληρό δίσκο που μπορεί να ανιχνεύσει . Το DBAN αφαιρεί αποτελεσματικά κάθε ίχνος πληροφορίας είτε αυτό πρόκειται για μια μικρή ποσότητα δεδομένων είτε πρόκειται για έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών .

Η εξασφάλιση της δέουσας επιμέλειας κατά την ' ανακύκλωση ' του υπολογιστή καθώς και η καταστροφή στοιχείων όπου η ολική διαγραφή τους κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη για το σύστημα το καθιστούν ως ένα από τα πλέον ιδανικά εργαλεία τόσο για προσωπική χρήση ( ανάγκη προστασίας και σωστής λειτουργίας υπολογιστή / αποφόρτιση ) όσο και για επαγγελματική καθώς επαναφέρει κάθε σκληρό δίσκο σε μια ' πρότερη ' κατάσταση ( πωλήσεις , επαγγελματικές χρήσεις πάνω σε συστήματα ).

Όλα αυτά επιτυγχάνονται από τη λειτουργία που απαιτεί και εξυπηρετεί το DBAN . Η μέθοδος χρήσης του μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κλοπής ταυτότητας πριν από την τελική ανακύκλωση του υπολογιστή , ενώ παράλληλα είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη λύση για την αφαίρεση ιών και κάθε είδους κατασκοπευτικού υλικού που μπορεί να έχει εγκατασταθεί με οποιοδήποτε τρόπο στο σύστημα .

Η χρήση του μάλιστα κρίνεται ως αρκετά προσιτή για ' κοινούς ' χρήστες εφόσον δεν απαιτεί περίπλοκες ρυθμίσεις . Αντίθετα συνοψίζεται σε ορισμένα ευκόλως διακριτά στάδια . Τα οποία συνοψίζονται ως εξής : Λήψη του DBAN και εγκατάσταση του σε DVD ή CD , έπειτα ακολουθεί η εκκίνηση του υπολογιστή με τον ανάλογο ' δίσκο ' που περιέχει το DBAN , επιλογή του δίσκου για ' καθάρισμα ' και επιλογή διαγραφής ή καθαρισμού κάθε ίχνους δεδομένου .

Το Darik's Boot and Nuke μοντελοποιήθηκε αρχικά απο προγραμματιστές της Darik Horn στις 28 Μαιου 2003 με την τελευταία έκδοση του προιόντος να χρονολογείται στις 22 Νοέμβρη 2013 ( έκδοση 2.2.8 Beta ) αφού ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2012 αγοράστηκε απο την φινλανδική Blancco . Επίσης είναι κατάλληλο για περιβάλλον Linux ' πλατφόρμας ' x86 , είναι διαθέσιμο στα αγγλικά με άδεια κυκλοφορίας από την GPL . Τέλος , κατηγοριοποιείται στον τομέα της ασφαλούς διαγραφής δεδομένων anti-forensics με πολλαπλές βελτιώσεις και αναβαθμίσεις κατά τα τελευταία χρόνια .


ΠΗΓΕΣ --- 1. http://en.wikipedia.org/wiki/Darik's_Boot_and_Nuke 2. http://www.dban.org/ 3. http://sourceforge.net/projects/dban/ 4. http://www.forensicswiki.org/wiki/Darik's_Boot_and_Nuke 5. https://tech.lds.org/wiki/Wiping_a_hard_drive_with_DBAN

Eraser (Χρονιάδης, Κεκέ Αμέτ)[επεξεργασία]

Ο συνήθης τρόπος διαγραφής των Windows, είναι στην πραγματικότητα να μήν διαγράφουνε το αρχείο (bit προς bit), αλλα την αναφορά σε αυτό που βρίσκεται σε κάποιο ευρετήριο του συστήματος (File system table), μαρκάροντας τον χώρο του αρχείου ελεύθερο, με αποτέλεσμα το αρχείο σάν φυσική πληροφορία να υπάρχει εκεί, μέχρις ότου να γραφεί κάποιο άλλο επάνω του. Ακόμα και άν κάποιο άλλο αρχείο γραφτεί πάνω του, υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησής του ψάχνωντας στα ηλεκτρομαγνητικά αποτυπώματα που άφησε στην επιφάνεια του δίσκου το αρχείο. Την λύση σε αυτό δίνει το Eraser.
Το Eraser είναι ένα πρόγραμμα το οποίο επιτρέπει την απόλυτη διαγραφή αρχείων απο τον σκληρό δίσκο του χρήστη, χρησιμοποιώντας την μέθοδο της εγγραφής (overwrite) επάνω στο αρχείο προς διαγραφή. Αυτό το πετυχένει γράφοντας επάνω στην τοποθεσία που υπήρχε το παλιό αρχείο στον δίσκο με συγκεκριμένο τρόπο, ωστε ακόμα και τα εργαλεία ψηφιακής ανάκτησης διεγραμμένων αρχείων, να μήν μπορούνε να ανακτήσουνε το διαγραμμένο αρχείο.
Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα: Windows XP (service pack 3), Windows Server 2003 (service pack 2), Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7, Windows Server 2008 R2
Υποστηριζόμενο υλικό: Οποιοσδήποτε σκληρός δίσκος που δουλεύει στα Windows
Μεθόδοι διαγραφής: Το Eraser διαθέτει 13 διαφορετικές μεθόδους διαγραφής.

Eraser erase Methods

Λειτουργίες:

Eraser shell integration

Ενσωμάτωση με τον Windows Explorer: Κατα τη διάρκεια της εγκατάστασης υπάρχει επιλογή ενσωμάτωσης στο Windows shell, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα εκτέλεσης της διαγραφής μέσω Eraser με ένα απλό δεξί κλίκ στο αρχείο προς διαγραφή.


Διαγραφή μή κατανεμημένου χώρου στον δίσκο: Το Eraser δίνει τη δυνατότητα να διαγραφεί ο μή κατανεμημένος χώρος στον δίσκο με αποτέλεσμα να καταστραφούν τυχόν ηλεκτρομαγνητικά αποτυπώματα παλιών αρχείων.
Λειτουργία με βάση χρονοδιαγράμματος (Scheduler): To Eraser δίνει τη δυνατότητα χρονικού προγραμματισμού εργασιών διαγραφής στο χρήστη, πλήρως παραμετροποιήσημες, οπου μπορεί να διαγράφει για παράδειγμα σε μία ορισμένη χρονική περίοδο ένα φάλεκο αρχείων με ένα συγκεκριμένο τρόπο, ή σε κάθε επανεκκίνηση του συστήματος.
Επεκτασιμότητα: Το Eraser μπορεί να χρησιμοποιεί plugins για να επεκτείνει την λειτουργικότητά του.
Άδεια χρήσης: Το Eraser διατίθεται απο την Heidi Computers Limited κάτω απο την GNU General Public License

Σελίδα προιόντος http://eraser.heidi.ie/ Πηγές: https://en.wikipedia.org/wiki/Data_remanence https://en.wikipedia.org/wiki/Data_erasure https://en.wikipedia.org/wiki/Hard_disk_drive

WinClear (Σάββας Απόστολος,Ιωάννης Μπελιάς)[επεξεργασία]

Κατα την διεξαγωγή μιας εγκληματολογικής έρευνας τα δεδομένα που έχουν αφαιρεθεί,μπορούν να ανακτηθούν με διάφορα εργαλεία εγκληματολογίας. Έτσι δημιουργήθηκαν κάποια εργαλεία-εφαρμογές που διαγράφουν οριστικά τα αποδεικτικά στοιχεία και κάνουν την ανάλυση και την εξέτασή τους δύσκολη ή και αδύνατη να πραγματοποιηθεί.

Η χρήση τέτοιων προγραμμάτων όμως εκτός από την οριστική διαγραφή αποδεικτικών στοιχείων για εγκληματολογικούς λόγους είναι και για την απελευθέρωση χώρου στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή και της μνήμης RAM(μνήμη τυχαίας προσπέλασης)έτσι ώστε ο υπολογιστής να έχει καλύτερες επιδόσεις. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι το WinClear που είναι διαθέσιμο για Windows 98/XP/2000/Vista αλλά και για νεότερες εκδόσεις.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις που χρειάζεται να υπάρχουν είναι επεξεργαστής Intel Pentium ή νεότερο, Internet Exporer 5.0 ή νεότερο,μνήμη RAM τουλάχιστον 64MB και 2MB στον σκληρό δίσκο. Οι περιηγητές που το υποστηρίζουν είναι οι Internet EXplorer,Mozilla,Firefox,AOL,Netscape,Opera, και MSN Explorer.

Το WinClear είναι ένα εύκολο πρόγραμμα στη χρήση του.Σας επιτρέπει να κάνετε σάρωση-έλεγχο και κατάργηση των προσωρινών αρχείων που δημιουργούνται κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο,όπου μπορεί να περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες(όπως κωδικοί πιστωτικών καρτών). Κατα την σάρωση η διαδικασία χωρίζεται σε τέσσερις βασικές ενότητες:

 • Windows General

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τις πρόσφατες αναζητήσεις σε αρχεία που προσπελάστηκαν όπως αρχεία μουσικής, φωτογραφίες,έγγραφα,βίντεο οπου τα Windows δημιούργησαν προσωρινά αρχεία (.lnk,.tmp) με τις διαδρομές των αρχείων τους.

 • Internet History

Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την αφαίρεση των ιχνών του διαδικτύου,συμπεριλαμβανομένων των cookies,των φωτογραφιών,της μουσικής,των βίντεο και του ιστορικού.

 • Chat History

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τα στοιχεία των συνομιλιών απο οποιοδήποτε πρόγραμμα άμεσων μηνυμάτων(Yahoo Messenger,MSN).

 • Software

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τα αρχεία που είναι προσπελάσιμα απο τα προγράμματα.

Στο τέλος της διαδικασίας της σάρωσης το πρόγραμμα γνωστοποιεί τα αντικείμενα που βρέθηκαν και το χώρο που καταλαμβάνουν στο σκληρό δίσκο. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα επιλογής στοιχείων που επιθυμείτε να αφαιρέσετε πριν απο την έναρξη της διαδικασίας σάρωσης. Το WinClear είναι ένα εμπορικό πρόγραμμα και κοστίζει 37$.Με ετήσια συνδρομή των 37$ έχουμε και τις δωρεάν αναβαθμίσεις του.

http://www.winclear.com/?hop=decun2006 http://www.winclear.org/ http://privacy-software-review.toptenreviews.com/winclear-details.html

EgoNet (Παπανικολάου Θεοδώρα, Ηλία Παρασκευή)[επεξεργασία]

Η Ανάλυση Κοινωνικών Δικτύων είναι µία τεχνική για τη μέτρηση και απεικόνιση των σχέσεων και των ροών ανάμεσα σε ανθρώπους, ομάδες, επιχειρήσεις, ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή οποιεσδήποτε άλλες μονάδες επεξεργασίας γνώσης και πληροφορίας. Ένα λογισμικό που χρησιμοποιείτε για τη συλλογή και την ανάλυση των προσωπικών δεδομένων των κοινωνικών δικτύων είναι το EgoNet το οποίο θα αναλύσουμε παρακάτω. Το EgoNet δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Christopher McCarty, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, στις ΗΠΑ στις 31 Μαρτίου του 2011. Η τελευταία του ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου του 2014. Το EgoNet είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα και για αυτό το λόγο η χρήση του είναι δωρεάν και μπορεί οποιοσδήποτε χρήστες να το κατεβάσει δωρεάν από τη σελίδα SourceForge.Net όπου έχει βαθμολογηθεί με 5/5 αστέρια. Mπορεί να τρέξει σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα που υποστηρίζει Java(Microsoft Windows, Mac OS, Linux). Το EgoΝet είναι γραμμένο σε Java, οπότε ο υπολογιστής που πρόκειται να το χρησιμοποιήσει πρέπει να έχει εγκατεστημένο το JRE(Java Runtime Environment).To EgoNet χρησιμοποιείται ιδιαιτέρως στην επιστήμη της στατιστικής, διευκολύνοντας τους στατιστικολόγους στις έρευνες τους. Το EgoNet είναι μία αξιόπιστη εφαρμογή που μας βοηθάει στην προσωπική μελέτη του δικτύου. Παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να βοηθήσει το χρήστη να συγκεντρώσει και να αναλύσει όλα τα προσωπικά στοιχεία του δικτύου (π.χ. όλα τα δεδομένα κοινωνικού δικτύου μιας ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο), και με βάση αυτά παράγει ερωτηματολόγια. Τα δεδομένα που μας παρέχονται μπορούν να αποθηκευτούν και να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω ανάλυση μέσω άλλων λογισμικών. Το EgoNet έχει ως σκοπό να συλλέγει πληροφορίες από τους χρήστες και να τις παρουσιάζει με τρόπο κατανοητό για αυτούς. Το EgoNet δεν χρειάζεται εγκατάσταση και οι προσιτές επιλογές στο μενού του το κάνουν ιδιαιτέρως εύκολο στη χρήση, καθώς για τη δημιουργία μιας νέας μελέτης το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσουμε τις επιθυμητές μορφές. Επίσης διαθέτει και την λειτουργία της προεπισκόπησης για να έχουμε την δυνατότητα να δούμε πως εμφανίζονται οι ερωτήσεις πριν γίνει η αποθήκευση και άμα χρειαστεί να τις επεξεργαστούμε. Κατά την έναρξη μπορούμε να δημιουργήσουμε ή να ανοίξουμε μία ήδη υπάρχουσα μελέτη για περαιτέρω επεξεργασία . Στη συνέχεια δημιουργούμε τις ερωτήσεις για τις οποίες επιλέγουμε τον τύπο της ερώτησης (Ego, Alter Prompt,Alter, Alter Pair), τον τύπο της απάντησης (π.χ. Categorical, Numerical, Text, Informational). Όταν έχει απαντηθεί το ερωτηματολόγιο από τον χρήστη τότε δημιουργούνται τα αντίστοιχα σχεδιαγράμματα/ γραφικές παραστάσεις.

AllegroGraph (Δαβάνης, Γρίψιος)[επεξεργασία]

File Shredder (Καραγιάννης Δημήτρης, Μπάλτσας Παναγιώτης)[επεξεργασία]

Το File Shredder είναι ένα λογισμικό της εταιρίας Lavasoft το οποίο υπόσχεται την μόνιμη διαγραφή όλων των ανεπιθύμητων αρχείων που υπάρχουν σε ένα δίσκο χωρίς την παραμικρή πιθανότητα επανάκτησης τους . Την μόνιμη διαγραφή των αρχείων την επιτυγχάνει με διάφορους αλγόριθμους. Δημιουργήθηκε από την εταιρία το 2009 και μέχρι σήμερα η τελευταία έκδοση που παρέχεται είναι η 7.7.2.2 η οποία δόθηκε στους χρήστες 04-06-2013 . Η τιμή του λογισμικού είναι στα 29,95 € για ένα χρόνο και για χρήση μόνο σε ένα Η/Υ . Όμως μας παρέχει την δυνατότητα χαμηλότερης τιμής ανά Η/Υ που θα χρησιμοποιηθεί αν το αγοράσουμε για μεγαλύτερο διάστημα και για περισσότερους Η/Υ. Επίσης υπάρχει μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση για 30 ημέρες .

Κατά το άνοιγμα του προγράμματος, στην αριστερή στήλη, βλέπουμε το μενού επιλογών το οποίο είναι απλό προς την διεπαφή με τον χρήστη. Σε αυτό ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την διαγραφή μεμονωμένων αρχείων (έγγραφα Word, Excel, Power Point, μουσική, βίντεο, φωτογραφίες και πολλά άλλα ) ή φακέλων από την επιλογή Files and Folders , μετά να κάνει οριστικό άδειασμα του κάδου ανακύκλωσης από την επιλογή Recycle Bin , επίσης μπορεί να διαγράψει κάποια αρχεία συστήματος όπως έξτρα δεδομένα που δημιουργούνται από προγράμματα τα οποία μένουν σα πληροφορίες όσο δουλεύεις με το πρόγραμμα από την επιλογή System Files. Τέλος με την επιλογή Free Disc Space διαγράφει οριστικά τα ήδη διαγραμμένα αρχεία που υπήρχαν στα μέρη του κενού δίσκου και είχαν διαγραφεί με την “απλή διαγραφή” που μας παρέχει το λειτουργικό σύστημα. Μπαίνοντας στο μενού ρυθμίσεων «Settings->General» ο χρήστης έχει την δυνατότητα επιλογής γλώσσας “ German, Spanish, French, English, Swedish ” και να δει όλα τα log files (log files είναι αρχεία που συντάσσουν σε κατάλογο όλες τις ενέργειες που συνέβησαν) ή να τα διαγράψει μέσο των επιλογών View log files ή Shred all log files. Μετά στην καρτέλα «Settings->Shredding» ανάλογα με τον τρόπου που θέλει να γίνει η διαγραφή μπορείς να επιλέξεις τον αλγόριθμο της επιλογής σου. Όπως:

 • HMG Infosec Standard 5, The Baseline Standard (1 pass)
 • HMG Infosec Standard 5, The Enhanced Standard (3 passes)
 • Peter Gutmann’s algorithm (35 passes)
 • U.S.Department of Defense Sanitizing (DOD 5220.22-M) (3 passes)
 • Bruce Schneier’s algorithm (7 passes)
 • Navy Staff Office Publication for RLL (3 passes)
 • The National Computer Security Center (4 passes)
 • Air Force System Security Instruction 5020 (4 passes)
 • US Army AR380-19 (3 passes)
 • German Standard VSITR (7 passes)
 • OPNAVINST 5239.1A (3 passes)
 • National Security Agency (3 passes)
 • U.S.Department of Defense Sanitizing (DoD 5220.22-M ECE) (7 passes)

Στην τελευταία καρτέλα «Settings->Updates» μπορεί ο χρήστης να ρυθμίσει το πρόγραμμα να ελέγχει για ενημερώσεις αυτόματα μέσο των επιλογών “Check once a day , Check once a week ή Check once a month “ . Το File Shredder υποστηρίζεται μόνο από Windows λειτουργικά όπως Windows 2000, XP, Vista και Windows 7 (32 & 64-bit) δεσμεύει 15 Mb από το σκληρό δίσκο και χρειάζεται ελάχιστη μνήμη RAM 10 Mb .

Kodachi Linux (Θωμάς Κόκκινος,Καραγκούνης Χρήστος)[επεξεργασία]

TrueCrypt(Λουκα Δήμητρα\Παρασκευή, Χρήστος Κατσίκας)[επεξεργασία]

TrueCrypt

Το TrueCrypt είναι ένα ανοιχτου κώδικα δωρεαν βοηθητικο προγραμμα που χρησιμοποιείται για on the fly κρυπτογράφηση.Εχει κυκλοφορησει σε πολλες εκδοσεις η πρωτη ηταν η 1.0 τον Φεβρουαριο του 2004 η οποια στηριχθηκε στο E4M.Μεσα σε διαστημα 8 ετων κυκλοφορησαν και αλλες συγκεκριμενα η πιο προσφατη είναι 7.1α τον Φεβρουαριο του 2012.Στις 28 Μαίου 2014 η εταιρια ανακοινωσε ότι το λογισμικο σταματησε να ενημερωνεται για λογους διαμαχης με την εταιριας SucerStar. Το λογισμικο αυτό υποστηριζει τα Windows , OS X και Linux. Αρχικα το Τruecrypt δημιουργηθηκε από ανωνυμους προγραμματιστες.Λιγο μετα την εκδοση του 1.0 που κυκλοφορησε το 2004 η ομαδα του TrueCrypt δεχθηκε επαναλαμβανομενα προειδοποιητικα μηνυματα ηλεκτρονικου ταχυδρομείου από τον Wilfried hafner διευθυντη της εταιριας SecurStar στα οποια κατηγορουσαν τον προγραμματιστη Paul Le Roux ως υπευθυνο για την κλαπη κωδικα από την εταιρια του.Ο Le Roux συγγραψε μια παρανομη αδεια στην οποια εδινε δικαιωμα στον καθενα ανεξαρτητα να εχει προσβαση στον κωδικα διανεμοντας τον ελευθερα.Εξαιτιας της επιβολης προστιμου που δεχτηκαν που ηταν αναγκασμενοι να πληρωσουν στην SecurStar σταματησαν την διανομη του ελευθερα. Οι δυνατοτητες που παρεχει είναι ποικιλες. Μερικές από αυτές είναι οι ακολουθες.Αρχικα μια βασικη λειτουργια που επιτελεί είναι η δημιουργία ενός εικονικου κρυπτογραφημένου δισκου μεσα σε ένα αρχειο. Η κρυπτογραφηση ενός ολοκληρου τμήματος ή μιας συσκευης αποθήκευσης όπως το flash usb η ακομα και ο σκληρος δισκος του υπολογιστη.Στο σημειο αυτό να τονισουμε ότι η κρυπτογραφηση είναι αυτοματη,σε πραγματικο χρονο (on the fly) και διαφανή. Τελος μια άλλη λειτουργια που μας παρεχει το προγραμμα είναι η δυνατοτητα αρνησης σε ατομα που προσπαθουν να παραβιασουν τα δεδομενα,κατι που υλοποιειται μεσω της στεγανογραφιας. Συγκεκριμενα η στεγανογραφια προσφερει προστασια της κρυμμενης πληροφοριας οσο αυτή δεν είναι εμφανης .Αν γινει αντιληπτη η υπαρξη της κρυμμενης πληροφοριας τοτε είναι θεμα χρονου η ανκτηση της από ανεπιθυμητα ατομα, αν η πληροφορια δεν είναι κρυπτογραφημενη. Παρολο τις δυνατοτητες που μας προσφερει το προγραμμα παρουσιαζει καποια θεματα οσο αφορα την ασφαλεια. Συγκεκριμενα το Truecrypt δεν είναι σε θεση να εξασφαλισει τα δεδομενα σε ένα υπολογιστη, εάν ενας εισβολεας εχει φυσκιη προσβαση στον υπολογιστη του χρηστη. Εγκαθιστοντας καποιο κακοβουλο υλικο η λογισμικο όπως το keylogger που επιτρεπει στον επιτιθεμενο να συλλαβει τον κωδικο η τα κλειδια κρυπτογραφησης.Επισης ενας άλλος τροπος με τον οποιο καποιος μπορει να εχει προσβαση στα προσωπικα δεδομενα είναι μεσω ενός malware το οποιο μπορει να εχει εγκατασταθει από ένα εισβολεα με την συνδεση μας στο διαδικτυο. Πριν από το τελος της ανακοινωσης της ζωης του Truecrypt η ομαδα του ανεφερε ότι τα ακολουθα χαρακτηριστικα ειχαν προγραμματισθει για μελλοντικες εκδοσεις. Eνα από αυτά ηταν η πληρης υποστηριξη για windows 8.Τελος καταληγοντας θα λεγαμε ότι το TrueCrypt δεν είναι τοσο αξιοπιστο προγραμμα και ένας από τους σηματικοτερους λογους που το υποστηριζουμε είναι ότι εχει παυσει να ενημερωνεται.

Πηγες:

https://uwaterloo.ca/information-systems-technology/services/software-depot-download/university-waterloo-software-depot/truecrypt/quick-facts-about-truecrypt

https://uwaterloo.ca/information-systems-technology/services/software-depot-download/university-waterloo-software-depot/truecrypt https://en.wikipedia.org/wiki/TrueCrypt

R-Wipe & Clean(Αραμπατζής Δημήτρης,Αρσενίου Γιώργος)[επεξεργασία]

Το R-Wipe and Clean είναι ένα λογισμικό το οποίο χρησιμοποιείται για να διαγράφει άχρηστα αρχεία από τον υπολογιστή ενός χρήστη και ταυτόχρονα να διατηρεί την ιδιωτικότητα του.Διαγράφει μόνιμα τα προσωπικά αρχεία από τις δραστηριότητες του όταν είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο αλλά και όταν δεν είναι,τέτοια αρχεία είναι:προσωρινά αρχεία του διαδικτύου,ιστορικό,cookies,κωδικοί πρόσβασης,λίστες εγγραφών που έχουν ανοίχτεί πρόσφατα,προσωρινά αρχεία κ.α. και με τον τρόπο αυτό απελευθερώνει χώρο στον σκληρό δίσκο του χρήστη.'Ολα τα αρχεία και τους φακέλους που θέλει να διαγράψει ο χρήστης μπορεί να τα τοποθετήσει σε λίστες οι οποίες διαγράφονται με ένα πέρασμα.Υποστηρίζει FAT και NTFS συστήματα αρχείων.Επίσης όλες οι ξεχωριστές διεργασίες καθαρισμού αρχείων μπορούν να ενωθούν σε μια ή περισσότερες διεργασίες προκειμένου να εκτελεστούν απευθείας ή υπάρχει η δυνατότητα ο χρήστης να προγραμματίσει να εκτελεστούν όποτε εκείνος θέλει.Μια διεργασία καθαρισμού και διαγραφής μπορεί να ξεκινήσει μέσα από την γραμμή εντολών και όταν αυτή τελειώσει ο προγραμματιστής (Scheduler ) μπορεί να κλείσει τον υπολογιστή. Πιο συγκεκριμένα:ο χρήστης επιλέγει και επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που θέλει να διαγράψει οριστικά, καθαρίζει φόρμες συμπλήρωσης όπου ο χρήστης έχει βάλει πληροφορίες όπως όνομα χρήστη,κωδικούς και άλλες προσωπικές πληροφορίες σε ιστοσελίδες και μηχανές αναζήτησης,διαγραφή συντομεύσεων που βρίσκονται στην επιφάνεια εργασίας και δεν συνδέονται με κάποιο πρόγραμμα,αρχείων καταγραφής των Windows και του firewall,διαγράφει ίχνη από αρχεία registry όπως αποτελέσματα αναζήτησης,λίστες ανασυγκρότησης δίσκου,προσωρινά αρχεία τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τα Windows ή άλλα προγράμματα,καθαρίζει διάφορα αρχεία καταγραφής του συστήματος αναβάθμισης των Windows,αποθηκευμένες διευθύνσεις μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν έχουν διαβαστεί.Καθαρίζει χρησιμοποιώντας είτε γρήγορους είτε δυνατούς αλγόριθμους καθαρισμού αρχεία απευθείας από τον Windows Explorer και αρχεία και φακέλους με μία διεργασία καθαρισμού.Όσον αφορά τον καθαρισμό του δίσκου,το λογισμικό πάλι χρησιμοποιεί αλγορίθμους διαγραφής με τους οποίους καθαρίζει αχρησιμοποίητο αποθηκευτικό χώρο στον δίσκο.Αυτή η διεργασία μπορεί να γίνει για ένα δίσκο απευθείας από το παράθυρο του προγράμματος στις ιδιότητες δίσκου ή αν ο χρήστης επιθυμεί μπορεί να κάνει καθαρισμό σε πολλούς δίσκους του συστήματος με μία μόνο διεργασία διαγραφής.Επιπλέον λειτουργίες είναι οι εξής:Αναλυτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων του χρήστη εντός και εκτός σύνδεσης,μπλοκάρισμα στην εμφάνιση ανεπιθύμητων παραθύρων,έκτακτο κλείσιμο περιηγητή,προστασία κωδικών,standby/hibernate control,όπου ο υπολογιστής δεν κάνει hibernate μέχρι το πρόγραμμα να τελειώσει τη δουλειά του. Υποστηρίζει τα Windows 8 και 8.1 και όλες τις τελευταίες εκδόσεις των Internet Explorer, Mozilla/Mozilla Firefox, Opera, Safari, Flock, Netscape, AOL, MSN, Google Chrome ,SeaMonkey, BT Yahoo!, Konqueror, and K-Meleon Google, Windows Live, Yahoo! Και διαγράφει τα ίχνη από περισσότερες από 600 εφαρμογές .Το πρόγραμμα τρέχει σε Windows 2000/XP/Server 2003/XP64/Vista/Server 2008/7/8/8.1 και κοστίζει 29 δολάρια.

Πηγές: http://www.r-wipe.com/

JUNG(Social Network Analysis)(Παππάς Στυλιανός,Γιώργο Πάσκου)[επεξεργασία]

Invisible Secrets 4 (Ζάρρα Ευανθία, Κατσαρού Δήμητρα)[επεξεργασία]

Τo Invisible Secrets 4 κρυπτογραφεί δεδομένα και αρχεία για την ασφαλή φύλαξη και μεταφορά σε όλο το διαδικτυο,επίσης, κρύβει σε χώρους που στην επιφάνεια εμφανίζονται εντελώς αθώα, όπως η εικόνα ή αρχεία ήχου, ή ιστοσελίδες. Αυτοί οι τύποι αρχείων είναι μια τέλεια μεταμφίεση για ευαίσθητες πληροφορίες. Χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση αρχείων λογισμικού,κανεις δεν θα μπορεί να δει τα έγγραφα ή επιστολές αποθηκεύονται σε τελευταίες φωτογραφίες ή να χρησιμοποιήθει την προσωπική ιστοσελίδα για να ανταλλάσσουν μηνύματα ή απόρρητα έγγραφα. Το Invisible Secrets 4 λογισμικό κρυπτογράφησης αρχείων που μπορεί να κρυπτογραφήσει και να κρύψει τα αρχεία απευθείας από την Εξερεύνηση των Windows, και στη συνέχεια να τα μεταφέρει αυτόματα μέσω e-mail ή μέσω του Διαδικτύου.

Διαθέτει ισχυρoύς αλγόριθμους κρυπτογράφησης αρχείων (συμπεριλαμβανομένων των AES - Rijndael), μια λύση διαχείρισης είναι ο κωδικός πρόσβασης που αποθηκεύει όλους τους κωδικούς με ασφάλεια και βοηθά να δημιουργεί ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης, ειναι ένας καταστροφέας εγγράφων που βοηθά να καταστραφούν η ανάκτηθουν αρχεία φακέλων χωρις ίχνη στο διαδίκτυο, οπου επιτρέπει να προστατεύει με κωδικό πρόσβασης σε ορισμένες εφαρμογές, η δυνατότητα να δημιουργεί πακέτα αυτο-αποκρυπτογράφησης και να ταχυδρομούν σε φίλους ή σε επιχειρηματικούς εταίρους, ένα εργαλείο που επιτρέπει να μεταφέρεται ένας κωδικός πρόσβασης με ασφάλεια μέσω του διαδικτύου, καθώς και ένα cryptboard για να βοηθήσει να χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα από τον Windows Explorer.


Χαρακτηριστικά:

1 Κρυπτογραφία Αρχείων και κρυπτογράφηση φακέλου χρησιμοποιώντας 8 ισχυρούς αλγορίθμους κρυπτογράφησης (AES - Rijndael, Twofish, RC 4, CAST128, GOST, Diamond 2, Sapphire ΙΙ, Blowfish).

2 Στεγανογραφία Αποκρύπτει τα ευαίσθητα δεδομένα σε αθώους αρχεία, έτσι ώστε κανείς δεν μπορεί να τα βρει. Διαθέτει πέντε αθώους φορείς για την απόκρυψη: JPEG, PNG, BMP, HTML και WAV.

3 Κρυπτογράφησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα πακέτο με κρυπτογραφημένο περιεχόμενο και να σταλθεί με e-mail.

4 Διεύθυνση κωδικού πρόσβασης - παραγωγής τυχαίων κωδικού πρόσβασης Το Invisible Secrets 4 μπορεί να αποθηκεύει κωδικούς πρόσβασης σε κρυπτογραφημένους καταλόγους κωδικού πρόσβασης και να δημιουργεί πραγματικούς τυχαίους κωδικούς.

Evidence Eliminator (Πεταλούδα Χαρίκλεια,Γκαράνης Νικόλαος)[επεξεργασία]

Evidence Eliminator

Τα Forensics προγράμματα προσπαθούν να ανακτήσουν πληροφορίες, αρχεία και δεδομένα ενός χρήστη από τον υπολογιστή, κινητό ή tablet, ώστε αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δικαστίκες κυρίως υποθέσεις, ακόμα και αν αυτά έχουν διαγραφεί. Τα anti-forensics προγράμματα εκτελούν την αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή διαγράφουν ή κρύβουν αρχεία ώστε τα Forensics εργαλεία να μην μπορούν να επαναφέρουν τα αρχεία αυτά. Ένα εργαλείο που κάνει ολοκληρωτική διαγραφή των αρχείων του δίσκου χωρίς κάποιος να μπορεί να τα επαναφέρει είναι το Evidence Eliminator. Το Evidence Eliminator είναι ένα anti-forensics πρόγραμμα λογισμικού το οποίο δημιουργήθηκε από την Robin Hood Software στην Αγγλία μέχρι την έκδοση 6.04. Το πρόγραμμα διαγράφει κρυμμένες πληροφορίες και αρχεία από ένα σκληρό δίσκο ώστε να είναι πολύ δύσκολο κάποιος να τα επαναφέρει. Όταν ένας χρήστης διαγράφει ένα αρχείο, στην ουσία αυτό συνεχίζει να υπάρχει σε μια μεριά του σκληρού δίσκου και θα συνεχίζει να υπάρχει μέχρι άλλο αρχείο να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο χώρο. Το Evidence Eliminator πιο συγκεκριμένα βρίσκει και διαγράφει: URL από σελίδες που έχει επισκεφτεί ο χρήστης, κωδικούς του χρήστη, cookies, το ιστορικό από το Windows Media Player, αρχεία που έχει κατεβάσει ο χρήστης κατά την πλοήγησή του στο Internet, αρχεία Windows SWAP(Το swap file είναι ένα αρχείο που είναι αποθηκευμένο στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή και χρησιμοποιείται ως μια προσωρινή τοποθεσία για την αποθήκευση πληροφοριών που δεν χρησιμοποιείται από τη μνήμη RAM του υπολογιστή), τον κάδο ανακύκλωσης, την cache, το ιστορικό του Start menu, κ.λ.π. Το λογισμικό μπορεί να λειτουργήσει και σε stealth mode (λειτουργεί δηλαδή στο παρασκήνιο), ώστε να μην γνωρίζει κανείς για την ύπαρξη και τη λειτουργία του. Το Evidence Eliminator Χρησιμοποιεί 3 τεχνικές διαγραφής: Η πρώτη τεχνική διαγραφής είναι η ‘Zero’(η οποία διαγράφει το αρχείο γράφοντας πάνω του μία ακολουθία από 0000…), η δεύτερη είναι η ’Zero + Reverse’( η οποία διαγράφει το αρχείο όπως και η 'Zero' με τη διαφορά ότι επανάλαμβάνει τη διαδικασία γράφοντας 1111…) και η τρίτη είναι η ’Zero + Reverse + Random’ (DoD)(η οποία λειτουργεί με το συνδιασμό των δύο προηγούμενων τεχνικών διαγραφής, αλλά επαναλαμβάνει τη διαδικάσια γράφοντας ένα τυχαίο συνδιασμό από 0 και 1 π.χ001110010101...). Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι το λογισμικό περιλαμβάνει ελέγχους ασφάλειας ώστε να βοηθήσει τους νέους χρήστες να αποφύγουν διαγραφή κρίσιμων αρχείων. Έχει δηλαδή τη δυνατότητα να επιλέξει ο χρήστης ποιά αρχεία θέλει να διαγράψει κάνοντας δεξί κλικ επάνω τους. Σε αντίθετη περίπτωση γίνεται ολοκληρωτική διαγραφή. Επίσης το πρόγραμμα παρέχει μια υπηρεσία, η οποία κρατάει αντίγραφα ασφαλείας, που μπορεί να απευθυνεί ο χρήστης σε περίπτωση που έχει διαγράψει με το πρόγραμμα κωδικούς που ήταν χρήσιμοι γι’αυτόν. Η διαγραφή των άχρηστων αρχείων από το δίσκο καθώς και η διαγραφή των αχρησιμοποίητων μερών του δίσκου αυξάνει την ταχύτητα του υπολογιστή. Η πιο πρόσφατη έκδοση του προγράμματος είναι η v6. Το πρόγραμμα υποστηρίζει λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows. Πιο συγκεκριμένα: Windows 9x, NT, 2000, XP, Vista, 7. Επιπλέον, οι ελάχιστες απαιτήσεις για να λειτουργήσει το λογισμικό είναι οι ακόλουθες: RAM: 16MB, επεξεργαστής: 486 MHz, να είναι εγκατεστημένος ο Internet Explorer 4 ή μεταγενέστερος και να υπάρχει σύνδεση στο Internet.


Πηγές: http://en.wikipedia.org/wiki/Evidence_Eliminator, http://privacy-software-review.toptenreviews.com/evidence-eliminator-review.html, http://evidence-eliminator.en.softonic.com/, http://privacy-pc.com/internet-privacy-software-review/evidence-eliminator-6-review.html

Tor (Ανδρεάδης Εμμανουήλ , Νίκος Στούκας)[επεξεργασία]

Τρόπος λειτουργίας του Tor.

Λειτουργία

Το Τοr (The Onion Router) είναι ένα ελεύθερο λογισμικό που χρησιμοποιείται από πολλούς χρήστες,στους οποίους δίνει την δυνατότητα ανωνυμίας στο διαδίκτυο μέσω μιας τεχνικής δρομολόγησης που ονομάζεται Onion routing. Αρχικά τα δεδομένα κρυπτογραφούνται σε κάθε κόμβο και αποστέλονται στον επόμενο έως ότου τα δεδομένα φτάσουν στον τελευταίο κόμβο που ονομάζεται κόμβος εξόδου και απο εκεί σταλούν στον αποδέκτη. Το Tor προσφέρει ανωνυμοποίηση στους διακομιστές μέσω τεχνολογίας απόκρυψης τοποθεσίας, η οποία αποτελείται από clients(πελάτες) του Tor ή κόμβους που τρέχουν εξειδικευμένο λογισμικό διακομιστών. Κάνοντας χρήση pseudomain της μορφής .onion για την πρόσβαση στις κρυμμένες υπηρεσίες, επιτυγχάνεται η απόκρυψη της διεύθυνσης IP και έτσι καθίσταται αδύνατος ο εντοπισμός της διαδικτυακής τοποθεσίας των διακομιστών. Το δίκτυο Tor μπορεί να καταλαβαίνει το pseudomain και έτσι να φροντίζει για την ανώνυμη μεταφορά των δεδομένων ανάμεσα στους εξυπηρετητές και στις κρυμμένες υπηρεσίες. Οι κρυμμένες υπηρεσίες δεν κάνουν χρήση κόμβων εξόδου και έτσι δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση της κίνησης μέσω αυτών.

Κρυπτογράφηση και Ασφάλεια

Kάθε χρήστης του Tor εκτελεί στον υπολογιστή του έναν διακομιστή μεσολάβησης (proxy).Σκοπός του Tor είναι η επίτευξη τέλειας μυστικότητας προς τα εμπρός ανάμεσα στους κόμβους δηλαδή ότι η αποκρυπτογράφηση ενός μηνύματος δεν μπορεί να οδηγήσει στην αποκρυπτογράφηση άλλων ούτε υπάρχει κάποιο ειδικό κλειδί που να επιτρέπει την αποκρυπτογράφηση πολλαπλών μηνυμάτων. Η κρυπτογράφηση γίνεται σε πολλά στρώματα που σχηματικά θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο είναι φτιαγμένο το κρεμμύδι. Επίσης, ακόμη και το μπλοκάρισμα των δημόσιων κόμβων του Tor ως απόπειρα περιορισμού της χρήσης του δεν είναι αποτελεσματικό καθώς είναι δυνατό κάποιοι από τους κόμβους είσόδου(γέφυρες) του να παραμένουν κρυφοί. Ο αποδέκτης δεν μπορεί να εντοπίσει τον πραγματικό αποστολέα του μηνύματος. Αντίθετα, ως αποστολέας εμφανίζεται ο κόμβος εξόδου.

Ζητήματα Ασφαλείας

Ως δίκτυο ανωνυμοποίησης χαμηλής λανθάνουσας, το Tor, εκ κατασκευής, δεν προσφέρει την δυνατότητα προστασίας της κίνησης στα όρια του δικτύου. Παρόλα αυτά το Tor και άλλες παρόμοιες τεχνολογίες θεωρούνται ασφαλέστερα από εναλλακτικούς τρόπους ανώνυμης περιήγησης στο διαδίκτυο όπως τα VPN. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες απο τις σοβαρότερες αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί στο Tor.

Επίθεση Bad Apple

Tο εθνικό ινστιτούτο έρευνας στην επιστήμη της πληροφορικής και του ελέγχου που βρίσκεται στην Γαλλία σύνενταξε ερευνητική ομάδα η οποία κατέγραψε μια επίθεση ικανή να αποκαλύψει τη διεύθυνση IP των χρηστών του Tor αφενώς εκμεταλλευόμενη της χρήσης μη ασφαλών εφαρμογών απο τους χρήστες, όπως το BitTorrent και αφετέρου την κατασκευαστική αδυναμία του Tor που επιτρέπει τη συσχέτιση πληροφοριών από ασφαλείς εφαρμογές που χρησιμοποιούν τεχνικές εντοπισμού. Το όνομα της επίθεσης προέρχεται απο τη φράση <<one bad apple spoils the bunch>>.

Heartbleed Bug

Το Tor επηρεάστηκε από το Heartbleed Bug με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του και το προσωρινό κλείσιμο 586 κόμβων κατα τη διάρκεια επιδιορθώσεως του σφάλματος και ανανεώσεως των ιδιωτικών κλειδιών. Εξαρχής το Tor Project έσπευσε να καθήσυχάσει τους χρήστες ενημερώνοντας τους ότι λόγω της χρήσης δύο σετ κλειδιών ανά κόμβο, η παραβίαση ενός απο αυτούς παραμένει πολύ δύσκολη.

Νομικά Ζητήματα

Παρόλο που το Tor δεν έχει απαγορευτεί επισήμως από καμία κυβέρνηση παγκοσμίως, η δυνατότητα ανωνυμίας που προσφέρει χρησιμοποιείται εξίσου για εγκληματικούς σκοπούς(λαθρεμπόριο, πειρατεία, κυβερνοεπιθέσεις) όσο και για την παράκαμψη των μηχανισμών λογοκρισίας σε πολλά κράτη που τους χρησιμοποιούν. Έχουν γίνει διάφορες απόπειρες παραβίασης του Tor από κυβερνητικούς και μή οργανισμούς και οργανώσεις με τα ποσοστά επιτυχίας να ποικίλουν. Η ασφάλεια του Tor ελέγχεται συνεχώς από ακαδημαϊκούς φορείς παγκοσμίως με τη συγκατάθεση του Tor Project.


Πηγές

https://www.torproject.org/docs/documentation.html.en

http://el.wikipedia.org/wiki/Tor

https://www.torproject.org/docs/faq.html.en

Apple FileVault 2 (Τόλης Δημήτρης , Πολέντα Αντωνία)[επεξεργασία]

Το FileVault 2 της Apple είναι μια από τις λειτουργίες του Mac OS X. Είναι ο διάδοχος του παλαιότερου FileVault που εμφανίστηκε το 2003 με την κυκλοφορία του OS X 10.3 Panther. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του FV2 είναι σημαντικά διαφορετικη από αυτή του Legacy FileVault. Κυκλοφόρησε το 2011 μαζί με το OS X 10.7 Lion.


Πρόκειται για on the fly (σε real-time) κρυπτογράφηση ολόκληρου του δίσκου (FDE) για data-at-rest προστασία. Χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση XTS-AES-128 στο επίπεδο του δίσκου. Κρατά όλα τα δεδομένα του δίσκου ασφαλή, ακόμα και όταν ο υπολογιστής κλαπεί ή χαθεί.


Με την ενεργοποίηση του ο δίσκος, καθώς και ό,τι περιέχει, κρυπτογραφείται άμεσα. Το password του χρήστη χρησιμοποιείται ως κλειδί αποκρυπτογράφησης και επιπλέον παρέχεται ένα Personal Recovery Key (PRK) σε περίπτωση απώλειας του password. Εάν ο χρήστης χάσει και τα δύο, χάνει αυτομάτως και την πρόσβαση στα δεδομένα του, για πάντα. Δίνεται επίσης η δυνατότητα της γνωστοποιησης του PRK στους servers της Apple, ώστε σε περίπτωση απώλειας του, η ανάκτηση του να είναι εφικτή. Στις πιο πρόσφατες εκδόσεις του OS X υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης του λογαριασμόυ iCloud του χρήστη στη θέση του recovery key.


Η κρυπτογράφηση συμβαίνει κατά το shut down και η αποκρυπτογράφηση κατα τη διάρκεια του startup (ο χρήστης πρέπει να βάλει το password του πριν τo boot του OS για να προχωρήσει σε αυτό). Αυτό σημαίνει ότι όταν ο χρήστης είναι συνδεμένος, ο δίσκος δεν είναι κρυπτογραφημένος και έτσι είναι το ίδιο ευάλωτος όσο με έναν δίσκο που δέν έχει το FileVault 2 ενεργοποιημένο.


Πέρα απο τα θετικά, το FileVault 2 έχει και κάποια αρνητικά. Για παράδειγμα δεν υποστηρίζει RAID δίσκους και έχουν αναφερθεί προβλήματα με τη λειτουργία του σε δίσκους με πολλαπλά partitions. Επιπρόσθετα, κρυπτογραφεί μόνο τον δίσκο του συστήματος, με αποτέλεσμα να αφήνει τα περιεχόμενα τυχών υπολοίπων δίσκων, εσωτερικών ή εξωτερικών, απροστάτευτα. Ένα ακόμη αρνητικό είναι το γεγονός ότι η κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση του δίσκου γίνεται on the fly και έτσι ίσως να επιβαρύνει την απόδοση του υπόλοιπου συστήματος. Επιπλέον, τα BootCamp partitions δεν μπορούν να ωφεληθούν και παραμένουν χωρίς κρυπτογράφηση.


Ξεκινώντας με το OS X 10.10 Yosemite, η Apple σε προσπάθεια της να προσφέρει μέγιστη ασφάλεια στους χρήστες, έχει την επιλογή για τη χρήση του FileVault 2 επιλεγμένη απο default κατά την εγκατάσταση.


Πιο αναλυτικά, η διαδικασία λειτουργίας του FileVault 2 είναι η εξής:


User Access Flow

1. User powers on device

2. EFI

2.1. Loads authorized FDE users’ information from boot volume

2.2. EFI-based login displays authorized users by icon and name

2.3. Password authentication required when user is selected

3. User

3.1. Enters account password

4. FileVault

4.1. Password converted to a key using PBKDF2

4.1.1. PBKDF2—RSA Password-Based Key Derivation Function

4.2. Password validated by attempting to unlock KEK keys found in user bundles retrieved from CoreStorage metadata

4.3. Success means a successful unwrapping of a KEK key

5. OS kernel is loaded

6. Storage of boot parameters in AppleKeyStore for later kernel retrieval

6.1. Unwrapped VEK using the obtained KEK

6.2. Token identifying authenticated user

6.3. User’s password

7. Transfer control to kernel

8. Unlock volume

8.1. Apple_CoreStorage partition and AppleKeyStore references

8.2. VEK used to unlock Apple_CoreStorage partition (boot volume)

9. Operating System boot

9.1. System discovers root volume as usual

9.2. Login

9.2.1. Password forwarding attempted with password user entered at pre-boot time

9.2.1.1. Password forwarding enabled via an authentication mechanism entry builtin:forward- login,privileged referenced in Authorization Database (/etc/authorization) under the right: system.login.console

9.2.2. Directory Service authenticates user/password

9.2.3. User granted access and presented with personal desktop


Πηγές:

Apple Support Article “OS X: About FileVault 2” http://support.apple.com/en-us/ht4790

Apple Technical White Paper “Best Practices for Deploying FileVault 2” http://training.apple.com/pdf/WP_FileVault2.pdf

Cyphertite (Γούπος Γιώργος, Μαθιουδάκης Γιάννης)[επεξεργασία]

Το Cyphertite είναι μια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα ασφαλούς on-line αποθήκευσης αρχείων. Για την ασφάλεια των αρχείων χρησιμοποιείται κρυπτογράφηση end to end. Ο χρήστης της εφαρμογής εκτός από το όνομα χρήστη και τον κωδικό του έχει και μια φράση κλειδί (η οποία είναι γνωστή μόνο στον ίδιο) βάση της οποίας κρυπτογραφούνται τα αρχεία του.

Όλα τα αρχεία του χρήστη κρυπτογραφούνται με την χρήση αυτής της φράσης κλειδί. Πριν την αποστολή των αρχείων γίνεται κρυπτογράφηση τους με την χρήση του 256-bit AES-XTS πρωτοκόλλου, επιπλέον γίνεται χρήση του NSA Suite Β για την κρυπτογραφία των μεταφορών από και προς τον διακομιστή όπου κάθε πλευρά χρησιμοποιεί κλειδιά ECDSA 521-bit για την αυθεντικοποίηση.

Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ότι τα αρχεία προστατεύονται από κάποια επίθεση κατά την διάρκεια της μεταφοράς τους. Παράλληλα, αφού τα αρχεία έχουν κρυπτογραφηθεί πριν φτάσουν στον διακομιστή ο μόνος που γνωρίζει για το περιεχόμενό του είναι ο χρήστης αφού κανένας άλλος δεν έχει στην διάθεση του το κλειδί κρυπτογράφησης.

Μερικά από τα πρωτόκολλα ασφαλείας που χρησιμοποιεί το Cyphertite είναι: HA512ECDH-ECDSA-AES256-SHA SSLv3 Kx=ECDH/ECDSA Au=ECDH Enc=AES(256) Mac=SHA1.

Στην δωρεάν έκδοση, που απευθύνεται σε όλους τους χρήστες, προσφέρονται 8GB αποθηκευτικού χώρου για την αποθήκευση αρχείων. Παράλληλα είναι διαθέσιμες και δύο εκδόσεις επί πληρωμή. Η πρώτη με απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο και κόστος 10$ ανά μήνα, ενώ η δεύτερη 0.10$ για κάθε GΒ ανά μήνα.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για Linux, Windows και σύντομα θα υποστηρίζει και Mac OS.

Πηγές: Cypherite Github Cyphertite

Wireshark (Λούλας Βασίλειος)[επεξεργασία]

 Το Wireshark είναι λογισμικό ανάλυσης πρωτοκόλλων δικτύου υπολογιστών. Μας επιτρέπει να καταγράψουμε και να δούμε την κίνηση των πακέτων
σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Διαθέτει ένα πλούσιο και ισχυρό σύνολο χαρακτηριστικών και είναι το πιο δημοφιλές εργαλείο στον κόσμο στο είδος του. 

Τρέχει στις περισσότερες υπολογιστικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Windows, OS X, Linux και UNIX. Επαγγελματίες δικτύων, ειδικοί σε θέματα

ασφάλειας, προγραμματιστές, και εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο το χρησιμοποιούν τακτικά. Είναι ελεύθερα διαθέσιμο ως open source, και διατίθεται 

σύμφωνα με την έκδοση της Άδειας GNU General Public 2. Αναπτύσσεται και συντηρείται από μια παγκόσμια ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Το Wireshark ήταν γνωστό ως Ethereal. Τον Μάιο του 2006, ο Gerald Combs (ο αρχικός συγγραφέας του Ethereal) πήγε να εργαστεί για την CACE Technologies. Δυστυχώς, έπρεπε να φύγει και να το αφήσει πίσω για λόγους εμπορικών σημάτων. Αυτό άφησε το έργο σε δύσκολη θέση. Ο μόνος λογικός τρόπος για να εξασφαλιστεί η επιτυχία του έργου ήταν να αλλάξει το όνομα. Και έτσι "γεννήθηκε" το Wireshark.

 Το Wireshark είναι σύνθετη λέξη και προέρχεται απο την λέξη Wire που σημαίνει σύρμα-καλώδιο ακολουθούμενη απο την λέξη shark που σημαίνει καρχαρίας.
Επιτρέπει στο χρήστη να παρακολουθήσει όλη την κίνηση που γίνεται στο δίκτυο θέτοντας την κάρτα δικτύου σε λειτουργία promiscuous mode για να δει όλη την κίνηση 

που είναι ορατή σε αυτό το interface ,όχι μόνο την κίνηση που απευθύνεται σε μια από τις ρυθμισμένες διευθύνσεις του interface και της broadcast/multicast κυκλοφορίας.

Ωστόσο, όταν πραγματοποιείς σύλληψη πακέτων με έναν αναλυτή πακέτων σε promiscuous mode σε ένα port ενός switch δικτύου, δεν στέλνεται απαραίτητα όλη η κίνηση (δικτύου) 

που πραγματοποιείται στο port που γίνεται η σύλληψη πακέτων, έτσι η σύλληψη πακέτων σε promiscuous mode δεν είναι επαρκής για να δείτε όλη την κυκλοφορία στο δίκτυο. Το port mirroring μπορεί να επεκτείνει την σύλληψη πακέτων σε οποιοδήποτε σημείο του δικτύου.

Το Wireshark μπορεί να διαβάσει πακέτα πληροφοριών απο σύνδεση μέσω Ethernet, Token-Ring, FDDI, σειριακές (PPP και SLIP) (εάν το λειτουργικό σύστημα στο οποίο θα τρέχει επιτρέπει το Wireshark για να το πράξουν), 802.11 ασύρματο LAN (εάν το λειτουργικό σύστημα στο οποίο θα τρέχει επιτρέπει Wireshark να το πράξουν επίσης), συνδέσεις ΑΤΜ (εάν το λειτουργικό σύστημα στο οποίο θα τρέχει επιτρέπει το Wireshark για να το πράξουν), και την "οποιαδήποτε" συσκευή υποστηρίζεται σε Linux από τις πρόσφατες εκδόσεις του libpcap.

Idiro (Λίλιαν Κράη, Βασίλης Τόπης)[επεξεργασία]

ΓΕΝΙΚΑ[επεξεργασία]

Η Ανάλυση Κοινωνικών Δικτύων ξεκίνησε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, με μελέτες πάνω σε μικρές κοινωνικές ομάδες. Τα πρώτα μικρά κοινωνικά δίκτυα επιλέχθηκαν έτσι λόγω της δυσκολίας συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων εκείνη την εποχή, η οποία γινόταν με άμεσες παρατηρήσεις ή έρευνες για τα άτομα που αποτελούσαν αυτήν την ομάδα. Με την βοήθεια διάφορων κοινωνιολόγων της εποχής κατάφεραν να μελετήσουν το πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι μέσα σε ένα κοινωνικό δίκτυο με άλλα άτομα. Περαιτέρω αναλύσεις κοινωνικών δικτύων περιορίστηκαν από το μέγεθος της προσπάθειας που απαιτείται για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση αλλά και τη μέτρηση προτύπων επικοινωνίας ανάμεσα στις μεταβαλόμενες ομάδες ανθρώπων. Οι έρευνες άρχισαν να αφορούν μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στην δεκαετία του ’70 λόγω της ανάπτυξης των δυνατοτήτων επεξεργασίας δεδομένων από τους Η/Υ αλλά και λόγω της μείωσης του κόστους των ερευνών.

IDIRO[επεξεργασία]

Σήμερα η ανάλυση των κοινωνικών δικτύων που περιέχουν εκατομμύρια φορείς είναι εφικτή. Έτσι το Idiro μπορεί να προβλέψει την συμπεριφορά των ατόμων μιας πολύ μεγάλης ομάδας. Με την χρήση πολύπλοκων αλγορίθμων διαμέρισης γράφων, το Idiro μπορεί να σπάσει ένα μεγάλο κοινωνικό δίκτυο σε μικρές κοινότητες ατόμων που είναι στενά συνδεδεμένοι, όπως φίλοι, συγγενείς ή συνάδελφοι. Με διάφορα εργαλεία το Idiro μπορεί να προβλέψει δραστηριότητες κάποιων ατόμων με βάση το ιστορικό δράσης τους στο κοινωνικό δίκτυο που ανήκουν. Η πλατφόρμα ανάλυσης κοινωνικών δικτύων του Idiro στηρίζεται στην πολύπλοκη επεξεργασία για να συνοψίσει, να κατασκευάσει και να αξιολογήσει την συμπεριφορά των ατόμων μέσω των προτύπων επικοινωνίας τους και των καταγεγραμμένων ενεργειών τους.

Μία από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Idiro πάνω στην εκτέλεση της ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων είναι το μέγεθος των δεδομένων εισόδου, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που δρουν μέσα στο κοινωνικό δίκτυο ο οποίος έχει σαν αποτέλεσμα την σύνθεση μεγάλων πολύπλοκων γραφημάτων. Η καταγραφή, η ανάλυση και η αξιολόγηση των γραφημάτων είναι χρονοβόρα. Χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα εργαλεία συλλογής δεδομένων δεν θα είναι εφικτή η ανάλυση των κοινωνικών δικτύων λόγω της δυσκολίας επεξεργασίας ενός τόσο μεγάλου όγκου δεδομένων αλλά και λόγω του περιορισμού μνήμης, ακόμη και αν χρησιμοποιούνται οι πιο σύγχρονοι servers. Γι'αυτό τον λόγο το Idiro χρησιμοποιεί ένα Hadoop-based περιβάλλον διανεμιμένης επεξεργασίας για να επεξεργαστεί ακόμη και τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα. (Hadoop είναι ένα set ανοιχτού κώδικα αλγορίθμων γραμμένα σε Java που εφαρμόζονται πάνω σε έναν μεγάλο αριθμό set δεδομένων για την κατανεμημένη αποθήκευση και επεξεργασία αυτών των δεδομένων) Η ομάδα του Idiro έχει αναπτύξει διάφορα εργαλεία συλλογής δεδομένων, ειδικούς αλγόριθμους για την ανάλυση των κοινωνικών δικτύων και μία cluster-based επεξεργασία δεδομένων για την αύξηση της απόδοσης.

Συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία που τους παρέχουν λεπτομερή στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση των κοινωνικών τους δικτύων, ανά διάφορα χρονικά διαστήματα (κάθε βδομάδα, μήνα ή τρίμηνο). Το Hadoop προσφέρει γραμμική επεκτασημότητα σε servers, που σημαίνει πως οποιαδήποτε αύξηση δεδομένων ή απαιτήσεις μείωσης του χρόνου επεξεργασίας των δεδομένων μπορεί να επιλυθεί με την προσθήκη και άλλων server. Επιπλέον το Idiro μπορεί να επεξεργάζεται τεράστια κοινωνικά δίκτυα που δεν μπορούν, λόγω του μεγέθους τους, να αποθηκεύονται και να επεξεργάζονται στη μνήμη ενός απλού server. Το πλαίσιο του Idiro Hadoop υποστηρίζει πολλά ανοιχτού κώδικα και ευρέως υποστηριζόμενα plug-ins όπως το Oozie, Mahoot, Hive κ.α. (Plug-in είναι ένα λογισμικό που προσθέτει κάποιες ιδιαίτερες δυνατότητες σε ένα μεγαλύτερο λογισμικό). Τα δεδομένα συλλέγονται συχνότερα σε μορφή βάσης δεδομένων ή σαν ένα απλό αρχείο δεδομένων. Αυτά τα δεδομένα φορτώνονται στην πλατφόρμα του Idiro, ρυθμίζονται, συνοψίζονται και επεξεργάζονται με βάση κάποιο πρόγραμμα που επιθυμεί ο πελάτης. Η έξοδος αυτών έχει τη μορφή πιθανολογικών βαθμολογιών με τους συνδρομητές μέσω ενός ή περισσότερων ενεργειών, η οποία μπορεί αυτόματα να φορτωθεί στο data-warehouse του πελάτη. Το Idiro έχοντας κάνει την ανάλυση μπορεί να συμβουλεύσει τους πελάτες της για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τα αποτελέσματα. Χρησιμοποιεί επίσης πολύπλοκους αλγόριθμους ανάλυσης γραφημάτων και διαδραστικές απεικονίσεις γραφικών παραστάσεων. Οι αναλύσεις επειδή γίνονται πάνω στην συμπεριφορά των ατόμων μέσα σε ένα κοινωνικό δίκτυο μπορούν να βοηθήσουν τις διάφορες εταιρείες να κάνουν κάποιες αλλαγές, να σκεφτούν κάποιες μελλοντικές στρατηγικές κυρίως πάνω στον τομέα του μάρκετινγκ.

Πηγές:
http://www.overbeckanalitica.com/typo3/index.php?id=417
http://www.analyticbridge.com/profiles/blogs/social-network-analysis-specialists-idiro-technologies-land-major
http://www.idiro.com

NodeXL (Άρης Παπαδιάς, Νικόλαος Παντίσκος)[επεξεργασία]

Το NodeXL είναι ένα δωρεάν open-source , εργαλείο ανάλυσης κοινωνικών δικτύων που χρησιμοποιεί το Microsoft Excel των εκδόσεων 2007, 2010, 2013. Δημιουργήθηκε από την Social Media Research Foundation και είναι γραμμένο στις γλώσσες προγραμματισμού C# και .NET Framework ενώ μοιάζει αρκετά με άλλα εργαλεία όπως το Pajek,UCINet, και Gephi. Το εργαλείο αυτό υποστηρίζεται μόνο από Windows, με μικρό μέγεθος των 7.8MB και είναι διαθέσιμο μόνο στην αγγλική γλώσσα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:

Η χρήση του NodeXL δεν απαιτεί ιδιαίτερες προγραμματιστικές ικανότητες επειδή είναι εύκολο στην χρήση και επιτρέπει να συλλέγει, να αναλύει και να αποτυπώνει πληροφορίες από κοινωνικά δίκτυα. Συγκεκριμένα ενσωματώνει στο Microsoft Excel διάφορα φύλλα εργασίας που περιέχουν στοιχεία από γραφήματα όπως nodes και edges όπου τα nodes μπορεί να είναι σημεία, πηγές, στόχοι ή τοποθεσίες, ενώ τα edges είναι οι συνδέσεις μεταξύ τους. Επιπλέον περιλαμβάνει έτοιμες βιβλιοθήκες που επιτρέπουν την συλλογή δεδομένων από το e-mail και διάφορα κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter, Facebook, Youtube κ.α. ενώ παράλληλα χρειάζεται η άδεια του χρήστη για να ληφθούν προσωπικά δεδομένα άλλων χρηστών κοινωνικών δικτύων. Το NodeXL χρησιμοποιεί την επιφάνεια εργασίας του Microsoft Excel που περιλαμβάνει κάποιες διαφοροποιήσεις από το δεύτερο. Περιέχει πέντε φύλλα εργασίας ( Edge, Vertices, Groups, Group Vertices, Overall Metrics) που χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση των διαγραμμάτων. Για παράδειγμα το φύλλο εργασίας Overall Metrics περιέχει πληροφορίες που περιγράφουν το μέγεθος και την πυκνότητα του δικτύου. Διαθέτει ειδικά σχεδιασμένο interface το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη όπως η αλλαγή χρώματος, μεγέθους και σχήματος ή εκτελεί μόνο του την διαδικασία λαμβάνοντας υπόψη κάποιες παραμέτρους. Όσον αφορά τη διαδικασία του διαγράμματος, η επεξεργασία του πραγματοποιείται με απλό τρόπο, όπως το zoom in/out, το drag and drop και η μετακίνηση όλων των μικρότερων μερών του στο κάτω μέρος για την εστίαση στα σημαντικά σημεία. Επίσης το NodeXL δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ομαδοποιεί μόνος του τα γραφήματα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους ή αναλύει μόνο του την σύνδεση μεταξύ τους και τα ομαδοποιεί σε συμπλέγματα. Τροποποιεί τις ομάδες ώστε να είναι ευδιάκριτες χρησιμοποιώντας σχήματα και χρώματα, και τα διαχειρίζεται ανάλογα με τις εντολές του χρήστη. Τέλος το εργαλείο αυτό έχει την δυνατότητα να επαναλαμβάνει προηγούμενες διαδικασίες και να υπολογίζει με ευκολία τις μοίρες, την συμμετρικότητα, τις αποστάσεις κ.α. του γραφήματος .

Κάποιες επιπλέον πληροφορίες για το NodeXL είναι ότι η πρώτη έκδοση του δόθηκε από τους developers το 2008 ως δοκιμαστική, ενώ η σταθερή του έκδοση δόθηκε το 2013 όπου παραμένει η ίδια με μικρές αναβαθμίσεις μέχρι σήμερα.

Πηγές:

http://nodexl.codeplex.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/NodeXL#cite_note-9

http://nodexl.codeplex.com/wikipage?title=NodeXL%20Publications&referringTitle=Home

CCleaner (Χριστόδουλος Ευάγγελος,Γκατζιούρας Αθανάσιος)[επεξεργασία]

To CCleaner είναι ένα antiforensic tool το οποίο δημιουργήθηκε από την εταιρία Piriform (23 Σεπτεμβρίου 2003) με τελευταία έκδοση να είναι η v4.19 και με σκοπό την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των χρηστών όσο αναφορά τον καθαρισμό των κακόβουλων αρχείων που υπάρχουν στον υπολογιστή από το διαδίκτυο.Επίσης διαγράφει πολλές άκυρες καταχωρίσεις μητρώου στα Windows,δηλαδή με λίγα click είναι δυνατό να διαγράψουμε αρχεία από τον υπολογιστή καθώς και να τον κάνουμε να τρέχει πιο γρήγορα.Eχει βραβευτεί από το pc advisor και το pc world ως το καλύτερο Pc optimization tool.Είναι διαθέσιμο σε 47 γλώσσες.

Πιο συγκεκριμένα: Μπορεί να διαγράψει αρχεία και πληροφορίες από τον υπολογιστή ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα σε κακόβουλους χρήστες μεσώ forensic tools να υποκλέψουν πληροφορίες και δεδομένα μας. Ενδεικτικά μπορεί να συμβάλει στην ιδιωτικότητα διαγράφοντας κωδικούς,αρχεία του διαδικτύου και αρχεία διαμόρφωσης.Επίσης προσφέρει ασφάλεια καθώς μπορεί τα αρχεία που υπάρχουν στο σύστημα να είναι εκτεθειμένα σε χρήστες κακόβουλους και μη.Επίσης μπορεί να καθαρίσει διαγραμμένα αρχεία του δίσκου που μπορεί να πιάνουν ακόμα χώρο και καθορίζει την οριστική διαγραφή τους για πάντα.Επιπροσθέτως συμβάλει στην ταχύτητα του συστήματος καθώς σβήνοντας άχρηστα αρχεία διευκολύνει την λειτουργία του υπολογιστή και μπορεί να επιτύχει την γρηγορότερη εκκίνηση του.Σταθεροποιεί τον υπολογιστή διότι προσφέρει καθαρότερη registry και τα Windows λειτουργούν με ομαλότερο τρόπο.Το ccleaner ελευθερώνει χώρο και ο σκληρός δίσκος έχει περισσότερη μνήμη για τη χρήση του.Η επαγγελματική έκδοση του ccleaner(που απαιτεί κάποιο αντίτιμο) προσφέρει την αυτόματη εξαφάνιση κάθε ίχνους των online δραστηριοτήτων μετά τη χρήση του κάθε browser.

Από την άλλη το CCleaner δεν μπορεί να κάνει τις παρακάτω λειτουργίες: Δεν έχει την ευχέρεια να καθαρίσει ιούς τύπου malware,spyware. Δεν μπορεί να κάνει ανασυγκρότηση τον δίσκο και τέλος Δεν έχει την δυνατότητα να ανακτήσει διαγραμμένα η αλλοιωμένα αρχεία.

Το CCleaner μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε Windows XP και άνω εκδόσεις όπως και σε MAC 10.6 και άνω δηλαδή αν χρησιμοποιείτε κάποια από τις προαναφερόμενες εκδόσεις λογισμικού μπορείτε να το εγκαταστήσετε διότι είναι ελεύθερο λογισμικό.

Οι εκδόσεις στις οποίες το CCleaner είναι συμβατό λοιπόν είναι:

 • Windows 8 (όλες οι εκδόσεις συμπεριλαμβανομένου τις 64bit)
 • Windows 7 (όλες οι εκδόσεις συμπεριλαμβανομένου τις 64bit)
 • Windows Vista (όλες οι εκδόσεις συμπεριλαμβανομενου τις 64bit)
 • Windows XP (Home,Professional,Media Center,Tablet edition,64bit)
 • Windows 2003 και 2008 server (όλες οι εκδόσεις)
 • MAC 10.6-10.9 64-bit
 • Android 1.05

Το Ccleaner δεν είναι συμβατό σε λειτουργικό σύστημα LINUX.

Καθώς το Ccleaner είναι μικρο σε όγκο αρχείο δεν απαιτεί μεγάλη μνήμη στο σκληρό δίσκο καθώς και στη μνήμη RAM. Κάποια από τα προγράμματα στα οποία το CCleaner αλληλεπιδρά είναι Internet explorer,Firefox,Google chrome, Windows media player,eMule, Microsoft office,Nero,Adobe acrobat,Adobe Flash player,Winrar,Winzip κ.α

Πήγες: 1 2

Android Lollipop Encryption (Θεοδώρου, Γκένς)[επεξεργασία]

Η Κρυπτογράφηση είναι η διαδικασία της κωδικοποίησης των δεδομένων του χρήστη σε μια συσκευή Android χρησιμοποιώντας ένα κρυπτογραφημένο κλειδί. Μόλις κρυπτογραφηθεί μια συσκευή, όλα τα δεδομένα που δημιουργεί ο χρήστης κρυπτογραφούνται αυτόματα πριν την εγγραφή στο δίσκο και όλες οι αναγνώσεις αποκρυπτογραφούνται αυτόματα πριν επιστραφούν σε κάποια διεργασία.

Στο Android Lollipop 5.0[13] υπάρχουν τα εξής:

Γρήγορη κρυπτογράφηση, η οποία κρυπτογραφεί μόνο χρησιμοποιημένα μπλοκ για την κατάτμηση των δεδομένων για να αποτρέπει την εκκίνηση να κρατάει πολύ χρόνο. Μόνο EXT4[14] και f2fs[15] συστήματα αρχείων υποστηρίζουν προς το παρόν την γρήγορη κρυπτογράφηση.
Το forceencrypt flag για κρυπτογράφηση του δίσκου κατά την εκκίνηση αν δεν είναι κρυπτογραφημένος.
Υποστήριξη για κρυπτογράφηση χωρίς κωδικό πρόσβασης.
Αποθήκευση του κλειδιού κρυπτογράφησης στην συσκευή.[16]

Η κρυπτογράφηση του Android βασίζεται στο dm-crypt[17], το οποίο είναι ένα υποσύστημα για κρυπτογράφηση δίσκου που βρίσκεται αποκλειστικά στον πυρήνα της συσκευής και λειτουργεί στο επίπεδο των μπλοκ συσκευών [18].Οι μπλοκ συσκευές προσφέρουν ρυθμισμένη πρόσβαση στο υλικό χωρίς τα χαρακτηριστικά αυτού να γίνονται ορατά.Επίσης επιτρέπουν την ανάγνωση και γραφή σε οποιοδήποτε μπλοκ μνήμης συμπεραλβανομένων των μονών χαρακτήρων και byte. Εξαιτίας του dm-cryp, η κρυπτογράφηση λειτουργεί επίσης με Embedded MultiMediaCard (eMMC) και παρόμοιες συσκευές αποθηκεύσεις που παρουσιάζονται στον πυρήνα ως συσκευές μπλοκ. Η κρυπτογράφηση δεν είναι δυνατή με YAFFS[19] συσκευές, που επικοινωνούν απευθείας στο NAND[20] flash του τσιπ.

Ο αλγόριθμος κρυπτογράφησης είναι ο 128 Advanced Encryption Standard (AES[21]) με την αλυσιδωτή κρυπτογράφηση για μπλοκ (CBC[22]) και την ESSIV:SHA256[23]. Το κύριο κλειδί είναι κρυπτογραφημένο με 128-bit AES.

Στο Lollipop υπάρχουν τέσσερις καταστάσεις κρυπτογράφησης.

default PIN password pattern

Κατά την εκκίνηση, η συσκευή παράγει ένα κλειδί 128-bit. Αυτό το κλειδί κατόπιν κρυπτογραφείται με ένα προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης και το κρυπτογραφημένο κλειδί αποθηκεύεται στα κρυπτογραφικά μεταδεδομένα. Το 128-bit κλειδί που παράγεται ισχύει μέχρι την επόμενη εκκίνηση.

Όταν ο χρήστης ορίζει το PIN / pattern ή τον κωδικό πρόσβασης στη συσκευή, μόνο το 128-bit κλειδί εκ νέου κρυπτογραφείτε και αποθηκεύεται. Δηλαδή η αλλαγές των κλειδωμάτων ασφαλείας δεν προκαλούν εκ νέου την κρυπτογράφηση των δεδομένων του χρήστη.

Για να γίνει η κρυπτογράφηση ή αποκρυπτογράφηση δεν χρειάζεται να γίνει mount[24] του συστήματος αρχείων. Ωστόσο, προκειμένου να δείξει οποιαδήποτε διεπαφή χρήστη (UI), το πλαίσιο (framework) πρέπει να ξεκινήσει και το πλαίσιο απαιτεί δεδομένα για να τρέξει. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, ένα προσωρινό σύστημα αρχείων τοποθετείται στο σύστημα αρχείων. Αυτό επιτρέπει το Android να ζητήσει κωδικό πρόσβασης,να ενημερώσει για την πρόοδο, ή να προτείνει την διαγραφή των δεδομένων. Για να μεταβεί από το προσωρινό σύστημα στo πραγματικό σύστημα αρχείων, το σύστημα πρέπει να σταματήσει κάθε διαδικασία με ανοιχτά αρχεία στο προσωρινό σύστημα αρχείων και να επανεκκίνηση αυτές τις διαδικασίες στο πραγματικό σύστημα αρχείων.

Πρόσφατα το FBI[25] στράφηκε εναντίον της κρυπτογράφησης δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα ο διευθυντής του FBI James B. Comey[26] εξέφρασε την αγανάκτηση του για τις προηγμένες τεχνολογίες κρυπτογράφησης δεδομένων που εταιρίες όπως η Google και η Apple προσφέρουν στους χρήστες τους και άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει να εκδώσει κανονισμούς που τις παρακάμπτουν.

O Comey πρόσθεσε πώς η δικαιοσύνη υπονομεύεται, εγκληματίες κυκλοφορούν ελεύθεροι και υποθέσεις φόνου μένουν άλυτες σαν αποτέλεσμα χρήσης ενός κλειδωμένου κινητού ή ενός κωδικοποιημένου σκληρού δίσκου. Πολέμιοι της προστασίας δεδομένων και ειδικοί της πληροφορικής ονομάζουν τις δηλώσεις αυτές υπερβολικές και λίγο πολύ, ανακυκλωμένα επιχειρήματα τα οποία η κυβέρνηση προβάλλει από τις αρχές της δεκαετίας του 90.

Η ομιλία αυτή, η οποία προέρχεται εν μέρει από την γενικότερη ανησυχία των οργανισμών επιβολής του νόμου, ακολουθεί τις ανακοινώσεις της Apple και της Google οι οποίες αναφέρουν ότι τα καινούργια λειτουργικά τους συστήματα θα είναι κρυπτογραφημένα από προεπιλογή. Οι μυστικές υπηρεσίες θα εξακολουθούν να μπορούν να υποκλέψουν συνομιλίες αλλά δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε επαφές, μητρώο κλήσεων, φωτογραφίες και email που είναι αποθηκευμένα στο κινητό. Οι ανησυχίες της κυβέρνησης επικεντρώνονται επίσης στην χρήση του iMessage[27] της Apple, το οποίο προσφέρει end-to-end κρυπτογραφημένα μηνύματα που αντικαθιστούν τα παραδοσιακά SMS. O διευθυντής παραδέχτηκε την δικαιολογημένη άνοδο της δημόσιας καχυποψίας απέναντι στην κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας του περιστατικού με τον Edward Snowden[28], πρώην αναλυτή συστημάτων για τον Εθνικό Οργανισμό Ασφάλειας, ο οποίος αποκάλυψε μυστικό πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών της NSA[29], αλλά τόνισε ότι το κοινό κάνει λάθος να πιστεύει πως οι αρχές έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε ή σε όλες τις τηλεπικοινωνίες τόσο απλά και εύκολα.

Πηγές

http://nypost.com/2014/10/16/fbi-director-warns-against-cellphone-encryption/

https://source.android.com/devices/tech/encryption/

Invisible Internet Project (I2P)(Software)(Αδέμης Θεόδωρος,Μουστάκας Αλέξανδρος)[επεξεργασία]

Sentinel Visualizer (Μωραγιάννη Ευαγγελία, Δήμου Νικόλαος)[επεξεργασία]

Η επόμενη γενιά είναι ο οραματισμός και η ανάλυση

Το Sentinel Visualizer παρέχει μια δυνατή γενιά οραματικών και αναλυτικών δυνατοτήτων. Με ποικιλία από εργαλεία το Sentinel Visualizer σου επιτρέπει να βρεις νέα πρότυπα και τάσεις κρυμμένα σε υπαρκτά δεδομένα οδηγώντας σε ακριβή και αξιοποιήσιμη νοημοσύνη.

Οραματισμός Δεδομένων

Με τα εργαλεία οραματισμού του Sentinel Visualizer μπορείς:

 • Να βρεις κρυφές σχέσεις
 • Γρήγορα να αναγνωρίσεις συμπλέγματα και μοτίβα
 • Πραγματοποιεί ad-hoc ανάλυση
 • Οργανώνει πολύπλοκα δίκτυα
 • SNA (social network analysis) Το Sentinel Visualizer σου παρέχει αυτόματη ανάλυση, χορηγώντας ορισμό και νόημα σε οποιοδήποτε δίκτυο απλό ή πολύπλοκο. Η καρδιά της ανάλυσης είναι η εφαρμογή της ανάλυσης κοινωνικών δικτύων, ως ένα σύνολο εργαλείων που αναγνωρίζει κεντρικότητα. Το SNA παρέχει ένα σύνολο από μεθοδολογίες και φόρμες για να υπολογίσει ποικιλίες από κριτήρια που χαρτογραφούν και μετρούν τις σχέσεις ανάμεσα στα προγράμματα. Βαθμός κεντρικότητας Ο βαθμός κεντρικότητας είναι απλά το νούμερο από τις ακριβής σχέσεις που έχει μια οντότητα. Μια οντότητα 1ου βαθμού κεντρικότητας:

 • Είναι γενικά ένας ενεργός παίκτης στο δίκτυο
 • Είναι συχνά υποδοχή ή hub σε ένα δίκτυο
 • Δεν είναι απαραίτητα ή ποιο συνδεδεμένη οντότητα στο δίκτυο
 • Μπορεί να είναι σε πλεονεκτική θέση στο δίκτυο
 • Μπορεί να έχει εναλλακτικές οδούς για να ικανοποιεί εταιρικές ανάγκες και κατά συνέπεια μπορεί να είναι λιγότερο εξαρτώμενο σε άλλα άτομα
 • Μπορεί συχνά να αναγνωριστεί σαν τρίτος ή πρώτος
 • Ενδιάμεση κεντρικότητα Προσδιορίζει τη θέση μιας οντότητας μέσα στο δίκτυο με όρους της ικανότητάς της να φτιάχνει συνδέσεις με άλλα ζευγάρια ή ομάδες στο δίκτυο. Η οντότητα 1ου βαθμού ενδιάμεσης κεντρικότητας γενικά:

 • Κρατά μια δυνατή θέση στο δίκτυο
 • Έχει υψηλή επιρροή στο τι συμβαίνει στο δίκτυο
 • Εκπροσωπεί ένα συγκεκριμένο βαθμό αποτυχίας
 • Κοντινή κεντρικότητα Μετρά πόσο γρήγορα μια οντότητα μπορεί να έχει πρόσβαση σε περισσότερες οντότητες σε ένα δίκτυο. Οντότητα με υψηλή εγγύτητα γενικά:

 • Έχει γρήγορη πρόσβαση σε άλλες οντότητες στο δίκτυο
 • Έχει σύντομο μονοπάτι σε άλλες οντότητες
 • Έχει υψηλή ορατότητα στο τι συμβαίνει στο δίκτυο
 • Ιδιοτιμές Οι ιδιοτιμές μετρούν το πόσο κοντά είναι μια οντότητα σε μια άλλη οντότητα στο δίκτυο. Με άλλα λόγια, οι ιδοτιμές αναγνωρίζουν τις πιο κεντρικές οντότητες με όρους της παγκόσμιας σύνθεσης του δικτύου. Το Sentinel Visualizer 6.0 είναι η τελευταία έκδοση όπου ξεκίνησε από 4.1, 4.5, 4.6, 5.0 Τρέχει στα: Vista 7 και 8 XP Service Pack 2 και υποστηρίζει: SQL Server 2000, 2005, 2008 και 2012. Πηγές http://www.fmsasg.com/

  Automap(Κωτουλας,Τζιλινης)[επεξεργασία]

  To CASOS(Center for Computational Analysis of Social and Organizational Systems ) είναι ένα πανεπιστημιακό κέντρο που έχει ως σκοπό να αναλύει την δυναμική του δικτύου και των κοινωνικών δικτύων σε άλλους τύπους όπως σε δίκτυα γνώσης. Η προσπάθεια αυτή οδήγησε την ομάδα αυτή στην δημιουργία προγραμμάτων όπως το ORA και το Automap. Το Automap είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας μη δομημένων κειμένων.Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η επεξεργασία των κειμένων αυτών με στόχο την άντληση πληροφοριών που στην προηγούμενη κατάσταση του κειμένου ήταν αδύνατη.Το πρόγραμμα αυτό χρησιμοποιεί μεθόδους Network Text Analysis και πιο συγκεκριμένα Semantic Network Analysis.Η τεχνολογία ανάλυσης Semantic διασπάει και αναλύει διευθύνσεις σε μορφή λέξεων με σκοπό να δημιουργήσει έναν νοητικό χάρτη του συντάκτη. Το πρόγραμμα αυτό παίρνει ένα σύνολο από κανόνες πού έχουν οριστεί από τον χρήστη ,προκειμένου να κωδικοποιήσει τα κείμενα ως δίκτυα έννοιες.Η τακτική αυτή έχει ως σκοπό να ερευνήσει τις έννοιες μεταξύ των κειμένων για να μπορέσει να βρει πιθανή συσχέτιση μεταξύ λέξεων ή θεμάτων.Η πηγή των δεδομένων μπορεί να είναι από οποιοδήποτε μέσο(όπως εφημερίδες περιοδικά ιστοσελίδες βιβλία κλπ).Το Aytomap θα πάρει αυτά τα δεδομένα θα τα ορίσει ως δεδομένα συσχετίσεων και θα τα δώσει στο ORA αν τυχόν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.

  Η διαδικασία η οποία ακολουθείται είναι η εξής: Αρχικά θα πρέπει να εισαχθούν αρχεία κειμένου.Τα κείμενα αυτά μπορούν να εισαχθούν με πολλούς τρόπους.Συνήθως γίνεται εισαγωγή αρχείων είτε από τοπικά αρχεία του χρήστη είτε από αποθηκευμένα αρχεία που είχε χρησιμοποιήσει παλιότερα ο χρήστης ή και ακόμα από διάφορες πηγές στο Internet.Σε επόμενο επίπεδο τα κείμενα αυτά θα πρέπει να καθαριστούν και να προετοιμαστούν για το στάδιο της προεπεξεργασίας.Αύτη η διαδικασία γίνεται με την χρήση των μενού πού έχει ήδη το πρόγραμμα.Στην διαδικασία της προεπεξεργασίας το Aytomap χρησιμοποιεί κυρίως λίστες διαγραφής και generalization thesauri για να προετοιμάσει τα δεδομένα για ανάλυση.Οι λίστες διαγραφής έχουν ως σκοπό να αφαιρέσουν από τα κείμενα σημεία στίξης , συνδέσμους και άλλες λέξεις που δεν βοηθούν στην διαδικασία της ανάλυσης.Επόμενο στάδιο είναι η δημιουργία Generalization Thesaurus.Τα αρχεία αυτά αποθηκεύονται με τον τύπο CSV και μπορούν να δημιουργηθούν από οποιονδήποτε spreadsheet editor όπως το EXCEL.Αποτελούνται από 2 στήλες εκ των οποίων η πρώτη έχει το δείγμα που θα αλλάξει και η δεύτερη την λέξη κλειδί που θα πάρει την θέση του.Εφαρμόζοντας την τεχνική αυτή θα διατηρηθούν μόνο οι λέξεις που έχουν αντιστοιχιθει με λέξεις κλειδιά ενώ το υπόλοιπο κείμενο θα διαγράφει.Στην συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία του Stemming η οποία ουσιαστικά αντικαθιστά τις λέξεις κλειδιά με λέξεις που είναι πιο εύκολα κατανοητές από τον άνθρωπο.Οι δύο αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται κυρίως από το πρόγραμμα είναι ο Porter και KSTEM.Τέλος η δημιουργία ενός The Meta-Network Thesaurus είναι απαραίτητη ώστε να κάνει πλέον την αντιστοίχηση των κλειδιών όχι με στοιχεία του κειμένου αλλά με κατηγορίες κόμβων

  http://www.usma.edu/nsc/siteassets/sitepages/Publications/automap.pdf

  http://www.casos.cs.cmu.edu/publications/papers/CMU-ISR-13-105.pdf

  http://www.casos.cs.cmu.edu/projects/automap/index.php

  Steganos Online Shield VPN(Δανίκας Γιάννης,Γεράσιμος Κουνάδης)[επεξεργασία]

  Η Εταιρία

  Η εταιρία Steganos Software GmbH δημιουργήθηκε το 1996 από τον Gabriel F. Yoran και έχει την έδρα τις στο Βερολίνο της Γερμανίας. Η Steganos είναι μια από τις εταιρίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συνεργατών της Microsoft το λεγόμενο «Microsoft Partner Program». Η Steganos Software GmbH είναι μια εταιρία που παρέχει εργαλεία λογισμικού για την προστασία των δεδομένων του υπολογιστή μας είτε είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, είτε όχι. Τα εργαλεία λογισμικού της μπορούν να τα προμηθευτούν ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις από την ιστοσελίδα της εταιρίας. Τα εργαλεία που έχει κατασκευάσει η εταιρία είναι τα εξής:

  Εργαλεία Λογισμικού Έκδοση Operation System / Programms Links Λειτουργιές
  Steganos Online Shield VPN 1.4.11 Windows XP, windows Vista, windows 7, windows 8 (each 32-/64-bit) https://www.steganos.com/us/products/vpn/online-shield-vpn/features/ προστασία από hackers, μπλοκάρισμα διαφημίσεων, ασφάλεια στο μέγιστο, παγκόσμια ασφάλεια
  Steganos Online Shield for Android 1.4.12 Android 4.0 http://m.steganos.com/en/

  ασφαλή λειτουργία σε όλα τα wifi, μπλοκάρισμα διαφημίσεων

  Steganos Privacy Suite 16 16.1 windows, android, ios, google chrome, mozilla firefox, internet explorer, dropbox https://www.steganos.com/us/products/data-security/privacy-suite/features/

  ασφάλεια στους κωδικούς του χρήστη

  Steganos Safe 16 16.1 Dropbox, Microsoft OneDrive and Google Drive https://www.steganos.com/us/products/data-security/safe/features/

  ασφαλή προστασία των δεδομένων στο H/Y

  Steganos Password Manager 16 internet explorer, mozilla firefox, google chrome https://www.steganos.com/us/products/data-security/password-manager/features/

  ασφάλεια στους κωδικούς του χρήστη, δημιουργία cookies  Steganos Online Shield VPN


  Το πρόγραμμα Steganos Online Shield VPN κατασκευάστηκε από την εταιρία Steganos Software GmbH.Tο Steganos Online Shield δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να προστατεύετε από hackers και προγράμματα κατασκοπίας, μπλοκάρει τις διαφημίσεις, μεγιστοποιεί την ανωνυμία του χρήστη και παρέχει προστασία σε όλα τα wifi .Η τελευταία του έκδοση του προγράμματος είναι η 1.4.11 και βγήκε στις 30 Οκτωβρίου 2014. Η πρώτη έκδοση του προγράμματος είναι η Steganos Online Shield 365 και προστέθηκε στην ιστοσελίδα της εταιρίας τον Απρίλιο του 2013. Οι δυνατότητες που παρέχει στον χρήστη το Steganos Online Shield είναι:

  1. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία 256-bit AES για την προστασία της σύνδεση μας στο Ιnternet. Μια τεχνολογία που χρησιμοποιείτε κατά κύριο λόγο από τους κατασκοπευτικούς οργανισμούς των ΗΠΑ για την προστασία των απόρρητων δεδομένων τους.
  2. Μπλοκάρει τις διαφημίσεις.
  3. Μας παρέχει την δυνατότητα να δούμε Βίντεο - ταινίες σε ιστοσελίδες όπως Netflix και YouTube που είναι αποκλεισμένα στην χώρα μας.
  4. Εμφανίζει τις συσκευές στο δίκτυο μας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για το σύστημα μας.
  5. Εμποδίζει την κοινωνική μας παρακολούθηση από το Facebook και το Twitter.
  6. Διαγράφει αυτόματα τα cookies μετά την επανεκκίνηση του προγράμματος περιήγησης μας.

  Tο Steganos Online Shield VPN βγαίνει σε δύο εκδόσεις την δωρεάν και την πληρωτέα. Kαι τις δύο εκδόσεις μπορούμε να τις προμηθευτούμε από την ιστοσελίδα της εταιρίας. Tην δωρεάν έκδοση μπορούμε να την προμηθευτούμε με ένα απλό κατέβασμα και την δήλωση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας. Ενώ για την πληρωτέα χρειάζεται να πληρώσουμε το ποσό των 49.95 USD ανά έτος. Η βασική διαφορά τους είναι ότι το δωρεάν μπορεί να παρέχει προστασία για 500 Mega Byte ανά μήνα ενώ η πληρωτέα παρέχει απεριόριστη προστασία. Επίσης ένα άλλο μειονέκτημα που έχουν και οι δυο εκδόσεις του είναι ότι ελαττώνουν ελάχιστα την ταχύτητα μας στο Internet. Tο Steganos Online Shield VPN μπορεί να λειτουργήσει στα λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows XP, Vista , 7, και 8 (32-/64-bit). Tο πρόγραμμα έχει εκδόσεις στα Αγγλικά, Γερμανικά Ισπανικά και στα Ιαπωνικά.  Links


  1. Steganos https://www.steganos.com/en/
  2. Program https://www.steganos.com/en/products/vpn/online-shield-vpn/features/
  3. CEO https://www.steganos.com/fileadmin/pressreleases/Bio_Gabriel_F_Yoran_EN.pdf

  KeyNetiQ (Χατζηκοκολάκης Νικόλαος, Χριστοδουλοπούλου Ναταλία)[επεξεργασία]

  Το Keynetiq είναι ένα εργαλείο ανάλυσης κοινωνικών και οργανωτικών δικτύων. Αναπτύχθηκε το 2013 από τον Mat Weglinski με σκοπό την παροχή βοήθειας σε έναν οργανισμό ή μια επιχείρηση με πληροφορίες από το δίκτυο της και στη συνέχεια τη διευκόλυνση για τη δημιουργία και εκτέλεση βραχυπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων στόχων. Είναι συμβατό με Windows, Linux και Mac και είναι cloud-based λογισμικό, δηλαδή δίνει το προνόμιο να μην είναι απαραίτητη η εγκατάστασή του στον υπολογιστή. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα από πολλούς χρήστες απευθείας από τον προσωπικό τους υπολογιστή. Είναι βασισμένο στην διεπιστημονική προσέγγιση της ανάλυσης οργανωτικών δικτύων. Απορρέει από τη θεωρία των γραφημάτων, τη matrix άλγεβρα, τη στατιστική και τη σύγχρονη τεχνολογία της πληροφορίας. Σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ώστε να είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για μάνατζμεντ από HR professionals και συμβούλους επιτρέποντάς τους να καταννοήσουν και να διαχειριστούν πλήρως το δίκτυο.

  Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να εισάγει τα δεδομένα από ένα αρχείο CSV ή από ένα προσχεδιασμένο ερωτηματολόγιο το οποίο έχει δημιουργήθει από ειδικούς και έμπειρους συμβούλους ή ακόμα και να δημιουργήσει το δικό του. Μία λειτουργία που διαθέτει είναι η αυτόματη αποστολή email στα άτομα που απαρτίζουν το δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο υπεύθυνος, για τη λειτουργία του προγράμματος αυτού, να αποστέλει απευθείας email για την είσοδο των χρηστών στο δίκτυο ή για την απάντηση τους σε κάποιο ερωτηματολόγιο. Με τις απαντήσεις που συγκεντρώνονται καθορίζονται οι σχέσεις, ο βαθμός εξάρτησης μεταξύ των εργαζομένων καθώς και άλλα χρήσιμα στατιστικά τα οποία είναι διαθέσιμα προς προβολή οποιαδήποτε στιγμή μέσω του browser. Η ανεπίσημη δομή του οργανισμού ή της επιχείρησης που έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια των παραπάνω μπορεί να γίνει ορατή από όλους τους χρήστες και να επωφεληθούν βελτιώνοντας την αποδοτικότητά τους και την ποιότητα των αποφάσεων που λαμβάνουν. Η ανάλυση του δικτύου πραγματοποιείται με την βοήθεια των στατιστικών και των σχέσεων και καθίσταται απλή και με την προβολή γραφηματων και στρατηγικών χαρτών. Στα περισσότερα τμήματα της εφαρμογής υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας και μορφοποίησης ώστε να ταιριάζει στις ιδιαιτερότητες της κάθε επιχείρησης ή οργανισμού. Τέλος, τα δεδομένα μπορούν να εξαχθούν ως ένα αρχείο CSV και να μετατραπούν σε πολλούς άλλους τύπους αρχείων.

  Το Keynetiq μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές πτυχές της επιχείρησης ή του οργανισμού οπως: την αφομοίωση και την ενσωμάτωση ενός νέου μέλους, την βελτιστοποίηση των διαδικασιών καινοτομίας καθώς και την διευκόλυνση στην αποδοχή τους, την αποτελεσματικότητα στην οργάνωση με την καλύτερη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών τμημάτων ή ομάδων, τον εντοπισμό και τη βοήθεια στην ανάδειξη των πιο ικανών, την εύρεση των πιο αποτελεσματικών και την προώθηση των σχεσεών τους, την ανάπτυξη των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων των μελών με τη διαχείρηση των σχέσεών τους, τη βελτίωση στη ροή των πληροφοριών μεταξύ της διοίκησης και του υπόλοιπου οργανισμού καθώς και την απλοποίηση στη λήψη των αποφάσεων.

  Το keynetiq είναι διαθέσιμο για δωρεάν δοκιμή 14 ημερών και η τιμή του ανέρχεται στα 299 ευρώ μηνιαίως για έναν οργανισμο ή μια επιχείρηση που απασχολεί μέχρι 200 εργαζομένους, 599 ευρώ μέχρι 500 εργαζομένους και 999 ευρώ μέχρι 1000 εργαζομένους. Έρχεται μαζί με κάποια δείγματα που μπορεί ο χρήστης να πειραματιστεί και τη συνεχή βοήθεια είτε για θέματα του λογισμικού είτε για θέματα της επιχείρησης ή του οργανισμού.

  Πηγές: [3], [4].

  StOCNET (Νίκος Καραντάκης, Κώστας Κατσιούλας)[επεξεργασία]

  NetworkX (Γιώργος Τσαγανάκης . Πιτσιάβας Παύλος)[επεξεργασία]

  Ένα από τα βασίκα και πιο αποδοτικά εργαλεία για την ανάλυση κοινωνικών δικτύων είναι το NetworX.Είναι ένα λογισμικό που κυκλοφόρησε και διανέμει δωρεάν η BSD-new license.

  Το NetworkX εμφανίστηκε για πρώτη φόρα στο ετήσιο συνέδριο της SciPy το 2004 και κυκλοφόρισε ως λογισμικο ανοιχτού κώδικα τον Απρίλιο του 2005. To NetworkX είναι λογισμικό σε γλώσσα Python. Το οποίο χρησιμεύει για την εξερεύνηση και ανάλυση δικτύων περιλαμβάνοντας και τους αλγορίθμους τους . Με την αναπτυξή αυτού του δοκιμασμένου και τεκμηριωμένου λογισμικού καλύφθηκε η ανάγκη για ένα καλό εργαλείο που θα βοηθήσει στην ανάλυση κοινωνικών δικτύων. Επίσης, η εξάρτηση του στο «λεξικό» της Python την κάνει πιο αποδοτική και ιδιαίτερα επεκτάσιμη στο πλαίσιο των δικτύων και την αναλυσή τους .Το βασικό πακέτο παρέχει δομές δεδομένων για την αναπαράσταση πολλών τύπων δικτύων αλλά και γραφικών παραστάσεων , οι οποίες χωρίζονται σε απλά,τυχαία και σύνθετα γραφήματα.Οι κόμβοι στα NetworkX γραφήματα μπορούν να έχουν οποιαδήποτε μορφή (π.χ κείμενο,εικόνα,αρχεία XML, κ.τ.λ ).

  Η ευελιξία που παρέχει η Python στο NetworkX το καθιστά ιδανικό να εκπροσωπεί δίκτυα τα οποία θεμελιώνουν διαφορετικά επιστημονικά πεδία.Όπως είναι Web γραφήματα,ανάλυση κίνησης στο διαδίκτυο, κοινωνικά και συλλογικά δίκτυα. Το NetworkX μπορεί να «διαβάσει» και να «γράψει» διάφορες μορφές γραφημάτων διασφαλίζοντας μια εύκολη εναλλαγή με υπάρχοντα δεδομένα και παρέχει «γεννήτριες» για πολλά κλασικά διαγράματα αλλά και γραφικά μοντέλα ,όπως τα Erdos-Renyi, Small World και Barabasi-Albert μοντέλα.Πέρα από τις βασικές δομές, πολλοί γραφικοί αλγόριθμοι οι οποίοι εφαρμόζονται για τον υπολογισμό των ιδιοτήτων και των μέτρων μιας δομής όπου βρίσκει την πιο σύντομη διαδρομή(shortest paths),την κεντρικότητα, την ομαδοποίηση, την κατανομή βαθμών και πολλά άλλα.Η εύκολη χρήση και η ευελιξία της γλώσσας Python σε συνδιασμό με το εργαλείο SciPy καθιστά το NetworkX ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για επιστημονικούς υπολογισμούς.

  Τέλος μερικά παραδείγματα κώδικα που είναι χρήσιμα στο NetworkX είναι τα εξής παρακάτω :

  Α) Η βασική κλάση των γραφημάτων χρησιμεύει στο να κρατάει τις πληροφορίες του δικτύου.Ο χρήστης μπορεί να προσθέσει κόμβους με τον παρακάτω κώδικα :

  >>> import networkx

  >>> G = networkx.Graph()

  >>> G.add_node(1) # integer

  >>> G.add_node(’a’) # string

  >>> print G.nodes()

  [’a’, 1]

  Β) Ο κώδικας για την προσθέση συνδέσμων στους κόμβων είναι:

  >>> G.add_edge(1,’a’)

  >>> G.add_edge(’b’,math.cos)

  >>> print G.edges()

  [(’b’, <built-in function cos>),(’a’, 1)]

  Γ)Στο παρακάτω κομμάτι κώδικα χρησιμοποιείται ο αλγόριθος Dijkstra ο οποίος βρίσκει το συντομότερο μονοπάτι μέσα ένα απλό δίκτυο:

  >>> G = networkx.Graph()

  >>> e = [(’a’,’b’,0.3),(’b’,’c’,0.9),

  (’a’,’c’,0.5),(’c’,’d’,1.2)]

  >>> G.add_edges_from(e)

  >>> print networkx.dijsktra_path(G,’a’,’d’)

  [’a’, ’c’, ’d’]

  Δ)Με το παρακάτω παράδειγμα βλέπουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε και να υπολογίσουμε στατιστικά στοιχεία για ένα δίκτυο το οποίο αποτελείται από διαδρομή έξι κόμβων:

  >>> G = networkx.path_graph(6)

  >>> print G.degree()

  [1, 2, 2, 2, 2, 1]

  >>> print networkx.density(G)

  0.333333333333

  >>> print networkx.diameter(G)

  5

  >>> print networkx.degree_histogram(G)

  [0, 2, 4]

  >>> print networkx.betweenness_centrality(G)

  {0: 0.0, 1: 0.4, 2: 0.6, 3: 0.6, 4: 0.4, 5: 0.0}

  Πηγές:

  1. SciPy http://conference.scipy.org/proceedings/scipy2008/paper_2/
  2. Python http://www.python-course.eu/networkx.php

  BatchPurifier™ 5.2 (Ρούσσος Γεώργιος, Διομήδης Παναγιώτης)[επεξεργασία]

  Το BatchPurifier™ είναι ένα εργαλείο Anti-Forensic με το οποίο μπορεί ο χρήστης να σβήσει δεδομένα και μεταδεδομένα αλλά και ολοκληρα αρχεία τελείως από τον δίσκο του υπολογιστή.

  Τα κρυφά δεδομένα είναι αποθηκευμένα σε πολλούς δημοφιλής τύπους αρχείων και μπορεί να περιέχουν εμπιστευτικές αλλά και απόρρητες πληροφορίες, που αν αυτές εκτεθούν μπορούν να προκαλέσουν στον χρήστη ζημία. Είτε οικονομική είτε ηθική.

  Το BatchPurifier™ μπορεί να αφαιρέσει πάνω από 60 τύπους κρυμμένων δεδομένων από 25 τύπους αρχείων, μερικοί από αυτούς είναι: Microsoft Office έγγραφα(Word, Excel, PowerPoint), OpenOffice έγγραφα, PDF έγγραφα και δημοφιλή αρχεία εικόνων και ήχου όπως: JPEG, JPEG_2000, PNG, SVG, AVI, WAV, AIFF, MP3, MP4, F4V. Το BatchPurifier™ μπορεί επίσης να αφαιρέσει κρυμμένα δεδομένα από αρχεία που μπορούν να είναι συμπιεσμένα μέσα σε ZIP files.

  Για να χρησιμοποιήσουμε το εργαλέιο, επιλέγουμε τα αρχεία και του τύπους κρυμμένων δεδομένων που θέλουμε να σβήσουμε και στη συνέχεια διευκρινίζει ο χρήστης τι θέλει να κάνει. (βλέπε Εικόνα User Interface of BatchPurifier™)

  Το BatchPurifier™ κοστίζει 19$ για κάθε άδεια ενός υπολογιστή. Υπάρχει επίσης demo έκδοση η οποία όμως διαγράφει μόνο JPEG αρχεία.


  DataDistiller™ Engine

  To DataDistiller™ είναι η μηχανή η οποία κρύβεται πίσω από το BatchPurifier™ αλλά και σε όλα τα άλλα λογισμικά (ConfidentSend, MailValveEX, MailValve) της εταιρίας Digital Confidence.

  DataDistiller™ είναι μία αυτόνομη μηχανή που δεν χρειάζεται το Microsoft Office ή κάποια άλλη εφαρμογή να είναι εγκατεστημένη στον υπολογιστή του χρήστη για να διαγράψει τα δεδομένα/μεταδεδομένα. Στον παρακάτων πίνακα φαίνονται οι τύποι των αρχείων και των δεδομένων που υποστηρίζει η DataDistiller™.


  Πίνακας υποστηριζόμενων τύπων κρυμμένων δεδομένων

  Υποστηριζόμενοι τύποι αρχείων Επεκτάσεις Ονόματος Αρχείου Υποστηριζόμενοι τύποι κρυμμένων δεδομένων
  Microsoft® Word Document .docx;.docm Ιδιότητες εγγράφου; Σχόλια; Tracked Changes; Κρυμμένο κείμενο; Custom XML; Ιδιότητες εκτύπωσης
  Microsoft Excel® Workbook .xlsx;.xlsm Ιδιότητες εγγράφου; Σχόλια; Tracked Changes; Custom XML; Ιδιότητες εκτύπωσης
  Microsoft PowerPoint® Presentation .pptx;.pptm Ιδιότητες εγγράφου; Σχόλια; Σημειώσεις διαφανειών; Custom XML
  OpenDocument Text .odt Ιδιότητες εγγράφου; Σχόλια; Σημειώσεις διαφανειών; Tracked Changes; Εκδόσεις
  OpenDocument Spreadsheet .ods Ιδιότητες εγγράφου; Σχόλια; Σημειώσεις διαφανειών; Tracked Changes; Εκδόσεις
  OpenDocument Presentation odp Ιδιότητες εγγράφου; Σημειώσεις διαφανειών; Εκδόσεις
  OpenDocument Graphics .odg Ιδιότητες εγγράφου; Εκδόσεις
  PDF Document .pdf Μεταδεδομένα
  AVI Video .avi Πληροφοριές; XMP; άλλα κρύμμενα δεδομένα
  JPEG Image .jpeg;.jpg Exif (including thumbnail and geotag); Photoshop image resources (including IPTC-NAA); XMP; Σχόλια; ICC Profile; Adobe APP14 tag, JFIF επικεφαλίδα; άλλα κρύμμενα δεδομένα
  JPEG 2000 Image .jp2 Μεταδεδομένα
  WAVE / BWF Audio .wav Πληροφορίες; Exif; Broadcast Audio Extension; axml; iXML; XMP; ID3; Cart Chunk; άλλα κρύμμενα δεδομένα
  PNG Image .png Μεταδεδομένα (XMP)
  SVG Graphics .svg;.svgz Μεταδεδομένα
  MP3 Audio .mp3 ID3v1 tag and Lyrics3v2; ID3v2 tag (including XMP); APE tag
  MP4 File .mp4;.m4a .m4v;.m4b Μεταδεδομένα (XMP)
  3GP File .3gp Μεταδεδομένα
  F4V File .f4v Μεταδεδομένα
  AIFF Audio .aif;.aiff Μεταδεδομένα; ID3
  Monkey's Audio .ape APE tag
  Musepack Audio .mpc;.mpp;.mp+ APE tag
  OptimFROG Audio .ofr;.ofs APE tag
  WavPack Audio .wv ID3v1 tag; APE tag
  Tom's Audio Kompressor .tak APE tag
  XML/XSD/XSL .xml;.xsd;.xsl Σχόλια

  Απαιτήσεις Συστήματος

  Απαιτούμενο Υλικό: 800 MHz επεξεργαστής, 512 MB μνήμη RAM, 80 MB ελεύθερου χώρου στο σκληρό δίσκο Απαιτούμενο Λογισμικό: Microsoft® .NET Framework 2.0 Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα: Windows® 8, Windows® 7, Windows Vista®, Windows® XP Service Pack 2, Windows Server® 2008, Windows Server® 2003, Windows® 2000 Service Pack 3

  Η εταιρεία

  Η εταιρεία που παρέχει το BatchPurifier™ 5.2 είναι η Digital Confidence η οποία ειδικεύεται στην διαγραφή κρυμμένων δεδομένων, μεταδεδομένων από τους υπολογιστές, αλλά και στην αποφυγή διαρροής δεδομένων(DLP). Απευθύνεται σε απλούς χρήστες, μικρές και μεγάλες εταιρείες αλλά και συχνά σε όργανα επιβολής του νόμου.

  Δημιουργήθηκε το 2009 και έχει τις βάσεις της στο Tel Aviv, Israel.

  Πηγή: http://www.digitalconfidence.com/batchpurifier.html


  ORA-Organizational Risk Analyzer (Παπαντωνίου Αικατερίνη, Γιαννακοπούλου Ιωάννα)[επεξεργασία]

  Tο ORA είναι ενα δυναμικο μεταδίκτυο αξιόλογησης και εργαλείο ανάλυσης το οποίο έχει αναπτυχθεί απο το κέντρο CASOS

  (υπολογιστική ανάλυση των κοινωνικών δικτύων και οργανισμων),του Carnegie Mellon University. Εμπεριέχει εκατοντάδες κοινωνικά δίκτυα, δυναμικές μετρήσεις του δικτύου, μετρήσεις διαδρομής, διαδικασίες ομαδοποίησης κόμβων, αναγνωρίζει τοπικά πρότυπα, συγκρίνει και αντιπαραθέτει τα δίκτυα,τις ομάδες καθώς και άτομα απο μια δυναμική προοπτική του μεταδικτύου. Το ORA εχει χρησιμοποιηθεί για να εξεταστεί το πως τα δίκτυα αλλάζουν μεσα στο χώρο και το χρόνο, περιέχει διαδικασίες για να μετακινηθείς μπροστά και πίσω αναμεσα σε δεδομένα διαδρομής(παράδειγμα ποιος ήταν που και πότε), και δεδομένα δικτύου(ποιος ήταν συνδεδεμένος με ποιον, ποιος ειναι συνδεδεμένος και που..), καθώς επίσης μια ποικιλία απο γεω-χωρικές μετρήσεις του δικτύου,και τεχνικές ανίχνευσης των αλλαγών. Το ORA μπορεί να χειριστεί πολλαπλών λειτουργιών,πολλαπλού συστήματος,πολλαπλών επιπέδων δίκτυα. Μπορεί να αναγνωρίσει βασικούς χρήστες,ομάδες και τρωτά σημεία, αλλαγές του μοντέλου δικτύου με την παροδο του χρόνου και να εκτελέσει την αναλυση COA. Έχει δοκιμαστει από μεγάλα δίτυα (106 κόμβους ανα 5 κατηγορίες οντότητας). Διαδικασίες βασισμένες στην απόσταση,αλγοριθμικές και στατιστικές διαδικασίες αποτελούν μέρος αυτής της εργαλειοθήκης.

  Βασιζεται σε θεωρία δικτύου,κοινωνική ψυχολογία , επιχειρησιακή έρευνα και τη θεωρία διαχείρισης μιας σειράς μέτρων της αντίληψης κρίσης που έχουν αναπτυχθεί σε διαφορετικα πανεπιστημια. Όπως ακριβώς αλγόριθμοι κρίσιμης διαδρομής μπορουν να χρησιμοποιηθουν για να εντοπίσουν τα καθήκοντα εκείνα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας απο την άποψη της διαχείρισης του έργου, οι ORA αλγόριθμοι μπορούν να να βρουν αυτούς τους ανθρώπους, τους τύπους των δεξιοτήτων ή γνώσεων και τα καθήκοντα που είναι ζωτικής σημασίας από την άποψη της ασφάλειας των επιδόσεων και των πληροφοριών. Κάθε ένα από τα μέτρα που έχουν αναπτυχθεί υπολογίζονται από * ORA βάσει των δεδομένων του δικτύου όπως αυτό στον ακόλουθο πίνακα.

  ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΝΩΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
  ΑΝΘΡΩΠΟΙ Κοινωνικά δίκτυα, Ποιος ξέρει ποιον Γνωση Δικτύου, Ποιος ξέρει τι Αναθέσεις Δικτύου, Ποιος κανει τι
  ΓΝΩΣΗ Πληροφορίες Δικτύου, Ποιος πληροφορεί ποιον Αναγκες Δικτυου, Τι γνώσεις απαιτουνται για να έρθει σε πέρας μια εργασία
  ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Προτεραιότητα Δικτύου, Ποια εργασια πρεπει να εχει ολοκληρωθεί πριν απο ποια
  • ORA μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε παραδοσιακό πρότυπο οργάνωσης ή για μυστικά δίκτυα.

  Εφαρμόζοντας * ORA σε έναν οργανισμό, βασικοί παραγοντες(στελέχη) οι οποίοι εξαιτίας του ότι ξέρουν ποιοι ξέρουν, τι ξέρουν και τι κάνουν, αποτελούν ενδεχόμενο κίνδυνο για την ασφάλεια μιας εταιρείας. Εφαρμόζοντας * ORA σε ενα μυστικό δίκτυο,ενδεχομενο κίνδυνο αποτελούν βασικοί παράγοντες των οποίων η απομάκρυνση θα βλάψει την ικανοτητα προσαρμογης ή την απόδοση του μυστικού δικτύου. Ένα κρίσιμο στοιχείο που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή είναι ενας δείκτης "ευαισθησίας" για κάθε μέτρηση που εκτιμά απειλή,το οποίο θα υπολογίζει, δεδομένου ενός επιπέδου ακρίβειας του υποκείμενου δικτύου, πόσο σίγουροι είμαστε ότι το ατομο που αναγνωρίζεται ως βασικό πραγματικά ειναι αυτό.

  Ένα πρωτοτυπο σύστημα υπάρχει το οποιο βασίζεται στο εταιρικό πλαίσιο. Εστιάζει στον εντοπισμό πιθανών χακερ και αξιολογεί τους συνολικους κινδύνους των πληροφοριών της εταιρικής ασφαλείας απο προσωπικο το οποιο αντιτίθεται απο πλευράς τεχνολογίας.'Εχει χρησιμοποιηθεί απο μαθητές έτσι ωστε να αποφασίσουν, δίνοντας τους υποθετικούς οργανισμούς, τους κινδύνους ασφαλείας που παραμονεύουν σε διαφορετικά σχέδια οργάνωσης μιας εταιρείας καθως επίσης να αξιολογήσουν τα ανταλλάγματα αναμεσα σε αποδοση και ασφάλεια της εταιρικης πνευματικής ιδιοκτησίας.

  Στο συγκεκριμενο ινστιτουτο(CASOS) οι μαθητές εχουν τη δυνατοτητα να επιδειξουν και να συζητησουν θεωρητικες εργασιες και ασκησεις,συμπεριλαμβανομενης της δουλειας που εχουν κανει με το συγκεκριμενο ΟRA εργαλειο. Επιπλέον υπάρχει ORA google group το οποιο παρεχει ενα φορουμ ερωτησεων,συνεργασιας και πληροφοριων που σχετιζονται με τα εργαλεια του CASOS.

  Cuttlefish (Χριστοπούλου Μαρία)[επεξεργασία]

  PAJEK (ΠΑΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ,ΓΚΑΓΚΛΟΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)[επεξεργασία]

  Με τον όρο Ανάλυση Κοινωνικών Δικτύων εννοούμε την συσχέτιση μεταξύ ατόμων και υπολογιστών ή οποιοδήποτε άλλες μονάδες πληροφορίας.Τα δίκτυα αυτά μπορεί να είναι μεγάλου μεγέθους και ένα παράδειγμα τέτοιου εργαλείου είναι το Pajek.


  To Pajek αναπτύχθηκε από τους Vladimir Batagelj και Andrej Mrvar και χρησιμοποιείτε κυρίως για ανάλυση μεγάλων δικτύων. Η ικανότητα συλλογής και η ανάγκη ανάλυσης τέτοιων δικτύων, εμφανίστηκε κυρίως μετά τις αρχές της δεκαετίας του '90.Αυτά τα δίκτυα τα συναντάμε σε πολλές περιπτώσεις ,για παράδειγμα μελέτη κοινωνικών δικτύων,γενεαλογιών,βιβλιογραφιών,γραφημάτων ροής προγραμμάτων,δικτύων μεταφοράς κ.ά..Συνήθως οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται είναι πολύ απαιτητικοί σε χώρο και χρόνο. Για αυτό το λόγο το Pajek μας δίνει λύση στην δημιουργία και απεικόνιση των δικτύων.Η συμμετοχή των χρηστών στην παραγωγή περιεχομένου στο διαδίκτυο και η διείσδυση του τελευταίου σε όλο και περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι χαρακτηριστικά μίας νέας γενιάς του web, του λεγόμενου Web 2.0 ή Social Web.Η εξέλιξη αυτή ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν τεχνολογίες web 2.0 να προσελκύουν γρήγορα το ενδιαφέρον των χρηστών και πολλές απο αυτές να σημειώνουν μεγάλη επιτυχία (π.χ Facebook,Youtube).Μεγάλη μερίδα ερευνητών καταπιάστηκαν με τέτοια συστήματα, για να εξάγουν συμπεράσματα για το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν οι χρήστες, για τα ενδιαφέροντά τους, τις σχέσεις τους με άλλους χρήστες. Καθώς οι εφαρμογές Web 2.0 χαρακτηρίζονται από μεγάλη δυναμικότητα (π.χ. οι χρήστες ανεβάζουν δεδομένα στο διαδίκτυο σε καθημερινή βάση). Ο συνήθης τρόπος αναπαράστασης και ανάλυσης των Web 2.0 συστημάτων είναι με τη μορφή ενός δικτύου (γράφου), όπου οι χρήστες, ετικέτες, ψηφιακοί πόροι μπορούν να συμβολίζονται ως κόμβοι και οι μεταξύ τους σχέσεις απεικονίζονται ως ακμές. Για παράδειγμα, η χρήση ετικετών και η συν-εμφάνισή τους (σε άρθρα, εικόνες, κλπ.), καθώς και οι αλληλεπιδράσεις χρηστών αποτελούν κλασικές περιπτώσεις δικτύων κοινωνικών εφαρμογών, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μελετητές αναλύουν, για να εξάγουν συμπεράσματα για τις ιδιότητες και τη λειτουργία τέτοιου είδους συστημάτων. Κατά τη χρονική ανάλυση ενός δικτύου κοινωνικών δεδομένων, η παρουσία κόμβων και ακμών μπορεί να μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου. Κάθε στιγμιότυπο του δικτύου αντικατοπτρίζει τις υπάρχουσες σχέσεις στο υπό εξέταση Web 2.0 σύστημα τη δεδομένη χρονική στιγμή και το σύνολο όλων των στιγμιότυπων δίνουν τη γενική εικόνα του συστήματος.

  Στόχοι
  1. Διαχωρισμός των μεγάλων δικτύων σε μικρότερα τμήματα για πιο εύκολη επεξεργασία και χρήση.
  2. Προσφέρει στους χρήστες ισχυρά εργαλεία οπτικοποίησης.
  3. Εφαρμόζει αποτελεσματικούς αλγόριθμους.
  Βασικά εργαλεία του Pajek
  • File: Λειτουργίες Εισόδου/Εξόδου
  • NetWork: Ενέργειες που εκτελούνται πάνω σε ένα γράφο.Μπορεί να δημιουργηθεί νέος παραμετροποιημένος ή τυχαίος γράφος,

  και να εξαχθούν μετρικές,υπογράφοι ,ομαδοποιήσεις και ιεραρχίες μέσω υπό-επιλογών

  • Operations:Παρέχει δεκάδες χρήσιμες λειτουργίες ανάλυσηες και επεξεργασίας
  • Draw : Σχεδιασμός του δικτύου
  Εργαλείο Draw

  Το εργαλείο αυτό μας επιτρέπει να επεξεργαστούμε χειροκίνητα ενα γράφο, προσθέτοντας, αφαιρώντας και μετακινώντας κόμβους, προσθέτοντας ακμές και βάρη και λοιπά.Μπορούμε να τα βλέπουμε σε 2D και 3D μορφή.Παρακάτω αναφέρονται κάποιες υπό-επιλογές του. -Draw+Partition:Η επιλογή αυτή επιτρέπει την ανάθεση χρωμάτων σε κόμβους ,ανάλογα με το επιλεγμένο partition.
  -Draw+Vector:Μεταβάλλεται το μέγεθος του κόμβου
  -Draw+Partition+Vector:Συνδιασμός των παραπάνω

  Είναι προφανές πως το εργαλείο draw διευκολύνει στην επεξεργασία και κατανόηση αποτελεσμάτων.Χρησιμο ιδιαίτερα για εκπαιδευτικούς σκοπούς.


  Pajek
  Πλατφόρμα Windows,Linux,Mac OS X
  Τύπος δεδομένων εισόδου .net,.paj,.dat,.ged,.bs,.mac,.mol
  Τύπος δεδομένων εξόδου .net,.paj,.dat,.xml,.bs
  Δυνατότητα ενσωμάτωσης σε εφαρμογές ΟΧΙ
  Γραφικό περιβάλλον ΝΑΙ
  Τύπος άδειας και κόστος Δωρεάν για μη εμπορική χρήση

  Download : http://pajek.imfm.si/doku.php?id=download
  How to use it : http://vlado.fmf.uni-lj.si/pub/networks/pajek/doc/pajekman.pdf

  GraphStream (Ιωαννίδης Γιώργος, Στέφος Βασίλης)[επεξεργασία]

  Ανάλυση κοινωνικών δικτύων,είναι η διαδικασία χρήσης της πληροφορικής για την ανάλυση των κοινωνικών δικτύων.Εξετάζει τις κοινωνικές σχέσεις,δηλαδή την οποιαδήποτε σχέση υπάρχει μεταξύ 2 ή περισσότερων ατόμων,και εναποθέτει τα αποτελέσματα σε μορφή διαγραμμάτων όπου οι κόμβοι των σχέσεων δηλώνονται ως σημεία και οι δεσμοί ως γραμμές.Για τον σκοπό αυτόν,έχουν δημιουργηθεί διάφορα εργαλεία και προγράμματα έτσι ώστε να κάνουν τη δουλεία των ειδικών ευκολότερη.Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι το GraphStream.

  Το GraphStream έχει εκδοθεί και δημοσιευθεί από το Πανεπιστήμιο της Χάβρης από τους Antoine Dutot, Frederic Guinand, Damien Oliver, και Yoann Pigne. Είναι μια βιβλιοθήκη βασισμένη σε εντολές Java,της οποίας βασικός στόχος είναι να διευκολύνει τους ερευνητές στην καθημερινή τους ανάλυση όσον αφορά τη μοντελοποίηση και τη διαχείριση γραφημάτων όπως η δημιουργία τους, η επεξεργασία τους, και η παρουσίαση τους.Βασίζεται σε μία "μηχανή" στηριζόμενη σε γεγονότα, και επιτρέπει τη μοντελοποίηση πολλαπλών πηγών γεγονότων για την ανάδειξη και δημιουργία γραφημάτων.Αυτές οι πηγές μπορούν είτε να περιέχονται στον πυρήνα της εφαρμογής, είτε να εισάγονται από ένα άλλο αρχείο, είτε να λαμβάνονται από κάτι ή κάποιον που χειρίζεται τα συμβάντα, όπως για παράδειγμα μια ξεχωριστή εφαρμογή. Επιπλέον, το GraphStream προτείνει στους χρήστες του διάφορα είδη γραφημάτων, αποτέλεσμα των οποίων είναι τα κατευθυνόμενα και μη κατευθυνόμενα γραφήματα,1-graphs ή p-graphs.

  Συμπληρωματικά, το GraphStream επιτρέπει την αποθήκευση οποιουδήποτε χαρακτηριστικού στα γραφικά στοιχεία όπως για παράδειγμα αριθμούς,γραμμές ή κάποιου οποιουδήποτε αντικειμένου. Επιπλέον το GraphStream παρέχει έναν τρόπο για την διαχείριση του γραφήματος όσο εξελίσσεται με τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί εύκολα να διαχειριστεί τον τρόπο με τον οποίο οι κόμβοι και τα άκρα προσθέτονται ή αφαιρούνται, και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα χαρακτηριστικά, δηλαδή το πώς εμφανίζονται στο γράφημα, πώς εξαφανίζονται από αυτό, αλλά και πώς εξελίσσονται καθ'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

  Για να μπορέσει να επιτευχθεί η διαχείριση των δυναμικών γραφημάτων,η βιβλιοθήκη του GraphStream έχει θέσει περιορισμούς όσον αφορά τα γεγονότα που μπορούν οι χρήστες να επεξεργαστούν. Περιορίζονται λοιπόν :

       1)στην προσθήκη επιπλέον κόμβων
       2)στην αφαίρεση κόμβων
       3)στην προσθήκη επιπλέον άκρων
       4)στην αφαίρεση άκρων
       5)στην επιπλέον προσθήκη χαρακτηριστικών των γραφημάτων-κόμβων-άκρων
       6)στην αλλαγή χαρακτηριστικών των γραφημάτων-κόμβων-άκρων
       7)στην αφαίρεση χαρακτηριστικών των γραφημάτων-κόμβων-άκρων
  


  Τέλος, μέσα στην βιβλιοθήκη της εφαρμογής,κάποια εξαρτήματα που αποκαλούνται πηγές μπορούν να παράγουν τα παραπάνω γεγονότα, και κάποια είναι ρυθμισμένα να τα δέχονται και να τα επεξεργάζονται. Επιπλέον υπάρχουν και κάποια εξαρτήματα που είναι σε θέση να κάνουν και τα 2 από τα παραπάνω, δηλαδή και να παράγουν γεγονότα αλλά και να τα επεξεργάζονται.

  Η σειρά των διαδικασιών που ακολουθούνται από το πρόγραμμα για την ανάδειξη και δημιουργία γραφημάτων είναι η εξής : ένα πρόγραμμα "αναγνώστης" διαβάζει τα γεγονότα και τα βάζει σε σειρά, εφόσον αυτό είναι συνδεδεμένο με το γράφημα, κάθε φορά που ένα γράφημα λαμβάνει πληροφορίες για ένα γεγονός το τροποποιεί για να δείξει την επίδραση στο γράφημα. Αυτό είναι ταυτοχρόνως συνδεδεμένο με τον "θεατή" ο οποίος λαμβάνει το γεγονός και τελικά παρουσιάζει ένα γράφημα με την ροή των δεδομένων-γεγονότων.

  >>>Μπορείτε να δείτε παραδείγματα, βιβλιοθήκες εντολών, και οτιδήποτε αφορά την εγκατάσταση και χρήση του προγράμματος εδώ : http://graphstream-project.org/doc/Tutorials/Getting-Started_1.0/

  >>>Μία πληρέστερη παρουσίαση του προγράμματος από τους δημιουργούς του υπάρχει εδώ : http://arxiv.org/pdf/0803.2093.pdf

  >>>Και οτιδήποτε αφορά την ανάλυση κοινωνικών δικτύων ως ορισμός εδώ : http://en.wikipedia.org/wiki/Social_network_analysis

  Mathematica (Νεοκάζη Στεφανία)[επεξεργασία]

  Το Mathematica [5] είναι ένα υπολογιστικό πρόγραμμα λογισμικού το οποίο χρησιμοποιείται για απλά μαθηματικά, για μαθηματικά επιστημονικής φύσεως και για τον τομέα της πληροφορικής. Μπορεί να εκτελέσει αριθμητικές πράξεις, αλγεβρικούς υπολογισμούς, να κάνει διάφορες γραφικές παραστάσεις κ.α. Εμφανίστηκε στη δεκαετία του ’80 για την ακρίβεια 23 Ιουνίου του 1988 από την εταιρία Wolfram Research. To Mathematica υποστηρίζει όλες τις βασικές πράξεις (+,-,*,/,^,=) και τις σταθερές (π=3,14, το άπειρο ,τετραγωνική ρίζα, e, μιγαδική μονάδα, λογαριθμική συνάρτηση, τριγωνομετρικές συναρτήσεις κ.α ). Υπάρχουν πάρα πολλές συναρτήσεις , λίστες και πίνακες. Με το εργαλείο αυτό μπορούμε να κάνουμε υπολογισμούς ορίων, παραγώγων, ολοκληρωμάτων, αναπτύγματα σειρών κ.α. Εκτός από μαθηματικά έχει τη δυνατότητα προγραμματισμού όχι όμως τόσο των κανονικών γλωσσών όπως είναι η C, C++, Fortran κλπ αλλά προγραμματισμού εξωτερικών συναρτήσεων με τις οποίες εκτελούμε υπολογισμούς και μπορεί επίσης να προγραμματίσει εντολές ελέγχου ροής (if, switch), επαναληπτικές εντολές (do, for, while), εντολές ελέγχου (continue, break, label, goto) και κάνει πράξεις με λογικούς τελεστές (and, or, not). H τελευταία έκδοση που υπάρχει είναι η 10.0.1 η οποία βγήκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2014. Η τιμή του ανέρχεται για ιδιώτες και βιομηχανία είναι στα 3.505€, για την κυβέρνηση στα 2.870€ και για εκπαιδευτικά ιδρύματα 280€ μόνο για την Ελλάδα.

  Μερικά από τα χαρακτηριστικά του Mathematica είναι:

  • Υπάρχει μια μαθηματική βιβλιοθήκη.
  • Έχει 2D και 3D στοιχεία και animation.
  • Υποστηρίζει αυθαίρετη ακρίβεια, αριθμητικά διαστήματα και συμβολικούς υπολογισμούς.
  • Αριθμητικά και συμβολικά εργαλεία για διακριτούς και συνεχείς υπολογισμούς.
  • Υποστήριξη για λογοκριμένο υλικό, διαχρονικά δεδομένα και χρονοσειρές.
  • Εργαλεία μηχανικής μάθησης για δεδομένα, εικόνες και ήχους.
  • Γλώσσα προγραμματισμού για διαδικαστικά, λειτουργικά και αντικειμενοστραφή κατασκευάσματα.
  • Βιβλιοθήκη για τη λειτουργία θεωρίας.
  • Έχει 2D και 3D στοιχεία και animation.
  • Εργαλεία για τη σύνδεση με DLL, SQL, Java, .NET, C++, Fortran, CUDA, OpenCL και http.
  • Εργαλεία για παράλληλο προγραμματισμό κ.α.

  Στην έκδοση Mathematica 9 μπήκε ένα σύνολο state-of-the-art λειτουργιών για ανάλυση κοινωνικών δικτύων επίσης επιτρέπεται και η πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα από ιστοσελίδες κοινωνικών δικτύων.

  Μερικά από τα χαρακτηριστικά του Mathematica 9 για την ανάλυση κοινωνικών δικτύων είναι:

  • Σύγχρονη πλατφόρμα για την ανάλυση των κοινωνικών δικτύων.
  • Αποτελεσματική εκπροσώπηση των δικτύων με αυθαίρετους κόμβους (κείμενο εικόνα κ.α.)
  • Υποστηρίζει αυθαίρετα δεδομένα (χρονολογικές σειρές κ.α.)
  • Υποστηρίζει τα χωρίς διεύθυνση δίκτυα.
  • Έχει άμεση πρόσβαση σε sites κοινωνικής δικτύωσης όπως τα facebook και το twitter.
  • Άμεση υποστήριξη δικτύων μικρής κλίμακας.
  • Αυτοματοποίηση κάποιου δικτύου με αλγοριθμικές μεθόδους αισθητικής.
  • Υπολογισμός και απεικόνιση των κοινοτήτων σε ένα δίκτυο.
  • Υποστήριξη για την κεντρικότητα, το κύρος και τον χαρακτηρισμό των δικτύων.
  • Τοπικές και παγκόσμιες μετρήσεις για ομαδοποίηση και ομοιότητα.
  • Γραφικές παραστάσεις και στατιστική ανάλυση πλαισίων για την ανάλυση κοινωνικών δικτύων.
  • Υποστήριξη για όλα τα κοινά δίκτυα με εισαγωγής/εξαγωγής μορφές κ.α.

  Πηγές: http://www.wolfram.com/mathematica/ https://en.wikipedia.org/wiki/Mathematica

  ParetoLogic Privacy Controls (Τσιμπι Νόρμπερτ ,Ιάσονας Τσιάμαλος )[επεξεργασία]

  Blancco Flash(Γιαννακοσιάν,Κλαριδόπουλος,,Νγκούτσαϊ)[επεξεργασία]

  Το Blancco Flash είναι ένα πρόγραμμα anti-forensics το οποίο μπορούμε να εκτελέσουμε και μέσα από αφαιρούμενο μέσο αποθήκευσης, με το οποίο μπορούμε να διαγράψουμε 100 % κάθε δεδομένο το οποίο βρίσκεται σε δίσκο, σε κάρτα μνήμης και άλλα μέσα αποθήκευσης. Επίσης το Blancco διαγράφει το audit trail, ένα αρχείο καταγραφής στο μέσο αποθήκευσης που περιέχει το ποιος είχε πρόσβαση στα δεδομένα, ποτέ και αν τα επεξεργάστηκε.

  Τα πλεονεκτήματα του Blancco είναι η δυνατότητα του να διαγράφει τα δεδομένα χρησιμοποιώντας αρκετούς τύπους αλγορίθμων διαγραφής όπως ο αλγόριθμος του Bruce Schneier, o National Computer Security (NCSC-TG-025) και άλλοι. Επίσης το μέσο μετά την διαγραφή των δεδομένων του μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί καθώς το Blancco μπορεί να διαμορφώσει τον δίσκο σε NTFS. Επιπλέον, το πρόγραμμα μπορεί να διαγράψει δεδομένα από πολλούς δίσκους παράλληλα. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα χρήσης του οπουδήποτε (ακόμα και στο σπίτι/γραφείο), μειώνοντας ακόμα περισσότερο την πιθανότητα υποκλοπής των δεδομένων. Ένα ακόμα συν είναι ο ίδιος ο τρόπος διαγραφής των δεδομένων, καθώς το Blancco δε διαγράφει μονό τα δεδομένα αλλά και τα μονοπάτια των δεδομένων που μπορεί να είχαν μείνει στο μέσο, ενώ μετά την διαγραφή το μέσο ξαναγράφεται από το πρόγραμμα με 0 και 1. Επίσης το πρόγραμμα είναι πολύ φιλικό προς τον χρήστη χάρις στο γραφικό περιβάλλον λειτουργιάς του και τις πολλές γλώσσες στις οποίες κυκλοφορεί.

  Το μειονέκτημα του Blancco είναι το ίδιο το μέσο, καθώς αν το μέσο δεν είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση δε μπορεί να μορφοποιηθεί.


  Γενικά το Blancco είναι ένα εύκολο γρήγορο πρόγραμμα με πολλές δυνατότητες και λειτουργίες. Διατήθεται demo δωρεάν για δοκιμή δίχως δυνατότητα να διαγράψουμε και χρειάζεται επικοινωνία με την εταιρεία προκειμένου να παραγγείλουμε το πρόγραμμα.

  Πηγές: http://www.blancco.com/us/products/total-data-erasure/flash/

     http://blancco-flash-media-edition.software.informer.com/1.2/
     http://en.wikipedia.org/wiki/Blancco
     http://www.diskus.pl/product-catalogue/76-0-blancco-flash-media-edition.html
  

  Windows Washer(Χαλάτσης Δημήτριος)[επεξεργασία]

  Μπορεί να μην γίνετε αντιληπτό απο κάθε χρήστη, αλλα ο υπολογιστής αποθηκεύει όλα τα είδη των δεδομένων, όσο αυτός χρησιμοποιείτε. Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να θέσουν την ιδιωτική ζωή σε κίνδυνο.

  Το Window Washer είναι ένα εργαλείο anti-forensic το οποίο σε βοηθάει να προστατέψεις την ιδιωτικότητά σου, σβήνοντας ολα τα ίχνη που αφήνεις με την χρήση του υπολογιστή. Από αρχεία ίντερνετ, μέχρι δραστηριότητες του υπολογιστή και αποθηκευμένα προγράμματα που υπάρχουν στα κρυφά αρχεία.

  Το εργαλείο αυτό αφαιρεί απο τον υπολογιστικό σύστημα, όσον αναφορά τις δραστηριότητες του ίντερνετ :

  • Την μπάρα διευθύνσεων, απο ιστοσελίδες που έχετε επισκευθεί.
  • Cookies.
  • Προσωρινά αρχεία ίντερνετ.
  • Το ιστορικό.
  • Αυτόματη συμπλήρωση δεδομένων φόρμας.
  • Φακέλους του outlook που χρησιμοποιόταν για αρχειοθέτηση σταλμένων,εισερχόμενων,και διαγραμένων μηνυμάτων.

  Όσον αναφορά τον υπολογιστή, διαγράφει :

  • Log files (αρχεία που καταγράφουν δραστηριότητες του υπολογιστή).
  • Κατεβασμένα αρχεία (που μας είναι άχρηστα μετά την εγκατάστασή τους).
  • Τα αρχεία στον κάδο ανακύκλωσης.
  • Το ιστορικό των αρχείων που έχουν ανοιχτεί πρόσφατα, που έχουν τρέξει κανονικά και απο το start Menu.
  • Το ιστορικό των αρχείων που έχεις αναζητήσει στον υπολογιστή σου.
  • Καταχωρήσεις μητρώου πληροφοριών. (παιχνιδιών, ιστορικού)
  • Το ιστορικό του WordPad και το Media player ώστε να μην αφήνεις κανένα ίχνος για το τί έχει διατρέξει ο υπολογιστής.

  Μερικά απο τα χαρακτηριστικά του προιόντος, που το κάνει να ξεχωρίζει απο τα άλλα στην κατηγορία του:

  • Στα θετικα του εργαλείου, προστίθεται η απελευθέρωση χώρου, κάνοντας τον υπολογιστή να τρέχει πιο γρήγορα.
  • Μπορεί επίσης να ρυθμιστεί να καθαρίζει αυτόματα τον υπολογιστή σου σταδιακά, πχ. κάθε φορά που ανοίγεις τον Περιηγητή,το σύστημα, η όταν αυτό απενεργοποιείτε.
  • Η διαγραφή των αρχείων είναι οριστική, κάνοντας το ιδανική επιλογή για ενδεχόμενη πώληση ή δωρεά του υπολογιστή στο μέλλον.
  • Παρέχει προστασία για τα πιο σημαντικά αρχεία του υπολογιστή, απομακρύνοντας τον κίνδυνο να διαγραφεί κάτι "καταλάθος".
  • Είναι πολύ φιλικό στον χρήστη, καθιστώντας το γρήγορο και εύκολο.

  Το Window Washer ανήκει στην εταιρεία Webroot, η οποία είναι στις πρώτες θέσεις προτιμήσεων ασφάλειας της ιδιωτικότητας, αφήνοντας πίσω εταιρείες όπως οι Microsoft,AVG,Norton κά. Τηρεί πολυ υψηλά standards καθώς χρησιμοποιείτε ακόμα και απο πολλα Υπουργεία αμύνας, καθώς και Εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας.

  Eίναι συμβατό με όλα τα λειτουργικά των Windows απο το 2000 και μετά (2000,xp,Vista,7,8)

  Υπάρχουν πολλές εκδόσεις των Windows Washer, η τελευταία είναι η 6.6.0..

  Πηγές: http://window-washer.software.informer.com/ , http://window-washer.en.softonic.com/ , και τα λοιπά μέσα απο το πρόγραμμα.

  MANTRA(Καρούμπα Γεωργία,Μητακίδης Δημήτρης)[επεξεργασία]

  Mantra είναι μια συλλογή από δωρεάν εργαλεία δικτύου ανοικτού κώδικα που ενσωματώνονται σε ένα πρόγραμμα περιήγησης στο web η οποία μπορεί να γίνει βολική για φοιτητές, προγραμματιστές web, επαγγελματίες ασφάλειας.Είναι φορητό έτοιμο προς λειτουργία συμπαγές και ακολουθείτο αληθινό πνεύμα του ελεύθερου και ανοικτού κώδικα λογισμικού.Είναι ένα lite ευέλικτο φορητό και φιλικό προς το περιβάλλον που μπορεί να μεταφερθεί σε κάρτες μνήμες, flash drivers και CD/DVD.Επίσης τρέχει σε Linux,Windows και Mac πλατφόρμες και η εγκατάσταση του στο σύστημα μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά. Και διατίθεται εντελώς δωρεάν.

  Mantra είναι ένα ισχυρό σύνολο εργαλείων για να κάνει το έργο του εισβολέα ευκολότερο.Η beta έκδοση του Mantra Security Toolkit περιλαμβάνει μερικά από τα επόμενα εργαλεία.

  1.Cookie Monster: Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και στατιστικών στοιχείων για την ενίσχυση του παιχνιδιού.

  2.FireCookie:Είναι μια επέκταση του Firebug που καθιστά δυνατή την διαχείριση και την προβολή των cookies στον browser.

  3.Key Manager:Δημιουργούνται είτε χρησιμοποιώντας ένα KeyManager Factory ή με την εφαρμογή KeyManager.

  4.FoxyPRoxy:Είναι ένα σύνολο μεσολάβησης εργαλείων διαχείρισης για τον Firefox,Google και Internet Explorer.

  5.Chickenfoot: Είναι μια επέκταση του Firefox που βάζει ένα περιβάλλον προγραμματισμού ώστε να γράφονται σενάρια που να αυτοματοποιούν την περιήγηση στο web.

  6.Firebug: Είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης ιστοσελίδων που διευκολύνει τον εντοπισμό σφαλμάτων,την παρακολούθηση και την επεξεργασία της ιστοσελίδας CSS,HTML,JAVASCRIPT.

  7.URL Flipper: Επιτρέπει να αυξήσει ή να μειώσει ένα κομμάτι της url διεύθυνσης χωρίς να χρειάζεται να επεξεργαστεί χειροκίνητα το κείμενο στην γραμμή διευθύνσεων.

  8.XSS ME: είναι ένα plugin του Firefox που βοηθά να εξασφαλίσετε τις φόρμες σας και τις περιοχές εισόδου του χρήστη εκτελώντας μια λίστα με γνωστές επιθέσεις XSS.

  9.Wappalyzer:Είναι μια επέκταση του Firefox που εντοπίζει τεχνολογίες που εργάζονται πίσω από την ιστοσελίδα.Μπορεί να ανιχνεύσει συστήματα διαχείρισης περιεχομένου,ιχνηλάτες και πλαίσια του web server.

  10.HackBar:Είναι ενα απλό εργαλείο δοκιμών ελέγχου ασφάλειας.Βοηθάει στις δοκιμές SQL και XSS

  πηγές:[]

  Declasfy (Σουφλιά Ειρήνη , Σαΐτη Μαρία-Ελένη)[επεξεργασία]

  Ένα από τα εργαλεία λογισμικού για anti-forensics είναι η Declasfy.Ο σκοπός της είναι να αποχαρακτηρίσει σκληρούς δίσκους για την IBM και η IBM-συμβατούς υπολογιστές.Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να αξιολογεί ένα κατάλογο προϊόντων σχετικά με το σκούπισμα των σκληρών δίσκων και τον καθαρισμό των δισκετών. Το πρόγραμμα παρέχει στο χρήστη μια λίστα με όλους τους σκληρούς δίσκους που εντοπίστηκαν στο σύστημα και επιτρέπει να επιλέξει ποια μονάδα να αποχαρακτηρίσει.Ωστόσο, είναι διαθέσιμο για να ορίσει συγκεκριμένη ώρα έναρξης και λήξης κομματιών.Αυτό είναι πολύ δύσκολο, καθώς ο χρήστης πρέπει να καθορίσει εκ των προτέρων την έναρξη και τη λήξη. Εάν χρησιμοποιηθεί αυτή η επιλογή, τότε ο χρήστης προκαθορίζει την έναρξη και τη λήξη κομματιών ώστε να προχωρήσει με προσοχή.Το προεπιλεγμένο πρόγραμμα αντικαθιστά επίσης το Master Boot Record των σκληρών δίσκων. Αυτό θα απαιτήσει ένα FDISK να τρέξει για να πάρει το σκληρό δίσκο και πάλι σε λειτουργία. Σε ορισμένους παλαιότερους υπολογιστές, ωστόσο, δεν είναι πρακτικό να κάνουμε ένα FDISK, έτσι ώστε η -b επιλογή να είναι διαθέσιμη.Η Declasfy είναι χρήσιμη κατά την πρόσβαση σε μονάδα δίσκου που δείχνει ότι είναι σε θέση να χρησιμοποιούν EXT INT13 (LBA) , ανεξάρτητα από το μέγεθος. Εάν η λειτουργία LBA δεν είναι διαθέσιμη, τότε το MBR ή το BIOS καλείται να προσκομίσει πληροφορίες ως προς το μέγεθος της μονάδας δίσκου. Αν για οποιοδήποτε λόγο το BIOS του συστήματος δεν έχει ρυθμιστεί σωστά για να δεχτεί το LBA, ή δεν έχει ρυθμιστεί για το σωστό μέγεθος του δίσκου τότε η Declasfy μπορεί να μην είναι σε θέση να σκουπίσει ολόκληρη τη μονάδα δίσκου. Όταν η LBA είναι διαθέσιμη, παίρνει προτεραιότητα.Όσον αφορά το πρόγραμμα θα τοποθετήσει έναν αστερίσκο (*) στη γραμμή που δείχνει τις παραμέτρους που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν.Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό θα είναι η γραμμή LBA( LBA*).Σε ορισμένους SCSI δίσκους, οι EXT INT 13 λειτουργίες δεν αναφέρουν πάντα τις σωστές τιμές CHS. Σε αυτή την περίπτωση το πρόγραμμα θα εμφανίσει δύο αστερίσκους (**) δίπλα στην ένδειξη LBA(LBA**).Αυτό σημαίνει ότι η μονάδα δεν αναφέρει τις ορθές τιμές CHS, αλλά έκανε την αναφορά του συνολικού αριθμού των τομέων που βρέθηκαν στη μονάδα δίσκου.Σε όλες τις περιπτώσεις, ο συνολικός αριθμός των τομέων που αναφέρθηκαν από το LBA χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν πόσα δεδομένα έχουν εγγραφεί στη μονάδα δίσκου.

  Επειδή η Declasfy εργάζεται σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο, στο πλαίσιο του λειτουργικού συστήματος, ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι κατά καιρούς ενδέχεται να προκύψουν κάποια προβλήματα.Αυτά τα προβλήματα συνήθως είναι αποτέλεσμα της ασυμβατότητας μεταξύ του λογισμικού και τη διαμόρφωση υλικού του υπολογιστή.Προβλήματα και οι Επιλύσεις τους: Πρώτον, Πρόγραμμα που "κλειδώνει" κατά την εκτέλεση της δοκιμής συνέπειας LBA. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το -8 ως επιλογή. Δεύτερον, το πρόγραμμα που δεν φαίνεται να προσδιορίσει σωστά το μέγεθος της μονάδας. Πιθανή λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε το FDISK και να ορίσουμε ένα νέο πίνακα κατατμήσεων.Τρίτον, αμέσως μετά από μια αποτυχημένη επιχείρηση, το πρόγραμμα δεν φαίνεται να είναι σε θέση να εντοπίσει τους κατάλληλους δίσκους.Επομένως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το FDISK και να δημιουργήσουμε νέα διαμερίσματα στη μονάδα δίσκου. Αυτό ορίζει έναν "καθαρό" πίνακα διαχωρισμών που το πρόγραμμα μπορεί να δει.Τέταρτον, όταν ένα πρόγραμμα γενικά δεν φαίνεται να βλέπει την κατάλληλη μονάδα δίσκου, ή σε κάποιο σημείο φαίνεται να «κλειδώνει» επάνω, μπορούμε να δοκιμάσουμε να μετακινήσουμε τον σκληρό δίσκο σε άλλη εγκατάσταση του υλικού και να δούμε τι συμβαίνει σε αυτή την πλατφόρμα. Περιστασιακά, η configuation υλικού / λογισμικού απλά δεν είναι συμβατή σε αυτό το επίπεδο πρόσβασης.

  Η αρχική έκδοση της Declasfy ήταν η έκδοση 2.5.12 και έχει αξιολογηθεί από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ Cryptologic Κέντρο Υποστήριξης, Kelly AFB, Σαν Αντόνιο. Είναι σύμφωνο με DOD πρότυπα για τον αποχαρακτηρισμό των σκληρών δίσκων. Είναι δωρεάν και περιέχει copyrighted υλικό και υποστηρίζεται.Οι παλαιότερες εκδόσεις του πηγαίου κώδικα έχουν αναθεωρηθεί από την NSA και δεν διαπίστωσε προβλήματα.
  ΠΗΓΕΣ: http://www.dmares.com/maresware/html/declasfy.htm

  Socilyzer (Γιάννης Τσιούγκος, Χρήστος Ντίνος, Αλέξανδρος Πολίδης)[επεξεργασία]

  Το Socilyzer είναι ένα εργαλείο ανάλυσης κοινωνικών δικτύων εύκολο στην χρήση και ιδιαίτερα χρήσιμο για την έρευνα, την καταμέτρηση και την γραφική αναπαράσταση στοιχείων ενός κοινωνικού δικτύου όπως την ποιότητα του και το πλήθος των χρηστών του.

  Η εφαρμογή αυτή είναι σχεδιασμένη να αναλύει κυρίως κοινωνικά δίκτυα μικρού και μεσαίου μεγέθους αλλά τεχνικά δεν υπάρχουν περιορισμοί να αναλύσει και μεγαλύτερα δίκτυα. Eίναι web-based, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στο λειτουργικό χρήσης της, δεδομένου ότι υπάρχει η πρόσβαση στο διαδίκτυο και συμβατός browser. Προσφέρει την δυνατότητα δημιουργίας ενός δωρεάν λογαριασμού μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να δει παραδείγματα δεδομένων, να σχεδιάσει τα δικά του ερωτηματολόγια ή δημοσκοπήσεις και να έχει πρόσβαση σε παλιές κοινοποιημένες έρευνες. Ωστόσο η πλήρης πρόσβαση στην εφαρμογή κοστίζει 579 ευρώ τον μήνα και προσφέρει απεριόριστες έρευνες, πλήρη έλεγχο στα δεδομένα των ερευνών (import data, clean and edit data, share and export data), παρέχει δημιουργία αναφορών για τις δημοσκοπήσεις, δυνατότητα δημιουργίας ανώνυμης δημοσκόπησης και καθοδήγηση ερευνών. Επιπλέον προσφέρεται δωρεάν τεχνική υποστήριξη στους pro χρήστες με στόχο την εξοικείωση του χρήση με την διεξαγωγή μια έρευνας. Με την χρήση του Socilyzer παρέχεται η δυνατότητα αποστολής ερωτηματολόγιων είτε απευθείας στους συμμετέχοντες είτε μέσω υπερσυνδέσμου που οδηγεί σε αυτά. Επίσης παρέχονται παραδείγματα ερωτηματολόγιων και ερευνών ώστε να δώσουν στον χρήστη μια ιδέα ως το πως θα κινηθεί.

  Το πρόγραμμα αυτό χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρίες όπως η Toyota, McKinsey&Company, MERCK και IBM, καθώς και από πανεπιστήμια όπως το Imperial College of London και το New York University.

  Πηγή: https://socilyzer.com

  Active@ KillDisk(Σαλταούρας Βασίλης , Σουνιδάκης Δημήτρης)[επεξεργασία]

  Το Active@ KillDisk είναι ένα anti-forensic tool που εκδόθηκε από την LSoft Technologies τον Νοέμβριο του 2012. Η εταιρία εδρεύει στον Καναδά και συγκεκριμένα στο Οντάριο.

  To Active@ KillDisk επιτρέπει στον χρήστη να ελέγξει τα περιεχόμενα των σκληρών δίσκων και να επιλέξει ο ίδιος ποια από αυτά να διαγράψει. Επιπλέον,το συγκεκριμένο tool μπορεί να εκτελεστεί και να διαγράψει στοιχεία ακομα και από CD ή USB. Για να λειτουργήσει το KillDisk σε CD ή USB θα πρέπει πρώτα να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον και αυτό είναι εφικτό με τη χρήση του Active@ Boot Disk Creator. Το περιβάλλον έρχεται μαζί με το το anti-forensic οπότε ο χρήστης δε μπαίνει σε επιπλέον κόπο. Στην διαδικασία ανάπτυξης του περιβάλλοντος ζητείται από τον υπολογιστή προς τον χρήστη να διαλέξει το επιθυμητό περιβάλλον και έτσι η δημιουργία του αρχίζει. Στη συνέχεια γίνεται η εγκατάσταση του anti-forensic tool όπου εκεί ο χρήστης καλείται να προσδιορίσει τη γλώσσα, την ώρα και γενικά τέτοιου είδους στοιχεία. Αφού γίνει εγκατάσταση του προγράμματος, το toοl ζητάει από τον χρήστη για ακόμα μια φορά, αν θέλει να βάλει σε λίστα φακέλους που δε θέλει να διαγραφούν. Ενημερωτικά, το πρόγραμμα έχει την δυνατότητα να διαγράψει και τους drivers του υπολογιστή, όπως και περισσότερους από έναν σκληρούς δίσκους. Αφού τρέξει το πρόγραμμα ο χρήστης επιλέγει από ποιόν δίσκο να διαγραφούν τα αρχεία που περιέχει και έπειτα αρχίζει η διαδικασία της διαγραφής. Η διαγραφή θα πάρει κάποιον χρόνο αλλά θα εξασφαλίσει την διαγραφή των επιλεγμένων δίσκων. Μετά την ολοκλήρωση της διαγραφής γίνεται επανεκκίνηση και στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή εμφανίζεται η αναφορά του προγράμματος που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της διαγραφής και δίνεται η επιλογή στον χρήστη να αποθηκεύσει την αναφορά σε αρχείο PDF ή TXT.

  Το KillDisk είναι συμβατό με Linux, Windows XP, Vista, 7 και 8.Υποστηρίζει διάφορες μορφές σκληρών δίσκων όπως NTFS, FAT, FAT32 κλπ. Το πρόγραμμα είναι free αλλά δεν δίνει στον χρήστη όλες τις δυνατότητες που έχει και για να το πετύχει αυτό θα πρέπει ο χρήστης να αγοράσει την επαγγελματική έκδοση.

  Πηγές: http://www.killdisk.com/bootdisk.htm, http://www.filefacts.com/active-killdisk-info

  33Across (Ηλίας Κατσίδης, Κορλός Πέτρος)[επεξεργασία]

  33Across

  Η 33Across είναι από τα καλύτερα προγράμματα ανακάλυψης κοινής χρήσης και περιεχομένου της κοινωνικής πλατφόρμας με πάνω από 400 Fortunes 1000 μάρκες και πάνω από 625.000 πριμοδοτημένους εκδότες εταίρους. Η τεχνολογία και τα εργαλεία της εταιρείας δημιουργούν καινοτόμες ευκαιρίες για τους εμπόρους και τους εκδότες να αντιδρούν σε ότι διαβάζεται , κοινοποιείται, και αγοράζεται σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνολογία Social-DNA της 33Across κάνεις αυτό ακριβώς— βοηθά διάφορες εμπορικές Brands(μάρκες) να παίρνουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα του διαδικτυακού τους κοινού, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις της συγκεκριμένης Brand(μάρκας). Αυτό είναι το ίδιο καλό και για τις εταιρείες αλλά και τους πελάτες τους καθώς το 33Across βοηθά τις εταιρείες να κατανοήσουν τα καλύτερα σημεία στα οποία να επικεντρωθούν , το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούν θέματα και διαφημίσεις για τους πελάτες τους.Με το 33Across είναι δυνατή η μόχλευση ανεκμετάλλευτων πηγών κοινωνικής κίνησης, όπως e-mail και άμεσων μηνυμάτων.

  Προγράμματα ανάλυσης Μέσων κοινωνικής Δικτύωσης. Μετρώντας, αναλύοντας και ερμηνεύοντας τις αλληλεπιδράσεις κι τις ενώσεις μεταξύ των ανθρώπων, τα θέματα και τις ιδέες. Αυτού του είδους τα ισχυρά εργαλεία βοηθούν στην αποκάλυψη των συναισθημάτων πελατών, τα οποία είναι διασκορπισμένα σε αμέτρητες ιντερνετικές πηγές. Αυτού του είδους η ενέργεια ονομάζεται και «Social Media Listening» ή «Online Listening». Το πρόγραμμα επιτρέπει σε επαγγελματίες του μάρκετινγκ να προσδιορίσουν τα συναισθήματα και τις διάφορες τάσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των πελατών τους. Σημαντικές εταιρείες όπως Whirlpool, η Royal Bank of Canada και της JetBlue, έχουν χρησιμοποιήσει τέτοια εργαλεία analytics για να συμμετάσχουν οι πελάτες σε σχέση με τα σχόλιά τους. Ακαδημαϊκά ερευνητικά έργα έχουν προσπαθήσει να διερευνήσουν τη χρήση αυτού του κοινωνικού ρεύματος δεδομένων στην ανάλυση. Η κοινωνική ανάλυση είναι μια φιλοσοφική προοπτική που αναπτύχθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τη δανική ιστορικό και φιλόσοφο Lars-Henrik Schmidt. Η πρακτική της Κοινωνικής Ανάλυσης είναι να υποβάλει έκθεση σχετικά με τις τάσεις της εποχής. Δεν έχει ως στόχο να κάνει μια διάγνωση των καιρών που μπορεί να συμφωνηθεί από όλους ή κανέναν.

  Πηγές:http://www.inc.com/profile/33across http://www.crunchbase.com/organizat https://www.linkedin.com/com https://en.wikipedia.org/wiki/Social_analytics http://venturebeat.com/2013/12/20/top-10-social-media-analytics-tools-the-venturebeat-index/

  NodeXL(Μπλετσας-Μιχαλες)[επεξεργασία]

  Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη των Social Media Networks έχει φέρει στην ζωή μας την θεωρία δικτύων και γραφών. Με στόχο να έχει ο κάθε χρήστης ένα προσωπικό δίκτυο, προγραμματιστές έφτιαξαν ένα εργαλείο με το οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας Social Media Graph από κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Flickr, το Youtube και το Twitter.

  Το εργαλείο αυτό ονομάζεται NodeXL, ένα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα δίκτυο ανάλυσης και οπτικοποίησης πακέτο λογισμικού, το οποίο αποτελεί συνέχεια του προγράμματος Microsoft Excel (για τις εκδόσεις 2007 και μετά) καθώς και της βιβλιοθήκης Social Network Importer for NodeXL. Στην ουσία η λειτουργία του είναι να εξάγει τις συνδέσεις μεταξύ ανθρώπων-χρηστών και δημοσιεύσεων-posts που συνδέονται με likes και comments.

  Με την χρήση της λειτουργίας ego network data importer του προγράμματος NodeXL μπορούμε να συλλέξουμε πληροφορίες από τον προσωπικό μας λογαριασμό στο Facebook σχετικά με τη σύνδεση του δικού μας προφίλ με αυτό των φίλων μας καθώς και τη σύνδεση των φίλων μας με τους δικούς τους φίλους. Το NodeXL είναι φτιαγμένο για χρήστες με ελάχιστη ή καμία εμπειρία σε γλώσσες προγραμματισμού, ώστε να έχουν την δυνατότητα να συλλέγουν, να αναλύουν και να απεικονίζουν μια ποικιλία δικτύων ανάμεσα σε άλλους χρήστες.

  Επιπλέον, το NodeXL ζητά την άδεια του χρήστη πριν συλλέξει τυχόν προσωπικά δεδομένα και εστιάζει στη συλλογή των διαθέσιμων στο κοινό δεδομένων, όπως καταστάσεις στο Facebook (π.χ. relationship status,ανάρτηση τραγουδιών, κοινοποίηση τοποθεσίας) για τους χρήστες που έχουν κάνει τους λογαριασμούς τους δημόσιους. Συνεπώς, αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπουν στους χρήστες του NodeXL να ενσωματώνουν πτυχές της συλλογής δεδομένων κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και ανάλυσης σε ένα εργαλείο.

  Το NodeXL δημιουργεί έναν διαδραστικό καμβά για την απεικόνιση γραφικών παραστάσεων. Το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να επιλέξουν από τα πολλά Force-directed γραφήματα σχεδίασης αλγορίθμων για την διάταξη των δικτύων, όπως το Fruchterman-Reingold και το Harel-Koren. Επίσης, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει συστήματα πολλαπλής επιλογής για ερωτηματολόγια, την επιλογή “drag and drop” επάνω στο σχέδιο δικτύου καθώς και την δυνατότητα να διορθώσει χειροκίνητα τις οπτικές ιδιότητες (μέγεθος,χρώμα κ.α.). Τέλος, το NodeXL επιτρέπει στους χρήστες να χαρτογραφήσουν τις οπτικές ιδιότητες των κόμβων, να τις υπολογίζει και να τις εμφανίζει σε ένα φύλλο εργασίας.

  http://www.socialmedialife.gr/101170/how-to-create-your-social-media-graph/

  http://research.microsoft.com/en-us/projects/nodexl/

  http://www.smrfoundation.org/nodexl/


  BCWipe(Γαλανής,Σαχπεκίδης)[επεξεργασία]

  H εφαρμογή BCWipe είναι μια εμπορική εφαρμογή στρατιωτικών προδιαγραφών και λειτουργεί ως ένα εργαλείο διαγραφής αρχείων και περιλαμβάνει εκδόσεις για Windows, UNIX και Mac OS X. Η ανάπτυξη της εφαρμογής γίνεται από την εταιρεία Jetico Inc, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα της διαγραφής αρχείων χωρίς την δυνατότητα επαναφοράς του μετέπειτα αλλά μπορεί αν απελευθερώσει και αχρησιμοποίητο χώρο στο δίσκο.

  Η εφαρμογή έχει την έγκριση του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ. Χρησιμοποιείται από οργανισμούς όπως ο στρατός,τα πανεπιστήμια,ερευνητικά κέντρα και την βιομηχανία. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Runner-Up ως ένα από τα πλέον καινοτόμα προϊόντα ασφάλειας & υπηρεσιών ανταγωνισμού στο 8ο ετήσιο συνέδριο ασφάλειας δικτύου που έγινε στο San Diego το 2011.

  Η εφαρμογή περιέχει ένα κεντρικό παράθυρο εντολών ,όπου αναγνωρίζει ένα μόνο άτομο ως διαχειριστή όπου μπορεί με την χρήση απομακρυσμένης διαχείρισης να ελέγχει τις καταγραφές εισόδου και χρήσης(log) των άλλων χρηστών όπως επίσης και τι αρχεία διέγραψαν.

  Κάποια πλεονεκτήματα είναι η εξάλειψη κινδύνου διαρροής πληροφοριών υψηλής εμπορικής αξίας και προσωπικών δεδομένων,οι πολλές επιλογές που δίνει στο χρήστη,η στρατιωτικού επιπέδου τεχνολογία και ο καθαρισμός των δεδομένων σε ελάχιστο χρόνο. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει με τεχνολογίες όπως Microsoft SCCM, LANDesk και Windows Active Directory (AD) όπως και να εξάγει αναφορές(reports) σε μορφή html στον κεντρικό διαχειριστή.

  Οι εντολές που μπορεί να δεχθεί είναι η διαγραφή αρχείων χωρίς την δυνατότητα επαναφοράς,η αποδέσμευση ελεύθερου χώρου στο δίσκο,η εκκαθάριση των δεδομένων περιήγησης του browser και του συστήματος,αρχεία που έγιναν ανταλλαγή,άχρηστα δεδομένα όπως registry κλπ,πληροφορίες δημιουργίας καταλόγων,διαγραφή καταλόγων σε συστήματα αρχείων διαμορφωμένα σε ntfs,προσωρινά δεδομένα σε αρχεία καταγραφών συστημάτων ntfs,διαγραφή κωδικοποιημένων αρχείων η συμπιεσμένων. Επίσης η εφαρμογή περιέχει και ένας επεξεργαστή σχήματος διαγραφής όπου πρόκειται για ένα εργαλείο που σαν στόχο έχει την επεξεργασία και απεικόνιση της κάθε διαδικασίας καθαρίσματος στο σύστημα άλλα και των δυαδικών "χναριών" που χρησιμοποιούνται. Τα εργαλεία που περιέχει η εφαρμογή σε μορφή παραθύρων μέσα στο πρόγραμμα είναι το παράθυρο αναγνώρισης των επιπέδων του δίσκου,η διαχείριση εργασιών , η διαχείριση δεσμευμένου χώρου στο δίσκο,το παράθυρο προβολής των αρχείων καταγραφής,ο διαχειριστής δυαδικών αρχείων,το εργαλείο αυτόματης αναβάθμισης και η κεντρική διαχείριση.

  Η έκδοση total wipeout μπορεί να ξεκινήσει από κάποιο φορητό μέσο αποθήκευσης όπως cd.dvd ή usb και αν διαγράψει έναν ολόκληρο σκληρό δίσκο, όπως καταγραφές boot, αρχεία του χρήστη και αρχεία του λειτουργικού συστήματος. Η έκδοση Enterprise Edition επιτρέπει την εγκατάσταση και διαχείριση της εφαρμογής απομακρυσμένα σε όλα τα συνδεδεμένα δίκτυα.

  Η εφαρμογή διατίθεται μόνο στην αγγλική γλώσσα αν και κάποιοι χρήστες έχουν δημιουργήσει μεταφράσεις σε γλώσσες όπως τα αραβικά,τα κινέζικα,τα ολλανδικά,τα γαλλικά,τα γερμανικά,τα ιταλικά,τα ρώσικα,τα σέρβικα,τα ισπανικά και τα τούρκικα. Η εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι υπεύθυνη μόνο για την αγγλική γλώσσα αν και επιτρέπει στους χρήστες την χρήση αυτών των μεταφράσεων.


  Πηγες: [6],[7],[8],[9]


  Ontrack Eraser Degausser (Τζιώρας Γιάννης,Τηληγάδας Φώτης)[επεξεργασία]

  Ο Ontrack Eraser Degausser είναι ένα εργαλείο anti-forenscis που απευθύνεται σε δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις.Ο Ontrack Eraser Degausser βοηθάει στην καταστραφή μεγάλη όγκου συσκευών (μέχρι και 250 συσκευές/ώρα) ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα επανάκτησης των δεδομένων από τις συσκευές που ουσιαστικά καταστράφηκαν.Μπορεί να χειριστεί τύπους συσκευών μέχρι και 3.5 ιντσών και αυτές οι συσκευές μπορούν να είναι κασέτες,USBs και σκληροί δίσκοι και γενικότερα συσκευές αποθήκευσης δεδομένων.Ο αριθμός των κύκλων που χρειάζονται για να σβηστούν τα δεδομένα είναι 2 για για συσκευές άνω των 2.5 ιντσών και 1 για συσκευές μέχρι και 2.5 ίντσες

  Ο Ontrack Eraser Degausser καταστρέφει τα δεδομένα (κατά συνέπεια και την συσκευή) δημιουργώντας ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο με peak τα 18.000 gauss και minimum λειτουργία στα 10.000 gauss,με αποτέλεσμα η καταστροφή των δεδομένων να γίνεται αμέσως και σε λίγα δευτερόλεπτα. Το εργαλείο ξεπερνάει τα επίπεδα μέγιστης έντασης του μαγνητικού πεδίου που μπορούν να δεχτούν οι συσκευές (όπως αυτά έχουν οριστεί από τους κατασκευαστές τους),καταστρέφοντας τις τελειωτικά. Η διαδικασία καταστροφής είναι εύκολη και γίνεται με την εισαγωγή της συσκευής στον Eraser,ύστερα ο χρήστης πατάει το κουμπί ώστε να αρχίσει η διαδικασία καταστροφής και τα data καταστρέφονται ενώ επίσης η διαδικασία γίνεται και με το χειριστήριο του Eraser Degauser.Ο Ontrack Eraser Degauser δεν χρειάζεται συντήρηση καθώς μπορεί να είναι σε συνεχή λειτουργία και μία καταστροφή παίρνει maximum 5 δευτερόλεπτα ενώ είναι απόλυτα ασφαλές ως προς το περιβάλλον και ως προς τον χρήστη.Το εργαλείο μπορεί να αγοραστεί μέσα από το site της Blancco και ύστερα από σχετική επικοινωνία με την εταιρία μέσα από την φόρμα Leave contact recuest.

  http://www.blancco.com/en/products/total-data-erasure/ontrack-eraser-degausser/

  Η ασφάλεια που δίνεται από την Εταιρία είναι ενός χρόνου ή maximum 20.000 διαγραφών Η επιχείρηση δυνάται να αγοράσει επιπλέον ασφάλεια από την εταιρία και συγκεκριμένα ασφάλεια τριών χρόνων ή maximum 60.000 διαγραφών Τέλος,ο Ontrack Eraser Degausser είναι πιστοποιημένο εργαλείο από το NATO,την νορβηγική NSM,την βρετανική CESG καθώς την γερμανική BSIg

  [επεξεργασία]
  Τεχνικές Πληροφορίες
  Μοντέλο Ontrack Eraser Degausser 3.0
  Τύπος Degausser
  Προέλευση Νορβηγία
  Τάση 100 AC-240 V
  Συχνότητα 50-60 Hz
  Ρεύμα 10-5 A
  Max Θερμοκρασία λειτουργίας 40 Βαθμοί Κελσίου
  Διαστάσεις L x W x H - 455 x 702 x 268 mm
  Βάρος 73 kg
  Πεδίο 18.000 gauss maximum-10.000 gauss minimum
  Προσοχή Διπλοπολικό-ουδέτερο φορτίο


  Πηγές:http://www.krollontrack.com/information-management/data-erasure-solutions/eraser-hardware/

  http://www.blancco.com/en/products/total-data-erasure/ontrack-eraser-degausser/

  InFlow (Μάρκου Ιωάννα, Μπανιάς Παναγιώτης)[επεξεργασία]

  Η InFlow ,από Orgnet.com, είναι ένα εμπορικό λογισμικό για την ανάλυση των κοινωνικών δικτύων και την ανάλυση οργανωτικού δικτύου. Ενσωματώνει τόσο την ανάλυση του δικτύου και την απεικόνιση σε ένα ολοκληρωμένο προϊόν με τη δυνατότητα να πειραματιστούν με το δίκτυο χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από "what if " σενάρια και να δείτε τα στιγμιαία αποτελέσματα . Ότι έχει χαρτογραφηθεί στο ένα παράθυρο , μετριέται στο άλλο παράθυρο-ότι βλέπει ο χρήστης, είναι ότι έχει μετρήσει -.Η InFlow είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί με Microsoft Office και Web,ενώ οι χρήστες δεν χρειάζονται κάποια εξειδίκευση για να το χρησιμοποιήσουν. InFlow έχει χρησιμοποιηθεί σε έργα όπως το δέσιμο της ομάδας , την αναζήτηση τεχνογνωσίας , την πολυμορφία του εργατικού δυναμικού , το σχεδιασμό της οργάνωση , την ερευνητική δημοσιογραφία , τη διαχείριση της γνώσης και στο ξεσκέπασμα τρομοκρατικών δικτύων .

  Επίσης,η InFlow παρέχει εύκολη πρόσβαση στις δημοφιλέστερες μετρήσεις δικτύου. Με την οπτικοποίηση και τις μετρήσεις σε ένα διαδραστικό περιβάλλον, είναι σχεδόν απεριόριστα τα πιθανά σενάρια.

  • Network Centrality / Centralization • Cluster Analysis • Network Density • Prestige / Influence • Structural Equivalence • Network Neighborhood • External / Internal Ratio • Weighted Average Path Length • Shortest Paths & Path Distribution

  Η InFlow έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε αυτούς τους τύπους των έργων : • Team Building • Locating Expertise • Workforce Diversity • Organization Design • Internetwork Design • Investigative Journalism • Knowledge Management • Leadership Development • Mapping Terrorist Networks • Discovering Key Opinion Leaders • Community Economic Development • Discovering Communities of Practice


  Πηγές : http://el.wingwit.com/Software/utility-software/171196.html#.VGxsQ2dxnVI


  Disk Wipe(Αριστοτέλης Μπούρης,Βαγγέλης Παπαδημητρίου)[επεξεργασία]

  Το Disk Wipe είναι μια φορητή εφαρμογή των Windows για την καταστροφή δεδομένων. Με τον καθαρισμό του δίσκου μπορείτε να διαγράψετε όλα τα δεδομένα του δίσκου και να αποτρέψετε την ανάκτηση αυτών των δεδομένων. Αυτό το πρόγραμμα βοηθάει τον χρήστη να καθαρίσει το δίσκο του από άχρηστα δεδομένα και αρχεία χρησιμοποιώντας κάποιους δυνατούς αλγορίθμους αποτρέποντας έτσι τη δυνατότητα ανάκτησης πληροφοριών. Επίσης το Disk Wipe είναι δωρεάν λογισμικό με την υπογραφή της EULA.

  Χαρακτηριστικά Disk Wipe

  • Καθαρίζει μόνιμα ευαίσθητα δεδομένα από οποιονδήποτε αποθηκευτικό χώρο.
  • Είναι portable και δεν χρειάζεται εγκατάσταση.
  • Χρησιμοποιεί διάφoρους αλγόριθμους όπως τον DOD 5220-22.M και τον Peter Guttmann.
  • Υποστηρίζει τα συστήματα αρχείων των Windows όπως το NTFS,Fat,Fat32.
  • Λειτουργεί με τα USB sticks,κάρτες SD και άλλες φορητές συσκευές μνήμες.
  • Επίσης το συγκεκριμένο πρόγραμμα σέβεται τον χρήστη κ τα ευαίσθητες πληροφορίες του.

  Disk Drive είναι μια συσκευή που αποθηκεύει ψηφιακά δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα είναι αποθηκευμένα σε μια επιφάνεια από μαγνητικά επικαλυμμένους δίσκους που περιστρέφονται σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Η μαγνητική ιδιοκτησίας επί της επιφανείας του δίσκου platter μπορεί να διαβάσει ή να αλλάξει σε 1 ή 0. Το σύνολο πληροφοριών δομή με όλα τα δεδομένα στον δίσκο με ένα μεγάλο αριθμό από μονάδες και μηδενικά - το βασικό κύτταρο της των δυαδικών δεδομένων. Όταν κάνετε εγγραφή σε δεδομένα του δίσκου (κείμενο, αρχείο zip, ταινία, όποια..) μια σειρά από 0 και 1 είναι γραπτή, που είναι τα δεδομένα σας. Τώρα, όταν διαγράψετε τα δεδομένα αυτά οι μονάδες και τα μηδενικά δεν διαγράφονται, απλώς ένας δείκτης για τα δεδομένα πρόκειται να αφαιρεθεί. Αυτό κάνει την ανάκτηση διαγραμμένων δεδομένων πολύ εύκολη.

  Δυστυχώς, με τη διαμόρφωση ενός δίσκου δεν γίνεται να εξασφαλίσουμε τη οριστική διαγραφή. Με τη διαμόρφωση ενός δίσκου δεν κάνουμε πράγματι επεγγραφή των δεδομένων, και παρόλο που είναι ένας καλύτερος τρόπος από τη διαγραφή του αρχείου μέσα από τα Windows ,δεν είναι ακόμα πολύ εύκολη η ανάκτηση δεδομένων πίσω από μια μορφοποιημένη δισκέτα.

  Η μόνη πραγματική, και πολλές φορές δοκιμασμένη μέθοδο της οριστικής διαγραφής δεδομένων (χωρίς να κάνει φυσική φθορά του δίσκου) είναι η τεχνολογία του δίσκου σάρωσης(Disk Wiping).Για να διαγράψετε οριστικά ένα δεδομένο από έναν δίσκο όλα τα δυαδικά δεδομένα, σε μια βασική 0 και 1 πρέπει να αντικατασταθούν με νέα δεδομένα. Έτσι το disk wipe αυτό που κάνει πραγματικά είναι να αντικαθιστά ή να πραγματοποιεί overwrite τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα με νέα δεδομένα. Στην απλούστερη μορφή της, τα νέα γραπτά δεδομένα θα μπορούσαν να είναι όλα μηδενικά, αλλά οι πιο προηγμένοι αλγόριθμοι χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό, γέμισμα ενός δίσκου με τυχαίες πληροφορίες συν πολλαπλές προσβάσεις για να εξασφαλιστεί αδυναμία ανάκτησης, από έναν δίσκο που σκουπίστηκε.

  Disk Wipe είναι ένα δωρεάν λογισμικό που λειτουργεί έτσι ώστε, να αυξομειώνει το δίσκο με προκαθορισμένους προηγμένους αλγορίθμους, η αντικατάσταση των υπαρχόντων δεδομένων δίσκου με ένα νέο, τυχαία δεδομένων χωρίς νόημα, και αυτό γίνεται πολλές φορές, με επιλογή του χρήστη, για να εξασφαλίσουν ακόμη υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας. Επίσης συνεργάζεται με κάθε μνήμη συσκευής αποθήκευσης όπως USB memory stick, διάφορες SD, mini και micro SD κάρτες και όλες οι άλλες συσκευές που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μνήμη αποθήκευσης και έχουν διαμορφωθεί με το NTFS, Fat ή Fat32 (ορισμένες συσκευές αναπαραγωγής mp3, κάμερες, κλπ. )

  Πηγές:http://www.diskwipe.org/

  UCINET(Λούλας Βασίλειος)[επεξεργασία]

  Το UCINET, είναι ένα σύστημα ανάλυσης κοινωνικών δικτύων, το οποίο αναπτύχθηκε απο του Steve Borgatti, Martin Everett και Lin Freeman. Λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΝetDraw και διανέμεται από την Analytic Technologies.

  Το Ucinet μπορεί να δεχθεί είσοδο και να δημιουργήσει ως έξοδο έγγραφα κειμένου ενός πλήθους διαφορετικών μορφών, όπως επίσης και έγγραφα Excel. Επιπλέον μπορεί να εξάγει δεδομένα στο Mage ή στο Pajek. ¨Εχει την δυνατότητα χειρισμού ενός πλήθους 32,767 κορυφών αν και πολλές διαδικασίες επιβραδύνονται σημαντικά μετά απο 5.000-10,000 κορυφές.

  Οι μέθοδοι ανάλυσης κοινωνικών δικτύων του Ucinet είναι οι εξής:

  1) Συνεκτικότητα: υπολογισμός αποστάσεων μεταξύ κόμβων 2) Μετατροπές Δικτύων: ρουτίνες που ταξινομούνται ως μετατροπές δικτύων 3) Μέτρα Κεντρικότητας : ιδιότητας κόμβων για το πόσο σημαντικός είναι για την δομή του δικτύου. 4) Αναγνώριση Υποομάδων: μπορεί να υπολογίσει κλίκες, n- κλίκες, n- clans, ομάδες λάμδα, φατρίες και κ-πλέγματα. 5) Ανάλυση Ρόλων και Θέσεων: Εφαρμόζει αλγόριθμους για υπολογισμό τριών χωρικών εννοιών: δομικής ισοδυναμίας, κανονικής ισοδυναμίας και αυτομορφικής. 6) Έλεγχος υπόθεσης: Γίνετα με την διεργασία QAP και την MRQAP για την συσχέτιση μεταξύ μεταβλητών

  Περιβάλλον

  Οι περισσότερες λειτουργίες είναι προσβάσιμες μέσω μενού, ώστε να μην είναι επιτακτική η ανάγκη για απομνημόνευση σύνθετων εντολών. Βασίζεται σε χρήση φορμών για συμπλήρωση που καθιστά εύκολη την διαδικασία επιλογής παραμέτρων. Παράδειγμα: Δέχεται ως είσοδο τα datasets και ένα πλήθος επιλογών των παραμέτρων εισόδου και παράγει 2 διαφορετικούς τύπους εξόδου, ένα αρχείο κειμένου που παρουσιάζεται στην οθόνη και το dataset το οποίο αποθηκεύεται στον σκληρό.

  Χειρισμός και μετατροπή δεδομένων

  Το Ucinet έχει την ικανότητα να μετασχηματίζει, μετατρέπει, κανονικοποιεί και γενικότερα να διαχειρίζεται πίνακες δεδομένων. Πρόκειται για το χρονοβόρο κομμάτι της ανάλυσης δεδομένων. Περιλαμβάνει ρουτίνες για διχοτόμηση, ανακωδικοποίηση, αναστροφή, αντιμετάθεση, ανασχηματισμό, μετάλλαξη και κατάρρευση πινάκων κ.α.

  R (Παντελής Μπουγιουκμάνος)[επεξεργασία]

  Λόγω της ραγδαίας εξέλιξης,της πληθώρας αλλά και της καθοριστικής σημασίας θέση που διακατέχουν τα κοινωνικά δίκτυα στην καθημερινότητα των ανθρώπων αλλά και των επιχειρήσεων, δημιουργήθηκε γρήγορα η ανάγκη για μελέτη του παρόντος αντικείμενου. Η ανάλυση κοινωνικών δικτύων είναι η επιστήμη που αναλαμβάνει αυτό το ρόλο χρησιμοποιώντας τεχνικές,εργαλεία και αλλά μέσα για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι η R. Η R είναι μια ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα που συνδυάζει κατά ένα τρόπο τον προγραμματισμό με τη στατιστική,αποτελεί μία γλώσσα προγραμματισμού καθώς και ένα προγραμματιστικό περιβάλλον. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάλυση κοινωνικών δικτύων με πολλά πλεονεκτήματα,έναντι των παραδοσιακών πακέτων λογισμικού. Το προγραμματιστικό περιβάλλον R αποτελεί ένα GNU project,ο κώδικας του είναι γραμμένος κατά βάση σε γλώσσα C,Fortran και R,είναι ελεύθερα διαθέσιμο ως προς τη χρήση του,με βάση τη γενική άδεια δημόσιας χρήσης GNU. Οι προμετταγλωτισμένες δυαδικές εκδόσεις παρέχονται για διάφορα λειτουργικά συστήματα. Η γλώσσα προγραμματισμού R είναι μία ευρέως διαδεδομένη γλώσσα η οποία βάση διαφόρων δημοσκοπήσεων τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία η δημοτικότητα της. Χρησιμοποιείται από στατιστικολόγους και ιδιαίτερα από προγραμματιστές που ασχολούνται με εφαρμογές που αφορούν στατιστικά δεδομένα και την ανάλυση αυτών. Είναι μία υλοποίηση της S γλώσσας προγραμματισμού εμπνευσμένη από το πρότυπο της Scheme η οποία αποτελεί μια από τις δύο βασικές διαλέκτους της γλώσσας προγραμματισμού Lisp. Η S είναι αποτέλεσμα δημιουργίας του John Chambers η οποία εμπεριέχει μερικές βασικές διαφορές από την R παρόλο που μεγάλο μέρος του κώδικας της χρησιμοποιείται από τη δεύτερη αυτούσιο. Η R δημιουργήθηκε από τους Ross Ihaka και Robert Gentleman στο πανεπιστήμιο του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή από την ομάδα R Development Core στην οποία ο John Chambers που αναφέραμε παραπάνω είναι μέλος. Επίσης έχει πάρει το όνομα της από το αρχικό γράμμα των ονομάτων των δύο δημιουργών της. Η R και οι βιβλιοθήκες της εφαρμόζουν μια ευρεία σειρά των στατιστικών και γραφικών τεχνικών, συμπεριλαμβανομένων των γραμμικών και μη γραμμικών μοντέλων,στατιστικών ελέγχων,ανάλυση χρονοσειρών,ταξινόμηση,ομαδοποίηση κ.α. Μέσω συναρτήσεων και επεκτάσεων μπορεί να επεκτείνει τις δυνατότητες της,πάνω σε αυτό καθοριστικής σημασίας βοήθεια προσφέρει η κοινότητα της. Παρέχει στο χρήστη την ευκολία να επιλέξει ανάμεσα σε έτοιμες αλγοριθμικές επιλογές που υπάρχουν από λειτουργίες που είναι γραμμένες στη γλώσσα αυτή. Λόγο το ότι η R υποστηρίζει μαθηματικούς πίνακες,θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με γλώσσες όπως η APL και ΜATLAB. Η δομές δεδομένων της R εμπεριέχουν διανύσματα,πίνακες,πλαίσια δεδομένων και λίστες. Το επεκτάσιμο αντικείμενο της R περιλαμβάνει αντικείμενα για ανάλυση παλινδρόμησης,χρονοσειρές,συνέδρια χωρικής ανάλυσης. Η λειτουργικότητα της R έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι προσβάσιμη από διάφορες γλώσσες προγραμματισμού όπως Python,Perl,Ruby,F# and Julia.


  http://imu.ntua.gr/static/courses/strategicISmanagement/lectures/11-Social%20Networks.pdf http://web.stanford.edu/~messing/RforSNA.html https://en.wikipedia.org/wiki/R_(programming_language)

  1. https://play.google.com/store/apps/details?id=org.torproject.android
  2. https://play.google.com/store/apps/details?id=info.guardianproject.browser
  3. https://play.google.com/store/apps/details?id=info.guardianproject.otr.app.im
  4. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.duckduckgo.mobile.android&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5kdWNrZHVja2dvLm1vYmlsZS5hbmRyb2lkIl0.
  5. https://guardianproject.info/apps/orbot/
  6. https://www.viralheat.com/
  7. https://en.wikipedia.org/wiki/Viralheat
  8. http://www.websiteplanet.com/review/viralheat-review/#Pricing
  9. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Viralheat_logo.png
  10. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2_stiles.png
  11. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scedule.png
  12. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Xrodiagramma.png
  13. http://www.android.com/versions/lollipop-5-0/
  14. https://en.wikipedia.org/wiki/Ext4
  15. https://en.wikipedia.org/wiki/F2FS
  16. https://source.android.com/devices/tech/encryption/#storing_the_encrypted_key
  17. https://en.wikipedia.org/wiki/Dm-crypt
  18. http://pineight.com/ds/block/
  19. http://www.yaffs.net
  20. https://en.wikipedia.org/wiki/Flash_memory#NAND_memories
  21. https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Encryption_Standard
  22. https://en.wikipedia.org/wiki/Block_cipher_mode_of_operation#Cipher-block_chaining_.28CBC.29
  23. https://en.wikipedia.org/wiki/Disk_encryption_theory
  24. https://en.wikipedia.org/wiki/Mount_(computing)
  25. https://en.wikipedia.org/wiki/Federal_Bureau_of_Investigation
  26. https://en.wikipedia.org/wiki/James_Comey
  27. https://en.wikipedia.org/wiki/IMessage
  28. https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Snowden
  29. https://en.wikipedia.org/wiki/National_Security_Agency