Linux για αρχάριους/Playground

Από Βικιβιβλία
Προειδοποίηση: Στη σελίδα αυτή περιεχόνται κείμενα τα οποία δεν είναι έτοιμα προς ενσωμάτωση στον κυρίως οδηγο.

επιλογή διανομής[επεξεργασία]

Ένας επιπλέον παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την απόφασή μας, είναι το πόσο συχνά διατίθεται νέα έκδοση της εκάστοτε διανομής. Οι περισσότερες έχουν κάποιο σταθερό κύκλο αναβαθμίσεων. Π.χ. το Ubuntu βγάζει καινούρια έκδοση κάθε 6 μήνες, για αυτό και οι εκδόσεις του ονομάζονται 12.04 (Απρίλιος 2012), 12.10 (Οκτώβριος 2012) κτλ. Αντίθετα, άλλες διανομές δεν συμφωνούν με την έννοια των "εκδόσεων" και αντ' αυτού βγάζουν πολλά μικρά updates κάθε μέρα. Οι διανομές αυτές ονομάζονται rolling και το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το ArchLinux. Ακόμα θα πρέπει να προσέξετε ότι υπάρχουν διανομές που προτιμούν να μην διαθέτουν αμέσως τα καινούρια πακέτα λόγω σταθερότητας (π.χ. Debian), σε αντίθεση με αυτές που θέλουν τους χρήστες να έχουν στην διάθεσή τους ότι πιο καινούριο υπάρχει (π.χ. Archlinux).

Από επιλογή διανομής/λίστα βασικών διανομών[επεξεργασία]

(homepages, communities κτλ). Επίσης μπορεί να γίνει αναφορά σε ειδικές διανομές (Clonezilla, BackTrack κλπ..). Κάνουμε σαφές ότι οι διαφορές είναι μικρές μεταξύ τους και ότι τον τελικό χρήστη τον ενδιαφέρει συχνά περισσότερο το γραφικό περιβαλλον. Υπάρχει και υποενότητα για διανομές κατάλληλες για παλιό hardware, ενώ εξηγούμε τι δυσκολίες περιορισμούς μπορεί να έχουν. Το πως θα γίνει η εγκατάσταση του puppy linux είναι out of scope για εμάς.

ARCH LINUX[επεξεργασία]

Το Arch Linux είναι ένα rolling distribution που βοηθάει το χρήστη να δει τι γίνεται στο παρασκήνιο ενός σύγχρονου UNIX-like OS. Σε όσους αποφασίσουν να του αφιερώσουν τον απαιτούμενο χρόνο, θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν ένα ταχύτατο λειτουργικό που θα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα αλλά και στο γούστο τους. Έχει ένα πολύ καλό wiki που θα σας βοηθήσει και στα πιο δύσκολα σημεία ενώ η ελληνική κοινότητα είναι ιδιαίτερα ενεργή. Το arch θεωρείται μια bleeding-edge διανομή, έχει ότι νεότερο κυκλοφορεί λίγες ώρες μετά την επίσημη κυκλοφορία του. Κάποιοι θεωρούν ένα Arch σύστημα πιο σταθερό από ένα Debian Sid, οπότε αν τα νεότερα πακέτα είναι το στυλ σας το Arch είναι μια καλή επιλογή.

Χρησιμοποιεί το pacman για package manager, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την ομάδα του Arch για το Arch.

Εγκατάσταση βήμα προς βήμα και video tutorials (στα ελληνικά)

ArchLinuxGR

DEBIAN[επεξεργασία]

Το Debian, είναι μια δημοφιλής διανομή Linux, ελεύθερο λογισμικό που αναπτύσσεται μέσω της συνεργασίας πάνω από 1000 εθελοντών απ' όλο τον κόσμο. Βασίζεται στον πυρήνα linux και στην ομάδα βασικών εργαλείων του εγχειρήματος GNU.

Το Debian είναι γνωστό για την αφοσίωσή του στη φιλοσοφία του Unix και του ελεύθερου λογισμικού. Είναι επίσης γνωστό για το πλήθος επιλογών και δυνατοτήτων που προσφέρει. Η τρέχουσα έκδοση περιλαμβάνει πάνω από 29.000 πακέτα λογισμικού για έντεκα αρχιτεκτονικές υπολογιστών που το φάσμα τους κυμαίνεται από ARM αρχιτεκτονική, που διαθέτουν συνήθως ενσωματωμένα συστήματα, IBM s390 αρχιτεκτονική κεντρικού υπολογιστή, μέχρι τις πιο κοινές x86 και PowerPC αρχιτεκτονικές που υπάρχουν στους μοντέρνους προσωπικούς υπολογιστές.

Το Debian είναι επίσης πολύ γνωστό για το σύστημα διαχείρισης πακέτων και το APT Advanced Packaging Tool (προηγμένο εργαλείο πακέτων) που διαθέτει·συγκεκριμένα, για τις αυστηρές πολιτικές που υιοθετεί ως προς την ποιότητα των πακέτων και των εκδόσεων του και την ανοιχτή διαδικασία ανάπτυξης και ελέγχου που υιοθετεί. Αυτές οι πρακτικές κάνουν πιο εύκολες τις αναβαθμίσεις και την εγκατάσταση ή αφαίρεση πακέτων. Το Debian υποστηρίζεται από δωρεές που γίνονται μέσω οργανισμών που προωθούν το ελεύθερο λογισμικό. Το Debian δεν υποστηρίζεται από κάποια εταιρία, αλλά από το Debian Project και τον οργανισμό Software in the Public Interest.

DEBIAN Testing[επεξεργασία]

Testing (υπό δοκιμή): η έκδοση αυτή περιλαμβάνει όλα τα πακέτα (προγράμματα) που δεν θεωρούνται αρκετά σταθερά και χρειάζονται ακόμα έλεγχο. Αυτή η έκδοση δεν προορίζεται για χρήση σε διακομιστές (servers) ή υπολογιστή που παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες. Παρόλα αυτά πολλοί χρήστες τη χρησιμοποιούν διότι τα προγράμματα που περιέχει είναι πιο πρόσφατα.

DEBIAN SID[επεξεργασία]

Unstable ή sid : περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες εκδόσεις πακέτων. Η έκδοση αυτή πρέπει να θεωρείται ασταθής και να χρησιμοποιείται από έμπειρους χρήστες. Αν ένα πακέτο παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα στην έκδοση αυτή χωρίς να παρουσιάσει ιδιαίτερα προβλήματα, προστίθεται αυτόματα στην έκδοση testing.