Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικιβιβλία:Τι είναι τα Βικιβιβλία

Από Βικιβιβλία

Σημείωση:

Το παρόν κείμενο δεν είναι επίσημη πολιτική των Βικιβιβλίων. Όπως η κοινότητά μας μεγαλώνει, θα αποφασίσουμε τι θα απογίνουν τα ελληνόφωνα Βικιβιβλία ανεξάρτητα από τα άλλα Wikibooks. Μπορούμε πάντως να χρησιμοποιούμε αυτό το κείμενο σαν βάση συζήτησης.


Τι είναι τα Βικιβιβλία;[επεξεργασία]

Τα Βικιβιβλία είναι μια συλλογή ευκπαιδευτικών και διδακτικών βιβλίων ανοιχτού και ελεύθερου περιεχομένου.

Στο παρόν άρθρο επιχειρείται ο καθορισμός του τι είναι τα Βικιβιβλία, τι δεν είναι, και τι τα διακρίνει από τα άλλα προγράμματα των Βικιμέσων. Οι περιγραφές σε αυτή τη σελίδα είναι σχετικά σύντομες. Λεπτομερείς συζητήσεις ενθαρρύνονται, αλλά στη σελίδα συζήτησης.

Τι περιλαμβάνουν;[επεξεργασία]

Τα Βικιβιβλία περιλαμβάνουν διδακτικά βιβλία, σχολιασμένα κείμενα, εκπαιδευτικά βιβλία, και εγχειρίδια προς συνεχή εξέλιξη. Αυτά τα υλικά είναι κατάλληλα για χρήση σε δημόσια σχολεία και σε πανεπιστήμια, για διδασκαλία στο σπίτι, σαν μέρος ενός μαθήματος της Wikiuniversity ή για αυτοδιδασκαλία. Σαν γενικό κανόνα, τα περισσότερα βιβλία, ακόμα τα μη μυθοπλαστικά (non-fiction), δεν είναι κατάλληλα για τα Βικιβιβλία, γιατί δεν είναι εκπαιδευτικά. Τα μυθιστορήματα και άλλα λογοτεχνικά έργα δεν επιτρέπονται στα Βικιβιβλία, αλλά η χρήση μύθων και παρόμοιων κειμένων με εκπαιδευτικό σκοπό επιτρέπονται σε ειδικές περιπτώσεις.

Τα Βικιβιβλία περιλαμβάνουν σχολιασμένα κείμενα[επεξεργασία]

Παρόλο που δεν επιτρέπονται ακριβή αντίγραφα από προϋπάρχοντα έργα, επιτρέπονται σχολιασμένα κείμενα, δηλαδή είδους κείμενα που συμπεριλαμβάνουν ένα πρωτογενές κείμενο μέσα τους και που λειτουργούν σαν οδηγοί για τη μελέτη του πρωτογενούς κειμένου. Σχολιασμένες εκδόσεις από τέτοια ήδη εκδεδομένα κείμενα επιτρέπονται μόνο αν το πρωτογενές κείμενο έχει άδεια χρήσης που συμβιβάζεται με την GNU Free Documentation License.

Ως σημείο που έχουν κοινό τα δύο έργα, η Βικιθήκη επίσης επιτρέπει την περίληψη των σχολιασμένων κειμένων. Αν θέλετε να γράψετε ένα σχολιασμένο κείμενο με λίγα σχόλια, ή μια κριτική εκδοχή ενός κειμένου, σας ωφελεί να σκεφτείς αν το κείμενό σας θα ήταν πιο κατάλληλο για τη Βικιθήκη παρά τα Βικιβιβλία.

Τι αποκλείεται;[επεξεργασία]

Παρακάτω είναι ο κατάλογος πραγμάτων που δεν είναι τα Βικιβιβλία.

Τα Βικιβιβλία δεν είναι τόπος καθρεπτισμού (mirroring) ή θήκη για πρωτογενή κείμενα.[επεξεργασία]

Τα Βικιβιβλία δεν είναι θήκη για πρωτογενή κείμενα στο δημόσιο τομέα, (αυτό είναι ο σκοπός του αδελφικού μας έργου Βικιθήκη), αλλά για την συλλογική ανάπτυξη καινούργιων κειμένων ανοιχτού και ελεύθερου περιεχομένου. Εξαιρούνται τα σχολιασμένα κείμενα που είναι είδους εκπαιδευτικό υλικό που περιέχει ένα πρωτογενές κείμενο μέσα του και που λειτουργεί σαν οδηγός για το διάβασμα ή τη μελέτη αυτού του κειμένου. Δείτε τι είναι η Βικιθήκη για πληροφορίες για τα κείμενα που περιλαμβάνονται εκεί.

Ένα κείμενο που έχει εκδοθεί αλλού επιτρέπεται στα Βικιβιβλία στην περίπτωση που το κείμενο θα επεξεργαστεί ακόμη (δηλαδή, το κείμενο είναι ή θα γίνει συλλογικό έργο). Για παράδειγμα, το βιβλίο Knowing Knoppix γράφτηκε και εκδόθηκε από τον Phil Jones στη δική του ιστοσελίδα το 2005. Ένα αντίγραφο φιλοξενείται στα όπου οι χρήστες συνεχίζουν να το ενημερώνουν.

Τα Βικιβιβλία δεν είναι τόπος για να εκδοθούν πρωτότυπα έργα[επεξεργασία]

Τα Βικιβιβλία φιλοξενούν εκπαιδευτικούς πόρους. Οι ενότητες των Βικιβιβλίων δεν είναι πρωτότυπα έργα λογοτεχνίας ή μυθιστορήματα. Τα Βικιβιβλία φιλοξενούν μόνο μη μυθοπλαστικά (non-fiction) κείμενα. Γι' αυτό, δεν επιτρέπονται πρωτότυπα έργα λογοτεχνίας ή μυθιστορήματα. Αυτό το περιεχόμενο είναι ευπρόσδεκτο στην Fiction Wikicity.

Τα Βικιβιβλία δεν είναι λεξικό[επεξεργασία]

Αν και ένα λεξικό είναι βιβλίο, οι ανάγκες ενός γενικού σκοπού λεξικού ικανοποιούνται καλύτερα στο αδελφικό μας έργο, το Βικιλεξικό. Επίσης:

  1. Τα Βικιβιβλία δεν είναι θησαυρός. Υπάρχει ένα θησαυρός στο WikiSaurus. Βιβλία που απλώς περιέχουν καταλόγους συνωνυμιών ή αργκό δεν κρατιούνται στα Βικιβιβλία.
  2. Εξαίρεση: Τα Βικιβιβλία επιτρέπουν και ενθαρρύνουν έργα που απαιτούν συμπληρωματικό λεξικό ή θησαυρό, π.χ. ένα γλωσσάρι. Για παράδειγμα, ένα διδακτικό βιβλίο για τα μαθηματικά μπορεί να χρειάζεται ένα γλωσσάρι για μαθηματικούς όρους, και ένα βιβλίο για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να περιέχει ένα λεξικό από τα ελληνικά στην άλλη γλώσσα και αντίστροφα. Για να κρατιούνται αυτά τα λεξικά, θα 'πρεπε να είναι δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με το κύριο κείμενο που συνοδεύουν.

Τα Βικιβιβλία δεν είναι εγκυκλοπαίδεια.[επεξεργασία]

Τα Βικιβιβλία είναι ένας πόρος για διδακτικά βιβλία και άλλο εκπαιδευτικό υλικό και δεν είναι εγκυκλοπαίδεια. Επομένως:

  1. Οι ενότητες των Βικιβιβλίων δεν είναι απομονωμένα άρθρα σχηματισμένα για εγκυκλοπαίδεια. Για έναν εγκυκλοπαίδεια, δείτε το αδελφικό μας έργο, την Βικιπαίδεια.

Τα Βικιβιβλία δεν είναι υπηρεσία ειδήσεων[επεξεργασία]

Τα Βικιβιβλία δεν είναι φόρουμ για έκδοση ειδήσεων. Αυτό καλύπτεται από το αδελφικό μας έργο Wikinews.

Τα Βικιβιβλία δεν είναι τόπος για ανάπτυξη προτάσεων για καινούργια έργα βίκι[επεξεργασία]

Τα Βικιβιβλία δεν είναι τόπος για καινούργια έργα βίκι. Αυτό είναι ο σκοπός του αδελφικού μας έργου Meta-Wiki, ένα κεντρικό βίκι για τον συντονισμό όλων των έργων Βικιμέσων.

Τι άλλο δεν είναι τα Βικιβιβλία;[επεξεργασία]

  • Τα Βικιβιβλία δεν είναι χώρος παραγγελιών προϊόντων.
  • Τα Βικιβιβλία δεν είναι δημόσια πλατφόρμα για δημοσίευση βίντεο.
  • Τα Βικιβιβλία δεν είναι κανονικά βιβλία.
  • Τα Βικιβιβλία δεν είναι χώρος διαφήμισης.

Αυτό το άρθρο βασίζεται εν μέρη στο κείμενο στο http://en.wikibooks.org/wiki/Wikibooks:What_is_Wikibooks.