Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βοήθεια:Βιβλία

Από Βικιβιβλία

Αυτή η σελίδα σας δείχνει πώς να δημιουργήσετε ένα βιβλίο από σελίδες των Βικιβιβλίων σε τρία βήματα. Τα βιβλία μπορούν να δημιουργηθούν σε μορφή PDF ή να διαταχτούν για εκτύπωση στον ιστότοπο PediaPress.

Οδηγός βήμα προς βήμα[επεξεργασία]

Βήμα 1 - Δημιουργία βιβλίου από μια συλλογή άρθρων[επεξεργασία]

εικόνα 1 - το μενού

Το μενού συλλογής βιβλίου, που τιτλοφορείται «Δημιουργία βιβλίου», μπορείτε να το δείτε στην αριστερή πλευρά της οθόνης του περιηγητή προς το κατώτατο σημείο. Περιέχει δύο συνδέσεις εξ ορισμού: «Προσθέστε τη σελίδα wiki» και την «Βοήθεια βιβλίων». (Δείτε την εικόνα 1).

Κάνοντας κλικ στη σύνδεση «Προσθήκη σελίδας wiki», η τρέχουσα σελίδα που διαβάζετε προστίθεται στη συλλογή. Για να προσθέσετε περισσότερες σελίδες που πρέπει να μεταβείτε στην επόμενη επιθυμητή σελίδα και να πατήσετε πάλι τη σύνδεση «Προσθήκη σελίδας wiki». Μπορείτε επίσης να προσθέσετε όλες τις σελίδες μιας κατηγορίας με ένα κλικ. Ο αριθμός σελίδων στο βιβλίο παρουσιάζεται στις επιλογές αριστερά και ενημερώνεται αυτόματα.

Αν είναι απαραίτητο, συγκεκριμένες αναθεωρήσεις (εκδόσεις) των σελίδων από το ιστορικό τους, μπορούν να οριστούν στο βιβλίο σας. Δείτε τη σελίδα για έμπειρους χρήστες για τις λεπτομέρειες.

Βήμα 2 - Ο τίτλος βιβλίου[επεξεργασία]

εικόνα 2 - Ορισμός τίτλου

Μόλις προστεθούν όλες οι επιθυμητές σελίδες, πατήστε το κουμπί «Εμφάνιση βιβλίου» για να αναθεωρήσετε το βιβλίο σας. Επιπλέον είναι δυνατό να προστεθεί ένας τίτλος βιβλίου και να αλλαχτεί η διαταγή των σελίδων wiki του βιβλίου (δείτε λεπτομέρειες για το πώς να κάνετε αυτό στην ενότητα προηγμένες λειτουργίες).

Βήμα 3 - Κατεβάστε ή παραγγείλετε ένα τυπωμένο αντίγραφο του βιβλίου σας[επεξεργασία]

εικόνα 3 - Πατήστε για κατέβασμα

Το ολοκληρωμένο βιβλίο μπορεί να κατεβεί ή να παραγγελθεί ως δεμένο βιβλίο. Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο, σε μορφή PDF και OpenDocument (ανοίγει χρησιμοποιώντας λογισμικό OpenOffice.org), με το πάτημα του κουμπιού «Κατέβασμα» (δείτε την εικόνα 3). Για να παραγγείλετε το βιβλίο ως δεμένο βιβλίο πατήστε το κουμπί «Παραγγελία βιβλίου από το PediaPress». Επιπλέον πληροφορίες για τα τυπωμένα βιβλία μπορεί να βρεθεί στο FAQ.

Προηγμένες λειτουργίες[επεξεργασία]

Αλλαγή της διάταξης των σελίδων wiki[επεξεργασία]

Για να αλλάξετε την διάταξη των σελίδων wiki στο βιβλίο σας απλά μετακινείστε τις σελίδες στον κατάλογο που τιτλοφορείται «Το βιβλίο σας». Για να το κινήσετε, αιωρηθείτε με το ποντίκι πάνω από τον τίτλο σελίδας, πατήστε και σύρετέ τον στη νέα θέση. Απελευθερώστε το κουμπί του ποντικιού για να τελειώσετε την μετακίνηση της σελίδας στη νέα θέση της. Μπορείτε επίσης αυτόματα να ταξινομήσετε το βιβλίο με αλφαβητική σειρά.

Αποθήκευση και μοίρασμα του βιβλίου σας με άλλους[επεξεργασία]

Για να σώσετε το βιβλίο σας πρέπει να έχετε έναν εγγεγραμμένο λογαριασμό στα Βικιβιβλία (δείτε γιατί να δημιουργήστε έναν λογαριασμό;). Μπορείτε να αποθηκεύσετε το βιβλίο σας στη σελίδα «βιβλία» που μπορείτε να δείτε με το πάτημα της σύνδεσης «Εμφάνιση βιβλίου» στις επιλογές στην αριστερή πλευρά. Στην ενότητα «Αποθήκευση και μοίρασμα του βιβλίου σας» επιλέξτε μια από τις επιλογές θέσης και έπειτα γράψτε έναν τίτλο για τη συλλογή βιβλίου. Έπειτα θα αποθηκευτεί με το πάτημα του κουμπιού «Αποθήκευση βιβλίου».

Επιπλέον πληροφορίες[επεξεργασία]

Επιπλέον πληροφορίες για την λειτουργία βιβλίων μπορεί να βρεθεί στη σελίδα για ειδικούς. Αυτή η σελίδα εξηγεί πώς η παρουσίαση των βιβλίων μπορεί να αλλάξει και πώς να επεξεργαστείτε τα αποθηκευμένα βιβλία εν ευθέτω χρόνω.

Τυπωμένα βιβλία από PediaPress[επεξεργασία]

Με τον πάτημα του κουμπιού «Παραγγελία βιβλίου από PediaPress», η συλλογή σας άρθρων wiki μπορεί να τυπωθεί ως δεμένο βιβλίο. Θα προωθηθείτε στον ιστοχώρο PediaPress, μια υπηρεσία που τυπώνει βιβλία βασισμένα σε περιεχόμενο wiki. Επιπλέον πληροφορίες για τα τυπωμένα βιβλία, συμπεριλαμβανομένου του κόστους και του σχήματος, μπορεί να βρεθεί στη σελίδα FAQ.

Το 2007 το ίδρυμα Wikimedia και το PediaPress συμφώνησαν σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία που στοχεύει να βελτιώσει τη διαθεσιμότητα περιεχομένου της Βικιπαίδειας και άλλων εγχειρημάτων βασισμένων σε wiki όπως τα Βικιβιβλία, υπό μορφή υψηλής ποιότητας έντυπων προϊόντων ή εγγράφων κειμένων με την μορφή OpenDocument.