Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βοήθεια:Διαφορά

Από Βικιβιβλία

Μια διαφορά είναι η διαφορά ανάμεσα σε δύο εκδοχές μιας σελίδας. Μπορείτε να την κοιτάξετε από την ιστορία σελίδας: για κάθε εκδοχή διαλέξτε το κουμπί στην αριστερή στήλη για την παλιότερη εκδοχή και μετά το κουμπί στη δεξιά στήλη για την νεότερη. Πατήστε το Σύγκριση των εκδόσεων που έχουν επιλεγεί για να δείτε τη διαφορά ανάμεσα στις δύο εκδοχές.

Για ειδικές περιπτώσεις, (για τη διαφορά για μια μοναδική αλλαγή ή ανάμεσα σε μια παλιά εκδοχή και την τρέχουσα), μπορείτε να κάνετε κλικ στο σύνδεσμο τρέχουσα ή τελευταία στην ιστορία της σελίδας ή στη σελίδα Πρόσφατες αλλαγές. Η διαφορά παρουσιάζεται επίσης στη διάρκεια μιας σύγκρουσης επεξεργασίας ώστε να δείτε τι ακριβώς να ενσωματώσετε πάλι.

Πως φαίνεται[επεξεργασία]

Το παρακάτω παράδειγμα δείχνει το πρώτο μέρος της σελίδας διαφοράς.

Αναθεώρηση της 17:19, 27 Ιουλίου 2007 (επεξεργασία)

Jack hadfield (Συζήτηση | Συνεισφορές/Προσθήκες)

← Δείτε την προηγούμενη 'διαφορά'

Τρέχουσα αναθεώρηση (17:20, 27 Ιουλίου 2007)

(επεξεργασία) (αναίρεση)
Jack hadfield (Συζήτηση | Συνεισφορές/Προσθήκες)Γραμμή 1:

Το μάθημα 1 έχει τις εξής σελίδες:</br>

-

[[Μάθε Αγγλικά/Μάθημα α'|Μάθημα 1.α']], όπου θα μάθετε το αγγλικό αλφάβητο.
 

[[Μάθε Αγγλικά/Μάθημα 1.β'|Μάθημα 1.β']], όπου θα διαβάσετε τον πρώτο διάλογο και με τα σχόλια θα μάθετε μερικά βασικά στοιχεία για την γλώσσα.

Γραμμή 1:

Το μάθημα 1 έχει τις εξής σελίδες:</br>

+

[[Μάθε Αγγλικά/Μάθημα α'|Μάθημα 1.α']], όπου θα μάθετε το αγγλικό αλφάβητο.</br>

[[Μάθε Αγγλικά/Μάθημα 1.β'|Μάθημα 1.β']], όπου θα διαβάσετε τον πρώτο διάλογο και με τα σχόλια θα μάθετε μερικά βασικά στοιχεία για την γλώσσα.

Βασικές λειτουργίες[επεξεργασία]

Η παλιά εκδοχή φαίνεται αριστερά, η νεότερη δεξιά. Στην παλιά εκδοχή, οι παράγραφοι που διαφέρουν είναι κίτρινες και στην νεότερη είναι πράσινες. Στοιχεία που αφαιρούνται σε μια παράγραφο είναι κόκκινα στην παλιά εκδοχή. Καινούργια στοιχεία είναι κόκκινα στην νεότερη. Αν αφαιρείται ή προστίθεται μια ολόκληρη παράγραφος, το κείμενο είναι μαύρο καθώς η άλλη στήλη είναι άσπρη (κενό). Στοιχεία που δεν άλλαξαν είναι μαύρα σε γκρίζο πλαίσιο. Μόνο τα κομμάτια αμέσως πριν και μετά τις αλλαγές παρουσιάζονται.

Η διαφορά δείχνει διαφορές γραμμή με γραμμή. Μερικοί χρήστες προτιμούν να προσθέσουν χειροκινητές αλλαγές γραμμής για να βοηθήσει τη λειτουργία της διαφοράς.

Η σελίδα διαφοράς δείχνει επιπλέον συνδέσμους στη σελίδα χρήστη και στη σελίδα συζήτησης χρήστη για τους χρήστες που τροποποίησαν και την παλιά και την νεότερη εκδοχή. Δείχνει επίσης συνδέσμους στον κατάλογο συνεισφορών των χρηστών. Οι διαχειριστές (sysops) βλέπουν και ένα σύνδεσμο Επαναφορά επεξεργασιών. Μέσω αυτού του συνδέσμου μπορεί ένας διαχειριστής να κάνει αναίρεση από την νεότερη εκδοχή στην παλιότερη (αν και υπάρχουν αρκετές εκδοχές ανάμεσά τους).


Συνόψεις επεξεργασίας φαίνονται επίσης στη σελίδα διαφοράς, κάτω από τη γραμμή με το όνομα χρήστη. (Δεν φαίνονται στο παράδειγμα γιατί οι χρήστες δεν έγραψαν συνόψεις για τις αλλαγές.) Αν ο χρήστης έβαλε συνδέσμους στη σύνοψη, αυτοί οι σύνδεσμοι λειτουργούν κανονικά στη σελίδα διαφοράς. (Σημείωση: αυτό ισχύει μόνο για εσωτερικούς συνδέσμους ή για συνδέσμους στα άλλα έργα wiki.)

Η αναφορά στην εκδοχή (η πρώτη γραμμή στο παράδειγμα) είναι σύνδεσμος όπως και η αναφορά στην προηγούμενη ή στην επόμενη διαφορά (η τελευταία γραμμή της επικεφαλίδας στο παράδειγμα).

...

Όταν μεταφέρετε ή αντιγράφετε ένα μέρος ενός κειμένου μέσα στην ίδια σελίδα ή από μια άλλη, και κάνετε ταυτόχρονα άλλες αλλαγές, χρήσιμο είναι να ξεχωρίσετε τις άλλες αλλαγές (να τις αποθηκεύσετε μετά την πρώτη αλλαγή). Με αυτόν τον τρόπο, ο μηχανισμός της διαφοράς μπορεί νε χρησιμοποιείται καλύτερα για τον έλεγχο των άλλων αλλαγών.


Αυτό το άρθρο βασίζεται στο κείμενο στο http://en.wikipedia.org/wiki/Help:Diff.