Δημοφιλείς εφαρμογές με άδεια ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού (1η Εργασία 2017-18)

Από Βικιβιβλία

KALI LINUX (Παπαδοπουλου Παναγιωτα)[επεξεργασία]

Αρχικά το Linux είναι ένα ελεύθερο πρόγραμμα που πηρέ το όνομα του από τον δημιουργό του Linus Torvalds ο οποίος ξεκίνησε να το δημιουργεί από όταν φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Γενικά το Linux μπορεί να εγκατασταθεί σε πολλές συσκευές όπως κινητά τηλεφωνά προσωπικούς υπολογιστές και υπερυπολογιστες είναι ωστόσο ευρέως γνωστό πως τρέχει πίσω από τους περισσότερους και μεγαλύτερους σέρβερ ανά τον κόσμο.Με το hacking να γίνετε ολοένα πιο δημοφιλές και επικίνδυνο λόγο της άγνοιας πάνω στον τομέα της ασφάλειας η ανάγκη για pen-testers και white-hat hackers αυξήθηκε και η κοινότητα της πληροφορικής “έκανε χώρο στους δίσκους της” για μια από τις πιο γνωστές διανομές βασισμένες στην ασφάλεια αλλά και την εύρεση κενών ασφάλειας.

Το Kali Linux έχει χαρακτηριστεί και ως το λειτουργικό των Hacker. Δημιουργήθηκε από την ιδιά ομάδα που δημιούργησε και τον προκάτοχο του BackTrack Linux οι οποίοι εμπνευστήκαν το όνομα από την ινδική θεότητα Καλι. Έχει βασιστεί πάνω στο Debian και έχει σαν σκοπό λειτουργίας του να χρησιμοποιηθεί σε δοκιμές διείσδυσης και εύρεσης ευπαθειών σε συστήματα. Το λειτουργικό είναι αφιερωμένο στο hacking μετρώντας πάνω από 600 προ εγκατεστημένα εργαλεία έτοιμα για χρήση κάνοντάς το ένα από τα πιο πολυσυζητημένα λειτουργικά στον χώρο της ασφάλειας και την πρώτη επιλογή οποιουδήποτε επαγγελματία στον χώρο. Η διανομή υπόκειται στην GNU πιθανός την πιο γνωστή άδεια χρήσης ελεύθερου λογισμικού στον πλανήτη και σχεδόν όλες οι εφαρμογές είναι ελεύθερες και ανοιχτού λογισμικού.Ύστερα από αρκετές εκδόσεις η offensive security έχει καταφέρει να διανέμει ένα εξαιρετικά σταθερό λειτουργικό σύστημα με βασικό γραφικό περιβάλλον το GNOME και σαν εναλλακτικά τα Μate,Xfce,LXDE και e17.

Η εγκατάσταση γίνεται εύκολα μέσο γραφικού περιβάλλοντος και έπειτα ο χρήστης αποκτά πλήρη πρόσβαση στα εργαλεία μέσα στην λίστα των οποίων βρίσκονται τα πολύ γνωστά nmap, maltego, nikto, owasp-zap, john the ripper, aircrack, wireshark κλπ.Εκτός από επίθεση το kali είναι πολύ καλό και στην άμυνα καθώς είναι γραμμένο για να κάνει την δουλειά του αθόρυβα και χωρίς να αφήνει και πολλά ίχνη ,το λέει και το μότο τους άλλωστε “the quitter you become the more you are able to hear”,”όσο πιο ήσυχος γίνεσαι τόσο πιο πολλά μπορείς να ακούς”. Σε βασικό στάδιο δίνει επιλογές στους χρήστες να κρυπτογραφούν τα αρχεία και τους κωδικούς τους, σε επίπεδα δικτύου όμως είναι φτιαγμένο να προστατεύει τις πληροφορίες των χρηστών με διάφορες μεθόδους όπως VPN, onion routing, κρυπτογράφηση πακέτων κλπ. Μια από τις προ εγκατεστημένες υπηρεσίες που έχει να προσφέρει είναι το tor.

Βιβλιογαφια

https://en.wikipedia.org/wiki/Kali_Linux
https://www.kali.org

Blender (Φρονιμόπουλος Αλέξανδρος)[επεξεργασία]

-Τί είναι το Blender;[επεξεργασία]

Είναι ένα ελεύθερο πρόγραμμα ανοικτού κώδικα, το οποίο χρησιμοποιείται για την δημιουργία και σχεδίαση κινούμενων σχεδίων, οπτικών εφέ, επεξεργασία βίντεο, τρισδιάστατα γραφικά βιντεοπαιχνιδιών. Με την χρήση ενσωματωμένων εργαλείων ή της γλώσσας προγραμματισμού Python, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερικό scripting, ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει χαρακτήρες καθώς και τα ρούχα τους.

-Πότε και από ποιόν δημιουργήθηκε;[επεξεργασία]

Το Blender δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 1995, από τον Ton Roosendaal (Ολλανδός προγραμματιστής λογισμικού και παραγωγός ταινιών).

-Σε ποιες πλατφόρμες τρέχει και πόσες εκδώσεις έχει;[επεξεργασία]

Τρέχει σε Linux,Windows(Vista++) και Mac OS X 10.6+, υπάρχουν 37 εκδόσεις και σχεδιάζεται ήδη η 38η!

-Παρόμοια προγράμματα - προγράμματα κλώνοι[επεξεργασία]

Το Blender είναι ένα πρόγραμμα όπου ο χρήστης το κατεβάζει δωρεάν, απλά με μηνιαία συνδρομή (10€/μήνα) έχει πρόσβαση σε έτοιμο υλικό και οδηγούς(tutorials), που θα τον βοηθήσουν να εξοικειωθεί και να κάνει την δουλειά του πιο γρήγορα. Το IllusionMage, 3DMofun, 3DMagix, και το Fluid Designer είναι προγράμματα που είναι βασισμένα στο Blender και διάφορες εκδόσεις αυτού, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την δημοτικότητα του και να διεκδικήσουν μέρος των πωλήσεων.

-Άδεια χρήσης[επεξεργασία]

Χρησιμοποιεί την άδεια GNU GPLv2.

-Βιβλιογραφία:[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/Blender_(software)

https://www.blender.org/about/license/

Android (ΓΚΑΡΜΠΟΥΝΗΣ ΘΩΜΑΣ)[επεξεργασία]

-TI EINAI TO ANDROID ;

Eιναι μια στοίβα λογισμικού ανοιχτού κώδικα που είναι βασισμένη πανω στον πυρήνα KERNEL του λογισμικού LINUX ορισμένες βιβλιοθήκες τις Google, μια πλατφόρμα Java και ορισμένες εφαρμογές. Αρχικός στόχος του Android ήταν να δημιουργηθεί μια ανοιχτή πλατφόρμα λογισμικού που να δίνει την δυνατότητα στους προγραμματιστες να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικοτητα ενω παράλληλα να διασφαλίζει οτι ενας προγραμματιστης δεν θα μπορει να περιορίσει η να ελέγξει της ιδέες κάποιου αλλου .Δημιουργηθηκε με απώτερο επίσης σκοπο για να χρησιμοποιειται σε συσκευές με οθόνη οπως smartphones,tablets,smart TV. Παράλληλα ειναι το πιο δημοφιλής λογισμικό στον κόσμο ,πράγμα που αποτυπώνεται με την πρωτιά στις πωλήσεις συσκευών με λογισμικό Android αφήνοντας πίσω την ναυαρχίδα της Αpple με το IOS λογισμικό,Δημιουργοί του λογισμικού Android είναι η Google και η εταιρία ΟPEN HANSET ALLIENSE με την πρωτη εκδοσή του λογισμικού να κανει την εμφάνιση της στις 23 σεπτεμβριου του 2005 από τότε στον λογισμικό έχουν περιέλθει αρκετές αναβαθμίσεις με αρκετες πρωτοπόρες καινοτομίες, η τελευταία εκδοσή ονομάζεται Αndroid 7.1.2 NOUGAT.Επιπροσθέτως θα πρέπει να τονιστεί οτι βασικός λόγος δημιουργίας του λογισμικού αυτού είναι η σύνδεση στο διαδίκτυο , με παράλληλη χρήση αρκετών εφαρμογών (π.χ Μεσα κοινωνικης δυκτιωσης ,emails). Γενονος που αποδεικνύει και την σημερινή μορφή του λογισμικού υποστιριζοντας τεχνολογίες σύνδεσης ( GSM/EDGE/UMTS/HSPA/HSPA+/LTE, 3G, 4G, CDMA, EV-DO, Bluetooth, NFC, και Wi-Fi.Παράλληλα η εφαρμογή έχει και χαρακτήρα multitasking δηλαδή δινει την δυνατότητα στον χρήστη να μπορεί να χρησιμοποιεί πολλές εφαρμογές μαζι (π.χ. ο χρήστης ακούει μουσική ενω παράλληλα μπορεί να τραβήξει μια φωτογραφία!).Στο τεχνικό κομμάτι του λογισμικού μπορεί να υποστηρίξει αναλύσεις οθόνης απο VGA εως και 4K παράλληλα και με τρισδιαστατες απεικονίσεις OpenGL ES.Επιπλέον στην υποστήριξη πολυμέσων του λογισμικού υποστιριζονται οι ακόλουθοι τύποι εικόνας και ήχου (MPEG-4 SP, AMR, AMR-WB, AAC, HE-AAC, MP3, MIDI, OGG Vorbis, WAV, JPEG, PNG, GIF, BMP).Το λογότυπο της εταιρίας ειναι ενα ρομπότ σε λαχανι χρώμα και η επισημη ιστοσελίδας της android.com

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :

https://el.wikipedia.org/wiki/Android

https://source.android.com/source/


Metasploit (Κωνσταντινος Σαμουργκανιδης , Μανώλη Γεωργία)[επεξεργασία]

Τι ειναι το Metasploit ;
Το Metasploit ειναι ενα προγραμμα ανοιχτου κωδικα το οποιο παρεχει στους χρηστες την δυνατοτητα να ελεγξουν τις αδυναμιες στην ασφαλειας του συστηματος ενος υπολογιστη αλλα και την επισκεασμενη εκδοση του .Επισης, το προγραμμα δινει την δυνατοτητα στους χρηστες να διασπασουν το δικο τους δικτυο, ή ενα απομακρισμενο δικτυο , αναπτυσσοντας κωδικα ασφαλειας που πρεπει να αντιμετοπιστουν πρωτα.
Ιστορικη αναδρομη :
Ο H.D. Moore, το 2003, χρησιμοποιωντας την Perl, δημιουργησε το Metasploit ως φορητο εργαλειο δικτυου. To Metasploit ,το 2007 ,ειχε αναγρατει στο Ruby.Αργοτερα, η εταιρεια ασφαλειας Rupid7, η οποια παρεχει ενοποιημενες λυσεις διαχειρισης αδυναμιων ,εξαγορασε την Metasploit στις 21/10/2009 και ειχε προσθεση δυο νεες εκδοσεις που ονομαζονται Metasploit Express και Metasploit Pro.Το Metasploit 3.0 αρχισε να περιλαμβανει εργαλεια που χρησιμοποιουνται για την ανακαλυη τρωτων σημειων λογισμικου, αντι να εκμεταλλευονται γνωστα σφαλματα. Η τελευταια εκδοση Metasploit κυκλοορησε τον αυγουστο του 2011.
Οι εκδοσεις της Metasploit:

  • Metasploit Framework Edition:

Η δωρεαν εκδοση περιεχει μια διασυνδεση γραμμης εντολων, εισαγωγη τριτου μερους, χειρωνακτικο exploitation και brute force και το Zenmap.

  • Metasploit Community Edition:

Μετα την αγορα απο την Rapid7 κυκλοφορησε δωρεαν το metalsploit Community Edition, web-based interface η οποια βασιζεται στην εμπορικη λειτουργικοτητα των πληρωμενων εκδοσεων με μειωμενο συνολο χαρακτηριστικων.

  • Metasploit Express:

Η Metasploit Express ειναι μια open-core εμπορικη εκδοση για ομαδες ασφαλειας που χρειαζονται να ελεγξουν τις αδυναμιες.οι χρηστες μπορουν να χρησιμοποιησουν γραφους,nmap,smart bruteforcing και την αυτοματη συλογη στοιχειων.

  • Metasploit Pro:

Μια ακομη εκδοση που κυκλοφορησε απο την Rapid7 ηταν η Metasploit Pro.Ειχε ως βαση του το Metasploit Epress με καποιες extra λειτουργιες οπως το Quick Start Wizards/MetaModules,δυναμικες πληρωμες για anti-virus, nexpose,VPN,Pro Console.

  • Armitage:

Σχεδιαστηκε για να διαχειριζεται κρισεις στον κυβερνοχωρο μεσο γραφων,απεικονιζοντας στοχους.Ειναι ενα εργαλειο ανοιχτης και ελευθερης πηγης ασφαλειας δικτυου και επιτρεπει την ανταλλαγη κοινων περιοδων συνδεσης,δεδομενων και επικοινωνιας

  • Cobalt Strike:

Παρεχεται απο την Strategic Cyber LLC και σε συνεργασια με το Metasploit Framework δημιουργει εξομοιωσεις απειλων .Το Cobalt Strike περιεχει ολα τα χαρακτηριστικα του Armitage και μερικα post-exploitation εργαλεια, αλλα και χαρακτηριστικα παραγωγης αναφορων.

KODI (ΜΠΕΣΝΙΚ ΤΑΜΠΑΚΟΥ, ΑΡΕΤΗ ΠΑΤΣΙΑΝΤΟΥ)[επεξεργασία]

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ KODI[επεξεργασία]

Το Kodi η αλλιώς XBMC (Xbox Media Center) είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα ανοικτού κώδικα το οποίο είναι πολύ δημοφιλές, Η κύρια χρήση του είναι ως κέντρο πολυμέσων (Media Center). Δημιουργήθηκε το 2003 από μια ομάδα ομοϊδεατών προγραμματιστών. Περισσότεροι από 50 προγραμματιστές έχουν συμβάλει στην δημιουργία του Kodi. Από τότε έως και σήμερα το Kodi δεν έχει παύσει να ενημερώνετε και ταυτόχρονα να βελτιώνετε όσο πάει και περισσότερο, με αποτέλεσμά να είναι ένα από τα καλύτερα στο είδος του.

ΣΕ ΤΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ[επεξεργασία]

Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε το 2003 για το XBOX, άλλα σήμερα έχει φτάσει να τρέχει σε: Android, IOS, Linux, Mac OS, Windows και Raspberry Pi. Το οποίο σημαίνει πως μπορεί να τρέξει σε οποιαδήποτε συσκευή, οπουδήποτε και οποτεδήποτε θελήσει ο χρήστης. Επίσης στην ηλεκτρονική αγορά μπορεί να βρει αμέτρητα Kodi boxes τα οποία είναι βασισμένα σε android και μπορούν να μετατρέψουν την τηλεόραση του ανάπαυσα στιγμή στο προσωπικό του home cinema.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ KODI[επεξεργασία]

Κάνοντας εγκατάσταση το KODI σε οποιαδήποτε συσκευή του, ο χρήστης μπορεί να μετατρέψει την συσκευή σε ένα φορητό κέντρο πολυμέσων (Media Center). Με το πρόγραμμα μπορεί να αναπαράγει πολλά είδη αρχείων ήχου και βίντεο, είτε τοπικά είτε προερχόμενα από το δίκτυό του είτε από το Διαδίκτυο. Ακόμη, μπορεί να αναπαραγάγει CD και DVD είτε από δισκάκια είτε από image files και αρχεία ευρισκόμενα μέσα σε συμπιεσμένα αρχεία ZIP και RAR. Το πρόγραμμα μπορεί να σαρώσει όλα τα πολυμέσα του και να δημιουργήσει μία βιβλιοθήκη, στην οποία θα περιλάβει καλύμματα εξωφύλλων, περιγραφές και εικαστικό υλικό. Επιπλέον, υπάρχουν λειτουργίες για δημιουργία λίστας αναπαραγωγής και προβολή διαφανειών, επιλογή για πρόγνωση του καιρού και πολλές οπτικοποιήσεις για την αναπαραγωγή του ήχου.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ[επεξεργασία]

Αρχικά θα πρέπει να το κατεβάσει από την ιστοσελίδα του (https://kodi.tv/download) σε οποιαδήποτε μορφή τον βολεύει ( Για Android, Windows, Linux κτλ.). Η εγκατάσταση είναι γρήγορη και κάθε φορά που κάνει κάτι καινούργιο, το λογισμικό τείνει να παρέχει ένα εφάπαξ mini-tutorial, καθιστώντας εύκολο να καταλάβει ο χρήστης τα βασικά. Για να αξιοποιήσει στο έπακρο το Kodi, θα χρειαστεί να εγκαταστήσει ορισμένα πρόσθετα. Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνει αυτό, με τον έναν μπορεί να κάνει λήψη ατομικών mods από τους δημιουργούς τους ή με τον άλλον από ένα αποθετήριο όπως το SuperRepo. Μια πλήρης λίστα προσθέτων μπορεί επίσης να βρεθεί στο Wiki του Kodi. Αφού τελειώσει με την λήψη τους τότε το μόνο που του απομένει είναι απλά να τα εγκαταστήσει. Για να εγκαταστήσει ένα μεμονωμένο πρόσθετο που έχει κατεβάσει, πρέπει απλά να κάνει κλικ στο 'system' στην κύρια οθόνη Kodi, στη συνέχεια 'settings', 'add-ons' και 'install from zip file'. Στη συνέχεια, θα μπορεί να επιλέξει το ZIP (το προσθετό το οποίο κατέβασε) από όπου και αν το αποθήκευσε. Η αναπαραγωγή μέσων είναι τόσο απλή όσο η περιήγηση στις τοποθεσίες αποθήκευσης στις δικτυακές συσκευές του - η Kodi διαθέτει ενσωματωμένο διακομιστή Universal Plug and Play για να βοηθήσει σε αυτό. Παρόμοια με την Apple TV, το λογισμικό έχει σχεδιαστεί για μια αρίστη διεπαφή χρήστη διευκολύνοντας την περιήγηση σε φακέλους και την προβολή περιεχομένου. Στη συνέχεια, το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι απλά να καθίσει και να απολαύσει.

https://kodi.tv/download

https://en.wikipedia.org/wiki/Kodi_(software)

https://www.pcsteps.gr/18146-εγκατάσταση-kodi-media-center-pc

Psiphon(Σωτηρλής Χρήστος)[επεξεργασία]

Τι είναι ακριβώς;[επεξεργασία]

To Psiphon είναι ένα ψηφιακό εργαλείο-εφαρμογή το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει ανώνυμη πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες. Κυρίως χρησιμοποιείται για την είσοδο στον παγκόσμιο ιστό με χρήση ασφαλούς δικτυακού πρωτοκόλλου, από χρήστες σε καθεστωτικές χώρες και μη οι οποίοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση. Δεν πρόκειται για ένα εργαλείο ασφαλούς περιήγησης αλλά για μια "πίσω πόρτα".

Πως λειτουργεί;[επεξεργασία]

Το Psiphon κατά την ενεργοποίηση των υπηρεσιών του χρησιμοποιεί 3 διαφορετικές τεχνολογίες για την επιτυχή απόκρυψη των πληροφοριών του χρήστη. Αρχικά συνδέεται σε κάποιον Διακομιστή Μεσολάβησης για την αλλαγή της διεύθυνσης IP της συσκευής. Έπειτα συνδέεται σε ένα Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο και με την χρήση του δικτυακού πρωτοκόλλου SSH αποκτά πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό.

Το λογισμικό[επεξεργασία]

Το Psiphon χρησιμοποιεί την Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU παρέχοντας στους χρήστες του δικαιώματα ελέγχου του πηγαίου κώδικα για κακόβουλο περιεχόμενο όπως επίσης και δικαιώματα τροποποίησης αυτού, τηρώντας πάντα τον όρο να είναι γνωστές οι αλλαγές στην κοινότητα των χρηστών. Ο πηγιαίος κώδικας του Psiphon γράφεται κυρίως από την Psiphon Inc. και μικροβελτιώσεις γίνονται επίσης από κινήσεις των χρηστών.

Η αρχική έκδοση Psiphon 1.0 αναπτύχθηκε και έγινε πράξη στις 1 Δεκεμβρίου του 2006 από τη Citizen Lab στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο οπού με την συνεργασία με την Psiphon Inc. συνεχίστηκε η ανάπτυξη της έκδοσης 1.x μέχρι και το 2011, οπού από κοινού ανακοίνωσαν την παύση της υποστήριξης αυτού του εργαλείου. Από το 2012 και μετά η Psiphon Inc. ασχολήθηκε με την ανάπτυξη του Psiphon 2 και Psiphon 3, 2 διαφορετικές εφαρμογές από την πρώτη. Επίσης η τελευταία από τις τρεις υποστηρίζεται και από συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android.

Υποστήριξη Συσκευών[επεξεργασία]

Το Psiphon υποστηρίζεται από συσκευές κινητής τηλεφωνίας με την χρήση των παρακάτω Λειτουργικών Συστημάτων:

1. Windows Phone 8.1

2. Android 4.4 και έπειτα

3. iOS

Όπως επίσης υποστηρίζεται από Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές με τη χρήση μόνο των Λειτουργικών Συστημάτων της Microsoft όπως:

1. Windows 7 32bit(x86 architecture) & 64bit

2. Windows 8 & 8.1 32bit(x86 architecture) & 64bit

3. Windows 10 32bit(x86 architecture) & 64bit

Η χρήση του εργαλείου Psiphon σε συσκευές τηλεφώνου απαιτεί την εγκατάσταση της εφαρμογής. Όπως επίσης σε εκδόσεις Android 4.4 μέχρι και Lolipop 5.0.1 θα χρειαστούν δικαιώματα διαχειριστή(root) για την χρήση του φυλλομετρητή της προτίμησης του χρήστη. Αντιθέτως για τη χρήση του εργαλείου Psiphon σε Windows δεν χρειάζεται καμία κίνηση εκτός της χρήσης του εκτελέσιμου αρχείου. Αυτό προσφέρει την δυνατότητα χρήσης του σε περιπτώσεις πολέμου ή σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Βιβλιόγραφία[επεξεργασία]

LibreOffice (ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΥ, ΔΑΝΑΗ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ)[επεξεργασία]

Ιστορική Αναφορά[επεξεργασία]

Τον Σεπτέμβριο του έτους 2010 μέρος των μελών της κοινότητας OpenOffice.org δημιούργησε μια καινούργια ομάδα με όνομα "The Document Foundation", η οποία ανάπτυξε το LibreOffice με βάση της ανησυχίας που τους διακατείχε για την παύση της ανάπτυξης του OpenOffice.org, λόγω της αγοράς της Sun Microsystems από την εταιρία Oracle.Η εταιρία Oracle δεν θέλησε να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του LibreOffice καθώς επίσης απομάκρυνε όσα άτομα από την OpenOffice.org εμπλέκονταν με αυτό επικαλούμενη σύγκρουση συμφερόντων . Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αυτόνομη ανάπτυξη και υποστήριξη του LibreOffice από την ομάδα "The Document Foundation".Η Canonical ενσωμάτωσε του LibreOffice τον Δεκέμβριο του 2012 στην έκδοση 11.04 του Λειτουργικού Συστήματος Ubuntu ενώ πλέον ενσωματώνεται από την Novell στην διανομή OpenSUSE και παρέχει εμπορική τεχνική υποστήριξη.

Τι ακριβώς είναι;[επεξεργασία]

Είναι ένα πλήρης πακέτο εφαρμογών γραφείου.Πρόκειται για Λογισμικό Ανοικτού κώδικα καθώς επίσης μπορεί να θεωρηθεί και ως Ελεύθερο Λογισμικό.To LibreOffice υποστηρίζεται από τα ακόλουθα Λειτουργικά Συστήματα :

  1. GNU/Linux
  2. Mac OS X
  3. Microsoft Windows

Είναι γραμμένο σε C++,Java, Python και διατίθεται σε 114 διαφορετικές φυσικές γλώσσες ο πηγαίος κώδικας της εφαρμογής διατίθεται με την άδεια GNU Lesser General Public License(LGPL),είναι πλήρως συμβατo με αρκετά παρεμφερή προγράμματα

Απο τι αποτελείται;[επεξεργασία]

  1. Επεξεργαστή Κειμένου (LibreOffice Writer)Ο οποίος περιέχει ειδικά εργαλεία για την δημιουργία βιβλίων, επιστολών, αναφορών και άλλων εγγράφων.Ενώ παράλληλα επιτρέπει την εξαγωγή αρχείων σε μορφή PDF ,HTM L,XML κ.α.
  2. Λογιστικό Φύλλο(LIbreOffice Calc)Παρέχει εισαγωγή μαθηματικών τύπων, λειτουργιές γραφικών ενώ ακόμα περιλαμβάνει γραφικές παραστάσεις με γραμμές, περιοχή, στήλες και συντεταγμένες Χ-Υ.
  3. Δημιουργό Παρουσιάσεων(LibreOffice Impress)Εξασφαλίζει γρήγορο τρόπο για την δημιουργία πολυμεσικών παρουσιάσεων καθώς διαθέτει ένα ευρύτατο φάσμα εύχρηστων εργαλείων για ζωγραφική και δημιουργία διαγραμμάτων.
  4. Πρόγραμμα Σχεδίασης(LibreOffice Draw)Δημιουργία διαγραμμάτων και σχέδιων.
  5. Διαχείριση Βάσεων Δεδομένων(LibreOffice Base)Κάνει ενσωματώσεις στις υπάρχουσες υποδομές Βάσεων Δεδομένων.Βασίζεται σε εισηγμένους πινάκες και ερωτήματα βάσεων (queries), από την MySQL, την PostgreSQL ή την Microsoft Access και από πολλές άλλες πήγες δεδομένων.Δημιουργεί ισχυρές Βάσεις Δεδομένων με φόρμες, αναφορές και ερωτήσεις .
  6. Μαθητικούς Τύπους(LibreOffice Math)Επιτρέπει την ανάπτυξη και παρουσίαση μαθηματικών, χημικών, ηλεκτρολογικών και επιστημονικών εξισώσεων, με γρήγορο τρόπο και σύμφωνα με τις κλασικές γραπτές προδιαγραφές(standard written annotation).

Υποστήριξη Χρηστών[επεξεργασία]

  • Όσοι κάνουν χρήση της εφαρμογής αυτής έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν μέσω της ιστοσελίδας Bugzilla αναφορές σχετικά με σφάλματα ή δυσλειτουργίες που εντόπισαν στην εφαρμογή και να προτείνουν πιθανούς τρόπους βελτιώσεις και νέα χαρακτηριστικά για την αναβάθμιση της.
  • Για την υποστήριξη των χρηστών της εφαρμογής έχουν δημιουργηθεί ηλεκτρονικοί χώροι συζητήσεων(forum) όπου όλοι όσοι επιθυμούν μπορούν να συνεισφέρουν στην επίλυση αποριών και προβλημάτων.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 

OpenShot Video Editor (Κλεινάκης Γιώργος,ΑΜ:4415252)[επεξεργασία]

Μία εφαρμογή με άδεια ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού είναι το OpenShot Video Editor που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία video.

Λίγα λόγια για τον δημιουργό και την ομάδα του[επεξεργασία]

Το OpenShot δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2008, από τον Jonathan Thomas, έναν προγραμματιστή λογισμικού από το Βόρειο Τέξας της Αμερικής. Σήμερα τον Jonathan βοηθάνε οι προγραμματιστές Andy Finch, Olivier Girard, Dan Dennedy, Maël Lavaultis, Mariano Marini, Zack Middleton,Aditya Vaidya, Daniel Ellis, Antoine Messiah και Cody Parker. Το 2012, δημιουργήθηκε η εταιρεία OpenShot Studios, LLC από τον Jonathan Thomas και όλα τα πνευματικά δικαιώματα και το εμπορικό σήμα μεταφέρθηκαν στη νέα εταιρεία με στόχο την προστασία των συμφερόντων των δημιουργών του. Αργότερα η OpenShot Studios έγινε μέλος της Open Invention Network (OIN),έτσι ώστε να ενισχυθεί η προστασία των δημιουργών και του πηγαίου κώδικα της.

Γλώσσες προγραμματισμού και εργαλεία που χρησιμοποιεί[επεξεργασία]

Το OpenShot είναι γραμμένο σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού. Η διεπαφή της εφαρμογής είναι κατασκευασμένη σε Python και PyQt5. Ο επεξεργαστής του βίντεο που τρέχει στο backend της εφαρμογής (libopenshot) είναι γραμμένος σε γλώσσα C++, και χρησιμοποιεί FFmpeg. Το διαδραστικό σύρε και εναπόθεσε που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εφαρμογή είναι γραμμένο σε HTML5, JavaScript, και AngularJS. Τέλος πολλά από τα 3D εφέ και κινούμενα σχέδια που υπάρχουν στην εφαρμογή δημιουργήθηκαν με το Blender.

Συμβατά λειτουργικά συστήματα[επεξεργασία]

Τα λειτουργικά συστήματα που είναι διαθέσιμη η εφαρμογή είναι τα Linux, OS X, και Windows

Άδειες της εφαρμογής[επεξεργασία]

Το OpenShot Video Editor™ is είναι ένα δωρεάν λογισμικό και δίνει την δυνατότητα σε κάποιον να το διαμοιράσει και το τροποποιήσει σύμφωνα με τους όρους της άδειας GNU General Public License όπως έχει δημοσιευθεί από την Free Software Foundation.

Πηγές[επεξεργασία]

https://www.openshot.org/




GIMP (ΣΟΦΙΑ ΝΙΑΏΤΗ, ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΚΟ)[επεξεργασία]

Το GIMP είναι μία εφαρμογή λογισμικού η οποία αναλαμβάνει διαδικασίες επεξεργασίας φωτογραφιών.Είναι ένα ελεύθερο λογισμικό το οποίο δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να επεξεργαστεί τον κώδικα και να τον προσαρμόσει ανάλογα με τις δικές του ανάγκες.Το GIMP είναι διαθέσιμο σε διάφορα λειτουργικά συστήματα όπως στα GNU/Linux,Mac OS X και Windows. Τα πρώτα βήματα για την δημιουργία έγιναν το 1995 όταν ο Peter Mattis ήθελε να παρέχει ένα γραφικό περιβάλλον χειρισμού φωτογραφιών. Το 1997 το GIMP εντάχθηκε στη φιλοσοφία του GNU και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάξει η σημασία του ακρωνύμιου του προγράμματος σε GNU Image Manipulation Program. Πλέον, το πρόγραμμα διατηρείται και ενισχύεται από μια ομάδα εθελοντών υπό την αιγίδα του έργου GNOME Project.

Η εργαλειοθήκη Motif δεν ικανοποίησε τον Peter Mattis.Έτσι επακολούθησε η ανάπτυξη της δικιάς του γραφικής εργαλειοθήκης, η οποία ονομάστηκε GTK (GIMP ToolKit) και αντικατέστησε με επιτυχία την Motif στην έκδοση GIMP 0.60.Τέλος η GIMP εργαλειοθήκη (GTK), όταν έγινε αντικειμενοστραφής, μετονομάστηκε σε GTK+ (πρωτοεμφανίστηκε στο έκδοση GIMP 0.99).

Πολλές μικρές επιχειρήσεις καθώς και επαγγελματίες δείχνουν ενδιαφέρον ως προς τα πλεονεκτήματα χρήσης εφαρμογών ανοικτού κώδικα έναντι σε άλλες επί πληρωμή. Επιπλέον ξεκινούν να δέχονται διάφορα εναλλακτικά προγράμματα ανάμεσα στους τοίχους της εταιρίας τους.Ακόμα, αρκετοί ερασιτέχνες απευθύνονται στο GIMP χάρη στην ευκολία και ευελιξία των λειτουργιών του καθώς επίσης διατίθεται δωρεάν. Οπότε η χρήση του GIMP ποικίλει κάθε φορά ανάλογα με τον τύπο των χρηστών και τον βαθμό στον οποίο είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους προγράμματα.Αποτελεί ένα από τα πιο ευέλικτα προγράμματα επεξεργασίας εικόνων εφόσον παρέχει πολυάριθμες επεκτάσεις από τις οποίες μπορεί να επωφεληθεί ο χρήστης για να προσδώσει το δικό του χαρακτήρα και στυλ.Το GIMP είναι ένα σχετικά ελαφρύ πρόγραμμα και δεν καταλαμβάνει μεγάλη θέση μνήμης σε σύγκριση με κάποιο άλλο. Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζεται και από υπολογιστές κατώτερων χαρακτηριστικών.

Στη Προβολή εικόνων το GIMP:

•Κάνει δυνατή τη επεξεργασία 8,15,16,24 bit color.Πρόκειται δηλαδή για ένα ικανοποιητικό φάσμα βάθους χρώματος.

•Έχει την δυνατότητα να επεξεργαστεί πολλαπλές εικόνες ταυτόχρονα.

•Έχει λειτουργία μεγέθυνσης αλλά και πανοραμικής λήψης.

•Υποστηρίζει διάφορες μορφές αρχείων όπως GIF,JPEG,PNG.

Στην επεξεργασία εικόνας:

•Επιλέγει εικονοστοιχεία προς διαμόρφωση σε σχήματα: ορθογώνιο παραλληλόγραμμο,έλλειψη (μαγικό ραβδί).

•Περιέχει εργαλεία ζωγραφικής ,πινέλο, φίλτρα-εφέ

•Περιλαμβάνει κάποια έξτρα εργαλεία όπως αλλαγή κλίμακας γέμισμα χρώματος

•Διαθέτει πολλές ελεύθερες και χωρίς πληρωμή επεκτάσεις (plugins) που επιτρέπουν την πρόσθεση νέων λειτουργιών στο πρόγραμμα όπως επεξεργασίας νέων μορφών αρχείων σε συνδυασμό με νέα εφέ

•Επιτρέπει στον χρήστη να αναιρεί και να επαναφέρει τις εντολές του

Όσον αφορά την Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU (ή GNU GPL) είναι ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο είναι ελεύθερο λογισμικό.Με τον όρο αυτό εννοούμε ότι ένα λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, να αντιγραφεί, να μελετηθεί, να τροποποιηθεί και να αναδιανεμηθεί χωρίς περιορισμό.Στην ουσία αυτό που έχει σημασία είναι τα δικαιώματα και η ελευθερία που προσφέρει και το γεγονός ότι το κόστος δεν αποτελεί ζήτημα.

OpenSCAD (ΣΑΔΟΥΛΑΧ ΕΣΡΑ, ΣΤΑΤΗΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΣΤΑΦΥΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ)[επεξεργασία]

Τι είναι ακριβώς;[επεξεργασία]

Το OpenSCAD είναι μια εφαρμογή ελεύθερου λογισμικού που επιτρέπει στον χρήστη, γράφοντας απλό κώδικα, να δημιουργήσει συμπαγή μοντέλα 3D CAD ( computer-aided design). Είναι ιδανικό για τη δημιουργία παραμετρικών σχεδίων-μοντέλων που αντιπροσωπεύονται από αριθμούς που μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν για να αλλάξουν το μέγεθος, το σχήμα ή οποιαδήποτε άλλη πτυχή ενός σχεδίου.

Πως λειτουργεί;[επεξεργασία]

Το OpenSCAD παρέχει δύο βασικές τεχνικές μοντελοποίησης: Πρώτον, υπάρχει κατασκευαστική στερεά γεωμετρία (CSG) και δεύτερον υπάρχει εξώθηση 2D περιγραμμάτων. Μπορεί επίσης να διαβάσει και να δημιουργήσει 3D μοντέλα.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ελεύθερα λογισμικά για την δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων, δεν επικεντρώνεται στις καλλιτεχνικές πτυχές της 3D μοντελοποίησης, αλλά στις πτυχές της CAD.

Το OpenSCAD δεν είναι διαλογικό μοντέλο. Αντ’ αυτού είναι κάτι σαν μεταγλωττιστής που διαβάζει ένα αρχείο δέσμης ενεργειών και καθιστά το τρισδιάστατο μοντέλο με βάση αυτό το αρχείο.


Άδεια χρήσης και λογισμικό[επεξεργασία]

Το OpenSCAD είναι ελεύθερο λογισμικό που εκδίδεται με την δεύτερη έκδοση της Γενικής Δημόσιας Άδειας (GPLv2). Αναπτύχθηκε σε C++ και βασίζεται πάνω σε μια σειρά βιβλιοθηκών ελεύθερου λογισμικού. Χρησιμοποιεί το Qt για το περιβάλλον χρήστη, το OpenCSG και το OpenGL για προεπισκοπήσεις CSG. Επίσης από το 2016 χρησιμοποιεί τη Βιβλιοθήκη Υπολογιστικών Γεωμετρικών Αλγορίθμων (CGAL) ως τον βασικό κινητήρα CSG.

Υποστήριξη[επεξεργασία]

Το OpenSCAD υποστηρίζεται από τα εξής λειτουργικά συστήματα:
Windows
Linux
OS X
FreeBSD
NetBSD
OpenBSD

Βιβλιογραφία[επεξεργασία]

      https://en.wikipedia.org/wiki/OpenSCAD
      https://www.thingiverse.com/jumpstart/openscad
      http://www.openscad.org/about.html

BIRT (Καλέσης Βύρωνας-Καψόπουλος Βασίλειος)[επεξεργασία]

Εισαγωγικός Ορισμός-Περιγραφή και Ιστορική Αναδρομή[επεξεργασία]

BIRT project ή αλλιώς Επιχειρηματικής Νοημοσύνης και Εργαλεία Αναφοράς/Παρουσίασης(Business Intelligence and Reporting Tools) αποτελεί μια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα του Ιδρύματος Eclipse (Eclipse Foundation) που συνεισφέρει σε εφαρμογές τεχνολογίας rich client και για τις εφαρμογές δικτύου παρουσιάζοντας αναφορές, δημιουργώντας απεικονίσεις δεδομένων και δραστηριοποιώντας σε επιχειρησιακή νοημοσύνη(business intelligence). Απήχηση έχει κυρίως σε εφαρμογές που βασίζονται στην Java και στην Java EE. Πρωταρχικά αναπτύχθηκε απο την Εταιρεία Actuate απο την οποία χορηγήθηκε την ημερομηνία 24 Αυγούστου 2004 όταν η εταιρεία πήρε μέρος στο Ίδρυμα Eclipse Θεωρείται κορυφαίου-επιπέδου project απο το της 6 Οκτωβρίου 2004 έπειτα απο επακόλουθη έγκριση απο την κοινότητα με υπόλοιπες κοινότητες όπως η Διεθνής Εταιρεία Επιχειρηματικών Μηχανών (IBM: International Business Machines Corporation), Innovent Solutions κ.α. να συντελούν στο έργο. Το προϊόν Κοινή Αναφορά Tivoli (TCR: Tivoli Common Reporting) έχει αποκτήσει απο το στην υποδομή του το BIRT απο το 2007 αφού αποτελεί μέρος του λογισμικού Trivoli Division της εταιρείας IBM.

Κύρια Λειτουργία και Χαρακτηριστικά[επεξεργασία]

Το BIRT χαρακτηρίζεται απο τις αναφορές του που είναι οποιαδήποτε διεργασία ενημέρωσης που σκοπό έχει την επανακαταμέτρηση συγκεκριμένων γεγονότων ή την προώθηση πληροφοριών σε ευπαρουσίαστη μορφή. Είναι γνωστό πως το BIRT περιλαμβάνει δύο σημαντικά συστατικά στοιχεία για να γίνονται αυτές οι διεργασίες, έναν εικονικό σχεδιαστή αναφορών ενσωματωμένο στο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό περιβάλλον της Eclipse όπου βασικά αναλαμβάνει να δημιουργεί της Παρουσιάσεις BIRT και ένα πραγματικού-χρόνου συστατικό στοιχείο το οποίο είναι υπεύθυνο να παράγει παρουσιάσεις που αναπτύσσονται σε οποιοδήποτε περιβάλλον Java. Μία διαγραμματική μηχανή έχει πλήρως ενσωματωθεί στο σχεδιαστή αναφορών στο BIRT project ο οποίος λειτουργεί αυτόνομα και εισχωρεί διαγράμματα στην εφαρμογή. Διαμέσου μια εκτενής πληθώρας διαφορετικών πηγών δεδομένων όπως οι JDO αποθήκες δεδομένων, Αντικειμένων σεναρίων JFile, SQL βάσεις δεδομένων, Υπηρεσίες Διαδικτύου, XML κ.α., οι λειτουργίες των Αναφορών BIRT προσπελάζουν τα δεδομένων τους κυρίως όμως της XML.

Εξέλιξη του BIRT και Συντήρηση[επεξεργασία]

Αρχικά το project επέτρεπε τους προγραμματιστές λογισμικού το προνόμιο να διαχειρίζονται εύκολα τον σχεδιασμό που καταλήγει στην μεταφορά/ενσωμάτωση των αναφορών στις εφαρμογές που γινότανε με την χρήση παραδιδομένων και εστιασμένων δυνατοτήτων. Πλέον στοχεύει σαν project να εκτελέσει στην ροή μια τυπικής εφαρμογής μια ευρέα εμβέλεια αναγκών αναφοράς που κυμαίνονται απο λειτουργική ή επιχειρησιακή παρουσίαση/αναφορά μέχρι οnline αναλυτική επεξεργασία με πολυδιάστατη σύσταση (OLAP). Με τη βοήθεια μιας ενεργής κοινότητας χρηστών το project διατηρείται και υποστηρίζεται στο BIRT Αναπτυξιακό Κέντρο και απο προγραμματιστές στο Eclipse.org στην σελίδα BIRT Project.

Άδεια Χρήσης του BIRT[επεξεργασία]

Το BIRT project ανήκει στην Δημόσια Άδεια της Eclipse που αντικαθιστά την Κοινή Δημοσία Άδεια (Common Public License: CPL).

Γλώσσες Ανάπτυξης του BIRT[επεξεργασία]

Java

Διαθεσιμότητα Γλωσσών[επεξεργασία]

Πολύγλωσση διαθεσιμότητα

Λειτουργικό Σύστημα[επεξεργασία]

Το BIRT περιγράφεται ως ανεξάρτητο πλατφόρμας λογισμικό


Βιβλιογραφία[επεξεργασία]

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/BIRT_Project BIRT project
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Eclipse_Foundation
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Fat_client
  4. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE_%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7 / https://en.wikipedia.org/wiki/Business_intelligence
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Actuate_Corporation
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/Online_analytical_processing
  7. https://en.wikipedia.org/wiki/Eclipse_Public_License
  8. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%BF_%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%82_(%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B9

Bitcoin (Μουτσινάς Ιωάννης Πέτρος, Σαλη Νταχηλ)[επεξεργασία]

Τι είναι το Bitcoin;

Το Bitcoin είναι το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό συνάλλαγμα. Tα Bitcoins είναι ψηφιακά νομίσματα που μπορείτε να τα στείλετε μέσο του διαδικτύου.

Συγκρινόμενα με άλλες εναλλακτικές, τα Βitcoins έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα. Τα bitcoins μεταφέρονται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του δικτύου χωρίς να περνούν μέσω μιας τράπεζας ή γραφείο συμψηφισμού.

Αυτό σημαίνει πως οι φόροι είναι πολύ χαμηλότεροι, μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε σε κάθε χώρα, ο λογαριασμός σας δεν μπορεί να δεσμευτεί και δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ή όρια αυθαιρεσίας.

Ας κοιτάξουμε το πως δουλεύει.

Αρκετά ανταλλακτήρια συναλλάγματος υπάρχουν όπου μπορείτε να αγοράσετε και να πουλήσετε Bitcoins Για δολάρια, Ευρώ και άλλα.

Τα bitcoins κρατούνται στο ψηφιακό πορτοφόλι σας στον υπολογιστή σας ή σε ένα κινητό. Το να στέλνετε bitcoins είναι όσο απλό όσο το να στέλνετε ένα email και μπορείτε να αγοράσετε οτιδήποτε με bitcoin.

Το δίκτυο Bitcoin είναι ασφαλισμένο από άτομα που αποκαλούνται miners. Οι miners επιβραβεύονται με νέα bitcoins για να επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές. Μετά την επιβεβαίωση τους οι συναλλαγές καταγράφονται σε ένα διαφανές δημόσιο αρχείο (blockchain).

Τo bitcoin ανοίγει μια ολοκαίνουρια πλατφόρμα για την καινοτομία. Το λογισμικό είναι εξ ολοκλήρου ανοιχτού κώδικα και ο καθένας μπορεί να επιθεωρήσει τον κώδικα. Το bitcoin αλλάζει την οικονομία με τον ίδιο τρόπο που το ίντερνετ άλλαξε τις εκδώσεις. Όταν ο καθένας έχει πρόσβασή σε μια παγκόσμια αγορά, μεγάλες ιδέες ευδοκιμούν.

Τα bitcoins είναι ένας πολύ καλός τρόπος για επιχειρήσεις ώστε να ελαχιστοποιήσουν τα τέλη συναλλαγών. Δεν κοστίζει τίποτα το να ξεκινήσετε να τα αποδέχεστε και είναι εύκολο στην εγκατάσταση. Δεν υπάρχουν αντιστροφές χρεώσεων και θα έχετε επιπλέον πελατεία από την οικονομία του Bitcoin.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Bitcoin επισκεφθείτε το https://bitcoin.org/el/faq

WordPress(ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 4413009, ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ 4414177)[επεξεργασία]

Το WordPress ειναι μια πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδων με ελεύθερο και ανοιχτό κώδικα λογισμικού. Η γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιεί είναι η PHP και η MySQL.Είναι μια ευρέως γνωστή πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδων καθώς εχει ληφθεί πανω απο 32,5 εκατομμύρια φορές και αυτό μόνο η έκδοση 3.0(42,7 εκατομμύρια μέχρι τώρα).Πρώτη φορά κυκλόφορησε απο τον Matt Myllenweg στις 27 Μαίου 2003.Από τοτε έως σήμερα έχουν βγει 27 συνολικά εκδόσεις με την τελευταία και πιο σύχρονη από αυτές την 4.5 (Coleman).Είναι μια πλατφόρμα που φιλοξενεί πάνω απο το 14% των μεγαλύτερων ιστοσελίδων παγκοσμίος.

Είναι μια φιλική εφαρμογή προς τον χρήστη,καθώς καθιστά απλούστερη την κατασκευή ιστοσελίδων. Το γεγονός που κάνει τόσο δημοφιλή την πλατφόρμα αυτή ειναι η ευκολία στην χρήση της. Ο χρήστης δεν έχει να παιδευτεί με την επεξεργασία του κώδικα PHP και HTML αλλά όλα γίνοντε με αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Παρέχεται η δυνατότητα στον χρήστη όμως να εχει πρόσβαση στον πηγαίο κωδικα τς ιστοσελίδας του για να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή αυτός επιθυμεί. Ακόμα το WordPress παρέχει μια πληθώρα επιλογή εργαλιών που μπορεί ο χρήστης να εκμεταλλευτεί και να επεκτείνει τις λειτουργίες της βασικής πλατφόρμας. Ωστόσο μπορεί να υποστηριχθει και απο φορητές συσκευές και λογισμικά που επιτρέπουν την μερική διαχείριση της εκάστοτε ιστοσελίδας του χρήστη. Mια περιήγηση στην επίσημη ιστοσελίδα θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πλήρως την λειτουργία του αλλά και να δείτε διάφορα θέματα και συνδέσεις(plugins) που παρέχοντε δωρεάν.Επίσης υπάρχουν διάφοροι τόποι δημόσιας συζήτησης και βιβλία ώστε να είναι ακόμα πιο εύκολη η κατανόηση της εφαρμογής με σκοπό την περισσότερη προσέλευση των χρηστών.

Το wordpress είναι μια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα,αυτό σημαίνει πως ο χρήστης έχει το δικαίωμα να το απόκτησει δωρεάν χωρίς να πληρώσει κάποιο χρηματικό ποσό.Στην κατοχή του γίνετε από την παρακάτω ιστοσελίδα όπου μπορεί να το κατεβάσει https://wordpress.org/download/. Για να είναι επιτυχής η εγκατάσταση της εφαρμογή πρέπει να υπάρχει στον υπολογιστή του κάποιες προαπαιτούμενες εφαρμογές τις οποίες τις έχει ορίσει ο κατασκευαστής του WordPress.Επομένως χρειάζεται:

  • μια νεότερη έκδοση από την 7 της εφαρμογής PHP.
  • Μια εφαρμογή για την διαχείριση βάσεων δεδομένων.
  • Μια εφαρμογή που υποστηρίζει HTTPS.
  • Τέλος χρειάζεται έναν εξυπηρετητή όπως για παράδειγμα ο APACHE.

Η άδεια του λογισμικού του WordPress είναι η GPL2 που κυκλοφορεί από το ίδρυμα ελεύθερου λογισμικού. Ένα αντίγραφο της άδειας περιλαμβάνεται σε κάθε αντίγραφο του WordPress.Μέρος αυτής της άδειας περιγράφει τις απαιτήσεις για διάφορες συνδέσεις(pluggin).

Tor (ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΗΣ)[επεξεργασία]

Ιστορική αναδρομή[επεξεργασία]

Η πρώτη άλφα έκδοση του Tor ( The Onion Router ) κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 2002 από τους Roger Dingledine, Nick Mathewson. Αρχικός χρηματοδότης του λογισμικού αυτού ήταν το ναυτικό των ΗΠΑ και στη συνέχεια υποστηρίχτηκε οικονομικά από το Electronic Frontier Foundation τις χρονιές 2004-2005. Πλέον το λογισμικό Tor αναπτύσσεται από μία μη κυβερνητική οργάνωση, το Tor Project που βρίσκεται στις ΗΠΑ από το Δεκέμβριο του 2006. Πέντε χρόνια μετά πήρε βραβείο έργου κοινής ωφέλειας γιατί έδωσε σε 36 εκατομμύρια ανθρώπους την δυνατότητα να απολαύσουν την ελευθερία πρόσβασης και έκφρασης στο Διαδίκτυο δίνοντας τους ταυτόχρονα τον έλεγχο της ιδιωτικότητας και της ανωνυμίας.

Τι ακριβώς είναι το λογισμικό Tor[επεξεργασία]

Το λογισμικό Tor είναι ένα σύστημα που διατηρεί την ανωνυμία στο Διαδίκτυο. Το Tor είναι ένα ελεύθερο λογισμικό με δωρεάν χρήση. Το Tor Browser είναι γραμμένο σε Javascript, XUL, Scripting ωστόσο το οικοσύστημα Tor χρησιμοποιεί και άλλες γλώσσες προγραμματισμού όπως Python, Java κ.α. Είναι διαθέσιμο για Windows, Linux, Apple OS X καθώς και για Android.

Λειτουργία[επεξεργασία]

Πιο συγκεκριμένα το Tor βασίζεται στους εθελοντές, οι οποίοι δέχονται ο υπολογιστής τους να χρησιμοποιηθεί σαν κόμβος του δικτύου. Ο κύριος στόχος του λογισμικού είναι να κρατά κρυφή την ταυτότητα των χρηστών του. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση πολλαπλών στρωμάτων για να εξασφαλιστεί η μυστικότητα προς τα εμπρός μεταξύ των κόμβων. Όταν θέλει ο χρήστης να μπει σε μία σελίδα, το αίτημα περνάει μέσα από τυχαίους κόμβους και κρυπτογραφημένο φτάνει σε έναν κόμβο εξόδου και έπειτα στον προορισμό του. Ο προορισμός αυτός βλέπει πως δημιουργός του αιτήματος αυτού ήταν ο κόμβος εξόδου.

Το κανάλι χρησιμοποιείται για 10 λεπτά από την στιγμή που γίνεται η πρώτη σύνδεση. Αν ο χρήστης ζητήσει αργότερα να μπει ξανά στην ιστοσελίδα, η διαδρομή και ο κόμβος εξόδου θα αλλάξει εντελώς.

Ποιοι χρησιμοποιούν το λογισμό Tor[επεξεργασία]

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Tor Project υπάρχουν πολλά είδη ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Tor.

  • Γονείς που θέλουν να προστατέψουν την οικογένεια τους
  • Επιχειρήσεις που θέλουν να μελετήσουν τον ανταγωνισμό ανώνυμα
  • Δημοσιογράφοι που θέλουν να κρατήσουν κρυφές τις πηγές τους
  • Οργανισμοί που θέλουν να προστατέψουν τις επικοινωνίες τους

Μειονέκτημα Tor[επεξεργασία]

Το τίμημα ωστόσο που πληρώνουν οι χρήστες για την ανωνυμία τους είναι η χαμηλή ταχύτητα που συναντούν στο δίκτυο.

Τεχνολογία για την διατήρηση της ανωνυμίας και της ιδιωτικότητας[επεξεργασία]

Για να διατηρηθεί ωστόσο η ανωνυμία και να ενισχυθεί η ιδιωτικότητα, χρησιμοποιούν αρκετές τεχνολογίες, όπως

  • Freenet
  • Crowds
  • Gap
  • Anonymizer
  • Onion routing

Βιβλιογραφία[επεξεργασία]

Mozilla Firefox ( ΣΑΜΑΡΑΣ ΗΛΙΑΣ, ΣΤΑΜΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ)[επεξεργασία]

Γενικές Πληροφορίες[επεξεργασία]

Το Firefox κατηγοριοποιείται στα προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο ή εναλλακτικά είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς φυλλομετρητές του παγκόσμιου ιστού και πιο συγκεκριμένα 2ος στην κατάταξη μετά από μετρήσεις του 2009.

Είναι βασισμένος στην Gecko πλατφόρμα. Η Gecko[1] είναι μία μηχανή διάταξης δημιουργία της Mozilla. Πρώτο όνομα και πιο γνωστό ήταν το NGLayout και έχει σκοπό να διαβάζει διαδικτυακό περιεχόμενο HTML[2], CSS[3], XUL[4], JAVASCRIPT[5] και να το παρέχει στους χρήστες. Είναι γραμμένος στις C/C++ ,Javascript, CSS και αποτελεί εφαρμογή ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα. Διατίθεται σε 80 γλώσσες.

Το παρελθόν[επεξεργασία]

Με πρώτο του όνομα "Phoenix" ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα ως φυλλομετρητής, παρόλαυτα όμως το εν λόγω όνομα αλλάχτηκε σχεδόν αμέσως καθώς ήταν ήδη σε χρήση από την "Phoenix Technologies"[6]. Με την διαδοχή και άλλων ονομασιών, με μία από αυτές την Firebird -η οποία ήταν και αυτή στην δικαιοδοσία εταιρίας ανάπτυξης ελεύθερων βάσεων δεδομένων- φτάνουμε στο σημερινό και μόνιμο πλέον όνομα του Firefox το οποίο επισημοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 2004. Η εταιρία κατάφερε και έπεισε 100εκατ. χρήστες του διαδικτύου να εγκαταστήσουν τον Mozilla Firefox[7][8] και να τον θέσουν ως βασικό τους φυλλομετρητή την πρώτη μόλις χρονιά κυκλοφορίας του. Με την βοήθεια εξτρατειών προώθησής του μέχρι και το φεβρουάριο του 2008 η εταιρία κατάφερε και συγκέντρωσε 800εκατ. περίπου χρήστες του προγράμματός της.

Άδειες χρήσης[επεξεργασία]

Υπό την διανομή του από την τριπλή άδεια Mozilla Public License(MPL), GNU General Public Licese & GNU Lesser General Public License (LGPL) καθιστάται ένα λογισμικό ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα. Η τελική του μορφή διανέμεται στους χρήστες από την σελίδα του Mozilla, mozilla.com[9][10] με χρήση της Mozilla End User License Agreement (EULA) άδειας, με το όνομα , τα γραφικά και το σύστημα ανατροφοδότησης όμως να παραμένει αυστηρά υπό την ιδιοκτησία της εταιρίας.

'Δυνατότητες[επεξεργασία]

-Ο Mozilla Firefox παρέχει περιήγηση στον παγκόσμιο ιστό, την βασική λειτουργία δηλαδή ενός φυλλομετρητή. Ταυτόχρονα παρέχει έλεγχο και διόρθωση ορθογραφικών παρατυπιών και τοποθέτηση σελιδοδεικτών. Επιπροσθέτως υπάρχει ιδιωτική και ανώνυμη περιήγηση στο δίκτυο και με την βοήθεια της Google εύρεση της τρέχουσας τοποθεσίας.

-Διαθέτει ταυτόχρονα μία "βιβλιοθήκη" με πρόσθετες λειτουργίες και εργαλεία προσαρμοσμένα στις διαφορετικές και πάσης φύσεως ανάγκες χρηστών.

Πηγές[επεξεργασία]

-https://el.wikipedia.org/wiki/Mozilla_Firefox

-https://www.mozilla.org/el/firefox/

VLC Media Player (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ,ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΑΝΙΔΗΣ)[επεξεργασία]

Το VLC Media Player είναι μία εφαρμογή αναπαραγωγής πολυμέσων, με άδεια ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού, που κατασκευάστηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό VideoLan. Είναι διαθέσιμο για διάφορα λειτουργικά συστήματα με τα κυριότερα εξ’ αυτών να είναι τα Microsoft Windows τα Mac OS και τα GNU/Linux. Είναι επίσης διαθέσιμο και για κινητές συσκευές όπως αυτές που χρησιμοποιούν τα λειτουργικά συστήματα Android και iOS.

Το VLC βασίζεται στα πακέτα και αυτό του δίνει τη δυνατότητα να αναπαράγει το περιεχόμενο αρχείων τα οποία είτε έχουν καταστραφεί, είτε είναι ημιτελή. Το VLC Media Player υποστηρίζει όλες τις μορφές ήχου και βίντεο που περιέχονται στις βιβλιοθήκες libavcodec και libavformat, και κατ’ επέκταση όλες τις μορφές τέτοιων αρχείων. Το παραπάνω συνεπάγεται πως υπάρχει η δυνατότητα εξ’ αρχής για την αναπαραγωγή πολυμέσων της μορφής H.264/MPEG-4 καθώς και υποστήριξης αρχείων FLV και MXF, όπως και αρκετών άλλων, χρησιμοποιώντας τις βιβλιοθήκες του FFmpeg, κάτι που το κάνει ελκυστικό σε σχέση με τις υπόλοιπες εφαρμογές αναπαραγωγής πολυμέσων. Επιπλέον το VLC προσφέρει τη δυνατότητα για περαιτέρω λειτουργίες πέρα από την αναπαραγωγή αρχείων πολυμέσων όπως η λήψη βίντεο από το «YouTube», η καταγραφή της επιφάνειας εργασίας του υπολογιστή, η μετατροπή αρχείων εικόνας και βίντεο σε διαφορετικό format και η καταγραφή βίντεο μέσω της webcam. Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα εμφάνισης υποτίτλων από αρχείο κειμένου κατά τη διάρκεια αναπαραγωγής ενός βίντεο, χωρίς να χρειάζεται να είναι ενσωματωμένοι.

Η άδεια που χρησιμοποιεί το VLC Media Player όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι η GNU ( General Purpose License ) ή GNU-GPL ή GPL . Ο συγκεκριμένος τύπος άδειας που στην Ελλάδα μεταφράζεται ως Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης, είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος άδειας που χρησιμοποιούν πληθώρα εφαρμογών που υπάγονται στο ελεύθερο λογισμικό. Η προϋπόθεση που ορίζει η GNU άδεια είναι η δημόσια εμφάνιση του πηγαίου κώδικα.

Ιστορική αναφορά[επεξεργασία]

Το VideoLan ήταν ένα project το οποίο επιχείρησαν να φέρουν εις πέρας μία ομάδα φοιτητών από το πανεπιστήμιο École Centrale Paris της Γαλλίας το 1996. Βέβαια σήμερα το VideoLan έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και έχει προγραμματιστές σε όλη την υφήλιο. Στόχος του ήταν να αναπαράγει ένα αρχείο πολυμέσων σε έναν πανεπιστημιακό χώρο χρησιμοποιώντας έναν εξυπηρετητή και έναν πελάτη. Ο πελάτης στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν το γνωστό σε όλους μας VLC ενώ ο εξυπηρετητής το VLS. Το 1998 το πρόγραμμα VLC ξαναγράφτηκε από την αρχή και κυκλοφόρησε την 1η Φεβρουαρίου του 2001 χρησιμοποιώντας άδεια τύπου GPL. Σήμερα η έκδοση που κυκλοφορεί είναι η 2.2.6. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα VLC είναι το πιο δημοφιλές στην κοινότητα ανοιχτού κώδικα SourceForge, καθώς έχει τις περισσότερες λήψεις.

Βιβλιογραφία[επεξεργασία]

Ubuntu (ΜΑΡΙΑ ΣΑΝΤΙΞΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΕΛΙΟΥ)[επεξεργασία]

Τι είναι το Ubuntu;

Λειτουργικό Σύστημα υπολογιστή βασισμένο στο Linux,το οποίο έχει ενσωματωμένα πλήθος εφαρμογών και προγραμμάτων όπως το VLC,Mozilla κλπ. Διανέμεται δωρεάν από τον διακομιστή της Linux αλλά και όλους τους διακομιστές ελεύθερου λογισμικού. Εγκαθίσταται σε πολλές γλώσσες και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε όλες του τις εκδόσεις. Γίνονται συνεχείς δωρεάν αναβαθμίσεις με εύκολη δυνατότητα λήψης και εγκατάστασης πληθώρας προγραμμάτων και εφαρμογών ελεύθερου λογισμικού.Έχει γίνει μεγάλη βελτίωση και είναι ισάξιο με το λογισμικό των Windows.Λειτουργεί απλά σε γραφικό περιβάλλον για απλούς χρήστες ή σε γραμμή εντολών(κονσόλα) για τους πιο προχωρημένους χρήστες.Ο εξειδικευμένος χρήστης έχει την δυνατότητα να επέμβει και στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα(kernel) και να το προσαρμόσει στις ιδιαίτερες ανάγκες του.

Ιστορική Αναφορά

Η ονομασία Ubuntu προήλθε από την φυλή των Ζουλού και σημαίνει "ανθρωπιά προς τον άλλον" καθώς και "είμαι αυτό που είμαι λόγω αυτών που όλοι είμαστε".Η διανομή του ξεκίνησε το 2004 και είναι παρεμφερής με την δομή του Debian.Σύμφωνα με έρευνες έχει χαρακτηριστεί ως η δημοφιλέστερη διανομή βασισμένη σε πυρήνα Linux.

Χαρακτηριστικά

  • Ευκολία στην χρήση,με περιβάλλον εργασίας και στην ελληνική γλώσσα αποσκοπώντας στην φιλικότερη επαφή του χρήστη με τις διαδικασίες λειτουργίας,επεξεργασίας και διαχείρισης των εφαρμογών.
  • Ασφάλεια,λόγω των προεπιλεγμένων ρυθμίσεων αλλά και της αρχιτεκτονικής του οι πιθανότητες να προσβληθεί από κάποια κακόβουλα λογισμικά είναι ελάχιστες.Αλλά ακόμα κι αν προσβληθεί,το Ubuntu παρέχει δωρεάν antivirus προγράμματα.
  • Ταχύτητα και σταθερότητα,το Ubuntu είναι γρήγορο και "κολλάει" σπάνια ακόμα κι αν "τρέχουμε" πολλά προγράμματα μαζί,με αποτέλεσμα την σποραδική εμφάνιση δυσλειτουργιών.Αυτό έχει ως συνέπεια,την όχι και τόσο συχνή αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος.
  • Πολυμορφικό περιβάλλον εργασίας,ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει ανάλογα με τις ανάγκες του και τις προτιμήσεις του το γραφικό περιβάλλον στο οποίο εργάζεται.Το γεγονός αυτό καθιστά το Ubuntu ιδιαίτερα λειτουργικό,πρωτοποριακό και πρακτικό.
  • Δωρεάν εφαρμογές και εγκαταστάσεις προγραμμάτων. Τέλος πολύ σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το Ubuntu σαν λειτουργικό σύστημα αλλά και όλες οι εφαρμογές και τα προγράμματα που διαθέτει διατίθενται εντελώς δωρεάν. Πολλά από αυτά όπως το Skype,Firefox,Chrome,Opera,VLC,LibreOffice κ.α. κυκλοφορούν σε εκδόσεις και για Ubuntu όσο και για Windows. Επιπλέον η εγκατάσταση των εφαρμογών είναι πολύ εύκολη σαν διαδικασία χάρη στη λειτουργία "αποθήκες εφαρμογών" που διαθέτει το σύστημα κάνει αυτόματα λήψη και εγκατάσταση των εφαρμογών που επιλέγουμε καθώς και αναβάθμιση αυτών χωρίς να αλλάξει τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει σε αυτές.

Βιβλιογραφία

https://el.wikipedia.org/wiki/Ubuntu

http://www.ubuntu-gr.org/whatisubuntu/

BetterDiscord (ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ)[επεξεργασία]

Λίγα λόγια για το ...[επεξεργασία]

Το Discord είναι μια social media freeware VoIP(Voice over IP(Internet Protocol)) εφαρμογή διασκεδασμένη για την κοινότητα gaming καθώς έχει επίσης βιντεοδιάσκεψη και συνομιλία/chat. Το Discord υποστηρίζει διάφορους browsers και έχει γραφτεί σε Javascript και με την χρήση του Electron δουλεύει και σαν εφαρμογή desktop σε Windows, macOS, Android, iOS και Linux.

Το BetterDiscord είναι μια εφαρμογή που δημιούργησε ο Jiiks σαν ένα community project και βασίζεται στον πυρήνα του Discord χωρίς να υποστηριζεται επίσημα από αυτό. Το BetterDiscord ενισχύει το Discord με διάφορα χαρακτηριστικά και άλλες ποιότητας ζωής αλλαγές. Το BetterDiscord υποστηρίζει μόνο την Windows desktop εφαρμογή του Discord.

Τι Προσφέρει[επεξεργασία]

Themes / Custom CSS[επεξεργασία]

Με την χρήση του BetterDiscord μπορεί κάποιος να δημιουργήσει ένα δικό του προσωπικό θέμα χρησιμοποιώντας τον ενσωματωμένο CSS editor ή φτιάχνοντας ένα με software επιλογής του και βάζοντας το στον φάκελο "Themes" που βρίσκεται εκεί που εγκαταστάθηκε το BetterDiscord. Για την δημιουργία προσωπικού θέματος απαιτούνται γνώσεις CSS και Javascript, ωστόσο υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες όπως το BetterDocs όπου κάποιος μπορεί να κατεβάσει έτοιμα θέματα που τα έχουν ανεβάσει άτομα από την κοινότητα. Εικόνα σύγκρισης εργοστασιακού θέματος και Custom θέματος.

Emotes[επεξεργασία]

Το BetterDiscord έχει προεγκατεστημένες βιβλιοθήκες με emotes από διάφορες γνωστές ιστοσελίδες όπως το Twitch.tv, BTTV και άλλα, επίσης δίνει την δυνατότητα κατεβάσματος επιπλέον emotes. Ωστόσο σε περίπτωση που κάποιο άτομο στην συνομιλία δεν έχει BetterDiscord εγκατεστημένο δεν θα βλέπει αντί για emoticons το κείμενο που προκαλεί το emote(παράδειγμα).

Plugins[επεξεργασία]

Το BetterDiscord έρχεται με ενσωματωμένο JavaScript plugin loader δίνοντας την επιλογή να γράψεις ή να κατεβάσεις έτοιμα plugin. Μια από τις πιο γνωστές ιστοσελίδες με έτοιμα plugin κατασκευασμένα από τη κοινότητα είναι το BetterDocs το οποίο έχει διάφορα plugin για διάφορους σκοπούς. Μερικά παραδείγματα είναι το BetterFormatRedux με το οποίο μπορείς να τροποποιείς το κείμενο που θες να στείλεις χωρίς να χρειάζεται να ξέρεις τον κώδικα που πρέπει να χρησιμοποιήσεις (Παράδειγμα).

Εξωτερικοί/Χρήσιμοι σύνδεσμοι[επεξεργασία]

Apache HTTP (ΗΛΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4414208, ΤΣΟΥΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 4416046)[επεξεργασία]

⦁ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ APACHE HTTP?

O Apache HTTP ,γνωστός ως Αpache,είναι ενας εξυπηρετής του παγκόσμιου ιστού.Όποτε ένας χρήστης επισκέπτεται ένα ιστότοπο το πρόγραμμα πλοήγησης (browser) επικοινωνεί με έναν διακομιστή (server) μέσω του πρωτοκόλλου HTTP, ο οποίος παράγει τις ιστοσελίδες και τις αποστέλλει στο πρόγραμμα πλοήγησης.Κυκλοφόρησε υπό την άδεια λογισμικού Apache και είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα.Ο Apache λειτουργεί σε διάφορες πλατφόρμες όπως τα Windows, το Linux, το Unix και το Mac OS X.Ο Apache χρησιμοποιείται και σε τοπικά δίκτυα σαν διακομιστής συνεργαζόμενος με συστήματα διαχείρισης Βάσης Δεδομένων π.χ. Oracle, MySQL. Συντηρείται από μια κοινότητα ανοικτού κώδικα με επιτήρηση από το Ίδρυμα Λογισμικού Apache (Apache Software Foundation).

⦁ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Το 1993 o Robert McCool κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση, γνωστή ως ΝCSA HTTPd. . Ήταν η πρώτη βιώσιμη επιλογή που παρουσιάστηκε απέναντι στον εξυπηρετητή http της εταιρείας Netscape και από τότε έχει εξελιχθεί στο σημείο να ανταγωνίζεται άλλους εξυπηρετητές.Από το 1996 ήταν από τους πιο δημοφιλείς όμως από τον Μάρτιο του 2006 έχει μειωθεί το ποσοστό της εγκατάστασής του κυρίως από τον Microsoft Internet Information Services και την πλατφόρμα .NET.

⦁ ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ TOΥ APACHE HTTP

Κάθε χρήστης που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το Apache με άμεσο ή έμμεσο τρόπο είναι υποχρεωμένος να δέχεται την άδεια χρήσης του προγράμματος.Συγκεκριμένα το Apache License δημιουργήθηκε από το Apache Foundation και είναι η άδεια υπό την οποία διανέμεται ο εξυπηρετητής HTTP Apache. Είναι μια πολύ αναλυτικά διατυπωμένη άδεια, που ενώ επιτρέπει την αναδιανομή και τροποποίηση του λογισμικού, απαιτεί αυτή να γίνεται υπό την ίδια άδεια, να δείχνονται αναλυτικά ποια αρχεία του πηγαίου κώδικα πείραξε ο χρήστης και απαγορεύει τη χρήση υλικού που σχετίζεται με πατέντες λογισμικού καθώς και τη χρήση ονομάτων και συμβόλων του αρχικού συγγραφέα για διαφημιστικούς σκοπούς. Τέλος, απαλάσσει το δημιουργό από κάθε ευθύνη σχετική με τη χρήση του προγράμματος.

⦁ ΑΛΛΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΑPACHE

1. Apache OpenOffice : Το Apache OpenOffice γνωστό και ως OpenOffice.org είναι μια σουίτα γραφείου με ένα ολοκληρωμένο πακέτο εφαρμογών γραφείου ανοιχτού κώδικα.Περιλαμβάνει επεξεργαστή κειμένου (Writer), λογιστικό φύλλο (Calc), δημιουργό παρουσιάσεων (Ιmpress), πρόγραμμα σχεδίασης (Draw), διαχείριση βάσεων δεδομένων (Base) και μαθηματικών τύπων (Math). Λειτουργεί σε όλες τις πλατφόρμες (Microsoft Windows, Solaris, Linux, Μac OS). Ο πηγαίος κώδικας της εφαρμογής διατίθεται με την Άδεια Apache, μετά την έκδοση 3.4, ενώ παλιότερες εκδόσεις με την GNU Lesser General Public License (LGPL).

2. Apache Tomcat : Ο Apache Tomcat, ή απλώς Tomcat,είναι ένας web server που δημιουργήθηκε απο την Apache Software Foundation (ASF). Εφαρμόζει αρκετούς προσδιορισμούς της Java EE, συμπεριλαμβανομένων Java Servlet, JavaServer Pages (JSP), Java EL, και WebSocket, παρέχοντας έτσι ένα περιβάλλον όπου μπορεί να "τρέξει" ένας Java κώδικας. O Tomcat αναπτύσσεται από μια ανοιχτή κοινότητα προγραμματιστών του Apache Software Foundation, που διατίθεται βάσει της Apache License άδεια 2.0.

Bitdefender Antivirus Free (ΚΑΡΑΜΠΟΓΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ , ΣΑΛΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)[επεξεργασία]

Τι είναι το Bitdefender;[επεξεργασία]

Η Bitdefender είναι μια εταιρία παροχής λογισμικού που δραστηριοποιείται στην ασφάλεια και γενικότερα στην αντιμετώπιση επικίνδυνων απειλών που εμφανίζονται κατά την χρήση του διαδικτύου.

Χαρακτηριστικά του Bitdefender[επεξεργασία]

Σε αντίθεση με άλλα λογισμικά ασφάλειας και καταπολέμησης κακόβουλων απειλών στο κυβερνοχώρο, το Bitdefender μπορεί να λειτουργεί αυτόματα στο υπόβαθρο χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να ελέγχει διαρκώς για απειλές στο σύστημα. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του λογισμικού είναι ότι σαρώνει όλα τα αρχεία του χρήστη χωρίς να υπερφορτώνει το σύστημα και να μεταβάλει την απόδοση του.

Κάποια επιπλέον ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι ότι: i. Έχει την δυνατότητα να εμποδίζει μη αξιόπιστους ιστότοπους που έχουν ως σκοπό να παραβιάσουν προσωπικά δεδομένα (για παράδειγμα υποκλοπή κωδικού πιστωτικής κάρτας, κωδικοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης).

ii. Χρησιμοποιεί μια πρωτοπόρα τεχνική ανίχνευσης συμπεριφοράς η οποία παρακολουθεί τις εφαρμογές που βρίσκονται σε λειτουργία με σκοπό να δράση αποτελεσματικά όταν εμφανιστεί η απειλή.

iii. Μπορεί να επωφελήσει τον χρήστη όταν χρησιμοποιεί βαριές εφαρμογές (όπως παιχνίδια), κάνοντας παύση της σάρωσης, χωρίς να επιβαρύνει επιπλέον τον υπολογιστή.

Επομένως, μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και τα λογισμικά που χρεώνουν τον χρήστη για να μπορεί να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες που του προσφέρουν.

Eγκατάσταση[επεξεργασία]

Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για λήψη στο site του Bitdefender Antivirus Free για συσκευές με: Windows XP/Vista/7/8/10 MacOS Android

Άδεια χρήσης λογισμικού[επεξεργασία]

Η δωρεάν άδεια του προϊόντος επιτρέπει μόνο τη χρήση για προσωπικούς σκοπούς, χωρίς εμπορικές συνέπειες, σύμφωνα με τους όρους της Άδειας Χρήσης Τελικού Χρήστη (End User License Agreement). Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Προσωπική Άδεια, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να σαρώσει τον προσωπικό του υπολογιστή, αλλά δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει το προϊόν σε επιχειρηματικό περιβάλλον και για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Βιβλιογραφία[επεξεργασία]

Audacity (ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ , ΚΑΝΑΒΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ)[επεξεργασία]

Τι είναι το Audacity;[επεξεργασία]

Το Audacity είναι μια εφαρμογή ψηφιακής επεξεργασίας ήχου και ηχογράφισης, με άδεια ελεύθερου λογισμικού για πολλά και διάφορα λειτουργικά συστήματα όπως Windows,Linux,MacOS X και BSD . Χρησιμοποιείται κυρίως για την εγγραφή και αναπαραγωγή ήχου καθώς και για την επεξεργασία και προσθήκη διαφορών εφέ . Ο δημιουργός της αυτής είναι ο Dominic Mazzoni ο οποίος ως φοιτητής στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon την δημιούργησε την διετία 1999-2000 με σκοπό την επεξεργασία ήχου ανοιχτής πηγής .Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει κερδίσει το βραβείο για την καλύτερη εφαρμογή πολυμέσων το 2007 και 2009 από την SourceForge.Μέχρι και σήμερα την συντήρηση της εφαρμογής την κατέχει ο ίδιος ο Dominic Mazzoni παράλληλα με την βοήθεια πολλών άλλων προγραμματιστών.

Οι κύριες λειτουργίες[επεξεργασία]

Οι κύριες λειτουργίες του προγράμματος αυτού είναι η εισαγωγή και εξαγωγή ήχου,επεξεργασίας και εφέ. Επίσης μπορεί να ηχογραφήσει ζωντανό ήχο από μίκτη η μικρόφωνο η να ψηφιοποιήσει ηχογραφήσεις από κασέτες,CD κ.α. Η επεξεργασία είναι εύκολη και γρήγορη ανεξαρτήτως μεγέθους αρχείων.Μπορεί να γίνει κοπή,αντιγραφή και επικόλληση σε οποιοδήποτε σημείο της επεξεργασίας όπως ακόμη και απεριόριστες αναίρεσεις .Επίσης έχει μεγάλη ποικιλία συντομεύσεων πληκτρολογίου και εύρος ρυθμίσεων στην γραμμή εργαλείων για μεγάλη ευκολία. Στην εισαγωγή και εξαγωγή ήχου εισάγει αρχεία ήχου και τα επεξεργάζει με άλλα αρχεία ή ηχογραφήσεις. Ενώ η εξαγωγή ηχογραφήσεων γίνετε σε διαφόρους τύπους αρχείων όπου υποστηρίζονται από το libsndfile , όπως το GSM 6.10 , το 32-bit και το 64-bit float WAV,MP3,AIFF.Στα εφέ μπορεί να αλλάζει τους τόνους του ήχου χωρίς την αλλαγή ρυθμού ή το αντίθετο.Ακόμη μπορεί να απομονώνει θορύβους όπως το σφύριγμα,βουητά και πολλούς άλλους που βρίσκονται στο βάθος του ήχου.Επιπλέον χρησιμοποιεί ενσωματωμένα εφέ όπως η ηχώ,Phaser και αναστροφή.Κατά την εγγραφή το Audacity δεν διαθέτει ελέγχους δυναμικού ισοσταθμιστή και εφέ πραγματικού χρόνου.Επίσης κατά την εκκίνηση του προγράμματος υπάρχουν ειδοποιήσεις αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στον δίσκο και κατά την διάρκεια της εγγραφής η γραμμή κατάστασης εμφανίζει τον διαθέσιμο χώρο που απομένει.Υπάρχει λειτουργία spectogram όπου απεικονίζει και επιλέγει συχνότητες, καθώς και παράθυρο φασματικού διαγράμματος για την λεπτομερή ανάλυση της.

Άδεια χρήσης[επεξεργασία]

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το Audacity είναι ελεύθερο λογισμικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσωπικό εμπορικό η εκπαιδευτικό επίπεδο ανεξαρτήτως πλατφόρμας. Επίσης η Γενική Δημόσια Άδεια (General Purpose License) GNU ή GPL επιτρέπει την αντιγραφή την τροποποιήση ή την μεταπώληση του προγράμματος σύμφωνα με τους όρους χρήσης της.

Εγκατάσταση[επεξεργασία]

Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για εγκατάσταση στο site του Audacity για τα λειτουργικά συστήματα Windows,Linux,Mac OS X,MacOs.Το πρόγραμμα είναι εύχρηστο εύκολο, λειτουργικό και προτείνεται ανεπιφύλακτα προς όλους.

Βιβλιογραφία[επεξεργασία]

Librecad (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ , ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΒΑΝΗΣ)[επεξεργασία]

Εισαγωγή

Το LibreCad είναι μια δωρεάν εφαρμογή ανοιχτού κώδικα η οποία δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να δημιουργήσει, να τροποποιήσει, να αναλύσει ή και να βελτιστοποιήση ένα 2D σχέδιο. Αναπτύσετε από τους ίδιους του τους χρήστες οι οποίοι πρέπει να ειναι γνώστες C++ και Qt library στην οποία οφείλει και την μεταφερσιμότητα του καθώς δουλεύει σε Windows, Linux, OS X. Επίσης είναι διαθέσιμο σε περίπου 20 γλώσσες, αριθμός ο οποίος συνεχώς αυξάνεται.

Ιστορική Αναδρομή

Το project του LibreCad ξεκίνησε περίπου το 2010 ως μαι διακλάδωση του QCad με την ονομασία CADuntu όμως γρήγορα με απόφαση της κοινώτητας μετανομάστηκε στο σημερινό LibreCad. Οι πρώτες εκδόσεις ήταν φτιαγμένες γύρω απο την Qt3 library όμως επείδη γρηγόρα ξεπεράστηκε ένα μέλος της κοινώτητας με το όνομα Rallaz κατάφετε να μεταφέρει σε Qt4 library απο την σειρά 2.0.0 και έπειτα. Τελευταία έκδοση ειναι η 2.1.3 και έφτασε στους χρήστες του στις 23 Σεπτεμβριου του 2016

Απο τι αποτελείται

Το παράθυρο που ανοίγει ο χρήστης μπορεί να χωριστεί σε 6 μέρη:

1.Main menu and tools στην κορυφη του παραθύρου βρίσκονται όλες οι εντολές.

2.Main CAD tools βρίσκεται αριστερά και περιέχει ολα τα εργαλέια δημιουργείας και μορφοποιήσηις.

3.Model space ο κεντρικός χωρος όπου γινεται ο σχεδιασμός

4.Command line είναι μια επιλογή αντί για το menu

5.Layer list βρίσκεται δεξια κάτω απο το Main menu και εκει ο ο χρήστης μπορεί να δει τα στρώματα που έχει τοποθετήσει.

6.Block list βρίσκεται κατω δεξια και εκει μπορει ο χρήστης να δει ολα στα σχήματα

Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο καθώς με την 2.1.0 εκδοση ο χρήστης έχει την δυνατότη να δημιουργήσει το δικο του menu και toolbars.

Άδεια χρήσης

To LibreCad χρησιμοποιεί την άδεια GNU GPLv2

Πηγές

https://en.wikipedia.org/wiki/LibreCAD

http://librecad.org/cms/home.html

Joomla! (ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ , ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ)[επεξεργασία]

Το Joomla! είναι ένα ελέυθερο και ανοικτού κώδικα « Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου - ΣΠΔ » στο οποίο μπορείς να δημιουργίσεις ιστοσελίδες. Χρησιμοποιείται για τη δημοσίευση περιεχομένου στον παγκόσιο ιστό (World Wide Web) και σε τοπικά δίκτυα -intranets.Είναι γραμμένο σε PHP και αποθηκεύειτα δεδομένα του στη βάση MySQL.Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι οι σελίδες που εμφανίζει είναι δυναμικές,δηλαδή δημιουργούνται την στιγμή που ζητούνται.Ενα σύστημα διακομιστή(server)όπως είναι ο Apache λαμβάνει τις αιτήσεις των χρηστών και τις εξυπηρετεί.Στην συνέχεια με ερωτήματα προς την βάση λαμβάνει δεδομένα τα οποία μορφοποιεί και αποστέλλει στον εκάστοτε φυλλομετρητή(web browser)του χρήστη.Για να χρησιμοποιήσει κάποιος το Joomla! δεν χρειάζεται να πληρώσει κάποιο χρηματικό ποσό διότι είναι δωρεάν,το οποίο σημαίνει ότι οι χρήστες είναι ελέυθεροι να το χρησιμοποιήσουν χωρίς να πρέπει να πληρώσουν κάποια άδεια χρήσης.

Το https://www.joomla.org/ είναι η επίσημη σελίδα του Joomla! και για την Ελλάδα η https://www.joomla.gr/.Κυκλοφορεί και διανέμεται από την GNU(General Public License),η οποία αποτελεί την πιο δημοφιλή άδεια χρήσης ελέυθερου λογισμικού και προστατεύει το μεγαλύτερο ποσοστό του ελέυθερου λογισμικού που υπάρχει μέχρι σήμερα.Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού(FSF) ως «Ελεύθερο Λογισμικό» θεωρήται το λογισμικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί,να αντιγραφεί,να τροποποιηθεί και να διανεμηθεί χωρίς κανένα περιορισμό.

Το Joomla! βασίστηκε πάνω στο «Mambo», ενός ανοιχτού κώδικα έργο λογισμικό (software project). Το όνομα «Joomla» προέρχεται από την αγγλική απόδοση της λέξης «jumla» που στα Σουαχίλι σημαίνει «όλοι μαζί» (all together). Η πρώτη έκδοση, Joomla! 1.0 (όπου βασίστηκε στην έκδοση Μambo 4.5.2.3), κυκλοφόρησε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2005, ενώ λίγες μέρες αργότερα ξεκίνησε η λειτουργία της Demo ιστοσελίδας του Joomla!. Με το πέρασμα του χρόνου, το Joomla! γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έχει εξελιχθεί σήμερα σε ένα από τα μεγαλύτερα και ευρέως χρησιμοποιούμενα έργα λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

Το Joomla! μπορεί να το κατεβάσει οποιοσδήποτε από τη επίσημη σελίδα του Joomla! https://downloads.joomla.org/. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιήσαμε την έκδοση 3.8 .1 Το Joomla! για να μπορεί να λειτουργήσει πρέπει πρώτα να γίνει εγκατάσταση της MySql, μιας βάσης δεδομένων , του Αpache και της PHP .Ωστόσο για να είναι επιτυχείς η εγκατάσταση της εφαρμογής πρέπει να εγκαταστήσουμε στο υπολογιστή μας κάποια από τις παρακάτω πακέτα όπως το wampServer και Xampp, όπου παρέχουν έναν εύκολο τρόπο για την εγκατάσταση των Αpache, MySql, PHP και τα συναφή εργαλεία.

Κάποια από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται στη Joomla! είναι τα ακόλουθα:

  • Επεξεργαστής κειμένου: Εύκολη επεξεργασία περιεχομένου και άρθρων.
  • Προγραμματισμός Περιεχομένου: Ρύθμιση της ημερομηνίας έναρξης και διακοπής των δημοσιεύσεων.
  • Διαχείριση πρόσβασης χρηστών: Πολλά επίπεδα χρηστών με διαφορετικά δικαιώματα ώστε να πραγματοποιείται έλεγχος της πρόσβασης των χρηστών.
  • Ολοκληρωμένο σύστημα βοήθειας: Άμεση αναζήτηση βοήθειας από το σύστημα διαχείρισης του Joomla!.
  • Προσαρμοσμένη σχεδίαση: Συμβατότητα με διάφορους φυλλομετρητές και κινητές συσκευές.

Να σημειωθεί , ότι το Joomla! είναι επεκτάσιμο , το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν πάνω από 100.000 διαθέσιμες επεκτάσεις(plug-ins) ανοιχτού κώδικα. Γεγονός είναι ότι ο χρήστης δεν χρειάζεται να γράψει κάποιο κώδικα σε PHP,HTML,HTML5,JAVA ,διότι όλα γίνονται αυτοματοποιημένα με διάφορες επεκτάσεις(plug-ins) όπου μέσα σ’αυτά είναι έτοιμος ο κώδικας.

Βιβλιογραφία

https://www.joomla.org/about-joomla.html

https://el.wikipedia.org/wiki/Joomla

https://www.ip.gr/Web_Development/%CE%A4%CE%B9_%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9_%CF%84%CE%BF_Joomla-247.html

Avidemux (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΙΑΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΟΡΕΛΛΑΣ)[επεξεργασία]

[επεξεργασία]

Βιβλιογραφία

https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

https://www.skype.com/el/about/

Krita (Γεωργίου Μαρία)[επεξεργασία]

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Είναι μία δωρεάν εφαρμογή ζωγραφικής ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιεί τη Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU. Προσφέρει πολλά κοινά αλλά και καινοτόμα χαρακτηριστικά δίνοντας τη δυνατότητα σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες να δημιουργήσουν κάποιο έργο χωρίς τη βοήθεια άλλης εφαρμογής. Είναι ιδανικό για Illustrators, Concept Artists, Comic book Artists, Matte Painters, VFX Artists, Game Artists. Δημιουργήθηκε από την KDE το 1998. Με σκοπό την υποστήριξη και την ανάπτυξη της εφαρμογής, δημιουργήθηκε το Krita Foundation το οποίο είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την ανάπτυξη δωρεάν εφαρμογών γραφικών, την εξυπηρέτηση των χρηστών και των προγραμματιστών του Krita και επίσης να παρέχει στους καλλιτέχνες ότι χρειάζονται για να δημιουργήσουν ψηφιακά έργα.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Εργαλεία

Περιλαμβάνονται raster graphics αλλά και εργαλεία vector. Τα raster tools είναι : reehand, line, rectangle, ellipse, polygon, polyline, star, path, dynamic movement, multihand, crop, move, transform and warp, measure, fill, gradient, color picker, assistants, perspective grid, grid, select rectangle, select ellipse, freehand selection, select polygon, select outline, fill select, select similar colors, path select, zoom and pan. Τα vector tools είναι : path, selection, text, artistic text, calligraphy, fill, gradient. Καμβάδες Μπορεί να γίvει δυναμικά αντικατοπτριζόμενος ή περιστρεφόμενος.

Ζωγραφική

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από μία μεγάλη ποικιλία πινέλων όπου με κατάλληλες ρυθμίσεις μπορεί να αποθηκεύσει ως προεπιλογή ή να τα μοιραστεί με άλλους χρήστες. Περιέχει : pixel brush, smudge brush, duplicate, filter brush, hairy brush, hatching brush, chalk, color smudge, curve, deform, dyna, experiment, grid, particle, sketch και spray.

Στρώσεις

Περιέχει raster layers, vector layers, filter layers, clone layers, file layers, programmatically generated layers και group layers.

Φίλτρα

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας σε μία στρώση ή σαν φίλτρα μασκών ή στρώσεων. Περιέχει τα εξής φίλτρα : επίπεδα, ρύθμιση χρώματος, ρύθμιση φωτεινότητας / αντίθεσης, αποκορεσμός , αναστροφή , αυτόματη αντίθεση, ρύθμιση hsv, pixelize, raindrops, χρώμα λαδιού , gaussian blur, motion blur, θόλωμα , θόλωμα φωτός , color ¬to-alpha, μεταφορά χρώματος , ελαχιστοποίηση καναλιού, αύξηση καναλιού, edge detection, sobel, ανάγλυφο τύπωμα, ανάγλυφο τύπωμα με μεταβλητό βάθος, οξύτητα , mean removal, unsharp mask, gaussian noise reducer, wavelet noise reducer, small tiles, phong bumpmap, στρογγύλεμα γωνιών , κυματισμός , noise random pick.

Εγγραφή

Ο χρήστης μπορεί να καταγράψει τη διαδικασία σχεδίασης ή ζωγραφικής και στη συνέχεια μπορεί να επεξεργαστεί την εγγραφή μέσα στην εφαρμογή.


Επίσης περιέχει dockers και generators.


ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΤΥΠΟΙ ΑΡΧΕΙΩΝ

Δέχεται : Photoshop PSD, PNG, BMP, GIF, JPEG, JPEG¬2000, EXR, PNM, EPS. PDF, OpenDocument ODG, OpenRaster, Camera RAW, TIFF, XCF

Εξάγει : Photoshop PSD, PNG, BMP, JPEG, JPEG¬2000, EXR, PNM, OpenDocument ODG, OpenRaster, Camera RAW, TIFF


ΠΗΓΗ

https://krita.org/en/


7zip (ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΦΩΤΗΣ)[επεξεργασία]

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 7zip;

Το 7-Zip είναι μια αρχειοθήκη αρχείων ανοικτού λογισμικού, ή μια εφαρμογή για συμπίεση αρχείων. Το 7-Zip λειτουργεί με τη μορφή αρχείων 7z, αλλά μπορεί να διαβάσει και να γράψει πολλές άλλες μορφές αρχείων. Το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη διεπαφή γραμμής εντολών, τη γραφική διεπαφή χρήστη, ή με μια ενσωμάτωση κελύφους με βάση το παράθυρο

ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:

-Υποστηρίζει τις μεγάλες μορφές

-Υψηλή συμπίεση αρχείων

-Αλληλεπιδρά με τον explorer του λειτουργικού συστήματος

-Κρυπτογράφηση αρχείων

ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ

Από προεπιλογή, το 7-Zip δημιουργεί αρχεία μορφής 7z με μια επέκταση αρχείου .7z. Κάθε αρχείο μπορεί να περιέχει πολλούς καταλόγους και αρχεία. Ως μια μορφή περιέκτη, η ασφάλεια ή η μείωση μεγέθους πετυχαίνονται χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό με στοιβάδες φίλτρου. Αυτές μπορούν να αποτελούνται από προεπεξεργαστές, αλγόριθμους συμπίεσης και φίλτρα κρυπτογράφησης ή συμπίεση πυρήνα .7z χρησιμοποιεί διάφορους αλγόριθμους, οι συνηθέστεροι από τους οποίους είναι οι LZMA2, LZMA, PPMD, BCJ, BCJ2, και BZip2.Το λογισμικό χρησιμοποιεί αυτόματα τον αλγόριθμο LZMA.

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ

Το 2011 η επιθεώρηση της έκδοσης 9.20 στο περιοδικό PC World έδειξε ότι το 7-Zip μπορεί να "συμπιέσει και αρχεία αλληλογραφίας σε ένα μόνο απλό βήμα" και αν και προσφέρει "επιλογές που οι περισσότεροι χρήστες δεν θα μπορούσαν ποτέ να σκεφτούν ... οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις είναι εξαίρετες."

Το λογισμικό έχει δεχτεί βραβεία. Το 2007, SourceForge.net του απένειμε το βραβείο επιλογής της κοινότητας για την "Τεχνική σχεδίαση" και για το "Άριστο έργο".Το 2013, το 7-Zip έλαβε το βραβείο του Tom's Hardware Elite λόγω της ανωτερότητας του λόγου ταχύτητας και συμπίεσης

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://el.vessoft.com/software/windows/download/7zip

http://el.downloadastro.com/Αρχεία%20Windows/7z/

https://el.wikipedia.org/wiki/7-zip

Mozilla Thunderbird (Ψαριανός Νικόλαος 4416068, Χατζηφωτίου Δήμητρα 4416055)[επεξεργασία]

Το Mozilla Thunderbird είναι ένα δωρεάν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ανοιχτού κώδικα που δημιουργήθηκε από την Mozilla Firefox web browser. Προσφέρει επίσης ροή ειδήσεων και chat client. Αρχικά η έκδοση δεν υποστήριζε personal information manager(PIM), ενώ η τωρινή έκδοση παρέχει λειτουργικότητα PIM.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

• Στις 7 Δεκεμβρίου 2004 κυκλοφόρησε η 1η έκδοση και γνώρισε μεγάλη απήχηση. Μόλις σε 10 μέρες έφτασε τις 1.000.000 λήψεις.

• Στις 6 Ιουλίου 2012, η Mozilla ανακοίνωσε ότι η εταιρεία διακόπτει την ανάπτυξη του Thunderbird διότι η προσπάθεια εξέλιξης του ήταν αναποτελεσματική. Το νέο μοντέλο που σχεδιάστηκε, πρόσφερε «Extended Releases Support», οι οποίες παρέχουν ενημερώσεις ασφάλειας και συντήρησης ενώ παράλληλα επιτρέπουν την ανάπτυξη νέων λειτουργιών.

• Στις 1 Δεκεμβρίου 2015 ο εκτελεστικός πρόεδρος της Mozilla ανακοίνωσε ότι η Thunderbird πρέπει να αποκοπεί από τη Firefox. Στην ανακοίνωση του ανέφερε ότι γίνονται πολλές προσπάθειες από τους προγραμματιστές του Thunderbird για την εξέλιξη, την ανάπτυξη και τις αλλαγές στις τεχνολογίες της Mozilla, ενώ η Firefox σπαταλούσε χρήματα για την εξέλιξη του. Επίσης είπε ότι η Mozilla θα παρέχει προσωρινή νομική και οικονομική στήριξη στο Thunderbird.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ

Το Thunderbird μπορεί να διαχειρίζεται λογαριασμούς email, newsgroup και news feed ενώ υποστηρίζει και πολλαπλές ταυτότητες εντός λογαριασμών. Παρέχει επίσης χαρακτηριστικά όπως:

• Γρήγορη αναζήτηση

• Virtual folders

• Φιλτράρισμα μηνυμάτων

• Ομαδοποίηση μηνυμάτων

που βοηθούν στην εύρεση και διαχείριση μηνυμάτων. Λόγω της απήχησης του, ο client μεταφράζεται σε περισσότερες από 50 διαφορετικές γλώσσες αν και ακόμη οι διευθύνσεις email περιορίζονται στη χρησιμοποίηση του κώδικα ASCII.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ

Το Thunderbird ακολουθεί τα προβλεπόμενα πρότυπα. Για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ακολουθεί τα πρότυπα:

• POP: αυτό επιτρέπει να μεταφέρετε τα μηνύματά σας από τον απομακρυσμένο διακομιστή email σε έναν τοπικό φάκελο. Το IMAP δεν το κάνει.

• IMAP: το ίδιο το IMAP έχει πολλές δυνατότητες και το Thunderbird επέλεξε πολλές από αυτές. Προσθέτοντας επίσης και πρότυπα από την Google και την Apple.

• LDAP address completion

Ενώ για τον ιστότοπο χρησιμοποιεί τα πρότυπα:

• Atom

• RSS



ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Το Thunderbird υποστηρίζεται σε διάφορες πλατφόρμες. Οι εκδόσεις που είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο είναι για λειτουργικά συστήματα:

• LINUX

• WINDOWS

• OS X

Ανεπίσημα είναι επίσης διαθέσιμο για:

• FREEBSD

• OPENBSD

• OS/2

• eComStation

Ο πηγαίος κώδικας είναι ελεύθερος, διαθέσιμος και μπορεί να συνταχθεί για να εκτελεστεί σε μία ποικιλία άλλων αρχιτεκτονικών και λειτουργικών συστημάτων.

GNOME (ΚΟΥΡΕΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΤΗΓΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)[επεξεργασία]

Τι είναι το GNOME:
Το GNOME είναι ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας για λειτουργικά συστήματα Unix ή συμβατά με το Unix. Περιλαμβάνει μια συλλογή από προγράμματα που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες ενός σύγχρονου υπολογιστικού περιβάλλοντος και είναι κατάλληλο για χρήση στο σπίτι, στο γραφείο αλλά και σε επιχειρήσεις. Παρέχει επίσης μια ισχυρή πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών για προγραμματιστές. Όλο το λογισμικό είναι ελεύθερο λογισμικό και το GNOME είναι μέρος του εγχειρήματος GNU Project.
Ανάπτυξη
Το GNOME αναπτύσσεται κυρίως από εθελοντές από όλο τον κόσμο και δεν υπάρχει αυστηρός κεντρικός σχεδιασμός για την μελλοντική εξέλιξη του, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε πολλά άλλα εγχειρήματα στον χώρο του ελεύθερου λογισμικού.
Η συμμετοχή στο εγχείρημα δεν περιορίζεται μονάχα στην ανάπτυξη λογισμικού, αλλά περιλαμβάνει επίσης την μετάφραση από τα αγγλικά σε άλλες γλώσσες, τη δημιουργία υποστηρικτικού υλικού, τον έλεγχο ποιότητας, την βελτίωση της προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρίες, την βελτίωση της χρηστικότητας, την βελτίωση και ανάπτυξη των ιστοσελίδων του GNOME, την διαχείριση των server του εγχειρήματος, την δημιουργία artwork και γενικότερα την προώθηση του GNOME.
Το GNOME είναι ιδανικό για σχεδόν όλες τις χρήσεις
Το GNOME το επιλέγουν για επιφάνεια εργασίας τους κορυφαίες εταιρείες όπως η IBM, η HP και η Sun. Κυβερνήσεις σε μέρη τόσο διαφορετικά όσο η Κενόσα του Ουισκόνσιν στις Η.Π.Α., η Εξτρεμαδούρα της Ισπανίας και το Πεκίνο της Κίνας, έχουν επιλέξει το GNOME για την επιφάνεια εργασίας τους.
GNOME για την επιχείρηση
Αν μια επιχείρηση θέλει να περιορίσει το κόστος λογισμικού και να βελτιώσει την αξιοπιστία του, τότε το GNOME αποτελεί την προφανή επιλογή. Η γενναιόδωρη αδειοδότησή του σημαίνει ότι δε χρειάζεται πληρωμή τελών για άδεια. Το GNOME ακόμα χρειάζεται ελάχιστη εκπαίδευση, είναι εύκολο στην υποστήριξη, τη διαχείριση και την εγκατάσταση, μειώνοντας έτσι τα κόστη για την εφαρμογή και τη συντήρησή του.
GNOME για το σπίτι
Το GNOME είναι εύκολο στην χρήση και την εκμάθηση, περιέχει όλο το λογισμικό που θα χρειαστείτε καθημερινά: παιχνίδια, περιηγητή διαδικτύου, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, σουίτα εφαρμογών γραφείου, και άλλα. Επιπρόσθετα, η εξαιρετική συμβατότητα με τα αρχεία των Windows σημαίνει ότι μπορείτε να δουλέψετε με τα αρχεία που σας στέλνουν χρήστες των Windows.
GNOME για άτομα με ειδικές ικανότητες
Το GNOME λαμβάνει σοβαρά υπ' όψιν το λογισμικό για άτομα με ειδικές ικανότητες. Λειτουργεί με πληκτρολόγια Μπράιγ (braille), οθόνες ανάγνωσης και προγράμματα μεγέθυνσης της επιφάνειας εργασίας, με αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ατόμων με ειδικές ικανότητες όσο το δυνατόν καλύτερα.
GNOME για τον προγραμματιστή
Το GNOME δίνει στους προγραμματιστές την μεγαλύτερη ευελιξία στην αδειοδότηση και την εκτενέστερη ποικιλία σε γλώσσες προγραμματισμού. Οι περισσότερες βιβλιοθήκες του GNOME είναι διαθέσιμες υπό την άδεια LGPL, που σημαίνει ότι μπορείτε να αναπτύσσετε εφαρμογές για το GNOME χωρίς καμία χρέωση, ανεξάρτητα από την άδεια χρήσης που χρησιμοποιείτε στο τελικό σας προϊόν.
Βιβλιογραφία:
https://el.wikipedia.org/wiki/GNOME
https://www.gnome.gr

FreeBSD (ΑΘΑΝΑΗΛΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΧΑΝΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ)[επεξεργασία]

Debian (ΠΑΥΛΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΠΟΜΩΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ)[επεξεργασία]

  • Εισαγωγή

Το Debian είναι μια από τις παλαιότερες και δημοφιλέστερες διανομές του Linux. Βασίζεται στον πυρήνα του Linux και αποτελείται κυρίως απο λογισμικό το οποίο ανήκει στην άδεια GNU GPL. Αυτό που έκανε το Debian γνωστό ήταν η αφοσίωση του στην ιδέα του ελεύθερου λογισμικού, όπως επίσης και το μεγάλο πλήθος επιλογών και δυνατοτήτων που προσφέρει. Αρχικά το Debian ανακοινώθηκε απο τον Ίαν Μέρντοκ, το 1993, και αναπτύχθηκε απο μια ομάδα εθελοντών που ονομάστηκε "Debian Project". Από το 1994 εώς το 1995, το υποστήριξε το Ίδρυμα Ανοιχτού Λογισμικού, και στη συνέχεια, μετά το τέλος της χορηγίας, η ομάδα του Debian Project δημιούργησε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με όνομα "Software in the Public Interest", ο οποίος είχε ως σκοπό την συλλογή οποιασδήποτε δωρεάς για την ανάπτυξη του Debian.

  • Εκδόσεις Λογισμικού

Το Debian χωρίζεται σε 3 κύριες εκδόσεις, με βάση το στάδιο ανάπτυξής τους:

1.Την σταθερή έκδοση, η οποία δεν ανανεώνεται, εκτός αν υπάρξει κάποιο επείγον πρόβλημα ασφαλείας. Κάθε σταθερή έκδοση υποστηρίζεται για τρία χρόνια, ενώ ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια.

2.Την "υπό δοκιμασία", η οποία είναι έκδοση που δεν συνιστάται για διακομιστές και υπολογιστές οι οποίοι περιέχουν κρίσιμα αρχεία, καθώς μερικά απο τα πακέτα της ενδέχεται να μην είναι σταθερά και χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο.

3.Την μη σταθερή, η οποία περιέχει πακέτα τα οποία βρίσκονται υπό ανάπτυξη, γι'αυτό θεωρείται ιδιαίτερα ασταθής και η χρήση της συνιστάται μόνο σε έμπειρους χρήστες.

  • Χαρακτηριστικά του Debian

1. Ελευθερία: Το Debian, αναφέρει στην Κοινωνική Σύμβαση του, πως το λογισμικό είναι και θα παραμείνει 100% ελεύθερο. Το λογισμικό διανέμεται ελεύθερα και δωρεάν, αλλά τα πακέτα του διανέμονται ελεύθερα αλλά όχι απαραίτητα δωρεάν, αυτό κρίνεται κάθε φορά απο τον δημιουργό του εκάστοτε πακέτου.

2. Το σύστημα διαχείρησης πακέτων του Debian: Το Debian διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα για την διαχείρηση των πακέτων του, το οποίο μπορεί να αναβαθμίσει μεμονομένα στοιχεία του συστήματος, ή ακομη και ολόκληρο το σύστημα, χωρίς να χρειάζεται επανεκκίνηση ή αναδιαμλόρφωση του συστήματος, αλλά και χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για απώλεια εξειδικευμένων αρχείων ρυθμίσεων.

3. Την ανοιχτή κοινώτητα ανάπτυξής του: Ενώ άλλες διανομές μπορεί να οφείλουν την ανάπτυξή τους σε μικρές ομάδες ατόμων ή εταιρίες, το Debian αναπτύσσεται απο μια μεγάλη ομάδα ατόμων που έχει ως στόχο να παρέχει στον κόσμο ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα που προσφέρει τεραστιες δυνατότητες. Έτσι, δέχονται κριτική και διάφορες άλλες πληροφορίες απο την κοινότητα, και προσπαθούν να βελτιώσουν το λογισμικό το συντομότερο δυνατόν.

4. Το υψηλό επίπεδο ασφάλειας: Η ομάδα του Debian δίνει μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια του συστήματός της. Το μεγάλο μέγεθος της κοινώτητας της, την βοηθά να βρίσκει τα σφάλματα και τα κενά ασφαλείας γρήγορα, και να τα διορθώνει όσο πιο σύντομα και αποτελεσματικά είναι δυνατό.

Wireshark (ΤΣΑΒΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ)[επεξεργασία]

WIRESHARK

Το wireshark είναι ένα ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα λογισμικό ανάλυσης πρωτοκόλλων δικτύου υπολογιστών.Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει στον χρήστη να καταγράφει, να αναλύει και να παρακολουθεί ένα δίκτυο, ενώ παράλληλα δίνει την δυνατότητα ανίχνευσης και αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου. Το wireshark είναι γραμμένο σε γλώσσα προγραμματισμού C και C++, ενώ η άδεια χρήσης του ανήκει στην GNU GPL. Τέλος το wireshark έχει και την μορφή εκπαιδευτικού χαρακτήρα καθώς χρησιμοποιείται σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα πληροφορικής.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Gerald Combs ο δημιουργός του λογισμικού Ethereal, και η πρώτη έκδοσή του κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1998. Ο Combs καθώς και δημιουργός του, κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα για τα περισσότερα απο τον πηγαίο κώδικα Ethereal (και το υπόλοιπο ήταν εκ νέου διανεμητέο υπό την GNU GPL), αντιθέτως δεν κατέχει τα δικαιώματα της ονομασίας του με αποτέλεσμα τον Μάϊο του 2006 όταν άρχισε να συνεργάζεται με διαφορετική εταιρία να δημιουργήσει το wireshark. Το wireshark έχει διακριθεί αρκετές φορές στο παρελθόν κερδίζοντας πολλά βραβεία εκ των οποίων του eWeek, Infoworld και του περιοδικου PC Magazine.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Το wireshark σε αντίθεση με παρόμοια προγράμματα παρέχει γραφικό περιβάλλον που επιτρέπει στον χρήστη να συλλέγει και να αποθηκεύει δεδομένα από ένα δίκτυο διασύνδεσης, επιπλέον δίνει την δυνατότητα φιλτραρίσματος πακέτων και συναφών πληροφοριών, και σε συνδιασμό με το γεγονός οτι παρεχέται δωρεάν το καθιστά από τα δημοφιλέστερα προγράμματα στην κατηγορία του. Τέλος το wireshark είναι συμβατό με Unix και με Windows κάνοντας το προσβάσιμο σε ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών.

Βιβλιογραφία

https://el.wikipedia.org/wiki/Wireshark

https://www.wireshark.org/

Orange (ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΩΜΑΣ)[επεξεργασία]

Είναι ένα λογισμικό με χρήση οπτικού προγραμματιστικού περιβάλλοντος για εξόρυξη και ανάλυση δεδομένων.

Ιστορικά[επεξεργασία]

Το project του Orange ξεκίνησε το 1997 από τους Janez Demšar και Blaž Zupan στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής του τμήματος Υπολογιστών και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα είναι ο δημιουργός του προγράμματος και διάτρητης.

Σύνοψη[επεξεργασία]

Το Orange είναι ένα δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα(GPL - General Public License)που χρησιμοποιείται στον τομέα της μηχανικής μάθησης και εξόρυξης δεδομένων. Μέσω ενός γραφικού περιβάλλοντος προγραμματισμού αναλύει και απεικονίζει οπτικά δεδομένα ενώ επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μία βιβλιοθήκη της Python (Το πρόγραμμα είναι γραμμένο σε Python).

Χρήσεις και Δυνατότητες[επεξεργασία]

  • Μέσω του οπτικού προγραμματισμού το Orange κάνει χρήση αλγορίθμων γραφικης αναπαραστασης

για την εξόρυξη δεδομένων και την αναγνώριση προτύπων μηχανικής μάθησης με ανάλυση δεδομένων.

  • Η λειτουργιά του προγράμματος στηρίζεται στα widgets (εργαλεία-υποπρογράμματαα) που υποστηρίζουν από απλή απεικόνιση και επιλογή στοιχείων έως την εμπειρική αξιολόγηση αλγορίθμων μάθησης και προγνωστική μοντελοποίηση.
  • Για την υλοποίηση της ανάλυσης γίνεται η δημιουργία ροών εργασιών και συνδέσεων (προκαθορισμένες η σχεδιασμένες) σε ένα γραφικό περιβάλλον με widgets. Καθώς υπάρχει και η επιλογή της άμεσης χρήσης της βιβλιοθήκης python για των χειρισμό δεδομένων, και την τροποποίηση των widget.

Κύρια γνωρίσματα του προγράμματος

Ανάλυση Δεδομένων[επεξεργασία]

  • Διαδραστική επαφή με την οπτική των δεδομένων.

Στόχος του Orange είναι η αναγνώριση προτύπων έτσι η άμεση επίδραση με τα δεδομένα είναι σημαντική στην κατανόηση και την διαχείριση αυτών.

  • Έξυπνη Ανάλυση δεδομένων

Με την χρήση 'έξυπνων' αλγορίθμων το Orange έχει την ικανότητα να ομαδοποιεί και να παρουσιάζει ευκολότερα κατανοητά τις πληροφορίες για τους χρηστές.

  • Αναφορά αποτελεσμάτων

Το Orange μπορεί να δημιουργήσει εκθέσεις αναφοράς με άμεση εικόνα από τα widget του project.

Εξόρυξη δεδομένων με Οπτικός προγραμματισμός[επεξεργασία]

  • Γραφική Αντιμετώπιση (Visual Programming)

Το περιβάλλον του προγράμματος επιτρέπει την εύκολη και λογική κατανόηση της ανάλυσης.

  • Widget (component-based)

Με την χρήση πολλαπλών widget με διαφορετικό προσανατολισμό, στο ίδιο περιβάλλον εργασίας είναι δυνατή η παράγωγη παραστατικών αποτελεσμάτων. (Τα widget επικοινωνούν μεταξύ τους που επιτρέπει την δυναμική αλλαγή)

  • 'Clever' Interface

Το Orange προτείνει πιθανές επόμενες συνδέσεις ή widget που ταυτόχρονα βοηθά τον απλό χρηστή αλλά και επιταχύνει το έργο του επαγγελματία.

Επιγραμματικά διαθέτει αλγορίθμους για ,

Διαχειρηση δεδομενων - προεπεξεργασια
Ταξινομηση
Αντιστροφη Μηχανικη
Παλινδρομηση
Συσχετιση
Συνολο-ενσωματομενων
Oμαδοποιηση-ιεραρχικα κριτηρια
Αξιολογηση-μεσω κριτηριων και διασταυρωση επικυρωσης
Προβολη-βαση αρχων/κανονων

Χρήσεις και Δυνατότητες[επεξεργασία]

Το πρόγραμμα βρίσκει χρησιμότητα σε απλούς χρήστες και επιχειρήσεις εξαιτίας της παραμετροποίησης, έτσι είναι ευρέως διαδεδομένο σε πανεπιστημιακή χρήση αλλα και επαγγελματικό τομέα. Ο πρωτεύον στόχος είναι η ανάλυση και εξόρυξη δεδομένων σε ένα εύχρηστο περιβάλλον για μεγάλο εύρος χρηστών. Το orange βρίσκει χρήση σε επιχειρήσεις καθώς προσαρμόζεται με πολλούς τρόπους και παραμέτρους για τον κάθε στόχο (μεγάλη ποικιλία εργαλείων, widget, etc)

Ενδεικτικά - http://www.orangeits.com

Βιβλιογραφία[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/Orange_(software)
https://en.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License
https://www.predictiveanalyticstoday.com/orange-data-mining
http://ailab.ijs.si/dunja/TuringSLAIS-2012/Papers/Demsar_Orange.pdf

BitTorrent (ΧΟΥΣΕΙΝ ΠΑΛΑΖΛΗ ΜΩΧΑΜΜΕΤ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ)[επεξεργασία]

Τί είναι τα torrents;

Τα torrents είναι μικρά αρχειά που χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή πολύ μεγαλύτερων αρχείων, ή συνόλων από αρχεία, μέσω του πρωτοκόλλου BitTorrent.

Ιστορική Αναδρομή

Ο προγραμματιστής Bram Cohen, ο οποίος ήταν πρώην φοιτητής του Πανεπιστημίου Buffalo, σχεδίασε το πρωτόκολλο τον Απρίλιο του 2001 και κυκλοφόρησε την πρώτη διαθέσιμη έκδοση στις 2 Ιουλίου 2001(που γράφτηκε σε γλώσσα προγραμματισμού Python) ενώ την πιο πρόσφατη έκδοση το 2013. Oı πελάτες του BitTorrent είναι διαθέσιμοι σε ότι αφορά την ποικιλία υπολογιστικών πλατφορμών και λειτουργικών συστημάτων. Επιβάλλεται να επισημάνουμε πως το Νοέμβριο του 2004, η BitTorrent ήταν υπεύθυνη για το 25% της συνολικής κίνησης στο Διαδίκτυο ενώ παράλληλα από τον Φεβρουάριο του 2013, κατείχε το 3,35% του παγκόσμιου εύρους ζώνης , περισσότερο από το ήμισυ του 6% του συνολικού εύρους ζώνης που αφιερώνεται στην κοινή χρήση αρχείων.

Σημαντική επίσης κρίνεται η αναφορά στους ενεργούς χρήστες.

Οι μετρήσεις δείχνουν πως από το 2013 το BitTorrent έχει ανά πάσα στιγμή 15 με 27 εκατομμύρια ταυτόχρονα ενεργούς χρήστες. Επιπλέον από τον Ιανουάριο του 2012 το BitTorrent χρησιμοποιείται από 150 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Βάσει αυτού του αριθμού, ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων χρηστών μπορεί να εκτιμηθεί σε περισσότερο από ένα τέταρτο του ενός δισεκατομμυρίου.

Τι είναι;

Το BitTorrent αποτελεί ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας υπεύθυνο για την ανταλλαγή αρχείων όπου τα αρχεία που κατεβάζουμε δεν βρίσκονται σε έναν κεντρικό διακομιστή (όπως, π.χ., όταν κατεβάζουμε με τον Firefox μέσω του πρωτοκόλλου HTTP ή FTP) αλλά στους σκληρούς δίσκους του δικού μας και των άλλων χρηστών. Επιπρόσθετα είναι ένα από τα πιο κοινά πρωτόκολλα για τη μεταφορά μεγάλων αρχείων, όπως ψηφιακά αρχεία βίντεο(mp4) που περιέχουν τηλεοπτικές εκπομπές ή βίντεο ή ψηφιακά αρχεία ήχου(mp3) που περιέχουν τραγούδια . Ένα πλεονέκτημά του απέναντι σε άλλα πρωτόκολλα P2P (Peer To Peer) είναι ότι επιτρέπει την διανομή/ανταλλαγή μεγάλων αρχείων με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Και κατ' επέκταση αυτός ήταν και ο αρχικός σκοπός για τον οποίο το έφτιαξε ο Μπραμ Κόεν (Bram Cohen).

Πως λειτουργεί;

Για να στείλει ή να λάβει αρχεία, ένα άτομο χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα-πελάτη BitTorrent στον υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο Internet. Κάθε πελάτης είναι σε θέση να προετοιμάσει, να ζητήσει και να μεταδώσει οποιοδήποτε τύπο αρχείου υπολογιστή μέσω δικτύου, χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο. Για να μοιραστεί ένα αρχείο ή μια ομάδα αρχείων, ένας συνομιλητής δημιουργεί πρώτα ένα μικρό αρχείο που ονομάζεται "torrent" (π.χ. MyFile10.torrent). Αυτό το αρχείο περιέχει μετα δεδομένα σχετικά με τα αρχεία που πρόκειται να μοιραστούν και σχετικά με τον tracker, τον υπολογιστή που συντονίζει τη διανομή αρχείων. Άκομα τα άτομα που θέλουν να κατεβάσουν το αρχείο πρέπει πρώτα να αποκτήσουν ένα αρχείο torrent για αυτό και να συνδεθούν με τον συγκεκριμένο tracker, ο οποίος τους λέει από ποιους άλλους συνομηγούς να κατεβάσουν τα κομμάτια του αρχείου.

Αδεια χρήσης για το Bittorent

To BitTorrent Χρησιμοπιειει την αδεια JOSL (Jabber Open Source License) δηλαδη αδεια χρησης ανοιχτου κωδικα Jabber. Το ίδρυμα λογισμικού Jabber ιδρύθηκε αρχικά για να παρέχει μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική νομική οντότητα που θα υποστηρίζει την κοινότητα ανάπτυξης γύρω από τις τεχνολογίες Jabber. Eπικεντρώθηκε στην ανάπτυξη του JOSL, της αδειοδότησης ανοικτού κώδικα Jabber και μιας διαδικασίας ανοιχτών προτύπων για την τεκμηρίωση των πρωτοκόλλων.

Υποστήριξη
Οι εκδόσεις που είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο είναι για λειτουργικά συστήματα:

  • Windows
  • Mac
  • Android

Βιβλιογραφία
https://en.wikipedia.org/wiki/BitTorrent

Inkscape (ΚΟΥΡΕΛΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΓΟΥΚΟΣ ΙΑΣΩΝ)[επεξεργασία]

Το Inkscape είναι πρόγραμμα ανοικτού κώδικα το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να σχεδιάζει και να επεξεργάζεται εικόνες διανυσματικών γραφικών κάνοντας χρήση ιδιοτήτων της αναλυτικής γεωμετρίας. Η ανάπτυξή του ξεκίνησε το 2003 από μία ομάδα τεσσάρων προγραμματιστών που βάσισαν τον κώδικά του στο Sodipodi. Σήμερα υποστηρίζεται από μεγαλύτερη κοινότητα ανοικτού λογισμικού που το αναπτύσσει στη γλώσσα προγραμματισμού C++.

Με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, γίνεται η σχεδίαση και επεξεργασία εικόνων (π.χ. λογότυποι) αποθηκεύοντας τις εικόνες με μαθηματικούς τύπους επιτρέποντας την μεγέθυνση δίχως να παρατηρείται αλλοίωση.

Μερικά από τα κύρια εργαλεία που χρησιμοποιούνται κατά τη σχεδίαση στο Inkscape είναι:

  • Το μολύβι που επιτρέπει στο χρήστη να σχηματίζει γραμμές και καμπύλες
  • Το εργαλείο μεγέθυνσης για την εστίαση σε ένα τμήμα του αρχείου εικόνας που επεξεργάζεται
  • Το εργαλείο κείμενο με το οποίο ο χρήστης εισάγει και μορφοποιεί κείμενο που θα περιέχεται στην εικόνα που επεξεργάζεται
  • Επιπλέον ο χρήστης μπορεί να εισάγει με τα εργαλεία έλλειψη, ορθογώνιο, αστέρια και πολύγωνα, και σπείρα τα αντίστοιχα σχήματα και παράγωγα αυτών, όπως τόξα με το εργαλείο έλλειψη και χρήσης επιπλέον επιλογών

Κάποιες χρήσιμες επιλογές είναι ο χρωματισμός στο κάτω τμήμα της οθόνης, ο χάρακας για τη μέτρηση επιφάνειας, η επιλογή για την ομαδοποίηση αντικειμένων στην επιφάνεια επεξεργασίας ώστε μέσω εργαλείων να δέχονται ομοιόμορφη επεξεργασία.

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα χρήσης στρώσεων για μεγαλύτερη ευελιξία κατά την επεξεργασία εικόνας. Ακόμα δίνει τη δυνατότητα διευκόλυνσης στο χρήστη από τις συντομεύσεις που παρέχονται μέσω του πληκτρολογίου, όπως την επαναφορά της επιλεγμένης στρώσης με το Shift+Ctrl+Page up ή τη σχεδίαση τετραγώνου από το εργαλείο ορθογώνιο κρατώντας πατημένο το Ctrl.

Το Inkscape τρέχει σε πολλά λειτουργικά συστήματα όπως σε διανομές Gnu/Linux, στα Windows και στο macOS. Κάποιοι από τους τύπους αρχείων που υποστηρίζει είναι:

  • SVG (Scalable Vector Graphics), που όταν προσπελαστεί από προγράμματα επεξεργασίας κειμένου ο κώδικας που εμφανίζεται είναι κατανοητός από τον άνθρωπο
  • PDF (Portable Document Format)

Καθώς και διάφοροι τύποι που αποτελούν γραφικά ψηφίδων όπως JPG, GIF και PNG. Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει επεκτάσεις ώστε να επεξεργαστεί και άλλους τύπους αρχείων που δεν υποστηρίζονται άμεσα από το Inkscape.

Η άδεια χρήσης ελεύθερου λογισμικού που χρησιμοποιείται για το Inkscape είναι η Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU 3 (ή νεότερη) (GNU General Public License 3) που γράφτηκε το 2007 από τον Ρίτσαρντ Στόλλμαν και η οποία δίνει τις παρακάτω ελευθερίες (συνοπτικά):

  • Να μπορεί να χρησιμοποιήσει ο χρήστης το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί την άδεια GPLv3 για οποιοδήποτε λόγο
  • Να μπορούν οι χρήστες να διαμοιράζουν αντίγραφα του προγράμματος σε άλλους χρήστες
  • Ο χρήστης να επεξεργαστεί τον κώδικα, να τον βελτιώσει και να διανείμει τις βελτιώσεις εκ νέου ώστε να επωφεληθούν όλοι οι χρήστες

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/Inkscape

https://inkscape.org/en/

https://en.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License

PSPP(Κρίτσα Μαρία 4416269)[επεξεργασία]

Λίγα λόγια για το PSPP[επεξεργασία]

Το PSPP είναι μια εφαρμογή ελεύθερου λογισμικού για την ανάλυση δειγμάτων δεδομένων, που προορίζεται ως ελεύθερη εναλλακτική λύση για το πλέον εμπορικό πρόγραμμα IBM SPSS Statistics το οποίο αντικαθιστά με επιτυχία. Έχει ένα γραφικό περιβάλλον χρήστη και μια συμβατική διεπαφή γραμμής εντολών. Είναι γραμμένο σε C και χρησιμοποιεί την επιστημονική βιβλιοθήκη GNU για τις μαθηματικές ρουτίνες του. Το όνομα δεν έχει "καμία επίσημη ακρωνυμική επέκταση". Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια σταθερή και αξιόπιστη εφαρμογή

Ιστορική Αναδρομή[επεξεργασία]

Το έργο PSPP (αρχικά αποκαλούμενο "Fiasco") γεννήθηκε προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 ως δωρεάν αντικατάσταση λογισμικού για το προαναφερόμενο SPSS, ένα εργαλείο διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, το οποίο παρήγαγε τότε η εταιρεία SPSS Inc. Η φύση της ιδιοκτησιακής αδειοδότησης και η παρουσία της διαχείρισης ψηφιακών περιορισμών ώθησε τον συγγραφέα να γράψει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση η οποία αργότερα κατέστη λειτουργικά πανομοιότυπη, αλλά με την άδεια του καθενός χρήστη να αντιγράψει, να τροποποιήσει και οπωσδήποτε να μοιραστεί.

Λειτουργίες Δυνατότητες Χαρακτηριστικά[επεξεργασία]

Το πρόγραμμα PSPP υποστηρίζει πάνω από 1 δισεκατομμύριο περιπτώσεις και πάνω από 1 δισεκατομμύριο μεταβλητές. Είναι δυνατή η σύνταξη αρχείων δεδομένων τα οποία συμβατά με αυτά του SPSS, όπως και η επιλογή τερματικού ή γραφικού περιβάλλοντος χρήστη η επιλογή μορφών εξόδου κειμένου, postscript, pdf, opendocument ή html, η διαλειτουργικότητα με Gnumeric, LibreOffice, OpenOffice.Org και άλλων ελεύθερων λογισμικών , η εύκολη εισαγωγή δεδομένων από υπολογιστικά φύλλα, αρχεία κειμένου και πηγές βάσης δεδομένων.

   Επιπρόσθετα, υπάρχει η δυνατότητα ανοίγματος, ανάλυσης και επεξεργασίας δύο ή περισσότερων συνόλων δεδομένων ταυτόχρονα. Μπορούν επίσης να συγχωνευθούν, να ενωθούν ή να συνδυαστούν.
  Ακόμη ,  μια διεπαφή χρήστη που υποστηρίζει όλα τα κοινά σύνολα χαρακτήρων και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι οι το πρόγραμμα παρέχει γρήγορες στατιστικές διαδικασίες, ακόμη και σε πολύ μεγάλα σύνολα δεδομένων.    Δεν υπάρχουν τέλη αδείας.     Δεν υπάρχει περίοδος λήξης. Δεν υπάρχουν ανήθικες συμφωνίες άδειας χρήσης τελικού χρήστη. Το εγχειρίδιο χρήσης είναι λειτουργικό και πλήρως ενημερωμένο. Υπάρχει  άδεια χρήσης κάτω από το GPLv3 ή αργότερα.
   Επιπλέον το PSPP  λειτουργεί σε πολλούς διαφορετικούς υπολογιστές και σε πολλά διαφορετικά λειτουργικά συστήματα (GNU ή GNU / Linux είναι οι προτιμώμενες πλατφόρμες, αλλά υπάρχουν και  πολλές αναφορές ότι λειτουργεί καλά και σε άλλα συστήματα).

Τέλος το PSPP απευθύνεται κυρίως στους στατιστικολόγους, τους κοινωνικούς επιστήμονες και τους φοιτητές, οι οποίοι απαιτούν γρήγορη και άνετη ανάλυση των δειγματοληπτικών δεδομένων.

Πλεονεκτήματα Ελεύθερου Λογισμικού[επεξεργασία]

Το δωρεάν στατιστικό λογισμικό όπως το PSPP αποτελεί πρακτική εναλλακτική λύση για τα εμπορικά πακέτα. Σε γενικές γραμμές, το ελεύθερο στατιστικό λογισμικό δίνει αποτελέσματα που είναι τα ίδια με τα αποτελέσματα από εμπορικά προγράμματα και πολλά από τα πακέτα είναι αρκετά εύκολο να μάθουν, χρησιμοποιώντας συστήματα μενού, αν και μερικά έχουν εντολή.

Πηγές[επεξεργασία]

www.gnu.org en.wikipedia.org/wiki/PSPP www.inewsgr.com


FreeCAD(Παπανικολάου Ελισσάβετ, Ζαγκανα Σωτηρία)[επεξεργασία]

Τι είναι[επεξεργασία]

Το FreeCAD είναι ένα παραμετρικό πρόγραμμα CAD ανοικτού κώδικα το οποίο στοχεύει στην μηχανολογική ανάπτυξη και το βιομηχανικό σχέδιο αλλά ταιριάζει επίσης σε ένα ευρύτερο φάσμα χρήσεων γύρω από τη μηχανική, όπως η αρχιτεκτονική ή άλλες ειδικότητες μηχανικής. Το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαδραστικά και η λειτουργικότητά του μπορεί να προσεγγιστεί και να επεκταθεί χρησιμοποιώντας τη γλώσσα προγραμματισμού Python. Ο καλός γνώστης του προγράμματος Python, μπορεί να το επεκτείνει και να αυτοματοποιήσει αρκετές από τις καθημερινές του εργασίες.

Ιστορία/Εξέλιξη του freeCAD[επεξεργασία]

Η ιστορία του FreeCAD άρχισε τον Ιανουάριο του 2001, όταν ο Jürgen Riegel άρχισε να εργάζεται στο έργο Cas.CADE, ένα εμπορικό πλαίσιο ανάπτυξης λογισμικού το οποίο περιελάμβανε έναν πυρήνα γεωμετρικού μοντέλου (ή πυρήνα CAD) που είχε κυκλοφορήσει το 2000 με άδεια ανοιχτού κώδικα και μετονομάστηκε σε Open Cascade. Αυτό κατέστησε δυνατή την υλοποίηση ενός προγράμματος 3D CAD ανοιχτού κώδικα, καθώς η ανάγκη προγραμματισμού ενός πυρήνα CAD από το μηδέν θα απαιτούσε τεράστιο όγκο εργασιών.

Το 2008 η αρχιτέκτονας και devleloper  Yorik van Havre προσχώρησε στο έργο το 2008 και άρχισε να εργάζεται στο Module Draft. Πριν από αυτό το σημείο, δεν υπήρχε τρόπος να δημιουργηθεί 2D γεωμετρία μέσω του GUI. Αυτή η ενότητα προγραμματίστηκε εξ ολοκλήρου στη Python και όχι στην C ++, την βασική γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται στο FreeCAD. Αυτό απέδειξε ότι η ολοκλήρωση της Python ήταν επιτυχής και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση ή προσαρμογή των δυνατοτήτων του FreeCAD.

Χαρακτηριστικά[επεξεργασία]

Το FreeCAD διαθέτει εργαλεία παρόμοια με τα Catia, SolidWorks ή Solid Edge και κατά συνέπεια εμπίπτει και στην κατηγορία MCAD, PLM, CAx και CAE. Είναι ένας παραμετρικός μοντελιστής βασισμένος σε χαρακτηριστικά λογισμικού αρχιτεκτονικής, που διευκολύνει την παροχή πρόσθετων λειτουργιών χωρίς τροποποίηση του κεντρικού συστήματος.

Όπως και με πολλούς σύγχρονους μοντελιστές 3D CAD, έχει πολλά 2D στοιχεία για να σχεδιάσει 2D σχήματα ή να εξάγει λεπτομέρειες σχεδιασμού από το 3D μοντέλο για να δημιουργήσει σχέδια 2D παραγωγής. Εξαιτίας της ευρείας προσαρμοστικότητάς του, το FreeCAD μπορεί να γίνει χρήσιμο σε μια πολύ ευρύτερη περιοχή σε σύγκριση πάντα με τον κύριο στόχο του.

Το FreeCAD κάνει μεγάλη χρήση όλων των μεγάλων βιβλιοθηκών ανοιχτού κώδικα που υπάρχουν εκεί στον τομέα της Επιστημονικής Πληροφορικής. Μεταξύ αυτών είναι το OpenCascade, ένας ισχυρός πυρήνας CAD, το Coin3D, μια ενσάρκωση του Open Inventor, το Qt, το παγκοσμίου φήμης πλαίσιο UI και όπως προαναφέρθηκε η Python, μια από τις καλύτερες διαθέσιμες γλώσσες δέσμης ενεργειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο το FreeCAD μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως βιβλιοθήκη από άλλα προγράμματα.

Το FreeCAD είναι επίσης μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα και επί του παρόντος λειτουργεί άψογα σε συστήματα Windows και Linux / Unix και Mac OSX, με την ίδια ακριβώς εμφάνιση και λειτουργικότητα.

Πηγές[επεξεργασία]

www.freecadweb.org en.wikipedia.org/wiki/FreeCAD

AdBlock Plus (ΕΓΓΟΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (4416001), ΙΤΣΙΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ (4416081))[επεξεργασία]

Γενική αναφορά

Το AdBlock Plus είναι ένα σύστημα φιλτραρίσματος περιεχομένου με σκοπό την αποκλεισμό ενοχλητικών διαφημίσεων, την αποτροπή παρακολούθησης του χρήστη καθώς και τον φραγμό εισόδου σε ιστοσελίδες που είναι γνωστές για το διαμοιρασμό κακόβουλου λογισμικού. Τρόπος εγκατάστασης και λειτουργίας: Παρέχεται δωρεάν ως πρόσθετο ανοιχτού κώδικα με άδεια χρήσης GPL v3 για τους περισσότερους και πιο γνωστούς περιηγητές διαδικτύου όπως Google Chrome, Apple Safari, Opera, Firefox και Microsoft Edge και δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να επιλέγει τους ιστοχώρους στους οποίους επιθυμεί να λειτουργεί όπως και το πόσο αυστηρό θα είναι στα κριτήρια του κατά τον αποκλεισμό περιεχομένου. Αναλυτικά, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να:

  • Βλέπει τον αριθμό του μπλοκαρισμένου περιεχομένου σε μία ιστοσελίδα.
  • Παρακολουθεί τον αριθμό του συνολικού περιεχομένου που έχει μπλοκαριστεί από τον περιηγητή του.
  • Θέσει εκτός λειτουργίας το πρόσθετο σε μία σελίδα.
  • Να απαγορεύσει συγκεκριμένο περιεχόμενο σε έναν ιστότοπο.
  • Απαγορεύσει την παρακολούθηση των κινήσεων μέσω συνεδριών (sessions).
  • Απόκρυψη συνδέσμων για διαμοιρασμό περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα (social media buttons).

Άδεις χρήσης

To AdBlock Plus παρέχεται στους χρήστες του με άδεια χρήσης GPL v.3 που κυκλοφορεί από το ίδρυμα ελεύθερου λογισμικού. Η άδεια αυτή δίνει τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε χρήστη:

  • Να τρέξει το λογισμικό για οποιοδήποτε λόγο.
  • Να μελετήσει τη λειτουργία ενός λογισμικού και να το τροποποιήσει.
  • Να διανέμει αντίγραφα του λογισμικού.
  • Να συνεισφέρει στη βελτίωση του λογισμικού, με σκοπό να επωφεληθεί η κοινότητα.

Ιστορική αναδρομή

Ο δημιουργός του AdBlock Plus 0.5 είναι ο Michael McDonald, ο οποίος βελτίωσε το έως τότε πρόσθετο AdBlock προσθέτοντας νέες λειτουργίες όπως:

Δημιουργία λίστας με εγκεκριμένες διαφημίσεις.

  • Δυνατότητα απόκρυψης περιεχομένου ανά ιστότοπο και αφαίρεση καθολικών φίλτρων.
  • Βελτιστοποίηση του περιβάλλοντος χρήστη (UI/UX).
  • Βελτιστοποίηση διαρροών μνήμης (memory leaks).

Ο McDonald αποσύρθηκε από την ανάπτυξη του AdBlock Plus και έδωσε τα δικαιώματα στον Wladimir Palant, ο οποίος έπειτα δημοσίευσε μία νεότερη έκδοση, το AdBlock v0.6 αφού πρώτα έγραψε από την αρχή τον πηγαίο κώδικα του λογισμικού.

Ανίχνευση περιεχομένου

Αρκετοί διαχειριστές ιστοσελίδων, χρησιμοποιούν κώδικα (Javascript) για να παρακολουθήσουν την επίδραση του AdBlock Plus στην σελίδα τους. Η ανίχνευση γίνεται εφικτή με την δημιουργία μοναδικών συνδέσμων με την χρήση μηχανισμού ασφαλείας, όπου το περιεχόμενο μοιάζει στον τελικό χρήστη με φυσικό ενώ στην πραγματικότητα είναι απομονωμένο και παρακολουθεί την διεπαφή με το σύνολο της σελίδας και με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η σίγουρη προβολή των διαφημίσεων στον ιστότοπο.

Βιβλιογραφία

https://adblockplus.org/

https://github.com/adblockplus

https://en.wikipedia.org/wiki/Adblock_Plus

https://en.wikipedia.org/wiki/Honeypot_(computing)

https://en.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License0

VirtualBox (ΚΟΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ(4412058) ΝΙΚΟΣ ΚΟΠΑΝΑΣ (4413017)[επεξεργασία]

Tι είναι το VIRTUAL BOX[επεξεργασία]

Το Virtual Box είναι μία εφαρμογή της κατηγορίας υπερόπτης (hypervisor) η οποία χρησιμοποιείται για να τρέχουμε λειτουργικά συστήματα σε ένα ιδιαίτερο και μετατρέψιμο περιβάλλον της εικονικής μηχανής (virtual machine). Oι προγραμματιστές της Oracle που έχουν αναλάβει από το 2010 την συνεχή της βελτίωση και αναβάθμιση συνεχώς φέρνουν στο κοινό νέες εκδόσεις,διορθώνοντας έτσι τυχόν προβλήματα είτε βελτιώνοντας τον τρόπο χρήσης της. Το Virtual Box είναι εφοδιασμένο φυσικά με διεπαφή γραφικού περιβάλλοντος (GUI) αναπτυγμένο σε Qt ένα διαπλατφορµικό σύστημα διαβάθμισης(cross-platform application) . Έχει επίσης εργαλεία γραμμής εντολών (command linetools) είτε χωρίς κεφαλίδες είτε σε SDL για τη διαχείριση και τη λειτουργία εικονικών μηχανών. Η εφαρμογή αυτή έχει εγκατασταθεί σε ποικίλα λειτουργικά περιβάλλοντα όπως Linux, macOS, Windows, Solaris, Open Solaris. Υποστηρίζει τη δημιουργία και διαχείριση εικονικών μηχανών που εκτελούν εκδόσεις και παραλλαγές των Windows,Linux,Solaris,BSD κ.ά . Ακόμα για κάποια λειτουργικά συστήματα υπάρχει ένα "Guest Additions" package το οποίο επεμβαίνει έμμεσα στους drivers και στα systems application το οποίο μπορεί να βελτιώσει τυπικά την απόδοση των γραφικών κυρίως.

Ιστορική Αναδρομή[επεξεργασία]

Το Virtual Box αρχικά ανακοινώθηκε από την Innotek GmbH από το Weinstadt της Γερμανίας υπό άδειας ιδιοκτησίας λογισμικού.Υπήρχε μία έκδοση και ήταν δωρεάν για ιδιωτική και όχι μόνο χρήση καθώς και για αξιολόγηση με την επιφύλαξη όμως της ίδια της Εταιρίας. Τον Ιανουάριο του 2007 όμως και μετά από αδειοδότηση της LiSoG της συμμαχίας ανοιχτού επαγγελματικού λογισμικού ανακοινώνεται το VirtualBox Open Source Edition (OSE) ως δωρεάν και ανοιχτού λογισμικού εφαρμογή.Η Innotek έβαλε τις βάσεις σε αυτή την εφαρμογή τόσο σε επίπεδο διαθεσιμότητας σε ποικίλα και διαφορετικά περιβάλλοντα όσο και στην εξέλιξη της ίδια της εφαρμογής.Το 2008 όμως εξαγοράστηκε από την Sun Microsystems. Και φτάνουμε στο 2010 όπου η Sun Microsystems εξαγοράζεται από την Oracle Corporation και η τελευταία κάνει μετονομασία στο προϊόν Oracle VM VirtualBox.

Άδεια Χρήσης VIRTUAL BOX[επεξεργασία]

Η εφαρμογή VirtualBox καλύπτεται από την άδεια χρήσης GPL(Genelar Public Lisence) η οποία,είναι πιθανόν η περισσότερο γνωστή άδεια χρήσης ελεύθερου λογισμικού, και είναι η άδεια που προστατεύει το μεγαλύτερο ποσοστό του ελεύθερου λογισμικού που υπάρχει.Η άδεια GPL, που δημιουργήθηκε για τα προγράμματα που έγραφε το Gnu Project, δίνει στους κατόχους ενός προγράμματος τα ακόλουθα τέσσερα δικαιώματα, που στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού είναι γνωστά και ως Τέσσερις Ελευθερίες:

  • να τρέξουν ένα πρόγραμμα για οποιοδήποτε λόγο.
  • να μελετήσουν τη λειτουργία ενός προγράμματος και να το τροποποιήσουν
  • να διανείμουν αντίγραφα του προγράμματος έτσι ώστε να βοηθήσουν τον πλησίον
  • να βελτιώσουν το πρόγραμμα και να προσφέρουν τις βελτιώσεις στο κοινό, έτσι ώστε να ωφεληθεί ολόκληρη η κοινότητα

Πηγές[επεξεργασία]

FileZilla (ΤΣΙΟΥΡΒΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ 4416190, ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ (4416007)[επεξεργασία]

Γενικά[επεξεργασία]

Το FileZilla είναι μια δωρεάν cross platform FTP εφαρμογή που περιλαμβάνει το FileZilla Client και το FileZilla Server.To FileZilla Client είναι διαθέσιμο για Windows,MacOs,Linux ενώ το το FileZilla Server μόνο για Microsoft Windows.To client υποστηρίζει FTP,SFTP και FTPS network protocols.

Ιστορία[επεξεργασία]

Το FileZilla ξεκίνησε ως εργασία στο μάθημα επιστήμης υπολογιστών την δεύτερη βδομάδα του Ιανουαρίου του 2001 απο τον Tim Kosse και δύο ακόμα συμμαθητές του.Πριν αρχίσουν να γράφουν τον κώδικα συζητούσαν με τι είδους άδεια να κυκλοφορήσουν το λογίσμικο που επρόκειτο να δημιουργήσουν.Αποφασίσανε να το κυκλοφορήσουν ως ένα open-source λογισμικό γιατί πολλοί FTP Clients ήταν ήδη διαθέσιμοι και σκέφτηκαν πως εάν το κυκλοφορούσαν ως λογισμικό εμπορίου δε θα πωλούσαν ούτε μια κόπια.

Xαρακτηριστικά[επεξεργασία]

  • Μεταφέρει αρχεία σε FTP,SFTP,κρυπτοφραφημένα FTP όπως FTPS SFTP.
  • Υποστηρίζει IPv6 που είναι η τελευταία έκδοση του ιντερνετικού προτοκόλου.
  • Διαθέσιμο σε 47 γλώσσες.
  • Υποστηρίζει την λειτουργία παύσης και συνέχισης κατα την διάρκοια της μεταφοράς των αρχείων.
  • Επιτρέπει λειτουργία multitasking που επιτρέπει να στέλνει αρχεία ταυτόχρονα απο διαφορετικούς σέρβερ.
  • Λειτουργία σελιδοδείκτων.
  • Drag and drop για λήψη ή μεταφόρτωση.
  • Ρύθμιση ταχύτητας αποστολής αρχείων.
  • Αναζήτηση και αρχειοθέτηση αρχείων.
  • Έλεγχο ποιότητας δικτύου για αποστολή αρχείων.

Κριτική[επεξεργασία]

  • Το Ars Technica έγραψε τον Αύγουστο του 2008 έγραψε θετικές κρητικές για το FileZilla εστιάζοντας στην ταχύτητα του και τα συχνά updates του
  • Το Go Daddy, Clarion University της Pennsylvania και Natiotan Capital FreeNet συνηστούσαν το FileZilla για τις web hosting υπηρεσίες τους.
  • Τον Ιανουάριο του 2012 το CNet έδωσε στο FileZilla την μεγαλύτερη βαθμολογία 5/5 αστέρια.
  • Πολλές adware υπηρεσίες προσέγγισαν το FileZilla με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφημίσεων στο λογισμικό για την απόκτηση εσώδων από τους developers.

FileZilla Server[επεξεργασία]

To FileZilla Server είναι αδερφικό λογισμικό με το FileZilla Client.Είναι ένας FTP Server που υποστηρίζεται από το ίδιο project και διαθέτει υποστήριξη για FTP και FTP πανω σε SSL/TLS.O FileZilla server είναι διαθέσιμο για λειτουργικό σύστημα Windows.

Βugs/Issues[επεξεργασία]

Σε αντίθεση με άλλους FTP Clients το FileZilla δε διαθέτει λύση για το error στον IIS server που οδηγεί σε διαφθορά αρχείου κατα την συνέχιση λήψεων μεγάλου μεγέθους.

Βιβλιογραφία[επεξεργασία]

www.wikipedia.com

www.datamation.com

MySQL (ΚΟΥΤΣΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, 4416158)[επεξεργασία]

Γενικά[επεξεργασία]

Το MySQL είναι ένα Σύστημα Διαχείρισης Σχεσιακών Βάσεων Δεδομένων(RDBMS). Ο κώδικάς του είναι διαθέσιμος μέσω της GNU General Public License, καθώς και μέσω ορισμένων ιδιόκτητων συμφωνιών. Ανήκει και χρηματοδοτείται από την Σουηδική κερδοσκοπική εταιρία, MySQL Α.Ε, η οποία σήμερα ανήκει στην Oracle. Σημειώνεται πως υπάρχουν διαθέσιμες εκδόσεις επί πληρωμή για ιδιωτική χρήση που προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες.

Το MySQL αποτελεί κύριο κομμάτι του LAMP(Linux,Apache,MySQL,Perl/PHP/Python) πακέτου εφαρμογών διαδικτύου ανοιχτού κώδικα. Μερικές εφαρμογές που χρησιμοποιούν MySQL είναι: TYPO3, MODx, Joomla, WordPress, phpBB, MyBB, και Drupal. Επίσης χρησιμοποιείται και σε ιστοσελίδες υψηλών απαιτήσεων όπως Google (όχι για αναζήτηση), Facebook, Youtube, Twitter, Flickr κ.α.

Ο κώδικας είναι γραμμένος σε C και C++. Λειτουργεί με πολλά λογισμικά συστήματος όπως Linux, macOS, Microsoft Windows,  AIX, BSDi, FreeBSD, HP-UX, eC/omStation, i5/OS, IRIX, NetBSD, Novell NetWare, OpenBSD, OpenSolaris, OS/2 Warp, QNX, Oracle Solaris, Symbian, SunOS, SCO OpenServer, SCO UnixWare, Sanos, Tru64 κ.α.

Ο κώδικας του MySQL και των βιβλιοθηκών του έχουν GPL v.2 άδεια διανομής από τις 28 Ιουνίου 2000. Υποστήριξη χρηστών υπάρχει μέσω επίσημου οδηγού χρήσης, καθώς και βρίσκεται σε διάφορα forum στο διαδίκτυο, το λογισμικό έχει αποσπάσει αρκετές θετικές κριτικές για την ευελιξία και την ευχρηστία του καθώς και για την κοινότητα που είχε δημιουργήσει. Σημειώνεται πως η Oracle προσφέρει υποστήριξη μόνο σε αγορασμένες εκδόσεις του MySQL.

Ιστορικά γεγονότα[επεξεργασία]

Το MySQL δημιουργήθηκε από τη Σουηδική εταιρία MySQL, με ιδρυτές τους David Axmark, Allan Larsson και Michael Widenius. Ο Axmark και ο Widenius ξεκίνησαν να αναπτύσσουν το MySQL το 1994.

  • Πρώτη έκδοση 23 Μαΐου 1995.
  • Έκδοση για Windows 95/NT, 8 Ιανουαρίου 1998.
  • Έκδοση 4.0: Μάρτιος 2003.
  • Έκδοση 5.0: Οκτώβριος 2005
  • Η Sun Microsystems εξαγοράζει την MySQL Α.Ε για $1 δισ. το 2008.
  • Η Oracle A.E εξαγοράζει την Sun Microsystems στις 21 Ιανουαρίου 2010. Εκείνη τη μέρα ο προγραμματιστής Michael Widenius φεύγει μαζί με μια ομάδα προγραμματιστών από την MySQL και δημιούργησαν το MariaDB.

Νομικά προβλήματα και διαμάχες[επεξεργασία]

Στις 15 Ιουνίου 2001, η NuSphere Α.Ε μηνύει την mySQL Α.Ε και τους αρχικούς προγραμματιστές Michael Widenius και David Axmark στο Δικαστήριο Ηνωμένων Εθνών της Βοστόνης, κατηγορούμενοι για "παράβαση συμβολαίου, επιθετική παρέμβαση σε συμβόλαια και σχέσεις τρίτων, και αθέμιτο ανταγωνισμό".

Το 2002, η MySQL μηνύει την Nusphere για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων και παραβίαση εμπορικού σήματος στο Δικαστήριο Ηνωμένων Εθνών. Η Nusphere φέρεται να είχε παραβιάσει τη πνευματική ιδιοκτησία της MySQL χρησιμοποιώντας τον κώδικά της με άδεια GNU Generic Public Lisence σε λογισμικό δικό της ασύμβατης άδειας χρήσης.

Τον Οκτώβριο του 2005, η Oracle ΑΕ εξαγοράζει την Innobase, τη Φινλανδική εταιρία που ανέπτυξε το InnoDB Storage Engine(μηχανή αποθήκευσης) ως "λογισμικό-τρίτων" για χρήση με το MySQL, όπου του έδινε τη δυνατότητα υποστήριξης ξένων κλειδιών και συναλλαγών. Μετά την εξαγορά της Innobase, σε δημοσίευσή της η Oracle ανέφερε πως τα συμβόλαια που έκαναν το λογισμικό της εταιρίας διαθέσιμο στη MySQL θα έπρεπε να ανανεωθούν και να επαναδιαπραγματευτούν μέσα στο 2006. Αργότερα κατά τη διάρκεια Συνάντησης χρηστών MySQL τον Απρίλιο του 2006, σε επίσημη ανακοίνωση η MySQL επιβεβαίωσε πως το συμβόλαιό τους ανανεώθηκε για αόριστο χρόνο.

Μια κίνηση ενάντια στην Oracle που προσπαθούσε να εξαγοράσει τη MySQL ΑΕ, με τίτλο "Save MySQL" είχε ξεκινήσει από τον ιδρυτή της MySQL Monty Widenius, ο οποίος είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 50.000 υπογραφές προγραμματιστών και χρηστών προκειμένου να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην εγκρίνει την εξαγορά. Αργότερα όπως αποκαλύπτει και το WikiLeaks, το Υπουργείο Δικαιοσύνης Ηνωμένων Εθνών, μετά από έκκληση της Oracle, πίεσε περισσότερο την Ευρώπη να δεχτεί τη συγχώνευση άνευ όρων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν τέλη εγκρίνει την εξαγορά της MySQL από την Oracle τις 21 Ιανουαρίου 2010.

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/MySQL

PDF Creator (ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΔΡΕΜΜΕΝΟΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ )[επεξεργασία]

Ιστορική Αναδρομή[επεξεργασία]

Το 2009 οι Philip Chinery και Frank Heindörfer ίδρυσαν την εταιρεία pdfforge GbR. Σκοπός της εταιρείας ήταν η δημιουργία λογισμικών ανοιχτού κώδικα και η ανάπτυξη δωρεάν προγραμμάτων τα οποία θα στόχευαν στην δημιουργία και την επεξεργασία των PDF αρχείων. Το αρχικό project της εταιρείας ήταν το PDF Creator.

Τι είναι το PDF Creator;[επεξεργασία]

Είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα γραμμένο σε γλώσσα C#, το οποίο επιτρέπει την δημιουργία, επεξεργασία και εκτύπωση αρχείων PDF. Λειτουργεί σε windows 10, windows 8, windows 7 και windows Vista (64-bit & 32-bit). Η πρωτότυπη παραγωγή του PDF έγινε από το Ghostscript, το οποίο περιλαμβάνεται στα πακέτα εγκατάστασης του προγράμματος. Υποστηρίζει περισσότερες από 30 γλώσσες και παρέχει ποικίλους τρόπους για να παρέμβει ο χρήστης στο τελικό αποτέλεσμα. Ορισμένες προηγμένες λειτουργίες παρουσιάζουν ιδιαίτερη χρησιμότητα για εταιρείες. Υποστηρίζει την εγκατάσταση του διακομιστή και μπορεί να ελεγχθεί από άλλες εφαρμογές.

Πως λειτουργεί;[επεξεργασία]

Είναι εύκολο στην εγκατάσταση και φιλικό προς τον χρήστη. Μπορείτε να το κατεβάσετε από το επίσημο site της εταιρείας (http://www.pdfforge.org/pdfcreator). Λειτουργεί ως εικονικός εκτυπωτής και έχει την δυνατότητα να μετατρέπει σε PDF αρχείο οτιδήποτε μπορεί να εκτυπωθεί. Για να αρχίσει η μετατροπή εισάγεις το επιθυμητό αρχείο και εκτυπώνεται εικονικά. Επιλεκτικά γίνεται να εγκαταστήσεις για ευκολία στην επεξεργασία του αρχείου και το υποπρόγραμμα PDF Architect (PDF Editor). Εκεί δίνεται η δυνατότητα για επεξεργασία του PDF και η δυνατότητα κανονικής εκτύπωσης.Εκτός από την εγκατάσταση ως εικονικός εκτυπωτής, το PDFCreator μπορεί να συσχετιστεί με τα αρχεία .ps για τη μη αυτόματη μετατροπή της μορφής PostScript σε μορφή PDF. Το PDFCreator μπορεί να μετατρέψει τις ακόλουθες μορφές αρχείων: PDF (συμπεριλαμβανομένων PDF / A (1b) και PDF / X (X-3: 2002, X-3: 2003 και X-4), PNG, JPEG, SVG, EPS, TXT, PSD, PCL, BMP, PCX, RAW. Επιτρέπει επίσης την ψηφιακή υπογραφή εγγράφων PDF.

Λογισμικό[επεξεργασία]

Το PDF CREATOR είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα και διανέμεται υπό τους όρους της GNU Affero General Public License (AGPL). Ο καθένας είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα στη δουλειά ή στο σπίτι. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα και να το χρησιμοποιήσετε για δική σας χρήση, ωστόσο τα πνευματικά δικαιώματα παραμένουν στην AGPL. Για την κάλυψη των εξόδων της η εταιρεία προβάλει διαφημίσεις κατά την εγκατάσταση του προγράμματος από τον χρήστη. Εάν ο χρήστης δεν επιθυμεί διαφημίσεις η εταιρεία παρέχει επίσης και το PDF CREATOR Plus, επί πληρωμή, το οποίο δεν περιέχει διαφημίσεις.

Βιβλιογραφία[επεξεργασία]

http://www.pdfforge.org/pdfcreator

https://en.wikipedia.org/wiki/PDFCreator

https://en.wikipedia.org/wiki/Affero_General_Public_Licens


Adode Photoshop (ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)[επεξεργασία]

Τι ειναι το Adobe Photoshop;[επεξεργασία]

To Adobe Photoshop, ή απλά Photoshop, είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών που αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε από την Adobe Systems. Αυτή τη στιγμή αποτελεί ηγέτη της αγοράς (market leader) των προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνων, και είναι το προϊόν - σήμα κατατεθέν της Adobe Systems. Χαρακτηρίζεται ως "απαραίτητο εργαλείο για τους επαγγελματίες γραφίστες και θεωρείται πως προώθησε τις αγορές των Macintosh, και στη συνέχεια των Windows.

Ιστορική αναδρομή[επεξεργασία]

Όλα ξεκίνησαν το 1987 ο Τόμας Κνολ, ανέπτυξε ένα πρόγραμμα που εμφάνιζε εικόνες σε αποχρώσεις του γκρίζου (grayscale) σε μονοχρωματικό περιβάλλον. Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο ονόμασε Display, τράβηξε την προσοχή του αδερφού του Τζον Κνολ, ο οποίος πρότεινε στον Τόμας να αναπτύξει ένα πλήρες πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας.Ο Thomas άλλαξε το όνομα του προγράμματος αρκετές φορές. Κάθε φορά όμως που έβρισκε κάποιο, αυτό ήταν ήδη κατοχυρωμένο. ImagePro και PhotoHut ήταν μερικά από αυτά. Τότε εμπιστεύτηκε το πρόβλημα του για το όνομα του προγράμματος σε κάποιον, ο οποίος και του πρότεινε το Photoshop. Από τότε καθιερώθηκε.Τελικά κατάφερε να προκαλέσει το ενδιαφέρον μιας εταιρίας που κατασκεύαζε scanners. Η Barneyscan αποφάσισε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ήταν χρήσιμο στους πελάτες τους που θα χρησιμοποιούσαν τα scanner τους. Έτσι συμφώνησαν σε μιας μικρής διάρκειας συνεργασία, και το πρόγραμμα διανεμήθηκε σε 200 αντίτυπα μαζί με τα scanners με το όνομα Barneyscan XP v. 0.87.Η Adobe αποφάσισε να αγοράσει την άδεια και να διανείμει το πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο του 1988.

Πως λειτουργεί;[επεξεργασία]

Το Photoshop είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο πρόγραμμα που είναι δημοφιλές σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων. Στην φωτογραφία, το σχεδιασμό, τα βίντεο και σε πολλά άλλα.Το Photoshop παρέχει ισχυρά εργαλεία για την επεξεργασία μιας εικόνας και το ρετουσάρισμα με σκοπό την αφαίρεση ατελειών ή άλλων ανεπιθύμητων στοιχείων. Σας επιτρέπει επίσης να δημιουργήσετε εικόνες που θα ήταν δύσκολο ή αδύνατο να δημιουργηθούν με άλλο τρόπο. Το Photoshop σας επιτρέπει να πειραματιστείτε και να βελτιώσετε εικόνες μέσω μιας τεράστιας γκάμας τροποποιήσεων που ονομάζονται φίλτρα. Μερικά φίλτρα πραγματοποιούν βασικές εργασίες, όπως η βελτίωση της ευκρίνειας ή η μείωση του θορύβου μιας φωτογραφίας. Άλλα φίλτρα πραγματοποιούν δραματικές αλλαγές, όπως το να κάνουν τις εικόνες να μοιάζουν με σκίτσα.

Πηγές[επεξεργασία]

Obs (χριστοπουλος αθανασιος, πατουνας ηλιας)[επεξεργασία]

Το open broadcaster software (γνωστό και ως OBS ) είναι ένα πρόγραμμα δωρέαν λογισμικού και ανοικτού κώδικα για εγγραφή και live streaming.Το πρόγραμμα υποστηρίζεται για Windows, Mac ή linux. Το λογισμικό Open Broadcaster ξεκίνησε ως ένα μικρό έργο που δημιουργήθηκε από τον Hugh "Jim" Bailey , αλλά γρήγορα μεγάλωσε με τη βοήθεια πολλών online συνεργατών που εργάζονταν τόσο για τη βελτίωση του OBS όσο και για τη διάδοση των γνώσεων σχετικά με το πρόγραμμα.Το 2014, ξεκίνησε η ανάπτυξη σε μια επανεγγραφημένη έκδοση γνωστή ως OBS Multiplatform (που αργότερα μετονομάστηκε σε OBS Studio) για υποστήριξη πολλαπλών πλατφορμών, πιο λεπτομερές σύνολο χαρακτηριστικών και ισχυρότερο API.Από το v18.0.1 του OBS Studio, το OBS Classic δεν υποστηρίζεται πλέον λόγω του ότι ο πρώην πλησιάζει την πλήρη ισοτιμία χαρακτηριστικών με την τελευταία, αν και η λήψη για το Classic είναι ακόμα διαθέσιμη. Το OBS διακρίνεται σε 4 ενότητες: Σκηνές, Πηγές, Αναμίκτη ήχου, Μεταβάσεις και Έλεγχοι.Πιο συγκεκριμένα: -Οι σκηνές είναι ομάδες πηγών όπως ζωντανά και εγγεγραμμένα βίντεο, κείμενο και ήχος. -Φίλτρα για πηγές βίντεο όπως κάλυψη εικόνας, διόρθωση χρώματος, κλείδωμα χρωμάτων και πολλά άλλα. -Έξυπνος μίκτης ήχου με φίλτρα ανά-πηγής όπως πύλη θορύβου, καταστολή θορύβου και κέρδος. -Το περιβάλλον χρήστη μπορεί να αλλάξει σε σκοτεινό ή ελαφρύ θέμα ανάλογα με το τι προτιμά ο χρήστης. Το OBS είναι συμβατό με τις γλώσσες C και C++.Η μετάδοση δεδομένων πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο μέσω του πρωτόκολλου μηνυμάτων πραγματικού χρόνου (RTMP) και μπορεί να σταλεί σε οποιονδήποτε προορισμό υποστήριξης RTMP, συμπεριλαμβανομένων πολλών προεπιλογών για streaming websites όπως το Youtube Twitch.tv και το Facebook.Για την κωδικοποίηση βίντεο, η OBS μπορεί να χρησιμοποιήσει τη βιβλιοθήκη ελεύθερου λογισμικού x264 , το βίντεο Quick Intel Sync , το Nvidia NVENC και τη μηχανή κωδικοποίησης βίντεο AMD για την κωδικοποίηση των ροών βίντεο στη μορφή H.264 / MPEG-4 AVC και το Η . 265 / HEVC. Ο ήχος μπορεί να κωδικοποιηθεί χρησιμοποιώντας είτε τους κωδικοποιητές MP3 ή AAC.


Βιβλιογραφία[επεξεργασία]

https://obsproject.com/https://en.wikipedia.org/wiki/Open_Broadcaster_Software

Unix (Κιουτσούκ Ιρφάν,Μολλά Σακίρ Ουνάλ)[επεξεργασία]

Το Unix είναι λειτουργικό σύστημα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, το οποίο αναπτύχθηκε κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 από ομάδα εργαζομένων των εργαστηρίων Μπελ (Bell Labs) της εταιρείας AT&T, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Κεν Τόμσον (Ken Thompson), Ντένις Ρίτσι (Dennis Ritchie) και Ντάγκλας Μακιλρόι (Douglas McIlroy). Σήμερα τα συστήματα Unix έχουν χωριστεί σε πολλούς κλάδους και αναπτύσσονται από την AT&T όσο και από άλλους εμπορικούς παράγοντες, όπως και από αρκετούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Ο ιδιοκτήτης του εμπορικού συμβόλου Unix είναι μια ομάδα, η οποία ονομάζεται The Open Group, ενώ οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων του πηγαίου κώδικα του Unix είναι η ομάδα SCO Group και η εταιρία Νοβέλ (Novell). Μόνο συστήματα πλήρως συμβατά και πιστοποιημένα με το πρωτόκολλο Single UNIX χαρακτηρίζονται ως «Unix».

Επισκόπηση.[επεξεργασία]

Τα λειτουργικά συστήματα Unix χρησιμοποιούνται ευρέως και σε εξυπηρετητές και σε σταθμούς εργασίας. Το περιβάλλον Unix και το μοντέλο πελάτη ήταν απαραίτητα στοιχεία στην ανάπτυξη του Διαδικτύου και τον αναπροσανατολισμό των υπολογιστών προς την δημιουργία και χρήση δικτύων αντί για ξεχωριστούς υπολογιστές. Τόσο το Unix όσο και η γλώσσα προγραμματισμού C αναπτύχθηκαν από την εταιρία AT&T και διανεμήθηκαν σε κρατικά και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν και να προσαρμοστούν σε πολύ ευρύτερο φάσμα υπολογιστών από οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα. Συνεπώς, το Unix έγινε ταυτόσημο με την έννοια του ανοιχτού συστήματος (Open System).

Ιστορία.[επεξεργασία]

Στη δεκαετία του 1960 το MIT, η AT&T στα εργαστήρια Μπελ, και η General Electric εργάζονταν πάνω σε ένα πειραματικό λειτουργικό σύστημα που λεγόταν Multics (Multiplexed Information and Computing Service), το οποίο είχε σχεδιαστεί ώστε να τρέχει στη σειρά υπολογιστών mainframe GE-645. Το Multics ήταν ένα διαδραστικό λειτουργικό σύστημα με πολλές νέες δυνατότητες.

Τα εργαστήρια Μπέλ της AT&T αποσύρθηκαν από το πρόγραμμα Multics και ανέπτυξαν τους πόρους τους αλλού. Ένας από τους προγραμματιστές στην ομάδα των εργαστηρίων Μπελ, ο Κεν Τόμσον, συνέχισε να αναπτύσσει λογισμικό για τον μεγάλο υπολογιστή (mainframe) GE-645, και έγραψε ένα παιχνίδι για τον υπολογιστή αυτό, το Space Travel. Όμως, διαπίστωσε ότι το παιχνίδι ήταν πολύ αργό στον υπολογιστή GE, και ακριβό, κοστίζοντας 75 δολάρια για κάθε εκτέλεσή του, και πολύτιμο υπολογιστικό χρόνο. Έτσι, ο Τόμσον ξανάγραψε το παιχνίδι σε συμβολική γλώσσα για τον PDP-7 της DEC, με τη βοήθεια του Ντένις Ρίτσι. Η εμπειρία αυτή, σε συνδυασμό με τη δουλειά του στο πρόγραμμα Multics, οδήγησαν τον Τόμσον να ξεκινήσει ένα καινούριο λειτουργικό σύστημα για τον PDP-7. Ο Τόμσον και Ρίτσι ηγούνταν μιας ομάδας προγραμματιστών, που συμπεριλάμβανε τον Ρουντ Κάναντεϊ, στα εργαστήρια Μπελ, και οι οποία ανέπτυσσε ένα σύστημα αρχείων, καθώς και το καινούριο λειτουργικό σύστημα που μπορούσε να εκτελεί πολλές διεργασίες ταυτόχρονα. Συμπεριέλαβαν έναν ερμηνευτή γραμμής εντολών και μερικά μικρά βοηθητικά προγράμματα.

Βιβλιογραφία.[επεξεργασία]

https://el.wikipedia.org/wiki/Unix

Chromium (Κεσισεφίδης Ευθύμιος Αλμπέρτος, Κερεμίδης Βασίλειος)[επεξεργασία]

Τι είναι ο Chromium;[επεξεργασία]

Ο Chromium είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης (φυλλομετρητής ή web browser) ανοικτού κώδικα. Είναι βασισμένο πάνω στον κώδικα του Google Chrome. Οι δύο περιηγητές χρησιμοποιούν τον ίδιο κώδικα με διαφοροποιήσεις στα χαρακτηριστικά τους και στις άδεις χρήσης. Ο Chromium συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι σήμερα από το The Chromium Project.

Ιστορική αναφορά.[επεξεργασία]

Τον Σεπτέμβριο του 2008 μαζί με την πρώτη κυκλοφορία του Google Chrome, παρουσιάστηκε ο πηγαίος κώδικας του Chromium και τον Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε το Chromium 1.0 για Windows, macOS και Linux. Το 2009 έγιναν διαθέσιμες εκδόσεις 2,3 και 4 προσθέτοντας μικρές αλλά σημαντικές βελτιώσεις. Το 2010 με την έκδοση 5 το 1/3 τον χρηστών linux χρησιμοποιούσαν chrome/chromium Η έκδοση 6 εστίασε στον χρήστη και ταυτόχρονα έφερε βελτιώσεις στην ταχύτητα και στη σταθερότητα .Η έκδοση 7 με χρήση HTML5 διπλασιάστηκε η ταχύτητα τις προηγούμενης έκδοσης. Η έκδοση 8 είχε ως σκοπό την εισαγωγή στο chromeos ενώ η έκδοση 9 η οποία έγινε διαθέσιμη μόλις 16 μέρες μετά την κυκλοφορία τις προηγούμενης εισήγαγε το instant search και το chrome web store. Η έκδοση 10 έφερε 18 καινούργιες λειτουργίες με κύριο σκοπό τη μείωση του χρόνου απόκρισης. Το 2011 με την έκδοση 11 οι διαθέσιμες γλώσσες έφτασαν τις 100 , ακόμα η συγκεκριμένη έκδοση ήταν ταχύτερη από τον firefox 4 αλλά ταυτόχρονα 12% πιο αργή από τον internet explorer 9.Τον Μάρτιο ανακοινώθηκε ότι οι επόμενες εφτά φετινές εκδόσεις θα είχα σκοπό τη μείωση του μεγέθους και την εισαγωγή της και τη σύνδεση στο cloud.Το 2012 με την έκδοση 19 υπήρξε υποστήριξη για το android.Οι υπόλοιπες εκδόσεις μέσα στο έτος (20-26) είχαν ως κύριο σκοπό τη διόρθωση σφαλμάτων και τις μικρό βελτιώσεις. 2013-σήμερα έχει μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της εφαρμογής και οι εκδόσεις που βγαίνουνε έχουν ως κύριο σκοπό και διόρθωση σφαλμάτων ,τις μικρό βελτιώσεις αλλά και τη κάλυψη κενών ασφαλείας.

Διαφορές μεταξύ Chromium και Google Chrome.[επεξεργασία]

Πρακτικά οι δύο φυλλομετρητές μοιράζονται τον περισσότερο σε πλήθος κώδικα και των χαρακτηριστικών που υπάρχει. O Chromium δεν περιλαμβάνει εφαρμογές κλειστού κώδικα όπως: Flash player, PDF reader και εφαρμογές ήχου και βίντεο (AAC, H.264, Mp3). Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα εγκαταστάσεις των παραπάνω εφαρμογών σε περίπτωση που επιθυμεί ο χρήστης να έχει τις ίδιες δυνατότητες με τον Chrome. Για τον Chrome η Google έχει περιορίσει την δυνατότητα υποστήριξης επεκτάσεων που δεν βρίσκονται στο ψηφιακό κατάστημα της (store). Στον Chromium πάλι δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στο θέμα τον επεκτάσεων. Τέλος σε αντίθεση με τον Google Chrome, στον Chromium υπάρχει η δυνατότητα για λήψη του πηγαίου κώδικα για την δημιουργία δικού σας προγράμματος περιήγησης και για αυτό τον λόγο στον κώδικα του Chromium δεν έχει συμπεριληφθεί η αυτόματη αναβάθμιση.

Προγράμματα περιήγησης βασισμένα στο Chromium.[επεξεργασία]

  1. Opera.
  2. Samsung φυλλομετρητής.
  3. Brave.
  4. Blisk.
  5. Coc Coc.
  6. Dartium.

Και αρκετόι ακόμα.

Γλώσσες ανάπτυξης του Chromium.[επεξεργασία]

  1. C.
  2. C++.
  3. Java.
  4. JavaScript.
  5. Python.

Λειτουργικά συστήματα.[επεξεργασία]

Ο Chromium υποστηρίζετε από λειτουργικά συστήματα όπως:

  1. Windows.
  2. OS X.
  3. Linux.
  4. BSD.
  5. Android.
  6. Chromium OS.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κοινότητα του Linux προτιμάει λογισμικά ανοιχτού κώδικα και ο Chromium είναι ο φυλλομετρητής που βρίσκεται στις περισσότερες διανομές του Linux.

Άδεια χρήσης.[επεξεργασία]

Οι άδειες χρήσης του Chromium ανήκουν στις BSD license, MIT license, LGPL, MS-PL.

Βιβλιογραφία.[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/Chromium_(web_browser)

KeePass(ΖΕΡΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΤΟΣ)[επεξεργασία]

Ιστορική Αναφορά[επεξεργασία]

To 2003 ο προγραμματιστής Dominik Reichl, δημοσίευσε την πρώτη έκδοση της εφαρμογής KeePass, την οποία είχε γράψει σε C++ και ήτανε συμβατή μόνο με Windows. Στην συνέχεια εμφανίστηκε και η δεύτερη έκδοση στην οποία, προστέθηκε η γλώσσα C# και έτσι άρχισε να υποστηρίζεται και απο λειτουργικά όπως MacOs , Linux καθώς και κάποιες ανεπίσημες εκδόσεις για Windows Phone , Android , iOs και BlackBerry. Ήταν και παραμένει μια εφαρμογή ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού, καθώς και διατίθεται με άδεια χρήσης GNU General Public License v2.

Πώς λειτουργεί[επεξεργασία]

Το KeePass δίνει στον χρήστη, την δυνατότητα να εισάγει μέσα σε μια βάση δεδομένων, στοιχεία όπως κωδικούς, ονόματα , e-mails και άλλα πεδία που χρειάζεται για κάποιο συγκεκριμένο λογαριασμό. Η βάση αυτή, αποθηκεύεται σε ένα αρχείο και κρυπτογραφείται με έναν κωδικό(master password), τον οποίο ζητά απο το χρήστη να πληκτρολογήσει κατά την δημιουργία της βάσης. Έτσι , κάθε φορά που θέλει να έχει πρόσβαση στους κωδικούς του, χρειάζεται να θυμάται έναν και μόνο έναν κωδικό. Αυτό είναι βασικό χαρακτηριστικό της εφαρμογής. Υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά όπως:

  • Για την κρυπτογράφηση χρησιμοποιεί τους αλγορίθμους AES και Twofish.
  • Ο χρήστης μπορεί να χωρίζει και να διαχειρίζεται τους κωδικούς του σε διάφορες ομάδες, καθώς και να εισάγει ή να εξάγει κωδικούς σε αρχεία της μορφής TXT,HTML,CSV και XML.
  • Τοποθετώντας το KeePass στο παρασκήνιο, ο χρήστης έχει την δυνατότητα με έναν συνδυασμό πλήκτρων , να ζητήσει απο το KeePass να του πληκτρολογίσει αυτόματα τα στοιχεία του, σε διάφορες φόρμες σύνδεσης στο διαδίκτυο.
  • Παρέχει μια γεννήτρια κωδικών όπου ο χρήστης, μπορεί μέσα απο διάφορες επιλογές να δημιουργεί τυχαίους και περίπλοκους κωδικούς.
  • Οι κωδικοί που φορτώνονται απο το αρχείο, είναι κρυπτογραφημένοι και στην μνήμη. Έτσι εμποδίζουν τα κακόβουλα λογισμικά που διαβάζουν την μνήμη, να βλέπουν τους κωδικούς.
  • Υποστιρίζει επέκταση στις λειτουργίες του, μέσα απο διάφορα πρόσθετα(plug-ins).

Προσοχή στο ότι:

  • Άν το αρχείο που περιέχει τους κρυπτογραφημένους κωδικούς , για κάποιο λόγο διαγραφεί ή χαθεί, δεν είναι δυνατή η ανάκτησή του.
  • Τα πρόσθετα κατα την διαδικασία της δημιουργίας τους, δίνουν στους προγραμματιστές πλήρη πρόσβαση στη βάση δεδομένων του KeePass.

Πηγές

https://en.wikipedia.org/wiki/KeePass
https://keepass.info/

Atom(Τογρίδης Αναστάσιος)[επεξεργασία]

Τί είναι το Atom;[επεξεργασία]

Το Atom είναι ένας επεξεργαστής κειμένου και πηγαίου κώδικα για MacOS , Linux και Microsoft Windows με υποστήριξη για plug-ins, έχει ενσωματωμένο Git Control και αναπτύχθηκε από το GitHub. Είναι μια εφαρμογή για desktop κατασκευασμένο χρησιμοποιώντας τεχνολογίες διαδικτύου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης (IDE). Κυκλοφόρησε η beta, ως έκδοση 1.0, στις 25 Ιουνίου 2015. Οι προγραμματιστές του τον αποκαλούν "hackable text editor για τον 21ο αιώνα".

Υποστήριξη γλωσσών[επεξεργασία]

Χρησιμοποιώντας τα προεπιλεγμένα plug-in, υποστηρίζονται οι ακόλουθες γλώσσες:

C/C++, C#, Clojure, CSS, CoffeeScript, GitHub Flavored Markdown, Go, Git,

HTML, JavaScript, Java, JSON, Julia, Less, Make, Mustache, Objective-C,

PHP, Perl, Property List (Apple), Python, Ruby on Rails, Ruby, Sass, Shell script,

Scala, SQL, TOML, XML, YAML

Τα περισσότερα πακέτα επέκτασης(Plug-in) διαθέτουν άδειες χρήσης δωρεάν λογισμικού και κατασκευάζονται και συντηρούνται από την κοινότητα, γραμμενα με Node.js.

Άδεια χρήσης[επεξεργασία]

Αρχικά, τα πακέτα επέκτασης για το Atom και οτιδήποτε δεν ανήκε στον πυρήνα του Atom κυκλοφόρησαν με άδεια ανοιχτού κώδικα. Στις 6 Μαΐου 2014, το υπόλοιπο Atom, συμπεριλαμβανομένης της βασικής εφαρμογής, του διαχειριστή πακέτων, καθώς και το destop framework Electron , κυκλοφόρησαν ως δωρεάν λογισμικό ανοικτού κώδικα βάσει της άδειας MIT.

Ολοκληρος ο κώδικας του Atom μπορει να βρεθει στο Gihub Atom-Source-Code.

Βιβλιογραφία[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/Atom_(text_editor)

https://atom.io/

CCleaner (Κίσσας Λάμπρος & Κίσσας Αλέξανδρος)[επεξεργασία]

Τί είναι ο CClear;[επεξεργασία]

Ο CCleaner είναι ένα εργαλείο καθαρισμού (cleaning tool) για Windows, το οποίο αναπτύχθηκε απο την Piriform. Σκοπός του CCleaner είναι η αύξηση της ασφάλειας κατα την διάρκεια της πλοήγησης στο διαδύκτιο, αλλα και να απελευθερώσει τους πόρους του υπολογιστή, αυξάνοντας ετσι την απόδοσή του. Ταυτόχρονα, διαθέτει και μια γκάμα από επιπλέον χαρακτηριστικά, τα οποία βοηθούν να υπάρχει ένας όσο το δυνατόν πιο λειτουργικός υπολογιστής. Μερικά από τα χαρακτηριστικά είναι η απεγκατάσταση προγραμμάτων, η βελτιστοποίηση προγραμμάτων κατα την εκκίνηση των Windows, η εύρεση διπλών αρχείων, η επαναφορά του συστήματος και η εκκαθάριση δίσκου.

Ανάληση των Χαρακτηριστικών[επεξεργασία]

  • Το CCleaner παρέχει έναν μηχανισμό για την απεγκατάσταση εφαρμογών. Δεν είναι πολύ διαφορετικός από εκείνον που παρέχουν τα ίδια τα Windows, θεωρούμε όμως ότι είναι περισσότερο βολικός, και επίσης, διαγράφει όλα τα αρχεία που συσχετιζονται με την εφαρμογη.
  • Δεν υπάρχει τίποτα που να επιβραδύνει τον υπολογιστή περισσότερο από τα πολλαπλά προγράμματα στην εκκίνηση των Windows. Τα προγράμματα αυτά, που ξεκινούν αυτόματα σε κάθε έναρξη ή επανεκκίνηση του υπολογιστή, καταναλώνουν πόρους του συστήματος, γεμίζοντας τη RAM και απασχολώντας τον επεξεργαστή. Για το λόγο αυτό, υπάρχει ένας μηχανισμός στο CCleaner, ο οποίος επιτρέπει στον χρήστη την μη-αυτόματη εκκίνηση αυτόν των προγραμμάτων.
  • Μία ακόμα ιδιότητα του CCleaner είναι η εύρεση διπλών αρχείων, αυτό εχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση του χώρου και κατ' επεκταση την ταχύτερη λειτουργία του υπολογιστή.
  • Τα Windows, όσον αφορά την επαναφορά συστήματος, μας δίνουν λίγο-πολύ την επιλογή. Η μόνη επιλογή που έχουν, όμως, είναι να διαγράψουν όλα τα προηγούμενα σημεία επαναφοράς, ελπίζοντας πως θα διαγραφούν μόνο όσα από τα παλαιότερα σημεία επαναφορά επιθυμεί ο χρήστης, και όχι κάποιο που χρειάζεται. Η ιδιότητα για την επαναφορά συστήματος στον CCleaner επιτρέπει στον χρήστή να επαναφέρει ή να διαγράψει οποιαδήποτε από τα προηγούμενα σημεία επαναφοράς, και όχι μονο τα καθορισμένα απο τα Windwos.
  • Όπως είναι γνώστο, όταν διαγράφονται αρχεία από τον κάδο ανακύκλωσης σε ένα δίσκο HDD ή SSD, αυτό δεν σημαίνει πως διαγράφηκαν οριστικά. Στην πραγματικότητα, το λειτουργικό σύστημα, απλά, εντοπίζει τον χώρο που έπιανε το αρχείο ως κενό. Μέχρι, όμως, να γραφτούν νέα δεδομένα στον ίδιο χώρο, τα διαγραμμένα αρχεία παραμένουν. Γι' αυτό η ανάκτηση των διαγραμμένων αρχείων είναι εφικτή. Η ιδιότητα εκκαθάριση δίσκου του CCleaner για να αποφυγει αυτό το πρόβλημα, πηγαίνει στον κενό χώρο του δίσκου και γράφει σε όλη του την επιφάνεια μηδενικά, καταστρέφοντας τα δεδομένα όλων των διαγραμμένων αρχείων. Επίσης, στην εκκαθάριση δίσκου ο CCleaner εντοπίζει και διαγράφει άχρηστα αρχεία που δημιουργούνται από το λειτουργικό σύστημα. Μεταξύ των άχρηστων αντικειμένων που πετάει το CCleaner είναι και τα cookies των εγκατεστημένων προγράμματων περιήγησης ιστού (web browser), στα οποία τα κακόβουλα προγράμματα έχουν την τάση να διαμένουν. Έχει όμως την εξυπνάδα να μη διαγράφει τα χρήσιμα, όπως εκείνα που χρησιμοποιούν τα στοιχεία των χρηστών για αυτόματη σύνδεση στις υπηρεσίες διαδικτίου.
  • Εν' κατακλείδι, χρησιμοποιώντας CCleaner το λειτουργικό σύστημα είναι ασφαλέστερο και γρηγορότερο.

Άδεια χρήσης[επεξεργασία]

O CCleaner χρησιμοποιεί άδεια χρήσης "Apache License v2.0" .

Scratch(Μπομπόλης Δημήτρης , Συντζάκης Γιώργος)[επεξεργασία]

Ποιος το έφτιαξε;

Το Scratch (https://scratch.mit.edu/) είναι ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον προγραμματισμού, που αναπτύχθηκε από το ομώνυμο έργο στο MIT Media Lab.

Τι είναι;

Αρχικά, το Scratch διαθέτει γραφική γλώσσα προγραμματισμού με την οποία καθιστά πιο προσιτό τον προγραμματισμό στα παιδιά (από 8 ετών και άνω), τους εφήβους και άλλους αρχάριους προγραμματιστές.

Τι μπορώ να φτιάξω με το Scratch;

Στην συνέχεια, τα έργα που αναπτύσσει κανείς με το Scratch μπορούν να είναι πλούσια σε μέσα και να χρησιμοποιούν γραφικά, κινούμενα σχέδια, μουσική και ήχους. Το Scratch δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κινουμένων σχεδίων, αλληλεπιδραστικών ιστοριών κ.α. Επιτρέπει στον χρήστη να μοιραστεί τις δημιουργίες του στο διαδίκτυο (http://scratch.mit.edu/) όπου υπάρχει ζωηρή κοινότητα χρηστών απο όλο τον κόσμο.

Τι εξυπηρετεί η κοινότητα του Scratch;

Επιπλέον, η κοινότητα δίνει την ευκαιρία να ανταλλάξει κανείς ιδέες και απόψεις με άλλους δημιουργούς και να εμπλακεί ενεργά σε μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης. Κάθε μέλος της κοινότητας διαθέτει δικό του χώρο για την έκθεση των έργων του, μπορεί να σχολιάζει τα έργα άλλων, να μεταφορτώνει τις εφαρμογές που του αρέσουν στο δίσκο του και να έχει πλήρη πρόσβαση στον τρόπο που έχουν φτιαχτεί ώστε να τις επαναχρησιμοποιεί. Η επαναχρησιμοποίηση των προγραμμάτων είναι ακόμα ένα στοιχείο που συνεισφέρει στη γρήγορη εκμάθηση και την παραγωγικότητα με το scratch.

Εκπαιδευτικά κίνητρα;

Τέλος, ο σχεδιασμός του Scratch ευνοεί σκόπιμα τους αρχάριους προγραμματιστές. Εκτός από την παραγωγή εφαρμογών ως εκπαιδευτικό περιβάλλον, στοχεύει στην ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων, όπως είναι: η δημιουργική σκέψη, η σαφής επικοινωνία, η συστηματική ανάλυση, η αποδοτική συνεργασία, ο επαναληπτικό-προοδευτικός σχεδιασμός, και οι δεξιότητες της δια βίου μάθησης. Για τους εκπαιδευτικούς το Scratch είναι επίσης ένα βολικό εργαλείο παραγωγής ψηφιακού μαθησιακού υλικού.


AVIMEDUX(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΙΑΣ,ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΟΡΕΛΛΑΣ)[επεξεργασία]

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ AVIDEMUX[επεξεργασία]

ΤΟ AVIDEMUX είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα για επεξεργασία βίντεο και είναι γραμμένο σε κώδικα C++. Είναι ένα ελεύθερο λογισμικό που διανέμεται υπό την άδεια GNU GPL. υποστηρίζει επιπλέον πολλές δημοφιλείς μορφές αρχείων, όπως το :AVI ,DVD, MPEG, MP4, ASF, MKV. Το AVIDEMUX είναι ένας τρόπος για επεξεργασία βίντεο, και είναι σχεδιασμένος για απλές εργασίες συγκόλλησης, φιλτραρίσματος και κωδικοποίησης, και τα μετατρέπει σε άλλες μορφές αρχεία, ενώ εισάγει φίλτρα και ειδικά εφέ, χάρη στην ενσωμάτωση υποτίτλων. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας φίλτρο μπορεί να μειωθεί έτσι το μέγεθος, να αλλάξει ο ήχος ή ανάλυση ενός βίντεο .Επίσης έχει τη δυνατότητα να εξάγει ροές ήχου από διάφορα αρχεία. Όμως όταν ο κωδικοποιητής ήχου ή βίντεο έχει οριστεί σε αντιγραφή, αυτό σημαίνει ότι δεν κωδικοποιείται ξανά και το κομμάτι ήχου ή βίντεο από το αρχείο εισόδου απλώς αντιγράφεται στο αρχείο που προκύπτει όπως είναι. Με αποτέλεσμα έτσι το πρόγραμμα να είναι πολύ γρήγορο και να μην επηρεάζεται η ποιότητα του.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ[επεξεργασία]

Το AVIDEMUX μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις διανομές του LINUX που είναι ικανές να δημιουργήσουν C++ και τη μηχανή JAVA SCRIPT, η οποία προσφέρει δυνατή επεξεργασία πολλαπλών βίντεο ταυτόχρονα με ένα SCRIPT BASH. .Η έκδοση Win 32 αυτού του προγράμματος δηλαδή του AVIDEMUX είναι διαθέσιμη για Microsoft Windows, καθώς και για MAC OS X, FREE BSD και NET BSD. Έτσι με αυτή την έκδοση το AVIDEMUX προσφέρει μια χρήση γραμμής εντολών που είναι απαραίτητη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ[επεξεργασία]

Αυτό το λογισμικό είναι ελαφρύ και καταναλώνει πολύ λίγο χώρο στη μνήμη του υπολογιστή δηλαδή το μέγεθος του είναι 15,5 MB . Γι’ αυτό το λόγο το συγκεκριμένο λογισμικό είναι ελαφρύ και ταχύ και είναι ιδανικό για απλές εργασίες ακόμα και αν ο χρήστης έχει κάποια ακριβή εφαρμογή. Επίσης είναι ικανό να διαχειριστεί διάφορες μορφές από βίντεο .Ένα σημαντικό όμως μειονέκτημα από τη χρήση αυτού του λογισμικού είναι ότι ο τρόπος διασύνδεσης είναι πολύ χρονολογημένος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ[επεξεργασία]

(1) https://en.wikipedia.org/wiki/Avidemux

(2) http://www.dwrean.net/2009/09/avidemux-251.html

(3)http://fixounet.free.fr/avidemux/

iobit (Παύλος Παπαευαγγέλου , Χρήστος Παπαευαγγέλου)[επεξεργασία]

iobit

Το 2004 όταν ιδρύθηκε η iobit η οποία παρείχε στους καταναλωτές ένα ολοκληρωμένο πακέτο σύστημα διαχείρισης λογισμικού για τους υπολογιστές και ασφάλεια. Αρχικά τη δημιουργία του iobit την έκαναν πράξη δυο προγραμματιστές οι οποίοι ήθελαν να φτιάξουν ένα πρόγραμμά ολοκληρωμένο έτσι ώστε να μην χρειάζονται πολλά προγράμματά για κάθε εξυπηρέτηση του χρήστη. Το iobit είναι ένα λογισμικό με ανοικτή άδεια χρήσεως (Open source software), το οποίο περιλαμβάνει πολλά υπό προγράμματα όπως το advance system care, driver booster, malware fighter, iobit unistaller που όλα αυτά προσφέρουν στο χρήστη μια καλύτερη εμπειρία χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή του. Βασικό πρόγραμμα είναι το advance system care το οποίο έχει διάφορες λειτουργίες,όπως καθάρισμα της μνήμης ram από τις άχρηστες εφαρμογές οι οποίες δεν είναι σε χρήση αλλά απλά δεσμεύουν μνήμη και οι υπολογιστές με περιορισμένη μνήμη ram είναι βασικό. Επιπλεον διάφορες αναβαθμίσεις ασφάλειας ( security update) της Microsoft οποίες έχουνε μπλοκαριστεί από τον χρήστη άθελα του εγκαθίστανται στον υπολογιστή του χρήστη. Επιπλέον ο driver booster της iobit έρχεται για να σκανάρει τον υπολογιστή για παλιούς οδηγούς οι οποίοι είναι πεπερασμένοι και δεν είναι συμβατοί με τις νέες αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος.

Άδεια και χρήση του iobit προγράμματος.

Τα open source προγράμματα επιτρέπουν στον οποιοδήποτε χρήστη να δει τον κώδικα του προγράμματος να τον επεξεργαστεί και να τον υλοποιήσει με βάση τις δικές του ανάγκες, έτσι και το iobit software επιτρέπει στον χρήστη να επεξεργαστεί το προγραμμα αυτο αλλα και να δει τον πηγαίο κώδικα, όπως κάθε πρόγραμμα με ανοικτή άδεια. Το Iobit επειδή έχει αυτή την άδεια, αναπτύσσεται με βάση τις συνεργασίες των χρηστών, και τις συζητήσεις της κοινότητας (feed). Ο πηγαίος κώδικας του προγράμματος είναι αναγκαστικά διαθέσιμος προς όλους τους χρήστες ανεξάρτητα την εθνικότητα ή τις ιδιαιτερότητες του κάθε χρήστη. Φυσικά το iobit επειδή έχει άδεια ανοικτού λογισμικού δεν σημαίνει ότι δεν έχει πνευματικά δικαιώματα, έτσι απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε αντιγραφή του σχεδιασμού του για όφελος τρίτων με σκοπό το κέρδος. Επίσης διευκρινίζεται ότι τα προγράμματα με ανοικτή άδεια χρήσεως δεν είναι πάντοτε χωρίς χρέωση ή ένα μέρος αυτού.

Διαφορές κλειστού με ανοικτής άδειας χρήσεως προγράμματος.

Όλα τα προγράμματα πρέπει να έχουν κάποια άδεια,έτσι ο εκάστοτε οργανισμός, ομάδα δημιουργίας ή εταιρεία θα πρέπει ρητώς να εμφανίζει τους κανόνες χρήσης του προγράμματος τους στον χρήστη για να μην υπάρξουν νομικά μπλεξίματα ενάντια στον χρήστη. Στην ουσία οι άδειες προστατεύουν τον χρήστη και το συγγραφέα από αντιγραφή με σκοπό το κέρδος. Οι κλειστές άδειες δεν επιτρέπουν σε κανέναν να δει τον πηγαίο κώδικα του προγράμματος αλλά και ούτε να το επεξεργαστούν.

https://www.iobit.com/en/advancedsystemcarepro.php

https://www.pcsteps.gr/192308-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1-open-source/

  1. https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Mozilla/Gecko
  2. https://el.wikipedia.org/wiki/HTML
  3. https://el.wikipedia.org/wiki/CSS
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/XUL
  5. https://el.wikipedia.org/wiki/JavaScript
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/Phoenix_Technologies
  7. https://www.mozilla.org/el/firefox/
  8. https://en.wikipedia.org/wiki/Firefox
  9. https://www.mozilla.org/el/firefox/
  10. https://www.mozilla.org/el/firefox/new/