Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγχειρίδιο Κατασκήνωσης/Χαρακτηριστικά σκηνών

Από Βικιβιβλία

Χαρακτηριστικά Σκηνών[επεξεργασία]

Το άρθρο αυτό αναφέρεται στα χαρακτηριστικά των σκηνών ώστε και να γίνουν οι αγορές σκηνής πιο κατανοητές και εύκολες.

Αδιαβροχοποίηση[επεξεργασία]

Η Αδιαβροχοποίηση (οποιουδήποτε πανιού - άνω ή κάτω, τέντας ή σάκου) μετριέται σε mm (χιλιοστά) και αντιπροσωπεύει το πόσα χιλιοστά νερού πρέπει να δεχθεί ένα τετραγωνικό εκατοστό υφάσματος για να διαπεραστεί από το νερό (μια και όλα αυτά τα πολυεστερικά υφάσματα αναπνέουν σε αντίθεση με το νάιλον). Οι λόγοι που αναπνέουν αυτά τα πανιά είναι πρώτον για να διαφεύγει η θερμοκρασία (αλλιώς θερμοκήπιο) δεύτερον για να μην συγκεντρώνεται υγρασία μέσα στην εσωτερική μεριά της σκηνής (από υδρατμούς λόγω αφίδρωσις, ή αναπνοής, ακόμα και από την ατμοσφαιρική υγρασία) τρίτον για να επιτρέπουν τον αέρα να περνάει μέσα ώστε να υπάρχει καλύτερος εξαερισμός (και για λόγους θερμοκρασίας αλλά και για λόγους φρέσκου αέρα).

Η πλέξη του πανιού[επεξεργασία]

Στα πανιά θα δούμε την ένδειξη 150T, 180T κοκ. Σε αυτή την περίπτωση π κατασκευαστής αναφέρεται στην πλέξη του πανιού (T = thread) και πιο συγκεκριμένα στο πόσο πυκνή είναι η πλέξη αυτή, πχ 190Τ σημαίνει ότι η ύφανση έχει 190 πλέξεις ανά τετραγωνική ίντσα (αν δεν κάνω λάθος η μέτρηση είναι σε ίντσες). Όσο μεγαλύτερο το νούμερο τόσο πιο πυκνή η πλέξη και τόσο πιο γερό και κυρίως αδιάβροχο το πανί.

Η διάμετρος από τις μπανέλες[επεξεργασία]

Συνήθως δίδεται σε χιλιοστά και μας δείχνει πόσο παχιά είναι η μπανέλα. Ένδειξη αντοχής συνήθως (τα μεγάλα νούμερα) και αντίστασης στον αέρα, αλλά και βάρους (συνήθως). Δεν είναι όμως από μόνο του χαρακτηριστικό που τα λέει όλα. Μπορεί να έχεις μπανέλες με μεγάλη διάμετρο και η ποιότητά τους να μην είναι και τόσο καλή. Επίσης υπάρχουν μπανέλες με εξτρά επίστρωση που ενισχύει την δύναμή τους και βοηθάει στο να μην σπάνε όταν λυγίζουν.

Πασαλάκια[επεξεργασία]

Υπάρχουν πολλά πασαλάκια και είναι για να εξυπηρετούν διάφορες περιπτώσεις. Για παράδειγμα τα βαρέας αντοχής είναι πασαλάκια γωνιακά με μεγάλο βάρος (και πάχος). Όσο πέφτει το πάχος του μετάλλου πέφτει και η αντοχή. Τα πιο "δυνατά" πασαλάκια μπαίνουν και πιο εύκολα σε σκληρό χώμα αλλά αντέχουν καλύτερα και στα καιρικά φαινόμενα (αέρας, βροχή κτλ). Πολύ δυνατά είναι και αυτά σε σχήμα Τ ιδιαίτερα σε σκληρό χώμα. Μετά ανάλογα με την τοποθέτηση χωρίζονται σε πασαλάκια για μαλακό χώμα (ψιλά μεταλλικά ή ακόμα και πλαστικά), σε αυτά για σκληρό χώμα (πιο χοντρά και ελαφρώς μυτερά) και σε κάποια για ειδικές περιπτώσεις (πχ πασαλάκια για άμμο - πιο πλατιά για να κρατούν καλύτερα στην ευμετάβλητη άμμο κοκ) Τέλος υπάρχουν πασαλάκια από διάφορα υλικά (μέταλλα, κράματα μετάλλων, πλαστικά κτλ). Ο κάθε τύπος είναι σωστό να χρησιμοποιείται για τον σωστό σκοπό (καλό είναι όταν αγοράζουμε πασαλάκια να ζητάμε αυτά που θα μας κάνουν την δουλειά μας).

Σίτες, ραφές κτλ[επεξεργασία]

Αυτά δεν είναι εύκολο να τα καταλάβεις παρά άμα δεις την σκηνή στημένη και είσαι και γνώστης του αντικειμένου (και πάλι είναι δύσκολο). Καλό όμως είναι οι ραφές να έχουν αδιαβροχοποίηση και να καλύπτονται επαρκώς καθώς επίσης και η πλέξη της σήτας να είναι πυκνή (και μεγαλύτερη αντοχή αλλά και μικρότερη πιθανότητα μικρά ανοίγματα να μπάσουν κουνούπια).

Σύνοψη[επεξεργασία]

Επειδή είναι πολύ δύσκολο να μπορείς να τα ελέγχεις όλα και μια και υπάρχουν και πολλοί αστάθμητοι παράγοντες καλό είναι να γίνεται έρευνα αγοράς πριν την αγορά μιας σκηνής, καθώς επίσης και να συλλέγονται γνώμες ανθρώπων που την έχουν δοκιμάσει (μέσα στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλούς ανθρώπους που έχουν δοκιμάσει μια σκηνή).

Επίσης πολύ βασικός παράγοντας είναι η γνώση και η εγγύηση της ποιότητας κατασκευής της εταιρίας που την κατασκευάζει. Υπάρχουν σκηνές που δίνουν εγγύηση σε σχεδόν όλα τα μέρη της σκηνής για αρκετούς μήνες μετά την αγορά οπότε και αν προκύψει κάποιο πρόβλημα (ενώ την δοκιμάζετε και κατά τα πρώτα στησίματα) τότε απευθύνεστε και έχετε το ανάλογο σέρβις ή αντικατάσταση.