Εισαγωγή στo DVD/Μορφές των δεδομένων του DVD

Από Βικιβιβλία

DVD-Βίντεο[επεξεργασία]

Ψηφιακός ευέλικτος δίσκος
Η δομή τών αρχείων ενός DVD video
Το εσωτερικό ενός DVD-Player
Οι δίσκοι DVD-Video είναι δίσκοι DVD που αποθηκεύουν βίντεο. Για να λειτουργήσουν χρειάζονται έναν αναγνώστη DVD (γνωστό ως DVD-player, για τηλεόραση ή DVD-drive, για υπολογιστή) με αποκωδικοποιητή MPEG-2[1]. Οι ταινίες DVD του εμπορίου χρησιμοποιούν μια σύνθεση της κωδικοποίησης MPEG-2 συμπίεσης βίντεο,ώστε οι ταινίες αυτές, να χωράνε στο DVD disk έτσι ώστε να μήν χάνεται η απαράμιλλη ποιότητα της εικόνας, χάρη στην οποία το DVD έχει γίνει ευρέως διαδεδομένο . Παρά την μεγάλη του χωρητικότητα (8,5 GB ή 4,7 GB στα DVD video των εφημερίδων) οι περισσότερες ταινίες πρέπει να συμπιεστούν για να χωρέσουν σε ένα DVD. Ο συνολικός ρυθμός μεταφοράς δεδομένων και όχι μόνο του βίντεο , είναι συνήθως μεταβαλλόμενος και κυμαίνεται από 2 έως 10 Mbit/s. Η μεγαλύτερη ποιότητα εικόνας που μπορεί να αναπαράγει ένα DVD αγγίζει τα 10 MBit/s ανά δευτερόλεπτο, το οποίο απλά σημαίνει εξαιρετική ποιότητα εικόνας χωρίς κανένα ψεγάδι. Τις περισσότερες φορές όμως η συμπίεση κάνει τις ταινίες να αναπαράγονται μέχρι και στα 2 MBits ανά δευτερόλεπτο, ωστόσο και πάλι χάρη στην κωδικοποίηση σπανίως η εικόνα ενός DVD φαίνεται να έχει κακή ποιότητα στον θεατή.
Υποστηρίζονται:
  • Κώδικες βίντεο MPEG-1 έως 1.8 Mbit/s και MPEG-2 έως 9.8 Mbit/s
  • Ανάλυση βίντεο για το ευρωπαϊκό PAL σύστημα τηλεόρασης 720 × 576 ή 352 × 288 γραμμών στα 25 καρέ το δευτερόλεπτο.
  • Κώδικες ήχου : PCM έως 6 Mbit/s , DTS έως 1,5 Mbit/s , MPEG-1 Audio Layer II έως 912 kbit/s και ο πολυκάναλος AC-3 έως 448 kbit/s. Ο Dolby AC-3 παρόλο το χαμηλό bitrate του ,είναι ο συνηθέστερος με εξαιρετική ποιότητα ήχου.
  • Μέχρι 32 διαφορετικοί υπότιτλοι.

== DVD Audio == :Το DVD Audio προσφέρει πολυκάναλο ήχο με ρυθμό δειγματοληψίας που φτάνει τα 192 kHz 24bit ανά κανάλι και ρυθμό μεταφοράς δεδομένων που αγγίζει τα 9.6 Mbits .Ο ήχος δεν είναι πάντα συμπιεσμένος, και γιατί να είναι άλλωστε, αφού το DVD έχει έως 12 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα από το CD . Τα DVD Audio players εξακολουθούν να είναι αρκετά ακριβά. Μία πιο οικονομική λύση είναι η χρήση του υπολογιστή εφόσον η κάρτα ήχου ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του DVD Audio. Το PowerDVB και το WinDVD μπορούν να παίξουν αξιοπρεπώς αυτόν τον τύπο DVD. Το Super Audio CD αν και το όνομα του παραπέμπει σε CD έχει την ίδια σχεδόν χωρητικότητα με ένα DVD. Ανταγωνίζεται το DVD Audio λόγω του ότι η βασική ιδιαιτερότητά του είναι ή υβριδική του φύση που του επιτρέπει να παίζει και σε κλασσικό CD audio player.

DualDisc[επεξεργασία]

Η λειτουργία του DualDisc

DVD Plus[επεξεργασία]

ISO9660 - Universal Disk Format[επεξεργασία]

Τα περισσότερα DVD είναι γραμμένα με το πρότυπο ISO9660 . Αυτό επιφέρει περιορισμούς στο μήκος του ονόματος των αρχείων και στο μέγεθος τους. Τα αρχεία πρέπει να έχουν μέγεθος μέχρι 2 Gbyte, επιτρέπονται μέχρι 8 υποκατάλογοι. Τα αρχεία πρέπει να έχουν μέχρι 8 χαρακτήρες (ISO9660 Level 1) ή μέχρι 180, (ISO9660 Level 2) και ο συνολικός αριθμός των καταλόγων/υποκαταλόγων δεν πρέπει να ξεπερνά τους 65535.
Αν τα δεδομένα προς εγγραφή δεν είναι εντός τον περιορισμών ISO9660 [2] συμπιέστε τα σε αρχεία των 2 Gbyte με το δωρεάν 7-Zip ή εγγράψτε ένα UDF DVD. Σίγουρα ένα DVD που πληρεί τις προδιαγραφές ISO9660 είναι συμβατό με όλα τα λειτουργικά συστήματα και όλες τις συσκευές. Γι'αυτό και η προεπιλογή στα προγράμματα εγγραφής είναι DVD-ISO.
Στο UDF τα αρχεία μπορούν να φτάσουν τα 2 Tbyte (2.000 Gbyte) και δεν υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος του ονόματος των αρχείων. Αν και υπάρχουν πολλές εκδόσεις, η UDF 1.02 είναι η πλέον διαδεδομένη και ασφαλής. Το Nero Burnig ROM επιτρέπει πλήρως το UDF. Τα Blu-ray και HD-DVD ακολουθούν το UDF 2.60 .

Παραπομπές[επεξεργασία]

  1. Ιστοσελίδα, Η επίσημη ιστοσελίδα για όλες τους κώδικες MPEG. (Μάιος 2007). Moving Picture Experts Group. Retrieved on 2007-05-16.
  2. Ιστοσελίδα, Αναλυτικά το ISO 9660:1988 σε μορφή pdf. (Μάιος 2007). ISO 9660:1988. Retrieved on 2007-05-17.