Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιστορία του προσωπικού υπολογιστή

Από Βικιβιβλία

Υπολογιστές[επεξεργασία]

Περιοδικά[επεξεργασία]

  • Dr. Dobb's Journal Περιοδικό που ξεκίνησε τον μαρτιο του 1976 από την People's Computer Company με αρχικό στόχο να περιέχει υλοποιήσεις ερμηνευτών της γλώσσας BASIC. Το όνομά που περιοδικού του προέρχεται από σύντμευση των ονομάτων των Dennis Allison και Bob Albrecht, (με την μικρή διαφορά ότι λόγο λάθους ο τυπογράφους νόμιζε ότι το όνομα του Allison ήταν Don) , άρα έκανε την σύντευση Don + Bob = Dobb.
  • People's Computer Company Newsletters Πρώτο τεύχος Οκτώμβριος 1972. Περιοδίκη τετραμηνιαία έκδοση της People's Computer Company με θέματολογία σχετική με τους μικρουπολογιστές και το λογισμικό τους.

Ελληνικά περιοδικά[επεξεργασία]

  • PIXEL


Εκτυπωτές[επεξεργασία]

Τι σχέση έχει ο εκτυπωτής με τον προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή πέρα από το ότι είναι ένα περιφερειακό του ; Αυτή η πρώτη συσχέτιση ίσως υποβιβάζει τον εκτυπωτή ενώ όπως θα δούμε αποτελεί μια ξεχωριστή συσκευή που βασίζεται σε μια τεχνολογιά με τη δική της ιστορία και η οποία κάθε άλλο παρά δευτερεύων είναι. Γενικά θα λέγαμε ότι ο εκτυπωτής εντάσσεται στις συσκευές δημιουργίας αντιγράφων. Μια ουσιαστική πλευρά της επιστήμης της πληροφορικής. Η ανάγκη αυτή υπάρχει από τότε που δημιουργήθηκε ο ανθρώπινος πολιτισμός. Οπότε αν και μακρόχρονη η ιστορία της τεχνολογίας αυτής θα σταθούμε σε μερικά σημεία καμπής που σηματοδότητησαν μεγάλα άλματα στην αποδοτικότητα και ευκολία δημιουργίας αντιτπύπων την περίοδο της έλευσης του Η/Υ. Η τεχνολογία δημιουργίας αντιγράφων έχει μια μεγάλη ιστορία. Από την τυπογραφία του Γουτεμβέργιου μέχρι των εκτυπωτή Laser στις μέρες μας.(2009). Όμως εδώ θα επικεντρωθούμε στις συσκευές και την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε παράλληλα με τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι σήμερα.

10.-22.-38 Astoria[επεξεργασία]

Ο Chester Calrson

Η επανάσταση στον χώρο της εκτύπωσης ξεκίνησε με με την ανακάλυψη της ξηρογραφίας από τον εφευρέτη Chester Carlson και τον βοηθό του Otto Kornei το 1938. Πρόκειται για τεχνολογία που χρησιμοποίειται στο φωτοτυπικό-φωτοαντιγραφικά και στους εκτυπωτές laser. Ο Carlson γεννήθηκε στο Σιάτλ στις ΗΠΑ με ολλανδική καταγωγή. Ο πατέρας του ήταν κουρέας αλλά οι γονείς του έπασχαν από φυματίωση οπότε ο Carlson δούλευε από μικρός μετά το σχολείο για να βοηθάει την οικογενειά του . Παρόλες τις δυσκολίες κατάφερε να σπουδάσει φυσικός και να βρεί δουλειά σαν ερευνητής στη τηλεφωνική εταιρεία Bell το 1930 όπου κατεληξε στο τμήμα ευρεσιτεχνιών της εταιρείας. Μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης του 1929 απολύθηκε το 1933. Βρήκε για ένα χρόνο δουλειά σαν υπάλληλος δικηγόρου ευρεσιτεχνιών και μετά προσλήφθηκε από μια εταιρεία ηλεκτρονικών Philip_Mallory όπου προήχθει σε προιστάμενος του γραφείου ευρεσιτεχνιών της εταιρείας. Παράλληλα άρχισε να παρακολουθεί νυχτερινα τη Νομική σχολή της Νέας Υόρκης και πήρε πτυχιό νομικής το 1939 Προβληματισμένος από την κοπιαστική και μη αποδοτική τότε δημιουργία αντιγράφων με καρμπόν και ακριβά φωτογραφικά μηχανήματα προσπάθησε να βρεί μια ποιό αποδοτική μέθοδο ερευνώντας σχετικά στη βιβλιοθήκη της Νεάς Υόρκης. Με τη βοήθεια ενός βοηθού του , Otto Kornei κατάφερε να κάνει το πρώτο πειραματικό αντίγραφο στο σπίτι του , μιας πλακέτας στην οποία είχε γράψει 10.-22.-38 Astoria. Η τεχνολογία βασιζόταν στα φαινόμενο της φωτοαγωγιμότητας του στατικού ηλεκτρισμού καθώς και χημικές γνώσεις. Μεσολάβησε ένα διάστημα από το 1939 μέχρι το 1944 που ο Carlson προσπαθούσε ανεπιτυχώς να πείσει μεγάλες εταιρείας για τη χρησιμότητα της εφεύρεσής του αλλά μάταια. Μετά ενδιαφέρθηκε ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ίδρυμα το Battelle Memorial Institute το οποίο των χρηματοδότησε και τον βοήθησε να βελτιώσει την τεχνολογία. Ακόλουθως ενδιαφέρθηκε και μια εταιρεία φωτογραφικού υλικού . ή Haloid Photographic Company η οποία μετά από την μεγάλη επιτυχία πόυ γνώρισε με τα φωτοαντιγράφικα που βασίζονταν στην νέα αυτή τεχνολογία μετονομάστηκε σε Xerox. Το πρώτο ξηρογραφικό φωτοαντιγράφικο της xerox ήταν το model A, 1949 το οποίο ήταν οικονική αποτυχία.Εμπορική επιτυχία έγινε το μοντέλο Xerox 914 που παρουσιάστηκε στο κοινό το 1959. Ο εφευρέτης μας πέθανε πολυεκαττομυριούχος μεν αλλά μόνος από καρδιά σε ένα σινεμά τις 19 Σεπτεμβρίου 1968.

Η xerox ίδρυσε και το ερευνητικό κέντρο Xerox_PARC το οποίο δημιούργησε μεταξύ άλλων τον πρώτο υπολογιστή τον Xerox_Alto (που ήταν προσωπικός υπολογιστής) που χρησιμοποιούσε τη γραφική διεπαγή με τη μεταφορά ενός γραφείου, των εκτυπωτή laser και το ethernet. Επίσης ο ιδρυτής της apple Steve Jobs είχε επισκεφτεί το ερευνητικό κέντρο και πήρε ιδέες για τη γραφική διεπαφή των ΗΥ της apple.

Πηγές[επεξεργασία]

Πρόσωπα[επεξεργασία]

  • Bob Albrecht , Ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας 1970 την People's Computer Company . Ένας από τους λίγους ανθρώπους που συνειδητοποίησαν την σημασία της δημιουργίας του μικρουπολογιστή Altair, σταθερός υποστηρικτής της εκπαίδευσης των μαζών στους υπολογιστές.Πίστευε ότι το κοινό θα έπρεπε να έχει πρόσβαση σε υπολογιστές και κατάλαβε ότι μηχανές όπως ο Altair και άλλες παρόμοιες θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό εφικτό. Επίσης συνειδητοποίησε ότι ήταν αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο όσο ο προγραμματισμός γινόταν σε γλώσσα μηχανής. Συμπέρανε λοιπόν ότι αυτό που χρειαζόταν ήταν μια public-domain έκδοση της BASIC που θα μπορούσε να διανείμει παντού σε ενθουσιώδεις χρήστες μικρουπολογιστών.Έπεισε τον φίλο του Dennis Allison, μέλος του τμήματος επιστήμης υπολογιστών στο Stanford, να γράψει μια έκδοση της BASIC που θα ήταν αρκετά μικρή για να χωρέσει στην περιορισμένη μνήμη των τότε μικρουπολογιστών. Οι Dennis , Bob αρχικά δημοσίευσαν το σχέδιο μια "Tiny" BASIC στο φύλλο "People's Computer Company" (PCC), σε τρία μέρη το 1975. Τον δεκέμβριο του 1975, οι Dick Whipple και John Arnold απάντησαν με μια υλοποίηση που απαιτούσε μόνο 3K μνήμης RAM.
  • Dennis Allison Συμμετείχε στην People's Computer Company .To 1975 μετά από παράκλησή του Bob Albrecht δημιούργησε μια προδιαγραφή (το συντακτικό) μιας πολύ μικροσκοπικής έκδοσης της Basic που έγινε γνωστή τελικά σαν η Tiny BASIC
  • Bill Gates. Δημιούργησε τον ερμηνευτή της Basic για τον ALTAIR.
  • Lee_Felsenstein

Οργανισμοί , ομάδες χρηστών[επεξεργασία]

  • People's Computer Company
  • Homebrew Computer Club Ομάδα από χομπίστες ηλεκτρονικών υπολογιστών που συναντιώτανε από τις 5 Μαρτίου του 1975 μέχρι περίπου το 1977 στην κοιλάδα του πυριτίου(silicon valley). Στα μέλη της περιλαμβάνονταν και οι ιδρυτές της Apple.
  • Hobby Computer Club

Εταιρείες[επεξεργασία]