Κιθάρα/Οι Νότες Πάνω Στην Κιθάρα

Από Βικιβιβλία

Είναι αυτονόητο ότι για να μπορεί κανείς να παίξει κιθάρα πρέπει να μπορεί να βρει εύκολα και γρήγορα τις νότες πάνω στην ταστιέρα. Στην αρχή αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό για αρχαρίους αλλά οι έμπειροι παίχτες το κάνουν υποσυνείδητα.

Οι Χορδές[επεξεργασία]

Για να μάθει κάποιος τις νότες, πρέπει πρώτα να μάθει σε ποια νότα αντιστοιχεί η κάθε χορδή. Οι χορδές απαριθμούνται από τα κάτω προς τα πάνω, ή, με άλλα λόγια, από τις πιο ψιλές στις πιο μπάσες.

Έτσι, από κάτω προς τα πάνω οι χορδές είναι οι εξής :

 1. Μι
 2. Σι
 3. Σολ
 4. Ρε
 5. Λα
 6. Μι

Πολλοί το βρίσκουν ευκολότερο να θυμούνται τις χορδές με την φράση "Μίλα ρε Σολσιμί", η οποία όμως εφαρμόζεται από πάνω προς τα κάτω και όχι κατά τον καθιερωμένο τρόπο αρίθμησης των χορδών.

Οι Υπόλοιπες Νότες[επεξεργασία]

Μόλις κάποιος μάθει απ' έξω τις νότες των χορδών μπορεί να μάθει και τις υπόλοιπες νότες. Είναι καλύτερα για έναν αρχάριο να ξεκινήσει μαθαίνοντας μόνο τα πρώτα 5 τάστα κάθε χορδής και μετά να μάθει σταδιακά μέχρι και το τελευταίο τάστο ανάλογα με τις απαιτήσεις των κομματιών που μαθαίνει ανά πάσα στιγμή.

Για να καταλάβουμε τις θέσεις των νοτών πάνω στην ταστιέρα πρέπει να μελετήσουμε την βασική κλίμακα της μουσικής, την Ντό Ματζόρε. Στη μουσική οι αποστάσεις μεταξύ των νοτών μετριούνται σε τόνους και ο τόνος διαιρείται σε δύο ημιτόνια. Η απόσταση από τη μία Ντο στην Επόμενη (με άλλα λόγια μια οκτάβα) είναι 12 ημιτόνια ή 6 τόνοι. Οι αποστάσεις μεταξύ των υπόλοιπων νοτών μέσα στην οκτάβα φαίνονται στο παρακάτω σχεδιάγραμμα :

Ντο - - Τόνος - - Ρε - - Τόνος - - Μι - Ημιτόνιο - Φα - - Τόνος - - Σολ - - Τόνος Λα - - Τόνος - - Σι - Ημιτόνιο - Ντο

Καλό θα είναι να μάθετε απεξω ότι δεν υπάρχει δίεση μεταξύ ΜΙ-ΦΑ και ΣΙ-ΝΤΟ.

Κατά αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βρούμε οποιαδήποτε νότα πάνω στην ταστιέρα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την χορδή Μι. Αν πάρουμε με τη σειρά τα τάστα μπορούμε να βρούμε όλες τις καθαρές νότες.

 1. Φα
 2. ---
 3. Σολ
 4. ---
 5. Λα
 6. ---
 7. Σι
 8. Ντο
 9. ---
 10. Ρε
 11. ---
 12. Μι
 13. Φα