Μετάβαση στο περιεχόμενο

Να αναλύσετε μία τεχνολογία διασφάλισης πληροφορίας (7η Εργασία 2019-2020)

Από Βικιβιβλία

< Τεχνική Νομοθεσία Για Μηχανικούς Πληροφορικής

AVG ANTI-VIRUS (ΒΑΣΊΛΕΙΟΣ ΜΟΎΤΟΣ 4416013, ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΉΣ ΑΓΛΑΊΝΗΣ 4417001)[επεξεργασία]

VPN

Το VPN είναι ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο  επεκτείνει ένα ιδιωτικό δίκτυο σε ένα δημόσιο δίκτυο και επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα σε κοινόχρηστα ή δημόσια δίκτυα, σαν να είχαν απευθείας συνδεδεμένες οι υπολογιστικές συσκευές τους με το ιδιωτικό δίκτυο. Η τεχνολογία VPN αναπτύχθηκε για να επιτρέπει σε απομακρυσμένους χρήστες και υποκαταστήματα να έχουν πρόσβαση σε εταιρικές εφαρμογές και πόρους . Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η σύνδεση ιδιωτικού δικτύου δημιουργείται χρησιμοποιώντας ένα κρυπτογραφημένο πρωτόκολλο τοποθέτησης σήραγγας και οι χρήστες VPN χρησιμοποιούν μεθόδους ελέγχου ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένων κωδικών πρόσβασης ή πιστοποιητικών, για πρόσβαση στο VPN . Σε άλλες εφαρμογές, οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να εξασφαλίσουν τις συνδέσεις τους με ένα VPN για να παρακάμψουν τις γεωπεριπτώσεις και τη λογοκρισία ή να συνδεθούν με διακομιστές μεσολάβησηςγια να προστατεύσει την προσωπική ταυτότητα και την τοποθεσία για να μείνει ανώνυμος στο διαδίκτυο.

ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ANTI-VIRUS

Το λογισμικό προστασίας από ιούς ή λογισμικό anti-virus (συντομογραφία για λογισμικό AV), επίσης γνωστή ως αντι-malware, είναι ένα πρόγραμμα υπολογιστή που χρησιμοποιείται για την πρόληψη, τον εντοπισμό, και την αφαίρεση του κακόβουλου λογισμικού. Το λογισμικό προστασίας από ιούς αναπτύχθηκε αρχικά για να ανιχνεύσει και να αφαιρέσει ιούς υπολογιστών, εξού και το όνομα. Ωστόσο, με τον πολλαπλασιασμό άλλων ειδών κακόβουλου λογισμικού, το λογισμικό προστασίας από ιούς άρχισε να παρέχει προστασία από άλλες απειλές του υπολογιστή. Ειδικότερα, σύγχρονο λογισμικό προστασίας από ιούς μπορεί να προστατεύσει από: κακόβουλα αντικείμενα βοήθειας του προγράμματος περιήγησης (Bho), browser αεροπειρατές, ransomware, keyloggers, backdoors, rootkits, δούρειους ίππους, σκουλήκια, κακόβουλα LSPs, dialers, fraudtools, adware και spyware. Ορισμένα προϊόντα περιλαμβάνουν επίσης την προστασία από άλλες απειλές τον υπολογιστή, όπως μολυμένα και κακόβουλα URLs, spam, απάτες και phishing επιθέσεις, προστασία της διαδικτυακης ιδωτικότητας (privacy), διαδικτυακες τραπεζικές επιθέσεις, κοινωνικής μηχανικής τεχνικές, προηγμένη επίμονη απειλή (APT) και botnet DDoS επιθέσεις.

Η ιστορία της avg

Η μάρκα AVG προέρχεται από το πρώτο προϊόν της Grisoft, το "Anti-Virus Guard", το οποίο ξεκίνησε το 1992 στην Τσεχική Δημοκρατία . Το 1997, οι πρώτες άδειες AVG πωλήθηκαν στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο . Το AVG εισήχθη στις ΗΠΑ το 1998.

Το 2006, το πακέτο ασφάλειας του AVG αυξήθηκε και περιλάμβανε το anti-spyware, καθώς η AVG Technologies απέκτησε το ewido Networks , μια ομαδα anti-spyware. Τον Ιανουάριο του 2009, η AVG απέκτησε το Sana Security, ένας προγραμματιστής που ελεγχθεί την κλοπή ταυτότητας λογισμικού . Το λογισμικό αυτό ενσωματώθηκε στην σειρά προϊόντων ασφαλείας AVG τον Μάρτιο του 2009.

Σύμφωνα με την AVG, η εταιρεία έχει πάνω από 200 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 εκατομμυρίων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε κινητές συσκευές.

AVG ANTI-VIRUS

Το AVG AntiVirus (παλαιότερα γνωστό ως AVG , συντομογραφία της Anti-Virus Guard ) είναι μια οικογένεια λογισμικού προστασίας από ιούς που αναπτύχθηκε από την AVG Technologies , θυγατρική της Avast .

Το AVG AntiVirus είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ευρετική ανάλυση για να διαπιστώσει εάν ο κώδικας ενός προγράμματος συμπεριφέρεται σαν κακόβουλο λογισμικό. Σαρώνει και παρακολουθεί τα έγγραφα, τα αρχεία και τους φακέλους διασφαλίζοντας πως δεν έχει πραγματοποιηθεί καμια αλλαγή χωρίς να το γνωριζει ο χρήστης. Επίσης σαρώνει τα προγράμματα και τα ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού υπολογιστή για ύποπτη συμπεριφορά , τότε αξιολογεί τον κίνδυνο κάθε αρχείου βάσει της συμπεριφοράς του και ειδοποιεί τον χρήστη των αρχείων με υψηλή βαθμολογία και διατηρεί τα εισερχόμενα μυνήματα ασφαλή από επιθέσεις phishing spam και από άλλες απάτες. Μπορεί να εντοπίσει κακόβουλα προγράμματα, όπως τα keyloggers, τα οποία αντιγράφουν τα πλήκτρα που πατάέι ο χρήστης για να κλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης και τα data miners που παρακολουθούν τα αρχεία για ευαίσθητα δεδομένα . Διαθέτει επίσης λειτουργίες ελέγχου τείχους προστασίας, προστασίας ταυτότητας, anti-ransomware, anti-spam και webcam για τους χρήστες με πληρωμή.

Η AVG διαθέτει τις περισσότερες από τις κοινές λειτουργίες που είναι διαθέσιμες στη σύγχρονη προστασία από ιούς και προγράμματα ασφαλείας Internet, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών σαρώσεων, σαρώσεις που αποστέλλονται και λαμβάνονται μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (όπως η προσθήκη υποσέλιδας στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δείχνει αυτό), την ικανότητα να επισκευάσει κάποια προσβεβλημένα από ιό αρχεία, και καραντίνα περιοχή (θησαυροφυλάκιο ιού) στην οποία κρατούνται τα μολυσμένα αρχεία.

Πηγές: https://www.avg.com/en-eu/homepage#android

https://en.m.wikipedia.org/wiki/AVG_Technologies


https://en.m.wikipedia.org/wiki/AVG_AntiVirus

https://el.safetydetectives.com/best-antivirus/avg-technologies/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Virtual_private_network

https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B9%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1


Avast (Ευαγγελία Κουτρουλιά 4418103, Ηλιάνα Σπανδώνη 4418214)[επεξεργασία]

VPN

Το VPN (Virtual Private Network) είναι ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο, το οποίο, κατά κύριο λόγο, χρησιμοποιεί δημόσια τηλεπικοινωνιακή υποδομή, όπως είναι το διαδίκτυο και βοηθά τον χρήστη να συνδέσει τον υπολογιστή του σε ένα απομακρυσμένο δίκτυο. Τις περισσότερες φορές, το VPN ( Virtual Private Network), απαιτεί πιστοποίηση από τους απομακρυσμένους χρήστες του δικτύου και ασφαλίζει τα δεδομένα του χρήστη με τεχνολογίες κρυπτογράφησης, με σκοπό να εμποδιστεί η διάδοση των ιδιωτικών πληροφοριών σε μη εξουσιοδοτημένους τρίτους όπως είναι οι χάκερ, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, οι κρατικές υπηρεσίες και οι εργοδότες. Μία σύνδεση VPN διαμορφώνεται ανάλογα με τη λειτουργικότητα του κάθε δικτύου. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους φοιτητές, για να μπορέσουν να συνδεθούν στο δίκτυο της σχολής τους, σε μέρος εκτός σχολής, είτε από το φορητό τους υπολογιστή (λάπτοπ), είτε από το κινητό τους τηλέφωνο, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της σχολής, στο e-class και στις βαθμολογίες των σπουδαστών. Τέλος, το VPN, προστατεύει την ταυτότητα, την ιδιωτικότητα και την τοποθεσία του χρήστη όταν είναι συνδεδεμένος.

AVAST

Η Avast είναι μια πολυεθνική εταιρεία λογισμικού στον τομέα της ασφάλειας στο διαδίκτυο, η οποία έχει την έδρα της στην Πράγα της Τσεχίας. Ιδρύθηκε από τον Pavel Baudiš και τον Eduard Kučera το 1988 ως συνεταιρισμός και στη συνέχεια, ιδιωτικοποιήθηκε ως εταιρεία το 2010. Η Avast κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, καθώς έχει περισσότερους από 435 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως σε όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που σχετίζονται με την ασφάλεια, με στόχο τόσο τις καταναλωτικές όσο και τις εταιρικές αγορές, όπως για παράδειγμα το Avast SecureLine, για πλατφόρμες Android, Microsoft Windows, iOS και macOS. Τον Ιούλιο του 2016, η Avast εξαγόρασε την AVG Technologies για 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, μια μεγάλη εταιρεία ασφάλειας, η οποία πωλούσε λογισμικό για κινητές συσκευές και για επιτραπέζιους υπολογιστές. Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2017, η εταιρεία εξαγόρασε την Piriform, που ήταν κατασκευαστής της CCleaner, με την τιμή του ποσού να παραμένει άγνωστη έως και σήμερα.

Avast SecureLine VPN

Το Avast SecureLine VPN είναι μια υπηρεσία συνδρομιτικής εικονικής ιδιωτικής χρήσης, που αναπτύχθηκε από την Avast. Διατίθεται για λειτουργικά συστήματα Android, Microsoft Windows και iOS. Το SecureLine VPN κρυπτογραφεί την διαδικτυακή επισκεψιμότητα του χρήστη και ανακατευθύνει την κυκλοφορία, αλλάζοντας τη γεωγραφική θέση της διεύθυνσης IP του χρήστη σε εκείνη του επιλεγμένου διακομιστή VPN, κάνοντας έτσι τον χρήστη να φαίνεται ότι βρίσκεται σε διαφορετική θέση από αυτή που πραγματικά βρίσκεται. Παρέχει στον χρήστη μια προστασία απορρήτου δομημένη πάνω στο OpenVPN και το OpenSSL , τα οποία είναι τα πιο αξιόπιστα ευρέως χρησιμοποιούμενα πρωτόκολλα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Χρησιμοποιεί Κρυπτογράφηση AES 256-bit ώστε τα εισερχόμενα και εξερχόμενα δεδομένα του χρήστη να κρυπτογραφούνται και να γίνονται αόρατα στους αδιάκριτους. Το Avast SecureLine VPN δεν καταγράφει τίποτα σε ότι αφορά τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί ο χρήστης, τους ιστότοπους που επισκέπτεται, καθώς και το περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει. Παρέχει μία ενιαία κοινή διεύθυνση IP, και προστατεύει τον χρήστη από διαρροές, καθώς μεταμφιέζει την πραγματική του διεύθυνση IP.

Norton Antivirus (Άννα Τσιτσιρίκα 4418241, Μερόπη Μάνου 4418127)[επεξεργασία]

VPN Το VPN (Virtual private network) ονομάζεται εικονικό ιδιωτικό δίκτυο. Δημιουργήθηκε για να δώσει την δυνατότητα σε απομακρυσμένους χρηστές και υποκαταστήματα πρόσβαση σε εφαρμογές και πόρους. Η λειτουργία του VPN είναι ότι βοηθά στην επέκταση ενός δημόσιου δικτύου με σκοπό ο χρήστης, που είναι συνδεδεμένος με ιδιωτικό δίκτυο, να λαμβάνει και να στέλνει δεδομένα, χωρίς εμφάνιση προβλημάτων, με το δημόσιο. Επίσης γίνεται απόκρυψη της γεωγραφικής τοποθεσίας και των στοιχείων της ταυτότητας των χρηστών, έτσι ώστε να μένουν ανώνυμοι στο δίκτυο, αν και κάποιοι ιστότοποι δεν επιτρέπουν την χρήση του. Οι εφαρμογές μιας υπολογιστικής συσκευής αποκτούν πολλά οφέλη όπως διαχείριση του ιδιωτικού δικτύου και ασφάλεια.

Norton Antivirus Το πρώτο Antivirus δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1989 από την εταιρία Symantec, και το πλήρες όνομά του ήταν Symantec Antivirus for Macintosh (SAM). Το 1990 κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση του Symantec Antivirus, το οποίο είχε τη δυνατότητα να ανιχνεύει και να εξαλείφει ιούς, ταχύτερα από την πρώτη έκδοση. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς η εταιρία εξαγόρασε την εταιρία του Peter Norton, η οποία ασχολούταν με την δημιουργία βοηθητικών προγραμμάτων και συγκεκριμένα το Norton Utilities, με το οποίο ένωσε η Symantec το Antivirus, έχοντας ως αποτέλεσμα το Norton Antivirus της Symantec. Το 1998, το λογισμικό SAM μετονομάστηκε σε Norton Antivirus for Macintosh (NAV).

Πλεονεκτήματα Το Norton antivirus έχει πολλά πλεονεκτήματα . Αρχικά, φτιάχτηκε να είναι κατάλληλο για τα Windows και θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα λογισμικά προστασίας. Το Norton, έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει τα παλιά χαρακτηριστικά του. Κάθε χρόνο δημιουργούνται νέες εκδόσεις του Norton antivirus. Δεν καθαρίζει μόνο τους ιούς, αλλά και κακόβουλους κώδικες από όλες τις εφαρμογές και όλα τα αρχεία. Το πρόγραμμα του Norton antivirus μπορεί να τρέξει και να προστατεύσει, χωρίς να χρειάζεται να του το ζητήσει ο χρήστης. Προειδοποιεί όταν ο χρήστης εκτελεί ή εγκαταστήσει κάποιο λογισμικό για να κάνει έναν έλεγχο στο νέο πρόγραμμα. Προστατεύει τον υπολογιστή από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε περίπτωση ιών ή κακόβουλων μηνυμάτων. Ο εύκολος χειρισμός του βοηθάει τον χρήστη να εργάζεται πιο απλά. Τέλος, το Norton προσφέρει βοηθητικά προγράμματα και εργαλεία αντιγράφων ασφαλείας στον υπολογιστή, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό του.

Μειονεκτήματα Το Norton έχει και αυτό μειονεκτήματα όπως όλα τα προγράμματα. Αρχικά το πρώτο μειονέκτημα του είναι το μεγάλο κόστος του. Αν και δεν αποτελεί ένα ακριβό antivirus της αγοράς, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε αλλά προγράμματα προστασίας που διανέμονται δωρεάν και βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο αξιολογήσεων με το Norton. Ως πρόγραμμα προστασία, το Norton απαιτεί μεγάλη μνήμη για να λειτουργήσει δημιουργώντας προβλήματα στην απόδοση του υπολογιστή, ενώ πρώτη σάρωση για ανίχνευση κακόβολου λογισμικού από το Norton καθυστερούσε. Τέλος, η κατάργηση του Norton είναι πολύ δύσκολη καθώς παραμένουν κάποια υπολείμματα του στον σκληρό δίσκο.

Cryptocat (Ασπασία Δαούλα4418047, Σάρα Σγουραλή 4418295)[επεξεργασία]

Cryptocat

Το Cryptocat είναι ένα λογισμικό ανερχόμενου κωδικού που προσδιορίζεται για την κρυπτογράφιση online κουβέντα το οπο'ιο είναι διαθέσιμο για Windows, OS-X και Linux.Χρησιμοποιεί κρυπτογράφιση από άκρη σε άκρη (end to end) στην επικοινωνία μεταξύ των χρηστών .Το Cryptocat αναπτύχθηκε από Nadim Kobeissi και από μια κοινότητα ανοιχτού κώδικα .Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 19 Μαΐου του 2011 ως μια εφαρμογή στο Διαδίκτυο και διανέμεται από τότε με την γνωστή άδεια χρήσης GPLv3 ( General Public Licence V3 ), όπως συνηθίζεται σε όλες εξάλλου τις εφαρμογές οι οποίες είναι ανοιχτού λογισμικού . Το Cryptocat είναι γραμμένο σε γλώσσα προγραμματισμού Java-script , ενώ παράλληλα ο κατάλογος γλωσσών που είναι διαθέσιμος στους χρήστες περιλαμβάνει Αγγλικά , Καταλανικά και Γαλλικά .

Χαρακτηριστικά της Cryptocat

Το Cryptocat επιτρέπει στους χρήστες του να δημιουργούν κρυπτογραφημένες συζητήσεις από άκρο σε άκρο. Επίσης μια δυνατότητα στους χρήστες είναι η ανταλλαγή μηνυμάτων one to one κρυπτογραφημένα αρχεία , φωτογραφίες καθώς και να δημιουργούν και να μοιράζονται ηχογράφησης ήχου και βίντεο . Όλες οι συσκευές που έχουν συνδεθεί με λογαριασμό λογισμικού Cryptocat , έστω και για μια φορά μπορούν να εμπρός ασφαλή μηνύματα ακόμη και όταν οι χρήστες είναι εκτός σύνδεσης. Αυτό σημαίνει ότι εάν σε μία χρονική στιγμή παραβιαστούν ακόμη και ενεργά , μέσω ενός διαδικτύου, μεσαία επίθεση ,δεν θα επιτευχθεί η εύρεση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών ή περιόδων σύνδεσης που κρυπτογραφήθηκαν στο παρελθόν . Επίσης το Cryptocat περιλαμβάνει ένα ισχυρό ενσωματωμένο μηχανισμό αυτόματης ενημέρωσης .Αυτός ο τρόπος κρυπτογράφησης, δεν επιτρέπει σε κανέναν εκτός των χρηστών να λάβει ή να διαβάσει και να εμφανίσει τα δεδομένα που στέλνονται, καθώς αυτά κρυπτογραφούνται με ένα ορισμένο σύνολο χαρακτήρων, το οποίο δημιουργείται πριν την αποστολή (pre-shared secret key), και το οποίο γνωστοποιείται και στο δεύτερο χρήστη, μέσα από ένα ασφαλή κανάλι επικοινωνίας, ώστε να είναι επιτυχής η λήψη και εμφάνιση των δεδομένων. Χάρη σε αυτών τον μηχανισμό πραγματοποιείται ένας έλεγχος όλων των στοιχείων που έχουν ληφθεί ώστε να επαληθεύουν την αυθεντικότητα του πιστοποιητικού TLS. ( Security Layer Transport ) κρυπτογραφηκά πρωτόκολλα σχεδιασμένα για να παρέχουν ασφάλεια στην επικοινωνία μέσω ενός δικτύου υπολογιστών . Το πρωτόκολλο TLS αποσκοπεί κυρίως στην παροχή απορρήτου και ακεραιότητας μεταξύ δύο ή περισσότερων εφαρμογών πληροφορικής επικοινωνίας . Χρησιμοποιεί μηχανισμό πρώτης χρήσης Trust (TOFU) Γιάννα βοηθήσει στην ανίχνευση αλλαγών κλειδιού ταυτότητας συσκευής.

Υποδοχή της εφαρμογής Cryptocat

Το 2013 η Cryptocat για πρώτη φορά προσφέρει σε όλους τους χρήστες την δυνατότητα μέσα από την σύνδεση στην εφαρμογή του Facebook Messenger την επικοινωνία τους με κρυπτογραφημένες συνομιλίες και μηνύματα . Έτσι διασφαλίζεται η ασφάλεια και η ανωνυμία των χρηστών στις συνομιλία στις συνομιλίες τους . Για πέντε ολόκληρα χρόνια από το Μάρτιο του 2011 έως το Μάρτιο του 2016 το λογισμικό Cryptocat δημοσιεύτηκε μέσω του Apple Apps και άλλων επισήμων καναλιών τα οποία ελέγχονται από συγκεκριμένες πλατφόρμες. Αντιμετώπισε όμως προβλήματα ασφάλειας και το 2019 ανακοινώθηκε ότι θα διακοπεί.