Να αναλύσετε μια δικαστική μάχη ανάμεσα σε δύο εταιρίες που να αφορά πατέντα λογισμικού (3η Εργασία 2019-2020)

Από Βικιβιβλία

< Τεχνική Νομοθεσία Για Μηχανικούς Πληροφορικής

Microsoft VS Samsung (Ευαγγελία Κουτρουλιά 4418103, Ηλιάνα Σπανδώνη 4418214)[επεξεργασία]

Η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην εταιρεία Microsoft και στην εταιρεία Samsung ξεκίνησε όταν η κορεάτικη εταιρεία Samsung αρνήθηκε να τηρήσει τη συμφωνία αμοιβαίας αδειοδότησης και το συμβόλαιο ευρεσιτεχνίας που υπέγραψε με τη Microsoft το 2011, το οποίο υποχρέωνε τη Samsung να πληρώνει στη Microsoft τα δικαιώματα για τη χρήση ευρεσιτεχνιών, για κάθε κινητό τηλέφωνο Android που κατασκευάζει. Στην ουσία, η αιτιολογία της εταιρείας Samsung ήταν το γεγονός ότι είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση της πρόθεσης της Microsoft, που επρόκειτο για την εξαγορά της εταιρείας Nokia από τη Microsoft. Την περίοδο εκείνη, η εταιρεία Samsung πουλούσε 82 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα (smartphones) με Android, ενώ μέχρι και σήμερα, η εταιρεία έχει τετραπλασιάσει τα νούμερα των πωλήσεων της, συγκεκριμένα φτάνουν τα 314 εκατομμύρια smartphones με Android το χρόνο.


Ο αναπληρωτής γενικός σύμβουλος της εταιρείας Microsoft, David Howard, με μια ανάρτηση του στο διαδίκτυο, δήλωσε ότι «Η Microsoft σέβεται τη συνεργασία με τη Samsung, αλλά υπάρχει διαφορά στον τρόπο ερμηνείας των όρων της εν λόγω συνεργασίας», ξεκινώντας έτσι τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις δύο εταιρείες. Από την πλευρά της, η εταιρεία Samsung δίνει και αυτή την απάντησή της, μέσω μιας επίσημης ανακοίνωσης, αναρτημένης στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι θα κάνει μία λεπτομερή εξέταση του αιτήματος της Microsoft, και στη συνέχεια θα καθορίσει τον ανάλογο τρόπο αντίδρασης. Ταυτόχρονα, η Microsoft καταθέτει αγωγή εναντίον της Samsung, σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον Αύγουστο του 2014, ζητώντας την καταβολή των οφειλομένων, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει δημοσίως γνωστό το ύψος του ποσού που διεκδικείται. Τα δικαιώματα αυτά αφορούν τα smartphones και τα tablets της Samsung.


Πολλοί απο τους μεγάλους κατασκευαστές, όπως είναι η Samsung, η LG, και η HTC, έχουν υπογράψει σχετικές συμφωνίες με τη Microsoft. Όμως, η εταιρεία Samsung έχει υπογράψει τη συμφωνία απο το 2011, η οποία διήρκησε 7 χρόνια. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε ότι η Samsung θα πλήρωνε στη Microsoft περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, για τα δικαιώματα χρήσης της τεχνολογίας της στα gadget που τρέχουν το Android της Google. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της Nokia από την εταιρία της Microsoft, η Samsung αρνήθηκε να κάνει κι άλλες πληρωμές, ενώ όταν τελικά πλήρωσε, πλήρωσε μόνο το αρχικό ποσό χωρίς να συμπεριλάβει τους οφειλόμενους τόκους, ισχυριζόμενη πως μετά την εξαγορά, η Nokia μετατρέπεται σε άμεσο ανταγωνιστή. Η Microsoft, όμως, αντιδρά ζητώντας να λάβει το ποσό των οφειλόμενων τόκων, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 6,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Από την πλευρά της η Samsung, συνεχίζει να επιμένει ότι η αναγγελία εξαγοράς της Nokia από τη Microsoft, παραβίαζε τη μεταξύ τους συμφωνία συνεργασίας την οποία είχαν συνάψει το 2011.


Το Φεβρουάριο του 2015, η Microsoft και η Samsung ανακοινώνουν τη λήξη της μεταξύ τους δικαστικής διαμάχης, που είχε να κάνει με πληρωμές δικαιωμάτων για το λειτουργικό σύστημα Android, μέσω μιας ανακοίνωσης, η οποία αναφέρει επακριβώς ότι « Η Samsung και η Microsoft βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι έβαλαν τέλος στη μεταξύ τους διαμάχη, σε αμερικανικά και διεθνή δικαστήρια. Οι όροι της συμφωνίας παραμένουν εμπιστευτικοί ».

LINUX VS MICROSOFT (ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΟΥΤΟΣ 4416013, ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΓΛΑΙΝΗΣ 4417001)[επεξεργασία]

Το 2003 το Linux και η Microsoft, έρχονται σε αντιπαράθεση για ένα απρόβλεπτο γεγονός. Η αιτία ήταν ένα δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας στα τέλη του 2003, με θέμα την αλλαγή λογισμικού από Windows σε Linux σε περίπου 18.000 υπολογιστές που ανήκουν στο δημόσιο της Γερμανίας. Η δύσκολη προσπάθεια αυτή η οποία ονομάστηκε Limux ήταν απόφαση του τότε δημάρχου Christian Ude ο οποίος υποστήριξε πως αυτήν η αλλαγή θα έσωζε από το δημόσιο 4 περίπου εκατομμύρια ευρώ στον ίδιο χρόνο. Καθώς τα Linux είναι λιγότερο απαιτητικά σε πόρους του υπολογιστή έτσι η διάρκεια ζωής του θα είναι μεγαλύτερη.

Ένα χρόνο αργότερα όμως όλα αλλάζουν καθώς η Microsoft κατηγορεί τα Linux ως ένα ελεύθερο λογισμικό πράγμα που το καθιστά επιρρεπές όπως επίσης απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τις πατέντες λογισμικού ενάντια των Linux.Όμως δεν δήλωσε τα ονόματα των πατεντών λογισμικού που ενοχοποιούν τα Linux καθώς άφησε να υποθεί πως όλο το λογισμικό και όλες οι πατέντες του είναι σχεδόν ίδιες με τα αυτά της Microsoft. Η απορία που δημιουργείται σε αυτό το στάδιο είναι πως αν ισχύει η κατηγορία της Microsoft τότε ταυτόχρονα όλοι οι χρήστες των Linux είναι παράνομοι καθώς και διάσημες εταιρείες όπως η Google. Η Microsoft μπόρεσε και έδωσε μια παύση στην διαδικασία πραγματοποίησης του προγράμματος για περίπου 6-7 χρόνια και δεν ήταν το μόνο που έκανε για να εμποδίσει την αλλαγή από Microsoft σε Linux. Λίγο καιρό πριν είχε σταλεί αντιπρόσωπός της για να μεταπείσει τον δήμαρχο αλλά αντικρίζοντας μια αρνητική στάση από την πλευρά του δημάρχου θα μεταβεί στην επόμενη κίνησή της. Το Μόναχο δεν υπέκυψε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε από την Microsoft και έτσι δεν σταματά την προσπάθειά του για αλλαγή του λογισμικού από Windows σε Linux. Στο διάστημα αυτό ο δήμος παρά τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, συνέχιζε τις προσπάθειές του και κατάφερε το 2011 να αποδείξει πως δεν υπάρχουν κλεμμένες πατέντες στο λογισμικό του Linux καθώς αυτήν ήταν μια κατηγορία της Microsoft.

Το 2011 συμβαίνει μία αλλαγή που δεν έχει ξανά συμβεί στον κόσμο, 18.000 υπολογιστές αλλάζουν λογισμικό και γίνονται Linux έτσι ώστε το Linux να στεφθεί με επιτυχία. Έτσι τα Linux αποδεικνύοντας τις γερές βάσεις, την αξία τους και τη χρησιμότητά τους και δεν υποκύπτουν μπροστά στην Microsoft παρά τις πολλαπλές επιθέσεις που δέχθηκαν από αυτήν αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν στηρίζονται σε ξένες πατέντες.Τα πράγματα όμως άλλαξαν.Ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Steve Ballmer, δήλωσε ότι «το Linux είναι ένας καρκίνος που προσκολλάται σε μια έννοια πνευματικής ιδιοκτησίας σε όλα όσα αγγίζει». Τώρα η Microsoft υποστηρίζει το Linux, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι το Linux και όχι το Windows Server επιθυμούν οι εταιρικοί χρήστες, τόσο σε διακομιστές όσο και στο cloud.Αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου κατά του Linux έχουν αφήσει σημάδια στη Microsoft που είναι ορατά μέχρι σήμερα.


Πήγες: https://www.zdnet.com/google-amp/article/microsoft-once-called-linux-a-cancer-and-that-was-a-big-mistake/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/LiMux

https://www.wired.com/story/microsoft-calls-truce-in-linux-patent-wars/amp

Samsung Vs Huawei (Άννα Τσιτσιρίκα 4418241, Μερόπη Μάνου 4418127)[επεξεργασία]

Γενικά[επεξεργασία]

Η Huawei Technologies είναι μια κινεζική πολυεθνική εταιρεία που δημιουργήθηκε το 1987, από τον Ρεν Τσενγκφέι. Αρχικά, η Huawei επικεντρώθηκε στην κατασκευή τηλεφωνικών διακοπτών, αλλά στην συνεχεία ασχολήθηκε με την κατασκευή τηλεπικοινωνιακών δικτύων και την κατασκευή συσκευών επικοινωνιών για την καταναλωτική αγορά. Η Samsung είναι ένας πολυεθνικός όμιλος επιχειρήσεων της Νότιας Κορέας, που ιδρύθηκε το 1938 από τον Λι Μπιουνγκ-Τσαλ, και καλύπτει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.


Αρχή Δικαστικής Διαμάχης[επεξεργασία]

Η Samsung είναι μια νοτιοκορεάτικη εταιρία η οποία αποτελεί μια από τις κορυφαίες εταιρίες ηλεκτρονικών ειδών παγκοσμίως, ωστόσο στην Κίνα φαίνεται να υστερεί στο θέμα των πωλήσεων της και αυτό λόγω της δικαστικής διαμάχης της με την κινέζικη εταιρία ηλεκτρονικών ειδών Huawei. Toν Μάιο του 2016, η Huawei έκανε μήνυση στο Samsung για καταπάτηση και χρήση της 4G τεχνολογίας, καθώς και του λειτουργικού περιβάλλοντος, χωρίς να της δοθεί η άδεια. Συγκεκριμένα η Samsung χρησιμοποίησε κάποιες από τις πατέντες της Huawei για την δημιουργία των Galaxy S7, Galaxy S7 edge και Galaxy J5. Δυστυχώς για την Samsung, έπρεπε να αντιμετωπίσει στα δικαστήρια τον μεγαλύτερο πάροχο τηλεπικοινωνιών στη Κίνα, τον πρώτο κατασκευαστή ηλεκτρονικών ειδών που διέθετε 100 εκατομμύρια smartphone σε ένα χρόνο.


Δικαστική Διαμάχη[επεξεργασία]

Οι δυο εταιρείες ξόδευαν μεγάλα πόσα στα δικαστήρια , για να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Η διαμάχη αυτή επηρέασε τις πωλήσεις και τον δυο εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθ’ όλη την περίοδο των δικαστικών διαμαχών μεταξύ των εταιρειών, η Samsung αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και πέρασε σε κατηγοριοποίηση της Huawei, για τα μεγάλα χρηματικά πόσα που αφορούσαν τη δημιουργία προϊόντων, ηλεκτρονικής φύσεως, χωρίς να της δοθεί άδεια χρήσης της πατέντας της Samsung. Η νοτιοκορεάτικη εταιρία στηρίχθηκε σε μια άλλη δικαστική διαμάχη , που έγινε μεταξύ των δύο κολοσσιαίων εταιριών ηλεκτρονικών ειδών, μια διαμάχη για την οποία η Huawei είχε κλέψει πατέντες της Samsung το 2015, πιστεύοντας ότι θα καταφέρει να στρέψει την επίσημη δικαστική απόφαση με το μέρος της.

Τελική Απόφαση[επεξεργασία]

Μετά από 8 μήνες δικαστικών διαμαχών, το δικαστήριο έκδωσε επίσημη απόφαση υπέρ της Huawei, καθώς επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, η Samsung καθυστερούσε επίτηδες τις νομικές συζητήσεις επειδή, πιθανότατα, γνώριζε ότι εξαρχής ότι εκμεταλλεύονταν την τεχνολογία της Huawei. Δεν είναι ακόμα γνωστό το ποσοστό αποζημίωσης που ζήτησε να λάβει η Huawei, ενώ από την άλλη, η Samsung της ζητήθηκε να σταματήσει να παράγει τα μοντέλα κινητών τηλεφώνων που είχαν αναφερθεί παραπάνω, καθώς επίσης, αν θελήσει να φτιάξει ένα ηλεκτρονικό προϊόν που να μοιάζει ή να στηρίζεται σε μια πατέντα της Huawei, θα πρέπει πρώτα να λάβει μια επίσημη άδεια από την κινέζικη εταιρία.

Πηγές[επεξεργασία]

https://impossible.works/impossible-news/international-news/xekatharise-i-dikastiki-diamaxi-metaxi-samsung-kai https://www.in.gr/2016/07/22/tech/future/klimakwnetai-i-dikastiki-diamaxi-samsung-electronics-huawei/ https://www.insomnia.gr/articles/hardware/samsung/samsung-huawei-settle-legal-battles/

Apple vs Samsung (ΜΠΟΥΛΟΓΕΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 4414003, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ 4415010)[επεξεργασία]

Γενικά[επεξεργασία]

H ανακοίνωση του πρώτου iPhone, το 2007, που έκανε μεγάλη εντύπωση παγκοσμίως αποκαλούμενο ως «revolutionary» και «game-changer», για τον μοναδικό σχεδιασμό και τα εξέχουσα χαρακτηριστικά που πρόσφερε το λογισμικό του, για την εποχή, είναι ίσως από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, που βοήθησαν την Apple να γίνει μια από τις πολυτιμότερες εταιρείες στον κόσμο. Δυστυχώς η επιθυμία της εταιρίας να εξασφαλίσει και να αυξήσει την θέση της στην αγορά, σε συνδυασμό το μίσος που είχε αναπτύξει ο Steve Jobs για το Android, σήμανε την αφετηρία μιας σειράς δικαστικών «πολέμων» μεταξύ μεγάλων τεχνολογικών εταιριών, στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας που κρατάει μέχρι σήμερα.

Μια από τις δημοφιλέστερες και μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες μεταξύ εταιριών στον κόσμο της τεχνολογίας και συγκεκριμένα των smartphone, ξεκίνησε την άνοιξη του 2011 με την Apple να ασκεί δίωξη κατά της Samsung για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσητεχνίας.

Πρώτη Δίκη στις ΗΠΑ[επεξεργασία]

H αγωγή που έγινε αρχικά κατά της Samsung, αφορούσε τις πατέντες του iPhone, «Bounce-Back Effect» (US7469381B2), «On-screen Navigation» (US7844915B2), «Tap To Zoom» (US7864163B2) και 4 σχεδιαστικές πατέντες, τις οποίες η Apple κατηγορούσε την Samsung ότι παραβίασε. Τον Αύγουστο του 2012 η ετυμηγορία της δίκης επέστρεψε θετικά αποτελέσματα υπέρ της Apple, διαπιστώνοντας ότι η Samsung είχε παραβιάσει σκόπιμα αυτά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, έδωσε αποζημίωση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Apple. Κατά την διάρκεια της δίκης η Apple επιδίωξε την απαγόρευση πωλήσεων των προϊόντων της Samsung στην αγορά, με την κατηγορία ότι παραβίασε ένα από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που ανήκουν στα tablet της . Αρχικά η πρόταση απορρίφθηκε αφού οι ισχυρισμοί της Apple για ανεπανόρθωτη βλάβη δεν είχαν καμιά αξία, χωρίς να έχει αποδειχθεί η εγκυρότητα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κατά της Samsung. Η Apple άσκησε έφεση κατά της απόφασης και τον Μάιο του 2012 το δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση, απαγορεύοντας, από τον Ιούνιο του 2012 στην Samsung να παράγει και να πουλάει προϊόντα που παραβιάζουν την πατέντα αυτή. Ταυτόχρονα η Apple κλήθηκε να δώσει το ποσό 95 εκατομμυρίων δολαρίων σαν εγγύηση, σε περίπτωση που η Samsung επικρατούσε στην δίκη. Μετά τη δίκη, στην οποία διαπιστώθηκε ότι η Samsung δεν παραβιάζει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Apple, η Samsung άσκησε έφεση για την κατάργηση της εντολής, την οποία το δικαστήριο κατήργησε τον Οκτώβριο του 2012.

Έφεση και Επανεξέταση Ζημιών[επεξεργασία]

Τον Οκτώβριο του 2012 η Samsung ζήτησε να επανεξεταστεί η νίκη της Apple, υποστηρίζοντας ότι ο επικεφαλής της δικαστικής επιτροπής δεν είχε αποκαλύψει ότι είχε εμπλακεί σε αγωγές, παρά το γεγονός ότι του ρωτήθηκε κατά την επιλογή της δικαστικής επιτροπής. Δύο μέρες αργότερα, το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (USPTO), ακύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του «Bounce-Back Effect» της Apple, το οποίο ενδεχομένως να επηρέαζε την απόφαση της δίκης. Ένας από τους δικαστές αποφάσισε ότι η δικαστική επιτροπή είχε αποτιμήσει λανθασμένα 400 εκατομμύρια δολάρια στην αρχική εκτίμηση ζημιών και διέταξε νέα δίκη. Στην δικαστική συνεδρία για την επανεκτίμηση των ζημιών που έγινε στις 13 Νοεμβρίου 2013, η Samsung παρουσίασε το ποσό των 52 εκατομμυρίων δολαρίων και στις 21 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, το δικαστήριο απένειμε ένα νέο ποσό ύψους 290 εκατομμυρίων δολαρίων στην Apple.

Τελική Απόφαση[επεξεργασία]

Στις 6 Δεκεμβρίου 2016, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών (SCOTUS) αποφάσισε να αναστρέψει την απόφαση από την πρώτη δίκη. Τον Μάιο του 2018, έγινε μια δεύτερη επανεκδίκαση των ζημιών, με βάση τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών (SCOTUS), αναθέτοντας στην Apple 539 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγές[επεξεργασία]

Apple Inc. v. Samsung Electronics Co. Wikipedia Smartphone patent wars Wikipedia Patent War Wikipedia


Microsoft vs Google/Motorola (Στάμος Βασίλης 4418217)[επεξεργασία]

Μία από τις πιο γνωστές δικαστικές διαμάχες μεταξύ εταιριών σχετικά με πατέντες λογισμικού είναι αυτή μεταξύ της Microsoft και της Motorola & Google, η οποία απασχολούσε τις εταιρίες από το 2010 έως και το 2015 περίπου και τερματίστηκε με κοινή συμφωνία.

Αρχή δικαστικής διαμάχης[επεξεργασία]

Η αρχή της πολυετούς δικαστικής διαμάχης ξεκίνησε το 2010 όταν η Microsoft έκανε μήνυση στη Motorola κατηγορώντας την ότι πολλές από τις Android συσκευές που κυκλορούσε στην αγορά η Motorola καταπατούσαν ορισμένες από τις πατέντες που είχε στην κατοχή της η Microsoft. Σαν απάντηση, η Motorola έκανε με τη σειρά της μήνυση στη Microsoft για καταπάτηση 16 από τις πατέντες που είχε η ίδια στην κατοχή της και αφορούσαν ασύρματα δίκτυα και web video, και που χρησιμοποιούσε η Microsoft σε software για PC και servers, στο Windows Mobile και τα προϊόντα Xbox.

Ο ρόλος της Google και η συνέχιση των δικαστηρίων[επεξεργασία]

Η Microsoft όπως και άλλες γνωστές εταιρείες σαν την Apple παίρνουν άδεια χρήσης από μεγάλες εταιρείες όπως η Google που έχουν στην κατοχή τους ένα τεράστιο αριθμό πατεντών. Πολλές από αυτές τις πατέντες θεωρούνται standard-essential, κάτι που σημαίνει ότι είναι απαραίτητες για την λειτουργία ορισμένων πρωτοκόλλων ή συσκευών, και σαν αποτέλεσμα η εταιρία που τις κατέχει οφείλει να παρέχει άδεια χρήσης για αυτές έναντι κάποιου ετήσιου ποσού. Μία από τις μηνύσεις της Microsoft αφορούσε το συγκεκριμένο αυτό ποσό, θεωρόντας ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Το συγκεκριμένο δικαστήριο το κέρδισε το 2013 η Microsoft καθώς ο δικαστής θεώρησε ότι πρέπει να πληρώνει ετησίως 1.8 εκατομμύρια δολλάρια για χρήση των πατεντών της Motorola. Αντίθετα η Motorola είχε αρχικά ζητήσει 4 δισεκατομμύρια.

Η Google μπήκε και αυτή στη διαμάχη καθώς απέκτησε τη Motorola Mobility το 2011 έναντι 12.5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, μία κίνηση που έγινε για να αποκτήσει πρόσβαση στον τεράστιο αριθμό πατεντών που κατείχε η Motorola (αναφέρονται 17.000 πατέντες και 7.500 εφαρμογές). Μετά από την εξαγορά της εταιρίας, η Google προσπάθησε να ακυρώσει πολλές από τις μηνύσεις, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η Google πούλησε τη Motorola Mobility το 2014 στη Lenovo για 2.9 δισεκατομμύρια δολλάρια, αλλά συνέχισε να εμπλέκεται στις δικαστικές διαμάχες καθώς κράτησε πολύ μεγάλο αριθμό των πατεντών της Motorola, μαζί και αυτές για τις οποίες είχε ξεκινήσει τη διαμάχη η Microsoft.

Τελική απόφαση[επεξεργασία]

Η διαμάχη έλαβε τέλος το Σεπτέμβριο του 2015 όταν Microsoft και Google συμφώνησαν να αποσύρουν περίπου 20 μηνύσεις που έκανε η μία στην άλλη και αφορούν πατέντες σχετικές με τα smartphones, το WiFi και το Web Video. Δεν είναι γνωστές οι ακριβείς όροι της συμφωνίας.

Πηγές 1 2

Enfish LLC vs Microsoft Corp. (ΓΙΑΝΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 4418036, ΔΗΜΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 4418050)[επεξεργασία]

Η εταιρία «Enfish» ιδρύθηκε το 1993, στη Καλιφόρνια, από τον Louise Wannier, με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση και αρχειοθέτηση των e-mail, αρχείων και άλλων τύπων δεδομένων. Το 2000 είχε έσοδα 20 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά η εταιρία δεν ήταν κερδοφόρα. Τα επόμενα χρόνια δημοσίευσε διάφορα προϊόντα προσπαθώντας να ανακάμψει οικονομικά αλλά δεν ήταν αρκετό. Το αποτέλεσμα ήταν η χρεοκοπία της το 2005.

Το 2012, ο Louise Wannier, δημιούργησε την «Enfish LLC» και χρησιμοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες πατέντες λογισμικού που είχε δημιουργήσει στο παρελθόν, αποπειράθηκε να μηνύσει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες όπως είναι η Microsoft, η Sage Software και η Intuit. Η δικαστική αγωγή της Enfish υποστήριζε ότι το .NET Framework της Microsoft παραβίαζε δύο από τις κατοχυρωμένες πατέντες της. Τις πατέντες νούμερο 6,151,604 και 6,163,775. Οι δύο αυτές πατέντες έχουν σχέση με ένα νέο, βελτιωμένο μοντέλο βάσης δεδομένων. Το μοντέλο της προαναφερθείσας εταιρίας αποθηκεύει όλες τις εγγραφές μιας βάσης δεδομένων σε έναν πίνακα , σε αντίθεση με το συμβατικό μοντέλο που έχει έναν πίνακα για κάθε οντότητα και στον οποίο αποθηκεύει στοιχεία σχετικά με αυτή. Επίσης όλες οι στήλες του μοναδικού πίνακα περιγράφονται από σειρές. Δηλαδή, οι πατέντες της Enfish περιγράφουν μία χαρακτηριστική δομή πίνακα κατά την οποία όλα τα στοιχεία μίας οποιαδήποτε βάσης δεδομένων αποθηκεύονται σε έναν ενιαίο πίνακα και όχι σε πολλούς διαφορετικούς.

Η ετυμηγορία του δικαστή Mariana Pfaelzer, το 2014, ήταν αντίθετη τονίζοντας ότι ο πινάκας ως μέσω αποθήκευσης δεδομένων υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται ενδεχομένως σε πάρα πολλούς τομείς της ζωής μας και για αυτόν τον λόγο η πατέντα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να κατοχυρωθεί ως πατέντα και ότι περιγράφει μία πολύ αφηρημένη εννοια.

Τον Μάιο του 2016, το ομοσπονδιακό δικαστήριο αναίρεσε την απόφαση του δικαστή Pfaelzer λέγοντας πως οι βελτιώσεις λογισμικού δεν είναι μια αφηρημένη εννοια. Η πατέντα της Enfish υποστηρίζει ότι είναι φτιαγμένη για να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο ένας υπολογιστής αποθηκεύει και ανακτά δεδομένα. Επίσης, αναφέρθηκε ότι η τεχνολογία αυτή υπερτερεί των κοινών βάσεων δεδομένων παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία, ταχύτητα αναζήτησης και μικρότερη κατανάλωση μνήμης του υπολογιστή. Έτσι, για τους παραπάνω λόγους, η τεχνολογία αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται ως μια αφηρημένη έννοια αλλά ως κάτι που στοχεύει να βελτιώσει τον τρόπο που λειτουργεί ένας υπολογιστής. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι όντως ο αλγόριθμος των πινάκων της Enfish, αξίζει να χαρακτηρίζεται ως μια πατέντα λογισμικού

Τέλος, επειδή το .NET Framework της Microsoft δεν χρησιμοποιεί κάποια παρόμοια δομή πινάκων ή αρχειοθέτησης που περιγράφεται από τη πατέντα της Enfish δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι παραβιάζει την πατέντα τους.

Πηγές:[1] [2] [3]


Yahoo vs Facebook(ΣΑΡΑ ΣΓΟΥΡΑΛΗ 4418295, ΑΣΠΑΣΙΑ ΔΑΟΥΛΑ 4418047)[επεξεργασία]

Στις 12 Μαρτίου του 2012 συνέβη η πρώτη μεγάλη νομική μάχη μεγάλων εταιριών τεχνολογίας, με φόντο τα κοινωνικά δίκτυα.[4] Πρόκειται για την αρχή μιας μεγάλης δικαστικής διαμάχης , για πρώτη φορά όμως ο κατηγορούμενος δραστηριοποιείτε στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Μία από αυτές είναι η Yahoo η οποία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1994 και είναι από τους πιο γνωστούς και παλιούς καταλόγους ιστοσελίδων του διαδικτύου δηλαδή μια εταιρία διαδικτυακών υπηρεσιών. Η άλλη εμπλεκόμενη στη νομική διαμάχη είναι το Facebook. Είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτίωσης που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2004. Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πληροφορήθηκε το Facebook ότι το Yahoo το μηνύει γιατί όπως υποστηρίζει το μεγαλύτερο site κοινωνικής δικτύωσης εκμεταλλεύεται μεθόδους και συστήματα για την προώθηση διαφημίσεων στο διαδίκτυο που αποτελούν κατοχυρωμένες πατέντες της κάποτε ισχυρής πύλης του διαδικτύου.

Η Υahoo στις 12 Μαρτίου μηνύει το Facebook. Αποφασισμένη να κινηθεί δικαστικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της, απαιτεί αποζημίωση για την χρήση της πνευματικής της ιδιοκτησίας από το Facebook. H Yahoo υποστηρίζει πως η εταιρία κοινωνικής δικτύωσης Facebook, χρησιμοποίησε δέκα δικές της πατέντες που αφορούσαν τις διαφημίσεις, το news feed, την υπηρεσία μηνυμάτων, της ρυθμίσεις ασφάλειας και την αξιοποίηση δεδομένων του κάθε χρήστη. Ώστε να γίνεται η κατάλληλη τροποποίηση του περιεχομένου των σελίδων που ανοίγει. Η Υahoo ζήτησε το ποσοστό που αναλογούσε στην άδεια χρήσης των πατεντών. Ο Jonathan Tham δήλωσε απογοητευμένος από αυτή την εξέλιξη γιατί θεωρούσε πως η Yahoo ήταν μια από τους καλύτερους επιχειρηματικούς συνεργάτες του Facebook. H απάντηση από το Facebook ήταν περιεκτική, συγκεκριμένα ειπώθηκε: "Είναι λυπηρό που η Yahoo, ένας συνεργάτης του Facebook επί σειρά ετών, που έχει επωφεληθεί ουσιαστικά από την συνεργασία αυτή, αποφασίζει να στραφεί σε δικαστικές διαμάχες". Η κίνηση της Yahoo χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως στρατηγική. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει καθώς έρχεται σε χρονικό σημείο όπου το Facebook προετοίμασε την πολυαναμενόμενη δημόσια εγγραφή για αγορά μετοχών του (IPO). Εταιρίες που ετοιμάζουν IPOs συνήθως προτιμούν να διευθετούν τα νομικά τους προβλήματα το ταχύτερο δυνατό. Για τις πατέντες που η Yahoo υποστήριξε πως το Facebook είχε παραβιάσει ζητούσε το ποσό που αναλογούσε στην άδεια χρήσης αυτών . Από πολλούς υποστηρίχθηκε πως η Yahoo όταν είδε να μειώνονται αισθητά τα έσοδα της κινήθηκε κατ'αυτον τον τρόπο για να βγάλει χρήματα και να καλύψει τις απώλειες που της είχε επιφέρει ο ανταγωνισμός. Η κίνηση της Yahoo χαρακτηρίστηκε αχρείαστη και ατελέσφορη καθώς το 2011 τα εργαλεία ειδήσεων του Facebook είχαν καταφέρει να διπλασιάσουν τις επισκέψεις στην ιστοσελίδα της. Από μέρος της Yahoo δεν είναι η πρώτη φορά που προβαίνει σε τέτοιου είδους συμπεριφορές ,που χρησιμοποιεί δηλαδή ως μια δίοδο εσόδων την μήνυση σε άλλες εταιρίες με πρόσχημα την καταπάτηση κάποιας κατοχυρωμένης πατέντας της. Μήνυση κατά της Yahoo κατέθεσε το Facebook περνώντας στην αντεπίθεση για τον ίδιο λόγο, όπως για παράδειγμα πατέντες που αφορούσαν την προβολή και κοινοποίηση φωτογραφιών. Και κείνο με την σειρά του ζητούσε από το δικαστήριο την αναγνώριση ως δικών της 10 πατεντών. Η μήνυση του Facebook έρχεται ως απάντηση στην προηγούμενη που είχε καταθέσει πριν λίγες μέρες η Yahoo. Δυστυχώς, το ζήτημα με το Facebook παραμένει ακόμη άλυτο και είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, αναφέρει η Yahoo σε ανακοινώσεις της προσθέτοντας πως είναι βέβαιη για τη δικαίωση της. Η μήνυση από την Yahoo κατατέθηκε στην Καλιφόρνια, με την εταιρία να υποστηρίζει ότι ολόκληρο το μοντέλο της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook βασίζεται σε πατενταρισμένη τεχνολογία της Yahoo. Η εταιρία υποστηρίζει ότι πολλές από τις τεχνολογίες της οποίες βασίζεται η λειτουργία του Facebook, όπως η αποστολή μηνυμάτων , η εμφάνιση ειδήσεων και ο σχολιασμός δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά από την ίδια. Τελικά στις 6 Ιουλίου του 2012 οι δύο τους έσφιξαν και πάλι τα χέρια αφήνοντας τις δικαστικές διαφωνίες στην άκρη. Έτσι επετεύχθη η συμφωνία η οποία δεν περιλάμβανε κανένα χρηματικό ποσό, αλλά προέβλεπε κυρίως στη μακροπρόθεσμη συνεργασία των δύο πλευρών. Μεταξύ άλλων αφορούσε και μια νέα συνεργασία στον τομέα της διαδικτυακής διαφήμισης, χωρίς οι δύο πλευρές να διαρρέουν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.

Τέλος το Facebook και η Yahoo ανακοίνωσαν μία νέα διαφημιστική συνεργασία, μετά το τέλος της δικαστικής διαμάχης μεταξύ τους σχετικά με την παραβίαση πατεντών. Τελικά οι δυο μεγάλες εταιρίες βρήκαν λύση στις διαφορές που είχαν και εγκαινίασαν μία νέα συνεργασία.