Μετάβαση στο περιεχόμενο

Να περιγράψετε ένα εργαλείο ανάκτησης δεδομένων (6η Εργασία 2018-19 / ομάδα Πέμπτης)

Από Βικιβιβλία

iBoysoft Data Recovery(ΚΟΥΤΣΙΑΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ Τ03497,ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ 4411196)[επεξεργασία]

ΕΙΣΑΓΩΓΗ[επεξεργασία]

Στον τομέα των υπολογιστικών συστημάτων υπάρχουν διάφορα προγράμματα ανάκτησης δεδομένων που αφορούν κατεστραμμένα, κατά λάθος διαγραμμένα ή μη προσβάσιμα αρχεία.Τις περισσότερες φορές η απώλεια αρχείων οφείλετε σε ανθρώπινο λάθος πάρα σε κάποιο κακόβουλο λογισμικό και πιο συγκεκριμένα ο άνθρωπος ευθύνεται σχεδόν για τα 2/3 των χαμένων αρχείων σύμφωνα με τις αναφορές που εισήχθησαν στο Γραφείο Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου.Η αποκατάσταση δεδομένων αναφέρεται συνήθως σε συστήματα όπως είναι ένα desktop, laptop, server ή κάποιο εξωτερικό σύστημα αποθήκευσης από ένα αντίγραφο ασφαλείας.Ένα πολύ ισχυρό και εύκολο στην χρήση πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων είναι το iBoysoft Data Recovery που βοηθάει στην αποκατάσταση των χαμένων ή διαγραμμένων αρχείων εικόνων και video από APFS, κρυπτογραφημένα αρχεία APFS,HFS,HFS+,FAT32 και exFAT με ευκολία.Χρησιμοποιείται σε Μac υπολογιστές,σε Windows 10 όπως και σε κάποιες παλαιότερες εκδόσεις τους.

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ[επεξεργασία]

Το πρώτο βήμα που θα γίνει έπειτα από την εκκίνηση του iBoysoft Data Recovery είναι να επιλέξει το σκληρό δίσκο του υπολογιστικού μας συστήματος και να εντοπίσει τα αρχεία που έχουν καταστραφεί εμφανίζοντας την την χωρητικότητα,το όνομα τους και την ημερομηνία τους σε μία κάθετη δομή φακέλων και από εκεί εύκολα μπορούμε να διαλέξουμε τα αρχεία που θέλουμε να επαναφέρουμε.Σε περίπτωση που η σάρωση αποτύχει το iBoysoft Data Recovery μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την λειτουργία βαθιάς σάρωσης η οποία θα φέρει στην επιφάνεια περισσότερα αρχεία αρκεί βέβαια να περιμένουμε διότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της εύρεσης.Με την ανάκτηση ενός αρχείου θα πρέπει να διαλέξουμε και ξεχωριστό χώρο αποθήκευσης για το κάθε αρχείο που θέλουμε να επαναφέρουμε ώστε να μην υπάρξουν τυχόν επιπλοκές κατά την διαδικασία ανάκτησης.Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι δυνατή η ανάκτηση πολλών αρχείων ταυτόχρονα.Πριν την ανάκτηση του αρχείου μπορούμε να κάνουμε την προεπισκόπησή του αν και μόνο αν είναι μικρότερο από 5MB.Από την στιγμή που κλείσουμε το πρόγραμμα μας δίνετε η δυνατότητα της αποθήκευσης του αρχείου που ανακτήσαμε σε έναν φάκελο SR ώστε να το επεξαργαστούμε αργότερα. Δίνοντας βάση σε όσα προαναφέραμε το iBoysoft Data Recovery μας δίνει τις σωστές επιλογές για την ανάκτηση των αρχείων μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις το 95% των αρχείων είναι σε θέση να εντοπιστούν.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ[επεξεργασία]

Τα πλεονεκτήματα του iBoysoft Data Recovery είναι αρκετά και έχουν να κάνουν με την γρήγορη εγκατάσταση του προγράμματος,με το εύκολο περιβάλλον όπου κάποιος χωρίς εμπειρία δεν θα δυσκολευτεί στη χρήση του και μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την λειτουργία γρήγορης σάρωσης αλλά και την λειτουργία βαθιάς σάρωσης σε περίπτωση που θέλουμε καλύτερα αποτελέσματα χωρίς σφάλματα.Μας επιτρέπει να ανακτήσουμε το αρχείο και να το αποθηκεύσουμε στον φάκελο της αρεσκείας μας. Το πρώτο μειονεκτήματα του iBoysoft Data Recovery είναι ο αυστηρός περιορισμός σχετικά με την δωρεάν έκδοση με το ότι μπορεί να ανακτήσει μόνο 1 GB δεδομένων.Ένα ακόμη αρνητικό είναι ότι δεν μας δείχνει σε τι κατάσταση είναι το αρχείο πριν το επαναφέρουμε και έτσι δεν γνωρίζουμε κατά πόσο καλά λειτουργεί.

ΠΗΓΕΣ[επεξεργασία]

https://www.lifewire.com/free-data-recovery-software-tools-2622893

https://www.softpedia.com/get/System/Back-Up-and-Recovery/iBoysoft-Data-Recovery.shtml

Pandora Recovery(ΛΥΔΙΑ ΓΚΟΡΤΣΙΛΑ 4417026,ΤΣΙΟΥΤΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4417195)[επεξεργασία]

ΕΙΣΑΓΩΓΗ[επεξεργασία]

Το Pandora Recovery αποτελεί ένα δωρεάν εργαλείο λογισμικού που παρέχει στους χρήστες του μια αποτελεσματική μέθοδο για την προσπάθεια αποκατάστασης των αρχείων που έχουν διαγραφεί μόνιμα. Το Pandora Recovery επιτρέπει στον χρήστη να αναζητά, να προεπισκοπεί και να ανακτά αρχεία που διαγράφονται από τόμους NTFS και FAT, υποστηρίζοντας σκληρούς δίσκους, μονάδες flash και κάρτες μνήμης. Διαχειρίζεται αρχειοθετημένα, κρυφά, κρυπτογραφημένα και συμπιεσμένα αρχεία και ανακτά τα εναλλασσόμενα ρεύματα δεδομένων (ADS). Το εργαλείο βρίσκει και ανακτά κάθε είδος αρχείου, όπως έγγραφα, τραγούδια, φωτογραφίες και ταινίες. Ακόμα το Pandora Recovery είναι πλήρως δωρεάν χωρίς περιορισμούς και περιλαμβάνει μια άδεια EULA, η οποία πρέπει να γίνει αποδεκτή προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ[επεξεργασία]

Κατά την εγκατάσταση, το Pandora μπορεί να ανακτήσει αρχεία από σκληρούς δίσκους, κάρτες μνήμης και βασικά από οποιαδήποτε συσκευή που μπορεί να συνδεθεί σε υπολογιστή Windows. Χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικές μεθόδους ανάκτησης: περιήγηση, αναζήτηση και σάρωση επιφάνειας. Η περιήγηση παρουσιάζει μια λίστα ανακτημένων αρχείων.Η αναζήτηση επιτρέπει την εισαγωγή ενός κριτηρίου αναζήτησης, όπως το όνομα, το χρονικό διάστημα ή το εύρος μεγέθους. Τέλος, η επιφανειακή σάρωση ψάχνει βαθύτερα στη συσκευή, παίρνοντας περισσότερο χρόνο, αλλά παράγει πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα. Λειτουργεί αποκαλύπτοντας πληροφορίες από κατεστραμμένους πίνακες και μονάδες δίσκου και ψάχνοντας για συγκεκριμένο τύπο αρχείου. Το Pandora περιλαμβάνει προχωρημένες επιλογές φιλτραρίσματος που κάνουν πολύ απλό τον εντοπισμό των αρχείων που ακολουθεί ο χρήστης και δίνει την δυνατότητα αποκατάστασης αρχείων που διαγράφονται μερικούς μήνες πίσω. Πριν την αποκατάσταση ενός αρχείου, παρέχονται οι δυνατότητες ελέγχου του μεγέθους, της επέκτασης αρχείων, την ημερομηνία δημιουργίας και τροποποίησης και το ποσοστό του αρχείου που έχει ήδη αντικατασταθεί από άλλα δεδομένα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό στο Pandora Recovery είναι η μέθοδος Surface Scan, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση πολλών ειδών αρχείων από δίσκους που έχουν μορφοποιηθεί.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ[επεξεργασία]

•Πρέπει να εγκατασταθεί στον υπολογιστή χωρίς φορητή έκδοση

•Προειδοποίηση για την εγκατάσταση της γραμμής εργαλείων του προγράμματος περιήγησης κατά την εγκατάσταση του προγράμματος

•Δεν διαθέτει μερικά προηγμένα χαρακτηριστικά που υπάρχουν στα δαπανηρά εργαλεία ανάκτησης δεδομένων, όπως η ανάκτηση μεμονωμένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων όπως το εργαλείο αναζήτησης και ανάκτησης της Iolo Technologies.

•Επειδή είναι ένα εργαλείο υποστηριζόμενο από διαφημίσεις, το Pandora Recovery προσφέρει στοιχεία τρίτων για λήψη και κάνει κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα περιήγησης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ[επεξεργασία]

Συνολικά, το Pandora Recovery παρουσιάζει μια πολύτιμη επιλογή για τον χρήστη, καθώς είναι εντελώς δωρεάν και εύκολο στη χρήση. Η ελαφριά προσέγγισή του καθιστά δυνατή την εκτέλεση τυπικών διαδικασιών ανάκτησης αρχείων και είναι ιδανικό για βασική διαδικασία ανάκτησης χωρίς κόστος.

ΠΗΓΕΣ[επεξεργασία]

FreeUndelete(ΠΛΑΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 4417261,ΤΣΙΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 4417256)[επεξεργασία]

Γενικά η ανάκτηση δεδομένων[επεξεργασία]

Στην επιστήμη των υπολογιστών η ανάκτηση δεδομένων είναι μια διαδικασία επαναφοράς δεδομένων στον οποίο έχουνε χαθεί ή είναι κατεστραμμένα ή μορφωποιημένα δεδομένα ή σε αρχεία που δεν μπορούν να διαβαστούν, αυτά τα δεδομένα αποθηκεύονται συνήθως σε μέσα αποθήκευσης όπως :εξωτερικοί δίσκοι , ssd,HDD, usb, cd ,dvd . Μπορεί να χρειαστεί ανάκτηση δεδομένων λόγο φυσικής βλάβης των συσκευών αποθήκευσης όπως hardware η λογικής βλάβης στο σύστημα αρχείων δηλαδή software. Το εργαλείο ανάκτησης δεδομένων ασχολείται στο software , είναι ένα εργαλείο στο οποίο όπως αναφέρθηκε ασχολείται με την ανάκτηση δεδομένων .

Τι είναι το FreeUndelete[επεξεργασία]

FreeUndelete interface

Το FreeUndelete είναι ένα δωρεάν εργαλείο ανάκτησης δεδομένων στον οποίο επιτρέπει την ανάκτηση αρχείων που έχουν διαγράφει από εξωτερικούς και εσωτερικούς σκληρούς δίσκους , κάρτες μνήμης (sd, microSD ),μνήμες flash καθώς και άλλων συσκευών αποθήκευσης . Είναι διαθέσιμο για λειτουργικά όπως (windows 2000, xp ,vista ,windows 7,windows 8 ,windows 10 καθώς και servers όπως windows server 2003 και windows server 2008), Η FreeUndelete μπορεί να σκανάρει για διαγραμμένα αρχεία και για NTFS και για FAT drivers δύο από τα πιο διάσημα αρχεία συστημάτων σε χρήση. Το εργαλείο αναζήτησης επιτρέπει το φιλτράρισμα των αποτελέσματων για να εμφανίσει αρχεία και φακέλους μιας συγκεκριμένης επέκτασης , τα αποτελέσματα μπορούν να ταξινομηθούν κατά ημερομηνία τροποποίησης ,επέκταση , όνομα , φάκελος , ημερομηνία δημιουργίας.Είναι μικρό καθώς ο αποθηκευτικός χώρος που χρησιμοποιεί είναι 1 MB, απλό και εύκολο στη χρήση, εμφανίζει τα αποτελέσματα σε ένα οικείο περιβάλλον, μπορεί να επαναφέρει ολόκληρους φακέλους αρχείων καθώς και μπορεί να επαναφέρει πολλούς φακέλους και αρχεία ταυτόχρονα επίσης δείχνει την δυνατότητα ανάκτησης των διαγραμμένων αρχείων.Όλα τα κουμπιά είναι εύκολα στην πρόσβαση τους καθώς το interface είναι καθαρό και ελάχιστο. Είναι πιο εύκολο και κατανοητό από κάθε τι άλλο εργαλείο ανάκτησης δεδομένων για παράδειγμα σε μερικά αρχεία που βρέθηκαν από άλλα προγράμματα ανάκτησης δεδομένων δεν είναι πλήρως ανακτήσιμα και δεν θα λειτουργούν έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε , το FreeUndelete ενημερώνει για την κατάσταση ανάκτησης κάθε αρχείου προτού τα επαναφερθούν τα αρχεία αυτά. Όλα αυτά τα προσφέρει δωρεάν η εταιρεία OfficeRecovery μόνο για οικιακή χρήση και όχι για επαγγελματικη η εμπορική χρήση.

Λίγα λόγια για την εταιρία[επεξεργασία]

Το FreeUndelete tool ανήκει στην εταιρία OfficeRecovery ή Recoveronics . Η Recoveronics παρέχει λογισμικό για επαναφορά δεδομένων και λύσεις για κατεστραμμένα αρχεία. Έχει κατασκευάσει περισσότερα από 40 προϊόντα ,έχει βοηθήσει επιχειρήσεις και για κάθε έναν χρήστη για την ανάκτηση και την προσβασιμότητα δεδομένων μετά από την αλλοίωση δεδομένων. Από το 1998 η Recoveronics έχει βοηθήσει χιλιάδες χρήστες στο να επαναφέρουν δεδομένα από κρίσιμο σημείο (critical failure point),επίσης είναι πιστοποιημένος συνεργάτης της microsoft.

Πηγές[επεξεργασία]

http://www.officerecovery.com/freeundelete/

https://www.lifewire.com/freeundelete-review-2622880

https://en.wikipedia.org/wiki/FreeUndelete

Wise Data Recovery (ΕΜΙΛΟΒΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ 4417043, ΝΕΛΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 4417139)[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Το Wise Data Recovery είναι ένα δωρεάν, μικρό και απολύτως απαλλαγμένο από ιούς πρόγραμμα αποκατάστασης που δημιουργήθηκε από την WiseCleaner με σκοπό την εύκολη και γρήγορη ανάκτηση δεδομένων όπως φωτογραφίες, έγγραφα, βίντεο και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Επισκόπηση της εταιρείας[επεξεργασία]

Η WiseCleaner ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2005 μετά από πολλά χρόνια προετοιμασίας από τρεις νέους προγραμματιστές και είναι αφιερωμένη στην παροχή απλού, αποτελεσματικού, δωρεάν και προσιτού λογισμικού χρησιμότητας συστήματος για υπολογιστές με Windows. Με εκατοντάδες εκατομμύρια λήψεις και παγκόσμια διανομή, το λογισμικό της υποστηρίζει πάνω από είκοσι γλώσσες. Η αποστολή της εταιρείας είναι να αναπτύξει χρήσιμα βοηθήματα ρύθμισης του συστήματος για τους πελάτες της, αυξάνοντας την εμπειρία τους στον υπολογιστή και στο Διαδίκτυο.

Χαρακτηριστικά[επεξεργασία]

Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να επαναφέρει τα δεδομένα του, εφόσον τα έχει διαγράψει κατά λάθος, ή λόγω μορφοποίησης της μονάδας δίσκου του, ακόμα και μετά από συντριβή του συστήματος με αποτέλεσμα να έχει χάσει κάποια αρχεία. Με τo Wise Data Recovery, μπορεί να πάρει πίσω χαμένα αρχεία από σκληρό δίσκο, εξωτερικό σκληρό δίσκο, Μονάδα USB, κάρτα μνήμης, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, κινητό τηλέφωνο, συσκευή αναπαραγωγής MP3 και άλλα μέσα αποθήκευσης. Με προηγμένο αλγόριθμο, το Wise Data Recovery είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη διαδικασία σάρωσης σε δευτερόλεπτα, ενώ δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει τους τύπους αρχείων ανάκτησης ή να πληκτρολογήσει λέξεις-κλειδιά πριν από τη σάρωση για να περιορίσει τα αποτελέσματα αναζήτησης και να εξοικονομήσει ακόμα περισσότερο χρόνο. Το Wise Data Recovery δεν σαρώνει μόνο τα χαμένα αρχεία αλλά αναλύει επίσης τη δυνατότητα ανάκτησης με ενδείξεις "Καλή", "Φτωχή", "Πολύ κακή" ή "Χαμένο" ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται το αρχείο που πρόκειται να ανακτηθεί. Στη συνέχεια, δίνει λεπτομέρειες και το αποτέλεσμα της δυνατότητας ανάκτησης των αρχείων για να αποφασίσει ο χρήστης αν θα συνεχίσει την διαδικασία. Υπάρχει επίσης μια φορητή έκδοση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να γίνει εγκατάσταση στον σκληρό δίσκο, η οποία επιτρέπει και την αποφυγή αντικατάστασης δεδομένων. Η WiseCleaner έχει φροντίσει να κάνει όσο το δυνατόν εύκολη και απλή την εμπειρία του χρήστη και έτσι το πρόγραμμα διατίθεται με δυνατότητα επιλογής μέσα από 29 γλώσσες, ενώ στο επίσημο site της, υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για τον χρήστη όπου βήμα-βήμα εξηγείται ολόκληρη η διαδικασία ανάκτησης των δεδομένων. Αν παρόλα αυτά υπάρξει κάποια δυσκολία, είναι διαθέσιμο ένα δίκτυο τεχνικής υποστήριξης από ενημερωμένους αντιπροσώπους, για να βοηθήσουν τον χρήστη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με απάντηση εντός 24 ωρών.

Υποστηριζόμενα Λειτουργικά Συστήματα[επεξεργασία]

Είναι εξαιρετικά συμβατό με:

Υποστηριζόμενο σύστημα αρχείων[επεξεργασία]

Πηγές[επεξεργασία]

R-STUDIO (ΔΡΟΣΟΥ ΜΑΡΙΑ 4417038,ΓΙΩΤΣΑ ΕΛΕΝΗ 4417021)[επεξεργασία]

IsoBuster(ΠΑΠΑΔΟΠΟΎΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ 4417153,ΜΟΥΧΤΉ ΒΑΣΙΛΙΚΉ 4417107)[επεξεργασία]

ΕΙΣΑΓΩΓΉ

Το IsoBuster είναι ένα εργαλείο επαναφοράς αρχείων με άδεια χρήσης Shareware από την Smart Projects το οποίο είναι εγκεκριμένο από την Ολλανδία.Ειδικότερα,από την τρίτη έκδοση δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να επαναφέρει δεδομένα από κατεστραμμένα αρχεία και δίσκους συγκαταλέγοντας τους οπτικούς δίσκους όπως είναι τα CD,DVD και τα BD,οι μονάδες σκληρού δίσκου,οι δίσκοι στερεάς κατάστασης και οι μονάδες flash drives όπως USB sticks,κάρτες MMC/Compact/SD.

Στο IsoBuster,τέλος,υποστηρίζονται όλα τα συστήματα αρχείων και επιπλέον χρησιμοποιείται από εξειδικευμένους επαγγελματίες για την ιατροδικαστική υπολογιστών και για την επιβολή του νόμου.

ΙΣΤΟΡΊΑ

Ο Peter Von Hove δημιούργησε το Smart Projects το 1995 και στην συνέχεια το IsoBuster ερασιτεχνικά,επικεντρώνοντας ,αρχικά,στους οπτικούς δίσκους.O Peter το ανέπτυξε σε παγκόσμιο επίπεδο λογισμικού CD,DVD,BD Data Recovery,το οποίο είναι γνωστό μέχρι και σήμερα,καθώς η IsoBuster καλύπτει ανοιχτά αρχεία και δεδομένα.Το Smart Projects έχει ως στόχο την δυνατότητα παροχής επαγγελματικού λογισμικού σε υψηλό επίπεδο,το οποίο χρησιμοποιείται καθημερινά από τους ειδικούς του Forensics και του Recovery Data.Επίσης,το προϊόν είναι διατεθειμένο στην αγορά σε προσιτή τιμή για να έχουν πρόσβαση όλοι.Τέλος,το Smart Project βρίσκεται στο Βέλγιο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ

Όπως όλα τα προγράμματα ανάκτησης δεδομένων διαθέτουν ορισμένα χαρακτηριστικά που τα προσδιορίζουν,έτσι και αυτό.Πιο συγκεκριμένα γίνεται:

-Σάρωση για χαμένα αρχεία και φακέλους,

-είναι αυτόνομο παρακάμπτοντας τα Windows,καθώς επικοινωνεί απευθείας με τις συσκευές και είναι υπεύθυνο για την ακριβή ερμηνεία των δεδομένων.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα,οι δίσκοι να παραμένουν <<σαφή>> μετά από προβλήματα όπως μια αποτυχημένη οριστικοποίηση δίσκου και μαζί με όλα τα συστήματα αρχείων ακόμα και αυτά που δεν αναγνωρίζονται από τα Windows,αλλά υποστηρίζονται και ερμηνεύονται από άλλα προγράμματα,

-αναλύει αρχεία εικόνας όπως CCD(clone CD),IMAGE(γενική εικόνα δίσκου),VCD(Virtual CD),UDF(εικόνα UDF)

-αντιγράφει την μονάδα δίσκου,

-περιέχει ολοκληρωμένο αρχείο βοήθειας,το οποίο είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο,

-ενισχύει στις προσθήκες με σκοπό να ανοίγουν ή να δημιουργούν διάφορα αρχεία εικόνων,

-αναπτύσσει παραμέτρους στις γραμμές εντολών,

-διατίθεται σε 34 γλώσσες.


ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΌΜΕΝΟ ΣΎΣΤΗΜΑ ΑΡΧΕΊΟ

Όπως είναι γνωστό το IsoBuster αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος των πιθανών προβλημάτων που προκύπτουν και επιπλέον είναι σε θέση να αναπτύσσει λίστες αρχείων τα οποία είναι ανεξάρτητα από οποιαδήποτε δεδομένα συστημάτων αρχείων.Κάποια υποστηριζόμενα συστήματα αρχείων είναι τα εξής:

~ISO9660,

~Joilet,

~Rock Ridge,

~UDF 1.02-2.6,

~HFS +,

~IFO/VOD,

~NTFS,

~FAT.

Σημαντικό είναι να επισημανθεί το γεγονός ότι το IsoBuster είναι υπεύθυνο για κάθε είδους ασυμβατότητας δίσκου όπως η υποστήριξη δίσκων Mount Rainter σε δίσκους που δεν ανήκουν στη κατηγορία αυτή.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι το συγκεκριμένο εργαλείο υποστηρίζει οποιοδήποτε οπτικό δίσκο ακόμα και δίσκους που δεν έχουν αναπτύξει τα Windows όπως το MAC HFS ή ψηφιακόυς δίσκους φωτογραφικής μηχανής Mavica.

ΠΗΓΈΣ

https://en.wikipedia.org/wiki/IsoBuster

https://www.isobuster.com/isobuster.php

http://wiki.appvisor.org/IsoBuster

https://www.isobuster.com/about.php

PhotoRec (ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΝΕΣΤΟΡΑΣ 4414130, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΦΟΥΛΗ 4414132)[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Η ανάκτηση δεδομένων είναι μια διαδικασία επαναφοράς αρχείων, τα οποία έχουν χαθεί, είναι μη προσβάσιμα ή έχουν καταστραφεί. Αυτό μπορεί να συνέβη είτε απο δικό μας λάθος, είτε απο έναν κακόβουλο χρήστη/λογισμικό, είτε απο κάποια φυσική φθορά. Αρκετοί μπορεί να μην γνωρίζουν αλλα υπάρχουν εργαλεία ανάκτησης δεδομένων(recovery tool) που μας βοηθούν.

Το PhotoRec[επεξεργασία]

Το PhotoRec είναι ενα δωρεάν ανοιχτού λογισμικού πρόγραμμα και διανέμεται υπό την GNU General Public License (GPLV v2+). Το PhotoRec είναι βοηθητικό πρόγραμμα του TestDisk. Για περισσότερη ασφάλεια, Το PhotoRec χρησιμοποιεί μόνο την read-only πρόσβαση για να χειρηστεί τον δίσκο ή την κάρτα μνήμης που θέλουμε να ανακτήσουμε τα χαμένα δεδομένα. Φυσικά οταν διαγράψουμε ενα αρχείο που θέλουμε να σώσουμε, σταματάμε να γραφούμε καινούργια αρχεία, καθώς μπορει να τα υπερκαλύψουμε. Γιαυτο και στο PhotoRec δεν πρέπει να επιλεγεί να γράψετε τα ανακτημένα αρχεία στο ίδιο διαμέρισμα στο οποίο είχαν αποθηκεύτει. Το μεγάλο του ατού είναι ότι, ακόμα και αν το σύστημα αρχείων (file system) του μέσου αποθήκευσης είναι κατεστραμμένο, η εφαρμογή αυτή προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα ανάκτησης διαγραμμένων αρχείων.

Πως λειτουργεί[επεξεργασία]

Τα συστήματα FAT, NTFS, ext2/ext3/ext4 αποθηκεύουν τα αρχεία σε μπλοκ δεδομένων. Όταν ένα αρχείο διαγράφεται, οι μετα-πληροφορίες σχετικά με αυτό το αρχείο(όνομα αρχείου, ημερομηνία / ώρα, μέγεθος, θέση του πρώτου στοιχείου / συμπλέγματος δεδομένων κ.λπ.) χάνονται. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα εξακολουθούν να υπάρχουν στο σύστημα αρχείων, αλλά μόνο μέχρι να αντικατασταθούν κάποια ή όλα από νέα αρχεία δεδομένων.

Για να ανακτήσει αυτά τα χαμένα αρχεία, το PhotoRec προσπαθεί πρώτα να βρει το μέγεθος του μπλοκ δεδομένων. Εάν το σύστημα αρχείων δεν είναι κατεστραμμένο, αυτή η τιμή μπορεί να διαβαστεί από την εγγραφή εκκίνησης superblock (ext2 / ext3 / ext4) ή το volume boot record (FAT, NTFS). Αλλίως το PhotoRec διαβάζει τα δεδομένα τομέα προς τομέα, από τον οποία υπολογίζει το μέγεθος μπλόκ / συμπλέγματος από τις θέσεις τους. Μόλις είναι γνωστό διαβάζει μπλόκ ανα μπλόκ(ή συμπλέγμα ανα σύμπλεγμα). Κάθε μπλοκ ελέγχεται από την βάση υπογραφής δεδομένων που συνοδεύει το πρόγραμμα για να ανακτήσει τον τύπο των αρχείων που μπορεί.

Εάν τα δεδομένα δεν είναι κατακερματισμένα, το ανακτημένο αρχείο θα πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το μέγεθος του αρχικού αρχείου. Εάν, ωστόσο, το αρχείο που ανακτάται καταλήγει να είναι μικρότερο από το αρχικού αρχείου, απορρίπτεται.

Εάν είναι κατακερματισμένα ελέγχει τα προηγούμενα μπλοκ δεδομένων για να διαπιστώσει αν βρέθηκε η υπογραφή αρχείου αλλά το αρχείο δεν ήταν δυνατό να ανακτηθεί με επιτυχία (δηλαδή το αρχείο ήταν πολύ μικρό) και έτσι προσπαθεί ξανά.

Υποστήριξη[επεξεργασία]

Υποστηριζόμενα Λειτουργικά Συστήματα[επεξεργασία]

Είναι συμβατό με:

καθώς μπορεί να μετταγλωτιστεί σε σχεδόν κάθε σύστημα Unix.

Υποστηριζόμενο σύστημα αρχείων[επεξεργασία]

Γενική Υποστήριξη[επεξεργασία]

Το PhotoRec αναγνωρίζει και ανακτά πολλές μορφές αρχείων(ZIP, Office, PDF, HTML, JPEG) καθώς περιέχει περισσότερες από 480 επεκτάσεις αρχείων.

Υπαρχει και διαθέσιμο forum PhotoRec forum

 • εαν υπάρχουν δυσκολίες ως προς την χρήση του PhotoRec
 • εαν υπάρχουν ιδέες ως προς την βελτίωση του

Πηγές[επεξεργασία]

Disk Drill (ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑΣ 4417109 , ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ 4417124)[επεξεργασία]

Ιστορια της ανακτησης δεδομενων[επεξεργασία]

Στην συνχρονη κοινωνεια σχεδον ολοι εχουν προσβαση σε μεσα τα οποια μπορουν να αποθηκευσουν πληροφοριες. Εικονες, βιντεο, μυνηματα και ολων των ειδων πληροφοριες μπορουν να δημιουργηθουν και να αποθηκευτουν στις συσκευες μας με ενα απλο πατημα ενως κομπιου. Δυστηχως ομως αυτες οι πληροφοριες μπορουν το ιδιο ευκολα να χαθουν σε περιπτωση που γινει διακοπη ρευματος, αποτυχια της μοναδας εκκινησης,καταστροφη του διαμερίσματος η και απλα διαγραφη ενως αρχειου απο απροσεξια. Αυτο το προβλημα δεν ειναι ομως απλα προβλημα της εποχης μας. Το προβλημα της ανακτησης δεδομενων εμφανιστηκε κιολας με την πρωτη δημιουργια των υπολογιστων και προσπαθει να επιλυθει απο τοτε. Συγκεκριμενα το 1833 ο Babbage δημιουργησε την πρωτη αναλυτικη μηχανη η οποια ηταν ο πατερας ολων των συνχρωνων εξαρτηματων υπολογιστων. Μετα απο 11 χρονια υπαρξης της ιδεας του και αφου εμφανιστηκε ενα αρθρο που εγραψε για την μηχανη του ο Menabrea, ο Babbage συνεργαστηκε με την Ada Lovelace για να τελειωσουν την αναλυτικη μηχανη. Εφοσον τελειωσαν την αναλυτικη μηχανη η οποια τελικα βασιζοταν σε καθαρα μηχανικες λειτουργιες η παρατηρησαν πως παραμικρη ζημια στα χαρτια διατρησης οδηγουσε σε απωλεια αρχειων. Αυτο οδηγησε τον Babbage και την Ada Lovelance στην πρωτη ιστορικη προσπαθεια ανακτησης δεδομενων.
Στα μεσα του 19ου αιωνα οι υπολογιστες επαιξαν καθοριστικο ρολο στην βιομηχανια, στον στρατιωτικο τομεα και στην προσωπικη απασχοληση και διασκεδαση. Ο πρωτος υπολογιστης πολλαπων χρησεων που δημιουργηθηκε ηταν ο ENIAC το 1946 ο οποιος δημιουργηθηκε απο τους Presper Eckert και John Mauchly στο πανεπιστημιο της πενσυλβανίας, το ENIAC πηρε το υποκοριστικο “Giant Brain.” και χρησιμοποιηθηκε πρωτη φορα στον στρατιωτικο τομεα. Ο ENIAC λειτουργουσε με διακοπτες και πινακια και γιαυτο δεν ειχε καποιο προβλημα με απωλεια δεδομενων. Συντομα ομως η επιτακτηκη αναγκη για μακροπροθεσμη αποθηκευση δεδομενων εφερε στο φως νεους τροπους λειτουργιας των υπολογιστων και μαζι με αυτο εφερε και ξανα στο φως την αναγκη δημιουργιας λογισμικου ανακτησης δεδομενων.
Η IBM επαιξε πολυ σημαντικο ρολο στην δημιουργια εξαρτηματων οι οποιες μπορουσαν να αποθηκευσουν μακροπροθεσμα πληροφοριες με την ελαχιστη δυνατων απωλεια δεδομενων καθως το 1952 δημιουργησε τις μαγνητικες ταινιες οι οποιες υποστηριζαν την αποθηκευεση 200 εξαμπιτων χαρακτηρων ανα ινστα.Η απωλεια δεδομενων του ηταν σχετικα μικρη εφοσον χρησιμοποιουσαν ενα μηχανισμο παρομοιο με της σκουπας για να κραταει κολλημενη κατω την ταινια κατα την κινηση της. Το 1962 δημιουργηθηκα και η πρωτη πραγματικη προσπαθεια ανιχνευσης προβληματων σε μικροτσιπ μεσω των λογικων ανιχνευτων. Ο λογικος ανιχνευτης μπορουσε να δει αλλαγες καταστασης στο μικροτσιπ και αυτο μπορουσε να βοηθησει στην διαγνωση και τον λογο που το τσιπ αποτυνχανει στη λειτουργια του. Ετσι βοηθησε και στην ανακτηση των δεδομενων
Το 1990 Με την αναβαθμιση των μεσων αποθηκευσης οι υπολογιστες εγιναν αναγκαιοι σε καθε σπιτικο και δεν χριαζοταν πλεον καποια εξειδικευση για να μπορει κανεις να τους χρησιμοποιησει. Καθως ομως τα μεσα αποθηκευσης γινοταν ολο και πιο περιπλοκα η διαδικασια της ανακτησης δεδομενων γινοταν και αυτη πιο περιπλοκη. Μεχρι τωρα στην ιστορια των υπολογιστων οι χρηστες τους ηταν επιστημονες η εξειδικευμενα ατομα και μπορουσαν να ανακτησουν τα δεδομενα μονοι τους. Τωρα πλεον που ο καθενας εχει δικο του υπολογιστη δημιουργηθηκε η αναγκη για ενα λογισμικο ανακτησης δεδομενων το οποιο να μπορει να βρισκει αυτοματα τα "χαμενα αρχεια" και να τα ανακτει.

Το Disk Drill[επεξεργασία]

Στη σκηνη λοιπον μπαινει το Disk Drill το οποιο εξειδικευεται στη σαρωση συσκευων αποθηκευσης και στην ανακτηση δεδομενων απο αυτες. Μπορει να λειτουργησει στα περισσοτερα λογισμικα εκτος απο linux. Η βασικη του εκδοση δημιουργηθηκε το 2010 και λειτουργουσε μονο στους MAC υπολογιστες. Η πρωτη εκδοση του για τα windows βγηκε το 2015 και παρειχε ολες τις λειτουργιες που ειχε και για το λογισμικο του mac.Διαθετει ενα συστημα σαρωσης καθε δισκου που μπορει να δει και μεσα σε λιγα δευτερολεπτα σαρωσεις σου δειχνει αναλυτικα ποια αρχεια εχεις χασει. Κατηγοροποιει τα χαμενα αρχεια σε : φωτογραφικες, βιντεο , ντοκουμεντα , τραγουδια , κατα μεγεθος και κατα ημερομηνια στην οποια χαθηκαν.Η σελιδα τους διαθετει οδηγους για το πως να χρησιμοποιησει κανεις το λογισμικο τους αποτελεσματικα και διαθετει επισης ενα τμημα οπου ο καθενας μπορει να κανει ερωτησεις σχετικα με το λογισμικο και να παρει πληροφοριες.Η τρεχουσα εκδοση του για mac ειναι η 3.6.918 και για windows 2.0.0.337.

Χαρακτηριστηκα του Disk Drill[επεξεργασία]

 • Θηκη ανακτησης : Με αυτην την λειτουργια το Disk Drill μπορει να θυμαται καθε αρχειο το οποιο εχει διαγραφει καθως και την τοποθεσια στην οποια βρισκεται τωρα.
 • Εγγυημένη ανάκτηση : Δημιουργει ενα αντιγραφο απο καθε αρχειο το οποιο διαγραφεται οριστικα ετσι ωστε αν καποτε γινει καποιο λαθος και απο απροσεξια σβησει κανεις ολα τα αρχεια μπορε να τα ανακτησει ευκολα.
 • S.M.A.R.T παρακολουθηση : παρακολουθει το σκληρο δισκο και ειδοποιει τον χρηστη αν υπαρχει καποια περιπτωση να σταματησει να λειτουργει σωστα ο σκληρος του.
 • Μηχανη του χρονου : Με την ενεργοποιηση αυτου του χαρακτηριστηκου του Disk Drill το λογισμικο αποθηκευει καθε ωρα τα δεδομενα του υπολογιστη δινωντας ετσι τη δυνατοτητα να γυρισει ο χρηστης πισω σε καποια προηγουμενη κατασταση του υπολογολιστη
 • Για να μη πεσουν στα χερια αλλων χρηστων τα κρυπτογραφημενα σας αρχεια (HFS+ and APFS) το disk drill ζηταει τον κωδικο του χρηστη καθε φορα πριν ανακτησει τα αρχεια.
 • συνεδρίες ανάκτησης : Αφηνει τον χρηστη να σταματαει την σαρωση των δεδομενων στο δισκο και να γυρισει πισω στην σαρωση καποια αλλη στιγμη.

Λογισμικα στα οποια λειτουργει[επεξεργασία]

 • Windows 7
 • Windows 8
 • Windows 10
 • Windows XP
 • Windows Vista
 • MAC

Με ποια συστηματα αρχειοθετης λειτουργει?[επεξεργασία]

 • FAT32
 • NTFS
 • EXT
 • HFS+

Μεσα στα οποια μπορει να ανακτησει δεδομενα[επεξεργασία]

 • Εσωτερικοι σκληροι δισκοι
 • Εξωτερικοι σκληροι δισκοι
 • Καρτες μνημης
 • USB drives

Εκδοσεις[επεξεργασία]

Εκδοση Πλατφορμα Ημερομηνια εκδοσης Σημειωσεις και μεγαλες αλλαγες
1.0.47 Beta Macintosh Σεπτεμβριος 2010 Η πρωτη beta εκδοση
1.0.62 Macintosh Νοεμβριος 2010
 • Περιήγηση εντός εφαρμογής
 • H πρωτη σταθερη alpha εκδοση
 • Καλύτερη υποστήριξη των δίσκων που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Time Machine
2.0 Macintosh Μαιος 2013
 • Πλήρως επανασχεδιασμένο περιβάλλον χρήστη
 • Λειτουργία αναδημιουργίας αρχείου καταλόγου HFS +
 • Καλύτερη υποστήριξη των δίσκων που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του "Time Machine"
 • Σάρωση για τη μέθοδο Lost HFS + διαμερισματος
 • Ορισμός αποτελεσμάτων σάρωσης ως λειτουργία δίσκου
1.0 Windows Απριλιος 2015
 • Η πρωτη εκδοση του disk drill για τα windows.
2.0.253 Windows Αυγυστος 2016
 • Πλήρως δωρεάν ανάκτηση δεδομένων μέχρι 2GB
 • Υποστήριξη ExFAT, EXT4
 • Νέα υπογραφή αρχείου για βαθιά σάρωση
 • Ταχύτερη αντίγραφα ασφαλείας δίσκου byte-to-byte
 • Βελτιωμένη τυπική προεπισκόπηση των αρχείων που βρέθηκαν

Για περισσοτερες πληροφοριες σχετικα με τις εκδοσεις ηα για να δειτε ολες τις εκδοσεις πατηστε εδω

Πηγες[επεξεργασία]

Puran RecoveryTool(ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΡΙΤΑΡΗ Τ02440,ΚΟΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ 4412058)[επεξεργασία]

Το Puran είναι ένα δωρεάν εργαλείο ανάκτησης δεδομένων(recovery tool).Με τον όρο εργαλείο ανάκτησης δεδομένων(data recovery tool) εννοείται ένα εργαλείο, που με την εγκατάστασή του σε μία συσκευή,βοηθά το χρήστη(user) να ανακτήσει ένα μέρος ή και ολόκληρα τα αρχεία (ανάλογα με την περίπτωση κάθε φορά) που έχει διαγράψει,έχουν χαθεί για κάποιο λόγο όπως για παράδειγμα σε CD,DVD,Blu-ray,σκληρού δίσκους(HardDiskDrives-HDD),κάρτες μνήμης(memory cards) και κινητά τηλέφωνα(mobile phones).Το Puran υποστηρίζεται σε όλες σχεδόν τις εκδόσεις των Windows όπως Windows XP/2003/Vista/2008/7/8/10 και είναι αποκλειστικά κατασκευασμένο για Windows στην έκδοση των 64bit(Windows 64bit version) καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκδόσεις για linux και MacOS.Ακόμη,είναι ένα προϊόν που αποτελείται από ένα σύνολο υπηρεσιών τόσο στην ανάκτηση αρχείων-δεδομένων,όσο και σε άλλους τομείς όπως τη βελτίωση επίδοσης σε παιχνίδια(gaming performance),uninstaller.Ορισμένες από τις πιο βασικές υπηρεσίες που προσφέρει το Puran είναι:

Συγκεκριμένα,το Puran έχει διαθέσιμες 2 υπηρεσίες όσον αφορά την ανάκτηση αρχείων-δεδομένων,το Data Recovery και το PuranFileRecovery.Το DataRecovery λειτουργεί αγνοώντας εντελώς τους κακούς τομείς (bad sectors) κατά την αντιγραφή των αρχείων που υπάρχουν σε διάφορα μέσα(όπως CD,DVD,BlueRay,κάρτες μνήμης,σκληρούς δίσκους κτλ) μέχρι να ολοκληρωθεί η αντιγραφή.Αυτή η ενέργεια έχει ως αποτέλεσμα να επιτυγχάνει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα δηλαδή τη μέγιστη δυνατή ανάκτηση δεδομένων από το συγκεκριμένο μέσο.Μπορεί επιπλέον να αντιγράψει ολόκληρους σκληρούς δίσκους,ξεχωριστά αρχεία ή φακέλους που υπάρχουν ήδη στον υπολογιστή.Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι η επιλογή του επιπέδου ταχύτητας καθώς ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μια ισορροπία μεταξύ της ταχύτητας ανάκτησης(recovery speed) και της ταχύτητας αντιγραφής(speed of copy) των επιλεγμένων αρχείων ακόμη και να αυξομειώσει αυτές τις 2 ταχύτητες σε αντιστοιχία μεταξύ τους(πχ η ταχύτητα ανάκτησης να είναι μικρότερη της ταχύτητας αντιγραφής) αναλόγως με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.Το Puran File Recovery είναι μια υπηρεσία που παρέχει την δυνατότητα ανάκτησης στο χρήστη αρχείων που έχουν διαγραφεί από ένα μέσο ή έχουν χαθεί καθώς και από σκληρούς δίσκους στους οποίους έχει γίνει format.Ορισμένες από τις δυνατότητες του PuranFileRecovery είναι ένα γρήγορο σκανάρισμα του μέσου (QuickScan) για την καταγραφή και εμφάνιση των διαγραμμένων αρχείων υποστηρίζοντας συστήματα FAT12/16/32 και NTFS.Ακόμη,μπορούν να ανακτηθούν πάνω από 50 επεκτάσεις αρχείων με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται το ποσοστό ανάκτησης των διαγραμμένων αρχείων.Τέλος,η άδεια χρήσης του συγκεκριμένου προγράμματος επιτρέπει στο χρήστη να το εγκαταστήσει το πολύ μέχρι σε 3 υπολογιστές.Για περαιτέρω χρήση του προγράμματος θα πρέπει να εγκαταστήσει συγκεκριμένη έκδοση την επαγγελματική(business version) που είναι για τις επιχειρήσεις.

ΠΗΓΕΣ

Test Disk (ΣΚΡΑΚΗ ΑΝΔΡΕΑΣ 4417171 , ΒΕΛΙΓΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ 4417057)[επεξεργασία]

Γενικές Πληροφορίες[επεξεργασία]

Το TestDisk είναι ένα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα πρόγραμμα για επαναφορά δεδομένων και αδειοδοτημένο υπό των όρων της GNU General Public License (GPL v2+. Είναι σχεδιασμένο κυρίως για να βοηθάει στην ανάκτηση χαμένων αρχείων και να φτιάχνει δίσκους που δεν μπορούν να εκκινήσουν έναν υπολογιστή αλλά για να δουλέψει τα προβλήματα αυτά θα πρέπει να είναι του λογισμικού δηλαδή κάποιου είδους ιός ή ανθρώπινο λάθος. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συλλογή πληροφοριών σε αλλοιωμένους δίσκους. Μερικά από τα λειτουργικά συστήματα που υποστηρίζει είναι το DOS , Linux, Microsoft Windows από την έκδοση NT 4.0 μέχρι και τα Windows 10 και MacOS.

Διαδικασία Λειτουργείας[επεξεργασία]

Το TestDisk υποβάλλει ένα ερώτημα στο BIOS ή το λειτουργικό σύστημα έτσι ώστε να βρει τις συσκευές καταχώρησης δεδομένων, όπως είναι για παράδειγμα ο σκληρός δίσκος και η μνήμη, και τα χαρακτηριστικά τους. Έπειτα μπορεί να επαναφέρει διεγραμμένα διαμερίσματα, να τα κτίσει ή ακόμη και να ξαναγράψει το Master boot record. Το TestDisk κάνει έναν γρήγορο έλεγχο της δομής του δίσκου και το συγκρίνει με τον πίνακα διαμερισμάτων για σφάλματα εισόδου. Στη συνέχεια αναζητά για χαμένα διαμερίσματα από εκείνα τα συστήματα αρχείων, μερικά από αυτά είναι τα εξής:( -Linux ext2, ext3 και ext4 -Linux Swap -Windows exFAT -DOS/Windows FAT12, FAT16 και FAT32 -NTFS (για τις εκδόσεις των Windows ΝΤ μέχρι και τα 10) -Unix File System UFS και UFS2). Ωστόσο ο χρήστης πρέπει να ελέγχει τις λίστες των πιθανών διχοτομημένων μερών που βρέθηκαν από το πρόγραμμα και να επιλέξει αυτά που υπήρχαν πριν χαλάσει ο δίσκος ή αυτά που χάθηκαν.

Επαναφορά Συστήματος Αρχείων[επεξεργασία]

Το TestDisk μπορεί να ασχοληθεί μόνο σε αλλοιωμένα συστήματα αρχείων όπως είναι τα εξής:

File Allocation Table, FAT

I) FAT12 και FAT16

-Αναζήτηση των παράμετρων του συστήματος αρχείων για να γραφτεί ξανά έναν πιο έγκυρο τομέα εκκίνησης.

-Χρήση των δυο αντίγραφων του FAT για αναθεώρηση λογικής έκδοσης.

II) FAT32

-Αναζήτηση των παράμετρων του συστήματος αρχείων για να γραψεί ξανά έναν πιο έγκυρο τομέα εκκίνησης.

-Επαναφορά του τομέα εκκίνησης με την χρήση του αντίγραφου ασφαλείας.

-Χρήση των δυο αντίγραφων του FAT για αναθεώρηση λογικής έκδοσης.

III)ExFAT

-Επαναφορά του τομέα εκκίνησης με την χρήση του αντίγραφου.

IV)NTFS

-Αναζήτηση των παράμετρων του συστήματος αρχείων για να γραψεί ξανά έναν πιο έγκυρο τομέα εκκίνησης.

- Επαναφορά του τομέα εκκίνησης με την χρήση του αντίγραφου.

- Επαναφορά του Master File Table (MFT) από το αντίγραφο ασφαλείας.

V)Extended file systems, ext2, ext3 και ext4

-Ανακάλυψη αντίγραφου ασφαλείας superblock τοποθεσίας για την υποστίριξη fsck

VI)HFS+

-Χρήση των δυο αντίγραφων του FAT για αναθεώρηση λογικής έκδοσης

Πηγές:[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/TestDisk

https://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk

RECUVA ( ΙΩΣΗΦ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗΣ 4417170,ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΤΖΟΓΓΙΑΝΝΗΣ 4417121)[επεξεργασία]

Zmanda Recovery Manager (ΦΥΤΙΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 4415207,ΩΤΤΑΣ ΦΩΤΗΣ 4414218)[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Το Zmanda Recovery Manager(ZRM) είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα που βασίζεται στην προγραμματιστική γλώσσα Perl και χρησιμοποιείται για την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και της ανάκτησης των βάσεων δεδομένων MySQL. Μπορεί να πραγματοποιήσει ανάκτηση δεδομένων είτε σε τοπικές είτε απομακρυσμένες βάσεις δεδομένων πράγμα που το καθιστά πολύ χρήσιμο και η άδεια που χρησιμοποιεί είναι η GNU General Public License.

Εκδόσεις ZRM[επεξεργασία]

Οι εκδόσεις που προσφέρει η Zmanda ειναι 3 και ειναι οι ZRM Enterprise edition η οποία περιλαμβάνει ένα γραφικό πρόγραμμα εγκατάστασης(graphic installer), Zmanda Management Console (ZMC), interface γραμμής εντολών και plugins πλαίσια Frameworks,η ZRM Cluster edition και η ZRM Community edition. Οι ZRM servers υποστηρίζονται απο Windows,Solaris και σε διάφορες εκδόσεις linux όπως Red Hat και Ubuntu.

Δυνατότητες[επεξεργασία]

Οι δυνατότητες που έχει το ZRM κάνουν την ζωή του εκάστοτε διαχειρηστή πολύ πιο εύκολη καθώς μπορεί: να προγραμματίσει πλήρη και πρόσθετα αντίγραφα ασφαλείας της βάσης δεδομένων MySQL. Ξεκινήσει αμέσως την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ή την αναβολή προγραμματισμένων αντιγράφων ασφαλείας με βάση τα όρια που έχει καθορίσει. Δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας της απομακρυσμένης βάσης MySQL μέσω ενός τείχους προστασίας. Ρυθμίσει τη συμπίεση on-the-fly ή και την κρυπτογράφηση των αντιγράφων MySQL για να καλύψει τις ανάγκες αποθήκευσης και ασφάλειας. Είναι εφικτό επίσης να λαμβάνει ειδοποίηση μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσωπικά σχετικά με την κατάσταση των αντιγράφων ασφαλείας και επίσης ειναι εφικτή η λήψη αναφορών backup MySQL μέσω ροής RSS. Παρακολουθησει και περιηγηθεί στα αντίγραφα ασφαλείας. Ορίσει τις πολιτικές διατήρησης και να διαγράψει τα αντίγραφα ασφαλείας που έχουν λήξει. Επαναφέρει εύκολα μια βάση δεδομένων σε οποιοδήποτε σημείο, για παράδειγμα λίγο πριν από ένα πιθανό λάθος χρήστη. Αναλύσει τα δυαδικά αρχεία καταγραφής για να αναζητήσει και να φιλτράρει τα αρχεία καταγραφής MySQL για λόγους λειτουργίας και ασφάλειας.

Zmanda[επεξεργασία]

Η Zmanda Inc. είναι μια εταιρεία λογισμικού η οποία ασχολείται με την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ανοικτού λογισμικού και Cloud Backup. Έχει έδρα το Sunnyvale της California στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνεργάζεται με αρκετές εταιρείες ανοικτού κώδικα και διεθνούς φήμης όπως η Sun και η MySQL, η εταιρεία έχει συμβάλλει σε πολλά έργα ανοιχτού κώδικα και πλέον αποκτήθηκε από την BETSOL στις 27 Φεβρουαρίου του 2018.

Πηγές[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/Zmanda https://www.zmanda.com/backup-mysql.html https://en.wikipedia.org/wiki/Zmanda_Recovery_Manager


DVDISASTER (ΤΑΝΤΑΛΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 4417180,ΝΟΥΧΑ ΑΛΜΠΙ 4417142)[επεξεργασία]

ΕΙΣΑΓΩΓΗ[επεξεργασία]

Το dvdisaster είναι ένα πρόγραμμα υπολογιστή που στοχεύει στην ενίσχυση της επιβιωσιμότητας των δεδομένων σε οπτικούς δίσκους, δημιουργώντας δεδομένα ανίχνευσης και διόρθωσης σφαλμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανάκτηση δεδομένων. Το dvdisaster λειτουργεί αποκλειστικά σε επίπεδο εικόνας. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για τη δημιουργία δεδομένων κώδικα διόρθωσης σφαλμάτων,εν συντομία ECC (Error-Correcting Code) από ένα υπάρχον μέσο είτε για την αύξηση μιας εικόνα ISO με δεδομένα ECC πριν από τη εγγραφή σε ένα μέσο. Το dvdisaster είναι ελεύθερο λογισμικό διαθέσιμο υπό την Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ[επεξεργασία]

Ένας δίσκος που έχει υποστεί βλάβη μπορεί να είναι πλήρως ανακτήσιμος, εγκαθιστώντας το λογισμικό, αποκτώντας πρόσβαση στο Reed-Solomon σφάλμα κώδικα χρησιμοποιώντας dvdisaster και ανακατασκευάζοντας την εικόνα (στον σκληρό δίσκο). Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι ο dvdisaster μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τα περιεχόμενα ενός κατεστραμμένου δίσκου ακόμη και όταν δεν υπάρχουν δεδομένα ECC. Με αυτόν τον τρόπο ολόκληρος ο δίσκος μπορεί να διαβαστεί σε μόνο μια εικόνα, παρακάμπτοντας τα κατεστραμμένα μέρη. Τέλος ο dvdisaster μπορεί να επανελέγει επανειλημμένα μόνο τα κομμάτια που λείπουν, μέχρι να συμπληρωθούν όλες οι ζημιές από σωστά δεδομένα.

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ[επεξεργασία]

Σε κάθε υπολογιστικό σύστημα όταν ένας οπτικός δίσκος έχει υποστεί φυσική ζημιά ή έχει αρχίσει να υποβαθμιστεί, ορισμένα τμήματα των δίσκων δεδομένων μπορεί να είναι δυσανάγνωστα. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα ECC που παρήχθησαν προηγουμένως από τον dvdisaster, μπορούν να ανακτηθούν τα κατεστραμμένα μέρη των δίσκων δεδομένων.Οι δύο τρόποι παραγωγής δεδομένων ECC στο dvdisaster κάνουν χρήση των κωδικών Reed-Solomon. Στη λειτουργία RS01, τα παραγόμενα δεδομένα δημιουργούνται από ένα δίσκο εικόνας και αποθηκεύονται σε ένα ξεχωριστό αρχείο, το οποίο πρέπει να γραφτεί σε άλλο μέσο. Διαφορετικά, στη λειτουργία RS02, τα δεδομένα ECC προστίθενται στο τέλος της εικόνας του δίσκου πριν την κάμψη της εικόνας στο δίσκο. Επίσης όταν ένα CD ή DVD έχει ενισχυθεί σε λειτουργία RS02, η ενότητα 'augmented' των δεδομένων παραμένει αόρατη για τον κανονικό χρήστη και ο δίσκος παραμένει πλήρως συμβατός με τους υπολογιστές χωρίς την γνώση ή την εγκατάσταση του dvdisaster. Με αυτόν τον τρόπο ένας δίσκο που έχει υποστεί βλάβη μπορεί να είναι πλήρως ανακτήσιμος, εγκαθιστώντας το λογισμικό, αποκτώντας πρόσβαση στο Reed-Solomon σφάλμα κώδικα χρησιμοποιώντας dvdisaster και ανακατασκευάζοντας την εικόνα (στον σκληρό δίσκο). Επιπλέον άξιζε να σημειωθεί ότι ο dvdisaster μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τα περιεχόμενα ενός κατεστραμμένου δίσκου ακόμη και όταν δεν υπάρχουν δεδομένα ECC. Με αυτόν τον τρόπο ολόκληρος ο δίσκος μπορεί να διαβαστεί σε μόνο μια εικόνα, παρακάμπτοντας τα κατεστραμμένα μέρη. Τέλος ο dvdisaster μπορεί να επανελέγει επανειλημμένα μόνο τα κομμάτια που λείπουν, μέχρι να συμπληρωθούν όλες οι ζημιές από σωστά δεδομένα.

ΠΗΓΕΣ[επεξεργασία]

iSkysoft Data Recovery (ΜΗΤΣΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 4417115, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 4417116)[επεξεργασία]

Ανάκτηση Δεδομένων[επεξεργασία]

Η ανάκτηση δεδομένων είναι μια διαδικασία επαναφοράς αρχείων, τα οποία έχουν χαθεί, είναι μη προσβάσιμα ή έχουν καταστραφεί, λόγω δευτερεύουσας αποθήκευσης. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται όταν τα αποθηκευμένα δεδομένα δεν είναι προσβάσιμα κατά κανονικό τρόπο. Συνήθως τα δεδομένα αποθηκεύονται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς σκληρούς δίσκους (HDD), μονάδες SSD (Solid State Drive) και μονάδες flash USB. Επίσης μπορεί να χρειαστεί ανάκτηση λόγω φυσικής βλάβης των συσκευών αποθήκευσης ή λογικής βλάβης στο σύστημα αρχείων που δεν επιτρέπει την τοποθέτησή του από το λειτουργικό σύστημα κεντρικού υπολογιστή (OS).

iSkysoft[επεξεργασία]

Το 2004, η iSkysoft ανέπτυξε λογισμικό πολυμέσων για την πλατφόρμα των Windows. Δεδομένου ότι η Apple κέρδιζε περισσότερους χρήστες σε όλο τον κόσμο, διαπίστωσαν ότι οι χρήστες Mac χρειάζονται λογισμικό πολυμέσων ενώ υπήρχαν περιορισμένες διαθέσιμες λύσεις. Το 2005, οι συνεργάτες του iSkysoft Studio άρχισαν να δουλεύουν στην ανάπτυξη λογισμικού πολυμέσων που υποστήριζε την πλατφόρμα Macintosh. Μετά από δύο χρόνια συνεχούς βελτίωσης, το 2007 τα προϊόντα του iSkysoft Studio επεκτάθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Σήμερα το iSkysoft Studio παρέχει ένα ευρύ φάσμα λογισμικού πολυμέσων, όπως το Video Converter για Mac, το YouTube Downloader και το Data Recovery. Το Data Recovery της iSkySoft χρησιμοποιείται από πολύ μεγάλες εταιρείες όπως, IBM, Continental, Nike και Pfizer.

Περιγραφή[επεξεργασία]

Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί με 4 τρόπους αποκατάστασης, οι οποίοι καλύπτουν σχεδόν όλες τις περιπτώσεις απώλειας δεδομένων, όπως τυχαία διαγραφή, μορφοποίηση, ακατάλληλη λειτουργία κλπ.

 • Ανάκτηση λειτουργίας οδηγού - Ο χρήστης εισάγει δεδομένα και η υπόλοιπη αποκατάσταση ολοκληρώνεται από το πρόγραμμα.
 • Απώλεια δεδομένων ανάκτησης - Ανάκτηση χαμένων δεδομένων που διαγράφηκαν από το κάδο ανακύκλωσης.
 • Αποκατάσταση κατατμήσεων - Ανάκτηση δεδομένων από χαμένα, διαγραμμένα, αναπροσαρμοσμένα και κατεστραμμένα τμήματα.
 • Επαναφορά ανάκτησης - Αποθήκευση των αποτελεσμάτων της σάρωσης για εκτέλεση και ανάκτηση δεδομένων αργότερα.

Δυνατότητες[επεξεργασία]

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει σχεδόν οποιοδήποτε αρχείο, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων, φωτογραφιών, βίντεο, μουσικής, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αρχείων αρχειοθέτησης. Επίσης είναι δυνατή η ανάκτηση δεδομένων από συστήματα αρχείων HFS +, HFSX, FAT16, FAT32, exFAT και NTFS. Επιπλέον το πρόγραμμα είναι πλήρως συμβατό με υπολογιστές οι οποίοι χρησιμοποιούν Windows και MAC. Το iSkysoft Data Recovery επιτρέπει στους χρήστες του να κάνουν προεπισκόπηση χαμένων αρχείων προτού ανακτηθούν, να τους βοηθήσει να ανακτήσουν δεδομένα με το ρυθμό τους και να βρούν γρήγορα τα αρχεία που χρειάζονται. Το σύστημα της προεπισκόπησης περιλαμβάνει:

 1. Προβολή φωτογραφιών σε μικρογραφία ή κάλυψη προβολής και εύκολο έλεγχο της ποιότητας εικόνας.
 2. Προεπισκόπηση αρχείων βίντεο και ήχου.
 3. Έλεγχος μόνο για τα αρχεία του επιλεγμένου τύπου αρχείου για εξοικονόμηση χρόνου.
 4. Εύκολη διάκριση έγκυρων και μη έγκυρων αρχείων πριν από την ανάκτηση δεδομένων.

Πηγές[επεξεργασία]

Orion File Recovery Software (ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ 4417155, ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ 4417137)[επεξεργασία]

Ανάκτηση δεδομένων[επεξεργασία]

Το Data recovery είναι η ανάκτηση κατεστραμμένων, χαμένων ή μορφοποιημένων δεδομένων απο διάφορα μέσα όπως HDDs, SSDs, CDs, DVDs, USB flash drive και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.To Data recovery έχει τρία πηθανά σενάρια πρώτο είναι η αποτυχία του λειτουργικού συστήματος η κάποια συσκευή αποθήκευσης να δυσλειτουργεί ή λογική αποτυχία των συσκευών αποθήκευσης δέυτερο σενάριο είναι για την μονάδα δίσκου δηλαδή ένα κατεστραμμένο σύστημα αρχείων ή ένα διαμέρισμα της μονάδας δίσκου να έχει καταστρέφει και το τρίτο σενάριο είναι τα αρχεία να έχουν διαγραφεί από το χρήστη καταλάθος. Τέλος η ανάκτηση δεδομένων μπορεί να γίνει είτε σε φυσικές βλάβες είτε σε λογικές.

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Το Orion File Recovery Software είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα ανάκτησης αρχείων και έχει προγραμματιστεί από το λογισμικό NCH. Η NCH Software είναι μια εταιρία ανάπτυξης λογισμικού που ιδρύθηκε στην Αυστραλία το 1993 και το 2008 άνοιξε στο Κολοράντο των ΗΠΑ λόγω μεγάλης ζήτησης παρέχει κυρίως σε ιδιώτες προγράμματα λογισμικού για ήχο (MixPad), βίντεο (VideoPad), γραφικά, τηλεφωνία, φωτογραφία και εικόνα (PhotoPad) και άλλα πολλά βοηθητικά προγράμματα. Το 2014 η cnet.com παρουσίασε το WavePad Sound Editor Masters Edition από την NCH Software ως το πιο συχνά κατεβασμένο πρόγραμμα της εταιρίας.

Χαρακτηριστικά και δυνατότητες[επεξεργασία]

Το Orion File Recoery Software είναι πρόγραμμα που δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να κάνει ανάκτηση διαγραμμένων αρχείων απο σκληρό δίσκο η κάποιο εξωτερικό μέσω αποθήκευσης όπως μια μονάδα flash USB η ένα σκληρό εξωτερικό δίσκο. Επίσης ο χρήστης μπορεί να διαγράψει μόνιμα τα αρχεία που θέλει για να αποφευχθεί η μελλοντική ανάκτηση τους και αυτό κυρίως για λόγους ασφαλείας. Ακόμη το πρόγραμμα ανοίγει με έναν οδηγό ο οποίος βηθάει το χρήστη να το χρησιμοποιήσει σωστά. Ένα μειονέκτημα του είναι οτι με την εγκατάσταση του θα προσπαθήσει να εγκαταστήσει διάφορα άλλα μη σχετιζόμενα προγράμματα ενώ τα πλεονεκτήματα του είναι οτι δείχνει στο χρήστη αν η ανάκτηση του αρχείου θα είναι επιτυχής και μπορεί να εκτελέσει μια σάρωση για συγκεκριμένο τύπο αρχείου που θέλει ο χρήστης η και για όλους και τέλος μπορεί να σαρώνει πολλούς τύπους συσκευών αποθήκευσης. Το πρόγραμμα έχει μικρές απαιτήσεις απο το σύστημα του υπολογιστή και λειτουργεί σε Windows 10, XP, Vista, 7, 8 ,8.1 και υποστηρίζει συστήματα αρχείων FAT και NTFS.

Πηγές[επεξεργασία]

https://www.lifewire.com/free-data-recovery-software-tools-2622893 https://www.nchsoftware.com/data-recovery/index.html https://en.wikipedia.org/wiki/NCH_Software https://en.wikipedia.org/wiki/Data_recovery


MiniTool Power Data Recovery Free (ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 4414042 , ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΤΑΤΗΣ 4414061)[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Στην Πληροφορική ο όρος data recovery (ανάκτηση δεδομένων) έχει ταυτιστεί με την διαδικασία διάσωσης δεδομένων από πληθόρα συσκευών που υπέστησαν βλάβη, τόσο σε επίπεδο λογισμικού όσο και σε φυσικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα η Λογική ζημία (logical damage) συνεντίεται συχνότερα σε σκληρούς δίσκους όπως για παράδειγμα HDD και SSD ή ακόμα και σε USB , ενώ η φυσική καταστροφή(Physical damage) βρίσκετα περισσότερο σε CD και DVD που είναι πολύ πιο εύκολα να τραυματιστούν(π.χ γρατσουνίες,ρογμές).Και στις 2 περιπτώσεις η διαδικάσια data recovery μπορεί με τις κατάλληλες τεχνικές να καταφέρει να ανακτήσει τα δεδομένα πλήρως ή εχώ και σε ένα μεγάλο βαθμό.Τέλος η ανάκτηση δεδομένων χρησιμοποιείται απο ιδιότες αλλά και επιχειρήσεις ή οργανισμούς των οποίων τα δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία τους.Στο διαδίκτυο υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός προγραμμάτων που κάνουν ακριβώς αυτό και διαφέρουν σε τιμή και αποτελεσματικότητα.

Χαρακτηριστικά[επεξεργασία]

Ένα απο αυτά τα προγραμμάτα που αναφέρθηκαν παρα πάνω, είναι το MiniTool Power Data Recovery.Είναι ένα προιόν της εταιρίας MiniTool Software Ltd. που διατηρεί γραφεία σε Hong Kong και Καναδά και το λογισμικό έχει συνολικά πάνω απο 40 εκατομμύρια downloads.Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο σε 3 λογισμικά MAC,Windows και Windows server,ενώ όσο αναφορά τα Windows η ίδια η εταιρία είναι σε συνεργασία με την Microsoft μέσω του πρόγραμματος Microsoft Partner Network.Το κόστος διαφέρει απο έκδοση σε έκδοση ανάλογα με την κάθε οικονομική δυνατότητα αλλά υπάρχει δωρεάν έκδοση που προσφέρει τις βασικές δυνατότητες και δοκιμαστική έκδοση της premium έκδοσης.

Δυνατότητες[επεξεργασία]

Απο άποψη δυνατοτήτων το MiniTool Power Data Recovery είναι αρκετά καινοτόμο αφού μπορεί να ανακτήσει δεδομένα σχεδόν απο όλες τις συσκευές αποθήκευσης.Σκληροί δίσκοι HDD, SSD ,USB flash drive,Memory card/stick ακόμα και απο CD/DVD είναι οι κυριότερες συσκευές μεταξύ άλλων.Ειδικότερα διατίθεται σε διάφορες εκδόσεις σύμφωνα με τις οποίες ο χρήστης κατεβάζει εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του.Υπάρχει η απλή έκδοση που απευθύνεται στον ιδιώτη αλλα και η επαγγελματική που απευθύνεται σε επιχειρηματίες.Οι περιπτώσεις που το πρόγραμμα βγάζει τον χρήστη απο δύσκολες καταστάσεις είναι τουλάχιστον 8 και καλύπτουν ικανοποιητικά όλα τα σενάρια απώλειας δεδομένων.Το εύρος των περιπτώσεν αυτών ξεκινάει απο απλές περιπτώσεις απερίσκεπτης διαγραφής αρχείων ή απώλειας αρχείων απο ιό μέχρι περιπτώσεις ανάκτησης αρχείων από κατεστραμένους τομείς του σκληρού δίσκου ή ακόμα και απο εξολοκήρου κατεστραμένο σκληρό δίσκο.Αξίζει να σημειωθεί ότι απο το πρόγραμμα καλύπτονται μέχρι και περιπτώσεις απώλειας δεδομένων λόγο διακοπής ρεύματος.

Πηγές[επεξεργασία]

EaseUS Data Recovery Softoware (ΒΑΓΙΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 4417011,ΤΣΑΤΣΑΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ 4416127)[επεξεργασία]

Γενικά[επεξεργασία]

To EaseUS Data Recovery Wizard Professional είναι ένα από τα κορυφαία εργαλεία ανάκτησης δεδομένων, παρέχει τη δυνατότητα να ανακτηθούν διαγραμμένα αρχεία άμεσα, εύκολα και χωρίς κόπο. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα προγράμματα ανάκτησης αρχείων που κυκλοφορούν στην αγορά. Το πρόγραμμα είναι 100% ασφαλές και δεν θα προκαλέσει ποτέ βλάβη σε κάποια συσκευή, ή θα αφαιρέσει δεδομένα.

Ιστορική Αναδρομή[επεξεργασία]

Η EaseUS είναι μια εταιρία που δημιουργήθηκε το 2004 με έδρα την Κίνα και μετέπειτα έγινε διεθνής κολοσσός στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται με παρουσία σε περισσότερες από 180 χώρες και οργανισμούς. Η εταιρία ειδικεύεται στη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, στην ανάκτηση δεδομένων, στη διαχείριση του σκληρού δίσκου και στην ασφάλεια όλων των δεδομένων αποσκοπώντας στην πιο φιλική προς τον χρήστη εμπειρία. Έπειτα από δεκαετίες ερευνών, πλέον τα προϊόντα της EaseUS είναι εγκατεστημένα σε εκατομμύρια υπολογιστές και Servers.

=== Λειτουργία ===

Όταν τα δεδομένα διαγράφονται από κάποια συσκευή αποθήκευσης, οι παραπομπές των δεδομένων αφαιρούνται από τη δομή. Ο χώρος που έχει ελευθερωθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να αντικατασταθεί με δεδομένα από άλλους φακέλους ή υπολογιστικές λειτουργίες. Τα δεδομένα δεν διαγράφονται ακαριαία, αλλά παρόλα αυτά συχνά συνεχίζουν να υπάρχουν σαν ασύνδετα “θραύσματα”. Αυτά τα δεδομένα δεν είναι πλέον αντικαταστάσιμα και εν τέλει μπορούν να ανακτηθούν. Το λογισμικό σκανάρει τον δίσκο με δύο διαφορετικούς τρόπους, τρέχει σε σειρά και ψάχνει για χαμένα δεδομένα, αρχικά βασίζεται στους φακέλους και ακολούθως στα αποθηκευμένα περιεχόμενα. Με την πρώτη μέθοδο σκανάρονται οι φάκελοι και τα απλά διαγραμμένα αρχεία ή αυτά που έχουν καθαριστεί από τον κάδο ανακύκλωσης. Η δεύτερη μέθοδος αναζητά τομέα-τομέα μέσα από το περιεχόμενο του αποθηκευτικού χώρου για να ξαναδημιουργήσει ορισμένα δεδομένα. Η δεύτερη μέθοδος σαφώς απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθεί και δεν διατηρεί τα αυθεντικά ονόματα των αρχείων ή τη δομή των φακέλων. Τα δεδομένα που έχουν ανακτηθεί φιλτράρονται για να αναζητηθούν ενδεχομένως συγκεκριμένα αρχεία.

Πηγές[επεξεργασία]

https://www.easeus.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/EaseUS_Data_Recovery_Wizard
https://www.secnews.gr/92186/easeus-data-recovery-wizard-pro/

SpinRite (ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΗΤΣΙΚΩΣΤΑΣ 4417114, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΜΑΗ 4417099)[επεξεργασία]

Ανάκτηση Δεδομένων[επεξεργασία]

Άγνωστο σε μεγάλο ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποιουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε καθημερινή βάση είναι ότι κατά την διαγραφή των αρχείων η πληροφορία αυτή δεν διαγράφεται πραγματικά από τον δίσκο άλλα απλά βρίσκεται κριμένη σε άγνωστη διεύθυνση στην μνήμη.Τα δεδομένα αυτά δεν είναι προσβάσιμα κατά κανονικό τρόπο για αυτό χρησιμοποιουμε διάφορα εργαλεία ανάκτησης δεδομένων.Οι αιτίες χρήσης αυτών των προγραμμάτων είναι είτε φυσικές λόγω βλάβης των συσκευών αποθήκευσης είτε λογικές λόγω βλάβης στο σύστημα αρχείων.Η αντιγραφή σημαντικών δεδομένων σε μια νέα μονάδα μνήμης που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν χαθεί αποτελεί τον απώτερο στόχο των εργαλείων αυτών.

Ιστορία[επεξεργασία]

Developer of Spinrite


To SpinRite εφευρέθηκε το 1987 από τον Steve Gibson δημιουργό της Gibson Research Corporation ,με αρχικό σκοπό να αποτελεί ένα βοήθημα χρήσης παλαιότερων σκληρών δίσκων οι οποίοι συχνά από την εργοστασιακή παραγωγή τους εμφάνιζαν κάποια προβλήματα όπως κατεστραμμένα κελιά.Για αυτό αυτοί οι δίσκοι έφεραν μαζί τους μια λίστα ελαττωμάτων τα οποία αποκαταστουσε το SpinRite.Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας παρήλθε η εξάλειψη αυτών των σφαλμάτων,κατά συνέπεια το SpinRite απέκτησε νέο στόχο την ανάκτηση δεδομένων ως παρενέργεια του πρωταρχικού.

Λειτουργία[επεξεργασία]

Το SpinRite είναι ένα πρόγραμμα 95.872 byte γραμμένο σε γλώσσα assembly, λειτουργεί σε σταθερούς άλλα και αφαιρούμενους δίσκους με σκοπό την επισκευή τους.Ειδικότερα,ελέγχει τις επιφάνειες δεδομένων των μαγνητικών δίσκων που μπορούν να εγγραφούν, συμπεριλαμβανομένων των IDE, SATA και δισκετών.Το συγκεκριμενο εργαλειο αναλύει το περιεχόμενό τους και μπορεί να ανανεώσει τις επιφάνειες του μαγνητικού δίσκου για να τους επιτρέψει να λειτουργούν πιο αξιόπιστα.Όταν το πρόγραμμα συναντά σφάλματα που δεν μπορούν να διορθωθούν από τον κώδικα διόρθωσης σφαλμάτων της μονάδας δίσκου, προσπαθεί να διαβάσει τον τομέα μέχρι και 2000 φορές, προκειμένου να προσδιορίσει την πιο πιθανή τιμή του κάθε bit ,συγκρίνοντας συνεχώς το εξαγόμενο αποτέλεσμα.Κύρια διαφορά του SpinRite με άλλα παρόμοια εργαλεία είναι ότι αποθηκεύει δεδομένα που ανακτά σε κάποιο άλλο τομέα του ίδιου δίσκου και δεν δίνει την επιλογή να τα αποθηκεύσης σε ξεχωριστό δίσκο.Ο δημιουργός του, Steven Gibson αναφέρει πως δεν αποτελεί μειονέκτημα καθώς το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για ακριβώς αυτόν τον λόγο δηλαδή την επισκευή τομέων δίσκου.Αν η πλακέτα του σκληρού δίσκου, οι κινητήρες κίνησης ή άλλα μηχανικά μέρη είναι ελαττωματικά ή υπάρχει συστηματική καταστροφή του συστήματος αρχείων, το SpinRite μπορεί να είναι ελάχιστα χρήσιμο επεκτεινοντας την ζωή του δίσκου για επισκευή από άλλα εξειδικευμενα προγράμματα.Επιπλέον, το SpinRite εκτελεί προληπτική συντήρηση για να διασφαλίσει ότι οι δίσκοι και τα δεδομένα τους είναι ασφαλή.


Χαρακτηριστικα[επεξεργασία]

Μερικά,αξιοσημείωτα χαρακτηριστικα του SpinRite είναι η δυνατότητα απενεργοποίησης της προσωρινής αποθήκευσης του δίσκου,η απενεργοποίηση της αυτόματης μετεγκατάστασης και η συμβατότητα συμπίεσης δίσκου. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η άμεση πρόσβαση του υλικού τομέα ενός δίσκου,κατα την οποία ο εσωτερικός ελεγκτής της μονάδας αλληλεπιδρά άμεσα με το πρόγραμμα,και όχι μέσω του λειτουργικού συστήματος. Μερικές ακόμα χρήσιμες πληροφορίες συνοπτικά είναι οι εξής:

 • Χρήση χωρίς απαραίτητη τεχνική γνώση
 • Συμβατότητα με όλες τις διάσημες τεχνολογίες συμπίεσης δίσκου
 • Λειτουργεί με DOS και Windows 12-bit, 16-bit και 32-bit του πίνακα εκχώρησης αρχείων (FAT) οποιουδήποτε μεγέθους
 • Πλήρης αυτοματοποιηση μεσώ της γραμμής εντολών
 • Δεν διατίθεται δωρεάν (η τιμή ανέρχεται στα 89$)

Πηγες[επεξεργασία]

https://www.grc.com/default.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/SpinRite

https://www.disktuna.com/spinrite-is-not-data-recovery-software/

https://en.wikipedia.org/wiki/Data_recovery

Glary UnDelete(ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΝΙΝΑ 4417064,ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 4417151)[επεξεργασία]

Ανάκτηση Δεδομένων[επεξεργασία]

Στην Πληροφορική o Όρος Ανάκτηση Δεδομένων είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να ανακτήσει μη προσβάσιμα, χαμένα και κατεστραμμένα αρχεία από τον δικό μας δίσκο ή και από εξωτερικούς χώρους αποθήκευσης όπως DVD, CD ,USB. Πιθανά σενάρια που οδηγούν στην ανάκτηση δεδομένων είναι να καταστραφεί ένας τομέας του σκληρού μας δίσκου , ή αν έχουν διαγράφει κάποια αρχεία καταλάθος(Πχ Με Shift Delete), ή ακόμη και κάποιο κακόβουλο λογισμικό που είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας μπορεί να καταστρέψει αρχεία.

Ιστορία[επεξεργασία]

Η GlarySoft LTD είναι η εταιρία η οποία δημιούργησε το Glary Undelete. Είναι μια επαγγελματική εταιρία ανάπτυξης λογισμικού που εστιάζει σε εφαρμογές πολυμεσικών συστημάτων και δικτύων. Η GlarySoft ασχολείται με θέματα που έχουν οι χρήστες σε όλο τον κόσμο και για αυτό αναπτύσσει διάφορα προγράμματα με διάφορες δυνατότητες όπως το Glary Undelete. Η εταιρία προσπαθεί να παρέχει όσο το δυνατόν καλύτερα προϊόντα στους πελάτες της για να βελτιώσει τις προσωπικές τους εμπειρίες όσο και τις επαγγελματικές. Το Λογισμικό που παρέχει είναι αξιόπιστο και προσπαθεί να διατηρήσει την λειτουργία των υπολογιστών ομαλή και χωρίς σφάλματα και λάθη.

Λεπτομέριες[επεξεργασία]

To Glary UnDelete είναι ένα λογισμικό ανάκτησης δεδομένων το οποίο διανέμεται δωρεάν στους χρήστες. Έχει εύχρηστο γραφικό περιβάλλον ώστε να διευκολύνει τον χρήστη και μπορεί να ανακτήσει αρχεία από συστήματα αρχείων(File Systems) FAT και NTFS. Μπορεί επίσης να ανακτήσει αρχεία τα οποία έχουν διαγραφεί από ιούς είτε από απροσδόκητα σφάλματα του υπολογιστή. Είναι επίσης διαθέσιμο για τα λειτουργικά συστήματα Windows XP, Win Vista,Win7,Win8,Win10. Έκτος από την ανάκτηση δεδομένων του εσωτερικού σκληρού δίσκου μπορεί να ανακτήσει δεδομένα και από δευτερεύων χώρους αποθήκευσης όπως SD Cards, USB, DVD, CD και εξωτερικούς SSD/HDDκαι υπάρχει η δυνατότητα να κατηγοριοποίησης των αποτελεσμάτων(Δηλαδή Φωτογραφίες, Βίντεο, μουσική) ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο αρχείου, ημερομηνία δημιουργίας και το όνομα. Έτσι γίνεται εύκολη η αναζήτηση των αρχείων αν είναι διαθέσιμα ή αν έχουν καταστραφεί οριστικά.

Λειτουργία[επεξεργασία]

Εάν πρόκειται για σκληρό δίσκο HDD (HardDiskDrive) τότε τα αρχεία θα παραμείνουν στον δίσκο ακόμα και την οριστική διαγραφή τους από τον κάδο ανακύκλωσης μέχρι να αντικατασταθούν από άλλα αρχεία, με λίγα λόγια παραμένουν στο δίσκο και μετά την διαγραφή τους , για αυτό το λόγο ο χρήστης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός μετά την απώλεια των αρχείων γιατί ακόμα και με την εγκατάσταση ενός προγράμματος ανάκτησης δεδομένων υπάρχουν πιθανότητες να χαθούν ολοκληρωτικά τα αρχεία.

Πηγές[επεξεργασία]

UNDELETE 360(ΚΑΦΑΝΕΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 4417238, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ 4417227)[επεξεργασία]

Η ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ[επεξεργασία]

Η ιστορία της ανάκτησης δεδομένων ξεκινά από τότε που δημιουργήθηκαν τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα καθώς η ανάγκη για την ανάκτηση των δεδομένων άρχισε να απασχολεί από τα πρώτα κιόλας χρόνια τους επιστήμονες. Πρωτοπόροι αποτέλεσαν οι Charles Babbage και Ada Lovelace, οι οποίοι ανέπτυξαν τους πρώτους μηχανικούς υπολογιστές. Το 1833, ο Babbage δημιούργησε το Analytical Engine, ένα "προγραμματιζόμενο" μηχάνημα το οποίο εισήγαγε τις έννοιες των σύγχρονων εξαρτημάτων του υπολογιστή. Μετά από 11 χρόνια εργασίας στον κινητήρα ανέφερε τις ανακαλύψεις σε σεμινάριο στην Ιταλία το 1841. Ο Menabrea Ιταλός στην καταγωγή έγραψε ένα άρθρο σχετικά με την εφεύρεση αυτή αυξάνοντας τη φήμη του έργου. Η Ada Lovelace διάβασε το άρθρο και πρότεινε σημειώσεις στο Babbage το 1843. Μετά από πολύ δουλειά η Analytical Engine ολοκληρώθηκε, ενώ συχνά θεωρείται το πρώτο παράδειγμα σύγχρονης τεχνολογίας υπολογιστών. Το μηχάνημα ήταν γνωστό ως "σύστημα καρτών διάτρησης". Όταν μία από της κάρτες υπέστη βλάβη προσπάθησαν να την επιδιορθώσουν ενώ έχουμε την πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης δεδομένων χωρίς επιτυχία.

Ο πρώτος υπολογιστής ονόματι ENIAC εισήχθη το 1946 και προγραμματίστηκε με διακόπτες και πλωτήρες, οπότε η απώλεια δεδομένων δεν αποτελούσε πρόβλημα. Η ανάπτυξη αυτή οδήγησε σε υπολογιστές με δυνατότητες μακροπρόθεσμης αποθήκευσης δεδομένων. Το 1952, η IBM εισήγαγε την πρώτη στήλη κενού μαγνητικής ταινίας για αποθήκευση δεδομένων όπου πριν από αυτό η μαγνητική ταινία ήταν ασθενής. Η εύθραυστη μαγνητική ταινία αποτελούσε ένα λογικό μέσο αποθήκευσης, αλλά υπήρχαν πιθανότητες θραύσης ή ζητήσεως ανάγνωσης ταινίας. Με τη στήλη κενού IBM, η ταινία συγκρατήθηκε από κενό κατά τη διάρκεια της κίνησης. Η μείωση της θραύσης είχε αποτέλεσμα μικρότερη εμφάνιση απώλειας δεδομένων και ευκολότερη ανάκτηση δεδομένων σε πρόβλημα.

Το 1962 εισήχθη ο ανιχνευτής Logic ο οποίος χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικά λογικά κυκλώματα για να εξετάσει τα αποτυχημένα τσιπ. Υποδεικνύει τις αλλαγές κατάστασης και βοηθά στον εντοπισμό του βασικού λόγου που μπορεί να αποτύχει ένα τσιπ. Η τεχνολογία αυτή έκανε την ανάκτηση δεδομένων πιο σημαντική διαδικασία.

Το 1980 οι οικιακές συσκευές αυξάνονται και οι σκληροί δίσκοι ήρθαν σε ευρεία χρήση. Το 1990 με την άνοδο του Internet η ανάκτηση δεδομένων έγινε επάγγελμα για πολλούς και με την εξέλιξη της τεχνολογίας ερχόμαστε στην τελευταία δεκαετία όπου ο κάθε χρήστης με τη βοήθεια του κατάλληλου λογισμικού μπορεί να ανακτήσει τα δεδομένα του υπολογιστικού του συστήματος μόνος του.

Το Logo της εφαρμογής

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ UNDELETE 360[επεξεργασία]

Το Undelete 360 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση τυχαίων ή ακούσια διαγραμμένων αρχείων, αλλά και αρχείων που ο χρήστης διέγραψε με τη θέληση του στον υπολογιστή του, ανεξάρτητα από το μέσο αποθήκευσης. Είναι χτισμένο πάνω σε έναν πολύ γρήγορο και αποδοτικό αλγόριθμο ανακτώντας αρχεία μεγάλου μεγέθους σε λίγα λεπτά. Το πρόγραμμα θα περιηγηθεί, θα αναζητήσει και θα ανακτήσει τα αρχεία που έχουν διαγραφεί ως αποτέλεσμα ατυχήματος, από επίθεση ιού ή αποτυχίας λογισμικού και υπολογιστή.Επιπρόσθετα μπορεί να ανακτήσει τα αρχεία που έχουν διαγραφεί από μονάδες USB / αντίχειρες και κάρτες μνήμης, σκληρούς δίσκους υπολογιστών, κάρτες μνήμης που χρησιμοποιούνται σε φωτογραφικές μηχανές, έξυπνα τηλέφωνα και άλλες συσκευές, μονάδες στυλό και πολλά άλλα,όλα αυτά σε αρχεία τύπου DOC, HTML, AVI, MP3, JPEG, JPG, PNG, GIF, κλπ. Το πρόγραμμα υποστηρίζει όχι μόνο την ανάκτηση αρχείων αλλά και την ανάκτηση φακέλων.Τέλος στη χρήση του μοιάζει σαν ένα τυπικό Office application και είναι διαθέσιμο για όλες τις εκδόσεις των Windows.


Περίεργες περιπτώσεις ανάκτησης

 • Πολύ μεγάλο για να χωρέσει στον κάδο ανακύκλωσης.
 • Διαγραμμένη στα κοινόχρηστα στοιχεία των Windows.
 • Διαγράφονται όταν πιέζετε τα πλήκτρα "Shift + Delete".
 • Διαγράφηκε όταν χρησιμοποιήθηκε η εντολή Μετακίνηση ή Αποκοπή.
 • Διαγράφηκε από τη γραμμή εντολών.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ[επεξεργασία]

Το λογισμικό δημιουργήθηκε από την File Recovery Ltd. η οποία αποτελεί μια μικρή εταιρεία λογισμικού με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησε το 2010 από τον David Hall, συγγραφέα πολλών επιτυχημένων λογισμικών αποκατάστασης στοιχείων. Παρέχει λογισμικό αποκατάστασης στοιχείων και λύσεις για διαγραμμένα αρχεία. Ο βασικός της στόχος να παρέχει λύσεις στη χρήση λογισμικού αποκατάστασης στοιχείων στους μη τεχνικούς χρήστες. Η εταιρεία είναι ένας πιστοποιημένος συνεργάτης της Microsoft, ο οποίος παρέχει πρόσβαση σε τεκμηρίωση, εργαλεία ανάπτυξης και τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τις νέες τεχνολογίες της Microsoft.

ΠΗΓΕΣ[επεξεργασία]

http://www.undelete360.com/

https://datarecovery.com/rd/history-of-data-recovery/

https://en.wikipedia.org/wiki/Data_recovery

SoftPerfect File Recovery v1.2 (ΜΑΪΜΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Τ03597, ΖΙΩΖΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 4414005)[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Παρά την συνεχώς αναπτυσσόμενη αξιοπιστία των μέσων αποθήκευσης στις μέρες μας, η απώλεια ψηφιακών δεδομένων παραμένει ένα σύνηθες φαινόμενο. Αιτίες τέτοιου είδους απώλειας αποτελούν όχι μόνο τα ανθρώπινα λάθη αλλά και η δυσλειτουργία του λογισμικού, όπως για παράδειγμα ένας ιός, η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και δυσλειτουργία του τεχνικού εξοπλισμού. Κάθε πληροφορία που αποθηκεύεται σε ένα ψηφιακό μέσο είναι σχεδόν πάντα ανακτήσιμη, αυτό δεν αφορά όμως περιπτώσεις όπου η πληροφορία δεν έχει γραφτεί ποτέ στον δίσκο. Για παράδειγμα ένα αρχείο που δεν έχουμε αποθηκεύσει και χάθηκε λόγω διακοπής ρεύματος δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ανακτηθεί. Γενικότερα η όλη διαδικασία διαγραφής δεδομένων γίνεται όταν ο χρήστης θέλει να απελευθερώσει χώρο στον δίσκο με σκοπό να αποθηκεύσει άλλα δεδομένα σε αυτόν. Για λόγους απόδοσης ο χώρος αυτός αρχικά ορίζεται ως ελεύθερος από το σύστημα, τα δεδομένα όμως παραμένουν ανακτήσιμα, καθώς δεν έχουν ουσιαστικά διαγραφεί, έως ότου ο χρήστης "ξαναγράψει" πληροφορίες στο συγκεκριμένο τμήμα του δίσκου. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία ανάκτησης δεδομένων που καλούνται να "σκανάρουν" το αποθηκευτικό μας μέσο με σκοπό να επαναφέρουν τα χαμένα δεδομένα που επιθυμούμε με διάφορους τρόπους. Ένα απο αυτά τα εργαλεία είναι και το SoftPerfect File Recovery Tool.

Περιγραφή[επεξεργασία]

Το SoftPerfect File Recovery Tool είναι έα δωρεάν και χρήσιμο εργαλείο για την ανάκτηση διεγραμμένων αρχείων από σκληρούς δίσκους, Floppy disks, USB στικάκια, SD cards και άλλων μέσων αποθήκευσης. Υποστηρίζει τα πιο δημοφιλή συστήματα διαχείρησης αρχείων όπως FAT12, FAT16, FAT32, NTFS, NTFS5 με συμπίεση και κρυπτογράφηση και είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά, ενώ η τελευταία του ενημέρωση έγινε στις 19-12-2018. Η εφαρμογή είναι πολύ ελαφριά, έχει αρκετά γρήγορο χρόνο ανταπόκρισης και η σάρωση του δίσκου ολοκληρώνεται σε λογικά χρονικά πλαίσια. Μας δίνει την δυνατότητα να την γράψουμε σε ένα φορητό USB δίσκο και απλά να τρέξουμε το εκτελέσιμο από οποιονδήποτε υπολογιστή καθώς δεν χρειάζεται εγκατάσταση και είναι σημαντικό να αναφερθεί οτί δεν δημιουργεί νέες καταχωρήσεις στο μητρώο των Windows (Windows registry) οπότε δεν μένουν και κατάλοιπα αρχείων στον σκληρό δίσκο μετά την διαγραφή της εφαρμογής.

Τρόπος λειτουργίας[επεξεργασία]

Το περιβάλλον της εφαρμογής είναι ένα απλό παράθυρο στο οποίο επιλέγουμε τον δίσκο ή το τμήμα του δίσκου όπου θέλουμε να κάνουμε ανάκτηση δεδομένων. Μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση για όλα τα διαθέσιμα αρχεία ή μόνο για συγκεκριμένα εισάγωντας το όνομα/επέκταση του αρχείου. Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί εμφανίζονται τα αρχεία με όνομα, τοποθεσία, μέγεθος και ημερομηνία και στην συνέχεια καλούμαστε να επιλέξουμε εκείνα που θέλουμε να ανακτήσουμε καθορίζοντας το που θέλουμε να αποθηκευτούν.

Πλεονεκτήματα[επεξεργασία]

 1. Δεν χρειάζεται εγκατάσταση
 2. Εύκολο στην χρήση
 3. Δουλεύει με πολλές εκδόσεις Windows (μέχρι και Windows10)
 4. Ανακτά NTFS και FAT αρχεία
 5. Καταλαμβάνει πολύ μικρό χώρο
 6. Μας επιτρέπει να αναζητήσουμε αρχεία βάση ονόματος/επέκτασης
 7. Μπορεί να ανακτήσει πολλά αρχεία ταυτόχρονα

Μειονεκτήματα[επεξεργασία]

 1. Δεν υποστηρίζει προεπισκόπηση εικόνων
 2. Δεν υποδεικνύει την υγεία των διεγραμμένων αρχείων
 3. Δεν μας επιτρέπει την επιλογή/αποεπιλογή όλων των αρχείων
 4. Δεν μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση στα αποτελέσματα

Πηγές[επεξεργασία]

https://softperfect-file-recovery.soft112.com

https://www.softpedia.com/get/System/Back-Up-and-Recovery/SoftPerfect-File-Recovery.shtml

https://www.lifewire.com/softperfect-file-recovery-review-2622885

https://www.ufsexplorer.com/articles/what-is-data-recovery.php

SoftPerfect File Recovery(ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΙΟΥΣΑΣ 4413059, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΤΖΙΩΚΑΣ 4412003)[επεξεργασία]

RecoverIt(Δημήτρης Αποστόλου 4417032 Σάκης Τζιουτζιας 4417186)[επεξεργασία]

Μια γενική ματιά στην ανάκτηση δεδομένων[επεξεργασία]

Στην επιστήμη των υπολογιστών,η ανάκτηση δεδομένων είναι μια διαδικασία απομάκρυνσης ή ανάκτησης αρχείων τα οποία είναι μη προσβάσιμα,χαμένα, κατεστραμμένα, κατεστραμμένα ή μορφοποιημένα δεδομένα από μια δευτερεύουσα αποθήκευση από αφαιρούμενα μέσα ή αρχεία όταν τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτά δεν είναι προσβάσιμα κατά κανονικό τρόπο.Τα δεδομένα αποθηκεύονται συνήθως από μέσα αποθήκευσης όπως εσωτερικοί ή εξωτερικοί σκληροί δίσκοι HDD,μονάδες SSD,μονάδες flash USB,μαγνητικές ταινίες,CD,DVD,υποσυστήματα RAID και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.Η ανάκτηση μπορεί να χρειαστεί λόγω φυσικής βλάβης των συσκευών αποθήκευσης ή λογικής βλάβης στο σύστημα αρχείων που δεν επιτρέπει την τοποθέτησή του από το λειτουργικό σύστημα κεντρικού υπολογιστή.

Μια εισαγωγή στο πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων RecoverIt[επεξεργασία]

Το πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων RecoverIt δημιουργήθηκε από την Wondershare Software δημιουργήθηκε το 2003 και έχει περισσότερους από 5 εκατομμύρια χρήστες σε 160 χώρες σε όλο τον κόσμο.Υποστηρίζει τα λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows και MacOS.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσωπική χρήση,επαγγελματική και εκπαιδευτική.

Οι τρόποι ανάκτησης του προγράμματος RecoverIt[επεξεργασία]

 • Ανάκτηση διαγραμμένων αρχείων τα οποία διαγράφηκαν καταλάθος ή λόγω κάποιας διακοπής ρεύματος και γίνεται μέσα σε 3 απλά βήματα:
 1. Επιλέγουμε μια μονάδα σκληρού δίσκου στην οποία χάσαμε δεδομένα και κάνουμε κλικ στο κουμπί "Έναρξη" για να ξεκινήσουμε την σάρωση
 2. Κάνετε σάρωση του σκληρού δίσκου που επιλέξατε,η ανάκτηση θα ξεκινήσει με μια γρήγορη σάρωση. Μόλις ολοκληρωθεί, θα μπορείτε να κάνετε προεπισκόπηση ορισμένων αρχείων.Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε τα χαμένα αρχεία σας, μπορείτε να δοκιμάσετε την "All-Around Recovery" στο αριστερό κάτω μέρος της οθόνης.
 3. Η ανάκτηση επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν προεπισκόπηση των ανακτήσιμων αρχείων πριν προχωρήσουν στο βήμα ανάκτησης.Μπορείτε να επιλέξετε στοχευμένα τα αρχεία και να κάνετε κλικ στο κουμπί "Ανάκτηση" για να ανακτήσετε τα αρχεία σας πίσω.
 • Ανάκτηση αρχείων από τον κάδο ανακύκλωσης σε βοηθάει να ανακτήσης αρχεία ακόμη και αν ο κάδος έχει αδειάσει με 2 μόνο βήματα:
 1. Σάρωση του κάδου ανακύκλωσης η οποία αυτομάτως αφού ολοκληρωθεί σου δίνει την δυνατότητα να φιλτράρεις τα αρχεία από μέσο της κατηγορίας που ανήκουν στην αριστερή γραμμή και να δείτε τα συγκεκριμένα αρχεία.
 2. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε τα στοχευμένα τα αρχεία και να κάνετε κλικ στο κουμπί "Ανάκτηση" για να ανακτήσετε τα δεδομένα σας πίσω από τον κάδο ανακύκλωσης.
 • Η λειτουργία ανάκτησης από δίσκο στον οποίο έχει γίνει φορμάτ θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε δεδομένα από έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, μονάδα USB, κάρτα μνήμης ή άλλες συσκευές με τα εξής 2 βήματα:
 1. Αρχικά επιλέγουμε την συσκευή στην οποία χάσαμε δεδομένα και ξεκινάμε την σάρωση.
 2. Όταν ολοκληρωθεί η σάρωση το πρόγραμμα θα ταξινομήσει τα αρχεία ανάλογα τον τύπο τους,μετά από αυτό έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε το αρχείο ή τα αρχεία τα οποία θέλουμε να επαναφέρουμε.
 • Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ανάκτησης δεδομένων από εξωτερικές συσκευές και μπορεί να γίνει με 3 μόλις βήματα:
 1. Αρχικά θα πρέπει να συνδέσουμε την συσκευή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μας ή το λάπτοπ μας.
 2. Στην συνέχεια θα πρέπει να επιλέξουμε την συσκευή στην οποία θα κάνουμε την σάρωση και αφού την επιλέξουμε και γίνει.
 3. Θα μας δώσει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε κάποιο φίλτρο με σκοπό να μας διευκολύνει στο να βρούμε το αρχείο το οποίο ψάχνουμε.
 • Μια ακόμη από τις πολλές δυνατότητες που μας δίνει το πρόγραμμα είναι να κάνουμε ανάκτηση σε αρχεία τα οποία χάσαμε από κάποιον ιο με 2 απλούστατα βήματα όπως και στις περισσότερες των περιπτώσεων:
 1. Αρχικά επιλέγουμε το μέρος στο οποίο θα κάνουμε την σάρωση και στην συνέχεια.
 2. Στη συνέχεια και αφού έχει ολοκληρωθεί η σάρωση θα μας δοθεί η δυνατότητα να ανακτήσουμε τα αρχεία που θέλουμε.
 • Άλλη μια από τις δυνατότητες που δίνεται είναι να κάνουμε ανάκτηση δεδομένων σε περίπτωση που το σύστημα σταμάτησε να λειτουργεί μαι από τις πιο πολύπλοκες:
 1. Αρχικά θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια bootable συσκευή.
 2. Μέσο αυτής θα μπορέσουμε να τρέξουμε το την σάρωση στον υπολογιστή μας.
 3. Τέλος μας εμφανίζει ένα μύνημα με τα υπόλοιπα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να πάρουμε πίσω τα αρχεία μας.
 • Η τελευταία δυνατότητα που μας δίνεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε από τα προηγούμενα σενάρια αν δεν δουλέψουν οι άλλες επιλογές όμως χρειάζεται πολύ χρόνο και τα 3 ακόλουθα βήματα:
 1. Επιλέγεις το που θες να γίνει η σάρωση μπορείς να κάνεις ακόμη και όλα τα αρχεία.
 2. Αυτό θα σκανάρει σε μεγαλύτερο "βάθος" τα αρχεία.
 3. Τέλος μπορείς να επαναφέρεις το αρχείο σου με την βοήθεια κάποιον φίλτρων.

Πηγές[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/Data_recovery