Μετάβαση στο περιεχόμενο

Να περιγράψετε μια πατέντα λογισμικού (2η Εργασία 2019-2020)

Από Βικιβιβλία

< Τεχνική Νομοθεσία Για Μηχανικούς Πληροφορικής

Αυτόματη διόρθωση κειμένου (Ευαγγελία Κουτρουλιά 4418103, Ηλιάνα Σπανδώνη 4418214)

[επεξεργασία]

Η αυτόματη διόρθωση κειμένου είναι μία πατέντα η οποία αποτυπώθηκε σαν ιδέα το 1993 από τον Warren Teitelman, έναν Αμερικανό επιστήμονα υπολογιστών, περισσότερο γνωστός για τη δημιουργία της εντολής undo, καθώς και για τη διόρθωση της ορθογραφίας, την online παροχή βοήθειας και το DWIM (Do What I Mean), το οποίο στην ουσία είναι ένα προβλεπτικό σύστημα. Τα συστήματα υπολογιστών DWIM (Do What I Mean) έχουν ως σκοπό να προβλέψουν τι θέλει να γράψει ο χρήστης, με βάση προηγούμενες συζητήσεις του, το ύφος γραφής του χρήστη ή ακόμα και ιστότοπους που επισκέπτεται συχνά, διορθώνοντας αυτόματα τα τετριμμένα σφάλματα και τα σφάλματα βιασύνης. Βέβαια η λειτουργία αυτή μπορεί και να απενεργοποιηθεί από τον ίδιο τον χρήστη, εάν αυτός το επιθυμεί. Έτσι λοιπόν, η πατέντα της αυτόματης διόρθωσης κειμένου (AutoCorrect), κάνει την εμφάνισή της από την Microsoft, το 1993, στο Word v.6.0, ως ένα πρόγραμμα που έχει κύριο σκοπό να βοηθήσει το χρήστη στην ταχύτερη, αλλά και ορθογραφικά σωστότερη, γραφή κειμένου.

Η αυτόματη διόρθωση κειμένου εξυπηρετεί το χρήστη στο να αποφεύγει λάθη βιασύνης ή απροσεξίας, όταν θέλει να γράψει κάποιο μήνυμα ή κάποιο κείμενο. Τέτοια λάθη μπορούν να είναι οι ενωμένες λέξεις (π.χ. τικανεις), τα ορθογραφικά λάθη (π.χ. τι κάνης) και κάποια παράληψη ενός γράμματος (π.χ. τι κνεις). Η πρώτη έκδοση αυτόματης διόρθωσης κειμένου που κυκλοφόρησε, έκανε έλεγχο στην κάθε λέξη που πληκτρολογούνταν και έκανε τη σύγκριση με μία βάση γραμματικών λαθών, η οποία ήταν προεπεξεργασμένη, κάνοντας τις αντίστοιχες διορθώσεις. Με το πέρασμα των χρόνων, το πρόγραμμα αναβαθμίστηκε προσφέροντας μία νέα δυνατότητα στο χρήστη, να δημιουργεί τις δικές του συντομεύσεις, για παράδειγμα η πρόταση "ευχαριστώ πολύ" μπορεί να γίνει σε συντόμευση "επ".

Κύριοι αντίπαλοι της Microsoft εκείνη την εποχή, ήταν οι δημιουργοί του WordPerfect, οι οποίοι δημιούργησαν μία νέα, δική τους εκδοχή αυτόματης διόρθωσης κειμένου, την οποία και ονόμασαν QuickCorrect. Στην ουσία το WordPerfect είναι μία εφαρμογή επεξεργασίας και διόρθωσης κειμένου η οποία αναπτύχθηκε το 1979, όμως οι δημιουργοί του μέχρι το 1980 διατηρούσαν τα δικαιώματα για να το πουλήσουν με το όνομα WordPerfect. Σύντομα ακολούθησαν αρκετές εκδόσεις της εφαρμογής της αυτόματης διόρθωσης, όντας πολύ ενημερωμένες. Το WordPerfect καθυστέρησε να κυκλοφορήσει στην αγορά με μια έκδοση για τα Windows, καθώς η πρώτη κυκλοφορία έγινε το 1992. Επίσης, η Apple παρέχει και αυτή ένα παρόμοιο πρόγραμμα αυτόματης διόρθωσης κειμένου στα προϊόντα της, το SpellChecker, που είναι και αυτό μια λειτουργία λογισμικού που ελέγχει για ορθογραφικά λάθη σε ένα κείμενο, έπειτα σαρώνει το κείμενο, εξάγει τις λέξεις που περιέχονται σε αυτό και συγκρίνει την κάθε λέξη με μια γνωστή λίστα συμβατικών λέξεων (δηλαδή ενός λεξικού).

Apple iWatch (Ασπασία Δαούλα 4418047, Σάρα Σγουραλή 4418295)

[επεξεργασία]

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

[επεξεργασία]

Η ευρεσιτεχνία (πατέντα) είναι το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης που δίνεται για κάποιο διάστημα στον εφευρέτη(φυσικό ή και νομικό πρόσωπο) μιας νέας μεθόδου/ ανακάλυψης. Όταν μια εφεύρεση έχει είτε εξ ολοκλήρου είτε εν μέρει χαρακτηριστικά που γίνονται αντιληπτά ως πρόγραμμα η EPO(European Patent Office ) την αναφέρει ως πατέντα λογισμικού . Είναι ο πλέον πιο διαδεδομένος χαρακτηρισμός/ορισμός μιας εφεύρεσης που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή ακόμη και κάποιο προγραμματισμένο εξάρτημα. Το πρώτο ψηφιακό ρολόι κυκλοφόρησε το 1972 από την εταιρία Hamilton Watch Company. Μια κατηγορία τον SmartWatch είναι το Apple Watch η οποία ανακοινώθηκε από τον Tim Cook το 2014. Η πρώτη σειρά apple watch ήταν 24 Απριλίου 2015, η πατέντα όμως καταχωρήθηκε ήδη από το 2011. Η APPLE κατωχήρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα βραχιόλι που φοριέται ως συσκευή, υποστηρίζοντας δυο χειρονομίες, χεριου και καρπου και διαθέτει έναν αισθητήρα γεμάτο ιμάντες. Στην ουσία είναι ένα ρολόι με λογισμικό iOS. Αρχικά ο σχεδιασμός βγήκε σε τέσσερις διαφορετικές μορφές (που ήταν η Apple Watch Sport, Apple Watch, Apple Watch Edition και Apple Watch Hermes). Σήμερα η νέα πατέντα που κατοχύρωσε από την εταιρεία είναι η εύκαμπτη οθόνη.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

[επεξεργασία]

H πατέντα περιγράφει μια συσκευή τύπου ρολογιου είναι ένα σύστημα γνωστοποιήσεων συνδέεται με iPhone και iPad. Οι πληροφορίες στο iwatch μεταδίδονται ασύρματα (μέσω του πρωτοκόλλου bluetooth ), δηλαδή κλήσεις, μηνύματα και ειδοποιήσεις του κινητού μεταφέρονται αυτόματα στο ρολόι. Ακόμη είναι ικανό να παρακολουθεί την πορεία της υγείας μας καθώς μπορεί να μετράει και να μας ενημερώνει για τους καρδιακούς μας παλμούς, τις θερμίδες που καταναλώνουμε μέσα στην μέρα. Δύναται να ακούσει και να εκτελέσει φωνητικές εντολές που θα του δοθούν από μας. Ο σχεδιασμός του iWatch περιλαμβάνει μια ψηφιακή κορνίζα η οποία μπορεί να περιστρέφεται και να μεγεθύνεται ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη/κατόχου και με ένα πάτημα επιστέφει στην αρχική οθόνη. Η οθόνη του είναι αφής και βασίζεται στην τεχνολογία Force Touch, η οποία την καθιστά ευαίσθητη στην πίεση και κάνει διακρίσεις μεταξύ συρσίματος και πατήματος. Επίσης διαθέτει ένα πλευρικό κουμπί που μας μεταφέρει αυτόματα στις επαφές, ενώ παράλληλα μας δίνει την δυνατότητα σύνδεσης και πληρωμής μέσω της Apple Pay. Τα πρώτα μοντέλα που βγήκαν στην αγορά σε πρώτη φάση δεν περιείχαν GPS ενώ ταυτόχρονα ο αποθηκευτικός χώρος έφτανε τα 8GB. Αυτό το ρολόι της Apple Watch χρησιμοποιούσε S1 single -core chip ,είναι μια ολόκληρη αρχιτεκτονική του υπολογιστή σε ένα μόνο chip . Στη συνέχεια επανακυκλοφόρησαν νέα ανανεωμένα μοντέλα, η δεύτερη σειρά έχει GPS, αντοχή σε νερό (περίπου μέχρι και τα πενήντα μέτρα) και βελτιώθηκε η οθόνη του σε σύγκριση με την πρώτη. Η τρίτη σειρά της AppleWatch περιέχει πιο γρήγορο επεξεργαστή και νέα έκδοση Bluetooth 4.2. Διαθέσιμη πλέον στην αγορά είναι και η πέμπτη σειρά, σειρά 5 περιλαμβάνει 32 GB αποθήκευσης και τρέχει σε ένα νέο τσιπ Apple S5.

[1] [2] [3] [4]

Τεχνική 1-Click της Amazon (ΜΠΟΥΛΟΓΕΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 4414003, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ 4415010)

[επεξεργασία]

Η επιλογή και αγορά προϊόντων από ηλεκτρονικά καταστήματα βασίζεται παντού στο μοντέλο του «καλαθιού αγορών», το οποίο αν και ευέλικτο έχει το μειονέκτημα ότι απαιτεί πολλές αλληλεπιδράσεις από τον πελάτη. Με βάση πολλών ερευνών, το μέσο ποσοστό εγκατάλειψης του «καλαθιού-αγορών» μπορεί να ξεπερνάει και το 70%, με αποτέλεσμα την σημαντική απώλεια εσόδων για τους εμπόρους.

Το 1997 η Amazon, η μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου προσπάθησε να εξαλείψει την εγκατάλειψη του καλαθιού με την δημιουργία μιας τεχνικής ονομαζόμενης «1-click». Το «1-click» ή αλλιώς αγορά με ένα κλικ, επιτρέπει στους πελάτες να επιλέγουν προϊόντα και να πραγματοποιούν αγορές με το πάτημα ενός κουμπιού, χρησιμοποιώντας υπάρχουσα αποθηκευμένα προσωπικά στοιχεία, χωρίς να χρειάζεται η εισαγωγή και η επιβεβαίωση τους κάθε φορά που κάνουν μια παραγγελία. Η τεχνική αυτή, σε συνδυασμό με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της το 1999, αποδείχθηκε πολύ κερδοφόρα για την Amazon, αφού μόνο για το 2011 υπολογίστηκε ότι έφερε κέρδος αξίας 2.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πατέντα

[επεξεργασία]

Η Amazon υπέβαλε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας το 1997 και της παραχωρήθηκε το 1999 από τον Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (USPTO).

Η Apple θεώρησε ότι η τεχνική αυτή, ήταν τόσο σημαντική που αγόρασε από την Amazon, το 2000, δικαιώματα για την εφαρμογή της στις δικές της πλατφόρμες αγορών. Επειδή οι όροι της συμφωνίας δεν έγιναν ποτέ γνωστοί, δεν γίνεται να προσδιορίσουμε την οικονομική αξία της πατέντας όσον αφορά την απόκτηση δικαιωμάτων.

Στην Ευρώπη η Amazon δεν έχει καταφέρει να πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, με συνεχόμενες προσπάθειες από το 2001. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) περιγράφει την τεχνολογία ως πολύ προφανή, βασισμένη σε άλλη τεχνολογία και χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι η Amazon θέτει απλώς τα cookies, και οποιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει το ίδιο, πετυχαίνοντας τα ίδια αποτελέσματα.

Το 1999 η Amazon έκανε αγωγή παράβασης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Barnes & Noble προς μια αντίστοιχη μέθοδο 1-click ονομαζόμενη “Express Lane” η οποία τερματίστηκε μετά από δικαστική εντολή.

Από τον Σεπτέμβριο του 2017 το δίπλωμα της ευρεσιτεχνίας έχει εξαντληθεί. Όταν ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εξαντλείτε, το έργο γίνετε αυτόματα κοινό κτήμα (Public Domain) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε και για κάθε χρήση.

Περιγραφή Πατέντας

[επεξεργασία]

Ο πελάτης κάνει αίτηση παραγγελίας τοποθετώντας τα προσωπικά του στοιχεία, (διεύθυνση και πληρωμή) τα οποία λαμβάνονται από έναν διακομιστή. Ο διακομιστής εκχωρεί ένα αναγνωριστικό πελάτη και το συνδέει με τα προσωπικά στοιχεία που έχουν δοθεί. Ο διακομιστής στέλνει το αναγνωριστικό στον πελάτη και ένα HTML αρχείο αναγνωρίζοντας τα προϊόντα της παραγγελίας, συμπεριλαμβάνοντας ένα κουμπί παραγγελίας που εμφανίζεται στην οθόνη του πελάτη, το οποίο μπορεί να το πιέσει ώστε να καταχωρηθεί η παραγγελία. Ο διακομιστής λαμβάνει την αίτηση του πελάτη μαζί με το αναγνωριστικό που περιέχει, τα προσωπικά στοιχεία του, και τα συνδυάζει για να δημιουργήσει μια παραγγελία σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί. Τα στοιχεία του κάθε πελάτη μένουν αποθηκευμένα στον διακομιστή, και συνδυάζονται με το αναγνωριστικό του αντίστοιχου πελάτη κάθε φορά που γίνεται μια παραγγελία για την γρήγορη προώθηση της.

Από την στιγμή που καταχωρηθεί η παραγγελία, ο πελάτης έχει 30 λεπτά διαθέσιμα για να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή επιθυμεί. Το σύστημα κοιτάει αυτόματα πια προϊόντα μπορεί να ομαδοποιήσει (ανάλογα με την διαθεσιμότητα τους), για την μείωση του κόστους αποστολής. Υπολογίζει το μεταφορικό κόστος, και πραγματοποιεί την αποστολή της παραγγελίας.

Wikipedia 1-clickCart Abandonment Statistics Patent US5960411A Largest Internet Companies

Samsung Flexible Screen(ΤΣΙΤΣΙΡΙΚΑ ΑΝΝΑ 4418241, ΜΑΝΟΥ ΜΕΡΟΠΗ 4418127)

[επεξεργασία]

Η flexible screen είναι μια ηλεκτρονική οπτική οθόνη που έχει ευέλικτη φύση. Οι εύφλεκτες οθόνες είναι ποια πιο χρησιμοποιούμενες, σε αντίθεση με τις «παραδοσιακές» και διάσημες οθόνες. Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών τα τελευταία χρονιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στην τεχνολογία ευέλικτης οθόνης.

Ιστορία

[επεξεργασία]

Μέσα σε εκείνους τους κατασκευαστές είναι και οι κατασκευαστές της Samsung, η οποία το 2010 ανακοίνωσε την δημιουργία μιας πρωτότυπης ευέλικτης οθόνης με το όνομα AMOLED 4,5 ιντσών. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2011, ο αντιπρόεδρος σχέσεων και επενδυτής της Samsung, Robert Yi, επιβεβαίωσε τις προθέσεις της εταιρίας να ξεκινήσει να παράγει στην αγορά εργασίας ηλεκτρονικά είδη με flexible screens. Τον Ιανουάριο του 2012, η Samsung εξαγόρασε την Liquarista, μια εταιρία κατασκευής ευέλικτων οθονών και την άνοιξη του 2012 ξεκίνησε η μαζική παραγωγή αυτού του είδους προϊόντων.

Χρήσεις

[επεξεργασία]

Η τεχνολογία αυτή δεν περιορίζεται στα κινητά τηλεφώνα αλλά εξαπλώνεται και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Η flexible screen χρησιμοποιείται στα tablet, στις τηλεοράσεις, στις οθόνες σε ATM τραπεζών και σε εξοπλισμό εισιτηρίων υπογείου σιδηροδρόμου. Επίσης χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία και στις διαφημιστικές προβολές.

Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα

[επεξεργασία]

Η Samsung flexible screen παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα. Τα πλεονεκτήματα είναι ότι είναι πού εύκολη στη χρήση και στην εκμάθηση σε αντίθεση με αλλες οθόνες που είναι δύσκολες στην επιλογή του σωστού κουμπιού, είναι πολύ ανθεκτικές, δεν σπάνε και δεν ραγίζουν. Οι ευέλικτες οθόνες μπορούν να κυκλοφορήσουν σε διάφορα μεγέθη, ίντσες, ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών. Τέλος, πάνω στην flexible screen υπάρχει ένα λεπτό στρώμα γυαλιού το οποίο βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της οθόνης. Από τη άλλη, τα μειονεκτήματα είναι ότι όσο ανθεκτική και αν είναι, αυτό δεν την εμποδίζει να φθαρεί με το χρόνο. Επιπλέον ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι ότι επιτρέπουν να νερό να εισέλθει στη συσκευή, καταστρέφοντάς την.

Χαρακτηριστικά και κατασκευή

[επεξεργασία]

Μια ευέλικτη οθόνη αποτελεί ένα τύπο οθόνης με κύριο χαρακτηριστικό της ότι μπορεί να αναδιπλωθεί ή τα τυλιχθεί σε κυλινδρική μορφή, χωρίς να παραμορφωθεί η εικόνα ή το κείμενο. Για την κατασκευή της οθόνης, οι κατασκευαστές βασίζονται στο ηλεκτρονικό μελάνι, όπως τη OLED. Οι οθόνες κατασκευάζονται με στρωματοποίηση σωρών ημιαγωγών υλικών και μετάλλων μεταξύ εύκαμπτων πλαστικών φύλλων. Οι στοίβες πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες τέλεια και να παραμείνουν έτσι. Η ευθυγράμμιση παρά είναι δύσκολη, κατά την διαδικασία της κατασκευή, καθώς η θερμότητα μπορεί να παραμορφώσει τα υλικά.

Οι προδιαγραφές που πρέπει να κατέχει μια οθόνη είναι οι εξής:

  • εύκαμπτο και κυλιόμενο μέχρι
  • και "άθραυστο"

https://en.wikipedia.org/wiki/Flexible_display https://www.quora.com/What-is-the-advantages-and-disadvantages-of-a-flexible-screen-phone https://futurumresearch.com/why-flexible-screens-are-the-future-but-smartphones-with-folding-screens-arent/

Αναγνώριση Χειρονομιών-Gesture Recognition (Φρατζεσκάκη Αργυρώ 4418249, Μαργαριτοπούλου Θάλεια-Ιωάννα 4418129)

[επεξεργασία]

Η αναγνώριση χειρονομιών είναι ένας κλάδος της πληροφορικής που αναλύει τις ανθρώπινες κινήσεις. Αναπτύχθηκε από τον Alan Bowens και έχει ως στόχο την γεφύρωση της σχέσης μεταξύ υπολογιστή και ανθρώπου με πιο αποδοτικό τρόπο. Η αναγνώριση της χειρονομίας επιτυγχάνετε με τη χρήση ενός αλγορίθμου. Ο αλγόριθμος ερμηνεύει τις ροές των συντεταγμένων μέσω ενός αισθητήρα αφής. Ο κώδικας ο οποίος είναι γραμμένος σε γλώσσα υψηλού επιπέδου ( π.χ. C ) αφού μεταγλωττιστεί μπαίνει σε ένα τσιπ μικροελεγκτή ή στη CPU. Ο κώδικας που αναγνωρίζει τη χειρονομία ερμηνεύει τα σήματα αφής από τον αισθητήρα και στη συνέχεια παράγει τα δεδομένα [5]. Ο αισθητήρας αναλύει τις εκφράσεις του προσώπου, τις κινήσεις των χεριών, τη στάση του σώματος και τον βηματισμό. Τα παραπάνω αναλύονται μέσω των Kinetic user interfaces (KUIs) τα οποία είναι αναπτυσσόμενα είδη διεπαφών που επιτρέπουν στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κάποια από τα Kinetic user interfaces είναι τα εξής:

  1. Wired gloves - Ενσύρματα γάντια: Είναι γάντια που καταγράφουν τις κινήσεις των χεριών με μεγάλη ακρίβεια.
  2. Depth-aware cameras: Ειδικές κάμερες ( π.χ. κάμερες χρονικής διάρκειας ) που αντιλαμβάνονται το βάθος δημιουργούν προσεγγιστικά μια τρισδιάστατη (3D) αναπαράσταση. Οι κάμερες είναι πιο αποδοτικές στην καταγραφή χειρονομιών από μικρή απόσταση.
  3. Gesture-based controllers - Ελεγκτές με βάση τη χειρονομία: Λειτουργούν ως επέκταση του σώματος ώστε όταν εκτελούνται χειρονομίες καταγράφονται από ένα λογισμικό. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας.

Η αναγνώριση χειρονομιών δίνει στο χρήστη μεγαλύτερη ακρίβεια, υψηλή σταθερότητα αλλά και εξοικονόμηση χρόνου όσον αφορά το ξεκλείδωμα της συσκευής που χρησιμοποιεί. Οι τομείς στους οποίους χρησιμοποιείτε αυτή η τεχνολογία είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, βιομηχανία παιχνιδιών, ξεκλείδωμα κινητών, οικιακός αυτοματισμός, αυτοματοποιημένη μετάφραση και η νοηματική γλώσσα.

Οι σχεδιαστές αυτής της τεχνολογίας καλούνται να προσφέρουν στους χρήστες την καλύτερη δυνατή τεχνολογική εμπειρία και να τους προκαλέσουν να ξεφύγουν από τα στερεότυπα της μέχρι τώρα τεχνολογίας συμβαδίζοντας με τη νέα. Παράδειγμα μπορούν να αποτελέσουν οι τωρινές οθόνες σε δημόσιους χώρους όπως μουσεία, γκαλερί και θέατρα οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε οθόνες διεπαφής. Οι οθόνες αυτές προσφέρουν αλληλεπίδραση από απόσταση η οποία συμβάλει στην βελτίωση της υγιεινής και στη μείωση των κρουσμάτων της παρενέργειας του "Gorilla arm" που προκαλείται από τη χρήση της οθόνης αφής.

Μέσω της τεχνολογίας αναγνώρισης χειρονομιών ο άνθρωπος οδηγείται προς την αναβάθμιση του τρόπου επικοινωνίας του με τις ηλεκτρονικές συσκευές. Με αυτό τον τρόπο μειώνει τη χρήση των συμβατικών αντικειμένων (πληκτρολόγιο,ποντίκι) φτάνοντας σε σημείο να μην χρειάζονται οθόνες και έτσι να οδηγείται στην ολογραφική απεικόνιση[6].

3D Touch (ΓΙΑΝΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 4418036, ΔΗΜΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 4418050)

[επεξεργασία]

Η τεχνολογία «Force Touch» που αναπτύχτηκε από την Apple επιτρέπει σε ειδικές επιφανές όπως τις οθόνες αφής και τα «trackpads» να αντιλαμβάνονται την πίεση που δέχονται από τον χρηστή. Η συγκεκριμένη τεχνολογία πρωτοεμφανίστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 2014 στο Apple Watch. Έπειτα , ενσωματώθηκε σε αρκετά από τα μεταγενέστερα προϊόντα της Apple.

Στα κινητά τηλεφωνά iPhone, η ιδία τεχνολογία, με κάποιες διαφορές, εμφανίζεται με το όνομα «3D Touch». Στόχος της είναι η βελτίωση της χρηστικότητας αφού δίνει στους χρηστές έναν ακόμη αποτελεσματικό τρόπο πλοήγησης στα διάφορα μενού της συσκευής τους. Υπάρχουν τρία διαφορετικά επίπεδα ανίχνευσης της πίεσης. Απαλή, μέτρια και έντονη, σε αντίθεση με το «force touch» που έχει μόνο δυο. Απλό πάτημα και παρατεταμένο με περισσότερη πίεση. Η Apple, δίνει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να εκμεταλλευτούν την αποτελεσματικότητα των ενσωματωμένων, στις συσκευές τους, αισθητήρες πίεσης για τις εφαρμογές που δημιουργούν.

Το 3D Touch, πιο συγκεκριμένα, προσφέρει γρηγορότερη πρόσβαση σε εφαρμογές κατευθείαν από την αρχική οθόνη του τηλεφώνου. Μια από τις σπουδαίες λειτουργίες του 3D Touch είναι η άμεση πρόσβαση σε διάφορες δράσεις και ενέργειες μιας συγκεκριμένης εφαρμογής απευθείας από την αρχική οθόνη. Φυσικά, δεν υποστηρίζουν όλες οι εφαρμογές αυτή την λειτουργία παρόλα αυτά με το πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότερες εφαρμογές άρχισαν να την υποστηρίζουν. Όμως, είναι δύσκολο για τους χρηστές να ανακαλύψουν όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία σε μία εφαρμογή διότι απαιτείται ο πειραματισμός αφού πολλές φορές δεν είναι εμφανείς οι λειτουργίες αυτές[7].

Πιέζοντας και κρατώντας το εικονίδιο μιας εφαρμογής στην αρχική οθόνη θα εμφανιστεί ένα μενού το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να εκτελέσει διάφορες διεργασίες χωρίς να απαιτείται η εκκίνηση της εφαρμογής αυτής. Για παράδειγμα, πιέζοντας και κρατώντας το εικονίδιο της εφαρμογής της κάμερας δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να εκκινήσει τη εμπρόσθια, «selfie», κάμερα έναντι της κύριας. Επίσης στους Χάρτες δίνεται η δυνατότητα να μαρκαριστεί ή να σταλθεί ο προορισμός. Επιπρόσθετα το 3D Touch μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μετάβαση μεταξύ των εφαρμογών ως μια εναλλακτική του διπλού πατήματος του κεντρικού κουμπιού του κινητού. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο χρήστης να ασκήσει λίγη πίεση στην άκρη της οθόνης και να κάνει “swipe” μεταξύ των εφαρμογών. Μια ακόμα από τις λειτουργιές που προσφέρει η τεχνολογία 3D Touch, η οποία είναι γνωστή ως «Peek and Pop», είναι η προβολή των ειδοποιήσεων που λαμβάνει ο χρήστης σε μια «pop up» οθόνη χωρίς να απαιτείται η εκτέλεση της συγκεκριμένης εφαρμογής.

Διάφορες εφαρμογές πιθανότατα προσφέρουν περισσότερες ενέργειες από κάποιες άλλες όμως όλες οι εφαρμογές της Apple υποστηρίζουν το 3D Touch. Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν και εφαρμογές από τρίτους οι οποίες επίσης υποστηρίζουν αυτή την λειτουργία.

Αναζήτηση περιβάλλοντος από την Google (Στάμος Βασίλης 4418217)

[επεξεργασία]

Η αναζήτηση περιβάλλοντος (environmental search) της Google είναι μία πατέντα που σκοπό έχει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες κάνουν αναζητήσεις στην καθημερινότητά τους και μοιάζει αρκετά με υπηρεσίες αναγνώρισης τραγουδιών όπως το Shazam, οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα από εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως μέσω εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα και tablets.

Τάσεις στην αναζήτηση

[επεξεργασία]

Η Google, σαν η εταιρεία πίσω από τη μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία του κόσμου παγκοσμίως (92,96% το Σεπτέμβριο 2019 έναντι 2,34% της δεύτερης Bing) γνωρίζει τους παράγοντες που οδηγούν στην εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο ο κόσμος αναζητά πληροφορίες καθημερινά.

Αρχικά έχουμε τις φορητές συσκευές που εκτόξευσαν το ποσοστό των καθημερινών αναζητήσεων σε αυτές από 35% στο 60% τα τελευταία 5 χρόνια. Στη συνέχεια έχουμε τις αναζητήσεις μέσω φωνής (Voice assistants σε κινητά/tablets). Τρίτος παράγοντας εξέλιξης των αναζητήσεων είναι οι εφαρμογές επικοινωνίας (messaging apps) και τέλος είναι γενικότερα η αύξηση των συνδεδεμένων συσκευών (3.64 συνδεδεμένες συσκευές ανά άτομο).

Η εξέλιξη στην αναζήτηση

[επεξεργασία]

Η πατέντα της Google δουλεύει με παρόμοιο τρόπο με το Shazam. Αντί όμως να αναγνωρίζει μουσικά κομμάτια και να ενημερώνει για τον τίτλο και τον τραγουδιστή, η Google θα "ακούει" το περιβάλλον γύρω από τον χρήστη ώστε να μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις "Ποιοι παίζουν σε αυτή τη σειρά;" ή "Ποιος σκηνοθέτησε αυτήν την ταινία;"

Έτσι η Google μέσω υπολογιστή ή κάποιας φορητής συσκευής (ή το Google Home το οποίο υπάρχει όλο και σε περισσότερα σπίτια) θα ηχογραφεί το ηχητικό απόσπασμα ή το βίντεο από την ταινία ή σειρά, θα αναλύει την ερώτηση με βάση ορισμένες λέξεις κλειδιά, θα κάνει αναγνώριση φωνής και θα ψάχνει στις βάσεις δεδομένων της για να ταιριάξει τα στοιχεία, γυρνώντας στο τέλος την σωστή απάντηση.

Μάλιστα, η απάντηση έρχεται απευθείας όπως θα μας απαντούσε κάποιος άλλος άνθρωπος, κάτι που ήδη γίνεται στις σημερινές αναζητήσεις στην πλατφόρμα της. Για παράδειγμα μία ερώτηση "Πότε χτίστηκε ο Παρθενώνας;" επιστρέφει ακριβή χρονολογία. Πριν δέκα χρόνια κάτι τέτοιο θα επέστρεφε μία λίστα από συνδέσμους ώστε να αναζητήσουμε στην πορεία την απάντηση.

Στην πατέντα αναφέρονται τα είδη του περιεχομένου στα οποία θα μπορεί να δουλέψει. Αυτά είναι ταινίες, μουσική, τηλεοπτικές σειρές, trailers ταινιών, podcasts, εικόνες, βιβλία, περιοδικά, βίντεο στο ίντερνετ καθώς και βιντεοπαιχνίδια. Για να πάρει κάποιος παρόμοια αποτελέσματα σήμερα πρέπει να ρωτήσει "Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής στο Joker;" ή "Ποιος σκηνοθέτησε (ή πότε κυκλοφόρησε) το Pulp Fiction", κάνοντας την ερώτησή του πολύ πιο συγκεκριμένη.


Πηγές: 1 2 3

Samsung BixBy (ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΟΥΤΟΣ 4416013, ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΓΛΑΙΝΗΣ 4417001)

[επεξεργασία]

Ο Bixby είναι ένας εικονικός βοηθός που αναπτύχθηκε από τη Samsung Electronics.Στις 20 Μαρτίου 2017, η Samsung ανακοίνωσε τον ψηφιακό βοηθό με τη φωνή που ονομάζεται "Bixby".Μια ημέρα πριν από την εκδήλωση Galaxy UNPACKED της Samsung στο Σαν Φρανσίσκο, το αμερικανικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων (USPTO) δημοσίευσε την πιο πρόσφατη καταχώριση εμπορικών σημάτων της Samsung για το "Bixby Routine". Το νέο εμπορικό σήμα περιγράφει τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την πραγματοποίηση αλλαγών αυτόματης ρύθμισης σύμφωνα με το πρότυπο χρήστη που χρησιμοποιεί τα smartphones και άλλες συσκευές. Η Bixby παρουσιάστηκε μαζί με τα Samsung Galaxy S8 και S8 + , καθώς και το Samsung Galaxy Tab A κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Samsung Galaxy Unpacked 2017, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2017.Η Samsung ανακοίνωσε επίσημα Bixby μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει, αλλά έκανε την πρώτη του εμφάνιση μόνο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.Το Bixby μπορεί επίσης να περιστραφεί σε παλαιότερες συσκευές Galaxy που χρησιμοποιούν το Android Nougat. Η νέα έκδοση έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στη γραμμή των συνδεδεμένων προϊόντων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, των τηλεοράσεων και των ψυγείων. Επίσης, θα επιτρέπεται σε τρίτα μέρη να αναπτύξουν εφαρμογές για το Bixby χρησιμοποιώντας το κιτ ανάπτυξης λογισμικού της Samsung.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ BIXBY Ο Bixby έρχεται με τρία μέρη, γνωστά ως "Bixby Voice", "Bixby Vision" και "Bixby Home".

Το "Bixby Voice" είναι το όνομα της μεθόδου ενεργοποίησης του Bixby κάνοντας κλήση ή κάνοντας ένα μακρύ πάτημα του πλήκτρου Bixby που βρίσκεται κάτω από τον επιλογέα έντασης ήχου. Πριν από την απελευθέρωση του τηλεφώνου, το κουμπί Bixby ήταν επαναπρογραμματισμένο και θα μπορούσε να ρυθμιστεί για να ανοίξει άλλες εφαρμογές ή βοηθοί, όπως το Google Assistant . Ωστόσο, κοντά στην έκδοση του τηλεφώνου, αυτή η δυνατότητα καταργήθηκε με μια ενημέρωση υλικολογισμικού, αλλά μπορεί να μετατραπεί χρησιμοποιώντας εφαρμογές τρίτων.Το "Bixby Vision" είναι μια φωτογραφική μηχανή επαυξημένης πραγματικότητας που μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα σε πραγματικό χρόνο και να προσφέρει στον χρήστη τη δυνατότητα να τα αγοράσει ηλεκτρονικά, να μεταφράσει κείμενο, να διαβάσει QR κώδικα και να αναγνωρίσει ορόσημα.Το "Bixby Home" είναι ένας κατακόρυφος κατάλογος πληροφοριών που μπορεί να αλληλεπιδράσει η Bixby,για παράδειγμα, τον καιρό, τη γυμναστική και τα κουμπιά για τον έλεγχο των έξυπνων οικιακών συσκευών. H samsung τονίζει πως η bixby διαφέρει από τις υπόλοιπες ψηφιακές βοηθούς,Siri,Alexa,Cortana.Θα ενσωματώνεται στις εφαρμογές που θα την υποστηρίζουν,έτσι ώστε να μπορεί να εκτελεί όλες τις ενέργειες της εφαρμογής με την φωνή του χρήστη αντί για tap στην οθόνη.Για παράδειγμα,αν θέλει ο χρήστης να τακτοποιήσει τις φωτογραφίες του στο gallery ανά άλμπουμ,μπορεί να το ζητήσει από την Bixby.Επίσης η Bixby θα καταλαβαίνει το περιεχόμενο της εφαρμογής για να κάνει ακόμα πιο άνετη και σχετική την εμπειρία χρήσης. Θα μπορεί επίσης να προσαρμόζεται στις φωνητικές εντολές. Οι χρήστες δηλαδή, δε θα χρειάζεται να θυμούνται συγκεκριμένες εντολές, αλλά η Bixby θα καταλαβαίνει εντολές που θα έχουν ακόμα και ελλιπείς πληροφορίες και θα προσπαθεί να εκτελέσει την εργασία με τον καλύτερο τρόπο που νομίζει. Φυσικά αυτή η διαδικασία βασίζεται σε εκμάθηση μηχανής, που σημαίνει πως όσο τη χρησιμοποιείτε τόσο πιο καλή και ακριβής θα γίνεται.Η Samsung επιβεβαίωσε επίσης πως θα προσφέρει το SDK για τους developers, έτσι ώστε να ενσωματώσουν την Bixby στις εφαρμογές τους.Στο μέλλον, η Bixby θα ενσωματωθεί και στις έξυπνες συσκευές της Samsung, όπως οι τηλεοράσεις.

πηγές: https://unboxholics.com/news/tech/21691-ti-einai-i-bixby-i-samsung-apanta https://en.wikipedia.org/wiki/Bixby_(virtual_assistant) https://patents.google.com/patent/US590384 https://www.patentlymobile.com/2019/02/the-us-patent-and-trademark-office-has-just-published-samsungs-trademark-filing-for-bixby-routine.html?fbclid=IwAR2-ZEs935ee1FoscIdlyvyG3uFJM6EMCGArKDfLHY6NZOb7aSHst3TZmwY