Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οδηγός χρήσης του Debian/Διαμόρφωση γραφικής διεπαφής

Από Βικιβιβλία

Διαμόρφωση παραθύρου εισόδου[επεξεργασία]

Σύστημα > Διαχείριση συστήματος > Παράθυρο εισόδου.

Γενικά


Τοπικό

Εδώ μπορούμε να αλλάξουμε την οθόνη υποδοχής (παράθυρο/οθόνη εισόδου) επιλέγοντας την οθόνη της αρεσκείας μας είτε να εγκαταστήσουμε μια άλλη οθόνη (gdm θέμα που θα βρούμε εδώ). Προσέξτε ότι τα ποιό πολλά θέματα δεν έχουν πλοηγό χρηστών (face browser) . Όμως ακόμα και αν επιλέξτε θέμα εισόδου με πλοηγό προσώπων προκειμένου να βάλετε τις εικόνες τις επιλογής σας για τους χρήστες του συστήματος θα πρέπει να

 • Δημιουργήσετε ή να έχετε κατά προτίμηση αρχείο μικρά περίπου 90x90 τύπου png ,jpeg
 • Να τα τοποθετήσει ο διαχειριστής στον φάκελο /usr/share/pixmaps/faces/


Απομακρυσμένο
Προσιτότητα
Ασφάλεια
Χρήστες

Διαμόρφωση παραθυρικού περιβάλλοντος[επεξεργασία]

Από γραμμή εντολών gnome-appearance-properties Από τον περιβάλλον εργασίας Σύστημα > Προτιμήσεις > Εμφάνιση

Μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο από τα προεγκατεστημένα θέματα , μπορούμε όμως να εγκαταστήσουμε και άλλα από τους παρακάτω ιστοτόπους

Θέμα


Παρασκήνιο
Γραμματοσειρές
Διεπαφή

Αλλάζωντας τους δείκτες του ποντικίου[επεξεργασία]

Τα αρχεία αυτά έχουν τον παράξενο mime τύπο image/x-xcursor και για την ώρα δεν έχω βρει τρόπο να τα εμφανίσω. Ακόμα και με το bitmap Χ11 app δεν ανοίγουν. Κατόπιν πολύωρας έρευνας κοιτάξτε : /usr/share/iconcs/DMZ-[White|Black] και Gimp X11 Mouse Cursor (XMC) plug-in]

Σχετικά πακέτα:

 • comixcursors
 • xcursor-themes
 • oxygencursors

Αλλαγή θέματος διαλόγου κλειδώματος[επεξεργασία]

Όταν δεν δουλεύεται για κάποιο διάστημα στον υπολογιστή σας , αυτός κλειδώνει και εμφανίζεται ένας διάλογος όπου σας ζητείται το συνθηματικό σας για να μπορέσετε να συνεχίσετε.

Το προκαθορισμένο θέμα είναι πολύ απλό. Για να το αλλάξετε πρέπει:

 • να βρείτε από τους συνδέσμους θέματα προστασίας οθόνης(screensavers) τα οποία είναι συμπιεσμένες αρχειοθήκες tar.gz που αφού κάνετε τοπική λήψη
 • θα πρέπει να αποσυμπιέσετε στον κατάλογο usr/share/gnome-screensaver. Προσοχή τα αρχεία της αρχειοθήκης σας θέλουμε να βρίσκονται ακριβώς κάτο από τον κατάλογο usr/share/gnome-screensaver.
 • Κατόπιν πρέπει να ανοίξτε τον επεξεργαστή ρυθμίσεων με Εφαρμογές > Εργαλεία συστήματος > Επεξεργαστής ρυθμίσεων και να αλλάξετε την ρύθμιση apps->gnome-screensaver-> lock_dialog_theme από default στο όνομα του θέματος που επιλέξατε.

gDesklet[επεξεργασία]

Τα GDesklets είναι συλλογή από εφαρμογίδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο gnome.


Screenlets[επεξεργασία]

Οθόνη διαχείρισης των screenlets

Τα screenlets είναι μικρές εφαρμογές που παρέχουν μικρή και χρήσιμη λειτουργικότητα στην επιφάνεια εργσσίας σας. Πρακτικά θυμίζουν τις μικρές εφαρμογές που τοποθετούμε στις γραμμές εργασιών του gnome ,μόνο που τα screenlet είναι ποιό καλαίσθητα και μπορούν να τοποθετηθούν όπου θέλουμε στην επιφάνεια εργασίας μας.


Ρύθμιση ήχων συστήματος[επεξεργασία]

Προτιμήσεις ήχου-Συσκευές
Προτιμήσεις ήχου-ήχοι συστήματος

Στο lenny δεν λειτουργούν άμμεσα οι ήχοι του συστήματος παρόλο ακόμα και αν ο ήχος από άλλες εφαρμογές λειτουργεί. Για να το διορθώσετε αυτό Θα χρειαστούμε τα πακέτα :

 • esound
 • libesd-alsa0
 • gnome-audio (περιέχει βασικούς ήχους συστήματος)

Το πακέτο esound περιέχει τον εξυπηρετητή ήχων Enlightened_Sound_Daemon. O εξυπηρετητής ήχων δέχεται πολλές αιτήσεις από διάφορες εφαρμογές και τις μετατρέπει σε ρεύματα ήχου που τα στέλνει στο ALSA που αποτλετεί μια κοινή διασύνδεση ομπρέλα για πολλές κάρτες ήχου.

Κατόπιν Σύστημα > Προτιμήσεις > Ήχος

και

Σύνδεσμοι[επεξεργασία]