Οδηγός χρήσης του Debian/Εξυπηρετητής αρχείων

Από Βικιβιβλία

Γενικά[επεξεργασία]

Όταν τίθεται η ανάγκη για διαμοιρασμό αρχείων σε ένα τοπικό δίκτυο σε GNU/Linux συστήματα , έχεις βασικά την επιλογή ανάμεσα σε samba και NFS (Network File System) Αν και το samba είναι καλύτερη επιλογή όταν έχει υπολογιστές με windows λειτουργικό σύστημα στο δίκτυο, το NFS είναι η επιλογή προτεραιότητας όταν έχεις ένα ομοιογενές δίκτυο με υπολογιστές GNU/Linux αφού είναι ευκολότερο στην διαμόρφωση και απεικονίζει απευθείας αναγνωριστικά χρήση και άδειες πρόσβασης στην απομακρυσμένη μηχανή.


Ένας νέος χρήστης του GNU/Linux θα νόμιζε ότι τα συστήματα αρχείων του GNU/Linux θα έχουν και υποστήριξη από εργαλεία Γραφικής Διεπαφής Χρήση, αλλά όσο παράξενο και αν ακούγεται δεν υπάρχει για την ώρα (02/2009) κανένα εργαλείο για να ρυθμίζεις το NFS στο Gnome, ενώ το samba είναι μερικά κλικ μακρυά. Προκειμένου να ρυθμίσει κάποιος το NFS πρέπει να καταφύγει σε γραμμή εντολών, και να επεξεργαστεί με το χέρι το fstab και παρόμοια να κάνει 'mount τον κατάλογο. Ούτε ο Nautilus ούτε το gnome-volume-manager δεν τείνουν χέρι βοηθείας.



NFS (Network File System)[επεξεργασία]

  • nfs-utils πηγαίο πακέτο
    • nfs-common
    • nfs-kernel-server


Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα απλό τοπικό δίκτυο από τους υπολογιστές thourios(IP:192.168.10.1) solonas(IP:192.168.10.2) που συνδέονται με ένα crossover ethenet καλώδιο. Ο κάθε υπολογιστής θεωρούμε ότι έχει κάποιους καταλόγους προς διαμοιρασμό με άλλους υπολογιστές πελάτες. Αυτοί θεωρούμε ότι είναι καλό να έχουν όνομα όπως ΔιαμοιραζόμεναΒίντεο , ΕξαγώμεναΈγγραφα κτλ. Αντίθετα οι υπολογιστές που σαν πελάτες θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα διαμοιραζόμενα αρχεία που εξάγει ένας υπολογιστής(δρώντας σαν εξυπηρετητής αρχείων) καλό θα ήταν ,προς αποφυγή μπερδεμάτων, να προσαρτούν στο τοπικό σύστημα αρχείων τέτοιους εξωτερικούς καταλόγους σε σημεία προσάστησεις με ονόματα όπως ΕξωτερικάΈγγραφα , ΕισαγώμεναΒίντεο , κτλ

Διαμόρφωση Εξυπηρετητή NFS[επεξεργασία]

Οι εξαγωγές που κάνει ο εξυπηρετητής ελέγχονται από το αρχείο /etc/exports. Κάθε γραμμή αρχίζει με το απόλυτο όνομα διαδρομής ενός καταλόγου που θα εξαχθεί, ακολουθούμενο από μια λιστα (χωριζόμενων με κενά) από πελάτες στους οποίους επιτρέπεται η πρόσβασή. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ο solonas(IP:192.168.10.2) έχει έναν κατάλογο με ηλεκτρονικά βιβλία που θέλει να διαμοιραστεί στον thourios(IP:192.168.10.1) Αν θέλοθμε να χρησιμοποιήσουμε το ονόματα των υπολογιστών , όπως στα παραδείγματα που ακολουθούν πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες προσθήκες στα αρχεία /etc/hosts των δυο υπολογιστών. Θα κάνει την εξής καταχώρηση στο αρχείο /etc/exports :

  # --solonas--
  #αρχείο /etc/exports
  #'<ΑπόλυτηΔιαδρομήΔιαμοιραζόμενουΚαταλόγου>  Πελάτης'(επιλογές εξαγωγής)
  #Πρέπει εννοείται να έχει δημιουργηθεί-υπάρχει  ο κατάλογος /ΔιαμοιραζόμεναΒιβλία
  /ΔιαμοιραζόμεναΒιβλία thourios(rw,sync) 


Ένας πελατης μπορεί να καθοριστεί είτε με όνομα είτε με διεύθυνση IP. Επίσης επιτρεπονται στα ονόματα και χαρακτήρες μπαλαντερ (*) , όπως και μάσκες δικτύου (π.χ /24) μετά από διευθύνσεις IP αλλά γενικά πρέπει να αποφεύγονται για λόγους ασφαλείας.

Μετά τον προσδιορισμό του πελάτη ακολοθεί ένα σύνολο από επιλογές σε παρενθέσεις. Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε κενά ανάμεσα ανάμεσα στο προσδιοριστικό του πελάτη και την πρώτη παρένθεση, αφού τα κενά ερμηνεύονται σαν δοαχωριστικά πελατών.


Εφόσον κάνετε τροποποιήσεις στο /etc/exports σε έναν ήδη εκτελούμενο εξυπηρετητή NFS server, μπορείς να θέσεις σε εφαρμογή τις αλλαγές εκτελώντας την εντολή:

exportfs -a

Διαμόρφωση πελάτη NFS[επεξεργασία]

Αφού ο solonas έχει εξάγει καποιον κατάλογο μέσω του NFS εξυπηρετητή στον πελάτη thourios πρέπει από ένα τερματικό στον thourios να κάνουμε mount το εξαγώμενο σύστημα αρχείων .Πχ

  # mount solonas:/ΔιαμοιραζόμεναΒιβλία /Εισαγώμενα/Βιβλία


Samba[επεξεργασία]

Secure shell(ssh)[επεξεργασία]

Δείτε σχετικά[επεξεργασία]