Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οδηγός χρήσης του Ekiga

Από Βικιβιβλία

Το ekiga είναι ένα πρόγραμμα που μας επιτρέπει να κάνουμε τηλεφωνικές κλήσεις και βιντεοσυσκέψεις μέσα από το διαδίκτυο.

Είναι ελεύθερο λογισμικό και διατίθεται με την αδεία GPL.

Ως προς το υλικό θα χρειαστούμε μια καμερούλα και ένα μικρόφωνο σε κάθε υπολογιστή . Πολλοί φορητοί έχουν ενσωματωμένη και καμερούλα και μικρόφωνο. Επίσης προσέξτε επειδή μερικές καμερούλες περιέχουν και αυτές μικρόφωνο γεγονός που ενδέχεται να μας μπερδέψει κατά τη ρύθμιση της εισόδου του ήχου στο ekiga.

Εγκατάσταση του Ekiga[επεξεργασία]

Τα βασικά μέρη του παραθύρου[επεξεργασία]

Το κεντρικό παράθυρο του Ekiga
  • Γραμμή μενού
  • Πεδίο διεύθυνσης επαφής
  • Περιοχή πληροφόρησης κατάστασης τηλεφώνου
  • Διαθέσιμες καρτέλες πληροφοριών
  • Καρτέλα στο προσκήνιο
  • Βασική περιοχή κλήσης
  • Ρυθμίσεις ενεργής κλήσης
  • Ρύθμιση κατάστασης χρήστη
  • Πληροφορίες σύνδεσης
  • Περιοχή μηνυμάτων

Ρύθμιση Ekiga[επεξεργασία]

Για να εμφανίσουμε το παράθυρο των ρυθμίσεων του Ekiga επιλέγουμε από τη γραμμή μενού Επεξεργασία->Προτιμήσεις και θα εμφανιστεί το παράθυρο που βλέπουμε στην εικόνα.

Το παράθυρο ρυθμίσεων του Ekiga

Ο Βοηθός Ρυθμίσης[επεξεργασία]

Προχωρημένες ρυθμίσεις[επεξεργασία]

Διαχείριση λογαριασμών[επεξεργασία]

Ποιότητα βίντεο[επεξεργασία]

Επιλογή κωδικοποιητών βίντεο[επεξεργασία]

Ρύθμιση ήχου[επεξεργασία]

Το παράθυρο ρυθμίσεων ηχητικών γεγονότων του Ekiga

Στο παράθυρο ηχητικών γεγονότων μπορούμε να κάνουμε ένα έλεγχο για τον αν έχουμε ήχο στο ekiga , να ακούσουμε τους διάφουρους ήχους του ekiga και να απενεργοποιήσουμε όσους δεν θέλουμε και δεν μας αρέσουν

Το παράθυρο ρυθμίσης ήχου του Ekiga

Το παράθυρο ρύθμισης του ήχου είναι σημαντικό στην περίπτωση που είτε δεν έχουμε ήχο είτε δεν λειτουργεί το μικρόφωνο. Επειδή μικρόφωνο μπορεί στη χειρότερη περίπτωση να υπάρχει και στην κάμερα , και στον φορητό , και στα ηχεία μας (κεφαλίου) υπάρχει η περίπτωση μπερδέματος ιδιαίτερα σε linux διανομές όπου τα υποσυστήματα ήχου δεν είναι ακόμα αρκετά αξιοπίστα σε πολύπλοκες περιπτώσεις. Οπότε σε τέτοια περίπτωση από τα πτυσσόμενα μενού που υπάρχουν στην εικόνα δεξιά μπορούμε να επιλέξουμε διαφορετική ρύθμιση για είσοδο,έξοδο και συσκευή κουδουνίσματος.

Βασικές Λειτουργίες[επεξεργασία]

Διαχείριση επαφών[επεξεργασία]

Προσθήκη επαφών[επεξεργασία]

Διαχείριση κλήσεων[επεξεργασία]

Κλήση επαφής[επεξεργασία]

Αποδοχή κλήσης[επεξεργασία]

Προσαρμογή των ρυθμίσεων ήχου και βίντεο[επεξεργασία]

Ιστορικό κλήσεων[επεξεργασία]

Αποστολή άμεσων μηνυμάτω ν[επεξεργασία]

Ενημέρωση της κατάστασης χρήστη[επεξεργασία]

Δοκιμάζωντας το ekiga[επεξεργασία]

Η υπηρεσία ekiga.net που παρέχει δωρέαν sip διευθύνσεις , παρέχει και διευθύνσεις echo (ηχώ) που μπορούμε να καλέσουμε για να εξετάσουμε αν λειτουργεί το ekiga. Όπως καταλάβατε και από το όνομα αν καλέσουμε την echo sip διεύθυνση απλά θα έχουμε επιστροφή της εικόνας μας και του ήχου μας αφού έχουν ταξιδέψει όμως μακρυά και ξαναεπιστρέφουν σε μας. Οπότε αν ακούμε τον εαυτό μας και βλέπουμε τον εαυτό μας έχουμε περάσει με επιτυχία τη δοκιμή κ

Επίλυση προβλημάτων[επεξεργασία]

Αν παρόλο που έχετε καταχωρήσει την sip διεύθυνση σας δεν γίνεται η καταχώρηση και η κατάσταση του λογαριασμού σας παραμένει 'Μη εγγεγραμμένος' τότε ίσως χρειαστεί να θέσετε διαφορετικό stun server. Στο gnome αυτό γίνεται μέσα από τον gconf-editor.

Ένα εκνευριστικό πρόβλημα είναι και αυτό της επιστροφής του δικού μας ήχου μια ή παραπάνω φορές . Θεωρητικά υπάρχει η επιλογή στις ρυθμίσεις για echo cancellation αλλά δεν λειτουργεί αξιοπιστα.

Αν υπάρχει καθυστέρηση στον ήχο ή απωλειας ίσως μπορεί να διορθωθεί από τη ρύθμιση Επεξεργασία->Προτιμήσεις->Ηχος->Codecs->Μεγιστο jitter buffer (σε ms) . Βάλτε τη μεγαλύτερη τιμή που δεχεται το ekiga και ξαναδοκιμάστε την κλήση.

Συμβουλές[επεξεργασία]

Στις πρώτες σας προσπάθειες για βιντεοκλήση επιλέξτε τις χαμηλές ρυθμίσεις ποιότητας ,πχ την χαμηλότερη ανάλυση καθώτι υπάρχει περίπτωση μεγαλύτερη ανάλυση να δημιουργήσει κάποια προβλήματα στην επικοινωνία όπως απώλεια ήχου , ή να έχει εικόνα μόνο το ένα μέρος κτλ.

Επίσης ένα καλό σημάδι πριν κάνουμε μια κλήση είναι στο παράθυρο των λογαριασμών η κατάσταση του λογαριασμού μας να είναι 'Εγγεγραμμένος'.

Λεξιλόγιο[επεξεργασία]