Οδηγός χρήσης pidgin/Χρήση irc chat

Από Βικιβιβλία

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του pidgin είναι ότι μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα ενεργούς πολλούς λογαριασμούς διαφορετικού τύπου. Μπορούμε πχ είμαστε συνδεδεμένοι σε έναν jabber εξυπηρετητή και σε έναν irc εξυπηρετητή ταυτόχρονα. Και ανάλογα με τα άτομα με τα οποία συνομιλούμε και τα κανάλια στα οποία έχουμε συνδεθεί θα υπάρχουν ανοιχτές οι αντίστοιχες καρτέλες στο παράθυρο των συνομιλιών του pidgin.

Οπότε αν θέλουμε να συνομιλήσουμε σε κάποιο irc κανάλι μέσω του pidgin πρέπει να γνωρίζουμε:

  • το δίκτυο irc με το οποίο θέλουμε να συνδεθούμε
  • το όνομα του καναλιού του ενλόγω δικτύου με το οποίο θέλουμε να συνδεθούμε
  • το όνομα που θα έχουμε στο εν λόγω δίκτυο.

Δημιουργία irc λογαριασμού[επεξεργασία]

Καρτέλα στοιχείων irc λογαριασμού

Το πρώτο βήμα προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε το pidgin σαν irc πελάτη είναι να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο λογαριασμό.

  • Ανοίγουμε το παράθυρο των λογαριασμών (παράθυρο Λίστα φίλων->γραμμή μενού -> Λογαριασμοί ->Διαχείριση λογαριασμών)
  • Κάνουμε κλικ στο κουμπί Προσθήκη και ανοίγει το παράθυρο Προσθήκη λογαριασμού όπου πρέπει να συμπληρώσουμε τα στοιχεία του λογαριασμού.
  • Επιλέγουμε από την πτυσσόμενη λίστα των πρωτοκόλλων το IRC
  • Στο όνομα χρήση συμπληρώνουμε το όνομα με το οποιό θα είμαστε γνωστοί στον εξυπηρετητή και στα κανάλια του .
  • Στον εξυπηρετητή συμπληρώνουμε το όνομα του υπολογιστή (που τελεί χρέη εξυπηρετητή irc)και με τον οποίο θέλουμε να συνδεθούμε.
  • Αφήνουμε για την ώρα κενά τα άλλα πεδία και κάνουμε κλικ στο κουμπί Προσθήκη.

Αν όλα πήγαν καλά στο παράθυρο των συζητήσεων θα ανοίξουν δυο καινούργιες καρτέλες. Μια για το δίκτυο GRnet (στο οποίο ανήκει ο εξυπηρετητής που συμπληρώσαμε) και μια ακόμα καρτέλα από τον συγκεκριμένο εξυπηρετητή.

Για να σύνδεθούμε σε κάποιο κανάλι αν το γνωρίζουμε το όνομα του χρησιμοποιούμε την εντολή /join #όνομακαναλίου ειδάλλως επιλέγουμε απο την λίστα των καναλιών που μπορεί να εμφανιστεί όπως εξηγουμε σε παρακάτω παράγραφο.

Σύνδεση στο δίκτυο freenode[επεξεργασία]

Το δίκτυο freenode είναι ένα δίκτυο από irc εξυπηρετητές στο οποίο στεγάζονται συνήθως κανάλια από εγχειρήματα ελεύθερου λογισμικού και στο οποίο τρέχουν κοινές υπηρεσίες όπως nickserv κτλ.

Εφόσον γνωρίζουμε το όνομα ενός εξυπηρετητή του δικτύου αυτού μπορούμε να συνδεθούμε δημιουργώντας έναν καινούργιο λογαριασμό (Παράθυρο Λίστα φίλων-> Λογαριασμοί -> Διαχείριση λογαριασμών - Προσθήκη) Την πρώτη φορά που θα συνδεθούμε μπορεί (μπορεί και όχι) να εμφανιστεί το εξής μήνυμα :

 NickServ: (notice) This nickname is registered. Please choose a 
different nickname, or identify via /msg NickServ identify <password>.

Αυτό προφανώς σημαίνει ότι το προσωνυμίο που επιλέξαμε είναι ήδη χρησιμοποιημένο. Οπότε ανοίγουμε πάλι το παράθυρο του freenode λογαριασμού και αλλάζουμε το όνομα χρήστη. (ίσως δεν σας επιτρέψει ο pidgin να αλλάξετε το όνομα χρήστη οπότε πρεπει να καταργήσετε τον εν λογω λογαριασμό και να δημιουργήσετε καινούργιο).

Μπορεί το όνομα που επιλέξαμε να είναι διαθέσιμο αλλά και πάλι έχει νόημα να το καταχωρήσετε (nick registration). Αυτό σας προστατεύει από το την περίπτωση κάποιος άλλος να το χρησιμοποιήσει και επιπλέον σαν δίνει τη δυνατότητα μετέπειτα να κατωχηρώσετε δικά σας κανάλια.

Προκειμένου να μάθετε τις εντολές διαχείρισης και χρήσης της υπηρεσίας nickserv σε ένα παράθυρο ενός καναλίου συζήτησης που ανοίξατε δώστε την εντολή: /msg nickserv help. Θα ανοίξει μια νεά καρτέλα με το όνομα nickserv όπου εκεί μπορείτε να δώσετε εντολές στην υπηρεσία αυτή, καθώς και να μάθετε στο σωστό συντακτικό τους. πχ : (στην καρτέλα nickserv) αν γράψουμε: help register, θα εμφανιστούν πληροφορίες βοήθειας για την λειτουργικότητα και το συντακτικό της εν λόγω εντολής. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι :Syntax: REGISTER <password> <email-address>. Οπότε στην ίδια καρτέλα αν δώσουμε την εντολη : REGISTER mypassword myemail@jobplace.gr , θα μας έρθει ένα ηλ.μήνυμα που πρέπει να απαντήσουμε προκειμένου να κατοχυρώσουμε το όνομά μας.

Από τι στιγμή όμως που κατοχυρώσετε το όνομά σας κάθε φορά που συνδέεστε θα σας ζητείται και ο σχετικός κωδικός . Μπορείτε βέβαια από τη καρτέλα του λογαριασμού σας να αυτοματοποιήσετε το βήμα αυτό.

Εμφάνιση λίστας καναλιών[επεξεργασία]

Είναι πολύ χρήσιμο να μπορούμε να δούμε τη λίστα των καναλιών του εξυπηρετητή irc με τον οποίο συνδεθήκαμε.

Αυτό στο pidgin γίνεται μέσω Παράθυρο Λίστα φίλων->Εργαλεία->Λίστα δωματίων. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέγουμε στο πάνω μέρος από το πτυσσόμενο μενού των υπάρχον λογαριασμών τον λογαριασμό για τον οποίο θέλουμε τη λίστα και κάνουμε κλικ στο κουμπί Λήψη λίστας.

Τα διαθέσιμα κανάλια θα εμφανιστούν στο παράθυρο. Κάνοντας κλικ στον τίτλο μιας στήλης ,πχ Όνομα , τα κανάλια θα ταξινομηθούν ως προς το όνομα του καναλιού.

Με διπλό κλικ στο όνομα ενός καναλίου εισερχόμαστε στο κανάλι αυτό . Θα ανοίξει δηλαδή νέα καρτέλα στο παράθυρο των συνομιλιών.