Προγράμματα DRM

Από Βικιβιβλία

Περιγράψετε ένα μηχανισμό προστασίας περιεχομένου (DRM)[επεξεργασία]

Denuvo ~ Ζαχαριάδης Εμμανουήλ[επεξεργασία]

Το Denuvo είναι το όνομα τόσο του λογισμικού όσο και της Αυστριακής εταιρείας Denuvo Software Solutions πίσω από αυτό η οποία αγοράστηκε από την Irdeto το 2018 και είναι μια τεχνολογία κατά της παραβίασης και αντιγραφής (DRM) βίντεο παιχνιδιών που διαθέτει άδειες χρήσης σε διάφορους προγραμματιστές και παραγώγους βίντεο παιχνιδιών για την ενσωματώσει του στο παιχνίδι τους με σκοπό να αποτρέψει την πειρατεία και παράνομη διανομή. Μετά το λανσάρισμα, άρχισε ένας αγώνας για να δουν πόσο καιρό χρειάζεται για τους παίκτες να «σπάσουν» το Denuvo ή το Denuvo να βάλει τέλος κατά της πειρατείας. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014 και παραμένει μια δημοφιλής επιλογή για την τεχνολογία κατά της παραβίασης μέχρι και σήμερα. Ενώ το Denuvo θα μπορούσε να καθυστερήσει το cracking για αρκετές ημέρες κατά την κυκλοφορία βίντεο παιχνιδιών πελατών του, αυτό δεν συμβαίνει την σήμερον ημέρα. Το Rage 2 και το Devil May Cry V και τα δύο πειρατές κατάφεραν "σπάσουν" την ημέρα κυκλοφορίας τους. Τα παιχνίδια που προστατεύονται από την Denuvo απαιτούν διαδικτυακή ενεργοποίηση. Το λογισμικό χρησιμοποιεί μια "μηχανή κρυπτογράφησης 64-bit". Ο διευθυντής μάρκετινγκ της Denuvo, Thomas Goebl, δήλωσε ότι ορισμένα παιχνίδια αποκλειστικά για κονσόλες έχουν κυκλοφορίες PC λόγω αυτής της τεχνολογίας.

Ανασκόπηση του Denuvo[επεξεργασία]

Για χρόνια, υπάρχουν επίμονες φήμες ότι λύσεις ενάντια στην πειρατεία όπως το Denuvo έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική απόδοση στα παιχνιδια υπολογιστή. Η Denuvo απέρριψε έντονα αυτούς τους ισχυρισμούς, όπως και οι εκδότες παιχνιδιών, για προφανείς λόγους. Η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών PC είναι πρόθυμοι να ανεχθούν το DRM - σε ένα σημείο. Η προθυμία αυτην αρχίζει να εξαφανίζεται γρήγορα μόλις το DRM γίνει υπερβολικά ενοχλητικό ή αρχίσει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση του συστήματος. Όπως αποκαλύπτουν νέες δοκιμές από το Youtube κανάλι Overlord Gaming, υπάρχει καλός λόγος για τον οποίο οι παίκτες υπολογιστών έχουν από καιρό υποψιαστεί το Denuvo DRM. Το κανάλι έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο βίντεο που δείχνει τον αντίκτυπο του Denuvo τόσο πριν όσο και μετά την απομάκρυνση της δυνατότητας από διάφορους προμηθευτές βίντεο παιχνιδιών. Τo αντίκτυπο της απόδοσης του Denuvo είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό χάσμα. Με ελάχιστους και ακόμη και μέσους ρυθμούς καρέ που επηρεάζουν άσχημα την εμπειρία και ροή του παιχνιδιού, o "φόρος" Denuvo που επιβάλλεται στους παίκτες που αγοράσαν τα παιχνίδια νόμιμα είναι αρκετά "βαρύς" ειδικότερα σε παίχτες που έχουν ξοδέψει παραπάνω λεφτά για καλύτερους υπολογιστές με υψηλότερες προδιαγραφές γιατί αναζητούν μια premium εμπειρία στα βίντεο παιχνίδια τους. Ένας ακόμα λόγος για την δυσαρέσκεια των παιχτών είναι το γεγονός ότι τα παιχνίδια Denuvo απαιτούν επανενεργοποίηση εάν ο παίχτης δεν τα έχετε παίξει για λίγο καιρό ή εάν άλλαξε κάποιο υλικό του υπολογιστή του όπως GPU, επεξεργαστή, σκληρό δίσκο/SSD, και πρέπει να κανει έλεγχο ταυτότητας με διακομιστές Denuvo κάθε φορά μετά από οποιαδήποτε ενημέρωση. Εν κατακλείδι, το Denuvo αν και είχε μια "εκρηκτική" αρχή με επιθυμητά αποτελέσματα για τους προγραμματιστές και παραγώγους παιχνιδιών, έχει κερδίσει την δυσαρέσκεια πολλών παιχτών που κάνουν νόμιμες αγορές παιχνιδιών από μια πληθώρα προβλήματα που μέχρι και σήμερα το Denuvo αρνείται να παραδεχτεί ότι υπάρχει. Πολλοί προγραμματιστές από τα τέλη του 2017 και μετά που το "σπάσιμο" του Denuvo έγινε όλο και πιο ικανό και ταχύτερο έπειτα την αρκετές μέρες της κυκλοφορίας του τίτλου τους αποφασίζουν να βγάζουν το Denuvo από το παιχνίδι τους διότι έχει εκπλήρωση τον σκοπό του που είναι η προστασία της πιο κρίσιμης περιόδου πώλησης ενός βίντεο παιχνιδιού που είναι η πρώτη εβδομάδα με πρώτο μήνα και να ανακουφίσουν τους παίχτες από τα μειονεκτήματα του Denuvo.

Πηγές[επεξεργασία]

https://whyisdenuvobad.github.io/

https://gamerant.com/denuvo-anti-cheat-software-controversy-explained/

https://www.howtogeek.com/400126/what-is-denuvo-and-why-do-gamers-hate-it/

https://www.youtube.com/watch?v=n_DD-txK9_Q&feature=emb_title

XCP_SonyBMG- Τόσκα Νικολίν(4418225)[επεξεργασία]

Τι είναι το XCP:[επεξεργασία]

Το XCP ή Extended Copy Protection είναι ένας μηχανισμός |DRM που χρησιμοποιήθηκε από την | Sony BMG Music Entertainment, για την προστασία αντιγραφής των CD οπού πούλαγε η εταιρία . Το πρόγραμμα γράφτηκε από την βρετανική εταιρία First4Internet και είναι γνωστό ως | Rootkit πρόγραμμα εξαιτίας του σκανδάλου της εταιρίας το 2005 που ανάγκασε την εταιρία να ανακαλέσει χιλιάδες δίσκους , το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί να είναι συμβατό με windows εκδόσεις από τα 98 έως τα xp και κατηγορήθηκε ως trojan horse και rootkit . Το 2006 το πρόγραμμα αντικαταστάθηκε από το | Fortium Tecnologies ltd. μία εταιρία ειδικευόμενη σε προγράμματα προστασίας δικαιωμάτων δίσκων σε ψηφιακή μορφή .

Σκάνδαλο:[επεξεργασία]

Η Sony BMG ήταν δύο εταιρίες μαζί και μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε η εταιρία χωρίστηκε και σήμερα είναι η | Sony Music και η | BMG Rights Management GmbH και ανήκει στην | Bertelsmann. Το σκάνδαλο αφορούσε κυρίως χρήστες των windows , αφού η τότε εταιρία στο XCP πρόγραμμα για την προστασία των οπτικών δίσκων ανάγκαζε τους χρήστες να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα έτσι με αποτέλεσμα όταν διαφωνούσες με την ενέργεια την εγκατάστασης ο υπολογιστής δέχονταν εντολή να κάνει eject τον δίσκο με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να κάνει ανάγνωση το σύστημα και εκτελώντας την ενέργεια της εγκατάστασης στην επόμενη προσπάθεια.Το λογισμικό σύμφωνα με το Μark Russinovich το πρόγραμμα χρησιμοποιούσε τεχνικές για να κρύψει τον εαυτό του παρόμοιες με τα κακόβουλα λογισμικά Rootkit έτσι προκαλούσε τα εξής προβλήματα , δημιουργία κενών ασφάλειας στο σύστημα με αποτέλεσμα να είναι ποιο ευάλωτο σε ιούς κυρίως σε warms , ασταμάτητη λειτουργία στο παρασκήνιο χρησιμοποιώντας αρκετούς πόρους του συστήματος χωρίς απαραίτητα να υπάρχει οπτικό μέσο επιβαρύνοντας το με αυτόν τον τρόπο, η χρήση μη ασφαλής διαδικασιών για την εκκίνηση και τον τερματισμό του προγράμματος εκθέτοντας το σύστημα σε βίαιες διακοπές και δεν έδινε την δυνατότητα απεγκατάστασης από τον υπολογιστή και όταν υπήρχε αυτή η προσπάθεια ο υπολογιστής ερχόταν αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα ανάγνωσης στον δίσκο η και σε τραγικά σφάλματα του συστήματος . Η εταιρία μετά από πολλές δημόσιες προσπάθειες η εταιρία αναγκάστηκε να ανακαλέσει την πώληση κάποιον | δίσκων και έκανε προσπάθειες να εξασφαλίσει την απεγκατάστασης σε προσβεβλημένους χρήστες αλλά δεν βοήθησε παρά μόνο έκανε εμφανή την παρουσία του προγράμματος και των διεργασιών . Αργότερα τον ίδιο χρόνο η Sony BMG έκανε το ίδιο λάθος με το | MediaMax-3σε προσπάθειες της να διορθώσει το λάθος με το XCP.

Δομή :[επεξεργασία]

Το πρόγραμμα είχε δύο υπηρεσίες παρασκηνίου οι οποίες είναι ορατές από το πρόγραμμα διαχείρισης παρασκηνίου

HKLM \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ CD_Proxy
HKLM \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ $ sys $ DRMServer

Και παράλληλα εγκαθιστούσε και πέντε drivers για την λειτουργία του προγράμματος , Αυτόν εδώ τον χρησιμοποιούσε για να κρύβει την παρουσία του DRM εφαρμογής ώστε να μην μπορεί να εντοπίζεται από τον χρήστη εύκολα

HKLM \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ $ sys $ aries

Και τους υπόλοιπους τους χρησιμοποιούσε για να παρακολουθεί τις μονάδες των δίσκων με φίλτρα ώστε να ασκεί τυχών ψηφιακά δικαιώματα σε δίσκους που εκτελούνταν από το σύστημα.

HKLM \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ $ sys $ cor
HKLM \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ $ sys $ crater
HKLM \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Enum \ Root \ LEGACY_ $ SYS $ OCT
HKLM \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Enum \ Root \ LEGACY_ $ SYS $ LIM

Τα αρχεία λογισμικού εισάγονταν στον κατάλογο

* C: \ Windows \ System32 \ $ sys $/ DRM
*  C: \ Windows \ System32 \Server.exe
*  C: \ Windows \ System32 \$sys$parking
*  C: \ Windows \ System32 \aries.sys
*  C: \ Windows \ System32 \crater.sys
*  C: \ Windows \ System32 \DbgHelp.dll
*  C: \ Windows \ System32 \lim.sys
*  C: \ Windows \ System32 \oct.sys
*  C: \ Windows \ System32 \Unicows.dll

Τα οποία σαφώς είναι δύσκολο να βρεθούν γιατί όλα τα αρχεία είναι κρυφά και επίσης δύσκολα στον εντοπισμό τους.

Πηγες :[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_rights_management#Watermarks

https://www.f-secure.com/v-descs/xcp_drm_software.shtml

https://en.wikipedia.org/wiki/Sony_BMG_copy_protection_rootkit_scandal

https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Compact_Disc_and_DVD_copy_protection

https://en.wikipedia.org/wiki/Extended_Copy_Protection

https://www.technologyreview.com/2006/05/01/229261/inside-the-spyware-scandal/

Advanced Access Contect System ~ Χατζόπουλος Δημήτριος[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Η Ψηφιακή Διαχείριση Περιορισμών στην ακριβή του ορολογία λέγεται Digital Rights Management (DRM ). Αποτελεί μια κατηγορία τεχνολογιών που χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές υλικού, τους εκδότες ψηφιακού περιεχομένου και τους κατόχους copyright, με σκοπό να περιορίζουν τους μη εξουσιοδοτημένους χρήστες. Όταν ένα προϊόν υπάγεται στο καθεστώς DRM είναι σχεδιασμένο για να μας αποτρέψει από την αντιγραφή ή τον διαμοιρασμό ενός DVD ή ενός τραγουδιού, από την ανάγνωση ενός ψηφιακού βιβλίου σε άλλη συσκευή και από το να παίξουμε ένα παιχνίδι στον υπολογιστή μας αν δεν είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Ωστόσο, τα προϊόντα DRM αναπτύχθηκαν με σκοπό να περιορίσουν την ταχεία ανάπτυξη της διαδικτυακής πειρατείας υλικού που διατίθεται στο εμπόριο, όπου μέσω της ευρείας χρήσης προγραμμάτων ανταλλαγής αρχείων peer to peer πολλαπλασιάζεται. Η αστυνόμευση και η σύλληψη των παραβατών του διαδικτύου είναι πολύ δύσκολη και έτσι υπάρχουν πολλά αρνητικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό και η χρήση τεχνολογιών διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων δεν είναι διεθνώς αποδεκτή. Στην περίπτωση μας θα εστιάσουμε στην Advanced Access Content System ( AACS ) που αποτελεί μια τεχνολογία προστασίας για πρόσβαση και αντιγραφή μετάδοσης HD DVD και Blu-ray οπτικών δίσκων και χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες κινηματογραφικών ταινιών και λογισμικού.

Λειτουργία[επεξεργασία]

Η τεχνολογία αυτή λειτουργεί χρησιμοποιώντας την κρυπτογραφία για να ελέγξει και να περιορίσει την χρήση των ψηφιακών μέσων. Η κρυπτογράφηση αυτή γίνεται στο περιεχόμενο με ένα ή περισσότερα κλειδιά με την χρήση του αλγόριθμου (AES). Η AACS εξοπλίζει κάθε συσκευή DVD με ένα πλήθος κλειδιών αποκρυπτογραφήσεως που χρησιμοποιούνται στο σχήμα εκπομπής κρυπτογραφήσεως. Αυτό επιτρέπει την αλλαγή διεύθυνσης διάδοσης μιας συγκεκριμένης συσκευής ή των κλειδιών που σχετίζονται με αυτήν την συσκευή. Με αυτόν τον τρόπο αν κάποια από τα κλειδιά γίνουν γνωστά στο διαδίκτυο δεν θα περιλαμβάνονται στα μελλοντικά περιεχόμενα, ώστε οι συσκευές αυτές να μην μπορούν να αναπαράγουν νέες ταινίες. Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η AACS ενσωματώνει αλγόριθμους ανίχνευσης παραβατών με τους οποίους εντοπίζουν τυχόν διαρροές που διανέμονται μυστικά ή ιδιόκτητα δεδομένα σε πολλούς χρήστες. Βασική μέθοδος αυτού είναι ο κάθε χρήστης να έχει ένα μοναδικό κλειδί με το οποίο μπορεί να ξεκλειδώσει το λογισμικό ή να κάνει αποκρυπτογράφηση των μέσων. Με αυτόν τον τρόπο ο κάτοχος περιεχομένων ενημερώνεται από την βάσης δεδομένων εκχώρησης κωδικών αν κάποιο κλειδί έχει δημοσιευθεί.

Ασφάλεια[επεξεργασία]

Η AACS αν και αποτελεί μια εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ασφαλή διακίνηση HD DVD και Blu-ray ταινιών αποδείχτηκε ότι έσπασε. Η αρχή έγινε το 2006 όπου ένα άτομο ισχυρίστηκε ότι ανέτρεψε την προστασία αντιγραφής σε 8 μέρες με σκοπό να δημοσιεύσει το πρόγραμμα BackupHDDVD και τον πηγαίο κώδικα σε διαδικτυακό ιστότοπο συζήτησης για την αποκρυπτογράφηση DVD. Μετά από ένα χρόνο περίπου το ίδιο άτομο δημοσίευσε στο ίδιο φόρουμ νέα έκδοση του προγράμματος όπου και άλλα μέλη ανάφεραν τον τρόπο εύρεσης άλλων κλειδιών καθώς και αρκετών ταινιών που είχαν βρει. Λίγο αργότερα δημοσιεύτηκε ένα κλειδί τίτλου το οποίο για να λειτουργήσει έπρεπε να επιλυθεί και αυτό έγινε από ένα χρήστη που συμμετείχε στο φόρουμ. Ο χρήστης αυτός επίλυσε και δημοσίευσε το συγκεκριμένο κλειδί το οποίο αναφέρεται συνήθως ως "09 F9" με αποτέλεσμα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να διαρρεύσει σε πάνω από 300.000 ιστότοπους. Με αυτό το κρυπτογραφικό κλειδί όλα τα DVD που είχα κυκλοφορήσει μέχρι εκείνη την μέρα μπορούσαν να ξεκλειδωθούν. Έτσι η Motion Picture Association of America (MPAA) που διαχειριζόταν την AACS ζήτησε από τους ιστότοπους να σταματήσουν να δημοσιεύουν το κλειδί ισχυρίζοντας ότι η κατοχή του συγκεκριμένου αριθμού αποτελεί καταστρατήγηση πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Ορισμένοι ιστότοποι σεβάστηκαν την κατάσταση και κατήργησαν τις πληροφορίες σχετικά με το κλειδί αλλά η πλειονότητα του διαδικτύου συνέχισε να διανέμει τις πληροφορίες. Τέλος η διαμάχη γύρο από το “09 F9” προκάλεσε μια μακροχρόνια δυσαρέσκεια αλλά κανένας δεν κατηγορήθηκε ή συνελήφθη για την δημοσίευση του αρχικού κλειδιού.

Πηγές[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_rights_management

https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Access_Content_System

http://www.drhdmi.eu/dictionary/aacs-advanced-access-content-system.html

PlayReady- Γιώτης Δημήτριος (4417020)[επεξεργασία]

Τι είναι το DRM και τι προσφέρει[επεξεργασία]

Το DRM είναι η τελευταία εξέλιξη της προστασίας από την καταπάτηση δικαιωμάτων-πειρατείας στο διαδίκτυο. Έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τους πελάτες να χρησιμοποιούν ψηφιακή τεχνολογία με τρόπους που δεν αντιστοιχούν στην επιχειρηματική ατζέντα ενός πάροχου περιεχομένου ή κατασκευαστή συσκευών. Ειδικότερα το DRM προσπαθεί να ελέγξει τη χρήση, την τροποποίηση και τη διανομή των έργων εκείνων που αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία.

Επίδραση του DRM στο ευρύ κοινό[επεξεργασία]

Η χρήση τεχνολογιών διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων δεν είναι διεθνώς αποδεκτή. Πολλοί χρήστες του διαδικτύου είναι κατά της τεχνολογίας αυτής αφού πλέον ο καθένας μπορεί να ακούσει μουσική, να παρακολουθήσει μια ταινία, να διαβάσει βιβλία χωρίς να είναι δεσμευμένος με DRM. Στο διαδίκτυο πλέον κυκλοφορούν διάφορα torrent στα οποία όλοι οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν το υλικό που θέλουν δωρεάν. Αντίθετα σε αυτό το σκεπτικό οι δημιουργοί της μουσικής, των ταινιών ακόμη και οι συγγραφείς είναι ενάντια στη πειρατεία και αυτό γιατί με την χρήση των DRM εξασφαλίζουν σίγουρα κέρδη διότι το υλικό τους πλέον θα είναι επί πληρωμή και ο διαμοιρασμός του θα μπορεί να γίνεται ελεγχόμενα.

Play Ready[επεξεργασία]

Το PlayReady ήταν ο διάδοχος του Windows Media DRM, το οποίο ενσωματώθηκε στην πλατφόρμα Windows Media της Microsoft και παρείχε συμβατότητα με το WMDRM[1] .Τον Φεβρουάριο του 2007 η Microsoft ανακοίνωσε την τεχνολογία Play Ready.Το Microsoft PlayReady DRM είναι ένα σύνολο τεχνολογιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ασφαλή διανομή δεδομένων ήχου / βίντεο μέσω του δικτύου και την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης χρήσης. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται για τον καθορισμό και την επιβολή των δικαιωμάτων του χρήστη σε περιεχόμενο ψηφιακών μέσων. Οι πάροχοι υπηρεσιών δεδομένων μέσω του PlayReady μπορούν να ελέγχουν τις ημερομηνίες λήξεων των δεδομένων καθώς επίσης και σε ποιές συσκευές και οθόνες μπορούν να αναπαραχθούν τα δεδομένα αυτά. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να ενσωματωθεί σε εφαρμογές πολυμέσων σε τηλεοράσεις, αποκωδικοποιητές, κινητά τηλέφωνα, tablet, υπολογιστές και άλλες συσκευές για την επιβολή κανόνων πρόσβασης περιεχομένου που καθορίζονται από τους κατόχους περιεχομένου.

Υπηρεσίες που παρέχονται[επεξεργασία]

Ενοικίαση: Για το περιεχόμενο ενοικίασης η άδεια που παρέχεται καθορίζει την ημερομηνία και την ώρα λήξης. Μετά από αυτήν την ημερομηνία και ώρα, το περιεχόμενο μπορεί να εξακολουθεί να βρίσκεται στη συσκευή του χρήστη και η άδεια μπορεί να διατηρείται στο κατάστημα δεδομένων της συσκευής χρήστη, αλλά ο πελάτης PlayReady της συσκευής του χρήστη μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ασφαλή χρόνο της συσκευής για να λήξει η άδεια.

Συνδρομή: Το Microsoft PlayReady υποστηρίζει σενάρια στα οποία οι πάροχοι περιεχομένου χρησιμοποιούν διαδικτυακό χώρο αποθήκευσης πολυμέσων για την πώληση συνδρομών σε καταλόγους μουσικής ή βίντεο. Tο Play Ready δεν περιλαμβάνει επιχειρηματική λογική, αλλά μπορεί να συνδεθεί στο backend της επιχειρηματικής λογικής μέσω του Web API[2], οπότε μπορείτε να καθορίσετε τον χρόνο λήξης για τις άδειες PlayReady για περιεχόμενο συνδρομής όπως το περιεχόμενο ενοικίασης.

Αγορά και λήψη: Σε μια αγορά περιεχομένου, οι πάροχοι περιεχομένου χρησιμοποιούν το διαδικτυακό κατάστημα πολυμέσων για την πώληση μέσων στους καταναλωτές. Οι χρήστες αναμένουν ότι το αγορασμένο περιεχόμενό τους θα αναπαράγεται για πάντα στη συσκευή τους και οι υπηρεσίες περιεχομένου εκδίδουν συχνά άδειες για περιεχόμενο χωρίς να ορίζουν χρόνο λήξης. Ωστόσο, εάν ο χρήστης αλλάξει τη συσκευή ή το PlayReady ID της συσκευής αλλάξει, οι πάροχοι περιεχομένου πρέπει να επανεκδώσουν άδειες για αυτό το περιεχόμενο για χρήστες ή συσκευές.

Πηγές[επεξεργασία]

https://www.microsoft.com/playready/features/DigitalMediaStrategy.aspx

https://drm.info/

https://stinpriza.org/ti-einai-ta-drm/

DRM e-book της Adobe-Σταθάκης Αθανάσιος[επεξεργασία]

Εισαγωγή

Κρίσιμο θεωρείται το ζήτημα της Διαχείρισης Ψηφιακών Δικαιωμάτων, DRM (Digital Rights Management) κατά την ηλεκτρονική ανάγνωση βιβλίων. Το θέμα έγκειται στον προβληματισμό αν τα ηλεκτρονικά θα είναι ανοιχτά και ελεύθερα προς ανάγνωση ή θα υπόκεινται σε διάφορους περιορισμούς στη χρήση τους. Το ηλεκτρονικό βιβλίο βέβαια αντιμετωπίζει σχετικά πρόσφατα το συγκεκριμένο θέμα, τη λεγόμενη «ηλεκτρονική πειρατεία». Έχουν ήδη προηγηθεί άλλες ψηφιακές μορφές διάδοσης προϊόντων, όπως τα CD για τη μουσική, τα DVD για τις ταινίες και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.ά. Και βέβαια, η εμπειρία διαχείρισης αυτών των προϊόντων αξιοποιήθηκε από τους παραγωγούς ηλεκτρονικών βιβλίων.

DRM για e-book της Adobe

Πρόκειται για μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κρυπτογράφηση των e-book και τον έλεγχο της χρήσης από αγοραστές και χρήστες γενικότερα. Βασική επιδίωξη του DRM για τα e-books αποτελεί η επιδίωξη της προστασίας του ψηφιακού περιεχομένου από την αυθαίρετη χρήση, όπως παράνομη αντιγραφή και διανομή. Μέσω του συγκεκριμένου λογισμικού το ηλεκτρονικό περιεχόμενο – βιβλίο «κλειδώνει» και επιτρέπει το τρόπο χρήσης που αποφασίζει ο εκδότης – ιδιοκτήτης και πληρώνει ο αγοραστής. Αντίθετα από ένα έντυπο βιβλίο που ο αγοραστής του μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφα, να το μεταπωλήσει ή να το δανείσει στο ηλεκτρονικό δεν μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο.

Στις μέρες μας κυκλοφορούν αρκετά λογισμικά DRM που χρησιμοποιούνται για το «κλείδωμα» των e-books και βέβαια αρκετές διαφορετικές εκδόσεις. Σπουδαία θέση κατέχει το λογισμικό Adobe Content Server, που χρησιμοποιούν οι περισσότερες εταιρείες διανομής e-books. Μέσω του συγκεκριμένου λογισμικού επιτρέπεται η ανάγνωση από πολλούς διαφορετικούς e-readers, αλλά δεν επιτρέπει τη μετατροπή της μορφής του αρχείου. Επίσης, ανάλογα με τι καθορίζει ο διανομέας περιορίζει τον αριθμό των συσκευών από τις οποίες μπορεί να διαβαστεί.

Βιβλία προστατευμένα από Adobe DRM έχουν περιορισμούς στον αριθμό των συσκευών στις οποίες ο αναγνώστης μπορεί να τα διαβάσει. Ο αριθμός των συσκευών είναι 12:  6 PC/ Mac και 6 Tablets/ Smartphones. Ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μη δημιουργεί πρακτικά κάποιο περιορισμό, προστατεύοντας παράλληλα τους δημιουργούς από μη νόμιμη διακίνηση. Για να διαβάσουν οι ενδιαφερόμενοι βιβλία προστατευμένα από Adobe DRM πρέπει να έχουν ένα προσωπικό Adobe Id που το προμηθεύονται από την Adobe, αλλά και ένα ειδικό λογισμικό το Adobe Digital Editions.  Για όλα τα βιβλία με Adobe DRM προστασία που διατίθενται στο Myebooks, υπάρχει σχετική ένδειξη.

Ωστόσο δεν είναι όλα τα e-books στο Myebooks προστατευμένα από DRM. Τα περισσότερα είναι αλλά υπάρχουν και ελεύθερα βιβλία για τα οποία δεν ισχύει κανένας περιορισμός στον αριθμό των συσκευών. Όλα τα δωρεάν βιβλία δεν έχουν καμία προστασία.

Συμπεράσματα

Σε κάθε περίπτωση με ή χωρίς DRM η αυθαίρετη χρήση ηλεκτρονικών βιβλίων είναι παράνομη. Ακόμη και τα βιβλία που διατίθενται ελεύθερα εξακολουθούν να προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα και οποιαδήποτε οικειοποίηση είναι παράνομη. Υπάρχουν σελίδες οι οποίες επιτρέπουν στους αναγνώστες που έχουν αγοράσει τα βιβλία να τα δανείσουν σε άλλους χρήστες της επιλογής τους, μία και μόνο φορά, καθώς όπως προαναφέρθηκε υπάρχουν αυστηροί κανόνες και μεγάλοι περιορισμοί. Ωστόσο στο διαδίκτυο είναι δύσκολο να ρυθμιστεί και να αποτραπεί η παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνεται ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση στην προστασία που παρέχει το DRM, αφού αποτελεί σύστημα ασφαλείας που προστατεύει σημαντικά την πνευματική ιδιοκτησία.

Πηγές

https://www.bookland.com/manuals/adobe-drm-manual-en.pdf

https://www.adobe.com/solutions/ebook/digital-editions/download.html

https://apps.apple.com/gr/app/adobe-digital-editions/id952977781?l=el

https://castlabs.com/free-trials/drmtoday/?gclid=CjwKCAiAnvj9BRA4EiwAuUMDf0ND9WuCCPHcgagG0RPPvxp70CnDQY81IFcJ39P9K31APssKgE0O4hoCtpgQAvD_BwE

FairPlay- Βασιλειάδης Θεόδωρος[επεξεργασία]

DRM[επεξεργασία]

Η διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων (Digital rights managment) είναι ένα σύνολο τεχνολογιών ελέγχου πρόσβασης. Οι τεχνολογίες DRM ελέγχουν τη χρήση, την τροποποίηση και τη διανομή των έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Δεν είναι διεθνώς αποδεκτές, αλλά η χρήση τους είναι ευρέως διαδεδομένη αφού κρίνεται απαραίτητη για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και την αποτροπή της δωρεάν αντιγραφής. Διασφαλίζει ακόμη την συνεχή ροή εσόδων του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

FairPlay[επεξεργασία]

Το FairPlay είναι μια τεχνολογία διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM), ανεπτυγμένο αρχικά από τη Veridisc και υιοθετημένο στη συνέχεια από την Apple. Στην ουσία είναι μια τεχνολογία της Apple που χρησιμοποιείται για την κρυπτογράφηση του περιεχομένου για συσκευές Apple κάνοντας χρήση του HTTP Live Streaming (HLS). Το HLS είναι ένα προσαρμοστικό πρωτόκολλο ροής που χρησιμοποιείται για την παράδοση αρχείων πολυμέσων μέσω διαδικτύου σε συσκευές. Τα αρχεία FairPlay είναι στην ουσία τα βασικά αρχεία MP4 με κρυπτογραφημένο επίπεδο ήχου AAC(Advanced Audio Coding), το οποίο είναι ένας πολυκάναλος αντιληπτικός κωδικοποιητής ήχου που παρέχει εξαιρετική συμπίεση των μουσικών σημάτων. Η κρυπτογράφηση επιτυγχάνεται με τη χρήση του αλγορίθμου AES(Advanced Encryption Standard). Στα αρχεία αυτά υπάρχει και το κύριο κλειδί που χρησιμοποιείται για την αποκρυπτογράφηση των ροών αυτών. Στο αρχείο MP4 αποθηκεύετε επίσης το απαιτούμενο κλειδί που χρησιμοποιείται σε κάθε κρυπτογράφηση, γνωστό με την ονομασία κλειδί χρήστη. Όταν ο χρήστης χρησιμοποιεί το iTunes σε μια καινούργια συσκευή στέλνεται ένα αίτημα στα κεντρικά των διακοσμητών της Apple για την δημιουργία του κλειδιού χρήστη. Το κύριο κλειδί το οποίο είναι αποθηκευμένο μέσα στο αρχείο κατά την αναπαραγωγή ενός τραγουδιού αντιστοιχεί στο κλειδί χρήστη. Αν η αντιστοιχία του κλειδιού είναι επιτυχής τότε γίνεται η αναπαραγωγή του τραγουδιού. Ενώ ο αριθμός των εγγραφών που επιτρέπονται είναι απεριόριστος, υπάρχει περιορισμός στην ακρόαση μέχρι τριών υπολογιστών Mac.

Ιστορία[επεξεργασία]

Με την διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων η apple είχε επιτύχει την αποκλειστική χρήση των πολυμέσων του iTunes δημιουργώντας έτσι ένα μονοπώλιο στον τομέα αυτό για τους χρήστες της. Για το λόγο αυτό η RealNetworks τον Ιούλιο του 2004 δημιούργησε την τεχνολογία Harmony. Η τεχνολογία αυτή έδινε τη δυνατότητα στους χρήστες της να κάνουν χρήση του RealPlayer Music Store στα iPod, το οποίο ενόχλησε την Apple. Έπειτα από μια σειρά επιθέσεων της Apple και τους φόβους για την αρχή δικαστικών διαμαχών η εταιρία κατάργησε την ιδιότητα αυτή κάνοντας το RealPlayer αχρείαστο στα iPods. Ένα χρόνο μετά η Apple ήρθε αντιμέτωπη με κατηγορίες πελατών, που ισχυρίζονταν πως η εταιρία παραβίαζε τους νόμους περί αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, καθώς η αγορά μουσικής στο iTunes μέσω FairPlay απαγόρευε την αναπαραγωγή της σε συσκευές άλλης εταιρίας. Στις 6 Φεβρουαρίου του 2007 ο Steve Jobs σε επιστολή του προς μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες έκανε κατανοητό πως δεν ήθελε τη χρήση του DRM, αφού οι μόνοι που βλάπτονται από αυτό είναι οι νόμιμοι χρήστες και όχι οι “hackers” ή οι παράνομοι χρήστες. Η κατηγορία όμως σχετικά με την παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας συνέχισε να υπάρχει μέχρι το Δεκέμβρη του 2014 η Apple πήγε σε δίκη εναντίων των ισχυρισμών αυτών. Το απαιτούμενο ποσό ήταν 350 εκατομμύρια δολάρια για τους 8 εκατομμύρια επηρεαζόμενους πελάτες. Την δίκη εν τέλει νίκησε η Apple ανακοινώνοντας καινούργια έκδοση του iTunes σύμφωνα με την οποία υπήρχε πραγματική βελτίωση του προϊόντος, λύνοντας το ζητούμενο θέμα.

Πηγές[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/FairPlay

https://en.wikipedia.org/wiki/HTTP_Live_Streaming

https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Audio_Coding

Locklizard-Τσιργωτάκης Παναγιώτης(4418239)[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Η Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων (DRM) είναι η επιβολή τεχνολογικών περιορισμών που ελέγχουν τι μπορούμε να κάνουμε με τα ψηφιακά μέσα. Όταν ένα πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο να μας αποτρέπει από την αντιγραφή ή το διαμοιρασμό ενός τραγουδιού, δεν μας αφήνει να διαβάσουμε ένα ψηφιακό βιβλίο σε άλλη συσκευή ή μας εμποδίζει να παίξουμε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι τοπικά στον υπολογιστή μας αν δεν έχουμε σύνδεση στο διαδίκτυο, τότε μας περιορίζουν τα DRM.

Locklizard[επεξεργασία]

Η LockLizard Limited είναι μια βρετανική εταιρεία λογισμικού που ειδικεύεται στην ασφάλεια διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων για έγγραφα PDF , μονάδες flash USB και e-Books. Ιδρύθηκε το 2004 από τον Trevor Mathews για την παροχή λογισμικού DRM που χρησιμοποιεί κωδικοποίηση και κρυπτογράφηση για προστασία από μη εξουσιοδοτημένη αντιγραφή, κοινή χρήση, απεριόριστη εκτύπωση ή ακόμη και screenshot στους υπολογιστές και στα κινητά. Οι πιο αξιοσημείωτοι πελάτες της Locklizard περιλαμβάνουν την NASA, Microsoft, Apple, HP, SAP, Yamaha, BBC και AMD.

Τεχνολογία[επεξεργασία]

Ως ηγέτης στον τομέα διαχείρισης DRM, η Locklizard έχει αναβαθμίσει τόσο την τεχνική ποιότητα DRM, όσο και την ποιότητα λειτουργίας. Εφαρμόζει μια γκάμα τεχνολογιών οι οποίες είναι προσβάσιμες είτε από τον υπολογιστή είτε από το Cloud για να επιτύχει τις απαραίτητες δυνατότητες και λειτουργίες για την προστασία ενός εγγράφου. Αυτές οι τεχνολογίες είναι έλεγχοι DRM, υδατογραφήματα σε έγγραφα, κρυπτογράφηση για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, έλεγχος αδειών και ασφαλές πρόγραμμα προβολής PDF. Παράλληλα απέφυγε να ακολουθήσει τη χρήση plug-ins σε άλλες εφαρμογές ανάγνωσης PDF, προσπερνώντας έτσι τα συνήθει προβλήματα που δημιουργούνται ακολουθώντας αυτή την στρατηγική (παύση λειτουργίας όταν το πρόγραμμα που χρησιμοποιούσε ο χρήστης χρειαζόταν αναβάθμιση, ή κάποιο άλλο plug-in δημιουργούσε προβλήματα). Προτίμησε να δημιουργήσει η ίδια ένα δωρεάν πρόγραμμα, το οποίο επιβλέπει η ίδια, παρέχοντας χρήση online και offline καθώς και προστασία από επικείμενες επίθεσης.

Κωδικοί[επεξεργασία]

Παλαιότερα τα συστήματα ασφαλείας PDF, συχνά βασίζονταν στην προστασία του αρχείου με έναν απλό κωδικό πρόσβασης (τεχνική που δοκιμάστηκε από την Elcomsoft το 2002 και απέτυχε παταγωδώς). Οι κωδικοί πρόσβασης ήταν φυσικά και είναι, η «αχίλλειος πτέρνα» πάρα πολλών συστημάτων ασφαλείας, καθώς είναι πολύ δύσκολο να γίνουν απροσπέλαστοι (το διαδίκτυο είναι γεμάτο από password crackers). Η Locklizard απέφυγε αυτό το σφάλμα, παρέχοντας κωδικούς και κλειδιά αδειών μέσω ασφαλών διαδικτυακών διαδικασιών εγγραφής με την φιλική ως προς το χρήστη τεχνολογία PKI.

JavaScript[επεξεργασία]

Η Locklizard δεν χρησιμοποιεί JavaScript στα προγράμματα προβολής για τον έλεγχο της πρόσβασης και της χρήσης περιεχομένου σε PDF. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί από εισβολείς για να θέσει σε κίνδυνο τα συστήματα των χρηστών. Η ίδια η Adobe συνιστά να απενεργοποιήσετε τη JavaScript στο Adobe Reader λόγω του ότι είναι μη ασφαλής, καθώς χρησιμοποιείται τακτικά από τους χάκερς, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπολογιστές.

Υδατογραφήματα[επεξεργασία]

Μια ακόμα τεχνική που έχει πρόσθεση στα προϊόντα της η Locklizad είναι η υποστήριξη δυναμικών και στατικών υδατογραφημάτων για την αποθάρρυνση της αντιγραφής των αρχείων. Πιο συγκεκριμένα, τα δυναμικά υδατογραφήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μορφή αποτροπής αντιγραφής, επειδή το άτομο που επιτρέπει την αντιγραφή του εγγράφου, συσχετίζει επίσης τη δική του ταυτότητα με αυτό και πιθανότατα δεν θέλει να αναγνωριστεί ως η πηγή αντιγραμμένων υλικών. Τα στατικά υδατογραφήματα απ’ την άλλη, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αποτροπή αντιγραφής. Σε αυτήν την προσέγγιση, χρησιμοποιείται ένα μοτίβο περίθλασης. Ενώ το ανθρώπινο μάτι είναι αρκετά διακριτικό, ώστε να μπορεί να αγνοήσει το μοτίβο, μηχανικές συσκευές όπως σαρωτές και φωτοτυπικά μηχανήματα, μπερδεύονται από την παρουσία του σχεδίου και παράγουν κατώτερης ποιότητας αντίγραφα ή δεν μπορούν καθόλου να τα μετατρέψουν σε κείμενα.

Πηγές[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/Locklizard

https://www.locklizard.com/digital_rights_management_technology/

https://www.locklizard.com/

https://el.tipsandtrics.com/what-is-drm-why-does-it-exist-if-it-s-evil-767962

Spotify - Μπαγινέτας Βασίλειος[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Η συνεχής πρόοδος και εξέλιξη των ψηφιακών τεχνολογιών και η ραγδαία αύξηση της χρήσης του διαδικτύου έχει οδηγήσει στην διακίνηση μεγάλου όγκου περιεχομένου πολυμέσων στο διαδίκτυο. Συγχρόνως όμως αναπτύσσεται η πειρατεία, που αποτρέπει τους ιδιοκτήτες του περιεχομένου από την επιλογή του διαδικτύου ως αποδοτικού και φθηνού μέσου διανομής του ψηφιακού περιεχομένου τους . Το βασικό πρόβλημα σε σχέση με τη μετάδοση ψηφιακών πληροφοριών είναι η κλοπή και η κατάχρηση των πληροφοριών και των δεδομένων η οποία μπορεί να γίνει κατά την αναπαραγωγή της πληροφόρησης. Διάφορα συστήματα όπως το DRM λειτουργούν ως μέσα διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων.

DRM[επεξεργασία]

Η Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων (Digital Rights Management ) ,γνωστό κυρίως ως DRM ,είναι μια συστάδα τεχνολογιών . Χρησιμοποιούνται από τις εταιρίες σε διάφορα λογισμικά και υπηρεσίες, επιβάλλοντας περιορισμούς και κανόνες στον τρόπο χρήσης ,τροποποίησης και διανομής του εκάστοτε λογισμικού με μια πληθώρα τρόπων .Όλοι αυτοί οι περιορισμοί αποσκοπούν στην διατήρηση πνευματικών δικαιωμάτων όλων όσων εμπλέκονται στο προστατευόμενο λογισμικό. Μπορεί η χρήση αυτών των τεχνολογιών να μην είναι διεθνώς αποδεκτή , όμως , σύμφωνα με τους υποστηρικτές της , η χρήση της είναι απαραίτητη για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και την αποτροπή της δωρεάν αντιγραφής της , αλλά και για την διασφάλιση των εσόδων του εκάστοτε κατόχου πνευματικών δικαιωμάτων .

Spotify[επεξεργασία]

Το Spotify είναι μια υπηρεσία αναπαραγωγής μουσικής, δημιουργημένη στην Σουηδία. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε χώρες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ωκεανίας. Μέσω αυτής επιτρέπεται η πλοήγηση και η αναζήτηση μουσικής ανά καλλιτέχνη, άλμπουμ, είδος, λίστα αναπαραγωγής ,καθώς μέχρι και δισκογραφικής εταιρείας. Η δομή της υπηρεσίας είναι σχεδιασμένη ώστε να λειτουργεί κάτω από ένα επιχειρηματικό μοντέλο με δύο κατηγορίες οι οποίες είναι το Spotify Free και το Spotify Premium . Στο Premium κομμάτι της εφαρμογής, ο χρήστης καταβάλει κάποιο χρηματικό ποσό( το οποίο ο ίδιος επιλέγει βάση κάποιων κριτηρίων που έχει θέσει η εταιρία και αυτός πληροί ) ως μηνιαία συνδρομή και δύναται να ακούσει μουσική χωρίς την παρουσία διαφημίσεων, με βελτιωμένη ποιότητα ήχου ,καθώς και να αποθηκεύσει μουσική για ακρόαση εκτός σύνδεσης. Η ίδρυση της έγινε στις 23 Απριλίου 2006 από τους Daniel EK και Martin Lorentzon , ενώ για πρώτη φορά τέθηκε σε κυκλοφορία τον Σεπτέμβριο του 2008 . Σύμφωνα με τελευταίες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2015 και το 2016, η εφαρμογή είχε πάνω από 75 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, από τους οποίους πάνω από 30 εκατομμύρια πλήρωναν μηνιαία συνδρομή.

DRM και Spotify[επεξεργασία]

Η χρήση της τεχνολογίας DRM για την υπηρεσία Spotify μοιάζει να είναι ζωτικής σημασίας ,καθώς διακυβεύεται η διαφύλαξη των πνευματικών δικαιωμάτων , τόσο των δημιουργών της , όσο και χιλιάδων καλλιτεχνών, των οποίων η δουλειά εκτίθεται στην εν λόγω εφαρμογή . Ένας από τους κύριους τρόπους που η διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων λαμβάνει χώρα στην πλατφόρμα του Spotify είναι η λήψη της μουσικής . Πιο συγκεκριμένα , η χρήστες της Premium έκδοσης έχουν την δυνατότητα λήψης μουσικής ,με τον περιορισμό ,όμως, ότι η αναπαραγωγή της θα γίνεται ,ύστερα, εκτός σύνδεσης στο διαδίκτυο , μόνο μέσω της κινητής συσκευής ή του υπολογιστή στον οποίο είναι εγκατεστημένη η εφαρμογή ,στην οποία και αποθηκεύεται . Οι χρήστες περιορίζονται επιπλέον ,καθώς δεν μπορούν να προβούν ούτε σε επεξεργασία της μουσικής , αλλά ούτε και στον διαμοιρασμό της . Επιπρόσθετα , ένα κατάλληλο σύστημα ασφαλείας του κώδικα του Spotify είναι εκεί για να προστατέψει τυχόν απόπειρες τροποποίησης του από τον χρήστη ,αποσκοπώντας στην παράκαμψη του συστήματος ασφαλείας του ή την απόκτηση Premium προνομίων , χωρίς την καταβολή της απαραίτητης πληρωμής .

Πηγές[επεξεργασία]

https://el.wikipedia.org/wiki/Spotify https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7_%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD https://www.spotify.com/gr/about-us/contact/

Fasoo Enterprise DRM ~ Μαούνη Όλγα[επεξεργασία]

Το Fasoo Enterprise DRM είναι μια τεχνική ασφαλείας για την προστασία, τον έλεγχο και την παρακολούθηση ευαίσθητων έγγραφων, τα οποία περιέχουν πνευματική ιδιοκτησία, εμπορικά μυστικά και προσωπικά δεδομένα, σε οποιαδήποτε συσκευή ανά πάσα στιγμή. Παρέχει κρυπτογράφηση αρχείων και περιορίζει την επεξεργασία, την εκτύπωση και την κοινή χρήση ευαίσθητου περιεχομένου σε μη εξουσιοδοτημένους χρήστες, τόσο εντός όσο και εκτός της επιχείρησης. Εντοπίζει κάθε μορφής έγγραφο, συμπεριλαμβανομένων παραγώγων αρχείων,  ανεξάρτητα από την τοποθεσία του αρχείου και πραγματοποιεί έλεγχο πρόσβασης σε ευαίσθητα αρχεία οπουδήποτε μεταφέρονται. Τα έγγραφα προστατεύονται αυτόματα μόλις τα δημιουργήσουν οι χρήστες ή κατεβάζοντας τα από το cloud ή από τοπικό αποθηκευτικό χώρο και πραγματοποιεί ελέγχους για την αποφυγή κακής χρήσης ή διαρροής πληροφοριών και την αποτροπή αντιγραφής και στιγμιότυπου οθόνης, ακόμη και πέρα από το τείχος προστασίας της εταιρείας.

Χαρακτηριστικά

Διαχείριση λήξης και κατάργηση πρόσβασης. Προστασία εικόνας και εκτύπωσης. Έλεγχος τοποθεσίας. Προστασία PDF. Παρακολούθηση και ανάλυση χρήσης. Υδατογράφημα. Διαχείριση ψηφιακής διανομής. Ασφαλής εξωτερική κοινοποίηση. Εξαιρείται η προστασία ήχου και βίντεο.

Η εφαρμογή Fasoo View επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάζουν και να έχουν πρόσβαση σε κανονικά και κρυπτογραφημένα έγγραφα, να επικοινωνούν και να μοιράζονται πληροφορίες, σε Android τηλέφωνα και tablet. Για την χρήση είναι απαραίτητη η εγκατάσταση πιστοποιητικού μέσω του Fasoo Mobile Gateway πριν από την προβολή αρχείων. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των μη εξουσιοδοτημένων χρηστών και δεν προορίζεται για προσωπικούς χρήστες.

Χαρακτηριστικά εφαρμογής

Πρόγραμμα προβολής εγγράφων, μέσω ελέγχου πρόσβασης σε κάθε έγγραφο. Πρόγραμμα προβολής συνημμένων για email και browsers. Μηχανή αναζήτησης σε έγγραφα. Μεγέθυνση, σμίκρυνση και αναζήτηση για μια σελίδα, εισάγοντας τον αριθμό της σελίδας στο εργαλείο αναζήτησης. Επιβάλλει ένα ορατό ή ημιδιαφανές υδατογράφημα. Δυνατότητα προβολής κάθετα και οριζόντια. Αποθήκευση εγγράφων και άνοιγμα εγγράφων χωρίς αποθήκευση στην κινητή συσκευή.

Το Fasoo View Plus επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν και να επεξεργάζονται τα έγγραφά τους μέσω smartphone και tablet. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από χρήστες Fasoo Mobile Solution και δεν προορίζεται για προσωπικούς χρήστες. Επιτρέπει στους οργανισμούς να ελέγχουν και να εντοπίζουν εμπιστευτικά έγγραφα σε κινητές συσκευές. Επιτρέπει όλες τις προηγούμενες λειτουργίες που προσφέρθηκαν από το Fasoo View προσθέτοντας αντιγραφή, επικόλληση, αποκρυπτογράφηση, επεξεργασία, αποτροπή λήψης οθόνης, ορισμός της γεωγραφικής τοποθεσίας όπου προβάλλεται το έγγραφο και προβολή του ιστορικού γεωγραφικής θέσης όπου έγινε η πρόσβαση στο έγγραφο.

Διατίθεται με δωρεάν δοκιμή, με πληρωμή ετήσια ή εφάπαξ για μόνιμη άδεια. Υποστηρίζεται στις πλατφόρμες Mac, Windows, Web-Based, Cloud, SaaS, iOS, iPhone ,iPad, Android 5.0 και νεότερες εκδόσεις. Προσφέρεται εκπαίδευση προσωπικά, live online, με διαδικτυακά σεμινάρια και με έγγραφα. Διαθέσιμη υποστήριξη 24/7 μέσω email, μέσω τηλεφώνου και tickets. Προσφέρει υποστήριξη εφαρμογής για κινητά. Υποστηρίζει γλώσσες Κινέζικα, Αγγλικά, Ιαπωνικά και Κορεάτικα. Υποστηριζόμενα αρχεία εφαρμογής Fasoo View για προβολή και Fasoo View Plus για προβολή και επεξεργασία: MS Word 97 έως 2016 (doc, docx, dot, dotx), MS PowerPoint 97 έως 2016 (ppt, pptx, pps, ppsx, Pot, potx), MS Excel 97 έως 2016 (xls, xlsx, xltx, csv), Arae-A Hangul 3.0 έως 97 και 2002 έως 2014 (hwp), Adobe PDF 1.2 έως 1.7 (pdf), Αρχείο κειμένου (txt, asc), Αρχείο εικόνας (bmp, jpg, png, gif, wmf, emf, jpeg, tiff).

Πηγές

https://www.capterra.com/p/203400/Fasoo-Enterprise-DRM/ https://www.softwaresuggest.com/fasoo-enterprise-drm https://www.g2.com/products/fasoo-enterprise-digital-rights-management/reviews https://en.fasoo.com/products/fasoo-enterprise-drm/ https://crestsolution.com/solutions/fasoo-enterprise-drm/ https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fasoo.m.drmviewer&hl=en_US&gl=US https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fasoo.m.fasooviewplus https://support.caplinked.com/hc/en-us/articles/208200383-What-is-Watermarking-DRM-Document-Editing- https://www.locklizard.com/document-security-blog/document-security-watermark/ https://el.wikipedia.org/wiki/Ψηφιακό_υδατόσημο https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_watermarking https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_distribution https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_rights_management https://en.fasoo.com/products/fasoo-enterprise-drm-for-node/