Πρότυπο:Εύλογη χρήση

Από Βικιβιβλία
Πνευματικά δικαιώματα Αυτή η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα. Ο χρήστης που την επιφόρτωσε και πρώτος την χρησιμοποίησε σε άρθρο, όπως και τα υπόλοιπα άτομα που την εισήγαγαν σε άρθρα βεβαιώνουν ότι έχει τα προσόντα ώστε να θεωρείται υλικό που καλύπτεται από την πρόβλεψη «εύλογης χρήσης» (fair use) του νόμου των Η.Π.Α. όπου βρίσκονται οι διακομιστές της Βικιπαίδειας, καθώς και από το άρθρο 19 του N. 2121/93 για την συγκεκριμένη χρήση που έχει στα άρθρα αυτά. Χρήση διαφορετική από αυτή που μπορεί να θεωρηθεί «εύλογη», αντίθετη προς τα χρηστά ήθη και δεν δικαιολογείται από τον επιδιωκόμενο σκοπό, πιθανότατα είναι παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Προς τον χρήστη που ανέβασε την εικόνα: Παρακαλούμε γράψτε στην περιγραφή τους λόγους για τους οποίους επικαλείστε «εύλογη χρήση» και για ποιο άρθρο. Είναι επίσης απαραίτητο να αναφέρεται ο δημιουργός της εικόνας ή η πηγή της. Άλλοι χρήστες μπορούν να ελέγξουν αν δικαιολογείται η χρήση της εικόνας σε συγκεκριμένο άρθρο και, αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, να την προτείνουν για διαγραφή. Δείτε τα κριτήρια εύλογης χρήσης. Aπλή εικονογράφηση άρθρου και πορτρέτο προσώπου σε άρθρο για το εικονιζόμενο πρόσωπο δεν αποτελούν "εύλογη χρήση".

Χρήση[επεξεργασία]

Για χρήση σε εικόνες ή άλλα πολυμέσα για τα οποία δεν υπάρχει κατάλληλη πρότυπη σήμανση για εύλογη χρήση (δηλαδή δεν περιλαμβάνεται σε κάποια από τις τυπικές κατηγορίες) που αναφέρονται στην Βικιπαίδεια:Πινακίδες πνευματικών δικαιωμάτων#Πινακίδες εύλογης χρήσης, και μόνο όταν καλύπτονται τα κριτήρια εύλογης χρήσης.

Στις τυπικές κατηγορίες (αφίσα ταινίας, εξώφυλλα μουσικών άλμπουμ κλπ.) η δικαιολόγηση για την τυπική χρήση των αντίστοιχων εικόνων στα αντίστοιχα άρθρα (αλλά μόνο για αυτά) υπάρχει εντός του προτύπου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όπου δεν υπάρχει τυπική αιτιολόγηση, θα πρέπει εκτός από την τοποθέτηση της σήμανσης να αιτιολογείται ρητά ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται εξαίρεση στην χρήση μιας εικόνας που δεν είναι ελεύθερη. Γράψτε τον λόγο για τον οποίο είναι απαραίτητη η εικόνα στο άρθρο πριν ή μετά το πρότυπο, ή εντός του προτύπου με αυτό τον τρόπο:
{{εύλογη χρήση|αιτιολόγηση= ο λόγος... }}.