Πως να ξεκινήσετε με την python

Από Βικιβιβλία
Συμβουλή: Το παρόν κείμενο δεν έχει σκοπό να σας μάθει Python, αλλά να σας δείξει πως μπορείτε να μάθετε Python :)

Ποια έκδοση της Python;[επεξεργασία]

Η τρέχουσα έκδοση της Python είναι η 3. Όταν έγινε η αλλαγή από Python 2 σε Python 3, έγιναν τόσο μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό της γλώσσας που ο κώδικας έπαψε να είναι backward compatible (δηλαδή ο κώδικας της Python 2 δεν τρέχει στην Python 3 και αντιστρόφως).

Μια αναλυτική παρουσίαση του θέματος (στα αγγλικά) μπορεί να βρεθεί εδώ. Στην πραγματικότητα, για την εκμάθηση της γλώσσας και μόνο ή έκδοση αυτή καθ' εαυτή δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία (οι αλλαγές αφορούν περισσότερο την εσωτερική υλοποίηση). Οι διαφορές είναι γενικά πολύ μικρές και όταν θα μάθετε Python 2 θα μπορείτε κάλλιστα να γράψετε και Python 3 (και αντιστρόφως). Σήμερα τα περισσότερα από τα tutorials που θα βρείτε χρησιμοποιούν την Python 2, (όταν γράφονται αυτά έχουμε 2013). Στο άμεσο μέλλον αυτό αναμένεται να αλλάξει. Ίσως η καλύτερη επιλογή είναι να διαλέξετε πρώτα ένα βιβλίο-tutorial και να κατεβάσετε την ίδια έκδοση που χρησιμοποιεί αυτό.

Συμβουλή: Αν το tutorial που αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε χρησιμοποιεί την έκδοση 3, τότε προτιμήστε αυτήν!
Συμβουλή: Η python 3 είναι το μέλλον ;)

Εγκατάσταση[επεξεργασία]

To πρώτο βήμα φυσικά είναι να εγκαταστήσετε την Python.

Mac OS[επεξεργασία]

H Python έρχεται προεγκατεστημένη.

Linux[επεξεργασία]

H Python έρχεται προεγκατεστημένη.

Windows[επεξεργασία]

Στα windows υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να εγκαταστήσετε την Python. Ο πιο απλός είναι είναι να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση του επίσημου installer (έκδοση 2.7.9) ή να χρησιμοποιήσετε καποιο python distribution όπως:

Πρόταση μας είναι να χρησιμοποιήσετε είτε τον επίσημο installer είτε ένα εκ των Python XY ή Pyzo αναλόγως της έκδοσης Python που σας ενδιαφέρει.

Το μόνο μειονέκτημα του Python XY είναι ότι είναι μεγάλο το αρχείο του download (600+ ΜΒ) και ότι αν κάνετε πλήρη εγκατάσταση, θα πιάσει πιο πολύ χώρο στον δίσκο (πχ 1+ GB). Αν λοιπόν δεν έχετε χώρο στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας ή βιάζεστε κατεβάστε τον επίσημο installer, διαφορετικά το Python XY.

Προσθήκη στο $PATH[επεξεργασία]

Προκειμένου να μπορέσουν τα Windows να χρησιμοποιήσουν την Python θα πρέπει «να προσθέσετε το φάκελο εγκατάστασης της Python στη μεταβλητή PATH». Η διαδικασία αυτή γίνεται ως εξής:

  • O επίσημος installer της Python 3 έχει επιλογή για να γίνεται η προσθήκη στο PATH κατά την εγκατάσταση. Θυμηθείτε να το επιλέξετε.
  • Ο επίσημος installer της Python 2 δεν έχει επιλογή για να γίνει η προσθήκη της Python στο PATH και θα πρέπει να το κάνετε χειροκίνητα. Η διαδικασία δεν είναι καθόλου δύσκολη (εδώ και σε βίντεο, ενώ εδώ περιγραφή με εικόνες στα αγγλικά). Αν τυχόν χρησιμοποιείτε powershell, μπορείτε απλά να τρέξετε την ακόλουθη εντολή [Environment]::SetEnvironmentVariable("Path", "$env:Path;C:\Python27\;C:\Python27\Scripts\", "User").
  • Οι διάφορες διανομές Python προσθέτουν αυτόματα το φάκελο εγκατάστασης στο PATH οπότε δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι εσείς.

Βιβλία & Online Tutorials[επεξεργασία]

Ελληνική βιβλιογραφία[επεξεργασία]

Δυστυχώς, αν δεν ξέρετε αγγλικά θα δυσκολευτείτε στην εκμάθηση όχι μόνο της Python, αλλά και γενικότερα προγραμματισμού. Καλώς ή κακώς τα αγγλικά είναι απαραίτητα...

Σε άλλες γλώσσες προγραμματισμού, υπάρχουν περισσότερες επιλογές βιβλίων στα ελληνικά. Δυστυχώς, οι πηγές που θα βρείτε στα ελληνικά είναι πολύ λίγες. Ίσως οι πιο ολοκληρωμένες είναι:

Και τα τέσσερα διατίθενται ελεύθερα.

Αγγλική βιβλιογραφία[επεξεργασία]

Ευτυχώς, τουλάχιστον στα αγγλικά η βιβλιογραφία είναι πλήρης. Υπάρχουν βιβλία πραγματικά για όλα τα γούστα, αρκετά μάλιστα από αυτά είναι δωρεάν. Πρακτικά, το σύνολο των βιβλίων που έχουν εκδοθεί για Python θα το βρείτε εδώ, ενώ αυτή είναι μια λίστα με τα δωρεάν βιβλία που υπάρχουν για Python (εδώ άλλη μία λίστα). Εμείς θα σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με κάποιο από τα δωρεάν για να δείτε πως πάει το πράγμα. Αν δείτε ότι σας ενδιαφέρει και ότι θέλετε κάτι περισσότερο τότε μπορείτε να προχωρήστε και στην αγορά κάποιου βιβλίου.

Προτάσεις tutorial για αρχάριους[επεξεργασία]

Επειδή υπάρχουν πολλές επιλογές θα σας προτείνουμε ορισμένα βιβλία/tutorial που θεωρούμε καλά για αρχή.

  1. Το βιβλίο Python for kids δεν είναι δωρεάν αλλά αποτελεί μια πάρα πολύ καλή επιλογή για όσους δεν έχουν καμία πρότερη επαφή με τον προγραμματισμό. Χρησιμοποιεί την έκδοση 3 της Python.
  2. Τα tutorials του CodeAcademy. Δεν πάνε σε μεγάλο βάθος αλλά θα σας βοηθήσουν να πάρετε γρήγορα μια ιδέα.
  3. Το «Think like a computer scientist».
Συμβουλή: Η επιλογή των βιβλίων/tutorial εδώ είναι καθαρά υποκειμενική. Δεν ταιριάζουν όλα τα tutorials σε όλους. Αν δεν σας αρέσουν αυτά που σας προτείνουμε απλά δοκιμάστε με κάποιο άλλο βιβλίο από αυτά της προηγούμενης ενότητας!

Language reference[επεξεργασία]

Υπάρχουν ορισμένα βιβλία που καλύπτουν σε μεγάλο βάθος τη γλώσσα. Για αρχή δεν σας προτείνουμε να τα αποκτήσετε, καθώς μπορεί να τα βρείτε πιο βαριά από ο,τι ίσως θα θέλατε, αλλά αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε σοβαρά με τη γλώσσα σκεφτείτε να πάρετε ένα από αυτά.

Διάφορα[επεξεργασία]

Text Editors[επεξεργασία]

Για να γράψετε κώδικα, θα χρειαστείτε έναν programming text editor. Στα windows μια πολύ καλή επιλογή είναι το Notepad++. Σε Linux και Mac OS μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το SublimeText. Για το Linux μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον διορθωτή κειμένου (Gedit για gnome, Kate για KDE κλπ). Οι διορθωτές αυτοί αναγνωρίζουν ότι το κείμενο αντιστοιχεί σε Python και συνήθως προσαρμόζονται αναλόγως. Αν πάλι ξεκινάτε ένα καινούριο αρχείο μπορείτε να ορίσετε ότι το κείμενο που γράφετε είναι σε Python.

Command Line[επεξεργασία]

Θα διαπιστώσετε πολύ γρήγορα ότι στον προγραμματισμό είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζετε μερικές βασικές εντολές κονσόλας. Εδώ θα βρείτε έναν συνοπτικό οδηγό με όλα όσα χρειάζεστε.

Χρήσιμα sites[επεξεργασία]