Σελτζούκοι Τούρκοι

Από Βικιβιβλία

Καταγωγή[επεξεργασία]

Τζαμί της Σελτζουκικής Περιόδου

Οι Σελτζούκοι Τούρκοι ήταν λαός ασιατικής καταγωγής, καταγόμενος από την σημερινή Μογγολία. Προήλθαν από την Κεντρική Ασία και σύντομα εξαπλώθηκαν στα ανατολικά σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ήταν σκληροί πολεμιστές και φανατικοί μουσουλμάνοι. Πήραν το όνομά τους από τον Τούρκο ήρωα Σελτζούκ. Αρχικά ήταν μισθοφόροι των Αράβων από τους οποίους πήραν και την ισλαμική θρησκεία. Οι Σελτζούκοι Τούρκοι σταδιακά υιοθέτησαν τον περσικό τρόπο ζωής δημιουργώντας έτσι μια περσοποιημένη τουρκική δυναστεία.Τον 11ο αιώνα τουρκικά φύλα εξαπλώθηκαν στα Ανατολικά σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η δυναστεία των Σελτζούκων[επεξεργασία]

Οι Σελτζούκοι Τούρκοι δημιούργησαν μία τουρκομανική σουνιτική δυναστεία που εκτεινόταν από τη Μικρά Ασία έως την Περσία, από τον πολιτισμό της οποίας επηρεάστηκαν ιδιαίτερα. Ουσιαστικά η σελτζουκική δυναστεία ανέπτυξε έναν ξεχωριστό τουρκοπερσικό πολιτισμό επηρεασμένη από τον περσικό τρόπο ζωής και τον περσικό πολιτισμό, καθώς και από τη θρησκεία του Ισλάμ.

Πόλεμοι με το Βυζάντιο, ήττες και θρίαμβοι[επεξεργασία]

Η ήττα των Βυζαντινών στη μάχη του Μαντζικέρτ [1] από τους Σελτζούκους το 1071 οδήγησε στον εκτουρκισμό της Μικράς Ασίας. Όταν όμως αυτοκράτορας του Βυζαντίου το 1080 έγινε ο Αλέξιος ο Α΄ ο Κομνηνός οργανώθηκαν νέες εκστρατείες εναντίον των Σελτζούκων, οι οποίες οδήγησαν τους Βυζαντινούς σε θριαμβευτικές νίκες εναντίον των Τούρκων.[2] Όμως οι πόλεμοι Βυζαντινών και Σελτζούκων συνεχίστηκαν. Η μάχη του Μυριοκέφαλου υπήρξε μία από τις πιο συντριπτικές ήττες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η Αυτοκρατορία εξασθένιζε όλο και περισσότερο εξαιτίας είτε των επικίνδυνων τουρκικών φύλων που κατέκλυζαν την Ανατολή, είτε των Φράγκων και των Βενετών στη Δύση που επίσης την απειλούσαν όλο και περισσότερο.

Διάλυση[επεξεργασία]

Το Σουλτανάτο των Σελτζούκων Τούρκων έγινε αιτία της Α΄ Σταυροφορίας. Οι νικηφόρες εκστρατείες του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ του Κομνηνού, όσο και οι σταυροφορίες των Δυτικών οδήγησαν το Σουλτανάτο των Σελτζούκων σε παρακμή. Τον 14ο αιώνα την Μικρά Ασία κατέκλυσαν πολλές τουρκομανικές δυναστείες μεταξύ αυτών και του Οθωμανού Σουλτάνου Οσμάν, ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. [3]Το 1308 η δυναστεία των Σελτζούκων διαλύθηκε οριστικά.

Δείτε επίσης[επεξεργασία]

Τουρκικά φύλα

Χαζάροι

Τουρκομάνοι

Παραπομπές[επεξεργασία]

  1. Ιστορία Στα Βυζαντινά χρόνια, Εκδόσεις Διοφάντος
  2. Ιστορία του Ελληνικού Έθνους Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου
  3. Ιστορία του Ελληνικού Έθνους Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου