Συζήτηση:Οδηγός χρήσης Ubuntu

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από Βικιβιβλία

Το να γράψεις ένα εγχειρίδιο για το ubuntu παρουσιάζει μερικές σημαντικές δυσκολίες:

  • Κυκλοφορεί καινούργια έκδοση σε κάθε εξάμηνο κάτι που δρα ανασταλτικά στην χρήση γραφικών. Αυτό συμβαίνει και με άλλα ΛΣ και το λογισμικό ενγένη. Μια ματιά σε μεγάλα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα είναι χειροπιαστό παράδειγμα , αφού θα δείτε ράφια ολόκληρα με adobe cs2,cs3,cs4, windows vista , δίπλα δίπλα το επίσημο ubuntu guide με το jaunty με το προ έτους επίσημο, κτλ. Μου δίνεται η εικόνα ενός κλάδου της αγοράς βιβλίου που απαξιώνεται και απομακρύνει πιθανούς αναγνώστες. Γιατί να δώσεις 30e για ένα βιβλίο όταν σε ένα-δυο χρόνια θα έχει απαξιωθεί.
  • Οι χρήσεις του ubuntu και οι χρήστες του είναι πλεον μια μεταβλητή μεγάλου εύρους. Συνεπώς δεν έχει νόημα να κάνεις ένα βιβλίο με 50 κεφάλαια. Ο χρήστης που ενδιαφέρεται για μόνο 10 κεφάλαια γιατί να το πάρει.

Οι παραπάνω σκέψεις σκιαγράφουν ένα πλαίσιο που θα κινηθώ στην αρχή του βιβλίου.

  • Απουσία γραφικών που θα απαξιωθούν γρήγορα. Και καλύτερα ασπρόμαυρες εικόνες όταν είναι αναγκαία η συμπερίληψη τέτοιων εικόνων.
  • Δημιουργία pool δεξιοτήτων , με κάθε μια να έχει εξαρτήσεις . Πχ μια βασική δεξιότητα αφορά έναν πλήρως αρχάριο. Ανάλογα με το βάθος προαπαιτούμενων μιας δεξιότητας θα μπορεί να αποκτά έναν χαρακτηρισμό επιπέδου , αρχάριος , χρήστης , ..;;
  • Από το pool αυτό θα πρέπει να βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος να δημιουργείται περιεχόμενο κατα βούληση ανάλογα με τις ικανότητες του χρήστη και το περιβάλλον χρήσης.

Μερικά παραδείγματα :

  • Χομπίστας με χρόνο για να πειραματιστεί θέλει να κάνει εγκατάσταση και χρήση
  • Εντελώς νέος χρήστης θέλει dual boot και απλή χρήση γραφείου σε laptop , και έχει ασύρματο wireless adsl modem και θα κάνει διαμοιρασμό με άλλα μέλη στο σπίτι που πιθανώς να έχουν άλλες ανάγκες κτλ.
  • Από την άλλη και το ubuntu έχει και αυτό πολλές εκδόσεις. edubuntu,myth ubuntu , ubuntu studio ,kubuntu . xubuntu.


Δείγμα του κρίσιμου σημείου στο οποίο έχει φτάσει η έντυπη δημιουργία γενικών εγχειριδίων είναι ο επισημος οδηγός του ubuntu (jaunty έκδοση) . Προκείμένου να αναφερθεί σε όλα αυτά βγαίνει ένα μικρο χάος. Σε κάποιο σημείο αναρωτίεσαι αν διαβάζεις εγχειρίδιο ή ενημερώνεσαι

Συνοψίζωντας. Η αυξημένη πολυπλοκότητα των περιπτώσεων χρήσης επιτάσσει εξίσου πολύπλοκα εγχειρίδια. --Chomwitt 16:31, 28 Αυγούστου 2009 (UTC) για τις εκδόσεις του ubuntu (στάδιο λογικά πρότερο της χρήσης όταν θα γίνει η επιλογή).[απάντηση]

Πρόταση για ονοματολογία εικόνων.[επεξεργασία]

Προτείνω το ονόματα να μήν έχουν συνθετικά που παραμέμπουν σε μεταβαλλόμενα στοιχεία οπως πχ η έκδοση ενός λογισμικού (στο πλαίσιο ενός γενικού εγχειριδίου χρήσης με λίγους πόρους ).

Ίσως επίσης θα ήταν καλυτερα ξένα ονόματα. πχ gnome-taskbar-...

--Chomwitt 16:58, 28 Αυγούστου 2009 (UTC)[απάντηση]