Συζήτηση:Linux για αρχάριους

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από Βικιβιβλία

Σχετικά με τον πίνακα Αντιστοιχία_προγραμμάτων_από_Windows_σε_Linux.

Στην στήλη των windows ίσως έχει νόημα να έχουμε υποστήλη windows8 (την ποιό πρόσφατη) και την ποιό δημοφιλή πχ 7 ή windowsxp. Στην στήλη linux προτεινω τόσες στήλές όσες και οι διανομές για τις οποίες υπάρχει ενεργή κοινότητα σητν ελλάδα.

Επίσης καλό είναι υπάρχει και η σήμανση ποιές εφαρμογές είναι προεγκατεστημένες. Πχ δείτε τη ισχυέι σχετικά με τις bundled εφαρμογές των win7 και πόσο άλλαξαν σε σχέση με τα vista.(επίσης χρήσιμος πίνακας)( Στη λογική αυτή πχ το Skype αφού εξαγοραστηκε από την microsoft αποτελεί (αν και όχι bundled) αλλά σίγουρα την επίσημη πρόταση της microsoft ) . Στην περίπτωση του Ubuntu/Debian θα αναφερόμαστε σε LTS/Stable εκδόσεις αλλιώς ο πίνακας θα αλλάζει συχνά. Κάτι παρόμοιο υποθέτω ίσως μπορεί να γίνει για FreeBSD,arch,fedora,mint κτλ.

Θα είχε ίσως νόημα να είναι πολύ συνοπτικός ο πίνακας και απλά να μεταδίδει το νόημα ότι υπάρχουν εναλλακτικές Πίνακε/εγχειρήματα όπως οι ακόλουθοι ίσως να είναι υπερβολικοί για βιβλίο για αρχάριους:

Από την άλλη όμως μια σημαντική διαφορά και ομορφιά του Linux είναι οι πολλες διανομές και επιλογές. Αυτή όμως η ομορφιά κρύβει και έναν σπόρο διχογνωμιων οπότε η επίκληση/χρήση των προεγκατεστημένων καθε σταθερής έκδοσης κάθε διανομής με ελληνική κοινότητα θα μειώνε αυτό το αρνητικό. Παρόμοια αν πχ βάλουμε χύμα ενιαία εφαρμογές των windows ενδέχεται κάποιος να μην τις ξέρει αν πχ είναι κολλημένος στα xp.

Γενικά παρόμοιοι προβληματισμοί μπορούν να προκύψουν σε πολλά σχετικά υποθέματα του βιβλίου όπως πχ τον package manager κτλ. Οπότε ένα πλαίσιο στο οποίο θα κυμανθεί η αρχική συγγραφική ομάδα καθώς και σε τί αναγνωστες απευθύνεται είναι χρήσιμο.

Σαν διαχειριστής θεωρώ ότι είναι ίσως καλή πολιτική ευγενείας να μπορεί η αρχική συγγραφική ομάδα να καθορίζει ένα γενικό πλαίσιο στο οποιό θέλει να κυμανθεί δεδομένου της δυνατότητας πολυεπεξεργασίας.

--Chomwitt (συζήτηση) 10:57, 14 Ιανουαρίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Όσον αφορά τον πίνακα με την αντιστοιχία εφαρμογών, νομίζω ότι είναι καλύτερο-ευκολότερο να παραπέμπουμε σε άλλες τέτοιου τύπου λίστες. Είναι αρκετή δουλειά να τις μεταφέρουμε και να τις συντηρήσουμε και νομίζω ότι είναι και περιττό αφού υπάρχουν ήδη έτοιμες.

Όσον αφορά το που απευθύνεται το ββ είναι διατυπωμένο (από εμένα) στην αρχή του ββ

Για τους κανόνες, δεν είμαι σίγουρος τι θα μπορούσε να λειτουργήσει ικανοποιητικά. Έχεις υπόψη σου κάποιο άλλο ββ που έχουν τέθει τέτοιες κανόνες?

Pmav99 (συζήτηση) 20:19, 21 Ιανουαρίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Γενικά η παραπομπή σαν επιλογή υπάρχει. Όμως σε μια εκτυπώσιμη μορφή στο πλαίσιο που έχεις θέσει έχει νόημα να υπάρχει για κάποιον που γνωρίζει το 'personal computing' μέσα από το πρίσμα εφαρμογών των Windows.(δεδομένου ότι τα windows είναι το ποιό δημοφιλές ΛΣ ).--Chomwitt (συζήτηση) 22:19, 21 Ιανουαρίου 2013 (UTC)[απάντηση]
Ναι η αλήθεια είναι ότι το σκέφτομαι περισσότερο σαν online οδηγό και λιγότερο σαν pdf ή εκτυπωμένο. Απλά είναι αρκετή δουλειά και δεν είμαι σίγουρος αν αξίζει τον κόπο, όχι ότι δεν είναι χρήσιμη προσθήκη, αλλά είναι αρκετή δουλειά. Pmav99 (συζήτηση) 10:03, 22 Ιανουαρίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Προσθήκη Templates[επεξεργασία]

Από ότι βλέπω σε άλλα wiki χρησιμοποιούν templates για Notes, Warnings, Tips κτλ. Πχ εδώ. Στα ελληνόφωνα ββ από ότι βλέπω δεν υποστηρίζονται. Πως μπορεί να προστεθεί η υποστήριξη τους; Επίσης που είναι ο σωστός τόπος για να συζητηθεί κάτι τέτοιο;