Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση χρήστη:Ioissif

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Προσθήκη θέματος
Από Βικιβιβλία

===Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης,General Public License – GPL (ΒΑΡΒΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 4416091 - ΚΩΣΤΑΜΠΙΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 4417088)

[επεξεργασία]

Μία άδεια ελεύθερου λογισμικού υπάρχει περίπτωση να διαθέτει μόνο τον πηγαίο κώδικα διότι η χρησιμοποίησή της περιέχει περιοριστικούς όρους όπως η υποχρεωτική αναφορά στο όνομα του δημιουργού ή του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων αλλα και τον περιορισμό της τροποποίησης και διακίνησης της.Αντίθετα, υπάρχουν άδειες οι οποίες επιτρέπουν την τροποποίηση την αντιγραφή και την διανομή για οποιοδήποτε σκοπό.Μία τέτοια άδεια είναι η Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης η οποία ιδρύθηκε και δημοσιεύτηκε από τον Ρίτσαρντ Στάλλαν το 1989 και μέχρι στιγμής είναι η πιο κυρίαρχη άδεια του λογισμικού ανοιχτού κώδικα.Παράλληλα, η συγκεκριμένη άδεια ανήκει στο είδος των προστατευτικών αδειών και αυτό γιατί υποχρεώνει τους δικαιούχους να κάνουν διανομή λογισμικού με βάση την άδεια την οποία έλαβαν οι ίδιοι αρχικά.Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη άδεια είναι το πρότυπο προστατευτικών αδειών ενώ ταυτόχρονα δίνει στους κατόχους της πέντε δικαιώματα τα οποία είναι 1. Το δικαίωμα να αντιγράψετε και να αναδιανείμετε εφ' όσον περιλαμβάνετε μια ειδοποίηση περί των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και μια αποκήρυξη των εγγυήσεων. Μπορείτε να χρεώσετε για το κόστος της διανομής και να προσφέρετε εγγύηση έναντι αμοιβής.

2.Το δικαίωμα να δημιουργηθούν παράγωγες εργασίες για ιδία χρήση.

3.Το δικαίωμα να διανεμηθούν οι παράγωγες εργασίες εφ' όσον:

α) Προσδιορίσετε την εργασία ως τροποποιημένη

β) Τη χορηγήστε κάτω από τη GPL άδεια και

γ) Παρέχετε την πληροφορία για την άδεια στο περιβάλλον αλληλεπίδρασης (interactive) εφόσον το πρόγραμμα τρέχει σε κατάσταση αλληλεπίδρασης με το χρήστη. Αυτό το τμήμα και η υποχρέωση της χορήγησης άδειας υπό την GPL, δεν εφαρμόζονται σε ανεξάρτητες εργασίες που διανέμονται μαζί με κάποια άλλη εργασία υπό τη GPL και εκτελούνται σε περιβάλλον εργασίας χορηγημένο υπό τη GPL.

4. Μπορείτε να διανείμετε την εργασία μόνο στην εκτελέσιμη μορφή της εφ' όσον ο πηγαίος κώδικας είναι:

α)διανεμημένος μαζί με τον εκτελέσιμο κώδικα

β) παραχωρημένος από γραπτή προσφορά, έγκυρη για μια περίοδο τουλάχιστον τριών ετών, ώστε να καταστήσει τον πηγαίο κώδικα διαθέσιμο για όχι περισσότερο από το κόστος της διανομής και

γ)για τις μη εμπορικές διανομές, συνοδευόμενος με την προσφορά που ο διανομέας παρέλαβε ως προς τη διαθεσιμότητα του πηγαίου κώδικα.

5.Δεν μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί σε οποιαδήποτε από τα ανωτέρω δικαιώματα.

Αντιθέτως όμως,έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα παροχής λογισμικού σε τρίτους ενώ η άδεια αναφέρεται μόνο στην διατήρηση του αρχικού σκοπού.Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να διακρίνουμε τις επιπτώσεις της άδειας αλλά και να αναλύσουμε τους τύπους χρήσης Ανοιχτού Κώδικα

1.Χρήστες που χρησιμοποιούν μόνο τον εκτελέσιμο κώδικα προγραμμάτων υπό την GPL όπως θα έκαναν με οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο πρόγραμμα

2.Χρήστες που τροποποιούν τον πηγαίο κώδικα προγραμμάτων υπό την GPL για να χειριστούν τοπικά ζητήματα ρυθμίσεων ή για να εξετάσουν τις εσωτερικές απαιτήσεις τους και όχι για την αναδιανομή σε τρίτους και

3. Χρήστες που τροποποιούν τον πηγαίο κώδικα προγραμμάτων υπό την GPL και τα αναδιανέμουν είτε για προσωπικούς λόγους ευχαρίστησης ή/και για κέρδος.

Στην περίπτωση (1), η GPL δεν έχει επιπτώσεις σε αυτούς τους χρήστες καθόλου. Κατά συνέπεια, η κανονική χρήση λογισμικού υπό την GPL σε ένα εμπορικό περιβάλλον δεν θέτει κανένα εξαιρετικό νομικό πρόβλημα. Η ευρεία διανομή του λειτουργικού συστήματος Linux τα τελευταία χρόνια για χρήση του στους εμπορικούς και επιχειρησιακούς κεντρικούς web εξυπηρετητές αποτελεί απόδειξη ότι δεν υπάρχει κανένας νομικός λόγος να μην χρησιμοποιηθεί το λογισμικό Ανοικτού Κώδικα εάν τυχαίνει να θεωρείται καλύτερο από τις εναλλακτικές λύσεις ιδιόκτητου λογισμικού.

Στην περίπτωση (2), το τοπικά τροποποιημένο λογισμικό παρέχει εξ ορισμού στους χρήστες του πρόσβαση στον τοπικά τροποποιημένο πηγαίο κώδικα. Δεν υπάρχει καμία απαίτηση από την GPL ότι τέτοιες τοπικές τροποποιήσεις πρέπει να αποκαλύπτονται σε οποιονδήποτε άλλο.

Στην περίπτωση (3), εξετάζουμε την ομάδα χρηστών για τους οποίους πραγματικά γράφτηκε το GPL. Οι χρήστες που αναδιανέμουν τις τροποποιημένες ή μη-τροποποιήσεις εκδόσεις του λογισμικού Ανοικτού Κώδικα πρέπει να υπακούσουν το "χρυσό κανόνα" της GPL, δηλαδή τη χορήγηση της άδειας του αναδιανεμημένου λογισμικού κάτω από την GPL χωρίς προσθήκη οποιωνδήποτε περιορισμών. Στο σημείο όπου κάποιος θα θέλει να βγάλει κέρδος από το λογισμικό υπό την GPL χρησιμοποιώντας παραδοσιακούς περιορισμούς ιδιόκτητων αδειών, αυτοί οι περιορισμοί θα αποδειχθούν δύσκολοι αν όχι αδύνατοι στην εφαρμογή τους. Σημειώστε, όμως, πως το να υπάρχει κέρδος λόγω της GPL είναι και νόμιμο και ενθαρρύνεται από την ίδια την άδεια.