Συναρμολόγηση & συντήρηση υπολογιστών/Επίλυση προβλημάτων

Από Βικιβιβλία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο υπολογιστής δεν δίνει σημάδια παροχής ισχύς[επεξεργασία]

Πατάτε το κεντρικό κουμπί ισχύς στο κουτί αλλά δεν παρατηρείται καμιά απόκριση .Οθόνη νεκρή , δεν φαίνεται να εκτελείται το bios, ανεμιστηράκια νεκρά καθώς και σβησμένα leds στο πληκτρολόγιο και στο μπροστινό πανελ του κουτίου.

Ο υπολογιστής δεν δίνει κανένα σημάδι λειτουργίας.

 • Δεν κινούνται οι ανεμιστήρες
 • Δεν ανάβει κανένα led λειτουργίας στο μπροστινό πάνελ του κουτίου.


 1. Σιγουρευόμαστε ότι όντως έχουμε ανοίξει ανοίξει όλους τους σχετικούς διακόπτες.
  • Τον διακόπτη στο μπροστινό πάνελ του κουτίου
  • Τον διακόπτη στο πίσω μέρος του τροφοδιτικού
  • Άλλους πιθανούς διακόπτες πχ σε μονάδα αδιάλειπτης παροχής ρεύματος (UPS),πολύπριζο κτλ
 2. Έλεγχουμε αν υπάρχει στο τροφοδοτικό διακόπτησ επιλογής τάσης εισόδου. Αν η τάση εισοδου που έχουμε ρυθμίσει δεν είναι αυτή που χρησιμοποιείται στη χώρα μας (220V) τότε μπορεί να προκληθεί βλάβη σε διάφορα μέρη του υπολογιστή και πιθανών να μην παρέχεται καθόλου ισχύς.
 3. Ελέγχουμε για τυχών μη καλά συνδεδεμένα καλώδια παροχής ισχύς. Πχ το καλώδιο παροχής ισχύς της μητρικής , της CPU κτλ, καθώς και τα καλώδια που παρέχουν ισχύ στους ανεμιστήρες.
 4. Εκτελούμε ένα 'τεστ λάμπας' για να σιγουρευτούμε ότι υπάρχει παροχή ρεύματος από την πρίζα. Ακόμα καλύτερα αν έχουμε ηλεκτρικό πολύμετρο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.
 5. Ελέγχουμε το τροφοδοτικό και το αντικαθιστούμε αν είναι προβληματικό
 6. Ελέγχουμε το κουμπί ισχύς στο μπροστινό πάνελ του κουτίου. Δεν είναι πολύ κοινή βλάβη αλλά αν έχει χαλάσει το κουμπί αυτό ή αν δεν έχει συνδεθεί σωστά στην μητρική τότε δεν θα λειτουργήσει ο υπολογιστής.
 7. Αντικαθηστούμε τη μητρική κάρτα αν είμαστε σίγουροι ότι η πρίζα, το τροφοδοτικό και το κουμπί λειτουργία του κουτίου είναι εντάξει. Αν μπορούμε χρησιμοποιούμε μια POST κάρτα για να σιγουρευτούμε ότι ευθύνεται η μητρική κάρτα.


Επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη πιθανών ξεφόρτιση της μπαταρίας cmos αν και θέλει έρευνα κατα πόσο αυτό θα παρεμποδίσει την εκκίνηση του bios ή την εκκίνηση του υπολογιστή καθώς και την πιθανότητα βραχυκυκλώματος κάποιου καλωδίου ή κάρτας με μια μεταλλική επιφάνεια αν και απαιτεί περαιτέρω έρευνα αυτό το σημείο.