Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συναρμολόγηση & συντήρηση υπολογιστών/Θέματα ισχύος

Από Βικιβιβλία

Το τροφοδοτικό παρέχει ισχύ μέσα από τα καλώδια του στη μητρική , στην ΚΜΕ , στις οπτικές μονάδες, στους σκληρούς δίσκους , στις κάρτες γραφικών κτλ.

Το τροφοδοτικό έχει μια μέγιστη ισχύ που μπορεί να παράσχει στο σύστημα και την οποία μετράμε σε βαττ.

Ένα τσιπ για να λειτουργήσει απαιτεί κάποια παρεχόμενη ισχύ.

Τα καλώδια της παροχής πρέπει να είναι ικανά να παρέχουν την ισχύ που χρειάζεται το σύστημα.

Τα ATX τροφοδοτικά χρησιμοποιούν για την παροχή ισχύος στη μητρική (κύρια και βοηθητική) και στην ΚΜΕ βύσματα-υποδοχές τύπου molex mini-fit jr . Ο τύπος αναφέρεται σε μια τερματική μονάδα του βύσματος που συναντάται σε ομάδες των 4,6,20,24 ακροδεκτών (και υποδοχών ακροδεκτών). Ένα τερματικό κύκλωμα τέτοιου τύπου έχει προδιαγραφές για 9 Ampere. (αν και σε μικρότερες ομαδοποιήσεις πχ 6 ή 8 μπόρει να λειτουργεί και σε μεγαλύτερο έντασης ρεύμα. (επειδή λιγότερα κυκλώματα θα παράγουν μικρότερη θερμότητα)/

Οπότε μετρώντας πόσα κυκλώματα ενός επιπέδου τάσης (πχ 5V) έχει ένα βύσμα μπορούμε να βρούμε την συνολική παροχή ισχύος που μπορεί να διέλθει με ασφάλεια από το βύσμα αυτό. Πχ σε ένα κύριο βύσμα 24 δεκτών με 5 ακροδέκτες των 5V με 9A ανά κύκλωμα = 54W * 5(το πλήθος) = 220 W Παρόμοιοι υπολογισμοί για τους ακροδέκτες των 12, 3,3 V θα μας δώσουν την συνολική μέγιστη ισχύ που με ασφάλεια μπορεί να διοχετευτεί μέσα από το βύσμα συνολικά.

Λόγω των μεγαλυτέρων αναγκών σε ισχύ των ποιό προηγμένων τσιπσετ και ΚΜΕ δημιουργήθηκαν είτε ακροδέκτες molex με προδιαγραφή για 12A είτε η ποιό συνηθισμένη λύση προστέθηκαν στις μητρικες βοηθητικές υποδοχές (κονέκτορες) ισχύς (auxiliary power connectors) 6 και 8 pin τύπου molex mini-fit jr.

Η ποιό σημαντική αλλαγή στο πρότυπο ATX αναφορικά με θέματα ισχύος έγινε το 2003 όταν δημοσιεύτηκε η έκδοση ATX12V 2.0 η οποία πρόσθεσε στην κύρια παροχή ισχύος της μητρικής ακόμα 4 ακροδέκτες ανεβάζωντας το σύνολο στους 24. Οι τέσσερις αυτοί επιπλεον ακροδέκτες μπορούν να μεταφέρουν 75 W . Οι ανάγκες αυτές δημιουργήθηκαν και από τον δίαυλο pci express και τις κάρτες γραφικών .

Οι ΚΜΕ πέρνουν ισχύ από συσκευές που ονομάζονται αρθρώματα ρύθμισης τάσης (Voltage Regulator Module). Τα αρθρώματα αυτά μετατρέπουν μια υψηλή τάση εισόδου (πχ 12V 5V) σε μια χαμηλότερη τάση που χρειάζεται η ΚΜΕ. Αν δεν είχαμα απώλειες θα είχαμε στην ΚΜΕ συνολικά μικρότερη τάση αλλά μεγαλύτερο ρεύμα . Πχ αν ένα VRM πέρνει σαν είσοδο 5V*9A = 45W τότε στην ΚΜΕ θα έχουμε πχ 2V*22.5A= 45W . Όταν όμως μιλάμε για ρεύμα της ΚΜΕ προφανώς μιλάμε συνολικά (αν βλέπαμε την ΚΜΕ σαν ένα καλώδιο) όμως στην πραγματικότητα σε ένα ίχνος αγωγού μέσα στην ΚΜΕ το ρεύμα θα είναι τάξεις μεγέθους μικρότερο.