Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα πρώτα βήματα στο Bitcoin

Από Βικιβιβλία
bitcoin

To bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο νομισματικό σύστημα που βασίζεται στις αρχές της ομότιμης δικτύωσης, των ψηφιακών υπογραφών και των συναρτήσεων απόδειξης εργασίας .

Σε πολύ γενικό πλαίσιο μπορεί να θεωρηθεί το αντίστοιχο του email στις χρηματικές συναλλαγές από απόσταση!.Μπορεί απλά να στείλεις ένα ποσό από ένα σημείο του πλανήτη σε άλλο χωρίς ενδιάμεσους και με μικρότερο κόστος.

To bitcoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά αξίας μέσω του διαδικτύου πολύ ποιό οικονομικά από τις τρέχουσες διαδικασίες.

Σε αντίθεση με τα νομοθετημένου νομίσματα που αντλούν την αξία τους καί από τον νόμο ένα αλγοριθμικό νόμισμα όπως πχ το bitcoin αντλεί την αξία του από την επίλυση δύσκολων υπολογιστικών προβλημάτων τα χαρακτηριστικά των οποίων θα εξετάσουμε παρακάτω.

Συνοψίζοντας λοιπόν, το Bitcoin:

Είναι ένα ψηφιακό συναλλακτικό σύστημα μέσω Internet και συνεπώς υφίσταται μόνο μέσα σε ψηφιακά συστήματα, δηλαδή δεν έχει υλική υπόσταση (χαρτονομίσματα π.χ.).

Τα ψηφιακά νομίσματα Bitcoin φυλάσσονται στο ψηφιακό πορτοφόλι του χρήστη

Δεν έχει κεντρικό έλεγχο και η λειτουργία του βασίζεται στην επικοινωνία των υπολογιστών μεταξύ τους, μέσω του Internet

Όσοι υπολογιστές συνεισφέρουν την επεξεργαστική τους ισχύ στο δίκτυο του Bitcoin, δημιουργούν νομίσματα, προφυλάσσουν το δίκτυο από επιθέσεις κι ελέγχουν την ορθότητα κι εγκυρότητα των συναλλαγών που γίνονται σε αυτό (η διαδικασία αυτή είναι προαιρετική)

Η δημιουργία των νομισμάτων είναι ελέγξιμη κι έτσι αποτρέπονται φαινόμενα όπως ο πληθωρισμός

Η ανταλλαγή Bitcoins μεταξύ χρηστών, σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο κι αν βρίσκονται, γίνεται εύκολα με τη χρήση ενός προγράμματος

Οι αμοιβές για τη μεταφορά Bitcoins είναι απειροελάχιστες (μικρότερες των πέντε ευρωλεπτών)

Υπάρχουν υπηρεσίες που ανταλλάσσουν Bitcoins για άλλα νομίσματα όπως ευρώ, δολάρια, κλπ

Οι Bitcoin συναλλαγές είναι μη αναστρέψιμες, δηλαδή αν στείλουμε νομίσματα σε ένα φίλο, δεν υπάρχει δυνατότητα ν” αναστρέψουμε τη συναλλαγή.

Ο μόνος τρόπος για να λάβουμε τα νομίσματά μας πίσω, είναι να γίνει νέα συναλλαγή από τον φίλο προς εμάς.

Πως δημιουργούνται τα bitcoins;

[επεξεργασία]

Κάθε συναλλαγή που γίνεται στο δίκτυο του Bitcoin, ελέγχεται για την εγκυρότητά της και στη συνέχεια τοποθετείται μέσα σ” ένα block μαζί με άλλες συναλλαγές που έχουν ελεγθεί. Κάθε δέκα λεπτά περίπου, δημιουργείται και ένα νέο block για να φιλοξενήσει αυτές τις συναλλαγές, το οποίο σχετίζεται με το αμέσως προηγούμενο αλλά κι όλα τα υπόλοιπα blocks που έχουν δημιουργηθεί πριν από αυτό, σχηματίζοντας έτσι την αλυσίδα των μπλοκ (block chain). Ένας μαθηματικός αλγόριθμος χρησιμοποιείται για να γίνει ο συσχετισμός του νέου block με τα προηγούμενα. Μόλις βρεθεί η λύση του αλγόριθμου τότε θα δημιουργηθεί το νέο block και μαζί με αυτό θα δημιουργηθεί κι ένας συγκεκριμένος αριθμός bitcoins. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται Mining κι έχει πάρει το όνομά της ως μια σύγχρονη αναπαράσταση των χρυσωρύχων του περασμένου αιώνα.

Για να μπορεί η λύση του αλγόριθμου (γρίφου) να προκύπτει κάθε δέκα λεπτά περίπου, ανεξάρτητα από το πόσοι χρήστες προσπαθούν ταυτόχρονα να τη βρουν, τότε είναι προφανές πως θα πρέπει να τροποποιηθεί η δυσκολία του γρίφου. Αυτό γίνεται αυτόματα από το δίκτυο σε σχέση με το πόσοι χρήστες προσπαθούν να βρουν τη λύση. Συνεπώς, όσο περισσότεροι χρήστες προσπαθούν να λύσουν το γρίφο, τόσο μεγαλώνει η δυσκολία του κι αντίστροφα. Κάθε υπολογιστής ή συσκευή που αναζητά τη λύση του γρίφου, συμμετέχει παράλληλα και στην προστασία του δικτύου από επιθέσεις καθώς και στον έλεγχο και προώθηση των συναλλαγών στο δίκτυο, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

Κατά την περίοδο σύνταξης αυτού του κειμένου, για να βρει κάποιος τη λύση χρησιμοποιώντας έναν τυπικό υπολογιστή, θα χρειαστούν πολλοί μήνες. Αν θέλετε να υπολογίσετε πόσο χρόνο θα σας πάρει να βρείτε τη λύση ενός γρίφου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία υπολογισμού χρόνου για block.

Τέλος ν” αναφέρουμε πως το ποσό των bitcoins που αποδίδεται σε όποιον βρίσκει τη λύση του γρίφου, υποδιπλασιάζεται κάθε τέσσερα χρόνια περίπου (210.000 blocks). Ο πρώτος υποδιπλασιασμός της αμοιβής, από 50 σε 25, έγινε στις 28 Δεκεμβρίου του 2012 και ο επόμενος αναμένεται κάποια στιγμή προς το τέλος του 2014.

Να επισημάνουμε ότι η δημιουργία των bitcoins γίνεται με έναν εξαιρετικά προβλέψιμο τρόπο. Με πιο απλά λόγια, η δημιουργία τους δεν εξαρτάται από την προσφορά και ζήτηση, ούτε από τη βούληση κάποιου κράτους ή οργανισμού για δημιουργία περισσότερων ή λιγότερων νομισμάτων. Το δίκτυο από μόνο του καθορίζει το ρυθμό δημιουργίας τους. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό του Bitcoin που το καθιστά «αλεξίσφαιρο» σε κρίσεις, πληθωρισμό κι άλλα συχνά προβλήματα των παραδοσιακών νομισμάτων.

Πως μπορείτε ν` αποκτήσετε bitcoins

[επεξεργασία]

Για να μπορέσετε ν” αποκτήσετε τα πρώτα σας νομίσματα θα χρειαστείτε μια bitcoin διεύθυνση. Ο πιο απλός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε κάποια υπηρεσία όπως οι https://easywallet.org/ και https://blockchain.info/wallet/ με τις οποίες μπορείτε να έχετε το πορτοφόλι σας online και να έχετε πρόσβαση σε αυτό από οπουδήποτε.

Περιεχόμενα

[επεξεργασία]
  1. Πως δημιουργούνται τα bitcoins;
  2. Πως μπορείτε ν` αποκτήσετε bitcoins
  3. Βασικές έννοιες
  4. Εγκατάσταση του πελάτη
  5. Συναλλαγές μέσω του πελάτη μας

Οι εξελίξεις στη νομοθετική ρύθμιση του Bitcoin

Το Bitcoin αποτελεί αχαρτογράφητη περιοχή για πολλούς επιστημονικούς τομείς, όπως τα νομικά και τα οικονομικά. Μετά την πρόσφατη εκτόξευση της δημοφιλίας του, άρχισε να τραβά την προσοχή, εκτός των πολιτών, και των κρατικών φορέων σε διάφορες χώρες του πλανήτη.

Στη συνέχεια, παρατίθεται μια ευσύνοπτη ανασκόπηση των ενεργειών επίσημων κρατικών φορέων σχετικά με το Bitcoin, τους τελευταίους μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε σχετική έκθεσή της τον Οκτώβριο 2012, έχει αναγνωρίσει το Bitcoin ως «εικονικό νόμισμα» (virtual currency), όπου ως εικονικό νόμισμα νοείται «…το αρρύθμιστο ψηφιακό χρήμα, το οποίο εκδίδεται και συνήθως ελέγχεται από τους δημιουργούς του και το οποίο χρησιμοποιείται και γίνεται δεκτό μεταξύ των μελών μιας συγκεκριμένης εικονικής κοινότητας».

Στις ΗΠΑ, το Δίκτυο Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών (Financial Crimes Enforcement Network), σε σχετική οδηγία που εξέδωσε τον Μάρτιο 2013, χαρακτήρισε τα ανταλλακτήρια ως επιχειρήσεις παροχής χρηματικών υπηρεσιών και για το λόγο αυτό τα υπήγαγε στις ρυθμίσεις της Bank Secrecy Act, και εμμέσως υπέλαβε ότι το Bitcoin είναι χρήμα.

Το γερμανικό κράτος, τον Ιούνιο 2013, εξαίρεσε από το φόρο κεφαλαίου τα κέρδη που προκύπτουν τη διακράτηση Bitcoins πέραν του έτους.

Επίσης, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών χαρακτήρισε το Bitcoin ως «financial instrument» (Αύγουστος 2013). Μάλιστα, λίγες εβδομάδες νωρίτερα (Ιούλιος 2013), το υπουργείο χαρακτήρισε το Bitcoin ως «μονάδα αξίας» (όχι, όμως ως «μονάδα μέτρησης αξίας») και για το λόγο αυτό, το υπήγαγε, με σχετική τροποποίηση του γερμανικού Τραπεζικού Κώδικα, στις νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν για τα χρηματοδοτικά μέσα.

Στη δίκη που έχει ξεκινήσει για την υπόθεση Trendon Shavers, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION), σε δικόγραφο της, τον Ιούλιο 2013, αποδίδει στο Bitcoin χαρακτήρα χρεογράφου / αξιογράφου.

Ο υπουργός οικονομικών του Βελγίου, Koen Geens, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση (Σεπτέμβριος 2013), δήλωσε το ότι Bitcoin δεν ανησυχεί το Βέλγιο και πρόσθεσε ότι, κατά τη γνώμη του, η Τράπεζα του Βελγίου δεν θα είχε ενστάσεις εναντίον του.

Το πρώτο κράτος, μέχρι σήμερα, που έχει ήδη προβεί σε νομοθετική ρύθμιση δραστηριοτήτων με Bitcoin, είναι οι ΗΠΑ. Αυτό εξηγείται εύκολα, στο μέτρο που στις ΗΠΑ το Bitcoin γνωρίζει με τη μεγαλύτερη και ταχύτερη εξάπλωση.

Με τη διάδοση του Bitcoin και την προσοχή που ήδη λαμβάνει, αλλά και πρόκειται να λάβει στο επόμενο διάστημα, είναι περίπου αναμενόμενο ότι όλο και περισσότεροι κρατικοί φορείς θα ασχολούνται μαζί του. Όπως είναι επίσης αναμενόμενο ότι πλέον όλο και περισσότερα τα κράτη θα προβούν σε ενέργειες νομοθετικής ρύθμισης του.

Συγγραφείς

[επεξεργασία]

Posted by Serenata

Posted by Εύφη Τσακούμη

Posted by Athan Calligeris


Σύνδεσμοι


https://en.bitcoin.it/wiki/Main_Page