Τεχνική Νομοθεσία Για Μηχανικούς Πληροφορικής/Ιστολόγια (blogs) και Ελευθερία Έκφρασης

Από Βικιβιβλία

To ιστολόγιο, γνωστό συχνά με την άκλιτη ονομασία blog, είναι μορφή "ιστοχώρου". Είναι λίστα καταχωρήσεων από την πιο πρόσφατη καταχώρηση στην παλαιότερη. Το περιεχόμενο των καταχωρήσεων μπορεί είναι οτιδήποτε, όπως Νέα , πολιτικοκοινωνικός σχολιασμός, σχολιασμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των διασημοτήτων, προσωπικά ημερολόγια και ειδικά θέματα όπως τεχνολογία, μόδα, αθλητικά, τέχνες, γαστρονομία. Συνήθως δεν απαιτείται ενδελεχής επιμέλεια του κώδικα της ιστοσελίδας, μιας και συχνά είναι εγκατεστημένα αυτόματα συστήματα, που παρέχουν την δυνατότητα στο διαχειριστή του ιστολογίου να συντάξει μια καταχώρηση με πολύ λίγα βήματα.

Ο κοινός χρήστης του "Διαδικτύου" μπορεί εύκολα και δωρεάν να ξεκινήσει το δικό του ιστολόγιο μέσω πολλών φορέων που προσφέρουν συστήματα τα οποία στηρίζονται σε λογισμικό που κάνει την σύνταξη των ιστολογίων πολύ απλή διαδικασία. Το αντάλλαγμα τέτοιων φορέων είναι συνήθως η αυτόματα διαφήμιση στα ιστολόγια ή η αυτοπροβολή. Σε τέτοιες υπηρεσίες στηρίζεται η πλειονότητα των ιστολογίων, ιδίως τα μικρότερα. Όμως όπως και κάθε άλλο είδος ιστοσελίδας, έτσι και το ιστολόγιο μπορεί να στηριχθεί και σε υπηρεσίες στις οποίες ο διαχειριστής του ιστολογίου έχει τον πλήρη έλεγχο του ιστοχώρου του.

O αγγλικός όρος blog προέρχεται από το weblog το οποίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ως ιστολόγιο. Το weblog είναι επινόηση του Jorn Barger από τον Δεκέμβριο του 1997. Στις αρχές του 1999 όμως ο Peter Merholz ανακοίνωσε ότι θα το προφέρει «wee-blog» και έτσι καταλήξαμε στο σύντομο όρο blog αφού ο συντάκτης αναφερόταν ως blogger. Η παρουσία των ιστολογίων στον "Παγκόσμιο Ιστό" αποτελεί μια μορφή "διαδικτυακής δημοσιογραφίας" που υλοποιεί την έννοια της "δημοσιογραφίας των πολιτών". Φορείς της τελευταίας δεν είναι οι εργαζόμενοι στο χώρο των "ΜΜΕ" αλλά χρήστες του Διαδικτύου που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με την "Τέταρτη Εξουσία", για αυτό και δεν υπάγονται σε έλεγχο από κρατικές Αρχές, όπως πχ το ελληνικό "ΕΣΡ".

Η ιστορία των ιστολογίων[επεξεργασία]

Το 1998 υπήρχαν ελάχιστες ιστοσελίδες τύπου blog. Βασικό στοιχείο για την ανάπτυξή τους είναι η σύνταξη λιστών με αντίστοιχες ιστοσελίδες. Ο πρώτος που συνέταξε μια τέτοια λίστα ήταν ο Jesse James Garrett συντάκτης της ιστοσελίδας Infoshift. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους έστειλε αυτή τη λίστα στον Cameron Barrett ο οποίος δημοσίευσε τη λίστα στο Camworld και όσοι διέθεταν Blog και δεν είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα άρχισαν να του στέλνουν τις διευθύνσεις των ιστοχώρων (URL) τους για να τους συμπεριλάβει. Έτσι, ξεκίνησε να δημιουργείται μια κοινωνία αφού ήταν εύκολο να παρακολουθείς όλα τα blog που βρίσκονταν στη λίστα του Cameron. Η λίστα αυτή μεγάλωνε τόσο πολύ όμως που αποφάσισε να μόνο αυτά που παρακολουθούσε ο ίδιος. Αυτό μάλιστα αποτελεί τον πρόδρομο της λίστας που περιέχουν και σήμερα τα περισσότερα blog. Tο ίδιο έκαναν και άλλοι bloggers.

Το 1999 η Brigitte Eaton συνέταξε μια λίστα με όλα τα blog που η ίδια ήξερε και δημιούργησε το Eatonweb Portal. Το κριτήριο της Brigitte ήταν πολύ απλό : κάθε καταχώρηση να διαθέτει και ημερομηνία. Το θέμα του τι είναι και τι όχι blog απασχόλησε πολύ όλους τους bloggers αλλά, επειδή η λίστα της του Eatonweb Portal ήταν η πιο πλήρης, κυριάρχησε το κριτήριο της Eaton.

Τον Ιούλιο του 1999 εμφανίστηκε το Pitas, το πρώτο εργαλείο για να μπορεί ο καθένας να δημιουργεί το δικό του blog και τον Αύγουστο η εταιρεία Pyra παρουσίασε το Blogger . Από εκείνη τη στιγμή άρχισε η έκρηξη των blogs, τα οποία πολλαπλασιάζονταν με γεωμετρική πρόοδο. Έτσι, ενώ το 1999 υπολογίζονταν κάτω από 50, στο τέλος του 2000 είχαν γίνει χιλιάδες και τρία χρόνια αργότερα εκατομμύρια.

Οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τον όρο blogosphere (σε ελληνική απόδοση μπλογκόσφαιρα) ήταν οι Schneider και Foot το "2004" με το σύγγραμμά τους Τhe Web as an Object of Study

Μορφολογία και χαρακτηριστικά των blog[επεξεργασία]

Ένα τυπικό blog αποτελείται από τον τίτλο που αναγράφεται στην κεφαλίδα της σελίδας ενώ συχνά ακολουθούν μία ή δύο περιγραφές κειμένου. Το κύριο μέρος της σελίδας αποτελείται από δύο στήλες, μια που αφιερώνεται στην παρουσίαση των καταχωρήσεων κατά την αντίστροφη χρονολογική σειρά, και άλλη μια πλαϊνή στήλη – μπάρα που περιέχει τις συνδέσεις (link) και πιθανόν κάποια διαδραστική ψηφοφορία. Στο υποσέλιδο αναγράφονται πληροφορίες σχετικά με το όνομα του συντάκτη και τους όρους χρήσης. Αναφορικά με την κεντρική στήλη καταχωρήσεων, σε αυτή απαντώνται πιο συχνά γραπτό κείμενο, αρχεία, εικόνες, επιτρεπόμενα σχόλια, βίντεο και ήχος, συνδέσεις και βιβλίο φιλοξενούμενων. Η πλειονότητα των συνδέσεων οδηγούν σε ιστοσελίδες και όχι σε άλλα blog, δηλαδή ο αριθμός των blog που το κάνουν αυτό (περίπου 50%) είναι χαμηλότερος από αυτόν που θα αναμενόταν δεδομένου ότι ένα blog καθορίζεται συχνά από την άποψη σύνδεσης του περιεχομένου του με κάποιο άλλο στον ιστό.

Αναμφισβήτητα την καρδιά ενός blog αποτελούν οι καταχωρήσεις του. Η πιο συχνή πληροφορία που συναντάται στην επικεφαλίδα μιας καταχώρησης είναι η ημερομηνία και ο τίτλος της, ενώ σε ένα τυπικό υποσέλιδο περιέχεται η ώρα της καταχώρησης, το όνομα του συντάκτη ή το ψευδώνυμο του και συνδέσεις προς ένα μόνιμο αντίγραφο της καταχώρησης που αποθηκεύεται κάπου αλλού στην περιοχή permalink. Επίσης ένας σύνδεσμος για πρόσθεση ή ανάγνωση σχολίου, εφόσον υπάρχει, εμφανίζεται συχνά εδώ. Σχετικά με τα σχόλια που παρουσιάζονται, μια καταχώρηση λαμβάνει κατά μέσο όρο τρία, αν και η πλειονότητα των καταχωρήσεων δεν περιλαμβάνει κάποιο σχόλιο. Ωστόσο όσο σημαντικά είναι τα σχόλια για την αντίληψη που διαμορφώνεται σε ένα blog, η ύπαρξη συνδέσμων (link) μέσα στις καταχωρήσεις είναι ακόμα πιο σημαντική καθότι μια καταχώρηση συχνά κεντροθετείται γύρω από ένα σύνδεσμο. Κατά συνέπεια είναι εντυπωσιακό ότι λιγότερο από το 1/3 των καταχωρήσεων περιέχουν οποιαδήποτε σύνδεση, ενώ η κεντρική τάση για μια καταχώρηση είναι να μην περιέχει καμία. Ακόμη και όταν οι συνδέσεις είναι παρούσες, οδηγούν σπάνια σε άλλη περιοχή ή άλλα blog, αλλά κυρίως σε εξωτερικές "ιστοσελίδες". Τέλος η μέση καταχώρηση αποτελείται περίπου από 210 λέξεις κάτι που σημαίνει λίγο λιγότερο από ότι ένα "e-mail" που συντάσσεται για μία ακαδημαϊκή λίστα συζήτησης.

Τα δικαιώματα των bloggers[επεξεργασία]

Επειδή το blog είναι ένα καινούργιο μέσο Διαδικτυακής επικοινωνίας, οι κανόνες που τα συνοδεύουν είναι ελάχιστοι, με αποτέλεσμα η κατοχύρωση του περιεχομένου τους να γίνεται ολοένα και πιο μηδαμινή. Έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις που το περιεχόμενο των blogs αντιγράφεται, χωρίς την άδεια των ανθρώπων που έχουν διατυπώσει το κείμενο, με αποτέλεσμα δημοσιογράφοι, και όχι μόνο, να οικειοποιούνται τα κείμενα, ξεχνώντας τον αρχικό τους συγγραφέα. Η προσπάθεια που γίνεται για να ελαττωθεί η έκταση αυτού του προβλήματος είναι αρκετά μεγάλη. Σημαντικό ρόλο σε αυτό μπορούν να έχουν οι άδειες Creative Commons, που μπορούν πολύ εύκολα να προστεθούν στην γλώσσα προγραμματισμού ("HTML") ενός blog δίνοντας στο δημιουργό του τη δυνατότητα να ορίσει ο ίδιος με ποιους όρους επιθυμεί να τροποποιείται το υλικό που τοποθετεί. Φυσικά, τα blogs, ως έργα κάποιου δημιουργού, εφόσον χαρακτηρίζονται από τους δύο όρους της πρωτοτυπίας και της συγκεκριμένης μορφής, καθίστανται πρωτότυπα και, ως εκ τούτου, προστατεύονται από τις διατάξεις του Ν. 2121/93 περί πνευματικής ιδιοκτησίας.


Λογοκρισία στα blog[επεξεργασία]

Ο κάθε blogger έχει το δικαίωμα να γράφει τις απόψεις του ελεύθερα, είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα, με μόνη προϋπόθεση την τήρηση των γενικών όρων χρήσης της κάθε διαδικτυακής εφαρμογής που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του ιστολογίου.

Παρόλ' αυτά, τα τελευταία χρόνια, με την ραγδαία ανάπτυξη του Διαδικτύου άλλα και των μπλογκ, και την χρήση αυτών ως μέσα ενημέρωσης, συχνά συναντάμε περιπτώσεις "λογοκρισίας". Σε διάφορες χώρες με αντιδημοκρατικά καθεστώτα, που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα η "Κίνα", το Ιράκ κ.α., οι βασικοί πάροχοι χώρου ιστολογίων υπόκεινται σε βαριά λογοκρισία από την κυβέρνηση. Η καταστολή που εφαρμόζεται εναντίον των blogs είναι πρωτοφανής (υπηρεσίες παρακολούθησής τους, φυλακίσεις, βασανισμοί δημιουργών τους κτλ.) και τα έχει αναδείξει σε σύμβολα αντίστασης, διαφορετικότητας και διεκδίκησης ελευθεριών.

Στην Ελλάδα η περίπτωση του blogme.gr και η σύλληψη του Αντώνη Τσιπρόπουλου -ιδιοκτήτη του blogme.gr- το 2006 πυροδότησε συζήτηση για τη λογοκρισία στα ιστολόγια, καθώς και έντονες αντιδράσεις από την ελληνική μπλογκόσφαιρα. O κ. Τσιπρόπουλος στο site, το οποίο διατηρούσε επώνυμα και χρησιμοποιώντας την τεχνική "RSS", αυτόματα αναδημοσίευε κείμενα από ελληνικά blog, δημοσίευσε κείμενο που υπήρχε στο funel.blogspot.com, το οποίο σατίριζε τον κ. Λιακόπουλο. Ο κ. Λιακόπουλος κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου με αποτέλεσμα τη σύλληψη του "aggregator" κ. Τσιπρόπουλου.

Πιο πρόσφατα, το Φεβρουάριο του 2008, οι ελληνικές σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος σταμάτησαν τη λειτουργία του ενημερωτικού blog press-gr.blogspot.com. To συγκεκριμένο blog είχε δεχτεί δεκάδες μηνύσεις προς τους διαχειριστές του blog για κατηγορίες όπως δυσφημίσεις και προσβολές της προσωπικότητας προσώπων της δημόσιας ζωής.

Το ίδιο χρονικό διάστημα ξεκινούν ξανά συζητήσεις και προτάσεις για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για το "Διαδίκτυο" στην Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές παρόμοια περιστατικά συνεχίζουν να συμβαίνουν με αποτέλεσμα το ζήτημα λογοκρισία στα blog να έρχεται όλο και πιο συχνά στο προσκήνιο. Σαν απάντηση οι Έλληνες bloggers δημιούργησαν και δημοσίευσαν ένα κώδικα δεοντολογίας, το "μανιφέστο των blogs" Το Μάιο του 2009 το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης με την υπ’ αριθ. 44/2008 απόφαση σε δίκη που αφορούσε υπόθεση προσβολής της προσωπικότητας μέσω blog εξέδωσε την πρώτη απόφαση για τα ιστολόγια. Από τα κύρια σημεία της απόφασης αυτής είναι πρώτον, η αναγνώριση του διαδραστικού χαρακτήρα των blogs και το ότι για το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν ευθύνεται μόνο ένα άτομο. Δεύτερον, αναγνωρίζεται η ανωνυμία των bloggers, χωρίς να παύει το ιστολόγιο να θεωρείται ηλεκτρονικό έντυπο, καθώς και στην έντυπη δημοσιογραφία μπορεί κανείς να υπογράφει με μη πραγματικό όνομα. Επίσης, η εταιρεία που φιλοξενεί ένα blog, από τη στιγμή που δεν τροποποιεί τις αναρτήσεις, δε θεωρείται ιδιοκτήτης, εκδότης, ούτε υπεύθυνη για το περιεχόμενο του ιστολογίου. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ολόκληρη την απόφαση εδώ, οπώς δημοσιεύτηκε από το blog Information Law και το νομικό περιοδικό Αρμενόπουλος.

Μπλογκ και Δημοσιογραφία[επεξεργασία]

Οι περισσότεροι μελετητές, καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι, θεωρούν ότι τα μπλογκ συνιστούν μία μορφή εναλλακτικής δημοσιογραφίας καθώς συμβάλλουν ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας επικοινωνίας και συμπληρώνουν τις κλασσικές μορφές δημοσιογραφίας ουσιαστικά. [Δρ. Κ. Πατέλη- Η Δημοσιογραφία στον Ιστό]. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι ένας δημοσιογράφος που γράφει σε μπλογκ δεν περιορίζεται από τη νόρμα και μπορεί να εκφράσει την άποψη του επάνω σε ένα θέμα από μία διαφορετική σκοπιά από την γενικά θεσμοθετημένη και κρατούσα, χωρίς συγχρόνως να περιορίζεται από ανώτερους του για το πως να εκφραστεί επάνω σε ένα θέμα.


Σύμφωνα με τον Deuze στο άρθρο του "The web and its journalisms" τα μπλογκ θεωρούνται ακράδαντα μία μορφή Δημοσιογραφίας στον ιστό καθώς παρουσιάζουν και τα τρία σημαντικά χαρακτηριστικά της- υπερκειμενικότητα, διαδραστικότητα και πολυμεσικότητα- και καθώς η λειτουργία τους είναι ταυτόσημη με τον κύριο σκοπό της δημοσιογραφίας( σύμφωνα με τον κύριο ισχύων ορισμό της στις εκλεγμένες δημοκρατίες παγκοσμίως), να παρέχει στους πολίτες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να είναι ελεύθεροι και αυτοκυβερνώμενοι.

Επίσης μέσω των μπλογκ μπορεί να ασκηθεί συμμετοχική δημοσιογραφία ή "δημοσιογραφία των πολιτών" αφενός γιατί ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα και μέσα από αυτό να συμβάλλει στην παραγωγή ειδήσεων και στη διανομή πληροφοριών και αφετέρου γιατί δίνουν τη δυνατότητα σχολιασμού κάθε δημοσίευσης.


Τα μπλογκ ανήκουν ουσιαστικά ανάμεσα σε δύο κατηγορίες "Δημοσιογραφία στον ιστό": στις ιστοσελίδες περιεχομένου και κατηγοριών (περιέχουν κυρίως υπερσυνδέσμους σε ιστοσελίδες άλλων δημοσιογραφικών ιστοτόπων και δεν παράγουν οι ίδιες δημοσιογραφικό υλικό) και στις ιστοσελίδες μεταδημοσιογραφίας και σχολίων (κυρίως παρέχουν σχολιασμό επάνω σε άλλους δημοσιογραφικούς ιστοτόπους και το πώς έχουν σχολιασθεί επίκαιρα θέματα από τα μέσα). Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι τα blog προσφέρουν περιορισμένη συμμετοχική επικοινωνία - συνήθως ένας άνθρωπος εκφράζει την άποψή του για συγκεκριμένα θέματα και προσφέρει υπερσυνδέσεις - αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζουν και περιεχόμενο και σχόλια επάνω στο περιεχόμενο.


Νέα μορφή δημοσιογραφικών μπλογκς μπορούν να θεωρηθούν και τα ομαδικά μπλογκ (group webogs) τα οποία αποτελούν ιστοσελίδες συζήτησης και μοιράσματος, όπου δίνεται στους χρήστες η δυνατότητα να δημιουργήσουν προσωπικό λογαριασμό και να ανταλλάξουν απόψεις επάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα που έχει οριστεί από τους διαχειριστές ή ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας.


Πέρα από τα παραπάνω υπάρχει, βέβαια, και η αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή τα μπλογκ απλά παρέχουν σχολιασμό πάνω στη δημοσιογραφική ατζέντα των μεγάλων εταιρειών δημοσιογραφίας και ενισχύουν με αυτό τον τρόπο και αυτά την ημερήσια διάταξη. Πολλοί υποστηρίζουν επίσης ότι πολλά μπλογκ απηχούν ακραιφνώς προσωπικές απόψεις και ότι η δύναμη του μέσου βρίσκεται απλά στην ποσότητα και τον πλουραλισμό του και όχι ουσιαστικά στο δημοσιογραφικό υλικό που προσφέρει.

Το blogging στην Ελλάδα[επεξεργασία]

Η ελληνική ακαδημαϊκή έρευνα για τo blogging στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και δεν υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων στοιχείων. Παρά ταύτα η παρακάτω έρευνα αποτελεί αξιόπιστη πηγή και προσφέρει ολοκληρωμένη εικόνα.

Σύμφωνα με έρευνα του Ζαφείρη Καραμπάση “Το blogging στην Ελλάδα : Προφίλ, κίνητρα και πρακτικές των ελληνόφωνων bloggers”, ο συχνότερα συναντώμενος ελληνόφωνος blogger είναι γένους αρσενικού και γύρω στα 30. Έχει τουλάχιστον ένα πτυχίο, πιθανώς και μεταπτυχιακό, και πιθανότατα ζει στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη. Εργάζεται σε θέση πλήρους απασχόλησης και σε επάγγελμα σχετικό με τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας(ΤΠΕ), τα ΜΜΕ και την εκπαίδευση. Από την γκάμα των παραδοσιακών "ΜΜΕ" προτιμά το ραδιόφωνο,και ακολουθούν τα έντυπα μέσα και η τηλεόραση. Όμως οι ώρες της ημέρας που αφιερώνει σε καθένα από αυτά (λιγότερο από 1 ώρα) είναι σαφώς λιγότερες από τις ώρες που "σερφάρει" στο ίντερνετ (τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα). Συνδέεται κυρίως από το σπίτι του με ταχύτητα από DSL και πάνω. Έχει ίντερνετ εδώ και 8 χρόνια και συνεπώς αξιολογεί τις γνώσεις του για αυτό και τους υπολογιστές ως παραπάνω από μέτριες, έχει πάρει μέρος σε φόρουμ και έχει δημοσιοποιήσει on-line στο παρελθόν προσωπική του δημιουργία (πέρα από το blogging). Διατηρεί ένα προσωπικό blog σε ξένο domain όπου χρησιμοποιεί ψευδώνυμο και πιθανώς συμμετέχει και σε κάποιο ομαδικό.Τ α κυριότερα κίνητρα που τον ωθούν στη "πρακτική blogging" είναι η προσωπική ευχαρίστηση που αυτή του προσφέρει και η θέλησή του να ασκήσει επιρροή σε "άλλους ανθρώπους που μπορεί να ενδιαφέρονται". Η επισκεψιμότητα του προσωπικού του blog είναι μικρότερη από 100 άτομα καθημερινά τα οποία ο ίδιος εικάζει ότι δεν γνωρίζει. Τα θέματα που προσεγγίζει είναι πολυποίκιλα και αφορούν κυρίως στην κουλτούρα και στον πολιτισμό,λιγότερο στην προσωπική και ακόμα λιγότερο στη δημόσια ζωή, ενώ δεν αναρτώνται διαφημίσεις. Οι επικρατέστερες μορφές υλικού είναι το γραπτό κείμενο και η φωτογραφία.

Οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 1/3 των ελληνόφωνων blogger. Η θεματολογία τους αγγίζει περισσότερο το προσωπικό επίπεδο και την κουλτούρα/πολιτισμό από αυτή των ανδρών και οι λόγοι που τις ωθούν στη δημιουργία blog σχετίζονται με την ημερολογιακή έκφραση, την «επικοινωνία με φίλους» και τη «δημιουργική γραφή». Τείνουν να αποκαλύπτουν λιγότερο την πραγματική τους ταυτότητα από τους άνδρες και να γράφουν περισσότερα σχόλια σε άλλα blogs γεγονός που ερμηνεύεται από τον διεξάγοντα την έρευνα ως συναισθηματικά παρακινούμενο.

Οι μισοί περίπου ελληνόφωνοι blogger ισχυρίζονται ότι αφιερώνουν πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα στην ενασχόλησή τους με τα blog. Όταν ο δείκτης της έρευνας «ενασχόληση με το blogging» είναι υψηλός, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα θέματα που προσεγγίζονται να σχετίζονται με τη «δημόσια σφαίρα» ή και την «κουλτούρα/πολιτισμό»,και τα κίνητρα να είναι η «απόκτηση γνώσης», η «δημιουργία κοινότητας», η «διατήρηση ιστοτόπου» και η «άσκηση επιρροής». Επίσης ενδέχεται σημαντικά να μην αποκρύπτεται η πραγματική ταυτότητα του blogger, η πρακτική του να τείνει να ταυτίζεται με αυτή της δημοσιογραφίας και να υπάρχει αυξημένη χρήση συνδέσμων. Με τα υψηλά επίπεδα της «ενασχόλησης με το blogging» σχετίζονται επίσης τα επαγγέλματα ΤΠΕ και λιγότερο αυτά των ΜΜΕ και όπως είναι αναμενόμενο η υψηλή ενασχόληση με το Διαδίκτυο.

Η συντριπτική πλειονότητα των ελληνόφωνων blogger παρέχει στο blog της τη δυνατότητα σχολιασμού, ενώ το 58% χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, το 24% το πραγματικό του όνομα και το 18% υπογραφή που συνδυάζει στοιχεία του πραγματικού ονόματος και του ψευδωνύμου. Η θεματολογία που συναντάται στα πιο δημοφιλή blog αφορά περισσότερο στη δημόσια σφαίρα και ακολουθεί η κουλούρα/πολιτισμός και λιγότερο στην ιδιωτική.

Όσο αφορά στη δημοσιογραφική πρακτική, περίπου τα 2/5 του συνόλου βλέπουν τη blogging πρακτική τους ως δημοσιογραφική ενώ περίπου οι μισοί δεν το κάνουν, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα ασχολείται με ενέργειες όπως η εξακρίβωση των όσων γράφονται, η παραπομπή με σύνδεσμο προς τις αντίστοιχες πηγές και το θίξιμο επίκαιρων ζητημάτων. Είναι ευνόητο ότι τα θέματα που προσεγγίζονται από τα πιο «δημοσιογραφικά» blog αφορούν κυρίως στη δημόσια σφαίρα και οι αιτίες παρακίνησής τους είναι η «άσκηση επιρροής»,η «συσσώρευση γνώσης», η «δημιουργία κοινότητας» και η «διατήρηση ιστοτόπου». Επίσης,οι blogger που ακολουθούν περισσότερο την δημοσιογραφική πρακτική τείνουν να μην αποκρύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα και να χρησιμοποιούν πολλούς υπερσυνδέσμους και οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνδρες.

Στα γενικά συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι τα αποτελέσματά της είναι συμβατά με μία θεώρηση κατά την οποία δεν είναι τόσο περισσότερα τα blog που ασχολούνται κυρίως με τη δημόσια σφαίρα αντί για την ιδιωτική, όσο θεωρείται γενικώς. Η παραπλάνηση αυτή υποστηρίζεται ότι έχει προκύψει από την υψηλή δημοφιλία κάποιων ολιγάριθμων blog, οι δημιουργοί των οποίων αποκαλούνται “A-list bloggers", που όμως ασκούν μεγάλη επιρροή και εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά διαδραστικότητας, ιδίως σε επιστημονικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το ιστολόγιο troktiko, το οποίο «στεγάζεται» στη δωρεάν υπηρεσία ιστολογίων Blogger, βρίσκεται στην 6η θέση επισκεψιμότητας στην Ελλάδα[1] και του οποίου ο μετρητής έχει καταγράψει πάνω από 1 δισεκατομμύριο επισκέψεις από την 1η ημέρα δημιουργίας.

Σύλληψη Έλληνα blogger (<<Παστίτσιος>>)[επεξεργασία]

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2012 ο εικοσιεπτάχρονος διαχειριστής της σελίδας με τίτλο «Γέροντας Παστίτσιος» συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Ο λόγος ήταν το περιεχόμενο της σελίδας που διατηρούσε και ανανέωνε καθημερινά.Η σελίδα του 27χρονου ήταν σατιρική και αναφερόταν στον πατέρα Παΐσιο και στους πιστούς που ακολουθούν τη διδασκαλία του.

Μετά απο παρότρυνση του κώματος της Χρυσής Αυγής η δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έδρασε αστραπιαία και συνέλαβε το νεαρό. Στη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρεται: «Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος 27χρονου, ο οποίος κατηγορείται για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων, μέσω γνωστής σελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Πιο αναλυτικά, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε πρόσφατα στη γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, σελίδα με στοιχεία www.facebook.com /gerontas.pastitsios, η οποία περιείχε βλασφημίες και ύβρεις κατά του Γέροντα Παϊσίου και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού».Έπειτα εξακριβώθηκαν τα αρχεία καταγραφής (logfiles) και τα ηλεκτρονικά ίχνη του διαχειριστή της σελίδας και την Παρασκευή το πρωί, κλιμάκιο εξειδικευμένων Αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε νομότυπη έρευνα, παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, στο σπίτι του 27χρονου στα Ψαχνά Ευβοίας όπου και συνελήφθη.Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για το υβριστικό και βλάσφημο περιεχόμενο της συγκεκριμένης σελίδας, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έγινε αποδέκτης χιλιάδων ηλεκτρονικών καταγγελιών, που προέρχονταν από κατοίκους διάφορων χώρων σε όλο τον κόσμο.

Άμεση ήταν η αντίδραση πολιτικών, καθώς επίσης μεγάλη αναστάτωση προήλθε και σε επίπεδο μέσων κοινωνικής δικτύωσης.Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που ήρθε απο το twitter, όπου δημιουργήθηκε «κίνημα» με hashtag free geron pastitsios.Η συγκεκριμένη υπόθεση ακόμα εκκρεμεί λόγω απεργιών, γραφειοκρατίας και παραλογισμού.

Μήνυση κατά ελληνικού blog aggregator[επεξεργασία]

Η υπόθεση Blogme αναδεικνύει, πιθανώς, σοβαρές απειλές για την ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας στην ελληνική μπλογκόσφαιρα.To blogme.gr, μια μηχανή συγκέντρωσης και αυτόματης «αποδελτίωσης» των ελληνικών Blogs, έκλεισε προσωρινά.Κάποιος, δίκαια ή άδικα, ενοχλήθηκε από το περιεχόμενο ενός άρθρου ενός ιστολογίου, προς το οποίο υπήρχε σύνδεσμος από το blogme.gr.

Δεν υπάρχει περίπτωση το blogme.gr και ο διαχειριστής του να ευθύνονται για κάτι που έχει γραφτεί σε άλλο ιστότοπο, ακόμα και αν το επίμαχο άρθρο περιέχει κάτι μεμπτό που συνιστά παραβίαση κάποιου νόμου.Η μήνυση ασκήθηκε εναντίον του κ. Τσιπρόπουλου, με οδυνηρές συνέπειες για αυτόν: Αυτόφωρο, διανυκτέρευση στα κρατητήρια, απολογία, φωτογράφηση, χειροπέδες. Και μακροπρόθεσμα, επαγγελματικό σαμποτάζ και προσωπική δυσφήμηση, μέσα από την ανεπανάληπτη εμπειρία της «Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Υπάρχει μιά σύγχιση στην ελληνική μπλογκόσφαιρα σχετικά με τη λειτουργία των aggregators η οποία επιτείνεται λόγω δυσκολιών απόδοσης στα ελληνικά της σχετικής ορολογίας. Για παράδειγμα, παρ’ ότι ο Κ. Τσιπρόπουλος διευκρινίζει στο κείμενό του με σαφήνεια τις εμπλεκόμενες έννοιες, ακόμα κι ο ίδιος αναφέρεται κάποια στιγμή στα blogs που “φιλοξενούνται” από το Blogme.

Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο και την κοινή λογική, είναι πολύ πιθανό πως ο διαχειριστής του Blogme θα δικαιωθεί τελικά. Φαίνεται όμως πως τέτοια περσιστατικά θα προκύπτουν ολοένα και συχνότερα, μέχρι να υπάρξει μιά ευρύτερη παιδεία στο κοινό, τους δημόσιους λειτουργούς και τα ΜΜΕ σχετικά με το πως λειτουργούν τα blogs (και το internet, εν γένει), όσο μάλιστα ενισχύεται η τάση να προασπίζεται ενεργητικότερα η χρήση τους για δημιουργία εντυπώσεων και έλεγχο απόψεων παρά για ελεύθερη επικοινωνία και έκφραση. Φυσικά, σημαντικό ρόλο στο να εξελίσσονται τέτοιες υποθέσεις σε κυνήγια μαγισσών παίζει και η ιντερνετοφοβία, που καλλιεργείται μανιωδώς τα τελευταία χρόνια από κάποιες οργανώσεις και ενθαρρύνεται από τα ΜΜΕ.

Μήνυση κατά του fimotro υπέβαλλε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου[επεξεργασία]

Μήνυση κατέθεσε το πρωί της 2 Μαΐου 2011 ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούληςστον Προϊστάμενο του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε βάρος των διαχειριστών του fimotro

Η μήνυση αυτή έγινε για το λόγο ότι αναρτήθηκαν ψευδή σχόλια σε βάρος τόσο του ίδιου, όσο και του Δήμου Αμαρουσίου, που έγιναν την Πέμπτη 28 Απριλίου 2011. Αναρτήθηκε ότι δήθεν την Μεγάλη Παρασκευή η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισκέφθηκε το Δήμο Αμαρουσίου και κατέσχεσε υπολογιστές από το Γραφείο Δημάρχου και το Γραφείο Τύπου. Ενώ επιπλέον υποστήριζαν ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος , ο Δήμαρχος απουσίαζε από την πόλη κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών τελετών της Μ. Παρασκευής και του Μ. Σαββάτου. Η αλήθεια όμως είναι ότι ουδέποτε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισκέφθηκε το Δήμο Αμαρουσίου και φυσικά ποτέ δεν κατέσχεσε κάποιους υπολογιστές. Ενώ η απουσία του Δημάρχου από το Μαρούσι από το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής οφειλόταν σε προγραμματισμένη από τον Ιανουάριο επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα εόρταζε το Πάσχα μαζί με την οικογένεια του, κοντά στον Οικουμενικό Πατριάρχη και σημαντικούς παράγοντες του Ελληνισμού της Πόλης. Είχαν εκδοθεί δελτία Τύπου από το Δήμο Αμαρουσίου, ενώ υπήρξαν και δημοσιεύσεις σε διάφορες ενημερωτικές ιστοσελίδες, πολύ πριν γίνει η συγκεκριμένη συκοφαντική ανάρτηση, για το πρόγραμμα του Δημάρχου Αμαρουσίου. Είναι λοιπόν φανερό ότι οι συντάκτες του συγκεκριμένου σχολίου γνώριζαν την αλήθεια, αλλά σκόπιμα έγραψαν αυτά τα ψευδή σχόλια, με στόχο να συκοφαντήσουν και να δυσφημήσουν το Δήμαρχο Αμαρουσίου.

Με αφορμή την κατάθεση της μήνυσης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση: «Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης της γνώσης και της τεχνολογίας, το διαδίκτυο παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών, στην ενημέρωση τους, αλλά και στη διαμόρφωση της κοινωνίας μας. Αποτελεί μια νέα μορφή επικοινωνίας, ειδικά για τη Νέα Γενιά. Θεωρώ ότι ο διάλογος στο διαδίκτυο αποτελεί ένα «αναγκαίο» εργαλείο για την ενδυνάμωση της ίδιας της συμμετοχικής δημοκρατίας, σε όλα τα επίπεδα. Συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας και του δημοκρατικού ελέγχου , αλλά και στην ανταλλαγή χρήσιμων θέσεων και απόψεων. Ως πολίτης πρώτα από όλα και μετά ως Δήμαρχος, σέβομαι απόλυτα τη γνώμη των πολιτών.

Αποβολή μαθητών λόγω προσβολής προς καθηγήτριας στο facebook[επεξεργασία]

Τον Απρίλιο του 2011 σύμφωνα με σχετική είδηση, η διοίκηση ενός σχολείου φέρεται να τιμώρησε με πενθήμερη αποβολή τους μαθητές για τους οποίους αναφέρεται πως ανάρτησαν στο facebook φωτογραφία καθηγήτριας τους, συνοδευόμενη από εξυβριστικά σχόλια.

Είναι αυτονόητο ότι η νομοθεσία για την εξύβριση και την προστασία της ιδίας εικόνας αφορά και την ανάρτηση φωτογραφιών στο facebook χωρίς την τυχόν άδεια ή συγκατάθεση του προσώπου. Ωστόσο, το ενδιαφέρον σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι η κύρωση φέρεται ότι επιβλήθηκε στους μαθητές από το σχολείο τους, δηλαδή από διοικητικό όργανο, το οποίο οφείλει να ελέγχει τους μαθητές ως πολίτες μόνο στο πεδίο εφαρμογής των αρμοδιοτήτων του, δηλαδή μόνο για τις σχολικές τους δραστηριότητες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η φωτογραφία φέρεται ότι αφορά μια καθηγήτρια του σχολείου, αλλά η ελεγκτέα πράξη δεν αφορά κάποια σχολική δραστηριότητα, ούτε προφανώς και κάποια παράβαση πειθαρχίας για πράξεις που ανάγονται στην ιδιότητα των ατόμων ως μελών του σχολείου. Μια τέτοια παράβαση τάξης θα ήταν εάν για παράδειγμα η φωτογραφία τραβήχτηκε και αναρτήθηκε κατά τη διάρκεια σχολικών δραστηριοτήτων (π.χ. σε ένα διάλειμμα, την ώρα του μαθήματος ή σε κάποια εκδρομή). Και πάλι όμως, η διαδικασία έρευνας του προφίλ των μαθητών δημιουργούνται ζητήματα που σχετίζονται με την ιδιωτικότητά τους και υπό ποιες εγγυήσεις και κάτω από ποιες περιστάσεις αντλήθηκε το υλικό από τα προφίλ των μαθητών και κινήθηκε εις βάρος τους έτσι ώστε να τιμωρηθούν; Εάν τα προφίλ ήταν απόρρητα, τηρήθηκαν οι διαδικασίες άρσης του απορρήτου; Εάν δεν ήταν απόρρητα, τι δουλειά έχει οποιοδήποτε δημόσιο όργανο να ψάχνει τις αναρτήσεις των πολιτών (έστω και ανηλίκων) που εν πολλοίς ανάγονται στην προσωπική τους ζωή;

Σε κάθε υπόθεση που κάποιος κρίνεται από κάποια Διοίκηση για όσα γράφει στο facebook ή σε άλλες Υπηρεσίες Κοινωνικής Δικτύωσης, θα πρέπει να ξεκινάμε από την εξής αφετηρία: ελευθερία της έκφρασης & ελευθερία της ιδιωτικής ζωής. Ακόμη κι όταν ένα προφίλ είναι δημόσιο - και πολύ περισσότερο όταν είναι "κλειστό"- κάθε εργαζόμενος, μαθητής, "διοικούμενος", οτιδήποτε, έχει το δικαίωμα να του αναγνωρίζεται ένας "χώρος" ελεύθερης κριτικής και δραστηριότητας που δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο αξιολόγησής του.

Σύλληψη Μαροκινού blogger για κριτικές του σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα[επεξεργασία]

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σύλληψη του Μαροκινού blogger και ακτιβιστή Mustafa El-Hesnawi η οποία έγινε στις 16 Μαΐου 2013 υπό αδιευκρίνιστους λόγους. Ο El-Hesnawi είναι ευρέως γνωστός στον αραβικό κόσμο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων της ισλαμικής κυβέρνησης. Τη 16η Μαΐου, οι δικαστικοί επιμελητές της διεθνούς ταξιαρχίας, εξέδωσαν ένταλμα για τη διερεύνησή του. Έπειτα από την ενέργεια αυτή, ακολούθησε και η σύλληψή του, ενώ οι αρχές αρνήθηκαν να δηλώσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και επίσης τις κατηγορίες υπό τις οποίες κρατείται.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως η κύρια αιτία για τη σύλληψή του είναι οι κριτικές που απέδωσε σε άτομα τα οποία έχουν άμεσες σχέσεις με πρόσωπα που βρίσκονται στην εξουσία και στις αρχές, ενώ παράλληλα συνέχιζε να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το τελευταίο του άρθρο που αναρτήθηκε λίγο πριν τον καλέσουν για έρευνα, αφορούσε τις μαθήτριες που φορούσαν μπούργκα στις οποίες μάλιστα απογορεύτηκε η είσοδος από το σχολείο λόγω του μήκους της μπούργκας! Να σημειώσουμε πως ο El-Hesnawi ήταν ο πρώτος blogger που αποκάλυψε το γεγονός αυτό και είχε το θάρρος να το προβάλει σε μέσο μαζικής ενημέρωσης.

Το Αραβικό Δίκτυο για την πληροφόρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ANHRI), στέκεται μέχρι και σήμερα στο πλευρό του άτυχου blogger, καταδικάζοντας την απόφαση των μαροκινών αρχών. Επίσης, προειδοποιεί πως για οποιαδήποτε σωματική βλάβη προκληθεί στον blogger θα είναι υπεύθυνες οι αρχές και απαιτεί από την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της , να αποφυλακιστεί άμεσα ο El-Hesnawi και να ζητήσει ευθύνες από όσους αναμείχθηκαν στη σύλληψή του. Παράλληλα, το Αραβικό Δίκτυο θεωρεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δέχεται οποιαδήποτε κριτική, ιδιαίτερα από τους bloggers οι οποίοι δεν έχουν κάτι να χρησιμοποιήσουν εναντίον τους , παρά μόνο το γραπτό λόγο.

Υπόθεση Kareem Amer[επεξεργασία]

Ο Αιγύπτιος blogger Kareem Amer καταδικάστηκε το 2006 σε 4 χρόνια φυλάκιση για τα άρθρα που είχε γράψει στο blogger του. Το πανεπιστήμιο Al-Azhar στο οποίο σπούδαζε νομική κατήγγειλε τον Kareem Amer για συγκεκριμένα άρθρα, τα οποία η κυβέρνηση θεωρούσε ότι προσβάλουν το Ισλάμ και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Hosni Mubarak. Αφού αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο, με εντολή ανακριτή η υπόθεση μεταβιβάστηκε στο δικαστήριο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι δεν έκανε αυτές τις αναρτήσεις στο blog καθώς πιστεύει ότι είναι βασικό δικαίωμα του σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, παρά τους νόμους που επιβάλουν λογοκρισία, υπάρχει η συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Αν το είχα αρνηθεί θα σήμαινε δύο πράγματα: πρώτον ότι θα ήταν λάθος, που δεν είναι, και δεύτερον ήθελα να δείξω πόση λογοκρισία υπάρχει εδώ» δήλωσε.

Ήταν ο πρώτος blogger στην Αίγυπτο που συνελήφθη και καταδικάστηκε για τα άρθρα που δημοσίευσε στο blogger του.

Σύμφωνα με τον ίδιο στο χρονικό διάστημα της φυλάκισης βιαιοπράγησαν εναντίον του αρκετές φορές,οι 2 από αυτές ήταν αστυνομικοί κατά την μεταφορά του στις φυλακές.Εκτός από τις βιαιοπραγίες εναντίον του απαγόρεψαν στον ίδιο να βλέπει δικούς του ανθρώπους.

Το 2010 αφέθηκε ελεύθερος και συνελήφθη ξανά μέσα σε λίγους μήνες κατά την διάρκεια της εξέγερσης στο Κάιρο με την κατηγορία βιντεοσκόπησης των γεγονότων.

Αρκετός κόσμος στην Αίγυπτο έχει συμφωνήσει ότι ο Kareem Amer είναι ένας από τους blogger που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην λαϊκή εξέγερση της Αιγύπτου που οδήγησε στην πτώση του προέδρου Hosni Mubarak. Όπως είπε και ο ίδιος στις δηλώσεις του θα ήθελε η δικιά του υπόθεση να είναι η τελευταία στο τομέα της λογοκρισίας και να δείξει προς όλο τον κόσμο πώς μπορεί να φυλακιστεί ένας άνθρωπος για αυτά που γράφει και πόσοι blogger απειλούνται με φυλάκιση για τον τρόπο που εκφράζονται.

Σύμφωνα με τις αρχές της Αιγύπτου κατηγορήθηκε για :

 • Αθεϊσμό.
 • Διαρροή πληροφοριών και κακοηθών φημών που διαταράσσουν τη δημόσια ασφάλεια.
 • Δυσφήμηση του προέδρου της Αιγύπτου.
 • Υποκίνηση της ανατροπής του καθεστώτος, θεμελιωμένη στο μίσος και την περιφρόνηση.
 • Ενθάρρυνση μίσους απέναντι στο «Ισλάμ» και παραβίασης των δημόσιων προτύπων ειρήνης.
 • Ανάδειξη και διάδοση στο κοινό ακατάλληλων ζητημάτων που πλήττουν τη φήμη της Αιγύπτου

Υπόθεση Βούλα Παπαχρήστου[επεξεργασία]

Η αθλήτρια του τριπλούν, Boύλα Παπαχρήστου θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνου. Όμως ένα σχόλιο στο Twitter την έθεσε εκτός της Ολυμπιακής Ομάδας. Το σχόλιο αυτο δημοσιεύτηκε στις 23 Ιουλίου 2012 και έλεγε : «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό!!»

Αυτό της το σχόλιο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα, διότι έγινε από ένα μέλος της αποστολής που θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς θεωρήθηκε από πολλούς ότι περιείχε ρατσιστικό περιεχόμενο.

Η ίδια μετά από όλα αυτά δήλωσε : «Μου κόπηκαν τα πόδια μόλις το είδα. Ζητώ συγνώμη από όλους τους φίλους μου και τους συναθλητές μου αν ντρόπιασα την Εθνική ομάδα του στίβου. Αλλά και από τους ανθρώπους και τις εταιρίες που με στηρίζουν. Το όνειρό μου ήταν αυτοί οι αγώνες. Ολα αυτά τα χρόνια προσπαθώ για τις συγκεκριμένες τρεις ημέρες, είναι δυνατόν να μην σέβομαι τις Ολυμπιακές αξίες και να θέλω να προσβάλλω αυτά τα ιδεώδη;»

Έπειτα, διάφορες ομοσπονδίες όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) καταδίκασαν το σχόλιο αυτό αναφέροντας μέσα στην ανακοίνωση τους πως : «Για την συμμετοχή της αθλήτριας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ζήτημα που εκ των πραγμάτων έχει μπει δημόσια, αρμόδια να αποφασίσει είναι η ΕΟΕ την απόφαση της οποίας, όποια και αν είναι, ο ΣΕΓΑΣ θα στηρίξει.»

Από την άλλη, η Ερασιτεχνική ΑΕΚ, με ανακοίνωση της θεωρεί το περιστατικό ατυχές. Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση σε κάποιο σημείο αναφέρει : «Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα επιτρέψουμε ένα ατυχές περιστατικό να γίνει σημαία από κάποιους για πολιτικές αντιπαραθέσεις, υπονομεύοντας την προσπάθεια της αθλήτριάς μας για όσο το δυνατό καλύτερη εκπροσώπηση της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.»

Η υπόθεση αυτή πήρε και πολιτική διάσταση, αφού πολλα κόμματα ανάμεσα σε αυτα η Δημοκρατική Αριστερά, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν το γεγονός και ζητούν την ανάκληση της αθλήτριας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τέλος, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) με ανακοίνωσή της θέτει την αθλήτρια εκτός της Ολυμπιακής Ομάδας. Η ανακοίνωση έχει ως εξής : «Με απόφαση του αρχηγείου της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τίθεται εκτός Ολυμπιακής Ομάδος η αθλήτρια στίβου του άλματος τριπλούν Παρασκευή Παπαχρήστου για δηλώσεις της που αντίκεινται στις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Η αθλήτρια δεν βρίσκεται στο Λονδίνο καθώς αναμενόταν λίγο πριν την έναρξη των αγωνισμάτων στίβου.»

Το Βιετνάμ συλλαμβάνει blogger για «δικαιώματα κατάχρησης στην ελευθερία και τη δημοκρατία»[επεξεργασία]

Η αστυνομία στο Βιετνάμ συνέλαβε έναν blogger για τις αντι-κρατικές δραστηριότητες. Ο Pham Viet Dao, 61, συνελλήφθηκε στο Ανόι για «δικαιώματα κατάχρησης στην ελευθερία και τη δημοκρατία»,όπως ανήγγειλε το Υπουργείο δημόσιας ασφαλείας. Ο κ. Dao έτρεξε ένα blog επικριτικό με τους κυβερνητικούς ηγέτες και τις πολιτικές, και συζήτησε τα ευαίσθητα θέματα όπως την εδαφική σειρά με την Κίνα και κατηγορήθηκε για την παραβίαση του άρθρου 258 του ποινικού κώδικα του Βιετνάμ για «τις δημοκρατικές ελευθερίες κατάχρησης» . O Dao, που πάλεψε για τους κομμουνιστές στον πόλεμο του Βιετνάμ και συντέλεσε έπειτα σε μια ανώτερη θέση με το Υπουργείο πολιτισμού, αθλητισμού και τουρισμού, είχε δώσει μια συνέντευξη στο BBC στο οποίο εξέτασε τη δομή της κυβέρνησης στο Βιετνάμ και πρόβαλε ερωτήματα για την βρωμιά των Nguyen Tan πρωθυπουργών, που γίνεται όλο και περισσότερο μη δημοφιλής,περιέγραψε τους ψήφους εμπιστοσύνης ως άδικους και πρόσθεσε ότι δεν είχε καμία ελπίδα για μια σημαντική ανακάλυψη στην πολιτική διαδικασία μεταρρύθμισης. Η σύλληψή του έρχεται μετά απο έναν άλλο blogger,του Truong Duy Nhat που συνελήφθη το Μάιο σχετικά με παρόμοιες κατηγορίες. Η κατηγορία εναντίον του κ. Dao, επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι επτά χρόνια. Σε μια προηγούμενη ομιλία του που δημοσιεύτηκε σε απευθείας σύνδεση από άλλο blogger, ο κ. Dao είπε στα social media οτι στο Βιετνάμ έγινε για "άτομα με ειδικές ανάγκες επίσημα στα μέσα ενημέρωσης". Ανταποκριτές λένε ότι τουλάχιστον 38 ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων των bloggers, έχουν συλληφθεί για αντι-κρατικές δραστηριότητες στο Βιετνάμ φέτος. Τα μέσα στο Βιετνάμ είναι κρατικά και λειτουργούν κάτω από αυστηρούς κανονισμούς. Όλες οι εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια είναι κρατικά. Αλλά η κυβέρνηση έχει αυξανόμενες πιέσεις από μια σειρά από bloggers σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διακυβέρνησης. Η σύλληψη του κ. Dao ήρθε ημέρες μετά την εκλογή του Πρωθυπουργού κ. Nguyen Tan Dung και εξασφάλισε την πλήρη υποστήριξη των λιγότερο από το ήμισυ του κοινοβουλίου σε μια άνευ προηγουμένου ψήφο εμπιστοσύνης.Η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει δημόσια κριτική σε μια σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς και στο χειρισμό της στάσιμης οικονομίας.

Σύλληψη διάσημου Βιετναμέζου Blogger[επεξεργασία]

Ο Τρουόνγκ Ντούι Νχατ[2] κατηγορείται ότι καταχράστηκε δημοκρατικές ελευθερίες για να πλήξει τα συμφέροντα του κράτους. O διάσημος Βιετναμέζος blogger[3] συνελήφθη για τα άρθρα του εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος του Ανόι,όπως έκανε γνωστό ο επίσημος τύπος ενώ ορισμένες οργανώσεις έκαναν λόγο για ένα νέο κύμα καταστολής των διαφωνούντων.Ο Τρουόνγκ Ντούι Νχατ συνελήφθη την Κυριακή στην κατοικία του στην πόλη Ντανάνγκ[4] (κεντρικό Βιετνάμ) και μεταφέρθηκε στο Ανόι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Tuoi Tre»[5]. Κατηγορείται ότι «καταχράσθηκε δημοκρατικές ελευθερίες για να πλήξει τα συμφέροντα του κράτους», μια κατηγορία για την οποία προβλέπεται κάθειρξη επτά ετών. Το blog του, το οποίο προσφέρει μια εναλλακτική διάσταση στις πληροφορίες του επίσημου τύπου, του χάρισε μια κάποια αναγνωρισιμότητα και προκάλεσε πολύ έντονες συζητήσεις, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Θαν Νιέν».Ο Νχατ[6] γράφει το blog με τίτλο «Μια διαφορετική άποψη», στο οποίο δημοσιεύει επικρίσεις και σχόλια για την κατάσταση της χώρας. Ως το 2011 εργαζόταν για τον επίσημο Τύπο, πριν επικεντρωθεί στο blog του. Ο ιστότοπος έπαψε να λειτουργεί και σε άρθρο που είχε δημοσιεύσει στα τέλη Απριλίου, ο Νχατ είχε ζητήσει την παραίτηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Θεωρούσε πώς ήρθε η στιγμή για ένα νέο γενικό γραμματέα του κόμματος και ένα νέο πρωθυπουργό για να βγει η χώρα από τις οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες της, είχε.Η σύλληψη του Νχατ είναι ένα σκληρό πλήγμα με βάση των λεγομένων ενός σχολιαστή χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Ναμ Μο. Έχει αναφερθεί πως ο Νχατ δεν θα είναι το μόνο θύμα αυτής της αυταρχικής κυβέρνησης, εκτός αν οι βιετναμέζοι bloggers[7] ενωθούν. Το κράτος διαχειρίζεται όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, στην οποιά δικηγόροι, bloggers και ακτιβιστές συλλαμβάνονται τακτικά.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:[1],[2],[3].

Μηνύσεις κατά blog από την Grecotel[επεξεργασία]

Μήνυση έκανε η Grecotel κατά των blog με αφορμή ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα για δήθεν οφειλές υπέρογκες στο δημόσιο των 3,2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία τον τελευταίο καιρό αναρτούνται σε διαδικτυακά blogs και στη συνεχεία το δημοσιεύουν και σε άλλα blog. H Μαρία Δασκαλαντωνάκη δήλωσε ότι δεν έχει καμία οφειλή στο Ελληνικό δημόσιο και για να διαφυλάξει την τιμή και την υπόληψη της ιδίας και της οικογένειάς της από κακόβουλα και συκοφαντικά δημοσιεύματα έχει ήδη μήνυση το γεγονός σε δικηγορικό γραφείο την υπόθεση και έχει προβεί σε υποβολή καταγγελίας εναντίον του συγκεκριμένου blog. Θα αναγκασθεί να πράξει το ίδιο σε όλα τα blog και όσοι δημοσιεύουν ψευδείς και συκοφαντικές για δήθεν οφειλές στο δημόσιο ή στο ΙΚΑ για το ξενοδοχείο MAΚEDONIA PALACE.

Η εταιρεία για δεκαέξι χρόνια λειτουργεί το ξενοδοχείο MAΚEDONIA PALACE, έχει καταβάλει για μισθώματα του ξενοδοχείου συνολικά από το 1995 έως και σήμερα το ποσό των σαράντα επτά εκατομμυρίων ευρώ 47.000.000€. Το 2010 έχει επιπρόσθετα πραγματοποιήσει στο ξενοδοχείο, τεράστιες επενδύσεις, συνολικού ύψους 26.604.377€, μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει σήμερα αναπόσβεστο, αυξάνοντας σημαντικά την εμπορική αξία του ακινήτου. Στις 13 Οκτωβρίου 2011 αναγκάστηκε να προβεί στην καταγγελία της σύμβασης του ξενοδοχείου MAΚEDONIA PALACE λόγω της μεγάλης και συνεχούς αδιαλλαξίας της διοίκησης του ΙΚΑ να αναπροσαρμόσει το μίσθωμα του ξενοδοχείου, όπως επιτάσσουν οι σημερινές και παγκοσμίως γνωστές οικονομικές συνθήκες της αγοράς και παρά τις υποδείξεις του δημοσίου για μείωση των μισθωμάτων των ακινήτων ιδιοκτησίας δημοσίου (Ν. 3996/2011).

Η εταιρεία έχει ήδη ασκήσει τα απαραίτητα ένδικα μέσα για την απόδειξη για ψευδοί στοιχεία. Ότι δηλαδή δεν οφείλει στο απολύτως εξασφαλισμένο από την εταιρεία μας οικονομικά ΙΚΑ, είτε για μισθώματα είτε για παράλογα πρόστιμα τα οποία το ΙΚΑ καταχρηστικά προσπαθεί να επιβάλει ακόμα και μετά την καταγγελία της μίσθωσης. H άποψη της εταιρείας δεν ζητήθηκε ποτέ από τους συντάκτες των δημοσιευμάτων, οι οποίοι δεν έλεγξαν την ακρίβεια των πληροφοριών τους έτσι όπως το επιβάλει ο δημοσιογραφικός κώδικας μέσα μαζικής ενημέρωσης. H Μαρία Δασκαλαντωνάκη ανάφερε ότι το ξενοδοχείο MAΚEDONIA PALACE είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, και έχει καταβάλει μόνο κατά την τελευταία τετραετία, πάνω από 85.000.000 €, στο Ελληνικό δημόσιο. Επειδή τα συγκεκριμένα δημοσίευματα, που δημοσιευτήκαν στα blogs, που περιέχουν ψευδείς και δυσφημιστικές ειδήσεις και πλήττουν συνειδητά την φήμη του Ομίλου, την επιχειρηματική δράση, την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία.

Μήνυση κατά του fimotro υπέβαλλε ο Κώστας Βαξεβάνης[επεξεργασία]

Στις 24 Μαΐου 2012 το blog fimotro δημοσίευσε μια πλαστή απόδειξη, η οποία εμφάνιζε ως μισθοδοτούμενο από τηνΕΥΠ τον Κώστα Βαξεβάνη.Η πλαστότητα της απόδειξης δεν ενδιέφερε αυτούς που τη δημοσίευσαν, αφού σκοπός ήταν η συκοφάντηση. Στις 25 Μαΐου , μία μέρα μετά το συκοφαντικό δημοσίευμα, που τώρα πια αποδεικνύεται πως ήταν οργανωμένο σχέδιο από ομάδα της ΕΥΠ, κατέθεσε μήνυση εναντίον του Γιάννη Παπαγιάννη, ο οποίος ήταν διαχειριστής του fimotro. Ο Παπαγιάννης συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος όμως τον άφησε ελεύθερο, χωρίς να ορίσει καν τακτική δικάσιμο, παρά μόνο προκαταρκτική έρευνα. Το επιχείρημα ήταν πως δεν ήταν γνωστός ο διαχειριστής του fimotro. Ο Παπαγιάννης ήταν, χωρίς αμφιβολία, ο διαχειριστής του fimotro, αφού είχε ταυτοποιηθεί από την google σε δικογραφία που είχε σχηματιστεί εναντίον του. Ο διευθυντής ειδήσεων του Mega, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, είχε μηνύσει τον Παπαγιάννη για απόπειρα κακουργηματικής εκβίασης και απειλή κατά της ζωής του ίδιου και του γιου του. Επειδή επρόκειτο για κακούργημα, η google έδωσε την ταυτότητα του διαχειριστή.Αυτή η ταυτοποίηση, όπως και άλλες που υπήρξαν από τις ομολογίες του ίδιου του Παπαγιάννη, ότι είναι ο διαχειριστής του blog, δεν έγιναν δεκτές από τον εισαγγελέα. Στη περίπτωση της συκοφάντησης του Κώστα Βαξεβάνη, επειδή το αδίκημα δεν ήταν κακούργημα, αλλά πλημμεληματικού χαρακτήρα, η google δεν έδινε τα στοιχεία του διαχειριστή. Όταν ο Παπαγιάννης και ο συνήγορος του βγήκαν από το γραφείο του εισαγγελέα, δήλωσαν πως «η δημοσιογραφία νίκησε και δεν φιμώθηκε». Μερικές ώρες αργότερα ο εισαγγελέας είδε το όνομα του στο fimotro με καθόλου κολακευτικά σχόλια.

Tρωκτικό:η ιστορία ενός blog[επεξεργασία]

Το τρωκτικό ήταν το μοναδικό ελληνικό site που ξεκίνησε σαν απλό blog και κατέκτησε όχι μόνο το χώρο της ελληνικής blogoσφαιρας αλλά ξεπέρασε όλα τα ελληνικά ειδησεογραφικά και εμπορικά site.Δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 και έγινε το δημοφιλέστερο blog στο blogspot παγκοσμίως.Στεγαζόταν στην δωρεάν υπηρεσία ιστολογίων Blogger του οποίου ο μετρητής είχε καταγράψει πάνω από 1 δισεκατομμύριο επισκέψεις από την 1η ημέρα δημιουργίας και βρέθηκε στην 6η θέση επισκεψιμότητας στην Ελλάδα.

Διαχειριστής του τρωκτικού ήταν,αν και ποτέ δεν το παραδέχτηκε,ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκόλιας ο οποίος ήταν διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού “θέμα 9.89”.Ο Γκόλιας δέχτηκε δολοφονική επίθεση τα ξημερώματα της Δευτέρας 19 Ιουλίου,έξω από του σπίτι του στην Ηλιούπολη.Το θύμα δέχτηκε 16 σφαίρες από αγνώστους που του είχαν στήσει καρτέρι.Οι αξιωματικοί της ασφάλειας εκτίμησαν ότι επρόκειτο για συμβόλαιο θανάτου και ότι η δολοφονία του ήταν άψογα οργανωμένη.

Το “troktiko.blogspot.com” ρίχνει την αυλαία του λίγες μέρες μετά,με την φράση “καλυνήχτα Ελλάδα”,όταν η ομάδα συνειδητοποιεί με τον πλέον χειρότερο τρόπο οτί χωρις τον διαχειριστή,το blog δεν μπορεί να συνεχίσει.

Το μέγεθος της επιτυχίας του “troktiko.blogspot.com” αποδείχθηκε αμέσως,από τις επόμενες ημέρες μέχρι και σήμερα,καθώς πολλές ομάδες κλωνοποίησαν το όνομα του blog.


Παραπομπες : [4],[5],[6]

Hot Doc και Λίστα Λαγκάρντ[επεξεργασία]

Στις 27 Οκτωβρίου του 2012, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών διέταξε τη σύλληψη του Βαξεβάνη από την αστυνομία, λόγω παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, μετά τη δημοσιοποίηση των 2.059 ονομάτων της περιβόητης "Λίστας Λαγκάρντ" από το περιοδικό Hot Doc. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, με πολιτικά κόμματα (ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες), την ΕΣΗΕΑ, ξένα μέσα ενημέρωσης (New York Times, Humanite), μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter) και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών να παίρνουν το μέρος του δημοσιογράφου, βγάζοντας σχετικές ανακοινώσεις. Ο Βαξεβάνης, απαντώντας στις κατηγορίες, ανέφερε: "η δημοσιοποίηση ενός ονόματος και η σχέση με την τράπεζα δεν είναι προσωπικό δεδομένο. Οι συναλλαγές με τις τράπεζες είναι δημόσιες και όταν τις κάνουμε δεν φοράμε κουκούλα". Η υπόθεση συνεχίστηκε στα δικαστήρια. Αρχικά, ο εισαγγελέας του Αυτοφώρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου πρότεινε την ενοχή του δημοσιογράφου, αναφέροντας: "ο Κώστας Βαξεβάνης μας λέει άρον-άρον σταύρωσον αυτούς και αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της χώρας. Σε μια κοινωνία που ζητάει αίμα μετέτρεψε τη χώρα σε ένα Κολοσσαίο και πέταξε μέσα ανθρώπους και υπολήψεις. Είναι λύση η ανθρωποφαγία και ο καννιβαλισμός;". Στη δίκη, η οποία ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου, οι συνήγοροι του Βαξεβάνη υπέβαλαν ενστάσεις ακυρότητας και αοριστίας του κατηγορητηρίου, ενώ ένας εξ αυτών, ο Χάρης Οικονομόπουλος, ανέγνωσε επιστολή του δικηγόρου Φραγκίσκου Ραγκούση, του οποίου το όνομα συμπεριλαμβανόταν στη λίστα. Ο Ραγκούσης γνωστοποιούσε την επιθυμία του να μην διωχθεί ο δημοσιογράφος και ότι εμπιστεύεται τις δημοσιογραφικές αρχές. Επίσης, κατά τη διάρκεια της δίκης, αναφέρθηκε ότι, ο -επίσης αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ- εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος δήλωσε σε εφημερίδα ότι, δεν ενοχλήθηκε από τη δημοσιοποίηση του ονόματός του και τη σύνδεση αυτού με την υπόθεση. Ως μάρτυρες υπεράσπισης, κατέθεσαν ο Τζιμ Μπουμελά (πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων), ο Δημήτρης Τρίμης (πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) και η Δήμητρα Γαλάνη (τραγουδίστρια). Τελικά, η πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε αθώο τον Βαξεβάνη. Ωστόσο, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών άσκησε αυτεπάγγελτα έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης, καθώς τη θεώρησε "νομικά εσφαλμένη". Ο δημοσιογράφος θα παραπεμφθεί σε νέα δίκη, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.


Στέρηση ελευθερίας λόγου στην Ελλάδα[επεξεργασία]

ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Η ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα, υπάρχει εφόσον αυτά που λες, δεν αγγίζουν ευαίσθητες χορδές (κυρίως δημόσια πρόσωπα). Οτιδήποτε εκτίθεται δημοσίως επιδέχεται και δημόσια κριτικής. Ένα αρνητικό σχόλιο σε ένα blog ή μια αρνητική κριτική δεν αποτελεί δυσφήμιση,όχι πάντα.Η άποψη του καθενός όταν είναι δημόσια μπορεί να δεχτεί κριτική απ'όλους όσους την βλέπουν,ή την διαβάζουν,είτε αυτοί είναι ειδικοί επί του θέματος είτε όχι.Σε περίπτωση που κάποιος έχει διαφορετική άποψη έχει τη δυνατότητα σχολιασμού αυτής της δημοσίευσης.Και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία των blogs που υπερτερούν με όλα τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης.Τα περισσότερα blogs είναι αυστηρά προσωπικά,όπως και οι απόψεις που περιέχονται σε αυτά,σε αντίθεση με την λειτουργία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ,οι συχνότητες των οποίων είναι δημόσια περιουσία και τα παραγόμενα από αυτά προϊόντα αποτελούν δημόσιο αγαθό. Στις 4/3/2012 ένα από τα πλέον μαχητικά blogs το http://ellinikoforum.blogspot.gr/ του Κυριάκου Κυριακόπουλου,εξαφανίστηκε από το διαδίκτυο. Άγνωστη μέχρι στιγμής παραμένει η αιτία διακοπής του.

Στις 5/3/2012 άλλο ένα blog το tasosnastos.blogspot.gr ζητά βοήθεια μέσω του blog http://e-oikodomos.blogspot.gr/2012/03/blog-post_05.html Τα δύο παραπάνω blogs ασχολούνται κυρίως με την ενημέρωση κ αφύπνιση των αναγνωστών τους. Παραθέτουν στη δημοσιότητα οτιδήποτε κρίνουν ότι πρέπει να μάθουν οι αναγνώστες τους και είναι έτοιμοι να το αναλύσουν περαιτέρω. Πόσο συμπτωματικό είναι ότι δύο ιστολόγια (εκ διαμέτρου αντίθετα ιδεολογικά), με πολιτική άποψη και σαφέστατα κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης, έκλεισαν σε διάστημα 24 ωρών;; Η κάθε προσπάθεια κατάργησης της ελεύθερης έκφρασης θέτει σε δεινή δοκιμασία τις αξίες αυτής καθ’ αυτής της κοινωνίας.

Σύλληψη bloggers για βλασφημία στο Μπαγκλαντές.[επεξεργασία]

Στην αστυνομική διεύθυνση του Μπαγκλαντές προσήχθησαν τέσσερις bloggers υποστηρικτές του κινήματος Shahbag (κίνημα το οποίο απαιτεί τη θανατική ποινή για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού πολέμου στο Μπαγκλαντές καθώς και καλεί την απαγόρευση της θρησκευτικής πολιτικής) για τις θρησκευτικές τους θέσεις,οι οποίες φέρονται να προσέβαλαν το Ισλάμ και τον προφήτη Μωάμεθ. Το απόγευμα της 1 Απριλίου 2013 ο Rasel Parvez, o Mashiur Rahman Biplop και ο Adhikari Shuvo προσήχθησαν και κρατήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για εφτά μέρες.'Έπειτα από δύο μέρες, στις 3 Απριλίου 2013, προσήχθη και ο Asif Mohiuddin,ο οποίος είχε δεχθεί βίαιη επίθεση τον Φεβρουάριο, όπου και κρατήθηκε για τρεις μέρες. Τα κινητά τηλέφωνα, οι προσωπικοί υπολογιστές καθώς και άλλες συσκευές των συλληφθέντων κατασχέθηκαν από την αστυνομία του Μπαγκλαντές. Η ποινή που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες όπως προβλέπει ο νόμος, είναι φυλάκιση δύο ετών ή καταβολή δέκα εκατομμύρια Ρουπία Ινδίας.

Σύμφωνα με την δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών του Μπαγκλαντές, MK Alamgir, καταζητούνται εφτά ακόμη bloggers οι οποίοι σχετίζονται και αυτοί με το Shahbag κίνημα και αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες με τους προαναφερθέντες. Το συγκεκριμένο συμβάν δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για το Μπαγκλαντές, αφού έχουν αναφερθεί κατά καιρούς παρόμοια περιστατικά, όπως εκείνο του θανάτου του επίσης blogger και υποστηρικτή του κινήματος Shahbag,Ahmed Rajib Haider.

Μήνυση εταιρείας κατά blogs[επεξεργασία]

Μήνυση κατά αγνώστων για δυσφήμηση ανώνυμης εταιρίας που δραστηριοποιείται Στο Ηράκλειο κατέθεσε στον εισαγγελέα Ηρακλείου ο δικηγόρος της εταιρίας, μετά από ανάρτηση σε blogs. Πρόκειται για τη γνωστή εταιρία ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ Α.Ε., και για ανάρτηση που έγινε στα blogs : “ http://cretablogger.wordpress.com” και το “ http://epanastasitora.posterous.com/ ” Στην εν λόγω ανάρτηση, η οποία παρουσιάζεται ως μήνυμα αναγνωστών που φέρονται να είναι εργαζόμενοι κ προμηθευτές της εταιρίας, γίνονται καταγγελίες για κακοδαιχείρησή της με συνέπεια να μένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι και προμηθευτές, για μειώσεις μισθών σε εργαζόμενους αλλά και για αφανή συμμετοχή του υιού του δημάρχου Ηρακλείου στην εταιρία! Από την μεριά της η εταιρία στο κείμενο της μήνυσης αναφέρει ότι η ανάρτηση στο σύνολο της είναι ψευδής και έχει σκοπό να βλάψει την εταιρία, η οποία ενοχλεί κάποιους με την ανάπτυξή της.Στην ουσία η εταιρία δεν κατάφερε να "φιμώσει" τα blogs γιατί δεν είχε αλλάξει ο ποινικός κώδικας και τα blogs θεωρούνταν χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών.Ως εκ τούτου δεν μπόρεσε να αρθεί το απόρρητο γιατί δεν υπήρχε εκβίαση ή απειλή κατά της ζωής κάποιου.

Wikileaks[επεξεργασία]

Το WikiLeaks καλείται ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ ο οποίος δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Τον ιστότοπο του οργανισμού, ο οποίος και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006, διαχειρίζεται η «The Sunshine Press». Μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, ο ιστότοπος ανακοίνωσε πως η βάση δεδομένων του συμπεριλάμβανε πλέον περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια έγγραφα. Ο οργανισμός αυτοπεριγράφεται ως «πνευματικό παιδί» Κινέζων αντιφρονούντων, καθώς και δημοσιογράφων, μαθηματικών και νεοσύστατων εταιρειών τεχνολογίας από τις Η.Π.Α., την Ταϊβάν, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Διάφορα δημοσιεύματα εφημερίδων καθώς και το περιοδικό «The New Yorker» (7 Ιουνίου 2010) παρουσιάζουν ως ιδρυτή του οργανισμού τον Τζούλιαν Ασάντζ (Julian Assange), έναν Αυστραλό δημοσιογράφο και ακτιβιστή του Διαδικτύου. Ο ίδιος δεν αποκαλεί τον εαυτό του ιδρυτή αλλά λειτουργεί ως αρχισυντάκτη, του 9μελους συμβουλίου, ενώ έχει δηλώσει ότι έχει την τελική απόφαση στη διαδικασία της εξέτασης των εγγράφων που υποβάλλονται στο site. Όπως και όλοι οι άλλοι που εργάζονται για το site, είναι εθελοντής, άνευ πληρωμής. Οι ευρύτερες αρχές στις οποίες οι εργασίες του οργανισμού είναι βασισμένες στην υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και στην έκδοσης των μέσων, στην βελτίωση του κοινού ιστορικού αρχείου μας και η υποστήριξη των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων να δημιουργήσουν νέα ιστορία. Αντλεί αυτές τις αρχές από την καθολική Διακήρυξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ιδίως, από το άρθρο 19 που εμπνέει την εργασία των δημοσιογράφων και των άλλων εθελοντών. Δηλώνει ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της άποψης και της έκφρασης αυτό το δικαίωμα περιλαμβάνει την ελευθερία να υποστηριχτούν οι απόψεις χωρίς παρέμβαση και να αναζητηθούν, να παραληφθούν και να μεταδοθούν οι πληροφορίες και οι ιδέες μέσω οποιωνδήποτε μέσων και ανεξάρτητα από τα σύνορα. Οι δημοσιογράφοι του οργανισμού αναλύουν το υλικό, το ελέγχουν και γράφουν ένα κομμάτι ειδήσεων που περιγράφει τη σημασία της είδησης στην κοινωνία. Δημοσιεύει έπειτα και την είδηση και το αρχικό υλικό προκειμένου οι αναγνώστες να μπορούν να αναλύσουνε το ιστορικό της είδησης στα πλαίσια του αρχικού υλικού πηγής. Δεν ζητάει το υλικό, αλλά σιγουρεύεται ότι εάν το υλικό πρόκειται να υποβληθεί δημοσίως, η πηγή προστατεύεται καλά παρέχοντας ένα σύστημα υψηλής ασφάλειας με πρωτοποριακές τεχνολογίες πληροφοριών. Το WikiLeaks έχει κερδίσει ένα σύνολο βραβείων μερικα από αυτά είναι: το Βραβείο Νέου Μέσου (New Media Award) του έγκριτου οικονομικού περιοδικού «The Economist» για το έτος 2008. Toν Ιούνιο του 2009, το WikiLeaks και ο Τζούλιαν Ασάντζ βραβεύτηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία με το UK Media Award (στην κατηγορία «Νέο Μέσο») για τη δημοσίευση το 2008 του κειμένου «Κένυα: Η Κραυγή του Αίματος – Εξώδικες δολοφονίες και εξαφανίσεις » («Kenya: The Cry of Blood – Extra Judicial Killings and Disappearances»), μια έρευνα της Εθνικής Επιτροπής της Κένυας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Kenya National Commission on Human Rights). Το Μάιο του 2010, η «New York Daily News» κατέταξε το WikiLeaks πρώτο στη λίστα των «ιστοσελίδων που θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς την ειδησεογραφία».


Tunileaks[επεξεργασία]

Το 1995 η κυβέρνηση στην Τυνησία προώθησε από την αρχή το Ίντερνετ και προσπάθησε να το κάνει προσβάσιμο στο σύνολο του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή όμως που εισήχθη το Ίντερνετ άρχισε και η λογοκρισία του. Όταν η κυβέρνηση εισήγαγε την τεχνολογία στην Τυνησία, έδωσε αρχικά πρόσβαση μόνο στα Πανεπιστήμια…χρειάστηκε να περάσουν όμως δυο χρόνια έως ότου η τεχνολογία αυτή τεθεί στη διάθεση όλων.Απ’ την αρχή η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το Ίντερνετ ως εργαλείο κρατικής προπαγάνδας, ως μέσο προώθησης της εικόνας της, και ως ζωντανή απόδειξη για το ότι προωθεί τις νέες τεχνολογίες και την θέτει στη διάθεση όλων. ταυτόχρονα, όμως, οι αρχές φοβόντουσαν κατά πόσο το Ίντερνετ θα μπορούσε να γίνει εργαλείο αντιπροπαγάνδας ή μέσο αυτο-οργάνωσης των πολιτών εναντίον του καθεστώτος. Η λογοκρισία του Ίντερνετ ήταν, λοιπόν, συνυφασμένη με τη διάδοσή του στην Τυνησία, ενώ ο έλεγχος όλου του περιεχομένου ήταν μια από τις ιδιαιτερότητες του Δικτύου στην Τυνησία. Ιδρύθηκε μια κυβερνητική υπηρεσία, η ΑΤΙ, για να ελέγχει όλο τον όγκο μεταφοράς δεδομένων μέσα από το Ίντερνετ – όλες οι διαδικτυακές επικοινωνίες περνούσαν απ’ αυτή την κυβερνητική υπηρεσία. Οι χρήστες του Ίντερνετ στην Τυνησία προσπάθησαν απ’ την αρχή να σκεφτούν πώς μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο για να υποστηρίξουν την ελευθερία έκφρασης ή συνεταιρισμού και τους δημοκρατικούς τρόπους διακυβέρνησης. Για να παρακάμψουν τη λογοκρισία χρησιμοποίησαν καρικατούρες και σατιρικά μέσα έκφρασης, προκειμένου να στρέψουν την προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος. Απ’ την αρχή, η καρικατούρα ήταν ο μόνος τρόπος, ένας σατιρικός τρόπος για να κάνεις μπλόγκινγκ. Ήταν ο πιο σημαντικός τρόπος να πεις τι συμβαίνει στην Τυνησία. Τα επίσημα, παραδοσιακά ΜΜΕ στην Τυνησία ελέγχονταν επίσης πλήρως από το κράτος. Οι παράνομοι κυβερνοακτιβιστές χρησιμοποιούσαν το Ίντερνετ για να δημοσιοποιούν πληροφορίες για υποθέσεις διαφθοράς και για όλες τις καταχρήσεις που έκανε αυτό το καθεστώς. Ήταν λοιπόν ο μόνος τρόπος να πολεμήσει κανείς αυτή την προπαγάνδα. Γι’ αυτό το λόγο ξεκινήσε από τον Nawaat ένα εγχείρημα που λέγεται Tunileaks. Είναι ένα μπλογκ που δημοσιεύει όλες τις πληροφορίες για τις καταχρήσεις ή τις υποθέσεις διαφθοράς με τις οποίες σχετίζεται η οικογένεια του τέως προέδρου της χώρας. Κατά τη διάρκεια των ταραχών και της εξέγερσης του λαού της Τυνησίας, το Ίντερνετ βρισκόταν στο επίκεντρο του αγώνα κατά του καθεστώτος. Όλες οι πιθανές τεχνολογικές πλατφόρμες χρησιμοποιήθηκαν, το Facebook, το Twitter, το Tor, κοκ. Ακόμη και μετά τις 14 Ιανουαρίου, 2011 το Ίντερνετ χρησιμοποιήθηκε για την αποτροπή της χειραγώγησης από την προπαγάνδα του καθεστώτος. Το Ίντερνετ στην Τυνησία [στην Αίγυπτο η κατάσταση ήταν κάπως διαφορετική], ήταν απ’ την αρχή ο μόνος δημόσιος χώρος όπου οι χρήστες μπορούσαν να οργανωθούν, να μοιραστούν πληροφορίες και να πολεμήσουν την προπαγάνδα του καθεστώτος. Στη διάρκεια της εξέγερσης, ήταν το μόνο μέσο για να ενημερώνονται οι χρήστες για το τι πραγματικά συνέβαινε και μετά τις 14 Ιανουαρίου βλέπουμε πως το Ίντερνετ παίζει ακόμη καίριο ρόλο σε ό,τι αφορά την οργάνωση συλλογικών δράσεων στους δρόμους. Το ερώτημα είναι “κατά πόσο το Ίντερνετ παρήγαγε αυτή την επαναστατική κατάσταση”. Η απάντησή μου είναι ότι το Ίντερνετ ήταν καίριο εργαλείο για την εξέγερση και τα γεγονότα στην Τυνησία, χωρίς όμως τη βούληση του πληθυσμού και τη αυξανόμενη συνειδητοποίηση της νεολαίας δεν πιστεύω ότι θα αρκούσε για τίποτα. Το Ίντερνετ από μόνο του δεν θα μπορούσε να κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους για να αντιμετωπίσει τη βαναυσότητα και τη βία της αστυνομίας. Επομένως, το Ίντερνετ είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο αλλά χωρίς πολιτική συνειδητοποίηση και πραγματική ανάγκη του πληθυσμού για αλλαγή μπορεί να είναι απλώς ένα μέσο ψυχαγωγίας. Σήμερα δεν μπορούμε να επιχειρήσουμε να αλλάξουμε μια κατάσταση ή μια χώρα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το Ίντερνετ, αυτό όμως δεν αρκεί για να ξεκινήσουμε μια επανάσταση ή να κάνουμε τον κόσμο να εξεγερθεί ενάντια στις δικτατορίες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[επεξεργασία]

 • Πληροφορίες για τον όρο ιστολόγιο
 • Συναθροιστής blog-όσφαιρας (συλλογή άρθρων και ευρετήριο ελληνικών ιστολογίων)
 • monitor (O πρώτος ιστορικά aggregator για την παρακολούθηση πολλών ελληνικών ιστολογίων, ο οποίος έκλεισε τον Ιανουάριο του 2007)
 • Eye of the Rooster (μηχανή παρακολούθησης ελληνικών ιστολογίων με πολιτικοκοινωνικό περιεχόμενο)
 • Blognroll.gr (Παρακολουθεί τα δημοφιλέστερα ελληνικά blog)
 • BlogZ (μηχανή αναζήτησης για τα ελληνικά blog)
 • Nireblog, η προσωπική πλατφόρμα δημοσιεύσεων

Ιστοσελίδες[8] για την παρακολούθηση των Ελληνικών blog[επεξεργασία]

 • SYNC
 • Blog'n'Roll
 • GreekBloggers Αξιόπιστος αντικαταστάτης του παλιού Monitor. Ο παλαιότερος Ελληνικός aggregator.
 • BlogZ Aggregator
 • zanteblogs.com, Ο πρώτος aggregator για Ζακυνθινά blog με υπηρεσιές παρόμοιες του blogger.com
 • Buzz
 • Greek Food Blogs Ο κόσμος του ελληνικού food blogging.
 • Tweetyblogs Ροή ενημέρωσης real time - Κατάλογος blogs

Αναφορές[επεξεργασία]

 1. Ο εκδημοκρατισμός της έκφρασης

Ο όρος blog είναι σύντμηση του web log (WeBLOG). Οι δύο όροι αρχικά εμφανίζονταν μαζί, μέχρι που ο συντετμημένος τύπος καθιερώθηκε και χρησιμοποιείται πλέον και ως ανεξάρτητος όρος.

 1. Alexa - Top Sites in Greece
 2. http://www.judex.gr/?p=2533
 3. http://en.wikipedia.org/wiki/Blogger_(service)
 4. http://en.wikipedia.org/wiki/Da_Nang
 5. http://en.wikipedia.org/wiki/Tuoi_Tre
 6. http://www.inews.gr/25/syllipsi-diasimou-blogker-sto-vietnam.htm
 7. http://newpost.gr/post/219303/synelifthi-diasimos-mplogker-sto-vietnam
 8. Οι ειδικές για το σκοπό αυτό ιστοσελίδες αποκαλούνται "Aggregators"

2. Rebecca Blood: weblogs: a history and perspective

Πηγές[επεξεργασία]