Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τεχνική Νομοθεσία Για Μηχανικούς Πληροφορικής/Πατέντες Λογισμικού 2015

Από Βικιβιβλία

Πατέντα: MANAGING STATES OF LOCATION DETERMINATION

[επεξεργασία]

Το σύστημα διαχείρισης του προσδιορισμού τοποθεσίας (Managing of States Location Determination) είναι η εναλλαγή των χαρτών από εξωτερικό περιβάλλον σε εσωτερικό και αντίστροφα αλλαζοντας από το σημα GPS σε ασυρματα δικτυα καθώς ο κάτοχος, κινείται από το εξωτερικό των κτιρίων προς το εσωτερικό αυτών, ώστε να σχεδιαστεί η τοποθεσία του γρηγορότερα και με ακρίβεια. Ουσιαστικά, επιτρέπει ένα iPhone να διαπιστώσει αν βρίσκεται εντός ή εκτός ενός κτιρίου ή ενδιάμεσα χωρίς ο χρήστης να κάνει το οτιδήποτε. Επίσης, θα είναι ικανό να γνωρίζει πότε θα μετακινείται μεταξύ των ορόφων όταν ο κάτοχος χρησιμοποιεί ανελκυστήρα, το οποίο σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να αλλάζει τον χάρτη ανάλογα με τον όροφο που περνάει ο χρήστης σε ένα κτίριο. Όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, το iPhone χρησιμοποιεί Gps σήμα, το οποίο μπορεί να είναι αδύναμο ή ακόμα και ανύπαρκτο σε ορισμένες περιοχές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το iPhone πρέπει να βρει την τοποθεσία του χρήστη εντοπίζοντας ασύρματα σημεία πρόσβασης. Ωστόσο μπορεί να διαρκέσει πολλά δευτερόλεπτα για ένα τηλέφωνο να καθορίσει αν το Gps σήμα είναι διαθέσιμο. Όμως, με αυτή την πατέντα, το iPhone θα είναι σε θέση να αλλάξει απρόσκοπτα από ένα αδύναμό σήμα Gps σε ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης καθώς ο χρήστης κινείται μέσα σε ένα κτίριο, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει να πλοηγέιται. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και ανάποδα καθώς βγαίνει από το κτίριο . Σε ένα παράδειγμα που περιέχεται στην πατέντα, το τηλέφωνο θα μπορούσε να εμφανίσει το σχέδιο του ορόφου ενός εμπορικού κέντρου, το οποίο θα περιλαμβάνει και τα ονόματα των καταστημάτων που εντοπίζονται μέσα. Το σύστημα θα μπορούσε να βασιστεί στην τεχνολογία Bluetooth iΒeacons για να παρέχει και να επαληθεύει τα δεδομένα θέσης όταν ο χρήστης βρίσκεται μέσα σε ένα κτίριο. Όπως ένα iPhone λαμβάνει ένα σήμα Bluetooth από iΒeacon, το IBeacon μπορεί να καταλάβει ακριβώς που βρίσκεται το άτομο και να βεβαιωθεί ότι ο εσωτερικός χάρτης απεικονίζει με ακρίβεια τους προσβάσιμους χώρους. Εφευρέτες του είναι οι Lukas M. Marti, Robert Mayor, Shannon M. Ma και η συγκεκριμένη ευρεσιτεχνία δημιουργήθηκε στις 23 Ιουνίου 2015 και είναι κατοχυρωμένη στην Apple Inc. με νούμερο πατέντας US 9,066,207 B2.

Πηγές: Business Insider United States Patent and Trademark Office

Πατέντα: Linux Encrypted Install

[επεξεργασία]

Το λειτουργικό σύστημα των Linux διαθέτει μία πατέντα την οποία δεν παρουσιάζουν τα άλλα λειτουργικά συστήματα.Αυτήν η πατέντα είναι μία επιλογή κρυπτογράφησης του σκληρού δίσκου κατά την εγκατάσταση αλλά και η κρυπτογράφηση διάφορων συσκευών όπως τα συστήματα μικρότερου χώρου αποθήκευσης(usb flash drive), η κρυπτογράφηση μικρότερων φακέλων μέσα στον πυρήνα των Linux.Ονομάζεται LVM Encrypted και βασίζεται σε μια αρχική έκδοση του cryptsetup ως κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου. Η κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου κατά την εγκατάσταση εκτός από την βοήθεια του LVM(Logical Volume Manager) Encrypted μπορεί να γίνει και με το Linux Unified Key Setup(LUKS).Η ρύθμιση συγχωνευμένων κωδικών κλειδιών Linux (LUKS) έγινε δημοφιλής και επιτυχής πάνω στον χώρο του ελεύθερου λογισμικού και πιο συγκεκριμένα στο λειτουργικό σύστημα των Linux και οφείλεται στον Clemens Fruhwrith στο έτος 2004. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εφαρμογές απλής κρυπτογράφησης η επιλογή του LVM Encrypted κατά την εγκατάσταση των Linux στον υπολογιστή του χρήστη, διαθέτει μια πλατφόρμα ειδικά διαμορφωμένη πάνω στον πυρήνα των Linuxη οποία διευκολύνει τη συμβατότητα μεταξύ των εφαρμογών, αλλά επίσης διαβεβαιώνει την ασφάλεια κωδικών πρόσβασης διάφορων εφαρμογών διαχείρισης που έχει εγκαταστήσει ο χρήστης. Τέλος το LUKS, αφού δημιουργήσει ένα κρυπτογραφημένο χώρο αμέσως δημιουργείται ένας και μόνο κωδικός πρόσβασης στον οποίο δεν μπορεί να γίνει ξανά κάποια αλλαγή αν το ξεχάσει επομένως δεν θα έχει πια πρόσβαση, διαφορετικά θα επιτρέπει την πρόσβαση στον συγκεκριμένο κρυπτογραφημένο χώρο από τον χρήστη εφόσον εκείνος το έχει υπό τον έλεγχο του. Αυτή η διαδικασία έχει ως σκοπό την πλήρες ασφάλεια ως προς τον χρήστη αλλά και την καταστροφή (NUKE) του με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον πρόσβαση στο σκληρό δίσκο.

Πατέντα: PANIC BUTTON ΣΤΟ CHROME

[επεξεργασία]

Το Panic Button για κινητά Μια εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο , η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010 από μια ομάδα κορυφαίων επαγγελματιών και ήδη , από το 2011 , αριθμεί συνεργάτες σε πολλές χώρες της ΕΕ έχει συγκεντρώσει σημαντική εμπειρία στον τομέα της λειτουργίας near-shore ,τις τηλεπικοινωνίες, τις αγορές κινητής τηλεφωνίας και out-sourcing. Έχουν ένα σημαντικό δυναμικό για την ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού για κινητές πλατφόρμες και προσφέρουν μεταξύ άλλων και υπηρεσίες εντοπισμού GPS και λύσεις διαχείρισης στόλου οχημάτων για την ασφάλεια των πελατών.Το Red Panic Button Project προχώρησε την εταιρία βαθύτερα στον τομέα των εφαρμογών για κινητά εστιάζοντας ιδιαίτερα στη χρήση του iOS ( iPhone iPad si ) πλατφόρμες.Το έργο ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι το λειτουργικό Android παρέχει την υπηρεσία GPS και , ως εκ τούτου καθιστά τον εντοπισμό ενός προσώπου ένα σχετικά εύκολο έργο.Μέχρι το τέλος της διαδικασίας της δημιουργίας του Red Panic Button η ομάδα που συμμετείχε είχε επιτύχει ένα προϊόν το οποίο προσφέρει στους χρήστες περισσότερες δυνατότητες και λειτουργίες από οποιαδήποτε άλλη υπάρχουσα εφαρμογή στην αγορά. Οι λειτουργίες του:

1.SMS Panic Message Πατώντας το κόκκινο κουμπί πανικού στο κινητό, το τηλέφωνο στέλνει την τρέχουσα θέση (με τη μορφή ενός συνδέσμου στο Google Maps) και την τρέχουσα διεύθυνση σε όλους τους αριθμούς που εμφανίζονται στη λίστα επαφών πανικού.

2.E-mail Panic Αυτό το χαρακτηριστικό είναι παρόμοιο με τα SMS μηνυμάτων πανικού. Στις iOS συσκευές στέλνει πρόσθετες πληροφορίες, όπως την τοπική ώρα στην θέση την οποία ελήφθη από το GPS.Ένα χαρακτηριστικό αποκλειστικά για το Android είναι το μήνυμά mail και το θέμα προσαρμογής.

3.Twitter Panic

Αφού ο χρήστης τρέξει την ρύθμιση λογαριασμού Twitter, με το πάτημα του κόκκινου κουμπιού πανικού ένα μήνυμα Twitter πανικού θα αναρτηθεί σε πραγματικό χρόνο για το χρήστη,συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας διεύθυνσης και ένα link απο το Google Maps.

4.Facebook Panic

Αυτή η λειτουργία είναι παρόμοια με το Twitter Panic αναρτώντας το Panic Status στον τοίχο του χρήστη.

5.Emergency dial

Με το πάτημα του κόκκινου κουμπιού πανικού στην επιλογή κλήση έκτακτης ανάγκης το τηλέφωνο καλεί τον αριθμό έκτακτης ανάγκης,ενώ την ίδια στιγμή στέλνει τα μηνύματα πανικού μέσω SMS , e-mail , Twitter και Facebook.

6. Quick SMS

Εάν η συσκευή δεν μπορέσει να πάρει την τρέχουσα θέση,μετά από 30 δευτερόλεπτα στέλνει ένα Quick SMS που περιέχει έμα πρότυπο μήνυμα πανικού.


Το Panic Button για Desktop

Το PanicButton τώρα κρύβει όλες τις καρτέλες του χρήστη άμεσα με το πάτημα ενός κουμπιού.Τότε οι καρτέλες αυτές αποθηκεύονται σαν σελιδοδείκτες σε ένα ξεχωριστό φάκελο.Μετά από αυτό το PanicButton γίνεται πράσινο και δείχνει πόσες καρτέλες είναι αυτή τη στιγμή κρυμμένες.Ακόμα ένα πάτημα στο PanicButton επαναφέρει όλες τις καρτέλες που κρύφτηκαν νωρίτερα.Εάν δεν επιθυμεί ο χρήστης να επαναφέρει τις καρτέλες του απλά διαγράφει τον φάκελο "temporary Panic" που βρίσκεται μέσα στον φάκελο του Chrome "Άλλοι σελιδοδείκτες".Ο χρήστης μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί την συντόμευση πληκτρολογίου του PanicButton.Πατώντας το F4 για να κρύψει και να επαναφέρει όλες τις καρτέλες του.


βιβλιογραφία: http://www.redpanicbutton.com/?link=home

Πατέντα: Multi-OS booting: Android on Windows Phone και άλλα [Θεοδοσίου Παντελεήμων]

[επεξεργασία]
Εισαγωγή
[επεξεργασία]

Τελευταία η Microsoft απονεμήθηκε με την United States Patent number 9,003,173 η οποία ονομάζεται «Multi-OS boot via mobile device». Οι μηχανικοί της Microsoft μαζί με τους δικηγόρους της περιέγραψαν έναν τρόπο που χρησιμοποιούν πολλαπλά λειτουργικά συστήματα να παρέχουν διαφορετικές λειτουργίες σε κινητές συσκευές, το οποίο όμως δεν είναι ίδιο με την απλή διπλή εκκίνηση των Windows και Android όπως πολλοί νομίζαν.

Η πατέντα
[επεξεργασία]

Η καινοτομία αυτή επιτέπει στον χρήστη ή στην συσκευή να επιλέξει το λειτουργικό σύστημα που είναι απαραίτητο για την εκτέλεση ορισμένων εργασιών ή να προσφέρουν περιορισμένες λειτουργίες πιο γρήγορα.Για παράδειγμα, αντί να γίνεται η πλήρης εκκίνηση των Windows, η λειτουργία του τηλεφώνου θα μπορεί να γινεται εκκίνηση σε lite OS έτσι ώστε να μπορεί ο χρήστης να καλέσει γρήγορα έναν αριθμό έκτατης ανάγκης αντί να χρειάζεται να περιμένει την πλήρη εκκίνηση των Windows. Επίσης ένα άλλο παράδειγμα είναι να θέλει ο χρήστης να τραβήξει φωτογραφίες εενώ το κινητό είναι κλειστό. Έτσι με τηνν πατέντα αυτή πατώντας το κουμί της κάμερας η συσκευή θα μπορεί να κάνει boot ένα απλό camera OS με το οποίο ο χρήστης θα μπορεί γρηγορα και εύκολα να τραβήξει φωτογραφίες χωρίς να χρειάζεται πραγματικά να ενεργοποιήσει το κινητό...Επίσης ο bootloaderθα ειίναι σε θέση να εκκινεί μόνο ένα μέρος απο το λειτουργικό σύστημα (OS) ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο χρήστης. Επιπλέον η συσκεύη θα μπορεί να αλλάξει μεταξύ των λειτουργικών συστημάτων ή να εκκινεί μέρη απο το λειτουργικό που του χρειάζονται ανάλογα με τους γύρο παράγοντες, όπως τοποθεσία, ώρα, ημερομηνίαενεργό χρήστη και ούτο καθεξής.Ένας χρήστης επίσης θα μπορεί να κλείσει χειροκίνητα μερη απο το λειτουργικό, καθώς μπορεί να μην θέλει να έχπυν προσβαση άλλοι χρήστες. Για παράδειγμα όταν τα παιδία έχουν το κινητο των γονιών τους και οι ίδιοι δε θέλουν να έχουν πρόσβαση σε λογαριασμούς της επιχείρησης τους. Αυτό βασικά είναι όπως το Kid’s Corner μόνο που θα είναι σχεδιασμένο με το βάση τους όρους προσβασιμότητας του λειτουργικού.Ωστόσο όμως τα διάφορα μέρη ή ακόμα και τα διάφορα λειτουργικά συστήματα που χρειάζονται, δεν είναι απαραίτητο να αποθηκεύονται στον χώρο του κινητού, καθώς θα μπορεί ο χρήστης να τα τα κατεβάσει ή να έχει πρόσβαση σε αυτά μέσω του cloud.

Τα Android στα Windows Phone
[επεξεργασία]

Η Microsoft όχι μόνο έχει τον τρόπο να κάνει εκκίνηση δύων λειτουργικών σε μία συσκευή αλλά με την πατέντα αυτή θα μπορεί να φέρει τις εφαρμογές των Android στα Windows Phone κινητά. Έτσι ο χρήστης δεν θα χρειάζεται να κάνει boot ολόκληρο το λειτουργικό των Android παρά μόνο ένα συγκεκριμένο μέρος από αυτό το οποίο χρειάζεται η εφαρμογή για να εκτελεστεί.Αυτό θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το Xbox One. Η κονσόλα αυτή τρέχει δύο λειτουργικά συστήματα πάνω στο Windows NT OS. Το ένα μέρος χειρίζεται τις εφαργμογές και το άλλο τα παιχνίδια. Είνια μια καλή προσομοίωση της πατέντας αυτής αλλα είναι και δύο διαφορετικά πράγματα συγχρόνως καθώς η κονσόλα εκτελεί και τα δύο λειτουργικά ταυτόχρονα και συνεχώς.

Η λειτουργία των Android ή οποιουδήποτε άλλου λειτουργικού, για τον λόγο του αληθές ποτέ δεν θα χρειαζεται να τρέχει ολοκληρωμένα.Μόνο τα απαραίτητα μέρη από αυτά θα ενεργοποιούνται ή θα κατεβαίνουν ή θα μεταδίδονται(Streamed) απο το cloud για να παρέχουν στον χρήστη την λειτουργικότητα που χρειάζεται.

Πηγές: Neowin & USPTO

Πατέντα Apple:Touch id

[επεξεργασία]

Στις 18 Δεκεμβρίου 2014 απονεμήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Apple με αριθμό US20140369572 και συγκεκριμένα στον Dale Setlak, για ένα πρωτοποριακό τρόπο ξεκλειδώματος της οθόνης χρησιμοποιώντας το δάχτυλο και χωρίς να χρειάζεται η πληκτρολόγηση κωδικού ή σχεδιασμού μοτίβου στην οθόνη. Αυτό επιτυγχάνεται όταν ο χρήστης αγγίξει τον σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων που βρίσκεται στο πλήκτρο μενού της συσκευής. Επίσης η τεχνολογία αυτή έχει την ιδιότητα να διαβάσει πολλά δακτυλικά αποτυπώματα και σε προσανατολισμό 360 μοιρών. Η ενεργοποίηση αυτής της ρύθμισης διαρκεί περίπου 30 δευτερόλεπτα και γίνεται με το άγγιγμα του αισθητήρα μέχρι να χαρτογραφηθεί το δακτυλικό αποτύπωμα. Η λειτουργία αυτή δίνει πλεονέκτημα, σε σχέση με τους παλαιότερους τρόπους, καθώς προσφέρει άμεσο ξεκλείδωμα της συσκευής. Το Touch id έκανε την εμφάνιση του στο iPhone 5s και η Apple αναφέρει πως υπάρχει απόλυτη ασφάλεια με το δαχτυλικό αποτύπωμα καθώς αυτό κρυπτογραφείτε και αποθηκεύεται τοπικά σε ένα ασφαλές τμήμα της CPU, χωρίς αυτό να συγχρονίζεται με τους διακομιστές της Apple και το iCloud. Επιπλέον το δακτυλικό αποτύπωμα καθίσταται μοναδικό και για το λόγο αυτό είναι σπάνιο να βρεθεί ένα τμήμα που να είναι όμοιο για να το μπερδέψει ο αισθητήρας, με πιθανότητα 1 προς 50.000 για το δακτυλικό αποτύπωμα σε σχέση με το τετραψήφιο συνθηματικό που είναι 1 προς 10.000. Η χρήση του Touch id δεν περιορίζεται μόνο στο ξεκλείδωμα της συσκευής, χρησιμοποιείται σε εφαρμογές αλλά και μέσω αυτού είναι δυνατή η αγορά στο iTunes Store, στο App Store και στο iBooks Store, καθώς και η χρήση για πληρωμές μέσω Apple Pay σε καταστήματα. Η Apple δε σταμάτησε τη χρήση του Touch id στο iPhone 5s αλλά το ενσωμάτωσε και σε νεότερα μοντέλα του iPhone στο iPhone 6, iPhone 6 plus, iPhone 6s και iPhone 6s Plus. Επίσης στο iPad Pro, iPad Air 2 και στο iPad mini 4. Επιπλέον η εταιρία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ενσωματώσει τη λειτουργία Touch id και στα MacBook. Στο νέο iPhone 6s παρατηρείται ότι υπάρχουν βελτιώσεις απόκρισης στην ταχύτητα ξεκλειδώματος της συσκευής.

Ενεργοποίηση αναγνώρισης δαχτυλικού αποτυπώματος Αν δεν ενεργοποιήσατε την αναγνώριση δαχτυλικού αποτυπώματος κατά την αρχική διαμόρφωση του iPhone, μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις» > «Touch ID και κωδικός». Ενεργοποιήστε οποιαδήποτε από τις ρυθμίσεις και μετά ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη. Αν ενεργοποιήσετε τη ρύθμιση «iTunes και App Store», θα σας ζητηθεί το συνθηματικό του Apple ID σας την πρώτη φορά που θα κάνετε μια αγορά στα App Store, Apple Books ή iTunes Store. Κατά τις επόμενες αγορές, σας ζητείται να χρησιμοποιήσετε το Touch ID. Σημείωση: Αν δεν μπορείτε να προσθέσετε δαχτυλικό αποτύπωμα ή να ξεκλειδώσετε το iPhone μέσω Touch ID, ανατρέξτε στο άρθρο της Υποστήριξης Apple Αν το Touch ID δεν λειτουργεί.

Πηγές: http://www.patentlyapple.com/patently-apple/2014/12/apple-invents-new-touch-id-virtual-combination-unlock-feature.html http://www.trustedreviews.com/iphone-5s-review-touch-id-and-screen-page-2 https://support.apple.com/el-gr/HT201371 http://www.redmondpie.com/apple-planning-to-bring-touch-id-to-macbooks/ https://support.apple.com/el-gr/HT5949 http://www.apple.com/gr/iphone/compare/ http://www.apple.com/gr/ipad/compare/ http://www.imore.com/how-much-faster-touch-id-iphone-6s https://support.apple.com/el-gr/guide/iphone/iph672384a0b/ios

Πατέντα: Μέθοδος αναγνώρισης διαβασμένων από μη διαβασμένα μηνύματα σε γραφικό περιβάλλον

[επεξεργασία]

Μέθοδος αναγνώρισης διαβασμένων από μη διαβασμένα μηνύματα σε γραφικό περιβάλλον


Τμήμα: Μηχανικών Πληροφορικής Μάθημα: Τεχνική Νομοθεσία Καθηγητής: Βασίλης Βλάχος Θέμα: Μέθοδος αναγνώρισης διαβασμένων από μη διαβασμένα μηνύματα σε γραφικό περιβάλλον

Αρχικά μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που εφαρμόζονται σε υπολογιστή όπως είναι το e-mail ή ο φυλλομετρητής (browser) μέσω προγραμμάτων περιήγησης απαριθμεί τα μηνύματα που απευθύνονται σε ένα χρήστη σε ένα γραφικό παράθυρο μηνύματος . Τα μηνύματα αυτά διαχωρίζονται σε αναγνωσμένα και μη αναγνωσμένα . Τα διαβασμένα μηνύματα εμφανίζονται οπτικά διαφορετικά από ό, τι οι μη αναγνωσμένα μηνύματα να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο τύπων. Αυτή η οπτική ένδειξη μπορεί να αποτελείται από έντονη γραφή κειμένου, πλάγια γραφή, χρώματα επισήμανσης, ή μια σημαία δίπλα στις επικεφαλίδες των μη αναγνωσμένων μηνυμάτων Το παράθυρο μηνύματος έχει μια λειτουργία που όταν επιλεχτεί από το χρήστη φαίνεται ό,τι το μήνυμα μπορεί να είναι μη αναγνωσμένο. Οι ευριστικοί αλγόριθμοι (heuristics) οι οποίοι είναι μέθοδοι για επίλυση προβλημάτων χρησιμοποιούνται επίσης για να προσδιοριστεί αν ο χρήστης είναι πιθανό να διάβασε το περιεχόμενο του μηνύματος . Επί πρόσθετα αυτή η εφεύρεση αναφέρεται σε υπολογιστή που εφαρμόζονται προγράμματα ανταλλαγής μηνυμάτων και για πιο συγκεκριμένα, αυτή η εφεύρεση αναφέρεται σε μεθόδους για τη διάκριση των μη αναγνωσμένων μηνυμάτων από το χρήστη από τα μηνύματα που έχουν διαβαστεί από το χρήστη. Επιπλέον ορισμένα προγράμματα ανταλλαγής μηνυμάτων έχουν προσθέσει ένα παράθυρο προεπισκόπησης στο γραφικό παράθυρο του μηνύματος. Το παράθυρο προεπισκόπησης είναι ένα ειδικό τμήμα του παραθύρου μηνυμάτων και συνήθως βρίσκεται δίπλα σε ένα πίνακα που περιέχει τη λίστα των μηνυμάτων. Με λίγα λόγια το παράθυρο προεπισκόπησης είναι ένας βολικός τρόπος για τον χρήστη να ελέγξει γρήγορα την ουσία του μηνύματος, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει ένα ξεχωριστό παράθυρο. Σε πολλά προγράμματα ο χρήστης πρέπει να ανοίξει υποχρεωτικά το μήνυμα για να επισημανθεί ως αναγνωσμένο. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων που ονομάζεται «Internews" από την Apple Corporation απαιτεί από το χρήστη να ανοίγει το μήνυμα για να επισημανθεί ως αναγνωσμένο. Ένα άλλο προϊόν μηνυμάτων ονομάζεται "Agent" από Forte Corporation περιλαμβάνει επίσης ένα παράθυρο προεπισκόπησης. Ωστόσο, το πρόγραμμα «Agent» απαιτεί διπλό κλικ στο μήνυμα πριν καν εμφανίζεται στο παράθυρο προεπισκόπησης. Μετά το διπλό κλικ, το μήνυμα επισημαίνονται ως αναγνωσμένα.

Βιβλιογραφία: google patents

Επιμέλεια: Ηλίας Κοκκώνης Μιχάλης Τούρλας


Πατέντα Apple: iMessage

[επεξεργασία]

Το iMessage είναι μια instand message[1] υπηρεσία την οποία γνωστοποίησε στην ομιλία του στο WWDC 2011[2] στις 6 Ιουνίου του 2011 ο Scott Forstall[3]. Αποτελεί μια έκδοση της iOS[4] η οποία συμπεριλήφθηκε στην νέα έκδοση του iOS 5 στις 12 Οκτωβρίου του 2011. Επιπλέον σε μια έρευνα που διεξήγαγε το Electronic Frontier Foundation[5] σχετικά με την ασφαλή ανταλλαγή μηνυμάτων στις 4 Νοεμβρίου του 2014 συγκέντρωσε 5 στους 7 πόντους. Ένας χρήστης αποκτά πρόσβαση στο iMessage μέσω του app μηνύματα σε iPod touch,σε iPhone,σε iOS 5 ή νεότερης έκδοσης ή σε Mac[6] και τρέχει σε OS X Mountain Lion[7] ή σε κάποια νεότερη εκδοσή του. Επίσης έχει τη δυνατότητα να στείλει φωτογραφίες,βίντεο,μηνύματα και πληθώρα άλλων μέσω δικτύου wifi ή κινητού δικτύου σε άλλους χρήστες iOS ή OS X παρέχοντας έτσι μια εναλλακτική λύση για το πρότυπο SMS και MMS μηνυμάτων για όσους χρησιμοποιούν iOS 5 ή τη νεότερη εκδοσή του. Επιπρόσθετα το iMessage επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν συζητήσεις με περισσότερα απο 2 άτομα. Τέλος όλα τα iMesssages είναι κρυπτογραφημένα και μπορούν να παρακολουθούνται με αποδεικτικά παράδοσης.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ

Στην αρχή υπήρχε μια διχογνωμία σχετικά με το που βασίζεται το πρωτόκολλο iMessage,ένα μέρος των πηγών υποστήριζε πως βασίζεται στο XMMP[8] στην πραγματικότητα όμως βασίζεται στην Apple σπρώξτε ειδοποίηση υπηρεσίας (APN)[9] ένα ιδιόκτητο δυαδικό πρωτόκολλο. Χρειάζεται επίσης να σημειωθεί πως κάθε σύνδεση είναι κρυπτογραφημένη με TLS και έχει το δικό της μοναδικό κωδικό ο οποίος ενεργεί σαν "οδηγός" για τη διαδρομή που θα κάνει το μήνυμα μέχρι να σταλεί σε μια συγκεκριμένη συσκευή. Σημαντικό να αναφερθεί είναι και το γεγονός πως τα iMessages προστατεύονται απο την κρυπτογράφηση end to end σύμφωνα με την οποία μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Πηγές:http://www.apple.com/ios/messages/


https://support.apple.com/en-us/HT201287

Autocorrect της Apple

[επεξεργασία]

H συγκεκριμένη πατέντα της Apple[10]εξασφαλίστηκε μετά από αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας[11] και περιγράφει ένα σύστημα το οποίο θα διορθώνει το μήνυμα πριν και αφότου αποσταλεί. Αρχικά με αυτήν την πατέντα οι χρήστες των iOS[12] και OS X[13] έχουν τη δυνατότητα να αναθεωρήσουν το μήνυμα το οποίο σκοπεύουν να στείλουν. Κατά τη διάρκεια εγγραφής του μηνύματος το σύστημα αυτό θα διορθώνει αυτόματα το μήνυμα τουτέστιν θα αντικαθιστά τις πιθανώς λανθασμένα γραμμένες λέξεις με αυτές που το σύστημα «θεωρεί» ότι είναι οι σωστές. Επίσης όταν ο χρήστης πατήσει το κουμπί «αποστολή» το σύστημα του δίνει την επιλογή είτε να αποδεχτεί το μήνυμα ως έχει, είτε να αλλάξει κάποιες λέξεις στο μήνυμα ώστε με την επιλογή αυτή να ανοίγει το μήνυμα σε νέα οθόνη μαζί με τις προτεινόμενες οι οποίες κατά την διαρκή χρήση της αυτόματης διόρθωσης θα εισχωρούν σε ιστορικό και θα εμφανίζονται αυτές που χρησιμοποιούνται συχνότερα, είτε μπορεί να απορρίψει την αποστολή του μηνύματος. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει ένα χρονόμετρο το οποίο περιέχει ένα menu όπου αναγράφονται οι τρεις παραπάνω επιλογές του χρήστη («αποδοχή», «απόρριψη», «διόρθωση μηνύματος»). Η κυριότερη χρησιμότητα αυτού του χρονομέτρου είναι ότι μετρά αντίστροφα πριν την αποστολή του μηνύματος και με αυτόν τον τρόπο παρεμποδίζει στο να μην γίνει καθόλου η αποστολή του. Ωστόσο προστατεύει τον χρήστη σε περίπτωση που στείλει το μήνυμα σε διαφορετικό χρήστη από αυτόν που ήθελε αρχικά. Επί της ουσίας αυτή η πατέντα είναι πρόδρομος ασφάλειας αποστολής με μια σειρά από δυνατές επιλογές και χρόνο. Τέλος η χρήση της δεν είναι απαραίτητη διότι μπορεί να απενεργοποιηθεί η να ενεργοποιηθεί από το χρήστη.

Πηγές: http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=384760&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+myphone+%28myphone.gr%29&utm_content=FaceBook

http://www.appleteam.gr/autocorrect-νέες-πατέντες-της-apple-για-τη-βελτίωση-τ/

http://techcrunch.com/2014/02/06/apple-patents-autocorrect-review-system-language-auto-detect-for-mobile-messaging/

Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπομάτων

[επεξεργασία]

Στις 16 Μαίου του 1997 κατατέθηκε στις Η.Π.Α η πατέντα υπο αριθμό 5920640 A.Η παρούσα εφεύρεση σχετίζεται με την προσωπική ταυτοποίηση και εξακρίβωση και ειδικότερα με την ανίχνευση και επεξεργασία των δακτυλικών αποτυπωμάτων.Είναι μια αξιόπιστη και ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική για την προσωπική αναγνώριση ή την επαλήθευση του χρήστη.Πιο συγκεκριμένα,αποθηκεύει ένα δακτυλικό αποτύπωμα ή μία εικόνα αυτού σε μία βάση δεδομένων μέσω οπτικών αισθητήρων.Έπειτα συγκρίνει το εισαγώμενο αποτύπωμα με αυτά της βάσης δεδομένων για να καθορίσει την ταυτοποίηση ενός προσώπου. Μία τυπική συσκευή αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων(Fingerprint Sensor) βασίζεται στην διοχέτευση φωτός στην επιφάνεια του δακτύλου χρησιμοποιώντας ορατό,υπέρυθρο ή υπερηχητικό φως. Ωστόσο το σύστημα μπορεί να επηρεαστεί από μη καθαρά δάχτυλα ή να παραπλανηθεί από μια φωτογραφία δακτύλου κάνοντας λάθος πιστοποίηση και παρέχοντας μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.Όσον αφορά τον τρόπο κατασκευής,ο συνυασμός των οπτικών αισθητήρων πιθανώς να απαιτεί σχετικά μεγάλη απόσταση μεταξύ της επιφάνειας για την επαφή του δακτύλου και τα συνδεδεμένα εξαρτήματα απεικόνισης με αποτέλεσμα η συσκευή να είναι ογκώδης.Επιπρόσθετα τέτοιου τύπου αισθητήρες χρειάζονται ακριβή ευθυγράμμιση. Κατα συνέπεια είναι ευαίσθητοι σε κραδασμούς και δονήσεις και αρκετά δαπανηροί.Για πρώτη φόρα το 2011 η συγκεκριμένη πατέντα χρησιμοποιήθηκε σε Smartphones και πρώτη ήταν η Motorola στο μοντελο Atrix.Μετά απο περίπου 2 χρόνια η Apple πρόσθεσε και αυτή εναν αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων στο iPhone 5S το 2013 το οποιο ονομάστηκε touch ID.Μόλις ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του iPhone 5S η HTC εβγαλε στην κυκλοφορία το HTC one max το οποιο διαθέτει κ αυτο την παρόμοια εφαρμογή.Τον Απρίλιο του 2014 η Samsung έβγαλε στην αγορά ένα κινητό(Galaxy s5) με ενσωματομένο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων ο οποίος βρίσκεται και στο Galaxy s5 αλλά και στο iphone 5s στο ίδιο ακριβώς σημείο.Ωστόσο έχουν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και η εφαρμογή της Apple αποδείχθηκε καλύτερη.

Πηγές:http://webcusp.com/list-of-all-fingerprint-scanner-enabled-smartphones/ Χατζησαλάτας-Παπαϊωάννου

3D Camera Accessory & Desktop Stand with Virtual Projection (Apple)

[επεξεργασία]

Παράδειγμα Πατέντας Λογισμικού : 3D Camera Accessory & Desktop Stand with Virtual Projection

Τον Οκώβριο του 2015 χορηγήθηκε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Apple από το γραφείο εμπορικών σημάτων των ΗΠΑ και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας το οποίο είχε αρχικά κατατεθεί το 2012 και πιστώνεται σε έναν ενιαίο εφευρέτη, τον Nicholas GL Merz. Αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αναφέρεται σε ένα εξάρτημα μηχανής το οποίο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να διευκολύνει την σύλληψη τρισδιάστατων δεδομένων εικόνας.

Αυτό πραγματοποιείται με τη χρήση μιας κάμερας με διασπασμένο οπτικό πεδίο ή με την χρήση πολλαπλών καμερών που συνδέονται ταυτόχρονα στο εξάρτημα μηχανής. Αρχικά, η μπροστινή κάμερα σχηματίζει το εμπρόσθιο μέρος της επιφάνειας και η πισινή κάμερα με την σειρά της σχηματίζει την οπίσθια επιφάνεια. Το εξάρτημα μηχανής της κάμερας μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε περιστροφικό προσανατολισμό με την ηλεκτρονική συσκευή ανάλογα με τις προθέσεις του χρήστη. Επιπροσθέτως, οι μαγνητικές δομές που περιέχονται μπορούν να ρυθμιστούν για την προσαρμογή της περιστροφικής κίνησης του εξαρτήματος.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την AppleInsider, για την ιδανική χρήση του περιστροφικού εξαρτήματος που μπορεί να παρέχει φωτισμό σε ένα χρήστη μπορεί να περιλαμβάνει και ένα προβολέα για τυχόν προβολή εικόνων ή τη χρήση ενός άλλου αισθητήρα ή κάμερας για την ανίχνευση εισόδου του χρήστη (π.χ . δάχτυλα χρήστη). Με τον προαναφερόμενο εξοπλισμό επίσης θα μπορούσε να να χρησιμοποιηθεί για να προβάλει ένα εικονικό πληκτρολόγιο, για παράδειγμα, έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, που επιτρέπει την πληκτρολόγηση χωρίς την ανάγκη για ένα φυσικό πληκτρολόγιο ή ένα πληκτρολόγιο οθόνης σε ένα iPad ή το iPhone.

Επιπλέον το άλλο χαρακτηριστικό της ευρεσιτεχνίας της Apple είναι το «Κύκλωμα Ελέγχου της Συσκευής» το οποίο εμφανίζει δεδομένα εικόνας. Χρησιμοποιώντας στο μπροστινό και στο πίσω μέρος κάμερα συλλαμβάνει ταυτόχρονα τα δεδομένα εικόνας με την χρήση μια διάταξης «Split-Screen» η μιας άλλης διάταξης που φιλοξενεί πολλές ταυτόχρονες εικόνες.

Το εξάρτημα της κάμερας μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα υλικών όπως : ένα φορητό υπολογιστή, μια οθόνη υπολογιστή που περιέχει ένα ενσωματωμένο υπολογιστή, έναν υπολογιστή tablet, ένα κινητό τηλέφωνο, ένα media player, ή άλλες φορητές ή φορητή ηλεκτρονική συσκευή, μια μικρότερη συσκευή, όπως ως συσκευή ρολογιών χειρός, μια συσκευή κόσμημα, μια συσκευή ακουστικών ή ακουστικό κτλπ.

Πηγές:

http://www.biometricupdate.com/201510/apple-patents-biometric-sensing-for-a-future-macbook

http://www.patentlyapple.com/patently-apple/2015/10/apple-wins-a-patent-for-a-new-3d-camera-accessory-desktop-stand-with-virtual-projection.html http://www.appleworld.today/blog/2015/10/6/apple-patent-involves-a-3d-camera-and-a-projected-keyboard


Πατέντα λογισμικού: Malwarebytes antivirus.( ΧΑΣΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ) Είναι μια εφαρμογή, που εντοπίζει ένα κακόβουλο λογισμικό το οποίο μπορεί να το μπλοκάρει και να το αφαιρέσει, όπως για παράδειγμα, απειλές από το zero-day, το οποίο δεν το εντοπίζουν άλλα anti-virus. Κατασκευασμένη από την Malwarebytes Corporation, ιδρύθηκε στο Σαν Χοσέ, στην περιοχή της Silicon Valley της Καλιφόρνιας. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2008, το οποίο δημιουργήθηκε από τον 14 χρονών Marcin Kleczynski (νυν CEO), όταν το οικογενειακό laptop μολύνθηκε δίνοντας του την ώθηση να φτιάξει ένα λογισμικό ασφαλείας. Στις 2 Νοέμβρη του 2009, το Malwarebytes κατηγόρησε την αντίπαλο της, την IObit εταιρεία, για ενσωμάτωση της βάσης δεδομένων από το Malwarebytes Anti-Malware (και διάφορα προϊόντα από άλλους προμηθευτές, οι οποίες δεν πήραν το όνομά τους) στο λογισμικό ασφαλείας της IObit. Εκείνη αρνήθηκε την κατηγορία και δήλωσε ότι η βάση δεδομένων βασίζεται σε παρατηρήσεις των χρηστών. Η απάντηση που έδωσαν ήταν ότι δεν είχαν χρόνο για να φιλτράρουν τα ονόματα που είναι παρόμοια με εκείνα που ήταν και στο Malwarebytes Anti-Malware . Η IObit δήλωσε επίσης ότι, η Malwarebytes δεν είχε πειστικές αποδείξεις και ότι οι βάσεις δεδομένων δεν έχουν κλαπεί. Μετά την ανακήρυξη από την IObit, η Malwarebytes απάντησε ότι δεν είναι πεπεισμένη για το επιχείρημα από την IObit. Το 2014, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το προϊόν της έχει σταθερά πάνω από 250 εκατομμύρια υπολογιστές καθαρίζοντας κατά μέσο όρο έξι υπολογιστές ανά δευτερόλεπτο και απομακρύνοντας πάνω από πέντε δισεκατομμύρια κομμάτια του κακόβουλου λογισμικού. Η εφαρμογή αυτή, μπορεί να προστατεύσει το σπίτι τους υπολογιστές, τα smartphones ακόμη και τις εταιρείες. Τρέχει σε υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows και OS X της Apple και στο Android. Είναι διαθέσιμο σε δωρεάν εκδόσεις και πληρωμένες εκδόσεις, οι οποίες παρέχουν επιπλέον προγραμματισμένες σαρώσεις, προστασία σε πραγματικό χρόνο και ένα σαρωτή μνήμη flash.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7_%CF%86%CE%BB%CE%B1%CF%82

https://en.wikipedia.org/wiki/Malwarebytes https://en.wikipedia.org/wiki/Malwarebytes_Anti-Malware

Η πατέντα 'Φορητή ηλεκτρονική συσκευή, μέθοδοι και γραφικό περιβάλλον χρήστη για την εμφάνιση ηλεκτρονικών λιστών και αρχείων' της Apple

[επεξεργασία]

Στις 19/7/2012 Το αμερικανικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας χορήγησε στην Αpple 25 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που καλύπτουν σχεδόν κάθε πτυχή της εμπειρίας smartphone. Η πατέντα No. 8,223,134 δίνει το δικαίωμα στην Αpple να διεκδικήσει την αποκλειστικότητα των smartphone και να αναγκάσει τους αντιπάλους της όπως η Samsung και η Μotorola να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Αndroid στην τρέχουσα μορφή του. Η πατέντα 8,223134 ονομάζεται "Φορητή ηλεκτρονική συσκευή, η μέθοδος και γραφική διεπαφή χρήστη για την απεικόνιση ηλεκτρονικών καταλόγων και των εγγράφων" η οποία καλύπτει όλα τα στοιχεία διεπαφής και αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του αρχικού iPhone. http://www.macworld.co.uk/news/apple/images-apples-android-killer-patent-8223134-3370918/ Η πατέντα αυτή βασίζεται σε μια μέθοδο που εφαρμόζεται σε υπολογιστή, ένα τμήμα ενός ηλεκτρονικού εγγράφου εμφανίζεται στην οθόνη αφής. Το εμφανιζόμενο τμήμα του ηλεκτρονικού εγγράφου έχει μια κάθετη θέση στο ηλεκτρονικό έγγραφο. Ένα αντικείμενο ανιχνεύεται επί ή πλησίον του και εμφανίζεται τμήμα του ηλεκτρονικού εγγράφου. Σε απάντηση στην ανίχνευση, εμφανίζεται το αντικείμενο πάνω ή κοντά στο απεικονιζόμενο τμήμα του ηλεκτρονικού εγγράφου, μια κάθετη μπάρα εμφανίζεται στην κορυφή του εμφανιζόμενου τμήματος του ηλεκτρονικού εγγράφου. Η κατακόρυφη ράβδος έχει μια κάθετη θέση πάνω από το απεικονιζόμενο τμήμα του ηλεκτρονικού εγγράφου που αντιστοιχεί στην κατακόρυφη θέση του ηλεκτρονικού έγγραφου . Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η απεικόνιση της κατακόρυφης ράβδου σταματά. Η κατακόρυφη ράβδος εμφανίζεται ξανά για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, όταν το τμήμα του ηλεκτρονικού εγγράφου αρχικά εμφανίζεται.Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους χρήστες Android οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το πλάνο κυριαρχίας της Apple δε θα πρέπει να περιλαμβάνει το σβήσιμο όλων των αντιπάλων της από το χάρτη αλλά τον ανταγωνισμό τους. Από την πλευρά της, η Apple δήλωσε ότι θα συνεχίσει να κάνει ότι περνά από το χέρι της για να αποτρέπει τις υπόλοιπες εταιρείες από την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας της

Πατέντα: Google Goggles

[επεξεργασία]

Το Google Goggles είναι μια εφαρμογή αναγνώρισης εικόνας την οποία ανέπτυξε η Google. αναπτύχθηκε αρχικά για χρήση σε κινητά τηλέφωνα με Android λογισμικό έχοντας και ως στόχο τη χρησιμοποίηση της εφαρμογής και σε άλλες πλατφόρμες όπως iPhone και Blackberry συσκευές.Αν και η εφαρμογή έγινε διαθέσιμη σε iPhone και iPad συσκευές μετά από λίγο διάστημα αφαιρέθηκε λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος από τους χρήστες.Η χρήση της εφαρμογής είναι πολύ απλή.Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να κάνει λήψη μιας φωτογραφίας του αντικειμένου το οποίο θέλει να αναζητήσει και να περιμένει να εμφανιστούν τα αποτελέσματα.Στην ουσία το Google Goggles χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αναγνώρισης εικόνας της Google είναι σε θέση λαμβάνοντας μια φωτογραφία από έναν πίνακα ,ένα μνημείο,ένα προίον ακόμα και από ένα barcode να δώσει στο χρήστη χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτό που απαθανάτισε.Επίσης έχει τη δυνατότητα να διαβάζει κείμενο στα Αγγλικά,Γαλλικά,Ιταλικά,Γερμανικά και Ισπανικά και να το μεταφράζει σε άλλες γλώσσες.Aκόμη ο χρήστης μπορεί σαρώσει μια επαγγελματική κάρτα και κατόπιν να προσθέσει το άτομο στις επαφές του αλλά και να λύσει Sudoku.


πηγές: https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Goggles

Πατέντα:Apple Siri

[επεξεργασία]

Η Siri ξεκίνησε σαν μια εφαρμογή διαθέσιμη στο Apple App Store της στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Siri Inc.Σκοπός της είναι να μπορούν οι χρήστες να κάνουν κρατήσεις σε συγκεκριμένα εστιατόρια, να αγοράζουν εισιτήρια για τον κινηματογράφο ή να καλέσουν ένα ταξί,απλά υπαγορεύοντας οδηγίες στη "βοηθό" τους.Η Siri εξαγοράστηκε από την Apple στις 28 Απριλίουτου 2010 και η αρχική εφαρμογή που την σε δοκιμαστική έκδοση(Beta) έπαψε να λειτουργεί στις 14 Οκτωβρίου του 2011 λίγες μόλις μέρες μετά την εισαγωγή της Siri στο iPhone 4S.Η νέα έκδοση της Siri ενσωματώθηκε στο iOS, και προσφέρει αλληλεπίδραση μέσω ομιλίας με πολλές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των υπενθυμίσεων,τον καιρό,τα αποθέματα, τα μηνύματα,το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο(e-mail),το ημερολόγιο,τις επαφές,τις σημειώσεις,τη μουσική,τα ρολόγια,ta πρόγραμμα περιήγησης,και τα Apple Maps.Η Siri υποστηρίζει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά,Ιαπωνικά, Ιταλικά, Ισπανικά,Μανταρίνι,Κορεατικά και καντονέζικα. Στα πρώτα τις βήματα η Siri είχε περιορισμένη λειτουργικότητα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Ωστόσο, η Apple, με την κυκλοφορία του iOS 6,βελτιώνει τη λειτουργικότητα της σε άλλες χώρες.Η Siri επίσης αντικατέστησε το «Voice Control" σε προηγούμενες εκδόσεις του iOS.Μετά την ανακοίνωση ότι η Siri περιλαμβάνεται με το iPhone 4S, η Apple αφαίρεσε την εφαρμογή Siri που έτρεξε σε όλα τα μοντέλα iPhone,από το App Store. Τον Ιανουάριο του 2012 ανεξάρτητοι προγραμματιστές έχουν καταφέρει να κάνουν porting τη Siri με τα προηγούμενα μοντέλα iPhone, iPod Touch, και iPad.Μια ομάδα με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες,έχουν αποδείξει πως η Siri μπορεί να λειτουργεί όπως πρέπει για το iPhone 4, iPod Touch, και iPad,χωρίς να υπάρχει επικοινωνία με τους διακομιστές της Apple μέσω Cydia.Μία από τις πιο σημαντικές από τις πατέντες χρησιμοποιεί η εφαρμογή είναι "Oi εξειδικευμένες φωνητικές εντολές" [1].Η λειτουργία των φωνητικών εντολών επιτρέπει στο χρήστη να δώσει μια εντολή και να εκτελείται στο παρασκήνιο χωρίς ο χρήστης να αναγκάζεται να βγει από την εφαρμογή που χρησιμοποιεί εκείνη τη στιγμη. Επίσης,πολλές περισσότερες λειτουργίες είναι στη διάθεση του χρήστη, χωρίς να απαιτείται χώρος στην οθόνη για περισσότερα κουμπιά ή ένα μεγάλο μενού για την εύρεση αυτών των επιλογών. Η Siri περιλαμβάνεται στα iPhone 4S,iPhone 5,iPhone 5C,iPhone 5S,iPhone 6,iPhone 6 plus,iPhone 6s,5ης γενιάς iPod Touch, 6ης γενιάς iPod Touch, 3ης γενιάς iPad, 4ης γενιάς iPad, iPad Air, iPad Air 2,σε όλα τα iPad Mini,iPad Pro και στο ρολόι της Apple.Τέλος η Siri υποστηρίζεται σε 33 χώρες και 17 γλώσσες με την απουσία της Ελλάδας και των ελληνικών.

Πατεντα Apple:3D touch

[επεξεργασία]

Η Apple θελωντας να κανει κατι πρωτοποριακο πριν απο τις αλλες εταιριες,εφερε στο προσκινιο μια νεα πατεντα λογισμικου.Συμφωνα με την apple,το νεο iphone 6S και 6S plus,ειναι εφοδιασμενα με το νεο 3D touch.Οπως ειπαν και οι Phil Schiller και Craig Federighi προκειται για την νεα γενια εξελιξης στις οθονες αφης.Μεχρι προτινως ο χρηστης μπορουσε απλα να αγγιξει παρατεταμενα την οθονη ή να την χτυπησει.Πλεον με το 3D touch ανοιγονται νεες δυνατοτητες στο αγγιγμα της οθονης,δηλαδη,υπαρχουν διαφορετικα επιπεδα πιεσης στην οθονη τα οποια εκτελουν διαφορετικες λειτουργιες οπως νεες συντομευσεις στις εφαρμογες και μπορει να κανει και προεπισκοπηση μηνυματων,e-mail,φωτογραφιων και βιντεων.Επισις ο χρηστης μπορει να εχει προσβαση στην εφαρμογη χωρις ουσιαστικα να την ανοιξει χρησιμοποιωντας το 3D touch της αρχικης οθονης.Επιπλεον η apple εφαρμοσε αυτη την πατεντα και στις συντομευσεις της αρχικης οθονης κανοντας τες 3D.Αυτο διευκολυνει τον χρηστη οταν για παραδειγμα θελει να παρει τηλεφωνο μια αγαπημενη επαφη.Μπορει απλα να πατησει στο εικονιδιο του τηλεφωνου,να την βρει μεσα απο ενα αναδυομενο παραθυρο και απλα να πατησει το ονομα της επαφης.Μια νεα αλλαγη εγινε και στον τροπο με τον οποιο μπορεις να δεις τις εφαρμογες που τρεχουν στο παρασκηνιο.Αν για παραδειγμα εισαι στο facebook μπορεις κρατοντας πατημενη την οθονη,θα εμφανισει μια λειτουργια σε πληρες οθονη και θα μπορεις να περασεις διαμεσου αλλα και κατα μηκος απο διαφορετικες εφαρμογες.Φυσικα δεν θα μπορουσε να λειπει και η νεα εμπειρια παιχνιδιου που θα αποκτησεις.Σε αντιθεση με τις προηγουμενες εκδοσεις iphone οπου τα πληκτρα του παιχνιδιου,επιαναν μεγαλο μερος της οθονης,το 3D touch,εδωσε την λυση.Πλεον αν ο χρηστης θελει να παιξει ενα παιχνιδι οπως το Warhammer 40,000 Freeblade θα μπορει να σημαδευει και να ζουμαρει χρησιμοποιωντας το 3D touch. Πηγες: http://www.trustedreviews.com/opinions/3d-touch-display-on-new-iphone-6s-and-6s-plus http://techcrunch.com/2015/09/11/3d-touch-will-change-the-way-you-use-your-iphone/#.xnusin:MYs8

Πατέντα One-Click της Amazon.com

[επεξεργασία]

Το One-click ή 1-Click είναι ένα σύστημα για την τοποθέτηση μιας παραγγελίας μέσω ενός δικτύου επικοινωνιών. Αυτό το σύστημα επιτρέπει στους πελάτες οποιασδήποτε ηλεκτρονικής υπηρεσίας να πραγματοποιούν τις αγορές τους πατώντας μόνο ένα κλικ. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η προσθήκη όλων των απαραίτητων στοιχείων για την αγορά κάποιου προϊόντος κατά την δημιουργία του λογαριασμού του όπως για παράδειγμα: ο τραπεζικός λογαριασμός, η διεύθυνση παράδοσης κ.λπ..

Εφευρέτες του Οne-click ήταν οι: Peri Hartman, Jeffrey P. Bezos, Shel Kaphan και Joel Spiegel. Το Γραφείο Εμπορικών Σημάτων και Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής (USPTO) εξέδωσε το συγκεκριμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για χρήση στην "Amazon.com", η οποία έχει και το "εμπορικό σήμα" αυτού του συστήματος, τον Σεπτέμβρη του 1999. Το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη (EPO) όμως απαγόρευσε την χρήση του. Παρά το γεγονός αυτό, το 1-Click χρησιμοποιείται από κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Μια εταιρία που επίσης χειρίζεται το 1-Click είναι η Apple Inc., η οποία ενσωμάτωσε το σύστημα 1-Click σε ηλεκτρονικές εφαρμογές της όπως το iTunes Store.

Η λειτουργία του US5960411 ή Οne Click είναι απλή και ουσιαστικά αποτελεί μια μέθοδο αγοράς προϊόντων μέσω του διαδικτύου. Υπάρχουν το σύστημα του πελάτη ή αλλιώς "client system" και το σύστημα του διακομιστή ή αλλιώς "server system".

Πρώτο βήμα της όλης διαδικασίας είναι το σύστημα του διακομιστή να λάβει όλα τα στοιχεία του αγοραστή - πελάτη ώστε αργότερα να μπορεί να διεκπεραιώσει μια παραγγελία. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να αφορούν τον τραπεζικό του λογαριασμό, την διεύθυνση του, ακόμη τα ακριβή στοιχεία της ταυτότητας του. Αφού γίνει λήψη αυτών των στοιχείων, ο πελάτης αποκτά έναν συγκεκριμένο μοναδικό κωδικό στο σύστημα του πελάτη. Με αυτόν τον μοναδικό κωδικό το σύστημα διακομιστή μπορεί με ευκολία να αναγνωρίζει κάθε φορά ποιο φυσικό πρόσωπο επιθυμεί να διεκπεραιώσει μια αγορά και έτσι η ταχύτητα διεκπεραίωσης της αυξάνεται σημαντικά.

Αφού το φυσικό αυτό πρόσωπο πατήσει το κουμπί για την διεκπεραίωση παραγγελίας, αυτόματα από το σύστημα πελάτη στέλνεται αυτός ο μοναδικός κωδικός στο σύστημα διακομιστή, ο οποίος αφού διασταυρώσει τα στοιχεία του αγοραστή και επιβεβαιώσει το γνήσιο της ταυτότητας του, στέλνει το τελικό σήμα που επιτρέπει στο φυσικό πρόσωπο - αγοραστή να κατοχυρώσει την παραγγελία του και να περιμένει την άφιξη της στο χώρο του.

Τέλος, όπως φαίνεται, η όλη διαδικασία δεν κρατάει παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα σε πραγματικό χρόνο και προσφέρει άνεση και αμεσότητα στις διαδικτυακές αγορές των πελατών καθώς και καλύτερη διαχείριση του πελατολογίου και των παραγγελιών από τις ίδιες τις διαδικτυακές αγορές.

Πατέντα:Prey για εντοπισμό χαμένης συσκευής

[επεξεργασία]

To Prey είναι μια δωρεάν διαδικτυακή υπηρεσία για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των laptops, των smartphones και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, που βασίζεται σε έναν open-source software agent o οποίος συνδέεται με έναν υπολογιστή (host), που αναφέρεται επίσης ως πίνακας ελέγχου. Το πρόγραμμα “ξυπνάει” σε καθορισμένο χρόνο, συνδέεται στο διαδίκτυο (σε περίπτωση που δεν είναι συνδεδεμένο ,προσπαθεί να συνδεθεί στο πλησιέστερο Wi-Fi spot) και ελέγχει μέσω μιας ιστοσελίδας τις ενέργειες που το ρυθμίσατε να κάνει. Εάν η εν λόγω διεύθυνση δεν εκδίδει μια εντολή για το φορητό υπολογιστή όπως πχ. ότι έχει κλαπεί το λογισμικό κλείνει και ανοίγει ξανά σε μια άλλη χρονική στιγμή. Επιπλέον σε περίπτωση που η συσκευή έχει κλαπεί, ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί μέσω ενός άλλου υπολογιστή στην ιστοσελίδα του Prey ,να δηλώσει ότι η συσκευή του εκλάπει και να ακολουθήσει τις εντολές σχετικά με την συσκευή που εκλάπει. Οι λειτουργίες του πίνακα ελέγχου αλλάζουν επιτρέποντας στον χρήστη να “τρέξει” εξ αποστάσεως νέες ρυθμίσεις. Μέσω αυτού του πίνακα ο χρήστης μπορεί να δηλώσει την συσκευή του ότι εκλάπει. Στη συνέχεια εάν επιτευχθεί η σύνδεση μπορεί ο χρήστης να ζητήσει να του σταλεί η IP όπου είναι συνδεδεμένη η συσκευή, να λάβει ένα screenshot της επιφάνειας εργασίας και εάν η συσκευή έχει ενσωματωμένη κάμερα να τραβήξει ένα στιγμιότυπο από το άτομο που χρησιμοποιεί την συσκευή.

Ωστόσο, το Prey δεν διαθέτει τους πόρους για να συνεργαστεί με την αστυνομία προκειμένου να ανακτήσετε το laptop σας, όπως κάνουν οι επι πληρωμή υπηρεσίες. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει ο χρήστης, έχοντας τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία όπως η IP οπου συνδέθηκε η συσκευή και τη φωτογραφία του χρήστη, μπορεί να επικοινωνήσει με την αστυνομία και να κάνει καταγγελία. Το Prey τρέχει στις περισσότερες εκδόσεις των Windows, Mac OS, Linux, Android και iOS. Η desktop έκδοση του παράγοντα Prey είναι γραμμένη κυρίως σε Bash, ενώ για τα κινητά είναι γραμμένα στη μητρική τους γλώσσα, Java και Objective-C. Ο κώδικας που αγοράστηκε από τον πελάτη δημοσιεύεται στο GitHub και διανέμεται υπό την GNU General Public License. Ο επίσημος κωδικός διακομιστή (Server), ωστόσο, είναι ιδιόκτητος, αν και μια open-source έκδοση είναι επίσης διαθέσιμη για χρήση από το κοινό. Επιπλέον το Prey βρίσκεται σε σταθερή ανάπτυξη-αναβάθμιση από μια ενεργή κοινότητα η οποία το βελτιώνει και προσθέτει καινούρια χαρακτηριστικά σε αυτό. Στα desktops, το Prey παρέχει πληροφορίες θέσης με τριγωνισμό, είτε όταν είναι συνδεδεμένο σε ένα δίκτυο Wi-Fi είτε όχι. Για τα κινητά τηλέφωνα, αυτό γίνεται με τη χρήση ενσωματωμένου GPS Tracker της συσκευής.

Πηγή: http://www.computerworld.com/article/2521513/open-source-tools/review--track-your-stolen-laptop-for-free-with-prey.html https://en.wikipedia.org/wiki/Prey_%28software%29

Πατέντα Kaspersky:Ενίσχυση ασφάλειας εικονικών μηχανών

[επεξεργασία]

Η εταιρεία Kaspersky Lab παρέλαβε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το οποίο περιγράφει μία νέα τεχνολογία που αφορά την μεγιστοποίηση της ασφάλειας εικονικών μηχανών.

Ο λόγος για τον οποίο αναπτύχθηκε η συγκεκριμένη πατέντα είναι για να δίνει προτεραιότητα όσον αφορά τις διεργασίες σάρωσης δεδομένων στις εικονικές μηχανές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική βελτίωση στην επεξεργασία των σημαντικότερων σε προτεραιότητα αιτημάτων σάρωσης σε πραγματικό χρόνο και χωρίς να παρουσιάζει αλλαγή η απόδοση των εικονικών μηχανών. Ακόμη, έχει εισαχθεί στο πακέτο ασφάλειας Kaspersky Security for Virtualization - Light Agent .

Η υλοποίηση της τεχνολογίας περιγράφεται ως εξής: ένα εταιρικό εικονικό δίκτυο αποτελείται, πρώτα απ'όλα , από μία εικονική μηχανή και στη συνέχεια από ένα δίκτυο εικονικών σταθμών εργασίας (που ονομάζονται agents). Στη συνέχεια, δημιουργείται η σύνδεση δικτύου μεταξύ της εικονικής μηχανής και του δικτύου,έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανταλλαγή δεδομένων. Κατά την ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στην εικονική μηχανή και το δίκτυο, υπάρχουν δύο τύποι σάρωσης:

1."ON-DEMAND" σάρωση αρχείων για ιούς (ODS) και

2."ON-ACCESS" σάρωση εφαρμογών για ιούς (OAS) .

Με βάση αυτή την υλοποίηση, υπάρχει μείωση στην χρήση των πόρων και παράλληλα μεγιστοποιείται το επίπεδο ασφαλείας των πληροφοριών που μεταφέρονται στο εικονικό δίκτυο. Επιπρόσθετα, μία σημαντική διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους σάρωσης είναι πως μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα πόρων του διακομιστή στην περίπτωση των "ON-DEMAND" σαρώσεων αρχείων, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εκτέλεση των σαρώσεων των εφαρμογών.

Τέλος, η συγκεκριμένη τεχνολογία "κρατάει" μία ή και περισσότερες συνδέσεις δικτύου μεταξύ τη εικονικής μηχανής και του δικτύου (agent). Δηλαδή, όταν κάποιες συνδέσεις, οι οποίες είναι "κρατημένες" , δεν είναι απασχολημένες, είναι εφικτό να χρησιμοποιηθούν είτε στην περίπτωση για "ON-DEMAND" σαρώσεων είτε στην περίπτωση για "ON-ACCESS" σαρώσεων.

Σημειώνεται ότι , οι σαρώσεις αρχείων αποτελούν προτεραιότητα σε σχέση με τις σαρώσεις εφαρμογών με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ταχύτητα επεξεργασίας των αιτημάτων που έχουν προτεραιότητα.

ΠΗΓΕΣ: https://iguru.gr/2015/10/22/52674/kaspersky-security-for-virtualization/

http://www.kaspersky.com/about/news/product/2015/Kaspersky-Lab-Patents-New-Technology-to-Enhance-Virtual-Desktop-Infrastructure-Security


Πατέντα:Apple για τρισδιάστατο τρόπο διεπαφής και ελέγχου

[επεξεργασία]

Το περασμένο φθινόπωρο η Apple προέβη στην αγορά της PrimeSense, εταιρίας η οποία παραχώρησε στη Microsoft την τεχνολογία για την ανάπτυξη του Kinect. Στην αρχή όμως του έτους η Apple κατοχύρωσε στο US Patent and Trademark ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που ασχολείται με την οπτική τεχνολογία προβολής που καθιστά εύκολη την παρακολούθηση κίνησης ώστε να χρησιμοποιηθεί στους Mac υπολογιστές της, στην Apple TV και πιθανότατα στο iphone ή ipad. H ευρεσιτεχνία αυτή αφορά την τεχνολογία «lens array projector» η οποία χρησιμοποιείται για να διασπάσει τη πηγή του υπέρυθρου φωτός σε ακόμα πιο πολλά φωτεινά σημεία. Η ακριβής αυτή καταγραφή της κίνησης καταστεί δυνατή μέσω της μέτρησης σε evenly-split πεδία και στα πράγματα που τα διαταράσσουν όπως για παράδειγμα ένα χέρι, μια παλάμη ή και ακόμα ολόκληρο το σώμα ενός ατόμου. Όλη αυτή η διεργασία πραγματοποιείται με έναν συνδυασμό κάμερας-λογισμικού και η τεχνολογία αυτή θα προσδιορίζει τις θέσεις και τις κινήσεις του χεριού μέσα στο χώρο. Αυτή η πατέντα δημιουργήθηκε ώστε να καλύψει και να συμπληρώσει μια άλλη που αφορούσε αποκλειστικά την ανάλυση χειρονομιών. Αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και η απόκτηση της PrimeSense (η οποία έγινε έναντι 350 εκατομμυρίων δολαρίων) δηλώνει ότι η Apple ερευνά και αναπτύσσει 3D διεπαφές ώστε να κάνει πιο εύκολο τον χειρισμό των προϊόντων της. Η Apple με αυτή την αγορά ήθελε να ενσωματώσει την τεχνολογία της εταιρίας στις 3D διεπαφές, το ταλέντο και την τεχνογνωσία της εταιρίας στο τομέα του hardware. Μέχρι σήμερα όλες αυτές οι διασυνδέσεις δεν είχαν μεγάλη επιτυχία και για αυτό η Apple χρησιμοποιούσε 2D τεχνολογία στα προϊόντα της, κάποιες από αυτές τις τεχνολογίες είναι: το Magic Trackpad, το Magic Mouse και οι επιφάνειες αφής στα Macbooks. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι το Kinect με την εν λόγο πατέντα μπορεί να έχει πολλά κοινά στοιχειά αλλά η σημαντικότερη διαφορά αυτών των δυο είναι ότι το πρώτο χρησιμοποιεί όλα τα μέρη του σώματος για τις κινήσεις.

http://appleinsider.com/articles/15/04/28/apple-wins-patent-on-kinect-like-depth-mapping-technology-for-3d-gesture-interfaces

Πατέντα: Ρομποτικός Κάδος Διαχείρισης Απορριμμάτων

[επεξεργασία]

O Ρομποτικός Κάδος Ανακύκλωσης είναι μια ελληνική καινοτόμα τεχνολογία καθώς αποτελεί μια εφεύρεση της ελληνικής εταιρείας SOUKOS ROBOTS ΑΒΕΕ με έδρα την Λάρισα η οποία έχει κατοχυρωθεί παγκοσμίως με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας υπ' αριθμού 1005724. Πρόκειται για ένα σύστημα οικολογικών κάδων συγκομιδής και διαχείρισης απορριμάτων με μια πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασία. Αποτελεί μια πρωτοπόρα στήλη η οποία εμφανίζεται συνήθως με τη μορφή ενός κορμού φοίνικα ο οποίος με ειδικούς αισθητήρες ανίχνευσης, ανιχνεύει την κίνηση και έτσι όταν κάποιος πολίτης πλησιάσει με τα απορρίμματα του, ανοίγει αυτόματα μια θύρα και με φωνητικές οδηγίες προς το χρήστη τοποθετεί τα σκουπίδια στο εσωτερικό του ώστε να μην έρχεται ο πολίτης σε επαφή με τον κάδο.Την ίδια στιγμή ένας ειδικός μηχανισμός αναρρόφησης αέρα ενεργοποιείτε για να μην βγαίνουν προς τα έξω μυρωδιές, ενώ στην συνέχεια, μέσα στην στήλη, τα απορρίμματα συμπιέζονται μέχρι και 80% του όγκος τους ώστε να μεγαλώνει ο αποθηκευτικός του χώρος. Επίσης διαθέτει δυνατότητες αυτόματης εκκένωσης των απορριμάτων του μέσω ενός εξωτερικού ηλεκτρονικού πίνακα διαχείρισης, όπως και της αποκομιδής τους σε συνεργασία με τα οχήματα αποκομιδής του κάθε Δήμου.Παρέχει ηχητική ενημέρωση στον πολίτη με μαγνητοφωνημένες οδηγίες για τον ρομποτικό κάδο ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια χρήσης του, καθώς και ενημέρωση μέσω μηνυμάτων SMS σε κινητό τηλέφωνο των αρχών ή της κάθε αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας για να ενημερώνει για τη την κατάσταση και την λειτουργία του.Διαθέτει επίσης αυτόματη πλύση του θαλάμου συμπίεσης των απορριμμάτων καθώς και απολύμανση των αποθηκευμένων απορριμμάτων, μέσω εσωτερικήs δεξαμενήs νερού που ενδέχεται να περιέχει ή μέσω της σύνδεσής του σε τοπικά δίκτυα ύδρευσης της κάθε πόλης.Η σχεδίαση της εξωτερικής του εμφάνισης ποικίλλει και ο κάθε δήμος μπορεί να προσαρμόσει το σχήμα και τις διαστάσεις του όπως θέλει ώστε να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τον χώρο στον οποίο τοποθετείται.Μπορεί να τοποθετηθεί από αρχαιολογικούς χώρους στους οποίους μπορεί να έχει την εμφάνιση μια αρχαιολογικής κολώνας, μέχρι και σε ένα πάρκο στο οποίο μπορεί να έχει την εμφάνιση ενός δέντρου ή ενός φοίνικα ώστε να μην αλλοιώνεται η αισθητική του χώρου.Τέλος ένα ακόμη πλεονέκτημα των κάδων αυτών είναι ότι η τοποθέτησή τους είναι εύκολη και άμεση, και καταλαμβάνει μικρή επιφάνεια εγκατάστασης όπως επίσης το κόστος αγοράς και συντήρησής του είναι αρκετά χαμηλό.Πλέον η περιοχή της Θεσσαλίας,το Κιλκίς, η Καβάλα, το Χαλάνδρι, η Ηλιούπολη και πολλοί ακόμα δήμοι της Αττικής όπως και όλης της Ελλάδας έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση αυτών των κάδων.

ΠΗΓΕΣ: [3] [4]

Πατέντα LG Knock Code

[επεξεργασία]

Μέρα με τη μέρα η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία.Σε ό,τι αφορά την κινητή τηλεφωνία,οι συσκευές ξεκίνησαν με το κάνουν τα απολύτως βασικά(δηλαδή να κάνουν κλήσεις),στη συνέχεια έστελναν μηνύματα κειμένου,φωτογραφίες και άλλα αρχεία ενώ σήμερα έχουν πολλές παραπάνω λειτουργίες όπως η αναπαραγωγή πολυμέσων,σύνδεση στο διαδίκτυο,λήψη φωτογραφιών/βίντεο,αποστολή email και εκατοντάδες άλλες καινοτόμες λειτουργίες.Για το λόγο αυτό η ανάγκη για ασφάλεια και προστασία των δεδομένων που βρίσκονται αποθηκευμένα στα κινητά τηλέφωνα έχει γίνει πολύ μεγαλύτερη.Για το σκοπό αυτό η LG Electronics δημιούργησε το Knock Code.Η πατέντα αυτή με αριθμό ευρεσιτεχνίας 10-1404234 που κατοχυρώθηκε στις 5 Ιουνίου το 2014 χρησιμοποιείται για το κλείδωμα της οθόνης και αποτελεί έναν ακόμη τρόπο παροχής ασφάλειας στο χρήστη της συσκευής. Το Knock Code λειτουργεί με τον εξής τρόπο:Αρχικά ο χρήστης πρέπει να επιλέξει αυτόν τον τρόπο ξεκλειδώματος της οθόνης του και στη συνέχεια να δημιουργήσει ένα μοτίβο σύμφωνα με το οποίο θα ξεκλειδώνει η οθόνη.Το μοτίβο αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό που υπάρχει εδώ καιρό ως μηχανισμός ασφάλειας για το ξεκλείδωμα μίας συσκευής.Δίνεται στην οθόνη του χρήστη ένα τετράγωνο το οποίο είναι χωρισμένο σε τέσσερα μικρότερα κουτάκια.Ο χρήστης επιλέγει από 3 έως 8 κουτάκια με όποιον συνδυασμό επιθυμεί ο ίδιος.Του δίνεται η δυνατότητα λοιπόν να επιλέξει ανάμεσα σε 80.000 πιθανούς συνδυασμούς.Μόλις λοιπόν ο χρήστης επιλέξει τον συνδυασμό που επιθυμεί του ζητείται να πληκτρολογήσει κι έναν κωδικό(για την περίπτωση που ξεχάσει τον συνδυασμό που επέλεξε).Πλέον ο χρήστης το μόνο που πρέπει να κάνει για να ξεκλειδώσει την οθόνη του κινητού του να "χτυπήσει" την οθόνη σύμφωνα με τον συνδυασμό που είχε επιλέξει πιο πριν. Ένα ακόμη καινοτόμο στοιχείο στην πατέντα αυτή είναι ότι ο χρήστης δεν χρειάζεται να πατήσει κάποιο πλήκτρο ή να κάνει κάτι παρόμοιο για να ξεκλειδώσει την οθόνη.Ακόμα και όταν η οθόνη είναι κλειστή χρησιμοποιεί το συνδυασμό που επέλεξε και η οθόνη ξεκλειδώνει.Με αντίστοιχο τρόπο,το κινητό κλειδώνει εύκολα χωρίς να χρειάζεται να πατήσουμε το κουμπί κλειδώματος που υπάρχει στα πλάγια αλλά απλά "χτυπώντας" δύο φορές την οθόνη όταν η συσκευή βρίσκεται στην αρχική οθόνη στην κατάσταση αναμονής.

Πηγές: http://koreabizwire.com/lg-electronics-wins-patent-for-its-knock-code-with-kipo/11574 http://koreajoongangdaily.joins.com/news/article/article.aspx?aid=2990217 https://www.youtube.com/watch?v=NkWGNKokl0Q

Gps πλοήγησης με την σημετοχή των χρηστών

[επεξεργασία]

H πατέντα αριθμόν US 8,392,109,B2 παρουσιάζεται σε αυτή την εργασία. Το gps (global positioning system) είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται από εκατομύρια χρήστες ανά τον κόσμο, από διάφορες εταιρίες, υπηρεσίες μυστικές και μη και από τον στρατό. Πολλές συσκεύες χρησιμοποιούν το gps και για πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Τα gps πλοήγησης παρέχονται στον χρήστη είτε επί πληρωμή είτε δωρεάν από την εκάστοτε εταιρία ή τον προγραμματιστή. Το gps πλοήγησης με σημετοχή χρηστών είναι μια ιδέα του κ. Φώτη Λιοτόπουλου, καθηγητή ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πατρών. Το συγκεκριμένο λογισμικό χρησιμοποιεί την ιδέα του γνωστού site wikipedia του οποίου οι χρήστες διαμορφώνουν το περιεχόμενο της κάθε ανάρτησης ανάλογα με την βιβλιογραφία και την εμπειρία τους. H sboing παρέχει κάποια δεδομένα στους χρήστες για τη διαδρομή, τις καιρικές συνθήκες, τη μέση ταχύτητα, κυκλοφοριακά εμπόδια. Τα στοιχεία αυτά ενημερώνονται από τους χρήστες που έχουν κάνει κάποια συγκεκριμένη διαδρομη και παρέχονται σε άλλους χρήστες μέσω μιας βάσεως δεδομένων. Τα πλεονεκτήματα αυτής της πατέντας είναι ότι δίνει μια πιο λεπτομερή κατάσταση της διαδρομής. Μια από τις μεγάλες διαφορές με τα gps πλοήγησης που γνωρίζαμε μέχρι τώρα είναι ότι η πιθανή ώρα αφίξεως αλλάζει, γίνεται πιο ακριβείς. Η διαφορα αυτή οφειλεται στο ότι οι υπόλοιπες εταιρίες χρησιμοποιούν δορυφόρο για τον υπολογισμό της διαδρομής ενώ ενώ η Sboing έχει αναπτύξει ένα δίκτυο χρηστών σε όλο τον κόσμο, στο οποίο καταχωρούνται πραγματικά και επικαιροποιημένα δεδομένα. Η sboing έχει χαρτογραφήσει 5000 χιλιόμετρα σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα . Η ιδέα της εφαρμογής ξεκίνησε από τον κ. Λιοτοπουλο σύμφωνα με τον οποίο το gps πλοήγησης της google που χρησιμοποιούσε έδειχνε πάντα μια συγκεκριμένη διαδρομή και δεν είχε την ευκαιρία βελτιωσής της για αποφυγή (π.χ. ενός μεγάλου αστικού κέντρου σε ώρα αιχμής). Έτσι με αυτή την ιδέα κατασκεύσε μια εφαρμόγη η οποιά με βάση τα δεδομένα των χρηστών της, βαση πραγματικων κυκλοφοριακων δεδομένων θα προτείνει την καλήτερη δυνατή διαδρόμη στον εκάστοτε οδηγό. Η πατέντα η οποία είναι διαθέσημη για κινήτα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα ios της apple χρειάστηκε δύο χρόνια περίπου για να δημιουργηθεί ενώ θα είναι διαθέσημη σε λίγο καιρό για windows phone και για android. Για τη συγκεκριμένη πατέντα ο κ. Λιοτόπουλος βραβευθηκε με το Ελληνικό Δίπλωμα Eυρεσιτεχνίας 2008 και το Bραβείο Kαινοτόμου Eπιχειρηματικού Σχεδίου

Πατέντα:Λειτουργία ανάγνωσης για ηλεκτρονικά έγγραφα

[επεξεργασία]

Η πατέντα US 20070061755 A1 δημιουργήθηκε από τους Roberto Taboada, Bertille Fernandes, Jason Barnett και Joe Yap, ενώ νομικά ανήκει στην Microsoft Corporation. Εκδόθηκε το Μάρτιο του 2007, ενώ η αίτηση είχε γίνει δύο χρόνια πριν. Αφορά την προσπάθεια που έκαναν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, ώστε να παρέχουν μια βελτιωμένη εμπειρία ανάγνωσης ηλεκτρονικών εγγράφων, από τους χρήστες ανάλογων συσκευών. Για την ακρίβεια, όπως και οι ίδιοι περιγράφουν στην πατέντα τους, προσπάθησαν να δώσουν μια «μορφή και αίσθηση» πραγματικού βιβλίου, ή οποιουδήποτε άλλου φυσικού έντυπου, στην οθόνη του υπολογιστή. Σε μια εποχή μάλιστα, που οι περισσότερες εργασίες γίνονται μέσω υπολογιστή, όπως η μελέτη και η συγγραφή, η σύνταξη λογιστικών φύλλων, διαμοιρασμός νομικών εγγράφων, ήταν αναγκαίο να υπάρχει ένας μηχανισμός που να παρέχει άνεση στους χρήστες. Πιο συγκεκριμένα, ένα λογισμικό που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο μηχανισμό, δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να διαβάσει ένα έγγραφο σε «λειτουργία ανάγνωσης», δηλαδή εμφανίζοντας του μια ολόκληρη σελίδα τη φορά, ή δύο σελίδες δίπλα-δίπλα, σαν να έχει μπροστά του ένα κανονικό, ανοιχτό βιβλίο, επιλέγοντας ο ίδιος μέσα από κουμπιά στο GUI(γραφικό περιβάλλον) του προγράμματος. Παρέχονται κουμπιά ελέγχου, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιεί ο χρήστης για να πλοηγείται στις σελίδες, μπρος ή πίσω, εξισώνοντας έτσι το κλικ του ποντικιού ή το χτύπημα κάποιων συγκεκριμένων πλήκτρων στο πληκτρολόγιο, με το γύρισμα πραγματικών φύλλων χαρτιού. Η συγκεκριμένη αίσθηση μπορεί να φανεί ακόμα πιο αληθινή, αφού οι δημιουργοί της πατέντας πρόσθεσαν ένα μικρό animation(κίνηση), που δείχνει το ηλεκτρονικό φύλλο να γυρνάει. Ακόμη παρέχεται ένας αριθμός εργαλείων για την κατάδειξη σημείων στο κείμενο, σημειώσεις, υπογραμμίσεις και λοιπά, ενώ διευκολύνεται και η πλοήγηση με τη χρήση σελιδοδεικτών, ζουμ, και άλλων παρόμοιων εργαλείων. Επίσης, όταν είναι ενεργοποιημένη η συγκεκριμένη λειτουργία, το έγγραφο μπορεί να σταματάει να είναι πλέον επεξεργάσιμο, απορρίπτοντας πολλά από τα ανάλογα εργαλεία, του εκάστοτε λογισμικού που τη χρησιμοποιεί. Βέβαια, ένας μικρός αριθμός εργαλείων θα είναι διαθέσιμος, κυρίως όσων έχουν να κάνουν με τις ενδείξεις ή παραπομπές που θέλει να προσθέσει ο χρήστης.

Πηγές:1

Microsoft's Cortana

[επεξεργασία]

Η Cortana είναι μια έξυπνη προσωπική βοηθός που δημιουργήθηκε από την Microsoft για τα Windows Phone 8.1,Windows 10 mobile,Microsoft Band,Xbox One ,Windows 10,IOS & Android. Η Cortana εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά το BUILD event της Microsoft Developer (2-4 Απριλίου 2014) στο Σαν Φρανσίσκο.Το όνομα της προέρχεται από την Cortana, την τεχνική νοημοσύνη στη σειρά βιντεοπαιχνιδιών Halo της Bungie/Microsoft (πλέον η 343 Industries έχει αναλάβει το Franchise).Η ηθοποιός πίσω από τη φωνή του χαρακτήρα είναι η Jen Taylor,προσφέρει την φωνή της και για την Αμερικάνικη έκδοση του προγράμματος. Η Cortana είναι διαθέσιμη σε 7 γλώσσες,και επιλέγεται ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται ο χρήστης.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα να ορίσετε υπενθυμίσεις , με αναγνώριση φυσικής φωνής, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να εισάγει άλλες εντολές, η Cortana έχει την δυνατότητα να απαντήσει σε ερωτήσεις χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το Bing(όπως τρέχουσες καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες κυκλοφορίας, τα αθλητικά αποτελέσματα, και βιογραφίες) να συζητήσει,να δώσει συμβουλές και να πει αστεία.Επίσης μπορεί να κάνει αναζήτηση αρχείων που υπάρχουν στο κινητό/Tablet/Υπολογιστή του χρήστη .Επίσης η Cortana μπορεί να λειτουργήσει ως GPS,ανοίγοντας την εφαρμογή windows 10 maps.

Η Cortana περιλαμβάνει επίσης μια υπηρεσία αναγνώρισης μουσικής.Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι το Concert Watch το οποίο επιτρέπει στην Cortana να προσδιορίζει ποια μουσική και συγκροτήματα αρέσουν στον χρήστη παρακολουθώντας τις αναζητήσεις του/της στο Bing.Η Cortana ενεργοποιείται με την φράση "Hey Cortana," και από μεγάλη απόσταση από το τηλέφωνο.Επίσης ενσωματώνει την εφαρμογή Foursquare η οποία παρέχει συστάσεις και αξιολογήσεις από τοπικά εστιατόρια και άλλα καταστήματα.Η Cortana διαθέτει μια λειτουργία "μην-ενοχλείτε" στην οποία οι χρήστες μπορούν να καθορίσουν "ώρες κοινής ησυχίας".Η Cortana μπορεί ακόμη και να στείλει email εκ μέρους σας χρησιμοποιώντας την εφαρμογή built-in app. Στα τέλη του 2015 η Microsoft ενσωμάτωσε την Cortana και στον καινούργιο φυλλομετρητή της Microsoft edge που εισήγαγε με τα Windows 10.

Οι ενημερώσεις της Cortana είναι ανεξάρτητες από τις ενημερώσεις του λειτουργικού Windows Phone OS, επιτρέποντας στη Microsoft να παρέχει νέες δυνατότητες με ταχύτερους ρυθμούς.Ωστόσο ορισμένα χαρακτηριστικά της δεν γίνεται να ενημερώνονται διότι απαιτείται ενημέρωση στην υπηρεσία Windows phone update service καθώς και στο SOC Qualcomm Snapdragon Sensor Core Technology.


ΠΗΓΕΣ:https://en.wikipedia.org/wiki/Cortana_(software)

Πατέντα : Pull to refresh

[επεξεργασία]

Η πατέντα Pull to refresh είναι μια δημιουργία του Loren Brichter (δημιουργός της εφαρμογής Tweetie την οποία αργότερα αγόρασε το Twitter).Προλαμβάνοντας αυτόν και τους συνεταίρους του το Twitter άρχισε να χρησιμοποιεί το Pull to refresh.Μέτα από συμφωνία με το Τwitter η πατέντα αποτελεί δικιά του άλλα την χρησιμοποιεί Το Twitter με ορούς όπως για παράδειγμα ότι δεν θα κινούταν ποινικά σε άλλες εταιρίες οι οποίες χρησιμοποιουν στις εφαρμογές τους το pull to refresh εκτός βεβαία, αν κινούταν ποινικά πρώτα αυτές.

Συγκεκριμένα το Pull to refresh λειτουργεί ως εξής. Αρχικά, έστω ότι λαμβάνεται είσοδος ολίσθησης / scroll command σε μια οθόνη αφής και συγκεκριμένα κατά την προβολή λίστας πολλαπλών αντικειμένων. Αναλόγως την ολίσθηση που εντοπίστηκε, εμφανίζεται ένα εικονίδιο φόρτωσης - loader συνήθως στην κορυφή της οθόνης, πάνω από την λίστα.Αν εντοπισθεί η ολοκληρωμένη κίνηση της ολίσθησης / scrolling κατά την ελευθέρωση / release, ενεργοποιείται προαιρετικά ένα animation του εικονιδίου φόρτωσης.Τέλος, η κυλιόμενη λίστα με τα περιεχόμενά της μπορεί να ανανεωθεί βάση του αν υπάρχουν νέες καταχωρήσεις στη λίστα.

Όπως τονίζει και ο ίδιος ο δημιουργός, οι προγραμματιστές δεν πρέπει να ανησυχούν και τους προτρέπει να χρησιμοποιούν το pull to refresh καθώς αυτός και το twitter συμφωνούν με το σύστημα της πατέντας.

Πηγές : 1) http://www.theverge.com/2013/5/21/4350826/twitter-pull-to-refresh-patent-innovators-patent-agreement-announced 2) http://dcurt.is/pull-to-refresh


Πατέντα apple: Λήψη φωτογραφίας με την παλάμη

[επεξεργασία]

Είναι γνωστό πως όλοι οι άνθρωποι θέλουν να απεικονίζουν τον εαυτό τους με διάφορους τρόπους.Τα τελευταία χρόνια αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη φωτογραφία selfie. Ακόμη μία παντέτα για φωτογραφία selfie για τα apple κινητά έβγαλε μία σουηδική εταιρία τεχνολογίας,η Crunchfish. Την παντέτα CoCam . Η συγκεκριμένη παντέτα δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να βγάλει φωτογραφία τον εαυτό του χωρίς να πατήσει κάτι πάνω στην οθόνη. Μπορεί να βγάλει φωτογραφία από απόσταση μόνο με την παλάμη του. Ο χρήστης έχοντας την μπροστινή κάμερα ανοιχτή στο κινητό του απλά σηκώνει την παλάμη του έτσι ώστε να την ανιχνεύσει η κάμερα και να καταλάβει έτσι πότε είναι έτοιμος ο χρήστης. Ο χρήστης ορίζει χρονοδιακόπτη κλείνοντας την παλάμη του και όταν την ανοίξει, τo κινητό του τραβάει την φωτογραφία. Υπάρχει και η επιλογή για τετραπλή φωτογραφία. Με την ίδια κίνηση , απλα ανοιγοκλείνοντας δυο φορές την παλάμη ενεργοποιείται η επιλογή με αποτέλεσμα το κινητό του χρήστη να τραβήξει 4 φωτογραφίες σε διάστημα 1 δευτερολέπτου. Η παντέτα CoCam είναι προγραμμάτισμενη να αναγνωρίζει διαφορετικές κινήσεις των χεριών. Επιπλέον ο χρήστης με τον ίδιο τρόπο μπορεί να τραβήξει και βίντεο εώς και στα τρία μέτρα απόσταση. Είναι μία έξυπνη παντέτα και κυρίως για τους λάτρεις της φωτογραφίας selfie καθώς η συγκεκριμένη ιδέα είναι η συνέχεια της τεχνολογίας στις μέρες μας. Τέλος η παντέτα αυτή όμως είναι πλέον ενσωματωμένη και στα LG και στα Samsung κινητά.

Πηγή: http://www.dailydot.com/technology/touchless-selfie-app-gocam/

Πατέντα: Διεπαφή για on line χορήγηση δανείου

[επεξεργασία]

Το Φεβρουάριο του 2002 κατατέθηκε στο Αμερικανικό Γραφείο Ευρεσετεχνιών, με εντολοδόχο την Ellie Mae Inc., η εφευρεση των Limin Hu και Babak Khanpour, προκειμένου να καταχηρώσουν την πατέντα τους η οποία ήταν μια διαδικτυακή διεπαφή για χορήγηση δανείων (LOAN ORIGINATION SYSTEM INTERFACE FOR ONLINE LOAN APPLICATION PROCESSING).Το Αμερικανικό Γραφείο Ευρεσετεχνιών κατωχήρωσε την προαναφερόμενη πατέντα στις 30 Δεκεμεβρίου 2008 με αριθμό πατέντας US 7472089.

Παρά το γεγονός ότι έχουν αναπτυχθεί ολοκληρωμένα συστήματα λογισμικού που ενσωματώνουν και τη χορήγηση δανείου μέσω διαδικτύου, τέτοια συστήματα συχνά περιλαμβάνουν πολύπλοκα δικτυακά συστήματα. Για παράδειγμα, τα υπάρχοντα συστήματα συνήθως απαιτούν ότι κάθε υποψήφιος δανειστής πρέπει να εγκαταστήσει μια εφαρμογή, η οποία θα παίζει το ρόλο της διεπαφής ή κάποιο πρόσθετο ώστε να καταστεί δυνατή η διασύνδεση μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Όμως, μια τέτοια απαίτηση, αρκετές φορές αποδεικνύεται αποτρεπτικώς παράγοντας .Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, είναι ένα σύστημα επεξεργασίας δανείου που παρέχει μια αποτελεσματική διασύνδεση μεταξύ υπολογιστών δανειστή και υπολογιστές μεσίτη, η οποία να έχει πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά δεδομένα. Άρα υπάρχει η ανάγκη για μια διαδικτυακή διεπαφή, η οποία θα μεταφέρει δεδομένα από ένα δίκτυο υπολογιστών δανειστών σε ένα δίκτυο μεσίτη χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση πρόσθετων προγραμμάτων.

Πρόκειται για ένα λογισμικό το οποίο διεκπεραιώνει διαδυκτυακές αιτήσεις χορήγησης δανείων μέσω μιας ιστοσελίδας. Ο δανειολήπτης συνδέεται με τη ιστοσελίδα ενός δανειστή προκειμένου να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί αιτήσεις δανείων. Το λογισμικό αυτό, ενσωματώνεται στην ιστοσελίδα του δανειστή περιλαμβάνοντας βασικές προδιαγραφές της HTML. Παρέχει μοναδικές πληροφορίες στο δανειστή, κωδικό αναφοράς id, καθώς και τον επιθυμητό τύπο δεδομένων. Όταν ο δανειολήπτης αποφασίσει να επιλέξει μια αίτηση δανείου, το λογισμικό παρουσιάζει στο χρήστη τις επιλογές των δανειακών προϊόντων που είναι διαθέσιμες. Μόλις, ο δανειστής επιλέξει ένα δανειακό προϊόν της αρεσκείας του, το λογισμικό εξαγάγει τα αποθηκευμένα δεδομένα στην εφαρμογή, αναζητεί κάθε απαιτούμενο πεδίο δεδομένων και παρουσιάζει μια αίτηση δανείου στον πωλητή, στον επιθυμητό τύπο δεδομένων προς το δανειστή. Το λογισμικό στη συνέχεια παραδίδει όλα αυτά τα δεδομένα, είτε άμεσα, στο δανειστή μέσω ασφαλούς πρωτοκόλου επικοινωνίας, είτε έμμεσα μέσω ενός server. Η επεξεργασία του δανείου γίνεται στην ιστοσελίδα του δανειστή ενώ η αλληλεπίδραση της χορήγησης δανείου και ιστοσελίδας γίνεται στο λογισμικό

Voice instructions during navigation patent

[επεξεργασία]

Αρκετές εφαρμογές οι οποίες είναι βασισμένες σε χάρτες είναι σχεδιασμένες για διαφόρου είδους συσκευές(επιτραπέζιους υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, tablet συσκευές, smartphones) και για διάφορους λόγους(πλοήγηση, περιήγηση, σπορ κτλ.). Οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές παρέχουν απεικονίσεις από χάρτες, βασισμένες σε δεδομένα τα οποία περιγράφουν τις σχετικές θέσεις των δρόμων, αυτοκινητόδρομων, περιοχές ενδιαφέροντος και τα λοιπά, στο χάρτη. Οι χάρτες οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε τέτοιες εφαρμογές, είναι συνήθως 2 διαστάσεων(2D), ή και 3 διαστάσεων(3D). Παρ'όλα αυτά, οι περισσότερες εφαρμογές χρησιμοποιούν 2D εφαρμογές, εξαιτίας των υψηλών απαιτήσεων που έχουν οι τρισδιάστατες. Για τον ίδιο λόγο οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν 3D χάρτες είναι συνήθως αργές, απλές ή μη αποτελεσματικές, σε σημείο που να καθιστούν την εφαρμογή άχρηστη. Έτσι η Apple πριν από μία βδομάδα, "πατένταρε" μια μέθοδο για την παροχή πλοήγησης σε μία ηλεκτρονική συσκευή όταν η οθόνη είναι κλειδωμένη. Σύμφωνα με αυτήν τη μέθοδο, η συσκευή προσδιορίζει την τοποθεσία σύμφωνα με την λεκτική αίτηση που της δόθηκε. Ενώ η οθόνη είναι κλειδωμένη , η μέθοδος παρέχει οδηγίες πλοήγησης στην ηλεκτρονική συσκευή από την τρέχουσα θέση της ηλεκτρονικής συσκευής μέχρι τον προορισμό. Η μέθοδος τότε επεξεργάζεται την αίτηση που της δόθηκε και εμφανίζει μία λίστα με διαδοχικές τοποθεσίες. Τέλος, η συσκευή θα συνεχίσει να παράγει αποτελέσματα μέχρι ο χρήστης να επιλέξει μία τοποθεσία, ή μέχρι να κλείσει την εφαρμογή, ή μέχρι να εξαντληθούν τα αποτελέσματα που παράγονται.

Πηγές:http://www.latestpatents.com/apple-patents-granted-on-05-january-2016/ http://patents.com/us-9230556.html


Google Panda Patent US 8682892 B1 Patent

[επεξεργασία]

Η Panda Patent της Google είναι μια πατέντα ταξινόμησης, μια Ranking Patent η οποία πήρε το όνομα της από τον Navneet Panda μηχανικό της Google και εφευρέτη της πατέντας όπου μαζί με τον Vladimir Ofitserov υλοποίησαν την συγκεκριμένη πατέντα η οποία στηρίχτηκε στον αλγόριθμο ταξινόμησης Panda .Η Google Panda λοιπόν πρωτοπαρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2011 στη συνέχεια υποβλήθηκε στης 28 Σεπτεμβρίου του 2012 αμέσως μετά αφότου είχε προσθεθει στην αναζήτηση της Google με θέμα αλγόριθμος ταξινόμησης/ κατάταξης και τέλος αναγνωρίστηκε στης 25 Μαρτίου του 2014 όπου της κατατέθηκε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το γραφείο διπλωματων ευρεσιτεχνίας των Η.Π.Α (U.S Patent Office). Λειτουργία και στόχος αυτής της πατέντας είναι να εντοπίζει στο διαδίκτυο τις ιστοσελίδες χαμηλής ποιότητας ,στα αγγλικά <thin sites> και να μειώνει την θέση την οποία καταλαμβάνουν στην σελίδα αναζήτησης αποτελεσμάτων δηλαδή να κατατάσσονται σε χαμηλές θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης και να αντικαθιστά στις υψηλές θέσεις δηλαδή της θέσεις που βρίσκονται στην κορυφή των αποτελεσμάτων τις ιστοσελίδες υψηλότερης ποιότητας. Η Google Panda έχει ένα φίλτρο το οποίο εμποδίζει τα sites χαμηλής ποιότητας να καταταχτούν ψηλά. Το όριο του φίλτρου είναι επηρεασμένο από τους βαθμολογητές ποιότητας της Google στα αγγλικά Google Quality Raters.Οι Quality Raters βαθμολογούν και αξιολογούν το κατά πόσο συνδέονται οι αναζητήσεις των χρηστών στη μηχανή αναζήτησης με τις πηγές ,τα sites που περιέχουν την αντίστοιχη πληροφορία που ψάχνει ο χρήστης. Αυτή η ιδιότητα και άλλες πολλές κρίνουν μια ιστοσελίδα υψηλής ποιότητας εφόσον τις τηρεί. Ιδιότητες που πρέπει να έχει μια ιστοσελίδα για να καταστεί ως υψηλής ποιότητας αλλά και ερωτήματα που πρέπει να κάνουν οι webmasters δηλαδή οι κάτοχοι ιστοσελίδων στον εαυτό τους όσων αφορά την ποιότητα της ιστοσελίδας τους μπορούν να τα βρουν στο blog της Google το googlewebmastercentral.blogspot.gr όπου αναφέρει τα χαρακτηριστικά που θεωρεί η Google ότι πρέπει να έχει μια ποιοτική ιστοσελίδα. Μερικά από αυτά είναι το να κατέχει αξιόπιστο και έγκυρο περιεχόμενο, να μην αποτελεί πηγή παραπληροφόρησης ,ο συντάκτης ενός άρθρου να είναι κάποιος ειδικός πάνω στο θέμα το οποίο αναλύει η να είναι ψαγμένος και διαβασμένος σχετικά με αυτό, το περιεχόμενο να μην έχει συντακτικά και ορθογραφικά λάθη, και ακόμα άλλα πολλά. Ένα βασικό χαρακτηριστικό το οποίο πρέπει να έχει μια ιστοσελίδα και σχετικά με το οποίο είχαν διατυπωθεί αρκετά παράπονα από τους webmasters την εποχή που πρωτοεφαρμοστηκε η Google Panda είναι το να έχει μια ιστοσελίδα αυθεντικό περιεχόμενο και όχι αντιγραμμένο από αλλού. Πολλές ιστοσελίδες όπως και το webmaster forum της Google γέμισαν παράπονα για τους παραβάτες πνευματικών δικαιωμάτων αλλά καtps://el.wikinews.org/wiki/Κύρια_Σελίδαι αντιγραφείς περιεχομένου να παίρνουν καλύτερες θέσεις στη μηχανή αναζήτησης από ότι ιστοσελίδες με οριτζιναλ περιεχόμενο. Η Google ξεκίνησε την προσπάθεια για να βρει αυτούς τους παραβάτες και τότε ήταν που ανέβασε αυτή τη λίστα με τα 23 bullets τα οποία αναλύουν τι χρειάζεται να πληρει μια ιστοσελίδα για να θεωρείται υψηλής ποιότητας. Πηγές πληροφοριών : https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Panda http://searchengineland.com/google-granted-patent-for-panda-algorithm-187573 http://www.google.com/patents/US8682892

Παραπομπές

[επεξεργασία]
  1. Instant_messaging
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Worldwide_Developers_Conference
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Scott_Forstall
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/IOS
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_Frontier_Foundation
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/Macintosh
  7. https://en.wikipedia.org/wiki/OS_X_Mountain_Lion
  8. https://en.wikipedia.org/wiki/XMPP
  9. https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Push_Notification_Service
  10. https://el.wikipedia.org/wiki/Apple
  11. https://el.wikipedia.org/wiki/Δίπλωμα_ευρεσιτεχνίας
  12. https://en.wikipedia.org/wiki/IOS
  13. https://en.wikipedia.org/wiki/OS_X