Τεχνική Νομοθεσία Για Μηχανικούς Πληροφορικής/Πατέντες λογισμικού

Από Βικιβιβλία

Πατέντες Λογισμικού[επεξεργασία]

Αναλύστε μια πατέντα λογισμικού

Apple socially-distant selfies patent Σταθάκης Αθανάσιος[επεξεργασία]

Εισαγωγή

Στην εποχή που η πανδημία έχει ταράξει την καθημερινότητα όλης της ανθρωπότητας, προκαλώντας αλλαγές στον τρόπο ζωής αλλά και στις αγαπημένες συνήθειες μια πατέντα της Apple γίνεται επίκαιρη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Πρόκειται για λογισμικό που περιγράφει ”synthetic group selfies” δηλαδή άτομα που δεν βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική θέση να έχουν την δυνατότητα από εκεί που βρίσκεται ο καθένας να δημιουργήσουν μια ομαδική selfie.

Περιγραφή της πατέντας

Η Apple υπέβαλε αίτηση για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 2018 και της χορηγήθηκε το 2020. Η συγκεκριμένη πατέντα αποτελεί μέθοδο για την δημιουργία ομαδικών φωτογραφιών που προκύπτουν από συνδυασμό εικόνων από διαφορετικές συσκευές. Η διαδικασία είναι απλή, ένα άτομο ξεκινά τη διαδικασία βγάζοντας τη selfie του και στέλνοντάς την μέσω του λογισμικού στο επόμενο άτομο που το προσκαλεί να συμμετάσχει. Αυτός με τη σειρά του βγάζει τη δική του selfie και στέλνει το υλικό στον επόμενο που θέλει να συμμετέχει μέχρις ότου όλοι οι ενδιαφερόμενοι να βγάλουν από μια selfie. Έπειτα η εφαρμογή θα συνδέει όλες τις selfie σε μια φωτογραφία και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι έτοιμο. Δεν απαιτείται συνεπώς για μια ομαδική selfie να βρίσκονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι στο ίδιο μέρος. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας απεικονίζει μια πρόσκληση που ρωτά τους χρήστες αν θέλουν να συμμετάσχουν στο selfie που μπορούν είτε να αποδεχτούν είτε να απορρίψουν. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προτείνει επίσης ότι η τεχνολογία θα είναι σε θέση να τακτοποιεί αυτόματα τις selfies. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να διατηρούν την αρχική και την τελική εκδοχή της ομάδας στη συσκευή τους, καθώς θα έχουν και την επιλογή να επεξεργαστούν όπως για παράδειγμα τη θέση των ατόμων στη selfie ή να αντικαταστήσουν την selfie τους. Η συγκεκριμένα πατέντα αναφέρει την δυνατότητα χρήσης στατικών εικόνων βίντεο, και live-streaming υλικό για την αυτόματη δημιουργία ομαδικών φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να προέρχονται από ζωντανά βίντεο, και οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να επεξεργαστούν τις λήψεις για να βρεθούν μπροστά και στο κέντρο. Το φόντο της κάθε selfie μπορεί να αφαιρεθεί από πολλές συσκευές και να προσαρμοστούν όλες οι selfie σε κοινό φόντο. Η φωτογραφία – selfie που προκύπτει ως προϊόν – αποτέλεσμα της συγκεκριμένης διαδικασίας αποθηκεύεται ως αντικείμενο πολλαπλών πηγών το οποίο περιλαμβάνει όλες τις selfies. Ο χρήστης που δημιούργησε τη συγκεκριμένη selfie αλλά και οι υπόλοιποι χρήστες που συμμετέχουν στη φωτογραφία μπορούν να επεξεργαστούν τη διάταξη των ξεχωριστών selfies και να δημιουργήσει ο κάθε ένας τη δική του σύνθετη ομαδική selfie στη συσκευή του. Ουσιαστικά ενώ πρόκειται για selfie κοινή για όλους δίνεται η δυνατότητα στον κάθε ένα να τροποποιήσει και να αποθηκεύσει τη δική του εκδοχή για τη selfie.

Εφαρμογή της πατέντας

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δεν καθορίζει ποια προϊόντα της Apple θα υποστηρίζουν τη λειτουργία, είτε πρόκειται για iPhone, iPad ή και τα δύο, αλλά φαίνεται ότι θα μπορούσε να εμφανίζεται και στις δύο συσκευές. Επιπρόσθετα, η Apple δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα προχωρήσει με τη συγκεκριμένη πατέντα – λογισμικό . Το βέβαιο είναι ότι θα ήταν ο τέλειος τρόπος για τους ανθρώπους να δημιουργήσουν αναμνήσεις μεταξύ τους ενώ εξακολουθούν να απέχουν κοινωνικά και να διασκεδάσουν διατηρώντας συνήθειες που λόγω πανδημίας έχουν διακοπεί.

Πηγές:

https://edition.cnn.com/2020/06/08/tech/apple-selfie-trnd/index.html

https://www.theverge.com/2020/6/7/21283143/apple-patent-software-social-distant-group-selfies

https://gizmodo.com/apple-wins-patent-for-socially-distant-group-selfies-1843946781

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8399929/Apple-patents-synthetic-group-selfie-tech-enable-socially-distant-photo-shoots.html

https://pocketnow.com/apple-could-let-you-take-long-distance-group-selfies-in-the-future

US8620879B2 ~ Cloud based file storage service Ζαχαριάδης Μανώλης[επεξεργασία]

Apple : Siri ,Your personal assistant (Βαρδάκας Ηλίας)[επεξεργασία]

Ιστορία[επεξεργασία]

Η Siri ιδρύθηκε 4 Οκτωβρίου 2011,και είναι ψηφιακή βοηθός σις συσκευες που έχουν iOS , iPadOS , WatchOS , macOS & tvOS .Με λίγα λόγια στα προϊόντα της apple. Η γνωστή εώς τώρα Siri πρωτοεμφανίστηκε στο iPhone 4S το 2011 ,όπου υποστίριζε φωνιτική αναγνώριση του χρήστη και κάποιες απλές λειτουργίες όπως να σημειώνει στο ημερολόγιο του χρήστη διάφορα ραντεβού .Όπου αυτο κατακρίθηκε επειδή δεν μπορούσε να αναγνωρίσει όλες τις διαφορετικές προφορές της αγγλικής γλώσσας,επίσης για την έλλειψη ευελιξίας , για την έλλειψη τοποθεσιών , και για την έλλειψη εντολών που μπορούσε ο χρήστης να χρησιμοποιήσει.

Παρόν, Siri does more than ever.[επεξεργασία]

Even before you ask.

Η Siri πλέον εκτός απο τη φήμη που έχει αποκτήσει ,έχει σημειώσει και σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.Ξεκινώντας την εξελιξη της από την αναγνώριση των άλλων πέρα των αγγλικών γλωσσών,όπου φήμες λένε οτι η Siri "επιτέλους" θα έρθει και στα Ελληνικά όπως είδαμε απο μία αγγελία στο διαδίκτυο όπου έχει ως τίτλο "Siri Annotation Analyst – Greek Speaking" όπου αναζητά ανθρώπους με άριστη γνώση και κατανόηση της ελληνικής γλώσσας και με άριστες γραμματικές και διορθωτικές δεξιότητες.
Πλέον η Siri μπορεί να κάνει κλήσεις,να στέλνει μηνύματα , όσο εμείς οδηγάμε ή δεν έχουμε τη δυνατότητα να "πίασουμε το κινητό στα χέρια μας" ,δηλαδή χωρίς καν να προσπαθήσουμε να αγγίξουμε το κινητό μας.Επιπλέον η Siri μπορεί να μας εκφωνήσει τα εισαρχόμενα μηνυματα στα AirPods ,να μας διαβάζει τα τελευταία μηνυματα ,και να αναγνωρίζει τα άγνωστα τηλεφώνα (δείχνωντας απο ποιά περιοχή είναι το άγνωστο νούμερο).Μπορεί να τελειώνει φράσεις και προτάσεις ολόκληρες.Να ρυθμίζει τα ξυπνητήρια μας ,και τις υπενθυμισεις μας.
Το σημαντικότερο είναι ότι η Apple έχει δημηουργησει ολο αυτο το οικοσύστημα απο iPhone , iPad AirPods , Apple Watch, HomePod & Mac όπου η Siri μπορεί να σε συνεργασία με όλα αυτά να εκτελέι εντολές που εμείς θα δώσουμε.Όπως για παράδειγμα , να πούμε στη Siri(μέσω Homepad) να παίξει την αγαπημένη μας μουσική ενώ είμαστε στο σαλόνι.Κάτι που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψουμε είναι ότι η γνώση που έχει συνεχώς επεκτείνεται και πλέον μπορεί να καλύψει περισσότερες ακόμα ποικιλίες ερωτήσεων, όπως για παράδειγμα “How many dollars is 30 euros?” ή “How do you say ‘Hello’ in Mandarin?” ή και ακόμη να ρωτήσουμε για το σκορ μίας ομάδας,λέγωντας “What’s the score of the Clippers game vs the Spurs?”

Μερικές εντολές[επεξεργασία]

  • “Hey Siri, wake me up at 8 AM”
  • “Split a $100 check three ways”
  • “Hey Siri, set a timer for 10 minutes”

Πηγές[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/Siri
https://www.apple.com/siri/

Apple Face ID patent [Βασιλειάδης Θεόδωρος][επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Το Face ID είναι ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου που χρησιμοποιείται για το ξεκλείδωμα της οθόνης των iPhone(των τελευταίων 3 ετών) και των iPad pro(3ης γενιάς). Το face ID σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την Apple Inc. . Η παρουσίασή του έγινε 12 Σεπτεμβρίου 2017 , ταυτόχρονα με την παρουσίαση του iPhone X καθώς είναι και η πρώτη συσκευή της Apple που έγινε η μετάβαση από το Τouch ID(αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος) στο Face ID .

Hardware[επεξεργασία]

Το αναγνωριστικό προσώπου βασίζεται στο σύστημα της κάμερας TrueDepth της Apple. Το σύστημα αυτό αποτελείται από 8 μέρη :μία κάμερα 7MP , μία υπέρυθρη κάμερα , το φωτισμό πλημμύρας ,το βιντεοπροβολέα μπροστινής κάμερας , τον αισθητήρα εγγύτητας ,τον αισθητήρα φωτισμού περιβάλλοντος ,το μεγάφωνο και τον μικρόφωνο. Συγκεκριμένα το Face ID βασίζεται στον αισθητήρα αναγνώρισης προσώπου που αποτελείται από δύο μέρη. Πρώτο μέρος είναι ο βιντεοπροβολέας μπροστινής κάμερας (dot projector ) ,που δημιουργεί ένα τρισδιάστατο χάρτη βάθους ενός προσώπου χρήστη χρησιμοποιώντας ένα μοτίβο 30.000 κουκίδων. Ο αριθμός των κουκίδων αυτών ουσιαστικά αντιπροσωπεύει μοναδικές ιδιότητες από το πρόσωπο του χρήστη και βοηθάει στην δημιουργία ενός μοναδικού τρισδιάστατου μοντέλου .Δεύτερο μέρος είναι η υπέρυθρη κάμερα (infrared camera) , που διαβάζει το μοτίβο κουκίδων που έχει δημιουργηθεί. Το μοτίβο είναι κρυπτογραφημένο και αποστέλλεται σε ένα τοπικό SecureEnclave στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας της συσκευής για να επιβεβαιώσει την αντιστοίχιση με το εγγεγραμμένο πρόσωπο. Μια επιλογή που παρέχει η Apple για την αποφυγή ακούσιων ελέγχων ταυτότητας είναι η απενεργοποίηση της ρύθμισης που απαιτεί οπτική επαφή του χρήστη με τη συσκευή.

Ασφάλεια[επεξεργασία]

Σύμφωνα με την Apple η πιθανότητα να ξεκλειδώσει το πρόσωπο κάποιου άλλου μια συσκευή με Face ID είναι 1 στο 1.000.000. Η εταιρία στηρίζει την δήλωσή της εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ρύθμιση της αναγνώρισης προσώπου. Στην αρχική ρύθμιση γίνεται σάρωση του προσώπου δύο φορές από πολλές γωνίες για την δημιουργία ενός πλήρη χάρτη αναφοράς. Με την καθημερινή χρήση το σύστημα προσαρμόζεται σε τυπικές παραλλαγές στην εμφάνιση του χρήστη , όπως και στην ηλικία του , την ανάπτυξη των τριχών του προσώπου. Αυτό είναι εφικτό χάρη στη νευρωνική μηχανή ( Neural Engine) , αφού δίνει τη δυνατότητα στην Apple να εφαρμόσει νευρωνικό δίκτυο και μηχανή εκμάθησης με πιο ενεργειακά αποδοτικό τρόπο από τη χρήση της CPU ή της GPU. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που το Face ID απενεργοποιείται προσωρινά ζητώντας τον κωδικό πρόσβασης για επαλήθευση. Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής :

Μετά από ενεργοποίηση ή επανεκκίνηση της συσκευής

Η συσκευή δεν έχει ξεκλειδωθεί για 48 ώρες

Δεν έχει γίνει χρήση του κωδικού πρόσβασης για ξεκλείδωμα της συσκευής για 6 μέρες και το αναγνωριστικό προσώπου δεν έχει ξεκλειδώσει τη συσκευή για 4 ώρες

Η συσκευή έχει λάβει εντολή απομακρυσμένου κλειδώματος

Άλλες χρήσεις[επεξεργασία]

Εκτός από το ξεκλείδωμα της συσκευής , το Face ID είναι συμβατό και με άλλες εφαρμογές ,τόσο της ίδιας της εταιρίας όσο και εφαρμογές τρίτων, έχοντας συγκεκριμένη χρήση στην κάθε μία. Κάποιες από αυτές είναι ,έγκριση αγορών στο App Store, σύνδεση σε εφαρμογές τραπεζών ή διαχείριση κωδικών πρόσβασης και αυτόματη συμπλήρωση κωδικών πρόσβασης στο Safari .

Πηγές[επεξεργασία]

https://support.apple.com/en-us/HT208108

https://www.dignited.com/44437/types-of-face-unlock-technology-3d-vs-2d/

https://en.wikipedia.org/wiki/Face_ID

20200298131 TOXICITY-BASED CHAT PERSONALIZATION WITHIN VIDEO GAMES (Βίδρας Ιωάννης)[επεξεργασία]

Στα online ηλεκτρονικά βιντεοπαιχνίδια μπορεί να παρατηρηθεί χρήση άσχημης γλώσσας από τα πρώτα λεπτά συμμετοχής ενός νέου παίκτη. Οι μεγάλοι αριθμοί παικτών και η χρήση ψευδωνύμων έχει καταστήσει το online gaming βωμό διαφόρων άσχημων συμπεριφορών όπως ρατσισμού, σεξισμού, ομοφοβικής λεκτικής βίας κ.α. Η πατέντα λογισμικού 20200298131 δημιουργήθηκε από την Electronic Arts Inc, στην ουσία είναι μια πατέντα υπέρ της λογοκρισίας. Η Electronic Arts Inc (ΕΑ εν συντομία) είναι αμερικανική εταιρία κατασκευής βιντεοπαιχνιδιών και μία από τις κορυφαίες εταιρίες στον χώρο αφού είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία σε Αμερική και Ευρώπη με έσοδα που αγγίζουν τα 5.15δις για το έτος 2018. Δημιουργήθηκε από τον Trip Hawking πρώην υπάλληλο της Apple το 1982. Χρησιμοποιώντας διαφόρων τύπων μοντέλα προβλέψεων είναι δυνατόν να διαχωριστούν μηνύματα – κρίσεις παικτών σε online παιχνίδια. Ο κάθε χρήστης έχει τις απόψεις του σχετικά με το τι είναι προσβλητικό και τι όχι. Αξίζει να αναφερθεί ότι διαφορετικοί χρήστες μπορούν να έχουν διαφορετικό τρόπο έκφρασης για ένα θέμα. Οι απόψεις αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν για να δημιουργηθεί μια εξατομικευμένη άποψη για τον κάθε χρήστη ξεχωριστά, με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί ή ακόμα και να εξαλειφθεί λεκτική βία ή οι τοξικές απόψεις – κρίσεις παικτών. Συμπληρωματικά το μοντέλο αναφοράς χρηστών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως λύση σε πολλά online βιντεοπαιχνίδια όπου ο χρήστης δίνει την λύση (πχ Σε ένα puzzle) μέσω μηνυμάτων, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η εμπειρία του παίκτη - παραλήπτη που δεν βρίσκει το παιχνίδι πλέον αρκετά απαιτητικό ή ενδιαφέρον. Η Αρνητική χρήση της γλώσσας μέσα στο παιχνίδι μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητική σε άλλους. Στους παίκτες που βιώνουν χρήση τοξικής γλώσσας μπορεί να προκληθεί ψυχολογικό άγχος με αποτέλεσμα να είναι πιο συγκρατημένοι ή ακόμα να σταματήσουν εντελώς να παίζουν το παιχνίδι.

Αλγόριθμος[επεξεργασία]

Ο πρώτος αλγόριθμος αφορά την διαδικασία αρχικοποίησης του συστήματος H πατέντα περιγράφεται από 3 μοντέλα – αλγορίθμους. Αρχικά η διαδικασία ξεκινά με τον αλγόριθμο να λαμβάνει διάφορα στοιχεία Ιστορικού, όπως σχόλια χρηστών, που έχουν συλλεχθεί από διάφορα μηνύματα κειμένου ή chat σε άλλα παιχνίδια. Στην συνέχεια ο αλγόριθμος λαμβάνει δεδομένα ελέγχου τα οποία αποτελούνται από τις απόψεις χρηστών για διάφορα ζητήματα. Με τον τρόπο αυτό ο αλγόριθμος κατέχει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά για την πρόβλεψη βωμολοχίας ή επιθετικής γλώσσας. Εν συνεχεία το σύστημα δημιουργίας μοντέλων, κατασκευάζει ένα ή περισσότερα μοντέλα πρόβλεψης κακής συμπεριφοράς χρησιμοποιώντας μαθηματικούς αλγορίθμους βασισμένα στα δεδομένα ιστορικού που εισήχθησαν παραπάνω. Ο αλγόριθμος στην συνέχεια συσχετίζει την κάθε ποινή με τουλάχιστον ένα μοντέλο πρόβλεψης. Τελευταίο βήμα είναι η ικανότητα επιλογής κατάλληλου μοντέλου πρόβλεψης σύμφωνα με τα στοιχεία. Ο δεύτερος αλγορίθμους αφορά την προσωποποίηση του μοντέλου πρόβλεψης Αρχικά η διαδικασία ξεκινά με το σύστημα να αποκτά κοινωνικά ή διεθνή μοντέλα προβλέψεων . Τα διεθνή μοντέλα προβλέψεων μπορεί να εφαρμόζονται σε όλα τα μηνύματα ή ακόμα και σε όλους τους χρήστες που αλληλοεπιδρούν με το παιχνίδι ανεξαρτήτου γεωγραφικής περιοχής. Στην συνέχεια το σύστημα παρέχει μηνύματα προς παρουσίαση σε υπολογιστικά συστήματα χρηστών. Εν συνεχεία το σύστημα συλλέγει την γραπτή απάντηση του χρήστη. Και τέλος το σύστημα προσαρμόζει το μοντέλο προβλέψεων στην απάντηση του χρήστη. Ο τρίτος αλγόριθμος κάνει εκτίμηση της διαδικασίας. Λαμβάνεται ένα μήνυμα τύπου chat από έναν ήδη γνωστό χρήστη. Ταυτοποιεί τον παραλήπτη του μηνύματος. Έπειτα φορτώνεται το μοντέλο πρόβλεψης για τον χρήστη παραλήπτη. Το μήνυμα χωρίζεται σε τμήματα προκαθορισμένου μεγέθους. Προσπελάσεται η βάση δεδομένων για πληροφορίες σχετικά με τον ταυτοποιημένο χρήστη - παραλήπτη. Στο επόμενο βήμα Προσπελάσεται η βάση δεδομένων για τον χρήστη αποστολέα. Η Τρίτη κα τελευταία προσπέλαση αφορά τα δεδομένα περιβάλλοντος του ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Για κάθε τμήμα του κάθε μηνύματος είτε του αποστολέα είτε του παραλήπτη το μοντέλο κάνει μια τοξική πρόβλεψη. Στην συνέχεια το μοντέλο σχεδιάζει το μήνυμα βασισμένο στο μοντέλο πρόβλεψής. Τέλος παρέχει το chat μήνυμα ή τον σχολιασμένο μήνυμα στον σύστημα του χρήστη παραλήπτη.

Πηγές[επεξεργασία]

Toxicity-based Chat Personalization Within Video Games

chart of toxic words

Electronic Arts Wikipedia

JPEG συμπίεση (Τσιργωτάκης Παναγιώτης 4418239)[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Το JPEG είναι μια ευρέως γνωστή μέθοδος συμπίεσης, για ψηφιακές εικόνες, ιδιαίτερα γι' αυτές που παράγονται από ψηφιακές κάμερες ή κινητά τηλέφωνα. Ο όρος JPEG προέρχεται από τα αρχικά της επιτροπής ίδρυσής του,(Joint Photographic Experts Group-JPEG) η οποία δημιούργησε το πρότυπο αυτό, τον Σεπτέμβριο του 1992 σε συνεργασία με την IBM, Mitsubishi Electric, AT&T και Canon Inc. Ο βαθμός συμπίεσης μπορεί να ρυθμιστεί, επιτρέποντας έτσι στον χρήστη να επιλέξει μεταξύ καλύτερης εικόνας, με αντάλλαγμα μεγαλύτερο μέγεθος αρχείου ή χειρότερης ποιότητας και μείωση μεγέθους. Η συμπίεση που επιτυγχάνει το JPEG κυμαίνεται συνήθως της τάξης 10:1, με ελάχιστη απώλεια στην ποιότητα της εικόνας. Από την δημιουργία του, το JPEG είναι το πιο διαδεδομένο πρότυπο συμπίεσης εικόνας στον κόσμο, καθώς και το πιο ευρέως χρησιμοποιημένο για αποθήκευση ψηφιακών φωτογραφιών, με δισεκατομμύρια εικόνες σε μορφή JPEG να δημιουργούνται καθημερινά.

Ιστορία και διαμάχη[επεξεργασία]

Οι αρχικές προδιαγραφές του JPEG δημοσιεύθηκαν το 1992 και περιλάμβαναν διαδικασίες από προηγούμενα ερευνητικά έγγραφα και πατέντες. Η κύρια βάση για τον αλγόριθμο συμπίεσης του JPEG, είναι ο διακριτός μετασχηματισμός συνημιτόνων,(DCT) ο οποίος προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Nasir Ahmed ως τεχνική συμπίεσης εικόνας το 1972. Ο Ahmed ανέπτηξε τον αλγόριθμο DCT με τον T. Natarajan (του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κάνσας) και τον K.R.Rao το 1973, ενώ το 1974 δημοσιεύθηκε η ακαδημαϊκή τους εργασία. Το 1977 ο Wen-Hsiung Chen, η CH Smith και ο SC Fralick περιέγραψαν έναν γρηγορότερο DCT αλγόριθμο. Η διαμάχη για τις πατέντες πάνω στο πρότυπο JPEG ξεκίνησε το 2002, όταν η Forgent Networks ισχυρίστηκε ότι κατείχε και θα επιβάλλει δικαιώματα ευρεσυτεχνίας για το πρότυπο JPEG, καθώς κατείχε μια πατέντα από την εξαγορά του Compression Labs. Μεταξύ του 2002 και του 2004, η Forgent μπόρεσε να αποκτήσει περίπου 105 εκατομμύρια δολάρια με την αδειοδότηση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας τους σε περίπου 30 εταιρείες. Τον Ιούλιο του 2004, 21 μεγάλες εταιρείες υπολογιστών(ανάμεσα σε αυτές και η Microsoft) υπέβαλαν μια αγωγή, με στόχο την ακύρωση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Τον Φεβρουάριο του 2006, το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησε να επανεξετάσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας JPEG της Forgent κατόπιν αιτήματος του Ιδρύματος Δημόσιων Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Στις 26 Μαΐου 2006, βρήκε την πατέντα αυτή άκυρη, καθώς σκόπιμα απέφυγε στοιχεία τα οποία έδειχναν ότι η πατέντα ήταν ήδη γνωστή.(περισσότερα εδώ)

Τυπική χρήση[επεξεργασία]

Ο αλγόριθμος συμπίεσης JPEG λειτουργεί καλύτερα σε φωτογραφίες οι οποίες αναπαριστούν πραγματικά τοπία, καθώς παρουσιάζουν ομαλές αλλαγές τόνου και χρώματος. Η χρήση JPEG στο διαδίκτυο, όπου η μείωση του όγκου των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για μια εικόνα, είναι σημαντική για πιο γρήγορη ανταπόκριση, είναι και ο κύριος λόγος που καθιστά το JPEG τόσο δημοφιλή. Η πιο διαδεδομένη χρήση τους είναι για αποθήκευση ψηφιακών φωτογραφιών από μηχανές.

Ωστόσο, η συμπίεση του JPEG δεν είναι κατάλληλη στις περιπτώσεις όπου χρειάζεται μεγαλύτερες και πιο έντονες αντιθέσεις, όπως σχέδια με γραμμές και γραφικά, καθώς παρουσιάζονται τεχνικά προβλήματα. Παρότι το πρότυπο JPEG περιέχει μια λειτουργία χωρίς απώλειες,(δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά) η τυπική χρήση της μεθόδου συμπίεσης είναι με απώλειες, μειώνοντας έτσι την πιστότητα της εικόνας, θέτοντάς την ακατάλληλη για ακριβή αναπαραγωγή δεδομένων.

Ακατάλληλη επίσης είναι η χρήση JPEG, για αρχεία τα οποία θα υποστούν πολλές αλλαγές, καθώς η ποιότητα της εικόνας μειώνεται κάθε φορά που η εικόνα συμπιέζεται(ειδικότερα εάν η εικόνα περικοπεί ή μετατοπιστεί).Για να αποφευχθεί η απώλεια πληροφοριών της εικόνας κατά τη διαδοχική και επαναλαμβανόμενη επεξεργασία, η πρώτη επεξεργασία μπορεί να αποθηκευτεί σε μορφή χωρίς απώλειες, να επεξεργαστεί σε αυτήν τη μορφή και στη συνέχεια να δημοσιευτεί ως JPEG για διανομή.

Πηγές[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/JPEG

http://pages.cs.aueb.gr/~xgeorge/MTMC/PDF/11_Multimedia_Technology.pdf

http://www.it.uom.gr/project/MultimediaTechnologyNotes/extra/append5.htm

Apple Watch series 6 - Blood Oxygen (Χατζόπουλος Δημήτριος)[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Η ευρεσιτεχνία (πατέντα) δίνεται για κάποιο χρονικό διάστημα στον εφευρέτη μιας νέας μεθόδου. Το δικαίωμα αυτό δίνεται συγκεκριμένα για 20 χρόνια από την υποβολή της αίτησης και απαγορεύει άλλους χρήστες να την χρησιμοποιήσουν χωρίς την άδεια διπλώματος ευρεσιτεχνίας του κατόχου. Για να κατοχυρωθεί όμως μια εφεύρεση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα πρέπει να είναι καινοτόμα. Η παρούσα εργασία ασχολείται με μια πατέντα ευρεσιτεχνίας λογισμικού της εταιρίας Apple και συγκεκριμένα με την εφαρμογή μέτρησης κορεσμού οξυγόνου στο αίμα μέσω του νέου Apple Watch series 6 το οποίο παρουσιάστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2020. Η εφεύρεση αυτή ανήκει στις πατέντες ευρεσιτεχνίας με λογισμικό η οποία είναι μια υποκατηγορία των ευρεσιτεχνιών που περιλαμβάνει εφευρέσεις που σχετίζονται με προϊόντα ή διεργασίες που περιλαμβάνουν λογισμικό ως ένα σημαντικό και απαραίτητο μέρος της υλοποίησης τους. Κατ’ επέκταση το λογισμικό της συγκεκριμένης εφαρμογής όπως και όλων όσων έχουν κερδίσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας λογισμικού βρίσκεται υπό μια μορφή νομικής προστασίας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή ονομάζεται Blood Oxygen και αποτελεί μέρος ενός συνόλου ευρεσιτεχνιών τις οποίες κατέθεσε η Apple που σχετίζονται με την γενικότερη επίτευξη ευεξίας εκ μέρους του χρήστη. Παραδείγματα των υπόλοιπων ευρεσιτεχνιών αυτής της ομάδας είναι η ευρεσιτεχνία που ελέγχει την κατάσταση της αρτηριακής πίεσης, αυτή που ελέγχει τις συνθήκες ύπνου και η ευρεσιτεχνία που αναγνωρίζει το άκρο που φοριέται το Apple Watch μέσω μιας απλής χειρονομίας ώστε να είναι έγκυρες οι παραπάνω μετρήσεις.

Χαρακτηριστικά[επεξεργασία]

Η εφαρμογή μέτρησης επιπέδων κορεσμού οξυγόνου χρησιμοποιεί έναν οπτικό αισθητήρα στο κάτω μέρος που απαιτεί 15 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσει την μέτρηση. Όσο διαρκεί η μέτρηση το οπίσθιο μέρος του ρολογιού εμφανίζει κόκκινες και πράσινες φωτεινές LED σημάνσεις και εκπέμπει φως που εμπίπτει στο υπέρυθρο φάσμα στον καρπό του χρήστη. Εν συνεχεία, οι φωτοδίοδοι της συσκευής κάνουν μετρήσεις στο ανακλούμενο φως και συμπεραίνουν το ποσοστό του οξυγόνου που υπάρχει στο αίμα εκείνη την στιγμή. Συγκεκριμένα, μέσω εξελιγμένων αλγορίθμων που περιλαμβάνει το λογισμικό αντιστοιχούνται οι παραπάνω μετρήσεις στο χρώμα που έχει το αίμα την δεδομένη στιγμή. Μετά από αυτήν την αυτόματη αντιστοίχιση συμπεραίνεται αν το αίμα έχει σκούρο χρώμα την δεδομένη στιγμή που σημαίνει ότι έχει μικρό κορεσμό οξυγόνου ή αντίθετα αν το αίμα έχει φωτεινό χρώμα την δεδομένη στιγμή που σημαίνει ότι έχει μεγάλο κορεσμό οξυγόνου το οποίο αντιπροσωπεύει κατάσταση υγείας. Επιπλέον, έχει δοθεί η δυνατότητα από την Apple στους χρήστες, σύνδεσης της εν λόγω εφαρμογής του Apple Watch 6 με την εφαρμογή “υγεία” του iPhone ώστε να καταχωρούνται οι μετρήσεις και να παρακολουθείται η πρόοδος.

Νομοθετικό πλαίσιο και εγκυρότητα[επεξεργασία]

Η Apple για την συγκεκριμένη εφαρμογή δεν χρειάστηκε να περάσει από αυστηρές δοκιμές και πιστοποίηση FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) όπως είχε κληθεί για την λειτουργία EKG (ηλεκτροκαρδιογράφημα) λόγω του ότι εξαρχής χαρακτήρισε την εφαρμογή ως εργαλείο που χρησιμοποιείται για γενικούς σκοπούς φυσικής κατάστασης και ευεξίας και οχι ως εργαλείο διάγνωσης και αντιμετώπισης ιατρικών προβλημάτων. Έτσι κατατάχθηκε ως ιατροτεχνολογικό προϊόν κατηγορίας ΙΙ από το FDA που περιλαμβάνει προϊόντα τα οποία ικανοποιούν τις απαιτήσεις της οδηγίας: 93/42/EOK [1]. Με αυτό το νομικό τρίκ το γεγονός ότι οι μετρήσεις της εφαρμογής δεν είναι πάντα αξιόπιστες δικαιολογούνται. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ανάγκη επαγρύπνησης εκ μέρους του χρήστη ώστε να μην ενεργεί μόνο κατά βούληση και σύμφωνα με τις μετρήσεις της εφαρμογής αλλά να την συμβουλεύεται και να λαμβάνει ιατρική γνώμη σε περίπτωση συνεχών μετρήσεων εκτός των φυσιολογικών ορίων.

Συμπεράσματα[επεξεργασία]

Όπως είναι φανερό η εταιρία της Apple με συνεχείς παρουσιάσεις ευρεσιτεχνιών λογισμικού παρακολουθεί και εκπληρώνει τις ανάγκες του κοινού της με πολύ ευφυή τρόπο, γεγονός που την κάνει μια από τις πιο ανταγωνιστικές εταιρίες στον κόσμο της τεχνολογίας. Μπορεί να αναλογιστεί κανείς την χρονολογική συσχέτιση μεταξύ της εμφάνισης ευρεσιτεχνίας λογισμικού μέτρησης κορεσμού οξυγόνου με την εμφάνιση και εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19. Είναι δεδομένο άλλωστε ότι κατά την παρουσίαση του μοντέλου Apple Watch series 6 εκφράστηκε η πρόθεση της εταιρίας για συνεργασία με κέντρα υγείας για διεξαγωγή ερευνών μεγάλου κλίμακας μέσω των μετρήσεων κορεσμού οξυγόνου στο αίμα στα πλαίσια της παγκόσμιας προσπάθειας αναχαίτισης της πανδημίας.

Πηγές[επεξεργασία]

https://9to5mac.com/2020/03/08/apple-watch-blood-oxygen-saturation/

https://www.apple.com/gr/apple-watch-series-6/

https://www.secnews.gr/277293/apple-watch-pws-na-metrisete-epipeda-oksigonou/

https://www.patentlyapple.com/patently-apple/apple-watch/

Spam Goes Mobile:Filtering Unsolicited SMS Traffic (Μαούνη Όλγα)[επεξεργασία]

Ιδιοκτήτες-Εφευρέτες: Ιωσήφ Ανδρουλιδάκης, Βασίλειος Βλάχος, Αλέξανδρος Παπανικολάου.

Αριθμός πατέντας: 1008302

Περιγραφή

Η πατέντα περιλαμβάνει την ανάπτυξη αλγόριθμου, ανίχνευσης και αποφυγής ανεπιθύμητων μηνυμάτων (spam SMS), με την άφιξη στο κινητό τηλέφωνο, με απλή και εύκολη στην εφαρμογή προσέγγιση. Τα πειραματικά αποτελέσματα της εφαρμογής έδειξαν ότι είναι αρκετά αποτελεσματική μέθοδος στον εντοπισμό και την προστασία από τις πιο βασικές και χαρακτηριστικές απάτες μέσω SMS (scam SMS). Έχει ελάχιστο αντίκτυπο στην απόδοση και τη κατανάλωση ενέργειας της κινητής συσκευής και μπορεί να κατεβαστεί και να εγκατασταθεί από τον χρήστη, πράγμα που είναι σημαντικό, καθώς δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση παρόμοιου anti-spam λογισμικού στο SMSC (Short Message Service Center).Αναπτύχθηκε για το λειτουργικό σύστημα Android (OS), αλλά μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε άλλα λειτουργικά συστήματα κινητών τηλεφώνων. O αλγόριθμος λειτουργεί ως έχει ή σε συνδυασμό με παραδοσιακές μεθόδους κατηγοριοποίησης περιεχομένου, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση των τρεχόντων συστημάτων ανίχνευσης spam SMS. Ένα SMS, που αποστέλλεται, αποθηκεύεται σε ένα SMSC και παραδίδεται στον παραλήπτη μόλις είναι διαθέσιμος. Χρησιμοποιώντας ένα sniffer, μπορεί κανείς να αποκτήσει τα στοιχεία σύνδεσης και κωδικού πρόσβασης ενός μηνύματος, που αποστέλλεται από μια πύλη SMS προς ένα SMSC. Τα αποκτηθέντα διαπιστευτήρια μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας ψεύτικης πύλης για την αποστολή κακόβουλου ή ανεπιθύμητου SMS μέσω του SMSC. Σε πολλά πρωτόκολλα SMSC ο αρχικός αποστολέας του μηνύματος μπορεί να αντικατασταθεί με έναν άλλο, με πλαστογράφηση του αριθμού, το μήνυμα φαίνεται ότι προέρχεται από άλλο κινητό τηλέφωνο από αυτό που πραγματικά έχει σταλεί. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί την υπηρεσία που αποθηκεύει και προωθεί τα μηνύματα SMS. Το σύστημα αναλύει και αξιολογεί όλα τεχνικά στοιχεία του μηνύματος, βασίζεται σε μη γλωσσικά χαρακτηριστικά των μηνυμάτων και εφαρμόζει ελέγχους ώστε να το επισημάνει ανάλογα σε θεμιτό ή ανεπιθύμητο. Κατάλληλα μηνύματα εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου, εάν ικανοποιείται οποιοσδήποτε από τους κανόνες.

Αρχιτεκτονική

Αρχικά, η εφαρμογή παρακολουθεί και καταγράφει, σε μια ελαφριά βάση δεδομένων, το SMSC του κάθε αποστολέα. Στη συνέχεια εκτελεί τους ακόλουθους ελέγχους για κοινές τακτικές και τεχνικές που χρησιμοποιούν οι spammers :

1) Όταν λαμβάνεται ένα SMS, εξετάζεται εάν ο αριθμός του αποστολέα έχει ξανά στείλει SMS στο παρελθόν. Η αναπτυγμένη εφαρμογή αποθηκεύει στην τοπική βάση δεδομένων, τον αριθμό SMSC και τον αριθμό του αποστολέα. Εάν ο αριθμός του αποστολέα υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων, το σύστημα συγκρίνει το αντίστοιχο SMSC που υπάρχει στην βάση δεδομένων με αυτο του νέου μηνύματος. Στην περίπτωση υπάρχει ταύτιση δεν αναφέρεται τίποτα στον χρήστη, ειδάλλως εάν έχει σταλεί από διαφορετικό SMSC, το μήνυμα επισημαίνεται ως ύποπτο και ο χρήστης ενημερώνεται με το ακόλουθο μήνυμα: Ο αριθμός (πλήρης) +35961234567 έχει σας έστειλε x μηνύματα χρησιμοποιώντας SMSC + 359xxxxxxx και y μηνύματα που χρησιμοποιούν SMSC + 359yyyyyyy ενώ χρησιμοποιείται τώρα SMSC + 359zzzzzzz.

2) Συνήθως, τα πρώτα ψηφία ενός SMSC ταιριάζουν διότι περιέχουν το πρόθεμα της χώρας π.χ. για την Ελλάδα +30 και το εθνικό πρόθεμα υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας π.χ. 69. Εάν το πρόθεμα SMSC είναι από άλλη χώρα από αυτή του αποστολέα, πιθανότατα αποστέλλεται από κάποια μαζική αποστολή SMS που βρίσκεται στο εξωτερικό και είναι ανεπιθύμητο. Γι' αυτό οι χρήστες που βρίσκονται σε χώρες που συνήθως στέλνουν μαζικά ανεπιθύμητα μηνύματα, μπορούν να προστατευτούν βάζοντας σε μαύρη λίστα τα ύποπτα SMSC.

3) Το αναγνωριστικό του αποστολέα εξετάζεται εάν είναι μόνο αριθμητικό ή αν περιέχει και χαρακτήρες. Οι πάροχοι μαζικών SMS επιτρέπουν στον αποστολέα επιλέγει το αναγνωριστικό αποστολής του, διευκολύνοντας τις επιθέσεις πλαστογραφίας. Για να μην γίνεται κατάχρηση, ορισμένοι πάροχοι επέβαλαν την υποχρεωτική συμπερίληψη τουλάχιστον ενός μη-ψηφίου χαρακτήρα στο πεδίο ταυτότητας. Η παρουσία γραμμάτων που μοιάζουν με αριθμούς π.χ. το γράμμα «O» αντί για τον αριθμό 0 ή τον χαρακτήρα «l» αντί του αριθμού 1, είναι μια ένδειξη πλαστογράφησης. Επομένως, μόνο ψηφία και το σύμβολο «+» θεωρείται έγκυρο. Οτιδήποτε άλλο θα σηματοδοτήσει το μήνυμα ως ύποπτο.

Τα κινητά τηλεφώνα χαρτογραφούν τους εισερχόμενους και εξερχόμενους αριθμούς και το αναγνωριστικό του αποστολέα του SMS, για να εμφανιστεί το όνομα αρκεί να ταιριάζουν μόνο τα 6-8 τελευταία ψηφία του αριθμού στην εφαρμογή καταλόγου. Οπότε, εάν ένας χρήστης έχει στο κινητό του μια καταχώριση "Iosif" με αριθμό "+306912345678", ένα spoofer που στέλνει ένα SMS με αναγνωριστικό αποστολέα "AAA345678" στην οθόνη του κινητού θα δείξει "Iosif". Έτσι λοιπόν ενώ προέρχεται από άγνωστο αριθμό, στην οθόνη εμφανίζεται μια καταχώρηση από την λίστα επαφών, κάνοντας μια επίθεση κοινωνικής μηχανικής να φαίνεται ασήμαντη.

4) Η ζώνη ώρας του SMSC και του κινητού τηλέφωνου μπορεί επίσης να δείξουν εάν ένα μήνυμα είναι spam. Εάν ο αριθμός του αποστολέα βρίσκεται στην ίδια χώρα με τον παραλήπτη, αλλά ο χρόνος του SMSC είναι τουλάχιστον ένα λεπτό μπροστά, αυτο είναι μια ένδειξη ότι το μήνυμα προέρχεται από χώρα με διαφορετική ζώνη ώρας. Ωστόσο, ο έλεγχος δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μηνύματα με χρόνο παρελθοντικό, δεδομένου ότι αυτό μπορεί ευθύνεται σε καθυστερήσεις.

5) Μαύρη λίστα λέξεων-κλειδιών. Εάν οι λέξεις του μηνύματος περιέχονται στην λίστα αυτή, χαρακτηρίζουν αμέσως ένα μήνυμα ως ανεπιθύμητο. Νέες λέξεις μπορούν επίσης να προστεθούν στη λίστα από τον χρήστη.

6) Ελέγχει εάν το πεδίο διαδρομής απάντησης χρησιμοποιείται και ταξινομεί το μήνυμα αναλόγως. Οι προδιαγραφές από το 3rd Generation Partnership Project (3GPP) επιτρέπουν την απάντηση σε SMS με διαφορετικό SMSC από αυτό του αποστολέα. Οι πάροχοι όμως δεν επιτρέπουν αυτήν τη λειτουργία, ωστόσο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί για μια επίθεση.

7) Η εφαρμογή εξετάζει εάν υπάρχουν σύνδεσμοι HTTP και ενημερώνει τον χρήστη, επειδή o σύνδεσμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακόβουλο περιεχόμενο.

8) Τέλος, ελέγχεται το αναγνωριστικό πρωτοκόλλου του SMS (TP-PID). Υπάρχουν ορισμένα SMS τα λεγόμενα "Silent SMS" που διαγράφονται αυτόματα κατά τη λήψη. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί εάν το κινητό τηλέφωνο είναι ενεργοποιημένο ή όχι, χωρίς να γνωστοποιείται στον χρήστη. Παρά την αυτόματη διαγραφή του SMS, η εφαρμογή μπορεί να ειδοποιήσει το χρήστη ότι ελήφθη ένα τέτοιο SMS. Επιπλέον και άλλες τεχνικές εκμετάλλευσης πεδίων δεδομένων χρήστη (User Data Header) κοινοποιούνται στον χρήστη.

Πηγές:

https://www.academia.edu/28259337/Spam_goes_mobile_Filtering_unsolicited_SMS_traffic

http://www.obi.gr/obi/?tabid=127&idappli=X523287

ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ ΟΘΌΝΗΣ ΑΦΉΣ - ΤΟΣΚΑ ΝΙΚΟΛΙΝ[επεξεργασία]

ΕΙΣΑΓΩΓΗ[επεξεργασία]

Οθόνη αφής είναι μια συσκευή εισόδου ή και εξόδου ταυτόχρονα, έχει την ιδιότητα να αναγνωρίζει το ακριβές σημείο αλληλεπίδρασης με τον χρήστη πάνω στην επιφάνεια αφής. Είναι ,δηλαδή, ένας αισθητήρας αναγνώρισης αφής σε συνδυασμό με μια οθόνη προβολής ,ο οποίος επιτρέπει στον χρήστη την ανάγνωση και διαχείριση ενός υπολογιστικού συστήματος με το κατάλληλο λογισμικό μόνο με την αφή ,αντικαθιστώντας κάθε άλλη τυπική συσκευή εισόδου, όπως ποντίκια και πληκτρολόγια. Επομένως, αντί για pointer, έχεις στην διάθεσή σου την αφή επιλέγοντας πάνω στο σημείο που θες με ένα άγγιγμα ή και αντί για φυσικό πληκτρολόγιο να εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη σου ένα σε ψηφιακή μορφή.

ΙΣΤΟΡΙΑ[επεξεργασία]

Η πρώτη οθόνη αφής σχεδιάστηκε από τον Eric Johnson, μηχανικός του Royal Radar Establishment, στην Αγγλία το 1965 με όνομα Touch Displays και τον αριθμό ευρεσιτεχνίας GB117222. Αυτή η εφεύρεση, αρχικά, δημιουργήθηκε για τη χρήση των συστημάτων διαχείρισης των αεροσκαφών στα Radar της εταιρίας. Αργότερα, το 1969 η πατέντα δημοσιεύτηκε με αριθμό US3482241. Με την πάροδο του χρόνου, έχουμε φτάσει σήμερα να υπάρχουν 100 με 150 διπλώματα ευρεσιτεχνίας , παρόμοιες με την πρώτη της τεχνολογίας αφής ,με πάρα πολλές διαφορετικές τεχνολογίες λειτουργίες που θα αναλύσουμε παρακάτω. Η τεχνολογία που ξεχώρισε ήταν η οθόνη αφής που ξεκίνησε το 1970 από τους φορείς CERN, MIT,Carnegie Mellon University, University of Toronto και Bell Labs of Nokia, και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το CERN για έρευνες το 1976 . Το γεγονός που ξεχώρισε ήταν γιατί είχε την ιδιότητα να υποστηρίζει περισσότερα σημεία επαφής πάνω στην οθόνη, επιτρέποντας νέες λειτουργίες που δεν υποστήριζαν οι απλές οθόνες όπως για παράδειγμα η μετακίνηση μιας οντότητας ή τη λειτουργεία zoom σε μία εικόνα . Αυτός ο τύπος οθόνης multi-touch έγινε πολύ γνωστός το 2007 όταν η Apple ανακοίνωσε το πρώτο iPhone που κουβαλούσε μια τέτοια οθόνη ,είναι γνωστό πως οι περισσότερες οθόνες αφής σήμερα υποστηρίζουν multi-touch .

Τεχνολογίες αφής[επεξεργασία]

Surface acoustic wave[επεξεργασία]

Είναι ένα είδος οθόνης αφής που λειτουργεί με υπερηχητικά κύματα τα οποία έχουν ανακαλυφθεί από το 1885 από τον Lord Rayleigh ο τύπος οθόνης αντιλαμβάνεται τα κύματα που κινούνται και τις αλλαγές πάνω στο πάνελ και επεξεργάζεται από έναν ελεγκτής για να εντοπιστεί η ακριβής θέση του συμβάντος .

Resistive[επεξεργασία]

Είναι ο τύπος οθόνης που έχει δυο επιφάνειες οι οποίες είναι με αγώγιμες λεπτές στρώσεις και είναι διαχωρισμένες όταν υπάρχει κάποια αφή υπάρχει κυκλοφορία ηλεκτρικών σημάτων και ο ελεγκτής αντιλαμβάνεται τις αλλαγές και βρίσκει την ακριβή τοποθεσία της ενέργειας

Capacitive[επεξεργασία]

Είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποίει μια αγώγιμη επιφάνεια από οξείδιο ινδίου και κασσίτερου που είναι ικανή να αντιλαμβάνεται τα ηλεκτρικά σήματα από την αφή δηλαδή το ανθρώπινου σώματος , δηλαδή όταν αγγίζεις ένα σημείο στέλνεται ένα κύμα ηλεκτρονίων προς τον αισθητήρα του ελεγκτή που αντιλαμβάνεται το Q φορτίο που περνάει από τον κάθετο και τον οριζόντιο άξονα του αντίστοιχου σημείου συνήθως πριν ακουμπήσεις την οθόνη έχει γίνει ήδη αντιληπτή η ενέργεια από τον αισθητήρα και τον ελεγκτή .

Άλλα[επεξεργασία]

Από τις πρώτες τεχνολογίες έως και σήμερα εφευρέθηκαν πολλές διαφορετικοί μηχανισμοί αφής και όλοι είχαν παρόμοιο τρόπο λειτουργίας αλλά με διαφορετικές αρχιτεκτονικές και όλες είχαν πατέντας ευρεσιτεχνίας και για αυτό αναφέραμε μόνο τη πρώτη πατέντα και όχι και τις υπόλοιπες πατέντες

Πηγές :[επεξεργασία]

https://en.wikipedia.org/wiki/Touchscreen#Technologies

https://en.wikipedia.org/wiki/Multi-touch#History_of_multi-touch

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B8%CF%8C%CE%BD%CE%B7_%CE%B1%CF%86%CE%AE%CF%82

https://www.greelane.com/el/%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B5%CF%82/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1--%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/who-invented-touch-screen-technology-1992535/

https://en.wikipedia.org/wiki/Surface_acoustic_wave

https://www.ambercite.com/amberblog/2017/8/7/touch-screen-patents-the-first-and-the-greatest

https://physicsgg.me/2014/09/26/%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%BF%CE%B8%CF%8C%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CF%86%CE%AE%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%83%CF%84/