Freeciv/Εισαγωγή στον κόσμο του Freeciv
Γενικά
[επεξεργασία]Στο Freeciv αγωνίζεσαι ενάντια σε πολλούς αντιπάλους χτίζωντας πόλεις και χρησιμοποιώντας τες για να υποστηρίζεις τον στρατό σου , την οικονμία σου με τελικό σκοπό να δημιουργήσεις έναν πολιτισμό που θα επιβιώσει από όλλες τις συναντήσεις του με αντίπαλους και θα βγεί νικητής. Κάθε αντίπαλος μπορεί να ελέγχεται από άλλον άνθρωπο ή τον υπολογιστή. Όλοι οι παίχτες ξεκινάνε στην αυγή του πολιτισμού και της ιστορίας με λίγες μονάδες - συνήθως αποίκους και εξερευνητές το 4000πχ και ανταγωνίζονται για να επεκταθούν.
Στην αρχή ο χάρτης σου θα είναι κενός όταν αρχίζει το παιχνίδι, εκτός από λίγα τετράγωνα εδάφους γειτονικά στις μονάδες σου.Μόνο καθώς ταξιδεύουν οι μονάδες σου στους ωκεανούς και στις ηπείρους θα αρχίσει να σου αποκαλύπτεται και ο υπόλοιπος χάρτης. (αν και οι παίχτες μπορούν να ανταλλάξουν χάρτες σε μια συμφωνία). Να σημειώθεί ότι στον χάρτη σου βλέπεις τι γίνεται μόνο στα τετράγωνα που έχεις μονάδες. Στα τετράγωνα από τα οποία πέρασες αλλά δεν είναι πλεον γειτονικά σε μονάδες σου , έχουν μια γκρι απόχρωση και πρακτικά δεν ξέρεις τι συμβαίνει σ'αυτά, αν πχ υπαρχει εκεί μονάδα από άλλον παίχτη,
Αν και το παιχνίδι παίζεται σε γύρους, οι παίχτες οι ίδίου δεν περιμένουν να παίξουν σε μια σειρά αλλά μπορεί ο καθένας να παίξει όποτε θελήσει όταν αρχίζει ένας καινούργιος
γύρος. Στην αρχή του κάθε γύρου δίνωνται σε κάθε μονάδα μερικές μονάδες κίνησης οι οποίες ξοδεύονται καθώς οι μονάδες μετακινούνται και ενεργούν.
Χρησιμοποιώντας νωρίς στην αρχή του κάθε γύρου τις μονάδες κίνησης μπορεί να αφήσει μια μονάδα χωρίς δυνατότητα να αποφύγει μια εχθρική κίνηση μετέπειτα στον τρέχων γύρο. Οι μονάδες δεν μπορούν να μεταφέρουν εναπομειναντες μονάδες κίνησης στον επόμενο γύτο, οποιεσδήποτε μονάδες κίνησης μείνουν αχρησιμοποίητες (εκτός αν έχει δωθεί στη μονάδα εντολή για οχύρωση που ενεργοποιείται μόνο στο τέλος του γύρου). Ένας γύρος μπορεί να έχει απεριόριστη διάρκεια μέχρι να παίξουν όλοι οι παίχτες, ή μπορεί να έχει χρονικό περιθώριο.
Παίχτες με τεχνητή νοημοσύνης (ΤΝ)
[επεξεργασία]Μπορείς να παίξεις το Freeciv μόνος σου με αντιπάλους έναν ή περισσότερους παίχτες τεχνητής νοημοσύνης Τ.Ν που ελέγχονται από τον υπολογιστή ή με άλλους χρήστες σε πραγματικό χρόνο, ή μπορεί αν παιχτεί σε οποιοδήποτε συνδιασμό αυτών των τρόπων. Πχ δύο άνθρωποι να παίξουν μαζί με πολλούς παίχτες Τ.Ν.
Ανάμεσα σε πολλά πιθανά σύνολα κανόνων είναι η δυνατότητα να μπορούν οι Τ.Ν παίχτες να έχουν πλήρης γνώση των θέσεων όλων των παιχτών και τα αποτελέσματα όλων των κανόνων , ή αν είστε λιγότερο έμπειροι/ες μπορείτε να ρυθμίσετε τους Τ.Ν παίχτες να παίζουν σαν αρχάριοι. Αν τέλος είστε αναλυτικός τύπος μπορείτε να παγώσετε το παιχνίδι και να παρατηρήσετε όλους τους παίχτες , και ακόμα να αναλάβετε το ρόλο κάποιου παίχτη Τ.Ν
Κριτήρια νίκης
[επεξεργασία]Η επιτυχία σας στο παιχνίδι απαιτεί μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική επέκταση , την στρατιωτική δύναμη, και την τεχνολογική ανάπτυξη καθότι η νίκη μπορεί να έρθει όχι μόνο με έναν αλλά με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:
- Όπως σε άλλα παρόμοια παιχνίδια κατάκτησης και επέκτασης θα ανακηρυχτείτε νικητής εφόσον καταστραφεί η τελευταία πόλη και κάθε μονάδα των άλλων παιχτών. Όμως ακόμα και αν είστε κοντά στο στόχο αυτό μπορεί να χάσετε αν ένας συμπαίκτης σας καταφέρει τον παρακάτω στόχο..!
- Όταν η τεχνολογική ανάπτυξη σας φτάσει στη διαστημική εποχή μπορείτε να εκτοξεύσετε ένα διαστημόπλοιο με προορισμό το Άλφα του Κενταύρου. Ο πρώτος παίχτης του οποίου το διαστημόπλοιο θα φτάσει εκεί κερδίζει. Όμως ενώ μπορεί να είστε κοντά στην νίκη αν δεν προλάβετε να το στείλετε το διαστημόπλοιο τότε μπορεί να την πατήσετε πάλι γιατί...
- Εφόσον όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί νίκη με κάποιον από τους προηγούμενους τρόπους το παιχνίδι θα σταματήσει τη χρονιά 2000 μΧ αν δεν έχει εκτοξευτεί μέχρι τότε κάποιο διαστημόπλοιο. Τότε οι εναπομείναντες παίκτες θα βαθμολογηθούν και θα κερδίσει αυτός με το μεγαλύτερο βαθμό.
Παραλλαγές κανόνων παιχνιδίου
[επεξεργασία]Στο freeciv υπάρχουν τρία επίπεδα κανόνων:
- Ενσωματωμένοι κανόνες
- Κανόνες από σύνολα κανόνων
- Κανόνες από επιλογές του εξυπηρετητή
Το παρών βικιβιβλίο περιγράφει τους βασικούς ενσωματωμένους κανόνες του παιχνιδίου. Όταν έχετε μάθει να παίζεται μ'αυτούς τους κανόνες θα μπορείτε να παίξεται και σε άλλες παραλλαγές αυτών των προκαθορισμένων βασικών κανόνων που περιγράφουμε εδώ. Δείτε σχετικά το εγχειρίδιο του εξυπηρετητή (στον ιστότοπο του freeciv) για οδηγίες στους τρόπους επιλογήες εναλλακτικών συνόλων κανόνων παιχνιδίου. Το Freeciv συνοδεύεται από μερικά τέτοια σύνολα και μπορείτε να βρείτε και άλλα στο διαδίκτυο.
Συστηματική χρήση παραλλαγμένων κανόνων γίνεται και στα longturn παιχνίδια όπου πριν το παιχνίδι γίνονται και ψηφοφορίες ανάμεσα στους παίκτες για προτεινόμενες παραλλαγές κανόνων.
Ιστορία
[επεξεργασία]Το εγχείρημα ξεκίνησε τις 14/11/1995 σαν ένας κλώνος του δημοφιλούς παιχνιδιόυ στρατηγικής civilization από τους φοιτητές του πανεπιστημίου Aarhus University(απο εκεί αποφοίτησε και ο Bjarne Stroustrup δημιουργός της C++, που γεννήθηκε και στην ομώνυμη πόλη -Αόρχους-) της Δανίας:
- Peter Joachim Unold
- Claus Leth Gregersen
- Allan Ove Kjeldbjerg
Αυτοί οι τρεις φοιτητές έπαιζαν έναν υπάρχων κλώνο ανοιχτού λογισμικού του civilization τον Openciv(που είχε γραφτεί σε Python με Tk/Tcl) όταν απογευτεύτηκαν από την απόδοση του. Οι δημιουργοί φοιτητές είδαν το εγχείρημα σαν έναν καλό τρόπο να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στον προγραμματισμό X11 και στα παιχνίδια μοντέλου εξυπηρετητή/πελάτη. Επειδή ο στόχος τους ήταν να μάθουν αυτά τα αντικείμενα όσο το δυνατό γρηγορότερα είχαν δημιουργήσει μια λειτουργική έκδοση του παιχνιδίου σε τρεις εβδομάδες.
Επίσης στο ενδιαφέρον άρθρο Building Freeciv: An Open Source Strategy Game μπορείτε να διαβάσετε για τις αρχικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δημιουργοί του.