Μετάβαση στο περιεχόμενο

Freeciv/Πόλεις

Από Βικιβιβλία

Η πόλη στο Freeciv[επεξεργασία]

Μια πόλη δημιουργείται όταν μια μονάδα άποικοι λάβουν την εντολή Χτίσε πόλη ενώ βρίσκονται σε κατάλληλο έδαφος (κάθε έδαφος, εκτός από παγετώνες ή Ωκεανός). Με τη δημιουργία της πόλη η μονάδα αφαιρείται από το παιχνίδι για να παρέχει στην πόλη τον πρώτο της πολίτη. Μια πόλη μπορεί να αυξηθεί ώστε να περιλαμβάνει δεκάδες πολίτες, μερικοί που εργάζονται μέσα στην πόλη, ενώ άλλοι αποστέλλονται ως νέοι άποικοι. Η πείνα και ο πόλεμος σκοτώνουν πολίτες με αποτέλεσμα και τη μείωση του πληθυσμού και με την απώλεια και του τελευταίου της πολίτη μια πόλη εξαφανίζεται. Στον χάρτη του Freeciv σε κάθε πόλη υπάρχει και το μέγεθος της .

Οι πόλεις είναι το μοναδικό μέσο που έχει ένας παίκτης στη διάθεσή του για την χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων και την διοχέτευσή τους προς την επέκταση, την τεχνολογική πρόοδο και τις εχθροπραξίες. Αφού περιγράψουμε το πώς οι πολίτες της πόλης χρησιμοποιούν τους φυσικούς πόρους , θα εξετάσουμε πώς οι πόλεις οι ίδιες μπορούν να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν ώστε να αυξήσουν την αξία και την παραγωγικότητα τους.

Δουλεύοντας τη γή.[επεξεργασία]

Κάθε πόλη μπορεί να δουλέψει το έδαφος εντός της 5 * 5 περιοχής με επίκεντρο περιοχή της πόλης, εξαιρώντας τις γωνίες του. Για την εξαγωγή των πόρων από ένα τετράγωνο θα πρέπει να έχετε έναν πολίτη να εργάζεται εκεί. Στο παράδειγμα που εμφανίζεται στα στην εικόνα βλέπουμε την πόλης να έχει και τους τέσσερις των πολιτών της να εργάζονται σε τετράγωνα εδάφους. Σε κάθε πλακίδιο εδάφους επισημαίνεται ο αριθμό μονάδων τροφής, μονάδων παραγωγής και μονάδων εμπορείου. Μπορούμε να απομακρύνουμε έναν πολίτη από το πλακίδιο εδάφους που εργάζεται και είτε να των αναθέσουμε σε άλλο πλακίδιο είτε να του δώσουμε εντελώς διαφορετικό .ρόλο όπως θα δούμε σε άλλη ενότητα.

Εξετάστε την ενότητα του εδάφους για να δείτε πώς η παραγωγή κάθε πλακιδίου μπορεί να επηρεαστεί από τον τύπο του εδάφους. την παρουσία ειδικών πόρων όπως θήραματα ή ορυκτά , καθώς και από βελτιώσεις όπως οδοποιία, άρδευση, ή ορυχεία.

Σημειώστε ότι το πλακίδιο στο οποίο βρίσκεται η ίδια η πόλη (το κέντρο της πόλης) δουλεύεται χωρίς τη χρήση κάποιου πολίτη και ότι παράγει πάντα τουλάχιστον μια μονάδα φαγητού και μια μονάδα παραγωγής. . Κερδίζει επίσης ό, τι πλεονεκτήματα προσφέρει το έδαφος με ύδρευση (επειδή οι πόλεις έρχονται με ενσωματωμένα συστήματα νερού) αλλά αυτό το πλακίδιο της πόλης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την άρδευση γειτονικών πλακιδίων. Για να γίνει αυτό μονάδες εργαζόμενοι πρέπει να αρδεύσουν ρητά το πλακίδιο της πόλης. Το πλακίδιο του κέντρου της πόλης διαθέτει επίσης από την αρχή δρόμο και όταν η αντίστοιχη τεχνολογία είναι διαθέσιμη θα διαθέτει αυτόματα και σιδηρόδρομο (επειδή οι πόλεις έρχονται με ενσωματωμένη υποδομή στις μεταφορές). Αν η πόλη έχει ένα σούπερ μάρκετ, τότε το κεντρικό πλακίδιο θα λάβει το επιπλέον μπόνους στις μονάδες τροφίμων σχετικό με χωράφια.

Δεν μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα τετράγωνο που μια γειτονική πόλη ήδη χρησιμοποιεί, αλλά ούτε μπορεί να εργάζεστε σε έδαφος πάνω στο οποίο στέκεται εχθρική μονάδα ή έδαφος που βρίσκεται εντός των συνόρων ενός άλλου παίκτη. Έτσι μπορείτε να προσομοιώσετε τις συνθήκες μιας πολιορκίας με το να σταθμεύσετε τις μονάδες σας σε πλακίδια εδάφους γύρω από μια εχθρική πόλη τα οποία έχουν μεγάλη παραγωγική ικανότητα. Οι μονάδες μπορούν επίσης να διαταχθούν να λεηλατήσουν,, ενέργεια που θα προκαλέσει ζημιά σε τυχών υποδομές στο πλακίδιο αυτό. Οι μονάδες εργατών, αποίκων και μηχανικών μπορούν ακόμα να μετατρέψουν το έδαφος ώστε να γίνει λιγότερο παραγωγικό ένα πλακίδιο εδάφους , όπως πχ οι Ρωμαίοι έσπερναν τα εδάφη της Καρχηδόνας με αλάτι.