LibreOffice επεξεργαστής κειμένου/Δημιουργία πινάκων περιεχομένων, ευρετηρίων και βιβλιογραφίας
Δημιουργία Πίνακα περιεχομένων , ευρετηρίων και βιβλιογραφίας
[επεξεργασία]Εισαγωγή
[επεξεργασία]Σε αυτό το κεφάλαιο θα μάθουμε πως να δημιουργούμε πίνακες περιεχομένων , ευρετήρια και βιβλιογραφικές λίστες. Προαπαιτούμενα είναι γνώση χρήσης των στυλ και βασικές δεξιότητες του επεξεργαστή κειμένου.
Δημιουργώντας ένας πίνακα περιεχομένων
[επεξεργασία]Ο επεξεργαστής κειμένου μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε αυτόματα ένας πίνακα περιεχομένων από τις επικεφαλίδες στο έγγραφό μας. Πριν δώσετε όμως την εντολή αυτή σιγουρευτείτε ότι οι επικεφαλίδες σας έχουν υιοθετήσει το ίδιο στυλ. Για παράδειγμα , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στυλ Επικεφαλίδα 1 για τους τίτλους κεφαλαίων και στυλ Επικεφαλίδα 2 ή 3 για επικεφαλίδες υποκεφαλαίων. Ακολούθως θα δούμε πως:
- Να δημιουργούμε γρήγορα ένας πίνακα περιεχομένων χρησιμοποιώντας προκαθορισμένες τιμές
- Να προσαρμόζουμε έναν πίνακα περιεχομένων στις ανάγκες μας.
Σημείωση: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις προσαρμοσμένα στυλ για διαφορετικά επίπεδα του πίνακα περιεχομένων. Στα παρακάτω παραδείγματα θα χρησιμοποιήσουμε το προκαθορισμένο για απλότητα.
Δημιουργώντας γρήγορα ένα πίνακα περιεχομένων
[επεξεργασία]Αν και μπορούμε να προσαρμόσουμε εκτετεταμένα τους πίνακες περιεχομένων στον επ.κειμένου τις περισσότερες φορές οι προκαθορισμένες ρυθμίσεις αρκούν. Η δημιούργια στα γρήγορα ενός πίνακα περιεχομένων είναι απλή.
- Όταν δημιουργείς το έγγραφό σου χρησιμοποίησε τα ακόλουθα στυλ παραγράφου για διαφορετικά επίπεδα επικεφαλίδων (όπως κεφάλαιο, ενότητα , υποενότητα κτλ) : Επικεφαλίδα 1 , Επικεφαλίδα 2, Επικεφαλίδα 3. Αυτές οι επικεφαλίδες με αυτά τα στυλ θα αποτελέσουν τον πίνακα περιεχομένων. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ποιό πολλά επίπεδα επικεφαλίδων αλλά στην προκαθορισμένη ρύθμιση χρησιμοποιούνται μόνο τρια επίπεδα. Δες την διπλανή εικόνα.
- Τοποθέτησε τον κέρσορα εκεί που θέλεις να εισαχθεί ο πίνακας περιεχομένων.
- Επέλεξε Εισαγωγή -> Ευρετήρια και Πίνακες --> Ευρετήρια και Πίνακες.
Αν προσθέσεις ή διαγράψεις κείμενο (έτσι ώστε οι επικεφαλίδες να μετακινηθούν σε διαφορετικές σελίδες) ή προσθέσεις , διαγράψεις κείμενο , πρέπει να ανανεώσεις τον πίνακα περιεχομένων. Για να το κάνεις αυτό:
- Τοποθέτησε τον κέρσορα μέσα στον πίνακα περιεχομένων.
- Κάνε Δεξί-κλικ και επέλεξε Ενημέρωση ευρετηρίου πίνακα από το αναδυόμενο μενού.
Σημείωση: Αν δεν μπορείς να τοποθετήσεις τον κέρσορα στον πίνακα περιεχομένων επέλεξε Εργαλεία -> Επιλογές -> OpenOffice.org Writer > Βοηθήματα μορφοποίηση και μετά ενερφοποίησε την επιλογή Να επιτρέπεται , στο τμήμα με τίτλο Δρομέας(κέρσορας) σε προστατευόμενες περιοχές
Συμβουλή: Μπορείς να προσαρμόσεις έναν υπάρχον πίνακα περιεχομένων οποιαδήποτε στιγμή. Κάνε δεξί κλικ οπουδήποτε μέσα σ'αυτόν και επέλεξε Επεξεργασία ευρετηρίου/πίνακα από το εμφανιζόμενο μενού. Συνέχισε όπως περιγράφεται στην επόμενη ενότητα, Προσαρμόγή πίνακα περιεχομένων
Προσαρμογή πίνακα περιεχομένων
[επεξεργασία]Για να εισάγεις έναν προσαρμόσιμο πίνακα περιεχομένων στο έγγραφό σου:
- Τοποθέτησε τον δρομέα εκεί που θέλεις να εισαχθεί ο πίνακας περιεχομένων
- Από το κυρίως μενού επέλεξε Εισαγωγή -> Ευρετήρια και Πίνακες --> Ευρετήρια και Πίνακες. Ανοίγει το παράθυρο διαλόγου Εισαγωγή ευρετηρίου/Πίνακα . Το παράθυρο αυτό έχει πέντε καρτέλες. Οποιαδήποτε από αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν δημιουργούμε ή επεξεργαζόμαστε ένα πίνακα περιεχομένων.
- Χρησιμοποίησε την καρτέλα Ευρετήριο/Πίνακα για να θέσεις χαρακτηριστικά του πίνακα περιεχομένων
- Χρησιμοποίησε τις καρτέλες Καταχωρήσεις και Πρότυπα για να μορφοποιήσεις τις καταχωρήσεις στον πίνακα περιεχομένων.
- Χρησιμοποίησε την καρτέλα Στήλες για να εισάγεις περισσότερες από μια στήλες στον πίνακα περιεχομένων.
- Χρησιμοποίησε την καρτέλα Φόντο για προσθέσεις γραφικά ή χρώμα στο φόντο του πίνακα περιεχομένων,
Μπορείς να εμφανίσεις και ένα κουτί προεπισκόπησης , τοποθετημένο στην αριστερή πλευρά της κάθε καρτέλας , προκειμένου να βλέπεις άμμεσα τις αλλαγές που θα γίνουν καθώς αλλάζεις τις ρυθμίσεις. ( Αν δεν βλέπεις το κουτί προεπισκόπησης , επέλεξε με αριστερό κλικ του κουτί ελέγχου Προεπισκόπηση στο δεξί κάτω άκρο του παραθύρου διαλόγου.) Στην εικόνα δεξιά βλέπετε το παράθυρο διαλόγου με την προεπισκόπηση ενεργή. Αφού κάνετε τις αλλαγές που θέλετε επιλέξτε ΟΚ για να ενεργοποιηθούν οι αλλαγές σας.
Χρησιμοποιώντας την καρτέλα Ευρετήριο/Πίνακα
[επεξεργασία]Χρησιμοποιώντας την καρτέλα Ευρετήριο/Πίνακα μπορείς να θέσεις ιδιότητες του πίνακα περιεχόμενων :
Πρόσθεση τίτλου
[επεξεργασία]Για να δώσεις στον πίνακα περιεχομένων έναν τίτλο ,πληκτρολογησέ τον στο πεδιό Τίτλος/
Επιλογή τύπου ευρετήριου
[επεξεργασία]Μπορείς να δημιουργήσεις πολλών ειδών ευρετηρίων. Περιλαμβάνουν:
- Πίνακας περιεχομένων
- Αλφαβητικό ευρετήριο
- Ευρετήριο εικόνων
- Πίνακας αντικειμένων
- Βιβλιογραφία
Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις ευρετήρια ορισμένα από ένα άλλο χρήστη.
Σημείωση: Μπορείς να αλλάξεις τον τύπο του ευρετηρίου όταν το δημιουργείς αρχικά. Από την στιγμή που ορίσεις έναν τύπο ευρετηρίου (πχ πίνακα περιεχομένων ) δεν μπορείς να αλλάξεις τον τύπο.
Επιλογή της εμβέλειας του πίνακα περιεχομένων
[επεξεργασία]Από την πτυσσόμενη λίστα στην περιοχή Δημιουργία ευρετηρίου/πίνακα επιλέξτε Ολόκληρο το έγγραφο. Υπάρχει μια ακόμα επιλογή για δημιουργία πίνακα περιεχομένων για το τρέχων κεφάλαιο μόνο.
Δημιουργία πίνακα περιεχομένων από διάρθρωση
[επεξεργασία]Αυτή η επιλογή δημιουργεί τον πίνακα περιεχομένων χρησιμοποιώντας επίπεδα διάρθρωσης του εγγράφου, δηλαδή παράγραφοι που είναι μορφοποιημένοι με στυλ επικεφαλίδας (Επικεφαλίδα 1-10) προστίθονται στον πίνακα περιεχομένων στην σειρά που έχουν στο έγγραφο.
Κάνωντας κλικ στο (...) κουμπί δίπλα στου κουτί ελέγχου της διάρθρωσης , μπορείτε να αλλάξετε τις ιδιότητες αρίθμησης του πίνακα . Αυτό είναι χρήσιμο αν θέλετε πχ να αλλάξετε πχ τον στυλ αρίθμησης πχ με αριθμούς , με γράμματα κτλ .
Επίσης μπορείτε να αλλάξετε το στυλ του ίδιου του χαρακτήρα αρίθμησης του κεφαλαίου καθώς και χαρακτήρες που θα εμφανίζονται πριν ή μετά τον αριθμό του κεφαλαίου καθώς και άλλα στοιχεία μορφοποίησης που αφορούν την θέση κάθε καταχωρησης του πίνακα περιεχομένων όπως εσοχή της κάθε καταχώρησης και απόστησης που την χωρίζει από τις άλλες
Δημιουργία από σημάνσεις ευρετηρίου
[επεξεργασία]Αυτή η επιλογή προσθέτει στον πίνακα περιεχομένων όλες τις καταχωρήσεις που κάνατε στο έγγραφό σας με χρήση της εντολής Εισαγωγή-> Ευρετήρια και Πίνακες->Καταχώρηση . Συνήθως δεν θα χρησιμοποιήσεις αυτήν την επιλογή για πίνακα περιεχομένων,
Προστασία από χειροκίνητες αλλαγές
[επεξεργασία]Για να εμποδίσετε μια τυχαία μη ηθελημένη αλλαγή στον πίνακα περιεχομένων μπορείτε να κάνετε αριστερό κλικ στο κουτί ελέγχου με όνομα Προστασία από χειροκ.αλλαγές ώστε ο πίνακας περιεχομένων να μπορεί να αλλάξει μόνο χρησιμοποιώντας το μενού αντικειμένου κάνοντας δεξί κλικ πάνω στον πίνακα ή μεσω του παραθύρου διαλόγου Εισαγωγή Ευρετηρίου/Πίνακα. Αν το κουτί αυτό δεν είναι επιλεγμένο τότε ο πίνακας περιεχομένων μπορεί να αλλάξει άμμεσα από αλλάγές που θα κάνετε σ'αυτόν όπως σε οποιοδήποτε κείμενο.
Συμβουλή : Οποιαδήποτε χειροκίνητη αλλαγή στον πίνακα περιεχομένων θα χαθεί όταν τον ενημερώσετε.
Αλλαγή του αριθμού των επιπέδων που περιλαμβάνονται
[επεξεργασία]Ο επεξεργαστής κειμένου εμφανίζει μια προκαθορισμένη επιλογή από 10 επίπεδα επικεφαλίδων όταν χτίσει τον πίνακα περιεχομένων (ή τον αριθμό των επιπέδων που χρησιμοποιούνται στο έγγραφο αν είναι μικρότερος αριθμός). Για να αλλάξετε τον αριθμό των επιπέδων εισάγετε έναν δικό σας αριθμό στο πεδίο με όνομα Αξιολόγηση μέχρι το επίπεδο
Δημιουργία από επιπρόσθετα στυλ(πρότυπα)
[επεξεργασία]Ο επεξεργαστής κειμένου αυτόματα αναθέτει στον πίνακα περιεχομένων όλες τις παραγράφους που είναι μορφοποιημένες με τα προκαθορισμένα πρότυπα(στυλ) : Επικεφαλίδα 1, Επικεφαλίδα 2 κτλ. Προκειμένου να αναθέσεις και παραγράφους διαφορετικά μορφοποιημένες , συμπεριλαμβανομένου προσαρμοσμένων προτύπων κάνε τα εξής:
- Στην περιοχή με όνομα Δημιουργια από επιλέξτε με αριστερό κλικ το κουτί ελέγχου Πρόσθετα πρότυπα
- Κάντε αριστερό κλικ στο κουτί (...) στα δεξιά του κουτίου ελέγχου και ανοίγει το παράθυρο διαλόγου Αντιστοίχηση προτύπου.
- Στην στήλη Δεν έχει γίνει αντιστοίχηση κάνε κλικ στο στυλ που θέλεις να αντιστοιχίσεις στον πίνακα περιεχομένων.
- Χρησιμοποιήση το κουμπί >> για να μετακινήσετε το επιλεγμένο στυλ στο επιθυμητό επίπεδο διάρθωσής. Για παράδειγμα
για να εμφανίζονται παράγραφοι μορφοποιημένοι με το στυλ χ σαν καταχωρήσεις πρώτου επιπέδου στον πίνακα περιεχομένων , επιλέξτε το στυλ(πρότυπο χ) και κάντε κλικ μια φορά στο κουμπί >> για να μετακινηθεί το πρότυπο χ στην στήλη 1 .Για να μετακινήσετε το στυλ στην αντίθετη κατεύθυνση πατήστε το κουμπί <<
- Πατήστε το ΟΚ για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας και επιστρέψτε στην καρτέλα Ευρετήριο/Πίνακας ή πατήστε
Άκυρο για να επιστρέψτε χωρίς να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.
Σημείωση: Αν έχει επιλεχτεί το κουμπί ελέγχου Διάρθρωση ότι αλλαγές κάνετε στην θέση ενός προκαθορισμένου στυλ θα ακυρωθεί από την προκαθορισμένη δομή διάρθρωσης.
Χρησιμοποιώντας την καρτέλα Καταχωρήσεις
[επεξεργασία]Χρησιμοποιήστε την καρτέλα Καταχώρηση για να ορίσετε και να μορφοποιήσετε τις καταχωρήσεις στον πίνακα περιεχομένων. Για κάθε επίπεδο διάρθωσης , μπορείς να προσθέσετε στοιχεία όπως αριθμούς κεφαλαίων , και μπορείς επίσης να εφαρμόσεις πρότυπα χαρακτήρων σε ξεχωριστά στοιχεία. Για να ξεκινήσετε, κάνετε κλικ σε έναν αριθμό επιπέδου στην στήλη Επίπεδο για να επιλέξτε το επίπεδι διάρθρωσης του οποίου τα στοιχεία θέλετε να μορφοποιήσετε .Η γραμμή Δομή εμφανίζει τα στοιχεία των καταχωρήσεων του επιλεγμένου επιπέδου. Κάθε κουμπί στην γραμμή δομή αναπαριστά ένα στοιχείο:
- Το E# κουμπί αναπαριστά τον αριθμό κεφαλαίου, που σημαίνει το αριθμό επικεφαλίδας,όχι μόνο για κεφάλαια αλλά και για τα άλλα επίπεδα επικεφαλίδων.
- Το E κουμπί αναπαριστά κείμενο της καταχώρησης.
- Το T κουμπί αναπαριστά ένα στηλοθέτη
- Το # κουμπί αναπαριστά αριθμό σελίδας.
- Το 'ΕΥ κουμπί αναπαριστά την αρχή ενός υπερσυνδέσμου, (Αυτό το κουμπί δεν εμφανίζεται στην προκαθορισμένη γραμμή Δομή)
- Το ΤΥ κουμπί αναπαριστά το τέλος ενός υπερσυνδέσμου, (Αυτό το κουμπί δεν εμφανίζεται στην προκαθορισμένη γραμμή Δομή)
Κάθε κενό πεδίο στην γραμμή Δομή αναπαριστά ένα κενό διάστημα. Μπορείς να προσθέσεις εδώ δικό σου κείμενο.
Αν θέλουμε να σβήσουμε κάποιο στοίχειο της δομής των καταχωρήσεων ενός επιπέδου επιλέγουμε το στοιχείο που θέλουμε με κλικ και πατάμε το πλήκτρο delete.
Σημείωση: Σε μερικά λειτουργικά συστήμα ή σε παλιότερες εκδοσεις του open office μπορεί να δείρε τα κουμπιά Ε#,Ε,LS,LE ή να δείτε τα κουμπία F,F#,IS,IF ή τα |- # , |-Υ , |- , |Υ , >
Εισάγωντας υπερσυνδέσμους στον πίνακα περιεχομένων
[επεξεργασία]Μπορούμε να εισάγουμε υπερσυνδέσμους με την εξής διαδικασία :
- Στην γραμμή δομής κάντε κλικ στο κενό κουτί πριν από το μέρος το οποίο θέλετε να είναι υπερσύνδεσμος.
- Κάντε κλικ στο κουμπί Υπερσύνδεσμος
- Μετά κάντε κλικ στο κενό κουτί μετά το μέρος που θέλετε να είναι υπερσύνδεσμος
- Πατήστε πάλι στο κουμπί Υπερσύνδεσμος.
Τώρα αν πατήστε ΟΚ και μεταφερθείτε στο έγγραφο θα δείτε ότι έχει αλλάξει στο στύλ του μέρος της καταχώρισης του πίνακα περιεχομένων που διαλέξατε ώστε να θυμίζει υπερσύνδεσμο. Αν κάνετε ctrl+κλικ πάνω στον υπερσύνδεσμο θα μεταφερθείτε στο ανάλογο τμήμα του εγγράφου.
Μπορείτε να αλλάξετε στο στυλ των υπερσυνδέσμων , πχ αν δεν θέλετε να είναι υπογραμμισμένοι , επιλέγοντας στην δομή της καταχωρισης τα στοιχεία ΕΥ,Ε,ΤΥ και να θέσετε και στα τρια στυλ χαρακτήρων ,προεπιλεγμένο.
Σημείωση: Σε παλίοτερες εκδόσεις του open office < 3.x οι υπερσύνδεσμοι στον πίνακα περιεχομένων ενδέχεται να μην λειτουργούν.
Χρησιμοποιώντας την καρτέλα Πρότυπα
[επεξεργασία]Χρησιμοποιώντας την καρτέλα Στήλες
[επεξεργασία]Χρησιμοποιώντας την καρτέλα Φόντο
[επεξεργασία]Συντηρώντας ένα πίνακα περιεχομένων
[επεξεργασία]Δημιουργία αλφαβητικού ευρετηρίου
[επεξεργασία]Ένα αλφαβητικό ευρετήριο είναι μια λίστα από λέξεις ή φράσεις που χρησιμοποιούνται σε ένα έγγραφο , οι οποίες αν ταξινομηθούν σε λίστα , μπορούν να βοηθήσουν τον αναγνώστη να βρεί γρήγορα μια πληροφορία. Γενικά ένα ευρετήριο βρίσκεται στο πίσω μέρος ενός βιβλίου ή εγγράφου και περιέχει πολλές λέξεις ή φράσεις αλφαβητικά μαζί με τον αριθμό της σελίδας στην οποία εμφανίζονται. Αυτή η ενότητα περιγράφει πως να:
- Προσθέτε καταχωρήσεις στο ευρετήριο
- Δημιουργήστε γρήγορα ένα αλφαβητικό ευρετήριο
- Διαμόρφωσε την εμφάνιση των καταχωρήσεων του ευρετηρίου
- Δές και επεξεργάσου υπάρχουσες καταχωρήσεις καταλόγου
Προσθήκη καταχωρήσεων στο ευρετήριο
[επεξεργασία]Πριν δημιουργήσετε ένα ευρετήριο πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε μερικές καταχωρήσεις ευρετηρίου.
- Είτε επιλέξτε με το ποντίκι την λέξη ή την φράση που θέλετε να προσθέσετε στο ευρετήριο ή τοποθετήστε
τον κέρσορο στην αρχή της λέξης ή της φράσης (Αν θέλετε να προσθέσετε πολλές λέξεις σαν μια καταχώριση γενικά είναι καλύτερο να επιλέξτε όλη την φράση)
- Επιλέξτε Εισαγωγή > Ευρετήρια και Πίνακες > Καταχώριση για να εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου σαν
αυτό που βλέπετε δεξιά. Μπορείτε νε δεχτείτε τη λέξη ή φράση που εμφανίζεται στο πεδίο Καταχώριση ή να το αλλάξετε σε αυτό που θέλετε. Αν τοποθετήσατε τον κέρσορα στην αρχή της λέξης τότε με μεσαίο κλικ στο πεδίο Καταχώριση θα εισαχθεί η λέξη.
- Κάντε κλικ στο κουμπί Εισαγωγή για να δημιουργηθεί η καταχώρηση.
- Μπορείτε να δημιουργήσετε πολλαπλές εισαγωγές χωρίς να κλείσετε το παράθυρο διαλόγου. Για κάθε μια:
- Κάντε κλικ στην τοποθεσία του εγγράφου που θέλετε να μπει στο ευρετήριο
- Κάντε κλικ πάλι στο κουτί διαλόγου
- Αλλάξτε την καταχώριση αν χρειάζεται και πατήστε Εισαγωγή
- Όταν είστε ικανοποιημένοι με τις καταχωρίσεις σας πατήστε Κλείσιμο
Σημείωση: Αν είναι ενεργοποιημένη η σκίαση των πεδίων (δες Εργαλεία > Επιλογές > OpenOffice.org> Εμφάνιση > Έγγραφο κειμένου > Σκιάσεις πεδίου ) , όταν μια επιλεγμένη λέξη ή φράση έχει προστεθεί στο ευρετήριο , εμφανίζεται στο κείμενο με γκρι φόντο . Καταχωρίσεις ευρετηρίου των οποίων το κείμενο είναι διαφορετικό από'τι το κείμενο στο έγγραφο σημειώνονται με ένα μικρό γκρι τετράγωνο.
Συμβουλή : Μπορείτε επίσης να ανοίξτε το παράθυρο διαλόγου Εισαγωγή καταχώρισης ευρετηρίου κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο της γραμμής εργαλείων Εισαγωγή όπως βλέπετε στην κάτωθι εικόνα.
Γρήγορη δημιουργία ενός αλφαβητικού ευρετηρίου
[επεξεργασία]Τώρα που υπάρχουν καταχωρήσεις ευρετηρίου μπορείτε να το δημιουργήσετε. Αν και μπορείτε να προσαρμόσετε ένα ευρετήριο εκτεταμένα , τις περισσότερες φορές το μόνο που χρειάζεται είναι λίγες επιλογές. Για να δημιουργήσετε γρήγορα ένα ευρετήριο:
- Τοποθετήστε τον κέρσορα στο σημείο που θέλετε να τοποθετηθεί το ευρετήριο και πατήστε Εισαγωγή > Ευρετήρια και Πίνακες > Ευρετήρια και Πίνακες.
- Στο τμήμα Τύπος στην καρτέλα Ευρετήριο/Πίνακας επιλέξτε Ευρετήριο λέξεων
- Στο τμήμα Επιλογές (που θα εμφανιστεί στην καρτέλα) ίσως θελήσετε να απενεργοποιήσετε
το κουμπί ελέγχου Συμφωνία πεζών-κεφαλαίων.
- Πατήστε ΟΚ.
Αν προσθέσετε , διαγράψετε , ή αλλάξετε το κείμενο των καταχωρήσεων του ευρετηρίου πρέπει να ενημερώσετε το ευρετήριο. Για να το κάνετε αυτό ακολουθήστε τα βήματα στην ενότητα Ενημέρωση πίνακα περιεχομένων
Προσαρμόζωντας καταχωρίσεις ευρετηρίου
[επεξεργασία]Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή των πεδιών στο παράθυρο διαλόγου Εισαγωγή καταχώρισης ευρετηρίου', και πως να τα χρησιμοποιήσετε.
- Ευρετήριο - Ο τύπος του ευρετηρίου για το οποίο προορίζεται αυτή η καταχώρηση. Ο προκαθορισμένος τύπος
είναι Ευρετήριο λέξεων, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το πεδίο για να δημιουργήσεις επιπλέον καταχωρίσεις για έναν πίνακα περιεχομένων ή ένα προσαρμοσμένο από τον χρήστη ευρετήριο ή μια λίστα. Για παράδειγμα μπορείς να θέλεις ένα ευρετήριο που θα περιέχει μόνο επιστημονικά ονόματα από είδη που αναφέρονται στον κείμενο. και ένα διαφορετικό ευρετήριο που θα περιέχει μόνο τα κοινά τους ονόματα. (δες σχετικά για την δημιουργία άλλων τύπων ευρετηρίων)
- Καταχώριση - Η λέξη ή φράση που θα προστεθεί στο επιλεγμένο ευρετήριο. Αυτή η λέξη ή φράση δεν
χρειάζεται να είναι η ίδια στο έγγραφο, μπορείς να προσθέσεις συνώνημα ή άλλους όρους που θέλεις να εμφανίζονται στο ευρετήριο.This word or phrase
- 1ο κλειδί – Ένα κλειδί ευρετηρίου είναι μια καταχώριση ευρετηρίου που δεν σχετίζεται με κάποιο αριθμό σελίδας και έχει πολλές υποκαταχωρίσεις που έχουν αριθμούς σελίδας. Τα κλειδιά είναι χρήσιμοι τρόποι για να ομαδοποιούνται σχετικά θέματα.
(δες και 'παράδειγμα χρήσης κλειδίου ευρετηρίου' )
- 2ο κλειδί – Μπορείς να έχεις ευρετήριο τριων επιπέδων, όπου μερικά από τα κλειδιά πρώτου επιπέδου έχουν καταχωρίσεις επιπέδου-2 που είναι επίσης κλειδιά (χωρίς αριθμούς σελίδας). Αυτός ο βαθμός πολυπλοκότητας του ευρετηρίου δεν
είναι συχνά χρήσιμος.
- Κύρια καταχώριση – Όταν ο ίδιος όρος έχει ευρετηριαστεί σε πολλές σελίδες συχνά μια από αυτές τις σελίδες έχει περισσότερη
σημασία ή ποιό πολλές πληροφορίες για'αυτό το θέμα, έτσι είναι η κύρια καταχώριση. Προκειμένου ο αριθμός σελίδας για την κύρια καταχώριση να ξεχωρίζει επέλεξε το κουτί ελέγχου Κύρια καταχώριση και μετά όρισε το στυλ χαρακτήρα για τον αριθμό σελίδας της κύριας καταχώρισης να είναι για παράδειγμα με έντονα γράμματα.
- Εφαρμογή σε όλα τα παρόμοια κείμενα – Επέλεξε αυτό το κουτί ελέγχου αν θέλεις ο επεξεργαστής κειμένου αυτόματα
να αναγνωρίσει και να σημειώσει οποιαδήποτε άλλη λέξη ή φράση ταιριάζει με τη τρέχουσα επιλογή. Τα κουτιά ελέγχου Ακριβής αναζήτηση , Μόνο ολόκληρες λέξεις γίνονται διαθέσιμα αν αυτό έχει επιλεχτεί αυτό το κουτί ελέγχου.
Παράδειγμα χρήσης ενός κλειδίου ευρετηρίου:
[επεξεργασία]Ένα κλειδί ευρετηρίου είναι μια πρωτεύων καταχώριση υπό την οποία μπορούν να κατηγοριοποιηθούν υποκαταχωρίσεις. Για παράδειγμα μπορεί να θέλετε να δημιουργήσετε μια ομαδοποίηση παρόμοια με την κάτωθι: OpenOffice.org
Επεξεργαστής κειμένου..........5 Λογιστικά Φύλλα............10 Παρουσιάσεις ......15
Σ'αυτό το παράδειγμα, το OpenOffice.org είναι το 1ο κλειδί. Οι υποκαταχωρίσεις (στις οποίες φαίνονται και οι αριθμοι σελίδας) είναι οι καταχωρίσεις του ευρετηρίου.Για να γίνει μια καταχώριση ευρετηρίου για το θέμα 'Επεξεργαστής κειμένου' , στο παράθυρο διαλόγου Εισαγωγή καταχώρισης τυπώστε "Επεξεργαστής κειμένου” στο πεδίο καταχώριση και “OpenOffice.org” στο πεδίο 1ο κλειδί.