Μετάβαση στο περιεχόμενο

LibreOffice επεξεργαστής κειμένου/Δουλεύοντας με γραφικά

Από Βικιβιβλία

Γραφικά σε έγγραφα κειμένου

[επεξεργασία]

Όταν δημιουργείτε ένα έγγραφο κειμένου με τον επεξεργαστή κειμένου LibreOffice ή το OpenOffice πιθανών να θέλετε να συμπεριλάβετε και μερικές εικόνες(γραφικά) προκειμένου να υποστηρίξετε μια εικόνα ένα κομμάτι του κειμένου ή για παρέχετε μια οπτική αναπαράσταση του περιεχομένου σας, όπως πχ σε μια εφημερίδα. Τα γραφικά που μπορείτε να εισάγετε στον επεξεργαστή κειμένου είναι τριών βασικών τύπων:

  • Αρχεία εικόνων, πχ φωτογραφίες (από μια φωτογραφική μηχανή ή από σάρωση)
  • Διαγράμματα που δημιουργήσετε από το πρόγραμμα σχεδιάσης του LibreOffice.
  • Γραφήματα (charts) που δημιουργήσετε με το σχετικό εργαλείο του LibreOffice/OO

Το κεφάλαιο αυτό καλύπτει εικόνες και διαγράμματα. Ποιό λεπτομεριακές οδηγίες για εργασία με διαγράμματα θα βρείτε στον οδηγό του LibreOffice/OO Draw. Επίσης οδηγίες για τη δημουργία γραφημάτων θα βρείτε στον οδηγό του Calc (επεξεργαστή λογιστικών φύλλων).

Δημιουργία και επεξεργασία εικόνων

[επεξεργασία]

Μπορείς να δημιουργήσεις εικόνες χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών , ή μέσω ενός σαρωτή , ή μέσω μεταφόρτωσης από το διαδίκτυο (στην περίπτωση αυτή βεβαιωθείτε ότι έχετε τα δικαιώματα χρήσης), ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εικόνες από μια ψηφιακή κάμερα. Ο LO επεξ.κειμ μπορεί να εισάγει διάφορους μορφότυπους αρχείων γραφικών διανυσματικού(vector) και ψηφιακού(bitmap) τύπου. Οι ποιό κοινοί τύποι που υποστηρίζει και το LO είναι PNG,JPG,GIF και BMP.

Προετοιμάζοντας εικόνες για ασπρόμαυρη εκτύπωση

[επεξεργασία]

Προσθήκη γραφικών

[επεξεργασία]

Μπορείτε να προσθέσετε σε ένα έγγραφο μια εικόνα με διάφορους τρόπους: μέσω της εισαγωγής ενός αρχείου εικόνας, απευθείας από ένα πρόγραμμα γραφικών ή σαρωτή , ή από την γκαλερί εικόνων

Εισαγωγή γραφικών από αρχείο

[επεξεργασία]

Όταν η εικόνα είναι σε ένα αρχείο αποθηκευμένη στον υπολογιστή μας μπορείτε να τον εισάγετε σε ένα έγγραφο του LO με τις ακόλουθες μεθόδους.

Σύρσε και άφησε

[επεξεργασία]
  1. Άνοιξε το παράθυρο ενός πλοηγού συστήματος αρχείων και εντόπισε το αρχείο με την εικόνα που θέλεις να εισάγεις.
  2. Σύρσε (drag) το εικονίδιο του αρχείου στο παράθυρο του επεξεργαστή και άφησετο (drop) στο σημείο που θέλεις να εμφανιστεί . Μια αχνή κάθετη γραμμή θα εμφανιστεί σαν σημάδι στο σημειό στο οποίο θα εισαχθεί η εικόνα.

Αυτή η μέθοδος ενσωματώνει (ένα αντίγραφο) την εικόνα στο έγγραφο. Αν θέλουμε να έχουμε σύνδεσμο προς το αρχείο της εικόνας κρατήστε πατημένο στο Ctrl+Shift καθώς σέρνετε το αρχείο.

Το μειονέκτημα της ενσωμάτωσης ενός αντίγραφου της εικόνας στο έγγραφο είναι ότι αυξάνεται το μέγεθος του αρχείου κατά το μέγεθος του αρχείου.

Διάλογος Εισαγωγή Εικόνας

[επεξεργασία]
  1. Κάνε κλικ με το ποντίκι στο σημείου του εγγράφου που θα ήθελες να εισαχθεί η εικόνα σου.
  2. Επέλεξε Εισαγωγή -> Εικόνας -> Από αρχείο από τη γραμμή μενού.
  3. Από το διάλογο πλοηγούμαστε στο αρχείο που θέλουμε και πατάμε Άνοιγμα

Στο κάτω μέρος του διαλόγου (ανάλογα με την έκδοση του LO που έχετε) μπορείτε να δείτε δυο επιλογές , Πρεπισκόπιση και Link(Σύνδεση). Με την προεπισκόπηση μπορείτε να δείτε σε μικρογραφία την επιλεγμένη εικόνα ώστε να σιγουρευτείτε ότι είναι η σωστή. Σχετικά με τη σύνδεση διαβάστε την υποενότητα που ακολουθεί.

Σύνδεση με ένα αρχείο εικόνας

[επεξεργασία]

Αν επιλεχθεί η επιλογή Link κατά την εισαγωγή μέσω του διαλόγου Εισαγωγή Εικόνας τότε θα δημιουργηθεί από το LO ένας σύνδεσμος προς το αρχείο που περιέχει την εικόνα αντί να ενσωματωθεί ένα αντίγραφο στην εικόνα. Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν αποθηκευτεί το αρχείο θα περιέχει μόνο μια αναφορά στο αρχείο-εικόνα (όχι το ίδιο το αρχείο). Το έγγραφο και η εικόνα παραμένουν δύο ξεχωριστά αρχεία και ενωνονται μόνο όταν ανοίξουμε το αρχείο ξανά.

Η σύνδεση σε μια εικόνα έχει δυο πλεονεκτήματα και ένα μειονέκτημα:

  • Πλεονέκτημα - Η σύνδεση μπορεί να ελαττώσει το μέγεθος του έγγραφου όταν αποθηκεύεται γιατί το αρχείο της εικόνας δεν συμπεριλαμβάνεται μέσα στο έγγραφο. Αν και στους σύγχρονους υπολογιστές υπάρχει μια άνεση στον αποθηκευτικό χώρο που είναι διαθέσιμος εντούτοις αν σε ένα έγγραφο υπάρχουν ενσωματωμένα αρκετές εικόνες θα μπορούσε να αυξηθεί υπερβολικά το μέγεθος του αρχείου.
  • Πλεονέκτημα - Μπορεις να τροποποιήσεις το αρχείο με την εικόνα ανεξάρτητα από το έγγραφο ,αφού ο σύνδεσμος που περιέχει το έγγραφο παραμένει σε ισχύ και η τροποποιημένη εικόνα θα εμφανιστεί μέσα στο έγγραφο όταν το ανοίξουμε την επόμενη φορά.
  • Μειονέκτημα - Αν στείλεις το έγγραφο σε κάποιον , ή το μετακινήσεις σε άλλον υπολογιστή πρέπει να στείλεις μαζί και τα αρχειά με τις εικόνες ειδάλλως ο παραλήπτης δεν θα μπορεί να δει τις εικόνες.

Ας σημειωθεί ότι όταν εισάγουμε ένα αρχείο εικόνα πολλές φορές στο ίδιο έγγραφο αυτόματα το LO θα ενσωματώσει μόνο μια εικόνα και οι άλλες της εμφανίσεις θα αναφέρονται σ'αυτή.

Ενσωμάτωση συνδεδεμένων εικόνων

[επεξεργασία]

Αν αρχικά έχουμε δημουργήσει μια σύνδεση προς ένα αρχείο εικόνα , μπορούμε εύκολα να το ενσωματώσουμε μετέπειτα στο έγγραφό μας . Για να το κάνουμε αυτό:

  1. Ανοίγουμε το έγγραφο στον LO επεξεργαστή κειμένου και επιλέγουμε Επεξεργασία->Σύνδεσμοι
  2. Ο διάλογος επεξεργασίας συνδέσμων (εικόνα) δείχνει όλα τα συνδεδεμένα αρχεία. Στη στήλη Αρχείο προέλευσης δεδομένων επιλέγουμε τα αρχεία που θέλουμε να αλλάξουμε από συνδεδεμένα σε ενσωματωμένα.
  3. Κάνουμε κλικ στο κουμπί Κατάργηση (Break Link στην αγγλική έκδοση)
  4. Αποθηκεύουμε το έγγραφο. (παρατηρήστε πως θα αυξηθεί το μέγεθος του αρχείου εφόσον τώρα η εικόνα θα ενσωματωθεί)

Σημείωση: Το να κάνουμε το αντίθετο , δηλαδή να μετατρέψουμε ένα αρχείο από ενσωματωμένο σε συνδεδεμένο δεν είναι το ίδιο εύκολο. Πρέπει να διαγράψουμε το αρχείο από το έγγραφό μας και να το ξαναεισάγουμε με διαλέγοντας την επιλογή Link


Επεξεργασία συνδέσεων

Εισαγωγή μιας εικόνας από το πρόχειρο

[επεξεργασία]

Χρησιμοποιώντας το πρόχειρο μπορείς να αντιγράψεις εικόνες σε ένα LO έγγραφο από ένα άλλο LO έγγραφο. Για να το κάνεις αυτό:

  1. Ανοίγουμε παράλληλα και το έγγραφη προέλευσης και το έγγραφο προορισμού.
  2. Στο έγγραφο προορισμού επιλέγουμε την εικόνα που θα αντιγραφεί.
  3. Μετακινούμε το βέλος του ποντικίου πάνω από την επιλεγμένη εικόνα και πατάμε Control+C ώστε να αντιγραφεί η εικόνα στο πρόχειρο.
  4. Κάνουμε ενεργό το παράθυρο με το έγγραφο προορισμού.
  5. Κάνουμε κλικ στο σημείο που θέλουμε να εισαχθεί η εικόνα.
  6. Πατάμε Control+V για να εισαχθεί η εικόνα.

Προσοχή: Αν κλείσουμε το παράθυρο που περιέχει το παράθυρο προέλευσης πριν γίνει η επικόλληση στον προορισμό μπορεί η εικόνα να χαθεί από το πρόχειρο.


Εισαγωγή εικόνας από σαρωτή

[επεξεργασία]

Αν έχουμε σαρωτή συνδεδεμένο έναν σαρωτή στον υπολογιστή μας , το LO μπορεί να επικοινωνήσει με την εφαρμογή που ελέγχει το σαρωτή και να εισάγει ένα σαρωμένο αντικείμενο στο έγγραφο μας σαν εικόνα. Για να αρχίσει αυτή η διαδικασία , κάνουμε κλίκ στο μέρος του εγγράφου που θέλουμε να εισαχθεί το γραφικό και επιλέγουμε Εισαγωγή->Εικόνα->Σάρωση->Επιλογή προέλευσης. Αν και αυτή η πρακτική είναι γρήγορη και εύκολη πιθανών να μην μας δώσει το αποτέλεσμα που θέλαμε (ανάλυση , μέγεθος). Οπότε σε πολλές περιπτώσεις είναι καλύτερο να επεξεργαστούμε πρώτα το σαρωμένο αρχείο με ένα πρόγρομμα επεξεργασίας εικόνας και μετά να το εισάγουμε στον επεξεργαστή κειμένου.

Εισαγωγή μιας εικόνας από την Συλλογή (Γκαλερί)

[επεξεργασία]

Η Συλλογή (Εργαλεία->Συλλογή) μας παρέχει έναν βολικό τρόπο να ομαδοποιήσουμε επαναχρησιμοποιήσημα αντικείμενα όπως γραφικά και ήχους που μπορούμε να εισάγουμε στο έγγραφό μας. Η Συλλογή είναι διαθέσιμη σε όλα τα προγράμματα της σουίτας εφαρμογών LibreOffice. Δεν περιέχει αρχικά πολλά γραφικά αλλά μπορούμε να προσθέσουμε τις δικές μας εικόνες και γραφικά ή να επεκτείνουμε τη συλλογή με εγκατάσταση σχετικών επεκτάσεων. Η Συλλογή εξηγείται ποιό αναλυτικά στο σχετικό κεφάλαιο στον οδηγό εκκίνησης του LO. Επίσης για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επεκτάσεις συμβουλευτείτε το κεφάλαιο Ρυθμίζοντας τον επεξεργαστή κειμένου.

Αυτή η ενότητα εξηγεί μόνο τα βασικά της εισαγωγής μια εικόνας σε ένα έγγραφο του επεξεργαστή κειμένου:

  1. Για να ανοίξουμε τη συλλογή κάνουμε κλίκ στο εικονίδιο της συλλογής στη βασική γραμμή εργασιών (βρίσκεται στη δεξιά περιοχή της γραμμής) ή επιλέγουμε Εργαλεία->Συλλογή από τη γραμμή μενού.
  2. Πλοηγούμαστε μέσα στη συλλογή μέχρι να βρούμε την επιθυμητή εικόνα
  3. Για να εισάγουμε την εικόνα , κάνουμε κλικ πάνω της και τη σέρνουμε με το ποντίκι μέσα στο έγγραφο του επεξεργαστή. Μπορούμε επίσης να κάνουμε δεξί-κλικ πάνω στην εικόνα και να επιλέξουμε Εισαγωγή->Αντιγραφή (ενσωμάτωση δηλαδή) είτε Εισαγωγή->Σύνδεση.
Αρχείο:ΕισάγονταςΕικόναΑπόΤηΣυλλογή.png
Εισαγωγή εικόνας από συλλογή

Η προκαθορισμένη θέση της Συλλογής είναι πάνω να είναι αγκυρωμένη πάνω από τη περιοχή εργασίας του επεξεργαστή κειμένου. Μπορούμε να επεκτείνουμε την περιοχή της Συλλογής τοποθετώντας τον δείκτη του ποντικίου πάνω από τη γραμμή σύνορο που τη διαχωρίζει από τη περιοχή εργασίας. Όταν αλλάξει ο δείκτης του ποντικίου σε παράλληλες γραμμές με βελάκια , κάνε κλικ στο ποντίκι και σύρε το προς τα κάτω. Σε απόκριση αλλάζει το μέγεθος της Συλλογής.

Προκειμένου να αυξήσουμε το μέγεθος της Συλλογής χωρίς να επηρεάσουμε την περιοχή εργασίας, απενεργοποιούμε την αγκύρωσή της ώστε να αιωρείται στην επιφάνεια εργασίας. Για να το κάνουμε αυτό κρατάμε πατημένο το Control πλήκτρο και κάνουμε διπλό-κλικ στο πάνω μέρος της Συλλογής δίπλα στα εικονίδια επιλογής προβολής. Ξανακάνοντας το ίδιο στην αιωρούμενη συλλογή επαναφέρουμε τη συλλογή στην αγκυρωμένη της θέση.

Όταν η Συλλογή είναι αγκυρωμένη , για να την κρύψουμε ώστε να βλέπουμε ολόκληρη την επιφάνεια της περιοχής εργασίας κάνουμε κλικ στο κουμπί Απόκρυψη εμφάνιση που είναι στο μέσω της διαχωριστικής γραμμής Συλλογής/Περιοχής εργασίας .(προσοχή σε μερικές εκδόσεις δεν είναι ορατό παρά αν μετακινήσουμε το βελάκι του ποντικίου στο κέντρο της γραμμής και εμφανιστεί μια μικρή γκρίζα περιοχή)

Για να κλείσουμε τη γκαλερί, επιλέγουμε Εργαλεία->Συλλογή ώστε να φύγει το τικ δίπλα από τη σχετική καταχώρηση στο μενού ή κάνουμε κλικ πάλι στο εικονίδιο της Συλλογής στη γραμμή εργαλείων.

Τροποποίηση εικόνας

[επεξεργασία]

Όταν εισάγεις μια καινούργια εικόνα , ίσως χρειαστεί να την τροποποιήσεις προκειμένου να ταιριάζει με το έγγραφο. Η τοποθέτηση μιας εικόνας σχετικά με το κείμενο εξετάζετε στην ενότητα "Τοποθέτηση γραφικών μέσα στο κείμενο" στο παρών κεφάλαιο. Αυτή η ενότητα περιγράφει τη χρήση της εργαλειοθήκης εικόνας, αλλαγή μεγέθους, περικοπή(κόψιμο) και έναν ενναλακτικό τρόπο περιστροφής μιας εικόνας.

Ο επεξεργαστής κειμένου παρέχει αρκετά εργαλεία για να εργαζόμαστε με εικόνες. Αυτά τα εργαλεία είναι επαρκή για τις καθημερινές χρήσεις αλλά για ποιό επαγγελματικά αποτελέσματα θα ήταν καλύτερο να επεξεργαστούμε μια εικόνα με ένα ειδικό πρόγραμμα όπως το GIMP και μετά να την εισάγουμε στο έγγραφό μας.

Χρησιμοποιώντας τη γραμμής εργαλείων εικόνας

[επεξεργασία]

Όταν εισάγεις μια εικόνα ή επιλέγεις μια που ήδη έχει εισαχθεί στο έγγραφο , εμφανίζεται η εργαλειοθήκη εικόνας. Μπορείτε να ρυθμίσετε τον επεξεργαστή ώστε να είναι πάντα παρόν (Προβολή->Γραμμές εργαλείων->Εικόνα). Κουμπιά ελέγχου της εργαλειοθήκης εικόνας μπορούν επίσης να τοποθετηθούν και στην βασική γραμμή εργαλείων. Συμβουλέψου σχετικά το κεφάλαιο (Διαμόρφωση του Επεξεργαστή κειμένου)

Γραφικός τρόπος λειτουργίας

[επεξεργασία]

Μπορείς να αλλάξεις έγχρωμες εικόνες σε αποχρώσεις του γκρι επιλέγοντας την εικόνα και μετά επιλέγοντας Διαβαθμίσεις του γκρί από την πτυσσόμενη λίστα Λειτουργία Γραφικών

Αναστροφή οριζόντια ή κάθετη

[επεξεργασία]

Για να αναστρέψουμε μια εικόνα οριζόντια ή κάθετα επιλέγουμε την εικόνα και από την εργαλειοθήκη της εικόνας κάνουμε κλικ στο σχετικό εικονίδιο ανάλογα με τον αν θέλουμε κάθετη ή οριζόντια αναστροφή.

Ο παρακάτω πίνακας περιέχει μια σύντομή περιγραφή των διαθέσιμων φίλτρων, παρόλαυτα ο καλύτερος τρόπος για να τα κατανοήσετε είναι να πειραματιστείτε με αυτά. Δοκιμάστε τα φίλτρα ελεύθερα αφού μπορείτε να αναιρέσετε όλες τις αλλαγές με Ctrl+Z ή Alt+Backspace ή επιλέγοντας Επεξεργασία->Αναίρεση.

  • Από αρχείο
  • Φίλτρου
  • Λειτουργία γραφικών
  • Χρώμα
  • Διαφάνεια
  • Άναστροφή Κάθετη
  • Αναστροφή Οριζόντια
  • Γραφικές ιδιότητες
  • Αναστροφή
  • Ομαλά
  • Όξυνση
  • Αφαίρεση θορύβου
  • Έκθεση στο φώς
  • Γήρανση
  • Αφίσα
  • Pop art
  • Ανθρακογραφία
  • Ανάγλυφο
  • Μωσαικό
  • Κόκκινο
  • Πράσινο
  • Μπλέ
  • Φωτεινότητα
  • Αντίθεση
  • Γάμμα
Εικονίδιο Όνομα Αποτέλεσμα
Αναστροφή Αντιστρέφει τις χρωματικές τιμές μιας έγχρωμης εικόνας ή τις τιμές φωτεινότητας μια γκρι εικόνα.
Ομαλοποίηση Ομαλοποιεί τις αντιθέσεις που υπάρχουν σε μια εικόνα.
Όξυνση Αυξάνει την αντίθεση σε μια εικόνα.
Αφαίρεση Θορύβου Αφαιρεί ατομικά εικονοστοιχεία από την εικόνα
Έκθεση στο φώς Μιμείτε το αποτέλεσμα της υπερβολικής ύπαρξης φωτισμού σε μια εικόνα. Ένα παράθυρο διαλόγου μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τις σχετικές παραμέτρους.
Γήρανση Εξομειώνει το αποτέλεσμα του περάσματος του χρόνου σε μια εικόνα. Μπορεί να εφαρμοστεί πολλές φορές. Ένα παράθυρο διαλόγου μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τις σχετικές παραμέτρους.
Αφίσα Τροποποιεί την εικόνα ωστέ να φαίνεται σαν ζωγραφιά , μειώνοντας το αριθμό των χρησιμοποιούμενων χρωμάτων
PopArt Τροποποιεί σημαντικά την εικόνα
Ανθρακογραφία Εμφανίζει την εικόνα σαν σκίτσο ξυλοκάρβουνου.
Ανάγλυφο Εμφανίζεται ένα παράθυρο διαλόγου μέσα από το οποίο ρυθμίζεται η πηγή φωτεινότητας που θα δημιουργήσει τη σκιά και επακόλουθα το εφέ του αναγλύφου.
Μωσαικό Ενώνει ομάδες εικονοστοιχείων σε μια μόνο περιοχή με ένα χρώμα

Χρησιμοποίσε αυτή την εργαλειοθήκη για να τροποποιήσεις ξεχωριστά τα RGB συστατικά της εικόνας (κόκκινο,πράσινο,μπλε) καθώς και την φωτεινότητα , την αντίθεση και το γάμμα της εικόνας. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό μπορείτε να πατήσετε Control+Z για να επαναφέρεται τις προκαθορισμένες τιμές.

Διαφάνεια

[επεξεργασία]

Τροποποιώντας το ποσοστό στο κουτί Διαφάνειας στην εργαλειοθήκη της εικόνας μπορούμε να κάνουμε μια εικόνα ποιό διαφανή. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο όταν δημιουργούμε ένα υδατογράφημα ή όταν τοποθετούμε μια είκονα στο φόντο

Χρησιμοποιώντας τη γραμμή εργαλείων μορφοποίησης και το διάλογο εικόνας

[επεξεργασία]

Όταν έχει επιλεχθεί μια εικόνα, μπορείς να ρυθμίσεις μερικές όψεις της εμφάνισής της χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που υπάρχουν διαθέσιμα στην εργαλειοθήκη μορφοποιήσης καθώς και στον διάλογο που εμφανίζεται αν πατήσουμε δεξί κλικ σε μια εικόνα και επιλέξουμε Εικόνα από το μενού που θα εμφανιστεί. Μπορείτε για παράδειγμα να σχηματίσετε ένα περίγραμμα γύρω από μια εικόνα επιλέγοντας στυλ και χρώμα ή μπορείτε να προσθέσετε μια σκιά στην εικόνα (καρτέλα Περιγράμματα του παράθυρου διαλόγου)

Κόβοντας εικόνες

[επεξεργασία]

Όταν ενδιαφερόμαστε μόνο για ένα τμήμα της εικόνας για να τοποθετήσουμε στο έγγραφό μας μπορούμε να κόψουμε τμήματά της. Η διασύνδεση χρήστη που προσφέρει ο επεξεργαστής για το κόψιμο εικόνων δεν είναι πολύ έυχρηστος οπότε ίσως βολεύει να χρησιμοποιήσετε για τη λειτουργία αυτή έναν επεξεργαστή εικόνων.


Σημείωση: Αν κόψετε ένα αντικείμενο στον επεξεργαστή κειμένου η εικόνα η ίδια δεν αλλάζει. Αν εξάγάγεις το έγγραφο σε HTML , θα εξαχθεί η αρχική εικόνα όχι η κομμένη.


Για να αρχίσεις να κόβεις μια εικόνα κάνε δεξί κλικ σ'αυτή και επέλεξε Εικόνα... από το αναδυόμενο μενού . Στο παράθυρο διαλόγου Εικόνα επέλεξε την καρτέλα Περικοπή.

Οι διαθέσιμες επιλογές κατά την περικοπή εικόνας

Στην καρτέλα Περικοπή μπορείς να ελέγξεις τις παρακάτω παραμέτρους:

Διατήρηση κλίμακας / Διατήρηση μεγέθους εικόνας

[επεξεργασία]

Όταν είναι επιλεγμένη η Διατηρηση κλίμακας (προεπιλεγμένο) , τότε το κόψιμο της εικόνας δεν επηρεάζει την κλίμακα της εικόνας. Όταν η Διατήρηση μεγέθους εικόνας έχει επιλεγεί , το κόψιμο προκαλεί μεγένθυση (για θετικές τιμές κοψίματος) και σμίκρυνση (για αρνητικές τιμές), ή παραμόρφωση της εικόνας ώστε να παραμείνει σταθερό το μέγεθος.

Αριστερά , Δεξιά , Πάνω και Κάτω

[επεξεργασία]

Η εικόνα θα κοπεί ανάλογα με τους αριθμούς που θα εισαχθούν στα πεδία αυτά. Για παράδειγμα μια τιμή 3εκ στο πεδίο Αριστερά θα κόψει 3εκ από την αριστερή πλευρά της εικόνας.

  • Όταν έχει επιλεχθεί η διατήρηση κλίμακας , το μέγεθος της εικόνας αλλάζει και αυτό, ώστε στο παράδειγμα αυτό θα μειωθεί κατά 3εκ
  • Όταν έχει επιλεχθεί η διατήρηση μεγέθους εικόνας το εναπομείνων κομμάτι της εικόνας θα μεγενθυθεί (όταν έχουμε δώσει θετικές τιμές) ή θα μειωθεί (όταν έχουμε δώσει αρνητικές τιμές) ώστε να παραμείνει αναλλοίωτο το μήκος και το πλάτος της εικόνας.

Πλάτος και Ύψος

[επεξεργασία]

Τα πεδία Πλάτος και Ύψος κάτω από τα τμήματα Κλίμακα ή Μέγεθος εικόνας αλλάζουν καθώς εισάγουμε τιμές στα πεδία Αριστερά,Δεξιά,Πάνω και Κάτω.

Αλλάζοντας το μέγεθος ενός γραφικού

[επεξεργασία]

Η εικόνα που εισάγεται ίσως δεν ταιρίαζει τέλεια μέσα στο έγγραφο αν είναι πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή. Στις περιπτώσεις αυτές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον επεξεργαστή κειμένου για να αλλάξετε το μέγεθος της εικόνας.

  1. Κάνετε κλικ στην εικόνα,αν χρειάζεται προκειμένου να εμφανιστούν τα χερούλια αλλαγής μεγέθους.
  2. Τοποθετήστε τον δείκτη πάνω από ένα χερούλι αλλαγής μεγέθους. Ο δείκτης θα αλλάξει σχήμα δίνοντας μια γραφική αναπαράσταση της κατεύθυνσης της αλλαγής.
  3. Κάντε κλικ (και κρατώντας πατημένο το πλήκτρο του ποντικίου) και σύρετε το ποντίκι προκειμένου να αλλάξετε το μέγεθος της εικόνας.
  4. Αφήστε το κουμπί του ποντικίου όταν σαν ικανοποιεί το μέγεθος που βλέπετε.

Τα χερούλια στις γωνίες αλλάζουν το μέγεθος και στο πλάτος και στο μήκος ταυτόχρονα, ενώ τα άλλα τέσσερα χερούλια αλλάζουν μόνο μια διάσταση.


Συμβουλή: Για να ανακτήσετε τις αρχικές διαστάσεις της εικόνας κάντε Shift+κλικ σε ένα από τα γωνιακά χερούλια, και μετά σύρτε το ποντίκη. Σιγουρευτείτε ότι θα αφήσετε το πλήκτρο του ποντικίου πριν από το πλήκτρο Shift.


Να έχετε υπόψη σας ότι η αλλαγή μεγέθους μιας ψηφιακής εικόνας (bitmapped) θα επηρεάσει ανεπανόρθωτα την ανάλυση προκαλώντας κάποιο βαθμό θαμπώματος. Είναι ίσως καλύτερο να έχετε φροντίσει πριν την εισαγωγή της να έχει την σωστή ανάλυση η εικόνα.

Για ποιό ακριβή αλλαγή μεγέθους, χρησιμοποιήστε από το παράθυρο διαλόγου της εικόνας τη καρτέλα Περικοπή . Στη καρτέλα Περικοπή μπορείτε να προσαρμόσετε είτε τις ακόλουθες ρυθμίσεις είτε να χρησιμοποιήσετε τις ρυθμίσεις στο τμήμα της Περικοπής όπως περιγράψαμε σε προηγούμενη ενότητα.

Κλιμάκωση , Πλάτος και Ύψος: Καθορίζουν σε ποσοστά την κλιμάκωση της εικόνας. Το μέγεθος της είκονας θα αλλάξει αντίστοιχα. Για μια κλιμακούμενη αλλαγή μεγέθους και οι δύο τιμές πρέπει να είναι ίδιες
Μέγεθος εικόνας: καθόρισε το μέγεθος της εικόνας με τη μονάδα μέτρησης που προτιμάτε. Η εικόνα θα αλλάξει μέγεθος αντίστοιχα.
Κουμπί Αρχικό μέγεθος : όταν το πατήσετε θα επαναφέρει την εικόνα στο αρχικό της μέγεθος. 

Στη καρτέλα Τύπος στο παράθυρο διαλόγου της εικόνας, επιλέξτε την επιλογή Σχετικά για να αλλάξτε μεταξυ ποσοστών και πραγματικών διαστάσεων. Για μια κλιμακούμενη αλλαγή μεγέθους, επιλέξτε την επιλογή Διατήρηση κλίμακας. Και όσον αφορά την καρτέλα Περικοπή , κάνοντας κλικ στο κουμπί Αρχικό μέγεθος θα επαναφέρει την εικόνα στο αρχικό της μέγεθος.

Περιστρέφοντας ένα γραφικό

[επεξεργασία]

Ο επεξεργαστής κειμένου δεν παρέχει σχετικό εργαλείο , παρόλαυτά υπάρχει τρόπος:

  1. Άνοιξε ένα έγγραφο του Draw ή του Impress (Αρχείο->Νέο->Σχεδιάση) ή (Αρχείο->Νέο->Παρουσίαση)
  2. Εισήγαγε την εικόνα που θέλεις να περιστρέψεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιονδήποτε τρόπο που περιγράφεται στην ενότητα "Προσθήκη εικόνας σε ένα έγγραφο".
  3. Επέλεξε την εικόνα , και στην εργαλειοθήκη σχεδίασης (που η προκαθορισμένη θέση της είναι στο κάτω μέρος του παραθύρου του προγρ. Σχεδίασης και του προγρ. Παρουσιάσεων) επέλεξε το εικονίδιο περιστροφής από την εργαλειοθήκη των εφέ.
  4. Περιέστρεψε την εικόνα όπως επιθυμείς. Χρησιμοποίησε τα κόκκινα χερούλια στις γωνίες της εικόνας και μετακίνησε το ποντίκι στην κατεύθυνση της περιστρόφής. Στην προκαθορισμένη διευθέτηση η περιστρόφή θα γίνει γύρω από το κέντρο (σηματοδοτείται με έναν μαύρο σταυρό), αλλά μπορούμε να αλλάξουμε το σημείο της περιστροφής μετακινώντας τον μαύρο σταυρό στο επιθυμητό μας σημείο. (Συμβουλή: Κρατήστε πατημένο το Shift για να περιορίστε τη γωνία περιστροφής σε πολλαπλάσια του 15)
  5. Επέλεξε την εικόνα περιστροφής πατώντας Ctrl+A ,και μετά αντέγραψε την εικόνα στο πρόχειρο με Ctrl+C
  6. Ολοκλήρωσε πηγαίνοντας στο έγγραφο του επ.κειμένου στο σημείο που θέλεις να εισαχθεί η εικόνα και πάτησε Ctrl+V

Άλλες ρυθμίσεις

[επεξεργασία]

Το παράθυρο του διαλόγου της εικόνας περιέχει εννιά καρτέλες. Η καρτέλα Περικοπή περιγράφτηκε σε προηγούμενη ενότητα, ενώ η καρτέλες Τύπος και Αναδίπλωση αναλύονται στην ενότητα Τοποθέτηση γραφικών μέσα στο Κείμενο. Οι υπόλοιπες έξι καρτέλες προσφέρουν την ακόλουθη λειτουργικότητα:

  • Επιλογές: Χρησιμοποίησε την καρτέλα αυτή για να δώσεις ένα περιγραφικό όνομα (όπως θέλεις να εμφανίζεται στον πλοηγό), ένα εναλλακτικό κείμενο που θα εμφανίζεται όταν ο δείκτης του ποντικίου αιωρείται πάνω από την εικόνα , και προστάτευσε μερικές ρυθμίσεις της εικόνας από αλλαγή κατά λάθος. Μπορείς ακόμα να αποτρέψεις την εκτύπωση μιας εικόνας από την σχετική επιλογής της σελίδας.
  • Περιγράμματα: Χρησιμοποίησε αυτή τη σελίδα για να δημιουργήσεις περιγράμματα γύρω από την εικόνα. Η καρτέλα αυτή είναι ίδια με αυτή που χρησιμοποιείται για τον ορισμό περιγραμμάτων πινάκων και παραγράφων.Μπορείται επίσης να προσθέσετε και σκιά στην εικόνα.
  • Παρασκήνιο: Χρησιμοποιήστε αυτή τη σελίδα για να αλλάξετε το χρώμα του παρασκηνίου της εικόνας. Αυτή η ρύθμιση δημιουργεί επιθυμητά αποτελέσματα μόνο για εικόνες με διαφάνεια.
  • Υπερσύνδεση: Χρησιμοποιήστε αυτή τη σελίδα για να συσχετίσετε ένα υπερσύνδεσμο με την εικόνα. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα χάρτη εικόνας ώστε μόνο μερικά μέρη της εικόνας να ανταποκρίνονται στο κλίκ του ποντικίου ανοίγοντας σε προκαθορισμένο πλοηγό διαδικτύου τον σύνδεσμο που συσχετίσατε με την εικόνα. Περισσότερες πληροφορίες για τους χάρτες εικόνων μπορείτε να βρείτε στο εγχειρίδιο του προγράμματος παρουσιάσεων.
  • Εικόνα : Χρησιμοποιήστε αυτή τη σελίδα για να αντιστρέψετε την εικόνα , καθώς και για να εμφανιστεί η τοποθεσία της εικόνας στο σύστημα αρχείων στην περίπτωση που η εικόνα είναι συνδεδεμένη και όχι ενσωματωμένη.
  • Μακροεντολές:Χρησιμοποιήστε αυτή τη σελίδα για συσχετίσετε μια μακροεντολή με την εικόνα. Μπορείτε να επιλέξετε από τις προυπάρχουσες μακροεντολές ή να γράψετε τη δική σας.

Διαγράφοντας μια εικόνα

[επεξεργασία]

Για να διαγράψουμε μια εικόνα:

  1. Πατάμε στην εικόνα ώστε να εμφανιστούν τα χερούλια αλλαγής μεγέθους .
  2. Πατάμε το πλήκτρο Delete

Χρήση των εργαλείων σχεδίασης του επεξεργαστή κειμένου

[επεξεργασία]

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία σχεδίασης του επεξ.κειμένου για να δημιουργήσουμε διανυσματικά γραφικά, όπως απλά διαγράμματα με χρήση ορθογωνίων, κύκλων , γραμμών, κειμένου και άλλων διαθέσιμων σχημάτων. Μπορούμε επίσης να ομαδοποίησουμε κάποια αντικείμενα ώστε σε τυχών επεξεργασία τους να διατηρήσουν τα σχετικά του μεγέθη και τις σχετικές τους θέσεις.

Μπορούμε να τοποθετήσουμε τα αντικείμενα σχεδίασης απευθείας σε μια σελίδα στο έγγραφό μας ή να τα εισάγουμε σε ένα πλαίσιο. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία σχεδίασης για να προσθέσουμε υπομνήματα σε φωτογραφίες και στιγμιότυπα οθονών αν και αυτό δεν συνίσταται γιατί :

  • Δεν επιτρέπεται η ομαδοποίηση φωτογραφιών με αντικείμενα σχεδίασης , γεγονός που δυσχεραίνει το χειρισμό τέτοιων ομαδοποιήσεων.
  • Αν μετατρέψουμε ένα έγγραφου του επεξ.κειμένου σε άλλο μορφότυπο, πχ HTML . τα σχεδιαστικά αντικείμενα και οι εικόνες θα αποθηκευτούν ξεχωριστά και θα χαθεί η όποια συσχέτισή τους.

Γενικά αν πρέπει να δημιουργήσουμε πολύπλοκα διανυσματικά σχέδια/γραφικά καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε το LO/OO Draw το οποίο περιλαμβάνει περισσότερη λειτουργικότητα όπως στρώμματα , στυλ κτλ



Δημιουργία αντικειμένων σχεδίασης

[επεξεργασία]

Για να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία σχεδιάσης εμφανίζουμε την εργαλειοθήκη σχεδίασης με το ποντίκι μας : Προβολή -> Εργαλειοθήκες -> Σχεδιάση

η γραμμή εργαλείων σχεδιάσης

  • Επιλογή
  • Γραμμή
  • Ορθογώνιο
  • Έλλειψη
  • Γραμμή ελεύθερης σχεδίασης
  • Κείμενο
  • Υπομνήματα
  • Βασικά σχήματα
  • Σχήματα συμβόλων
  • Βέλη μπλοκ
  • Διαγράμματα ροής
  • Υπομνήματα
  • Αστέρια
  • Σημεία
  • Συλλογή Fontwork
  • Από αρχείο
  • Εξώθηση ναι/όχι

Θέτοντας ή αλλάζοντας ιδιότητες αντικειμένων σχεδίασης

[επεξεργασία]

  • Γραμμή
  • Στυλ των άκρων γραμμής
  • Στυλ γραμμής
  • Πάχος γραμμής
  • Χρώμα γραμμής
  • Περιοχή Ανοίγει παράθυρο ιδιοτήτων μιας περιοχής.
  • Στυλ περιοχής/γέμισμα
  • Στυλ περιοχής/γέμισμα
  • Περιστροφή
  • Στο προσκήνιο
  • Στο παρασκήνιο
  • Μεταφορά σε πρώτο πλάνο
  • Μεταφορά πίσω
  • Στοίχιση
  • Αλλαγή αγκύρωσης
  • Κατάργηση ομαδοποίησης
  • Ομαδοποίηση

Ομαδοποίηση αντικειμένων σχεδίασης

[επεξεργασία]

Τοποθέτηση γραφικών μέσα στο κείμενο

[επεξεργασία]

Όταν τοποθετείς μια εικόνα σε ένα έγγραφο κειμένου, πρέπει να επιλέξεις πως να το τοποθετήσεις ως προς το κείμενο και άλλα γραφικά. Η τοποθέτηση των γραφικών είναι μια χρονοβόρα εργασία και μπορεί να δυσκολέψει αρκετά τους νέους χρήστες αλλά και τους έμπειρους. Καθώτι ο επεξεργαστής κειμένου δεν είναι πρόγραμμα επαγγελματικής σελιδοποίησης υπάρχουν περιορισμοί στην ευέλιξια της τοποθέτησης εικόνων και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να πετύχουμε την επιθυμητή μας διευθέτηση.

Η τοποθέτηση μιας εικόνας ελέγχεται από τέσσερις επιλογές:

  • Η τακτοποίηση αναφέρεται στην τοποθέτηση της εικόνας σε έναν ιδεατό κάθετο άξονα. Η τακτοποίση ελέγχει πως στοιβάζονται οι εικόνες η μία πάνω στην άλλη ή σχετικά με το κείμενο.
  • Η στοίχιση αναφέρεται στην κάθετη ή οριζόντια τοποθέτηση μιας εικόνας ως προς ένα επιλεγμένο σημείο αγκύρωσης
  • Η αγκύρωση αναφέρεται στο σημείο αναφοράς του γραφικού. Αυτό μπορεί να είναι η σελίδα, ή το πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι το αντικείμενο , μια παράγραφος , ή ακόμα και ένας χαρακτήρας. Μια εικόνα έχει πάντα ένα σημείο αγκύρωσης.
  • Η αναδίπλωση κειμένου αφορά τη σχέση του γραφικού με το γύρω κείμενο, το οποίο κείμενο μπορεί να αναδιπλωθεί γύρω από το γραφικό στη μία ή και στις δύο πλευρές , να εμφανίζεται πάνω ή κάτω από την εικόνα, ή να αντιμετωπιζει το γραφικό σαν μια ξεχωριστή εικόνα ή χαρακτήρα.

Μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στις ρυθμίσεις αυτές με διάφορους τρόπους ανάλογα με τον τύπο των γραφικών:

  1. Από το μενού Μορφή , μπορούμε να βρούμε τα υπομενού Αγκύρωση,Αναδίπλωση,Στοίχιση,Τακτοποίηση (και για εικόνες και σχεδιασμένα αντικείμενα)
  2. Από το αναδυόμενο μενού που εμφανίζεται αν κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο γραφικό.
  3. Από την εργαλειοθήκη αντικειμένου που απεικονίζεται στην εικόνα παρακάτω. (γνωστή και σαν γραμμή εργαλείων μορφοποίησης όταν δουλεύουμε με κείμενο)
  4. Για εικόνες , από τις καρτέλες Τύπος και Αναδίπλωση του διαλόγου Εικόνας. Προσέξτε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε την Τακτοποίηση χρησιμοποιώντας το παράθυρο διαλόγου. Για να ανοίξουμε το παράθυρο διαλόγου, κάνουμε κλικ στην εικόνα για να την επιλέξουμε και μετά επιλέγουμε Μορφή>Εικόνα ή κάνουμε δεξί κλικ στο γραφικό και επιλέγουμε Εικόνα... από το αναδυόμενο μενού.
  5. Για αντικείμενα σχεδιάσης , από τις καρτέλες Θέση και Μέγεθος του διαλόγου Θέση και Μέγεθος. Για να ανοίξετε τον διάλογο Θέση και Μέγεθος κάντε κλικ στο αντικείμενο σχεδίασης για να το επιλέξετε και μετά επιλέξτε Μορφή>Αντικείμενο σχεδίασης>Θέση κ μέγεθος ή κάντε δεξί κλιξ στο γραφικό και επιλέξτε Θέση και μέγεθος στο αναδυόμενο μενού. Σημειώστε ότι μπορείτε να ελέγξετε μόνο ευθυγράμμιση και αγκύρωση.


Εργαλειοθήκη αντικειμένου

  • Εφαρμογή προτύπου
  • Αναδίπλωση ανενεργή
  • Αναδίπλωση σελίδας
  • Αναδίπλωση δια μέσου
  • Στοίχιση αριστερά
  • Οριζόντιο κεντράρισμα
  • Στοίχιση δεξιά
  • Πάνω
  • Στο κέντρο
  • Κάτω
  • Περιγράμματα
  • Στυλ γραμμής
  • Χρώμα γραμμής πλαισίου
  • Χρώμα φόντου
  • Ιδιότητες πλαισίου
  • Μεταφορά σε πρώτο πλάνο
  • Μεταφορά πίσω
  • Μεταφορά πίσω
  • Σύνδεση πλαισίων
  • Κατάργηση σύνδεσης πλαισίων

Τακτοποίηση γραφικών

[επεξεργασία]

Η τακτοποίση ενός γραφικού αντικειμένου καθορίζει την κάθετη τοποθέτησή του σχετικά με άλλα αντικείμενα ή κείμενο. Η τακτοποίηση είναι σχετική μόνο όταν τα αντικείμενα αλληλοκαλύπτονται. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τέσσερις διευθετήσεις συν μια ειδική ρύθμιση για αντικείμενα σχεδίασης.

Μεταφορά σε πρώτο πλάνο

[επεξεργασία]

Τοποθετεί ένα γραφικό στο πάνω μέρος οποιουδήποτε άλλου γραφικού ή κειμένου

Μεταφορά ένα επίπεδο εμπρός

[επεξεργασία]

Μεταφέρει το γραφικό ένα επίπεδο μπροστά σε κάθετη στοίβα (ζ-άξονας). Ανάλογα με τον αριθμό τον αλληλοκαλυπτόμενων αντικειμένων ίσως χρειαστεί να εκτελέσετε αυτή την ενέργεια αρκετές φορές για να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.


Μεταφορά ένα επίπεδο πίσω

[επεξεργασία]

Το αντίθετο της μεταφοράς ένα επίπεδο εμπρός , στέλνει το επιλεγμένο αντικείμενο ένα επίπεδο πίσω στην στοίβα των αντικειμένων.

Μεταφορά πίσω

[επεξεργασία]

Στέλνει το επιλεγμένο γραφικό στο πίσω μέρος της στοίβας, έτσι ώστε τα άλλα γραφικά και κείμενο το καλύπτουν.

Μεταφορά στο παρασκήνιο στο παρασκήνιο

[επεξεργασία]

Είναι διαθέσιμο μόνο σε αντικείμενο σχεδιάσης: μετακινεί το αντικείμενο σχεδιάσης πίσω ή μπροστά από το κείμενο αντίστοιχα.

Αγκύρωση γραφικών

[επεξεργασία]

Μπορούμε να αγκυρώσουμε γραφικά σαν χαρακτήρα ή σε μια σελίδα ή σε παράγραφο. Μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε γραφικά σε ένα πλαίσιο και να αγκυρώσουμε το πλαίσιο σε μια σελίδα, ή χαρακτήρα. Το ποιά μέθοδο θα επιλέξουμε εξαρτάται από τι προσπαθούμε να επιτύχουμε.

Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αγκυρώσουμε γραφικά ή αντικείμενα σχεδίασης:

Σε σελίδα

[επεξεργασία]

Το γραφικό διατηρεί την ίδια απόσταση σε σχέση με τα περιθώρια της σελίδας. Δεν μετακινείται καθώς προσθέτουμε ή αφαιρούμε κείμενο ή γραφικά. Αυτή η μέθοδος είναι χρήσιμη όταν το γραφικό δεν θέλουμε να συσχετίζεται με ένα τμήμα του κειμένου. Χρησιμοποιείται συνήθως στη δημιουργία ενημερωτικών φυλλαδίων ή άλλων εγγράφων που βασίζονται αρκετά στην διευθέτηση(layout) ή για τοποθέτηση ενός λογότυπου σε επικεφαλίδες εγγράφων.

Σε παράγραφο

[επεξεργασία]

Το γραφικό συσχετίζεται με μια παράγραφο και κινείται μαζί μ'αυτή. Μπορεί να τοποθετηθεί στο περιθώριο ή σε άλλη τοποθεσία. Αυτή η μέθοδος είναι χρήσιμη σαν εναλλακτική ενός πίνακα για να τοποθετήσετε εικονίδια δίπλα από μια παράγραφο.

Σε χαρακτήρα

[επεξεργασία]

Το γραφικό σχετίζεται με έναν χαρακτήρα αλλά δεν αποτελεί κομμάτι της ακολουθίας των γραμμάτων. Κινείται μαζί με την παράγραφο αλλά μπορεί να τοποθετηθεί στο περιθώριο ή σε μια άλλη τοποθεσία.

Σαν χαρακτήρας

[επεξεργασία]

Το γραφικό τοποθετείται στο έγγραφο όπως κάθε χαρακτήρας και συνεπώς επηρεάζει το ύψος της γραμμής κειμένου και τη γραμμή αλλαγής. Το γραφικό κινείται μαζί με την παράγραφο καθώς προσθέτουμε ή αφαιρούμε κείμενο από αυτή. Αυτή η ρύθμιση είναι χρήσιμη όταν θέλουμε να διατηρούμε εικόνες σε μια σειρά (αγκυρώνοντάς τες σε μια κενή παράγραφο) ή για να προσθέτουμε μικρά εικονίδια εντός μιας γραμμής.

Σε πλαίσιο

[επεξεργασία]

Αν το γραφικό έχει τοποθετηθεί μέσα σε ένα πλαίσιο, μπορείτε να αγκυρώσετε την εικόνα σε κάποια συγκεκριμένη θέση μέσα στο πλαίσιο. Επίσης το ίδιο το πλαίσιο μπορεί να αγκυρωθεί στη σελίδα, σε παράγραφο ή σε χαρακτήρα όπως σας βολεύει.

Στοίχιση γραφικων

[επεξεργασία]

Από τη στιγμή που έχετε καθορίσει το σημείο αγκύρωσης του γραφικού, μπορείτε να καθορίσετε και τη στοίχιση του γραφικού ως προς το σημείο αγκύρωσης.Μπορείτε να επιλέξετε από έξι επιλογές: τρεις για οριζόντια στοίχιση του γραφικού (αριστερά,κεντραρισμένο και δεξιά) και τρεις για την κάθετη στοίχιση (βάση προς τα πάνω , βάση στο κέντρο , βάση προς τα κάτω). Η οριζόντια στοίχηση δεν είναι διαθέσιμη για γραφικά που έχουν αγκυρωθεί σαν χαρακτήρες. Για τον ποιό ακριβή έλεγχο της στοίχισης χρησιμοποιήστε την καρτέλα Τύπος στο παράθυρο διαλόγου εικόνα που φαίνεται εδώ:

Στοίχηση κειμένου

Για την ορίζοντια και κάθετη στοίχιση , ξεκινάμε πρώτα επιλέγοντας το σημείο αναφοράς στη πτυσσόμενο μενού στα δεξιά, μετά επέλεξε από το πρώτο πτυσσόμενο μενού ανάμεσα στις τιμές αριστερά,δεξιά και στο κέντρο. Αν επιλέξουμε την τιμή Από αριστερά μπορούμε μετά να καθορίσουμε το πόσο στην επιθυμητή μονάδα μέτρησης.


Αναδίπλωση κειμένου γύρω από γραφικά

[επεξεργασία]

Η επιλογή Αναδίπλωσης καθορίζει τη σχέση ανάμεσα στο κείμενο και το γραφικό. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές:

Χωρίς αναδίπλωση

[επεξεργασία]

Με την επιλογή αυτή το κείμενο τοποθετείται πάνω και κάτω από την εικόνα αλλά όχι γύρω από αυτή.

Αναδίπλωση σελίδας

[επεξεργασία]

Το κείμενο ρέει γύρω από την εικόνα. Μετακινώντας την εικόνα στη σελίδα το κείμενο αναδιατάσεται προκειμενου να γεμίσει το κενό αριστερά και δεξιά της εικόνας.

Βέλτιστη αναδίπλωση σελίδας

[επεξεργασία]

Στη βέλτιστη αναδίπλωση δεν επιτρέπεται να τοποθετηθεί κείμενο στην πλευρά της εικόνας αν η απόσταση ανάμεσα στην εικόνα και το περιθώριο είναι μικρότερη των 2 εκατοστών.

Αναδίπλωση δια μέσου

[επεξεργασία]

Η εικόνα υπερκαλύπτει το κείμενο. Αυτή η επιλογή πρέπει να συνδυαστεί την επιλογή διαφάνειας προκειμένου να φανεί το κείμενο πίσω από το γραφικό.

Στο φόντο

[επεξεργασία]

Παρόμοιο με την Αναδίπλωση δια μέσου, αλλά η εικόνα τοποθετείται κάτω από το κείμενο ώστε δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε διαφάνεια.


Η επιλογή αναδίπλωσης επιλέγεται συνήθως μετά την αγκύρωση και τη στοίχιση της εικόνας. Για να θέσετε τη μορφή αναδίπλωσης ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Επιλέξτε ένα γραφικό κάνοντας κλικ σ΄αυτό
  2. Κάντε δεξιό κλικ για να εμφανίστει το αναδυόμενο μενού και μετακινήστε το ποντίκι στο υπομενού Αναδίπλωση για να δείτε τις διαθέσιμες επιλογές αναδίπλωσης. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε Μορφή->Αναδίπλωση από τη γραμμή μενου.
  3. Επιλέγουμε την επιθυμητή μορφή αναδίπλωσης.

Για περισσότερο έλεγχο στις επιλογές αναδίπλωση;, ανοίγουμε το παράθυρο διαλόγου Εικόνα και επιλέγουμε τη καρτέλα Αναδίπλωση. Για εικόνες μπορούμε να ανοίξουμε αυτό το παράθυρο διαλόγου επιλέγοντας Μορφή->Εικόνα από τη γραμμή μενού ή κάνοντας δεξί κλικ και επιλέγοντας Εικόνα από το αναδυόμενο μενου. Για αντικείμενα σχεδίασης μπορούμε να δούμε τη καρτέλα της αναδίπλωσης επιλέγοντας Μορφή->Αναδιπλωση->Επεξεργασία στη βασική γραμμή μενού ή επιλέγοντας Αναδίπλωση->Επεξεργασία από το αναδυόμενο μενού με δεξί κλικ.

Καρτέλα αναδίπλωσης

Αυτή η καρτέλα χωρίζεται σε τρείς τομείς. Στο πάνω μέρος μπορούμε να επιλέξουμε από τις διαθέσιμες επιλογές αναδίπλωσης, συν δυο μορφές αναδίπλωσης που εμποδίζουν το κείμενο να γεμίσει την περιοχή στα αριστερά (Ύστερα από) ή στα δεξιά της εικόνας (Πριν από). Χρησιμοποιείστε το τμήμα Απόσταση της καρτέλας για να προσαρμόσετε την απόσταση ανάμεσα στην εικόνα και το κείμενο. Τα περιεχόμενα του τμήματος Επιλογές αλλάζουν ανάλογα με τη μορφή της αναδίπλωσης.

Πρώτη παράγραφος

[επεξεργασία]

Επιλέξτε αυτό το κουτάκι αν θέλετε ο επ.κειμένου να αρχίσει μια νέα παράγραφο μετά την εικόνα ακόμα αν μπορούσε αυτή να αναδιπλωθεί γύρω από την εικόνα.

Στο παρασκήνιο

[επεξεργασία]

Αυτή η επιλογή γίνεται διαθέσιμη στη Δια Μέσου αναδίπλωση, και μετακινεί την εικόνα στο παρασκήνιο.

Περίγραμμα

[επεξεργασία]

Αναδιπλώνει το κείμενο γύρω από μια προσαρμοσμένη καμπύλη και όχι γύρω από το περίγραμμα της εικόνας. Αυτή η επιλογή είναι διαθέση μόνο αναδίπλωση Σελίδας και Βέλτιση αναδίπλωση σελίδας

Μόνο εξωτερικά

[επεξεργασία]

Αναγκάζει το κείμενο να αναδιπλωθεί έξω από την εικόνα ακόμα και αν η ρυθμισμένη καμπύλη αναδίπλωσης περιέχει περιοχές εντός της εικόνας.

Επεξεργασία της καμπύλης αναδίπλωσης (περιγράμματος)

[επεξεργασία]
Επεξεργασία περιγράμματος

Αυτή η επιλογή μας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το περίγραμμα αναδίπλωσης γύρω από το οποίο θα τοποθετηθεί το αναδιπλωμένο κείμενο. (Υπόψη : Στα αντικείμενα σχεδίασης -αναφερόμαστε κυρίως σ'αυτά που δημιουργούνται από το LO-Draw- εφόσον έχουμε ενεργοποιημένη την αναδίπλωση υπάρχει διαθέσιμη και η εντολή 'Περίγραμμα' η οποία θα δημιουργήσει αυτόματα το ποιό κλειστό περίγραμμα αναδίπλωσης.) Μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στον επεξεργαστή του περιγράμματος επιλέγοντας Μορφή>Αναδίπλωση>Επεξεργασία περιγράμματος ή από το μενού δεξί κλικ.

Επεξεργασμένο περιγράμμα σε κείμενο

Το παράθυρο διαλόγου που φαίνεται στο διπλανό σχήμα περιέχει μια εικόνα στο κυρίως παράθυρο. Χρησιμοποιούμε τα εργαλειά για να ορίσουμε μια περιοχή στην εικόνα που δεν θέλουμε να καλυφθούν με κείμενο. Αυτή η περιοχή θα σκιαστεί.

Κάποια εμπειρία με εργαλεία σχεδίασης είναι χρήσιμη για να δημιουργήσουμε πολύπλοκα περιγράμματα , παρόλαυτα στις περισσοτέρες των περιπτώσεων δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη για υψηλή ακρίβεια. Βλέπουμε στην εικόνα πως χρησιμοποιώντας το εργαλειό πολύγωνο προσδιορίσαμε μια περιοχή γύρω από το δένδρο πάνω στην οποιά δεν θέλουμε να υπάρχει κείμενο και όπως βλέπουμε το περίγραμμα κάθε άλλο παρά τέλειο είναι.

Όταν ολοκληρώσουμε το περίγραμμα πατάμε το κουμπί Εφαρμογή για να αποθηκευτεί το περίγραμμα. Αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το περίγραμμα μπορούμε επιλέξουμε το περίγραμμα και να πατήσουμε το πλήκτρο Delete για ξεκινήσουμε από την αρχή. Μπορούμε επίσης να αναιρέσουμε προηγούμενα βήματα ή έχοντας επιλέξει την καμπύλη (με ορατά τα μικρές ορθογώνιες κουκίδες) επιλέγοντας στη συνέχεια το εργαλείο Επεξεργασία σημείων μπορούμε να επξεργαστούμε το περίγραμμα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια ελέγχοντας κάθε σημείο του περιγράμματος ξεχωριστά ,προσθέτοντας καινούργια σημεία (κρατήστε πατημένο λίγο παραπάνω το αριστερό πλήκτρο του ποντικίου), μετακινώντας σημεία , ή να αφαιρέσουμε σημεία.

Παράδειγμα : Αναδίπλωση διαμέσου και διαφάνεια

[επεξεργασία]

Στην εικόνα αυτή βλέπουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα υδατογράφημα το οποίο μπορεί να εμφανίζεται σε κάθε σελίδα του εγγράφου μας. Αυτό το επιτυγχάνουμε ως εξής:

  • Τοποθετούμε μια εικόνα στο έγγραφό μας και την αγκυρώνουμε στη σελίδα.
  • Επιλέγουμε αναδίπλωση δια μέσου.
  • Αλλάζουμε τη διαφάνεια της εικόνας.

(Προσοχή: δεν μπορείτε να ρυθμίσετε τη διαφάνεια σε αντικείμενα σχεδίασης)

Παράδειγμα : Αναδίπλωση σελίδας

[επεξεργασία]
  • Έισάγουμε την εικόνα στο έγγραφο ,και το αγκυρώνουμε στην πρώτη παράγραφο. Για να αλλάξουμε σημείο αγκύρωσης επιλέγουμε την εικόνα και την μετακινούμε. Κατά τη μετακίνηση παρατηρούμε ότι αλλάζει θέση και το εικονίδιο της αγκύρωσης. Όταν το σημείο είναι στην επιθυμητή παράγραφο αφήνουμε την εικόνα .
  • Ευθυγραμμίζουμε την εικόνα ώστε το αριστερό περιθώριο να είναι

Παράδειγμα : Αναδίπλωση σε καμπύλη περιγράμματος

[επεξεργασία]

Αγκύρωση γραφικών και σχεδίαση αντικειμένων

[επεξεργασία]

Προσθήκη λεζάντας σε γραφικά

[επεξεργασία]

Αυτόματη προσθήκη λεζάντας

[επεξεργασία]

Χρησιμοποιώντας το παράθυρο διαλόγου λεζάντας=

[επεξεργασία]

Προσθήκη λεζάντας με το χέρι

[επεξεργασία]

Υποστηριζόμενοι τύποι αρχείων γραφικών

[επεξεργασία]