Μετάβαση στο περιεχόμενο

Linux για αρχάριους/Διάφορα

Από Βικιβιβλία

Έλεγχος md5sum[επεξεργασία]

Το md5sum ενός αρχείου αποτελεί ένα είδους ψηφιακού δακτυλικού αποτυπώματος. Κάθε αρχείο έχει μοναδικό md5sum. Αυτή η ιδιότητα είναι πολύ σημαντική, διότι μας επιτρέπει να πιστοποιήσουμε ότι ένα αρχείο που έχει σταλεί μέσω του ιντερνετ από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο, έφτασε στον παραλήπτη ολόκληρο.

H διαδικασία έχει ως εξής. Ο αποστολέας του αρχείου, πριν το στείλει υπολογίζει το md5sum του αρχείου. To md5sum ενός αρχείου είναι ένας κωδικός σαν τον ακόλουθο (ονομάζεται hash):

<pre<noinclude></noinclude>>7d493e93113a25468106fddae12affc9</pre<noinclude></noinclude>>

Στη συνέχεια στέλνει τον κωδικό αυτό στο λήπτη του αρχείου και αρχίζει να του στέλνει το ίδιο το αρχείο. Ο παραλήπτης, μόλις το αρχείο κατέβει ολόκληρο, υπολογίζει το md5sum του αρχείου που κατέβηκε, και συγκρίνει τα δύο hashes. Αν τα δύο hashes είναι ακριβώς τα ίδια τότε το αρχείο έχει κατέβει χωρίς προβλήματα. Αν όχι, τότε πρέπει να ξανακατεβάσει το αρχείο.

Προκειμένου να ελέγξουμε το md5sum, χρειαζόμαστε κάποιο ειδικό πρόγραμμα. Στο linux, οι περισσότερες διανομές έχουν προεγκατεστημένο το ομώνυμο πρόγραμμα.

<pre<noinclude></noinclude> style="margin-bottom: 0; border-bottom:none; padding-bottom:0.8em; background-color:LightCyan">$ md5sum /path/to/file</pre<noinclude></noinclude>> <pre<noinclude></noinclude> style="margin-top: 0; border-top-style:dashed; padding-top: 0.8em; background-color:LightCyan">ed93b7b80da4def082f3f26482171dac /path/to/file</pre<noinclude></noinclude>>

Στα windows απαιτείται η εγκατάσταση κάποιου προγράμματος όπως τα MD5Sum και WinMD5.

Έλεγχος ακεραιότητας ISO[επεξεργασία]

Στούς εξυπηρετητές που φιλοξενούν τα απαραίτητα αρχεία για να εγκαταστήσουμε μια καινούργια έκδοση μιας διανομής linux, είναι κοινή τακτική να παρέχεται και ένα αρχείο με ονομασία md5sums.txt το οποίο περιέχει τα hashes των ενλόγω αρχείων. Τοποθετήστε το στον ίδιο κατάλογο με το αρχείο που κατεβάσατε και τρεξτε την ακόλουθη εντολή:

<pre<noinclude></noinclude> style="margin-bottom: 0; border-bottom:none; padding-bottom:0.8em; background-color:LightCyan">$ md5sum -c md5sums.txt</pre<noinclude></noinclude>> <pre<noinclude></noinclude> style="margin-top: 0; border-top-style:dashed; padding-top: 0.8em; background-color:LightCyan">filename.iso: ΕΝΤΑΞΕΙ md5sum: someotherfile.iso: Δεν υπάρχει τέτοιο αρχείο ή κατάλογος someotherfile.iso: ΑΝΕΠΙΤΥΧΕΣ άνοιγμα ή ανάγνωση md5sum: WARNING: 1 listed file could not be read</pre<noinclude></noinclude>>

Εάν δείτε μια έξοδο της μορφής: <pre<noinclude></noinclude>> filename.iso: ΑΝΕΠΙΤΥΧΕΣ</pre<noinclude></noinclude>> σημαίνει ότι το αρχείο που κατεβάσατε πιθανώς είναι κατεστραμμένο, σε αυτή την περίπτωση κατεβάστε το αρχείο ξανά. Είναι ασφαλές να αγνοήσετε τις υπόλοιπες καταχωρίσεις.

Εάν παρόλαυτά στον εξυπηρετητή δεν βρούμε το αρχείο md5sums.txt, τότε μπορούμε να ελέγξουμε το md5sum του αρχείου χειροκίνητα με την προϋπόθεση ότι μας δίνεται το hash του.

Εγγραφή ISO σε CD[επεξεργασία]

Η εικόνα ISO είναι ένας εικονικός δίσκος: περιγράφει bit προς bit ένα CD. Άν γράψουμε το ISO σε CD όπως οποιοδήποτε αρχείο δεδομένων... δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα! Απαιτείται ειδική διαδικασία, η οποία όμως υπάρχει ως επιλογή στα περισσότερα προγράμματα εγγραφής CD/DVD. Η επιλογη συνήθως ονομάζεται «Burn Image».

Συμβουλή: To InfraRecorder είναι ελεύθερο λογισμικό για εγγραφή CD/DVD σε Microsoft Windows.
Προειδοποίηση: Κατά την εγγραφή του ISO επιλέγουμε ΠΑΝΤΑ τη χαμηλότερη δυνατή ταχύτητα εγγραφής (Write Speed) του CD (<8x).

Εγγραφή ISO σε USB[επεξεργασία]

Αν θέλουμε να γράψουμε το ISO σε USB φλασάκι ακολουθούμε τις οδηγίες σε μια απ'τις ιστοδελίδες:

Προειδοποίηση: Στις περισσότερες περιπτώσεις το εκάστοτε πρόγραμμα θα κάνει format (θα σβήσει ότι έχει μέσα το usb stick) άρα καλό θα είναι να μην έχουμε μέσα σημαντικά αρχεία.

Πως ζητάω βοήθεια + που ψάχνω;[επεξεργασία]

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε να ζητάμε βοήθεια. Πολλές φορές το να ξέρεις να διατυπώσεις το πρόβλημα και να δώσεις τα απαραίτητα στοιχεία είναι η μισή λύση.

Όταν ψάχνουμε την λύση σε κάποιο πρόβλημα η πρώτη μας "στάση" πρέπει να είναι είτε το google (βάζοντας σαν όρο αναζήτησης τυχόντα σφάλματα ή ενεργοποίηση κάποιας λειτουργίας) είτε η κοινότητα της διανομής μας. Το πρόβλημά μας μπορεί να είναι τόσο κοινό που να έχει απαντηθεί πολλάκις ή να βρίσκεται σαν απάντηση σε κάποιο θέμα σχετικό με αυτό που ψάχνουμε. Πολλές φορές μάλιστα σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν είναι αναρτημένα στην αρχική σελίδα της διανομής ή της κοινότητας της διανομής. Έτσι θα λύσουμε γρήγορα το πρόβλημά μας και δεν θα χρειαστεί οι χρήστες της οποιαδήποτε κοινότητας να απαντάνε στις ίδιες ερωτήσεις.

Για να ζητήσουμε βοήθεια πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα ότι αυτός που θα μας βοηθήσει το κάνει από θέληση να βοηθήσει άλλους χρήστες και δεν έχει καμία υποχρέωση να μας απαντήσει άμεσα ή σε όλες τις ερωτήσεις μας. Ο χρήστης που θα μας βοηθήσει δεν πληρώνεται και δίνει από τον ελεύθερο χρόνο που έχει. Πάντως το πιο σημαντικό από όλα είναι να δώσουμε όλες τις πληροφορίες που έχουμε για το πρόβλημά μας.

  1. Ποια είναι η διανομή μας.
  2. Αν έχουμε εγκαταστήσει όλες τις ενημερώσεις που είναι διαθέσιμες.
  3. Ποιο είναι το πρόβλημά μας.
  4. Τι έχουμε βρει σχετικά με το πρόβλημά μας στο google και να παραθέτουμε τα links.
  5. Τι ενέργειες έχουμε κάνει μέχρι τώρα.
  6. Αν το πρόβλημά μας έχει να κάνει με κάποια συσκευή του συστήματός μας(π.χ. κάρτα δικτύου, κάρτα γραφικών ή κάρτα δικτύου usb) δίνουμε και τις απαραίτητες πληροφορίες που μπορούμε να βρούμε εδώ.(inner-link)

Πως συμβάλλω, το GNU/LINUX έχει χώρο για όλους[επεξεργασία]

Σύντομο λεξικό ορολογίας[επεξεργασία]

http://wiki.ubuntu-gr.org/Community/Glossary

Security[επεξεργασία]

Rolling Release vs Fixed Release[επεξεργασία]

Ένας από τους τρόπους που κατηγοριοποιούνται οι διανομές είναι με βάση το ρυθμό ενημέρωσης τους. Μια rolling release διανομή την κάνουμε setup μια φορά και από εκεί και έπειτα απλά την ενημερώνουμε. Μια fixed release διανομή έχει νέες εκδόσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως 6μηνο ή έτος) και όταν θέλουμε να μεταβούμε στην νεότερη πρέπει να την εγκαταστήσουμε και πάλι, περίπου όπως κάνουμε με τα Windows (από XP σε Vista κοκ).

Κλασσικότερο παράδειγμα rolling release διανομής είναι το Arch Linux. Το Arch το εγκαθιστούμε μια φορά και από εκεί και έπειτα απλά το ενημερώνουμε. Δεν βγαίνει νέο arch κάθε εξάμηνο, ούτε υπάρχει κάποιο CD με παλιότερο Arch. Το Arch είναι ένα, και οι χρήστες απλά το ενημερώνουν. Μάλιστα ένα Arch που στήθηκε πριν από μερικά χρόνια μπορεί σε μερικά λεπτά και με αρκετή προσοχή να ενημερωθεί και να έχει τα ίδια πακέτα με ένα που στήθηκε μόλις εχθές.

Οι περισσότερες διανομές συγκαταλέγονται στα fixed release distros. Τελευταία όμως όλο και περισσότερες διανομές πειραματίζονται με το rolling, σίγουρα όμως δεν έχουν ακόμα την εμπειρία του Arch, του Gentoo και του Debian σε κάτι τέτοιο.

Δεν είναι στα πλαίσια αυτού το οδηγού να επεκταθεί περισσότερο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αρχίσετε το διάβασμα στη wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Rolling_release

Αντιστοιχία προγραμμάτων από Windows σε Linux[επεξεργασία]

Η παρακάτω λίστα είναι καθαρά ενδεικτική. Δεν είναι ούτε πλήρης ούτε ενημερωμένη. Το http://alternativeto.net και το google είναι μια καλή λύση για να δείτε τι άλλο υπάρχει και σε τι πλατφόρμες τρέχει όταν αναζητάτε προγράμματα.

Κατηγορία Λογισμικού Windows Linux
Σούιτα εφαρμογών γραφείου Microsoft Office LibreOffice, Calligra,WPS Office,Office Online
Προβολή εγγράφων pdf Adobe Reader okular,Evince
Επεξεργασία εικόνας Photoshop GIMP
Ψηφιακή ζωγραφική Photoshop Krita, MyPaint
Αναπαραγωγή βίντεο/ήχου Windows Media Player VLC, SMplayer
Εμφάνιση φωτογραφιών Windows Photo Viewer Gwenview, Eye of GNOME
Οργάνωση φωτογραφιών Windows Photo Gallery digiKam, Shotwell, Ristretto
Πελάτης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Windows Live Mail Thunderbird, Kontact, Evolution
Πελάτης άμμεσης επικοινωνίας (κείμενο) Skype Pidgin, Empathy
Τηλεπικοινωνία (ήχος) Skype Ekiga, Empathy, KDE Telepathy
Τηλεπικοινωνία (ήχος & βίντεο) Skype Ekiga, Empathy, KDE Telepathy
Πελάτης irc mIRC WeeChat, Pidgin, Konversation
Επεξεργασία βίντεο Windows Movie Maker Kdenlive, Avidemux, OpenShot, Pitivi
Αποσυμπίεση Αρχείων Winrar 7-Zip
Διαχειριστής αρχείων File Explorer Dolphin, Nautilus, Thunar, PCManFM